Zobacz pełną wersję : Zdalne błyskanie (strobing) cz. 1 - sprzęt: statywy, lampy, parasolki
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
marszull
31-07-2010, 15:28
Mam pytanie do Tych co zamówili lampy Yongnuo od Producenta: Jak długo czekaliście na przesyłkę?? I jak to jest dostarczane? Kurierem czy Pocztexem, czy jak?
Ja zamówiłem 2xYN560 15.07 i zastanawiam się właśnie czy już się martwić, czy jeszcze nie :P
Ja zamowilem 2szt 11.07 i 19.07 mialem juz w domu (darmowa przesylka to poczta polska)
Różnica między PL a UK w czasach doręczenia to zasługa naszej kochanej Poczty Polskiej. Obstawiam, że przesyłki na terytorium RP lądują max 5 dni od wysyłki a reszta to nasz kochany monopolista ;)
pmsphotography
31-07-2010, 21:26
Koledzy mam takie pytanie- ile tych lampek można wziąć jednorazowo żeby tego nie oclili ? Jest jakaś granica w dolarach ? Czy ogólnie jak to zrobić, żeby możliwie ominąć cło ? Po obejrzeniu zdjęć z wątku obok chce spróbować ze strobingiem :-)
marszull
31-07-2010, 22:04
no raczej nie za duzo ;) dwie na pewno spoko tak pewnie do 4 szt, ale tego tak naprawde nie wie nikt nim listonosz nie zapuka do drzwi (z lampkami albo z listem ze trzeba clo zaplacic) ;)
Koledzy mam takie pytanie- ile tych lampek można wziąć jednorazowo żeby tego nie oclili ? Jest jakaś granica w dolarach ? Czy ogólnie jak to zrobić, żeby możliwie ominąć cło ? Po obejrzeniu zdjęć z wątku obok chce spróbować ze strobingiem :-)
Jak zamówiłem kilka przedmiotów, dostałem w osobnych paczkach. Myślę, że sprzedawca wie co robić ;)
adolfik9501
31-07-2010, 22:28
Nie chce mi się szukać ale cło wedle przepisów mają bodaj powyżej 150 $ naliczać. To, że nie zawsze naliczali to inna para kaloszy, lecz reguły nie ma. Poza tym i tak na ogół w cenie jest przesyłka więc co za problem.
marszull
31-07-2010, 22:58
Wartosc jest na paczce i jest to zawsze ponizej kwoty podlegajacej ocleniu i vat
ale jak ktos w UC nabierze podejrzen to po prostu kaze przedstawic dokument za ile zakupiles ten sprzet, albo na wlasna reke dokona wyceny i od tego policza clo i vat (mialem juz chyba wszystkie sytuacje jakie tylko mogly sie zdazyc ;)
chociaz jak mi kiedys wycenili buty to i tak taniej niz za nie zaplacilem ;)
Cło jest chyba od $50.
Wysyłka jest free więc po co kusić licho? Wszystko w osobnych paczuszkach i nawet przy realnej wartości zwolnione z cła.
pmsphotography
01-08-2010, 16:44
Dzięki za podpowiedzi. Ale to pisać sprzedawcy, że chcę wszystko w osobnych paczkach, czy zamawiać jakoś po jednej sztuce, czy też po prostu on będzie już wiedział co zrobić ? (tak jak napisał fushiro)
Dzięki za podpowiedzi. Ale to pisać sprzedawcy, że chcę wszystko w osobnych paczkach, czy zamawiać jakoś po jednej sztuce, czy też po prostu on będzie już wiedział co zrobić ? (tak jak napisał fushiro)
Kupowałem już kilka rzeczy i nigdy nie dyskutowałem ze sprzedawcami z Hong Kong an temat cła. Zawsze wiedzieli jak to zapakować, jak wysłać a jeżeli kwoty były wyższe wysyłali z fikcyjnymi papierami z serwisu, oznaczali jako próbki dla klienta, wymyślali pośrednika w Europie, lub stosowali inne triki aby tylko zminimalizować ryzyko oclenia.
adolfik9501
01-08-2010, 22:44
Cło jest chyba od $50.
Wysyłka jest free więc po co kusić licho? Wszystko w osobnych paczuszkach i nawet przy realnej wartości zwolnione z cła.
Cło jest od 150Ojro (źródło (http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/100275,paczki_z_zagranicy_do_150_euro_bez_cla.html )).
Z drugą częścią wypowiedzi się zgadzam w 100% ;)
no to dostalem...list z poczty ze przesylka jest w glownej siedzibie poczty i zostanie wyslana jak przesle dowody zakupu z honk kongu. zostanie rowniez naliczony dodatkowy koszt z uwagi na paczke zagraniczma...i co teraz! Jakiej kwoty sie spodziewac do doplaty!
marszull
03-08-2010, 12:32
suma z faktury(razem z wysylka) * 6%cla =xxx *22%vat
no to dostalem...list z poczty ze przesylka jest w glownej siedzibie poczty i zostanie wyslana jak przesle dowody zakupu z honk kongu. zostanie rowniez naliczony dodatkowy koszt z uwagi na paczke zagraniczma...i co teraz! Jakiej kwoty sie spodziewac do doplaty!
Skontaktuj się ze sprzedawcą i poproś o pomoc.
Zawsze wiedzieli jak to zapakować, jak wysłać a jeżeli kwoty były wyższe wysyłali z fikcyjnymi papierami z serwisu, oznaczali jako próbki dla klienta, wymyślali pośrednika w Europie, lub stosowali inne triki aby tylko zminimalizować ryzyko oclenia.
pmsphotography
03-08-2010, 19:35
nickt - podaj mi link od kogo zamawiałeś (do aukcji), fushiro Ciebie proszę o to samo, bo chcę kupić u tego co Ty, żeby dobrze to powysyłał i nie było problemu :-)
Kea Photo, Yongnuo i inni sprzedawcy na ebay. Z głowy nie przypomnę wszystkich, ale generalnie odniosłem wrażenie, że ci co sprzedają z HK wiedzą co robić. Niektórzy sprzedawcy mają nawet adnotacje w treści aukcji, że "Pomagają rozwiązywać problemy celne" i proszą o kontakt najpierw z nimi zanim skontaktujemy się z celnikami (w moim przypadku z "Her Majesty Revenue & Customs").
pmsphotography
04-08-2010, 00:16
A od TEGO (http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320499673159&ssPageName=STRK:MEWAX:IT) sprzedawcy ktoś zamawiał? Ma nieco taniej, ale nie wiem czy ogarnie sprawę z podziałem paczek jak coś. Bo chciałem zamówić ze dwie -trzy lampki i radyjka do tego.
Ja kupowałem od tego gościa: http://cgi.ebay.com/YN-460-Mark-II-Flash-Speedlite-Nikon-Canon-Pentax-/150471021623?pt=UK_Photography_StudioEquipment_RL
http://myworld.ebay.com/hkyongnuophotoequipment/
Paczka przyszła z HK po 7-8 dniach. Nic nie dopłacałem (cła czy VATu). Lampka działa. :)
pmsphotography> ja od niego brałem m.in. Możesz śmiało zamawiać.
Koledzy jak widac na moim przykladzie, reguly nie ma. Ja zamawialem od Polecanego tutaj, bodajze producenta hkyongnuophotoequipment i niestety paczka utknela na cle. Kontaktowalem sie ze Sprzedajacym i otrzymalem blyskawiczna odpowiedz ze wszystko bylo wyslane jak nalezy, paczka jako gift i deklarowana wartosc 40$. No nic mialem pecha, doplace te 200zl i mam nadzieje bede sie cieszyl nowym nabytkiem
Hamarama
04-08-2010, 15:28
Chciałbym się pobawić w stobing. Mam sb 900 i komplet blend. Przydałaby się jeszcze jedna przynajmniej lampa. Troszkę w tej chwili poszły ceny w górę i się zastanawiam czy poczekać jakieś 2 m-ce i dołożyć do drugiej sb 900 czy kupić teraz sb 600. Mam taki dylemat czy ta 600tka nie jest za słaba w plenerze? Zdecydowałem już, że to będzie lampa systemowa więc METZ odpada.
Sputnik_Wwa
04-08-2010, 15:29
600tka nie jest dużo słabsza od 900, daj spokój. Tyle co ma mniej opcji i się dłużej ładuje
Hamarama
04-08-2010, 15:33
600tka nie jest dużo słabsza od 900, daj spokój. Tyle co ma mniej opcji i się dłużej ładuje
No właśnie sprawdzałem że to jest różnica 4 w liczbie przewodniej. Za jakiś czas i tak pewnie kupię kolejną 900tkę tylko się waham, czy tej 600 nie będę chciał sprzedać. Jeżeli ona ładnie uzupełnia zestaw 900tek i nie odbiega znacząco od zestawu to chyba dzisiaj polecę do MM i kupię.
Sputnik_Wwa
04-08-2010, 15:35
Ja mam SB26 jak widzisz, walą tak samo jak sb900 jeżeli o moc chodzi, jakoś 600tka mi nie odbiega specjalnie od nich. Jest też fajna mała i poręczna co czasem się przydaje.
Hamarama
04-08-2010, 15:36
Jest też fajna mała i poręczna co czasem się przydaje.
I to jest właśnie ta zaleta 600tki. Jako zapas w torbie nie zajmie dużo miejsca. Hehe, ale fajnie. Lecę kupić :-) Dzięki.
Sputnik_Wwa
04-08-2010, 15:38
Miłego użytkowania ;)
witajcie
mam pytanie, mam sb-800 jestem b.zadowolony, jednak do portretu i strobingu przydałaby się rozproszona od parasolki. czy znajdę na allegro statyw (mam taki foto, do aparatu, może i do niego by się dało) z uchwytem na lampę i parasolkę jednocześnie ?
pmsphotography
08-08-2010, 01:57
Znajdziesz.
http://allegro.pl/item1178900563_reporterski_zestaw_statyw_parasol_u chwyt_uniwersal.html
i wiele innych konfiguracji. Wpisz w wyszukiwarkę "zestaw reporterski".
jtomas26
09-08-2010, 17:17
ufff troche mi zajęło przebrnięcie przez ten wątek, sporo tego
jakby ktoś miał problem z zamówieniem lampek lub innego sprzętu z Azji chętnie pomogę. Posiadam 4 lampy Yongnuo YN 560 + 4 battery packi do nich i 4 wyzwalacze 4 yongnuo RF 602 super zestaw, lampki naprawdę zacne, czyżby Chińczycy zaczęli stawiać na jakość?
Ja mam pytanie z innej beczki.
Czy uchwyt do lampy i parasolki, może być mocowany tylko i wyłącznie do statywów oświetleniowych, czy do takiego zwykłego statywu też by pasował?
Mam statyw i jeden wydatek byłby mniej :)
jtomas26
09-08-2010, 19:13
to zależy jak jest zakończony ten statyw, możliwe że można
The Structorr
09-08-2010, 19:38
Ja mam pytanie z innej beczki.
Czy uchwyt do lampy i parasolki, może być mocowany tylko i wyłącznie do statywów oświetleniowych, czy do takiego zwykłego statywu też by pasował?
Mam statyw i jeden wydatek byłby mniej :)
Musisz sobie coś takiego (http://cgi.ebay.co.uk/1-4-and-3-8-Female-Threaded-screw-Adapter-Spigot-stud-/200399743793?cmd=ViewItem&pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_TripodsSuppor ts&hash=item2ea8c16b31) dokupuć. Jak poszukasz to taniej pewnie znajdziesz. Ja kupowałem uchwyty z HK i prawie zawsze było to w komplecie. Osobiście polecam taki (http://cgi.ebay.co.uk/Flash-Shoe-Umbrella-Holder-Light-Stand-1-4-3-8-Type-D-/110487564086?cmd=ViewItem&pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraFlashUn its_JN&hash=item19b9926f36) lub taki (http://cgi.ebay.co.uk/Flash-Shoe-Umbrella-Holder-Light-Stand-1-4-3-8-Type-H-/110526084381?cmd=ViewItem&pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraFlashUn its_JN&hash=item19bbde351d), ciężkie trochę bo metalowe ale niezniszczalne ;)
frodymator
09-08-2010, 22:10
A ja mam takie pytanko z jeszcze innej beczki :P - na temat parasolek. Jaka z waszych doświadczeń średnica parasolki sprawdza się najlepiej (z lampami reporterskimi)? Planuję właśnie złożenie zestawu dwulampowego i zastanawiam się nad rozmiarami parasolek... Polecicie coś?
Pozdrawiam!
Nie więcej niż 90-100 - reszta powierzchni się zmarnuje. Ja mam 73 (przyszła do mnie przez... pomyłkę; ktoś musiał zamówić, a ja dostałem, dwie sztuki; wcześniej miałem srebrną, ale białe mi się spodobały) i też jest ok.
Marcin Borkowski
16-08-2010, 10:30
chciałem kupić kabel synchro, dopóki nie zacząłem czytać jak bardzo zachwalane są wyzwalacze radiowe chińskiej firmy yonguno? w każdym razie coś podobnego :) zacząłem więc szukać w pewnym serwisie aukcyjnym na a.. i znalazłem wyzwalacz pasujący do mojego aparatu (d70s)
przeczytałem całą aukcję dokładnie i zobaczyłem specyfikację gdzie napisane było:
"synchronizacja: 1/250s" - i nie dokońca zrozumiałem:) czy chodzi o to że ten wyzwalacz działą tylko na czasie 1/250?, czy wyzwala z każdym czasem naświetlania np 1/20 i max1/250?
było gdzieś na forum że niektórym ten wyzwalacz wyzwala np do 1/800 - jak?
z góry dziękuję za odpowiedź
Marcin Borkowski
16-08-2010, 11:11
juz nie mogę edytować a mam Jeszce jedno pytanie: czy jak będę chciał wyzwolić lampę która będzie na statywie za moimi plecami ok 2m to czy nie będzie problemu z wyzwoleniem? wydaje mi się ze nie, po to go w końcu kupuję, ale wolałbym się upewnić
Od końca: radio działa do tyłu bezproblempowo, w końcu to radio.
Synchro 1/250 oznacza najkrótszy czas synchronizacji, czyli dłuższe jak najbardziej "działają"
a co do tych 1/800 to nie wiem, może PW?
adolfik9501
16-08-2010, 11:21
chciałem kupić kabel synchro, dopóki nie zacząłem czytać jak bardzo zachwalane są wyzwalacze radiowe chińskiej firmy yonguno? w każdym razie coś podobnego :) zacząłem więc szukać w pewnym serwisie aukcyjnym na a.. i znalazłem wyzwalacz pasujący do mojego aparatu (d70s)
przeczytałem całą aukcję dokładnie i zobaczyłem specyfikację gdzie napisane było:
"synchronizacja: 1/250s" - i nie dokońca zrozumiałem:) czy chodzi o to że ten wyzwalacz działą tylko na czasie 1/250?, czy wyzwala z każdym czasem naświetlania np 1/20 i max1/250?
było gdzieś na forum że niektórym ten wyzwalacz wyzwala np do 1/800 - jak?
z góry dziękuję za odpowiedź
juz nie mogę edytować a mam Jeszce jedno pytanie: czy jak będę chciał wyzwolić lampę która będzie na statywie za moimi plecami ok 2m to czy nie będzie problemu z wyzwoleniem? wydaje mi się ze nie, po to go w końcu kupuję, ale wolałbym się upewnić
1. Radio działa dookoła więc z tyłu również wyzwoli, jak też i za ścianą.
2. Czas synchronizacji z radiem zależny jest tak od radio jak i puszki (czas synchro flesza). Ten sam model radio tylko w różnych egzemplarzach może synchronizować z różnym czasem niezależnie od puszki np. maks. 1/160 choć drugi egz. pozwoli na 1/250. Można oczywiście stosować dłuższe czasy. Chodzi o to by kadr był dobrze (równomiernie) naświetlony a do tego potrzeba otwartej w pełni migawki jak i szybko reagującego radio co by pasów ciemnych nie było mimo "czasu w normie".
