PDA

Zobacz pełną wersję : Zdalne błyskanie (strobing) cz. 1 - sprzęt: statywy, lampy, parasolki

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Kraftsman
03-09-2008, 17:56
możesz popróbować z SB 400, najwyżej moc będziesz regulował przysłoną. A potem i tak kupisz jakąś lampę z podziałem mocy :mrgreen:

I jakiś aparat z CLS-em:mrgreen:

Zobacz też tu: http://www.flickr.com/groups/nikoncls/discuss/72157606719883727/

edit: chyba dotarłes do punktu w którym twój korpus nie potrafi zaspokoić Twoich potrzeb fotograficznych. To może być wbrew pozorom dobra wiadomość :-)

ozzy
03-09-2008, 18:03
jeśli chcesz używać CLS to faktycznie korpus do wymiany. Lampa też (bo sb400 chyba nie obsługuje CLS?). Ale jak pośledzisz wątki, to zobaczysz że lepszym rozwiązaniem jest praca w manualu ze starszymi lampami na radiu/fotoceli :mrgreen:

coroner
03-09-2008, 19:01
I jakiś aparat z CLS-em:mrgreen:

Zobacz też tu: http://www.flickr.com/groups/nikoncls/discuss/72157606719883727/

edit: chyba dotarłes do punktu w którym twój korpus nie potrafi zaspokoić Twoich potrzeb fotograficznych. To może być wbrew pozorom dobra wiadomość :-)

Uwierz mi, że cieszyłoby mnie to gdybym miał co najmniej 1000 na nowe body ;) I gdyby nie nastąpiło to już po 4 miesiącach od zakupu

CLS jak CLS, na razie bede kombinował jak tylko się da na tym co mam...

ozzy - wątki śledzę, widzę jak to wygląda (zalety i wady CLS) to też do zmiany sprzętu tak się nie palę. Rozglądam się za to za chińskimi radiówkami
Pozdrawiam

ozzy
03-09-2008, 19:33
tak jak CI pisałem- w przeciągu tygodnia będę sprzedawał swoje radyjko. Tylko muszę dokupić baterię do odbiornika, bo się wyczerpała
(coś takiego: http://www.allegro.pl/item426014924_radio_wyzwalacz_lamp_blysk_4kan_gora ca_stopka.html). Wystawię na giełdzie, zawsze taniej niż na alle

skoras
05-09-2008, 15:03
tak jak CI pisałem- w przeciągu tygodnia będę sprzedawał swoje radyjko. Tylko muszę dokupić baterię do odbiornika, bo się wyczerpała
(coś takiego: http://www.allegro.pl/item426014924_radio_wyzwalacz_lamp_blysk_4kan_gora ca_stopka.html). Wystawię na giełdzie, zawsze taniej niż na alle

Jak Ci się zachowywało to radyjko?? Zastanawiam się na kupnem takie czegoś, w chwili obecnej najtańszy sposób na wyzwalanie radiowe SBków.

Yelen
08-09-2008, 15:54
Nie wmawiajcie coronerowi, że D40 jest zły do strobingu. Migawka hybrydowa daje naprawdę wiele, można używać chińskiego radia bez żadnego problemu i lampki w słońcu zyskują 4x większą moc(nie chce mi się tego tłumaczyć, ale to prawda). Jeżeli ustawisz wbudowaną w M, to nie będzie przedbłysków. Wystarczy, że dokupisz fotocele i połączysz ją z sb 400 i już możesz zaczynać zabawę.

ozzy
08-09-2008, 19:15
a kto mu tak wmawiał?
Ciekaw jestem, jak to się dzieje, że lampy przy d40 stają się mocniejsze :mrgreen: pomijając migawkę hybrydową, która daje pozorny wzrost mocy lampy- synchro 1/500 (a nie standardowe 1/250). Ale to tylko różnica 1EV. A skąd d40 bierze drugie EV różnicy?

Jacek_Z
08-09-2008, 19:48
hybrydy nie zasłaniaja sobie lamelkami matrycy w trakcie błysku. Body z migawkami szczelinowymi tak. Sprawdź jak nagle spada zasięg lampy gdy wejdziesz w tryby FP - na czas 1/500 s w porównaniu do tego co miałes na czasie 1/200s.
Hybrydy nie mają trybu FP i nic nie tracą, zasięg im nie spada.

Yelen
08-09-2008, 23:40
a kto mu tak wmawiał?

Przepraszam, moja nadinterpretacja.

Ale to tylko różnica 1EV. A skąd d40 bierze drugie EV różnicy?
SB-800 prz błysku na 1/1 błyska przez około 1/1000. Po zaklejeniu styków i założeniu zewnętrznej lampy na sanki można odpalać z każdym czasem. Wszystko działa jak w zegarku:). Sprawdzane z 3x sb-800

Naprawdę do strobingu nie wyobrażam sobie lepszej puchy niż D40/D70

coroner
08-09-2008, 23:45
Dzięki Wam za dobre słowo :)
Na razie kupiłem 50/1.8 (jak w strobingu nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi) i jestem już bez kasy, ale jak coś odłożę, to na pewno kupię fotocelę, choćby żeby pstrykać z gołej lampy (znaczy bez parasolki) :) Może coś fajnego zrobię choćby z tak podstawowego (D40 +SB-400) zestawu. Nadzieje są wielkie :)

Pozdrawiam

Foksik
09-09-2008, 00:06
Jak nie masz parasolki, to możesz błyskać przez arkusz kalki technicznej.

coroner
09-09-2008, 00:11
Jak nie masz parasolki, to możesz błyskać przez arkusz kalki technicznej.

Dzięki za poradę, na pewno wykorzystam :) a parasolkę i uchwyt na statyw kupię jak tylko wpadną pieniądze :)

badi
09-09-2008, 03:49
wlasnie stoje przed wyborem: strobing przy uzyciu pocket wizardow czy quantuumy rowniez wyzwalane radiowo.

ma ktos moze doswiadczenie w pracy ze starymi sb'kami i sunpakami pz42x? z jednej strony konstrukcje xx'letnie z drugiej nowe, ale jednak mniej renomowanego producenta.

ozzy
09-09-2008, 12:32
SB-800 prz błysku na 1/1 błyska przez około 1/1000. Po zaklejeniu styków i założeniu zewnętrznej lampy na sanki można odpalać z każdym czasem. Wszystko działa jak w zegarku:). Sprawdzane z 3x sb-800

aaaa, taaakie buty :)najkrótszy czas, jakiego używałem to była 1/640... i działało :)
muszę w takim razie spróbować na jeszcze krótszych ... więc teoretycznie, jeśli radio da radę, to będzie można używać naprawdę krótkich czasów z parasolkami etcm
Muszę wypróbować :)

coroner
09-09-2008, 17:25
A ja mam jeszcze pytanie - czy ktoś może z czystym sumieniem polecić jakieś fotocele? Wolałbym raczej jakieś tańsze, ale też żeby działały jak Pan Bóg przykazał..

Le Sir
09-09-2008, 20:42
Podzielę się moimi bojami z lampami poza aparatem.

Zakupiłem chńskie wyzwalacze, takie jakich pełno na allegro. No masa jest, potestowałem, pobłyskałem ... genialnie !
No i szybko się rzecz skomplikowała.
W jednym odbiorniku urwały się sanki do których mocuje się lampę ... no nic ... sanki zostały przyklejone na poxipol (mocny klej, powinno trzymać).
Trzymało, ale tylko parę dni. Niestety klej puścił gdy mój Metz 58 znajdował się 2 metry ponad betonową podłogą ... czemu akurat Metz musiał spaść a nie SB-24 za 200 zł. Przy okazji może ktoś mi pomoże: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=71417 . Zabawa się skończyła, pozbierałem zabawki i poszedłem do domu celem przebudowy odbiorniczków. Jako, że lampy są zagrożone będą w sankach odbiornika (grozi im nie tylko oderwanie się sanek, ale też śruba przy mocowaniu do statywu niezbyt dobrze trzyma), postanowiłem wypuścić kabelek z końcówką PC na zewnątrz. Tak też uczyniłem ... na szczeście tylko w jednym urządzonku. Zasięg odbiornika spadł do 10 cm. Fatalnie.
Może jest tu ktoś, kto zna się na tych rzeczach. Podejrzewam, że nieekranowany przewód zakłóca działanie odbiornika. Może by dolutować gdzieś antenkę, albo coś takiego.

dusker
10-09-2008, 17:03
A ja mam jeszcze pytanie - czy ktoś może z czystym sumieniem polecić jakieś fotocele? Wolałbym raczej jakieś tańsze, ale też żeby działały jak Pan Bóg przykazał..

jak coś to zgłoś się do mnie mam kilka walających się po domu odkąd jak przeszedłem na radio

Kuba
10-09-2008, 21:12
mam pytanie, niedawno zakupiłem radyjko (chińskie po taniości) ale w mojej lapce (Vivitar 636 AF), którą dotychczas odpalałem z fotoceli, nie mam gniazda jack, dokupiłem kostke z gniazdem synchro, ale teraz nie mogę znaleść kabla którym mógłbym to połączyć...

czy może wiecie gdzie w warszawie można znaleść kabelek jack -> synchro?

wątek śledzę od początku, to jeden z moich ulubionych na forum :)
a moja przygoda ze zdalnym błyskaniem zaczęła się z konieczności, nie miałem kasy na lampę, a miałem tego starego vivtara (ma z 20 lat, ale błyska aż miło :)), którego nie odważyłem się podpiąć do aparatu więc kupiłem fotocelę i jazda ;)

ozzy
10-09-2008, 22:14
są na allegro, można kupić też końcówki i samemu zrobić

Kuba
10-09-2008, 22:26
no właśnie na allegro nie widzę :/ (inaczej nie zawracałbym d... głowy ;))

końcówki nawet mam, ale nie chciało mi się bawić bo taki kabelek pewnie kosztuje grosze... (ech, to lenistwo)
na giełde też nie chce mi się iść po taką pierdółkę...

konkretnie chodzi mi o takie coś: gniazdo jack -> możliwie krótki kabelek -> wtyczka pc
w poprzednim poście chyba nie opisałem tego wystarczająco precyzyjnie

ozzy
10-09-2008, 22:48
znajdź na allegro użytkownika PH_RUDIMEX. Sprzedawali na allegro kabelki o jakie Ci chodzi- z jednej strony końcówka micro-jack, z drugiej pc (tyle że musiałbyś dokupić przejściówkę z micro jacka na małego jacka- w każdym elektrycznym za jakieś 2zł ;) )

EDIT: doczytałem, że chcesz żenśką końcówkę na jacka... takiego nie widziałem :) ale możesz spytać PH_RUDIMEX, czy Ci nie zrobią. Jka nie oni to może np. fripers (też na allegro oczywiście:) ) Ci zrobi. Zawsze też możesz iść do jakiegoś sklepu elektrycznego- też Ci zrobią :)

ozzy
11-09-2008, 19:51
gdyby ktoś był zainteresowany- sprzedaję swój radiowy wyzwalacz: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=879805#post879805

emet_b
17-09-2008, 10:59
Chyba się troszkę pośpieszyłem i zamówiłem kabel pc-pc, przed chwilą rozpakowałem, wetknąłem w sabinę i łapię za d80, a tu zonk! Nie ma gniazda pc (czy d200 ma takowe??).
Więc jak z tej puchy wyzwalać manualnie lampę?? tylko kabel ttl, który mi się nie przyda, czy może jakaś magiczna kostka na sanki w body??

Jacek_Z
17-09-2008, 11:20
D200 ma gniazdo PC. Kostki na sanki też dostaniesz bez problemu.

emet_b
17-09-2008, 12:02
właśnie znalazłem kostki, dzięki. Swoją drogą nawet w takich "pierdułkach" widać różnicę pomiędzy d80 a d200.

Kraftsman
17-09-2008, 12:56
właśnie znalazłem kostki, dzięki. Swoją drogą nawet w takich "pierdułkach" widać różnicę pomiędzy d80 a d200.

W takich pierdółkach (zastosowania profi / semi-profi) widać ją właśnie najmocniej.

Luźna gumka
19-09-2008, 15:31
Podepnę się pod temat, bo obserwuję go także od pewnego czasu.

W chwilii obecnej dysponuję Sb-800, którą wyzwalam wbudowaną lampą na body. Lampa na statywie, do tego uchwyt i parasolka. Wszystko pięknie ładnie, ale człowiek chce się rozwijać.

Myślałem, żeby zaopatrzyć się w jakąś tanią lampę, którą wyzwalałbym fotocelą lub kablem PC. Czytałem sobie o starych SB i jeżeli miałbym coś wybrać to chyba Sb-26, ale to jest wydatek ok 350 zł (których w chwilii obecnej nie mam i mogę nie mieć w najbliższym czasie). Poza tym na allegro znalazłem jakieś Metze 45, ale jak patrzę na zdjęcia, gdzie poukładana jest cała maszyneria towarzysząca lampie, to się trochę gubie (i boję jednocześnie). Jedyne, co zachęcające w tych lampach to cena.

Mój dylemat opiera się na tym, że nie wiem czy kupić jakieś ustrojstwo pokroju Metza, czy lepiej zainwestować trochę więcej i kupić SB-26, czy olać obie omówione lampy i zainwestować w SB-600?

Ostatnio na plenerze z udziałem modelek, miałem okazję popróbować strobingu. Lampa na manualu, przez parasolkę. Czasami brakowało jakiejś kontry, czy dopalenia lampą z drugiej strony.

Może ktoś rozwieje moje wątpliwości?

Imacman
19-09-2008, 21:39
kondeusz Trudno coś doradzić. Zauważyłem, że fani strobingu lubią silne lampy typu: VIVITAR 285. Ja na przykład, mając SB600 będę dążył do SB800 lub 900. Ty możesz iść w drugą stronę - SB600, zawsze dedykowana Sabinka może błyskać też w CLS, więcej możliwości.

Luźna gumka
19-09-2008, 22:28
Ja wiem, ale problem finansów, też trochę ciąży na tym wszystkim i gdyby nie to, to pewnie bym nie pytał.

Poza tym CLS fajny i nie fajny jest. Ostatnio na jednym z plenerów ślubnych, jak błyskałem wbudowaną w trybie commander i robiłem zdjęcie z parasolką Panu Młodemu, to miał dziwną tendencję do wrażliwości na światło i za każdym razem, jak błyskałem w CLSie, przymykał mi oczy. Jak przełączyłem na Su-4, problem zniknął. Stąd moja rozterka nad "manualnymi" lampami i przejściem na fotocelę.

Trudnoonazwe
20-09-2008, 13:39
Najlepsze wyniki strobingu, jakie widziałem w sieci, zawsze były robione na pełnym manualu (wszędzie opisy typu sb800 at 1/1, sb24 at 1/16 itp) i moim zdaniem to wiele wyjaśnia. Dlatego strobiści często olewają jakich lamp używają (sb/vivitar/canon) bo wszystko uruchamia się przez PW (i może fotocelę). Operowanie lampami CLS (sb800/600/900) umożliwia takie użycie a dodatkowo można sterować siłą błysków z body (co byłoby zaje# gdyby nie te mrugnięcia). IMHO, sam CLS nie daje poczucia panowania nad warunkami oświetlenia, ale tylko raz miałem z tym kontakt, mogę się mylić.

shaddixx
20-09-2008, 14:03
inaczej. Jakby nikon mial radiowy system wyzwalania lamp i to sterowany z body to nikt by nie uzywał PW. CLS po prostu nie daje rady w mocnym sloncu i jest ograniczenie do 3 metrow. Wyzwolenie dalej oddalonych lamp to ruletka.

badi
20-09-2008, 23:41
wlasnie przegladalem najpopularniejszy w tym kraju serwis aukcyjny i mam wrazenie ze cena starszych sbkow w ostatnim czasie poszla troche do gory. panowie, chyba spopularyzowaliscie pewien trend. ;]

remek
22-09-2008, 10:29
Moż kogoś zainteresuje. Szczególnie fajne do pracy w plenerze kiedy trzeba mocno dopalić a sabinki nie dają rady. Cena też bardzo przystępna. Trzeba dokupić zasilanie (polecają Vagabond'a II). AlienBee -> http://www.alienbees.com/flash.html

Pozdrawiam
Remek

badi
22-09-2008, 22:38
masz je moze?

remek
23-09-2008, 09:20
JESZCZE :) nie (na razie tylko SB-900'ki). Ale będę kupował 1600. Widziałem w akcji i w większości zastosowań plenerowych daje na prawdę radę :)

badi
23-09-2008, 11:45
ja wlasnie widzialem jedynei efekty, ale z tego co widze dostepne to ino w w us&a. w polsce analogiczne wydaja mi sie powermate z funsportu.

browarek
01-10-2008, 14:40
wiecie może jak się ma połączenie uchwytu na lampę i parasolkę (tego co ma Zbiegniew) + odbiornik radiowy http://www.fotohobby.com.pl/pl,product,248848,dodatkowy,odbiornik,do,radiowego ,wyzwalacza,lamp,4,kanaly,gorca,stopka,studyjne.ht ml + lampa?

