PDA

Zobacz pełną wersję : D810 oficjalnie

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8

sailor
01-07-2014, 21:51
a o co chodzi z tymi s-rawami?
kiedyś było za mało Mpix teraz jest za dużo?
naprawdę nie wiem o co chodzi. o miejsce na dysku?
a ile to macie takich genialnych strzałów co to je warto przechowywać?
owszem, ja też przechowuję pliki, ale nie wszystkie które popełniłem

raw z d800 zajmuje 45MB + jpg fine kolejne 15. ludzie wreszcie zrozumieli ze nie do wszysktich zastosowan potrzeba 36 megapikseli. to tak jak kiedys robienie hassellem zdjec do publikacji malych fot na stronie www.
Przy wielu zleceniach o polowe mniejszy raw w zupelnosci by wystarczyl a dzieki temu ze raw daje wieksze mozliwosci niz jpg.
co zas do przechowywania - poza ewidentnie strzelonymi w powietrze klatkami przechowuje wszystko. moze dlatego ze nadal szanuje spust migawki by sie za bardzo nie wycieral :P
A wielokrotnie zdarzalo sie wracac do zdjec sprzed kilku lat i wyciagac zupelnie inne niz klient wybral

Maciek N
02-07-2014, 11:28
Jeśli ktoś używa lustrzanki także do wideofilmowania (jak wielu Canoniarzy D5-ki i D7-ki) to nawet nie ma co się zastanawiać. Zmiany bardzo na korzyść D810 w tej materii.
Co takiego dodali ważnego czego nie było w D800?
Przełom by był gdyby np. dodali działający AF w trybie wideo. W opisie tego nie widzę

Fatman
02-07-2014, 14:35

Na 99.99% zdecydowanie lepsza jakość obrazu ze względu na metodę skalowania (praktycznie wyeliminowano morę i aliasing oraz zdecydowanie zmniejszono zaszumienie). Prawdopodobnie także dzięki temu otrzymujemy obraz z całej matrycy a nie jak w przypadku D800 z cropa (około x1.095)

Pojawiły się tryby 50p i 60p w FHD, mikrofon monofoniczny zastąpiono stereofonicznym.

Dodano pomocne funkcje takie jak zebra, powiększony podgląd kadru (split screen), autoiso działa w trybie manualnym, sterowanie przysłoną za pomocą funkcji power-aperture działa także podczas nagrywania filmu na kartę.

Przełom by był gdyby np. dodali działający AF w trybie wideo. W opisie tego nie widzę

Jeśli AF podczas filmowania działa tak jak w D4s to i tak jest widoczna poprawa w stosunku do D800.

https://www.youtube.com/watch?v=iLXlKXCNa50

Krystianissimus
02-07-2014, 14:52
Zerknij w tabelkę porównawczą w PDF-ie (do której link wcześniej podał shaolin i który to link zacytowałem) to doczytasz co zostało dodane, a czego nie ma w D800.

Fatman
02-07-2014, 15:04
W tej tabelce niestety nie opisują wszystkiego.

fafniak
02-07-2014, 16:01
Powiększenie obrazu jednym przyciskiem. Pytanie którym. Bo jeżeli znowu po lewej stronie to śmiech na sali

kichu
02-07-2014, 18:14
Przy wielu zleceniach o polowe mniejszy raw w zupelnosci by wystarczyl a dzieki temu ze raw daje wieksze mozliwosci niz jpg.

Dowcip polega na tym że ten Nikonowy sRAW to taki troche pic na wode fotomontaz, poniżej linkuje artykuł wraz
odnosnikami do dalszych technicznych jak kogoś temat interesuje. I wychodzi na to, ze jak chcemy miec rawa
i oszczedzic miejsce, to wiekszy sens ma uzywanie 12bit skompresowanego stratnie rawa, niz tego sRAWA
(bardzo pdobny rozmiar pliku w MB).

http://photographylife.com/sraw-format-explained

Still, sRAW is nothing more than a glorified JPEG image that contains more bits / colors. With a true RAW file, you have a lot of leverage in post-processing – from changing white balance to applying gamma corrections. sRAW already have those cooked in, so there is little data to manipulate. As soon as you reach one of the histogram, you start clipping the data. So you cannot edit an sRAW file the same way you can edit a true RAW file.

