Zobacz pełną wersję : Zdalne błyskanie (strobing) cz. 1 - sprzęt: statywy, lampy, parasolki
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
Trudnoonazwe
09-12-2015, 00:36
http://fripers.pl/p/opaska-z-uchwytem-do-wyzwalaczy-i-akcesoriow-freepower/
Panowie i Panie a jaki boom możecie polecić? przeszukiwałem forum ale słabo mi poszło :)
chcę żeby statyw bez problemu dźwigał Octę 120cm do lamp reporterskich i 2 flashe w środku.
Chciałbym oświetlić od góry stojącą osobę...
Zastanawiam się nad tymi dwoma:
http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/-statyw-boom-wielofunkcyjny.html
http://fripers.pl/p/statyw-oswietleniowy-z-boomem-udzwig-3-5kg-combo-jinbei/
witam mam pytanko
Posiadam lampę plenerową z akumulatorem ,lampa nie posiada żadnych trybów. chciałbym ja podłączyć z aparatem d800 tak abym mógł używać krótkich czasów synchronizacji. możecie polecić coś co będzie z tym zestawem współpracowało?
przede wszystkim jaka lampa (obsługuje HSS) ?
powerlux wind 1000. nie obsługuje chyba niczego.
hostman22
31-03-2016, 14:41
po kablu, czy radiowo chcesz?
jeśli nie obsługuje HSS to kicha- max 1/250 (tak ma chyba D800).
Czyli albo lampa z HSS albo filtry ND.
hostman22
31-03-2016, 14:51
niekoniecznie, można mieć wyzwalacz który "symuluje lampę" np yn-622, w tedy wszystko rozbija się o moc lampy, ale można skracać czas mocniej niż 1/250..
czy jest jakaś tabelka jaki stopień filtra ND wybrać-skąd wiadomo jaki stopień ND bedzie potrzeby w danym momencie? Rozumiem w takim razie, ze wyzwalacze kupić najtańsze? Nie potzrebuje aby wyzwalały HSS, TTL itp gadżety skoro piszecie ze jak lampa nie ma hss to nic lepsze wyzwalacze nie poradzą?
niekoniecznie, można mieć wyzwalacz który "symuluje lampę" np yn-622, w tedy wszystko rozbija się o moc lampy, ale można skracać czas mocniej niż 1/250..
przypadkiem nie jest tak, że można skracać czas jak się chce, ale lampa wali tylko pełną mocą??
czy jest jakaś tabelka jaki stopień filtra ND wybrać-skąd wiadomo jaki stopień ND bedzie potrzeby w danym momencie? Rozumiem w takim razie, ze wyzwalacze kupić najtańsze? Nie potzrebuje aby wyzwalały HSS, TTL itp gadżety skoro piszecie ze jak lampa nie ma hss to nic lepsze wyzwalacze nie poradzą?
filtry ND odradzam-męka. Najlepiej kupić coś w stylu ND8-400, ale moim zdaniem nie warte zachodu. Prędzej czy później kupisz coś z HSS ;)
czyli co nie ma rady? lepsze wyzwalacze z hss nie załatwią sprawy?
same wyzwalacze nic nie dadzą.
czyli moge zapomniec o którkich czasach z tą lampą?
Są wyzwalacze, które potrafią wyzwolić każdą lampę z krótkimi czasami, tylko trzeba wiedzieć, na jakiej zasadzie to działa - traktujemy błysk lampy jako światło ciągłe, dłuższe od wybranego czasu naświetlania. Niestety, natężenie błysku nie jest jednakowe przez cały czas (szybko rośnie i powoli maleje), co może powodować nierównomierne oświetlenie. Drugi problem, to regulacja mocy: do tego celu im gorsza lampa (z długim czasem błysku) tym lepsza, czas błysku skraca się przy zmniejszaniu mocy.
Najlepiej byłoby, gdybyś poszukał kogoś ze swojej okolicy z takimi wyzwalaczami (np. 622), i sprawdziłbyś samodzielnie, czy takie rozwiązanie Ci wystarczy - może się okazać, że owszem, lampa błyska, ale przy 1/2 mocy pojawia się zbyt duża nierównomierność naświetlenia klatki.