EDIT: Spóźniłem się, lecz co dwa info to nie jedno ;)
Marcin Borkowski
16-08-2010, 11:27
ok, dziękuje wam bardzo:)
na forum czytałem o tym wyzwalaczu i zapadł mi w pamięć post że w d40 ktoś moze wyzwalać na czasach do 1/800s
czyli jeśli w moim d70s max czas z lampą to 1/500 to na wyzwalaczu na pewno tyle będę miał?
nie chciałbym aby jednak zamiast 1/500 mieć 1/250
a i mając lampę na statywie zamontowaną na odbiornik, nie muszę jej przestawiać w remote?, tylko będę mógł w normalnym trybie np. ttl ja mieć?
adolfik9501
16-08-2010, 11:36
ok, dziękuje wam bardzo:)
na forum czytałem o tym wyzwalaczu i zapadł mi w pamięć post że w d40 ktoś moze wyzwalać na czasach do 1/800s
czyli jeśli w moim d70s max czas z lampą to 1/500 to na wyzwalaczu na pewno tyle będę miał?
nie chciałbym aby jednak zamiast 1/500 mieć 1/250
Gwarancji nikt Ci nie da bo tak jak pisałem wyżej dużo zależy od konkretnego egzemplarza. Toż to chińszczyzna bez kontroli jakości. Pixele dają chyba możliwość pracy z Auto FP).
a i mając lampę na statywie zamontowaną na odbiornik, nie muszę jej przestawiać w remote?, tylko będę mógł w normalnym trybie np. ttl ja mieć?
Jeśli zwykłe radio to tylko lampa w trybie M. Jeśli radio TTL (pixel - do poczytania na forum w osobnym wątku) to lampa może być TTL. Remote (CLS/AWL) lub Remote (SU4) to tryby alternatywne do wyzwalania radiowego.
EDIT: Wątek (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=125662) o pixelach.
Marcin Borkowski
16-08-2010, 11:47
mhm, czyli na tym, wyzwalaczu będę mógł mieć lampę tylko w M, ok myślę że to nie będzie problem,
i chyba ostatnie pytanie, z tego co rozumiem nadajnik z korpuem będzie się łączyć przez sanki ale będę musiał też podłączyć kabel, czy po przesiadce na inne body np d300, będę mógl dokupić tylko kabel czy muszę zmienić nadajnik?
a i akie ogólne co byście wybrali: kabel z przeniesieniem iTTL czy rf602?
adolfik9501
16-08-2010, 11:55
mhm, czyli na tym, wyzwalaczu będę mógł mieć lampę tylko w M, ok myślę że to nie będzie problem,
i chyba ostatnie pytanie, z tego co rozumiem nadajnik z korpuem będzie się łączyć przez sanki ale będę musiał też podłączyć kabel, czy po przesiadce na inne body np d300, będę mógl dokupić tylko kabel czy muszę zmienić nadajnik?
a i akie ogólne co byście wybrali: kabel z przeniesieniem iTTL czy rf602?
1. Nadajnik na sanki i kabelka nie trzeba podpinać. Przy zmianie body, jeśli kabelek nie pasuje, dokupujesz pasujący.
2. Kabelek TTL jest fajny ale do "zabaw" gdy lampa jest blisko body (na brakecie, czy w makro), radyjko to radyjko i do zdjęć z parasolkami itp. daje większy komfort pracy mimo pracy w M. O nic się nie potkniesz, nie musisz się martwić o zasięg kabla itp.
Marcin Borkowski
16-08-2010, 12:15
mhm dziękuję, na razie na 1 lampę będę robił zdjęcia kolegom uprawiającym sporty ekstremalne, w niedalekiej przyszłości jakieś portrety, chyba jednak radyjko się przyda
dziękuję za pomoc, zamawiam rf602
pozdrawiam
Marcin Borkowski
16-08-2010, 14:54
mam jeszcze jedno pytanie czy mając sb800 w trybie M na odbiorniku, nadajnik na sankach czy będę mógł zmienić moc lampy poprzez przytrzymanie przycisku lampy i kręcenie pokrętłem przesłony?
Sputnik_Wwa
16-08-2010, 14:56
Nie!
Pytanie i ostrzeżenie do użytkowników lamp typu sunpuk oraz nissin.
Jak tam kiedyś pisałem, powolutku składałem mały zestaw do błyskania. Statywy, parasolki, lampy miałem więc wypadało je tylko jakoś zsynchronizować...
I zaczyna się zabawa.
Dobrze, że nie zamówiłem ślepo na allegro jakiegoś zestawu kostek, kabli czy wyzwalaczy radiowych, bo dowiedziałem się o pewnej przykrej cesze lamp tych dwóch firm.
Przy chęci kupna wyzwalaczy radiowych w moim sklepie foto, okazało się, że nie działają one z każdymi modelami sunpuk oraz nissin nie licząc najwyższych modeli !
Mój Nissin Di622 faktycznie nie działał (niższy model) natomiast szczęśliwie mam najwyższy model sunpak'a PZ42X i ten już dawał sobie radę z radiem.
Pomyślałem, no nic... Nissina będę wyzwalał kablem przez jakąś kostkę. Ale co lepsze Każda niższa lampa sunpaka czy nissina nie działa przez jakiekolwiek synchro w stopce ! wiec nawet kostka i kabel nie wyzwolą u nich błysku. A brak jakichkolwiek w nich wejść synchro sprawiają, że są one zupełnie bezużyteczne w strobingu !??
Jedyne co można zrobić to podpiąć pod sanki w aparacie, lub korzystać z marnej wbudowanej fotoceli. (która działa tylko w ciemnicy)
Jest na to jakiś myk, czy należy omijać każdy niższy model lamp tych firm ?
Sputnik_Wwa
16-08-2010, 15:55
Masz starą wersję lampy i dlatego nie chodzi. Nowe nissiny nie mają problemu. O ile wiem możesz wysłać na gwarancji i zaktualizują Ci oprogramowanie. Wałkowane to było na forum wiele razy
adolfik9501
16-08-2010, 21:29
(...)
Jest na to jakiś myk, czy należy omijać każdy niższy model lamp tych firm ?
Nissin Di622:
"Istnieje możliwość aktualizacji oprogramowania w lampach Di622typ (N), które nie realizują funkcji zdalnego wyzwalania za pośrednictwem wyzwalaczy radiowych.
Zmiana dotyczy egzemplarzy o numerach seryjnych od 8A212151 do 99033000.
Aktualizacja wymaga dostarczenia lampy pod adres Biuro Handlowe MIGOMEX ul. Fabryczna 2 Tychy 43-100. Dla lamp objętych gwarancyjną wystawioną przez Migomex usługa dla jest BEZPŁATNA, natomiast koszty przesyłki w obie strony pokrywa właściciel lampy.
W przypadku osobistego dostarczenia należy wcześniej skontaktować się telefonicznie
nr 32 329 11 96 lub mailem
[email protected] w celu ustalenia dogodnego terminu. "
Sunpaki PZ42X z pierwszych serii również nie działały z radyjkiem, ale to dawno było ;)
Czy ktos mial do czynienia z wyzwalaczami firmy Pixel ?
ten tutaj http://allegro.pl/item1191424162_pixel_tr_331_do_nikon_i_ttl_ttl_wyz walacz_lamp_new.html niby jest zamiennikiem Pocket Wizard'a.. wiem ze ttl itp nie sa niezbedne przy strobingu ale skoro za taka cene mozna miec wszystkie wlasciwosci lampy zdalnie to czemu nie... pytanie tylko czy to dobre ?
a okej znalazlem juz jakies opinie.. ale jesli ma ktos cos do dodania to bardzo prosze.
adolfik9501 i Sputnik_Wwa wielkie dzięki za info ! Muszę odszukać fakturę za Nissina i podesłać póki jest na gwarancji :D Dziekować !
Sputnik_Wwa
17-08-2010, 22:28
I życie staje się piękne ;]
pmsphotography
17-08-2010, 23:42
Szybkie pytanie - jaki gwint ma statyw na aparat a jaki na lampy błyskowe? Bo nie wiem jaką przejściówkę kupić, by używać zwykłego statywu + głowica przegubowa + lampa błyskowa. 1/4 cala i 3/8cala tak? Ale które to które? :-D
Potrzebujesz czegoś takiego: http://allegro.pl/item1188730234_koncowka_studyjna_mocowanie_na_stat yw_foto_wawa.html
Uchwyt przegubowy nie jest nakręcany na gwint, przyjrzyj się: http://aukcje.fripers.pl/uchwyty/uuc/uuc_02.jpg
TEN (http://www.funsports.pl/p,pl,187,uchwyt+przegubowy+3117.html) uchwyt możesz nakręcać normalnie na gwint, zarówno 1/4, jak i 3/8. Statywy Benro i Manfrotto (i pewnie reszta "lepszych") ma 3/8, velbon i podobne - 1/4. Z kolei statywy oświetleniowe w ogóle nie mają gwintów, tylko takie... coś, na co nakładasz uchwyt i przykręcasz. Uchwyt, który podałem pasuje do wszystkich rozwiązań.
pmsphotography
18-08-2010, 01:53
Ogromne dzięki chłopaki !
No i zakupilem Pixel TR-331. tak jak pisano, czasem wariuje, ale do przezycia, zwlaszcza za taka cene.
Moja lampa to sb-800, ale udalo mi sie tez kupic wczoraj sb-24 ktora dostane jutro.
Zastanawiam sie nad drugim odbiornikiem. Poprawcie mnie jesli sie myle. Nadajnik ustawiony na ttl, sb800 wyzwalana bedzie w ttl, a sb-24 na slave i wyzwala sie bedzie w AA jako ze nie ma ttl'a ?
Marcin Borkowski
18-08-2010, 12:37
niestety na pytanie kolegi wyzej nie odpowiem, ale dziś doszedł do mnie rf602, na razie wyzwalał za każdym, do wykonania nie ma c się przyczepiać, ogólnie jestem zadowolony i przez to ustrojstwo myslę nad 2 lampką tak mi sie spodobało:D
Sputnik_Wwa
18-08-2010, 12:41
No i zakupilem Pixel TR-331. tak jak pisano, czasem wariuje, ale do przezycia, zwlaszcza za taka cene.
Moja lampa to sb-800, ale udalo mi sie tez kupic wczoraj sb-24 ktora dostane jutro.
Zastanawiam sie nad drugim odbiornikiem. Poprawcie mnie jesli sie myle. Nadajnik ustawiony na ttl, sb800 wyzwalana bedzie w ttl, a sb-24 na slave i wyzwala sie bedzie w AA jako ze nie ma ttl'a ?
EDIT:
Poprawka, ten wyzwalacz działa w TTL, nowa rzecz na rynku ;)
to wiem.. ale myslalem ze sb-24 nie dziala w ttlu :) a przeciez dziala :)
Sputnik_Wwa
18-08-2010, 12:51
Działa ze starszymi nikonami, więc jeżeli te nadajniki nie mają jakiejś zgodności wstecznej to nie zadziała.
adolfik9501
18-08-2010, 12:52
No działa w TTL, lecz aparatu cyfrowe (lustrzanki) działają w iTTL, a to jednak nie to samo.
Sputnik_Wwa
18-08-2010, 12:53
To jest tak, jak do mojego nikona n90s zapnę SB600 to działa wszystko ;) jak SB-26 zapnę do d90 to mam tylko tryb A i M ;)
adolfik9501
18-08-2010, 13:04
To jest tak, jak do mojego nikona n90s zapnę SB600 to działa wszystko ;) jak SB-26 zapnę do d90 to mam tylko tryb A i M ;)
Gdyż, ponieważ, dlatego że: SB600 posiada obsługę TTL jak i iTTL, a SB24/25/26/28/ tylko TTL. Na ten przykład SB900 już nie posiada obsługi TTL, gdyż przeznaczona jest do cyfrówek (iTTL).
Marcin Borkowski
18-08-2010, 15:44
trochę nie na temat, ale dla ciekawych, rf602 na d70s wyzwala mi sb800 najkrócej na 1/800 :D jestem z tego bardzo zadowolony
pmsphotography
20-08-2010, 12:01
Mam kolejne pytanie. Doszła mi w końcu paczuszka z lampami :-D z czego się bardzo cieszę. Trochę to trwało i dodatkowo mam na paczce stempel "Urząd celny I w Warszawie, objęto procedurą dopuszczenia do obrotu". Czy to oznacza, że mam spodziewać się w najbliższym czasie wezwania do zapłaty vatu i cła?
Jak dostałeś paczkę to już tylko się lampami cieszyć ;)
Sputnik_Wwa
20-08-2010, 12:50
Jak masz płacić cło to nie dostaniesz paczki dopóki nie zapłacisz ;P Inaczej by mogli sobie ścigać ludzi i błagać o zapłatę. więcej czasem wychodziłoby ściąganie tej gotówki niż to całe cło i vat
pmsphotography
20-08-2010, 13:52
W takim razie bardzo się ciesze :-D Pora rozpocząć oswajanie się z lampkami :-)
Niestety, sb-24 nie dziala z radiem Pixel TR-331. Wychodzi na to ze nie ma zgodnosci wstecz.
Sputnik_Wwa
20-08-2010, 14:56
Wiesz co a spróbuj ustawić manual, tylko wtedy tracisz też iTTL na drugiej lampie bo nadajnik musi dawać manualny sygnał niestety.
pmsphotography
20-08-2010, 17:11
Ja już po pierwszych testach YN460-II. Pierwsze co muszę powiedzieć i co mnie bardzo zdziwiło- jest dużo mocniejsza od SB-900! Jestem pod wrażeniem :)
To dziwne, bo wg testów ma moc odpowiadającą SB-600, pokaż jak możesz dwie foty naświetlone SB900 i YN460-II na max mocy.
pmsphotography
20-08-2010, 17:39
A nie, jednak mój błąd. Sprawdziłem jeszcze raz- w menu aparatu nie zapisała się moc 1/1 dla SB-900 i była w ttlu. A więc jednak SB-900 jest mocniejsza. Przykład:
SB-900 moc 1/1:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img203.imageshack.us/img203/8467/dsc2447.jpg)
YN640-II moc 1/1:
źródło (http://img38.imageshack.us/img38/8483/dsc2450s.jpg )
Probowalem wszelkiego rodzaju kombinacje, rowniez manual, ale niestety nic z tego.. trudno, kupilem dosc dobrze wiec sprzedam bez straty i coz.. chyba jednak bedzie trza sb600 kupic. TTL zdalnie jednak jest okej :)
photoaction
20-08-2010, 19:25
czy posiadajac lampe sb900+lampe studyjna i yn 460II moge wyzwolic radiowo wszystkie, ale sb900 w ttl a pozostale 2 w manualu czy jest mozliwosc tylko wszystkie w manualu?
adolfik9501
20-08-2010, 23:27
To dziwne, bo wg testów ma moc odpowiadającą SB-600, pokaż jak możesz dwie foty naświetlone SB900 i YN460-II na max mocy.
Dziwne to jest to, że moc zbliżoną do SB600 ma YN460, (dane prod. LP33/ISO200) a nie YN460 II (dane prod. LP58/ISO200), która jest najmocniejsza z całej rodziny YN46x. YN560 ma moc zbliżoną/taką samą jak YN460 II.
EDIT: @pmsphotography : co do testu SB900 vs YN460 II to jaki zoom był ustawiony na sabinie, gdyż wypadałoby dać taki sam jak w YN, czyli 35mm (?) jeno nie wiem czy dla DX czy FX...
pmsphotography
21-08-2010, 00:47
adolfik9501- dałem oczywiście 35mm. Wg. wyświetlacza rzecz jasna. Więc chyba ok ?:)
Dziwne to jest to, że moc zbliżoną do SB600 ma YN460, (dane prod. LP33/ISO200) a nie YN460 II (dane prod. LP58/ISO200), która jest najmocniejsza z całej rodziny YN46x. YN560 ma moc zbliżoną/taką samą jak YN460 II.
EDIT: @pmsphotography : co do testu SB900 vs YN460 II to jaki zoom był ustawiony na sabinie, gdyż wypadałoby dać taki sam jak w YN, czyli 35mm (?) jeno nie wiem czy dla DX czy FX...