Imacman
01-10-2008, 17:30
wiecie może jak się ma połączenie uchwytu na lampę i parasolkę (tego co ma Zbiegniew) + odbiornik radiowy http://www.fotohobby.com.pl/pl,product,248848,dodatkowy,odbiornik,do,radiowego ,wyzwalacza,lamp,4,kanaly,gorca,stopka,studyjne.ht ml + lampa?

Mam taki zestaw. Cena zachęca do eksperymentów. Nie jest to idealne rozwiązanie, bo chińszczyzna nie jest powtarzalna i czasami nie odpala lampki.

browarek
01-10-2008, 22:04
Mam taki zestaw. Cena zachęca do eksperymentów. Nie jest to idealne rozwiązanie, bo chińszczyzna nie jest powtarzalna i czasami nie odpala lampki.
aha, to dzięki za spostrzeżenia ale chodziło mi bardziej o fizyczne połączenie tego czyli: statyw - uchwyt - odbiornik - lampa. Patrząc na zdjęcia to wydaje mi się, że może być problem z założeniem odbiornika na uchwyt bo chyba mocowania mogą nie pasować, czy mi się tylko wydaje?

venice
03-10-2008, 12:23
Cześć,

Dużo czytam forum jako świeży użytkownik D200 (wcześniej pentax) ale dopiero teraz zdecydowałem się na pierwszy post. Witam wszystkich serdecznie i przechodze do meritum:

Zainteresował mnie ten cały "strobistowy projekt". Z racji ograniczonego budżetu zastanawiam się nad:
2x wspomniany VIvitar 283
2x VP-1 do kontroli jego siły błysku
2 parasole
2 statywy
2 mocowania

i teraz - czym to najlepiej wyzwolić dysponując D200? Czego w tym zestawie brakuje?

pozdrawiam

maroo
03-10-2008, 13:07
i teraz - czym to najlepiej wyzwolić dysponując D200? Czego w tym zestawie brakuje?

pozdrawiam

Wyzwalacz radiowy do lamp na stopkę z dodatkowym odbiornikiem.

venice
03-10-2008, 13:15
maroo,

czyli wspominaną już wcześniej chińszczyzne za ok złotych sto trzydzieści?

Dziękuję za szybką odpowiedź. Czy ktoś może użyczyć jeszcze jakiś wskazówek co do kompletowania zestawu?

pozdrawiam

maroo
03-10-2008, 14:24
Generalnie chińszczyzna jest w miarę ok (szczególnie patrząc na stosunek możliwości i ceny).

Jeśli lampy mają gniazda PC, to warto można pójść w kierunku wyzwalaczy Microsync albo Pocket Wizard.
Pracują stabilniej.

Imacman
04-10-2008, 15:17
aha, to dzięki za spostrzeżenia ale chodziło mi bardziej o fizyczne połączenie tego czyli: statyw - uchwyt - odbiornik - lampa. Patrząc na zdjęcia to wydaje mi się, że może być problem z założeniem odbiornika na uchwyt bo chyba mocowania mogą nie pasować, czy mi się tylko wydaje? Pasować, to pasuje. Moja sugestia – odbiornik jest dość wysoki (zestaw z lampą podpiętą do odbiornika jest mniej stabilny) i lepiej podpiąć lampę do kostki synchro z gorącą stopką, którą mocujemy do statywu i łączymy to przewodem PC.

everyman
05-10-2008, 15:32
uff ...przekopałem się przez cały wątek ...szacuneczek, wiele informacji których potrzebowałem :)

pora na serię szybkich pytań:
1. miał ktoś przyjemność testować ten patent: parasolka + softbox (http://funsports.pl/p,pl,47,parasolko-softbox+przepuszczajacy+100cm.html) - wydaje mi się, że da to
światło zbliżone do parasolki, ale mniej go ucieknie w niepowołanych kierunkach - mam rację?
warto dołożyć do takiego rozwiązania? czy lepiej zdać się na typowe parasolki?
2. na zdjęciach wszystkie uchwyty wyglądają pięknie, w praktyce może być bardzo różnie, czy
ktoś miał przyjemność z tym modelem: uchwyt przegubowy (http://funsports.pl/p,pl,187,uchwyt+przegubowy+3117.html) - zależy mi na odpowiedzi: 'jest ok,
nie masz się czego bać' lub 'weź lepiej ten: link'
3. postawię raczej na taki statyw: W803 (http://funsports.pl/p,pl,143,statyw+w803.html) - zakres 70-210cm jest wystarczający w praktyce?
zdaję sobie sprawę, że będę musiał go w plenerze dociążyć

obecnie mam sb800 i jestem na etapie dokupywania sb900... 800kę już sporo męczyłem (zazwyczaj
na aparacie) i chciałem się przesiąść na 900kę, więc starą sobie zostawię, aby móc się bawić w te
klocki... zobaczę jak się ten duet sprawdzi i pomyślę o jakiejś 3 lampie za jakiś czas...
na początku chcę się zdać na wyzwalanie lamp za pomocą błysku wbudowanej - o radiówce pomyślę
dopiero za jakiś czas

to by było chyba wszystko na początek
pozdrawiam

PS. a jednak mam coś jeszcze ;) ...znajomy niedawno podesłał mi taki oto link: Nikon & Canon Flash
Accessories (http://www.viewfinderphotography.co.uk/product_view.php?prod_id=476) - nie widziałem go chyba tutaj, więc pokazuję

Sculptoris
05-10-2008, 20:23
Nie wiem czy w tym wątku ten link został zapodany. Jestem na samym początku jego studiowania ;-) Zaczęło się od stronki na której pogrzebałem głębiej i znalazłem krótką instrukcję odnośnie światła błyskowego, w której ten efekt został fenomenalnie zaprezentowany. Polecam. Moim zdaniem warto byłoby wrzucić go gdzieś do pierwszego posta, aby nie umknął w tłumie.

demonstracja korelacji światła zastanego ze światłem flesza (http://it.youtube.com/watch?v=Xnn5nzPvoIM&feature=related)

TomaszR
07-10-2008, 10:21
2. na zdjęciach wszystkie uchwyty wyglądają pięknie, w praktyce może być bardzo różnie, czy
ktoś miał przyjemność z tym modelem: uchwyt przegubowy - zależy mi na odpowiedzi: 'jest ok,
nie masz się czego bać' lub 'weź lepiej ten: link'

Jest OK, ale ma jedną wadę - stopka do mocowania lampy. Z boku masz śrubkę, która teoretycznie po dokręceniu powinna trzymać lampę w miejscu. Praktycznie nie trzyma zbyt mocno, o ile wcale - śrubka nie ma się o co "zahaczyć", dociska tylko gładką powierzchnię boczną stopki lampy. W rezultacie lampa może wylecieć z uchwytu przy przechyleniu do tyłu. Nie ma problemu, żeby ręką wyjąć lampę mimo dokręcenia tej śrubki.

Ja poradziłem sobie delikatnie wypiłowując "uskok" głębokości 0,5-0,7mm, szeroki na jakieś 2-3mm w bocznej powierzchni stopki lampki. Oczywiście w miejscu, gdzie styka się z nią śruba. Tak wiem, ingerowanie w lampę... ale prawie żadne, a dużo bezpieczniej. Śrubka dociskowa ma już gdzie wejść i lampka nie pofrunie ze statywu.

pankracccy
14-10-2008, 14:27
Witam!
Czy ktoś pracował z aparatem S5 Pro przy strobingu?
Kupuję ww model, ale chcę się upewnić, gdyż słyszałem, że nie współpracuje idealnie z SB 800 (choć posiada takie samo body co D200).

KS
17-10-2008, 21:05
Witam,

Czy taki zestaw na początek wystarczy? Czy może kupić coś lepszego?
Mam D200 i SB-800.

http://www.allegro.pl/item453338506_reporterski_uzyj_aparatowa_lampe_bly sk.html

Może jeszcze to na dokładkę: http://www.allegro.pl/item454813085_radiowy_wyzwalacz_lamp_z_goraca_stop ka_pc_4k_fv.html

Imacman
17-10-2008, 22:35
Może jeszcze to na dokładkę: http://www.allegro.pl/item454813085_radiowy_wyzwalacz_lamp_z_goraca_stop ka_pc_4k_fv.html

Poszukaj na eBay'u zapłacisz o połowę mniej. Wireless Flash Trigger (http://cgi.ebay.pl/Wireless-Flash-Trigger-V2s-for-Nikon-SB-800-SB-600_W0QQitemZ170269820957QQcmdZViewItem?hash=item1 70269820957&_trkparms=72%3A1399%7C39%3A1%7C66%3A2%7C65%3A12%7C 240%3A1318&_trksid=p3911.c0.m14)
Pozdrawiam

KS
18-10-2008, 08:13
Dzięki, ale chyba jednak zaopatrzę się w sam uchwyt z przejściówką do statywu fotograficznego:
http://www.allegro.pl/item456701687_przegubowy_uchwyt_do_lamp_blyskowych _i_parasolek.html
plus jakaś parasolka. Ktoś z Was ma doświadczenia z takim / podobnym uchwytem?

t.kasyna
19-10-2008, 12:30
Koledzy, jak połączyć D40 z lampą SB-900 aby lampa była oddalona od aparatu kilka metrów za pomocą przewodu? Bez uruchamiania wbudowanej lampy.
Radiowe wyzwalanie chyba z D40 nie wypali, bo D40 nie ma podłączenia przewodu synchro do nadajnika (jak np. d80).
Zapewne będzie potrzebna jakaś kostka synchnro z gorącą stopką, tylko która jest dobra?

Władca Pixeli
19-10-2008, 18:32
Zapewne będzie potrzebna jakaś kostka synchnro z gorącą stopką, tylko która jest dobra?
Nikon AS-15 lub coś podobnego.

t.kasyna
19-10-2008, 20:49
Władca Pixeli dziękuje!

cranium84
20-10-2008, 14:24
Hej , mam pytanie laika , mam nadzieje ze sie nie zblaznie :) z tego co wiem to blysk lampy wynosi 1/250 ( synchronizacja z krótkimi czasami za chwilke :P ) w moim aparacie ( Fuji S5 i Sb 800 )to oznacza ze jezeli np bede miał ustawiony krótszy czas to aparat nie zarejestruje całego błysku tylko jego czesc i zdjęcie teoretycznie bedzie niedoswietlone , wiec np w słoneczny dzien gdy ekspozycja pokazuje ze zdjecie jest przeswietlone a chce uzywac lampy wówczas powinienem przymknac odpowiednio przysłone ( co spowoduje zwiekszenie glebi ostrosci ) poniewaz skrócenie czasu spowoduje ze blysk lampy nie zostanie zarejestrowany w całosci... np w trybie ttl Bl .... natomiast jak działa synchronizacja z krótkimi czasami ? Blysk rozumiem bedzie trwal krócej ? czy poprostu zwiekszy sie sila błysku by w odpowiednio krotkim czasie zostal zarejestrowany odpowiedni blysk taki jak miałby byc np przy 1/250 ....

tomnow:
23-10-2008, 19:54
Hej , mam pytanie laika , mam nadzieje ze sie nie zblaznie :) z tego co wiem to blysk lampy wynosi 1/250 ( synchronizacja z krótkimi czasami za chwilke :P ) w moim aparacie ( Fuji S5 i Sb 800 )to oznacza ze jezeli np bede miał ustawiony krótszy czas to aparat nie zarejestruje całego błysku tylko jego czesc i zdjęcie teoretycznie bedzie niedoswietlone , wiec np w słoneczny dzien gdy ekspozycja pokazuje ze zdjecie jest przeswietlone a chce uzywac lampy wówczas powinienem przymknac odpowiednio przysłone ( co spowoduje zwiekszenie glebi ostrosci ) poniewaz skrócenie czasu spowoduje ze blysk lampy nie zostanie zarejestrowany w całosci... np w trybie ttl Bl .... natomiast jak działa synchronizacja z krótkimi czasami ? Blysk rozumiem bedzie trwal krócej ? czy poprostu zwiekszy sie sila błysku by w odpowiednio krotkim czasie zostal zarejestrowany odpowiedni blysk taki jak miałby byc np przy 1/250 ....
błysk trwa dużo krócej (1/1000 i krócej?) niż czas synchronizacji - długość jego trwania zależy od mocy błysku.
Jeśli dobrze pamiętam to przy FP lampa emituje kilka błysków - stąd dużo mniejszy zasięg flasha w tym trybie.

fuse
30-10-2008, 00:29
Ja mam teraz kolejny problem...
Jak polaczyc lampe bez gniazda np sb-600 z odbiornikiem radiowym bez goracej stopki?
Moj odbiornik ma kabelek zakonczony jackiem. Na allegro nie widze zadnej kostki, ktora moglaby temu sprostac...

tomnow:
30-10-2008, 09:04
Ja mam teraz kolejny problem...
Jak polaczyc lampe bez gniazda np sb-600 z odbiornikiem radiowym bez goracej stopki?
Moj odbiornik ma kabelek zakonczony jackiem. Na allegro nie widze zadnej kostki, ktora moglaby temu sprostac...
np. tak
1. mniej inwazyjna metoda
http://strobist.blogspot.com/2007/12/easy-nikon-sb-600-sync-jack-mod.html

2. bardziej inwazyjna metoda ;)
http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157601048007117/

metoda 1 przetestowana :) do drugiej się przymierzam.

fuse
30-10-2008, 10:02
To nie rozwiazuje problemu, bo mam tez inne lampy bez gniazd...
Nie wiem,czy to by nie rozwiazalo problemu:
http://allegro.pl/item470055534_sm_601_kostka_synchronizacyjna.html
uzywal ktos juz czegos podobnego?

tomnow:
30-10-2008, 10:33
To nie rozwiazuje problemu, bo mam tez inne lampy bez gniazd...
Nie wiem,czy to by nie rozwiazalo problemu:
http://allegro.pl/item470055534_sm_601_kostka_synchronizacyjna.html
uzywal ktos juz czegos podobnego?

Gniazdko można dorobić samemu wg mnie praktycznie każdej lampie - kwestia tylko znalezienia miejsca na gniazdko i dolutowania 2 kabelków. Nie rozumiem dlaczego piszesz, że to nie rozwiąże problemu...
kostka z linka się nada - będziesz musiał tylko zmienić wtyczkę na kabelku odbiornika.

fuse
30-10-2008, 11:23
Z doswiadczenia wiem, ze takie recznie dorabiane wynalazki lubia sie rozwalic w najmniej oczekiwanym momencie. Co do kostki z linka, jesli bym ja kupil, to dojdzie kolejny element w postaci podstawki z gwintem do zamocowania na statywie... jeszcze troche i lampa bedzie przymocowana do wiezy z 7 elementow...

tomnow:
30-10-2008, 11:30
Z doswiadczenia wiem, ze takie recznie dorabiane wynalazki lubia sie rozwalic w najmniej oczekiwanym momencie. Co do kostki z linka, jesli bym ja kupil, to dojdzie kolejny element w postaci podstawki z gwintem do zamocowania na statywie... jeszcze troche i lampa bedzie przymocowana do wiezy z 7 elementow...

