PDA

Zobacz pełną wersję : D810 oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8

HYPER
13-08-2014, 16:27
to pewnie potrwa z 6-12 miesiecy. moze nawet nie nastapic biorac pod uwage, ze w momencie premiery (a wiec takze ustalania polskiej ceny) € bylo jakies 8-10 groszy tańsze. wcale bym sie nie zdziwil gdyby cena pozostala na tym poziomie albo nieco wzrosla. dlatego ja swoja sztuke juz kupilem i tylko czekam na urlop zeby sie troche nacieszyc nowym nabytkiem.

lukaszk
13-08-2014, 16:30
Ja d800 kupiłem zaraz po premierze za 11999, a potem dosyć szybko cena spadła na jakieś 11000 więc może i teraz będzie podobnie.

HYPER
13-08-2014, 18:18
D810 jest kreowany na nastepce D800E a nie D800. Tam cena spadala duzo wolniej i nigdy nie spadla tak znaczaco jak cena D800.

swoja droga to zainstalowalem tego NX-D... niezly koszmarek. mam nadzieje, ze znajdzie sie jakis haker, ktory rozpracuje NX2 tak zeby mozna bylo nefy z D810 otwierac.

lukaszk
13-08-2014, 19:20
D810 jest kreowany na nastepce D800E a nie D800. Tam cena spadala duzo wolniej i nigdy nie spadla tak znaczaco jak cena D800.

Mam nadzieje, że nie masz racji i jednak trochę spadnie;)
Poczekam jeszcze z 1-2 miesiące, bo mi się nie spieszy...

Generalnie np. w USA d180 jest w cenie d800e a u nas jest ponad 2k różnicy.

siona
13-08-2014, 19:39
Cena d800e nie spadała bo był on w dystrybucji selektywnej jak eufemistycznie nazwał działania kartelowe nikon

genghiskhan
13-08-2014, 20:33
Widział już ktoś może w Polsce niższa cenę niż 13399?
Ciekawe kiedy spadnie do 12000, czyli do ceny z allegro bez FV.

Jak ktoś chce bardzo dobrego sprzętu z tej półki to uważam, że tysiak w tą czy w tamta nie robi dużej różnicy.

fotomarek_k
13-08-2014, 20:59
Jak ktoś chce bardzo dobrego sprzętu z tej półki to uważam, że tysiak w tą czy w tamta nie robi dużej różnicy.

Racja.
Ale racjonalne, że poczeka na doświadczenia betatesterów. Bo te kilka, kilkanaście m-cy nie ma większego znaczenia w przypadku narzędzia do pracy.

docxxx
13-08-2014, 21:03

Jedno z głupszych twierdzeń, jakie słyszałem. Nie szanujesz pieniądza, to smutne.

ekonet
13-08-2014, 21:23
Jedno z głupszych twierdzeń, jakie słyszałem. Nie szanujesz pieniądza, to smutne.
To tylko pieniądz. Czemu miałby oczekiwać szacunku?

nikoniarz
13-08-2014, 21:29
Dokładnie- pieniądz rzecz nabyta... Jeśli ktoś ma na tyle elastyczny zasób gotówki, że tysiak "dopłaty" nie robi mu różnicy to czemu miałby nie kupić...

Pawel Pawlak
13-08-2014, 21:57
ale co to ma wspólnego z szanowaniem pieniądza ? pieniądz to dobro jak każde inne - ma swoją wartość i tyle. Jeśli dla kogoś wartość 1000zł potencjalnej redukcji ceny d810, w dłuższym okresie czasu, jest mało istotne w stosunku do korzyści jakie przyniesie mu nowe narzędzie przacy/nowa zabawka już teraz, to dlaczego ma nie kupić ? Nie bardzo rozumiem dlaczego należy to określać mianem "nieszanowania pieniądza". Raczej przypisywanie nadmiernej wartości pieniądzu jako dobru samemu w sobie jest bez sensu - jest po prostu sknerstwem.

nikoniarz
13-08-2014, 22:00
To miałem na myśli Pawle. Zresztą nie ma co komu zaglądać do portfela- każdy robi z kasą to co wg. niego jest najsłuszniejsze. To tyle w ramach OT.

shaolin
14-08-2014, 03:41
http://www.dpreview.com/articles/3094466889/nikon-d810-a-sport-photographers-impressions

maxtor
14-08-2014, 10:39
http://photographylife.com/nikon-d810-thermal-noise-issue

HYPER
14-08-2014, 10:47

dobrze, ze tylko taki 'problem' wyplynal i, ze dotknie on promil uzytkownikow, czyli tych, ktorzy robia dlugie ekspozycje, niedoswiatlaja 2EV i wiecej, wyciagaja na sile uwalone fotki przy wylaczonym odszumianiu i dokladaja clarity :)

morzon
14-08-2014, 10:56
HYPER, pofociłeś już coś tą puchą? :) Jakieś wnioski, wrażenia?

sebaok
14-08-2014, 10:59
Widział już ktoś może w Polsce niższa cenę niż 13399?
Ciekawe kiedy spadnie do 12000, czyli do ceny z allegro bez FV.

Dzwoniłem dziś do jednego sklepu a alle i mają d810 z f-vat za 12600, czas oczekiwania 4 dni robocze

HYPER
14-08-2014, 11:24
poki co to strzelilem troche fotek bez wartosci artystycznej. skupilem sie glownie na sprawdzeniu bolaczek D800, czyli wadliwych bocznych puntow AF i myszkujacego AFu (glownie to mnie wkurzalo w D800).

w moim egzemplarzu wyglada to tak, ze wszystkie punty AF ostrza prawidlowo. z 24-70 nie mam powodow do uzywanie korekty AF.

no i najwazniejsze dla mnie to, ze AF znow pracuje pewnie, tzn. tak, ze gdy ustawiam ostrosc na jakis punt i aparat to potwierdzi to juz nie przeostrza w nieskonczonosc gdy obiekt sie nie porusza. Tak bylo w D200, D700, D3 i jest w D810 (a nie bylo w D800).

Jesli chodzi o roznice w obrazowaniu to poki co nie stwierdzilem jakiejs przewagi nad D800, ale tez nie bardzo mialem okazji do tego. zaczynam urlop od jutra i wtedy zrobie troche porzadniejszych testow.
problemem jaki widze na chwile obecna jest brak dobrej wywolywarki NEF. NX-D to jakas proteza a nie program do obslugi plikow z aparatu za ponad 13kzl. mam nadzieje ze ktos zhakuje NX2.

na plus na pewno jest wyswietlanie informacji w wizjerze. bardziej mi podchodzi ten blekitny kolor w stosunku do typowego zielonego. bardzo wyrazny jest tez tylny wyswietlacz i u mnie nie ma zadnych zafarbow.

ja placilem za swoja sztuke 12900zl. pewnie gdybym poczekal troche to bym zaplacil kilka stowek mniej, ale wolalem miec sprzet na urlop. zwlaszcza, ze bylem bez body.

morzon
14-08-2014, 11:30
Super, dzięki :)

lukaszk
14-08-2014, 11:36
Ha, czyli jednak ceny troszkę spadają :-)
Gdybym był bez body albo d800 i d700 przestały nagle robić zdjęcia, to bym pewnie kupił za 13k bez zastanowienia, ale że tak nie jest, to sobie spokojnie czekam na rozwój sytuacji.

Generalnie chęć zakupu wynika bardziej z próżności i chęci posiadania nowej zabawki niż rzeczywistych potrzeb - niestety

fotopstryk6x6
14-08-2014, 11:40
problemem jaki widze na chwile obecna jest brak dobrej wywolywarki NEF. NX-D to jakas proteza a nie program do obslugi plikow z aparatu za ponad 13kzl. mam nadzieje ze ktos zhakuje NX2.

na plus na pewno jest wyswietlanie informacji w wizjerze. bardziej mi podchodzi ten blekitny kolor w stosunku do typowego zielonego. bardzo wyrazny jest tez tylny wyswietlacz i u mnie nie ma zadnych zafarbow.

ja placilem za swoja sztuke 12900zl. pewnie gdybym poczekal troche to bym zaplacil kilka stowek mniej, ale wolalem miec sprzet na urlop. zwlaszcza, ze bylem bez body.

No właśnie, proteza (NX-D), cała radość z nowego D-810 to właśnie D -810, brak ciągłości w ciemni cyfrowej to jak na razie problem zasadniczy, bo w końcu zdjęcia, nie sprzęt są celem.

Jacek_Z
14-08-2014, 11:59
No i się okazało, że Nikon wypuścił długo oczekiwany model wyłącznie do robienia zdjęć czarno-białych ;)

Irma
14-08-2014, 18:19
poki co to strzelilem troche fotek bez wartosci artystycznej. skupilem sie glownie na sprawdzeniu bolaczek D800, czyli wadliwych bocznych puntow AF i myszkujacego AFu

Q, do czego to doszlo, zeby kupic nowy aparat za 13k i go testowac, zamiast cieszyc sie robieniem zdjec:twisted:

HYPER
14-08-2014, 19:18
Q, do czego to doszlo, zeby kupic nowy aparat za 13k i go testowac, zamiast cieszyc sie robieniem zdjec:twisted:

jestem tego samego zdania, ale po D800 swiat juz nigdy nie bedzie taki sam...

loki_p
14-08-2014, 19:36
Ale porażka. I to na iso 100 i przy 20 sekundach. Takie czasy to sie używa w dzień przy silnych filtrach ND. Strach pomysleć jak to wygląda przy standardowych nocnych nastawach (iso 3200, 30sekund).

HYPER
14-08-2014, 19:43
Ale porażka. I to na iso 100 i przy 20 sekundach. Takie czasy to sie używa w dzień przy silnych filtrach ND. Strach pomysleć jak to wygląda przy standardowych nocnych nastawach (iso 3200, 30sekund).

oczywiscie, ze to porazka, ale z drugiej strony to kto o zdrowych zmyslach robi dlugie ekspozycje i niedoswietla o kilka EV (?!). moze jestem dziwny, ale jak naswietlam kilkadziesiat sekund lub kilka minut to naswietlam idealnie w punkt. nie mam potrzeby ruszania ekspozycji o wiecej niz 0,3EV.

zeby nie bylo - tez mysle, ze nie powinno to miec miejsca, ale to troche takie szukanie na sile.

mysle, ze bedzie to usuniete poprawka firmware'u.

OT: tymczasem zanosi sie, ze w koncu koszmarek pod tytulem Nikkor 50/1,4G bedzie wycofany i byc moze pojawi sie cos co mozna bedzie nazwac dobrym standardem 1,4.

sufenta
14-08-2014, 20:16
Is it a manufacturing defect / physical problem?

No, it does not appear to be. Nikon probably missed something in the code that is supposed to clean up the thermal noise in images at long exposures.

Can a firmware update fix the thermal noise issue?

Yes, we strongly believe that a firmware update can fix this particular problem. As stated above, this was probably just an oversight on behalf of Nikon, so the next firmware update should take care of it.

shaolin
15-08-2014, 04:17
3kOL2JwxeR0

;)

HYPER
15-08-2014, 10:05
chcialem ten zestawu kupic, ale oczywiscie w krajach 3 swiata niedostepne.

kichu
16-08-2014, 22:52
ale apropos ceny to w dniu premiery puszka byla za 12700 w jednym ze sklepow - co prawda cene onlin emieli rowna rekomendowanej ale wystarczylo do nich zadzwonic, sami do tego u siebie na stronie namawiali :)

nie wiem czy mozna podawac nazwy sklepow czy nie, nie mam czasu zglebiac regulaminnu forum :)

HYPER
17-08-2014, 11:26
ja w tym wlasnie sklepie kupilem za 12900 z dodatkowym akumulatorem gratis

Benny_Bennasi
17-08-2014, 23:32
Póki co wad nie widać... :)

lukaszk
17-08-2014, 23:47
Nie kuście... :-)

shaolin
18-08-2014, 03:33
Póki co wad nie widać... :)

Chyba musisz jeszcze raz przejrzec ten watek ;)

Do poczytania:
http://nikonrumors.com/2014/08/16/nikon-d810-camera-hands-on-review.aspx/

kurczeblade
18-08-2014, 10:04
Ja nie wierze żeby wad nie było :-) Nikon to nie marka z sercem i duszą, która jest nastawiona na sprzedaż aparatów które użytkownicy mają trzymać przez wiele lat. Nikon to korporacja, produkująca elektroniczny sprzęt, tylko z nastawieniem na zyski. Dlatego linia produkcyjna D810 została przeniesiona jeszcze na tańszy korzystniejszy rynek dla firmy.

Logiczna sprawa. Masz kupić, ma się coś sknocić i masz znów kupić nowe. Zyski Zyski dla korporacji, nie obchodzą ich użytkownicy, którzy chcą raz idealny sprzęt który przez 10lat będzie śmigać. To jest priorytet - KASA, tańsza produkcja, większa sprzedaż. Nie żebym szukał jakiejś konspiracji, ale mam wrażenie że marketing takich firm planuje takie rzeczy, dlatego właśnie jest D810 i D610 - refresh starych body i kolejne zyski dla firm, zapewne po czasie pojawią się niedopracowania D810 i znów wyjdzie jakieś nowe body i interes się kręci :)

Nie zdziwię się , jak faktycznie wyjdzie następca D700 z wyśmienitym AF, szybkostrzelnością itp. i zaczną się pojawiać używane D810 na aukcjach, żeby zamienić znów sprzęt :) dlatego warto, poczekać, nie kupować po premierach, bo albo wady wychodzą po czasie, albo zaraz po nowej premierze, zapowiadają kolejną premierę :)

fotopstryk6x6
18-08-2014, 11:11
Ja nie wierze żeby wad nie było :-) Nikon to nie marka z sercem i duszą, która jest nastawiona na sprzedaż aparatów które użytkownicy mają trzymać przez wiele lat. Nikon to korporacja, produkująca elektroniczny sprzęt, tylko z nastawieniem na zyski. Dlatego linia produkcyjna D810 została przeniesiona jeszcze na tańszy korzystniejszy rynek dla firmy.

Logiczna sprawa. Masz kupić, ma się coś sknocić i masz znów kupić nowe. Zyski Zyski dla korporacji, nie obchodzą ich użytkownicy, którzy chcą raz idealny sprzęt który przez 10lat będzie śmigać. To jest priorytet - KASA, tańsza produkcja, większa sprzedaż. Nie żebym szukał jakiejś konspiracji, ale mam wrażenie że marketing takich firm planuje takie rzeczy, dlatego właśnie jest D810 i D610 - refresh starych body i kolejne zyski dla firm, zapewne po czasie pojawią się niedopracowania D810 i znów wyjdzie jakieś nowe body i interes się kręci :)

Nie zdziwię się , jak faktycznie wyjdzie następca D700 z wyśmienitym AF, szybkostrzelnością itp. i zaczną się pojawiać używane D810 na aukcjach, żeby zamienić znów sprzęt :) dlatego warto, poczekać, nie kupować po premierach, bo albo wady wychodzą po czasie, albo zaraz po nowej premierze, zapowiadają kolejną premierę :)

Zbiór bzdur.

lukaszk
18-08-2014, 11:16
Chyba musisz jeszcze raz przejrzec ten watek ;)

Do poczytania:
http://nikonrumors.com/2014/08/16/nikon-d810-camera-hands-on-review.aspx/

Przeczytałem recenzje, nie doszukałem się opisu żadnych wad.
Mogłem przeoczyć :-)
Możesz napisać co tam złego wykryli?

siwy49
18-08-2014, 11:31
Logiczna sprawa. Masz kupić, ma się coś sknocić i masz znów kupić nowe. Zyski Zyski dla korporacji, nie obchodzą ich użytkownicy, którzy chcą raz idealny sprzęt który przez 10lat będzie śmigać.
Nie masz racji - w erze fotografii analogowej w zasadzie pracowano nad ulepszaniem materiałów: negatyw, diapozytyw oraz optyką.
Teraz kiedy aparat stał się w zasadzie komputerem w którym filmy zostały zastąpione matrycą i związany z nią procesor i inne takie jak AF, tylny wyświetlacz itd., rzeczą normalną jest postęp a więc i wypuszczanie coraz to nowych modeli aparatów.
Podobnie jest z komputerami stacjonarnymi, laptopami, monitorami, smartfonami itd., bolączką naszą jest to że ceny aparatów są nieadekwatne do naszych dochodów.
Ja posiadam Nikona D3 odkąd znalazł się na naszym rynku i w zupełności mnie zadowala, więc nie muszę go zmieniać na nowsze modele, podobnie jest z Nikonem D800.
Jeżeli ktoś choruje na nowości to niestety musi się trzymać za kieszeń.:)
Gdyby ktoś chciał w czasach analogu tak eksploatować body to koszt materiałów fotograficznych zużytych w ciągu roku byłby wielokrotnie wyższy niż wartość np: Nikona D810, więc przestańcie biadolić.

kurczeblade
18-08-2014, 11:45
"Planowane starzenie"
"strategia producenta, mająca na celu takie projektowanie towarów, aby miały one ograniczony czas użytecznego życia, po tym zaś okresie stawały się niesprawne, a często nieopłacalne w naprawie. Towary te zwykle psują się zaraz po upływie gwarancji."