Jak mnie wyszło, że moja YN460II ma w praktyce taką samą moc, co 403ex (odpowiednik SB600), to się trochę źle poczułem, myślalem, że mam wadliwą sztukę, a wymienić ją będzie raczej ciężko. Na podstawie LP liczyłem na lampę silniejszą nawet od topowych canonów i Nikonów. "Na szczęście", jak widzę, u innych jest to samo. Ładnie by było - jedna 460 rozwalona od upadku, druga z wadą wrodzoną. Te kilka postów mnie uspokoiło.
adolfik9501
21-08-2010, 07:57
Jak mnie wyszło, że moja YN460II ma w praktyce taką samą moc, co 403ex (odpowiednik SB600), to się trochę źle poczułem, myślalem, że mam wadliwą sztukę, a wymienić ją będzie raczej ciężko. Na podstawie LP liczyłem na lampę silniejszą nawet od topowych canonów i Nikonów. "Na szczęście", jak widzę, u innych jest to samo. Ładnie by było - jedna 460 rozwalona od upadku, druga z wadą wrodzoną. Te kilka postów mnie uspokoiło.
Pozwól, że przytoczę wyniki z testu lamp błyskowych w DFV:
Zmierzona liczba przewodnia dla ISO100: zoom 35mm/70mm
SB600: 24/28
SB900: 27,2/33,6
M48AF1: 28/32,8
M58AF1: 30,4/40,8
430EXII: 29,2/33,6
590EXII: 28,8/43,2
Nie wiem ile ma 430EX, jeśli tyle samo co EXII to lampa jest tak mocna jak SB900...
Lp YN podaje dla ISO200 gdzie powinno się podawać dla ISO100. Dane producenta jak widać po wynikach też na ogół odbiegają mniej, lub więcej, od rzeczywistości.
pmsphotography
21-08-2010, 11:44
A SB-800 ile ma zmierzonej ? Słabiutka ta sb-900 z tego wynika ;-)
adolfik9501
21-08-2010, 21:31
A SB-800 ile ma zmierzonej ? Słabiutka ta sb-900 z tego wynika ;-)
SB800 nie była brana pod uwagę jako nieprodukowana, lecz już według danych fabrycznych jest mocniejsza od SB900.
Witam
Nie wiem czy w dobrym wątku, ale zastanawiam się nad zakupem światłomierza. Wiem że Seconic, Minolta to świetne sprzęty, ale są dosyć drogie. Czy ktoś może korzystał z czegoś takiego http://www.funsports.pl/p,pl,545,swiatlomierz+electra.html ?
marszull
24-08-2010, 10:27
za 500/600 zl kupisz uzywke na allegro 308s na ebay masz za 162.00$ nowke
zdecydowanie lepszy zakup niz z funsportu
kiedys dawno mialem bardzo podobny swiatlomierz, przez jakies dwa miesiace
jakos tam mierzyl ale praca z nim nie nalezala do przyjemnosci
ps masz od razu linka jak juz przegladalem ebaya ;)
http://cgi.ebay.com/New-Sekonic-Light-Meter-L-308S-L308S-L-308-L308-Q004-/160448174443?pt=LH_DefaultDomain_0
pmsphotography
24-08-2010, 12:04
Koledzy tak krótko i na temat. Chce przyodziać dwie lampy w coś, co zmiękczy światło. Kupić dwie białe parasolki, czy może jedną białą drugą srebrną? Dwie srebrne ? Które najlepiej sprawdzają się w praktyce? Wiem, że softbox byłby lepszy, ale ten wydatek musi jeszcze poczekać :(
marszull
24-08-2010, 13:54
Ja wole biale (jesli juz mialbym swiecic parasolkami, bo najlepiej softy i beauty dish)
moze parasolko soft (taka parasolka transparentna biala, zamknieta z tylu czarna powierzchnia) ?
mam tez i sobie chwale
Tak właściwie po co komu światłomierz? Studio to czas zazwyczaj 160-200 zależnie od synchro. Przesłonę dobiera się w zależności od żądanej GO. Do tego dobiera się moc świateł. To samo plener - mierzy się ile światła zastanego ma być, potem na lampach ustala się moce. Co mi da światłomierz? Jedną-dwie klatki naświetlę na histogram najwyżej, przeglądnę i tyle. Z czasem można się nauczyć widzieć jak światłomierz. :)
Kamil.Borowy
26-08-2010, 11:05
Witam!
Bawiłem się już jakiś czas temu z SB-900 w systemie remowe, jednak chcę przejść na to co Wy czyli system reporterski (statywy, parasole i inne ustrojstwa). Jednak prosiłbym o potwierdzenie moich przyszłych zakupów.
Statywy: http://allegro.pl/statyw-quantuum-260cm-air-2-szt-torba-gratis-i1193351034.html
Parasolki 2x: http://allegro.pl/parasolka-biala-91cm-quantuum-gw-fv-lublin-i1192072954.html
Kabel synchro 5m: http://allegro.pl/przewod-synchro-kabel-synchronizacyjny-5m-pc-pc-i1202582974.html
Mocowanie np. 2x http://allegro.pl/uchwyt-do-lampy-blyskowej-i-parasolki-import-w-wa-i1196524442.html
(Zastanawiam się zamiast kabla zakupić wyzwalacz np. http://allegro.pl/wyzwalacz-lamp-blyskowych-slave-na-podczerwien-i1202563300.html)
Co Wy na to? Aha dodam, że na razie mam jedną sabinkę, a w planach jest druga także zamierzony jest zakup sprzętu razy 2.
adam.dorozinski
26-08-2010, 11:23
Statywy fajne, parasolki strasznie drogie (i tak się prędzej czy później przewrócą i połamią :P ), kabel synchro / podczerwień chyba bez sensu, wydaje mi się że lepiej kupić wyzwalacze radiowe (np. Yongnuo RF-602), mocowanie wygląda nieco rachitycznie - ale mam podobne i działają bez problemów.
Jak zamierzasz iść w stronę pracy w manualu (na co by wskazywał kabel synchro) to IMHO nie ma sensu pakować kasy w kolejną SB900, warto za to rzucić okiem na lampki YN460mkII (cena na ebayu z transportem do Polski 150PLN)
Kamil.Borowy
26-08-2010, 11:35
Ewentualnie zakupić wyzwalanie radiowe. Jak możesz podaj mi linki do tej lampy co proponujesz, bo nie mogę jakoś znaleźć.
Edit:
http://allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-phottix-pt-04-tetra-3-odbiorniki-i1191768283.html
lub
http://allegro.pl/phottix-aster-radiowy-wyzwalacz-lamp-2-odbiorniki-i1202580227.html
marszull
26-08-2010, 11:55
te statywy sa bardzo ok, chociaz ja teraz taram sie zminimalizowac wage i objetosc i szukam czegos jak najmniejszego
parasolki kup najtansze, ewentualnie z czegos lepszego polecam parasolkosoftbox ;)
kabel albo podczerwien to zly pomysl, radia chyba beda najlepsze podane przez adama, bo te z Twego linku sa mniej stabilne z zamocowana lampa
(chociaz ja sam uzywam radyjek z przed wiekow, i mocuje je do lamp przez lacze pc)
co do mocowania to w tym watku jest gdzies porownanie mocowan i ktore jest najlepsze
lampy wymienione przez adama znajdziesz TU (http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=YN460+ii&_sacat=0&_dmpt=Digital_Camera_Flashes&_odkw=YN460&_osacat=0&bkBtn=&_trksid=p3286.m270.l1313)
Kamil.Borowy
26-08-2010, 12:15
Ok, dzięki za ten link do tych lamp, rozejrzę się i poczytam nie wykluczone, że takie kupię. Aczkolwiek jakoś wolałbym SB-900
Jezeli nie masz zadnej lampy i stac Cie na SB900, to zdecydowanie polecam. Jak nie bedziesz uzywal parasolki to swietnie spisze Ci sie podpieta do body. Bedziesz mial pelna automatyke itd.
Do strobingu w manualu to faktycznie najlepiej yongnuo. Tylko na wszelki wypadek dodaj do ceny te 22% w razie cla (vat)
Kamil.Borowy
26-08-2010, 15:14
Mam już jedną SB-900 ale to chyba za mało aby "szaleć" więc pozbieram trochę grosiaków i kupię drugą SB-900 i może do tego blendę jako dodatkowe źródło światła
adam.dorozinski
26-08-2010, 16:08
Ok, dzięki za ten link do tych lamp, rozejrzę się i poczytam nie wykluczone, że takie kupię. Aczkolwiek jakoś wolałbym SB-900
Ostatnio swoją YN460mkII zostawiłem na klatce schodowej, na której robiłem zdjęcia. Jak wróciłem, to już jej nie było. W końcu się znalazła (zostawiłem kartkę z numerem telefonu, i miła pani która znalazła lampę zadzwoniła) ... ale szczerze mówiąc to fakt zgubienia raczej po mnie spłynął. Gdyby jednak to była lampka 10 razy droższa, to obgryzłbym sobie pewnie z nerwów paznokcie do łokci.
To samo zresztą tyczy się lampy majtającej się na wysokości 2.5 metra z żaglem w postaci parasolki. Na widok lecącego statywu z dość kruchą połową średniej krajowej na czubku może przyprawić o atak serca :P
Ale to nie moje pieniądze, jak dla mnie to możesz nawet zamówić lampy w obudowach ze szczerego złota :D
To samo zresztą tyczy się lampy majtającej się na wysokości 2.5 metra z żaglem w postaci parasolki. Na widok lecącego statywu z dość kruchą połową średniej krajowej na czubku może przyprawić o atak serca :P
Na ten problem dobrym rozwiązaniem byłby zakup osłony na przerzutki - trochę wygiąć, zmodyfikować i przykręcić do statywu osłoną do góry. Efekt byłby taki, że w razie jakby lampka poleciała z jednej strony osłaniałby ją softbox, a z drugiej osłona na przerzutkę. Nie wiem czy jest to dobry pomysł i jakby się sprawdził przy upadku ale wydaje mi się, że taka sb miała by większe szanse na przeżycie przy upadku z osłoną niż bez.
Może znajdzie się jakiś śmiałek i przetestuje ten pomysł.:)
Sputnik_Wwa
26-08-2010, 18:57
Osłona, phi ;P Mnie się przewrócił statyw z SB 26 z ponad 2 metrów. Sabina wypluła baterie i tyle :P Fakt faktem poleciał na trawę :)
powtórz test przewracając sb-600 na beton i daj nam znać o wynikach eksperymentu;P
Na ten problem dobrym rozwiązaniem byłby zakup osłony na przerzutki - trochę wygiąć, zmodyfikować i przykręcić do statywu osłoną do góry. Efekt byłby taki, że w razie jakby lampka poleciała z jednej strony osłaniałby ją softbox, a z drugiej osłona na przerzutkę. Nie wiem czy jest to dobry pomysł i jakby się sprawdził przy upadku ale wydaje mi się, że taka sb miała by większe szanse na przeżycie przy upadku z osłoną niż bez.
Może znajdzie się jakiś śmiałek i przetestuje ten pomysł.:)
Wolę dociążyć statyw by się nie wywracał, niż dokładać jakiś szpej co jeszcze bardziej całą konstrukcję uczyni niestabilną. Jak idę focić,to focić, a nie co chwila stawiać wywrócony sprzęt i sprawdzać czy lampa jeszcze dycha.
powtórz test przewracając sb-600 na beton i daj nam znać o wynikach eksperymentu;P
SB800 dała radę, nawet za bardzo nie ucierpiala.
Ostatnio swoją YN460mkII zostawiłem na klatce schodowej, na której robiłem zdjęcia. Jak wróciłem, to już jej nie było. W końcu się znalazła (zostawiłem kartkę z numerem telefonu, i miła pani która znalazła lampę zadzwoniła) ... ale szczerze mówiąc to fakt zgubienia raczej po mnie spłynął. Gdyby jednak to była lampka 10 razy droższa, to obgryzłbym sobie pewnie z nerwów paznokcie do łokci.
Ale to nie moje pieniądze, jak dla mnie to możesz nawet zamówić lampy w obudowach ze szczerego złota :D
Kierowany tymi samymi pobudkami kupiłem 2 X yn-460, za tą cenę to bajka, moja yn-460 też zaliczyła lot koszący do ziemi, nadal działa:)
Kamil.Borowy
28-08-2010, 13:23
Co było by lepsze quantuum parasolki dyfuzyjne białe? czy quantuum srebrna odbijająca?
Sputnik_Wwa
28-08-2010, 13:26
Lepsze by było zasięgnąć lektury co do czego służy. Parasolka srebrna traci mniej światła niż transparentna. Cienie są mocniejsze a światło silniejsze. Parasolka transparentna daje miękksze światło, słabsze, bo część się odbija mimo wszystko. Osobiście mam takie i takie i używam zależnie od potrzeb.
Sam zdecyduj http://www.bron.ch/vt_pd_lg_sc_en/index.php Temat już się pojawiał,
Jak wyżej, wszystko zależy od tego, co chcesz osiągnąć i GDZIE, interior czy outdoor w np w słoneczny dzień...
A jak będzie mało to polecam też
http://www.photoflexlightingschool.com/How_Products_Work/How_an_Umbrella_Works/index.html
Parasolka srebrna traci mniej światła niż transparentna.
Zawsze to słyszę, a jakoś mam wrażenie, że jest odwrotnie (mam i taką, i taką). Jednak to tylko wrażenie, może spowodowane tym, że biała może podejść bliżej (w sumie dodatkowy atut).
Zawsze to słyszę, a jakoś mam wrażenie, że jest odwrotnie (mam i taką, i taką). Jednak to tylko wrażenie, może spowodowane tym, że biała może podejść bliżej (w sumie dodatkowy atut).
biała daje miękkie światło a więc i cienie, dodatkowy atut podejścia bliżej jeszcze bardziej zmiękczy cienie. To taka ważna cecha tej parasolki.
http://allegro.pl/zestaw-reporterski-parasolka-softbox-uchwyt-statyw-i1201996656.html
co sadzicie o takim wynalazku?
Mam pytanie bardziej do praktyki niż sprzętu...
Planuję zrobić sesję z lampami wyzwalanymi zdalnie, używając w aparacie slajd. I tu właśnie pojawia się problem, bo nie posiadam światłomierza. Układ i ekspozycję wraz z błyskiem ustalam sobie najpierw robiąc próbne zdjęcia aparatem cyfrowym. O ile w przypadku negatywu mniej więcej wiem jak skorygować ekspozycję, tak w przypadku slajdu chciałbym znać jakąś 'złotą metodę'. Rzecz w tym, że mimimalna wartość ISO w D70s to 200, a slajd ma czułość 100ISO. I jak mam teraz wyrównać ustalone na cyfrówce światło względem analoga?! A może mam korygować to poprzez zmianę czasu/przesłony w aparacie? Bo przecież slajd muszę naświetlić idealnie w punkt...
marszull
31-08-2010, 11:56
Mam pytanie bardziej do praktyki niż sprzętu...
Planuję zrobić sesję z lampami wyzwalanymi zdalnie, używając w aparacie slajd.
Nie wiem na ile prawdziwa jest ta tabelka, bo po prostu sprawdzilem o wypluje google, a to byl drugi link ;)
http://kalamazoo.pl/2008/02/16/zaleznosc-miedzy-czasem-iso-i-przeslona-dla-czasu-migawki/
Wez jescze tylko poprawke, ze nie zawsze bazowe iso w cyfrze jest tym samym iso co na slajdzie.
Rzecz w tym, że mimimalna wartość ISO w D70s to 200, a slajd ma czułość 100ISO. I jak mam teraz wyrównać ustalone na cyfrówce światło względem analoga?!
To jest taki wielki problem? 1EV różnicy.
A może mam korygować to poprzez zmianę czasu/przesłony w aparacie?
Eureka. Odkryliśmy Amerykę po raz n-ty! Trzeba wydłużyć czas dwukrotnie, lub otworzyć przysłonę o działkę. Osobiście korygował bym o 2/3EV.