robin102
02-07-2014, 22:14
Fotopstryk6x6 napisał: "Czytając kolejne wywody nad kolejna edycją serii 800 Nikona, odnoszę wrażenie, że większość piszących to artyści których potencjał twórczy skrępowany jest niewydolnością japońskiego przemysłu fotograficznego."
Jeśli to do mnie lub koło mnie to przyznam szczerze, że dla mnie w robieniu zdjęć przeszkadza jedynie brak umiejętności biegłego posługiwania się językiem angielskim i skręcony staw skokowy, oraz schorowana trzustka.
Żadne japońskie, czy chińskie, a nawet radzieckie aparaty mi nie straszne, co nie znaczy, że za swoje ciężko zarobione pieniądze nie czuje dyskomfortu kupując buble byle jak wykonane i jeszcze gorzej serwisowane w razie potrzeby.

norty
02-07-2014, 22:23
ja tam jestem zadowolony ze swego d800 i tak sobie mysle,ze z d810 tez bede zadowolony,troszke gotowki jest w skarpetce:),d700 pojdzie na aukcje i jak dobrze pojdzie za kilka tygodni bedzie ,,nowa zabawka''

Maciek N
03-07-2014, 10:44
Na 99.99% zdecydowanie lepsza jakość obrazu ze względu na metodę skalowania (praktycznie wyeliminowano morę i aliasing oraz zdecydowanie zmniejszono zaszumienie). Prawdopodobnie także dzięki temu otrzymujemy obraz z całej matrycy a nie jak w przypadku D800 z cropa (około x1.095)

Pojawiły się tryby 50p i 60p w FHD, mikrofon monofoniczny zastąpiono stereofonicznym.

Dodano pomocne funkcje takie jak zebra, powiększony podgląd kadru (split screen), autoiso działa w trybie manualnym, sterowanie przysłoną za pomocą funkcji power-aperture działa także podczas nagrywania filmu na kartę.

Jeśli AF podczas filmowania działa tak jak w D4s to i tak jest widoczna poprawa w stosunku do D800.

https://www.youtube.com/watch?v=iLXlKXCNa50
Lepszy obraz... zobaczymy w praktyce.
Nowe tryby 50p, 60p mogą się sporadycznie przydać ale w reportażu żadna z nich korzyść bo trzeba przyspieszyć migawkę i będzie się robić ciemno
mikrofon wbudowany stereo... w ogóle nie powinni się tym chwalić. Jeśli zakładamy że to sprzęt dla zawodowca to i tak trzeba coś podczepić
zebra, powiększony podgląd kadru, auto iso to są dodatki poprawiające komfort pracy ale czy takie przełomowe?
Nie rozumiem ,, sterowanie przysłoną za pomocą funkcji power-aperture" Czy to np. oznacza że nie będzie przeskoków?

W mojej ocenie jedyną znaczącą zmianą może być jakość obrazu, ale żeby się przesiąść to różnica musi być na poziomie 20=30% w stosunku do D800. Gdyby rzeczywiście AF chodził tak jak D4s to zaczął bym zbierać kasę:)

morzon
03-07-2014, 10:49
Nowe tryby 50p, 60p mogą się sporadycznie przydać ale w reportażu żadna z nich korzyść bo trzeba przyspieszyć migawkę i będzie się robić ciemno

Nie wszyscy robią reportaże.
Bardzo ciekaw jestem obrazka po przeskalowaniu.

Maciek N
03-07-2014, 11:18
Nie wszyscy robią reportaże.

co prawda tego nie napisałem ale wydaje mi się oczywiste że piszę z mojego punktu widzenia, czyli odniosłem się do moich potrzeb.
D800 nie jest idealny do filmowania nawet z bogatą szklarnią. Jestem ciekaw co jeszcze udoskonalili o czym nie jest napisane. Być może to jest puszka znacznie lepsza ale jak to życie pokazuje co innego opisy a co innego praktyczne wykorzystanie

morzon
03-07-2014, 11:29
co prawda tego nie napisałem ale wydaje mi się oczywiste że piszę z mojego punktu widzenia, czyli odniosłem się do moich potrzeb.

