Zobacz pełną wersję : D810 oficjalnie
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
kurczeblade
23-07-2014, 15:28
Nikon d810 wedding series :)
fotopstryk6x6
23-07-2014, 16:57
Wątpię. Robią je co najwyżej fotografowie, którzy mają Leiki. A to nie to samo. Byłem kiedyś na parodniowym plenerze z Zenonem Żyburtowiczem (dla niewtajemniczonych - jeden z naszych czołowych fotoreporterów starszego juz pokolenia). Fotografował wtedy właśnie leikami. Bo to był plener aktu i wtedy nikomu się nie spieszy. Natomiast kiedy jest akcja to Leiki chowa sie do torby i wyciąga Nikony bądź Canony. Tak mówił. I ma to sens.
Swoją drogą ślub to nie jest jakaś strasznie szybka akcja. Są fotografowie którzy robią je (tzn fragmenty) nawet Haselami. Sądzę, że to jest kwestia z sporej mierze prestiżu, otoczki, renomy itd, a nie przewagi sprzętu. W szybkiej reporterce Leika i Has się nie sprawdzają. Najlepsi fotografiowie sa najlepsi dlatego, że mają oko i potrafią chwycić moment. Jeśli nie ma szybkiej akcji to OK, biorą Leikę dla malarskości szkieł, ale ... darujmy sobie dyskusję o ślubach :)
No tak, obejrzałem zdjęcia Żyburtowicza , świetne, fotografuje dobrym sprzętem:
http://www.zenonzyburtowicz.com/w-plenerze.html
(zakładka w plenerze)
Pozuje z nikonem by ktos jego leica mogl mu zrobic zdjecie.;)
No tak, obejrzałem zdjęcia Żyburtowicza , świetne, fotografuje dobrym sprzętem:
http://www.zenonzyburtowicz.com/w-plenerze.html
(zakładka w plenerze)
Widzę że w trolingu kolega osiągnął mistrzostwo..
fotopstryk6x6
23-07-2014, 17:47
5czwartych można zapytać ale odstawiam Nikon i Canon ;)
Tak wiem ze to 5czwartych, zdjęcia na stronie "wyprane" w większości z exifu, doszukałem się Leicy i dwóch Canonów.
Zdjęcia jak zdjęcia, ładne wnętrza, ładni ludzie, remiz nie znalazłem. :)
http://www.amazon.com/Nikon-D810-FX-format-Digital-Camera/product-reviews/B00LAJQVR6/ref=dpx_acr_txt?showViewpoints=1
grissley
23-07-2014, 18:07
http://www.amazon.com/Nikon-D810-FX-format-Digital-Camera/product-reviews/B00LAJQVR6/ref=dpx_acr_txt?showViewpoints=1
Opinii nie za dużo, ale te co są, to jeden ślinotok.
Jak nie wylezą jakieś masowe problemy typu kurz czy walnięty któryś czujnik, to chyba zykuje się nowa "legenda" (?) :)
Opinii nie ma za duzo bo kamera jest od paru dni na rynku.
grissley
23-07-2014, 18:29
Się wie - piłem raczej do średniego poziomu zaślinienia i niskiej wariancji tegoż, niż do liczebności próbki ;p
ok... choc nie jest wykluczone, ze kamera jest rzeczywiscie dobra i poziom wariancji bedzie constans (nie czuje sie dobrze w swiecie takich pojec jak wariancja, poziom ufnosci etc)
Na dpreview pojawiły się sample porównawcze
http://www.dpreview.com/previews/nikon-d810/7
Jest też test Electronic 1st Curtain. Wygląda na to, że działa skutecznie.
Miałem nie wymieniać swojej d800 ale powoli zaczynam dojrzewać do wymiany :-)
Pawel Pawlak
24-07-2014, 11:11
http://www.dxomark.com/Reviews/Nikon-D810-sensor-review-New-DxOMark-leader
dupy nie skopal (D800 i D800E), ale jest minimalna poprawa i jesli nie bedzie wpadek z tragicznym AF jak w poprzednich modelach to warto te puszke zakupic.
Pawel Pawlak
24-07-2014, 11:42
DXO nie bierze pod uwagę wszystkich aspektów obrazka; np. szumy określa tylko dla szarej karty - nic nie mówiąc o szumach czerni albo o tym co się dzieje w światłach (po samplach z sieci można wnioskować że szumy czerni są w d810 niższe)
Poza tym nie uwzględnia detaliczności i ostrości obrazka - a to przecież także cechy mające istotne znaczenie w ogólnym odbiorze obraz, na każdej czułości a w tym teoretycznie D810 powinien być lepszy.
Ale z tego co widać na wykresach to D810 jest lepszy na najniższym iso - tzn iso32 nie ma konkurencji jakościowej, natomiast na iso200-1600 (czyli bardzo popularny zakres pracy) jest minimalnie słabszy od d800, d800e i d610.
mirongie
24-07-2014, 12:17
Ciekawe, jak ci goście DXO się nie znają... piszą, że D800(E) było jednym z największych sukcesów Nikona w ostatnich latach. A przecież po przeczytaniu tego wątku widać, że to straszny chłam był, strzał w stopy (których nikon już nie posiadał po poprzednich wpadkach itp.) i że nikt właściwie ich nie kupił...
mirongie, ohhh widać nie czytałeś ze zrozumieniem.........
mirongie
24-07-2014, 12:24
mirongie, ohhh widać nie czytałeś ze zrozumieniem.........
no...niektórych postów rzeczywiście nie rozumiałem i to wywołało moją frustrację, którą wylałem w poście powyżej.
Przepraszam - poprawię się :)
Ciekawe, jak ci goście DXO się nie znają... piszą, że D800(E) było jednym z największych sukcesów Nikona w ostatnich latach. A przecież po przeczytaniu tego wątku widać, że to straszny chłam był, strzał w stopy (których nikon już nie posiadał po poprzednich wpadkach itp.) i że nikt właściwie ich nie kupił...
To ciekawe jak różnie można interpretować to co jest napisane.
co to jest " Electronic 1st Curtain" ?
Orientuje się ktoś jak wygląda kwestia gwarancji przy kupowaniu aparatu z niepolskiej(Amerykańskiej czy Europejskiej) dystrybucji?
Andrzej Z
24-07-2014, 14:08
Czy są gdzieś NEF-y z D-810 do pobrania ?
Chciałbym Capture NX-D przetestować.
Pawel Pawlak
24-07-2014, 14:17
co to jest " Electronic 1st Curtain" ?
Tzn że pierwsza kurtyna migawki jest elektroniczna; ten tryb dostępny jest o ile się doczytałem w trybie LV - czyli wtedy kiedy migawka jest otwarta - bo i tak rejestrowany jest obraz dla potrzeb LV, a więc zrobienie zdjęcia przerywa rejestrację video, migawka mechaniczna nie jest opuszczana a następnie otwierana na czas ustalony w ekspozycje, tylko pozostaje uniesiona, a następnie początek naświetlania klatki ustalany jest elektronicznie a po zakończeniu naświetlania przymykana jest migawka mechaniczna. zapewne za ułamek sekundy podnoszona jest ponownie, żeby dalej matryca mogła rejestrować obraz dla potrzeb LV. Taki tryb pracy powoduje ze rejestracja zdjęcia nie wiąże się praktycznie z żadnym ruchem mechanicznym, mogącym powodować wibracje (oczywiście ze strony mechaniki aparatu)
grissley
24-07-2014, 14:23
I to rozwiązanie nie ma już wad migawki stricte elektronicznej? Wiele o nich nie wiem, ale coś mi się wydaje, że ten tryb był w D70 i entuzjazm budził dość umiarkowany...
Pawel Pawlak
24-07-2014, 14:27
nie wiem czy nie ma. W d70 efekty pracy ze słońcem w kadrze kiedy wykorzystywana była elektroniczna migawka (czasy poniżej 1/500) były kiepskie, niemniej jednak wiele jest sytuacji dla których to rozwiązanie będzie świetne.
Elektroniczna pierwsza kurtyna jest dostepna tylko w trybie MUp.
Pawel Pawlak
24-07-2014, 14:30
no to może coś pokręciłem, ale istotna działania jest taka jak napisałem
a to nie mogli juz zrobić, by i koniec "naświetlania" był elektroniczny ?, po co to lustro na koniec "klapiące" ?
a to nie mogli juz zrobić, by i koniec "naświetlania" był elektroniczny ?, po co to lustro na koniec "klapiące" ?
żebyś nie musiał wgrywać takiego dźwięku ;) (że masz aparat :) )
Elektroniczna pierwsza kurtyna jest dostepna tylko w trybie MUp.
Hmm .. ale tak teoretycznie to mogloby być przecież w każdym trybie. W momencie podnoszenia lustra mogliby opuścić pierwszą kurtynę i rozpocząć naświetlanie. Czy nie.. ?
Teoretycznie to samowyzwalacz tez moglby byc w kazdym trybie, a jest na kolku ;)
genghiskhan
24-07-2014, 15:58
Zamówiłem EN-El18a, ciekawe jak się sprawdzi:)
Liczba dnia: 97
Nowy lider dxo:
http://www.dxomark.com/Reviews/Nikon-D810-sensor-review-New-DxOMark-leader/Nikon-D810-New-leader-in-our-database
Madierfakier! Biore 5szt! ;)
EDIT: D800E dzielnie sie trzyma.
Pawel Pawlak
24-07-2014, 16:20
coś chyba szaleje forum albo moderatorzy, bo linka z DXO wklejałem z rana :D
coś chyba szaleje forum albo moderatorzy, bo linka z DXO wklejałem z rana :D
#762 post, nadal jest.
Ja nie widzialem, bo caly dzien bylem zajety w robocie :cry: ale nic to, dobrze ze canonierzy nie wiedza, ze ich aparaty nie robia zdjec bo C sa poza pierwsza 10tka w rankingu :mrgreen:
ale nic to, dobrze ze canonierzy nie wiedza, ze ich aparaty nie robia zdjec bo C sa poza pierwsza 10tka w rankingu :mrgreen:
Smiej się, śmiej, ale jak popatrze na DR:
http://www.dxomark.com/Reviews/Nikon-D810-sensor-review-New-DxOMark-leader/Nikon-D810-versus-Sony-A7R-versus-Canon-EOS-5D-Mark-III-D810-has-slight-advantage-over-nearest-rival
to aż się przykro robi...
Kupia sensor od Sony i wszyscy beda zadowoleni ;)
stachmuszel
24-07-2014, 16:53
Panowie, tylko jak to się ma do fotografii? Naprawdę musi być bardzo trudna scena, aby to było widać i to przez wtajemniczonych. Jakoś Canonierzy nie narzekają na brak zleceń. Powiem więcej, statystycznie maja ich więcej niż Nikoniarze.
My idziemy na jakosc, oni na ilosc... :mrgreen:
Zartuje, zeby ktos czegos zle nie zrozumial bo bede musial go zlikwidowac :twisted:
Robil ktos juz testy AF z SB i wspomaganiem autofocusa z lampionu? Czy dalej jest error? ;)
Oczywiscie, ze na "normalnym zdjeciu" roznic nie widac lub "prawie" nie widac- technicznie 800, 800E i 810 sa na tyle zaawansowane, ze jedynie "wtajemniczeni", jak to kolega okreslil beda roznice, pixel-peeping-ujac, widzieli. Istnieje pewna analogia miedzy roznicami 800setek a plywakami- wszyscy plywaja bardzo szybko, roznice w czasach to setne sekundy, ale niektorzy zawsze wygywaja. Gdyby kolega plywaka, ktory zawsze 3 lub piaty do mety przyplywa, samego w jeziorze lub na basenie zobaczyl, powiedzalby kolega: "ale zasuwa" :-)
genghiskhan
24-07-2014, 17:05
Panowie, tylko jak to się ma do fotografii? Naprawdę musi być bardzo trudna scena, aby to było widać i to przez wtajemniczonych. Jakoś Canonierzy nie narzekają na brak zleceń. Powiem więcej, statystycznie maja ich więcej niż Nikoniarze.
A masz jakieś źródło tych statystyk czy sobie to po prostu wymyśliłeś?
Pawel Pawlak
24-07-2014, 17:09
Przypominam, że fotografia to nie tylko zlecenia ślubne :)
Tymczasem tak się składa że 99% zdjęć przyrodniczych, uwiecznianych canonami, w porannej albo wieczornej kontrze musi być konturowa, pomimo tego że nie zawsze to optymalne rozwiązanie ze względów "estetycznych", ale ze względów technicznych jedyne możliwe własnie ze względu na DR i banding.
Jeden z moich dobrych znajomych właśnie przesiadł się na nikona D700 (po 5d, 1d3, 40d, 7d, 1ds3) własnie z powodu elastyczności RAWa - głównie głębi kolorów i DR
grissley
24-07-2014, 17:13
Smiej się, śmiej, ale jak popatrze na DR:
http://www.dxomark.com/Reviews/Nikon-D810-sensor-review-New-DxOMark-leader/Nikon-D810-versus-Sony-A7R-versus-Canon-EOS-5D-Mark-III-D810-has-slight-advantage-over-nearest-rival
to aż się przykro robi...
Swoją drogą, jak ostatnio patrzyłem na porównania matryc Sony by Sony z matrycami Nikon by hułewer (ze dwa lata temu?), to Sony pod każdym względem wyglądało jak wyjdź i nie wracaj. A teraz, przynajmniej na tych wykresach, odsadziło już chyba mocno Canona i dyszy w ucho Nikonowi... (?)
stachmuszel
24-07-2014, 17:17
A masz jakieś źródło tych statystyk czy sobie to po prostu wymyśliłeś?
Ależ mnie atakujesz od razu:-) To zwykłe wieloletnie obserwacje po imprezach, stadionach, studiach etc. Nikonow widać coraz więcej, ale jeszcze nie tyle, co szkielek z czerwonym paskiem ;-) Oczywiście nie będę polemizował, jeśli Twoje obserwacje są inne.
genghiskhan
24-07-2014, 17:31
Ależ mnie atakujesz od razu:-) To zwykłe wieloletnie obserwacje po imprezach, stadionach, studiach etc. Nikonow widać coraz więcej, ale jeszcze nie tyle, co szkielek z czerwonym paskiem ;-) Oczywiście nie będę polemizował, jeśli Twoje obserwacje są inne.
Nie atakuje, po prostu zapytałem. Moje obserwacje są takie, że ludzie mający D700 przesiadają się na 5dmk2 czy mk3 "bo kolory lepsze" :D Ręce opadają, a ja się cieszę bo konkurencja ma gorszy oręż :P
Do tego długo C miał taniutkie szkła, więc dla chałturników było to w sam raz (taka 70-200 4 za grosze)
Zawsze jednak gry brałem C do ręki czy oglądałem rawy z niego to utwierdzałem się tylko w tym, że dokonałem dobrego wyboru kupując d80/d700/d810
Oczywiście mógłbym mieć C - ale tylko i wyłącznie 1dx, 5tki to dla mnie porażka pod względem ergonomii oraz jakości.
Na tym zakończmy bo zaraz zamieni się to w temat o wyższości N nad C czy tam odwrotnie.
Niech sobie mają więcej tych zleceń, najlepszego życzę - każdy orze jak może.
cz4rnuch
24-07-2014, 17:39
Liczba dnia: 97
Nowy lider dxo:
http://www.dxomark.com/Reviews/Nikon-D810-sensor-review-New-DxOMark-leader/Nikon-D810-New-leader-in-our-database DXOmark tyle tego mają, że sami nie pamiętają co przetestowali: <<klik>> (http://www.dxomark.com/Reviews/RED-Epic-Dragon-review-First-camera-to-break-the-100-point-DxOMark-sensor-score-barrier/Overall-score-Epic-Dragon-takes-first-place-101-points)
Panowie, tylko jak to się ma do fotografii? Naprawdę musi być bardzo trudna scena, aby to było widać i to przez wtajemniczonych.
Etam...... wystarczy zrobić za pomocą 5D3 późnym wieczorem krajobraz z niebem. Na tym ciemnoniebieskim niebie zobaczysz zgrabny szum i banding. Na ISO 100. Bez wyciągania.......
5D3 z matrycą D800 i serwisem Olympusa. I mogę umierać w spokoju :)
DXOmark tyle tego mają, że sami nie pamiętają co przetestowali: <<klik>> (http://www.dxomark.com/Reviews/RED-Epic-Dragon-review-First-camera-to-break-the-100-point-DxOMark-sensor-score-barrier/Overall-score-Epic-Dragon-takes-first-place-101-points)
Bo Red nie jest tam klasyfikowany - to nie aparat.
cz4rnuch
24-07-2014, 20:01
Przecież to ranking sensorów a nie aparatów. Poza tym słyszałem że ten Dragon robi do 100 zdjęć na sekundę w 6k :)
Hmm .. ale tak teoretycznie to mogloby być przecież w każdym trybie. Tak, ale prędkość fotografowania by spadła do chyba 1 fps ;)
...
Ale z tego co widać na wykresach to D810 jest lepszy na najniższym iso - tzn iso32 nie ma konkurencji jakościowej, natomiast na iso200-1600 (czyli bardzo popularny zakres pracy) jest minimalnie słabszy od d800, d800e i d610.eee, apteka. Jest ISO 32 (tzn 50, niech będzie faniakowi ;)) czy użytkowo to właściwie bazowe ISO 64 czyli o 2/3 EV zysku. No i zysk na ISO 51.200. To tyle. Tzn jest to nawet całkiem sporo, ale ma znaczenie dla niewielu osób. Ważniejsze czy zmiana lagu spowodowała mozliwośc utrzymania nieco dłuższych czasów. No i czy sie body nie przekalibrowuje samo.
Panowie, tylko jak to się ma do fotografii? Naprawdę musi być bardzo trudna scena, aby to było widać i to przez wtajemniczonych. Jakoś Canonierzy nie narzekają na brak zleceń. Powiem więcej, statystycznie maja ich więcej niż Nikoniarze.No i to dowód na to, że mimo (pozornej?) gonitwy za wyżyłowanymi parametrami zwycięża u większości osób niechęć do przesiadek i refleksja, że to niepotrzebne.
Inaczej ruchy migracyjne musiałyby być przepotężne, a jakoś każda firma potrafiła utrzymać większość swoich klientów.
5D3 z matrycą D800 i serwisem Olympusa. I mogę umierać w spokoju :)eee, tylko nie canon, jakikolwiek (ergonomia mi nie pasuje). D810 w body D810. O ile nie ma wad ukrytych ;) Jak dla mnie (reklama) D800 (i klony) to body niemal idealne (niemal - bo mało fps).
O dziwo ja generalnie nie polecam sięgania po D800/E/810, namawiam na D610.
Oczywiście róbta co chceta ;) (tzn kupujcie co wam pasuje).
Pawel Pawlak
24-07-2014, 21:39
Jacku, zysk na iso32(50) jak i strata na iso200-1600 są porównywalnie aptekarskie poziomie :) Oczywiście że do ladszaftów na długich czasach z chęcią wykorzystałbym takie iso32(50) ale z drugiej strony wolałbym żeby iso z popularnego u mnie zakresu nie było słabsze ;) Tak jak napisałem - praktyka pokaże na ile matryce są różne - wg DXO są praktycznie takie same.
Widząc niektóre oferty sprzedaży d800 po premierze d810, zastanawiam się czym tak niskie ceny są spowodowane ? czyżby wysyp felernych egzemplarzy ?
Robil ktos juz testy AF z SB i wspomaganiem autofocusa z lampionu? Czy dalej jest error? ;)
Sam jestem ciekaw, jak jest teraz/ostatnio body+SB?
Paweł nie chodzi mi o aptekarski zysk na DR itp na ISO 64 w porównaniu do ISO 100, tylko że jest możliwość zejścia na ISO 64 - zysk 2/3 EV. Nawet gdyby parametry DR itp były takie same na ISO 100 i 64. To prawie 1 EV czyli taki zysk jak z D700 na D800.
Co do wysypu D800 (nie sprawdzałem, powiedzmy, że tak jest) to pęd częsci ludzi do zmian mnie bezustannie zadziwia. Właściwie nie wiadomo czy wyeliminowano to o czym pisałem. Ludzie są przekonani, że tak. Skąd to wiedzą? I w dodatku te "bolączki" D800 nie są uciązliwe. Po wpadce D600 na Nikonie się jeździ, D800 krytykowano myslę że w dużej mierze na wyrost i w dodatku czesto robiły to osoby rozczarowane tym, że nie jest to następca D700, że D600 kurzy itd. Nie mieli D800, a marudzili. To dzielenie włosa na 4 coraz bardzie mnie tu na forum denerwuje. Bez sensu to, chyba lubimy narzekać. Sport narodowy. Tylko szkoda, że niektórzy temu ulegają i podejmują na tej podstawie decyzje.
Przecież to ranking sensorów a nie aparatów. Poza tym słyszałem że ten Dragon robi do 100 zdjęć na sekundę w 6k :)
Bo robi 1-100fps w RAW w 6K. Tylko kosztuje od 30k$ w gore ;) I do tego trzeba kompa za nastepne 30k$, zeby uciagnal material z Dragona ;)
https://vimeo.com/71666317
Ale zeby nie bylo OT, to wyglada na to, ze D810 idzie w amazonach, B&H, itd jak cieple bulki.
Ja dopiero zacząłem zabawę nowym nabytkiem (brak czasu). Póki co, największym zaskoczeniem dla mnie jest praca automatycznego balansu bieli. Czyżby koniec z żółtaczką? Chciałem sprawdzić jakość detalu w porównaniu z D800, a przypadkiem wyszło coś innego...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://postimg.org/image/p282tamdf/)
Pawel Pawlak
25-07-2014, 10:39
Ja dopiero zacząłem zabawę nowym nabytkiem (brak czasu). Póki co, największym zaskoczeniem dla mnie jest praca automatycznego balansu bieli. Czyżby koniec z żółtaczką? Chciałem sprawdzić jakość detalu w porównaniu z D800, a przypadkiem wyszło coś innego...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://postimg.org/image/p282tamdf/)
Widzę w d810 trochę zmian które zachęcają do zmiany, ale z całą pewnością nie są to zmiany w obrazku ;) Te są w moim odczuciu w praktyce pomijalne (być może w jak ktoś foci w głównie w JPGach to różnice mogą być większe).
Poczekam aż rynek zweryfikuje jakość wprowadzonych ulepszeń, aż cena nowego d810 spadnie, a używanych d800 ustabilizuje się na trochę rozsądniejszym niż obecnie poziomie. Wtedy będę się zastanawiał ;)
Na obecną chwilę dopłata jest tak kolosalna, że można za nią zorganizować przynajmniej 2 wyjazdy fotograficzne w bardzo atrakcyjne (dla mnie) rejony :)
No chyba że okaże się że d810 naprawdę potrafi zrobić serię ostrych zdjęć w których D800 całkowicie wymięka a ja wygram w lotto pokaźną sumkę;)
Pawel wpadaj do mnie to i region bedzie atrakcyjny i aparat tanszy ;) a jak wygrasz w totka to poprosze 2xD4s i 2xD810 :mrgreen:
Pawel Pawlak
25-07-2014, 12:04
Pawel wpadaj do mnie to i region bedzie atrakcyjny i aparat tanszy ;) a jak wygrasz w totka to poprosze 2xD4s i 2xD810 :mrgreen:
Chyba w końcu skorzystam z zaproszenia ;)
(...)No chyba że okaże się że d810 naprawdę potrafi zrobić serię ostrych zdjęć w których D800 całkowicie wymięka (...)
Będę jutro w Gdyni na Red Bullu strzelał D800 i D810. Sam jestem ciekawy, czy będzie zauważalna różnica.
Będę jutro w Gdyni na Red Bullu strzelał D800 i D810. Sam jestem ciekawy, czy będzie zauważalna różnica.
Oby byla zauwazalna dla Was, bo dla mnie bez roznicy juz, D4 swoje zrobil:smile:
Pawel Pawlak
25-07-2014, 14:27
Ja sądzę że może być zauważalna :) Ale nie sądzę żeby na tyle, żeby dawał mi całkowicie nowe możliwości fotograficzne.
D3s też potrafi zauważalnie więcej niż d700, ale nie na tyle żebym chciał wydać ok 7000zł na wymianę D700 z Mb-D10 i en-el4 na D3s-a. Tak samo z D810 - po prostu nie wierzę żeby przyrost komfortu pracy, jakości, szybkości, celności itp zrekompensował właśnie taką dopłatę. Pewnie dlatego że za bardzo jestem zadowolony z efektów pracy D800 i za irytują mnie jego niedostatki ;)
Pawle dlatego nie mozna wymieniac, trzeba dokupic do kompletu! :mrgreen:
D3s też potrafi zauważalnie więcej niż d700, ale nie na tyle żebym chciał wydać ok 7000zł na wymianę D700 z Mb-D10 i en-el4 na D3s-a. Tak samo z D810 - po prostu nie wierzę żeby przyrost komfortu pracy, jakości, szybkości, celności itp zrekompensował właśnie taką dopłatę. Pewnie dlatego że za bardzo jestem zadowolony z efektów pracy D800 i za irytują mnie jego niedostatki
Paweł nie wierzę. Czytam coś, co sam napisałem jakiś czas temu. Tylko symbole puszek były inne ;)
Czyżby na starość zaczałeś myśleć pragmatycznie ;)
Paweł nie wierzę. Czytam coś, co sam napisałem jakiś czas temu. Tylko symbole puszek były inne ;)
Tez tak mysle , Pawel starzejesz sie?
Nie, ulega moim namowom ;)
http://www.dpreview.com/previews/nikon-d810/8
Pare słów więcej z konkluzją o elektronicznej kurtynie
Pawel Pawlak
25-07-2014, 15:09
Pawle dlatego nie mozna wymieniac, trzeba dokupic do kompletu! :mrgreen:
Tez tak mysle , Pawel starzejesz sie?
Panowiem.... Jestem w trakcie przebudowy i remontu kapitalnego domu ;)
Panowiem.... Jestem w trakcie przebudowy i remontu kapitalnego domu ;)
Ale mam nadzieje, ze wiesz jak chronic swoje zabawki:)
Pawel Pawlak
25-07-2014, 16:51
Ale mam nadzieje, ze wiesz jak chronic swoje zabawki:)
spoko, spoko... ;) W każdym razie poziom wydatków mieszkaniowych każe mi bardzo pragmatycznie podchodzić do wydatków foto-sprzętowych ;)
Nie wiem czy powinienem to pisać, ale w kilku miejscach na zdjęciach z D810 dojrzałem banding podobny do tego z D200 - w jasnych partiach ;) ale będę zamieszczał dowodów - może to jednostkowy przypadek. Jeśli jednak nie, to na pewno niebawem i tak będzie o tym głośniej niż jest to istotne ;)
http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_d810_review/image_quality/
Paweł z tym zapewne jakoś programowo sobie poradzą, gorzej jak AF będzie znów magiczny...
http://www.dpreview.com/previews/nikon-d810/8
Pare słów więcej z konkluzją o elektronicznej kurtynie
Czy ktoś może mi powiedzieć jak działa elektroniczna pierwsza kurtyna? O co tu chodzi?
Wydaje mi się, że wiem jak działa migawka szczelinowa ;) i wiem (?) jak działała migawka elektroniczna w takim np D70.
Sęk w tym, że nie można zrobić tak, że początek naświetlania będzie wynikał z zastosowania migawki elektronicznej takiej z np D70, a koniec naświetlania będzie skutkiem zadziałania 2 kurtyny migawki szczelinowej.
O co tu więc chodzi? Jak to działa? Teoretycznie migawka elektroniczna chyba by mogła symulować migawkę szczelinową, tzn nie uaktywniać całego obszaru matrycy, tylko aktywować stopniowo, tak jakby to odsłaniała go migawka.
http://www.mhohner.de/newsitem2/efcs
Jacku, ja Ci moge powiedziec jak nie dziala (bo skoro jest tylko w trybie MUp to latwo to wytlumaczyc ;)).
Moze dziala tak, ze podniesie lustro, otworzy migawke ale nie rejestruje obrazu, nastepnie zaczyna rejestrowac (elektroniczna kurtyna) i zamyka migawe... i to dziala tylko do 1/2000s jakby ktos pytal.
http://www.mhohner.de/newsitem2/efcsDzięki.
Czyli elektroniczna też "odsłania" matrycę stopniowo, tak jak pisałem w ostatnim zdaniu. W sumie inaczej nie można było zrobić, zaskakuje mnie jednak to, że nie chcą zrobić migawki całkowicie elektronicznej, jak to było za D70. Przynajmniej by były czasy synchro do 1/8000 :) Mogli by dać 2 migawki w jednym body, do wyboru. Elektroniczna migawka nie potrzebuje przecież żadnych częsci.
Jestem ciekaw dlaczego nie zrobią tak jak w D70.
Moze dziala tak, ze podniesie lustro, otworzy migawke ale nie rejestruje obrazu, nastepnie zaczyna rejestrowac (elektroniczna kurtyna) i zamyka migawe... i to dziala tylko do 1/2000s jakby ktos pytal.Tak, to wiem. Chodziło mi o to otwieranie migawki. Cała matryca nie mogła być naraz czuła, bo zamknięcie mechanicznej migawki trwa. Więc pojawił by się gradient naświetlenia na prawie wszystkich krótszych czasach (no, może na czasach rzędu 1 s byłby niezauważalny).
Zapewne boją się zejść poniżej 1/2000, bo migawka mechaniczna może mieć swoje odchyły.
Dzięki.
Czyli elektroniczna też "odsłania" matrycę stopniowo, tak jak pisałem w ostatnim zdaniu. W sumie inaczej nie można było zrobić, zaskakuje mnie jednak to, że nie chcą zrobić migawki całkowicie elektronicznej, jak to było za D70. Przynajmniej by były czasy synchro do 1/8000 :) Mogli by dać 2 migawki w jednym body, do wyboru. Elektroniczna migawka nie potrzebuje przecież żadnych częsci.
Jestem ciekaw dlaczego nie zrobią tak jak w D70.
Miesiąc temu za wymianę migawki w D3 zapłaciłem ponad 1500 zł (z czego robocizna wyniosła ponad 700 zł). To już wiesz dlaczego nie zrobią ? ;)
Na twoje pytanie jacku-modzie nie jestem w stanie odpowiedziec, gdyz z trudem ogarniam terazniejszosc a twoje pytanie odnosi sie do d70 czyli przeszlosci. Mozliwe, ze bylo to pytanie retoryczne :-) Wlasnie przeczytalem odpowiedz kolegi fatman- mysle, ze to prawidlowa odpowiedz :)
Ja chcę 2 migawki, mechaniczna ma zostać :) do czasu wyeliminowania wad migawki elektronicznej.
Też chcę 2 migawki (w V1 tak miałem i bardzo mi się to podobało :) ). Obecnie sprawdzam kolejną wersję ML, która dodaje tą opcję do Canonów (na razie z bardzo dużym ograniczeniem np. wspomnianym gradientem, ograniczoną szybkością pracy migawki itd.)
Dziś dorwałem w sklepie D810, wziąłem do ręki i nie wiem co w uchwycie poprawili, ale dla mnie trzymał się tak samo jak D800. Niestety nie mieli naładowanej baterii, więc ekraniku sobie nie obadałem. Puszka jak puszka. Trzeba poczekać aż się pokaże trochę zdjęć :)
Uchwyt jest nieco wezszy a przez to kamera nieco lepiej dloni sie trzyma. Ekran ma wieksza rozdzielczosc i dzieki temu, przy maxymalnym powiekszeniu, w Lv nie widac tej okropnej pixelozy jak w 800. W Lv jest funkcja, ktorej dzialania (jeszcze) nie rozumiem: splitscreen-zoom. Af w Lv wydaje sie byc gorszy w porownaniu z 800.
kurczeblade
26-07-2014, 20:48
Już widać D800 po 6200-6500zł za używane, ale dziwny pęd za nowościami na tym świecie :)
Ja się ciągle zastanawiałem nad D800 i teraz jest świetna okazja żeby kupić tanio używane, ale lęk przed rozregulowanym egzemplarzem jest i nie wiem czy czasami nie będzie lepiej poczekać, dłużej odkładać i zakupić D810 :) Czy naprawdę z tym D800 aż tak źle jest ?
Standardowo jak zawsze, D800 już zdjęć nie robi :)
Już widać D800 po 6200-6500zł za używane, ale dziwny pęd za nowościami na tym świecie :)
Ja się ciągle zastanawiałem nad D800 i teraz jest świetna okazja żeby kupić tanio używane, ale lęk przed rozregulowanym egzemplarzem jest i nie wiem czy czasami nie będzie lepiej poczekać, dłużej odkładać i zakupić D810 :) Czy naprawdę z tym D800 aż tak źle jest ?
Również zaczynam się zastanawiać :) To jest niesamowite jak cena D800 nagle spadła.
Carlos_lo
26-07-2014, 21:20
no... http://www.ebay.co.uk/itm/131251428753
Sent from my iPhone using Tapatalk
kurczeblade
26-07-2014, 21:30
To na ebay jeszcze lepiej/taniej, widzę że jest tam kilka aukcji do tysiąca ÂŁ :)
Kurdę, gdybym teraz miał brać D600/610 to wziąłbym D800 - Trochę kiepsko Nikon zrobił z tym D810 dla tych co posiadają D800 spadła okropnie wartość body, i żeby sprzedać D800 teraz będzie nieźle trzeba zejść z cen. Z jednej strony fajnie, ale mam nadzieje że N przestanie takie akcje robić, bo totalnie nie na kieszeń będzie kupowanie nowych body!
Chociaż się zastanawiam co mi teraz da więcej D800 od tego co mi daje D600 do moich zastosowań :)
Pawel Pawlak
26-07-2014, 21:51
tak to się kręcie... szukający okazyjnej ceny, kupują D800tkie z drugiej ręki, sprzedający cieszą się że się pozbyli felernego egzemplarza "od ręki", nikon sprzedaj d810 w "okazyjnych" dla nikona cenach ;)
Sądzę że za kilka miesięcy d810 spadnie do jakiś 12-12,5K, a używki d800 podskoczą w cenie :)
kurczeblade
26-07-2014, 21:56
No właśnie, trochę lipa :)
Nie zdziwię się jak będzie niedługo zapowiedź D900 (już chyba Canon zapowiada nową piątkę)zaś znów cena D810 szybko spadnie, ludzie zaczną sprzedawać, żeby kupić D900 który okaże się że ma wdrożoną specjalnie wadę, która po czasie się ujawnia i N wypuści poprawione D910 i znów kółeczko się otworzy na którym zbije kasę :)
Może Nikon celowo robi takie akcje...
w dzisiejszych czasach to się nazywa "Planowane starzenie"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Planowane_starzenie
http://natemat.pl/55777,dlaczego-sprzet-psuje-sie-tuz-po-gwarancji-to-planowane-postarzanie-producenci-wola-zebys-kupowal-a-nie-naprawial
"Sprzęt elektroniczny i jego awaryjność można zaprojektować bardzo dokładnie. I tak też się robi. Producentom nie zależy, żeby coś było supertrwałe. Według badań przedmioty są coraz lepsze i nowocześniejsze, ale mniej wytrzymałe. Specjalnie robi się tak, by sprzęt bardziej opłacało się wymienić na nowy, a nie naprawiać"
Normalnie masakra jakaś :)
Fajnie, jak ja 7 miesięcy temu sprzedawałem idealnego, fantastycznego, zadbanego, odświeżonego (wymiana gum i czyszczenie), do tego na gwarancji jeszcze D800 za 6000 zł, to nie było chętnych ;)
krzysiek.81
27-07-2014, 00:19
Fajnie, jak ja 7 miesięcy temu sprzedawałem idealnego, fantastycznego, zadbanego, odświeżonego (wymiana gum i czyszczenie), do tego na gwarancji jeszcze D800 za 6000 zł, to nie było chętnych ;)
...a co się dziwisz skoro przeważnie trafiasz na felerne nikony, a twój D800 był z tej "niby gorszej serii" z którego farba schodzi płatami, AF działa jak się mu chce , nawet przyciski nie pracują jak trzeba bo nie mają takiego "klik" itp ....też bym nie kupił od Ciebie ;)
Ej..... no, ale jest tu co najmniej kilku userów twierdzących, że z moim D800 wszystko było ok, tylko ja nie potrafiłem go używać ;-) Ok, ktoś z Łodzi ma już D810 i będzie mógł się ze mną spotkać? :-)
Czy naprawdę z tym D800 aż tak źle jest ? Jest lepiej niz z D600 które podobno da sie używać. Tak kilku userow D600 twierdzi.
Seria Dxxx sie pokazuje po min 2 latach. Do premiery D900 chyba jeszcz sporo czasu zostało.
kurczeblade
27-07-2014, 20:20
Zatem po co ten 810 ?:)
Postaw się w roli szefów Nikona, a odpowiedź znajdzie się sama ;)
Pawel Pawlak
27-07-2014, 20:55
Trzeba znów wyciągnąć kasę z rynku - szybszy, większy bufor, AF "jak d4s", lepsze wideo, szersze ISO... I wyższa cena za produkt produkowany w tańszej fabryce ;-)
kurczeblade
27-07-2014, 21:28
Tak, marketing, trzeba czymś kieszenie napchać. Nie zdziwię się jak niedługo firma wpadnie na pomysł upgrejdowania co pół roku nowego body, i co 1/2 roku doda delikatny lifting i dorzuci 10 do poprzedniej liczby, czekajmy teraz na Nikona D620 i D820 z dodaną 1kl/s :)
W kwestii fotografowania(ze strony praktycznej) D810 różnicy nie powinien robić, jak ktoś ma sprawną D800 moim zdaniem głupio zrobi, jak sprzeda za grosze, żeby nabyć dodatkowe cyferki na takim samym body które posiadało się wcześniej- tracąc tyle gotówki, którą rozsądniej można użyć np. lepiej fotografować D800 i kasę odkładać na D900(które kiedyś wyjdzie) albo na 820- będzie jeszcze większy bufor :D
Tak, marketing, trzeba czymś kieszenie napchać. Nie zdziwię się jak niedługo firma wpadnie na pomysł upgrejdowania co pół roku nowego body, i co 1/2 roku doda delikatny lifting i dorzuci 10 do poprzedniej liczby, czekajmy teraz na Nikona D620 i D820 z dodaną 1kl/s :)
W kwestii fotografowania(ze strony praktycznej) D810 różnicy nie powinien robić, jak ktoś ma sprawną D800 moim zdaniem głupio zrobi, jak sprzeda za grosze, żeby nabyć dodatkowe cyferki na takim samym body które posiadało się wcześniej- tracąc tyle gotówki, którą rozsądniej można użyć np. lepiej fotografować D800 i kasę odkładać na D900(które kiedyś wyjdzie) albo na 820- będzie jeszcze większy bufor :D
No nie do konca tak jest.
Wielu uzytkownikow D800 przejdzie na D810, bo dostana na pewno szybsza puszke tzn wiecej o 1 kl/s, lepsze ISO i najprawdopodobniej poprawiony AF.
A to dla niektorych baaardzo duze zmiany warte doplaty.
Niektorzy " musza " miec nowoscii i tez kupia D810.
A ostatnio to jest w ogole moda na wszystko co nowe- bo jest cool :smile:
... a ja się nie dam posuwać firmie Nikon i zostaję przy D800 ... choć w pierwszej chwili o mało co nie zrobiłem głupstwa ... tracąc na sprzedaży doskonałej puchy.
D810 znam tylko z opisów.
D800/D800E znam wystarczająco dobrze z autopsji.
I mam własne refleksyjki:
D810 jest lepszym aparatem niż jego poprzednicy i co do tego nie mam żadnych wątpliwości.
Przewaga techniczna D810 nad D800/800E jest jednak na tyle mała że nie wniesie powaznego progresu w procesie fotografowania w większości sytuacji zdjeciowych , jak również nie poprawi istotnie jakości produkowanych obrazów.
Zamiana 800 na 810 ma sens o ile ktoś potrzebuje poczucia posiadania najnowszego (czytaj najlepszego) sprzetu. Jest to irracjonalne ale czasami ważne w dobrym fotgrafowaniu.
Można też przyjąc teze ,że zamiana na 810 będzie odmłodzeniem parku maszynowego a tym samym mozemy liczyc na mniejsza stratę finansową przy pozniejszym odsprzedaniu. To akurat jest racjonalne , ale wartos przeliczyc wszystkie koszta posrednie tej operacji. Bo moze sie okazac wrecz przeciwnie.
Istne zmiany przyniesie dopiero nastepca 810.
Troche smutna ale jakże prawdziwa jest konstatacja Kicha , że D810 jest dokladnie tym czy powinien być od samego początku D800
kurczeblade
27-07-2014, 22:10
Irma ale żeby sprzedawać dobry aparat za 6tyś. żeby kupić ten sam prawie aparat za 13tyś. ? dla 1kl/s więcej, 5fps to i tak mało dla "fachowców reporterów/sportu itp" a przy ślubnej, portretowej, studyjnej, krajobrazowej, reklamowej i wielu wielu innych te 4 lub 5 kl/s to praktycznie brak różnicy. Jakie to ma Iso lepsze, niech ktoś mi pokaże jakiś przykład :)
Fakt jest taki, że mam wrażenie że Nikon celowo tworzy sobie taki marketing, i przed wyjściem D800 był zaplanowany D810, pewnie fabryki na produkcje D810 były już w trakcie wyposażania, kiedy D800 zaczął się pokazywać w sklepach, marketing firmy N planował już D810 :) Nie mam tego aparatu, ale szkoda że N tak robi, bo automatycznie kupując produkty Nikona traci się na wartości, dziś kupujesz D800 za kupę szmalcu, jutro wychodzi nieznacznie różniący się D810 i wartość automatycznie D800 spada - jest przykład ebay/allegro i nawet nasza giełda... :)
fotomarek_k
27-07-2014, 22:29
... D810 jest dokladnie tym czy powinien być od samego początku D800
"Czym jest" ten nowy aparat, to na teraz nikt jeszcze nie wie dokładnie :-) 800ka też miała być "hiper-duper" i kosztowała podobnie wchodząc na rynek. Szczerze podziwiam tych odważnych, którzy ryzykują kwotę równą czterem polskim średnim krajowym...W każdym razie, osobiście nie planuję powierzać "w ciemno" nikonowi nawet stówki :-)
Inna sprawa, że czekając nawet rok od premiery, też na nic pewnego- w ostatnich latach- u tej firmy liczyć nie można.
Ze spotterskiego punktu widzenia te niewielkie zmiany są jednak dosyć znaczące. Autofocus, wg mnie, pracuje jednak lepiej. Ta 1 kl/s więcej, szczególnie w trybie x1,2, też robi swoje. Dwie działki niżej na minimalnym ISO na pewno docenią zwolennicy panningu.
Piszę to po trzech dniach intensywnego użytkowania. D800 robiłem zamiennie fotki jeszcze pierwszego dnia. Potem leżała już tylko z boku awaryjnie z podpiętym 70-200.
Ja, w każdym bądź razie, nie żałuję, że ta puszka się jednak pokazała. Pozostaje trochę żal, że D800-tka taka nie była...
Acha... Mocno zauważalny wzrost komfortu pracy dzięki lepszemu transferowi danych na kartę pamięci. Używam wyłącznie kart SD (SanDisc Extreme Pro 95 MB/s). Po zrobieniu serii zdjęć D800 z reguły musiałem trochę czekać na zrzut danych. W przypadku D810 po oderwaniu oka od wizjera nie zdarzyło mi się zobaczyć palącej się diody zapisu...
Cóż, dla mnie d800 jest aparatem, który w zasadzie w niczym nie ogranicza mnie, jako faceta wciskającego spust migawki i myślę sobie, że teraz, aby robić lepsze zdjęcia, ulepszać muszę już tylko własny warsztat ;)
Choć powiem szczerze, że gdyby różnica w cenie między 800/810, była na poziomie 600/610, to miałbym teraz nowszy model, bo tak się złożyło, że wymieniałem "park maszynowy" na całkiem nowy.
@sedov,
dokladnie wypelniasz kryteria ktore staralem sie opisac.
Twoje fotografowanie to wlasnie ta nisza ktora nie nalezy do wiekszosci sytuacji zdjeciowych.
A to ze ten korpus powstal to pewnie ze fajnie . I ja prawdopodbnie tez go kupie tylko poczekam jak zleci do okolic 10 tysi.
Ja mam ten komfort, ze moje wybory fotograficzne nie musza byc racjonalne.
@dem,
D800 tez mnie nie ogranicza i nie wyobrazam sobie by mogl mnie ograniczyc.
Tym bardziej ze nie doznalem nigdy ani jednej z wad D800 opisanych na tym forum.
Pawel Pawlak
27-07-2014, 23:35
no ja też uważam że d810 jest z całą pewnością trochę lepszy niż d800. Ale jak na razie różnica w cenie 13399 za d810 vs 6000-6500 za używkę d800 jest tak kolosalna, że nie wyobrażam sobie żeby można było ją racjonalnie wytłumaczyć lepszymi osiągnięciami zdjęciowymi. Oczywiście nie dla wszystkich jest to priorytet, o czym dobrze wie nikon i dlatego zaprezentował ten aparat :)
Gazeciarza który we mnie drzemie też d810 bardzo kusi, ale racjonalista jak na razie wygrywa ;)
grissley
27-07-2014, 23:43
Gazeciarza
Co to za gazeta, Panie...? :twisted:
Myślę, że dla osoby interesującej się reportażem i mającej styczność z bardziej dynamicznymi niż statycznymi scenami, różnica między D800 a D810 powinna być duża. Różnica bufora, oraz AF jako najważniejsze, później różnica 1fps, trochę dodatkowych zmian jak ergonomia i z puszki, która nie do końca nam pasuje, mamy puszkę, którą po prostu chce się mieć. Dokładnie tak to wygląda z mojej strony. D800, był aparatem który mnie nie przekonywał, D810 jest aparatem który chcę mieć. Jest tylko jeden problem - różnica cenowa jest w tej chwili całkowicie nieakceptowalna, z perspektywy moich możliwości finansowych. Co więcej, uważam, że jest nieuzasadniona niczym oprócz przesłanek ekonomicznych ( dyskryminacja cenowa, etc ).
fotopstryk6x6
28-07-2014, 07:51
Tak czy inaczej ta wspaniała "puszka" (brrr nie lubię tego profi slangu) ma wsparcie softowe w postaci protezy jaką jest NX-D, PS-CS5 zapewne nie doczeka się aktualizacji ACR, pozostaje nowe abonamentowe Adobe PS za 60 zł miesięcznie.
Co do różnicy cenowej, to raczej trzeba to porównywać do obecnego poziomu cenowego D-800E, a to zaledwie 2000 zł, czyli część zarobku z jednego zlecenia sobotnio niedzielnego.
Taka różnica to nie różnica i nie warto wystawiać na próbę swojej cierpliwości, kupić, bo jak się potencjalni nabywcy zorientują o super zaletach tej super "puszki" to będzie na zapisy lub przedpłaty, co na tym forum wróżono D-800.
Albo przeczekać, wziąć swój wysłużony aparat na spacer i spróbować zrobić zdjęcie na miarę D-810.
Tak czy inaczej robiąc odbitki trzeba parę milionów niepotrzebnych pikseli wyciąć by internet się nie przytkał podczas przesyłania zdjęć do laboratorium.
Pozdrawiam.
kurczeblade
28-07-2014, 08:07
Właśnie, jak się ma sytuacjach teraz z z photoshopami pomijając CC czy będzie można otworzyć zwykłego RAWa ps cs6 albo w lightroomie ?
bladykurczaku, a jest jakis niezwykly RAW? W CS6 otwierasz poki co wszystko co sie pojawilo do tej pory (wlacznie z D810), a jak bedzie pozniej to sie okaze. Zawsze jest DNG Converter jak ktos musi uzywac starszych fotoszopow.
Pawel Pawlak
28-07-2014, 08:42
Co to za gazeta, Panie...? :twisted:
Słownik w telefonie zaszalał. Miało być gadżeciarz;-)
kurczeblade
28-07-2014, 08:54
Ale jak komuś zależy na kl/s to nie lepiej celować w coś innego ? :) Wciąż nawet D610 ma więcej kl/s niż nowy D810 ...
Ja znów nie zgadzam się z opinią że D800 powinien być od startu taki jakim jest D810(Tak można powiedzieć o wszystkim w takich sytuacjach) D800 to świetny sprzęt którym można swobodnie pracować, z mojego punktu widzenia D810 miał na celu wszyć się w psychikę użytkowników i zmusić autosugestią do kolejnego sprzedania sprzętu, żeby kupić nowy i nabić firmie kasiorę, to wszystko jest zaplanowane z wyprzedzeniem, nie zdziwię się jak za pół roku lub za rok Nikon zapowie kolejną 800, takiego Nikona D810s, zrobi jeszcze lepszą rozdzielczość wyświetlacza, dorzuci 6kl/s z gripem, 5 pól AF i zacznie łowić znów nowych napalonych klientów, którzy za mniej niż połowę zaczną wyprzedawać swoje D810 byle mieć tą nową lepszą puszkę, która sama w fakcie od tego że jest nowa nie zrobi lepszych zdjęć :). Niby dlaczego produkcja została przeniesiona na tańszy jakościowo rynek, i jaką mamy pewność że body jest wolne od wad produkcyjnych? nie chcę zapeszać, ale to tylko kolejne marketingowe posunięcie korporacji która chcę zarobić a nie nam dogodzić, marketing jest okropny w tych czasach, działa na podświadomość, wystarczy w tym samym produkcie zmienić logo, jakąś drobnostkę napisać "Nowość" dorzucić dobrą kampanie reklamową i ludzie masowo rzucają się na produkt :) Zapewne po roku, powstanie jakiś długi temat z żalami i usterkami D810 :)
Kurczeblade dobrze napisałeś.