Takie wynalazki jak podstawka, którą przerobiłem to rzeczywiście średnio trwały patent - ale dorobione samemu gniazdo, przykręcone do obudowy będzie wg mnie tak samo trwałe jak takie, które dają nam w lampach producenci. Z ilością elementów masz rzeczywiście rację - mnie to też denerwowało (szczególnie bardzo kiepska stopka cactusów) i dorobiłem sobie w sunpaku gniazdo a SB-600 niedługo pójdzie do modernizacji :) w takim przypadku każdy musi sobie tylko odpowiedzieć czy chce grzebać w lampie...

fuse
30-10-2008, 15:35
No ja wolalbym nie ingerowac, dlatego ponawiam pytanie, czy moze zna ktos jeszcze sposob na wyjscie z problemu bez ingerencji w lampe.

tomnow:
30-10-2008, 16:19
zobacz to (http://cgi.ebay.com/10-X-Synchro-Hot-Shoe-Flash-Adapter-w-Tripod-Socket-NEW_W0QQitemZ320301008340QQcmdZViewItem?hash=item3 20301008340&_trkparms=72%3A1424%7C39%3A1%7C66%3A2%7C65%3A12%7C 240%3A1318&_trksid=p3286.c0.m14)

juggler
31-10-2008, 11:58
Tylko po co mu 10 szt?? :)

tomnow:
31-10-2008, 12:08
Tylko po co mu 10 szt?? :)
a skąd wiesz ile ma lamp??? 8-)
ważne, że takie rozwiązania są :)

wlopis
31-10-2008, 12:15
a skąd wiesz ile ma lamp??? 8-)
ważne, że takie rozwiązania są :)
ideałem jest mieć trzy, np. SB800 x1, SB600 x2, oczywiście myślę o amatorskim domowym studio,

juggler
31-10-2008, 12:23
Lepsze będzie to http://cgi.ebay.co.uk/SKY4-Flash-Slave-Wireless-Trigger-Hot-Shoe-Sync-Adapter_W0QQitemZ270294440992QQcmdZViewItem?hash=i tem270294440992&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=66%3A2|65%3A2|39%3A1|240%3A1318

slanting_eye
31-10-2008, 12:26
to moj pierwszy post w tym temacie wiec dziekuje wszystkim a szczegolnie Zbigniewowi za wzorowe rozruszanie watku...

ideałem jest mieć trzy, np. SB800 x1, SB600 x2, oczywiście myślę o amatorskim domowym studio,

ja mam jedna sb600 i niedawno zakupilem dwie sb24(ceny z dnia na dzien wyzsze :) ),do tego mam zamiar zakupic zestaw phottix z trzema odbiornikami i bede gotowy do zabawy :)

hedgehog
31-10-2008, 14:49
Hej, Strobiści -http://strobist.blogspot.com/2008/10/uk-readers-save-date-london-lighting.html - Londyn nie tak daleko, może warto... Mnie się nie chce, ale postuję, bo a nuż któryś z Was się skusi.

fuse
02-11-2008, 12:21
Lepsze będzie to http://cgi.ebay.co.uk/SKY4-Flash-Slave-Wireless-Trigger-Hot-Shoe-Sync-Adapter_W0QQitemZ270294440992QQcmdZViewItem?hash=i tem270294440992&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=66%3A2|65%3A2|39%3A1|240%3A1318

To akurat dziala odwrotnie. Fotocela wyzwala druga lampe polaczona przec kabel.
A ja chce kablem wyzwolic lampe na kostce.

to jest to, czego szukam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://jam_krz.republika.pl/photos/vivitar/viv06.jpg)

Moze ktos wie, gdzie to dostac w Polsce?

Le Sir
02-11-2008, 17:59
Ciężko znaleźć ... oj ciężko ;)

edit.
zły adres

fuse
02-11-2008, 18:09
Ale zes sie wysilil... tylko forum zasmiecasz takimi przeblyskami.
Dla potomnych:
jest sklep w Poznaniu: http://fotocela.com/
Jutro tam zajrze i sprawdze, czy kostka z ich oferty to ta, ktorej szukam.

Władca Pixeli
02-11-2008, 18:18
http://www.allegro.pl/search.php?string=kostka+synchro
Ale te kostki do niczego się nie nadają. Górna powierzchnia jest całą metalowa, co powoduje zwarcie styków w lampie. W takich kostkach trzeba zalepiać taśmą izolacyjną górną powierzchnię, co nie jest wygodnym rozwiązaniem.
Na górnej powierzchni powinien być tylko mały centralny styk.

Le Sir
02-11-2008, 18:27
Sorry, nie zauważyłem na zdjęciach.
Ale nie szukając zbyt długo:
http://www.allegro.pl/item467409740_kostka_synchronizacyjna_hs_2_z_przen iesieniem_w_wa.html
czy też:
http://www.allegro.pl/item470055534_sm_601_kostka_synchronizacyjna.html
Jest tego pełno w necie, szukać mi się nie chce :)

fuse
03-11-2008, 09:57
Sorry, nie zauważyłem na zdjęciach.
Ale nie szukając zbyt długo:
http://www.allegro.pl/item467409740_kostka_synchronizacyjna_hs_2_z_przen iesieniem_w_wa.html
czy też:
http://www.allegro.pl/item470055534_sm_601_kostka_synchronizacyjna.html
Jest tego pełno w necie, szukać mi się nie chce :)

Oj Oj
a co pisalem wczesniej:)
majac te kostki trzeba zamontowac jeszcze dodatkowy element zeby sie wszystko trzymalo na statywie...
Ale juz sie wyjasnilo, nie meczmy tematu

slanting_eye
04-11-2008, 01:02
Hej, Strobiści -http://strobist.blogspot.com/2008/10/uk-readers-save-date-london-lighting.html - Londyn nie tak daleko, może warto... Mnie się nie chce, ale postuję, bo a nuż któryś z Was się skusi.

po godzinie wszystkie miejsca zostaly sprzedane :)

maciekjak
13-11-2008, 13:48
przeczytałem cały ten temat chyba ze 3 razy i ze wzgledu na to, że część linków nie działa albo są nieaktualne chciałem się zapytać, czy taki zestaw spełni swoje zadanie czy lepiej coś innego ?

statwy :http://fripers.pl/product_info.php/info/p66_Statyw_oswietleniowy_225cm.html
uchwyt : http://fripers.pl/product_info.php/info/p298_Uchwyt_uniwersalny___parasolka__lampa__statyw ___.html
parasolka : http://fripers.pl/product_info.php/info/p85_Parasolka_110_cm_biala__rozpraszajaca___dyfuzo r.html
wyzwalacz : http://www.allegro.pl/item475654333_radiowy_wyzwalacz_lamp_z_goraca_stop ka_pc_4k_fv.html

NaRvA
13-11-2008, 14:37
statywy to bym wzial te wieksze, po 75pln, tzw. W806 ... te ktore wskazales sa bardzo lekkie i na podworku sie w ogole nie sprawdza
reszta ok

maciekjak
13-11-2008, 16:11
ok dzieki, wezmę ten wiekszy

TomaszR
13-11-2008, 17:23
statywy to bym wzial te wieksze, po 75pln, tzw. W806 ... te ktore wskazales sa bardzo lekkie i na podworku sie w ogole nie sprawdza
reszta ok

E tam, bez dociążenia, z założoną parasolką pofrunie i większy, i mniejszy. Nie ma się co łudzić. Używam akurat dwóch 225cm i pamiętając o jakimś zablokowaniu/obciążeniu "przeciwfruwaniowym" to nie ma się do czego przyczepić.
Waga to dla mnie akurat zaleta, w pokrowcu z dwoma parasolkami bierze się dwa takie statywy na ramię i prawie ich nie czuć. Dla mnie to istotne, gdy muszę targać zabawki trochę dalej niż do pokoju obok...
Ale raz jeszcze - o dociążeniu/zablokowaniu o podłoże trzeba zawsze pamiętać. Nie zawsze poleci na parasolkę... :)

Prorok78
13-11-2008, 17:50
Sluchajcie tak sobie czytam i czytam... i az mi sie zachcialo...:) A tak powaznie - mam za soba pierwsze eksperymenty ze swiatlem z boku (przy uzyciu CLS'a) ale to nie wystarcza... Kompletuje sobie wiec powoli graty aby zaczac sie tak bawic troche powazniej.. POki co dysponuje D200, S5pro i SB600... Na dniach dojada do mnie 2 parasolki ze statywami i 'radiowe chinczyki'... (jeden nadajnik plus dwa odbiorniki).. No i szukam drugiej lampy... Zalozenie jest takie ze oprocz siedzenia na statywie, powinna rowniez dzialac 'z reki'... - wszystko jedno czy na stopce, czy mlotek z boku... W zasadzie ze wzgledu na moc sklaniam sie bardziej do mlotkow..:)
I teraz pytanie - wiem ze vivitar 283 i 285 dzialaja zdalnie - ale jak jest z praca z digitalami ?? Nie spale nic?? Nie chodzi mi o automatyke bo i tak jabie w M ale o bezpieczenstwo sprzetu... A jak to wyglada z mlotkami ?? Co potrzebuje do takiego np Metza 45 cl-4 zeby zaswiecil podpiety przez kabelek pc?? A jak to wyglada w przypadku lamp Starblitz lub Hanimex masowo dostepnych na ebayu za poldarmo ?:) Podoba mi sie idea mlotka ze wzgledu na moc ale troche sie obawiam jak to zadziala... BAwil/bawi sie tak ktos?? A moze jakies inne propozycje 'lamp mlotkowych'? ok.. cena tez gra role...:)Dzieki

Jacek_Z
16-11-2008, 02:43
nie wiem czy było i gdzie dać. Jest taki Nikona film dla strobistów, chyba dość nowy (bo jest tam sb900)
http://nikonrumors.com/2008/10/31/sample-video-excerpts-from-nikon%E2%80%99s-upcoming-creative-lighting-system-dvd.aspx
jest to DVD do nabycia np w amazonie http://www.amazon.com/gp/product/B001KJ91V4?ie=UTF8&tag=nikorumo-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B001KJ91V4

tomnow:
21-11-2008, 21:00
tutaj zamieściłem tutek jak dodać gniazdo PC do SB-600
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=982802

MARTINK
24-11-2008, 22:53
Czytam czytam i pytam wiec jako laik w tym temacie
Czy do posiadanej 1xSB800 lepiej kupic 1x(2x) SB600 czy SB800 lub 900 ??
Wiele wieczorow dlugich przed nami - mozna wiec pobawic sie dosc mocno.

Zbigniew
24-11-2008, 23:32
Wg mnie SB600 wystarczy, gdyż jedną lampę (SB800) używasz jako master, a SB600 ustawiasz sobie aby błyskała jako slave. Ew. możesz obydwie wyzwolić z lampy wbudowanej. Jakbyś miał SB800 + 2xSB600, to już zupełny luksus, bo masz 3 zdalne źródła światła lub 2 zdalne i jeden fajny sterownik w postaci SB800 na korpusie.

Ja mam jak w stopce i przyznam szczerze - do 90% celów mi wystarcza. Zwykle sprowadza się to do ustawienia jednej lampy na stojaku lub trzymania jej w ręce i doświetlania osób przy ich fotografowaniu na dworze. Rzadko kiedy chce mi się ustawiać dwie lampy (jeżeli już to raczej w przypadku zdjęć w domu).

Z takim zestawem chodzę sobie na spacery (SB600 + parasolka, SB800 na aparacie):

źródło (http://img139.imageshack.us/img139/6415/18467346bp6.jpg)

Pomaga on doświetlić cienie przy dużym słońcu:

źródło (http://img175.imageshack.us/img175/411/53871533on6.jpg)

Fajnie też daje radę przy zdjęciach, gdy osoba jest w cieniu:

źródło (http://img139.imageshack.us/img139/3074/89195521pv8.jpg)

Tutaj też zdjęcia tylko z jedną lampą - http://www.forun.nikon.org.pl/showthread.php?p=865142

Bottom line: Osobiście wolałbym mieć dwie SB600 + SB800 lub SB600 + SU800 + SB800 lub nawet SB600 + SB800 + jakaś lampa manualna, niż zestaw typu SB800/SB900 + posiadana SB800.

Prorok78
24-11-2008, 23:44
coz.. dodatkowe 2 sabinki to calkiem sporo kasy - tym bardziej ze pewnie i tak robilbys w manualu bo przy kilku lampach zapanowac nad automatem (nawet CLS) wcale nie jest tak latwo - troche nieprzewidywalne to bedzie.... - ja bym wyszperal ze 2 vivitary z plynna regulacja mocy a do tego fotocele albo radiowke (chinczyka).. i jeszcze na waciki zostanie :)

MARTINK
25-11-2008, 23:00
No dobra...
Dzis w robocie dzien zawalony totez tylko sie mysleniu i dumaniu skonczylo no a kto pyta nie bladzi... podobno ;)

Zbigniew,
Biorac Twoj zestaw pod uwage, Czy SB600 nie jest za slaba ?? tzn czy czasem nie przydalaby sie 800 tka za parasolka ?? Jak to ma sie w praktyce - daje sie te roznice odczuc ??

Drugie pytanko,
Majac juz 800 i 600 i chcac je ustawic po obu stronach modela przez parasolki jak je odpalic - tylko radio ??

PS. Jeszcze D50, bedzie D700.

A tak na marginesie to wchodze tutaj w galaz fotografii ktora do tej pory omijalem moze nie bardzo szerokim ale jednak lukiem... Stad prosze o wyrozumialosc... "kto pyta jest glupcem przez 5 min, kto nie pyta jest przez cale zycie" ktos mial tu taki podpis... bardzo prawdziwy....

remek
25-11-2008, 23:47
Niestety na tych zdjęciach widać, że chyba SB-600 i nawet SB-800 będzie za słaba :( W takim słońcu to przydałoby się coś mocniejszego by ... lampa stała się głównym źródłem światła.

Prorok78
26-11-2008, 01:07
dokladnie .. w takim ostrym sloneczku to juz porzadnie trzeba zaswiecic... sabinki beda za slabe - zwlaszcza jesli mowimy o zestawie z parasolka... ja czesto robie w ostrym sloncu ale wtedy sabina na puszke palnik w gore i karteczka biala...:)

apropos odpalania - jesli odpalisz je radiem to tracisz CLS.. z drugiej strony jak beda na dworze w dodatku za parasolkami to od blyski sie nie wyzwola...
gdzies na forum padla kiedys rada ze jesli na zewnatrz, to tylko kabel lub radio... a nie mam pojecia czy da sie uzywac CLS'a na kabelku...:)
No wlasnie - da sie ??

MARTINK
26-11-2008, 22:13
Niestety na tych zdjęciach widać, że chyba SB-600 i nawet SB-800 będzie za słaba :( W takim słońcu to przydałoby się coś mocniejszego by ... lampa stała się głównym źródłem światła.

Gdzie to widac ?? wg mnie jest OK - choc moze czegos nie widze....
SB600 to okolo 650 PLN - 800tak to okolo 1000 pln... roznica jednak jest... a Wy mowicie ze i tak za slaba.
Nie wiem jak zadac to pytanie albo jak sie wyslowic zeby bylo wiadomo o co chodzi - z grubsza jakiego "natezenia swiatla ze slonca " ;) sb600 czy 800 nie zrownowazy - najlepiej jakbyscie mieli fotke bo jak mowilem mi te fotki Zbigniewa pasuja... czy ostrego slonca latem w poludnie nie zrowowazy 600tka przez parasolke (bez)? lub okolo 17 tej ?? Wiem ze ciezko na to odpowiedziec... ale... moze??

