Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Zdjęcia z naszych Fuji (komentarze też mile widziane)
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
niedzielny_pstrykacz nie fochaj sie i wrzucaj widoczki, a mondralami.się nie przejmuj, to forum amatorow, a nie galeria wybitnych fotografików. Jak artystom nie w smak, to trudno. Ich problem. Nie rozumiem czemu niektóre ludki nie potrafia sie dobrze bawic po pracy. Luzik potrzebny. :)
Kilka nocnych fotek z Budapesztu, wszystkie robione z ''ręki'' obiektywami 10-24/4 i 35/1.4;
461.
T10+10-24/4
28831
462.
T10+35/1.4
28837
463.
28839
Poobrażajcie się teraz wszyscy na wszystkich :-) Mnie nie przeszkadzają ani widoczki, ani koty, nowoczesne trendy, streety czy też inne arty :-D. Lubię po prosu oglądać fotki. Nie wygłupiajcie się! :-)
cybulski
07-08-2019, 19:48
Aparaty są do tego aby focić, każdy po swojemu, aby mieć z tego przyjemność. Tu nie ma kto lepszy. Jeśli tylko sprawia przyjemność to już jest 99,5 procenta sukcesu. Reszta to wisienka na torcie, konkursy, wyścigi czy inne zawody ... czyli cos co większości nas zupelnie nie interesuje i niech tak pozostanie.
Aparaty są do tego aby focić, każdy po swojemu, aby mieć z tego przyjemność. Tu nie ma kto lepszy. Jeśli tylko sprawia przyjemność to już jest 99,5 procenta sukcesu. Reszta to wisienka na torcie, konkursy, wyścigi czy inne zawody ... czyli cos co większości nas zupelnie nie interesuje i niech tak pozostanie.
wlasnie o tym mowilem, to wątek dla przyjemności nie tematyczny. Jak ktos ma przyjmnosc to wrzuca ile chce i co chce, mnie osobiscie podobaja się wrzutki ludzi i lubię je oglądac. Ale znajdzie się zawsze jeden ambitniejszy ktoremu nie wsmak ilość, jakość i częstotliwośc. Jeszcze jakby się przyczepił do kogoś kto serio kaleczy fotografie ( a i tacy wrzucali, a mimo to z przyjemnością spogladam co nasze fuji spłodzi) , ale akurat niedzielny pstrykacz wrzucał całkiem sympatyczne te fotki. Wstyd i tyle.
Cornelson
07-08-2019, 22:25
Cornelson podobnie jak profesor myślałem że to wątek o dupie marynie, że można wrzucać cokolwiek i bez ograniczeń, Jeśli jednak aspiruje ten wątek do czegoś wiecej niż przyjemności z zabawy robienia zdjęć to przepraszam. Z uwagi że nie jestem w stanie pokazać zdjęć z innego body, ani też w moim wieku nie zajmuję się niczym oprócz spacerów a co się z tym wiąże widoczków zaprzestanę publikacji jeśli to Was męczy. Poprosiłem też administrację o skasowanie wszystkiego co wrzuciłem.
Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich i udaję się na inne forum gdzie niec luźniejsza atmosfera panuje.
Do zobaczyska.
Odniosę się do Twojej wypowiedzi. Zwróciłem tylko uwagę na to, iż wrzucasz wiele podobnych zdjęć (to samo mogło dotyczyć też mnie). Tyle. Nigdzie nie pisałem o amibicjach czy poziomie co niektórzy usiłują zasugerować. Przecież możesz w ogóle nie reagować na to co piszę, albo wejść w polemikę i przedstawić swój punkt widzenia. Przy zdaniu o zmienności podałem przykład sprzętu czy tematu. Ci co chcieli przczytali tylko o sprzęcie.
Teraz ogólna uwaga. Swego czasu przeczytałem, że jak wrzucam zdjęcia na forum to muszę się liczyć z krytyką. Teraz jak coś komentuję to pewne osoby uważają to za osobisty atak. Żałuję wpisu i zdjęć tu wrzuconych. Nie warto, ponieważ zawsze znajdą się "komentatorzy", którzy sięją zamęt z nudów lub inych niskich pobudek.
Znowu rozbijanie gó..na na atomy, ktoś nie zrozumiał bo nie doczytał i napisał co wiedział i zaraz pojawiła się hiszpańska inkwizycja i zaczyna się śmiecić kolejny watek i wszyscy się nawzajem nakręcają. Jak ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem to nie jest problem wszystkich odwiedzających wątek.
Dwa kadry z udeptywania bieszczadzkich szlaków z XT3 w kieszeni
28876
28877
Pojemną masz kieszeń :-)
Fajne!
Znowu rozbijanie gó..na na atomy, ktoś nie zrozumiał bo nie doczytał i napisał co wiedział i zaraz pojawiła się hiszpańska inkwizycja i zaczyna się śmiecić kolejny watek i wszyscy się nawzajem nakręcają. Jak ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem to nie jest problem wszystkich odwiedzających wątek.
Co Ty chłopie za kocopoły teraz sadzisz ? co tu jest do rozumienia ? napisał jasno:
"Hmmm... starałem się dbać o róznorodność (sprzęt, temat) publikowanych zdjęć rozumiejąc, iż jest to miejsce na prezentację różnych nurtów fotografii. Zastanawiałem się czy nie dać się niektórym forumowiczom "wyszaleć" i odpuścić na jakiś czas. Niech leci post po poście to samo, aż do znudzenia."
czyli czego tu nie rozumiesz ? "Niech leci post po poście to samo aż do znudzenia " do czego twoim zdaniem się odnosi jak nie do fotek tylko krajobrazowych kolegi niedzielnego_pstrykacza i robienia tylko jednym sprzętem?
albo to że starał się wielce o róznorodność i sprzętową i tematyczną czego niestety nie robił niedzielny_pstrykacz według sznownego kolegi Cornelsona i to :
"Zastanawiałem się czy nie dać się niektórym forumowiczom "wyszaleć" i odpuścić na jakiś czas" czyli co ? leci nudne według niego to sobie oduści aby nie brac w tym udziału, albo że co jakis zakaz wstawiana tego samego i ostentacyjny foch bo nie ma róznorodości w nurcie ? :D
Kpina żenada i wstyd. A jeszczej ak widze takie posty jak twoj to sie nóz w kieszeni otwiera bo sam najwidoczniej nie potrafisz czytac ze zrozumieniem i jeszcze z pełną hipokryzją zarzucasz to innym ? Napisane czarno na białym co o tym myśli wrecz foch ze przestanie wrzucac a zaraz będzie ideologia dorobiona ze nie o to chodzilo....
Co to ma wspólnego z merytoryczną krytyką ? Nic.
Z tego co widzę to właśnie ty i jeszcze jeden kolega chyba nie potrafią ze zrozumieniem czytac bo przekaz był jasny i czytelny. Takie zachowania należy piętnować. Jak się własnie koledze cornelsonowi nie podoba co tu wrzucają to niech idzie na inne forum bo właśnie przez jego głupawe docinki odeszła osoba której zdjęcia z przyjemnościa oglądałem a widząc wcześniejsze wpisy typu "chyba kupie sobie tez xt10 z kitem" nie tylko ja tę przyjemność miałem . Teraz czeka mnie oglądanie tych wspaniałych róznorodnych nurtów typu przepalone słońce w landszaftach czyli zero panowania nad światłem oraz co jakis czas kociak.
tyle w temacie.
Co Ty chłopie za kocopoły teraz sadzisz ? co tu jest do rozumienia ? napisał jasno:
"Hmmm... starałem się dbać o róznorodność (sprzęt, temat) publikowanych zdjęć rozumiejąc, iż jest to miejsce na prezentację różnych nurtów fotografii. Zastanawiałem się czy nie dać się niektórym forumowiczom "wyszaleć" i odpuścić na jakiś czas. Niech leci post po poście to samo, aż do znudzenia."
czyli czego tu nie rozumiesz ? "Niech leci post po poście to samo aż do znudzenia " do czego twoim zdaniem się odnosi jak nie do fotek tylko krajobrazowych kolegi niedzielnego_pstrykacza i robienia tylko jednym sprzętem?
albo to że starał się wielce o róznorodność i sprzętową i tematyczną czego niestety nie robił niedzielny_pstrykacz według sznownego kolegi Cornelsona i to :
"Zastanawiałem się czy nie dać się niektórym forumowiczom "wyszaleć" i odpuścić na jakiś czas" czyli co ? leci nudne według niego to sobie oduści aby nie brac w tym udziału, albo że co jakis zakaz wstawiana tego samego i ostentacyjny foch bo nie ma róznorodości w nurcie ? :D
Kpina żenada i wstyd. A jeszczej ak widze takie posty jak twoj to sie nóz w kieszeni otwiera bo sam najwidoczniej nie potrafisz czytac ze zrozumieniem i jeszcze z pełną hipokryzją zarzucasz to innym ? Napisane czarno na białym co o tym myśli wrecz foch ze przestanie wrzucac a zaraz będzie ideologia dorobiona ze nie o to chodzilo....
Z tego co widzę to właśnie ty i jeszcze jeden kolega chyba nie potrafią ze zrozumieniem czytac bo przekaz był jasny i czytelny. Takie zachowania należy piętnować. Jak się własnie koledze cornelsonowi nie podoba co tu wrzucają to niech idzie na inne forum bo właśnie przez jego głupawe docinki odeszła osoba której zdjęcia z przyjemnościa oglądałem a widząc wcześniejsze wpisy typu "chyba kupie sobie tez xt10 z kitem" nie tylko ja tę przyjemność miałem . Teraz czeka mnie oglądanie tych wspaniałych róznorodnych nurtów typu przepalone słońce w landszaftach czyli zero panowania nad światłem oraz co jakis czas kociak.
tyle w temacie.
Podzielam zdanie kolegi, ta wypowiedz tak wlasnie zrozumialem.
prof.Miodek żyłka Ci pęknie z tej rozpaczy.
Wkład zdjęciowy w tym watku masz chyba zerowy, jakie to typowe ;-)
Teraz czeka mnie oglądanie tych wspaniałych róznorodnych nurtów typu przepalone słońce w landszaftach czyli zero panowania nad światłem oraz co jakis czas kociak.
tyle w temacie.
Nie wszystko wszystkim musi się podobać. Więcej, co podoba się Tobie nie musi podobać się innym. Kumasz to? Ktoś wyraził swoją opinię i co? Miał do tego prawo czy nie? Takie samo jak Twoje prawo do opinii swojej. Tak czy nie?
Po drugie nikt Cię nie zmusza do zaglądania do tego wątku skoro inne zdjęcia kolą w oczy. Szkoda wzroku.
Pomyśl o innych nie tylko o sobie.
