Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 87

Domyślnie

Matryce są znacznie różne - D40 ma starą matrycę rodem z D50/D70 a D40X nowszą, taką jak D80. D40X zamiast D40 kupiłem po wczytaniu się w forum ze względu 10Mpix dzięki której łatwiej mi poprawiać w postprocesie błędy w kadrowaniu, względnie mniejsze szumy na wyższych ISO, ISO100 oraz w pełni mechaniczną migawkę. "Waga" wpływu na decyzję wg powyższej kolejności.
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

w tym wypadku napewno bralbym D40x, wprowadzili w nim sporo zmian w stosunku do D40 a roznica w cenie nie jest duza.

Domyślnie

Jeżeli D40X szumi tak jak D80 (mają taką samą matrycę) to jest duża różnica na korzyść D40. Posiadam D40 6mpx i D80 10 mpx i przy zdjęciach formatu A4 nie ma różnicy. Jakoś nie odczułem różnicy podczas kadrowania zdjęć i dużo wiekszych możliwości tegoż kadrowania po przesiadce na D80, może dlatego że robiąc zdjęcia staram sie jak najmniej potem ciąć. Natomiast odczułem różnicę w wielkości plików i szybkości wczytywania podczas obróbki na niekorzyść tych z matrycy 10 mpx (oczywiście nie wspominam o innych przewagach D80, mówię tylko o plikach i ich wielkości).
    Mając do wyboru D40 i D40X ponownie wybrałbym D40, a za resztę kasy kupiłbym chociażby SB400 tym bardziej, że najtańsze D40X jakie znalazłem to 1300 zł w porównaniu do D40 za około 1000 to uważam, że nie warto.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    ja praktycznie zawsze mam 100. Po co mam dawać więcej- nie rozumiem.
    Spróbuj zrobić sensowne zdjęcia na ISO 100, 140 przy meczu kosza na hali, albo przy meczu piłki nożnej przy sztucznym oświetleniu. Po to mamy wysokie ISO.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedzi, jesteście baaaardzo mili choć obawiam się że moje chęci kupna d40x już są nieistotne, bo przed chwilą dostałam wiadomość że matka objechała całe Opole i wszędzie jest tylko d40 a jedynym wytłumaczeniem braku d40x jaki usłyszała to taki że miał jakąś wadę i został wycofany ze sprzedaży. Najpiękniejszy był dialog między nami.

- Ale bez tego nikona to nowsza wersja to d60.
    - Chyba nie bardzo..
    - Jak nie? Wiesz jaki tani? 1399.
    - Serio, ale bez obiektywu chyba, daj spokój.
    - Nie prawda, sprzedawczyni mówiła że to jakiś drobny szczegół bez którego da się obejść.

Myślałam że padnę Jestem zatem w totalnej kropce i nie wiem jaki aparat mogę kupić - pomimo wszystko raz jeszcze dziękuje. Może teraz podpowiecie mi jaki dobry aparat mogę kupić w cenie która plasuje się do 1700 zł max.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Differences compared to the D40

* 10 megapixel sensor
    * Lower base sensitivity (ISO 100 vs ISO 200)
    * Auto ISO option includes ISO 200
    * Faster continuous shooting (3 fps vs. 2.5 fps)*

* Slower with noise reduction enabled

Wycinek z recenzji na dpreview. Chyba wszystko wyjaśnia.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Jeżeli D40X szumi tak jak D80 (mają taką samą matrycę) to jest duża różnica na korzyść D40. Posiadam D40 6mpx i D80 10 mpx i przy zdjęciach formatu A4 nie ma różnicy. Jakoś nie odczułem różnicy podczas kadrowania zdjęć i dużo wiekszych możliwości tegoż kadrowania po przesiadce na D80, może dlatego że robiąc zdjęcia staram sie jak najmniej potem ciąć. Natomiast odczułem różnicę w wielkości plików i szybkości wczytywania podczas obróbki na niekorzyść tych z matrycy 10 mpx (oczywiście nie wspominam o innych przewagach D80, mówię tylko o plikach i ich wielkości).
    Mając do wyboru D40 i D40X ponownie wybrałbym D40, a za resztę kasy kupiłbym chociażby SB400 tym bardziej, że najtańsze D40X jakie znalazłem to 1300 zł w porównaniu do D40 za około 1000 to 300 zł różnicy to może już lepiej D60 w podobnej cenie .

Różnice: D40X D40
    matryca: 10 mpx 6 mpx
    ilość klatek na s.: 3 kl/s 2,5 kl/s
    ISO: 100-3200 200-3200
    czas synchronizacji z lampą: 1/200 1/500

czyli zmiany nie są aż tak wielkie jak przekonują użytkownicy D40X.
    Według mnie to był model całkowicie wymuszony końcem produkcji przez Sony matryc 6 mpx, a jeszcze nie gotowym do produkcji modelem D60 w którym jest już znacznie więcej różnic i nowszych rozwiązań.

Za długo pisałem
    zobacz tutaj http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki,_Nikon.bhtml
    Ostatnio edytowane przez piotr_74 ; 05-12-2008 o 18:19

Domyślnie

Pisałem Ci że D40x jest ciężko znaleźć.
    Za 1550zł masz D60 + 18-55 VR to dość dobra propozycja. VR czyli stabilizacja i to skuteczna i do ego szkło dość dobre optycznie.
    Za te pieniądze kupisz sporo modeli. Więc wybór masz spory. Masz pentka K200, olkaE-520, sonyA200/300, canona 400D i 1000D.
    Osobiście rozważyłbym zakup Nikona canona i pentaxa. Każdy ma coś za i przeciw.
    Powinnaś wziąć wszystkie do ręki i zobaczyć co Ci leży.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Jeśli nie d40x to zapewne d60 (chyba usadziłam się na te nikony)

http://www.allegro.pl/item496238515_...ektyw_2gb.html

A co wy na to? Warto kupować na allegro czy raczej żaden z was by nie ryzykował?

Domyślnie

Wg mnie najlepszym modelem z wymienionych przez blackside jest Pentax K200. Fajny, uszczelniony, stabilizacja jest, odkurzacz też, i fajnie działa ze starymi szkłami pentaksa.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów