Zobacz pełną wersję : D810 oficjalnie
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
kurczeblade
10-09-2014, 09:26
Ja w dwa tygodnie potrafię zrobić około 4tyś :)
Przykład z ostatnich 2tyg.
- 2x Repo Ślubne
- 1x Sesja narzeczeńska
- 1x Plener Ślubny
- 1x Reportaż z "metamorfoz dla kobiet" + sesja zdjęciowa zmienionej kobietki
- 1x Sesja z modelką.
Aż się boję sprawdzać po takich maratonach przebieg aparatu :)
W jakim celu wykonujesz takie ilości zdjęć, gdzie je można obejrzeć ?
W spotterce robisz zdjęcia seriami żeby trafić te niepowtarzalne momenty typu oderwania na powierzchni kadłuba, iryzacja bądź odbicie światła na kadłubie. Te zjawiska są tak ulotne i krótkie, że niemożliwe jest sfotografować je w pełni kontrolowany sposób. Obiekty poruszają się zbyt szybko, warunki zmieniają się z sekundy na sekundę. A jeśli siedzisz 10-12h dziennie na lotnisku i cały dzień coś się dzieje na niebie, te 1000 klatek dziennie (przy dwóch korpusach) to i tak niewiele. Strach pomyśleć, ile materiału mają użytkownicy bardziej szybkostrzelnych puszek. A stali tacy obok mnie i walili z 4x więcej zdjęć...
Moje foty znajdziesz m.in. na tym forum w odpowiednim dziale. Aczkolwiek zdjęć z tandemu D810 + 600VR jeszcze nie uwidzisz bo fociłem tym dopiero na dwóch imprezach (Red Bull Air Race w Gdyni i teraz na pokazach w Payerne). Pewnie za jakiś czas coś powrzucam z obu tych imprez. Własnej stronki nie posiadam (na razie).
Andrzej Z
10-09-2014, 09:58
A co to za pytanie?! Ma to robi. Nic Ci do tego. Halo, uwaga, czasy 24/36 klatek już się skończyły!
Czyli ślepy traf, prawo serii, coś jak strzelanie do muszek z dubeltówki ?
To tak do Ciebie, pytanie nie było do Ciebie, nie mniej jednak swoje w temacie zdanie przedstawiłeś.
Czasy klatek 12 - 36 to były czasy w których fotografowali nieliczni, teraz fotografia wydaje się być "sztuką" czy "zajęciem" dla każdego, ale to głównie osoby "fotografujące".
Fotograf to osoba fotografująca, natomiast osoba fotografująca nie zawsze jest fotografem.
Pracował głównie z dwoma szkłami Nikona (80-400 i 600+TC1.4). Udawało mi się schodzić z czasami nawet do 1/125 przy podpiętej 600-cie z TC oraz do 1/25 z lżejszym szkłem. Przy D800 mogłem tylko o tym pomarzyć.
Gdy mialem D800 to zawsze zaczynalem od 1/30s i musze stwierdzic ze udawaly mi sie nieporuszone zdjecia.
Odnosnie serii pudel w jego wykonaniu to juz wiem co bylo przyczyna. D800 w serii nie koryguje ostrosci kazdego wykonanego zdjecia tak jak robi to D4. Nawet D700 potrafil to.
Jak pisze kolega o D810 to wynika ze on juz to robi poprawnie.
No to nie rób cyfrą, tylko analogiem, i daj innym pracować/bawić się/testować.
Domyślam się, że nie masz samochodu, telewizji i komputera? To ogłupia i sprawia, że człowiek mniej się rusza. Kiedyś... Kiedyś to były czasy...
ps. Nie wyskakuj tutaj z frazesami typu "fotografia to sztuka". Fotografia to to samo co pieczenie chleba, czy jazda samochodem. Praca, po prostu praca. A każdy z nas ma w niej swoją specjalizację. Jeśli czujesz się artystą, ok, to twoja obrana droga, ale nie skazuj na nią każdego z nas.
Andrzej Z
10-09-2014, 10:05
W spotterce robisz zdjęcia seriami żeby trafić te niepowtarzalne momenty typu oderwania na powierzchni kadłuba, iryzacja bądź odbicie światła na kadłubie. Te zjawiska są tak ulotne i krótkie, że niemożliwe jest sfotografować je w pełni kontrolowany sposób. Obiekty poruszają się zbyt szybko, warunki zmieniają się z sekundy na sekundę. A jeśli siedzisz 10-12h dziennie na lotnisku i cały dzień coś się dzieje na niebie, te 1000 klatek dziennie (przy dwóch korpusach) to i tak niewiele. Strach pomyśleć, ile materiału mają użytkownicy bardziej szybkostrzelnych puszek. A stali tacy obok mnie i walili z 4x więcej zdjęć...
Moje foty znajdziesz m.in. na tym forum w odpowiednim dziale. Aczkolwiek zdjęć z tandemu D810 + 600VR jeszcze nie uwidzisz bo fociłem tym dopiero na dwóch imprezach (Red Bull Air Race w Gdyni i teraz na pokazach w Payerne). Pewnie za jakiś czas coś powrzucam z obu tych imprez. Własnej stronki nie posiadam (na razie).
No tak, dziękuję za wyjaśnienie.
Myślałem że masz zlecenia na tego typu zdjęcia, a robisz to dla "świata", czyli hobbystycznie, to też piękna inspiracja, kosztowna, ale dająca satysfakcję.
Też tak fotografuję, pozdrawiam.
Czekam na tego D-750, ciekawe co to maszyna :)
Andrzej Z
10-09-2014, 10:22
Domyślam się, że nie masz samochodu, telewizji i komputera? To ogłupia i sprawia, że człowiek mniej się rusza.
To bardzo ciekawa teza, z tym ruszaniem się, w samochodzie, czy też przed telewizorem.
W D800 występował często efekt, że w serii zdjęć co drugie było poruszone - charakterystyczne podwójne krawędzie kontrastowych obiektów. Podobno to jest wina samej konstrukcji lustra. W D810, pomimo tego, że klapie o tą jedną klatkę na sekundę szybciej niż D800, tego efektu już nie zauważyłem (przynajmniej nie było to zjawiskiem nagminnym bo czasami jednak występowało). Udawało się zrobić całe serie ostrych zdjęć lub trafiały się pojedyncze poruszone. Ale tu wina leży raczej po stronie masy szkła i wprawnej ręki fotografującego. Czasami zdarzało się, że AF nie trafiał od razu w punkt. Widać jednak, że nawet w trakcie jednej serii potrafi sprawnie korygować odległość (pierwsze zdjęcie w serii mydlane, potem już OK). Ale mówimy tu o foceniu obiektów poruszających się bardzo szybko.
Dla mnie ciągle zagadką jest najlepszy dobór punktów AF do tego typu zdjęć. Ostatecznie zdecydowałem się na 21-polowy krzyżowy. Próbowałem też trybów 9-polowy krzyżowy, 3D i grupowy. Na 21-punktowym działał, wg mnie, najpewniej.
Andrzeju... Fotki robię dla siebie, nie dla "świata". Dlatego tak niewiele ich w sieci można znaleźć. Grupy spotterskie (przynajmniej te w naszym kraju) są najbardziej podzielonymi społecznościami, z jakimi się spotkałem (tym typem fotografii bawię się dopiero drugi rok) dlatego formalnie staram się być jak najbardziej autonomiczny ;) Dla mnie największą frajdą są same wyjazdy. Zdjęcia są produktem ubocznym i nie czuję nadmiernej potrzeby chwalenia się nimi przed światem.
Co do trybu AF to moim zdaniem 9 i 21 pkt w tej puszcze są jak najbardziej porównywalne. Problem w tej fotografii, która robimy jest taki, ze przy dlugim szkle, foceniu z reki i sledzeniu samolotu wielokrotnie zdarza sie, że wyjezdzasz grupa poza obiekt, o co latwiej przy 9 pkt niz 21 pkt - mniejszy obszar.
Z kolei grupa jesli sie trzyma na obiekcie sledzi rownie pewnie, ale ma doslownie minimalnie wieksze opoznienie w stosunku do dynamika, jesli chodzi o "pierwsze ustawienie ostrosci" w sensie to co anglicy nazywaja "initial focus aqusition".
Po przejrzeniu części z 15 tys zdjęć przywiezionych z dwóch weekendów z Payerne stwierdzam, że 51 polowy pomiar w D810 też się super sprawdza z 500/4 VR.
Sedov szkoda, że się nie spotkaliśmy w Swis.
W tym wątku było, więc gdyby ktoś nie znalazł w dziale oprogramowanie, to informuję, że jakiś magik, zrobił już program do konwersji Rawów z D810 tak aby otwierał je CNX2.
Link do wątku w dziale oprogramowanie:
http://bagnonm.blogspot.com.es/2014/...with-cnx2.html (http://bagnonm.blogspot.com.es/2014/09/editing-nikon-d810-files-with-cnx2.html)
:-)
Sorry, dałem link do strony człowieka który to zrobił
:/ Nareszcie skończyłem czytać ten wątek. Uff jest szansa, że fotografowanie znowu będzie mi sprawiać przyjemność :) a w bonusie +1 fps.
Pawel Pawlak
17-09-2014, 22:13
a nie myślisz o d750 ?
Współczuję d800, ja ewidentnie lepiej trafiłem :)
ps. Nie wyskakuj tutaj z frazesami typu "fotografia to sztuka". Fotografia to to samo co pieczenie chleba, czy jazda samochodem. Praca, po prostu praca. A każdy z nas ma w niej swoją specjalizację.
No raczej nie dla każdego to jest praca ;-)
:/ Nareszcie skończyłem czytać ten wątek. Uff jest szansa, że fotografowanie znowu będzie mi sprawiać przyjemność :) a w bonusie +1 fps.
Czyli przewazyla matryca 36mpix vs 16mpix?
Oby AF sie sprawdzal w trudnych warunkach swietlnych.
a nie myślisz o d750 ?
Współczuję d800, ja ewidentnie lepiej trafiłem :)
Dlaczego współczujesz, D800 to nadal chyba najlepsza opcja w całym systemie Nikona.
Czyli przewazyla matryca 36mpix vs 16mpix?
Oby AF sie sprawdzal w trudnych warunkach swietlnych.
Jeszcze się waham między 750 a 810, ponieważ nie mam ochoty napychać kabzy firmie za sprawny af, który miał działać od początku. Zaznaczam, że mój af myszkuje z 400/2,8 na mniej ekstremalnych szkłach jest ok.
Czyli to myszkowanie to nie sprawa modułu AF a raczej softu. U mnie na D7100 też myszkuje i w****... tym strasznie.
Pawel Pawlak
18-09-2014, 11:18
Dlaczego współczujesz, D800 to nadal chyba najlepsza opcja w całym systemie Nikona.
Ale ja nie mam nic do mojego d800, w przeciwieństwie do Atum -a
Atum może to kwestia ustawień np. strefy nieczułości, ilości aktywnych czujników, 3d vs reszta.
U mnie szczególnie aktywną pracę AF widzę jak próbuje namierzyć bardzo mały obiekt , im mniejszy
i bardziej zbliżony do wielkości pola AF to praca jest bardziej "nerwowa".
Atum może to kwestia ustawień np. strefy nieczułości, ilości aktywnych czujników, 3d vs reszta.
U mnie szczególnie aktywną pracę AF widzę jak próbuje namierzyć bardzo mały obiekt , im mniejszy
i bardziej zbliżony do wielkości pola AF to praca jest bardziej "nerwowa".
Niestety nie. Sprawdziłem już różne ustawienia w różnych warunkach terenowych najlepiej jest AF-C 9 punktów, ale i tak z wszystkich kadrów mała część jest trafiona- masakra. Sprzedam D800 bez żalu. Komuś kto używa krótszych szkieł dobrze będzie służył. Aparat ledwie dotarty. Ech
U mnie szczególnie aktywną pracę AF widzę jak próbuje namierzyć bardzo mały obiekt.
Moje obiekty są przeważnie małe ale D300s radził sobie doskonale.
Hamarama
18-09-2014, 13:16
A wysyłałeś go na NPS? Mi skalibrowali i jest bardzo dobrze ale najdłuższe szkło jakie mam to 70-200. Dłuższych nie podpinałem. Na 200mm działa dobrze.
Obawiam się że jak problem dotyczy tylko krótkich szkieł to coś jednak nie trybi w parametrach. U mnie zaraz po kupnie też był
problem lewego AF na 24mm .... 300mm ale po kalibracji wszystko jest ok na 24mm...500mm. Nie było rozdziału na krótkie i długie szkła.