Nie wiem, napisałeś jakby to było ogólnie bezużyteczne. Mi osobiście w repo to nie przeszkadza, czasem się dzieje coś co chciałbym mieć w przyjemnym slowmo - a na plenerach to już w ogóle świetna sprawa.

Fatman
03-07-2014, 12:19

Różnica będzie taka, więc raczej bardzo istotna:

https://www.youtube.com/watch?v=x0MlBXnex3s

Zdecydowanie mniejszy szum na wysokich ISO w D810 (przy filmowaniu oczywiście) pozwoli na użycie szybszej migawki bez stresu związanego z podbiciem ISO.

mikrofon wbudowany stereo... w ogóle nie powinni się tym chwalić. Jeśli zakładamy że to sprzęt dla zawodowca to i tak trzeba coś podczepić

Dlaczego dla zawodowca ? Amator też użyje i będzie zadowolony z tego, że nagrywa w stereo a nie mono.

zebra, powiększony podgląd kadru, auto iso to są dodatki poprawiające komfort pracy ale czy takie przełomowe?

Dodaj to wszystko do siebie i w wyniku otrzymasz znaczną poprawę komfortu pracy.

Nie rozumiem ,, sterowanie przysłoną za pomocą funkcji power-aperture" Czy to np. oznacza że nie będzie przeskoków?

To znaczy, że przysłonę zmienisz w cichy i "delikatny" sposób (mniejsze mikrodrgania od kółka nastaw). Do tego działające autoiso w manualu spowoduje, że aparat odpowiednio skompensuje zmianę ekspozycji.

W mojej ocenie jedyną znaczącą zmianą może być jakość obrazu, ale żeby się przesiąść to różnica musi być na poziomie 20=30% w stosunku do D800

Link dałem wyżej, tu jeszcze porównanie D800 vs D5200 vs 6D -mora i aliasing z D800 i 6D po prostu zabija obraz...... jak dla mnie to mamy przeskok jakości 100%.

https://www.youtube.com/watch?v=TEYDThrqpA4 <---link do źródłowego filmu w opisie na YT.

Pawel Pawlak
03-07-2014, 13:50
Poprawa obrazka powinna być jeszcze większa ze względu na expeed4 który ma np. sprzętowe mechanizmy redukcji szumów video (czego nie ma expeed 3 w D5200). O ile dobrze kojarzę to zmniejszono także skok przysłony w trybie video do 1/8 ev

shaolin
03-07-2014, 14:01
Co Wy z tym wideo ciagle... Kupcie se Reda i nie zawracajcie gitary :twisted: VHS rox!

Ma ktos juz nefy jakies czy znowu sam musze wszystko zdobywac?

Pawel Pawlak
03-07-2014, 14:08
Załatw sam i dawaj linka do zassania ;-)

HYPER
04-07-2014, 11:13
czy ktos wie moze czy D810 ma port ethernet a zatem czy da sie to: http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1199110 zrobic w kwestii Wi-Fi?

shaolin
04-07-2014, 11:29
Nie ma.

Śprotek
04-07-2014, 11:34
Co Wy z tym wideo ciagle... Kupcie se Reda i nie zawracajcie gitary :twisted: VHS rox!

Ma ktos juz nefy jakies czy znowu sam musze wszystko zdobywac?

Z tym wideo to dobrze napisane. ;)

A co do .NEFów, kiedy można spodziewać się czegoś, co umożliwi samemu ocenę co potrafi nowy 810 z naciskiem na ISO 64 i zabawę w LR?

I czy potwierdziła się informacja o tym, że nie będzie dało się obrobić rawów z 810 w NX2?

Maciek N
04-07-2014, 11:58
jak dla mnie to mamy przeskok jakości 100%.

Nie jestem aż takim optymistą ale jeśli w praktyce tak będzie to pozostaje tylko zbierać pieniążki:) Ceny na zimę powinny być ustabilizowane

mtu
04-07-2014, 15:29
Za Śprotek, Co z tym NX2 w kwestii nefów z D810??

popi
04-07-2014, 16:01
Co Wy z tym wideo ciagle[...]