A to mnie akurat wcale nie dziwi. Zdaje się, że parę stron wcześniej miałeś małe "poróżnienie" z Cornelsonem? Prawda jaki świat jest mały? :-D
cybulski
09-08-2019, 08:41
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Tak fajnie Wam szło wrzucanie i tu zaglądam dlatego, bo są fotki. Poza tym naprawdę dobre foty robicie. Chyba sobie ponownie kupię jakieś stare xt1 bo dwóch szkieł nie sprzedałem cały czas.
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Tak fajnie Wam szło wrzucanie i tu zaglądam dlatego, bo są fotki. Poza tym naprawdę dobre foty robicie. Chyba sobie ponownie kupię jakieś stare xt1 bo dwóch szkieł nie sprzedałem cały czas.Xf60? O to moze wymienie 35..
466
Wilno T10+10-24/4
28901
tyle w temacie.
Rozumiem, tylko w inny sposób, nie doszukuję się na siłę w postach innych próby obrażania innych forumowiczów. Dla mnie to jest refleksja że może za dużo wrzuca zdjęć i chce na chwilę odpuścić bo może ma wrażenie że za bardzo zdominował wątek. Żeby dać się innym wykazać. Tyle.
Nie lubię takiego sarmackiego pieniactwa o byle głupotę.
cybulski
09-08-2019, 10:21
Xf60? O to moze wymienie 35..
matbe jakie 35 posiadasz?
cybulski
09-08-2019, 11:28
Fantastyczny 35/2wr
zamienilbym się na 35f1.4 chętnie ale 35f2 odpada :)
467. Prypeć
X-T30 18-55
28908
- - - - kolejny post - - - - - -
468. Prypeć
X-T30 18-55
28909
469. Prypeć
X-T30 18-55
28910
wątek nie nazywa się "nasze zdjęcia" ale "zdjęcia i komentarze" więc mam wkład w wątku komentarzami. To samo mógłbym napisać o Tobie jaki Ty masz wkład ? albo głupi komentarz, albo zdjęcie na poziomie takim że wstyd w ogóle to pokazywać, nie żal kasy na aparat skoro takie coś można wykonać komórką sprzed 10 lat ? Ale jak widzisz rózni nas poziom kulturalny i ja pierwszy takich głupot bym nie napisał, ale skoro pytasz to także odpowiadam...
każdy tak zrozumiał, ale niektórzy chca zrobic z nas idiotów i wmówić że nie rozumiemy co czytamy. Tak jak mówiłem żal, zenada i metr mułu. Zegnam czule i ostatecznie ten watek jak i co ambitniejszych kolegów :D
jurkarol
09-08-2019, 21:16
Dziś macalem xa5, ten bez xtrans. Kurcze, całkiem fajnie się trzyma kupy, w dłoni leży dobrze, przyciski nie latają w odróżnieniu od X-T100 z tą samą matrycą.
Brak tylko wizjera, no i po co mi jeszcze jeden aps-c
(...)
A to mnie akurat wcale nie dziwi. Zdaje się, że parę stron wcześniej miałeś małe "poróżnienie" z Cornelsonem? Prawda jaki świat jest mały? :-D
Sorry kolego, ale po pierwsze primo, co ma piernik do wiatraka.
A po drugie primo, bawisz sie w adwokata?
A po trzecie primo, nie interesuje mnie absolutnie czy cos cie dziwi czy tez nie.
To znaczy wedlug Pana, ze maja zgode na pisanie w tym watku tylko ci, ktorzy wklejaja zdjecia? Jakiez to prostackie :-D
A po drugie primo, bawisz sie w adwokata?
A po trzecie primo, nie interesuje mnie absolutnie czy cos cie dziwi czy tez nie.
Nie, nie bawię się. Po prostu zauważyłem pewną zależność.
To drugie też mnie nie dziwi.
Jeśli zaś idzie o to czy można komentować bez wstawiania w wątku swoich fotek. To oczywiście, że można. Bo komentarze też mile i tak dalej...Ale jak ktoś wstawia fotki, to możemy w ten sposób bliżej się poznać :-) W sensie, jaki mamy gust, jakie zdjęcia lubimy. Taki swój styl. Nie miałbym nic przeciwko żebyś np Ty zamieścił tutaj swoją fotę w ramach takiej integracji. Naprawdę nie ma w tym złych intencji.
To znaczy wedlug Pana, ze maja zgode na pisanie w tym watku tylko ci, ktorzy wklejaja zdjecia? Jakiez to prostackie :-D
Pan? Czujesz do mnie respekt i słusznie.
Nie, to nie znaczy że maja zgodę tylko Ci, ktorzy wklejają zdjęcia. Niczego podobnego nawet nie sugerowałem, prostactwem jest taki odbiór tego.
Oj, żeście sie dobrali z Miodkiem.
Nawet emotikonek nie trzeba.
O joj joj
Na końcu tytułu wątku jest " komentarze zabronione" czy " komentarze mile widziane"?
Zaczęło się od niedzielnego pstrykacza - to ja skomentuję
mnie się nie podoba - bo - każdy wie że aparat robi zdjęcia, to po co to komunikować ?
Ktoś tu pisał, że właśnie trzeba bo to jest cenna wskazówka dla potencjalnych kupujących - a ja się pytam czego, programów graficznych?
3/4 prezentowanych tu i na innych wątkach zdjęć niewiele ma wspólnego z tym co aparat /obiektyw daje.
Ktoś też pisał o panowaniu nad światłem - jakie panowanie, przepalisz- wyciągniesz, niedopalisz - wyciągniesz - takie to czasy nastały.
Stary już jestem, panować nad światłem uczyłem się na Druhu i Zorkii z kołem naświetlania ( nie wiem czy to ktoś pamięta) - panować umiem, ale gówniane zdjęcia robie.
Reasumując - w/g mnie ten wątek jest po to aby
- ocenić obiektyw - zdjęcie bez obróbki
- ocenić aparat - j/w
- fajne zdjęcia ( zainteresowanie powyżej 5 sek.)
ps - te z Prypeci robią wrażenie
Pozdrawiam
470.
X-T1
https://live.staticflickr.com/65535/46899976524_b3b748828f_b.jpg
471.
Chyba tez X-T1
28936
472.
Chyba tez X-T1
28937
470. Truskaweczki na zgodę :-)
E2+35/14
28938
madebyzosiek
09-08-2019, 23:09
... zdjęcie bez obróbki...
Wyjaśnij może co rozumiesz przez pojęcie zdjęcie bez obróbki? Bo chyba nie chodzi Ci o to, co aparat w postaci jpg zapisuje na karcie. Może i Ty tego zdjęcia nie obrabiasz, ale mądre umysły programistów zrobiły soft, który wg jakiegoś klucza obrabia to co aparat zarejestrował i zapisuje jpgi na karcie pamięci. Nawet w czasach, w których uczyłeś się naświetlania nie istniały zdjęcia bez obróbki... No chyba, że po zrobieniu rolki zwijałeś ją i więcej nic nie robiłeś... Każdy wątek w tym stylu jest miejscem, w którym pokazujemy zdjęcia obrazujące możliwości danego aparatu czy obiektywu, no i każde zdjęcie jest po jakiejś obróbce... Nawet te "prosto z puszki" ;)
No to wyjaśnię , bez obróbki - czyli bez ingerencji programów graficznych.
Wiadomo że ta sama matryca użyta przez różnych producentów jest inaczej programowana, algorytmy generowania jpeg'a są też różne , i do oceny możliwości aparat/obiektyw nie jest wskazana ingerencja twórcy zdjęcia.
Natomiast czym innym jest prezentowanie fotografii zrobionej aparatem Fuji, odpowiednio obrobionych przez autora, ale które baaardzo przyjemnie sie ogląda.
470.
X-T1
https://live.staticflickr.com/65535/46899976524_b3b748828f_b.jpg
471.
Chyba tez X-T1
28936
472.
Chyba tez X-T1
28937
No bardzo ładnie. Tak właśnie myślałem odkąd po raz pierwszy przeczytałem Twój post na tym forum :-D
Antonioo
10-08-2019, 01:31
474.
28957
475.
28960
476.
28958
477.
28959
wszystko 10-24/ xt3
madebyzosiek
10-08-2019, 06:31
No to wyjaśnię , bez obróbki - czyli bez ingerencji programów graficznych.
To bez sensu. Jeżeli nie mówimy o przypadku głębokiej obróbki, retuszu, czy wielkich zmianach, tylko o wywołaniu rawa, to nie rozumiem dlaczego oprogramowanie aparatu ma być bardziej cennym wyznacznikiem możliwości matrycy czy szkła niż oprogramowanie na komputerze służące do wywołania rawa... Akurat Fuji ponoć pięknie wywołuje jpgi, ale gdybym miał rozważać zakup Nikona przez pryzmat tylko zdjęć "prosto z puszki", to do dziś miałbym D200, bo wszystkie późniejsze robiły to po prostu słabo...
Z dedykacją dla malkontentów - szuflandia:
https://i.imgur.com/McNVVoZ.jpg
X-E1 + 10-24
Pan? Czujesz do mnie respekt i słusznie.
Nie, to nie znaczy że maja zgodę tylko Ci, ktorzy wklejają zdjęcia. Niczego podobnego nawet nie sugerowałem
bzdura i znowu mataczysz. Dopisek "jakie to typowe" ze piszą Ci którzy fotek nawet nie zamieścili to niby co ? chodziło Ci o smak arbuza, ilość spalanego paliwa przez fiata przy prędkości 70km/h czy o to że nawet fotek nie wrzucaja a komentują och jakie to typowe....
Na polityka bys się nadawał nie ma co, najpierw coś chlapniesz a potem udajesz ze nie o to chodzilo, ale jak widzisz wielu, żeby nie powiedzieć większość właśnie to tak zrozumiala....widzisz ilu głupich wkoło :)
Szkoda nerwow Profesorze ;-)
O joj joj
Na końcu tytułu wątku jest " komentarze zabronione" czy " komentarze mile widziane"?
Zaczęło się od niedzielnego pstrykacza - to ja skomentuję
mnie się nie podoba - bo - każdy wie że aparat robi zdjęcia, to po co to komunikować ?
Ktoś tu pisał, że właśnie trzeba bo to jest cenna wskazówka dla potencjalnych kupujących - a ja się pytam czego, programów graficznych?
3/4 prezentowanych tu i na innych wątkach zdjęć niewiele ma wspólnego z tym co aparat /obiektyw daje.
Ktoś też pisał o panowaniu nad światłem - jakie panowanie, przepalisz- wyciągniesz, niedopalisz - wyciągniesz - takie to czasy nastały.
Stary już jestem, panować nad światłem uczyłem się na Druhu i Zorkii z kołem naświetlania ( nie wiem czy to ktoś pamięta) - panować umiem, ale gówniane zdjęcia robie.
Reasumując - w/g mnie ten wątek jest po to aby
- ocenić obiektyw - zdjęcie bez obróbki
- ocenić aparat - j/w
- fajne zdjęcia ( zainteresowanie powyżej 5 sek.)
ps - te z Prypeci robią wrażenie
Pozdrawiam
na szczęscie tylko według Ciebie tak jest. Jak ktoś chce zobaczyć surowe pliki szkła/body to sobie idzie na test aparatu na rózne portale. Wątek brzmi "zdjęcia z fuji" czyli to co można tym fuji także osiągnąć, czyli ile pozwoli matryca wyciągnąc z gorszych warunków itp. Dlatego jeśi ktoś z głębokicc cieni wklei fotkę na której pięknie powyciągane, bez bandingu, srczki i innych upierdliwości takiej operacji to dla mnie wskazówka że warto taką matryca/body się zainteresować.
Po drugie nie zaczęło się od niedzielnego pstrykacza bo ów koleś nic nie zrobił, wklejał sobie zdjęcia, był grzeczny, nikomu nie cisnął (podejrzewam po wypowiedziach że słuszniejszego wieku jest), zaczęło się od głupiego komentarza Cornelssona który zrozpaczony tym że ktoś wkleja często fotki o podobnym temacie postanowił wrecz zaprotestowac i dac sobie spokoj nawet z własną publikacją na znak jakiegoś idiotycznego sprzeciwu...i to w dupie drze....Mam nadzieje ze niedzielny wróci bo od paru dni nie widac go chociaż wątpie bo w taki kipisz komu by się chciało. Was tez uwolnię od siebie bo na takim targowisku błazenady to moj ostatni post na tym fotum.
Zegnam pieniaczy i wszystkich ktorzy pozjadali rozumy, fotografują od 50 lat i uczyli się nawet w ZSRR na zenicie a potem wsadzaja fotki na którym 50% przepałów i brak jakiejkolwiek kontroli nad światłem ( i nie piszę teraz Staś o Tobie tylko ogólnie, wielu tu chwali się od ilu to nie fotografuja apotem oglądac się nie d na dobrym monitorze bo same przepały...)
6868 Ja się zawijam bo takiego jadu mam dość (polityka , tv radio) a do tego jeszcze tutaj wysłuchiwac pieniaczy. Jak masz do polecenia jakies forum najlepiej zagraniczne gdzie ludzie mają za cel coś innego niż z rana komuś pocisnąc to podlinkuj z chęcią wejdę.
Nie ma co sie stresowac ;-) a tym bardziej dawac powodu "innym'' do triumfalnej dumy
479.
Fuji X-T30 29025
480
29026
481.
29027
482.
29028
Bla Bla Bla Blablabla Bla Blabla Bla
O czym był temat? Ano o wolności do komentowania* zdjęć, oraz standardach dyskusji które swym pieniactwem gwałcisz.
Jesteś typowym trollem, zabrałeś głos wyłącznie w celu rozbicia wątku i to jest właśnie typowe dla podobnych frustratów. TYPOWE! Dopisek wiec nie było do komentujacych zdjęcia a do gównoburzycieli.
Cornelson dał przykład jak zabrać głos, we własnym imieniu, z szacunkiem do innych nie urażając drugiej strony, nie oceniając. No wzór wypowiedzi!
Napadłeś na niego, puściłeś śmierdzącego bąka i to takiego z kleksem, bo zraniłeś kilka osób. Więc nie pisz że odejdziesz bo to nie pierwszy ani ostatni pierd na tym forum. Bo powtórzę, to typowe. I co cholernie smutne, reakcja moderacji na to również typowa.
Ostatnie wiec już słowo ode mnie:
POMIDOR!
* i ten nieszczęsny 6868 który zamiast wziąć do serca uwagi na temat znudzenia kilku userów jego monotematycznymi komentarzami, nie udźwignął tego skarcenia i teraz tak snuje się po forum i próbuje kąsać. Leszku, rozbrój tą urazę bo skończysz jak Miodek. Serio.
483.
29024
Zgodnie z zaproponowaną tematyką:
X-E1
29031
To chyba ostatni wątek, gdzie można obejrzeć zdjęcia bez spinki i nie ma tego co psuć.
Panowie niedzielny_pstrykacz, prof.Miodek - wracać mi tu! ;-)
[QUOTE=matbe;4068154](...)
* i ten nieszczęsny 6868 który zamiast wziąć do serca uwagi na temat znudzenia kilku userów jego monotematycznymi komentarzami, nie udźwignął tego skarcenia i teraz tak snuje się po forum i próbuje kąsać. Leszku, rozbrój tą urazę bo skończysz jak Miodek. Serio.
483.
(...)
Mozesz sie ode mnie odpie....c?
Typowe dla takich jak ty (pisze to celowo z malej litery) jest,to, ze jak koncza sie argumenty to zaczynaja wycieczki osobiste. Typowe dla prostakow.
Z mojej strony koniec dyskusji z toba miszczu.
Pozdrawiam i duzo zdrowka zycze ;-)
Mozesz sie ode mnie odpie....c?
Typowe dla takich jak ty (pisze to celowo z malej litery) jest,to, ze jak koncza sie argumenty to zaczynaja wycieczki osobiste.
Typowe dla prostakow.
Owned! xD xD xD
To chyba ostatni wątek, gdzie można obejrzeć zdjęcia bez spinki i nie ma tego co psuć.
Panowie niedzielny_pstrykacz, prof.Miodek - wracać mi tu! ;-)
I to jest bardzo dobra koncepcja. :) Ale kto zeżarł ostatnìą paróweczkę hrabiego Barry Kenta dalej nie wiemy. ;)
cybulski
11-08-2019, 20:48
z obecną sytuacją kojarzy mi się stan w moim ogródku na suwalszyźnie, "coś mnie Panie w tem roku jabka gnijo"
X-T1+60/2.4, jpg CC prosto z puszki, światła +1, szadołsy +1
485
https://live.staticflickr.com/65535/48513488837_1153805af7_k.jpg (https://flic.kr/p/2gUYj3H)
486
https://live.staticflickr.com/65535/48513488222_fd1a8b478f_k.jpg (https://flic.kr/p/2gUYiS7)
cybulski-fajne i fajne kolorki:-)
487-dla tych, co kotów nie lubią :-)
29046
Fajowe zdjęcie. Ale to tego trzeba mieć:
1. Czarnego kota
2. Aparat Fuji
3. Piwnicę z węglem
Fajowe zdjęcie. Ale to tego trzeba mieć:
1. Czarnego kota
2. Aparat Fuji
3. Piwnicę z węglem
Ad1. Szary.
2.Tak
3.Nie :-)
To może świeciłeś czarną żarówką?
To może świeciłeś czarną żarówką?
Nie. Lightroomem.
Kojocisko
11-08-2019, 21:40
Kot jest rewelacyjnie sfotografowany
Ten brytyjczyk jest prześwietny!
488. Kot beskidzki
[ATTACH=CONFIG]29053[/ATTACH
Kot jest rewelacyjnie sfotografowany
Dziękujemy za zgłoszenie :-)
Cornelson
11-08-2019, 23:43
485 fajne, 487 rewelka.
489.
29073
I to jest bardzo dobra koncepcja. :) Ale kto zeżarł ostatnìą paróweczkę hrabiego Barry Kenta dalej nie wiemy. ;)
Ale się domyślamy. Na pewno ten, co jabłkami w ogródku wzgardził...
To jest niewykluczone. ;)
cybulski
12-08-2019, 10:37
W tamtym roku nie miał kto jabłek zbierać to i w sadach zostały, tyle tego było a w tym jak na lekarstwo.
Czyli jak w to w Polsce, typowa sytuacja, albo powódź albo susza, albo klęska urodzaju czyt też powódź albo biadolenie że susza.
Taki naród, co po porstu nie umi ... i zawsze qwa źle.
niedzielny_pstrykacz
12-08-2019, 20:35
Parafrazując Wojciecha J., który ogłaszając niniejszy dekret pozbawił mnie w roku 1981 teleranka, napiszę:
Obywatelki i Obywatele Polskiej Rzeczpospolitej Fujikowej !
Zwracam się do Was dziś, jako uzytkownik Fuji. Zwracam się do Was w sprawach wagi najwyższej ! Wątek nasz znalazł się nad przepaścią. Dorobek wielu użytkowników wzniesiony z popiołów forum fuji ulega ruinie. Struktury watku przestają działać. Gasnącemu zapałowi zadawane sa codziennie nowe ciosy. Warunki bytu w tym wątku przytłaczają ludzi coraz wiekszym ciężarem. Przez każdy post przebiegają linie bolesnych podziałów. Atmosfera niekończacych się konfliktów, nieporozumień, nienawiści – sieje spustoszenie psychiczne, kaleczy tradycje tolerancji.
Krzyki, akcje protestacyjne stały się normą. Wciąga się do nich nawet najspokojniejszych forowiczów. Padaja wezwania do fizycznej rozprawy z ludźmi o odmiennych poglądach.
Uczciwość wymaga aby postawić pytanie: Czy musiało do tego dojść ?
Historia oceni nasze działania. Nie obeszło sie bez potknięć. Trzeba powiedzieć dość !
Ogłaszam, że w dniu dzisiejszym ukonstytuowała się Wątkowa Rada Ocalenia Forowego.
Rada Ocalenia, w zgodzie z postanowieniami regulaminu forum, wprowadza dziś o północy "Stan pokojowy" na obszarze całego forum !!!
A tak serio to....kochani o co te boje ? 6868, prof.Miodek dziękuje za wstawiennictwo, miło że można na Was liczyć, ale naprawdę jest to zbyteczne. Zapewne Cornelson miał co innego na myśli jak zakaz wstawiania komukolwiek czegokolwiek. Osobiście nie czuję się urażony, ani obrażony na kogokolwiek. Po prostu szanuję wszystkie opinie i jeśli ktoś uważa że trochę monotematycznie i za często z mojej strony to będę wrzucał raz na jakiś czas, przecież nie ma problemu.
Być może zbyt frywolnie zinterpretowałem ów wątek. Fotografowanie niezależnie od poziomu sprawia mi niebagatelna radochę, a to dużo w tym zalatanym coraz bardziej ponurym świecie. Tak samo lubie ogladać Wsze zdjęcia. Każdy postrzega swiat inaczej, każdy lubi cos innego i fajnie jest zobaczyć świat Waszymi oczyma. I nie ma dla mnie znaczenia czy ktoś zrobił świetna technicznie fotografię, czy tez nie. Nie ma dla mnie znaczenia czy wrzuci wiele fotografii z jednego nurtu, czy też nie. Najważniejsze że sprawiło to radość osobie która to zdjęcie wykonała, bo przecież o to chodzi w amatorskiej fotografii, aby dobrze się bawić. A jesli jeszcze ktos lubi ogladać kogoś prace jak ja, to radość jest podwójna. Z ta samą przyjemnoscią oglądam i te najlepsze prace, jak i te technicznie mniej udane, bo to co najważniejsze na zdjęciu czasem nie musi byc technicznie idealne.
Także zakopcie proszę topór wojenny, nie obrażajcie się wzajemnie bo wszyscy jesteśmy z jednego obozu.
Pozdrawiam Niedzielny_pstrykacz
krzysztofz24
12-08-2019, 20:48
(...) i jeśli ktoś uważa że trochę monotematycznie i za często z mojej strony to będę wrzucał raz na jakiś czas, przecież nie ma problemu.(....)
Hola, hola Towarzyszu;-)
Bo widzicie, rozumicie. Niektorzy moga myslec ze montematycznie i za czesto...ale calkiem liczny i prezny kolektyw chce zeby bylo czesto jednak, a temat to juz wasz wybor.
Wiec zgodnie z duchem demokracji ludowej. Partia zadacydowala, wrzucajcie jak dotychczas:-).
489. Nieostre i zaszumione, to z fuji czy z tel.?
I za to lubie te forum.
Za to, ze sa jeszcze ludzie myslacy "po staremu - cokolwiek to znaczy ;-)
Za to, ze sa jeszcze tacy jak niedzielny_pstrykacz, z ktorym ma sie ochote spotkac i Wistule wypic - o ile marka tego trunku nie jest mu obca ;-)
Wrzucaj zdjecia i nie marudz.
489. Nieostre i zaszumione, to z fuji czy z tel.?
FUJIFILM X-T1 104.2mm 1/250s f/5.6 ISO200 2019:08:10 15:47:46
niedzielny_pstrykacz, dziękuję Ci za te słowa. W życiu codziennym dookoła walka i pretensje wszystkich o wszystko. Przychodzisz na forum, chcesz się wyluzować, popatrzeć na foty i okazuję się, że tutaj lepiej nie jest. Ciągłe spinki nie wiadomo o co. Dla niektórych takie sytuacje, to paliwo do dziwnych personalnych rozgrywek.
Cieszę się, że to napisałeś. I wrzucaj foty :-)
Dla odmiany od kotów - sowa. X-E3, 50-230, zdziwiłem się jak ten obiektyw daje radę
29128
Cornelson
12-08-2019, 22:57
491.
29131
Przyroda potrafi się smucić :)
492.
29143
Antonioo
14-08-2019, 14:40
493. t3/50-230 I
29156
niedzielny_pstrykacz
14-08-2019, 20:41
495. X-T10 + 35f2
29174
496. Molcia
W sumie kotów tutaj wrzucać nie można, bo podobno za dużo. Ja jednak zawsze i wszędzie te pyszczki uwielbiam :-D
497.
X-T30
Ja też nie mogę ogarnąć przepaleń z tej puszki. Na podstawowych ustawieniach obrazek jest podobny do komórek z przed paru lat :evil:
498. XF35/1.4 z pierścieniami
29260
Ja też nie mogę ogarnąć przepaleń z tej puszki. Na podstawowych ustawieniach obrazek jest podobny do komórek z przed paru lat :evil:
Trzeba patrzeć na histogram, jak w każdym innym aparacie.
Ja odkad mam fuji zapomnialem co to przepały :)
Ja odkad mam fuji zapomnialem co to przepały :)
To se kup x-t30:-P
Ja se kupiłem X-T30 i mam jeszcze mniej przepałów, niż w poprzednich modelach Fuji :)
Ja se kupiłem X-T30 i mam jeszcze mniej przepałów, niż w poprzednich modelach Fuji :)
To ja mam więcej. X-e2 był plasteliną a ten...nie wiem. Być może ma problem z pomiarem światła. Testuję.
DR400 się kłania, a jeszcze lepiej DR-P High, jeśli nie chcesz zwracać uwagi na histogram przed zrobieniem zdjęcia.
DR400 się kłania, a jeszcze lepiej DR-P High, jeśli nie chcesz zwracać uwagi na histogram przed zrobieniem zdjęcia.
Ja to wszystko wiem :-) Ale coś mi nie gra.
W canonie wyciaganie z cienia 1ev robilo banding, takoż i gaszenie highlitsow było porażką.
Wiec Fuji to dla mnie kosmos :-)
497.
X-T30
29232
To jakaś antyreklama Fuji. Zieleń kapuściana /zielony przechodzący w niebieski/, fiolet w cieniach, aberacje chromatyczne. Z komórki fotki lepiej wyjdą.
Monitor mam skalibrowany, a więc nie ma mowy o przekłamaniu kolorów.
To jakaś antyreklama Fuji. Zieleń kapuściana /zielony przechodzący w niebieski/, fiolet w cieniach, aberacje chromatyczne. Z komórki fotki lepiej wyjdą.
Monitor mam skalibrowany, a więc nie ma mowy o przekłamaniu kolorów.
... tja, i tu jest wlasnie pytanie, czy to watek pokazujacy ze aparat robi zdjecia, w sensie ze jest sprawny, czy tez mozliwosci jakie daje nam aparat. Znaczy, ze np. z przeswietlonego zdjecia mozna jeszcze to i owo wyciagnac itd.
Ja osobiscie nie mam niebieskiego pojecia ;-)
Nie bardzo wiem jak odnieść się do tego typu uwag. Na co dzień pracuję D850. Maleństwo Fuji zabieram wszędzie, a samo fotografowanie nim sprawia mi niesamowitą frajdę. Zdjęcie 497 zrobione zostało przed godziną 21-szą zaraz po burzy i ulewnym deszczu. Wysokie ISO i świadomie wybrana symulacja Velvia /WYR (opisywana jako wysoko kontrastowa paleta nasyconych barw), dopełniły całości. Przepraszam, że nie wszystkim się to podoba.
niedzielny_pstrykacz
18-08-2019, 11:25
498. X-T10+kit
29297
Nie bardzo wiem jak odnieść się do tego typu uwag. Na co dzień pracuję D850. Maleństwo Fuji zabieram wszędzie, a samo fotografowanie nim sprawia mi niesamowitą frajdę. Zdjęcie 497 zrobione zostało przed godziną 21-szą zaraz po burzy i ulewnym deszczu. Wysokie ISO i świadomie wybrana symulacja Velvia /WYR (opisywana jako wysoko kontrastowa paleta nasyconych barw), dopełniły całości. Przepraszam, że nie wszystkim się to podoba lub też nie są w stanie to zrozumieć. Uważam, że system Fuji jest świetny i naprawdę na wiele pozwala.
Jurku szkoda że tak daleko mieszkasz ode mnie, chciałbym spróbować zmierzyć się z tymi przepałami w x-t30. Naświetlam trochę inaczej zdjęcia i raczej nie miewam przepałów więc intryguje mnie ten x-t30. No ale tak daleko mieszkasz że nie będę mógł spróbować :(
499. Ten sam most o innej porze X-T10 + kit
29298
W canonie wyciaganie z cienia 1ev robilo banding, takoż i gaszenie highlitsow było porażką.
Wiec Fuji to dla mnie kosmos :-)
Zgadzam się z Tobą. Jeszcze żaden aparat, który miałem tak fajnie nie pracował w cieniach. Miałem kilka nikonów, kilka olympusów, ale najbardziej podoba mi się praca z tym małym fujikiem. Praktycznie zapomniałem co to przepał. Kolejny z pewnością będzie fuji, tylko worka pieniędzy szukam :)
500. Jeszcze jedno, parę chwil odczekałem aby chmury i światło ciut inne nadeszło.
29299
Jak się robi zdjęcie nieba przez drzewa i naświetla się na cienie, to na standardowych ustawieniach musi wyjść przepał, nie ma bata. W tak kontrastowych scenach trzeba używać wspomagaczy DR albo starannie naświetlać pod późniejszą obróbkę RAWa.
498 /te z mostem/ super mocno mi sie podoba.
Obrazek2000
18-08-2019, 11:56
498 (to z kwiatkiem (ktoś tu pomylił numerację niedzielny_pstrykacz ;-)) jest super!
Jurku szkoda że tak daleko mieszkasz ode mnie, chciałbym spróbować zmierzyć się z tymi przepałami w x-t30. Naświetlam trochę inaczej zdjęcia i raczej nie miewam przepałów więc intryguje mnie ten x-t30. No ale tak daleko mieszkasz że nie będę mógł spróbować :(
Przeciez kolega moze rawa udostepnic. Chyba?
To jeszcze coś z przepałem.
501.
29302
502.
29303
503.
29304
Dziękuję za pomoc. Muszę popracować nad tym pomiarem światła.
niedzielny_pstrykacz
18-08-2019, 13:39
Przeciez kolega moze rawa udostepnic. Chyba?
Może. Ale co to da ? :) Mnie nie chodzi o obróbkę tego rawa i ile mozna wyciągnąc tylko o to aby mieć w ręku aparat i po swojemu naświetlić :) Ja inaczej trochę naświetlam, nie korzystam z żadnych automatów czy funkcji DR, dobieram ekspozycję zawsze manualnie, robię to po swojemu i chciałem zobaczyć jak to by wyglądało. Raw który mi prześle już byłby naświetlony z jakimś tam czasem, którego może ja bym nie użył, stąd właśnie dalej bym nie wiedział nic czy u mnie by się sprawował :)
Jak się robi zdjęcie nieba przez drzewa i naświetla się na cienie, to na standardowych ustawieniach musi wyjść przepał, nie ma bata. W tak kontrastowych scenach trzeba używać wspomagaczy DR albo starannie naświetlać pod późniejszą obróbkę RAWa.
dlatego ja nie używam standardowych ustawień, wypracowałem sobie swój amatorski sposób i tego się trzymam. Dokładnie o tym mówię o czym piszesz. Naświetlam tak aby przygotować materiał na późniejszą obróbkę, wiem po mojej matrycy ile moge sobie pozwolić w cieniach i ile w światłach. A czy robię to starannie ? chyba nie :) zajmuje mi to 2-3 sekundy więc chyba niestarannie :) Ale mnie amatorowi to wystarcza.
No ladne te zolte odbicie bialego ksiezyca.
Pomarańczowe. Bardzo ładne, ale ramka razi proporcja i rozmiarem.
jacek dr
18-08-2019, 18:55
505
xt20 35.f2,iso 500, f2,jpeg z puszki.