Idealny przykład z D800, gdzie po dłuższym czasie użytkowania, powstawały problemy z AF'em (temat na forum obszerny o tym jest) dziwny trafem, nizgruszkinizpietruszki wychodzi ulepszono wersja D800 - gdzie na aukcjach pojawia się masa używanych w bardzo niskich cenach D800- robią się wyprzedaże i ludzie wymieniają/kupują za nie małą kasę prawie ten sam aparat D810, a w korporacji kasa się znów zgadza, kolejny dobry wpływ gotówki z tego samego aparatu ... :)

MariuszJ
18-08-2014, 11:48
No marnie się jej zgadza. Nikon tonie.
http://www.mirrorlessrumors.com/nikon-cuts-forecast-and-thecamerastoretv-calls-for-a-fm-mirrorless

prz3mo
18-08-2014, 11:55
Ja posiadam Nikona D3 odkąd znalazł się na naszym rynku i w zupełności mnie zadowala

D3 i D700 musiały być bardzo dobre (bez baboli), Nikon o tym wiedział.

siwy49
18-08-2014, 11:59
No marnie się jej zgadza. Nikon tonie.
http://www.mirrorlessrumors.com/nikon-cuts-forecast-and-thecamerastoretv-calls-for-a-fm-mirrorless
I nie tylko bo i Canon również!
A staje się to za sprawą iż większość przestaje zmieniać puszki na nowe.

siwy49
18-08-2014, 12:33
D3 i D700 musiały być bardzo dobre (bez baboli), Nikon o tym wiedział.
Ja nie tylko pisałem o D3 ale i o D800 - jaki jest procent jest wadliwych D800 na całym rynku - myślę że gdzieś ok. 5% do 10%,więc jest to do przyjęcia, a że padło akurat na niektórych na tym forum więc stąd całe zamieszanie i biadolenie.
Takie wpadki zalicza nie tylko Nikon, ale wiele znamiennych firm z różnych branż.
Wiadomo boli każdego kto popadł na wadliwy egzemplarz, ale takie jest życie.

2pompony
18-08-2014, 13:03
Wydaje mi się, ze tu się myli dwie sprawy: wady produktu (wrodzone lub nie) i sposób reakcji na nie producenta.

Dzisiejsze lustrzanki cyfrowe są tak skomplikowanymi produktami, że o wady projektowe/produkcyjne naprawdę nietrudno, i nie idzie tutaj o wyliczanie, jaki procent wadliwych produktów trafił do dystrybucji. Idzie o to, jak firma reaguje na doniesienia o wykryciu tych wad. Nieśmiertelnym przykładem dobrego zachowania w tej kwestii jest dla mnie Fuji; w którymś modelu (nie pamiętam już którym) po premierze wykryto poważną wadę. Firma nie tylko przyjęła to do wiadomości (o co np. a nikonie bardzo trudno), potwierdziła, że wada występuje, a potem zaproponowała ścieżkę naprawy problemu. A wszystko to w ciągu tygodnia!

A nikona trzeba ciągać po sądach i dopiero wtedy z trudem mu przychodzi przyznanie, że w ogóle wada się pojawiła... I to wszystko po dwóch latach awantury. A potem się dziwią i wydają po 17 milionów baksów na ratowanie wizerunku...

sufenta
19-08-2014, 09:09
https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/61871

Hektor
19-08-2014, 09:23

"Planowane starzenie"
"strategia producenta, mająca na celu takie projektowanie towarów, aby miały one ograniczony czas użytecznego życia, po tym zaś okresie stawały się niesprawne, a często nieopłacalne w naprawie. Towary te zwykle psują się zaraz po upływie gwarancji."

Idealny przykład z D800, gdzie po dłuższym czasie użytkowania, powstawały problemy z AF'em (temat na forum obszerny o tym jest) dziwny trafem, nizgruszkinizpietruszki wychodzi ulepszono wersja D800 - gdzie na aukcjach pojawia się masa używanych w bardzo niskich cenach D800- robią się wyprzedaże i ludzie wymieniają/kupują za nie małą kasę prawie ten sam aparat D810, a w korporacji kasa się znów zgadza, kolejny dobry wpływ gotówki z tego samego aparatu ... :)

Że też nie jest Ci głupio publikować takie wykłady, rodem z poradnika dla akwizytora i to w dodatku sprzed 25 lat.

lukiii
19-08-2014, 09:35

A tu z optycznych: http://www.optyczne.pl/7311-news-Nikon_D810_-_nota_serwisowa.html

MaciekW
19-08-2014, 10:07
Jeszcze jedna mini-recenzja, chyba nieprzytoczona w tym wątku: http://shotkit.com/nikon-d810/

fafniak
19-08-2014, 10:31
Hektor - a gdzie niby kurczak pisze nieprawdę? (pomijając kwestię zaprogramowania aparatów d800 na psucie się - bo to ciężko udowodnić)

maxwawa
19-08-2014, 11:23
mój proroczy post/żart z tamtego roku stał się faktem :)
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3265406&postcount=74

Jacek_Z
19-08-2014, 11:24
Zdaje się, ze casus z D600 sie na coś przydał. Jest szybka reakcja.

sufenta
19-08-2014, 11:31
W de jedynym servisem, ktory przyjmuje kamery jest Düsseldorf- inne, dzwonilem do Dresden, Franfurtu i Monachium, dzisiaj maile otrzymaly.

kurczeblade
19-08-2014, 15:01
Zdaje się, ze casus z D600 sie na coś przydał. Jest szybka reakcja.

Dla mnie po ostatnich sytuacjach w N nie powinno być tak szybkiej reakcji - z prostego powodu, po ostatnich akcjach, nie powinno w ogóle być tej sytuacji. Wychodzi na to że znów N wyrzucił coś co ledwo z taśmy wyleciało, bez porządnych testów... byle żeby szybko sprzedać... Przestaje to być zabawne.

Że też nie jest Ci głupio publikować takie wykłady, rodem z poradnika dla akwizytora i to w dodatku sprzed 25 lat.

Czasami zamiast bełkoczącego TVN'u włącz sobie jakieś BBC - zerknij jak obecnie ludzie i parlamentarzyści we FR walczą z producentami, na necie też można znaleźć informacje ze świata.

Fatman
19-08-2014, 15:38
Dla mnie po ostatnich sytuacjach w N nie powinno być tak szybkiej reakcji - z prostego powodu, po ostatnich akcjach, nie powinno w ogóle być tej sytuacji.

Zgadza się. Niestety Nikon nadal nie ma działu kontroli jakości............. zaraz.... to znaczy ma, my nim jesteśmy.

Ciekawe co na tą notę serwisową powiedzą właściciele D5200 (D7100 też ?), bo w tym modelu także "pojawiają się jasne punkty" w sytuacji analogicznej jak w D810 (swoją drogą "pozdrawiam wszystkich, którzy twierdzili, że znowu zmyślam i problemu nie ma).

fotopstryk6x6
19-08-2014, 16:53
Mam takie pytanie, jeżeli porównamy zdjęcie z pełnoklatkowej 12 milionowej matrycy ze zdjęciem z 36 milionowej matrycy (ten sam motyw, temat, obiekt, kadr) przeskalowanym do rozdzielczości 12 milionów pikseli to jaka będzie jakość tego przeskalowanego zdjęcia ?
Czy fakt że to przeskalowane zdjęcie "tworzy" 1/3 matrycy ma wpływ na jakość obrazu w porównaniu ze 100% matrycy o rozdzielczości 12 milionów pikseli ?

Fatman
19-08-2014, 17:05
To przeskalowane z 36 na 12 będzie miało więcej detalu niż to zrobione w 12.

prz3mo
19-08-2014, 17:14
Dla mnie po ostatnich sytuacjach w N nie powinno być tak szybkiej reakcji - z prostego powodu, po ostatnich akcjach, nie powinno w ogóle być tej sytuacji. Wychodzi na to że znów N wyrzucił coś co ledwo z taśmy wyleciało, bez porządnych testów... byle żeby szybko sprzedać... Przestaje to być zabawne.

Też tak uważam.

sufenta
19-08-2014, 17:15
W jaki sposob sie "przeskalowuje"? Wielkosci pixela i gestosci pixeli na matrycy nie mozna zmienic, nie mozna tez sprawic aby 2 pixele po "przeskalowaniu" pracowaly jak jeden. Nie ma slowa w instrukcji o przeskalowywaniu, nic tez o tym nie ma w dostepnych mi ksiazkach (o 800- sensor ten sam). Mozna z fullframe zrobic crop, ale wtedy czesc pixeli (sensora) jest wylaczona...

fotopstryk6x6
19-08-2014, 17:16
To przeskalowane z 36 na 12 będzie miało więcej detalu niż to zrobione w 12.

Jeżeli porównuję zdjęcia z D-300 i D-700 (podobna rozdzielczość, wielkość matryc wiadoma) to widzę że D-700 daje lepszy obrazek.
Teoretycznie takie przeskalowanie 36 milionowej matrycy do 12 milionów powinno "zaowocować" spadkiem jakości obrazu (mniej detalu większy szum) w końcu tylko co trzeci piksel jest wykorzystany, no ale skoro jest inaczej.

Dziękuję za odpowiedź.

Fatman
19-08-2014, 17:24
Wszystko zależy od metody skalowania -te bardziej zaawansowane dają właśnie większy detal oraz mniejszy szum. Gdzieś tu na forum dawałem przykłady z D3 i D800 (sklepienie w jakimś kościele), niestety na dyskach mam obecnie taki bałagan, że nie jestem w stanie tego przykładu odnaleźć i ponownie wstawić :(

fotopstryk6x6
19-08-2014, 17:31
Miałem na myśli proste "Conwert Files" w NX-D czy VNX-2 np.

Fatman
19-08-2014, 17:58
Coś tam na dysku znalazłem (przykład inny, ale może się nada). Cropy 1:1. D3 to oczywiście 12Mpix, D800 to 36Mpix, przeskalowane do 12Mpix.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/D3-2.jpg
źródło (http://rafalglebowski.pl/blog/pliki/D3.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/D800-2.jpg
źródło (http://rafalglebowski.pl/blog/pliki/D800.jpg)

fotopstryk6x6
19-08-2014, 18:09
Dziękuję, liczniki moich D Nikonów się wnet przekręcą, ale jakoś na nic się nie mogę zdecydować.
Badam temat, dziękuję.

sufenta
19-08-2014, 18:25
Chodzi wiec o zmiane wielkosci pliku przy pomocy programu graficznego...

Borat1979
19-08-2014, 18:46
Wchodzę sobie dzisiaj na optyczne a tu sru http://www.optyczne.pl/7311-news-Nikon_D810_-_nota_serwisowa.html

Jacek_Z
19-08-2014, 20:57
Mam takie pytanie, jeżeli porównamy zdjęcie z pełnoklatkowej 12 milionowej matrycy ze zdjęciem z 36 milionowej matrycy (ten sam motyw, temat, obiekt, kadr) przeskalowanym do rozdzielczości 12 milionów pikseli to jaka będzie jakość tego przeskalowanego zdjęcia ?
Czy fakt że to przeskalowane zdjęcie "tworzy" 1/3 matrycy ma wpływ na jakość obrazu w porównaniu ze 100% matrycy o rozdzielczości 12 milionów pikseli ?Nie, wszystkie piksele biorą udział w tworzeniu obrazu. Skalowanie jest realizowane softem.

W jaki sposob sie "przeskalowuje"? Wielkosci pixela i gestosci pixeli na matrycy nie mozna zmienic, nie mozna tez sprawic aby 2 pixele po "przeskalowaniu" pracowaly jak jeden. Nie ma slowa w instrukcji o przeskalowywaniu, nic tez o tym nie ma w dostepnych mi ksiazkach (o 800- sensor ten sam). Mozna z fullframe zrobic crop, ale wtedy czesc pixeli (sensora) jest wylaczona...Metod skalowania jest wiele. Nie ma info jak jest tworzony jpg w body, ale w body nie ma sposobu na tworzenie jpg 12 Mpx (L M S mają inna ilość Mpx, nikon jnie inforimuje o algorytmie skalowania), więc musisz mysleć jednak o obróbce w zewnętrznym programie.
Dobre programy (na przykład PS) dają do wyboru kilka metod skalowania.

stachmuszel
19-08-2014, 21:11
Coś tam na dysku znalazłem (przykład inny, ale może się nada). Cropy 1:1. D3 to oczywiście 12Mpix, D800 to 36Mpix, przeskalowane do 12Mpix.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/D3-1.jpg
źródło (http://rafalglebowski.pl/blog/pliki/D3.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/D800-1.jpg
źródło (http://rafalglebowski.pl/blog/pliki/D800.jpg)

Trochę z innej beczki, ale Rafale, czy na tych fotkach widac tą przepastną rożnicę jakościową, opisywaną na forum? Nawet kolorki podobne ;-)

Jacek_Z
19-08-2014, 21:16
Sądzę, że w dużej mierze więcej detalu (ostrość) jest tu przez to, że to wysokie ISO i to tu jest zysk na wiele nowszej matrycy.
Kiedyś zrobię porównanie detalu na niskim ISO. Wyłącznie detalu, bez wpływu szumów.

sufenta
19-08-2014, 21:18
Tak wlasnie myslalem, ale dziekuje za odpowiedz, kolego jacek z. Poniewaz mam mala przerwe w pracy, pozwole sobie napisac slowo o hot pixelach d810- temat, ktory na wszystkich forach nikona jest goraco (hot) dyskutowany. Ja swojej kamery do servisu nie oddam- przez 20 bez mala lat fotografowania nie wykonalem zadnego zdjecia, ktore byloby dluzej niz 20 sekund naswietlane, kamera spelnia wszystkie moje oczekiwania, ktore wobec niej przed zakupem mialem, dam tez panom z Nikona czas na dokladne zapoznanie sie z instrukcja (kto wie- moze pierwsza z kilku) naprawy usterki. Jutro, po pracy, wykonam zdjecie z czasem 200 sekund i ogniskowa 8 przy zalozonym na obiektyw deklu i jesli moderatornia sie zgodzi pokaze je w naturalnej, ogromnej wielkosci.

kurczeblade
19-08-2014, 21:26
Coś mi się wydaje że nie we wszystkich jest ta wada, i nie od razu... Zapewne ujawnia się, rozwija po czasie. Albo w niektórych przypadkach jest już po samym zakupie. :)

Fatman
19-08-2014, 21:27
Sądzę, że w dużej mierze więcej detalu (ostrość) jest tu przez to, że to wysokie ISO i to tu jest zysk na wiele nowszej matrycy.
Kiedyś zrobię porównanie detalu na niskim ISO. Wyłącznie detalu, bez wpływu szumów.

Ja w końcu znajdę to co udostępniałem wcześniej -tam było widać bardzo wyraźnie przewagę D800 na 12Mpix nad D3.

Trochę z innej beczki, ale Rafale, czy na tych fotkach widac tą przepastną rożnicę jakościową, opisywaną na forum? Nawet kolorki podobne ;-)

Cóż, z tymi kolorami to raz widać, że jest dużo lepiej, drugi raz widać, że jest tak samo ;) Ogólnie to ja z D3 nie miałem problemu z kolorami za bardzo ;)

sufenta
19-08-2014, 23:18
http://www.dpreview.com/forums/post/54230332

Jacek_Z
20-08-2014, 00:08
i jesli moderatornia sie zgodzi pokaze je w naturalnej, ogromnej wielkosci.Nie, zostanie usunięte. Albo zrób cropa z interesującego fragmentu, albo tu daj tylko linka do dużego pliku.

Ja w końcu znajdę to co udostępniałem wcześniej -tam było widać bardzo wyraźnie przewagę D800 na 12Mpix nad D3.Ja też sądzę, że jest przewaga. Tylko w praktyce jeszcze nie przekonałem się jaka ona jest duża (mała?).

Hektor
20-08-2014, 10:37
Hektor - a gdzie niby kurczak pisze nieprawdę? (pomijając kwestię zaprogramowania aparatów d800 na psucie się - bo to ciężko udowodnić)

Nie tyle nieprawdę ile uderza infantylizmem przekazu(bez urazy dla autora). Coś a la praca gimnazjalisty tłumaczącego realia współczesnego świata, a mająca u źródeł prasę kolorową dla pań. Korporacja "z sercem i duszą", konstatacja, że spółka jest nastawiona na zyski, odkrycie powodów relokacji produkcji, planowane starzenie i na deser - moje ulubione - zapewnienie, że pojawi się następca D700 (chociaż z punktu widzenia Nikona, nikomu nie jest potrzebny).
No po prostu czyta się jednym tchem...

sufenta
20-08-2014, 15:09
Mam nieco dokladniejsze informacje o "thermal issue"- napisalem wczoraj, ze w de jedynie Düsseldorf przyjmuje kamery- otoz, wg "najswiezszych" info (service point Frankfurt) przyjmuja kamery bo musza choc wiedza tyle co inne (niemieckie) service points- nic- nie posiadaja software do aktualizacji, nie maja instrukcji jak z klientami rozmawiac, nie maja info jak kamere ustawic aby moc problem stwierdzic. Mam zadzwonic w przyszlym tygodniu. W tzw."miedzyczasie" (moja kamera jest na liscie) zaciemnilem pokoj zostawiajac male szczeliny w jalousien, ustawilem czas na bulb, blende na 8, iso na 64 i naswietlalem sensor (wszystkie polepszacze obrazu wylaczone) przez 50 sekund- nic, najczystsza czern. Problem, zdaniem innych "testerow", znika (o ile sie pojawil) po wlaczeniu LENR.

Irma
20-08-2014, 16:09
W tzw."miedzyczasie" (moja kamera jest na liscie) zaciemnilem pokoj zostawiajac male szczeliny w jalousien, ustawilem czas na bulb, blende na 8, iso na 64 i naswietlalem sensor (wszystkie polepszacze obrazu wylaczone) przez 50 sekund- nic, najczystsza czern. Problem, zdaniem innych "testerow", znika (o ile sie pojawil) po wlaczeniu LENR.

:?::?::-)

Powstala nam nowa dziedzina fotografii - robienie zdjec nowym aparatem aby sfotografowac wady aparatu, i to od 2010 roku od czasu D7000.