Prorok78
26-11-2008, 23:40
hmm na 2ce masz nadal cienie na twarzy ktorych nie zmiekczyla lampa, a na 3ce masz mocno doswietlona twarz (ale nie za mocno), ale za to faktura plaszcza w dolnej czesci calkiem znika... a zwroc uwage ze tu byly 2 lampy, parasol i Zbyszek ktory o takim swieceniu ma znaczne pojecie :)
sama 600 to bedzie malo... mi ledwo wyrabia w popoludniowym jesiennym sloneczku, a parasolka swoja porcje tez zabierze....znaczy oslabi blysk... - tu nie tylko chodzi o to zeby naswietlic zdjecie, chodzi o to zeby wyrownac proporcje swiatla slonecznego i blysku (wtedy znikaja cienie)... ok - wtedy masz ogolnie znacznie za duzo swiatla wiec zmniejszasz iso i bawisz sie przeslona...
to nie jest tak ze jak jest jasno to byle slaba lampka wystarczy, wrecz przeciwnie - im jasniej, tym mocniej musisz blysnac lampa :)

aha - to co pisze odnosi sie glownie do zdjec pod slonce lub prawie pod slonce... im bardziej slonko bedzie z boku lub za toba tym mniej blysku bedziesz potrzebowac..

MARTINK
27-11-2008, 19:33
to nie jest tak ze jak jest jasno to byle slaba lampka wystarczy, wrecz przeciwnie - im jasniej, tym mocniej musisz blysnac lampa :)

Powyzsze oczywiscie jasne jak slonce...
Wyobrazmy sobie ze robie pod slonce - miedzy mna a sloncem jest osoba i teraz chcialbym ladnie ja doswietlic z przodu. Oczywiscie wiadomo ze F trzeba mocno przymknac, czas krotki - czy wtedy SB800+600 wyrobi, czy lepiej 2x800 czy moze 800+900 czy w ogole cos innego (najlepiej opcja 1.)

Zbigniew
27-11-2008, 19:52
OK, odpowiadając na pytanie - SB600 nie ma jasności supernowej, ale zapewniam, że jak ustawisz osobę tak, że ma z tyłu słońce i dopalisz z przodu SB600, to wystarczy mocy (przez parasolkę, z bliska, powiedzmy portret, sensowne ustawienia ekspozycji - tj. takie czasy, aby wykorzystać jak najwięcej mocy SB).

Oprócz zdjęć w cytowanym (http://www.forun.nikon.org.pl/showthread.php?p=865142)przeze mnie wątku mam jeszcze takie dwa, gdy testowałem sobie lampkę (sprawdzałem wtedy odległość na jaką można ją wyzwolić zdalnie). Robione w środku lata, w środku dnia, przy bezchmurnym niebie i mega-słońcu. Co prawda osoby są pod drzewami, ale słońce przebijało przez drzewa - bez lampy zdjęcie wyglądało jak ser szwajcarski - jasne plamy i dziury. Doświetlając próbowałem coś zrównoważyć - jak widać SB600 (bo ona na ziemi sobie stała) w miarę dawała radę.

źródło (http://img444.imageshack.us/img444/3561/dsc4552nv1.jpg)

źródło (http://img444.imageshack.us/img444/6015/dsc4554eg3.jpg)

PS.: Te zdjęcia tylko wyglądają na ciemne - tam gdzie prześwitywało słońce, było naprawdę jasno.

Prorok78
28-11-2008, 00:40
Jak dla mnie to jest zrownowazone tak ze jest akceptowalne... tzn troche daleko od idealu ale moze byc :)
Wg mni erada jest prosta... z 2 lampami trudno bedzie ci dojsc ladu w takich sytuacjach, cls moze zawiesc, no i trzeba kombinowac z 2 lampami... 600ke mam przetestowana-nie wyrabia... 800ka jest mocniejsza, 900ki nie mialem w rece... mysle ze jesli mozesz sobie pozwolic to kupuj najmocniejsza... moc skrecic zawsze mozesz z jak jej nie ma to nic nie zrobisz...

Yelen
28-11-2008, 01:26
Jeżeli sb-800 są za słabe to warto zmienić body na... D70:).

Prorok78
28-11-2008, 01:34
NIe mowie ze 800 tylko ze 600 bylo dla mnie za slabe...
a co d70 ma do tego?? bo nie sadze zeby hybrydowa migawka i krotkie czasy synchro cos tu wiele daly...na pewno to jakies rozwiazanie jest ale chyba nie najlepsze..

Yelen
28-11-2008, 02:13
NIe mowie ze 800 tylko ze 600 bylo dla mnie za slabe...
a co d70 ma do tego?? bo nie sadze zeby hybrydowa migawka i krotkie czasy synchro cos tu wiele daly...na pewno to jakies rozwiazanie jest ale chyba nie najlepsze..

Właśnie dzięki tej hybrydowej migawce "jest 4x więcej mocy" tylko dlatego że rezygnujemy z automatu. Można spokojnie śmigać na 1/1000 z sb800. Sb 800 jest tylko 1,6 raza mocniejsza od 600.

edit:
4x więcej mocy daje 2 razy większą odległość. 1,6 więcej mocy daje 1,2 raza większą odległość.

Prorok78
28-11-2008, 02:20
tiaaa... tylko ze wtedy lampa robi sie glownym zrodlem swiatla i przestajemy mowic o rownowazeniu blyzku czy tez o 'fill in flash'... a to chyba nie o to chodzi? przy takich czasach co Ci zostanie z zastanego (nawet jesli bedzie to ostre slonce'??

tomtytus
30-11-2008, 22:57
Trochę odświeżę temat...
Jeżeli moje pytanie okaże się zbyt banalne - przepraszam.
Ostatnio zakupiłem statyw+parasolka+uchwyt na sabinkę.
Lampa ma być wyzwalana błyskiem lampy wbudowanej w bodu.
I tu moje pytanie: metodą prób i błędów wywnioskowałem, że jedynym prawidłowym ustawieniem w body jest ustawienie lampy w trym manulany ustawienie mocy błysku to już rzecz gustu lub potrzeb).
Początkowo myślałem, że lampę wbudowaną należy ustawić na tryb Commander (sterownik błysku) jednak coś mi nie grało...no i potwierdziło się: lampa wbydowana w trybie commander przesłonięta ręką powodowała wyzwolenie lampy na statywie ale zdjęcie było ciemne. Ustawienie lampy wbudowanej w tryb manualny i zmniejszenie jej mocy do minimum powodowało naświetlanie kadru z mocą ustawioną na sabince.

ps: ten post jest po to, by znaleźć potwierdzenie dla tego, co zostało powyżej napisane :)

Zbigniew
30-11-2008, 23:01
Commander tak, ale w body ustawiasz, aby błyskała tylko np. grupa A (czyli SB), a nie lampa wbudowana. Wtedy wbudowana błyśnie, aby dogadać się ze zdalną, ale w ekspozycji nie będzie już praktycznie uczestniczyła.

tomtytus
30-11-2008, 23:17
Nic z tego nie rozumiem...widze, że po zakupie kolejnego gadżetu muszę powrócić do instrukcji obsługi aparatu i lampy :)
Rozumiem tylko to, co się dzieje po ustawieniu lampy zbudowanej w tryb M...ale chciałoby się więcej rozumieć :)

tomtytus
30-11-2008, 23:47
Po szybkiej lekturze trochę się rozjaśniło.
Ustawiając lampę zbudowaną w trym Manual błyska ona jednokrotnie z ustawioną mocą błysku wyzwalając tym samym lampę zewnętrzną.
Ustawiając natomiast lampę wbudowaną w trym commander możemy ustawić ją w tryb TTL, Manual lub "--". Trzecia opcja powoduje błysk, którego celem jest jedynie wyzwolenie lampy zewnętrznej.
I tu moje pytanie: czy z poziomu body możemy regulować moc błysku lampy zewnętrznej?

Zbigniew
01-12-2008, 00:42
Ustawiając lampę zbudowaną w trym Manual błyska ona jednokrotnie z ustawioną mocą błysku wyzwalając tym samym lampę zewnętrzną.
Nie. Manual lampy wbudowanej oznacza tylko błysk tej (wbudowanej) lampy i nie wyzwala niczego innego (chyba że SB lub inna lampa ustawiona jest w tryb wyzwalania z fotoceli). Błyskać wbudowaną możesz dowolnie (manual, TTL, itp.) i nie ma to związku ze sterowaniem inną lampą.

Ustawiając natomiast lampę wbudowaną w trym commander możemy ustawić ją w tryb TTL, Manual lub "--". Trzecia opcja powoduje błysk, którego celem jest jedynie wyzwolenie lampy zewnętrznej.
Zasadniczo tak. Ustawiając w tryb commander robisz zabieg, że aparat dogaduje się ze zdalnymi lampami w CLSie (czyli sobie pobłyskuje i tak steruje nimi). W tym trybie z poziomu body możesz ustawić dowolny rodzaj błyskania dla lampy wbudowanej i kilku grup lamp zdalnych. Każda z nich (wbudowana i zdalne) może być wyłączona (--), w TTLu, w manualu i w innych trybach. Oczywiście jeżeli manualną włączysz na (--) to nie weźmie ona udział w zdjęciu (podczas ekspozycji nie błyśnie), ale ponieważ aparat dogaduje się z lampami w CLSie i działa jako sterownik, to wcześniej, przed zdjęciem, lampa wbudowana sobie pobłyska odpowiednio (dokładniej - np. w TTLu body wyśle odpowiednie komunikaty do lamp zdalnych, te sobie błysną częścią mocy, body zmierzy parametry dla ekzpozycji, potem wbudowana znowu każde błysnąć lampom, teraz już odpowiednio, potem już robi się zdjęcie, a wbudowana siedzi cicho).

I tu moje pytanie: czy z poziomu body możemy regulować moc błysku lampy zewnętrznej?
Naturalnie. W menu jest opcja, gdzie ustawiasz sobie charakter pracy lampy wbudowanej. Jak ustawisz go na Commander, to będziesz w menu, gdzie ustawisz sobie parametry pracy wszystkich lamp - ich moce, tryb pracy, itp.

milk
01-12-2008, 13:26
Trochę odświeżę temat...
Jeżeli moje pytanie okaże się zbyt banalne - przepraszam.
Ostatnio zakupiłem statyw+parasolka+uchwyt na sabinkę.
Lampa ma być wyzwalana błyskiem lampy wbudowanej w bodu.
I tu moje pytanie: metodą prób i błędów wywnioskowałem, że jedynym prawidłowym ustawieniem w body jest ustawienie lampy w trym manulany ustawienie mocy błysku to już rzecz gustu lub potrzeb).
Początkowo myślałem, że lampę wbudowaną należy ustawić na tryb Commander (sterownik błysku) jednak coś mi nie grało...no i potwierdziło się: lampa wbydowana w trybie commander przesłonięta ręką powodowała wyzwolenie lampy na statywie ale zdjęcie było ciemne. Ustawienie lampy wbudowanej w tryb manualny i zmniejszenie jej mocy do minimum powodowało naświetlanie kadru z mocą ustawioną na sabince.

ps: ten post jest po to, by znaleźć potwierdzenie dla tego, co zostało powyżej napisane :)

Podepne się i ja bo podobny problem mam. Jeśli to mozliwe to poprosimy kolegów specjalistów i fachowców z poprzednich wypowiedzi o krótki instruktaż. Wczoraj przesiaedziałem troszkę czasu nad ustawianiem kombinacji zdalenego wyzwalania w najprostrzym duecie d300+sb800. Wychodziło mi najlepiej gdy na sb ustawiałem su4 a w body sterownik błysku. Próbowałem na wszelkie sposoby trybu Master w lampie grupa A kanał 3 tak samo ustawiałem w body i lipa.... co robię nie tak ? jesli to możliwe krótka łopatologiczna instrukcja co jak ustawic. BYł już kiedyś taki wątek ale go nie znalazłem :( plizzz

pozdro

niedouczony milk;)

Kraftsman
01-12-2008, 13:45
A widzieliście to?: http://nikonclspracticalguide.blogspot.com/

Prorok78
01-12-2008, 14:43
Podepne się i ja bo podobny problem mam. Jeśli to mozliwe to poprosimy kolegów specjalistów i fachowców z poprzednich wypowiedzi o krótki instruktaż. Wczoraj przesiaedziałem troszkę czasu nad ustawianiem kombinacji zdalenego wyzwalania w najprostrzym duecie d300+sb800. Wychodziło mi najlepiej gdy na sb ustawiałem su4 a w body sterownik błysku. Próbowałem na wszelkie sposoby trybu Master w lampie grupa A kanał 3 tak samo ustawiałem w body i lipa.... co robię nie tak ? jesli to możliwe krótka łopatologiczna instrukcja co jak ustawic. BYł już kiedyś taki wątek ale go nie znalazłem :( plizzz

pozdro

niedouczony milk;)

Kolego, SU4 to zwykla fotocela, do odpalenia sabinki przez SU4 nie musisz ustawiac trybu commander - odpali na blysk kazdej lampy wlacznie ze studyjnymi i manualnymi... Ale odpali w manualy lub wlasnej automatyce (zalezy co ustawisz) bez ittl i bez cls... Sterownik blysku to wlasnie tryb commander - to dodatkowe przedblyski sterujace lampami zewnetrznymi... ale do tego lampy te musza byc w trybie remote a nie SU4...

Najlepszy/najprostszy sposob na poczatek to jednak korzystac z cls'a.. czyli ustawiasz sabinke w tryb remote.Body ustawiasz w tryb commander.Teraz cala regulacje lamp (i tej wbudowanej i tej sabinki) masz w body w menu trybu commander. Upewnij sie ze we wszystkich okienkach masz wyswietlone 'ttl'.. w ten sposob robiac zdjecie odpalisz obie lampy wg wskazan puszki - pelny full automat do blysku (calkiem zreszta niezly). Jesli zas chcesz robic tylko z uzyciem sabiny a wbudowana wykorzystac wylacznie jako sterownik do jej odpalenia, to w menu commander, musisz zmienic tryb lampy wbudowanej z 'ttl' na '--'. w ten sposob blysna znow obie (tak ci sie bedie wydawac) ale wbudowana blysnie tylko jako sterownik nie biorac udzialu w zdjeciu... btw - ja mam d200 i s5 i w obu instrukcjach jest to dosc dobrze opisane...

Nie uzywaj na poczatek SU4 bo to sie wiaze z ustawianiem mocy blysku na lampie co moze byc ciut mylace na poczatek, no i masz wtedy znacznie mniejsza kontrole nad swiatlem..

tomtytus
01-12-2008, 20:32
Ech...nie rok, nie dwa forum wertuję a zaczynam pracę od d**y strony.
Oczywiście, lampę zewnętrzną ustawiamy w tryb REMOTE a nie SU4. Po tym zabiegu wszystko jest jasne i klarowne (tak, jak pisał Zbigniew i Prorok78).
Ustawiamy tą samą grupę (np A) w lampie wbudowanej i zewnętrznej i wszystkim możemy sterować z body.

milk
01-12-2008, 20:43
wiem wiem już też zaskoczyłem...i wszystko jasne

Prorok78
01-12-2008, 20:44
no coz.. ciesze sie ze moglismy wspolnymi silami ze Zbigniewem pomoc :) milego blyskania :)

jurekb
01-12-2008, 20:58
To ja zrobię małą wstawkę o stabilizacji, bo cały czas boję się wynieść to na dwór, bo widzę oczami wyobraźni moją sabinkę rozbijającą się o beton ;)
Ponieważ wg mnie te chińskie statywy są za lekkie (w806), to je dociążyłem:

źródło (http://sekretarka.no-ip.org/~mk/statyw/dsc_1166.jpg)

źródło (http://sekretarka.no-ip.org/~mk/statyw/dsc_1167.jpg)

Ja sobie tak poradziłem z poprawieniem stabilności. Błyskawiczny montaż i demontaż.