29318
Cornelson
18-08-2019, 21:28
506.
29343
507.
X-T30
16:9 bezpośrednio z RAW :oops:
29351
508.
X-T30.
JPG 16:9 PROVIA STANDARTOWY :oops:
29352
509.
X-T30
Rezerwat przyrody Niebieskie Źródła
29353
510.
X-T30
AF szerokie śledzenie. Zakres dynamiczny auto.
29357
Cornelson
20-08-2019, 23:09
511.
29424
Aż się prosi, żeby była to część jakiegoś reportażu. Dobre zdjęcie!
512. X-t30
29429
513. X-T30.
29430
Cornelson
21-08-2019, 19:40
Aż się prosi, żeby była to część jakiegoś reportażu. Dobre zdjęcie!Dzięki. To zdjęcie to część nazwijmy to reportażu, który zrobiłem w szpitalu.
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
515. X-T3 + Helios 77M-4
29502
Cornelson
22-08-2019, 22:45
Czy na 515 ta ramka tak ma być?
518.
29518
Na 515 nie powinno być żadnej ramki, nic takiego nie było dodawane[emoji3061][emoji3061]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Antonioo
23-08-2019, 17:30
czasem jak się edytuje post i ponownie dodaje zdjęcie, albo coś zmienia, i się nie wykasuje części kodu, to tak się dzieje.
Tak właśnie było:-?
A w ogóle to na początku pokazywało mi dwa takie same zdjęcia w jednym poście:-? udało się jedno usunąć, ale pojawiła się ta ramka:-?
519. Zaskakuje mnie minimalna odległość ostrzenia samynaga 12/2
Jaszczurka malutka z ogonem może z 5-6 cm. Od soczewki chyba z 10cm. Jak widać po głębi ostrości mogłem podejść bliżej. Próbowałem zdjąć tulipna żeby być bliżej, ale się nie udało :-)
29653
Cornelson
26-08-2019, 19:37
519 mi się podoba, ale obiektywny przy zdjęciach zwierząt nie jestem.
520.
Konia dawno nie było.
29711
Cornelson
29-08-2019, 00:18
521.
29849
Cornelson fajne oba :-) I koń z nietęgą miną(pewnie przez muchy? :-) ) I starsi panowie jakoś skojarzyli mi się z filmem Czarny kot, Biały kot :-D
Ja przypadkowo w środku tygodnia trafiłem na spot Youngtimer Warsaw pod Narodowym. Było na co popatrzeć.
35/
[email protected] Classic Chrome
522.
29912
523.
29913
niedzielny_pstrykacz
31-08-2019, 10:55
Urlopowo z Karpacza. Zapora na Łomnicy.
524. X-T10 + kit
29918
Ciąg dalszy zabawy z Heliosem:smile:
525. X-T3+Helios 77M-4
29919
Cornelson
31-08-2019, 23:33
Cornelson fajne oba :-) I koń z nietęgą miną(pewnie przez muchy? :-) ) I starsi panowie jakoś skojarzyli mi się z filmem Czarny kot, Biały kot :-D
Ja przypadkowo w środku tygodnia trafiłem na spot Youngtimer Warsaw pod Narodowym. Było na co popatrzeć.
Dzięki
Miałem wrażenie, że te które wrzuciłeś na fb były inaczej obriobione (bardziej jak stare fotografie )?
526.
29954
niedzielny_pstrykacz
01-09-2019, 13:54
Kilka pstryków z ulic Karpacza... (X-T10 )
527.
29960
528. Wyścig z wjazdem na Śnieżkę
29961
529.
29962
530.
29963
531.
29964
532.
29965
Kilka okołozłotogodzinnych :-)
533.
29994
534.
29995
535.
29997
536.
29998
537.
29999
538.
30000
539.
30001
Cornelson
01-09-2019, 19:34
540.
30004
541.
30005
542.
30006
No...Panowie pojechaliście trochę z fajnymi fotami :-)
niedzielny_pstrykacz
524. Bardzo mi się podoba. Fajnie naświetlone.
niedzielny_pstrykacz
527-532 Fajna reporterka.
matbe- super!Napatrzeć się nie mogę. Świetne zdjęcia!
Cornelson, super. Przygnębiający temat, ale tak ma być :-) Ładnie opanowane światło!
Ja dzisiaj miałem kierunek lotnisko. Ale po drodze spotkałem policyjnego Sikorsky UH-60 Black Hawk :grin:
543.
30015
544.
30014
545.
30016
Dzięki basket Pierwszy spacer od półtoramiesiaca, po kontuzji kolana :/ Musimy się złapać, najlepiej na jakims spocie youngtimerwarsaw, bo chętnie bym przestrzelił zoooma :-)
niedzielny_pstrykacz
02-09-2019, 11:38
basket dziękuje za miłe słowa.
Widok z Karpacza na Śnieżkę...która niemal zawsze we mgle niestety. X-T10
546.
30042
547.
30043
548.
30044
Antonioo
02-09-2019, 14:30
549. t3
30049
550.
Fuji X-T3 Samyang 12/f2
V runda mistrzostw Polski w motorsporcie.
Na starcie.
30054
I aparat i obiektyw kupiłem kilka dni przed zrobieniem tych zdjęć. W porównaniu do Nikona D90 nowe Fuji to przepaść technologiczna. Oczywiście nie potrafiłem poradzić sobie z masą opcji, funkcji i możliwości. Nawet nie wiedziałem jak ustawić ostrość (!) i robiłem to na oko 8) Pojechałem tam po ujęcia do filmu, więc zdjęcia robiłem w jpg-ach, czego później oczywiście żałowałem :) LR 6 zupełnie inaczej reaguje na jotpegi a RAF nie widzi wcale. Teraz już zdjęcia obrabiam w RAF konwertowanych na DNG. Ale to i tak nie jest chyba dobre rozwiązanie. Gdzieniegdzie nawet na surowych plikach widać jakiś taki "obrys" na krawędziach przedmiotów.
Wszystkie ujęcia z X-T3 i Samyang 12mm
551.
30055
552.
30056
553.
30057
554.
30058
555.
30059
556.
30060
557.
30061
Dzięki basket Pierwszy spacer od półtoramiesiaca, po kontuzji kolana :/ Musimy się złapać, najlepiej na jakims spocie youngtimerwarsaw, bo chętnie bym przestrzelił zoooma :-)
Chyba teraz w środę spot będzie pod Narodowym. Jakiego zooma nabyłeś?
Chyba teraz w środę spot będzie pod Narodowym. Jakiego zooma nabyłeś?
Zapatrzyłem się na blackhawka i z rozpędu napisałem o zoomie, a tak naprawdę interesuje mnie 35/1.4 którą posiadasz :-)) Ja mam 35wr ciekawy jestem bezpośredniego porownania.
Tak, teraz srody na Narodowym i niedziele na Powiślu.
Zapatrzyłem się na blackhawka i z rozpędu napisałem o zoomie
A ja myślałem, że XF 16-5 f/2.8 kupiłeś. Chodzi mi ten zoom ostro po głowie :-)
W tą środę chyba nie dam rady, ale może niedziela. Zobaczymy. Tak czy siak możemy się gdzieś złapać, nawet w tygodniu tak popołudniem.
niedzielny_pstrykacz
03-09-2019, 22:40
X-T10 + Samyang 85mm F1.4
558. @f1.4
30171
549. t3
30049
Antonioo gdzie robiona była fotka?
Antonioo
04-09-2019, 21:33
Scieżka w koronach drzew , ostatni weekend wakacji, ludzi jak "mrówków" od samego rana.
https://chodnikkorunamistromov.sk/pl/
559.
30230
560.
30231
561.
30232
562. Punkt z lewej strony jak się kończą Tatry, to to :D
30236
563.
Krok naprzód :)
30239
zeberek1
05-09-2019, 09:42
Siedzę i oglądam te wszystkie Wasze zdjęcia... Kiedyś już był romans z X-Pro1 i XF18. Potem od zawsze w marzeniach M monochrom a w końcu w rękach A7 II.
I teraz znów te nieczyste myśli... X-Pro2 i XF 23...?
R A T U N K U ! ! !
Tylko, że na ludzki rozsądek... Co mi to da zamiast założenia do Sony jakiegoś szkła 35mm np Zeissa Loxii...? Tylko tyle że nie ma tego wizjera optycznego co mnie tak kręci.
Tylko, że na ludzki rozsądek... Co mi to da zamiast założenia do Sony jakiegoś szkła 35mm np Zeissa Loxii...?
Da Ci to parę grubych PeeLeNów, które zostaną w portfelu.
zeberek1
05-09-2019, 10:03
Da Ci to parę grubych PeeLeNów, które zostaną w portfelu.
W przypadku... pozostania przy Sony?
Dodam jeszcze że mam Zeissa Biogona 2.0/35 który nadal leży i czeka na ewentualną wymarzoną Leicę... A z A7 II niestety gra on poniżej oczekiwań.
niedzielny_pstrykacz
05-09-2019, 10:05
564. Śnieżka X-T10 + kit.
30275
W przypadku... pozostania przy Sony?
Nie, myślałem, że stoisz przed wyborem: Sony czy Fuji. Jeśli już masz Sony, to nie ma sensu zmieniać systemu. Nawet zakup drogiego szkła będzie tańszy, niż zmiana całego systemu.
cybulski
05-09-2019, 10:26
Zapatrzyłem się na blackhawka i z rozpędu napisałem o zoomie, a tak naprawdę interesuje mnie 35/1.4 którą posiadasz :-)) Ja mam 35wr ciekawy jestem bezpośredniego porownania.
Tak, teraz srody na Narodowym i niedziele na Powiślu.
35/1.4 trzeba było ode mnie brać jak proponowałemm zadbana sztuka była. Mnie jeszcze pozostało https://allegro.pl/uzytkownik/ZbigniewUrban?bmatch=baseline-cl-eyesa-bp-uni-1-1-0904
Mało jej używałem bo od dłuższego czasu portretowo używałem FF albo Nikona a potem Canona.
559 i dalej... Co za szkaradztwa budują. W Krynicy też coś takiego powstało, może nawet to przyrody bardzo nie niszczy, ale jest to olbrzymia destrukcja krajobrazu.
Cornelson
05-09-2019, 11:03
563 bardzo fajne. Fajna perspektywa i wykorzystany szeroki kąt.
564 również, choć ja dałbym to w bw.
559 i dalej... Co za szkaradztwa budują. W Krynicy też coś takiego powstało, może nawet to przyrody bardzo nie niszczy, ale jest to olbrzymia destrukcja krajobrazu.Totalnie odwrotne mam odczucia. Super sprawa!