Nice

stachmuszel
20-08-2014, 20:28
Nie wiem czy było. Teraz jakieś problemy z długimi czasami i x1,2.

http://www.fotopolis.pl/n/19579/problemy-nikona-d810/

prz3mo
20-08-2014, 21:04
Było :)

HYPER
21-08-2014, 16:06
znika (o ile sie pojawil) po wlaczeniu LENR.

co to LENR?

lukaszk
21-08-2014, 16:26
Long Exposure Noise Reduction

HYPER
21-08-2014, 16:33
dzieki

Dark
22-08-2014, 08:44
:?::?::-)

Powstala nam nowa dziedzina fotografii - robienie zdjec nowym aparatem aby sfotografowac wady aparatu, i to od 2010 roku od czasu D7000.

Nice

Hmmm... a fotografowanie "bandingu" w D200? ;)

Jacek_Z
22-08-2014, 10:22
I jeszcze wcześniej bloomingu w D70 ;)

shaolin
24-08-2014, 09:54
http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?id=slr_review&divpage=1&no=424

zoom2
24-08-2014, 12:05
shao,
mój ty konfucjuszu fotografii, czy w przypadku artykułów publikowanych na tej stronie istnieje wersja w jakimś chrześcijańskim języku.
a może znasz inny patent jak można "uczłowieczyc" te wspaniałe robale? pytam bo sam jestem za cienki jak to zrobić a mam nadzieję ,że dla bardziej wprawnych niż ja to pikuś.

shaolin
24-08-2014, 12:07
Nie znasz koreanskiego? :razz:
To sa JPGi wiec mozesz sobie przepuscic przez OCRa z koreanskim jezykiem, a pozniej przez google translate ;)

Obrazki Ci nie wystarcza? Widac wszystko jak na dloni ;)

zoom2
24-08-2014, 12:14
czyli widzę , że szybciej nauczę się koreańskiego w dialekcie Jeju niż zrobię to co mi poradziłeś.
ale i tak dzięki za dobre chęci no i za linka co bym mógł niczym przedszkolak z komiksem .

sufenta
26-08-2014, 14:05
Po poczatkowej wrzawie (i radosci posiadaczy D5100 ;-) ) wywolanej thermal issue zapanowla wzgledna cisza- ilosc kamer dotknietych ta bardzo niemila przypadloscia nie wydaje sie byc duza- takze kamery (w tym moja) na liscie sie znajdujace, wg pobieznie przepowadzonych "testow" wsrod posiadaczy przeprowadzonych przeze mnie, czyli nikogo, we wszystkich przypadkach funkcjonowaly bez zarzutu. W niemieckich i austriackich service pointach mozna "od reki" (bez umawiania sie na termin) dokonac aktualizacji software'u, ktory ma byc rozwiazaniem problemu.

kichu
26-08-2014, 16:32
No cały ten thermal issue to wada z serii która mozna ogarnąć przy najbliższym czyszczeniu matrycy w serwisie. Natomiast nic czym trzebaby sie było przejmować i lecieć na gwałt do serwisu. 5k zdjec zrobionych na cropie 1.2x i nic :)

shaolin
26-08-2014, 16:37
Moze masz zepsuty :mrgreen:

sufenta
26-08-2014, 17:12
w jakim celu wykonuje kolega (wykonuje sie) zdjecia na cropie 1.2?

wilk325
26-08-2014, 17:56
w jakim celu wykonuje kolega (wykonuje sie) zdjecia na cropie 1.2?

Zwiększenie ilości kl/s :)

kichu
26-08-2014, 17:58
Dokładnie tak. Dodam ze chodzi o focenie stałką (500/4) lotnictwa i w momencie gdy interesujacy mnie obiekt lataj dalej ode mnie (80% czasu), zapinam sobie cropa 1.2x zyskujac 1 kl/sek. W momencie gdy widze ze akcja bedzie blizej przelaczam sie na FX.

sufenta
26-08-2014, 18:16
obiektyw 500 mm/4 to musi byc nikkor, gdyz prime lens sigmy ma blende 4,5 ... szacunek- wydal kolega na obiektyw 6000 euronen. piekne zdjecia pieknym obiektywem.

fotopstryk6x6
26-08-2014, 18:30
Pomarudzę trochę.
Nikon D - 800 potaniał:
Nikon D800 + SanDisk SDHC 32 GB Ultra lub 16 GB Extreme + 300 zł w prezencie* - cena 8634 zł,
ale ma zszarganą opinię, tak sobie myślę, że dla mnie najlepszym wyborem byłby
Nikon DF - kupon rabatowy 300 zł, cena 10449 zł
tylko ten jego wygląd.

kichu
26-08-2014, 18:33
No ja po doswiadczeniach z D800 i D810 nie kupilbym juz D800 za żadne pieniądze :) Chyba żeby drożej sprzedać :P

sufenta
28-08-2014, 18:52
http://nikonites.com/d810/24930-first-d810-service-advisory-thermal-issues-long-exposures-3.html#axzz3BhqgFlNO

PanAmeba
28-08-2014, 22:18
Miałem okazję popstrykać nieco D810, autofokus powala na kolana. W opcji grupowej żadnej pomyłki, przelot po całym zakresie tylko przy celowaniu w niekontrastowe rzeczy przy małej ilości światła. Jakość obrazu wiadomo, mówić nic nie trzeba. No i rozmiar bufora pamięci robi wrażenie, można naprawdę niezłe serie robić. Aż poczułem że moje D600 to już zabytek :(

kurczeblade
29-08-2014, 09:02
Jak sie postarasz to d600 zrobisz lepsze zdjecia, niz nie jeden z d810 i nawet d4 ... To tylko sprzet, narzedzie, rzecz nabyta, zwykly produkt... nie ma co sie tak nakrecac :)

tomgol
29-08-2014, 10:53
A czy byłby ktoś w stanie napisać obiektywnie jak wypada ten nowy AF w porównaniu z "starym" D800. Mam tu na myśli sprawną
sztukę D800 bez różnych przypadłości :). Kwota jaką należy obecnie dopłacić za nówkę D810 przy sprzedaży D800 jest kosmiczna
i nie jestem pewien czy jest warta tych kilku poprawek.

sufenta
29-08-2014, 11:10
Roznic miedzy AF "sprawnej sztuki" D800 (czyli niemal kazdej) a D810 "golym okiem" kolega nie stwierdzi a "obiektywnych" testow porownujacych AF's obu kamer jak na lekarstwo (nie znam zadnego). Jesli nie jest kolega onanista sprzetowym (ja jestem) to roznice beda dla kolegi malo istotne.

HYPER
29-08-2014, 12:13
(czyli niemal kazdej)

co znaczy niemal kazdej. tych felernych d800 bylo i jest zatrzesienie.

sufenta
29-08-2014, 12:23
niech i tak bedzie kolego: zatrzesienie.

29-08-2014, 12:25
Hyper- proszę nie siej zamętu i błędnych powielanych opinii.
Jest wielu w tym I ja oraz moi znajomi , którzy nie mieli dotychczas problemu jaki opisujesz i zastraszasz. Nie pisze tym samym, ze taki problem nie występuje czy nie wystąpi. Niektórzy już zajeździli swoje d800 i brak problemów.

2pompony
29-08-2014, 12:39
Uznajmy, że fala wadliwych D800 była na tle znacząca (nie wnikając w procenty), ze Nikon, który BAAAARDZO niechętnie przyznaje się do takich wpadek wdrożył w USA kampanię serwisową dla całkowicie nowych body, wraz z darmowym transportem do serwisu i z powrotem z każdej nawet największej dziury*. Nie wiem jak w Europie, BTW.

Czyli nie jest tak, że wadliwe są pojedyncze sztuki bo dla pojedynczych sztuk firmy nei ogłąszają ogólnokrajowych kampanii serwisowych; choć z drugiej strony nie jest tez tak, ze absolutnie wszystkie są uwalone - co stanowi dla właścicieli niewątpliwe pocieszenie, że może ich egzemplarz jest akurat dobry.

----------------
* Tak swoją drogą, co za dziwny zwyczaj wyszedł przy tej okazji. Należało kupić nowy egzemplarz D800, a potem niezwłocznie należało wysłać go do serwisu, żeby w ogóle był sprawny! Brawo Nikon :)

Davit
29-08-2014, 12:57
a pokaz mi informację, ze w USA serwisują/wymieniają body przez rozstrojony AF w d800

2pompony
29-08-2014, 12:58
Nie, bo nei zamierzam teraz przekopywać Nikonrumors i innych websiteów za poprzedni rok czy półtorej. Czytalem o tym w kilku miejscach. I nei przez rozstrojony AF (bo to się w Nikonie nie zdarza, he he), tylko przez lekko, nieznacznie, pomijalnie wręcz, no po prostu mikroskopijnie spier... słynny lewy punkt.

tomgol
29-08-2014, 13:01
Panowie ale proszę na temat. Sprawa trafionych D800 jest w oddzielnym wątku.

2pompony
29-08-2014, 13:04
Racja, przepraszam.

HYPER
29-08-2014, 13:44
Ostatni raz poza watkiem: jesli ja kupilem body z nienaprawialnym AF i pozniej jeszcze dwa razy robilem podejscie do zakupu nowej sztuki w odstepie 3 miesiecznym i w roznych krajach i obie sztuki mialy padniety AF to o czym my mowimy? zobaczcie jakim tasiemcem jest watek D800 AF i ilu znakomitych fotografow, albo pozbylo sie tego modelu, albo wrecz zmienilo system bo body bylo bezuzyteczne. jesli na 100 sprawnych jest 10 uwalonych to dla mnie to jest zatrzesienie. gdyby nie bylo problemu lewego AF to Nikon by nie wymyslal na predce procedury kalibracji, ktora i tak nie gwarantowala poprawy (tak, jak to bylo u mnie). tyle.

Serioz
29-08-2014, 20:45
A to ciekawe bo ja słyszałem, że na D800 to mnóstwo ludzi system zmieniało...

kichu
29-08-2014, 21:02
Roznic miedzy AF "sprawnej sztuki" D800 (czyli niemal kazdej) a D810 "golym okiem" kolega nie stwierdzi a "obiektywnych" testow porownujacych AF's obu kamer jak na lekarstwo (nie znam zadnego). Jesli nie jest kolega onanista sprzetowym (ja jestem) to roznice beda dla kolegi malo istotne.

Zależy co foci. Ja mam na dysku 80 tys klatek z zeszłego sezonu fotolotniczego (2 sztuki D800) i poki co 5 tys klatek z tego sezonu. I juz widze różnice jesli chodzi o caleność i jakoś pracy AF-C w trybach dynamicznych oraz tym nowym grupowym AF. Z pierwszych pokazów w tym roku z D810 przywiozlem z D810 jakies 80-90% celnych klatek, rzecz nie do pomyslenia z D800, podobnie odsetek zdjec robionych na dlugich czasach (panoramowanie). Wszystko przemawia na korzysc nowej puszki. Do D800 przez poltora roku pracy nie mialem po prostu zaufania jesli chodzi o AF, mimo ze zrobilem nim kupe fajnych zdjec, ale sytuacje w ktorych AF sie mylil (a w ktorych nie mylil sie AF z D300/D700/D3/D3s etc) zdarzaly sie nagminnie czesto, ponadto przez wibracje calego mechanizmu lustra robienie zdjec na dluzszych czasach bylo problemem. Wszystkie problemy ktore mialem z D800 zniknely jak reka odjłał po zakupie D810.

kichu
29-08-2014, 21:39
Jak sie postarasz to d600 zrobisz lepsze zdjecia, niz nie jeden z d810 i nawet d4 ... To tylko sprzet, narzedzie, rzecz nabyta, zwykly produkt... nie ma co sie tak nakrecac :)

Widzisz ten tok myślenia ma jedną podstawową wadę... już tłumaczę dlaczego... miałem D800 (2 sztuki) przez półtora roku i zrobiłem nimi kupe fajnych zdjęć, ale niestety nie zobaczysz nigdzie zdjęć, które z powodu tego sprzętu zostały po prostu s********e (bo autofocus nie trafił, nie nadążył i tak dalej i tak dalej). To jest podstawowa sprawa, o ktorej zapominają oglądający zdjęcia. W sieci znajdziesz mnostwo fajnych zdjęć robionych danych aparatem czy obiektywem, natomiast nigdzie nie znajdziesz zdjęć, które z powodu ograniczeń sprzętu po prostu nie wyszły. Pomijam tu wszystkie walory artystyczne, oko fotografa i innej takie.

ShutterStill
29-08-2014, 22:02
Widzisz ten tok myślenia ma jedną podstawową wadę... już tłumaczę dlaczego... miałem D800 (2 sztuki) przez półtora roku i zrobiłem nimi kupe fajnych zdjęć, ale niestety nie zobaczysz nigdzie zdjęć, które z powodu tego sprzętu zostały po prostu s********e (bo autofocus nie trafił, nie nadążył i tak dalej i tak dalej). To jest podstawowa sprawa, o ktorej zapominają oglądający zdjęcia. W sieci znajdziesz mnostwo fajnych zdjęć robionych danych aparatem czy obiektywem, natomiast nigdzie nie znajdziesz zdjęć, które z powodu ograniczeń sprzętu po prostu nie wyszły. Pomijam tu wszystkie walory artystyczne, oko fotografa i innej takie.

+1

docxxx
29-08-2014, 22:48
kichu, a przeciez nie tak dawno byles w obozie tych, co zachwalali D800. Pawel Pawlak tez. Nie dalo Was sie przekonac, ze m.in. D7000 i D800 ma uwalony AF. Niby tylko krowa nie zmiania pogladow, ale slabo sie to czyta.

kichu
29-08-2014, 22:52
To chyba slabo czytales. Niejeden raz pisalem, ze nie mam zaufania do tej puszki. W kwestii lewego AF problemu nie widzialem, w tym sensie, ze po kalibracji w serwisie temat wyparowal. Natomaist o braku zaufania do af i pewnych dziwnych zachowaniach, ktorych nie kumalem pisalem raz czy drugi.

jo44
29-08-2014, 23:30
Ależ to samo można napisać o każdym innym aparacie!

fafniak
29-08-2014, 23:34
ale niestety nie zobaczysz nigdzie zdjęć, które z powodu tego sprzętu zostały po prostu s********e (bo autofocus nie trafił, nie nadążył i tak dalej i tak dalej). To jest podstawowa sprawa, o ktorej zapominają oglądający zdjęcia. W sieci znajdziesz mnostwo fajnych zdjęć robionych danych aparatem czy obiektywem, natomiast nigdzie nie znajdziesz zdjęć, które z powodu ograniczeń sprzętu po prostu nie wyszły. .

+1

Zelber
30-08-2014, 10:32
+1
Czasem i D7000 da się coś ustrzelić w sporcie, ale jeżeli chodzi o stabilność i powtarzalność pracy... no cóż, coś takiego w tej puszcze nie istnieje.

docxxx
30-08-2014, 14:22
Czyli nic się nie zmieniło, i to co probowalem Wam wytłumaczyć juz dawno, dziś sami o tym piszecie

kichu
30-08-2014, 14:29
Doc sCzerze mówiąc nie wiem o co chodzi ale to moze dlatego ze nie śledzę dokładnie forum. Troche zabrałem swego czasu głosu w wątku o D800 i teraz troche w tym o 810. I tyle.

Jacek_Z
30-08-2014, 15:06
Czyli nic się nie zmieniło, i to co probowalem Wam wytłumaczyć juz dawno, dziś sami o tym piszecie

Dziękujemy za wytłumaczenie nam wady body, którego nie posiadasz. Większość wpisów jest od osób, które powtarzają jakie to są usterki w body D... czy D....
Ja mam, używam, jeśli coś jest kłopotliwe to konieczność stosowania dość krótkich czasów (no i mało fps).
D800 to nie jest body do reporterki (zawsze to pisałem) i właściwie wpisy (reporterów) takie jaki on jest słaby można ignorować.
Problem jest taki, że Nikon osierocił tych co mieli D700. Ze względu na przyzwyczajenia ci ludzie się przesiadli na D800 i są zawiedzeni. Co było dla logicznej myślących dość oczywiste. A teraz narzekania jaki ten D800 zły.
Wyjdzie D750, mam nadzieję, że reporterzy się odczepią od D800 i będzie spokój. Po D700 jedyne dostępne w sklepie body reporterskie to był D4/s. Czy to się komu podoba czy nie - taki jest fakt.

PS - sądzę, że istnieje związek między skutecznością AF w zdjęciach seryjnych (i z nietrafionymi zdjęciami) a wymuszaniem krótszych czasów. Chodzi chyba o wyzwolenie migawki w czasie gdy body jeszcze drga. Jeśłi się robi w serii to także AF analizuje obraz gdy aparat "nie jest spokojny" i stąd błędy. W D810 musieli coś zmienić w komorze lustra i pozmieniali lagi.
W fotografii do jakiej to body jest predysponowane to zagadnienie ma zdecydowanie mniejszą wagę niż dla reporterów. Stąd studyjniacy są zadowoleni, a reporterzy wkurzeni. Ślubniaków na forum jest większość, więc opinię wyrobili wiadomo jaką. A po prostu - nalezy kupować body takie, jakie jest do danego zastosowania przeznaczone.
D4s a D810 to wyrażnie inna klientela. Osoby, które chcą wszystko do wszystkiego wykazują się naiwnością, że będą mogli kupić body D... a ono będzie tak samo się spisywało jak D4 w reporterce czy D800 w studiu.
D800/E/810 jest rewelacyjne w studiu/reklamie. Jesteś reporterem - kup co innego (bo 5 fps to śmiech) i nie narzekaj.

kichu
30-08-2014, 15:18
Jacku ponownie upraszczasz. Problemy które ma D800 z celnoscia i powtarzalnoscia af oraz drganiami przeszkadzaja nie tylko w reporterskim strzelaniu. Efekt jest taki ze nawet robiąc pojedyncza klatkę na głupim spacerze nie masz pewności czy trafiłeś.

Te wszystkie zmiany z tym związane które Nikon lansuje przy okazji premiery D810 wyraźnie na to wskazują. Choc oczywiście ze względów marketingowych nikt o tym nie powie z firmy wprost.

I z całym szacunkiem Twoje tekst ze d810 nie jest do reporterski to mozna sovie w pewne miejsce wsadzić. Sama firma wyraźnie reklamuje ta puche jakos "wszechstronne body". Dokładnie tak samo jak D700 ktory tez miał 5fps :)

MstrG
30-08-2014, 15:31
I po co to człowiek wchodził na forum ;) teraz się dowiedziałem, że nie zrobię reportażu D800, bo ma uwalony AF ;) a tak się cieszyłem z zakupu :D

Jacku, może te ostatnie posty przenieść do wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214573 ? Tak aby jednak temat nadal był o D810.

Jacek_Z
30-08-2014, 15:48
Efekt jest taki ze nawet robiąc pojedyncza klatkę na głupim spacerze nie masz pewności czy trafiłeś. Sorry, ale mam taka sama pewność jak wtedy gdy robiłem D200, D700. W czwartek i piątek robiłem zdjęcia komercyjne i one muszą być OK, bo inaczej jestem parę tys zł w plecy (jakie wydałem na modelkę i organizację sesji).

I z całym szacunkiem Twoje tekst ze d810 nie jest do reporterski to mozna sovie w pewne miejsce wsadzić. Sama firma wyraźnie reklamuje ta puche jakos "wszechstronne body". Dokładnie tak samo jak D700 ktory tez miał 5fps :)Ci co chcieli robić coś szybkiego kupowali do D700 gripa.
Fotografia lotnicza jest bardzo daleko od reporterki. A mijanki to raczej D810 tez nie robicie, co najwyżej na cropie, by było więcej fps.
W buty mozna sobie wsadzić stwierdzenia marketingowców Nikona. Ktoś w to wierzy? Chyba jakiś amerykanin z nadmiarem gotówki. Niestety widać, że ludzie tego słuchają i kupują, bez refleksji. Jak coś jest uniwersalne, tzn, że jest do niczego. Tymczasem D800/810 jest do studia, reklamy, architektury, macro, krajobrazu, zdjęć nocnych itd ale nie do reporterki (sport, akcja). No chyba, że takiej jak Leica - pojedyncze, przemyslane kadry, streetphoto. Nie seria.
Oczywiście można używać aparatu tak jak się chce, a nie do tego co czego jest predysponowany. Tylko wg mnie to odbiera prawo do marudzenia. Jakoś nie słyszę za dużo narzekań na D4s. A słyszę duzo od ludzi robiących seriami D800 narzekania. Da się z zestawienia tych dwóch faktów wyciągnąć wniosek czy nie?
Po co w reporterce 36 Mpx i tak mało fps, gdy jest D4s?

Zakładam cały czas, że mówimy o tym, gdy ktoś ma duże wymagania/oczekiwania. O półce pro. Amator odbiera to inaczej. Może być po D3100 zachwycony tym jak to D810 jest super w reporterce.

kichu
30-08-2014, 18:20
Tylko wg mnie to odbiera prawo do marudzenia. Jakoś nie słyszę za dużo narzekań na D4s. A słyszę duzo od ludzi robiących seriami D800 narzekania. Da się z zestawienia tych dwóch faktów wyciągnąć wniosek czy nie?

Jacus, tylko jeden drobny niuans... ja nie narzekam na serie (widzialy galy co braly), ale na kiepski i niepewny AF w tym modelu, który jak widac po obecnych doswiadczeniach z D810 był efektem jakby to szeroko ujac "niedopracowania konstrukcyjnego" :) Tu jest dla mnie pies pogrzebany, a nie w tym ze body ma 4 czy 5 fps.
Ilosc fps widze w specyfikacji przed kupnem i decyduje sie albo nie, natomiast niedopracowanego ukladu autofocusa, czy tez wad wynikajacych z konstrukcji lustra w D800, ktore to wszystkie elementy zostaly poprawione w D810 w specyfikacji nie widac.

Jacku w Twoim toku pisania idzie caly czas schemat, to body (D800) ma full megapikseli i tylko 4 fps wiec nie nadaje sie do zastosowan reporterskich, tymczasem omijasz elegancko i zgrabnie istote problemu. Istota narzekania jest to, ze jest to body ktore strzela 4fps, a autofocus w tym body, nie ogarnia w wielu zastosowaniach
kuwety po prostu mowiac po chlopsku. To ile mpix ma to body i do czego te mpix sie przydaja lub nie kompletnie nie ma znaczenia. To dokladnie tak jakby autofocus w D700 nie ogarnial kuwety w takim sam sposob jak nie ogarnia w D800.

To ile mpix ma body, czy ma 4 czy 5 fps, co napisal w ulotrkach producent nie ma kompletnego znaczenia.
Jesli w poprzednim modelu (D800) mam do pracy af i pracy lustra konktretne zastrzezenia, ktore znikaja
po pojawieniu i foceniu jego nastepca (D810), to ilosc mpix ktore to body wypluwa oraz to co pisze producent
w ulotkach i podaje jako przekaz marketingowy nie ma absolutnie znaczenia. W poprzedniku cos sie nie dalo
(albo nie wyszlo, albo cos firme zaskoczylo juz w praniu), a teraz sie da.

Po co w reporterce 36 Mpx i tak mało fps, gdy jest D4s?

Bo jest to w tej chwili najlepsze body DX na rynku (16mpix, 7fps, bdb autofocus, duzy bufor etc.) ? :D
Porównaj sobie ceny D4s + 800mm vs D810 + 500mm :D

Ironia losu jest ze w ukladzie D800 vs D810 najwiecej zmian jest dedykowanych zastosowaniom szeroko rozumianej reporterki - AF z D4s, powiekszony bufor, wszystkie tryby i opcje konfiguracyjne dot af-a sa identyczne jak w D4s, lacznie z zapamietywaniem pkt af przy zmianie orientajci aparatu np., zwiekszona ilosc fps).

Z uporem maniaka wciskasz to body studyjniakom i landszaftowcom, a dowcip polega ze do baaardzo wielu zastosowan reporterskich, gdzie nie potrzeba maksymalnej predkosci (fps) nadaje sie ono idealnie.

docxxx
30-08-2014, 18:55
No i znowu nie mogę cytować, dlatego napiszę do Jacka w ciemno:

Drogi Jacku, każdy z nam ma swój próg akceptacji. Np. ja nie kupuję wadliwego sprzętu i żadne Wasze zachwalanie tego nie zmieni. Wystarczyła mi godzina z D7000, abym wyrobił sobie opinię. Po prostu mam już na tyle doświadczenia w warunkach jakich pracuje, że wiem i czuję, czy dany aparat/obiektyw jest dobry czy nie. D700 miałem na jednym meczu i wiem, że AF w ciemnicy jest dużo lepszy od D300 (ha, pewnie Ameryki nie odkryłem).
Nie potrzebuję testów, filmów z YouTube, zdjęć bateryjek i opinii kogoś innego, aby wiedzieć, czy coś działa czy nie.
To jak mechanik, który jedzie moim autem 100 metrów i mówi 10 usterek, które usłyszał, a ja nie jestem w stanie odczuć od 3 lat jazdy.
Co to D800, którego nigdy nie miałem, moja opinia cały czas dotyczyła D7000 i D7100, ale po wypowiedziach kolegach na forum i objawach, które opisali i które są tożsame z tymi w D7100 mogę śmiało napisać, że "coś kur... jest nie tak i nie warto pchać się w body za 10 koła, by później się w****...".
To tyle. Każdy wydaje kasę na co chce, ale niech nie wciska drugiemu, że jest ok, skoro rzeczywistość jest zupełnie inna.
To D7000 zapoczątkował erę nowych matryc i body. D7000, D600, D800 zostały pewnie orżnięte z restrykcyjnych testów na poziomie produkcji i teraz mamy tego efekty.
Pewnie, moje gadanie i tak nic nie zmieni, ale dlaczego mam o tym nie mówić i nie pisać? Przecież nie kłamię. Część aparatów ma albo usterkę albo dziwnie zaprojektowany soft do AF (chodzi o myszkowanie). I potwierdzam to nie tylko ja, ale np. taki wyjadacz jak Irma, czy kichu.

Jacek_Z
31-08-2014, 01:25
Jacus, tylko jeden drobny niuans... ja nie narzekam na serie (widzialy galy co braly), ale na kiepski i niepewny AF w tym modelu, który jak widac po obecnych doswiadczeniach z D810 był efektem jakby to szeroko ujac "niedopracowania konstrukcyjnego" :) Tu jest dla mnie pies pogrzebany, a nie w tym ze body ma 4 czy 5 fps.

Jesli w poprzednim modelu (D800) mam do pracy af i pracy lustra konktretne zastrzezenia, ktore znikaja
po pojawieniu i foceniu jego nastepca (D810), to ilosc mpix ktore to body wypluwa oraz to co pisze producent
w ulotkach i podaje jako przekaz marketingowy nie ma absolutnie znaczenia. W poprzedniku cos sie nie dalo
(albo nie wyszlo, albo cos firme zaskoczylo juz w praniu), a teraz sie da.

Ironia losu jest ze w ukladzie D800 vs D810 najwiecej zmian jest dedykowanych zastosowaniom szeroko rozumianej reporterki - AF z D4s, powiekszony bufor, wszystkie tryby i opcje konfiguracyjne dot af-a sa identyczne jak w D4s, lacznie z zapamietywaniem pkt af przy zmianie orientajci aparatu np., zwiekszona ilosc fps).

Z uporem maniaka wciskasz to body studyjniakom i landszaftowcom, a dowcip polega ze do baaardzo wielu zastosowan reporterskich, gdzie nie potrzeba maksymalnej predkosci (fps) nadaje sie ono idealnie.
1. To, że body ma jakiś parametr (np 4 fps) nie oznacza (jak właśnie widzimy), że przy 4 fps wszystko będzie idealnie działało. No to idżmy dalej tą drogą. Czy D3, D4 przy pełnej prędkości serii ma idealny AF? Kilka dni temu rozmawiałem z Tadziem i to on poruszył temat, że wy (spfl) zaczeliście ustawiać w menu max szybkość w serii na 10 fps, bo przy 11 fps dostawało się 3 (?) klatki nie trafione. Więc jak to jest? Body ma parametr, ale go nie trzyma zawsze i wszędzie? No tak, właśnie tak jest.
2. Poprawiono AF w D810 - tak, oczywiście. Pewnie nawet nie tyle AF co wytłumienie lustra, co poprawiło w konsekwencji AF. Dodano 1 fps - tak. Czy coś dziwnego jest w tym, że w następnym modelu poprawiono parametr (przy narzekaniu userów na brak następcy D700). Inaczej nie byłoby sensu wypuszczać kolejnego body. Pewnie następne body będzie miało jeszcze 1 fps więcej itd itd. Bo się poprawia technologię i daje coraz lepsze parametry, eliminuje słabsze strony. Pewnie D6 będzie miał 15 fps, a AF nadążał mu przy 13 fps. Czy to znaczy, że Nikon robił wadliwe D3, D4? Co do reporterki to jest ona różna. Więc napiszę, że D800 się nie nadaje do sportu (hm, ktoś napisze, że szachy to też sport), a nadaje do takiej reporterki jaką uprawiają posiadacze Leiki M... czyli takiej, gdzie nie potrzeba 4 fps. Max prędkość fps się przydaje nawet gdy nie działa AF. Np są sytuacje, gdzie się nastawia ostrość manualnie.

To jak mechanik, który jedzie moim autem 100 metrów i mówi 10 usterek, które usłyszał, a ja nie jestem w stanie odczuć od 3 lat jazdy.

Co to D800, którego nigdy nie miałem, moja opinia cały czas dotyczyła D7000 i D7100, ale po wypowiedziach kolegach na forum i objawach, które opisali i które są tożsame z tymi w D7100 mogę śmiało napisać, że "coś kur... jest nie tak i nie warto pchać się w body za 10 koła, by później się w****...".
To tyle. Każdy wydaje kasę na co chce, ale niech nie wciska drugiemu, że jest ok, skoro rzeczywistość jest zupełnie inna.Po co ze mną polemizujesz? Ja piszę, że D800 sie nie nadaje do reporterki (jak ten twój mechanik co jedzie 100 metrów), Ty piszesz, że się nie nadaje do reporterki. Zgadzamy się w tej kwestii, a Ty jednak ze mną polemizujesz. I nie musisz mi przytaczać wywodów innych "reporterów" czy robić analogii z D7000, bo to też nie jest reporterskie body.
Twój problem polega na tym, że chcesz kupić Fiata 125 P i konkurować z Ferrari. To się nie uda, nawet jak to będzie stare F40 (D300s).

docxxx
31-08-2014, 01:39
Jacek, chłopie, wybij sobie w końcu ze swojej głowy, że ja tu piszę o jakieś reporterce czy ch... wie o jakim buforze. Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? AF/soft jest uwalony/działa nie tak jak powinien i ja się na to nie godzę. Ba, będę o tym głośno pisał i mówił. Czy to w D7100, czy w D600 czy D800.

nikoniarz
31-08-2014, 01:39
Jacku, zarzucasz coś staremu D300s? Owszem, nie jest to najnowszy korpus, ale pod wieloma względami (w sumie to pod wszystkimi względami poza matrycą) bije nowsze DX'y na głowę...

Jacek_Z
31-08-2014, 02:21
Ba, będę o tym głośno pisał i mówił. Czy to w D7100, czy w D600 czy D800.Ja cię proszę ty pisz zdania oznajmujące tylko o tych body, którymi robiłeś zdjęcia. OK?
Bo rzucasz się na wszystkie złe info na jakie się tylko natkniesz, a ignorujesz zadowolnych użytkowników.
Po kiego powielasz informacje jakie wyczytujesz, jak sam tego nie sprawdziłeś. Uwielbiasz narzekać i wyszukiwać wady. Założyłeś nawet o tym swoją stronę www gdzie gromadzisz narzekania na nikona. A tak w ogóle to Twoja strona www nie działa, o czym od dawna wiesz i nie potrafisz naprawić. Jak widać nie jest łatwo stworzyć coś perfekcyjnego.

Jacku, zarzucasz coś staremu D300s? Owszem, nie jest to najnowszy korpus, ale pod wieloma względami (w sumie to pod wszystkimi względami poza matrycą) bije nowsze DX'y na głowę...No przecież ja właśnie w tym sensie pisałem. Body zrobione pod reporterkę (D300s) bije nadal nowsze body, które nie są "reporterskie" (D7000). Odstaje jedynie matryca, tzn wysokie ISO.

docxxx
31-08-2014, 02:56
Tak działa to ********e edytowanie z cytowaniem, że muszę podać linka:

http://tinyurl.com/ocb2hgo

Dla mnie to koniec dyskusji w tym wątku.

Irma
31-08-2014, 08:16
Jacku.....czy Ty Masz skleroze?

Oto Twoja wypowiedz w watku o D800 Af:

cytat: '' AF-S, jedno pole (często centralne, przekadrowane). Sprawę wyłapuje dopiero w domu, na 100% powiększeniu. Szkiełka to 85/1.4D i 200/2 i 70-200/2.8 v1. czyli jasne i prawie otwarte (85 przymknięte do około 2.0 a 200/2 i zoom - na pełnej dziurze).
Łapie całkiem sporo obok, nawet czasem tak ze 2 szerokości punkcika AF.
Jesli cały kadr jest równo oświetlony, wszędzie taki sam kontrast to takich nietrafień jest mniej. Częsć z tych nietrafień jest spowodowana przekadrowaniem - zdaje sobie z tego sprawę. Ale z tego tytułu miałem mało nietrafionych zdjęć. Gdy scena wygląda tak jak opisałem odsetek nietrafnych wydaje mi się, że jest większy. ''

No to jak to jest w koncu?

Nie chce mi sie juz o tym pisac, bo w watku o D800 i jego AF jest wszystko praktycznie napisane, wlacznie z moimi wypowiedziami.

kichu
31-08-2014, 09:56
Koledzy wyżej piszą a ja powtórzę. Tu nie chodzi o 4fps. D800 ma problem przy 1fps.

Zdebik
31-08-2014, 12:04
Panowie czym mielicie raw'y z D810?

shaolin
31-08-2014, 12:15
A mowilem kiedys Jackowi, zeby nie pisal po nocach... :mrgreen:

Jacek_Z
31-08-2014, 15:33
Koledzy wyżej piszą a ja powtórzę. Tu nie chodzi o 4fps. D800 ma problem przy 1fps.Głupoty piszesz. Gdyby tak było to bym nie mógł go używać i ryzykować spie.. zlecenia. Jak każde body trzeba je poznać i umieć używać. Masz pecha, że robisz zdjęcia pod światło (na tle nieba). Że ruszasz aparatem jak robisz zdjecia. Skróć czas. Zapomnij o czasach z D700 czy D3.
Irma - pisałem, róznie też pracują szkła. 200/2 to ja miałem od kilku dni i po prostu nie umiałem nim pracować. Potem skróciłem czas, nie przekadrowywałem gdy był włączony VR i nagle było wszystko OK. 85/1.4D podpięte do innych body (D700) też sprawia problemy w pracy pod światło.
Po prostu tym aparatem trzeba robić zdjęcia starannie. Tak jak się robi studyjnymi MF. Ja mam taki nawyk. Ja nie mam problemu. Problem mają wszyscy co robią akcje. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Piszę to już chyba 100x - to body dla studyjniaków. A wy piszecie, że nie da się nim robić akcji. Tak. No się nie da.
Koncze te dyskusje. Jeden studyjniak nie przegada 5 robiących akcje.

kichu
31-08-2014, 15:38
Piekny kawalerze ja mowie o statycznych zdjeciach ze statywu nawet :)

D810 robie tak samo dbale/niedbale. I to co sie nie dało albo było problematyczne w D800 teraz sie da. Łącznie z czasami z D700 i D3. Jedna z pierwszych rzeczy które zrobiłem po zakupie D810 były zdjecia z 50/1.4 na czasach 1/20 :)

Jacek_Z
31-08-2014, 15:41
A ja z ręki, i mam ostre zdjecia. Z trafionym AF i nie poruszone (to tu był/jest większy problem).

kichu
31-08-2014, 15:43
Generalnie mowie caly czas jedno... af w D800 był/jest w róznych aspektach niedopracowany... i nie mowie tu o wadzie lewy AF... ale o algorytmach celnosci, dokladnosci, powtarzalnosci i tak dalej... w róznych aspektach i rożnych sytuacjach zdjeciowych. I nie jest to efektem studyjnego przeznaczenia puszki i tak dalej i tak dalej... tylko szeregu niedopracować konstrukcyjnych i po części wymagan matrycy. Ale jak widać po wypuszczeniu D810 wszystkie czy wiekszosc problemow, ktore uzytkownicy mieli z D800 w tym zakresie, zniknely jak reka odjął. Tylko tyle i aż tyle.