To czy ISO X w cyfrówce jest równe ISO X w użytym materiale światłoczułym, to już inna bajka. Inaczej niż doświadczalnie tego nie sprawdzisz.
To jest taki wielki problem? 1EV różnicy.
Eureka. Odkryliśmy Amerykę po raz n-ty! Trzeba wydłużyć czas dwukrotnie, lub otworzyć przysłonę o działkę. Osobiście korygował bym o 2/3EV.
To czy ISO X w cyfrówce jest równe ISO X w użytym materiale światłoczułym, to już inna bajka. Inaczej niż doświadczalnie tego nie sprawdzisz.
Tak, to jest dla mnie problem. A pytam, bo może ktoś już to przerabiał. Ja do tej pory przerabiałem jedynie cyfra/negatyw, a nie chcę nic zepsuć, szkoda czasu, materiału i zachodu.
Mimo, że z ironią, dziękuję za odpowiedź.
Ja do tej pory przerabiałem jedynie cyfra/negatyw, a nie chcę nic zepsuć, szkoda czasu, materiału i zachodu.
Brutalna prawda jest taka: "Jak nie sp....isz, to się nie nauczysz". W czasach digitala może tak tego nie widać, ale również funkcjonuje. Nikt nie chce skopać zdjęć. A żałowanie czasu i materiału, na niezbędne "eksperymenta", potrafi się zemścić w najmniej oczekiwanym momencie, kosztując wiele więcej nerwów, czasu i $.
marszull
31-08-2010, 13:23
najrozsadniej iso bazowe w cyfrze jest sprawdzic/porownac za pomoca swiatlomierza
poszukaj kogos w swojej okolicy, sprawdzisz raz, a ta wiedza przyda Ci sie tez pozniej
Trzeba wydłużyć czas dwukrotnie, lub otworzyć przysłonę o działkę.
W swej trochę złośliwej odpowiedzi nie wziąłeś tylko pod uwagę, że chodzi o światło błyskowe. To co podałeś dotyczy naświetlania światłem ciągłym. A przy świetle błyskowym, przy takich samych ustawieniach lampy, zmieniając czas zmieniasz naświetlenie tła, a zmieniając przysłonę zmieniasz naświetlenie obiektu światłem błyskowym.
W swej trochę złośliwej odpowiedzi nie wziąłeś tylko pod uwagę, że chodzi o światło błyskowe. To co podałeś dotyczy naświetlania światłem ciągłym. A przy świetle błyskowym, przy takich samych ustawieniach lampy, zmieniając czas zmieniasz naświetlenie tła, a zmieniając przysłonę zmieniasz naświetlenie obiektu światłem błyskowym.
Fakt. Odniosłem się do korekty ekspozycji jako takiej przy różnym ISO. Przy błyskanych nie ma co kombinować z czasem.
Cały pic w strobingu polega na ustaleniu stosunku światła zastanego z błyskowym. Sprawa była by banalna gdyby nie ograniczona moc lamp i czas synchro. Dla kogoś kto, już się z tematem mierzył, nie powinno stanowić problemu przeliczenie ekspozycji z ISO 320 na 100, a z 200 na 100,to już pikuś. Kolega nie chce marnować materiału i czasu. Na czas nic nie poradzę, na materiał sposób jest.
Niech popracuje digitalem na ISO 400, a później niech pogłówkuje jak to powinno wyglądać przy ISO 200. Wprowadzić odpowiednie nastawy i sprawdzić. Slajd nie tknięty, a doświadczenie uczy.
No i trachnał mi uchwyt do lampy i parasolki, sorki chłopaki wiem, że to już było wałkowane, ale nie chce przeszukiwać 162 stron wątku aby znaleźć jaki uchwyt polecacie, ostatni kupiłem na allegro za jakies 50 zeta, nie rzucałem nim o ścianę, a uchyt szlag trafił. Znalazłem to: uchwyt 1 (http://www.funsports.pl/p,pl,187,uchwyt+przegubowy+3117+do+macowania+lamy+ i+parasolki-.html), uchwyt 2 (http://allegro.pl/profesjonalny-uchwyt-do-lampy-blyskowej-parasolki-i1180630670.html)
Który jest wytrzymalszy, ewentualnie coś innego.
Dzięki zabieram się za szukanie
podróbka manfrotto są po 99zł mam używam/testuje i działa wyśmienicie. Metalowe z możliwościa zmiennego mocowania trzpienia ze stopką do lampy.
źródło (http://www.fotoellite.pl/pliki/uchwyt.jpg)
hmmmm po pierwsze linka podać nie moge bo jeszcze nie dodałem do ........... i po drugie, bardzo mi przykro ale nie moge podawać linków/namiarów :)
czyli juz wiem gdzie... ;) od kiedy bedzie dost?
The Structorr
04-09-2010, 10:27
jakis namiar?
http://www.phottix.com/studio-accessories/phottix-varos-multi-function-flash-shoe-umbrella-holder.html
Na ebayu można znaleźć taniej niż na oficjalnej stronie
adolfik9501
04-09-2010, 11:20
Na Alle są po 69 np. tutaj (http://allegro.pl/uniwersalny-uchwyt-parasolka-lampa-statyw-profi-i1211295579.html).
EDIT: Chociaż ten ze zdjęcia to bardzie 3137 przypomina, też na Alledrogo (http://allegro.pl/uchwyt-do-lampy-i-parsola-3137-aluminiowy-hit-i1214747596.html).
The Structorr
04-09-2010, 11:32
Na Alle są po 69 np. tutaj (http://allegro.pl/uniwersalny-uchwyt-parasolka-lampa-statyw-profi-i1211295579.html).
EDIT: Chociaż ten ze zdjęcia to bardzie 3137 przypomina, też na Alledrogo (http://allegro.pl/uchwyt-do-lampy-i-parsola-3137-aluminiowy-hit-i1214747596.html).
Taki sam chińczyk tylko w innym pudełku ;)
adolfik9501
04-09-2010, 11:47
Taki sam chińczyk tylko w innym pudełku ;)
Prawie taki sam... Choć w tym wypadku raczej to prawie nie będzie robić dużej różnicy. ;)
po obejrzeniu zdjęć saer zamarzył mi się beautydish. jednak lampa studyjna to jak na razie dla mnie za wysoki koszt. czy macie jakieś patenty na tego typu oświetlenie? czy dostępne na allegro nasadki dają zbliżony efekt? a być może to jest rozwiązanie: http://www.foto-tip.pl/sklep/quantuum_bk_3_uchwyt_do_lamp_systemowych-p-1692.html
być może była już mowa o tym ale niestety nie ogarnąłem jeszcze tego wątku na tyle by to znaleźć.
Samoróbki? To może http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=133175
Zbigniew
26-09-2010, 18:55
Filtry szare - zapytać chciałbym, może ktoś coś poradzi.
Po przesiadce na D700 mam wewnętrzną obawę co do możliwości wykorzystania strobingu w plenerze. Dawniej robiłem sobie zdjęcia w pełnym słońcu, przymykając obiektyw do f/5,6 lub bardziej. Teraz natywne mam ISO200, więc jest jeszcze gorzej. Może kupić sobie jakiś szary filterek?! Do portretu wykorzystuję głównie 50 i 85mm i coś dopasowałoby się pod względem średnicy. Pozostaje pytanie jaki filterek 9jak bardzo szary) ? Ktoś podzieli się doświadczeniem ? Hmm ?
marszull
26-09-2010, 22:26
Moim zdaniem szary filtr na obiektyw to nie za bardzo pomysl do portretu
anie da sie bardziej skrecic lamp? ewentualnie mozna kombinowac z filtrami szarymi na lampy (gdybam bo nigdy nie stosowalem)
marszull - filtr szary to zdecydowanie dobry pomysł do portretu, bo jak inaczej chcesz uzyskać czasy poniżej 1/250 przy jednoczesnym zachowaniu otwartej przysłony i małej GO? No i co masz na myśli pisząc o szarych filtrach na lampy - za dużo masz mocy, czy jak?
Zbigniew - warto pomyśleć o Faderze ND. Drogi, ale fajny - płynna zmiana mocy od 1 do 8 EV. Ja zamierzam niedługo kupić ND8 od Marumi i używać razem z polarem (też Marumi), co da mi ok. 4 i 2/3 działki mniej, czyli tyle, żeby w słoneczny dzień spokojnie robić zdjęcia na 2.0-2.8 przy ISO 100. I przy okazji pytam - czy to, co planuję ma sens, tzn. czy nie zdegraduje mi znacząco jakości obrazu (ewentualne problemy z AF biorę pod uwagę)?
marszull
27-09-2010, 10:24
Zbyszek a dlaczego uzywajac systemowych lamp nie korzystasz z FP ? Wtedy z czasami nie masz problemu.
ps uzywalem pare razy szrych filtrow do krajobrazu (lee, cokin i marumi) i raczej do portretu bym ich nie uzyl
FP zabiera sporą część mocy lampy - ktoś kiedyś mierzył, że ok. 2EV. Kiedy mocy mamy pod dostatkiem to warto, ale często nawet jedna lampa na pełnej mocy w normalnym trybie nie wyrabia.
Witam
Nie wiedzialem w ktorym dziale zadac to pytanie wiec pisze tutaj , moje pytanie jest takie - czy wyzwole stara lampe marki vivitar 16M z podpieta fotocela Metzem wyzwalanym z body sterownikiem blysku? Tzn powiem tak - wyzwole bo vivitar blyska ale na zdjeciu blysku nie widac :( co wiec jest nie tak?
adolfik9501
28-09-2010, 20:32
Witam
Nie wiedzialem w ktorym dziale zadac to pytanie wiec pisze tutaj , moje pytanie jest takie - czy wyzwole stara lampe marki vivitar 16M z podpieta fotocela Metzem wyzwalanym z body sterownikiem blysku? Tzn powiem tak - wyzwole bo vivitar blyska ale na zdjeciu blysku nie widac :( co wiec jest nie tak?
Wszystko jest tak jak ma być. Metz wyzwala kiedy trza, a fotocela z Vivitarem także, gdyż reaguje na błysk (1 błysk, który jest przedbłyskiem sterującym w CLS/AWL).
Wysłano z domu. Południowo wschodnia część pokoju.
Wszystko jest tak jak ma być. Metz wyzwala kiedy trza, a fotocela z Vivitarem także, gdyż reaguje na błysk (1 błysk, który jest przedbłyskiem sterującym w CLS/AWL).
Ok czyli co musze zrobic , kupic zeby blysk z vivitara byl widoczny na zdjeciu?
adolfik9501
29-09-2010, 09:39
Ok czyli co musze zrobic , kupic zeby blysk z vivitara byl widoczny na zdjeciu?
1. Kupić fotocelę która będzie pomijać przedbłyski - ciężko będzie, bo nie wiadomo ile tych przedbłysków jest, jak i drogie te ustrojstwa ;)
2. Zakupić zwykłe wyzwalacze radiowe (np. RF602) i obie lampy w trybie M wyzwalać.
3. Zakupić zwykłą fotocelę do Metza i obie lampy wyzwalać w trybie M, lampą z korpusu w trybie M.
Rozwiązanie 3 najtańsze, 2 najlepsze i najbardziej rozwojowe.
EDIT: Tylko najpierw sprawdź napięcie na stopce Vivitar bo nie wszystkie wyzwalacze radiowe znoszą większe niż 12V.
1. Kupić fotocelę która będzie pomijać przedbłyski - ciężko będzie, bo nie wiadomo ile tych przedbłysków jest, jak i drogie te ustrojstwa ;)
2. Zakupić zwykłe wyzwalacze radiowe (np. RF602) i obie lampy w trybie M wyzwalać.
3. Zakupić zwykłą fotocelę do Metza i obie lampy wyzwalać w trybie M, lampą z korpusu w trybie M.
Rozwiązanie 3 najtańsze, 2 najlepsze i najbardziej rozwojowe.
EDIT: Tylko najpierw sprawdź napięcie na stopce Vivitar bo nie wszystkie wyzwalacze radiowe znoszą większe niż 12V.
Ok sprawdze to , a np moglo by byc cos takiego ....... fotocela przypieta pod vivitar , dokupuje radio RF-602 nadajnik + odbiornik , odbiornik podpinam pod Metza i wyzwalam go radiowo z body?
Wtedy fotocela nie bedzie miala zadnych przedblyskow - i czy wtedy blysk bedzie widoczny na zdjeciu z obu dwoch lamp?:D
adolfik9501
29-09-2010, 10:00
Ok sprawdze to , a np moglo by byc cos takiego ....... fotocela przypieta pod vivitar , dokupuje radio RF-602 nadajnik + odbiornik , odbiornik podpinam pod Metza i wyzwalam go radiowo z body?
Wtedy fotocela nie bedzie miala zadnych przedblyskow - i czy wtedy blysk bedzie widoczny na zdjeciu z obu dwoch lamp?:D
Będzie wówczas OK. Chodzi tylko o to by nie mieszać fotoceli (w domyśle zwykłej, reagującej na 1 błysk) z trybami automatycznymi, które posiłkują się przedbłyskami. Więc jak Metza wyzwolisz radiem (Metz w trybie M) to on swoim błyskiem wyzwoli fotocelą Vivitara.
Jakbyś kupował radyjko to pomyśl nad kupnem z 2 odbiornikami bo nigdy nie wiadomo czy jeszcze jakaś lampa się nie trafi, taniej wyjdzie niż dokupić następny odbiornik, a radio jednak bardziej skuteczne od fotoceli jest.
Będzie wówczas OK. Chodzi tylko o to by nie mieszać fotoceli (w domyśle zwykłej, reagującej na 1 błysk) z trybami automatycznymi, które posiłkują się przedbłyskami. Więc jak Metza wyzwolisz radiem (Metz w trybie M) to on swoim błyskiem wyzwoli fotocelą Vivitara.
Jakbyś kupował radyjko to pomyśl nad kupnem z 2 odbiornikami bo nigdy nie wiadomo czy jeszcze jakaś lampa się nie trafi, taniej wyjdzie niż dokupić następny odbiornik, a radio jednak bardziej skuteczne od fotoceli jest.
Ok dzieki kolego za dobre rady :) a masz jakies pewne i dobre miejsce gdzie mozna zakupic taki nadajnik z 2 odbiornikami?
adolfik9501
29-09-2010, 10:12
Ok dzieki kolego za dobre rady :) a masz jakies pewne i dobre miejsce gdzie mozna zakupic taki nadajnik z 2 odbiornikami?
Jak zwykle najtaniej na eBayu będzie: od producenta (http://cgi.ebay.com/RF602-RF-602-Nikon-D90-D5000-2-receivers-/150493762008?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item230a2091d8) (wysyłka w cenie). Na Alle czy w sklepach internetowych też coś można znaleźć ale jak zwykle drożej.
Jak zwykle najtaniej na eBayu będzie: od producenta (http://cgi.ebay.com/RF602-RF-602-Nikon-D90-D5000-2-receivers-/150493762008?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item230a2091d8) (wysyłka w cenie). Na Alle czy w sklepach internetowych też coś można znaleźć ale jak zwykle drożej.
Hmm na eBayu jeszcze nie robilem zakupow takze bedzie z tym problem :) na Allegro jest zestaw tylko nadajnik i odbiornik ok 160 zł + dodatkowy nadajnik ponad 100 :/
adolfik9501
29-09-2010, 10:22
Hmm na eBayu jeszcze nie robilem zakupow takze bedzie z tym problem :) na Allegro jest zestaw tylko nadajnik i odbiornik ok 160 zł + dodatkowy nadajnik ponad 100 :/
Wydaje mi się, że 100 PLN jest wystarczającą zachętą, a i to może być początek zakupów - patrz ile lampek do kupienia jest YN460II, YN560 :) Cena u nas będzie zawsze wyższa, jedyną zaletą jest to, że w razie jakiś problemów sklep daje gwarancję i da się z niej skorzystać. Wysyłka do HK jest dość problematyczna, choć z tego co słyszałem problemów z wymianą nie ma żadnych u sprzedawców z Azji.