559 i dalej... Co za szkaradztwa budują. W Krynicy też coś takiego powstało, może nawet to przyrody bardzo nie niszczy, ale jest to olbrzymia destrukcja krajobrazu.
Tak powinno się budować autostrady :)
Totalnie odwrotne mam odczucia. Super sprawa!
Może jako atrakcja to tak, ale jako element krajobrazu to wygląda niczym krakowski szkieletor umieszczony na górze.
Tak powinno się budować autostrady :)
Znaczy się z drewna i siatki?
niedzielny_pstrykacz
05-09-2019, 13:00
565. X-T10 + kit
30294
A.n.d.r.e.V
06-09-2019, 10:42
zeberek1 sprzedaj sony, troche dołóż i kup monochroma, używki są w dobrych pieniądzach ;-)
Siedzę i oglądam te wszystkie Wasze zdjęcia... Kiedyś już był romans z X-Pro1 i XF18. Potem od zawsze w marzeniach M monochrom a w końcu w rękach A7 II.
I teraz znów te nieczyste myśli... X-Pro2 i XF 23...?
R A T U N K U ! ! !
Tylko, że na ludzki rozsądek... Co mi to da zamiast założenia do Sony jakiegoś szkła 35mm np Zeissa Loxii...? Tylko tyle że nie ma tego wizjera optycznego co mnie tak kręci.
566. 35/1.4 Z puszeczki.
30341
niedzielny_pstrykacz
06-09-2019, 19:43
Kilka przypadkowych pstryczków z Karkonoskiego Parku. X-T10
567.
30348
568.
30349
569.
30350
570.
30351
571.
30352
572. Chyba najsłynniejszy most w Polsce. 35/
[email protected]
30439
Dzięki Basket, świetne! Wspaniała inżynieria :-) :-) :-)
573.
30449
niedzielny_pstrykacz
08-09-2019, 17:31
basket fajnie to z góry wyszło. matbe fajnie się ta rurka ułozyła na oczach ćwiczącej, jakby była poszukiwana :)
:idea:
574.
X-T3 + kit
30454
Obrazek2000
08-09-2019, 20:31
Super fota!!!!!
Ostra zawodniczka CeloFan <3
575.
30458
575.
Dobra miejscówka :-)
576.
30462
Dobra miejscówka :-)
Tak, za każdym razem inaczej wygląda.
Podreptałem na spota, szkoda że to już koniec sezonu..
Tydzień bez zdjęcia w tym wątku? Niemożliwe :-D
577. Kilka minut przed wschodem.
30764
Dni krótsze, brak weny :/
578.
30774
Kilka minut przed wschodem.
Pomyslałem jaki smieszny łoś, prawe łapy w innym kolorze! A on tyłem po prostu :)
579.
Jeszcze jeden krok 8)
X-T3 i Samyang 12mm
https://scontent.fwaw7-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/70184834_2550274441662578_2528126279954202624_o.jp g?_nc_cat=103&_nc_oc=AQmI_LhvHjswq6f_9jwbCGT6mcuEJRpw3qf9Y7dmnvy r-C1Kun4ZdJjgGcHuq34szjY&_nc_ht=scontent.fwaw7-1.fna&oh=452ac856c5c7cd18307cc83682cde416&oe=5DF87DC0
na rynku E2+35f1.4
https://www.zonerama.com/photos/199518803_1200x800_32.jpg
e2+35f1.4
https://www.zonerama.com/photos/200740041_1800x1200_32.jpg
sorki, zapomniałem o numeracji, ale żeby już nie mieszać to zostawiam jak jest
cybulski
17-09-2019, 12:17
582 chyba.
Kreuzberg Berlin
X-T1 + xf18/2, jpg, CC z puszki, cienie i światła + 1
https://live.staticflickr.com/65535/48744089241_2d77032b14_k.jpg (https://flic.kr/p/2hgmcvK)
583
https://live.staticflickr.com/65535/48743755138_8dcadab5f8_h.jpg (https://flic.kr/p/2hgjucm)
Tak, za każdym razem inaczej wygląda.
Podreptałem na spota, szkoda że to już koniec sezonu..
matbe w którym to dokładnie miejscu ? To przejścia pod Poniatowskim ?
No ślepa uliczka pod poniatowskim, przy parku Książęcym.Znajdź na fb Youngtimer Warsaw.
Cornelson
17-09-2019, 22:25
584.
Kota dawno nie było.
30843
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
cybulski
18-09-2019, 10:28
585
https://live.staticflickr.com/65535/48743749153_8d46f538a1_h.jpg (https://flic.kr/p/2hgjsqa)[/url]
586
https://live.staticflickr.com/65535/48743748713_5d0aa765a4_h.jpg (https://flic.kr/p/2hgjsqa)
587
https://live.staticflickr.com/65535/48743747503_357caa3f95_h.jpg (https://flic.kr/p/2hgjshz)[url=https://flic.kr/p/2hgjrVH]
Kreuzberg Berlin
X-T1 + xf18/2, jpgi CC z puszki bez ingerencji, cienie i światła + 1 ustawione w puszce.
niedzielny_pstrykacz
22-09-2019, 15:33
589. 35/F2 Oh Yeah !
31096
590.
Przed pierwszą jazdą na torze motocross :)
X-T3 + 18-55
31114
Ta modelka zasługuje na zdjęcia także w innych okolicznościach :->
591.
X-t3 + 18-55
Próbowałem. Nie chce i już. Woli spontaniczne, okazjonalne fotografowanie.
Ale nastręczam się. Może dla świętego spokoju odpuści :cool:
31163
592.
Moje nowe koło do motocykla.
Do zdjęć użyłem:
Latarka, smartfon, lustro, blenda czarna, trzy kufry motocyklowe, dwa kije po szczotkach do zamiatania, 1,5 zł i jeden papieros :grin:
No i aparat. Fuji X-T3 + kit 18-55
Przesyłam trzy, bo nie mogłem się zdecydować.
31189
593.
31190
594.
31191
Grygolas
24-09-2019, 13:44
Oj daaawno tu nie zaglądałem :)
X-E2 35 1,4 , aparat zwisający na pasku z drabiny wieży ratownika, Malta Poznań
31199
cybulski
25-09-2019, 11:49
Berlin, X-T1 + 18/2, CC jpg z puszki
596.
https://live.staticflickr.com/65535/48743725563_bb2c85c229_h.jpg (https://flic.kr/p/2hgjkpr)
597.
https://live.staticflickr.com/65535/48744235602_dd5fbb19cd_h.jpg (https://flic.kr/p/2hgmX2d)
Berlin, X-T1 + 18/2, jpg BW z puszki
598.
https://live.staticflickr.com/65535/48744241367_3a4d63e524_h.jpg (https://flic.kr/p/2hgmYJB)
599.
https://live.staticflickr.com/65535/48744241997_3c9debaa31_h.jpg (https://flic.kr/p/2hgmYVt)
600.
https://live.staticflickr.com/65535/48744240352_45455a04e2_h.jpg (https://flic.kr/p/2hgmYr7)
Cornelson
30-09-2019, 17:01
Lublin T1, 23/2.0
601.
31497
602.
31498
603.
31499
Cornelson dobre, dobre, dobre... lubię takie
cybulski
02-10-2019, 16:11
605. z lata
https://live.staticflickr.com/65535/48044876118_6a18b7bea4_h.jpg (https://flic.kr/p/2gcyxP5)
Cornelson
02-10-2019, 22:47
matbe, PM.M dzięki
606.
31587
zygmuntowicz
04-10-2019, 20:45
Tydzień bez zdjęcia w tym wątku? Niemożliwe :-D
577. Kilka minut przed wschodem.
30764
OOO! nareszcie łoś, dawno nie było.
OOO! nareszcie łoś, dawno nie było.
Kurde...no! Pozmieniało się i na Kampinos mało czasu ostatnio. Byłem kilka razy, ale warunki bardzo podobne więc nie ma co pokazać. Pewnie styczeń-luty coś da się pofocić jak łosie wrócą do lasu żreć igły :-)
31642
31692
607
x-t30 trochę bąbelków za oknem
608. Też takie trochę bąbelkowo bokehowe :-)
31708
niedzielny_pstrykacz
06-10-2019, 18:51
Fajna jest ta 608, ciekawy bokeh
Niedzielny spacerek z moim dziadkiem X-T10, niestety południową godziną więc światła ciekawego brak...
609. X-T10 + 35F2
31723
610. X-T10 + 35F2
31724
611. X-T10 + 35F2
31725
612. X-T10 + 35F2
31726
613. X-T10 + 35F2
31727
608. Też takie trochę bąbelkowo bokehowe :-)
31708
świetnie uchwycony zaskroniec, wygląda na dużo większego jak w rzeczywistości, złapany teraz czy na wiosnę?
świetnie uchwycony zaskroniec, wygląda na dużo większego jak w rzeczywistości, złapany teraz czy na wiosnę?
Fotka dziś robiona, na grzybach :-)
Nie wiem czy wygląda na dużo większego... Był duży, śmierdział i walczył :-)
Jakieś 2 tygodnie temu pomykając na rowerkach o mało nie przejechaliśmy największego zaskrońca jakiego widziałem. Miał chyba z 2 metry i przemieszczając się po asfalcie atakował mijające go samochody :-D Dzięki wielkości uszedł z życiem.
wyrzykus
07-10-2019, 12:22
Ostatnie kadry z X100
614.
https://live.staticflickr.com/65535/48850882848_7f4bb197e3_c.jpg (https://flic.kr/p/2hqMxwQ)
615.
https://live.staticflickr.com/65535/48847543531_97367c577a_c.jpg (https://flic.kr/p/2hquqSp)
Cornelson
14-10-2019, 13:36
616.
32071
Wszystkie XC-16-50+xt30, profil Cc
617.
32096
618.
32097
619.
32098
620.
32099
Antonioo
14-10-2019, 23:39
621.
(z 13.10.19) XT3
32103
Cornelson
16-10-2019, 14:43
622.
32182
622.
32182
Coś bardzo niedobrego dzieje się ze skórą na tym zdjęciu.
Pewnie przez papierosy...
xD bo to zgubny nałóg! (5 lat nie palę, uff)
Cornelson
17-10-2019, 14:41
Merde a możesz nieco jaśniej? Dodam zdjęcie to jpg z XF10 symulacja cc. Lekki crop. Tyle pp.
U mnie to bardzo widać na smartfonie. Szara plama na zewnętrznej części dłoni, część policzka i prawej skroni też szara plama. Z lewej mniej ale też. Widać to dobrze przy powiększeniu. Efekt podobny po nadmiernym "ściągnięciu" aberacji, ale nigdy nie widziałem tego na taką skalę.
Cornelson
17-10-2019, 21:26
622.1 zmieniona lekko ekspozycja i dodana winieta.