Wiec bez analizowan czy body sie do czegos nadaje czy nie stwierdzam jedno, D800 mimo wszystko był taka puszka, gdzie Nikon jakby to ujać przecierał szlaki w pewnym temacie i bardzo mocno wydaje mi sie (choc reki sobie uciac za to nie dam) wiele rzeczy w tym temacie ich juz po wypuszczeniu puszki zaskoczylo.

Irma
31-08-2014, 16:58
Po prostu tym aparatem trzeba robić zdjęcia starannie. Tak jak się robi studyjnymi MF. Ja mam taki nawyk. Ja nie mam problemu. Problem mają wszyscy co robią akcje. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Piszę to już chyba 100x - to body dla studyjniaków. A wy piszecie, że nie da się nim robić akcji. Tak. No się nie da.
Koncze te dyskusje. Jeden studyjniak nie przegada 5 robiących akcje.

Jacku, cos Ty sie tak uparl na D800 jako aparat studyjny?
Nawet producent nazwal go uniwersalnym, bardzo dobrym narzedziem pracy kazdego fotografa przyrody i aparatem godnym zaufania posiadajacym z D4 takim samym modulem, procesorem i czujnikiem RGB, zachwalajac go do dynamicznych akcji. A ci wszyscy miedzynarodowi testerzy cmokajacy i mlaskajacy na super szybki i pewny AF taki sam jak w D4 nadajacy sie do fotografowania przyrody.
O tym sie tez czytalo bardzo czesto, nie tylko ze on ci jedyny do studia.

Tylko jest jedno ale, a mianowicie, ze D800 ma s.............y AF, a D300/s, D700, D3/s czy D4/s nie.
Koniec kropka.

2pompony
31-08-2014, 17:36
Mnie się wydaje, ze rozmawiacie o tym, co od dość dawna jest już mocno widoczne: modele Nikona są dopracowane dopiero w seriach z 10 lub 100 na końcu. Od jakiegoś czasu we wszystkich modelach o okrągłych końcówkach wychodziły jakieś wady, które szybciutko łatano w modelach z dodatkiem jedynki w nazwie. Vide grzanie w SB900, kurzenie a D600 czy AF w D7000 czy D800.

Dodano jedynkę w ciągu cyferek i wada jakby ustąpiła w magiczny sposób. Być moze D750 przełamie tą tendencję, choć prawdę powiedziawszy wątpię, Dopracowany będzie dopiero D760 jak sądzę.

nikoniarz
31-08-2014, 18:11
Nawet producent nazwal go uniwersalnym

Producent to napisze wszystko by aparat miał jak najszersze grono "potencjalnych" klientów...

docxxx
31-08-2014, 18:13
Mnie się wydaje, ze rozmawiacie o tym, co od dość dawna jest już mocno widoczne: modele Nikona są dopracowane dopiero w seriach z 10 lub 100 na końcu. Od jakiegoś czasu we wszystkich modelach o okrągłych końcówkach wychodziły jakieś wady, które szybciutko łatano w modelach z dodatkiem jedynki w nazwie. Vide grzanie w SB900, kurzenie a D600 czy AF w D7000 czy D800.

Dodano jedynkę w ciągu cyferek i wada jakby ustąpiła w magiczny sposób.

Powtórzenia się i napisze, ze mówiłem juz o tym z rok temu. Niestety, i tu na forum postępuje degeneracja potrzeb oraz akceptacji dla wadliwe go urządzenia. Ciągle mi wmawialiscie, abym dal spokój, bo to się zdarza, ze w pralkach czy autach tez tak jest. No właśnie, jest bo na to pozwalacie. Dostaniecie w serwisie czekoladki i cieszycie się jak Murzyn blaszka. Na to nie powinno być zgody! A czemu? Po prostu, nie i ch... Nie pozwolmy się dymac do końca. Choć c jak patrzę po niektórych, to sami smarujecie tylek wazelina.

nikoniarz
31-08-2014, 18:22
Powtórzenia się i napisze, ze mówiłem juz o tym z rok temu. Niestety, i tu na forum postępuje degeneracja potrzeb oraz akceptacji dla wadliwe go urządzenia. Ciągle mi wmawialiscie, abym dal spokój, bo to się zdarza, ze w pralkach czy autach tez tak jest. No właśnie, jest bo na to pozwalacie. Dostaniecie w serwisie czekoladki i cieszycie się jak Murzyn blaszka. Na to nie powinno być zgody! A czemu? Po prostu, nie i ch... Nie pozwolmy się dymac do końca. Choć c jak patrzę po niektórych, to sami smarujecie tylek wazelina.

Narzekaniem nic nie wskórasz. Niestety. Najskuteczniejszym wyjściem na buble jest bojkot. Jeśli panuje jakaś powszechna opinia, że coś jest spartolone to się nie kupuje i tyle. A jak ktoś świadomie kupuje to nie powinien narzekać.

mtu
31-08-2014, 18:23
A może byście tak wrócili do tematu D810??

Irma
31-08-2014, 18:31
Producent to napisze wszystko by aparat miał jak najszersze grono "potencjalnych" klientów...

Dokladnie.
Dla mnie nie to jest zludne, nie jestem czuly na czule slowka marketingu. Bylem kiedys latwowierny swiatowym testerom przyrody, ktorzy pisali piekne fotorelacje o D800 i wspanialym nowym produkcie o nazwie D800 i jego AF z D4.
Zamiast kupic uzywanego D3s, ktorego zapewne uzywalbym do dnia dzisiejszego.

Teraz nie wierze zadnym ulotkom zawierajacym '' nowosci-polsrodki '' i blablabla :p
Ot swoje trzeba przejsc na wlasnej skorze, a raczej przetestowac.
Przepraszam za OT.

docxxx
31-08-2014, 19:09
Narzekaniem nic nie wskórasz. Niestety. Najskuteczniejszym wyjściem na buble jest bojkot. Jeśli panuje jakaś powszechna opinia, że coś jest spartolone to się nie kupuje i tyle. A jak ktoś świadomie kupuje to nie powinien narzekać.

To narzekanie to jest właśnie bojkot z mojej strony. Nie kupuję wadliwego sprzętu, a w dodatku nie boję się pisać o tym jawnie na forum (vide sprawa Fatmana).

Pawel Pawlak
31-08-2014, 19:17
najwyraźniej mój d800 jest wybitny, bo jego AF pozwala na zdecydowanie najwięcej z body które użytkowałem - po d3x włącznie. Lepiej i szyb szybciej działał tylko d4 (d4s i d810 nie sprawdzałem).

Fatman
31-08-2014, 19:19
Przy okazji jak nie będzie narzekania, to nie będzie informacji, że potencjalnie coś jest nie tak..............

Wracając do D810, ponowię apel -jest może ktoś na naszym forum z Łodzi, kto posiada ten aparat i zechce się ze mną spotkać w celu wspólnego porównania tej maszynki z D800, 5D3 i co tam jeszcze w nasze łapki wtedy wpadnie ?

tomgol
31-08-2014, 19:38
U mnie też wszystko ok więc już sam nie wiem, może jakoś dziwny jestem :) ? Wiem tylko że sprzęt ma pewne ograniczenia co do szybkości,
minimalnych czasów w zależności od ogniskowej. Ale generalnie do D700 i D300s chyba bym nie wrócił choć wspominam je bardzo dobrze.
Zadałem te pytanie bo nie wiem czy warto robić upgrade. Jakość obrazka prawie taka sama i jedyne na czym mógłbym
realnie zyskać to ten nowy grupowy AF bo reszta to takie wodotryski.

lukaszk
31-08-2014, 20:17
Jakość obrazka prawie taka sama
Nie zapominaj o ostrości, która jest dużo lepsza. Czytałem gdzieś, że jest minimalnie lepiej niż w d800e.

Jacek_Z
31-08-2014, 20:25
To narzekanie to jest właśnie bojkot z mojej strony. Nie kupuję wadliwego sprzętu, a w dodatku nie boję się pisać o tym jawnie na forum (vide sprawa Fatmana).I się doczekasz jako troll bana. Gdyby forum oferowało takie możliwości, to bym cie zablokował jesli chodzi o dział Dxxx.

Przy okazji jak nie będzie narzekania, to nie będzie informacji, że potencjalnie coś jest nie tak..............Sęk w tym, że najwięcej truje docxxx, który nie ma tego sprżetu (ani innych, na które też narzeka). Jak ty napiszesz, że w repo ci się nie sprawdził ;) to OK, nawet się nie dziwię (bo to nie body repo - pisałem to już? ;)).

Dokladnie.Czyli zgadzasz się z kimś, ko się nie zgadzał z tym co napisałeś? Pokrętne to.

Dla mnie nie to jest zludne, nie jestem czuly na czule slowka marketingu. Bylem kiedys latwowierny swiatowym testerom przyrody, ktorzy pisali piekne fotorelacje o D800

Teraz nie wierze zadnym ulotkom zawierajacym '' nowosci-polsrodki '' i blablabla :p
Ot swoje trzeba przejsc na wlasnej skorze, a raczej przetestowac.No właśnie. Albo pomyśleć o parametrach body i zobaczyć do czego nadaje sie najlepiej.
Mogę ci przypomnieć co pisałeś po zakupie D800. Mianowicie, że tylko 36 Mpx, 500 mm i nie cropowanie (albo minimalne cropowanie) daje wreszcie zadowalająca cie ilość detalu. Protestowałem przeciwko temu bardzo. Teraz masz tylko 16 Mpx i jesteś zadowolony. Zmieniasz zdanie?

Jest paradoksalne, że najlepszy aparat Nikona (D800) zbiera cięgi zamiast pochwał. Bo po to body sięgają repo, a Nikon osierocił tych co wielbili D700. D800 nie jest dla nich. Ja polecałem generalnie zawsze D610, choć oczywiście część fotografów nie wyrażała zgody na starszy AF niż ten 51 polowy. I sie pakowali w D800, które nie jest dla nich, robiąc mu potem złą opinię.

docxxx
31-08-2014, 20:31
Chcesz to banuj, w tyłku to mam.

Zapytam na koniec: Jacku drogi, D800 ma wadliwy AF, czy nie?

MstrG
31-08-2014, 20:37
Jest paradoksalne, że najlepszy aparat Nikona (D800) zbiera cięgi zamiast pochwał. Bo po to body sięgają repo, a Nikon osierocił tych co wielbili D700. D800 nie jest dla nich. Ja polecałem generalnie zawsze D610, choć oczywiście część fotografów nie wyrażała zgody na starszy AF niż ten 51 polowy. I sie pakowali w D800, które nie jest dla nich, robiąc mu potem złą opinię.

Warto by było jeszcze napisać jakie to repo. Większość niestety kojarzy repo jako zdjęcia na ślubie, weselu, eventach. Tutaj IMO spokojnie sobie radził AF z D600/D610 czy tam Df. Myślę, że jeszcze lepiej sobie poradzi D800. Z każdym body trzeba nauczyć się współpracować i znać słabe oraz mocne jego strony.

Irma
31-08-2014, 20:37
W czasie 11 mies. uzytkowania i 40k zdjec wykonanych D800 moge go podsumowac tak:- szkoda ze nie kupilem D3s.
Po prostu od czasu uzywania cyfrowej lustrzanki zaden korpus mnie tak nie zawodzil jak D800. I to zarowno AF, jak zawieszenia podgladu zdjec czy zawiechy ladowania zrobionych zdjec z bufora na karte ( czasami trwalo to dluzej niz 1 minute ).
Kiedy ide w teren, to chce i zycze sobie, aby aparat spelnial swoja role jeszcze lepiej niz jego poprzednicy. I tylko tyle.
Oczywiscie AF przechylil szale wymiany na inny korpus.

Edit:
Po wyslaniu posta zobaczylem odpowiedz Jacka i chcialbym sie do niej odniesc.
Bardzo uwierzylem wlasnie w ten AF z D4 i na nim wlasnie mi najwiecej zalezalo, Przymknalem oko albo przelknalem brak 9kl/s i duzego bufora z D3s. I wiesz co, na poczatku nie zauwazylem, albo jeszcze nie skojarzylem tych bledow AF w D800, przypisujac je wlasnym bledom luz zlej technice doswiadczonej z innych aparatow. I przykladalem sie coraz staranniej majac nadzieje, ze czas i praktyka z uzywania D800 doprowadzi do perfekcji i eliminacji pudel AF.
Po pol roku juz szlag mnie trafial, kiedy wlasciwie nic mi sie nie poprawilo w skutecznosci ostrych zdjec. Dwie krotkie serie po sobie, jedna piekna i czysta a druga jak? Calutka spudlowana.
Jacku, odpowiedz mi na proste pytanie: dlaczego od pierwszych serii z D4 az po dzis dzien nie mialem ani jednej serii spudlowanej?
Czyzby moja technika fotografowania osiagnela perfekcje?

tomgol
31-08-2014, 20:39
Cały ten spór jest trochę zbyt nakręcony. To że są wadliwe sztuki D800 w to chyba nikt nie wątpi. Pytanie jaki jest ich procent. Jest też jednak spor grupa
zadowolonych użytkowników którzy mają sprawne D800. Na pewno nie można uogólniać swoich opinii Teraz mam nadzieję że Nikon wyciągnął wnioski,
nauczył się co nieco kosztem klientów i kolejna seria puszek będzie ok.

Jacek_Z
31-08-2014, 20:43
Zapytam na koniec:
Problem w tym, że widzisz wszystko albo jako białe, albo czarne. Tymczasem nie ma 100% trafień w żadnym ze znanych mi aparatów. Nikon sam informuje, że w najbardziej topowych aparatach, tych jednocyfrowych AF może się nie wyrabiać. D800 to nie jest półka pro, jednocyfrowa.
Osoby robiące repo nie będą zadowolone z D800, ja jestem, ale ja nie robię repo. Ja ci napiszę, że AF jest OK, inni piszą, że nie jest OK. Duzo zależy od tego do czego się dany sprzęt stosuje. To body do pewnych zastosowań jest fantastyczne (reklama, studio) a do pewnych kiepskie (repo). Ja w reklamie mam 95% trafień (i to przy pracy na bardzo otwartych przysłonach), a kto inny w repo ma 80% trafień a może i czasem mniej. Czy napisałem to już dostatecznie dużą ilość razy i wystarczająco jasno?

Fatman
31-08-2014, 20:47
Sęk w tym, że najwięcej truje docxxx, który nie ma tego sprżetu (ani innych, na które też narzeka). Jak ty napiszesz, że w repo ci się nie sprawdził ;) to OK, nawet się nie dziwię (bo to nie body repo - pisałem to już? ;)).

Sęk w tym, że on mi się w repo przez parę miesięcy sprawdzał wyśmienicie (zdecydowanie lepiej od D3 -dla mnie najważniejszy był AF i jakość obrazu). Tylko z czasem było coraz słabiej...... i doszło do tego, że nawet statyczna scena ze statywu z ustawionym bezpiecznym czasem, była dla niego wyzwaniem :( A po serwisie to już w ogóle było beznadziejnie :(

nikoniarz
31-08-2014, 20:50
Ja widzę, że argumenty się powtarzają. Widzę też, że brakuje obustronnej chęci zrozumienia. Jedna strona nie rozumie, że ktoś może być zadowolony, a druga strona, że ktoś może narzekać. Dla mnie osobiście sprawa jest oczywista bo w każdej serii trafiają się egzemplarze z uwalonym AF. Poza tym ile ludzi tyle zastosować. Chyba nie ma co na siłę przekonywać do swojej racji...

Jacek_Z
31-08-2014, 20:53
Jesli egzemplarz jest wadliwy to nie ma o czym mówić.
Ja piszę o sprawnych aparatach. Choć diabli wiedza jaki ją mam. Po 2 latach dałem go do serwisu (końcówka gwarancji). Teraz (od paru miesięcy) wszystkie szkła sa z korekcją na 0. Tak jak na początku, gdy go kupowałem.

tomgol
31-08-2014, 20:53
Ja widzę, że argumenty się powtarzają. Widzę też, że brakuje obustronnej chęci zrozumienia. Jedna strona nie rozumie, że ktoś może być zadowolony, a druga strona, że ktoś może narzekać. Dla mnie osobiście sprawa jest oczywista bo w każdej serii trafiają się egzemplarze z uwalonym AF. Poza tym ile ludzi tyle zastosować. Chyba nie ma co na siłę przekonywać do swojej racji...

podpisuje się !