Ale jak komuś zależy na kl/s to nie lepiej celować w coś innego ? :) Wciąż nawet D610 ma więcej kl/s niż nowy D810 ...
Ja znów nie zgadzam się z opinią że D800 powinien być od startu taki jakim jest D810(Tak można powiedzieć o wszystkim w takich sytuacjach) D800 to świetny sprzęt którym można swobodnie pracować, z mojego punktu widzenia D810 miał na celu wszyć się w psychikę użytkowników i zmusić autosugestią do kolejnego sprzedania sprzętu, żeby kupić nowy i nabić firmie kasiorę, to wszystko jest zaplanowane z wyprzedzeniem, nie zdziwię się jak za pół roku lub za rok Nikon zapowie kolejną 800, takiego Nikona D810s, zrobi jeszcze lepszą rozdzielczość wyświetlacza, dorzuci 6kl/s z gripem, 5 pól AF i zacznie łowić znów nowych napalonych klientów, którzy za mniej niż połowę zaczną wyprzedawać swoje D810 byle mieć tą nową lepszą puszkę, która sama w fakcie od tego że jest nowa nie zrobi lepszych zdjęć :). Niby dlaczego produkcja została przeniesiona na tańszy jakościowo rynek, i jaką mamy pewność że body jest wolne od wad produkcyjnych? nie chcę zapeszać, ale to tylko kolejne marketingowe posunięcie korporacji która chcę zarobić a nie nam dogodzić, marketing jest okropny w tych czasach, działa na podświadomość, wystarczy w tym samym produkcie zmienić logo, jakąś drobnostkę napisać "Nowość" dorzucić dobrą kampanie reklamową i ludzie masowo rzucają się na produkt :) Zapewne po roku, powstanie jakiś długi temat z żalami i usterkami D810 :)
Podsumowanie super :) Kurczeblade... ja zostaje z moim d800e, nie poddam sie brutalenmu marketingowi :)
fotopstryk6x6
28-07-2014, 10:31
Podsumowanie super :) Kurczeblade... ja zostaje z moim d800e, nie poddam sie brutalenmu marketingowi :)
Dzielność godna naśladownictwa.
Dzielność godna naśladownictwa.
Osobiście uważam, że jeżeli ktoś trafił na dobrą sztukę d800/d800e (wolną od wszelkich wad), nie filmuje (i nie potrzebuje nowych "ficzerów" d810). To nie ma sensu zmieniać. Natomiast jeśli ktoś stoi przed zakupem nowej puszki - to tylko d810.
fotopstryk6x6
28-07-2014, 11:08
Jak rozumiem zaczynasz rozumieć sens mojego pytania o to dlaczego tego nie dali w normalnym trybie pracy bez MLU..? Códów w elektronicznej migawce nie ma. W nexach jest od paru lat i wyciągają 10 fps. Fakt nie ma lustra ale z technicznego punktu widzenia to nie wiele zmienia.
"nie wiele" piszemy razem.
Osobiście uważam, że jeżeli ktoś trafił na dobrą sztukę d800/d800e (wolną od wszelkich wad), nie filmuje (i nie potrzebuje nowych "ficzerów" d810). To nie ma sensu zmieniać. Natomiast jeśli ktoś stoi przed zakupem nowej puszki - to tylko d810.
Dokładnie tak i nie ma sensu dorabiać do tego żadnej ideologii. W reszcie przypadków - "kto bogatemu zabroni".
grissley
28-07-2014, 11:12
Słownik w telefonie zaszalał. Miało być gadżeciarz;-)
Wiem - ale nie mogłem się powstrzymać... ;)
Wybiórcza, Panie... :)
A, to bez kozery powiem, że pińćset! :D
Wain: dokładnie. Jeżeli ktoś ma fundusze to jego prywatna sprawa :)
fotopstryk6x6
28-07-2014, 11:13
Racja, nowy sprzęt to nowe emocje, filmowaniu aparatem moje zdecydowane nie.
Prawidłowość jest taka że w sumie za te same pieniądze otrzymujemy coraz to lepszy sprzęt.
D-70/D-70s/D-200 itd. to premierowe ceny ok. 10 tyś.
Fakt że tych pikseli za dużo, NEF-y za ciężkie, no i ten NX-D.
Pawel Pawlak
28-07-2014, 19:49
wygląda na to że matryca d810 "zbiera" więcej światła (albo ma po prostu inną krzywą kontrastu ;) ), ale przy długich czasach bardziej "sieje" niż d800
http://eels.cocolog-nifty.com/photos/uncategorized/2014/07/24/hikaku2_2.jpg
http://eels.cocolog-nifty.com/photos/uncategorized/2014/07/24/hikaku1_3.jpg
źródło:
http://eels.cocolog-nifty.com/blog/2014/07/nikon-d810----3.html
Ahhh..... białe kropki, zwane "ospą" :( Pierwszy raz widziałem w to D5200, z czasem ich przybywa....... no jak tak samo będzie w D810 to będzie przykro :(
poprawią to szybka aktualizacją softu-zobaczycie
Czyżby właśnie została odkryta pierwsza wada 810?
Jeśli to prawda, to trochę szkoda. Miało być tak pięknie :)
Nie ma się co bać. Nikon już kończy prace nad d820. Muszą tylko poczekać na złapanie kilku naiwnych na obecne modele.
No chyba, że do przejęcia tej firmy przez jakiegoś samsunga dojdzie wcześniej.
Mi to wcale nie przeszkadza, niech robią odświeżenie co dwa lata, duża zmiana jest co cztery. Ja nie muszę gonić za nowością.
Ahhh..... białe kropki, zwane "ospą" :( Pierwszy raz widziałem w to D5200, z czasem ich przybywa....... no jak tak samo będzie w D810 to będzie przykro :(
A to nie jest czasem efekt braku filtra OLPF? No chyba że D800E tego nie miało..
A to nie jest czasem efekt braku filtra OLPF? No chyba że D800E tego nie miało..
Nie. Wygląda to dokładnie tak samo jak w przypadku D5200, gdzie na początku użytkowania było tego niewiele. Po około dwóch miesiącach zabawy (sporo filmowania także na wysokim ISO) od jasnej cholery. Mapowanie w serwisie pomagało, ale oczywiście tylko na jakiś czas.
Oczywiście jak większość problemów z Nikonem, podobno wyssałem sobie to z palca, no ale cholera nie tylko ja widziałem/widzę te białe kropeczki prawda ? ;)
Rafal, ale kiedy Ty przestaniesz Siebie obwiniac, ze widzisz niedoskonalosci Nikona?
To dzieki takim ludziom jak Ty Nikon musi sie miec caly czas na bacznosci.
Dziekuje Ci bardzo za caly trud jaki wkladasz w to, tak trzymaj dalej.
Pozdrawiam
krzysiek.81
28-07-2014, 22:23
Takie białe kropki były ( a w zasadzie dalej są) też w D7000 przy długim czasie naświetlania. Aby ich uniknąć konieczne jest ustawianie redukcji szumów dla dł. czasów naświetlania :(
Nikon ma to niestety tam gdzie światło nie dochodzi ;) A ja z tego powodu zapitalam teraz z Canonem ( :( )
Cóż, może tak jak w przypadku wspomnianego D5200 te drobne białe piksele (ospa) nie będą widoczne podczas filmowania (ja wiem, że to upierdliwe ciągle pisać o filmowaniu, jednak w tej dziedzinie, Nikon modelem D810 zrobił gigantyczny postęp).
Nikon ma to niestety tam gdzie światło nie dochodzi ;)
Nie zgodze sie z tym, bo akcja D600 nie jest zasluga Nikona, tylko takich ludzi jak Ty.
Panowie, gdzie recenzje tego super sprzętu? Na youtubie jaszcze nic nie ma, why?
Masakra jakaś, marketingowcy z Pentaxa teraz pracują w Nikonie?
Ci "naiwni", którzy kupili aparat, robią po prostu zdjęcia ;)
Ja potestowałem swoją puszkę ze wszystkimi moimi szkłami w zakresie od 14 do 850mm i, w przeciwieństwie do D800, stwierdziłem, że wizyta w serwisie nie jest potrzebna.
Jedyne, co mam za złe Nikonowi na tą chwilę, to pozostawienie użytkowników tego aparatu samym sobie w kwestii wywoływania RAW-ów. Na chwilę obecną muszę kombinować z tym darmowym soft-badziewiem, w którym zamieniam RAW-a na tifa, a potem kończę obróbkę w CaptureNX. Mogliby jednak jeszcze dać wsparcie dla tego modelu...
Programy typu ACR czy Lightroom w ogóle mi nie leżą pod względem kolorystyki zdjęć, więc mam teraz problem. Mam nadzieję, że chwilowy.
Akcja z D600 to zasluga Nikona bo to oni go zepsuli, a nie Rafal :mrgreen:
Co z tymi kropkami? Rafale to hoty czy jakies inne badziewie? Nie chce miec aparatu z ospa ;( (nie zebym mial kupic ale nigdy nic nie wiadomo).
Ci "naiwni", którzy kupili aparat, robią po prostu zdjęcia ;)
Ja potestowałem swoją puszkę ze wszystkimi moimi szkłami w zakresie od 14 do 850mm i, w przeciwieństwie do D800, stwierdziłem, że wizyta w serwisie nie jest potrzebna.
Jedyne, co mam za złe Nikonowi na tą chwilę, to pozostawienie użytkowników tego aparatu samym sobie w kwestii wywoływania RAW-ów. Na chwilę obecną muszę kombinować z tym darmowym soft-badziewiem, w którym zamieniam RAW-a na tifa, a potem kończę obróbkę w CaptureNX. Mogliby jednak jeszcze dać wsparcie dla tego modelu...
Programy typu ACR czy Lightroom w ogóle mi nie leżą pod względem kolorystyki zdjęć, więc mam teraz problem. Mam nadzieję, że chwilowy.
mozesz zaistalowac acr 8.6
Przeciez napisal, ze nie lubi Adobe...
ups, jeszcze jedna filizanka kawy ;-) jako gratyfikacja (za niezamierzony trolling) jeszcze jeden test http://blog.mingthein.com/2014/07/29/nikon-d810-vs-d800e-to-upgrade-or-not/ a w nim (m.in.) odpowiedz, czy 810 w porownaniu z 800e (i 800) umozliwia "dluzsze czasy"- dla osob, ktorym nie chce sie czytac: nie umozliwia :-(
Co z tymi kropkami? Rafale to hoty czy jakies inne badziewie? Nie chce miec aparatu z ospa ;( (nie zebym mial kupic ale nigdy nic nie wiadomo).
Shao, weź tabletkę... już czas ;P
grissley
29-07-2014, 09:37
Jakby Nikon "dopracowywał" niedoróbkę D800, to te D800 wyszłoby pewnie dopiero teraz. Zamiast napisu D810 miałoby napis "D800". W międzyczasie ogólny poziom wnerwienia na Nikona raczej nie byłby niższy niż obecnie, podobnie, jak skala migracji do Canona. Nikon już to przerabiał za czasów F4 i F90(x).
Jeśli serwis byłby podobnie solidny jak np. serwis Sigmy, a firma nie chowałaby głowy w piasek, nie byłoby raczej powodu do narzekań...
"Skala migracji do canona?" link jest po niemiecku, ale obrazki sa zrozumiale w kazdym jezyku http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.photoscala.de%2Fgra fik%2F2013%2FPrognose-2014-01.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.photoscala.de%2FArtikel %2FDer-Kameramarkt-2014&h=377&w=400&tbnid=_9wuk-FXgwWyHM%3A&zoom=1&docid=EDLZRNCmuKagdM&ei=nFDXU9upM4v-ygPlwYGwAQ&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=3395&page=1&start=0&ndsp=40&ved=0CCUQrQMwAQ A tu po angielsku (i japonsku ) http://journal.phottix.com/camera-news/canon-dominated-dslr-market-2013-2/ Canon jest wiodacym producentem na rynku (49,2 vs 42,9) ale jesli sie uwzgledni spora przewage bridge i compact sprzedawanych przez Canona, mozna byc spokojnym o przyszlosc dslr´s sprzedawanych przez Nikon. W zadnym wypadku nie mozna o "exodusie" mowic a juz nigdy (uwaga natury ogolnej) nie extrapolowac wlasnych doswiadczen i doswiadczen kolegow z podworka.
grissley
29-07-2014, 10:31
Nijak nie odnosiłem się do migracji faktycznej, a jedynie do tego, że nie byłaby mniejsza (lesen und verstehen, mein liebeR Herr) :p
Nijak nie odnosiłem się do migracji faktycznej (której zresztą z ogólnego udziału w rynku nie sposób wyestymować), a jedynie do tego, że nie byłaby mniejsza (lesen und verstehen, mein liebe Herr) :p
Kolega odniosl sie do sytauacji, w ktorej migracja (nie ta faktyczna tylko jakas inna) nie bylaby mniejsza :-D Niemiecki zwrot stosowany w takiej sytuacji to: " wer lesen kann ist klar im Vorteil" mein LIE(e zabraklo- slusznie mi na to uwage zwrocono)BER Herr. P.S. w wolnej chwili moglby mi kolega wytlumaczyc wyraz "wyestymowac"
grissley
29-07-2014, 10:44
w wolnej chwili moglby mi kolega wytlumaczyc wyraz "wyestymowac"
~oszacować.