Wydaje mi się, że 100 PLN jest wystarczającą zachętą, a i to może być początek zakupów - patrz ile lampek do kupienia jest YN460II, YN560 :) Cena u nas będzie zawsze wyższa, jedyną zaletą jest to, że w razie jakiś problemów sklep daje gwarancję i da się z niej skorzystać. Wysyłka do HK jest dość problematyczna, choć z tego co słyszałem problemów z wymianą nie ma żadnych u sprzedawców z Azji.
Moze jednak narazie kupie tylko nadajnik + odbiornik :) sprawde jak to bedzie dzialalo z fotocela :) a jak cos to zawsze mozna potem dokupic drugi odbiornik :) nie widze na allegro zestawu nadajnik + 2 odbiorniki. No i faktycznie chyba lepiej kupic u nas bo z gwarancja bedzie latwiej jak by co ;)
adolfik9501
29-09-2010, 10:40
Moze jednak narazie kupie tylko nadajnik + odbiornik :) sprawde jak to bedzie dzialalo z fotocela :) a jak cos to zawsze mozna potem dokupic drugi odbiornik :) nie widze na allegro zestawu nadajnik + 2 odbiorniki. No i faktycznie chyba lepiej kupic u nas bo z gwarancja bedzie latwiej jak by co ;)
Tu masz z dwuletnią gwarancją: http://allegro.pl/yongnuo-rf-602-wyzwalacz-lamp-blyskowych-do-nikon-i1250768172.html, tylko kabelek nie do D90 dostaniesz, więc nie będziesz mógł ustrojstwa jako pilot użyć.
EDIT: Wydaje mi się, że co jakiś czas pojawiają się zestawu z 2 odbiornikami, jakby do możesz tydzień czy dwa poczuwać na Alle ;)
EDIT2: Sprawdziłem w zakończonych i tylko prywatnie koleś sprzedaje zestawy z 2 i 3 odbiornikami, cena za z dwoma urosła od 180 do 210 PLN ;)
Tu masz z dwuletnią gwarancją: http://allegro.pl/yongnuo-rf-602-wyzwalacz-lamp-blyskowych-do-nikon-i1250768172.html, tylko kabelek nie do D90 dostaniesz, więc nie będziesz mógł ustrojstwa jako pilot użyć.
EDIT: Wydaje mi się, że co jakiś czas pojawiają się zestawu z 2 odbiornikami, jakby do możesz tydzień czy dwa poczuwać na Alle ;)
Pilot mam :D takze nie zalezy mi na wezyku :) spieszyc mi sie teraz z tym nie spieszy :) tazke moge poczekac :)
No wlasnie jak bym kupil to z tego linku co wyslales , chyba ze jeszcze napisze do tego sklepu czy jest szansa na zestaw zeby byly 2 odbiorniki.
EDIT2: Sprawdziłem w zakończonych i tylko prywatnie koleś sprzedaje zestawy z 2 i 3 odbiornikami, cena za z dwoma urosła od 180 do 210 PLN ;)
Hmm no i tak by sie oplacalo za 210 nawet , bo zestaw kosztuje 157 + kolejny odbiornik ok 115 zł = 272zł a tu za 210 w najgorszym wypadku
adolfik9501
29-09-2010, 10:49
Hmm no i tak by sie oplacalo za 210 nawet , bo zestaw kosztuje 157 + kolejny odbiornik ok 115 zł = 272zł a tu za 210 w najgorszym wypadku
Tylko nic nie wspomina o gwarancji...
Tylko nic nie wspomina o gwarancji...
Na aukcji pisze cos takiego : cytuje
" Każdy produkt jest nowy, w oryginalnym opakowaniu i objęty polską gwarancją, "
Ale ile tej gwarancji jest to juz nie pisze
adolfik9501
29-09-2010, 10:59
Na aukcji pisze cos takiego : cytuje
" Każdy produkt jest nowy, w oryginalnym opakowaniu i objęty polską gwarancją, "
Ale ile tej gwarancji jest to juz nie pisze
No ale ja mówiłem o tej (http://allegro.pl/wyzwalacz-rf-602-2-odbiorniki-lampy-nikon-i1199768825.html) aukcji, gość prywatnie sprzedaje i żadnej gwarancji nie daje.
EDIT: Dobra, nie ważne. Wiesz za czym szperać, więc szperaj :)
No ale ja mówiłem o tej (http://allegro.pl/wyzwalacz-rf-602-2-odbiorniki-lampy-nikon-i1199768825.html) aukcji, gość prywatnie sprzedaje i żadnej gwarancji nie daje.
EDIT: Dobra, nie ważne. Wiesz za czym szperać, więc szperaj :)
Ok spoko , pomylilem sobie aukcje :) no teraz juz wiem co mam kupic , takze podziekowal za pomoc ;)
albertnowicki
01-10-2010, 23:28
Szybkie pytanie do sprzętowców od strobingu: Metz 30 BCT4. Bedzie to działać z Phottixem Astra?
adolfik9501
02-10-2010, 11:49
Szybkie pytanie do sprzętowców od strobingu: Metz 30 BCT4. Bedzie to działać z Phottixem Astra?
Według tego źródła (http://blitzlounge.gedoweb.net/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=43) lampka ta posiada 68V na stopce (choć spotkałem się ze stwierdzeniem o 180V(?)), nie wiem ile wytrzymuje Astra (12V?). Kwestia jeszcze sprawdzenia czy działa wyzwalanie środkowym stykiem (czytałem kiedyś w necie, że nie wszystkie Metze na to pozwalały, choć zapewne dotyczyło to nowszych lampek).
albertnowicki
02-10-2010, 17:01
Według tego źródła (http://blitzlounge.gedoweb.net/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=43) lampka ta posiada 68V na stopce (choć spotkałem się ze stwierdzeniem o 180V(?)), nie wiem ile wytrzymuje Astra (12V?). Kwestia jeszcze sprawdzenia czy działa wyzwalanie środkowym stykiem (czytałem kiedyś w necie, że nie wszystkie Metze na to pozwalały, choć zapewne dotyczyło to nowszych lampek).
no właśnie podpiąłem to ustrojstwo i jakoś póki co działa, ale czasami się nie chce wyzwolić. Niekiedy bez problemu kilka wyzwoleń pod rząd, a niekiedy tylko potwierdzeni mam na odbiorniku w postaciu mrugnięcia diody LED, ale lampa się nie wyzwala. Wymieniłem dzisiaj nawet baterię CR2 na nówkę w odbiorniku i średnio to pomogło.... Czy może być tak, że lampa ta potrzebuje większego napięcia na stopce do wyzwolenia?
Zastanawiałem się jeszcze jak wygląda sprawa źródła prądu w nadajniku, no bo w końcu w środku musi być jakiś aku chyba, skoro nic nie podają w opisie a jednak działa nawet zdjęty z aparatu. Może ten aku też trzeba jakoś doładowywać???
Zapewne jest tam jakaś bateria tak jak w innych nadajnikach ... może być taka sama jak w odbiorniku albo jakiś inny model.
plusfoto
04-10-2010, 16:25
Myślę że odbiorniki są bardzo czułe na spadki napięć - przerobiłem to w studio a z reguły działają na bateriach. Włożenie aku już robi 1,2 i niedajboże lekko używane i będziesz miał takie efekty. Pięć razy błyśnie dwa nie i tak w kółko.
albertnowicki
04-10-2010, 20:58
A czy inna lampka a mianowicie Metz 36 C-2 mając 6V napięcia będzie się poprawnie wyzwalał?
albertnowicki
04-10-2010, 21:10
I znalazłem jeszcze jakiegoś Vivitara 550FD, ponoć ma też niskie napięcie na stopce. Czyli zasadniczo powinno ładnie błyskać, co?
adolfik9501
05-10-2010, 14:25
(...) Czyli zasadniczo powinno ładnie błyskać, co?
Zasadniczo tak, ale w praktyce różnie to bywa z zabytkami ;)
Z Metzem 36C2 nie powinno być problemu.
Do kolegi adolfik9501
Zamowilem jednak nadajnik i odbiornik RF-602 :) przemyslalem to i wolalem dolozyc niz kupic fotocele.
Mam takie lamerskie pytanie , pewnie posiadasz takie radio wiec powiedz mi czy jak podlacze odbiornik do lampy a nadajnik dam na puszke to czy od razu bedzie wszystko dzialac czy musze tam cos przelaczyc? Bo wlasnie widze jakies przelaczniki na nadajniku i odbiorniku.
adolfik9501
16-10-2010, 10:57
Do kolegi adolfik9501
Zamowilem jednak nadajnik i odbiornik RF-602 :) przemyslalem to i wolalem dolozyc niz kupic fotocele.
Bardzo dobra decyzja.
Mam takie lamerskie pytanie , pewnie posiadasz takie radio wiec powiedz mi czy jak podlacze odbiornik do lampy a nadajnik dam na puszke to czy od razu bedzie wszystko dzialac czy musze tam cos przelaczyc? Bo wlasnie widze jakies przelaczniki na nadajniku i odbiorniku.
Radyjka żadnego nie posiadam ;) a przełączniki to od ustawienia kanału, by kilka zestawów u różnych użyszkodników sobie nie wchodziło w paradę na jednej lokacji. W instrukcji powinno być pokazane co i jak.
Bardzo dobra decyzja.
Radyjka żadnego nie posiadam ;) a przełączniki to od ustawienia kanału, by kilka zestawów u różnych użyszkodników sobie nie wchodziło w paradę na jednej lokacji. W instrukcji powinno być pokazane co i jak.
:) wielkie dzieki kolego , w poniedzialek radio powinno byc u mnie takze bede testowal , jak bedzie instrukcja to spoko.
Pozdrawiam
Grunt, żebyś miał ustawiony nadajnik i odbiornik na tym samym kanale (ciekawe po co ich, aż 15) no chyba, że będziesz nadawał na wszystkich jednocześnie. Tutaj masz fajny teścik i opis http://forys.net/test-phottix-pt-04-ii-vs-yongnuo-rf-602/ (np w jakim ustawieniu będzie większy zasięg o ile to potrzebne)
Do kolegi adolfik9501
Fabrycznie mają ustawione kanały na "ALL" i powinny beż problemu odpalać.
Instrukcja dla zainteresowanych i tych co nie mają :
źródło (http://img64.imageshack.us/i/rf60201.jpg/)
źródło (http://img231.imageshack.us/i/rf60202.jpg/)
źródło (http://img256.imageshack.us/i/rf60203.jpg/)
źródło (http://img233.imageshack.us/i/rf60204.jpg/)
źródło (http://img843.imageshack.us/i/rf60205.jpg/)
źródło (http://img245.imageshack.us/i/rf60206.jpg/)
źródło (http://img87.imageshack.us/i/rf60207.jpg/)
źródło (http://img258.imageshack.us/i/rf60208.jpg/)
źródło (http://img692.imageshack.us/i/rf60209.jpg/)
A przełaczniki się przydają. Można na sali ustawić dwa zestawy lamp i albo jedne albo drugie odpalać. Albo jak się zbierze paru ludków i każdy z z swoim zestawem to bedzie mógł osobno focić a nie każdy kazdemu odpalać lampę.
Pozdrawiam
Kolego Mercury i Foto7 dzieki za info i instrukcje :) mysle ze to opanuje i dam sobie rade ;)
No i doszlo radio RF-602 :) ale mam pytanie do posiadaczy : powiedzcie mi dlaczego jak mam w odbiorniku 2 baterie z zestawu Duracell to wybudza mi lampe a jak dam aku eneloop to mi nie wybudza? Dodam jeszcze ze eneloopy naladowane na full.
marszull
18-10-2010, 20:51
bo aku maja 1,2 v a baterie z tego co pamietam 1,5v
w kazdym razie wiecej ;)
bo aku maja 1,2 v a baterie z tego co pamietam 1,5v
w kazdym razie wiecej ;)
I dlatego nie wybudzaja mi lampy?No to dziwne bo mam jeszcze inne aku bardzo dawno kupione 1.2V i te wybudzaja , tylko z eneloopami jest problem.
michaeel
19-10-2010, 10:09
a jakie to aku jak można widzieć :)?
marszull
19-10-2010, 10:38
mi na eneloopach i na vartach takie stare wyzwalacze nie wyzwalaja
na bateriach tak,
wiec odpuscilem aku i korzystam w wyzwalaczach z baterii, jak sie nie zapomni wlaczyc off to nawet na dlugo wystarczaja ;)
Yyyy no takie jakies stare :) nie pamietam nazwy , moge napisac ale popoludniu.
mi na eneloopach i na vartach takie stare wyzwalacze nie wyzwalaja
na bateriach tak,
wiec odpuscilem aku i korzystam w wyzwalaczach z baterii, jak sie nie zapomni wlaczyc off to nawet na dlugo wystarczaja ;)
No tak ale wylacznik jest tylko na odbiorniku , w nadajniku juz go nie ma.
marszull
19-10-2010, 13:16
ale nadajnik z tego co pamietam w rf602 to CR2 wiec to chyba nie ma zadnego znaczenia
u mnie w nadajniku siedzi jakas pastylka (ale to nie rf602) i przez 2 czy 3 lata raz ja tylko wymienialem
No i doszlo radio RF-602 :) ale mam pytanie do posiadaczy : powiedzcie mi dlaczego jak mam w odbiorniku 2 baterie z zestawu Duracell to wybudza mi lampe a jak dam aku eneloop to mi nie wybudza? Dodam jeszcze ze eneloopy naladowane na full.
U mnie działa. ;)
Działa zarówno z Eneloopami jak i z akumulatorkami GP i jeszcze jakimiś 'Instant'.
U mnie działa. ;)
Działa zarówno z Eneloopami jak i z akumulatorkami GP i jeszcze jakimiś 'Instant'.
No u mnie tez dziala z eneloopami tylko mi nie wybudza , tobie wybudzaja eneloopy lampke?
Ok mam nazwe PHOTO ANSMANN 900mAh 1.2V takie zielone , eneloop tez 1.2V i juz nie wybudza :(
The Structorr
19-10-2010, 17:57
u mnie w nadajniku siedzi jakas pastylka (ale to nie rf602) i przez 2 czy 3 lata raz ja tylko wymienialem
skyporty? ja ze 2 lata już mam i jeszcze nie rozładowała mi się ta pastylka ;), perpetuum mobile czy coś?
nadajniki pobierają prąd tylko przy wyzwoleniu lampy :)
marszull
19-10-2010, 18:55
skyporty? ja ze 2 lata już mam i jeszcze nie rozładowała mi się ta pastylka ;), perpetuum mobile czy coś?
akurat nie skyporty ale jakies tanie g... chinskie (pierwsza czy druga generacja wyzwalaczy)
ale dzialaja i to jest wazne ;)
Ok mam nazwe PHOTO ANSMANN 900mAh 1.2V takie zielone , eneloop tez 1.2V i juz nie wybudza :(
Pyknij palcem na nadajniku lekko i Ci wybudzą. Ja podszedłem inaczej do tematu: wyłączyłem automatyczne usypianie w ustawieniach lamp bo mnie wqrwiało.
Pyknij palcem na nadajniku lekko i Ci wybudzą. Ja podszedłem inaczej do tematu: wyłączyłem automatyczne usypianie w ustawieniach lamp bo mnie wqrwiało.
No wlasnie juz pisalem ze na eneloopach mi nie wybudza lampy , czy nacisne spust czy przycisk na nadajniku , nie przeszkadza mi to ale hmm na jednych aku dziala a na drugich nie , chyba wylacze usypianie lampy tak jak ty i po klopocie :)
Witam,
mam dwa pytania:
1. Czy w takim
źródło (http://www.foto-tip.pl/sklep/images/images_big/BK-3-3.jpg) uchwycie zmieszczą się trzy SB-800, tzn same główki. Ewentualnie czy ktoś zna uchwyt do softboxa, który zmieści trzy sabiny
2. Czy taki
źródło (http://www.foto-tip.pl/sklep/images/images_big/BK-6-3.jpg) uchwyt można jakimś cudem przymocować do jakiegoś softboxa?