32233
a możesz nieco jaśniej?
Jasne:
32235
To kompresja. Porównajcie wagę oryginalnego pliku i tego z forum.
Cornelson
17-10-2019, 23:05
Obejrzałem sobie dokładnie jpg i raz facet ma filetowe prześwity na palcach, dwa na głowie jasny placek. Merde ja nie analizuję zdjęć w takich powiększeniach. Ja osobiscie nie widzę sensu. Wiem, że jest niebieskawa poświata na głowie i policzkach, ale to nie fotografia beauty. Zwykły portret z ulicy. Może, jak pisze epicure, doszła jeszcze do tego kompresja.
Cornelson
19-10-2019, 18:43
623.
32322
623. Czuć warsztaty, mnie to nie bierze :-P
Cornelson
19-10-2019, 19:51
Skoro dziewczyna Ci się nie podoba to może taki chłopak jak malowany ;)
624.
32330
[QUOTE=Cornelson;4082049]Skoro dziewczyna Ci się nie podoba to może taki chłopak jak malowany ;)
Dziewczyna bardzo mi się podoba. Fotka też.
Tylko, to takie nie twoje. I strasznie czuć, że to warsztatowe. :wink:
.:Gerard:.
20-10-2019, 00:58
Noc w Muzeum
32339
Przymierzam się do opisania po raz kolejny funkcji rozszerzających DR w Fuji, bo w X-T3 i X-T30 trochę się pozmieniało... Na razie przeglądam zdjęcia i jestem w szoku, co potrafi silnik JPEG:
32344
DR100
32345
DR-P High
Przymierzam się do opisania po raz kolejny funkcji rozszerzających DR w Fuji, bo w X-T3 i X-T30 trochę się pozmieniało... Na razie przeglądam zdjęcia i jestem w szoku, co potrafi silnik JPEG:
32344
DR100
32345
DR-P High
ja bylem zawsze innego zdania, ten silnik dr slabo spisuje sie w wiekszosci sytuacji dajac jakies dziwnie nienaturalne wyniki, a jesli naturalniejsze to przepały i tak są. Dlatego tylu ludzi mowi o przepalach w xt30 bo zle tego uzywaja, zamiast robić to po swojemu to ufaja automatom :) W xt10 pisales ze tez dr dziala, zrobilem setki podobnych testow i w 99% nie radzil sobie, a spójrz jak inni z ręki robią po swojemu. Podoba i sie panowanie nad swiatlem niedzielny_pstrykacz niebo jak zawsze zero przeswietlen a dól w porządku. Pisałem do niego na PW z ciekawosci to oczywiscie DR automatu omija szerokim łukiem. Wole takie obrazki niz te z automatu fujikowskiego DR. Ale to moje zdanie.
Fotka 1 dol ok, niebo nadal slabo, fotka 2 niebo ok, dol jak ze slabego programu hdr. i takie sa wlasnie teautomaty DR, dla mnie bezużyteczne.
ja bylem zawsze innego zdania, ten silnik dr slabo spisuje sie w wiekszosci sytuacji dajac jakies dziwnie nienaturalne wyniki, a jesli naturalniejsze to przepały i tak są.
Jeśli są przepały, to znaczy, że zdjęcie było wykonywane bez uwzględnienia wskazań histogramu. Fuji umożliwia zwiększenie zapasu informacji w światłach o dwie działki, no ale jeśli ktoś prześwietli bardziej, niż pozwala mu na to ten zapas, to nie ma bata, będzie przepał...
Dlatego tylu ludzi mowi o przepalach w xt30 bo zle tego uzywaja, zamiast robić to po swojemu to ufaja automatom :)
Oczywiście, że źle używają, ale ich błąd nie polega na korzystaniu ze wspomnianych funkcji, tylko na korzystaniu z nich w niewłaściwy sposób. I to, o czym piszę, nie jest żadnym automatem. Aparat o niczym tu nie decyduje samodzielnie.
W xt10 pisales ze tez dr dziala, zrobilem setki podobnych testow i w 99% nie radzil sobie...
Chętnie zobaczę choć jeden z takich testów :)
...a spójrz jak inni z ręki robią po swojemu. Podoba i sie panowanie nad swiatlem niedzielny_pstrykacz niebo jak zawsze zero przeswietlen a dól w porządku. Pisałem do niego na PW z ciekawosci to oczywiscie DR automatu omija szerokim łukiem. Wole takie obrazki niz te z automatu fujikowskiego DR. Ale to moje zdanie.
Nie wiem, czym jest "DR automatu", ale jeśli masz na myśli funkcję DR Auto czy DR-P Auto, to też radzę omijać je szerokim łukiem i po prostu ręcznie wybrać DR400 lub DR-P High, gdzie rezultaty będą zawsze powtarzalne.
Fotka 1 dol ok, niebo nadal slabo, fotka 2 niebo ok, dol jak ze slabego programu hdr. i takie sa wlasnie teautomaty DR, dla mnie bezużyteczne.
Nie zgodzę się. Na pierwszym zdjęciu dół jest zdecydowanie ciemniejszy, a niebo jaśniejsze, niż scena jaką widziałem na własne oczy w momencie wykonywania tego zdjęcia. Zdjęcie drugie zdecydowanie lepiej oddaje rzeczywistość. Dawno temu porzuciłem programy do HDRów, ale gdyby pliki z nich wyglądały tak naturalnie, jak wygląda ten plik z Fuji, to może używałbym ich nadal (gdyby mi się chciało). Ten DR-P High nie jest optymalny do wszystkich warunków oświetleniowych, ale do krajobrazów pod słońce jest idealny.
Jednocześnie proszę zauważyć, że oba zdjęcia przedstawiają skrajne przykłady ustawień. Między nimi są jeszcze dziesiątki kombinacji ustawień DR%, DR-P, świateł i cieni. Jeśli góra jest ok, a dół zbyt jasny, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć innych ustawień. Można je dostosować nawet po zrobieniu zdjęcia.
Gorne zdjecie wyglada lepiej. Naturalniej.
Mnie się podoba bardziej fotka z DR-P tym bardziej, że taki lekki HDR pasuje do takich fotek.
Chętnie zobaczę choć jeden z takich testów :)
Robiłem tak jak kiedyś pokazywałeś, kiedy focieś jakąs rzekę i most pamietasz ? ustawiłes dr100 dr200 itp i pokazywałes róznice. Wykonałem to samo xt10-tką. Znalazłem miejsce o róznej ekspozycji i z przeproszeniem g...ten tryb dawał, albo nienaturalnie wyszło rozjasniał w pseudo hdr albo roznic nie było. O wiele lepiej wygladalo to jak suwakami sie samemu robiło, może i dłużej ale lepiej i naturalniej. Z chęcia bym to powtórzył i pokazał ale jak pisałem już w postach już kilka miesięcy temu, sprzedałem xt10 czego nawet żałuje. Najprawdopodobniej kupię xt30 lub wyprzedam resztki nikona, to co miało iśc na xt30 dołoże i pojde w pełna klatkę. Jeszcze rozważam. Pojawił się cashback więc kusi ale szkoda że nie taki jak był w wakacje (2999 za body). Przeraża mnie tylko to co pokazują właściciele xt30, wszystko przepalone. Nie wiem teraz czy ten aparat tak ma czy po prostu użytkownicy nie skupiają się nad niebem a tylko na głownym motywie.
No to coś kolego fantazjujesz, bo te tryby DR w X-T10 niczego nie rozjaśniają. Rozjaśnia dopiero DR-P, którego w X-T10 nie ma.
32361
córa i 56tka na spacerze:D
epicure
jak tam recka x-t30? przeczytałbym z chęcią Twój test...
Teraz pracuję nad tekstem o DR-P, żeby oszczędzić na to miejsca w recenzji. X-T30 będzie w następnej kolejności.
niedzielny_pstrykacz
20-10-2019, 18:56
Podoba i sie panowanie nad swiatlem niedzielny_pstrykacz
Dziekuje, choć uważam że przesadzasz. Nie panuję tak jak sadzisz i chyba mnie przeceniasz.
Dzisiejszy spacer z X-T10 + 35F2
https://live.staticflickr.com/65535/48930494091_a334aea30d_h.jpg (https://flic.kr/p/2hxPzbt)
jurkarol
20-10-2019, 19:43
Dziekuje, choć uważam że przesadzasz. Nie panuję tak jak sadzisz i chyba mnie przeceniasz.
Dzisiejszy spacer z X-T10 + 35F2
https://live.staticflickr.com/65535/48930494091_a334aea30d_h.jpg (https://flic.kr/p/2hxPzbt)
A co to się porobiło na krawędziach drzew i badyli? Zwłaszcza po lewej stronie, na tle wody i nieba
niedzielny_pstrykacz
20-10-2019, 19:49
A co to się porobiło na krawędziach drzew i badyli? Zwłaszcza po lewej stronie, na tle wody i nieba
Pewnie wyszedł jakiś babol obróbkowy, gdyż delikatnie mówiąc wirtuozem obróbki nie jestem :)
No...porobiło się :-) Prosto z puszki tak nie jest hehe...
Cornelson
20-10-2019, 20:10
Dziewczyna bardzo mi się podoba. Fotka też.
Tylko, to takie nie twoje. I strasznie czuć, że to warsztatowe. :wink:
Dzięki. Tak to warsztatowe. Ale zdjęcia modelki byłu niejako przy okazji. Głownie było o technikaliach najnowszych korpusów i o lapach. Ale bez pitolenia jaki model i za ile tylko co i jak poustawiać. Co zmienić w body, żeby focić szybciej. Ja oczywiście byłem tylko jako słuchacz ze swoim XT-1. Ale było fajnie. Przy okazji sprobowałem sobie znowu 35/1.4 i chyba znów sobie kupię za jakiś czas pomimo, że mam 2.0.
niedzielny_pstrykacz
20-10-2019, 20:27
No...porobiło się :-) Prosto z puszki tak nie jest hehe...
Ano nie da się ukryć, że przy landszaftach majtam suwakami na oślep :D
X-T10 + 35F2
https://live.staticflickr.com/65535/48931242387_18d2512675_h.jpg (https://flic.kr/p/2hxTpC8)
a tamta bez majtania suwakami i psucia wygląda tak (tylko suwak światła)
https://live.staticflickr.com/65535/48931306787_6d07adab1d_h.jpg (https://flic.kr/p/2hxTJLt)
32383
żonka złapana również 56tką, tak tylko dodam wracając do 56tki... do zdjęć w AFC nawet z x-t30 się nie nadaje...
przem00, podeślij exifa tego zdjęcia. Coś z nim jest nie tak...
niedzielny_pstrykacz
20-10-2019, 21:05
X-T10 + 35F2
https://live.staticflickr.com/65535/48931461572_7c649678df_h.jpg (https://flic.kr/p/2hxUwMb)
32385
a co jest nie tak z tym foto oprócz delikatnego przepału?