Irma
31-08-2014, 21:08
Jacku, mozesz mi odpowiedziec na moje pytanie z ostatniej mojej wypowiedzi?

docxxx
31-08-2014, 21:20
Problem w tym, że widzisz wszystko albo jako białe, albo czarne. Tymczasem nie ma 100% trafień w żadnym ze znanych mi aparatów. Nikon sam informuje, że w najbardziej topowych aparatach, tych jednocyfrowych AF może się nie wyrabiać. D800 to nie jest półka pro, jednocyfrowa.

Jacek, zaczyna mnie już wkurzać to, że wciskasz mi argumenty, których ja nie użyłem. Gdzie napisałem o 95% skuteczności AF? Gdzie tu w dyskusji o wadliwym AF napisałem o buforze czy fps? Gdzie napisałem coś o czarnym lub białym? Znajdź, zacytuj, a przeproszę. Na razie piszesz głupoty.
Już po D7000 zauwazyłem, że AF działa z d.u.p.y. Jestem na meczu, robię bramkarzowi statyczne zdjęcie a ostrość mam ch... wie gdzie. Ni to BF, ni to FF. To samo, ale już dużo rzadziej jest w D7100. Nie jestem pewny tych puszek, tak samo jak Irma swojej D800. Ustawia mi się 20 osób do zdjęcia grupowego, a ja muszę walić po 20 strzałów i udawać debila, że ktoś mrugał. Później w domu na kompie patrze, a tam wszystkie s********e. Ratuje mnie zawsze to, że wszystko wrzucam do neta jako 900x600px. Oczywiście nie zawsze i nie wszędzie! Mam i świetne ujęcia z D7100, gdzie ostrość i detal zabija jakością.
Te same objawy widzę czytając opinie innych z np. D800. Nie trzeba mieć habilitacji, aby skojarzyć tak oczywiste fakty. Z resztą, po co ja sobie strzępie język i zużywam klawiaturę. Nikon sam wypuścił poprawkę w postaci D810 i to jest namacalny dowód.

nikoniarz
31-08-2014, 21:25
Kiedy będzie "zmiana warty" dla D300s? Bo już 110 tyś na liczniku... :/

docxxx
31-08-2014, 21:27
110.000 x1000 = 110 000 000 na jednej migawce? To chyba rekord ;)

nikoniarz
31-08-2014, 21:28
110.000 x1000 = 110 000 000 na jednej migawce? To chyba rekord ;)

Znów gafa. Już poprawiam.

MstrG
31-08-2014, 22:15
Jacek, chłopie, wybij sobie w końcu ze swojej głowy, że ja tu piszę o jakieś reporterce czy ch... wie o jakim buforze. Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? AF/soft jest uwalony/działa nie tak jak powinien i ja się na to nie godzę. Ba, będę o tym głośno pisał i mówił. Czy to w D7100, czy w D600 czy D800.

Ustawia mi się 20 osób do zdjęcia grupowego, a ja muszę walić po 20 strzałów i udawać debila, że ktoś mrugał. Później w domu na kompie patrze, a tam wszystkie s********e.

Te same objawy widzę czytając opinie innych z np. D800. Nie trzeba mieć habilitacji, aby skojarzyć tak oczywiste fakty. Z resztą, po co ja sobie strzępie język i zużywam klawiaturę. Nikon sam wypuścił poprawkę w postaci D810 i to jest namacalny dowód.

Co jest nie tak z AF w D600?

Miałem D600 i nie zdarzyła mi się sytuacja, abym zdjęcie grupowe robił po 20 klatek. Ba, zaryzykuję stwierdzenie, że wszystkie moje grupowe były ok. Teraz mam D800, AF wydaje się czulszy, sprawia wrażenie pewniejszego. AF-S działa wyśmienicie, nie miałem jeszcze okazji sprawdzić dogłębnie AF-C.

Ktoś zrobił D800 20 zdjęć grupowych i były wszystkie s********e?

kurczeblade
31-08-2014, 22:37

Może miał przekręcony przełącznik AF na M :-)

Jacek_Z
31-08-2014, 23:47
Jacku, mozesz mi odpowiedziec na moje pytanie z ostatniej mojej wypowiedzi?
Na to:

D800 .... Dwie krotkie serie po sobie, jedna piekna i czysta a druga jak? Calutka spudlowana.
Jacku, odpowiedz mi na proste pytanie: dlaczego od pierwszych serii z D4 az po dzis dzien nie mialem ani jednej serii spudlowanej?
Czyzby moja technika fotografowania osiagnela perfekcje?Ale to chyba oczywista odpowiedź? Cały czas o tym piszę. D800 nie jest stworzony do walenia seriami. D4 stoi półkę wyżej niż seria Dxxx. I w dodatku jest stworzony pod kątem zdjęć seryjnych. To oczywistości. Ja nie wiem w tym momencie jak cie traktować. jak kogoś kto zaczyna i nie wie jakie są body PRO, a jakie semipro w nikonie?

Jacek, zaczyna mnie już wkurzać to, że wciskasz mi argumenty, których ja nie użyłem. Gdzie napisałem o 95% skuteczności AF? Gdzie tu w dyskusji o wadliwym AF napisałem o buforze czy fps? Gdzie napisałem coś o czarnym lub białym? Znajdź, zacytuj, a przeproszę. Na razie piszesz głupoty.Udajesz, że nie rozumiesz? na twoje pytania odpowiedziałem pytaniami. Zapytałeś czy uważam, że D800 ma zwalony AF. Na co ja zapytałem, czy 95% skuteczności w zdjęciach jakie robię to oznacza dobry czy zły AF?

Już po D7000 zauwazyłem, że AF działa z d.u.p.y. Jestem na meczu, robię bramkarzowi statyczne zdjęcie a ostrość mam ch... wie gdzie. Ni to BF, ni to FF. To samo, ale już dużo rzadziej jest w D7100. Nie jestem pewny tych puszek, tak samo jak Irma swojej D800. Ustawia mi się 20 osób do zdjęcia grupowego, a ja muszę walić po 20 strzałów i udawać debila, że ktoś mrugał. Później w domu na kompie patrze, a tam wszystkie s********e. Ratuje mnie zawsze to, że wszystko wrzucam do neta jako 900x600px. Oczywiście nie zawsze i nie wszędzie! Mam i świetne ujęcia z D7100, gdzie ostrość i detal zabija jakością.
Zapraszam do działu Dxxxx. Chyba wszyscy na forum znają twoje problemy z AF w body D7000, nie musisz ich co kilka dni przypomnać we wszystkich wątkach we wszystkich działach. Odpuść sobie te misje uświadamiania wszystkich jaki to Nikon zły i zabieraj głos w tych tematach, których dotyczy Twój problem.

Ty wiesz, że body są złe, ale nie przyjmujesz do wiadomosci, że niektórzy na nich pracują i sa z nich zadowoleni. np pare postów wyżej - tomgol z D800 czy MstrG z D600 i D800. Niemożliwe? Nie masz tego body i usiłujesz mi wmówić, że to zły aparat, podczas gdy ja go mam i jestem bardzo zadowolony ze studyjnego nikona, na D3x mnie nie było kiedyś stać.

kurczeblade
01-09-2014, 07:09
Wlasciwe co jest zlego z AF,em, jak na body do zastosowan amatorskich, dawno mi sie zwrocilo, zarabiajac samo na siebie i moje rozne potzeby. Zapie... az milo i nie widze problemow, szczegolnie z AF.em D600 :)

mtu
01-09-2014, 08:26
Fatman,
Moja D810 do dyspozycji, ale w Piotrkowie.
Możemy się jakoś umówić.

himi
01-09-2014, 09:12
W czasie 11 mies. uzytkowania i 40k zdjec wykonanych D800 moge go podsumowac tak:- szkoda ze nie kupilem D3s.

Mam na sprzedaż:) A tak serio. Miałem też jakiś czas d800 (krótko) AF działał ....no właśnie - dziwnie. Ale mimo wszystko miał jakąś precyzję. Natomiast egzemplarz z NPS-u jest klasycznym przykładem totalnego rozjazdu.

shaolin
01-09-2014, 09:18
Natomiast egzemplarz z NPS-u jest klasycznym przykładem totalnego rozjazdu.

Jak wiekszosc rzeczy z NPSu ;)

deep
01-09-2014, 09:47
Jak wiekszosc rzeczy z NPSu ;)

Najlepszy przykład jest na AF-S 35/1.4G :D

sufenta
01-09-2014, 09:50
bardzo rzeczowa dyskusja choc tzw. "czynnik ludzki" jest pomijany.

deep
01-09-2014, 10:13
bardzo rzeczowa dyskusja choc tzw. "czynnik ludzki" jest pomijany.

Szczególnie ten projektujący ten sprzęt :D

sufenta
01-09-2014, 10:21
Mialem na mysli czynnik sprzet uzywajacy, ale jak kolega sobie zyczy... zaden z kolegow ani przez sekunde nie poddal w watpliwosc swoich umiejetnosci. Z tego co pamietam, choc przyznac musze, ze pamietam niewiele z 2 semestrow filozofii , elementem poznania w epistemologii jest czlowiek w tym przypadku- uzytkownik inkryminowanej kamery. To, ze kamera (element A.) moze byc wadliwa jet pewne, ale, ze user (element B.) moze cos zle zrobic jest wykluczone: "no-bo-przeciez-od-20-lat-robie-zdjecia-i-zawsze-bylo-git-a-od-kiedy-kupilem-(tu mozna wpisac cokolwiek)..." tu link to jednego z wielu uzytkownikow produktow f-my Nikon (m.in.D800), ktorzy mieli szczescie kupic "nie-walniety" egzemplarz ;-) http://www.alexbailey.com/ p.s. 1.po jakims czasie psuje sie wszystko- to jest smutna rzeczywistosc naszych czasow- dobrze juz bylo 2.Nikon d800 (ktorego nie mam) ma 51 focus point- jesli ktos z "walnietym" (slowa tego nauczylem sie na tym forum) jednym ze znajdujacych sie po lewej stronie punktow nie potrafi zrobic zdjecia to...

2pompony
01-09-2014, 10:27
Tak sobie czytam, czytam i widzę jak na dłoni, że jakby ktoś chciał się dowiedzieć co to jest ten znany w psychologii efekt słodkich cytryn, to znajdzie tutaj naprawdę świetne przykłady. :)

sufenta
01-09-2014, 11:10
Tak sobie czytam, czytam i widzę jak na dłoni, że jakby ktoś chciał się dowiedzieć co to jest ten znany w psychologii efekt słodkich cytryn, to znajdzie tutaj naprawdę świetne przykłady. :)

Kolega mial na mysli "kwasne winogrona"- pojecie zaczerpniete z greckiej bajki Ezopa. W gimnazjum, na kursie laciny, mogl miec kolega kontakt z wersja Phaedrusa (de vulpe et uva)

photez
01-09-2014, 11:26
Zrobiłem 1. repo d810, jak macie ochotę zajrzeć to zapraszam: http://photez.pl/kill-the-devil-hill/
Poprzednio miałem d700, w nowym body:
-zdecydowanie lepszy AF (zarówno S i C)
-na SD Sandisk extreme 45mb/s tylko 19 zdjęć w buforze, do zdjęć seryjnych wypadałoby mieć szybsze CFy
-Niby 36Mpix nie jest mi potrzebne, ale jednak przydało się. Najdłuższy obiektyw miałem 200mm, stojąc na szczycie skoczni robiłem zdjęcia wbiegających zawodników i na kompie zrobiłem "hardkorowego" cropa z 7300px na 3300px na długim boku. Zdjęcie nadal ma 3300x2200, przy D700 to byłoby 1900x1200, a takich zdjęć nie oddałbym klientowi.
-cicha migawka
-dynamika mistrzowska, z cieni można wyciągnąć wszystko
-lepszy auto wb niż w d700
-w nocy robiłem tylko kilka testów ale ISO/WB/AF zdecydowanie lepsze
-Iso 64 zdecydowanie fajna opcja w słoneczny dzień przy jasnych stałkach

Zdjęcia mają exify, więc można sobie zobaczyć przy jakich parametrach były robione.

2pompony
01-09-2014, 11:46
Kolega mial na mysli "kwasne winogrona"- pojecie zaczerpniete z greckiej bajki Ezopa. W gimnazjum, na kursie laciny, mogl miec kolega kontakt z wersja Phaedrusa (de vulpe et uva)

Nie, miałem na myśli nie kwaśne winogrona (pojęcie w psychologii odwrotne niż słodkie cytryny), ile właśnie najdokładniej 'słodkie cytryny'. Ja wiem, że te pojęcia się tak łączy że wyglądają jak opis jednego, niemniej przedstawiają dwa podobne, choć o przeciwnym zwrocie wektora zjawisko.

grissley
01-09-2014, 11:50
Nie, miałem na myśli nie kwaśne winogrona (pojęcie w psychologii odwrotne niż słodkie cytryny), ile właśnie najdokładniej 'słodkie cytryny'. Ja wiem, że te pojęcia się tak łączy że wyglądają jak opis jednego, niemniej przedstawiają dwa podobne, choć o przeciwnym zwrocie wektora zjawisko.

Kwaszenie winogron i słodzenie cytryny ;)
Obrazowy przykład dla cytryny - żenimy się z bazyliszkiem dla pieniędzy i wmawiamy sobie, że jest piękny :)

2pompony
01-09-2014, 11:58
Lub mówiąc już zupełnie dosłownie - kupiliśmy coś co nie okazało się tak dobre jak wyglądało, więc najpierw sobie mówimy, że te cytryny nie są tak znowu kwaśne, co naturalnie przechodzi w stan wmawiania sobie, że są wręcz słodkie.

Pasuje jak ulał do D800, tym bardziej, że to obronne zjawisko racjonalizacji po prostu pozwala nie zwariować. :)

Kwaśne winogrona to zjawisko odwrotne.

himi
01-09-2014, 12:09
Zrobiłem 1. repo d810, jak macie ochotę zajrzeć to zapraszam: http://photez.pl/kill-the-devil-hill/
Poprzednio miałem d700, w nowym body:
-zdecydowanie lepszy AF (zarówno S i C)
-na SD Sandisk extreme 45mb/s tylko 19 zdjęć w buforze, do zdjęć seryjnych wypadałoby mieć szybsze CFy
-Niby 36Mpix nie jest mi potrzebne, ale jednak przydało się. Najdłuższy obiektyw miałem 200mm, stojąc na szczycie skoczni robiłem zdjęcia wbiegających zawodników i na kompie zrobiłem "hardkorowego" cropa z 7300px na 3300px na długim boku. Zdjęcie nadal ma 3300x2200, przy D700 to byłoby 1900x1200, a takich zdjęć nie oddałbym klientowi.
-cicha migawka
-dynamika mistrzowska, z cieni można wyciągnąć wszystko
-lepszy auto wb niż w d700
-w nocy robiłem tylko kilka testów ale ISO/WB/AF zdecydowanie lepsze
-Iso 64 zdecydowanie fajna opcja w słoneczny dzień przy jasnych stałkach

Zdjęcia mają exify, więc można sobie zobaczyć przy jakich parametrach były robione.

Dziękuję za posta. Merytorycznego, popartego fajnymi klatami.

fotopstryk6x6
01-09-2014, 13:05
.

Przepraszam że się" wtrancam" ale pokrytykuję.
Oczywiście dla dobra sprawy pokrytykuję, zdjęcia żółtawe, w jakim sofcie były obrabiane ?
Nie ma NX-2, jest NX-D, Adobe i Phase One Capture One Pro 7, ale to wszystko dobre dla ślubnych artystów gdzie kolor i ostrość nie mają znaczenia, bo zdjęcia "modowe" sprzedają się najlepiej.

lukaszk
01-09-2014, 13:31
Jest przecież informacja w EXIFie, że Lightroom 5.6

fotopstryk6x6
01-09-2014, 14:03
Jest przecież informacja w EXIFie, że Lightroom 5.6

No tak, napisane, dziękuję, czyli heblowane siekierą.
Problem mój się nazywa przyzwyczajenie, jeżeli dziennie obrabiam (umowny termin) 500 lub więcej zdjęć to zmiana softu, z konieczności, może być bolesna i zaowocować spadkiem wydajności lub skróceniem czasu wolnego, jakim dysponowałem.

wain
01-09-2014, 14:35
Dziękuję za posta. Merytorycznego, popartego fajnymi klatami.

+1

kurczeblade
01-09-2014, 14:44
+1

Nie wiem jak Ty, ale za czasów szkoły wolałem dostawać 5 albo 6 - jedynka z plusem to marna ocena ... :)

arek71
01-09-2014, 15:01
No to jeszcze a propos baterii w D810.
10 razy sprawdzałem bo nie wierzyłem własnym oczom.
27.08.2014 Krzesiny Poznań Akademia Nikona i nasze F-16tki. 3697 zdjęć na jednej EN-EL15, same RAWy :mrgreen:
90% zdjęć robionych w serii. Jak zrzuciełm wszystko z kart to wyszło 137GB :o
A w domu jeszcze starczyło prądu na 140 klatek w sobote na Pikniku Lotniczym w Bielsku-Białej zanim padła 8-)
Co do AFu to po prostu bajka, z AF-S 80-400 w AF-C z grupowym punktem, pracuje jak marzenie, nigdy jeszcze tak dobrze nie robiło mi sie zdjeć samolotom.