Z tego co pamiętam na forum to problem był albo po całości mm albo wcale.
Obawiam się że jak problem dotyczy tylko krótkich szkieł to coś jednak nie trybi w parametrach. U mnie zaraz po kupnie też był
problem lewego AF na 24mm .... 300mm ale po kalibracji wszystko jest ok na 24mm...500mm. Nie było rozdziału na krótkie i długie szkła.
Dla jasności, problem występuje zawsze tylko staje się o wiele mniej dokuczliwy wraz z malejąca ogniskową, aparat nie był w serwisie. Szczerze mówiąc nie wierzę, by sobie z tym poradzili, wole zmienić puszkę. Nie wiem jak inni ale ja czuję się wydy...ny przez firmę. Kończąc OT napiszę, że 810 wygląda na świetną propozycję ale nie za te pieniądze. Gdyby nie fakt, że nabyłem szkło za 30k to podziękowałbym za współpracę.
Atum rozumiem twoje rozczarowanie ale jest takie przysłowie "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" :). Trzeba przyznać że Nikon nieźle
ćwiczy naszą cierpliwość.
Tomek ja w swoim bylym D800 sprawdzilem bardzo dokladnie AF sama 500 i z tc1.4x. Na wszystkich pkt AF mialem cel w punkt.
W terenie byla inna bajka. Gdy zmienilem aparat problemy znikly jak reka odjal.
I co mialem wyslac do serwisu?
Bylbym tylko bez aparatu w sezonie. Ech szkoda nerwow.
Taka tam ciekawostka <<klik>> (http://www.pocket-lint.com/news/130407-tom-oldham-after-22-years-of-using-canon-professionally-i-ve-switched-to-nikon-here-s-why)
Niezłe :)
"I think the really interesting thing about all of that glass in combination with the 810 is that if there is anything out of focus, anything thatâs badly exposed, I canât blame it on the kit any more. Itâs all down to me. And that is a new thing for me."
fotomarek_k
20-09-2014, 21:44
:-) Ta fota z paskiem przerzuconym przez ramię, to zamiast podpisu "artykuł sponsorowany? :D Dział marketingu ma wyniki :D
ps. Myślę, że podnoszącą wiarygodność i szczerość recenzji byłaby informacja , że ten pasek do d...py. No, chyba że w 810ce już są te paski przynajmniej znośne :wink:
Najciekawszy i tak jest pierwszy komentarz pod tym artykułem. Nie wiedziałem, że Canon ma aż takie zaległości.
Niezłe :)
"I think the really interesting thing about all of that glass in combination with the 810 is that if there is anything out of focus, anything that's badly exposed, I can't blame it on the kit any more. It's all down to me. And that is a new thing for me."
Tylko, ze tak jest praktycznie od poczatku istnienia fotografii ;)
Panowie ! To jak jest z tym AF i plamami na matrycy. Sprzedałem body i jeśli nie kupię nowego to zacznę przesiadywać w barze zamiast ruszać w plener.
ShutterStill
02-10-2014, 13:39
Panowie ! To jak jest z tym AF i plamami na matrycy. Sprzedałem body i jeśli nie kupię nowego to zacznę przesiadywać w barze zamiast ruszać w plener.
Brać i zdjęcia robić!
Ja swój odebrałem we wtorek i jestem bardzo zadowolony.
Taka tam ciekawostka <<klik>> (http://www.pocket-lint.com/news/130407-tom-oldham-after-22-years-of-using-canon-professionally-i-ve-switched-to-nikon-here-s-why)
hmm...
zwłaszcza jak sie porównuje możliwości 5D II i nowego D810...
Tylko, ze tak jest praktycznie od poczatku istnienia fotografii ;)
Poniekąd prawda, ale miałem okazję klikać jakieś imprezy canonem 5 i muszę powiedzieć, że AF mnie negatywnie zaskoczył.
:D
Zatem dlaczego tak uważasz?
:D
Zatem dlaczego tak uważasz?
:mrgreen:
Dlatego, że jedyny dobrze działający punkt AF'a to ten centralny, złapanie ostrości bocznymi graniczyło z cudem (przepaść w porównaniu z D700).
kurczeblade
02-10-2014, 20:40
czemu
:)
:mrgreen:
Dlatego, że jedyny dobrze działający punkt AF'a to ten centralny, złapanie ostrości bocznymi graniczyło z cudem (przepaść w porównaniu z D700).
Jeżeli nie mam problemu z tym w 6D na bocznych to tym bardziej 5D III nie powinien mieć
mogło przeszkadzać: czasem warto przedmuchać czujnik AF i ustawić pod siebie prace AF w Cnf, a to akurat jest u niego baaardzo rozbudowane
szkoda, że nie udało się
Ja nie sprawdzałem bocznych punktów AF ze szkłem tele (pokusiłem się tylko raz po zakupie sprawdzić na 24-70 i było OK). Jako użytkownik obu tych body pracujący głównie na 600VR (czasem +TC1.4) uważam, że różnica pracy AF w trybie AF-S jest porównywalna (przy założeniu, że oba korpusy nie mają wad - u siebie nie stwierdziłem takich anomalii z lewym AF w D800 jak to mieli co poniektórzy). W trybie AF-C widać przewagę D810 wyraźnie. Pracując z D800 od razu zakładałem, że pstrykając zdjęcia w serii, co drugie pójdzie do kosza ze względu na mikroporuszenia (prawdopodobnie wynikające z konstrukcji lustra). Można więc powiedzieć, że rzeczywista użyteczność zdjęć seryjnych w tej puszce spadała o połowę, co przy i tak niewielkiej szybkostrzelności D800, dawało spory dyskomfort pracy. D810 obsłużyłem już 3 wyjazdy spotterskie. I pod względem ilości celnych strzałów jest naprawdę duża różnica porównując z D800. Obecnie D800 jest podpinana do krótszego szkła jako zapasowa. Sezon spotterski zamknąłem, nowy za ładnych parę miesięcy. I poważnie zastanawiam się nad wymianą 800-tki na drugi korpus 810. Daje mi on dużo większy komfort pracy.
Co do plam... 800-tka wymaga ciągłego czyszczenia matrycy po każdym wyjeździe. Ten aparat zdecydowanie nie lubi całodniowych sesji zdjęciowych walonych seriami. W warunkach codziennego użytkowania nie mam z nim żadnych problemów. Sprawuje się wyśmienicie pod każdym względem. Jednak do spotterki i szeroko pojętej reporterki średnio się nadaje. W D810 po 3 wyjazdach (w tym jednym 10-ciodniowym, gdzie codziennie przynosiłem z pleneru około 60 GB zdjęć) znalazłem jedną plamkę, której, póki co, nie chce m się czyścić :)
Wiem, że kupno tej puszki to spory wydatek, więc nie będę mówił "kup! na pewno się nie zawiedziesz". Nie chcę brać takiej odpowiedzialności. Każdy ma różne oczekiwania i inaczej stawia poprzeczkę względem jakości. Ja nie mam porównania tej puchy względem jakichś D3, D4, D300s czy D700 bo ich nigdy w ręku nie miałem. Mam natomiast D800 i tu widzę sporą poprawę. Poza tym bardzo podoba mi się, że nie muszę do D810 podczepiać gripa - jedna bateria wystarcza mi na całodzienne pstrykanie i zapełnienie 64 GB karty. Focąc w podobnych warunkach D800 - nie dawał rady. Dopiero 8 Eneloopków w gripie dawało taka możliwość. A ja nie lubię zmieniać baterii w trakcie pokazów.
Acha... Ja cykam głównie w trybie 9 lub 21 punktów. Próbowałem też grupowych i 3D.
No i strzelam z ręki. Nie używam statywów (czasem z podpórki robię, ale wraz z oswajaniem się z zestawem i wyczuciem go - coraz rzadziej).
No takie opinie tylko zachęcają :)
Jeżeli nie mam problemu z tym w 6D na bocznych to tym bardziej 5D III nie powinien mieć
mogło przeszkadzać: czasem warto przedmuchać czujnik AF i ustawić pod siebie prace AF w Cnf, a to akurat jest u niego baaardzo rozbudowane
szkoda, że nie udało się
To była stara piątka, a w zasadzie piątki, bo mkI i mkII. Pewnie jest to też kwesia przyzwyczajenia się i opanowania puchy, ale jednak myślę, że D700 radził sobie zdecydowanie lepiej na bocznych.
W porównaniu z 5D II tak, też miło wspominam D700
W teście optycznych nie zachwycają się tym poprawionym AF-C, jak w praktyce ?? Pytam Tych, którzy przesiedli się z D800. :)
W teście optycznych nie zachwycają się tym poprawionym AF-C, jak w praktyce ?? Pytam Tych, którzy przesiedli się z D800. :)
To ja zapytam o to samo tych, którzy przesiedli się z D700... :)
Optyczne nie są wyrocznią. Od zawsze widać w ich "testach", że nie lubią Nikona - a to zarzucają grzebanie w rawach, podczas gdy sami używają jakichś dziwnych wywoływarek (!) które niekoniecznie radzą sobie dobrze z wszystkimi formatami, a to znowu wymyślą coś innego, nie mówiąc już o zupełnym braku konsekwencji w ocenianiu :roll:
Dziś byłem ze swoją 400 w FJ. W celu przetestowania D810. W porównaniu z moim ex D800, aparat znakomicie działa w rybie AF-C. Jeszcze nie przeglądałem zdjęć ale znowu poczułem, że mam w ręku aparat z konkretnym AF. Ale chyba poczekam na więcej opini i spadek ceny :-)
Ale chyba poczekam na więcej opini i spadek ceny :-)
Ciekawe jak długo będziesz musiał czekać ;-)
Ceny jak na razie stoją jak zamurowane, aż sie dziwię. Generalnie w Polsce cena na d810 jest jakaś wyjątkowo wysoka, nawet w uk można za 2000 funtów kupić...
Ciekawe jak długo będziesz musiał czekać ;-)
Ceny jak na razie stoją jak zamurowane, aż sie dziwię. Generalnie w Polsce cena na d810 jest jakaś wyjątkowo wysoka, nawet w uk można za 2000 funtów kupić...
No trochę słabo spada cena ale w końcu musi spaść :)
Właśnie sprawdziłem ceny na ebay i można kupić w UK za 10100 razem z wysyłką, więc 3k taniej niż w Polsce.
Nasi sprzedawcy stosują chyba jakąś zmowę cenową :-)
fotopstryk6x6
09-10-2014, 16:12
No trochę słabo spada cena ale w końcu musi spaść :)
Świetne zdjęcia, gratuluję.
Maciek N
10-10-2014, 10:49
Próbowałem się przebić przez cały temat ale nie dam rady. Proszę żeby ktoś sprawdził czy w trakcie filmowania jest możliwość zbliżenia obrazu. Myślałem że kupie D750 ale tam tej opcji nie ma. Można to zrobić z włączonym podglądem ale w trakcie filmowania NIE. Jedyna szansa że jest to możliwe w D810. Proszę też napisać czy AF myszkuje jak w niższych modelach. Dziękuję i przepraszam jeśli problem był omawiany.
Interesuje mnie, czy poziom szumów w D810 jest mniejszy/większy niż w D610 w zakresach od 1600 ISO do 6400 ISO. Czy ktoś z Was robił takie porównania lub może mi pomóc?
Może to:
http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=nikon_d610&attr13_1=nikon_d810&attr13_2=canon_eos6d&attr13_3=nikon_df&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=100&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&normalization=full&widget=1&x=-0.4552841444270016&y=-0.46805399325084385
u góru wł/wył dodatkowe oświetlenie
i zmieniaj tylko w lewym górnym oknie :)
Dzięki tmk_t :-)
jakieś przemyślenia?
Dziwne... 1600 i 3200 lepiej wygląda w D610 (twarz kobiety z ciemnymi włosami, wył oświetlenie)???
Trudno, zeby wygladalo gorzej skoro porownujesz obrazki 1:1...
shaolin, dzięki za uwagę, już wiem o co Ci chodzi (przeskalowanie D810 do 24 mpix).
patrząc na te porównania, potwierdziło się to, na co zwróciłem uwagę po pierwszych doświadczeniach z D610, - czerwony i pochodne jest bardziej nasycony, niż powinien
dla skóry to niedobrze ;(
shaolin, dzięki za uwagę, już wiem o co Ci chodzi (przeskalowanie D810 do 24 mpix).
Nie ma za co ;)
Zapomnijcie o roznicach w matrycach od D600 do D810. To nieistotne niuansiki. O wyborze niech decyduja cechy body.