W tym pierwszym, to nawet dwie nie wejdą. Przynajmniej w taki sposób by operować mocą.
przeczytałem cały wątek....ufff - szkoda, że większość podawanych linków jest juz "przeterminowana" i nie można podejrzeć proponowanych rozwiązań
Mam pytanie, bo nie znalazłem odpowiedzi - który wyzwalacz Rf-602, czy Powerlux FW-1B ?
oraz co proponujecie w kwestii mocowania softboxa reporterskiego http://allegro.pl/zestaw-reporterski-softbox-60x60cm-statyw-225cm-i1260251103.html - bo oryginalna głowica i mocowanie to jest raczej porażka
pozdrawiam
Witam,
mam dwa pytania:
1. Czy w takim
źródło (http://www.foto-tip.pl/sklep/images/images_big/BK-3-3.jpg) uchwycie zmieszczą się trzy SB-800, tzn same główki. Ewentualnie czy ktoś zna uchwyt do softboxa, który zmieści trzy sabiny
2. Czy taki
źródło (http://www.foto-tip.pl/sklep/images/images_big/BK-6-3.jpg) uchwyt można jakimś cudem przymocować do jakiegoś softboxa?
Nie mam jeszcze tego uchwytu ale licze na to ze wejda dwie sztuki... nie mocujac lampy na sankach tylko na gumach bezposrednio do uchwytu...
znalazłem ciekawy filmik na youtubie na temat montowania trzech sabinek do jednego softboxa: http://www.youtube.com/watch?v=ESC54Gu4BC8 (nie wiem jak wrzucić filmik)
Dwa pytania:
1. gdzie można kupić w Polsce takie gumy ball bungies
2. jak tego softboxa przymocować do uchwytu, żeby umieścić na statywie
kh29228 - wpisujesz w allegro "ball bungees". Co do mocowania softboksa to nie pomogę, wiem jedynie, że niektórzy wiercą coś przy pierścieniu i mocują tam ten gwint, który wkłada się do uchwytu do parasolek.
kh29228 - wpisujesz w allegro "ball bungees".
no tak... oczywista oczywistość:D nie pomyślałem o tym
torrenord
01-11-2010, 10:50
Co myślicie o tym wyzwalaczu? http://www.gadgetinfinity.com/product.php?productid=17204
Czy jest coś w Polsce, co można z powodzeniem używać zamiast tego i co oczywiście będzie takie tanie lub nawet tańsze? Widziałam wiele wyzwalaczy, już nawet za 80zł, ale czym one się tak naprawdę różnią?
Nie wiem też czy dobrze się doczytałam na tej stronie i liczę, że mi podpowiecie: czy moge jednocześnie używać lamp z różnych systemów, np. SB800 i HVL 58 sonego? Albo czy z mojego Nikona wyzwolę takim zestawem chociaż jedną lampę z innego systemu, czy jest to niemożliwe?
adolfik9501
01-11-2010, 10:56
Co myślicie o tym wyzwalaczu? http://www.gadgetinfinity.com/product.php?productid=17204
Czy jest coś w Polsce, co można z powodzeniem używać zamiast tego i co oczywiście będzie takie tanie lub nawet tańsze? Widziałam wiele wyzwalaczy, już nawet za 80zł, ale czym one się tak naprawdę różnią?
Nie wiem też czy dobrze się doczytałam na tej stronie i liczę, że mi podpowiecie: czy moge jednocześnie używać lamp z różnych systemów, np. SB800 i HVL 58 sonego? Albo czy z mojego Nikona wyzwolę takim zestawem chociaż jedną lampę z innego systemu, czy jest to niemożliwe?
1. Wyzwalacz jak wyzwalacz. Zwykły pokroju Phottix Tetra itp.
2. Wyzwolisz tym każdą lampę którą zamontujesz (Sony przez adapter) i która nie ma napięcia na tyle dużego by popalić odbiornik (EDIT: tutaj akurat spory zakres napięcia jest, bo do 300V).
3. Tak, ale lampa tylko w manualu, jak każda zresztą.
Marcin Borkowski
04-11-2010, 18:36
http://mega-pixel.iai-shop.com/product-pol-672-Softbox-6-kolorowych-nasadek-do-lamp-systemowych-.html
używa ktoś z was czegoś takiego? jak się spisuje? opłaca się?
Marcinie - nie używam, ale sceptycznie podchodzę do tych softów. Może jako niewielkie rozproszenie (porównywalne z plastikowymi dyfuzorami 0 które są tańsze i prostsze w użytkowaniu) Normalna lampa studyjna ma baardzo wystającą żarówę dzięki temu światło w odpowiedni sposób rozchodzi się po "namiocie", a Każdy flash nie dość, że ma żarnik schowany w swojej obudowie, to przyjrzyj się w jakim miejscu (jak głęboko) umieszczona jest ta lampa w adapterze ! Nie wiem jak z działaniem w praktyce, ale mi tu coś śmierdzi nieprzemyślaną budową softa. (ale mogę się mylić)
Przyznam sie, ze watku nie przebrnalem calego (170 !? ;) ) wiec jesli pytanie pojawilo sie wczesniej to przepraszam za powtorzenie :D
No ale do rzeczy. Chcialbym zakupic zestaw: lampa bylskowa + parasolka na statywie i nasunelo mi sie kilka pytan.
1) Jaka parasolke wybrac? Jaka wielkosc? Biala czy moze z czarnym pokryciem? Czy cena parasolki wplywa na jej przydatnosc?
2) Jaka jest sensowna wysokosc statywu do parasolki? Widzialem 220cm, bedzie ok? Czy np. zestaw parasolka + statyw za np. 150zl spelni pokladane w nim nadzieje? :)
a Każdy flash nie dość, że ma żarnik schowany w swojej obudowie, to przyjrzyj się w jakim miejscu (jak głęboko) umieszczona jest ta lampa w adapterze !. (ale mogę się mylić)
i mylisz się, w lampach z szybka rozpraszająca (jesli ja wysuniesz) żarnik masz z przodu
Z przodu - racja, ale raczej nie wystaje poza obudowę (jak w studyjnych lampach)
Rogass i Tobie to polecę:
Sam zdecyduj http://www.bron.ch/vt_pd_lg_sc_en/index.php Temat już się pojawiał,
Jak wyżej, wszystko zależy od tego, co chcesz osiągnąć i GDZIE, interior czy outdoor w np w słoneczny dzień...
A jak będzie mało to polecam też
http://www.photoflexlightingschool.com/How_Products_Work/How_an_Umbrella_Works/index.html
Wszystko zależy co zamierzasz focić. Co do statywów jedna jest zasada im cięższy tym lepszy (inaczej lubią latać razem z lampami i parasolkami).
bronzeeyes
18-11-2010, 15:26
To ja sie dorzucę do pytań. Chciałabym zacząc fotografowanie ślubów i wesel a także plenerów po Nowym Roku. Do tego czasu chcę dokupić do sprzętu jaki posiadam (D90 + 50mm 1.8 + 70-200mm 3.5.-4.5) tak na początek jedną lampę błyskową. Przyda mi się na weselach jak i plenerach (zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz jakiegoś budynku). Może SB 800.
Mam jedynie problem z doborem parasolki (bądź sofboxa?) oraz zestawu Pocket Wizard skoro tak goraco to polecacie w tym wątku. Jaki polecacie z własnej autopsji do ww. sprzętu?
Nie znam ceny Pocket Wizard ale jak pamietam kiedys to kosmos. Sa tańsze i też dają radę. Brak Ci szerokiego konta. 50mm to za długo na potańcówki. najważniejsza sprawa to zlecenia ;).
Jakiego kąta mu brak? :)
pozdr. prz3mo
to lepiek skup się na kompeltowaniu sprzetu (obiektywy), zapasowa puszka niz na pocket wizardach. Najszerzej jak masz to 50mm na DX. Jak trafisz kościół wielkości stadionu - to będzie git. W mniejszym polegniesz. To taka offtopowa sugestia. I do ślubów szkła od 1.4 do 2.8 max
od 1.4 do 2.8 max
a 1.2 sie nie nadaje? ;)
przy 1.2 wnętrze świątyni się za bardzo rozmyje w czasoprzestrzeni ;))
hehe - tak jakby przy 1.4 było mega ostre :D
Ok wiem, że pewnie wszystko tu wyczytam, ale jakby ktoś mogłby mnie poratowac na prv to będę niezmiernie wdzięczna!
A mianowicie. W środe musze zrobić fotki (mini sesję) w hali w której jest dość średnie oświetlenie. Niestety nie bede miała chyba możliwości zabrac lamp ze studia no i trzeba sie ratować SB ... Będe miała 800 i 900 (może dwie 800). Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to poustawiać? Jak to zasadniczo uruchomić ;) mam body D300. No i w ogóle wszelkie rady mile widziane.
Instrukcja obsługi dla blondynki na prv mile widziana :) i z góry dziękuję!
Zbigniew
29-11-2010, 23:17
Po żołniersku:
1) Odszukaj w menu aparatu jak kontrolować zdalnie lampy (w instrukcji znajdziesz); ustawiasz grupę A i grupę B w tryb manualny, lampę wbudowaną wyłączasz (ma nie błyskać - służyła będzie tylko do sterowania); wstępnie moc po 1/16 na obydwie
2) W każdej z lamp ustawiasz tryb Remote; lampy ustawiasz na statywach, za parasolkami, co tam masz; jedna w grupie A, druga B, tak aby sobie kontrolować je osobno
3) Rozstawiasz sprzęt - możesz świecić jedną lampą światłem zmiękczonym (przez np. parasolkę) powiedzmy tak z 45 stopni od osi aparatu z odległości ze 2 metry; druga lampa po drugiej stronie lub, lepiej po przeciwległej stronie osoby (przeciwległej w stosunku do pierwszej lampy) - tym poświecisz od tyłu na włosy (światło może być ostre, bez zmiękczenia)
4) Robiąc sesję ustawiasz aparat w tryb manualny - czasy powiedzmy od 1/100 (aby nie poruszyć) do 1/200 (aby nie wyjść poza najkrótsze czasy synchronizacji - czy też 1/250, nie wiem jak tam D300 ma). Przysłona z zakresu f/2 do f/4 - lub inaczej, zależnie od preferencji; ISO jakieś sensowne, tak aby zachować trochę światła zewnętrznego - o ile chcesz
5) W czasie sesji merdasz sobie dowolnymi parametrami (czułość, przysłona, czas) lub 1-2 z nich, aby ekspozycję ustawić; do tego dobierasz też lampy; pamiętaj - najpierw ustawiasz ekspozycję na tło (punkt 6), a potem ustawiasz lampy (moc, odległość) aby ryjki dobrze doświetlić; nie kręć wszystkim, ale po kolei - aparat na tło, lampy na twarze, potem całość ekspozycji zmieniasz ustawieniami aparatu, a moc błysku lampami. W ten sposób regulujesz też proporcje światła zastanego do błyskowego.
Teraz tak:
1) Schemat jest bardzo ogólny, jest wiele detali, ale w praktyce ja tak zawsze działam
2) Możesz pracować w trybie A lub innym, ale wg mnie lepiej jest chwilę pokręcić w M i mieć pewność, że potem panujesz nad wszystkim
3) Ustawienia lamp - musisz poszukać w sieci przykładów, bo to tez nie takie oczywiste - zasadniczo wystarczy jedna lampka, ale przy dwóch może być lepiej; tutaj (http://www.dg28.com/technique/index.htm)trochę przykładów, ale też w wątkach na forum u nas
4) Koniecznie potrenuj przed sesją - inaczej będzie licho, bo można się pogubić
Krzysiek27
04-12-2010, 12:15
Cześć.
Witam na forum :) Mam pytanie, czy opłaca się kupować softbox z dedykowanym mocowaniem do lamp reporterskich, który kosztuje 200zł, czy może lepiej zainwestować w zwykły softbox za 100 plus przejściówka do mocowania na lampę reporterską? Cenowo wychodzi podobnie, a gdybym zainwestował w taką przejściówkę mógłbym kupować akcesoria po sporo tańszych cenach, które mają tradycyjne mocowanie.
Pzdr.
Zbigniew
04-12-2010, 12:39
Jak dla mnie, posiadacza softa reporterskiego, inwestycja ta była w miarę sensowna. Co prawda nigdy nie wożę owego w postaci w pełni rozłożonej i zwiniętej w kłębek (a można go w sumie złożyć do dosyć małej objętości), ale też bardzo rzadko mam go w pełni rozłożonego (w transporcie). Idąc na sesję biorę blendę i softa w dwóch częściach - jedna to statyw z całym mocowaniem (czyli wszystko metalowe), a druga to materiałowe pokrycie (przy czym złożone jest ono na pół i na pół, tak więc mam trójkątny placek wielkości złożonej blendy - białe warstwy dyfuzyjne nie są odczepione, tak więc łatwo mi potem softa złożyć do pełnej gotowości).
blackangelek
25-12-2010, 15:29
Hej!
Czy myślicie ,że te: http://cgi.ebay.pl/Wireless-Flash-Trigger-2-Receivers-for-Sony-A550-A580-/400182547463?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ CameraFlashUnits_JN&hash=item5d2cbd1407 wyzwalacze bezprzewodowe dałyby sobie radę z metzem 48+ Yn 460 II?
Właśnie planuje zakup YN 460 II jako drugiej lampy i wtedy przydałby się jakiś wyzwalacz...
Moja puszka to sony a350.
Myślicie,że z takim zestawem ( ten wyzwyalacz,metz 48 af1, YN 460 ii, 2x statyw z parasolką, blenda) jak na początek da się osiągnąć coś sensownego ;)?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
krolewicz
25-12-2010, 15:55
kup sobie rf-602 i nie kombinuj :)
blackangelek
27-12-2010, 17:42
A i jeszcze jedno :).
Bo chciałbym sobie zrobić coś takiego do zamontowania parasola i lampy na statywie http://www.forum.sony.pl/download/file.php?id=17335 .
Mam motylek do lampy i teraz pytanie http://allegro.pl/zestaw-reporterski-statyw-parasolka-uchwyt-uniwers-i1382188581.html czy w uchwycie z tej aukcji można ściągnać tą górną kostkę i w to miejsce zamontować moją stopkę?
Muszę coś takiego zrobić,bo czytałem ,że lampy z mocowaniem na sony po wpięciu do takich uchwytów jak te z aukcji nie odpalają się w ttl i rozwiązaniem jest to , co chcę zrobić ... ;)
Mam taki pieroński uchwyt, (http://allegro.pl/uchwyt-do-parasolki-i-lampy-blyskowej-na-trzpien-i1369551950.html) jednak parasolka nie jest poprawnie oświetlona, nawet z płytką rozpraszającą na lampie jest gdzieś w połowie oświetlona.
Pytanie, czy taki uchwyt (http://allegro.pl/najlepszy-uchwyt-3117-ulepszone-mocowanie-lampy-i1378372015.html) rzeczywiście poprawi sytuację czy to tylko taki chwyt marketindody?
Mam taki pieroński uchwyt, (http://allegro.pl/uchwyt-do-parasolki-i-lampy-blyskowej-na-trzpien-i1369551950.html) jednak parasolka nie jest poprawnie oświetlona, nawet z płytką rozpraszającą na lampie jest gdzieś w połowie oświetlona.
Pytanie, czy taki uchwyt (http://allegro.pl/najlepszy-uchwyt-3117-ulepszone-mocowanie-lampy-i1378372015.html) rzeczywiście poprawi sytuację czy to tylko taki chwyt marketindody?
-------------------------------------------
... "pieroński uchwyt" na ebey-u poniżej 20 zł. Ulepszony ;) nic nie zmienia.
Sculptoris
04-01-2011, 00:02
Przekopałem się przez te 170 stron + wątki poboczne. Widzę, że nieco ucichło. Ponieważ w trakcie czytania irytował mnie nieco chaos informacyjny i zauważyłem, że pytania się powtarzają, spróbuję nieco podsumować, uaktualnić linki w większości przypadków nieaktualne, a na końcu dorzucę pytanko od siebie.