źródło (http://jurekjurek.republika.pl/nikon/_DSC5554.jpg)

źródło (http://jurekjurek.republika.pl/nikon/_DSC5555.jpg)

tomtytus
01-12-2008, 21:03
To racja.
Przy takiej masie nawet minimalny podmuch wywraca cały sprzęt.
Trochę pewniejscym rozwiązaniem może być zamocowanie zestawy na statywie od aparatu...

zapa
01-12-2008, 23:27
ja ze swojej strony dziękuję wszystkim, którzy dzielą się swoją wiedzą :)

tomtytus
01-12-2008, 23:44
Ja również :)
Teraz tylko jakaś niewiasta i mam nadzieję, że coś wybłyskam i że zapału nie zabraknie :)

Prorok78
01-12-2008, 23:45
Oj chyba nie bardzo... z takim zaglem to musialo by byc jakies super ciezkie bydle...:) moze geodezyjny z 3kilowa glowica ??:)

Mirwoj
02-12-2008, 00:13
Posiadam d80 i metz 58 af-1, którego nie potrafię zdalnie odpalić. Może ktoś zna tą lampę i jest w stanie mi pomóc?

sote
02-12-2008, 00:26
Jako ze troche ludzi zorientowanych w temacie tu zaglada mam male pytanko:
czy takim czyms http://www.diyphotography.net/the-diy-strip-light w ilosci 2 sztuk dam rade oswietlic cala sylwetke?
Jesli nie to czy ktos ma pomysl jak to TANIO zrobic? ;)
Takie patenty widzialem: http://www.flickr.com/photos/nickwheeleroz/2773776799/ ale za duzo tam lamp jak dla mnie ;)

sote
02-12-2008, 00:28
Posiadam d80 i metz 58 af-1, którego nie potrafię zdalnie odpalić. Może ktoś zna tą lampę i jest w stanie mi pomóc?

Czy ta lampka ma wbudowana fotocele? Jesli tak to wyzwoliasz ja blyskiem wbudowanej,
jesli nie to jedynie jakims bezprzewodowym sprzetem.

Mirwoj
02-12-2008, 01:28
Czy ta lampka ma wbudowana fotocele? Jesli tak to wyzwoliasz ja blyskiem wbudowanej,
jesli nie to jedynie jakims bezprzewodowym sprzetem.

Dzięki sote, trochę się pomęczyłem i udało mi się odpalić. Wystarczyło lampę ustawić na remote/slave.:-D

milk
02-12-2008, 09:44
A ja tym razem z takim tematem... zamierzam kupic taką "głowicę" : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=493838310 jest troche solidniejsza od tej którą zakupił i pokazywał Zbigniew, róznica w cenie to tylko 6 .- ale ! now łsnie zawsze jest jakieś ale i tu pytanie do WAS. Mocowanie lampy posiada tradycyjne szyny prawie w całości metalowe, czy nie będą one powodować spięcia styków sb800, czy w jakikolwiek sposób może to zagrozić lampie????

z góry dzięki za podpowiedzi...

milk

tomtytus
02-12-2008, 11:45
Nie wiem, jak jest z taką stopką, gdzie styki dotykają do blaszki...ale wydaje mi się, że to raczej sygnał idzie z aparatu do lampy a nie odwrotnie więc powinno być ok....ale też zastanawiałbym się nad tym.

Ja natomiast mam taki uchwyt:
http://www.e-trade.com.pl/sklep/product_info.php?cPath=5_64&products_id=610

Główne wady to:
1. "Śrubka" która służy do blokowania głowicy, na której przymocowana jest lampa jest niefortunnie umieszczona - trochę ciężko nią kręcić (trudny dostęp). Poza tym jest mała i trudno jest mocno zablokować głowicę.

2. Sanki na lampę mogłyby pewniej ją trzymać - mogłyby być po prostu głębsze...po dokręceniu śrubki nie ma oczywiście mowy, by lampa się wysunęła, ale sanki nie mają kształtu takiego, jak na aparacie lub takiego, jak w głowicy podanej przez milka...a szkoda.

Uogólniając wolałbym chyba uchwyt podany przez milka niż ten, który kupiłem. Ale mogłem go dostać od ręki niedaleko mnie i tak wyszło :)

Prorok78
02-12-2008, 16:21
Ja mam podobny, z tym ze boli mnie brak pokazanych na zdjeciach 'przejsciowek' do zamocowania na normalny statyw - tych srebrnych tulejek... oj przydaly by sie...:(

kh29228
02-12-2008, 22:06
Mocowanie lampy posiada tradycyjne szyny prawie w całości metalowe, czy nie będą one powodować spięcia styków sb800, czy w jakikolwiek sposób może to zagrozić lampie????

mój uchwyt też ma metalową stopkę i nie ma problemu z jakimkolwiek spięciem

pankracccy
02-12-2008, 22:36
Koledzy, krótka piłka z mojej strony: co w praktyce lepiej się sprawdza:

- wyzwalanie lampy radiem (ale bez możliwości przedbłysku)
- czy kabel SC-28 (pełen TTL i przedbłysk, ale ograniczenia zasięgu)

Poluję na pocket wizzard, ale brak dostępu i kwota 1000 zł na ebay'u. mnie zniechęca

Z góry dziękuje za pomoc.

Prorok78
02-12-2008, 23:01
wiesz .. ta cena z ebaya i tak jest super w porownaniu z cena w pl :)
ja tam bym poszedl w radyjko... jak masz lampe zdjeta z aparatu a w dodatku np 2 -3 lampy na raz, to ttl nie jest rozwiazaniem - tylko manual.. a SC-28 tez tani raczej nie jest :)

pankracccy
03-12-2008, 13:22
Super, wielki dzięki. A poza tym właśnie mi podpowiedziałeś , że SB-28 i tak nie będzie współpracować na TTL z Nikonem D200 ;-)

ps. polecam wszystkim radio firmy Elinchrom. U znajomego w profesjonalnym studio sprawdza się w 100% (bo do chińskiego radia podobno trzeba mieć cierpliwość :/
Minusem Elinchrom jest to, że nigdzie go nie mogę znaleźć. Zatem kupię, co oferuje rynek ;-)

Prorok78
03-12-2008, 13:39
eee tam zaraz minusem :) u mnie dziala:) a niedlugo bede sie zabierac do modyfikacji w postaci pieknej dokrecanej antenki do nadajnika :)

adam.dorozinski
03-12-2008, 14:35
Minusem Elinchrom jest to, że nigdzie go nie mogę znaleźć. Zatem kupię, co oferuje rynek ;-)

Chodzi o coś takiego? (http://cgi.ebay.pl/Studio-Flash-Wireless-Trigger-Bowens-Interfit-Elinchrom_W0QQitemZ370117157636QQcmdZViewItemQQptZ UK_Photography_StudioEquipment_RL?hash=item3701171 57636)

Prorok78
03-12-2008, 15:04
Nie no bez przesady :) to jest odpowiednik chinczykow tyle ze do lamp studyjnych...
to nie jest Elinchrome... to tylko ma napisane ze obsluguje elinchrome, bowensa i co tam jeszcze...
nie liczyl bym na takie cos (w orginale) za 30 zlociszy :)

Gio
03-12-2008, 15:22
kupiłem skyporty (elinchrom) bez problemu w warszawie.

mishieck
04-12-2008, 12:21
A tu kolejny pomysł na temperaturę barwową błysku: http://leprechaun947.blogspot.com/2008/11/yogpot-gels.html

pankracccy
04-12-2008, 22:02
Przy kompletowaniu sprzętu do Strobingu naszło mnie takie pytanie:

- skąd wiem pod jakim kątem ustawić blende w studio, aby rozświetliła cienie modelki ?

Pracując z lampami studyjnymi mamy światło modelujące i wszystko jest jasne.
Ale w strobingu odpalając sabinkę nie zauważę kąta odbicia światła, czy zatem blende ustawiam "intuicyjnie" ?

emet_b
04-12-2008, 22:53
dużego doświadczenia nie mam, ale z tego co uświadczyłem to gdy używasz blendy to ona rzuca lekkiego "zajączka" i widać gołym okiem jak doświetla. Poza tym cyfry pozwalają nam dokonywać poprawek na bieżąco ;)

sote
04-12-2008, 23:22
Planuje zakup radiowych chinczykow, jednego nadajnika i 2 odbiornikow...
zaczalem przeglada alle... i mam pytanko - lepiej kupic zestaw w ktorym odbiorniki maja
gniazdko pc czy te bez niego? Czy dobrze kombinuje ze jesli odbiornik bedzie mial gniazko
to nie musze lampy (sb-800) podalaczac przez sanki tylko moge go powiesic na statywie
i podlaczyc do sabiny kabelkiem?

Prorok78
05-12-2008, 00:36
dobrze kombinujesz :) i to jest najlepsza opcja bo te osbiorniki sa strasznie liche mechanicznie ....
ja swoje wlasnie przerabiam dodajac gniazdko pc :)
zawsze lepiej miec niz nie miec ale uwazaj bo ja kupilem swoje niby z gniazdem pc (z opisu i zdjecia wynikalo) a dostalem bez z przeprosinami ze te z gniazdem nie sa dostepne... wiec moze cie czekac przerobka:( a gniazda sa strasznie trudne do zdobycia - ja dopadlem dopiero na ebauy w stanach za 3 usd sztuka:(

Prorok78
05-12-2008, 00:39
dużego doświadczenia nie mam, ale z tego co uświadczyłem to gdy używasz blendy to ona rzuca lekkiego "zajączka" i widać gołym okiem jak doświetla. Poza tym cyfry pozwalają nam dokonywać poprawek na bieżąco ;)

no ale zajaczek od blendy oswietlonej sloncem nic ci nie da jesli lampa nie bedzie stala dokladnie w lini swiatla slonecznego tylko z boku... tylko intuicja podparta fizyka :) - kat odbicia jest rowny katowi padania... wystarczy ze raz ustawisz dobrze i juz zalapiesz w czym rzecz:)

Kraftsman
05-12-2008, 00:39
Przy kompletowaniu sprzętu do Strobingu naszło mnie takie pytanie:

- skąd wiem pod jakim kątem ustawić blende w studio, aby rozświetliła cienie modelki ?

Pracując z lampami studyjnymi mamy światło modelujące i wszystko jest jasne.
Ale w strobingu odpalając sabinkę nie zauważę kąta odbicia światła, czy zatem blende ustawiam "intuicyjnie" ?

Na początek spróbuj zastosować zasadę: kąt padania równa się kątowi odbicia.

Prorok78
05-12-2008, 00:44
Na początek spróbuj zastosować zasadę: kąt padania równa się kątowi odbicia.

heh widze ze pisalizmy jednoczesnie :)

Kraftsman
05-12-2008, 00:49
heh widze ze pisalizmy jednoczesnie :)

A no zdarza się :-)

sote
05-12-2008, 09:35
uwazaj bo ja kupilem swoje niby z gniazdem pc (z opisu i zdjecia wynikalo) a dostalem bez z przeprosinami ze te z gniazdem nie sa dostepne... wiec moze cie czekac przerobka:(
no wlasnie nie bardzo chce mi sie bawic w przerobki - wole kupic gotowe np. tutaj (http://www.foto-tip.pl/sklep/radiowy_wyzwalacz_lamp_blyskowych_z_goraca_stopka_ pt_04-p-1252.html)
wydaja sie miec gniazdko ;) ale wysle maila z zapytaniem czy aby napewno :)

Prorok78
05-12-2008, 10:31
'przerobka' polega na zrobieniu dzurki i dolutowaniu 2 kabelkow:) tylko z gniazdami ciezko tak wiec jesli uda ci sie kupic juz gotowe to bedziesz miec duzy problem z glowy :):) te co pokazales maja gniazdo... tzn maja na zdjeciu:) i ti jest PT-04 czyli standardowy, klasyczny chinczyk:) Mam identyczne tylko bez gniazd w odbiornikach.. jedna rada - kup sobie od razu 2 porzadne bateryjki CR2 na zmiane do odbiornikow... te co przychodza w komplecie sa strasznie badziewne...

Aha - jesli masz mozliwosc to kupuj z ebaya:) - zestaw ktory pokazales plus dodatkowy odbiornik - 30 usd z przesylka :)

Aha 2 - czy ktos wie jaki typ baterii wchodzi w nadajnik?? Mo te bym wymienil ale niestety na mojej sa tylko chinskie znaczki i nic wiecej...:(

KS
05-12-2008, 18:02
no wlasnie nie bardzo chce mi sie bawic w przerobki - wole kupic gotowe np. tutaj (http://www.foto-tip.pl/sklep/radiowy_wyzwalacz_lamp_blyskowych_z_goraca_stopka_ pt_04-p-1252.html)
wydaja sie miec gniazdko ;) ale wysle maila z zapytaniem czy aby napewno :)

Jak się dowiesz, to daj znać, bo planuję też u nich kupić. :)

Prorok78
05-12-2008, 18:51
a ja sobie bede dzis lutowal...:) tez dobra zabawa - prawie tak samo jak focenie :):)

sote
05-12-2008, 18:52
Jak się dowiesz, to daj znać, bo planuję też u nich kupić. :)

dowiadywalem sie i tak jak na zdjeciu widac - maja gniazdko pc
troche slabo bo nie mozna u nich kupic jednego nadajnika i 2 odbiornikow a tak chcialem...

Mylith
05-12-2008, 20:31
Jeśli chodzi o mocowanie to mogę polecić takie cudo:

źródło (http://img384.imageshack.us/my.php?image=mocowanieot3.jpg)

Kupione via allegro tutaj (http://allegro.pl/item482448099_przegubowy_uchwyt_do_lamp_blyskowych _i_parasolek.html) przy czym uchwyt ma jedną wadę, a właściwie dwie (jedna opcjonalna dla posiadaczy SB-900) :D mianowicie mocowanie lampy nie posiada otworu na bolec mocujący SB-900, a druga sprawa otwór na parasolkę posiada dosyć krótką śrubę i jeśli parasolka ma cienki "kijek" to mało pewnie się to trzyma. Poza tym bardzo przyzwoicie.

venice
07-12-2008, 16:28
Szukałem ale nie znalazłem. Wysłałem PM ale odp. nie było. Zostało mi zapytanie w wątku.

Mam Vivtara 283 z monstrualnym napięciem na stopce ponad 300V. Czy da się to jakoś zdalnie wyzwolić? Niby wszyscy mówią o chińszczyznie PT04 - ale czy tego czasem też nie przyjara? Proszę o pomoc co z tym fantem zrobić.

pozdrawiam

Prorok78
08-12-2008, 03:55
przejara :( chinczyki sa na 12 v max - sam mialem ten dylemat wiec spytalem sprzedawce - taka wlasnie dostalem odpowiedz - na szczescie moj 285 choc nie jest to 285 hv - ma malutkie skromne 5V...:)

byl gdzies na forym schemacik jak niewielkim kosztem obnizyc napiecie w lampie.. optotriak i kilka rezystorow... generalnie kilka pln i chwila lutowania...

venice
08-12-2008, 10:25
Dzięki Ci bardzo. Zaraz szukam. Dobrze, że mam znajomego elektryka ;)

NaRvA
08-12-2008, 15:39
w tym wypadku chyba raczej bedzie potrzebny elektronik ;)

venice
08-12-2008, 15:53
Racja. Pomyliłem wyrazy. Czy może mi ktoś pomóc w szukaniu tego schematu. Na forum coś nie mogę znaleźć a przekopuje od rana. Z góry dzięki.

adam.dorozinski
08-12-2008, 16:18
źródło (http://img.chip.pl/i/2/d/6/7/666144_a0bf40cf02.gif)

Cały artykuł na temat: http://www2.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_85722.html

venice
08-12-2008, 17:10
Dzięki serdeczne.

sote
09-12-2008, 10:37
Chcialem kupic nadajnik i 2 odbiorniki ale te z gniazdkiem PC... jednak nie moge znalezc nigdzie
sklepu ktory sprzedaje taki zestaw albo umozliwia zakup dodatkowego odbiornika.