Zapomnijcie o roznicach w matrycach od D600 do D810. To nieistotne niuansiki. O wyborze niech decyduja cechy body.
tylko, że te niuansiki spowodowały zwiększenie czasu spędzonego nad doprowadzeniem skóry do normalnego wyglądu, czego do tej pory przy D700 nie doświadczyłem
nie wiem, czy to po prostu jakieś specyficzne warunki spowodowały (za mało jeszcze NEFów obrobiłem), ale to było pierwsze, co zauważyłem z D610
Tak się przyzwyczaiłeś do specyficznych kolorów D700, że inne wydają się dziwne - spokojnie - po czasie zobaczysz, że to raczej kolory D700 są dziwne ;)
może, może, ja nie wyrokuję, pisze o swoich spostrzeżeniach (popartymi przykładami z Dpreview)
i jeszcze nadmienię, że jak na razie nie widzę, tej ogromnej przewagi w "łatwości obróbki" pliku z D610 nad D700, co tak na forum jest wszem i wobec głoszone
Tak się przyzwyczaiłeś do specyficznych kolorów D700, że inne wydają się dziwne - spokojnie - po czasie zobaczysz, że to raczej kolory D700 są dziwne ;)
Przerobiłem po d700 kolejno d3, d800, d4 i d3s. Nazywanie kolorystyki d700 dziwną mnie dziwi. Puszka ma swoje ograniczenia (niewiele), ale nie jest nią kolorystyka. Balans czasami wydaje mi się czasem trafniejszy niż np d3s. Oczywiście nie zawsze, ale ostatnio obrabiałem temat, który kilka lat temu fociłem d700 i obróbka szła po maśle, a z d3s to samo miejsce miałem orkę z kolorami. Oczywiście mogło zagrać światło choć nie wiem.
przy D700 nie doświadczyłemprzepraszam. Myslalem ze to oczywiste co mialem na mysli. Fakt D700 miesci sie widelkach 600-810 ale .... to body z poprzedniej epoki.
Chodzi mi o matryce D600 610 800 810 750.
Himi D700 D3 D3s D300 D300s D90 - ta generacja matryc byla mocno inna niz D600 D800 D4 i nie wiem jak tego nie zauwazyles.
FroKnowsPhoto D810 test ... w Polsce ;)
LINK (https://www.youtube.com/watch?v=O3f0fotQ5K0)
O D810 i nie tylko (http://www.slrlounge.com/nikon-d810-fit-todays-market/)
przepraszam. Myslalem ze to oczywiste co mialem na mysli. Fakt D700 miesci sie widelkach 600-810 ale .... to body z poprzedniej epoki.
Chodzi mi o matryce D600 610 800 810 750.
.
wiem co miałeś na myśli (matryce w nowych puszkach-wyłączając D700, bo to dinozaur)
moja uwaga co do zbyt mocnej czerwieni i pochodnych, dotyczyła odwzorowanie tych kolorów w D610 w porównaniu do np.D810, czy Df-a (czyli nowych matryc) na podstawie zdjęć z Dpreview
moje wtrącenie z D700, miało na celu tylko charakter porównawczy, bo z tym miałem/mam do czynienia
Nie patrz na cudze zdjęcia i to robione pewnie na WB Auto. Z tego sie nie da wyciagać wniosków o kolorze, tylko o tym jak działa AWB.
trzeba mieć bardzo porównywalne warunki i WB pre by coś mówić o charakterze koloru matrycy, a nie o WB.
Może to:
http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=nikon_d610&attr13_1=nikon_d810&attr13_2=canon_eos6d&attr13_3=nikon_df&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=100&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&normalization=full&widget=1&x=-0.4552841444270016&y=-0.46805399325084385
Nie patrz na cudze zdjęcia i to robione pewnie na WB Auto. Z tego sie nie da wyciagać wniosków o kolorze, tylko o tym jak działa AWB.
trzeba mieć bardzo porównywalne warunki i WB pre by coś mówić o charakterze koloru matrycy, a nie o WB.
mówisz o tych zdjęciach?
bo ja na ich podstawie pisze
FroKnowsPhoto D810 test ... w Polsce ;)
LINK (https://www.youtube.com/watch?v=O3f0fotQ5K0)
Najs, musial dac pare zlotych brejkdenserom bo wnikali co robi... Polska :twisted: :mrgreen:
Wyglada na to, ze zadowolony ze sprzetu ;)
cz4rnuch
11-10-2014, 06:07
I oczywiście mógł po nas bezkarnie jechać bo jak wiadomo znajomość języka angielskiego jest u nas na tym samym poziomie co sumeryjskiego czy języka zwierząt... Ameryka ;)
Bo jezeli chodzi o jezyki to wszystkie anglojezyczne kraje mysla, ze jak znaja angielski to sa krolami swiata ;) a to tak niestety nie dziala ;) o czym dobrze mozna sie przekonac w Chinach :mrgreen: Ale zeby nie robic OT to faktycznie troszke szkoda, ze ustawienia AF-C nie sa zapamietywane przy przeskakiwaniu na AF-S, to powinno byc niezalezne.
mówisz o tych zdjęciach?
bo ja na ich podstawie pisze
Nie. Nie patrzec na te "przykładowe".
Roznice w kolorze nie sa oczywisxie duze. Widac je jednak na tym co mnie najbardziej interesuje tzn oddaniu skóry. No i innych ciezkich kolorach jak fiolet czy turkus itd.
Nie. Nie patrzec na te "przykładowe".
Roznice w kolorze nie sa oczywisxie duze. Widac je jednak na tym co mnie najbardziej interesuje tzn oddaniu skóry. No i innych ciezkich kolorach jak fiolet czy turkus itd.
no też właśnie o to mi się rozchodzi, że skóra w D610 "cierpi"
generalnie większośc kolorów w D610 jest podkręcona w stosunku do D810, może dlatego, że to amatorska pucha i zdjęcia muszą być bardziej "dla ludu"
Podkręcić puchę to mogą w profilach na jpg, a nie w RAW. Muszę zobaczyć czy w D610 faktycznie jest problem ze skórą.
Najgorzej, że już nikt w okolicy nie ma D700, nie mogę zrobić obiektywnych testów (zresztą - nie bardzo mam do tego zapał).
Moim zdaniem, kolor skóry to jeden z mocniejszych punktów w Nikonie D610.
fotopstryk6x6
11-10-2014, 14:19
Podkręcić puchę to mogą w profilach na jpg, a nie w RAW. Muszę zobaczyć czy w D610 faktycznie jest problem ze skórą.
Najgorzej, że już nikt w okolicy nie ma D700, nie mogę zrobić obiektywnych testów (zresztą - nie bardzo mam do tego zapał).
O jakiej Wy skórze mówicie ?
Moim zdaniem, kolor skóry to jeden z mocniejszych punktów w Nikonie D610.
w czym obrabiasz ?
może to tylko w nikonowskich wywoływarkach widać
O jakiej Wy skórze mówicie ?
krokodylej ;)
..no takiej co Cię w całości trzyma
kurczeblade
11-10-2014, 14:25
Używajcie profili przy wołaniu, w każdym oświetleniu skóra wygląda inaczej, jak się użyje odpowiedni profil w lightroomie to problem znika, jak nie to ustawcie pod siebie balans bieli w aparacie na tablicy "rgb" a jak jeszcze nie to bawcie się suwaczkami w wywolywarkach - ja nie wiem jakie problemy macie z tymi kolorami, skoro wszystko się da ustawić pod siebie i swój gust , jest ogrom mozliwości :)
I słusznie ,że nie masz zapału. W końcu mógłbyś i zrobić porównanie D1H vs. D800 czy D610 , tylko po co.
Jak sam bardzo rzeczowo napisałeś, D700 to dziś dinozaur .I tym samym jego miejsce jest w muzeum historii naturalnej.
Jak sam bardzo rzeczowo napisałeś, D700 to dziś dinozaur .I tym samym jego miejsce jest w muzeum historii naturalnej.No popacz… A ja głupi, z pomocą jego nieco bardziej twardego kolegi, z powodzeniem pracuję od 6 już ponad lat, i ani myślę, żeby skazać go na pobyt w muzeum. Klienci również nie prawią podobnych uwag.
No PACZĘ i co?
Niby dlaczego aparaty starszych generacji mają dziś fotografować gorzej niż kiedyś kiedy były nowe . Pomijam oczywiście fizyczne zniszczenie czy zużycie.
Dyskusja dotyczy technicznej przewagi nowszych sprzętów nad starymi a nie tego czy nagle D-siedemsteki przestały robic zdjęcia.
Dyskusja dotyczy technicznej przewagi nowszych sprzętów nad starymi a nie tego czy nagle D-siedemsteki przestały robic zdjęcia.Wg Twojej poprzedniej uwagi – przestały, skoro jak napisałeś „jego miejsce jest w muzeum historii naturalnej”.
Rossi_PL
11-10-2014, 19:00
Niedawno pojawiła się informacja o małym "hacku" dzięki, któremu możemy odtworzyć RAWa D810 w CNX2... Czy ktoś z szanownych forumowiczów praktykował bądź namiętnie korzysta z tego rozwiązania ?
A i owszem, szanowny forumowiczu... :)
Jest taki program, ale ja mam z nim problem, w przypadku dysku SSD.
Wygląda to w moim przypadku tak, że muszę zgrać RAWy na dysk C: (SSD) i na nim zapisać katalog docelowy.
Jeśli jest inaczej to jest loteria i raz działa raz nie.
Ale ogólnie polecam, teraz jak już wiem, jak go używać to nie ma problemu.
Zapisuje pliki RAW jako RAWy z D800E i CNX2 go odczytuje, chociaż jest ograniczenie, że tylko wersja CNX2 2.4.6 (najnowsza to 2.4.7), wiec jeśli masz najnowszą wersję to trzeba odinstalować i zainstalować tą właśnie 2.4.6.
Tu masz link do strony delikwenta, który to zrobił... http://bagnonm.blogspot.com.es/
Miłej pracy... :)
http://bagnonm.blogspot.com.es/
kurczeblade
12-10-2014, 00:33
ajtam ajtam ciśniecie się na nowe aparaty, a kupując je nawet nie potraficie poprawnie ustawić balansu bieli, oczekujecie od narzędzia pracy żeby za was robiło wszystko o czym pomyślicie na automacie, a wcale tak nie jest, to właśnie trzeba pomyśleć co zmienić, jak obrobić, bo aparat nie czyta waszych wymagań, oczekiwań i widzimiesiów, ktoś ma braki w wiedzy i doświadczeniu i zwala to na sprzęt, teraz każdy nowy nikon ma dobre i poprawne kolory, tylko trzeba mieć odpowiednią wiedzę żeby sobie to ustawić/obrobić. I bzdury piszecie że D700 powinno być w muzeum, bo tym sprzętem dalej można zarabiać, robić dobre zdjęcia... a jeżeli ktoś mówi że to sprzęt do muzeum to jest zwyczajnym onanistą nowości sprzętowych zbierającym nowe gadżety, który zapewne ma gówno w portfolio bo przez całe życie/pasje myśli że wygląd zdjęć zależny jest od nowego modelu aparatu!?!?!. Co z tego że dziś kupisz d810 za rok będzie NikonDeMilion - a to nie zmieni faktu że to narzędzie które wymaga odpowiedniego opanowania, doświadczenia i pracy głową ...
czy sa monitory podgladowe montowane w/na stopce d810?
czy sa monitory podgladowe montowane w/na stopce d810?
https://www.google.pl/search?q=monitory+podgladowe+montowane+w%2Fna+stop ce+d810&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=rcs&gfe_rd=cr&ei=KtJAVPnhK8qG8Qf6goHQBg#rls=org.mozilla:pl:offic ial&channel=rcs&q=monitory+podgladowe+montowane+na+stopce+d810
Są.
"miszcz"
Dziekuje rulez, ale w opisach nie ma slowa o tym, ze dzialaja wygooglowane monitory z d810. Zaden z nich nie dzialal rowniez z d800. P.S. jak juz kolega lukaszk swoim bystrym mozgiem zapewne zauwazyl: nie sa.
A dlaczego niby maja nie działać z d810? Podłączasz po hdmi i powinno działać. Kolega ma liliputa (nie pamiętma jaki model) do d800 i mu działa.
Nie wiem w ogóle, czym poparte jest stwierdzenie, że wygooglowane monitory nie działają z d800? Możesz rozwinąć?