Są wyzwalacze, które potrafią wyzwolić każdą lampę z krótkimi czasami, tylko trzeba wiedzieć, na jakiej zasadzie to działa - traktujemy błysk lampy jako światło ciągłe, dłuższe od wybranego czasu naświetlania. Niestety, natężenie błysku nie jest jednakowe przez cały czas (szybko rośnie i powoli maleje), co może powodować nierównomierne oświetlenie. Drugi problem, to regulacja mocy: do tego celu im gorsza lampa (z długim czasem błysku) tym lepsza, czas błysku skraca się przy zmniejszaniu mocy.
Najlepiej byłoby, gdybyś poszukał kogoś ze swojej okolicy z takimi wyzwalaczami (np. 622), i sprawdziłbyś samodzielnie, czy takie rozwiązanie Ci wystarczy - może się okazać, że owszem, lampa błyska, ale przy 1/2 mocy pojawia się zbyt duża nierównomierność naświetlenia klatki.
rozumiem w takim razie jakie to wyzwalacze?
do jakich czasów mozna dojśc stosujac wyzwalanie z fotoceli?
Witam
Czy ktoś używa takiego uchwytu studyjnego?
https://6.allegroimg.com/original/03bc81/245a38db4ae1a6bd30f115c53f06
Jest to Quadralite Reporter S-holder
Jeżeli tak to jak się sprawuje.
Czy może lepiej dołożyć do Phottix Cerberus tylko to już cena jest 3x większa
Pozdrawiam
Xavier80
26-05-2018, 09:07
ja to mam, jest dostępne chyba w dwóch wersjach, z krótszym i dłuższym uchwytem . Ja mam z krótszym (dzisiaj brałbym z dłuższym) i jest ok. Używam z SB-910
I jest to stabilne? Pewne?
Ps: nie widze zeby były jakieś dłuższe i krótsze wersje
Xavier80
26-05-2018, 13:02
tak, jest stabilne i pewne. Bardzo wygodne w użytkowaniu
9732
Czy ktoś tu korzysta z produktów MagMod? Strasznie się cenią, ale z tego co czytałem wynika, że w Stanach produkty tej firmy cieszą się sporą popularnością.
MagMod (https://magnetmod.com)
Koledzy, koleżanki ktoś ma może jakiś gotowy patent na jednoczesne zamocowanie dwóch lamp systemowych w dużym m softboxie ? Będę wdzięczny za wskazówki.
kontradmiral86
26-08-2018, 19:20
Nawet na trzy:
https://www.manfrotto.us/joe-mcnally-triflash
Raczej do softboxów parasolkowych gdzie światło odbija się od czaszy.
fotolabmarcin
19-08-2019, 08:31
Hejka.
Mam zagwozdkę z lampą SB900.
Mam na sali porozstawiane Strobossy 60 Basic i mam tez jedną lampę SB900 podłączoną do odbiornika Navigator.
Sęk w tym, że robiąc zdjęcia na sali, wszystkie lampy od Quadralite widać na zdjęciach, a Nikona nie ( mimo że świeci). Nie wiem why. Czas na sali max 1/200. Miesiąc temu jeszcze świeciła.
W czym sęk?
A przestawiłeś ją w tryb M (manualny)?
A przestawiłeś ją w tryb M (manualny)?
A dlaczego miałby to robić? Straci wtedy możliwość sterowania z nadajnika.
Raczej należało by sprawdzić, jeśli są na innych grupach, czy grupa na której jest sabinka, nie jest w TTL.
fotolabmarcin
20-08-2019, 11:09
Mam łącznie 7 lamp.
Ta jest w grupie E z dwoma innymi.
Jest włączona i podłączona z odbiornikiem i błyska. Tylko ten błysk nie jest widoczny na zdjęciu, więc albo za szybko albo za późno świeci.
Wszystkie lampy są na manualu. pozostałe 6 oświetlają, a ta nie. Musze sprawdzić na innej - dodatkowej Nissina.