PARASOLKI
Rodzaj:
Zazwyczaj początkujący głowią się - transparentna (bardziej zmiękcza), czy odbijająca (mocniej kontrastowe światło). Tutaj (http://www.bron.ch/visatec/tutorials/light-comparison/) sobie porównacie. Może warto mieć jedną i drugą.
Rozmiar:
Ma znaczenie, ale w tym przypadku bez przesady. 90cm to maks dla jednej lampki. Sabinka nawet z mydelniczką ma ograniczone pole świecenia, więc obrzeża i tak pozostaną ciemne. Tutaj (http://www.youtube.com/watch?v=b19PzoyNGlQ) możecie to zobaczyć.
Niektórzy pytają też o sens kupowania takiej hybrydy (http://abitus.pl/sklep/imgprd/galerie/sb1005ub/allegro_gora.jpg). W dyskusji jednak wyszło, że zbytnio światła się na tym nie zyskuje. Lepszy już chyba softbox. Tyle, że to się lepiej składa - jak parasolkę.
Inwestując w softbox reporterski też nie szalejcie z rozmiarem i pamiętajcie, że lepiej sprawdzają się takie z podwójną warstwą dyfuzyjną.
MOCOWANIE
Unikajcie tych najtańszych - szybko się rozpadają. Zazwyczaj polecanym jest ten (http://www.funsports.pl/p,pl,187,uchwyt+przegubowy+3117+do+macowania+lamy+ i+parasolki-.html). Myślę warto wydać nieco więcej, bo starczy na dłużej i stabilniej utrzyma zestaw. Jeśli ktoś ma możliwość wydać jeszcze więcej no to zauważyłem, że jako Mercedesa w grupie producentów uchwytów wymienia się Lastolite.
Tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69088&page=103) pJarosław (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=24043) zaprezentował wersję mocowania dla skąpców. Jednak pomimo tego, że zrobione po niewielkich kosztach prezentuje się estetycznie i sam sposób mocowania może w niektórych przypadkach sprawdzić się znacznie lepiej niż kombinowanie ze statywem, tak więc myślę, że warto w coś takiego się zaopatrzyć. Poniżej darsedz (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=759) prezentuje własną wersję podrasowaną o gumki i możliwość podpięcia jakiegoś dodatkowego modyfikatora światła.
STATYW
Na allegro widzę same profesjonalne. Wielu z forum wybrało te najtańsze i też dają radę. Chociaż niektórym potrafiły się powyginać nawet przy próbie mocniejszego osadzenia w podłożu. Tańsze, czy nieco droższe - w plenerze pamiętajcie aby dół jakoś dociążyć. Patenty są różne - plecaki, worki z piaskiem, ciężarki czy śledzie z namiotu gdy podłoże pozwoli. Decyzję każdy musi podjąć sam pamiętając co na statywie stoi (żagiel w postaci parasolki i lampa w cenie xxx(x) zł). Najlepiej tutaj sprawdza się asystent, którego jednak nie dodają w żadnym zestawie - nawet przy tych najdroższych.
Niektórzy pytają, czy da się wykorzystać statyw fotograficzny. Da się, ale... tam jest inny gwint (ogólnie tutaj mogę walnąć babola, więc proszę o skorygowanie). Potrzebna przejściówka. Niestety linka nie skopiowałem, więc nie zapodam. Znalazłem TO (http://www.funsports.pl/p,pl,180,trzpien+przejsciowka.html). Może wystarczy? A jak nie to tutaj (http://www.mega-pixel.pl/product-pol-818-Profesjonalny-uchwyt-do-parasolek-i-lamp-blyskowych-Phottix-Varos-mocowanie-trzpien-gwint.html) mocowanie nieco uniwersalne... jak człowiek nie kupi, to może mu się w tych gwintach nieco rozjaśni (oświetleniowy vs. fotograficzny).
WYZWALANIE LAMP i JAKIE LAMPY
Trzeba sobie najpierw odpowiedzieć na pytanie czym będziemy wyzwalać. To narzuca jakie lampy kupić. Wykorzystam wypowiedź Zbyszka, który krótko i treściwie wytłumaczył co i jak, i uzupełnię o swoje komentarze.
Metody zdalnego wyzwalania lamp:
1) Podczerwień, gdzie masz CLS i jest fajnie (również zalicza się tutaj wyzwalanie lampą wbudowaną) - lampy systemowe lub w każdym razie dogadujące się z tymi z Nikona.
2) Radio, gdzie nic nie ustawiasz prócz kanału (mocy nie regulujesz zdalnie, musisz biegać do lamp) - lampy dowolne.
3) Radio z przeniesieniem ustawień - chyba tylko jedno jest (ale nie mam pewności) - do tego drogie
Ad 1: Jest to o tyle fajnie, że lampy same między sobą się dogadują (oczywiście jeśli body im na to pozwala) i niczym indianie dymem, tak one błyskami ustalają wszystkie szczegóły. Dobre w studio, w domu, gdy lampy się widzą. Niezbyt dobre w ujęciu strobingowym ze względu na małą kontrolę efektu końcowego. Tragiczne rozwiązanie jeśli chodzi o plener - przy mocnym Słońcu lub jakiejkolwiek przeszkodzie wszystko bierze w łeb. Chyba, że trzymamy się blisko.
Ad 2: To rozwiązanie wydaje się najlepsze. Można kupić tanie lampki (byle z możliwością regulacji siły błysku... mogą być co prawda te walące z pełną mocą, ale wtedy trzeba ich siłą sterować poprzez odległość źródła światła*. Jak widzicie wygodniej jest podejść do lampki i ustawić jej moc jak trzeba, a później radiowo sobie je wyzwalać. Można śmiało w plenerze, w jasny dzień, nawet gdy lampa się za czymś schowa (możecie np. jakąś ścianką się od niej odgrodzić, aby część światła nie wpadała z boku w aparat - w pierwszym przypadku to nie przejdzie). Zazwyczaj polecanym systemem jest Yongnuo RF-602 ewentualnie Cactus Triggers czyli inaczej PT-04
Ad 3: Bez komentarza.
Skąd lampki? Ktoś zapodał TEN LINK (http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320499673159&ssPageName=STRK:MEWAX:IT), tyle, że cena wtedy była wyższa. Teraz wychodzi troszkę ponad 150 zł za sztukę. Spoko jak na możliwość zabawy, prawda? Na allegro w cenie około 250 zł, a więc biorąc na ebayu dwie, trzecią dostajemy gratis (biorąc pod uwagę cenę krajową). I teraz moje pytanie - ktoś u foto4easy już lampkę brał. Dużo było tych osób? Żadnych problemów? Osobiście w życiu na ebay nie kupowałem i mam nieco stracha. W kraju biorę z pewnych źródeł, w razie draki mogę pojechać i dupę skopać, a tutaj co zrobię jak się gość wypnie? No i jak z cłem?
Tak na marginesie jak już zacząłem pisać wspomnę o czymś jeszcze. Nie jest to rozwiązanie plenerowe, ponieważ żagiel jeszcze lepszy niż parasolka moim zdaniem. W domu czy studio... można o coś oprzeć, ale nie ma dużego pola manewru. Można więc pomyśleć o czymś konkretniejszym. O co mi chodzi? O blendę na statywie aby odbić coś niecoś tego światła po drugiej stronie, gdy lampek brakuje (nie zawsze też jest sens odpalania całej armady, jak np. tutaj - 1:40 (http://www.youtube.com/watch?v=90mlK8ktV68)). Można drożej (http://allegro.pl/zestaw-do-mocowania-blend-uchwyt-statyw-293cm-i1337301367.html), można taniej (http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=20270).
Coś jeszcze? No może zacytuję, ale już nie pamiętam kogo:
lampy systemowe dobre do strobingu:
Nikon SB24, 26, 28, 28DX, 80DX
LumoPro LP120
Vivitar DF-383, 285HV i bliźniaczy do niego Cactus KF36
Sunpak 383, PZ5000af
Sigma EF-500 super
Yongnuo YN460, YN460mkII
Masa jakichś Promasterów, i cholera wie co jeszcze
Do tego instrukcja jak samodzielnie i tanio zmontować coś co utrzymałoby filtry przed palnikiem (dla tych, którzy lubią panować nad temperaturą sceny, bądź zwyczajnie zmienić np. kolor tła). O tutaj (http://lightingmods.blogspot.com/2007/07/diy-lee-filters-flash-adapter_08.html).
* Natężenie światła jest odwrotnie proporcjonalne do kwadratu odległości. Bardziej obrazowo - gdy podwoimy odległość od źródła światła, tracimy aż 75% światła (mamy 1/4 ilości światła czyli kwadrat podwojonej odległości). i odwrotnie, jeśli obiekt fotografowany jest 2 razy bliżej, otrzymuje on 4 razy więcej światła. W obu przypadkach jest to różnica 2 EV - sporo, nie?
Przy tej okazji odsyłam na podstronę gdzie Zbyszek zaprezentował backstage z dwiema parasolkami: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69088&page=110
Kolejny częsty problem sprowadza się do...
CZASU SYNCHRONIZACJI
Niektórym bardzo zależy na uzyskaniu bardzo krótkiego czasu aby "zamrozić ruch". Błąd. Ruch zamraża błysk lampy. Czas jest istotny dla zarejestrowania światła zastanego. Krótkie czasy przydają się np. w jasnym plenerze.
Czas synchronizacji wynika z długości trwania błysku flesza i budowy migawki. Pięknie obrazuje to ten filmik poglądowy (http://it.youtube.com/watch?v=Xnn5nzPvoIM&feature=related). Przy okazji widać, jak zmieniając czas naświetlania zmieniamy proporcje światła zastanego do błyskowego.
Ktoś może tutaj wspomnieć o funkcji FP umożliwiającej pracę systemowych lamp błyskowych, przy krótkich czasach. Dlaczego ta funkcja nie ma sensu w strobingu? FP działa tak, że lampa błyska nie jeden raz, ale wielokrotnie tak aby naświetlić równomiernie całą powierzchnię matrycy w trakcie odsłaniania jej przez szczelinę. Jak jednak wiecie, czas ładowania pełnej mocy lampy trochę trwa. Domyślacie się więc, że nie ma mowy o mocnych błyskach w tym trybie - jest to seria delikatnych muśnięć światłem do "wypróżnienia" kondensatorów.
Wracając do zamrażania ruchu - co kto lubi, ale dobrze gdy przy czasie synchronizacji (np. 1/250) odcinamy całkowicie światło zastane (robiąc zdjęcie bez flesza widzimy ciemność). Wtedy mamy pełną kontrolę nad naświetleniem sceny. Wiadomo - z jedną lampą ciężko, z kilkoma już lepiej. Taki czas w zupełności wystarcza (zamrozić ruch można i przy 5 sekundach + flesz).
Jeśli chcemy wykorzystać światło zastane + rozświetlić cienie wtedy kombinujemy. Z tego co wyczytałem w wątku, gdy zastanego jest za dużo i musimy zejść z czasem (albo zależy nam na małej głębi i mocno otwieramy przysłonę), pomocne mogą okazać się filtry, ale zastanawiam się (nigdy się nim nie bawiłem), czy filtr szary nie odcina również światła flesza... powinien, prawda?
PS1: Mam nadzieję, że komuś się ta próba podsumowania przyda i nie walnąłem nigdzie gafy.
PS2: No i byłbym zapomniał. Przypomnienie linku (http://www.bizior.com/strobist_101_-_pl.pdf) do biblii po naszemu.
marszull
04-01-2011, 00:35
YN chyba najlepiej z konta producenta kupowac, ale to tylko moje przemyslenia ;)
a co do mocowan, to dopisalbym jeszcze mocowania bowens i mocowania na 3 lampy ;)
YN chyba najlepiej z konta producenta kupowac, ale to tylko moje przemyslenia ;)
a co do mocowan, to dopisalbym jeszcze mocowania bowens i mocowania na 3 lampy ;)
Ale chyba nikt jeszcze nie testował tego uchwytu na trzy lampy
takpoprostu
04-01-2011, 01:02
a ja mam pytanko, posiadam metza 40mz-2, YN 460II i canona 430 exII... do tego mam parasolke jedna białą, jedną czarną w srodku białą i jedną czarną w środku srebrną... No i zamówiłem na ebayu za 80zł softboxa 60x90 by uzupełnić zestaw... chciałem coś ładnie zmiękczającego światło no i... coś czuje że będę beczał :( Chyba jednak sporo za duże co ? Zależało mi by oświetlić jak najwięcej sylwetki tym softem... Ktoś takiego używa o systemówek ?
a ja mam pytanko, posiadam metza 40mz-2, YN 460II i canona 430 exII... do tego mam parasolke jedna białą, jedną czarną w srodku białą i jedną czarną w środku srebrną... No i zamówiłem na ebayu za 80zł softboxa 60x90 by uzupełnić zestaw... chciałem coś ładnie zmiękczającego światło no i... coś czuje że będę beczał :( Chyba jednak sporo za duże co ? Zależało mi by oświetlić jak najwięcej sylwetki tym softem... Ktoś takiego używa o systemówek ?
nie będzie za dużo. zoom w lampie ustaw jak najszerzej i jazda.
marszull
04-01-2011, 01:37
Ale chyba nikt jeszcze nie testował tego uchwytu na trzy lampy
Ale wymienic mozna, bo juz pare razy padaly takie pytania, zreszta podobnie jak mocowania bowens ;)
Jeśli chcemy wykorzystać światło zastane + rozświetlić cienie wtedy kombinujemy. Z tego co wyczytałem w wątku, gdy zastanego jest za dużo i musimy zejść z czasem (albo zależy nam na małej głębi i mocno otwieramy przysłonę), pomocne mogą okazać się filtry, ale zastanawiam się (nigdy się nim nie bawiłem), czy filtr szary nie odcina również światła flesza... powinien, prawda?
Oczywiście filtry szare odcinają także światło flesza. Ale nie to jest najważniejsze.
Załóżmy, żeby zrobić poprawnie zdjęcie masz parametry ISO 200, f/1.4, t=1/1000sek i moc lampy 1/32. To oczywiście za krótki czas, żeby lampa poprawnie naświetliła obraz. Zatem zakładasz filtr ND8 (przyciemnienie o 3EV). ISO i przysłona pozostaje niezmienna. Teraz trzeba ustawić czas naświetlania i odpowiednio moc błysku, żeby proporcja światła zastanego i błyskowego była niezmienna. Zatem schodzimy z czasem o 3EV, tj. 1/125. Gdybyś pozostawił moc lampy bez zmian, to światła flesza by nie było widać wcale, lub byłby słabo widoczny. Zatem zwiększasz moc lampy z 1/32 o 3EV do 1/4, co daje Ci zbalansowanie proporcji światła zastanego i błyskowego, przy czasie odpowiednio długim, żeby poprawnie zarejestrować błysk.
Sculptoris
04-01-2011, 16:39
Czyli dobrze kombinowałem, chociaż tego już nie napisałem - kwestia założeń. Czyli zakładamy, że jest co na lampie podkręcić. Jeśli się nie da, bo już walimy na 1... nie ma też jak zmniejszyć odległości od źródła światła... filtr szary się nie przyda. Przy takich warunkach, z takim sprzętem nie zwojujemy.
Zbigniew
04-01-2011, 20:07
Sculptoris, dobry człowieku, dziękuję za podsumowanie. Skleiłem Twoje dwa posty i zalinkowałem w pierwszym wpisie w tym wątku - teraz jak ktoś tutaj trafi, to będzie mógł od razu przejść do wniosków w pigułce. Dzięki.
Zbigniew
04-01-2011, 20:09
Oczywiście filtry szare odcinają także światło flesza. Ale nie to jest najważniejsze.