BTW. A na pytanie odpowiedziałem w 100% Nie pytałeś jakie są, tylko czy są , więc nie wiem po co ta uwaga o bystrości mózgu :-o
wszystkie nowe Nikony będą działać z ekranikiem zew., pytanie tylko, jak (czy np. po podłączeniu zew. monitora , wygasza się ten wbudowany)
Nie wygasza się.
Żeby nie zostać posądzonym o zbyt lakoniczne odpowiedzi poniżej link :mrgreen:
http://youtu.be/j0Blna7AJaA?t=3m47s
dziekuje za odpowiedzi. niewiele pomogly, ale sie koledzy starali. dziekuje.
Użytkowników przybywa, a informacji o babolach brak :) Dobry znak.
Pawel Pawlak
25-10-2014, 20:33
a Ty już kupiłeś ? czy czekasz ?
a no właśnie jak tam kolega z decyzją albo przemyśleniami ? :)
Ja miałem D800, sprzedałem, kupiłem D810.
Teraz jest tak jak było w D700 przestałem martwić się o ostrość zdjęć.
I to tyle z testów!!!!
Biorę body do ręki i robię zdjęcia i z D810 jest po prostu lepiej niż było z D800.
Ja dołożyłem sporo kasy, ale nie żałuję decyzji. Kupiłem D810 za 13 z kawałkiem, więc sami policzcie.
a Ty już kupiłeś ? czy czekasz ?
Czekam :-) Ale już mnie zaczyna nosić :-)
Ja miałem D800, sprzedałem, kupiłem D810.
Teraz jest tak jak było w D700 przestałem martwić się o ostrość zdjęć.
I to tyle z testów!!!!
Biorę body do ręki i robię zdjęcia i z D810 jest po prostu lepiej niż było z D800.
Ja dołożyłem sporo kasy, ale nie żałuję decyzji. Kupiłem D810 za 13 z kawałkiem, więc sami policzcie.
Super :-) Jestem już blsko zakupu
Ma ktoś z okolic Rzeszowa D810? Przymierzam się do zmiany z D700, a miałem okazję testować D750 i ergonomia dla mnie nie jest idealna. Ponieważ różnica w cenie spora chętnie przed zakupem chciałbym sprawdzić jak działa AF z moimi obiektywami.
A jakie masz obiektywy? Z zoomami N f/2.8 zauważyłam poprawę celności w porównaniu z D700 (zwłaszcza w gorszym świetle).
A jakie masz obiektywy? Z zoomami N f/2.8 zauważyłam poprawę celności w porównaniu z D700 (zwłaszcza w gorszym świetle).
Stałki f/1.4. Mam pewne obawy ponieważ miałem ostatnio DFa jako drugi korpus na jednym zleceniu i w pewnych warunkach (mieszane oświetlenie) ustawiał ostrość tylko na tło. Sprawdzone na kilku szkłach. Natomiast D700 trafiał w punkt za każdym razem więc warunki nie były bardzo trudne. D750-tką miałem okazję krótko fotografować jednak nie ze swoimi obiektywami i nawet AF się sprawdzał. Chciałbym jednak mieć porównanie z D810.
Możliwe, że będę jechał do Rzeszowa w delegację w środę, więc jakby co to możemy się umówić.
Dam znać czy jadę.
Możliwe, że będę jechał do Rzeszowa w delegację w środę, więc jakby co to możemy się umówić.
Dam znać czy jadę.
Super :)
nie wiem za bardzo gdzie to wrzucić, ale niech będzie tutaj
https://photographylife.com/nikon-d4s-vs-d810-vs-d600-for-wildlife-photography/3
fajnie też opisał prace AF a sigmą 50mm art i z innymi nikkorami
https://photographylife.com/nikon-d810-and-sigma-50mm-f1-4-art-performance
Czy to prawda, że zdjęcia D810 z czasami dłuższymi niż 1/80 s, są nieostre i ma to związek z dużą matrycą 36MP?
to nieprawda
a to prawda :)
Czy to prawda, że zdjęcia D810 z czasami dłuższymi niż 1/80 s, są nieostre i ma to związek z dużą matrycą 36MP?Coś gdzieś pisali.... :) :) :)
Nie D810 tylko D800
Nie duża matryca tylko (najprawdopodobniej) wytłumienie mechanizmów (lustro+migawka)
Nie 1/80s tylko odpowiednio do ogniskowej
Naprawdę czytajcie uważniej (i ze zrozumieniem) to co się pisze.
grissley
17-11-2014, 18:05
To jak z tymi samochodami, co to je na Placu Czerwonym w Moskwie rozdają ;)
avlimoney
19-11-2014, 02:50
jutro sądny dzień.. :)
Proszę o kontakt jakiś Kolegów z okolic Szczecinka, posiadających D810.
Pozdrawiam.
Bambello
21-11-2014, 00:33
Coś gdzieś pisali.... :) :) :)
Nie D810 tylko D800
Nie duża matryca tylko (najprawdopodobniej) wytłumienie mechanizmów (lustro+migawka)
Nie 1/80s tylko odpowiednio do ogniskowej
Naprawdę czytajcie uważniej (i ze zrozumieniem) to co się pisze.
Jesteście pewni, że problem nie polega na dużej liczbie pixeli?
Jeżeli tak to dlaczego fotografując z obiektywem, który ma stabilizację T24-70 problemu nie mam, a z 28.1.8 potrafiłem mieć poruszone foty na 1/125 ?
Wielokrotnie w kościele cykałem na czasach 1/60 na ogniskowej 70mm i jest ostro.
paul klacska
21-11-2014, 00:47
Proszę o kontakt jakiś Kolegów z okolic Szczecinka, posiadających D810.
Pozdrawiam.
Szczecin nie ma sprawy ale Szczecinek to już trochę daleko.
.. z 28.1.8 potrafiłem mieć poruszone foty na 1/125 ?uuuu. Tak zle to ja nie mam. Taki czas mam na 50/1.8.
Obiektywy ze stabilizacją też nie działają tak jak na D700.
Piszemy o D800 (przynajmniej ja - ty nie wiem co masz), a tu temat o D810. Możemy kogoś zmylić.
Bambello
21-11-2014, 10:40
Słusznie, że to podkreśliłeś ja też mam na myśli d800.
Ale wydaje mi się , że problem w d810 również może występować, ponieważ jeżeli byłaby to wina migawki to niezależnie od stabilizacji byłby na wszystkich zdjęciach.
Być może migawka ma tylko częściowy wpływ na to poruszenie.
W D810 zmieniono lagi, czyli opóźnienia. W ten sposób nie zmieniając nic w pracy lustra i migawki mogli poradzić coś na wytłumienie drgań.
Pawel Pawlak
21-11-2014, 12:02
a mimo to sądząc po hałasie który emituje d800 i d810 komory lustra są zapewne inne. Więc podejrzewam że lepsze wytłumienie d810 odpowiedzialne są i LAGi i lustro.
Znajomy w d810 podobno bez kłopotu utrzymuje na statywie przy 600mm ogniskowej i d810 1/20s a ja mam kłopot żeby powtarzalnie ostro robić przy 1/60-1/100 na d800
Bambello
21-11-2014, 12:17
a mimo to sądząc po hałasie który emituje d800 i d810 komory lustra są zapewne inne. Więc podejrzewam że lepsze wytłumienie d810 odpowiedzialne są i LAGi i lustro.
Znajomy w d810 podobno bez kłopotu utrzymuje na statywie przy 600mm ogniskowej i d810 1/20s a ja mam kłopot żeby powtarzalnie ostro robić przy 1/60-1/100 na d800
Miałoby to sens w tym konkretnym przypadku, który opisujesz, ale ja wytłumaczyć fakt, że sprawa się poprawia, lub właściwie problem nie istnieje z obiektywem, który ma stabilizację?
Przecież ona nie ma wpływu na pracę lustra itd...
Robił ktoś test porównawczy? d800 i 810?
Porównanie ISO D4s, D4, D810, D750 oraz D610 przez Neil van Niekerk (są NEFy do pobrania) TUTAJ (http://neilvn.com/tangents/review-high-iso-performance-nikon-750-vs-nikon-d4s-d4-d810-d610/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+tangentsblog+%28Neilvn.com+-+tangents%29)
Bambelllo - tak, to dotyczy także obiektywów ze stabilizacją. Ja sie bawiłem 200/2 VR i czy stabilizacja była wąłczona czy nie!!! to pracować mogłem na takim samym czasie - 1/500 - 1/1000 s. Tylko 200/2 z D800 z gripem sporo ważą, a ja mam słabe ręce.
Paweł, ja spokojnie utrzymuję z ręki w d810 + 500 VR czasy rzędu 1/100-1/125, zdarza się że i 1/60 też wrzucę przy śmiglakach; ale to już jest loteria.
Jesteście pewni, że problem nie polega na dużej liczbie pixeli?
Jeżeli tak to dlaczego fotografując z obiektywem, który ma stabilizację T24-70 problemu nie mam, a z 28.1.8 potrafiłem mieć poruszone foty na 1/125 ?
Wielokrotnie w kościele cykałem na czasach 1/60 na ogniskowej 70mm i jest ostro.
Bambello, a nie szarpiesz zbytnio "spustem migawki"?
Nie wiem jak d800 ale ostatnio robiłem zdjęcia d800e+28/1.8 i przy czasach 1/30 mam ostre foty.
Powyższe świadczyłoby o tym, że nie wszystkie egzemplarze serii 800 są "walnięte" (problem może dotyczyć tylko pewnej partii aparatów).
Maciek N
21-11-2014, 15:47
Powyższe świadczyłoby o tym, że nie wszystkie egzemplarze serii 800 są "walnięte" (problem może dotyczyć tylko pewnej partii aparatów).
Po 2 latach pracy z D800 dochodzę do innych wniosków. Człowiek posiadający aparat z taką szczegółowością zaczyna być przewrażliwiony na punkcie idealnych trafień.
To co kiedyś było do przyjęcia np. z D700 dziś jest nie do zaakceptowania.
Utwierdzam się w tym przekonania obrabiając zdjęcia z MarkII Niby można robić na krótszych czasach niż z D800 ale okazuje się że do ideału im daleko.
Wniosek jest taki że to nie aparaty D800 są walnięte tylko nasze wymagania wzrosły.
Maciek, z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że pracujesz z d800. Ja miałem na myśli i pisałem o d800e.
Bambello
21-11-2014, 21:39
Bambello, a nie szarpiesz zbytnio "spustem migawki"?
Nie wiem jak d800 ale ostatnio robiłem zdjęcia d800e+28/1.8 i przy czasach 1/30 mam ostre foty.
Te przypadki z 28 były sporadyczne i bez problemu dawało się utrzymać dłuższe czasy, ale np. znacznie bardziej było widać poruszenie spowodowane samym ruchem ludzi np. podczas ubierania.
Przez to żeby czuć się w pełni bezpiecznie ustawiłem sobie czas na 1/160.
Podkreślę raz jeszcze, że z tamronem 24-70 mam ostre foty na 70mm przy czasach 1/60, a podejrzewam, że dałoby się dłuższe ustawić tylko nie próbowałem, bo fotografuję głównie ludzi.
Jeżeli komuś zależy to mogę sprawdzić.
Dlatego właśnie wydaje mi się, że problem jest po stronie 36 mpix, niż wady d800 na podstawie tego podejrzewam, że w d810 jest tak samo.
Pewnie Masz Rację bo na prawdę te Pixele to jest Wyzwanie i nie łatwo jest się na to przestawić !
Musimy mieć świadomość ze Aparat wymaga od nas większej precyzji kadrowania te 36 Mp to sporo i nie łatwo
Jest temu podołać sam się przekonałem ze najlepszy jest statyw :) ale to moje zdanie ;)
Podkreślę raz jeszcze, że z tamronem 24-70 mam ostre foty na 70mm przy czasach 1/60,.Jeśli VR poprawia nasze zdolności o 3EV to znaczy, że robisz tak jak z ręki na 1/500s (między 1/60 a 1/500 jest 3 EV)
1/500 ostra dla 70 mm nie świadczy, że robisz na długim czasie ..... ;) umówmy się.
Nie chcemy zaśmiecać tu chyba wątku. Długa dyskusja na ten temat była prowadzona w wątku o AF D800. Jak masz wątpliwości to przeżyć się z pisaniem tam. Tu kończymy ten temat.
Bambello
21-11-2014, 23:09
Po prostu uważam, że jesteś w błędzie i że przekazujesz go dalej, ale nie ma sprawy kończymy temat i cykamy foty dalej.
Twoja teoria ze stabilizacją nijak się ma do rzekomych drgań powstających w komorze lustra.