Pawel Pawlak
01-09-2014, 17:10
W serii RAW D800 potrafi podobnie; mój zużywając jedynie 25% potrafił zarejestrować 929 RAWów. A na 3% na en-el18 w MB-D12 zarejestrował 360zdjęć w seriach (pozostało 97% energii)

lukaszk
01-09-2014, 19:47
http://www.optyczne.pl/281.1-Test_aparatu-Test_Nikon_D810.html

kjakub
01-09-2014, 20:27
Ale pierdzielenie... wszędzie się dopatrują ukrytego odszumiania :?

stachmuszel
01-09-2014, 20:40
No i w podsumowaniu jakość jpg/RAW zdecydowanie gorsza niż w C5d3. Ciekawa sprawa.

prz3mo
01-09-2014, 20:53
Praca autofokusa z obiektywem AF-D 50 mm f/1.8 nie dawała większych powodów do narzekań, aczkolwiek wymagał on drobnej kalibracji (korekta na +3) w związku z niewielkim frontfokusem pojawiającym się w świetle żarowym. D810 wraz z zoomem AF-S 24–70 mm f/2.8G ED radził sobie zauważalnie gorzej, gdyż w obu typach oświetlenia, większość trafień przypadła na trzeci przedział odchyłek (wartości od 6 do 9%).

Czyli normą u Nikona już jest, że szkła wymagają różnej kalibracji w świetle dziennym i żarowym? Suuuuupeeeer...
Pewnie zaraz mi ktoś napisze, że to cena postępu (lol), że kiedyś matryce były gorsze i ten defekt nie był widoczny, że pewnie trafiona sztuka była w ich teście, itd...itd...
Ja takie coś widziałem w dwóch nówkach sztukach D600, którymi się "kilka dni bawiłem". Skoro też to jest obecne w D810 to... no cóż...

fafniak
01-09-2014, 20:57
W serii RAW D800 potrafi podobnie; mój zużywając jedynie 25% potrafił zarejestrować 929 RAWów. A na 3% na en-el18 w MB-D12 zarejestrował 360zdjęć w seriach (pozostało 97% energii)

Te akumulatory są ewidentnie inaczej zbudowane od tych z d700
Potrafią zaskoczyć wydajnością/pojemnością przy pracy "ciągłej" , ale odłożone... są znacznie gorsze od starych akku

kichu
01-09-2014, 22:17

Na EN-EL18a (D810+500) na połowie baterii zrobiłem około 5 tys fot :)

photez
01-09-2014, 22:45
Przepraszam że się" wtrancam" ale pokrytykuję.
Oczywiście dla dobra sprawy pokrytykuję, zdjęcia żółtawe, w jakim sofcie były obrabiane ?
Nie ma NX-2, jest NX-D, Adobe i Phase One Capture One Pro 7, ale to wszystko dobre dla ślubnych artystów gdzie kolor i ostrość nie mają znaczenia, bo zdjęcia "modowe" sprzedają się najlepiej.

Zdjęcia są żółtawe, bo to nie sesja testowa dla dpreview, tylko reportaż obrobiony wg mojego uznania. Soft nie ma tu nic do tego.

Jacek_Z
02-09-2014, 00:16
No i w podsumowaniu jakość jpg/RAW zdecydowanie gorsza niż w C5d3. Ciekawa sprawa.Od dawna dziwnie brzmi mi to określenie. Nie rozumiem co oni rozumieją pod jakość zdjęć w jpg i w RAW, skoro w D810 jest więcej detalu, jest większe DR, a ocena niższa.

Czyli normą u Nikona już jest, że szkła wymagają różnej kalibracji w świetle dziennym i żarowym? Suuuuupeeeer...
Pewnie zaraz mi ktoś napisze, że.Ja napisze, że nie tylko u nikona i nie tylko w tej puszce. Po prostu optyczni dopiero od pewnego czasu zaczeli to sprawdzać. Przedtem nikt sie tym nie interesował. A jesli kiedys tego nie było, a teraz jest, to trzeba sobie zadać pytanie dlaczego? Bo w to, że to przypadek lub celowe działanie producenta to chyba nikt nie uwierzy? Moje teorie by były usprawiedliwianiem nikona ;) więc ich nie napisze, ale sami musicie wpaść na podobne wnioski.

Mnie zastanawia zachwyt tutejszych forumowicżów nad poprawą AF w D810 vs D800.
Tymczasem w teście czytamy:
"Sprawdziliśmy także, jak radzi sobie ciągły autofokus w trybie szybkich zdjęć seryjnych (5 kl/s) z wykorzystaniem obiektywu 24–70 mm (ustawionym na ogniskowej 70 mm). W opcjach dotyczących autofokusu ciągłego ustawiliśmy priorytet ostrości i wyłączyliśmy funkcję „blokady śledzenia ostrości”. Test wykonaliśmy fotografując przejeżdżające ulicą samochody, a skuteczność trafień ocenialiśmy wzrokowo, stosują proste kryterium podziału na zdjęcia ostre i nieostre. W przypadku pojazdów zbliżających się, ostrych zdjęć było 66%. Z kolei gdy fotografowaliśmy samochody oddalające się, skuteczność była wyraźnie wyższa i wyniosła 85%."

Coś mi się wydaje, że to nadal nie jest body do reporterki, skoro z najlepszym z reporterskich szkieł tak pracuje.
Mi sie sugeruje, że usprawiedliwiam AF w D800, a D810 jest OK. Sorry, ale 66% to mi sie bardzo by nie podobało, gdybym był reporterem...

PS - na testach u optycznych D800 z 24-70 osiagał procentowo lepsze wyniki :mrgreen::mrgreen::mrgreen: - o tyle ważna, że metodologia zapewne ta sama. Co prawda tamten egz miał spore problemy z FF/BF, kalibracją szkieł poza zakres 20 i wadą lewego punktu AF, więc nie było wesoło .. na zdjęciach statycznych. To jednak serwis poprawiał.

kurczeblade
02-09-2014, 00:19
"Test Nikona D810 przekonał nas, że lustrzanka ta bardzo dobrze nadaje się do pracy w studio oraz fotografii krajobrazowej. "

To chyba to o czym często Jacek pisał odnośnie osiemsetki :)

Hektor
02-09-2014, 07:52
photez:
"Zdjęcia są żółtawe, bo to nie sesja testowa dla dpreview, tylko reportaż obrobiony wg mojego uznania. Soft nie ma tu nic do tego."

Też zauważyłem ten żółty zafarb ale myślałem, że to monitor/przeglądarka.
Oczywiście w dziedzinie estetyki w fotografii, każdemu wolno wszystko, ale tutaj efekt artystyczny jest żaden i równie dobrze zdjęcia mogą być czerwone lub niebieskie. Większość oglądających i tak zrzuci to na braki warsztatowe.

MstrG
02-09-2014, 08:09
Mnie zastanawia zachwyt tutejszych forumowicżów nad poprawą AF w D810 vs D800.
Tymczasem w teście czytamy:
"Sprawdziliśmy także, jak radzi sobie ciągły autofokus w trybie szybkich zdjęć seryjnych (5 kl/s) z wykorzystaniem obiektywu 24–70 mm (ustawionym na ogniskowej 70 mm). W opcjach dotyczących autofokusu ciągłego ustawiliśmy priorytet ostrości i wyłączyliśmy funkcję „blokady śledzenia ostrości”. Test wykonaliśmy fotografując przejeżdżające ulicą samochody, a skuteczność trafień ocenialiśmy wzrokowo, stosują proste kryterium podziału na zdjęcia ostre i nieostre. W przypadku pojazdów zbliżających się, ostrych zdjęć było 66%. Z kolei gdy fotografowaliśmy samochody oddalające się, skuteczność była wyraźnie wyższa i wyniosła 85%."

Coś mi się wydaje, że to nadal nie jest body do reporterki, skoro z najlepszym z reporterskich szkieł tak pracuje.
Mi sie sugeruje, że usprawiedliwiam AF w D800, a D810 jest OK. Sorry, ale 66% to mi sie bardzo by nie podobało, gdybym był reporterem...

PS - na testach u optycznych D800 z 24-70 osiagał procentowo lepsze wyniki :mrgreen::mrgreen::mrgreen: - o tyle ważna, że metodologia zapewne ta sama. Co prawda tamten egz miał spore problemy z FF/BF, kalibracją szkieł poza zakres 20 i wadą lewego punktu AF, więc nie było wesoło .. na zdjęciach statycznych. To jednak serwis poprawiał.

Ja uważam, że piszący tutaj o zachwycie nad AF D810 względem D800 ulegli w jakimś stopniu autosugestii - nowszy model i "10" oznacza, że wszystko poprawili. Dlaczego jednak w teście optycznych nowszy wyszedł gorzej od starszego - nie wiem.

W przeciwieństwie do Jacka uważam, że do większości reporterki D800/D810 się nadaje. Fatman pisał, że póki D800 była sprawna lepiej mu się pracowało niż D3.

Sęk w tym, że on mi się w repo przez parę miesięcy sprawdzał wyśmienicie (zdecydowanie lepiej od D3 -dla mnie najważniejszy był AF i jakość obrazu)[...]

Fatman
02-09-2014, 08:25
Jacku -ale jak możesz brać na poważnie wyniki ich testu AF, skoro wyszło im też, że "jakość jpg/RAW zdecydowanie gorsza niż w C5d3" ?

MstrG
02-09-2014, 08:40
Jacku -ale jak możesz brać na poważnie wyniki ich testu AF, skoro wyszło im też, że "jakość jpg/RAW zdecydowanie gorsza niż w C5d3" ?

Nie jestem Jacek, ale napiszę :D

Testując AF D800 i D810 mieli zapewne identyczną metodologię.
Jeśli chodzi o jakość zdjęć - użyli jakiegoś dcraw, który najwyraźniej nie za bardzo radzi sobie z plikami Nikona.

Nie mam też zamiaru w żadnym stopniu bronić optycznych, ja każdy test czytam z dystansem i wyciągam swoje wnioski ;)

kurczeblade
02-09-2014, 08:54
Wszedzie opisuja ten aparat, studio, krajobraz, reklama i tak go wlasnie zrobili, w jakim reportazu jest potrzebne 36mpix, chyba ze w slubie ktos oddaje pliki ludziom 36mpix.... Jedyny problem jaki jest, to ze nikon nie wypuscil jakiegos 750 ktory spelnialby oczekiwania "biedniejszych" slubniakow, reporterow - biedniejszych dlatego, ze jest nowy model nikona do reportazu, jest nim d4 - ale nikt tego nie bierze pod uwage, bo cena wysoka, ale to nie jest wina Nikona ze "reportera" nie stac na aparat przeznaczony do reportazu, a kupuje aparat do reklamy, portretu itp. Podzial aparatow jest dobry, tylko my sie z tym nie mozemy pogodzic i nasz budzet... Jakby ktos bral po 800do 1000 euro za slub, zamiast 2tys.zlotych za ktore trzeba rodzine wykarmic, to byloby stac na d4 do pracy i nie trzeba by sie uzalac nad zlym wyborem :) dla mnie d800 od poczatku nie byl aparatem pod sluby, jak stalem przed wyborem d600, majac mozliwosc kupienia d800 przemyslalem sprawe i wzialem d600 z mysla, po co mi taki wolny kloc z ogromna matryca do slubow... Kase mam zaooszczedzona, ktora moze przeznacze na d750 :)

Fatman
02-09-2014, 09:03
Hmmm, to że aparat daje 36Mpix, nie oznacza, że w takiej rozdzielczości trzeba oddawać foty ;) 36Mpix ISO 25600 przeskalowane do 6Mpix wygląda bardzo dobrze ;)

sufenta
02-09-2014, 09:15
Kolega kurczak, poruszyl dosc istotny element w dyskusji o kamerach z przedzialu pro- ceny uslug vs. ceny sprzetu. Sa kraje, w ktorych oczekuje sie, ze fotograf przyjdzie z profesjonalnym sprzetem, ktory kosztuje odpowiednio. Na tym forum az nader czesto przeczytac mozna posty: "moj pierwszy slubniak- 5100 + 18-105 wystarczy?" D4s jest kamera profesjonalna, D810 taka kamera nie jest. Kupilem D810, ktora firma Nikon jako kamera dla profi lub semi-profi reklamuje, aby takie pajace jak ja myslaly, ze profi lub semi profi sa i wiem czego moge sie spodziewac a czego nie.. Gdybym mial D4s zloscilbym sie z powodu kazdego drobiazgu. Dla zobrazowania roznic link do cennika "pierwszego lepszego" fotografa z regionu http://www.momentfaenger.com/fotodesigner_frank_schneider.html p.s. dla osob nielubiacych jezyka pana goethe za "caly slub z weselem" 1750 euro

kurczeblade
02-09-2014, 09:16
Dla mnie jest jedno pewne, ten aparat nie jest stworzony pod reportaż, tak samo jak D810 i wymagając od niego możliwość z D4 mija się z celem... :)

Fatman
02-09-2014, 09:23
A kto wymaga od D800/810 takich możliwości jak z D4/D4s ? (przynajmniej w dziedzinie szybkostrzelności/pojemności bufora)

MstrG
02-09-2014, 09:24
Ale że niby fotograf ślubny powinien pracować na 2x D4, do tego za granicą tylko serią jednocyfrową robią zdjęcia, bo biorą przykładowo 1750 euro?

kurczeblade
02-09-2014, 09:24
Kolega kurczak, poruszyl dosc istotny element w dyskusji o kamerach z przedzialu pro- ceny uslug vs. ceny sprzetu. Sa kraje, w ktorych oczekuje sie, ze fotograf przyjdzie z profesjonalnym sprzetem, ktory kosztuje odpowiednio. Na tym forum az nader czesto przeczytac mozna posty: "moj pierwszy slubniak- 5100 + 18-105 wystarczy?" D4s jest kamera profesjonalna, D810 taka kamera nie jest. Kupilem D810, ktora firma Nikon jako kamera dla profi lub semi-profi reklamuje, aby takie pajace jak ja myslaly, ze profi lub semi profi sa, i wiem czego moge sie spodziewac a czego nie.. Gdybym mial D4s zloscilbym sie z powodu kazdego drobiazgu. Dla zobrazowania roznic link do cennika "pierwszego lepszego" fotografa z regionu http://www.momentfaenger.com/fotodesigner_frank_schneider.html

W kolejności:

najmniejszy pakiet: 835,00 Euro
średni pakiet: 1.215,00 Euro
wysoki pakiet: 1.750,00 Euro

U nas:
najmniejszy pakiet: 1500zł
średni pakiet: 2000zł
wyższy pakiet 2500zł

kurczeblade
02-09-2014, 09:26
Ale że niby fotograf ślubny powinien pracować na 2x D4, do tego za granicą tylko serią jednocyfrową robią zdjęcia, bo biorą przykładowo 1750€?

Niekoniecznie, a kto temu każe siedzieć w Nikonie ?!
Skoro ma więcej kasy, ma większy wachlarz możliwości w wyborze. Bo przecież nie wierze że ktoś biorąc taką kasę, męczy się ze sprzętem/systemem który mu nie odpowiada...

mtu
02-09-2014, 09:45
Uwielbiam te Wasze dyskusje, na temat sprzętu, którego większość nie ma...
Ciekawy jestem tylko, ile osób tu wypowiadających się miało D800 i D810 i porównało sobie pracę jednego i drugiego body??
Ja miałem D800 i mam D810 (przez jakiś czas oba) i zdecydowanie lepiej wychodzą mi zdjęcia D810 (mam na myśli AF) i to tyle mojego testu.
Ale ja jestem tylko amatorem i nie robię zdjęć profesjonalnych, więc nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem :)

sufenta
02-09-2014, 09:52
@MstrG nie jestem profesjonalnym fotografem, trudno mnie nazwac fotografem at all- moim zdaniem jesli klient jest zadowolony z jakosci zdjec to nie ma znaczenia w jaki sposb (jaka kamera) zostaly zrobione. Cel mojego postu troche koledze umknal a mozna go w prostych zolnierskich slowach ujac: kamera dla profi jest D4s a jesli ktos kupuje inna kamere (mowimy tu o produktach firmy Nikon bo to forum dla posiadaczy produktow firmy Nikon) to sam sobie winien. A jesli kupuje kamere inna niz D4s wiedzac, ze D800 ma takie wady a D810 jakies inne a D610 to chlapie czy sam pan Bog raczy wiedziec co jeszcze strasznego robi i narzeka i przeklina i zaklina sie, ze nigdy Nikona wiecej i ze on zaraz do konkurencji, to nie dosc, ze sam sobie winien, ale i madry inaczej jest.

Fatman
02-09-2014, 09:58
sufenta, większość tych którzy narzekają na D800, kupiła go w czasach, kiedy nie było wiadomo, że jakieś potencjalne wady może mieć. Dowiedzieli się o tych wadach (bardziej lub mniej istotnych) po dłuższym czasie użytkowania oraz dzięki wymianie doświadczeń z innymi użytkownikami tego modelu (co Ty nazywasz narzekaniem i uznajesz za coś złego).

docxxx
02-09-2014, 10:01
sufenta, głupszego tekstu już dawno nie czytałem. Idąc twoim tropem, należy jest w najdroższych restauracjach, jeździć najdroższymi samochodami i rozmawiać przez najlepsze telefony. Wszystko inne może zawieść i nie możemy mieć do producenta pretensji.

nikoniarz
02-09-2014, 10:19
Nie ma rzeczy idealnych. Niektorzy maja jak widac probem ze zrozumieniem tego faktu.

sufenta
02-09-2014, 11:00
sufenta, głupszego tekstu już dawno nie czytałem. Idąc twoim tropem, należy jest w najdroższych restauracjach, jeździć najdroższymi samochodami i rozmawiać przez najlepsze telefony. Wszystko inne może zawieść i nie możemy mieć do producenta pretensji.

Hm..lepiej sam bym tego nie ujal. P.S. moze mi kolega wierzyc, ze zdjecia kolegi wykonane nikonem 3100 beda/sa/byly tak samo dobre jak te wykonane phase one, droge z grudziadza do hrubieszowa mozna tak samo komfortowo i bezproblemowo pokonac matizem jak bmw x5, trufle nigdy nie beda tak smakowaly jak pieczarki z tesco. Hm? Friends again?

sufenta, większość tych którzy narzekają na D800, kupiła go w czasach, kiedy nie było wiadomo, że jakieś potencjalne wady może mieć. Dowiedzieli się o tych wadach (bardziej lub mniej istotnych) po dłuższym czasie użytkowania oraz dzięki wymianie doświadczeń z innymi użytkownikami tego modelu (co Ty nazywasz narzekaniem i uznajesz za coś złego).