Aha - "nicht verstehen, nicht verstehen!" :D
BTW - zaraz nas zieloni pogonią... ;)
BBTW LIeBER? :p
Mialo byc takpieknie, jednak jak zwykle nie na dlugo jeszcze troche i wyjda inne wady i znow czekanie na kolejny model ktory prawdopodobnie bedzie "lepszy" i bez wad?
Pawel Pawlak
29-07-2014, 12:21
ups, jeszcze jedna filizanka kawy ;-) jako gratyfikacja (za niezamierzony trolling) jeszcze jeden test http://blog.mingthein.com/2014/07/29/nikon-d810-vs-d800e-to-upgrade-or-not/ a w nim (m.in.) odpowiedz, czy 810 w porownaniu z 800e (i 800) umozliwia "dluzsze czasy"- dla osob, ktorym nie chce sie czytac: nie umozliwia :-(
Sądząc po tych porównaniach z d800, to albo ACR w wersji beta ewidentnie słabo sobie radzi z NEFami d810, albo obrazek począwszy od iso6400 (a zwłaszcza na iso12800 i 25600) jest zauważalnie gorszy pod względem szumów i koloru od poprzednika.
W którymś z ang. testów potwierdza się to że nowy ACR niezbyt sobie radzi z nowymi nef-ami. Pliki wywoływane w nowym sofcie nikona wyglądają o wiele lepiej. Jak odkopie tego linka to go dołączę bo gdzieś mi go wcięło.
poki co zaden sklep sie nie wylamuje zeby choc o zlotowke byc tanszy niz konkurencja. planuje zakup na konie sierpnia i mam nadzieje, ze do tego czasu cena ruszy w dol chociaz z 500zl. tak przynajmnije bylo z D600, D610 i D800.
@Pawel Pawlak moim zdaniem dotyczy to nie tylko acr 8.6 lecz wszystkich acr'ow. To czy zdjecie jest ladne, czy kolory sa ladne, czy ostrosc jest odpowiednia zalezy od ogladajacego, ale moim zdaniem jest wyrazna roznica miedzy software'em Nikona a Adobe- na korzysc Nikona.
@Pawel Pawlak moim zdaniem dotyczy to nie tylko acr 8.6 lecz wszystkich acr'ow. To czy zdjecie jest ladne, czy kolory sa ladne, czy ostrosc jest odpowiednia zalezy od ogladajacego, ale moim zdaniem jest wyrazna roznica miedzy software'em Nikona a Adobe- na korzysc Nikona.
Oczywiście, że jest różnica. Jeszcze inaczej pliki wyglądają w C1.
Pawel Pawlak
29-07-2014, 13:32
oczywiście masz rację, ale ja się odnoszę do tych sampli z linka - zarówno d800e jak i d810 zostały wywołane takim samym beznadziejnym ACRem, moim zdaniem d800E wygląda na wysokich iso zdecydowanie lepiej.
Tak. Zdjecia z d800 w podanym przeze mnie linku wygladaja na wysokich iso duzo lepiej. Przeczytaj jednak comment autora blogu https://www.flickr.com/photos/mingthein/14568100920/
Nie mówisz nieprawdy. Ale statystycznie , większości fotografujących Nikonem , rawy wołane softem Nikona podobają sie bardziej od tych wołanych ACR/LR. Sam się do nich zaliczam a jednocześnie najbardziej lubię pracować LR więc mam często upierdliwe dylemaciki.
Całe szczęście (dla mnie) że rawy z D800, D600, D800E wołane w LR mniej ustępują estetycznie tym wołanych CNX w porównaniu z rawami z d700.
fotopstryk6x6
29-07-2014, 16:33
Nowe - Pełna wersja programu Capture NX-D 1.0.1 do systemu Windows w wersjach 64-bitowych
29-07-2014
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/61660
stachmuszel
29-07-2014, 16:35
Zoom2! Rozwin swoje ostatnie zdanie. Dla mnie to ważne, a nie do końca kumam.
Zoom2! Rozwin swoje ostatnie zdanie. Dla mnie to ważne, a nie do końca kumam.
a czego konkretnie nie kumasz?
moze zapytaj na priv bo tworzymy OFFtop
Zdjecia w podanym przeze mnie linku nieco mnie zaniepokoily- szczegolnie to zdjecie https://www.flickr.com/photos/mingthein/14568146238/ wykonalem wiec podobne, ktore wyglada inaczej- nie mam tu na mysli tresci zdjecia, lecz poziom szumow
https://www.flickr.com/photos/99350878@N03/14761138126/ zdjecie nie zostalo poddane zadnej obrobce, "wszystko" w kamerze wylaczone, zdjecie wywolane w Nikon capture nx-d.
kurczeblade
30-07-2014, 10:46
Mam wrażenie że D810 bardziej szumi od mojego D600 na tych czułościach.
Szkoda że jest porównanie z D800E zamiast ze zwyklą D800, ale wersja z E świetnie sobie radzi z szumami.
Kurdę na Ebay'u robi się wysyp D800 również D800E można kupić już za 2000$ (za równowartość nowego D610) żeby wymienić na D810 a okazuje się że w niektórych kwestiach stare D800e radzi sobie lepiej niż nowe D810. Ja się zastanawiam ile body D800E jest dobrych sztuk, gdyby nie ten lęk "forumowy" że zacznie się rozpadać to brałbym używane D800E :)
genghiskhan
30-07-2014, 10:56
W jakich kwestiach D800 radzi sobie lepiej niż D810?
w zadnych
Kolega Sufenta wszystko ma napisane w stopce. Czego byś nie kupił i tak finalnie ważne jest to czego nie otrzymasz za żadne pieniądze. Żałuję trochę, że nie kupiłem D 800 E widząc później (na wykresach DxO), że o 30% lepiej wykorzystuje jakość optyki z wysokiej półki. To mnie gdzieś w sercu gryzie, utrata tych 30 % możliwości. Następny w mojej stajni będzie raczej Nikon D5s - oby tylko zdrowie dopisało :) Tymczasem z powodu wyjazdu na wakacje do Szwecji - Panie / Panowie pozwolą, że się odmelduję :)
Ha en trevlig resa :-) z tego samego powodu (troska o zdrowie) kupilem d810. carpe diem!
ShutterStill
30-07-2014, 11:54
Ha en trevlig resa :-) z tego samego powodu (troska o zdrowie) kupilem d810. carpe diem!
Z troski o zdrowie (psychczne) to ja mam 2x D3s ;) a z troski o duze wydruki - D800 ;)
Zdjecia w podanym przeze mnie linku nieco mnie zaniepokoily- szczegolnie to zdjecie https://www.flickr.com/photos/mingthein/14568146238/
Opisy chyba pomyliły się autorowi porównania ;)
Proponuję ten test (chyba link już był podawany)
http://photographylife.com/nikon-d810-vs-d800e-iso-comparison#more-78200
Wszystko ładnie wyjaśnione i wnioski odminenne.
Poza tym jest tam też coś dla ślubniaków:
http://photographylife.com/nikon-d810-wedding-photography#more-78104
Zdjecia w podanym przeze mnie linku nieco mnie zaniepokoily- szczegolnie to zdjecie https://www.flickr.com/photos/mingthein/14568146238/
Chyba już o tym było, przynajmniej w linkach do wstępnych wrażeń z korzystania z D810: najnowszy ACR niepoprawnie woła RAWy z D810 uwypuklając szumy. Kolorystyka też pozostawia wiele do życzenia.
Trzeba trochę poczekać na poprawki algorytmu, także w odniesieniu do NX-D.
koledzy fotofun i pgi, wywolalem (moje) zdjecie z linku w acr 8.6 i istotnych roznic nie widze (!?)- nie wiem w jaki sposob kolega bloger uzyskal tak duze roznice i, przede wszystkim, tak slaba jakosc.
Pawel Pawlak
30-07-2014, 13:23
wydaje się że d800 lepiej radzi sobie z dłuuugimi czasami (mniejsza "ospa" przy czasach liczonych sekundach/minutach), oraz wg dxomark, ma trochę lepsze iso200-1600 (na poziomie 0,3EV) -ale na prawdziwe porównanie obrazka pod ja bym jeszcze poczekał. DXO pokazuje jedno, sample w zależności od tego czym wywoływane co innego... czas pokaże - sądzę że obrazek będzie trochę inny, ale porównywalny pod względem użyteczności w różnych przedziałach czułości :)
A miało być tak pięknie, D810 miał być już idealny... :D
Zdolny foter poradzi sobie nawet na d100, więc nie bądźmy pazerni :P
genghiskhan
30-07-2014, 14:27
Ale jazdy w wywoływaniu Rawów na tym ACR 8.6 beta to moge potwierdzić. Przy zmianie temp barwowej/tinty i zabawie suwaczkami HSL na skórze i innych partiach potrafi pojawić się przedziwny banding, którego w d700 nie widziałem. Pozostaje czekać na poprawkę
Pawel Pawlak
30-07-2014, 14:48
No własnie ja banding w d810 widziałem już na kilku samplach i to nie w cieniach a w jasnych obszarach zdjęcia. Nie wiem czy to przypadki jednostkowe czy nie i na ile ewentualnie on będzie upierdliwy (w d7100 też jest banding, który w moim odczuciu nie jest specjalnie kłopotliwy - chyba że chce się naprawdę ekstremalnie poprawiać ekspozycję, albo wyciągać cienie)
Ale jazdy w wywoływaniu Rawów na tym ACR 8.6 beta to moge potwierdzić. Przy zmianie temp barwowej/tinty i zabawie suwaczkami HSL na skórze i innych partiach potrafi pojawić się przedziwny banding, którego w d700 nie widziałem. Pozostaje czekać na poprawkę
Możesz pokazać jak to wygląda ?
No własnie ja banding w d810 widziałem już na kilku samplach i to nie w cieniach a w jasnych obszarach zdjęcia.
Ale nie mówisz o tym zjęciu:
http://www.nikon.com.cn/tmp/CN/4016499630/3760176746/3015334490/1054978028/4291728192/569317614.jpg
(Link z pierwszej strony tego wątku )
Zdjęcie jest zmasakrowane, bo ma tylko 1,5MB
Pawel Pawlak
30-07-2014, 15:55
Nie, o samplach jakiegoś użytkownika. Nie mam pod ręką linków
Pisałem już o tym - banding przypominał ten z d200 - był w kanale luminancji a nie chrominancji - jak w d7100 i canonach
genghiskhan
30-07-2014, 16:51
Owy banding na różnych ustawieniach temperatury i tint (ACR 8.6 beta)
1. http://lukaszsulka.com/d810/banding/1.jpg
2. http://lukaszsulka.com/d810/banding/2.jpg
Nieciekawie to wygląda. W samplach z innych konwerterów też to występuje?
Może to błąd ACR?
genghiskhan
30-07-2014, 18:19
Innych wołaczek nie używam, ale to pewnie kwestia ACR bety no i może programowego ISO 32.
Innych wołaczek nie używam, ale to pewnie kwestia ACR bety no i może programowego ISO 32.
Co ma programowe ISO 32 do sampla z bandingiem robionego przy ISO 6200? Banding jest spowodowany błędnym wywołaniem RAW z podbitym szumem w ACR i następnie późniejszą kompresją do jpg.