Mnie taka opinia nawet cieszy, bo mogę kupić drugie używane d800 za dobrą kasę.
Czyli niby jak ? Stabilizacja nie redukuję drgań powstałych w komorze lustra ? Czyli według Ciebie drgania w komorze lustra poruszają matrycą ? W każdym innym przypadku stabilizacja obiektywu ma wpływ na rezultat, według mnie.
Panowie taka prawda jest że użytkownicy d810 nie narzekają na swój aparat , zostały wyeliminowane wady jakie były nie których puszkach D800
Bambello
22-11-2014, 01:31
Czyli niby jak ? Stabilizacja nie redukuję drgań powstałych w komorze lustra ? Czyli według Ciebie drgania w komorze lustra poruszają matrycą ? W każdym innym przypadku stabilizacja obiektywu ma wpływ na rezultat, według mnie.
Dokładnie tak rozumiem temat drgań, które opisał Jacek.
Moim zdaniem problem jest w ilości pikseli, ponieważ ustabilizowany obraz przez obiektyw z Vr jest ostry.
W innym przypadku również powinien być poruszony.
Moderator prosił o zakończenie tutaj dyskusji na ten temat dlatego wolałbym już o tym więcej nie pisać.
Chociaż powiem szczerze, że fajnie by było gdyby ktoś porównał osobiście d800 i 810.
Mogłoby się okazać, że piszemy na temat.
Moim zdaniem problem jest w ilości pikseli, ponieważ ustabilizowany obraz przez obiektyw z Vr jest ostry.
.
NIE jest.
pisałem
200/2 VR i czy stabilizacja była wąłczona czy nie!!! to pracować mogłem na takim samym czasie - 1/500 - 1/1000 s. .
Na D810 nie ma problemu aż takiego. Zmieniono tylko lagi. Matryca ma tez 36 mpx.
Wyciągnij wnioski.
24-70 na 1/60 z VR to żaden wynik. litosci.
Bambello
22-11-2014, 11:02
ok, poddaje się.
wacha321
22-11-2014, 15:24
NIE jest.
pisałem
Na D810 nie ma problemu aż takiego. Zmieniono tylko lagi. Matryca ma tez 36 mpx.
Wyciągnij wnioski.
24-70 na 1/60 z VR to żaden wynik. litosci.
Czy masz na myśli,że skrócono lagi dlatego jest lepiej jeżeli chodzi o utrzymanie dłuższych czasów naświetlania? Tak można wnioskować z Twojej wypowiedzi moim zadaniem. Tymczasem wygląda to trochę na odwrót :
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d810/nikon-d810A6.HTM
Bambello
22-11-2014, 15:56
Ja dodam jeszcze, że po wypowiedzi Jacka, który nie dopuszcza myśli, że może być w błędzie zrobiłem kilka strzałów na 1/10 i 70mm i jest ostro.
No chyba, że to dalej żaden wynik?
Ja dodam jeszcze, że po wypowiedzi Jacka, który nie dopuszcza myśli, że może być w błędzie zrobiłem kilka strzałów na 1/10 i 70mm i jest ostro.
dla niektórych dalej ;),
bo wynik to panoramowanie barki na czasach 1/3s na 300mm i do tego ostra :); ale nie wszystkim to potrzebne.
Czy masz na myśli,że skrócono lagi dlatego jest lepiej jeżeli chodzi o utrzymanie dłuższych czasów naświetlania? Tak można wnioskować z Twojej wypowiedzi moim zadaniem. Tymczasem wygląda to trochę na odwrót :
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d810/nikon-d810A6.HTMNapisałem, że je zmieniono, nie, że skrócono. Wiem, że je wydłużono. Właśnie wydłużenie pozwala na uspokojenie drgań.
wacha321
22-11-2014, 22:12
Napisałem, że je zmieniono, nie, że skrócono. Wiem, że je wydłużono. Właśnie wydłużenie pozwala na uspokojenie drgań.
Możesz poprzeć to stwierdzenie jakimiś dowodami? Jakiś artykuł? Nie chcę się czepiać bo jestem użytkownikiem d800 a nie d810 ale wydaje mi się że wydłużenie lagow powinno mieć odwrotny skutek niż w Twoim stwierdzeniu. Zresztą im bardziej amatorska lustrzanka tym dłuższe lagi. Podałem link do tej strony bo wydaje mi się że jeżeli użytkownicy d810 widzą różnice na plus w stosunku do d800 jeżeli chodzi o możliwie najdłuższy czas naświetlania przy fotografowaniu z ręki to jednak to będą to zmiany w komorze lustra i samej migawki niż minimalne różnice w lagach.
Wydłużanie okresu od początku drgania daje wygaszanie drgań. Czysta fizyka.
Na temat tego co wpływa na poruszenie w D800 (inaczej: na większe prawdopodobieństwo poruszenia) dyskutowaliśmy z Jackiem ponad rok temu, przez pół roku jak nie więcej. Mamy z tego jakieś wnioski, dlatego Jacek wie co pisze. Możesz te dyskusje znaleźć na forum.
Dodam od siebie, że uważam (tak jak Paweł Pawlak), że w D810 zmieniono nie tylko lagi, ale także samą konstrukcję komory lustra. To po prostu słychać podczas pracy.
Bardzo chętnie bym zrobił podobne porównanie tylko zamiast D700 nagrał D810: https://www.youtube.com/watch?v=fBbttHbZfrA
Bambello
23-11-2014, 01:48
Rafał pamiętam to nagranie.
Być może w d810 coś poprawiono,ale nie rozumiem jednej rzeczy.
Jeżeli poruszenie powstaje w skutek drgań w komorze lustra, zakładacie, że przez jego uderzenie to dlaczego nie powstaje u mnie na czasie 1/10 i 70mm z Vr?
Przecież nie istotne, czy jest vr, czy go nie ma jeżeli drganie miałoby powstać w puszce w skutek uderzenia lustra, to vr by tego ni uchronił.
Wiem, że Jacek pisał o 200/f2 vr, ale to wydaje mi się, że ogniskowa i ciężar mogły mieć duży wpływ na poruszenie.
Czekam z ciekawością na Twój test :)
jeśli chodzi o wpływ "walnięcia lustra" na poruszenie zdjęcia, to najbardziej newralgiczne są czasy z przedziału ( pi-razy-drzwi) 1/30-1/125
krótsze czasy, ze swej natury , niwelują drgania lustra, a przy dłuższych (jak to Jacek napisał) działa czysta fizyka i drgania zdążą samoistnie wygasnąć, mając niewielki wpływ na zdjęcie
..ale to takie moje przemyślenia, nie poparte doświadczeniami w instytucie fizyki jądrowej, czy podobnym ;)
Rafał pamiętam to nagranie.
Być może w d810 coś poprawiono,ale nie rozumiem jednej rzeczy.
Jeżeli poruszenie powstaje w skutek drgań w komorze lustra, zakładacie, że przez jego uderzenie to dlaczego nie powstaje u mnie na czasie 1/10 i 70mm z Vr?
Przecież nie istotne, czy jest vr, czy go nie ma jeżeli drganie miałoby powstać w puszce w skutek uderzenia lustra, to vr by tego ni uchronił.
Wiem, że Jacek pisał o 200/f2 vr, ale to wydaje mi się, że ogniskowa i ciężar mogły mieć duży wpływ na poruszenie.
ja już cie prosiłem byś przeniósł się z rozważaniami do odpowiedniego tematu. tam to wałkowalismy pól roku, bo temat nie jest prosty. Ty tutaj zaczynasz wszystko mielić od nowa. Poczytaj tam, po co mamy przepisywać co tam napisano. Tym bardziej, że to nie jest na temat wątku.
Ja pisałem o 200/2 celowo, bo to stałka więc powinien być jeden czas graniczny. Mam też zooma 70-200VR, ale tu by trzeba było pisać dodając dla jakiej ogniskowej. I tak, też muszę używać o wiele krótszych czasów niż na D700.
Drgania są zawsze, pytanie tylko w jakim momencie jest wyzwalana migawka. Jeśli migawke wyzwala się później to drgania od lustra zdążą się wytłumić, więc D810 ma lepiej w tym względzie.
Skończmy ten temat, bo jeszcze jedno zdanie i to powycinam.
Mnie z kolei zastanawia co daje ta teoretyczna dyskusja i zgadywanka "co zrobił nikon", gdy praktyka jest
taka, że da sie z D810 focić z reki na długich ogniskowych na ewidentnie dłuższych czasach niż z D800,
o czym już wielokrotnie kilka osób tutaj pisało :)
Jacku, teksty o późniejszym wyzwalaniu migawki mozna miedzy bajki włożyć imho, bo przy foceniu
akcji nie widze jakichs opoznien przy wyzwalaniu migawki w stosunku do tego co miałem w starszych
body. Rzut oka na dane techniczne:
D810's AF shutter lag measured 0.210 second
D800's AF shutter lag measured 0.209 second
wiec generalnie to samo
Gdzieś indziej były podane inne czasy. Poszukam.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d810/nikon-d810A6.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d800/nikon-d800A6.HTM
miłej lektury :)
ja nie widze roznicy miedzy "dlugimi" czasami (handheld) d800 i d810- obie kamery sa do pupy.
a masz jakies dluzsze tele ze stabilizacja ?
Było podane - D800 ma 44ms, a D810 56ms opóźnienie migawki - czyli w D810 opóźnienie zwiększono - to pewnie jedna z kilku zmian, które pozwoliły wyeliminować problem występujący w D800.
Jak ktoś chce może bronić D800, a komu potrzeba do pracy czasów na granicy poruszenia, to raczej powinien kierować się w stronę D810 - tyle według mnie można powiedzieć w temacie ;)
Myslę, ze przeceniasz te 10 milisekund :) Szczególnie w momencie jak ktos foci z reki na przykładu dlugim tele :) Apropos shutter lagu w pewnych sytuacjach D810 ma tez czas krotszy niz D800 - once prefocused, shutter lag in Live View mode was 0.158 second, also faster than the D800/D800E's 0.184 second :) Pomiary 54 vs 43 ms dotycza focenia w normalnym trybie gdy szklo jest prefokusowane. Shutter lag w obu body przy foceniu np. w AF-S jest identyczny, okolo 200ms :) Wszystko jest opisane w linkach powyzej ktore cytowałem.
Generalnie D800 mial problem na roznych plaszczyznach - walaca komora lustra i zwiazane z tym wybracje - raz. Chaotycznie dzialajacy autofocus (brak dokladnosci i powtarzalnosci) dwa. I wszystkie te czynniki sie nalozyły i wyszło jak wyszło. Gdyby to byl problem tych paru milisekund pewnie by to firmware poprawiono :)
To ciekawe. Nie wiedzialem. Musialbym sprawdzic co daja rozne dlugosci lagow np z LV.
Ciekawe jednak dlaczego lag sie zwiekszyl w D810 skoro np Wiekszono fps i dopracowano AF
avlimoney
23-11-2014, 21:57
do wszystkich zainteresowanych:
czy ktoś się spotkał w d810 + 14-24 lub 24-70 z podobnymi objawami?:
przy iso 64 i długich czasach naświetlania, mimo wyższej wartości przysłony bo f/6,3, występują niepokojące rozmycia na brzegach kadru - widoczne bardzo mocno zwłaszcza z prawej strony.
Przykładowe sample zamieszczam poniżej:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/ipk65PJ-1.jpg?1
źródło (http://i.imgur.com/ipk65PJ.jpg?1)
i
http://i.imgur.com/Tu7E7iH.jpg?1
I pytanie kluczowe: czy ja popełniam jakiś błąd czy po prostu taka to uroda nowej puszki w cenie niezłego używanego auta??? ... Mam nadzieję, że to pierwsze.
Pozdrawiam serdecznie i proszę o merytoryczne uwagi.
Czemu akurat na puszke stawiasz a nie szkło?
avlimoney
23-11-2014, 22:02
ponieważ z d700 nie ma takich objawów wcale.
Coś podobnego miał Fatman z 14-24mm w D800 ;) czyli nic nie poprawili ;)
Czy za każdym razem tak jest? Czy akurat na tej sesji tylko?
avlimoney
23-11-2014, 22:04
to pierwsze testy ale z tego co widzę, na wszystkich szerszych ujęciach z zoomami Nikkora 2,8 są takie same objawy,
ciekawostką jest to, że np. ze stałką 35mm f/2.0 Nikkora jest czysto..