Zgadzam sie z kolega. Mam jednak na mysli nieustajaca w swej intensywnosci fale narzekan w sytuacji, gdy informacji o wszystkim jest az nadto. I raz jeszcze: czynnik ludzki nie nie jest brany pod uwage.

MstrG
02-09-2014, 11:23

Ominąłeś zapewne przypadkowo mój post:

Ustawia mi się 20 osób do zdjęcia grupowego, a ja muszę walić po 20 strzałów i udawać debila, że ktoś mrugał. Później w domu na kompie patrze, a tam wszystkie s********e.

Co jest nie tak z AF w D600?

Miałem D600 i nie zdarzyła mi się sytuacja, abym zdjęcie grupowe robił po 20 klatek. Ba, zaryzykuję stwierdzenie, że wszystkie moje grupowe były ok. Teraz mam D800, AF wydaje się czulszy, sprawia wrażenie pewniejszego. AF-S działa wyśmienicie, nie miałem jeszcze okazji sprawdzić dogłębnie AF-C.

Fatman
02-09-2014, 11:24
Możliwe, że nie zawsze czynnik ludzki jest brany pod uwagę (i to się tyczy obu stron). Własnie dlatego ja głównie polegam na tym co sam osobiście sprawdzę.......... niezbyt jest to fajne ze względów finansowych, jednak daje 100% pewności.

sufenta
02-09-2014, 11:25
Możliwe, że nie zawsze czynnik ludzki jest brany pod uwagę (i to się tyczy obu stron). Własnie dlatego ja głównie polegam na tym co sam osobiście sprawdzę.......... niezbyt jest to fajne ze względów finansowych, jednak daje 100% pewności.

nie sposob sie z kolega nie zgodzic i mowie to bez tzw. "przekasu"

Irma
02-09-2014, 13:06

Dokladnie Rafal, ale trzeba dodac, ze zeby tego dokonac to trzeba najpierw kupic aparat i wydac w dobrej wierze pieniadze, bedac przekonany o progresie produktu. I kiedy sie juz przekonam, ze nowy produkt nie spelnia pokladanych w nim nadziei, to pozostaje niesmak i kilka tysiecy w plecy.

Jacek_Z
02-09-2014, 13:27
Fatman pisał, że póki D800 była sprawna lepiej mu się pracowało niż D3.Ale pisał - głównie pod względem ilosci detalu, jakości pliku. Matryca D800 to jednak sporo nowszy i zdecydowanie lepszy twór od matrycy z D3. Natomiast co do obsługi - rónic pewnie nie było za wielkich, tzn AF w D800 był czulszy w ciemnosciach.

Jacku -ale jak możesz brać na poważnie wyniki ich testu AF, skoro wyszło im też, że "jakość jpg/RAW zdecydowanie gorsza niż w C5d3" ?Z testami ich się generalnie zgadzam, wiem jakie one stwarzają problemy. Optyczni obrywają przez niezrozumienie np w kwestii przedstawiania niewyostrzonych jpg itd. Ja mam do nich uwagi inne - brak testów (wielu!) najważniejszych szkieł na FX. Bo testowali je za czasów DX i nie wracają do ich testów.

jakość w jpg/raw - sądzę, że oni po prostu bardzo niefortunnie nazwali te punkty. To chyba kwestia nazewnictwa. Chętnie bym usłyszał od Arka co on rozumie pod okresleniem jakość jpg, skoro nie uwzględnia np DR itp spraw (bo od tego ma innym punkt w ocenie). Jak mozna napisać, że jakość jest gorsza, skoro jest więcej detali i większe DR, a kolor i inne rzeczy porównywalne? Czy oni (optyczni) sa na naszym forum i jaki mają nick? (mozna na PW jesli chodzi o anonimowość - gwarantuję ją). Chętnie bym porozmawiał o kilku sprawach. Wiem, że czytają forum, czasami się do tego odnoszą w artykułach.

siwyozzman
02-09-2014, 13:53
Ale pisał - głównie pod względem ilosci detalu, jakości pliku. Matryca D800 to jednak sporo nowszy i zdecydowanie lepszy twór od matrycy z D3. Natomiast co do obsługi - różnic pewnie nie było za wielkich, tzn AF w D800 był czulszy w ciemnosciach.
Wg mnie trochę przeczysz sam sobie cały czas przekonując że D800/810 to nie aparaty do reportażu. Być może nie jest to specjalistyczny sprzęt ale nie przesadzajmy że problemy użytkowników wynikają że to sprzęt źle dobrany do zastosowania. Fatman miał na myśli nie tylko same pliki ale i AF - pisał o tym a Ty powyżej piszesz o wyższej czułości tego układu AF. Pisałeś też o skuteczności AF w serii i AF-C wg optycznych - a ja porównałem te wyniki z D4s i oczywiście biorąc pod uwagę różnice w prędkości serii studyjny aparat radzi sobie świetnie. Ślubniaki nie potrzebują szybciej... gdy działa poprawnie tak jak Twój egzemplarz oraz na początku egzemplarz Fatmana to jest to świetny aparat do takich celów. Osobiście polecam jednak przekonanie się o tym samemu bo to najlepsze rozwiązanie...

tomgol
02-09-2014, 14:33
Warto zerknąć do sąsiedniego wątku http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250975&page=3 gdzie kilka osób jest też zadowolonych z D800 o dziwo :).

siwyozzman
02-09-2014, 14:53
Warto zerknąć do sąsiedniego wątku http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250975&page=3 gdzie kilka osób jest też zadowolonych z D800 o dziwo :).
Generalnie problem jest w tym że wg użytkowników niektóre egzemplarze nie działają dobrze, albo najpierw działają a później przestają...to wszystko dotyczy D800. Na pewno czynnik ludzki nieraz tutaj jest najsłabszym ogniwem ale coś na rzeczy jest... Drażni mnie tylko że Jacek_Z cały czas wszystkich przekonuje o tym że to body nie nadaje się do reportażu...Ma bardzo dobry AF, łatwy dostęp do szybkiej zmiany parametrów, jeżeli komuś nie przeszkadza wielkość plików i nie potrzebuje szybszej serii to ja nie widzę żadnych przeciwwskazań... Proponuję odrobinę zmienić podejście do tej kwestii - wątek "przeczyścić" i wrócić do tematu. Jeżeli wkrótce ukaże się D750 to wszyscy znajda sobie nową pożywkę - damy spokój D800 :)

Jacek_Z
02-09-2014, 15:53
Zapewne jest kłopot ze .. słowem reportaż. :) Każdy ma pewnie co innego na myśli. Interpretuje pod swoim kątem (np ślubów).
Biorąc jeszcze pod uwagę, że podejście fotografów do tematu może być rózne, a sam reportaż jest bardzo pojemny (np streetphoto - to też pojemne okreslenie) to dostajemy full możliwości rozumienia tego słowa. Bo do reportażu dobry jest D4, ale reporterkę robi się Leicą też.
Jak piszę o reporterce to mam na mysli te wymagającą - te z wieloma fps itd (sport), to co sie publikuje w prasie (tu nie potrzeba Mpx). Stąd nie widzę sensu D800/810 w tej fotografii. Za wolny, za duże pliki.
Ulży mi jak Nikon wypuści D750, ludzie się odczepią od D8xx. To niszowy sprzet. Bzdurę piszą w tych ulotkach o uniwersalności. Powinni pisac o num jako o studyjnym aparacie (małoobrazkowym) nr 1 na świecie.
Ja bym go porównał do aparatów średnioformatowych. Zapewniam, że większość z was słyszy, że to profi sprzet, ale gdyby mieli nimi pracować tak jak normalną cyfrą to by dostali wścieklizny i wyrzucili hasela na śmietnik ;)

nikoniarz
02-09-2014, 15:59
Panowie, widzicie jakiś sens aby za wszelką cenę przekonywać do swojej racji? Przecież od paru stron jest ciągłe powielanie argumentów...

siwyozzman
02-09-2014, 16:00
Zapewne jest kłopot ze .. słowem reportaż. :) Każdy ma pewnie co innego na myśli. Interpretuje pod swoim kątem (np ślubów).
Biorąc jeszcze pod uwagę, że podejście fotografów do tematu może być rózne, a sam reportaż jest bardzo pojemny (np streetphoto - to też pojemne okreslenie) to dostajemy full możliwości rozumienia tego słowa. Bo do reportażu dobry jest D4, ale reporterkę robi się Leicą też.
Jak piszę o reporterce to mam na mysli te wymagającą - te z wieloma fps itd (sport), to co sie publikuje w prasie (tu nie potrzeba Mpx). Stąd nie widzę sensu D800/810 w tej fotografii. Za wolny, za duże pliki.
Ulży mi jak Nikon wypuści D750, ludzie się odczepią od D8xx. To niszowy sprzet. Bzdurę piszą w tych ulotkach o uniwersalności. Powinni pisac o num jako o studyjnym aparacie (małoobrazkowym) nr 1 na świecie.
Ja bym go porównał do aparatów średnioformatowych. Zapewniam, że większość z was słyszy, że to profi sprzet, ale gdyby mieli nimi pracować tak jak normalną cyfrą to by dostali wścieklizny i wyrzucili hasela na śmietnik ;)
Co definicji reporterki - pełna zgoda - tylko ludzie pracujący na ulicy, dla prasy i sport raczej się nie skarżą na D800 bo go po prostu nie używają... Skażą się ślubniacy - co do których słowo "reporterka" jest troszkę na wyrost - niby to reportaż ale dosyć przewidywalny - do tego D800 też powinien się sprawdzać a to właśnie ta branża się skarży najbardziej... zresztą jak zawsze :)

stachmuszel
02-09-2014, 16:36
Panowie, widzicie jakiś sens aby za wszelką cenę przekonywać do swojej racji? Przecież od paru stron jest ciągłe powielanie argumentów...

+1
Dajcie panowie juz spokój. Lepiej fotki byscie jakieś wstawili.

mtu
02-09-2014, 20:20
A to takie pstryki ze spaceru (exif zostały):
1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.clickweb.home.pl/homepl3660/image/dsc_0090.jpg)2

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.clickweb.home.pl/homepl3660/image/dsc_0097.jpg)

tipsi
02-09-2014, 20:22
Na jedynce coś niedobrego dzieje się z niebem.

jo44
02-09-2014, 22:47
Na jedynce coś niedobrego dzieje się z niebem.
A nie możesz powiedzieć: dwójka mi się podoba...

kurczeblade
02-09-2014, 23:39
generalnie coś na tych fotkach niedobrego się dzieje. Ciężkie przykłady, żeby pokazać możliwości takiej matrycy

MilekS
03-09-2014, 02:08
Pokazać możliwości takiej matrycy w takich rozdzielczościach? To chyba nieporozumienie.

fotopstryk6x6
03-09-2014, 07:41
A to takie pstryki ze spaceru (exif zostały):

Faktycznie, pstryki.
Możliwości wykonywania pstryków są większe od możliwości czy też chęci, oglądania tychże pstryków.
Zachęcam do fotografowania przemyślanego, planowego, programowego, do rękodzieła fotograficznego a nie produkcji masowej, nieprzeglądalnej dla samego twórcy, nie mówiąc już o widowni, np. fotonikoniarskiej.

mtu
03-09-2014, 07:56
A to przepraszam, że uraziłem wrażliwość artystyczną fotonikoniarza fotopstryk6x6 swoimi zdjęciami.

fotopstryk6x6
03-09-2014, 08:18
A to przepraszam, że uraziłem wrażliwość artystyczną fotonikoniarza fotopstryk6x6 swoimi zdjęciami.
No nie przesadzajmy, źle zredagowałem swój post, do Ciebie była pierwsza linijka, pozostała treść od słowa "Możliwości..." to przesłanie dla świata, dla rzesz fotografujących i wypróżniających się w sieci ze swego dorobku, czy też urobku.
Bez urazy kolego mtu.

stachmuszel
03-09-2014, 14:42
Czy tu zapanuje kiedyś spokój Panowie? Na każdym kroku przepychanki.

sufenta
03-09-2014, 17:41
Czy tu zapanuje kiedyś spokój Panowie? Na każdym kroku przepychanki.

to sie nazywa niski prog pobudliwosci i jest fenomenem obserwowanym w polaczeniu z innymi niskimi...hm...cechami? ale oczywiscie to tylko statystyka a tak jak, jak wiadomo, nie odnosi sie do konkretnej osoby.

fotopstryk6x6
03-09-2014, 17:56
http://www.szerokikadr.pl/fotograf-miesiaca/anna-osetek
To tak na marginesie moich of topic, arcyciekawy wywiad z Anną Osetek, polecam 6 minutę i 50 sekundę wywiadu.

tilt
03-09-2014, 20:14
http://www.szerokikadr.pl/fotograf-miesiaca/anna-osetek
To tak na marginesie moich of topic, arcyciekawy wywiad z Anną Osetek, polecam 6 minutę i 50 sekundę wywiadu.
Dzieki za linka

tipsi
03-09-2014, 21:12
A nie możesz powiedzieć: dwójka mi się podoba...

Nie bardzo. Bo jedynka mi się dość podoba, tylko coś nie tak z tym niebem ;)

kichu
04-09-2014, 16:06
Ciekawy jestem tylko, ile osób tu wypowiadających się miało D800 i D810 i porównało sobie pracę jednego i drugiego body?? Ja miałem D800 i mam D810 (przez jakiś czas oba) i zdecydowanie lepiej wychodzą mi zdjęcia D810 (mam na myśli AF) i to tyle mojego testu.

Ja mam bardzo proste porownanie, pierwsze pokazy z D810 (okolo 5,5 tys strzelonych klatek)- oprocz body nie zmienily sie ani szkla, ani technika focenia, ani generalnie ustawiernia puszki ani nic i przy foceniu akcji mialem spokojnie powyzej 80-90% trafionych kadrow. Co wiecej przegladajac serie widze jak powtarzalnie zachowuje sie af, w przypadku gdy np. zgubil ostrosc i pozniej ja gonil. Co wiecej przy np. panoramowaniach mam duuzo wiekszy odsetek ostrych fotek foconych na czasach nawet nieco dluzszych niz z D800.

W przypadku D800 focac generalnie to samo odsetek trafionych kadrow duuuzo nizszy i nie widac zadnej przewidywalnosci a bardziej losowosc nietrafien, nawet w dosc oczywistych sytuacjach zdjeciowych.

Tyle w temacie nadajacego sie/nie nadajacego sie (niepotrzebne skreslic) do reporterki aparatu :)

mtu
04-09-2014, 17:12
O tym samym pisałem.
Jedno ze zdjęć, które zamieściłem (wiem już, że wartość artystyczna żadna :) ) jest zrobione przy czasie 1/40 na obiektywie 50 1.8D.
W D800 byłoby trudno to uzyskać, a w D810 bez większych problemów.
Ja zawodowcem nie jestem i nie potrafię profesjonalnie porównać obu body, ważne dla mnie, że dużo większy odsetek zdjęć jest trafionych i AF działa tak jak powinien.
Co do wysokich ISO mam wrażenie, że jest trochę gorzej, ale dla mnie i tak jest świetnie (to znowu moje odczucia).
Moja puszka jest z serii tych, które powinny jechać na akcję serwisową, ale jakoś nie zauważyłem żadnych problemów przy czasie 30s i zakrytym obiektywie (odszumianie normal dla długich czasów włączone), więc nie wysyłam.

fotopstryk6x6
05-09-2014, 08:06
O tym samym pisałem.
Jedno ze zdjęć, które zamieściłem (wiem już, że wartość artystyczna żadna :) ) jest zrobione przy czasie 1/40 na obiektywie 50 1.8D.

http://www.fotosm.pl/news/fotografia/jak_kadrowac_zdjecia/
No nie popadaj w taką samokrytykę.
Sporo prezentowanych tu zdjęć (na "firmowych" stronach, "firmowych" w cudzysłowie, bo firmy pewnie w rajach podatkowych zarejestrowane jako że CEIDG o nich nic nie wie) jest pośledniej jakości i mało mają wspólnego z porządnym warsztatem fotograficznym.
Powyżej link, do poczytania, w celu przypomnienia, dla zainteresowanych.

Yanis
10-09-2014, 08:51
Potwierdzam, co napisał kichu. Aktualnie używam obu korpusów jednocześnie, wiec jakieś porównanie mam. Focę spotterkę, więc można tu w pewnym sensie mówić o reportażu. Generalnie rzecz ujmując: w typowej, nazwijmy to "codziennej" fotografii, nie mam D800 nic do zarzucenia. Jednak gdy robi się foty seriami w trybie AF-C, odsetek ostrych zdjęć gwałtownie spada. Nie zauważyłem tego przy D810. Przez ostatnie 10 dni dostał niezły wycisk (około 1000 klatek dziennie). Pracował głównie z dwoma szkłami Nikona (80-400 i 600+TC1.4). Udawało mi się schodzić z czasami nawet do 1/125 przy podpiętej 600-cie z TC oraz do 1/25 z lżejszym szkłem. Przy D800 mogłem tylko o tym pomarzyć.

Andrzej Z
10-09-2014, 09:03
Przez ostatnie 10 dni dostał niezły wycisk (około 1000 klatek dziennie).
W jakim celu wykonujesz takie ilości zdjęć, gdzie je można obejrzeć ?

docxxx
10-09-2014, 09:24
A co to za pytanie?! Ma to robi. Nic Ci do tego. Halo, uwaga, czasy 24/36 klatek już się skończyły!