Jeżeli moje 24-70 f 2.8 i 70-200 f.4 to słabizna to nic nie poradzę Jacku. Tu właśnie na forum znalazłem link porównujący na DxO "mądrzejsze" - nie twierdze, że moje - Nikkory podpięte do Nikona D 800 i D 800 E. Poszukaj sobie, ZROZUM i takie tam. Pretensje proszę kierować do DxOMark. (jeszcze linka nie znalazłeś , a już i ciebie serduszko gryzie). Ale mi przykro :(
Jeżeli moje 24-70 f 2.8 i 70-200 f.4 to słabizna to nic nie poradzę Jacku. Nie słabizna, ale i nie top. Co właśnie widać po tym, że zapewniają połowę detalu w stosunku do tego co rejestrowac może matryca.
PS - na dxo patrzę gdy chcę sie czegoś dowiedzieć o matrycach. Optykę ciekawiej pokazują na dpreview.com przynajmniej widać każdą kombinację ogniskowa (w zoomach) i przysłonę, rozkład ostrości w kadrze itd (winieta, CA).
Jacku na miejscu Paneraia zaczalbym sie martwic tym, ze nie potrafie wykorzystac mozliwosci aparatu chocby w 20%, a nie ze aparat nie potrafi wykorzystac optyki... Sprzet zawsze mozna zmienic na lepszy, co za problem?
EDIT: Szuting ikspirjens:
http://www.dpreview.com/previews/nikon-d810/7
Problemem choćby jest kasa. Co widać po narzekających na brak następcy D700. Bo normalnie by brali D4 i już.
Nawet jak optyka jest słaba, to na D800 i tak jest od groma detalu.
Nie wydaje mi sie, zeby ktos kupujacy D800+24-70+inne bzdety mial problemy z kasa ale niewazne ;) ja mam swoje zdanie w tym temacie czyli wziac sie do roboty, a nie szukac lepszego sprzetu bo to u wiekszosci nic nie zmieni - sam przez to przechodzilem. Na szczescie ja juz nie foce wiec nie mam problemow ;)
"Nie rozumiem ... i lepiej nie tłumacz" "Jacku na miejscu Paneraia zaczalbym sie martwic tym, ze nie potrafie wykorzystac mozliwosci aparatu chocby w 20%, a nie ze aparat nie potrafi wykorzystac optyki" ... nie tak dawno czytalem post kolegi Jacka, w ktorym twierdzil, ze to forum (w porownaniu z innymi w Polsce) najgorsze nie jest. Innych for w Polsce nie znam, ale moge sobie wiele wyobrazic...
Nie placzcie. Nigdy nie znajdziecie swietego graala sprzetowego, im szybciej to zrozumiecie tym lepiej.
Nikt tu nie płacze. Większość rozumie. Mało tego. Termin "Świętego Grala" w odniesieniu do idealnego aparatu fotograficznego, tu na forum wymyśliłem JA kilka lat temu pod innym nickiem. Teraz idę szukać pozostałych co najmniej 80 % ... LOL :)
kakersik
31-07-2014, 08:06
Zgadzam się z Shao. Jak ktoś robi gnioty d800 to zmiana na d810 czy d4s nic mu nie da. Nadal będzie robił gnioty. Tylko lepszym aparatem.
Problemem choćby jest kasa. Co widać po narzekających na brak następcy D700. Bo normalnie by brali D4 i już.[...]
Akurat z tym twierdzeniem nie mogę się zgodzić; nadal czekam na "rozsądnie" zagospodarowaną pixelami matrycę (patrz Sony A7s) w body wlk d700/d800.
Ciężar D4 i jego grip bardziej mi przeszkadzają niż pomagają podczas focenia jasnymi stałkami (choć wbudowana lampa błyskowa też by się czasem przydała).
Jestem urlopowo totalnie wyluzowany ale z samego rana widzę zbliżającą się pyskówę. Panie / Panowie dajmy sobie 4 godziny czasu na ochłonięcie. Szkoda kopać się po kostkach z uszczerbkiem dla naszych internetowych "relacji" towarzyskich. Ktoś tam zasypiał wchodząc do wyra lewą nogą inny tą nogą wstał. Po co nam to ? Ciiiiiii .... omijamy temat, nie odpowiadamy bezpośrednio na wredne chichoty .... ciiiiii. Myślimy o weekendzie itp.
Owy banding na różnych ustawieniach temperatury i tint (ACR 8.6 beta)
1. http://lukaszsulka.com/d810/banding/1.jpg
2. http://lukaszsulka.com/d810/banding/2.jpg
Tutaj nie widzę bandingu, a posteryzację. Czyli gubienie bitów. W światłach może to być efekt programowego ISO32.
Chlopaki ja nie chcialem tu zaczynac wojny. Ja tylko stwierdzilem fakt (byc moze w niezbyt mily sposob, ale wole prosto i jasno niz rzezbic jakies slodkie poematy, ktore nikomu do niczego sie nie przydadza).
Jakbym chcial kogos urazic to zrobilbym to uzywajac slow wlasciwych (bo ban i tak mi nie grozi :twisted: :mrgreen:).
Moje slowa skierowane do Panerai'a to tak naprawde apel do wszystkich amatorow majacych rozterki sprzetowe - wrzuccie na luz bo zycie jest zbyt piekne, zeby tracic je na zamartwianie sie czy zmieniac sprzet czy nie, sprzet od bardzo dawna umozliwia nam robienie wspanialych rzeczy, to my jestesmy najslabszym ogniwem. Kase na wymiane gratow lepiej przeznaczyc na kurs albo na wycieczke, przyda sie bardziej, a pozniej kiedys pojdziemy wszyscy na piwo (chociaz nie pije) i bedziemy sie smiac z tego wszystkiego.
PS. Lukasz to co pokazales na swoich dwoch zdjeciach to nie banding... banding ma strukture poziomego sztruksu ;)
EDIT: Tomek mnie wyprzedzil ;)
fotopstryk6x6
31-07-2014, 10:47
Wyszedł nowy aparat Nikona, a Polacy już podzieleni gotowi skoczyć sobie do gardeł.... no sorki ale musiałem to napisać, bo to co dzieje się ostatnio w tym wątku woła o pomstę do nieba lub interwencję moderatora....
No tak, jesteś jednym z "pierwszych szczęśliwców" posiadaczy, którym było dane przekonać się że nie sprzęt a umiejętności są kluczem do sukcesu.
Sam fakt że aparat ten pozbawiony jest narzędzia do edycji jest wystarczającym argumentem by nie stosować go do celów komercyjnych, jak np. fotografia ślubna.
Z pozycji NEF-a przy pomocy wtyczek NIK-a w Capture NX-2, pozbycie się zaniebieszczenia np. sukni ślubnej to temat który się załatwiało "pędzikiem".
Jako weteran ślubowkręctwa i innego zarobkowego i niezarobkowego fotografowania jako istotną "wadę" postrzegam rozbrat Nikona z NIK - Software, było miło łatwo i przyjemnie.
Wszelkie próby obrabiania nikonowskich NEF-ów w aplikacjach Adobe, przypominały heblowanie desek przy pomocy siekiery, mam na myśli fotografię w barwach zbliżonych do naturalnych, a nie HDR-owanie czy inne formy artystycznego wyrazu.
Fakt, po wykupieniu NIK Software przez Google ceny filtrów spadły, a posiadaczom choćby jednego, pozostałe Google dawało w prezencie, o czym na Nikoniarzach również można poczytać.
D-810 to sierota bez softu, wszelkie upiększanie młodych panien sfotografowanych tym "wynalazkiem" będzie zadaniem co najmniej trudnym, NX-D nie będzie nigdy tak funkcjonalny jak NX-2, znaku firmowego NX-2 UPIONT TECHNOLOGY by Nik Software miał nie będzie.
alfanick
31-07-2014, 11:12
Cześć,
nie wiem czy przegapiłem w temacie, ale ma ktoś może RAW i sRAW tej samej scenki (najlepiej coś kontrastowego, iso ~400) z D810?
Amadeusz
Pawel Pawlak
31-07-2014, 11:15
Mało kto chyba zdecyduje się na wykorzystanie sRAWów w d810 czy d4s, więc nie sądzę żeby ktoś silił się na takie porównania.
Mało kto chyba zdecyduje się na wykorzystanie sRAWów w d810 czy d4s, więc nie sądzę żeby ktoś silił się na takie porównania.
Dlaczego? mnie akurat taka funkcja by bardzo interesowała, szczególnie w D800/810 gdzie masz 36mpix.
Tam gdzie potrzebujesz rozdzielczości i super jakości jedziesz full.
Tam gdzie będą to "zwykłe fotki" sRAW powinien wystarczyć spokojnie do wywołania 15X21.
Mylę się?
Badol, ale nikt nie mowi, ze funkcja jest zbedna. Problem jest taki, ze jej implementacja przez Nikona jest badziewna ;)
Pawel Pawlak
31-07-2014, 12:28
Dlaczego? mnie akurat taka funkcja by bardzo interesowała, szczególnie w D800/810 gdzie masz 36mpix.
Tam gdzie potrzebujesz rozdzielczości i super jakości jedziesz full.
Tam gdzie będą to "zwykłe fotki" sRAW powinien wystarczyć spokojnie do wywołania 15X21.
Mylę się?
Poczytaj najpierw o sRAWach w body z tradycyjnym filtrem bayera i co one mają wspólnego z RAWami poza nazwą, potem w szczególe o implementacji sRAWów z nikona (d4s i d810), a zapewne zrozumiesz o czym napisałem :)
Od dłuższego czasu nikon stosuje zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż sRAWy dając swobodę wyboru miedzy sposobem kompresji albo jej braku, oraz 12 albo 14bitową informacją w RAWie. I naprawdę mnie zadziwia dlaczego większość osób neguje przydatność jakiejkolwiek wersji innej niż 14 bitów bez kompresji (albo co najwyżej z kompresją bezstratną) jako obarczonej za dużymi stratami w jakości, podczas gdy cały czas pieje z zachwytu i tęskni za sRAWam o których nie ma zielonego pojęcia, a które dostarczają najbardziej stratną kompresję jaką sobie można wyobrazić, a zajmują tylko nieznacznie mniej miejsca niż stosowane do tej pory rozwiązanie 12bitowych rawów kompresowanych stratnie.
Poczytaj najpierw o sRAWach w body z tradycyjnym filtrem bayera i co one mają wspólnego z RAWami poza nazwą, potem w szczególe o implementacji sRAWów z nikona (d4s i d810), a zapewne zrozumiesz o czym napisałem :)
To ja w skrócie przypomnę w czym jest problem.
Pliki RAW zawierają informację tylko o jednym kolorze dla każdego pixela. Dzięki temu zajmuje on 12 lub 14 bitów. A po wywołaniu 1 piksel zajmuje 24 lub 48 bitów. Stąd ogromna oszczędność miejsca w pliku RAW.
Aby uzyskać taki sam efekt w sRAW, należałoby sumować informacje z pikseli o takim samym kolorze. Tylko, że to nie są sąsiednie piksele. Odpada zatem elektryczne łączenie komórek na matrycy. Drugi problem jest taki, że 4 komórki R znajdują się w rogach kwadratu o wielkości 9 pikseli. Czyli uzyskamy spadek wielkości pliku 4 razy, ale rozdzielczości 9 razy. A do tego znaczne skomplikowanie interpolacji, bo poszczególne kolory by na siebie zachodziły.
A to co robi Nikon, to łączenie sąsiednich komórek, ale już po interpolacji. Mamy 4 razy mniej pikseli, ale każdy z nich ma 36 lub 42 bity. Zysk na wielkości pliku ok 25%.
Pawel Pawlak
31-07-2014, 12:59
25% w stosunku do 12bitowych, kompresowanych stratnie RAWów ? zdecydowanie NIE. Zysk w pojemności jest kilka/kilkanaście procent.
Zysk ok 25% w stosunku do RAW o tej samej głębi i bez kompresji. Nie wczytywałem się i może sRAW są tylko 14 bitowe? Tak naprawdę, to powinny być 16 bitowe, żeby nie tracić informacji. Mogą się też gorzej kompresować.
Pojawił się stabilny ACR 8.6 i LR 5.6 ze wsparciem dla 810.
Pawel Pawlak
31-07-2014, 14:16
Zysk ok 25% w stosunku do RAW o tej samej głębi i bez kompresji. Nie wczytywałem się i może sRAW są tylko 14 bitowe? Tak naprawdę, to powinny być 16 bitowe, żeby nie tracić informacji. Mogą się też gorzej kompresować.
No to chyba błędne porównanie, bo te sRAWy, ani nie są rawami, ani nie są bez kompresji, ani nie są 14bitowe. Tak jak napisałem, nieporównywalnie więcej informacji i elastyczności obróbki uzyskuje się z "najgorszego" RAWa 36mpix który ma kilka procent większą objętość.