Załóżmy, żeby zrobić poprawnie zdjęcie masz parametry ISO 200, f/1.4, t=1/1000sek i moc lampy 1/32. To oczywiście za krótki czas, żeby lampa poprawnie naświetliła obraz. Zatem zakładasz filtr ND8 (przyciemnienie o 3EV). ISO i przysłona pozostaje niezmienna. Teraz trzeba ustawić czas naświetlania i odpowiednio moc błysku, żeby proporcja światła zastanego i błyskowego była niezmienna. Zatem schodzimy z czasem o 3EV, tj. 1/125. Gdybyś pozostawił moc lampy bez zmian, to światła flesza by nie było widać wcale, lub byłby słabo widoczny. Zatem zwiększasz moc lampy z 1/32 o 3EV do 1/4, co daje Ci zbalansowanie proporcji światła zastanego i błyskowego, przy czasie odpowiednio długim, żeby poprawnie zarejestrować błysk.
Dokładnie - 100 razy lepiej przyciemnić sobie wszystko i wejść w normalne czasy synchronizacji, niż próbować coś zwojować na czasach krótszych niż 1/1000, gdzie efektywność naszych lampek dramatycznie spada.
Hamarama
04-01-2011, 21:32
Nie chciałbym zakładać nowego wątku, więc podepnę się tu. Gdzieś natknąłem się tu na forum na to czego szukam ale teraz jak mi pilnie potrzebne to nie mogę znaleźć. Potrzebuję zamontować 2xsb 900 z parasolem na czymś w rodzaju kija, monopoda. Widziałem ostatnio w plenerze jak fotografa pomocnik trzymał coś takiego w ręku i doświetlał modela. Prawdopodobnie to był monopod z jakąś głowicą czy końcówką do zamocowania dwóch lamp i parasola - ale może się mylę i to nie monopod tylko jakiś specjalny gadżet, którego nazwy nie znam. Czy mógłby ktoś pomóc w znalezieniu tego wynalazku? Z góry dziękuję.
Nie chciałbym zakładać nowego wątku, więc podepnę się tu. Gdzieś natknąłem się tu na forum na to czego szukam ale teraz jak mi pilnie potrzebne to nie mogę znaleźć. Potrzebuję zamontować 2xsb 900 z parasolem na czymś w rodzaju kija, monopoda. Widziałem ostatnio w plenerze jak fotografa pomocnik trzymał coś takiego w ręku i doświetlał modela. Prawdopodobnie to był monopod z jakąś głowicą czy końcówką do zamocowania dwóch lamp i parasola - ale może się mylę i to nie monopod tylko jakiś specjalny gadżet, którego nazwy nie znam. Czy mógłby ktoś pomóc w znalezieniu tego wynalazku? Z góry dziękuję.
nie tylko dwie ale nawet trzy lampy razem + parasolka zamontujesz na quantuum bk-6 (http://quantuum.pl/detal.php?id=1690&lang=pl&curr=PLN)
Hamarama na Aledrogo widzialem samorobke na dwie lampy
Hamarama
05-01-2011, 14:10
kh29228, dzieki za linka. Tą końcówkę też widziałem. A chciałbym tylko na 2. Lukne na allegrooo
Sculptoris
05-01-2011, 16:49
Ja chciałbym powrócić do tematu wyzwalania radiowego. W całej tej dyskusji zabrakło mi informacji jak to w zasadzie wygląda jeśli chodzi o kompatybilność systemową. Wiadomo - jak mam Nikona, to na aparat wsadzę tylko Nikona albo lampkę zgodną. Jeśli chodzi o strobing jest to w zasadzie obojętne - mogę sobie i Canonem błyskać. W przypadku fotoceli sprawa jasna - światło jest uniwersalne. Jak z nadajnikami radiowymi? Widzę, że RF-602 jest dzielone na Nikon, Canon... A jeśli trafię na lampę starą jak świat, z zatartą nazwą modelu i nie będę miał zielonego pojęcia czy to Canon, czy Nikon, czy jeszcze coś innego? Jak łączycie sprzęt "niezgodny"? Zwyczajnie przez standardowy 3-pinowy przewód? Niestety nie mam doświadczenia, więc nie wiem, czy wszędzie można wetknąć taki przewód, czy też trzeba kombinować. Jednym słowem na co uważać, aby nie kupić ustrojstwa (radio/lampę), którego nie da się podłączyć?
Załóżmy, że zaczynam od sabinki... kupuję 602 na Nikona. Po jakimś czasie dokupuję dwie canonowskie błyskotki i dwa odbiorniki dedykowane dla Canona. Będzie to gadać z nikonowskim nadajnikiem?
Załóżmy, że zaczynam od sabinki... kupuję 602 na Nikona. Po jakimś czasie dokupuję dwie canonowskie błyskotki i dwa odbiorniki dedykowane dla Canona. Będzie to gadać z nikonowskim nadajnikiem?
rf-602 nadajnik jest tylko dedykowany pod N LUB C. Odbiorniki są uniwersalne i możesz mieszać lampy.
The Structorr
05-01-2011, 17:25
Będzie gadać nawet z nikonowskim odbiornikiem. Wersja C i N różnią się tylko położeniem pinu do wybudzania lampy ze stanu uśpienia.
Sculptoris
05-01-2011, 17:34
Czyli tylko nadajnik biorę pod Nikona, a reszta bez różnicy. Co powoduje różnica tego pina? Canonadzie lepiej wyłączyć uśpienie jeśli błyskotki mają taką funkcję, bo nikonowski odbiornik ich nie wybudzi? Co z innymi systemami? Dokładnie to samo? No i domyślam się, że łączone to jest jednak przewodem, a nie gorącą stopką, która jest różna?
Czy działają już dobrze te wyzwalacze http://www.mega-pixel.pl/product-pol-162-Wyzwalacz-Radiowy-Pixel-TR-331-do-Nikon-iTTL-zamiennik-Pocket-Wizard.html
zależy mi bardzo na TTL-u
Może ktoś z Was coś ciekawego zaproponuje
wiele osób skarżyło się na wyzwalacze pixel
Sculptoris
07-01-2011, 17:19
Zbigniew... zastanawiam się, czy i tego jeszcze nie dorzucić do podsumowania. Chodzi o temat rozmiaru. Czytając te wszystkie posty zauważyłem, że niektórym jeszcze się to trochę myli i oddalają źródło światła od fotografowanego obiektu, aby zmiękczyć cienie. W zasadzie wystarczy chwila moment aby połapać się w błędzie, no ale... Szerzej opisałem to w wątku z blendą - o tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2222521&postcount=92). Aczkolwiek nie jestem w 100% pewien, czy dobrze temat ująłem.
Marcin Borkowski
11-01-2011, 00:00
macie moze jakieś wypracowane patenty na prace z lightsphere?
w jakiś sytuacjach jakie ułożenie, nakłądki itp?
w jakiś sytuacjach jakie ułożenie, nakłądki itp?
Wypracowany patent na LS to biały sufit, ale wtedy wystarcza kartonik i gumka recepturka.
"Przypadkowo" wszystkie materiały propagandowe Gary Fonga nagrywane są w jasnych pomieszczeniach.
jest jeden patent... schowac to cos na dno szuflady i przebolec wyrzucone pieniadze...
to sie do niczego nie nadaje i nawet jesli teraz zaprzeczysz, to za jakis czas sam do tego dojdziesz ;)
jest jeden patent... schowac to cos na dno szuflady i przebolec wyrzucone pieniadze...
to sie do niczego nie nadaje i nawet jesli teraz zaprzeczysz, to za jakis czas sam do tego dojdziesz ;)
Eeeee... widziałem względnie mnie przekonujące zastosowanie: w sercu samoróbnego beauty disha (z miski metalowej) dość dobrze gościowi pracowało, LS z tym kapelusikiem metalowym.
Wiele razy spotyka się tematy dotyczące porównywania mocy sabinek i lamp studyjnych. postanowiłem przeprowadzić prosty test: stałe parametry naświetlania, stały fotografowany obiekt, świecone raz studyjną, raz sabiną. Lampa studyjna o mocy 200WS, sabina to SB-800, modyfikator softbox 80x120 (sabina poprzez BK-3. Uwzględniłem fakt, że w przypadku BK-3 lampa jest mocowana nieco dalej od przedmiotu fotografowanego). Odległość lamp od przedmiotu fotografowanego ~3m Zatem wygląda to tak:
źródło (http://img689.imageshack.us/img689/4136/testrl.jpg)
Jeśli chodzi o samą moc, to wygląda jakby SB800 na pełnej mocy świeciła troszkę jaśniej niż lampa 200WS na 1/2 mocy (tak pokazuje histogram). Nie wiem, czy identyczny efekt byłby przy innych modyfikatorach.
p.s. wiem, że mam syfy na matrycy:)
Wielkie, wielkie dzięki, kh29228, za ten test! W końcu jakieś ludzkie porównanie pokazujące, co rzeczywiście potrafi sabina w starciu z lampą studyjną - opinii krążyło wszak po forach mnóstwo i w sumie nie wynikało z nich nic.
Marcin Borkowski
12-01-2011, 22:52
dzis bawiac sie lightspherem, postanowiłem tą białą nazwijmy to wkładkę, odwrócić, tak aby była wypukłą stroną do góry.
nie było jak zamocować, wiec poszła w ruch taśma, i mz, jest dużo lepiej. kombinuję teraz nad jakimś mocowaniem :)
przem426
13-01-2011, 14:08
małe porównanie działania parasolki transparentnej 90cm vs parasolka srebrna 90cm vs sofbox 60cm w warunkach prawie laboratoryjnych.
(prawie) wszystkie zdjęcia były robione na następujących parametrach: 1/100, f5.6, iso200, sb900 1/4 mocy, źródło światła starałem się umieścić w tej samej odległości od modelki, na ile to było możliwe (w praktyce srebrna była jakieś 30cm dalej - ~1,3m od modelki, transparentna i sofbox ~1m od modelki - niby niewiele, a jednak 30% odległości więcej).
zdjęcia samego źródła światła były robione na f20, reszta to samo.
foty robione od razu jako jpg, zero obróbki, prosto z puszki, tylko posklejane i poskalowane (oprócz wersji maxi - tutaj tylko posklejałem)
0. stanowisko testowe - pi*oko
źródło (http://tokar.info/fotosesja/20110112-parasolka-sofbox/0.jpg)
1. modelka w wersji mini. KLIK (http://tokar.info/fotosesja/20110112-parasolka-sofbox/1_maxi.jpg) na fotce prowadzi do wersji maxi - do porównania nieskalowane z puszki (~2mb)
źródło (http://tokar.info/fotosesja/20110112-parasolka-sofbox/1_maxi.jpg)
2. źródło światła na f20
źródło (http://tokar.info/fotosesja/20110112-parasolka-sofbox/2_mini.jpg)
3. rzut okiem w drugą stronę - stoje plecami do światła, patrze w przeciwną stronę
źródło (http://tokar.info/fotosesja/20110112-parasolka-sofbox/3_mini.jpg)
może sie komuś przyda.
małe porównanie działania parasolki transparentnej 90cm vs parasolka srebrna 90cm vs sofbox 60cm w warunkach prawie laboratoryjnych.
może sie komuś przyda.
interesujące zdjęcia "zza pleców" źródła światła
myślę, że warto byłoby się pokusić o taki test z prawidłową ekspozycją "modelki" w wariancie srebrna parasolka i softbox, jako porównanie co się dzieje z drugim planem (tłem).
Koledzy ,poniewaz stawiam pierwsze kroki i juz mnie korci żeby podziałac - więc do rzeczy .
Na stanie mam SB900 i planuje zakup 2 lampek NISSIN Di622 Mark II
Czy po cls ustawionym w aparcie wszystkie lamki będa współgrały razem i z pozycji body mogę ustawiac parametry .
Dziekuje za przychylne sugestie i porady.
Art Erie
14-01-2011, 23:56
Nie.
Wprawdzie nie śledzę tych alternatywnych lamp, ale zapewne chodzi o iTTL, a nie o CLS.
Di622 MkII obsługuje CLSa i powinien bez problemu współgrać z innymi lampami systemowymi
Oczywiście w trybie SLAVE
przem426
17-01-2011, 13:46
w trybie remote di622mk2 będzie działała w CLS, ale tylko w grupie A na kanale 1.
jeśli chcesz więcej grup, to musisz użyć innych lamp (chociażby tej sb-900 która już masz)
Wiele razy spotyka się tematy dotyczące porównywania mocy sabinek i lamp studyjnych. postanowiłem przeprowadzić prosty test: stałe parametry naświetlania, stały fotografowany obiekt, świecone raz studyjną, raz sabiną. Lampa studyjna o mocy 200WS, sabina to SB-800, modyfikator softbox 80x120 (sabina poprzez BK-3. Uwzględniłem fakt, że w przypadku BK-3 lampa jest mocowana nieco dalej od przedmiotu fotografowanego). Odległość lamp od przedmiotu fotografowanego ~3m Zatem wygląda to tak:
źródło (http://img689.imageshack.us/img689/4136/testrl.jpg)
Jeśli chodzi o samą moc, to wygląda jakby SB800 na pełnej mocy świeciła troszkę jaśniej niż lampa 200WS na 1/2 mocy (tak pokazuje histogram). Nie wiem, czy identyczny efekt byłby przy innych modyfikatorach.
p.s. wiem, że mam syfy na matrycy:)
Ja również chciałem podziękować za ten test, bo o to nie tak dawno pytałem i wychodzi na to, że rzeczywiście SB800/900 są słabsze od 200WS, a co dopiero 300WS czy 600WS lamp studyjnych.
Ale prosiłbym Cię jeszcze o coś więcej: sfotografuj SB800 przez Twojego softa 80x120 jak podałeś, z uchwytem BK-3. Ciekaw jestem po prostu jak się światło Tobie rozkłada na sofcie. Masz tam podwójny dyfuzor?
Apropo softboxów.
Jestem ciekaw, jaki największy softbox jest sens kupić do lampy błyskowej?
Żeby światło rozchodziło się w miarę proporcjonalnie po całej powierzchni, a nie tak, że środek będzie dużo bardziej jasny, a góra i dół mniej, bo moc lampy jest już za mała.
Czy takie "wysokie" softboxy jak np.: 80x120 mają sens?
Z góry dziękuje.
plusfoto
17-01-2011, 20:24
Przecież już ktoś tu pisał że moc sabinki jest na poziomie 80/90 Ws
Ja również chciałem podziękować za ten test, bo o to nie tak dawno pytałem i wychodzi na to, że rzeczywiście SB800/900 są słabsze od 200WS, a co dopiero 300WS czy 600WS lamp studyjnych.
Ale prosiłbym Cię jeszcze o coś więcej: sfotografuj SB800 przez Twojego softa 80x120 jak podałeś, z uchwytem BK-3. Ciekaw jestem po prostu jak się światło Tobie rozkłada na sofcie. Masz tam podwójny dyfuzor?
SB-800 przez softbox 80x120 bez wewnętrznego dyfuzora, zoom w lampie @24mm
źródło (http://img251.imageshack.us/img251/1399/dsc0449h.jpg)
Apropo softboxów.
Jestem ciekaw, jaki największy softbox jest sens kupić do lampy błyskowej?
Żeby światło rozchodziło się w miarę proporcjonalnie po całej powierzchni, a nie tak, że środek będzie dużo bardziej jasny, a góra i dół mniej, bo moc lampy jest już za mała.
Czy takie "wysokie" softboxy jak np.: 80x120 mają sens?
Z góry dziękuje.
to, że środek jest jaśniejszy a obrzeża ciemniejsze nie zależy od mocy lampy, tylko od sposobu rozchodzenia się światła pochodzącego z żarnika sabiny vs z żarnika klasycznej lampy studyjnej. Niemniej jednak uważam, że wymiar 60x90 (z wew. dyfuzorem) jest całkiem spoko
@kh29228, serdeczne DZIĘKI!!! Jest lepiej niż można by przypuszczać, biorąc pod uwagę jeszcze założenie mydelniczki ew. wewnętrzny dyfuzor.
joker333
19-01-2011, 13:26
źródło (http://mega-pixel.iai-shop.com/data/include/cms/pro_dyf/IMG_3059_b.jpg)
zmierzy mi ktoś wymiary po zewnątrz tego adaptera ( o średnicę mi chodzi) i odległośc między tymi plastikowymi mocowaniami (tez po skosie )