Może po prostu na 36mpx wychodzą wady których nie widać na 12mpx? Na D700 każde szkło było ostre... ;)
avlimoney
23-11-2014, 22:11
dokładnie taka była moja pierwsza myśl po zauważeniu tych baboli... Ale aż strach myśleć, że Nikon mógłby dać ciała w takiej skali, to znaczy, że po prostu wiodące szkła systemowe tej marki nie ogarniają matrycy D810...
Szczerze.. ciężko mi w to uwierzyć....
Ale kasy szkoda :)
ShutterStill
23-11-2014, 22:12
Może po prostu na 36mpx wychodzą wady których nie widać na 12mpx? Na D700 każde szkło było ostre... ;)
Też tak myślę :)
A 24-70 do najwybitniejszych nie należy
Ją na 16-35 mam ostre brzegi na D800 i D810.
Może krzywizna przedniej soczewki w 14-24 nie lubi się z 36Mpx?
ja czegos takiego nie mam z 24-70 (mimo 5 minut naswietlania). prawa strona identyczna z lewa ( w sensie ostrosci, kontrastu).
avlimoney
23-11-2014, 22:29
proszę Cię.. przecież 14-24 i 24-70 f/2,8 Nikkora to wybitni stałkojebcy i najlepsze zoomy w tej stajni... Poza tym to nie jakieś małe przekłamania w ostrości ale jajecznica rodem z Zenitara albo starszych ciemnych ultra-szerokich Sigm..
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/9d0bhAO-1.jpg?1
źródło (http://i.imgur.com/9d0bhAO.jpg?1)
http://i.imgur.com/oodP9Z6.jpg
avlimoney
23-11-2014, 22:43
ja czegos takiego nie mam z 24-70 (mimo 5 minut naswietlania). prawa strona identyczna z lewa ( w sensie ostrosci, kontrastu).
no dobrze Hyper, więc co może być przyczyną mojego przypadku?
U mnie kontrast też jest ok - tylko ta ostrość pojechana..
ShutterStill
23-11-2014, 22:45
proszę Cię.. przecież 14-24 i 24-70 f/2,8 Nikkora to wybitni stałkojebcy i najlepsze zoomy w tej stajni... Poza tym to nie jakieś małe przekłamania w ostrości ale jajecznica rodem z Zenitara albo starszych ciemnych ultra-szerokich Sigm..
Aż sprawdziłem moje 24-70 x2 i żadne nie ma problemu ani z d800 ani z d810 przy ISO 100/64 przy 30s naświetlania.
Obydwa stałkojebne zoomy były wypuszczone w erze 12-24Mpx max.
Jak kupowałem UWA do d800 to zamówiłem 14-24 i 16-35 i po wstępnych testach odesłałem 14-24 do Amazona a 16-35 został ze mną.
avlimoney
23-11-2014, 22:47
no i tu masz rację. Ale żeby aż tak...? <zdołowany>
ShutterStill
23-11-2014, 22:51
no i tu masz rację. Ale żeby aż tak...? <zdołowany>
Prześlij zdjęcia do Nikona i zobacz co powiedzą.
Prześlij do PL, UK i DE może któryś serwis da jakieś rozsądne wytłumaczenie
avlimoney, a jak zachowują się te szkiełka podczas dnia ?
avlimoney
23-11-2014, 22:57
avlimoney, a jak zachowują się te szkiełka podczas dnia ?
kurczę, jeszcze nie miałem szansy tego sprawdzić.. Ale dam znać jak najszybciej.
ShutterStill, dobry pomysł. Jakieś szybkie adresy? żeby nie krążyć od-do?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/0iFHWze-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/0iFHWze.jpg)
źródło: fotoblogia :-)
kurczę, jeszcze nie miałem szansy tego sprawdzić.. Ale dam znać jak najszybciej.
nie sądzę, żeby było inaczej za dnia, ale jak barwa światła w nowych puszkach ma wpływ na AF, to może na ostrość fotek również ?,.. piernik wie :roll:
mnie to przypomina onegdaj moją S24-70, tylko, że tam była nieostra jedna strona kadru, więc sprawa oczywista była, że sztuka do bani
ShutterStill
23-11-2014, 23:06
Adresów na szybko nie mam :(
Do PL bym zadzwonił i zapytał.
UK zapytałem na czacie online
A DE bym użył "zadaj pytanie" na niemieckiej stronie używając Google Chrome do tłumaczenia strony i tekstu
avlimoney
23-11-2014, 23:22
nie sądzę, żeby było inaczej za dnia, ale jak barwa światła w nowych puszkach ma wpływ na AF, to może na ostrość fotek również ?,.. piernik wie :roll:
mnie to przypomina onegdaj moją S24-70, tylko, że tam była nieostra jedna strona kadru, więc sprawa oczywista była, że sztuka do bani
no w moim przypadku, również problem dotyczy głównie strony prawej choć lewa nie jest wolna od problemu.
Dodatkowo jak już mówiłem: z d700 i d300 nie było żadnych odchyleń od normy - cała powierzchnia kadru charakteryzowała się idealną ostrością, czyt. była jak żyleta :)
po sprawdzeniu, już wiem, że ani długi czas naświetlania (dłuższy niż 30 s.), ani wartość ISO (czy to 64 czy 400) nie są bezpośrednimi przyczynami omawianego problemu.
Czemu akurat na puszke stawiasz a nie szkło?
bo przedtem robił na 12 Mpx
to pierwsze testy ale z tego co widzę, na wszystkich szerszych ujęciach z zoomami Nikkora 2,8 są takie same objawy,
ciekawostką jest to, że np. ze stałką 35mm f/2.0 Nikkora jest czysto..Wątpię czy z 35/2 jest żyleta na brzegach ...
Ja na 36 Mpx matrycy miałem ostro na brzegach tylko na jednym obiektywie. 200/2 :) inne stałki trzeba było przymknąć do 5,6 ;) a zoom nie był ostry żaden, po jakimkolwiek przymknięciu ;)
Może po prostu na 36mpx wychodzą wady których nie widać na 12mpx? Na D700 każde szkło było ostre... ;):)
Też tak myślę :)
A 24-70 do najwybitniejszych nie należy
Ją na 16-35 mam ostre brzegi na D800 i D810.
Nie masz ;) Tzn one są ostre, ale nie tak per piksel na cropie 100%.
No wiesz, robisz alarm nie mając zrobionych normalnych zdjęć?
Ale cie zmartwię, nie będzie super żylety.
Dodatkowo jak już mówiłem: z d700 i d300 nie było żadnych odchyleń od normy - cała powierzchnia kadru charakteryzowała się idealną ostrością, czyt. była jak żyleta :)
po sprawdzeniu, już wiem, że ani długi czas naświetlania (dłuższy niż 30 s.), ani wartość ISO (czy to 64 czy 400) nie są bezpośrednimi przyczynami omawianego problemu.Nie ma zoomów perfekcyjnie ostrych na brzegach matrycy 36 Mpx. Koniec tematu ;)
Mało która stałka jest tam żyletą. W szczególności otwarta.
No pracą tego szkła na D300 to akurat nie ma się co za bardzo sugerować... Przecież to crop.
Wiele osób zapomina też o dyfrakcji, która zbiera swoje żniwo przy małej dziurze... Powinno się toto skalować do 9mpix i wtedy oceniać ostrość...
avlimoney
24-11-2014, 02:52
bo przedtem robił na 12 Mpx
Wątpię czy z 35/2 jest żyleta na brzegach ...
Ja na 36 Mpx matrycy miałem ostro na brzegach tylko na jednym obiektywie. 200/2 :) inne stałki trzeba było przymknąć do 5,6 ;) a zoom nie był ostry żaden, po jakimkolwiek przymknięciu ;)
straszne rzeczy opowiadasz, idę wziąć tabletkę..
Nie masz ;) Tzn one są ostre, ale nie tak per piksel na cropie 100%.
No wiesz, robisz alarm nie mając zrobionych normalnych zdjęć?
Ale cie zmartwię, nie będzie super żylety.
"Normalnych"? No dla mnie właśnie te nocne są normalne. :)
Nie ma zoomów perfekcyjnie ostrych na brzegach matrycy 36 Mpx. Koniec tematu ;)
Mało która stałka jest tam żyletą. W szczególności otwarta.
Nie ma zoomów perfekcyjnie ostrych na brzegach matrycy 36 Mpx ???
Dlaczegoo? <płacz i wyrywanie włosów z głowy>
avlimoney
24-11-2014, 02:55
Wiele osób zapomina też o dyfrakcji, która zbiera swoje żniwo przy małej dziurze... Powinno się toto skalować do 9mpix i wtedy oceniać ostrość...
..co do dyfrakcji, często obserwujemy ją - faktycznie - przy przymkniętej przysłonie.
Ale mój problem dotyczy zakresu f/4 do f/8 a nie wyższych wartości.. Więc o przyczynie jaką jest dyfrakcja, tutaj akurat nie ma mowy.
avlimoney
24-11-2014, 03:06
No pracą tego szkła na D300 to akurat nie ma się co za bardzo sugerować... Przecież to crop.
zgadza się - z rozpędu tak napisałem. Oczywiście - zapominamy o d300. :)
http://www.valuebasket.pl/pl_PL/Nikon-D810-Digital-SLR-Camera-Body-Only/mainproduct/view/16648-AA-NA
Czy ktoś kupował u tego sprzedawcy ?? Bo ceny są bardzo niskie.
Atum nie kupowałem, lecz czytałem, gdyż również jestem na kupnie. Wysyłka Hong Kong i gwarancja sklepu - czas oczekiwania na przesyłkę różny. Ryzyko wysokie.
Nie ma się co czarować. Jak kupowałem swój aparat to też myślałem o takich sklepach.
We wszystkich dostawa była z HH, czas oczekiwania kilka tyg., gwarancja sklepu
i co najgorsze kasa z góry. Tak że ryzyko spore. Ostatecznie kupiłem taniej z dystrybucji
niemieckiej z gwarancją europejską i jest git.
Maciek N
26-11-2014, 16:49
Atum nie kupowałem, lecz czytałem, gdyż również jestem na kupnie. Wysyłka Hong Kong i gwarancja sklepu - czas oczekiwania na przesyłkę różny. Ryzyko wysokie.
Dzwoniłem do nich i poinformowano mnie że w styczniu będzie możliwość kupna za pobraniem. Podobno trwają negocjacje z firmą kurierską.
Tyle że faktury nie dają.
Poczytałem nie wystawiają faktury :/ A ja muszę odliczyć vat i podatek co da mi niższa cenę :)
nie wystawiaja faktury, czyli na jakiej zasadzie dziala ta firma?
avlimoney
26-11-2014, 21:40
iso w D810 słabsze niż iso w D700 ?
Czy ktoś ma podobne odczucia? Dlaczego w D810 już przy wartości 1600 wyraźnie widać na zbliżeniu występowanie niechcianych niebieskich i czerwonych pikseli? (oczywiście przy odpowiedniej ekspozycji)
Jestem po kolejnych testach - tym razem "zmierzchowych z ręki" (sample później).
iso w D810 słabsze niż iso w D700 ?
D810 już przy wartości 1600 wyraźnie widać na zbliżeniu występowanie niechcianych niebieskich i czerwonych pikseli? (oczywiście przy odpowiedniej ekspozycji)
).
pewnie chodzi Ci o to, jak porównasz cropy 100% D810 z D700, to odnosi się takie wrażenie
po przeskalowaniu D810 do 12mln pikseli, dużo z tych szumów znika i wtedy można zacząć porównywać
avlimoney
26-11-2014, 22:32
pewnie chodzi Ci o to, jak porównasz cropy 100% D810 z D700, to odnosi się takie wrażenie
po przeskalowaniu D810 do 12mln pikseli, dużo z tych szumów znika i wtedy można zacząć porównywać
nie nie.
Absolutnie nie. A jeśli już idziemy tą drogą, to powiedz mi drogi kolego, po co więc jest te 36 milionów na niezmienionej rozmiarowo matrycy? No po co? Chyba nie po to żeby skalować....?
Szum na wyższym ISO w D700 jest mniej kolorowy bo uśredniana jest spora część informacji o kolorze, a w ciemnych tonach kolor jest w dużym stopniu w ogóle usuwany ;)
Dlatego właśnie szum w nowych matrycach jest bardziej kolorowy przy 1:1 ale za to ma więcej informacji.
nie nie.
Absolutnie nie. A jeśli już idziemy tą drogą, to powiedz mi drogi kolego, po co więc jest te 36 milionów na niezmienionej rozmiarowo matrycy? No po co? Chyba nie po to żeby skalować....?Po to by mieć na ISO 100 niesamowicie dużo detalu.