Warta zaznajomić się z tym formatem choćby tu: http://nikonrumors.com/2014/05/21/what-exactly-is-the-new-nikon-sraw-file-format.aspx/ i zweryfikować poglądy
fotopstryk6x6
31-07-2014, 20:45
No z tym się nie zgodzę. W wielu agencjach nie mają kilku dedykowanych programów np do canonów, Nikonów tylko korzystają z jednego - z PS.
Zawodowcom wystarcza, jak zwykle perfekcjoniści - amatorzy muszą być od zawodowców lepsi ;)
Miałem na myśli komfort "dualizmu" programowego np. NX -2 i PS.
Ja na PS CS-5 zakończyłem inwestowanie w Adobe ( na razie).
W NX-2 o wiele łatwiej i szybciej się pracowało, jakoś ten program nie specjalnie był popularny u "profi" fotografów.
Tak na dobrą sprawę większość obrabianych zdjęć nie wymaga inwazyjnego retuszu.
Na stronach Adobe można przeczytać informację o współpracy z Nikonem w temacie NEF-ów:
"Prace firmy Nikon nad rozwojem formatu RAW pozwoliły na opracowanie plików Nikon Electronic Format (NEF), programów do ich obsługi oraz zgodnych składników systemu. Firma Nikon postrzega siebie jako innowatora rynku i jest świadoma wagi uczestnictwa w organizacjach branżowych, dzięki którym uda się zwiększyć popularność i akceptację obrazów w formacie RAW wśród fotografów."
https://helpx.adobe.com/content/help/pl/photoshop/nikonraw.html
NEF-y otwierane w PS CS-5 różniły się "kolorystycznie" od NEF-ów otwieranych w NX-2, zresztą szybkość pracy w NX-2 jest nieporównywalna, przynajmniej z mojego punktu widzenia.
Tak czy inaczej PS to program o niesamowitych możliwościach inwazyjnego retuszu, przydatny w przygotowaniu zdjęć do zastosowań np. w reklamie, tyle że po takich zabiegach z fotografii robi się foto-grafika, a nie o to chodzi, przynajmniej mnie, stąd ten lament nad NX-2
Pozdrawiam.
foto-grafika niestety w dzisiejszych czasach jest nagminna, lecz chyba takie czasy nastaly ze kazdy chce byc ladniejszym piekniejszym, w piekniejszych miejscach magicznych ze sie niby sesje robilo..
Sam za bardzo tego poziomu nie zawyżasz.[...]
Ostrzeżenie wzrokowe. Zanim po kimś "pojedziemy", warto się upewnić, czy to właściwy kierunek.
foto-grafika niestety w dzisiejszych czasach jest nagminna, lecz chyba takie czasy nastaly ze kazdy chce byc ladniejszym piekniejszym, w piekniejszych miejscach magicznych ze sie niby sesje robilo..
Dwaj portretów malarze słynęli przed laty:
Piotr dobry, a ubogi, Jan zły, a bogaty.
Piotr malował wybornie, a głód go uciskał,
Jan mało i źle robił, więcej jednak zyskał.
Dlaczegóż los tak różny mieli ci malarze?
Piotr malował podobne, Jan piękniejsze twarze.
Pawel Pawlak
01-08-2014, 11:26
trochę o pasteryzacji w obrazach z d810:
http://www.dpreview.com/forums/post/54122110
wydaje się że nowy LR5.6 (i pewnie pełna wersja ACR 8.6) z aktualnymi profilami barwnymi rozwiązują problem.
genghiskhan
01-08-2014, 12:49
Wyszła własnie aktualizacja ACR - zaraz będę sprawdzał czy problem nadal występuje :)
EDYTA: na nowym "pełnym ACR 8.6" problem zdaje się usunięty :) Jeśli nieciągłość (posteryzacja) się pojawia to z minimalnym stopniu kiedy przegniemy z suwaczkami. Zmiana profilu na Adobe Standard lub Flat/Neutral całkowicie załatwia ten problem ;)
Czyli jak się okazuje była to kwestia tylko i wyłącznie softu - bez obaw można używać ISO 32 ;)
cz4rnuch
01-08-2014, 13:09
Ostrzeżenie wzrokowe. Zanim po kimś "pojedziemy", warto się upewnić, czy to właściwy kierunek. Przeca przeprosiłem.
Temat przeczyszczony z OT o migawce w NEXach, kolega ma urlop, ale sumienie mam czyste, ostrzegałem go.
OT usunąłeś i bardzo dobrze, ale razem z OT wyrzuciłeś też te fragmenty które wyraźnie mówiły , że nie zawsze ogarniałeś temat.
Jacek, jestes zlym czlowiekiem! :mrgreen:
Lukasz mozesz wrzucic porownanie tych zdjec, ktore juz dawales z fotami z 8.6 bezRC? ;)
Andrzej1974
01-08-2014, 17:29
sRAW Format Explained (http://photographylife.com/sraw-format-explained) ;-)
Bylo z miliard razy... :razz:
nie bylo ani razu :p chyba, ze kolega z przyszlosci piszacy przeczytal to przed 28.7...
OT usunąłeś i bardzo dobrze, ale razem z OT wyrzuciłeś też te fragmenty które wyraźnie mówiły , że nie zawsze ogarniałeś temat.
Ogarniam lepiej niż ci się wydaje. Niech cie nie myli tekst, że wydaje mi się jak działa migawka szczelinowa. To było pisane z mocnym przymróżeniem oka. Lustro w antyku o którym pisałeś pozostawało u góry, nie latało. W Canonie z kolei zrobiono to co teraz w Sony. To nieistotne.
Proszę nie kontynuować tu tematu.
Jak toś chce sobie pisać cos o migawkach i fps - proszę założyc osobny temat i wyłuszczać swoje teorie. Koniec OT.
nie bylo ani razu :p chyba, ze kolega z przyszlosci piszacy przeczytal to przed 28.7...
Kolega z przyszlosci (czyt. ja) dal to pod koniec czerwca :razz:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3391251&postcount=204
Kolega z przyszlosci (czyt. ja) dal to pod koniec czerwca :razz:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3391251&postcount=204
uuuuups, tak to jest jak ktos sie znajomoscia jezykow obcych (najczesciej samemu popisujacemu sie) popisuje a w praktyce june od july nie jest w stanie odroznic. za kare zjem jeszcze troche lodow tiramisu...
za kare zjem jeszcze troche lodow tiramisu...
żeby to była rzeczywiście kara, to dowal jeszcze z sześć gałek :mrgreen:
fotopstryk6x6
02-08-2014, 08:52
Jakie są różnice między programami Capture NX2 i Capture NX-D?
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/61792
Jaki jest przepływ pracy w programie Capture NX-D?
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/61812
Capture NX 2 nie będzie już aktualizowany, a program Capture NX-D można uważać za następcę Capture NX 2.
Powyżej cytaty ze strony Nikon Polska w temacie NX kontra NX.
W sumie da się żyć to czego nie potrafi NX-D, można dokończyć płynnie przechodząc do NX-2 by dokończyć dzieło.
Na tym poprzestaję marudzić w kwestii programów.
alprospero
04-08-2014, 11:08
Trochę więcej na temat możliwości sRAW http://photographylife.com/sraw-study-wb-and-recovery
czy jest odczuwalna roznica w wizjerach D800 i D810? pytam w kontekscie zasadnosci uzycia Nikona DK-17m. w d700 bardzo mi to podeszlo, ale w D800 lepiej mi sie pracowalo bez DK-17m.
druga sprawa to wielkosc fizyczna tylnego wyswietlacza. czy jest identyczna jak w D800?
Pojawił się test na fotopolis a tutaj cisza
Zdecyduj się czy "test" czy "fotopolis". To antonimy
Zdecyduj się czy "test" czy "fotopolis". To antonimy
:mrgreen:
Takie tam pitolenia:
Fx0KNprKJvA
http://www.techradar.com/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/digital-slrs-hybrids/nikon-d810-1254883/review/
http://www.amateurphotographer.co.uk/reviews/dslrs/129531/1/nikon-d810-review
http://www.youtube.com/watch?v=VR7Kjeq2aH4
Tak a pro po D810 to chyba najwyższa pora zmienić nazwę działu...? ;)
fotopstryk6x6
10-08-2014, 10:27
Tak a pro po D810 to chyba najwyższa pora zmienić nazwę działu...? ;)
jeżeli już to:
a propos (wym. a propo); wyrażenie wprowadzające temat wypowiedzi.
W porównaniu z ostatniego linku ładnie wygląda ISO100 w 5DIII w porównaniu do D810.
Ciekawe ile to ma wspólnego z pomiarami DxO Labs i kto tu oszukuje, skoro w DxO mark to Canon ma niby ISO bliższe rzeczywistości ;)
Już od jakiegoś czasu zauważyłem, że Canon sprytnie oszukuje na czułości i zmniejsza szumy obcinając dynamikę w cieniach.
Jestem pełen podziwu dla tych, którym przeszkadzają (stałe) różnice w ekspozycji poniżej 1/3EV.
Menu aparatu daje możliwość stałej korekcji wskazań z krokiem co 1/6 ev
Powinni pomyśleć o tym, by korekta zmieniała się w zależności od podpietego obiektywu, bo producenci oszukują na jasności. No ale nie ma szans na to by nikon uwzględnial w bazie szkieł np sigme.
czy ktos natknal sie na jakas informacje o problemach z AF (lewy punkt z D800, myszkowanie). jak oceniaja AF D810 forumowicze, ktorzy mieli do czynienia z D800-kami (zwlaszcza tymi uwalonymi i serwisowanymi na problemy z AF)?
D810 + ślub: LINK (http://nikonrumors.com/2014/08/10/my-first-wedding-with-the-nikon-d810-by-michal-kriesch.aspx/)
czy ktos natknal sie na jakas informacje o problemach z AF (lewy punkt z D800, myszkowanie). jak oceniaja AF D810 forumowicze, ktorzy mieli do czynienia z D800-kami (zwlaszcza tymi uwalonymi i serwisowanymi na problemy z AF)?
Mój egzemplarz trafia w punkt (sprawdzałem na 14-24 i 70-200). Na chwilę obecną, po wycykaniu około 4 tys. zdjęć nie mam zastrzeżeń do AF. Ale ja nie używam szkieł f1.4, może dlatego ;)
Czyżby aparat nie miał wad wieku dziecięcego? Aż nie che się wierzyć :-)
Myślicie, że można już kupować?
Przecież miał wady wieku dziecięcego - w tym okresie nosił nazwę D800 ;)
moze naiwne pytanie, ale czy Opanda Iexif 2.3 pokazuje liczbe strzelonych klatek? w zaden sposob nie moge znalezc pozycji Total...
z poprzednich aparatow mialem te informacje. czy ktos moglby sprawdzic u siebie jak to wyglada?
moze naiwne pytanie, ale czy Opanda Iexif 2.3 pokazuje liczbe strzelonych klatek? w zaden sposob nie moge znalezc pozycji Total...
z poprzednich aparatow mialem te informacje. czy ktos moglby sprawdzic u siebie jak to wyglada?
Ja też nie znalazłem tej informacji. Licznik sprawdzałem jakimś programikiem online.
tez wlasnie sprawdzilem online. shutter count: 1 i tak powinno byc zawsze po zakupie.
tez wlasnie sprawdzilem online. shutter count: 1 i tak powinno byc zawsze po zakupie.
Jak pierwsze wrażenia? Sprawdzałeś mniej więcej każde swoje szkło? przy okazji sprawdź jak możesz wspomaganie AF z lampy.
kurier mi przyniosl paczke doslownie 5 minut przed wyjsciem do pracy, wiec wrzucilem body do plecaka. teraz laduje akumulator i tylko strzelilem jedna fotke zeby sprawdzic licznik. zaraz sie urywam na dlugi lunch i strzele troche fotek. dam znac co i jak.
fotopstryk6x6
12-08-2014, 18:23
Opanda pokaże gdy zrobisz zdjęcie w JPEG, ósma pozycja od dołu:
Total Number of Shutter Releases for Camera = i tutaj licznik Twojego aparatu.
I tyle.
no wlasnie nie pokazuje. zdjecie zrobione w jpg.
sprawdziłem z ciekawości przed chwilą na moim. zdjęcie JPEG w Normal. Exif-Viewer 2.5.
Pokazuje (515 aktualnie u mnie, co jest zgodne z prawdą, bo ostatni DSC ma numer 0515).
XnViewMP pokazuje "Licznik migawki" bez problemu - Opanda niestety nie.
Widział już ktoś może w Polsce niższa cenę niż 13399?
Ciekawe kiedy spadnie do 12000, czyli do ceny z allegro bez FV.