Czy ktos sie orientuje czy te (rozne) chinczyki wpspolpracuja miedzy soba?

Chodzi mi o to ze jesli np. teraz kupie sobie zestaw: TAKI (http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=1252&language=pl)
i do tego dodatkowy odbiornik taki jak TU (http://www.allegro.pl/item493296313_odbiornik_phottix_pt_04tm_wyzwalacz_ lamp.html)
to czy to razem zagada? Niby z opisu wynika ze i te i te pracuja na 433MHz.

W Foto-Tipie dowiadywalem sie i nie maja samych odbiornikow, nie wiedza tez
czy wogole beda mieli...

Jesli ktos wie gdzie mozna kupic taki zestawik jak sobie wymyslilem to poprosze o kontakt :)

szymony
09-12-2008, 15:31
Chcialem kupic nadajnik i 2 odbiorniki ale te z gniazdkiem PC... jednak nie moge znalezc nigdzie
sklepu ktory sprzedaje taki zestaw albo umozliwia zakup dodatkowego odbiornika.

Czy ktos sie orientuje czy te (rozne) chinczyki wpspolpracuja miedzy soba?

Chodzi mi o to ze jesli np. teraz kupie sobie zestaw: TAKI (http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=1252&language=pl)
i do tego dodatkowy odbiornik taki jak TU (http://www.allegro.pl/item493296313_odbiornik_phottix_pt_04tm_wyzwalacz_ lamp.html)
to czy to razem zagada? Niby z opisu wynika ze i te i te pracuja na 433MHz.

W Foto-Tipie dowiadywalem sie i nie maja samych odbiornikow, nie wiedza tez
czy wogole beda mieli...

Jesli ktos wie gdzie mozna kupic taki zestawik jak sobie wymyslilem to poprosze o kontakt :)

Może zmienisz preferencje i zainteresujesz sie tym:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=80581

mishieck
09-12-2008, 16:05
Racja. Pomyliłem wyrazy. Czy może mi ktoś pomóc w szukaniu tego schematu. Na forum coś nie mogę znaleźć a przekopuje od rana. Z góry dzięki.

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=416117

http://www.chemie.unibas.ch/~holder/nikonflash/coolflash.html (http://www.chemie.unibas.ch/%7Eholder/nikonflash/coolflash.html)

sote
09-12-2008, 16:09
Może zmienisz preferencje i zainteresujesz sie tym:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=80581

Szymony dzieki za link ale juz wczoraj to czytalem i pisalem tam tez :)
Biore to poniekad pod uwage chociaz planowalem wydac mniej kasy niz to z linku ktory podales.

venice
09-12-2008, 21:50
Swoją drogą dzisiaj mi odpisali, że ibejowe Cactusy V2 działają bezproblemowo z wysokonapięciowymi lampami. O taki chodzi http://cgi.ebay.com/4-Channel-Wireless-Flash-Receiver-V2-for-V2-Trigger_W0QQitemZ170258633159QQihZ007QQcategoryZ64 354QQcmdZViewItemQQ_trksidZp1713.m153.l1262

W opisie aukcji mają niby napisane, że akceptuje do 300V. Ciekawe czy przetrzyma też więcej.
Podaję to jako ciekawostkę.

pozdrawiam

slanting_eye
17-12-2008, 22:10
wlasnie mi przyszly z chin wyzwalacze phottix pt-4
raz sprobowalem i dzialaja ok nawet 1/800 :)
jest tylko (az) jeden problem-mocowanie.
na statywie mam ,liczac od dolu ,adapter do parasolki ,odbiornik phottix i lampa.
o ile do sb24 moge uzyc kabla przy sb600 robi sie problem(wiem ze moge dokupic kostke, ale...)
myslalem o jakims brackecie i znalazlem cos takiego (http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157607055912340/)

co o tym myslicie lub moze macie jakies inne patenty?

Prorok78
17-12-2008, 23:26
gdzies tu na forum jest swietny opis jak wstawic gniazdko pc do sb600... a to rozwiazuje wszystkie problemy - pamietaj ze ten bracket to dodatkowa masa i to wszystko moze sie niezle z parasolka bujac na statywie...

slanting_eye
17-12-2008, 23:33
tak wiem ze wieksza masa ,ale bez tego kiepsko to wyglada na moje oko.niby jest docisk ale...wszystko jest ustawione jedno na drugim i przez to staje sie mniej stabilne
ps.pamietam ten watek o gniezdzie ,dzieki za przypomnienie

Prorok78
17-12-2008, 23:40
mimo wszystko ja bym nie stawial jednego na drugim... te wyzwalacze sa strasznie lichutkie a podobno juz byly przypadki ze lampa po prostu zrywala stopke i leciala w dol...:(

slanting_eye
17-12-2008, 23:48
tego sie obawiam ...adapter do parasolki tez z chin:) wiec wszystko sie moze zdazyc
cos bede musial pokombinowac z sb600

tomnow:
18-12-2008, 10:22
Na początku stawiałem lampę na PT-04 ale po kilku razach mocowanie wyrwało się z tworzywa. Skończyło się na dodaniu gniazdka PC do lampy - to o wiele bezpieczniejszy sposób podłączenia niż przez tą chińską stopkę.

Tu mój opis jak dodać gniazdko PC http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=78892

Prorok78
18-12-2008, 10:48
ja widzialem tez gdzies (chyba na strobbist) sposob na przerobienie orginalnej stopki/podstawki od sb600 poprzez dodanie do niej kontaktow. mozna w tym celu wykorzystac 'wyrwana' stopke z odbiornika. wtedy z odbiornika wyprowadzasz kabelek, laczysz go np na 'jacka' z podstawka, i masz oba elementy oddzielnie polaczone jedynie kabelkiem..:)

tomnow:
18-12-2008, 13:33
ja widzialem tez gdzies (chyba na strobbist) sposob na przerobienie orginalnej stopki/podstawki od sb600 poprzez dodanie do niej kontaktow. mozna w tym celu wykorzystac 'wyrwana' stopke z odbiornika. wtedy z odbiornika wyprowadzasz kabelek, laczysz go np na 'jacka' z podstawka, i masz oba elementy oddzielnie polaczone jedynie kabelkiem..:)

ja też sobie zrobiłem taki "patent" z podstawki dodawanej do sabiny. nie wytrzymał zbyt długo - trudno zrobić pewne styki. Stąd decyzja o dodaniu gniazdka.

http://strobist.blogspot.com/2007/12/easy-nikon-sb-600-sync-jack-mod.html

lukubass
19-12-2008, 23:30
Ja również nabyłem PT-04 (odbiorniki z gniazdami PC). W przypadku lamp bez gniazdek wykorzystam kostkę hama z wbudowanym krótkim kabelkiem PC. Przetestowałem i generalnie działa fajnie zasięg średni trzeba będzie antenki lutować.... ale niepokoi mnie inna sprawa. Te odbiorniki każdy jak jeden wyzwalają samoczynnie moją sb600, bywa że 2 razy na minutę bywa rzadziej i bywa że jest spokój przez 10 minut. Co to może być? czy ktoś również zauważył podobne zachowanie? Z tego co znalazłem to podobno niedobrze jest gdy: odbiorniki są za blisko siebie, znajdują się w pobliżu urządzeń rtc/agd, akumulatory w lampie są nie w pełni naładowane. Może ktoś poważnie zdiagnozował tę przypadłość i zna metodę na pozbycie sie tego wkurzającego losowego błyskania znienacka?

maroo
20-12-2008, 01:34
Taka przypadłość jest znana z nowszych lamp Canona.
Tam przyczyną jest to, że lampa podczas ładowania wytwarza bardzo silne pole elektromagnetyczne.
Pole to zakłóca pracę odbiornika w ten sposób, że odbiornik "myśli", że dostał sygnał od nadajnika i odpala lampę.
Dawało się temu zaadzić podłączając lampę przez kostkę, a odbiornik wisiał na kabelku.
Jak odbiornik był bez gniazda PC, to trzeba by dać jeszcze drugą kostkę.
Działało to na około 90% zestawów odbiornik - lampa.
Czasem bywało tak, że ten sam odbiornik z jednym egzemplarzem lampy działał na kablu dobrze, z innym już nie.
Swoją drogą, to nigdy nie widziałem takich problemów z lampami Sigma.

Tutaj pewnie jest podobna przyczyna.
Widocznie odbiorniki są naprawdę lichej jakości, bo wcześniej te najtańsze Chińczyki z Nikonami działały raczej dobrze.
Dobrze się spisują wyzwalacze Blazzeo.
Niby też chińskie, ale już z samego wyglądu budzą większe zaufanie.

Prorok78
20-12-2008, 02:25
Ja nie tak dawno kupilem moj zestawik pt4 i jeszcze mi sie nie zdazylo zeby same odpalily...

za to nie zgodze sie z tym co mowisz na temat sigm... mialem przez chwilke u siebie lampe sigmy ex 430 z dedykacja do canona - wiem wiem - canon...:) - ale miala ona z zalozenia pracowac na statywie z chinczykiem (to bylo zanim dorwalem mojego pieknego metza)... i co?? i nie dalo sie zyc z ta lampa - dzialala super przez jakies 2 minuty po wlaczeniu, po czym mowila ze nie znalazla podpietego body i szla spac... chinczyk jej nie byl w stanie obudzic - tylko przycisk power.. no a bez sensu jest skadrowac, wyostrzyc i .. strzelic na ciemno bo akurat lampa usnela...:) - oddalem gada..:)

MicSzu
20-12-2008, 10:49
Proponuję zerknąc szukającym softa na allegro ( za 300zł) jest w komplecie ze statywem podróbka LASOLATE tego 40x40 składanego jak blenda:) Myślę, ze ta cena za tego cos jest całkiem w porządku:)

Pozdrawiam;MicSzu.

lukubass
20-12-2008, 11:08
Czy ktoś (z wiedza elektroniczną) zna sposób na podrasowanie odbiorników w taki sposób aby było odporne na pola magnetyczne?

Pimps
20-12-2008, 12:23
Z innej beczki - @lukubass co to jest za obiektyw N17-55 VR ? bo tak masz napisane w stopce.

Prorok78
20-12-2008, 12:39
moze to N17-55 2.8 na statywie ??:) jakies VR to tez by w koncu bylo ??:):)

a co do oslony przed polem... nie ta polka cenowa kolego :( poza tym to radiowka wiec musi reagowac na radio prawda ?:)

lukubass
20-12-2008, 13:13
Z innej beczki - @lukubass co to jest za obiektyw N17-55 VR ? bo tak masz napisane w stopce.
Późno było. Oczywiście chodzi o 18-55 VR. Poprawiłem.

blue_21
31-12-2008, 00:55
A ja tym razem z takim tematem... zamierzam kupic taką "głowicę" : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=493838310 jest troche solidniejsza od tej którą zakupił i pokazywał Zbigniew, róznica w (...)

polecam - mam taką samą i wszystko się trzyma mocno i stabilnie

peecee
01-01-2009, 17:39
Pytanie: a jak w strobingu spisują / spiszą się SB-R200? Próbował ktoś? Mam tylko jedną SB 800 a dwósetek 5 sztuk :D i stąd moje pytanie...
Poza tym gdyby te lampki się nadały dokupił bym jeszcze 3 sztuki i dodatkowo miał pełnego ring flasha :D zamiast SB 900

Krisowy
03-01-2009, 15:12
Może ktoś mi opisać jak wygląda ten zestaw filtrów Lee ? Dostałem odpowiedź że kosztuje coś takiego 23 zł i mogę to osobiście odebrać w Poznaniu. Nie wiem tylko ile jest tych folii i jakie mają kolory ;) Fotka mile widziana.

autograf
03-01-2009, 15:14
Może ktoś mi opisać jak wygląda ten zestaw filtrów Lee ? Dostałem odpowiedź że kosztuje coś takiego 23 zł i mogę to osobiście odebrać w Poznaniu. Nie wiem tylko ile jest tych folii i jakie mają kolory ;) Fotka mile widziana.

Nie czytałeś całego wątku? Było o tym w poście #131.

http://nikon.org.pl/showpost.php?p=722509&postcount=131

Zbigniew
03-01-2009, 15:15
Tak jest. Właśnie tam. Ja dodam, że folii jest dużo, są nieco większe niż palnik lampy.

conik
03-01-2009, 16:22
W kwestii trzymacza do kolorowych filtrow....zrobilem sobie takie cus
http://www.digifoto.pl/holder/1.jpg

http://www.digifoto.pl/holder/2.jpg

http://www.digifoto.pl/holder/3.jpg

Wykonane z cieniutkiej plexi wygietej termicznie + mocowanie na velcro....proste jak cep...nie spada....trzyma dystans do palnika....jednym slowem dziala jak nalezy

conik
03-01-2009, 16:49
Oraz moj kolejny wynalazek - honeycomb for sb-600 - wykonany z dufuzora na lampe, kawalka siatki z nadmiarowego plastra miodu do lamp studyjnych oraz czarnej tasmy
http://www.digifoto.pl/holder/4.jpg

http://www.digifoto.pl/holder/5.jpg

http://www.digifoto.pl/holder/6.jpg

Mylith
04-01-2009, 00:03
conik bardzo ciekawy patent na "holder" dla filtrów, nie wysuwają się z tego ?

conik
04-01-2009, 00:18
cienka plexi jest elastyczna i przy zaginaniu na goraco trzeba mocno scisnac wtedy siedzi ok i nic nie wypada...jesli ktos chce takie cos zrobic.....to jest material ktorego uzywa sie firmach robiacych rozne gadzety typu stojaki na ulotki wizytowki etc...wiec mozna u nich szukac...maszynka do giecia to w zasadzie prosta rzecz...rozgrzana listwa luminiowa trojkatna w przekroju....przyklada sie material...na moment przechodzi w stan ciekly (no prawie) i wtedy wyginamy

darsedz
04-01-2009, 00:28
a jak wyglada przykładowa fotka z tego plastra?

conik
04-01-2009, 00:30
cos konkretnego Cie interesuje czy jak sie swiatlo rozklada na plaszczyznie?
przy zoomie na max w sb-600 daje ladne kolko z delikatnym zejsciem na krawedziach

uzyty do tego material zostal wyciety z plastra miodu z normalnej studyjnej lampy
ale sadze ze patent ze slomkami da taki sam efekt tyle ze trzeba sie narobic ze sklejaniem czy innym skladaniem slomek do kupy;)

conik
04-01-2009, 00:43
zastanawiam sie nad zaadaptowaniem takiego czegos: http://allegro.pl/item519704822_filtry_i_plaster_miodu_do_lamp_o_sre dnicy_95_mm.html
do mocowania na sb600 sb900 musze tylko znalezc jakas elastyczna nierysujaca pianke o grubosci ca 3-5 cm
wytne wtedy na laserze ksztalt lampy a od zewnatrz okrag o odpowiedniej srednicy i powinno hulac;) bedzie i honey i filtry;)

darsedz
04-01-2009, 01:24
cos konkretnego Cie interesuje czy jak sie swiatlo rozklada na plaszczyznie?
przy zoomie na max w sb-600 daje ladne kolko z delikatnym zejsciem na krawedziach

uzyty do tego material zostal wyciety z plastra miodu z normalnej studyjnej lampy
ale sadze ze patent ze slomkami da taki sam efekt tyle ze trzeba sie narobic ze sklejaniem czy innym skladaniem slomek do kupy;)
chodzi o rozkład światła... i jeszcze jedno jakie są wymiary "geometrii" plastra- tj. grubość tworzywa i jakiś wymiar oczka plastra.

drhardware
04-01-2009, 02:01
no właśnie, jakie są wymiary plastar (średnica komórki i wysokośc plastra). Kiedyś produkowałem taki plaster z papieru, do wypełnienia mebli. Uzywa to większośc fabryk meblarskich w Polsce.

conik
04-01-2009, 12:27
jakies 0,4cm grubosc i taka sama srednica dzur...metal

mishieck
04-01-2009, 14:51
zastanawiam sie nad zaadaptowaniem takiego czegos: http://allegro.pl/item519704822_filtry_i_plaster_miodu_do_lamp_o_sre dnicy_95_mm.html
do mocowania na sb600 sb900 musze tylko znalezc jakas elastyczna nierysujaca pianke o grubosci ca 3-5 cm
wytne wtedy na laserze ksztalt lampy a od zewnatrz okrag o odpowiedniej srednicy i powinno hulac;) bedzie i honey i filtry;)

Może coś w ten deseń - http://davidtejada.blogspot.com/2008/12/old-grids-still-have-life.html ?
Może w Castoramie bądź innych podobnych się coś znajdzie...

conik
04-01-2009, 15:37
szukam i nie moge znalezc czy takie siatki sa gdzies dostepne luzem na metry?

conik
04-01-2009, 16:19
http://www.adorama.com/Search-Results.tpl?page=searchresults&searchinfo=Honlphoto i jeszcze znalazlem cos dla strobistow

kichu
04-01-2009, 17:10
http://www.adorama.com/Search-Results.tpl?page=searchresults&searchinfo=Honlphoto i jeszcze znalazlem cos dla strobistow

To lepiej bezposrednio isc tu

http://www.honlphoto.com/

Mozna zamawiac bezposrednio ze strony. wysylaja do Polski, koszt wysylki ok 20 dolcow.