ISO 80 - nie używaj tej czułości, bo to jest nic innego, jak ISO 160 z obciętym o działkę DR w światłach. Bazowa czułość w X-T30 to ISO 160, a schodzenie niżej w tak kontrastowych scenach zawsze skończy się źle.
i dla tego czekam na Twoją recenzje... :)
dzięki za info zapamiętam na przyszłość
Też byłem na Pawła warsztatach. Że na 9-tą bym się nie wyrobił, przyjechałem dzień wcześniej. Przy okazji poszwendałem się po Krakowie :)
623. (chyba)
32391
624.
32392
krzysztofz24
21-10-2019, 01:46
epicure moglbys zarzucic jakims linkiem gdzie opisuja dzialnie tego DR i jego tryby w bezlustrach FUJI. Najlepiej po polsku lub/i zdjecia przykladowe.
Szukam i szukam i nie moge znalezc. A jeszcze mnie zaciekawiles tym ustawianiem oddzielnie swiatel i cieni.
Sam mam S5pro (taka stara lustrzanka na wegiel:-) ) i tam jest 6mln pix oddzielnych tylko do wymagajacych warunkow swietlnych gdzie pojemnosc "zwyklych" pix juz mowi dosc.
I to dziala bardzo dobrze.
A jak to jest w bezlustrach Fuji. Tez jakies pixele oddzielne sa od tego ,czy jakies czary/mary softwerowe?
Z tych zdjec co dales (to z samochodem). To na 1 niebo gubi detal w swiatlach mocno a dol jest akurat (no moze odrobinke za kontrastowo wzgledem tego jak tam bylo). Na 2 niebo jest eleganckie, ale dol strasznie wyprany z cienia.
No ale jak piszesz ze mozna tam pare rzeczy w aparacie regulowac...to jestem ciekaw czy moglbys uzyskac zdjecie z niebem z 2 i dolem z 1, tak prosto z puchy.
Lub chociaz zblizone.
Tutaj o tym pisałem:
http://www.epicure.pl/o-co-chodzi-z-dr100-dr200-i-dr400/
Artykuł muszę jednak uzupełnić, bo zmieniło się bazowe ISO i doszły jeszcze funkcje DR-P, co daje sporo kombinacji ustawień i dużo zdjęć do przeanalizowania.
Wrzucam jeszcze poprzednie sample wzbogacone o jedno z ustawień pośrednich:
32398
DR100
32399
DR400 | H -2 | S -2
32400
DR-P High
czomolungma
21-10-2019, 15:37
Tutaj o tym pisałem:
http://www.epicure.pl/o-co-chodzi-z-dr100-dr200-i-dr400/
Artykuł muszę jednak uzupełnić, bo zmieniło się bazowe ISO i doszły jeszcze funkcje DR-P, co daje sporo kombinacji ustawień i dużo zdjęć do przeanalizowania.
Wrzucam jeszcze poprzednie sample wzbogacone o jedno z ustawień pośrednich:
32398
DR100
32399
DR400 | H -2 | S -2
32400
DR-P High
Ja bardzo cenię sobie epicure, lubie czytac jego testy i przemyślenia, ale jeśli chodzi o te tryby to chyba jest kolega optymistą i to dużym (i chyba jedynym) . Jestem tego samego zdania co Krzysztof.Wygląda to nienaturalnie. To co wyszło to jakies potworki nie zdjęcia. Matryca potrafi wiele i sporo potrafi odzyskać w klasycznej obróbce, owszem nieco dłuższej ale i bardziej naturalnej.
leighadams
21-10-2019, 17:10
Ufff już myślałem, że tylko mi się nie podoba to co wypluła pucha w trybie dr-p high. Wygląda jak jakiś nieudolny hdr.
A ja z kolei jestem zaskoczony tymi opiniami, bo mi się podoba - oczywiście nie ma każdym zdjęciu, ale fajnie, że są takie możliwości, bo czasem mogą się przydać. Porównania do HDRów też za bardzo nie rozumiem. Wszystkie HDRy, jakie widziałem w życiu, wyglądały fatalnie w porównaniu tego DR-P. Gdyby wziąć RAW i podciągnąć trochę światła i cienie, wyglądałoby to podobnie. A gdzie tu HDR z mapowaniem tonów i potężnym kontrastem tonalnym?
nikoniarz
21-10-2019, 17:49
Na prawdę słabo to wygląda. Ale w tym przypadku najważniejsze, że Tobie to pasuje i tyle.
jurkarol
21-10-2019, 19:11
Fujowe dr400 trochę za mocne i wygląda już jak hdr, programowo. Można tego nie używać i tyle.
Inne aparaty nie mają takich możliwości w sobie ale można tak samo obrobić w programie graficznym. I to samo.
Gdyby wziąć RAW i podciągnąć trochę światła i cienie, wyglądałoby to podobnie.
To popatrz na ten ostatni most który kolega wrzucił i na to co wypluło fuji w tym dziwnym trybie serio wygląda to podobnie ? Moim zdaniem nie. O ile zawsze troche szczegółu się w cieniach straci, to nie wygląda to tak nienaturalnie jak z tego trybu w aparacie. Ceniłem obie fujika bo z matrycy sporo można było wysupłać, uzywanie suwaków z umiarem nigdy nie dawało takich nienaturalnych rzeczy jak te wbudowane w aparat tryby.
To popatrz na ten ostatni most który kolega wrzucił i na to co wypluło fuji w tym dziwnym trybie serio wygląda to podobnie ? Moim zdaniem nie.
Przecież to zupełnie różne sceny i zupełnie inne warunki oświetleniowe. Jutro będę miał dostęp do komputera, to sam zrobię takie porównanie na tych samych kadrach
Przecież to zupełnie różne sceny i zupełnie inne warunki oświetleniowe. Jutro będę miał dostęp do komputera, to sam zrobię takie porównanie na tych samych kadrach
Inne owszem, ale tez zapewne ciągnięte ze sporych cieni, a jednak jest o wiele bardziej naturalnie. niedzielny_pstrykacz czy masz może jeszcze oryginał z którego to wyciągaleś ? Czy to z jednego pliku czy jakas sklejka ? Chciałbym zobaczyc z jak głębokich cieni to wyciagałeś. Z góry dzięki.
nikoniarz
21-10-2019, 21:08
Inne aparaty nie mają takich możliwości w sobie.
Poważnie?
wyrzykus
21-10-2019, 21:10
625.
X100 na Wielkim Stożku - waga idealna w góry
https://live.staticflickr.com/65535/48937492012_bd128871c3_h.jpg
Inne owszem, ale tez zapewne ciągnięte ze sporych cieni, a jednak jest o wiele bardziej naturalnie.
Ja nie mam takiego przekonania, żeby tam była potrzeba mocnego wyciągania czegokolwiek z cienia. Autor zdjęcia to wie.
jurkarol
21-10-2019, 23:14
Poważnie?
Wydaje mi się że najwyższe dr czy Adl z np. D7000 nie daje aż takiego 'hdr', co jest raczej zaletą.
jurkarol
21-10-2019, 23:15
625.
X100 na Wielkim Stożku - waga idealna w góry
https://live.staticflickr.com/65535/48937492012_bd128871c3_h.jpg
'Magiczna' x100 jeszcze bez xtrans
nikoniarz
21-10-2019, 23:25
Wydaje mi się że najwyższe dr czy Adl z np. D7000 nie daje aż takiego 'hdr', co jest raczej zaletą.
Te "inne" aparaty to akurat nie tylko D7000. Nawet nie tylko Nikony. Ani nie tylko lustrzanki.
To raczej Lightroom (czy inny soft), niż cokolwiek magicznego z tego aparatu. Co nie zmienia faktu, że zdjęcie bardzo miłe [emoji846]
wyrzykus
22-10-2019, 09:23
626.
To niech będzie że z "magicznego" X100, widok na Zwardoń.
RAW nie gmerany, poza ekspozycją i delikatnym filtrem Astia na całości.
https://live.staticflickr.com/65535/48940318091_a2bba81e22_h.jpg
wyrzykus fajne klimaty. Lubię.
Ze zdjęciami jest jak z malarstwem (pomijając oczywiście sprawy czysto techniczne) , jeden uważa coś za dzieło sztuki, innemu zupełnie się nie podoba. Mnie odpowiada styl między innymi cybulski, basket, niedzielny_pstrykacz czy Cornelson, no i teraz wyrzykus (pewnie nie wszystkich wymieniłem, jest ich sporo ale tak z głowy poleciałem) . Ot po prostu. Przeważnie jak coś wrzucą to mi się podoba, niezależnie od filtrów, xtransów czy większej lub mniejszej obróbki. Dlatego czy wyrzykus użył softu czy nie - widzi mi się :)
Przemyślałem sobie to poprzednie porównanie zdjęć i doszedłem do wniosku, że problem tam mógł polegać na tym, że scena "testowa" nie była wystarczająco wymagająca dla DR-P. Ta funkcja dość mocno ingeruje w światła i cienie, więc sprawdza się tylko tam, gdzie zarówno światła, jak i cienie wymagają daleko idącej korekcji. W przeciwnym razie efekt może być przesadny.
Myślę, że znalazłem lepszy kadr dla tej funkcji:
32475
DR100
32476
DR-P High
wyrzykus
22-10-2019, 10:53
Dobre porównanie. Drugie ma bardzo ładnie oddany zakres tonalny, świetnie by to mogło wyglądać w umiejętnej konwersji do Cz-B.
jurkarol
22-10-2019, 11:39
Te "inne" aparaty to akurat nie tylko D7000. Nawet nie tylko Nikony. Ani nie tylko lustrzanki.
No właśnie napisałem "np. " :)
niedzielny_pstrykacz
22-10-2019, 11:47
Przemyślałem sobie to poprzednie porównanie zdjęć i doszedłem do wniosku, że problem tam mógł polegać na tym, że scena "testowa" nie była wystarczająco wymagająca dla DR-P. Ta funkcja dość mocno ingeruje w światła i cienie, więc sprawdza się tylko tam, gdzie zarówno światła, jak i cienie wymagają daleko idącej korekcji. W przeciwnym razie efekt może być przesadny.
Myślę, że znalazłem lepszy kadr dla tej funkcji:
32475
DR100
32476
DR-P High
Wygląda lepiej niż ostatnio. Ja jednak troszkę inaczej próbuje to zrobić. Jak w czwartek będę miał wolne i zaświeci u mnie słońce to może uda mi się wrzucić coś dla porównania