Co do wysokich ISO. Myslę, że jednak skalujesz zdjęcia. Od czasu zakupu D800 wydajesz klientom większe zdjęcia? Albo wrzucasz do netu większe w pikselach? Wątpię. Pliki z D800 pomniejszasz 3x bardziej niż z D700.
Nie analizuj cropów, bo ci wyjdzie, że detalu masz mniej :) :) :) bo z D800 sa mniej ostre zdjęcia. Same paradoksy wyłażą.
nie przekonujecie mnie swoimi argumentami no ale dobrze. A jak to jest z d4s?
I jeszcze pytanie pomocnicze: użytkujecie d700 i d810 aby mieć merytoryczną skalę porównawczą o jaki rodzaj zakłóceń na wyższych wartościach iso w D810 chodzi?
użytkuje D700 i D610, "mechanizm problemu", o którym piszesz, występuje w przypadku tego tandemu tak samo, tylko z mniejszym nasileniem
..a co chodzi z tym D4s ?
tam masz 16mln px
reszta , jak poniżej
chociaż mechanizm tego zjawiska jest oczywisty.
Kto chce mieć niskie szumy na wysokim ISO wybiera aparat z niskoszumiącą matrycą o dużych pixelach a nie aparat z matrycą o maksymalnej dostępnej na rynku liczbie pixeli. Dlatego właśnie co innego kupi reporter do reportaży sportowych a co innego pejzażysta.
Pawel Pawlak
26-11-2014, 23:35
nie przekonujecie mnie swoimi argumentami no ale dobrze. A jak to jest z d4s?
I jeszcze pytanie pomocnicze: użytkujecie d700 i d810 aby mieć merytoryczną skalę porównawczą o jaki rodzaj zakłóceń na wyższych wartościach iso w D810 chodzi?
zrób sobie odbitkę o takiej samej wielkości z d700 i d810 to zobaczysz co bardziej szumi i generalnie co lepiej wygląda. Iso dowolne. Sam zobaczysz co bardzij Ci odpowiada. Jak wyjdzie że d700 oddam Ci mojegą mało używanego d700 z gripem, atomową baterią i ładowarką do niej za "golasa" d810 - po co się masz męczyć z tymi szumami...
nie zgodzę się i z tym. Jeśliby tak rzeczywiście było, Nikon zaprezentował by coś godnego w temacie "dużych pikseli" jako następcę d700. A tak się składa, że po sześciu latach poza d4s nie ma w tej kategorii nic. Czy to znaczy, że ktoś kto podejmuje wyzwanie ambitnej reporterki, ma dziś wybór tylko pomiędzy d750 a d4s ? Jeżeli faktycznie tak jest, to jest to bardzo nie ok.
nie wiem, co rozumiesz przez "ambitną reporterkę", ale dla takich ambitnych i zasobnych w grosze, to jest właśnie D4s, a dla nie zasobnych w grosze, pozostaje narzekanie, że D700 nie doczekał sie tak naprawde następcy, i na ten temat jest co najmniej milion postów na tym forum :mrgreen:
D750 nie jest napewno do ambitnej reporterki, powody/,.. na szybko dwa (słaba konstrukcja, słaby bufor)
A tak jeszcze nawiasem mówiąc: d810 bez względu na te swoje 36 mln., po prostu nie powinien mieć gorszych rezultatów w temacie iso od swojego dziadka d700.. Dla mnie to oczywiste a Wy dalej marketingowo generalizujcie. :)
poczekaj jeszcze kilka lat, a na pewno to się zmieni ->>> postęp
... albo nie, bo wtedy puszki pokroju D810, będę mieć 72, a może 108 mln pikseli i "mechanizm problemu" będzie nadal aktualny, a następcy D700 nadal nie będzie,.. ja straciłem nadzieję :confused:
Jest jeszcze Df do wyboru z małą ilością pikseli dla fanów klasycznego fotografowania ;)
Do D810 trzeba się przyzwyczaić i później okaże się, że nie ma marketingowej ściemy w tym, że obraz jest lepszy niż w D700.
Ja używam D800 m.in w repo, spisuje mi się na wysokim iso znacznie lepiej niż D700, za cholere bym nie wrócił do siedemsetki.
Pawel Pawlak
26-11-2014, 23:57
na wysokim iso d800 jest powyżej 1EV bardziej używalny niż d700, niezależnie od sytuacji. Nawet jeśli przyjąć że d810 jest trochę słabszy niż d800 to nadal 1EV przewagi powinno być. Co do D4/d4s to do iso6400-12800 będzie podobnie używalny do d800(pewnie do d810 też) z tym że będzie miał lepszy DR ale słabsze detale/ostrość przy tej samej wielkości odbitki końcowej.
raz już Nikon był, jak Św.Mikołaj i zapodał tandem D3 (dla wymagających repo i drogi) i mający dla wielu "praktycznie te same bebechy" D700, za połowę ceny,
teraz Nikon zaczął zarabiać, na tych, co wiecznie "gonią tego króliczka", bo każda pojawiająca się puszka, to nie jest jednak TO ;)
Imo odczuwalna różnica jest sporo większa niż 1ev. Kolor który trzyma, DR, a szum po przeskalowaniu do 12mpx po prostu znika.
avlimoney
27-11-2014, 00:02
raz już Nikon był, jak Św.Mikołaj i zapodał tandem D3 (dla wymagających repo i drogi) i mający dla wielu "praktycznie te same bebechy" D700, za połowę ceny,
teraz Nikon zaczął zarabiać, na tych, co wiecznie "gonią tego króliczka", bo każda pojawiająca się puszka, to nie jest jednak TO ;)
..ale ja nie gonię króliczka, - ja po prostu chcę mieć większe możliwości w słabych warunkach oświetleniowych..
głównie krótszy czas bez utraty jakości.. no i rozpiętość tonalną dokładniejszą..
Imo odczuwalna różnica jest sporo większa niż 1ev. Kolor który trzyma, DR, a szum po przeskalowaniu do 12mpx po prostu znika.
co masz na myśli pisząc: "Kolor który trzyma" ? I drugie pytanie: po co więc te 36 mln? Po to, żeby skalować??
co masz na myśli pisząc: "Kolor który trzyma" ? I drugie pytanie: po co więc te 36 mln? Po to, żeby skalować??
Porównaj kolory na iso3200 i wyższych w D700 i D800. W dziadku już się lipa robi, zażółcenia, kolory się zlewają etc - D800 trzyma barwy dużo dłużej, można więcej z plikiem zrobić.
Po to, że jak nie musisz przeskalowywać na niskim iso to masz mega detal. A po cholere w repo 36mpx? Niepotrzebne więc, robisz resize i masz czysty obrazek. Zresztą bez przeskalowania przy takiej samej wielkości wydruku i tak będziesz miał znacznie lepszy obraz niż z D700. Problem mają tylko ci którzy powiększają 1:1 (po co? przecież tak się nie ogląda zdjęć - ani na monitorze ani na wydruku) czego nie jestem w stanie zrozumieć.
Pawel Pawlak
27-11-2014, 00:51
Nie potrafisz zrozumieć ze zawsze mając taką samą wielkość końcową skalujesz? Niezależnie czy to odbitka 10x15, czy wydruk 100x150, czy miniaturka w necie 900x600? I zawsze ostatecznie obrazek z D800/810 będzie wyglądał znacznie lepiej
..ale ja nie gonię króliczka, - ja po prostu chcę mieć większe możliwości w słabych warunkach oświetleniowych..
głównie krótszy czas bez utraty jakości.. no i rozpiętość tonalną dokładniejszą..
No i masz wiele większe mozliwości w słabych warunkach. Bezdyskusyjnie. Zrób dwa zdjęcia i porównaj. Zrób w identycznych warunkach, wrzuć tu nefy to ci tu to udowodnimy. Na Twoich zdjęciach (o ile nie będziesz oszukiwał).
. I drugie pytanie: po co więc te 36 mln? Po to, żeby skalować??Tu odpowiedź jest superprosta. Po to by mieć więcej detalu niż w D700 na niskich ISO. Wyobraź sobie, że to body studyjne i że nie wszyscy mają parcie na wysokie ISO. I są bardziej zadowoleni niż z D700, który przez bazowe ISO 200 i tylko 12 Mpx mocno odstawał w studiu od Canona 5Dmk2.
D800/810 nie są aparatami reporterskimi. Reporterski jest D4s.
Nikon nie ma kontynuacji D700 w prostej linii.
A co takiego ma 5Dmk3 czego nie ma D750? 1/8000. Matryce ma słabszą, nie ma wbudowanej lampy.
Nikon D8xx nie jest puszką uniwersalną. D700 też nie był puszką uniwersalną.
Ja wiem, że dziś reporterzy mogą być niezadowoleni, ale kiedyś studyjniacy nie byli szczęsliwi. Ciebie to nie obchodzi, boś reporter. Mnie obchodzi, bom studyjniak. Bilans wreszcie się zrównał ;) Proszę nie płakać ;)
avlimoney
27-11-2014, 02:33
Co tak strasznie dyskwalifikuje w reporterce np. D750?
słaby korpus, słaby bufor, ruchomy wyświetlacz i te pokrętła pożal się Panie Boże..
A co takiego ma 5Dmk3 czego nie ma D750? 1/8000. Matryce ma słabszą, nie ma wbudowanej lampy.
Nikon D8xx nie jest puszką uniwersalną. D700 też nie był puszką uniwersalną.
Ja wiem, że dziś reporterzy mogą być niezadowoleni, ale kiedyś studyjniacy nie byli szczęsliwi. Ciebie to nie obchodzi, boś reporter. Mnie obchodzi, bom studyjniak. Bilans wreszcie się zrównał ;) Proszę nie płakać ;)
obchodzi mnie wszystko. Każdy piksel ;-)
"Nikon D750 to pełno-klatkowa lustrzanka, którą producent lokuje pomiędzy amatorskim D610 oraz profesjonalnym D810. Zarówno pod względem możliwości, jak i ceny." źródło: fotoblogia
No tak: bądź tu mądry i pisz wiersze.
No to jak już mam tego profesjonalnego Nikona d810, który sobie nie radzi za dobrze z iso 2000, to może się przeniosę do studia? Kto wie...? W końcu nieznane są wyroki boskie :) Może tak właśnie miało być? Bóg mnie wziął i zaprowadził nad ten brzeg.
..a i jeszcze jedna rzecz: co z tym skalowaniem przy wydruku do 100x150 ? Bo kompletnie tego nie kumam.
Może za mało w życiu zrobiłem takich formatów. Tylko nie bij, że zapytałem.. ;-)
Ja nie kumam, jak można nie kumać. Zrób dwa identyczne zdjęcia na ISO 6400, 12800, 25600 z D700 i D800. Wydrukuj je w tym samym formacie (dowolnego rozmiaru). Gwarantuję, że nigdy to z D700 nie będzie lepsze. Przy formacie pocztówkowym mogą być co najwyżej porównywalne.
Ponieważ masz obydwa aparaty, to dobrzy by było, gdybyś udostępnił NEF dla innych. Coś takiego, jak tu. http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3238672&postcount=3
Do pokazanych zdjęć na ISO 12800 chciałbym zobaczyć też fotkę z D700, która oczywiście ma wykazać, że jest lepszej jakości od tych z D750 i D810 ;)
miałem na myśli 100 cm. x 150 cm.
Nie ma znaczenia, do jakiej wielkości skalujesz. Jeśli porównujesz, to taki sam kadr, tej samej wielkości. Chyba, że z D700 oddawałeś parze młodej odbitki pocztówkowe, a z D810 chcesz oddawać 20x30.
Jeśli sakujesz w dół, to szum w D810 zmniejsza się bardzo mocno, a rośnie detal. Jeśli skalujesz w górę, to szum z D700 bardzo rośnie, a detal ginie (albo masz schodki, albo wygładzanie).
Maciek N
28-11-2014, 12:22
Warto jeszcze dodać że stosowanie korekcji szumu np. luminancja w LE z D810 i porównywalnie na D700 to inna bajka. Podobnie jest ze stosowaniem innych filtrów. Generalnie mówiąc stosowanie wszelkich efektów i korekcji obrazu na plikach z D810/D800 jest mniej degradowane dla zdjęcia niż z plików z D700.
Właśnie obrabiam zdjęcia z D800 i MK2. Różnica w obrabianiu zdjęć jest kolosalna. Mam na myśli wyostrzanie, luminancję itp. Tu jest niesamowity atut wyższej rozdzielczości.