Trzeba oddac ze rzeczy wykonane solidnie, przemyslane itp itd. i jak ktos nie chce sie bawic
w Adama Slodowego, to jak najbardziej godne polecenia. Tyle tylko, ze koszt kazdej pierdlki
wychodzi w PL od 50 zl w gore, wiec za zestaw akcesoriow na kilka lampek trzebaby polozyc
sporo zielonych.

Mylith
05-01-2009, 23:48
Orientuje się ktoś może jakie są orientacyjne ceny Ezy-box`ów Lastolite w Polsce? A może są jakieś odpowiedniki, głównie chodzi o przenośność takiego sprzętu + możliwość wszczepienia lampy Sb.

conik
07-01-2009, 10:06
w funsporcie jest maly softbox 40x40 cm z pierscieniem bowensa....przymierzam sie rowniez do zmontowania jakiegos mocowania sb-statyw-softbox

Jarek Sikora
07-01-2009, 16:24
Z Digicamu 5 stycznia 2009 dostałem taką wycenę:

Ezybox Hotshoe 38x38 cm kosztuje 395,00 zł netto (481,90) zł brutto.
Koszt wysyłki 20,00 zł netto (24,40 zł brutto).

kichu
08-01-2009, 12:10
Alternatywa dla tradycyjnych mocowan (lampa, statyw, parasolka). Nieco drozsza, ale mniejsza.

źródło (http://www.speedgraphic.co.uk/product_images/info/prd%7B5FEC3C7C-A5CA-4C52-992A-6776FB404269%7D.jpg)

Dostepna tu:

http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=6033&1=Kaiser+Bounce+Shoe+c%2Fw+Umbrella+Slot

A ball and socket head which allows an on-camera flash to be used with an umbrella.
The flash mounting shoe is detachable, allowing a TTL cord to be fixed to the 1/4" screw.
Brolly hole is 9.2mm diameter.
Base will fit a standard accessory shoe, and also has a 1/4" socket.

Prorok78
08-01-2009, 17:23
tiaaa... tylko niebierzesz pod uwage ceny :) 29funciakow za jedno mocowanieto jednak troszke duzo ;(

kichu
08-01-2009, 17:37
tiaaa... tylko niebierzesz pod uwage ceny :) 29funciakow za jedno mocowanieto jednak troszke duzo ;(

A to juz nie moja sprawa. Ja tego nie kupuje, po prostu linkuje ciekawostke na ktora trafilem w sklepie.

Jak ktos bedzie szukal czegos malego, a koszty nie beda graly roli, to moze mu sie przyda.

Prorok78
08-01-2009, 17:45
no niby racja :) a tak btw jakie uzywacie mocowania lampy do statywui parasolki? Mam na mysli cos lpszego niz chinskie plastikowe g....no:) podobno manfrotto takie cos ma w ofercie ale nieznalazlem tego nigdzie..:(

sote
08-01-2009, 20:06
no niby racja :) a tak btw jakie uzywacie mocowania lampy do statywui parasolki? Mam na mysli cos lpszego niz chinskie plastikowe g....no:) podobno manfrotto takie cos ma w ofercie ale nieznalazlem tego nigdzie..:(

myslisz ze od manfrotto bedzie tansze niz to co kichu pokazal?

kichu
08-01-2009, 21:21

szukajka na bhphotovideo znajduje cos takiego

http://www.bhphotovideo.com/c/product/546375-REG/Bogen_Manfrotto_026_026_Swivel_Umbrella_Adapter.ht ml#reviews

ile to kosztuje u nas, nie wiem trzebaby poszukac

ewentualnie

Lastolite Tilthead with Hotshoe
http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=18493&1=Lastolite+Tilthead+with+Hotshoe

autograf
08-01-2009, 21:29
trzebaby poszukac

Trzy baby poszukać? :mrgreen:

sote
08-01-2009, 21:45
Trzy baby poszukać? :mrgreen:

Dominik, glodnemu chleb na mysli? :mrgreen:

Prorok78
09-01-2009, 00:32
szukajka na bhphotovideo znajduje cos takiego

http://www.bhphotovideo.com/c/product/546375-REG/Bogen_Manfrotto_026_026_Swivel_Umbrella_Adapter.ht ml#reviews

ano znajduje.. dokladnie o to mi chodzilo... tyle ze jest out of stock...:(

Lastolite Tilthead with Hotshoe
http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=18493&1=Lastolite+Tilthead+with+Hotshoe

a ten to jakos tak hmm badziewnie wyglada... wiem ze firma i wogole ... ale mimo wszystko ten pierwszy chyba bedzie lapszy ?? tlko gdzie je dostac ?

kichu
09-01-2009, 01:23
a ten to jakos tak hmm badziewnie wyglada... wiem ze firma i wogole ... ale mimo wszystko ten pierwszy chyba bedzie lapszy ?? tlko gdzie je dostac ?

Asortymentu manfrotto, szczegolnie jakis dziwnych lub rzadkich wynalazkow, najlepiej szukac po numerze oznaczajacym model, w przypadku tego uchwytu 026.

Znalezione o tu, maja na stanie, 110 PLN / szt.

http://www.milso.a.net.pl/pl/art/1828/Glowiczka-przegubowa-z-adapterem-do-parasola

Przy czym jesli chcemy tego uchwytu uzywac z lampa blyskowa, trzeba by jeszcze zakupic jakas stopke przykrecana do gornej czesci uchwytu, bo z tego co
widze nie ma jej w pakiecie.

Prorok78
10-01-2009, 16:51
jeszcze jedno pytanie :)

jak sobie poradzic z brakiem swiatla pilotujacego? Lampka siedzi na statywie oswietleniowym, parasolka zapieta, ale przydalby sie jakis pilot... mowie tu o zdjeciach 'outdoor' czyli bez mozliwosci podpiecia czegokolwiek do pradu... no wiec jak? latarka?? wystarczy?? jakis pomysl ? probowal ktos ?:)

trrr
11-01-2009, 13:46
Dzięki za kolejne komentarze.

A ja przejrzałem wątek dalej i daje to nadzieję. Wygląda na to, że parasolka + SB to podstawowy zestaw przenośny w ich pracy.

źródło (http://www.giuseppecirchetta.com/blog/wp-content/uploads/Venice/4.jpg)

źródło (http://www.giuseppecirchetta.com/blog/wp-content/uploads/Venice/10.jpg)

źródło: http://www.giuseppecirchetta.com/

że tak się wtrącę, gdzie można nabyć połączenie statywu z przenośną lampą z możliwością podpięcia parasolki? mogą być linki:)

P.M.
11-01-2009, 13:59
Przy czym jesli chcemy tego uchwytu uzywac z lampa blyskowa, trzeba by jeszcze zakupic jakas stopke przykrecana do gornej czesci uchwytu, bo z tego co
widze nie ma jej w pakiecie.

No właśnie... ktoś może coś polecić? Mam chińskie mocowania ze stopkami i już mi zepsuły jedną sb800, chwyt chcę kupić manfrottowy, ale co z tą stopką? Jakby ktoś zarzucił link/nazwę to nie byłoby złe ;)

Prorok78
11-01-2009, 14:23
nosz kurna przeciez linki sa na tej stronie - w pierwszym poscie ...
pierwszy link to stopka , reszta to uchwyty statyw-parasol-stopka....

P.M.
11-01-2009, 14:30
Ja tu widzę tylko link do mocowania Manfrotto 026 sprzedawanego BEZ STOPKI. A przynajmniej o niej nic nie piszą. Chyba że Kolega mówi o czym innym a ja już ślepy i głupi jestem :)

sote
11-01-2009, 18:15
Mam chińskie mocowania ze stopkami i już mi zepsuły jedną sb800, chwyt chcę kupić manfrottowy, ale co z tą stopką? Jakby ktoś zarzucił link/nazwę to nie byłoby złe ;)

masz chinski uchwyt czy wyswalacz, czy jedno i drugie??
Co i jak Ci zepsulo sabine??

P.M.
11-01-2009, 18:26
masz chinski uchwyt czy wyswalacz, czy jedno i drugie??
Co i jak Ci zepsulo sabine??

Uchwyt, wyzwalaczy nie posiadam. Zepsuło jak zepsuło, robiłem w pomieszczeniu zdjęcia, sabina na statywie w tym uchwycie, solidnie dokręcona, w pewnym momencie wykonała samobójczy skok :lol: czyli uchwyt ją "wypuścił". Koszt naprawy to w sumie 400zl, wiec pomyślałem ze może warto kupić coś co daje jakąś tam pewność.

Prorok78
11-01-2009, 21:15
Ja tu widzę tylko link do mocowania Manfrotto 026 sprzedawanego BEZ STOPKI. A przynajmniej o niej nic nie piszą. Chyba że Kolega mówi o czym innym a ja już ślepy i głupi jestem :)

tam sa 3 linki - pierwszy jest do stopki...:)

P.M.
11-01-2009, 22:08
Linki widzę dwa, ale stopka rzeczywiście jest ;) Ślepota nie boli, dzięki.

kichu
11-01-2009, 23:46
Dobrą, solidnie wykonaną i warta polecenia stopką jest

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=workaround.jsp&A=details&Q=&sku=50546&is=REG

Nie kosztuje co prawda 5 PLN, ale osobiscie wole dolozyc te pare zlotych do stopki niz mialbym (jak kolega) dokladac do naprawy lampki.

Jesli nie potrzebuje montowac lampy z parasolka, to to montowania lampy na statywie uzywam w/w stopki z tym:

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=workaround.jsp&A=details&Q=&sku=221096&is=REG

Male, poreczne i daje pelna swobode manewrowania lampa zamontowana na statywie.

P.M.
12-01-2009, 00:07
Dobrą, solidnie wykonaną i warta polecenia stopką jest

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=workaround.jsp&A=details&Q=&sku=50546&is=REG

Nie kosztuje co prawda 5 PLN, ale osobiscie wole dolozyc te pare zlotych do stopki niz mialbym (jak kolega) dokladac do naprawy lampki.

Jesli nie potrzebuje montowac lampy z parasolka, to to montowania lampy na statywie uzywam w/w stopki z tym:

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=workaround.jsp&A=details&Q=&sku=221096&is=REG

Male, poreczne i daje pelna swobode manewrowania lampa zamontowana na statywie.

To pierwsze podejrzanie podobne do tego mojego... ale firma chyba do czegoś zobowiązuje. Przynajmniej wiem do kogo będę mógł mieć zażalenia :lol: spróbujemy.

jomawitu
12-01-2009, 00:12
Uchwyt, wyzwalaczy nie posiadam. Zepsuło jak zepsuło, robiłem w pomieszczeniu zdjęcia, sabina na statywie w tym uchwycie, solidnie dokręcona, w pewnym momencie wykonała samobójczy skok :lol: czyli uchwyt ją "wypuścił". Koszt naprawy to w sumie 400zl, wiec pomyślałem ze może warto kupić coś co daje jakąś tam pewność.

A jak z podstawką Nikona dołączaną do Sb-800? Ona ma pod spodem gwint statywowy...
Zastanawia mnie jak sprawuje się to mocowanie Nikona kiedy np. skieruje się SB-800 tym przełącznikiem(zaciskiem) do dołu - czy istnieje możliwość, że lampa wypnie się z oryginalnej podstawki?

kichu
12-01-2009, 00:15
tu tez ciekawie wygladajac stopka, w tym sensie, ze zablokowana z jednej strony i male szanse ze cos sie odkreci

jedyna mozliwosc wypiecia z tej stopki to chyba jak blokada w lampie nawali

http://www.bhphotovideo.com/c/product/89989-REG/Hama_HA_6959_Accessory_Shoe_1_4_20_Bottom.html

Artur Jonik
24-01-2009, 19:25
Znalazlem fajny sklep z modyfikatorami dla lamp blyskowych aparatowych i nie tylko:

http://stores.ebay.ie/ViewfinderPhotographic

Moze sie komus przyda.

rabijki
24-01-2009, 19:30
no fajne
dzieki

Prorok78
25-01-2009, 01:01
ooo znam ten sklep :) kupowalem u nich statywy oswietleniowe - szybko sprawnie i porzadnie :) moge polecic...:)

slanting_eye
25-01-2009, 16:15
http://www.flashgels.co.uk/shop/

ja polecam ten sklep

kichu
25-01-2009, 19:26
dla szukjacacyh tasm gaferskich itp wynalazkow, do wyboru do koloru

http://www.pateam.pl/sklep/49,gaffa-le-mark-magtape-matt-500-professional-grade.html

tomekk_gdy
27-01-2009, 16:29
Szanowni Państwo,

jestem obecnie posiadaczem nikona d40, oraz lampy błyskowej Sunpak PF30X.
Nie ukrywam że ogromnie zainteresowała mnie technika robienia zdjęć opisana w tematach o strobingu.
Jako że jestem amatorem, a moje zdobyte "doświadczenie" niestety nie stanowi mocnych fundamentów by w pełni odpowiedzieć sobie na pytania które powstały w mojej głowie, proszę Was o pomoc. ;)

Niestety nie mam pojęcia co będzie mi niezbędne i jakie akcesoria potrzebuje by móc choć w małym stopniu cieszyć się strobingiem w przypadku gdy posiadam lampę Sunpak PF30X.

Potrzebuje Radiowego wyzwalacz ? kabla synchronizacyjnego ? a może nie warto w to inwestować mając tą lampę...hmmm... no niestety na SB - 600 na tą chwilę mnie nie stać ( od 4 miesięcy jestem bezrobotny ;p )

... dodam tylko że szukałem odpowiedzi na swoje pytania jednak potrzebuje się upewnić tudzież zwiększyć zakres swojej wiedzy...
dodam tylko że interesuje mnie doświetlanie postaci w plenerze...poniżej przykłady:

Użytkownik: 4wheels

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/01/2774367528_0e0de0401d-1.jpg?v=0
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3256/2774367528_0e0de0401d.jpg?v=0)

Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam

Zbigniew
29-01-2009, 19:51
Tomek - wg mnie potrzebna Ci jest fotocela którą wepniesz w stopkę lampy. I w ten sposób powinieneś móc wyzwalać ją zdalnie (chociaż nie wiem, czy D40 tutaj nie będzie robił problemów). Może ktoś bardziej doświadczony tutaj pomoże.

Ja też mam pytanie do wszystkich - dotyczy SB-16. Ostatnio założyłem wątek, gdzie proponuję zamianę obiektywu na lampę. Jeden z kolegów oferuje mi właśnie SB-16 - w moim zamyśle ma to być uzupełnienie dla posiadanego zestawu SB-600 i SB-800 - ma poprostu od czasu do czasu błysnąć na tło albo coś tam doświetlić. No i teraz zastanawiam się - czy taka kombinacja ma sens. W szczególności - jak to wyzwolić ? Czy taka SB-16 zmusi mnie do przestawienia całego zestawu na manual (tj. na reagowanie na błysk) ? Bo obecnie pracuję sobie w manualu, ale jest to jedynie tryb M lamp, ale całość steruję sobie wygodnie z aparatu w CLSie. Ale jeżeli SB-16 będzie tylko na błysk sobie reagowała, to błyśnie podczas komunikacji aparatu z SB-xxx, a nie wtedy, gdy ja chcę :| Nie wiem, czy się nie wkopię z taką lampą SB-xx, przekreślając wszystkie zalety obecnego zestawu (tj. łatwość zdalnego sterowania). Help !

Zbigniew
31-01-2009, 00:32
Hello Girlz & Boyz :D

Dokonałem właśnie rzeczy wiekopomnej - zrobiłem sobie zestaw filtrów, tzn. mocowań do tych, które mam. Pochwalę się trochę - może komuś się przyda. Będzie 20 zdjęć.

- 1 - stan wyjściowy

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/1.JPG)

- 2 - rzepy

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/2.JPG)

- 3 - montaż na lampie

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/3.JPG)

- 4 - obiekt testowy (żona była, ale uciekła spać, więc musiałem dostosować lalkę, wbijając jej kij w ....)

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/4.JPG)

- 5 - z prawej błyska SB600 przez parasolkę, bez filtrów, balans bieli ustawiony na lampę błyskową, z tyłu pod szafkami mam lampki, ale światło z nich było prawie wytłumione poprzez odpowiednie parametry ekspozycji - to, co świeci na szafki, to raczej z samej parasolki; acha - fronty szafek są kremowe, a twarz lalki taka, jak właśnie widać

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/5.JPG)

- 6 - za lalką na krześle stoi (lub w ręku trzymam) SB-800 i dokładam do niej filtry - czerwony

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/6.JPG)

- 7 - właściwie trzy filtry czerwone, arbitralnie wybrane z zestawu

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/7.JPG)

- 8 - chwilowo tak wsunięte

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/8.JPG)

- 9 - teraz dwa niebieskie - zwracam uwagę, że tonacja skóry lalki jest nadal taka, jak chcielibyśmy

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/9.JPG)

- 10 - teraz błyskam na samą lalkę z lewej

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/10.JPG)

- 11 - dwa zielone

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/11.JPG)

- 12 - mała ciekawostka - przyjarało filtry Lee ;)

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/12.JPG)

- 13 - jeszcze na błękitnie

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/13.JPG)

- 14 - i na żółto

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/14.JPG)

- 15 - na koniec różowy-lekko-burde**wy :D

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/15.JPG)

- 16 - teraz jeszcze ciekawostka - wydobyłem z pudła z SB-800 filtry żelowe - ustawiłem WB na żarówkę i założyłem na lampę - na poniższym zdjęciu filtr C.T.O. z zestawu Lee

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/16.JPG)

- 17 - a tutaj ten z zestawu z lampy

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/17.JPG)

- 18 - wg mnie Lee jest lepszy, tak więc przysposobiłem go do montażu na rzepach

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/18.JPG)

- 19 - podobnie jak 10 innych testowanych zestawów

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/19.JPG)

- 20 - po dwóch godzinach zabawy mam zestaw - może nie wyglądają te filtry za pięknie, ale są łatwe w montażu i chyba skuteczne

źródło (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/NF_filtry/20.JPG)

Wnioski dodatkowe:
- działa to fajnie i wygląda profi ;)
- trzeba czasami połączyć 2, a nawet 3 filtry, tak aby dawało dobry kolor - sprawdzić to trzeba samemu, ale to chwila zabawy - niestety spada wtedy zasięg lampy, ale coś za coś - do oświetlenia tła spokojnie wystarczy
- nie wiem, czy warto stosować klej - same zszywacze wystarczyłyby
- nie wiem czy warto robić aż kilkanaście sztuk - chyba z 5 podstawowych wystarczy, ale to się jeszcze okaże
- na SB-800 łatwiej zamontować rzep, bo z SB-600 ma tendencję do zsuwania się (chyba, że ktoś przyklei go do lampy)
- wniosek dodatkowy - jako tło wcale nie musi być nic jasnego - nawet lepiej jak jest ciemniejsze, np. szare - kolor jest intensywniejszy

Kraftsman
31-01-2009, 12:00
Zbigniew - dostanie Ci się za tę lalkę :-D

Zbigniew
31-01-2009, 12:05
Ja się również boję, aby nikt nie pomyślał, że jak tak lubię robić - tzn. ten kij wbijać w .... ;)

mikkay
31-01-2009, 12:55
Zbyszku, a nie zostaje ci czasami kolorowy pyłek od filtrów na palniku?

Zbigniew
31-01-2009, 12:59
Raczej nie, ale kawałek plastiku mi się przefarbował od tego przypalonego filtra (zielonego). Ale przypalił się on, bo go tym wysuwanym dyfuzorkiem przycisnąłem.

Generalnie będę musiał raczej uważać przy zakładaniu filtrów i tak robić, aby była jakaś tam minimalna przestrzeń między filtrem a palnikiem.

edit: Jeszcze jedno w ramach ciekawostki - tak wygląda filtr przyczepiony do lampy:

źródło (http://img177.imageshack.us/img177/8083/dsc9675nv8.jpg)

źródło (http://img177.imageshack.us/img177/553/dsc9676fu7.jpg)

Zwracam uwagę, że rzep na jest lampie w takiej odległości, aby można swobodnie włożyć na nią dyfuzor. Niestety opcja dyfuzor + filtr odpada (chyba że rzep zamontuję też na dyfuzorze), ale zakładam, że taka opcja będzie mniej potrzebna. Jak oglądam sobie różne zdjęcia - choćby tutaj (http://yanikphotoschool.com/tutorials/sb-800-turorial-3-fashion-shoot-setups/)- to widzę, że ludzie lecą na samych, gołych sabinkach + filtr; ew. czasami ze snootem.

sote
31-01-2009, 16:01
ja zrobilem troszke inny patent, mianowicie wzialem kawalek szerokiej czarnej gumy
takiej z pasmanterii, zszylem go tak zeby w miare ciasno wchodzil na lampe i przyszylem do niego kawalki rzepow.
wyglada to tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/01/guma_na_lampie-1.jpg
źródło (http://www.pawelsliwa.com/forum/guma_na_lampie.jpg)

tylko zastanawialem sie jak folie montowac i Twoj pomysl Zbyszku mi sie podoba :)

Zbigniew
31-01-2009, 16:39
Tylko kleić nie trzeba - wystarczy folia, rzep i zszywacz. Może te folie się trochę niszczą bardziej, niż gdyby były np. wsuwane w jakąś ramkę, ale tak jest chyba najwygodniej, a poza tym skutecznie.

Zbigniew
01-02-2009, 21:53
Zdaję sobie sprawę, że brakuje mi jeszcze jednej lampy lub przynajmniej blendy, a także że kolor skóry nie jest w 100% poprawny, ale ogólnie, jak na pierwsze koty za płoty, jestem bardzo zadowolony.

źródło (http://img129.imageshack.us/img129/8656/dsc9930smi7.jpg)

Po prawej SB800 przez parasolkę, 1/32 mocy, z tyłu około 1,5 metra dalej szara ściana, a na nią błyska SB600 z dwoma filtrami czerwonymi, 1/2 mocy. Aparat ISO250, f/3.2, 1/100, obiektyw Nikkor "rzeźnik" 60/2.8.

leszeg
02-02-2009, 09:03
Problem filtrów pomału wydaje sie opanowany, ja tez wrzuce cos swojego ale potem. teraz nurtuje mnie inna sprawa.
Wiem ,że pracujac w CLS możma wyzwalac błysk modelujacy ale jakos mi sie to nie widzi ,a dokładnie nie widzę jak oswietlony bedzie model. Macie jakis patent na takie swiatełko jak jest w lampach studyjnych? Mozna by go gasic jakims przyciskiem pod nogą albo jakis pilocik bo w samogasnaczy to juz chyba zbyt duze wymagania:)

kichu
02-02-2009, 11:30
Zadnego patentu na swiatlo modelujace z Sabinek poza odpaleniem modelujacego via CLS raczej nie ma.

Druga rzecz, ze latwiej po prostu cyknac fotke. Piksele sa za darmo :)

leszeg
02-02-2009, 12:02
No niby za darmo ale wczoraj focąć swoja małzonke ktora jest cholernie wymagajacym modelem (musze opanować PS do perfekcji to może spełnie jej życzenia) bez przerwy słyszałem- to nie widzisz jak swiatło pada ? itd. No widze, nawet widze przedbłyski sterujace ;d.

mcl
02-02-2009, 15:08
Czy ma ktoś doświadczenie z poniższymi lampami? Interesuje mnie opinia pod kontem strobingu, jako druga lub trzecia lampa w zestawie (pierwsza to SB-800). Czy ich moc nie będzie za mała?
Sunpak PZ42X
Nissin Di622
Tumax 386AFZ

leszeg
02-02-2009, 15:12
Pierwsza zasadnicza sprawa to SB tylko na radiu i w M , reszta chyba tez bo jak zamierzasz odpalic pozostałe? no chyba że SB na radiu i pozostałe na fotocele.

Zbigniew
02-02-2009, 15:59
W ramach pokazywania, że filtry działają, zarzucam jeszcze jedno zdjęcie. Więcej pokażę w odpowiednim wątku, gdzie będzie można pisać peany na ich część :D

źródło (http://www.iv.pl/images/xoolmxojes6zgqil2mwo.jpg)

darsedz
02-02-2009, 16:03
filtr pod kolor oczu :) - fajne to zdjęcie... masz jakieś info o ustawieniu sprzętu?

Zbigniew
02-02-2009, 16:11
Lampy ustawione bardzo podobnie jak poprzednio - tj. na tło SB600 przez 2-3 filtry niebieskie (tak, trzeba kilka używać, bo inaczej jest słabo), 1/2 mocy, a przez parasolkę SB-800 tak z 1/32 mocy chyba, przy czym przestawiłem lampkę na lewą stronę. Reszta to standard - 60mm, f/4, 1/100, ISO160. Zdjęcie wymagało trochę PSa i kręcenia suwakami przy wywołaniu (ale nie jakoś bardzo dużo).

darsedz
02-02-2009, 16:27
dzieki

mcl
04-02-2009, 21:50
Co wybrać? 2 silniejsze lampy (klasy SB-800) czy 1 silniejsza (SB-800) i 2 słabsze (klasy SB-600)?

Zbigniew
04-02-2009, 21:54
Wolałbym zestaw 2, chyba że chcesz oświetlać naprawdę duże obiekty.

mcl
04-02-2009, 21:58
Maksymalnie - człowiek w całości.

edit:
I jeszcze jedno: Jak jest z CLSem? Warto, czy po jakimś czasie zabawy i tak przechodzi się na manual?

edit2:
I drugie: Co z wyzwalaniem? Fotocela czy radio (raczej tańsze/chińskie)?

kichu
04-02-2009, 22:45
Ja bym wolal na poczatek dwie dobre, np. 800 z opcja zbierania na kolejne. Jak Cie wciagnie temat to
te dwie zostana, a z czasem i tak bedziesz chcial wymienic. Tym bardziej ze osiemsetka ma gniazdo
na kabelek, wbudowana fotocele, co sie przy zabawie strobistowej przydaje. Mimo, ze juz nieprodukowana
to bardziej przyslosciowa.

Kolejna uwaga. CLS nie nalezy utozsamiac z praca w automacie (TTL), ale jako sposob wyzwalania lamp
via przedblyski. Mozna wyzwalac lampy CLSem ustawiajac jednoczesnie moc lamp recznie. CLS daje Ci
to, ze zamiast grzebac przy kazdej lampie ustawiasz wszystko przez sterownik.

Ja bym sie na nic (CLS vs. radio) nie nastawial w 100%. To tylko sposob wyzwalania lamp. Sa miejsca
sytuacje, gdzie przedblyski ze wzgledu na ograniczenia systemu sie nie sprawdza, a sa miejsca
(szczegolnie w pomieszczeniach), gdzie pracuje sie nimi bardzo wygodnie, duzo wygodniej niz
lampami sterowanymi radiem. Bo odpada temat recznego ustawiania mocy kazdej lampy,
podpinania kabelkow nadajnikow odbiornikow itp itd wszystko ustawiasz przez sterownik
(albo jedna z lampek albo np. Su-800).

Rozwiazanie to ma jedna wade, ogranicza lampy wchodzace w sklad systemu do SB-800 oraz
SB-900 - bo w takim ukladzie chcemy miec lampy ktore jednoczesnie supportuja CLS oraz
ktorymi wygodnie pracuje sie w innych trybach, co ma bezposrednie przelozenie na kwestie
$$$$$$.

Jeszcze taka uwaga/sugestia, alternatywa dla kupna SB-800 za gotowke sa raty 30x0% w EuroAGD.
Nowa lampa typu SB-900 przy aktualnej cenie to rata w okolicach 50 PLN na miesiac.

mcl
05-02-2009, 00:48
kichu1979 - ładnie to wszystko napisałeś i zgadzam się z Tobą, ale przy zakupie chcę pójść na jakiś kompromis. Z drugą SB-800 trochę się spóźniłem (a najbardziej by mi pasowała) bo model praktycznie niedostępny. W cenie SB-900 to chyba można kupić jakąś przyzwoitą lampę studyjną. Zostają inni producenci, a tam nie ma kolorowo. Jedne mają fotocele, inne nie - trzeba się na coś (wyzwalanie) decydować.

oscyp33
05-02-2009, 18:42
Witam dziękuję za dobry temacik dużo mi się rozjaśniło :)

Mam SB-900 wyzwalam ją wbudowaną lampą z D50 ( czyli przez fotocelę ) Niestety D50 nie ma CLS .

Nie mam żadnego uchwytu korzystam na razie z tego co dali mi w zestawie ta stopka można ją zamontować na statyw siedzi nawet dobrze.

Zamówiłem sobie te folie lee filters

Co polecacie kupić jak się rozwinąć myślałem o tym uchwycie na lampę i parasolkę no i parasolkę. Na kolejną lampę mnie nie stać. Mam jeszcze jedną starą lampę ale obawiam się że będzie tam duże napięcie i chyba poszło by tylko przez fotocele

sote
05-02-2009, 19:41
sam sobie odpowiedziales ;)
jak masz lampke to kup chociaz parasolke, bez uchwytu mozna sie obejsc :)
cos mozna wykombinowac zeby parasolke przymocowac do statywu na ktorym masz lampke.
Co to za "ta druga" lampa? moze akurat jej napiecie nie jest takie ogromne.

oscyp33
05-02-2009, 22:01
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=73016 tu jest wątek gdzie pytałem sie jak to wyzwolić z tego co widać to jest to kabelek pc ?

odnośnie parasolki to w końcu jaką rozpraszającą czy odbijająca ? większość raczej ma tu rozpraszającą wielkość jaką