Czy wiele z Was robi zdjęcia użytkowe na ISO 6400 i więcej? lub jaki procent/
Ja osobiście rzadko przekraczam ISO 1600-2500 - te ISO stanowi około 2% moich zdjęć - pozostałe do max. ISO800
Zrobiłem własny test porównałem zdjęcia TOP67 i widzę to samo: szum do ISO 3200 w D700, D600 czy D800 jest praktycznie porównywalny, dopiero na wyższych czułościach można zauważyć różnice...raczej w kolorze szumu,
bo wszystkie już generują szum ale w innej kolorystyce (widać to szczególnie przy wyciąganiu z cieni)
W skalowaniu wiadomo że wygrywają nowsze matryce.
ja uzywam D810 do ISO12800 (tak mam ustawione autoiso), ale odsetek zdjec na 6400 i wiecej to pewnie nie wiecej niz 1-2%. niemniej jednak dobrze miec swiadomosc, ze takie zdjecie wydrukowane w A4 nadal daje bardzo dobra jakosc.
Czy wiele z Was robi zdjęcia użytkowe na ISO 6400 i więcej? lub jaki procent/
Ja osobiście rzadko przekraczam ISO 1600-2500 - te ISO stanowi około 2% moich zdjęć - pozostałe do max. ISO800
Zrobiłem własny test porównałem zdjęcia TOP67 i widzę to samo: szum do ISO 3200 w D700, D600 czy D800 jest praktycznie porównywalny, dopiero na wyższych czułościach można zauważyć różnice...raczej w kolorze szumu,
bo wszystkie już generują szum ale w innej kolorystyce (widać to szczególnie przy wyciąganiu z cieni)
W skalowaniu wiadomo że wygrywają nowsze matryce.
Do ISO 800?!
Podziwiam i nie rozumiem :)
Po co w takim razie kupować FF? Do ISO 800 to ja jechałem na D300.
Na D700 faktycznie staram się nie przekraczać 2,5k ale 1600 beż żadnych oprów.
małe porównanie
http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=canon_eos6d&attr13_1=nikon_d750&attr13_2=nikon_d610&attr13_3=nikon_d810&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&normalization=full&widget=1&x=-0.31669396874650074&y=0.521981171715018
a na górze jest możliwość wł/wył światła, fajne efekty
jeśli przesuniemy ramkę na nitki kolorowe obok colorchecker to pomarańcz i czerwony jakoś dziwnie wygląda wg D810
oraz dziwne kolorki, wygląda na moire, a może sie mylę, widac to na czarnobiałej rycinie po lewo obok zdjęcia hinduski, tam przesuwając tą ramkę, zwłaszcza przy górnej części pojawiają sie dziwne artefakty, widac to wyraźnie dla D810 na iso 100
a jak wg was?
Do ISO 800?!
Podziwiam i nie rozumiem :)
Po co w takim razie kupować FF? Do ISO 800 to ja jechałem na D300.
Na D700 faktycznie staram się nie przekraczać 2,5k ale 1600 beż żadnych oprów.
Raczej Ja nie rozumiem :)
Używam niskiego ISO dla lepszego DR, zakresu tonalnego itd.
Dla mnie FF to nie tylko wysokie używalne ISO
Przeczyściłem wątek.
Uzyskałeś odpowiedź. Jak masz jeszcze wątpliwości, to tylko z przykładami. Pokaż takie samo ujęcie z D700 i D810 na wysokim ISO. W NEF.
Przeczyściłem wątek.
Ufff...
Pieknie dziekuje :)
Jak masz jeszcze wątpliwości, to tylko z przykładami. Pokaż takie samo ujęcie z D700 i D810 na wysokim ISO. W NEF.
Od tego to powinien autor tej watpliwej jakosci epopei w temacie obrazowania D8xx zaczac :)
pozdro
Stało się ! Zobaczymy czy znowu polubię Nikona czy odwrotnie :) Ale DX 10 fps niech też zrobią :)
Stało się ! Zobaczymy czy znowu polubię Nikona czy odwrotnie :) Ale DX 10 fps niech też zrobią :)
no to ciekaw jestem efektów. Daj znać niebawem jak oceniasz puszkę.
Porównanie mechanizmu lustra D800 vs D810 (można włączyć napisy) LINK (https://www.youtube.com/watch?v=SynB6Qypk4c)
no troche bardziej sie giba w d800. potwierdza to doswiadczenia forumowiczow.
fotomarek_k
06-12-2014, 00:37
no troche bardziej sie giba w d800. potwierdza to doswiadczenia forumowiczow.
No, widać to było już na porównaniu zrobionym dawno przez Fatmana- zdaje się z 700ką porównywał. Na podlinkowanym filmie widać jednak wyraźniej, że wygaszanie drgań opadającego lustra trwa długo...
genghiskhan
07-12-2014, 11:14
Witajcie, D810 użytkuję od dnia premiery, jak dotąd wszystko było okej. Na wczorajszym ślubnie strasznie wkurzał mnie AF. Na kilku szkłach były problemy z ostrzeniem, niby było potwierdzenie ostrości, a jak oglądałem dokładniej poszczególne klatki okazało się, że w na wielu fotach nie ma w ogóle ostrości...co ciekawe nie jest to problem front czy back focusa.... Jak to dziadostwo trafi w punkt to jest żyleta nawet na wysokim iso, czy spotkaliście się już z takimi problemami? Wybaczcie ale nie mam czasu przekopywać się przez ponad 100 stron forum, będę wdzięczny za odpowiedzi....
Wysłać puszkę i szkła do kalibracji? Jeśli tak to gdzie i jak się za to zabrać?
Szkła jakie posiadam N 28/1.8, sigma 35 1.4 art, N 50 1.4G, N85 1.4G
Może po prostu wczoraj zawiniła dość ciemna sala, albo coś namieszałem z ustawieniami AF? Jakie rekomendujecie?
Pozdr i z góry dzięki za pomoc
czasami własnie jest tak, ze warunki oświetleniowe nie pozwalają sprzętu pracować jak nalezy i sie po prostu gubi af.
U mnie tez w d800 sie tak podziało na jednym zleceniu a na nastepnym już wszystko było ok. Ja bym radził jeszcze potestowac zanim wyślesz go do serwisu w PL gdzie albo nic nie stwierdzą albo wykalibrują wg ustawień producenta i nic ci to nie da lub nawet bedzie gorzej lub ci jeszcze cos dodatkowo popsują.
genghiskhan
07-12-2014, 11:32
Testował będę, pewnie, że tak. A który tryb AF-C używacie? Śledzenie 3d? 21 czy może 51 punktów? Jak wypadają nowo dodane "grupy" ?
na moim d800 uzywam róznych trybów-lubie sprawdzać jak zachowuje sie af przy róznych ustawieniach i powiem ci, że ostatnio duzo na af-c i 3d nawet nie narzekam zbytnio.
.. okazało się, że w na wielu fotach nie ma w ogóle ostrości...co ciekawe nie jest to problem front czy back focusa.... .
Wysłać puszkę i szkła do kalibracji?
Jak ci mają skalibrować, skoro to nie FF/BF ?
Zgaduję, że masz pruszone zdjęcia, za długi czas. Znam to doskonale z D800.
genghiskhan
07-12-2014, 12:15
Zapodam może kilka sampli popołudniu, to nie poruszenia.... czasy 1/200 + walniecie lampa....nie wiem może za dużo wymagam od za ciemnej sali;)
A może stary temat czyli wł/wył wspomaganie w lampie
Proponuje to sprawdzić
genghiskhan
07-12-2014, 12:51
wspomaganie włączone, działa jedynie w af-s, w af-c niestety nie, a takie cyrki zdarzają się w obu trybach...
np przeglądając szersze plany z 28 1.8 oglądam zdjęcie i ostrości nie ma nigdzie, co jest po prostu dziwne, bo przecież gdyby był FF/BF no to jakieś elementy planu były by ostre....
wspomaganie włączone, działa jedynie w af-s, w af-c niestety nie, a takie cyrki zdarzają się w obu trybach...
np przeglądając szersze plany z 28 1.8 oglądam zdjęcie i ostrości nie ma nigdzie, co jest po prostu dziwne, bo przecież gdyby był FF/BF no to jakieś elementy planu były by ostre....
Na każdym zdjęciu nie było ostrości? Tylko z 28mm był ten problem czy z innymi obiektywami też?
Faktycznie najlepiej jak pokażesz przykładowe zdjęcie.
fotomarek_k
07-12-2014, 13:10
Sprawdź, czy program nikonowski pokazuje, które punkty af były aktywne na tych zwalonych kadrach- jeśli nie pokaże żadnego, to ja miewam podobnie w 800ce i to nawet w dobrym świetle :-( I serwis nie wie dlaczego...
genghiskhan
07-12-2014, 13:41
Dobra sprawdzę zapisane punkty AF, myślę, że jest to dobry trop. A takie jazdy działy się z każdym szkłem jakie posiadam, ale najbardziej wkurzające jest to na szerokim kącie, gdzie zamiast detalu mam mydło.
A ustawione masz w menu priorytet ostrości przy trybie AF-C?
genghiskhan
08-12-2014, 00:07
Zawsze mam priorytet ostrości, a nie sputu migawki... Oglądam właśnie sobie punkty ostrości w ViewNx no i jednak jest okej, tam gdzie punkt jest to ostrość jest w tym punkcie, natomiast są też foty gdzie punktu nie ma i ostrości brak, wygląda to na gruuuby backfocus
Przecież 28 1.8 ma focus shift! U mnie z bliska jest 50/50. Z dala troche lepiej. Fajne szklo ale...
Sent from my amazing iPhone 6+
Taaa, 28 1.8 ma focus shift... Bo tak optyczni napisali? hehe To dziwne, bo mój nie ma, tak samo i 50 1.4G też nie ma (a "wszyscy" piszą, że ma).
Zresztą nawet na tym forum jest mnóstwo osób, które są właścicielem 28 1.8g i jakoś u nich za cholerę nie chce wystąpić FS, mimo iż "optyczni" tak napisali :-) Eh...
Przecież 28 1.8 ma focus shift! U mnie z bliska jest 50/50. Z dala troche lepiej.
Co rozumiesz pod pojęciem 50/50? Rozkład GO? To normalne.
fotomarek_k
08-12-2014, 16:41
(...)Oglądam właśnie sobie punkty ostrości w ViewNx no i jednak jest okej, tam gdzie punkt jest to ostrość jest w tym punkcie, natomiast są też foty gdzie punktu nie ma i ostrości brak, wygląda to na gruuuby backfocus
No to jednak coś nie tak ze sprzętem- wybrany czujnik ostrości powinien być zaznaczony w pliku, nawet jeśli błąd pomiaru występuje :-(
genghiskhan
08-12-2014, 22:37
A czy nie będzie go jeśli używałem do danego ujęcia AF-lock? O zjawisku focus shift nie słyszałem, ale jego opis pasowałby do niektórych moich problemów....
Jeśli masz priorytet ostrości, to aparat nie powinien zrobić zdjęcia. Zrobi dopiero gdy w wybranym polu AF pojawi się obiekt w odpowiedniej odległości.
Co rozumiesz pod pojęciem 50/50? Rozkład GO? To normalne.
Trafione/pudła
Sent from my amazing iPhone 6+
avlimoney
09-12-2014, 18:03
Dobra sprawdzę zapisane punkty AF, myślę, że jest to dobry trop. A takie jazdy działy się z każdym szkłem jakie posiadam, ale najbardziej wkurzające jest to na szerokim kącie, gdzie zamiast detalu mam mydło.
KONIEC BANA! HURAAAAAAA ! Panie Moderatorze, jest Pan bardzo życzliwy :)
genghiskhan, mam u siebie to samo lecz problem z tzw. "mydłem" występuje u mnie w d810 + wszystkie obiektywy (zarówno przy 14-24 jak i 24-70 oraz 70-200) zwłaszcza po prawej stronie kadru - na jego brzegu..
Dodam, że na tych samych fotach, ostrość w centrum kadru jest idealna a uśredniona na całej powierzchni kadru jest bardzo dobra. (poza wspomnianym prawym brzegiem kadru).
Przykładowe foto prosto z rawa poniżej:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/j9wJ8ZH-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/j9wJ8ZH.jpg)
http://i.imgur.com/Fv1giWw.jpg
pozdrawiam :)
avlimoney
13-12-2014, 04:31
witam, czy ktoś tu z obecnych wie jak podczas wielokrotnej ekspozycji wykonać dwie następujące po sobie ekspozycje na długim czasie za pomocą samowyzwalacza? Tak aby móc samemu zdecydować o czasie wyzwolenia migawki? Pozdrawiam :)