Niestety, na dzień dzisiejszy można już chyba sobie darować czekanie na aparat (lustrzankę) stricte fotograficzny, a szkoda ponieważ jeśli ktoś w ogóle nie używa trybu video to po co ma przepłacać?
Z tym video jest jeszcze związana inna kwestia a mianowicie jeśli będę kupował używane d3/s/700 to miarodajnym obrazem zużycia puszki będzie jej przebieg w ilości popełnionych klatek natomiast jeśli zainteresuję się np.używanym d800 to gdzie znajdę informację jak matryca długo pracowała w trybie video?

Fatman
04-07-2014, 17:16
Dopiero co Nikon taki aparat zrobił.

morzon
04-07-2014, 17:24
Niestety, na dzień dzisiejszy można już chyba sobie darować czekanie na aparat (lustrzankę) stricte fotograficzny

Czemu niestety? W czym to przeszkadza, że puszka ma tryb video? Jest mniej fotograficzna? ;)

jeśli będę kupował używane d3/s/700 to miarodajnym obrazem zużycia puszki będzie jej przebieg w ilości popełnionych klatek natomiast jeśli zainteresuję się np.używanym d800 to gdzie znajdę informację jak matryca długo pracowała w trybie video?

A coś się dzieje matrycy od tego filmowania? ;)

shaolin
04-07-2014, 17:29
Matrycy pewnie nic, ale lustro nie jest w stanie spoczynku podczas nagrywania filmu wiec moze tu kiedys bedzie problem ;)

I nie chcialem wkladac kija w mrowisko :razz: niech sobie tryb video bedzie, tylko zeby o tym nie pisac 30 stron :razz: :mrgreen:

kwscore
04-07-2014, 17:58
Ciekawi mnie tylko po cholerę N przy takich body jak 800/e/10 daje tą wbudowaną lampę
Ktoś kto decyduje się ta taką puszke raczej jej nie używa,chyba że się myle [emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

morzon
04-07-2014, 17:59
Ciekawi mnie tylko po cholerę N przy takich body jak 800/e/10 daje tą wbudowaną lampę
Ktoś kto decyduje się ta taką puszke raczej jej nie używa,chyba że się myle [emoji4]

Mylisz się :) Domyślam się, że o CLS nie słyszałeś?

MariuszJ
04-07-2014, 18:00

Chocby tylko jako kontroler CLS. Ale i desperacko jak doswietlenie. Dla mnie bezwzglednie uzyteczny gadzet.

kwscore
04-07-2014, 18:03
Słyszeć słyszałem, ba nawet widziałem ale tylko z zewnętrznymi

michasacuer
04-07-2014, 19:03
Matrycy pewnie nic, ale lustro nie jest w stanie spoczynku podczas nagrywania filmu wiec moze tu kiedys bedzie problem ;)

I nie chcialem wkladac kija w mrowisko :razz: niech sobie tryb video bedzie, tylko zeby o tym nie pisac 30 stron :razz: :mrgreen:

Matryca od filmowania sie grzeje bardziej niż podczas fotografowania ;) za czasów świetności i boomu na kręcenie lustrzankami w lepszych studiach matryce w canonach padały jak muchy, martwe piksele itp ;)

@up

No właśnie po to jest wbudowana lampa błyskowa by wyzwalać zewnętrzne lampy w clsiw ;)

CodeBoy
04-07-2014, 19:04

Ja mimo posiadania kilku lamp i zabawy w studiu CLS używam do sterowania z wbudowanej lampy. Jeden z fajniejszych pomysłów od Nikona. Bardzo dobrze ze nie likwidują. A też czasami w plenerze używam do doświetlenia jak nie chce mi się iść z plecakiem :)

Fatman
04-07-2014, 19:14

No, ale co poradzić na to, że 50% ulepszeń D810 w stosunku do D800 dotyczy właśnie video ? ;)

popi
04-07-2014, 19:38
Dopiero co Nikon taki aparat zrobił.
Fatman, masz na myśli Df? Nawet o nim nie pomyślałem ze względu na to... że to Df ;)

Czemu niestety? W czym to przeszkadza, że puszka ma tryb video? Jest mniej fotograficzna? ;)[...]
Nie S4INT, jest po prostu droższa.

A coś się dzieje matrycy od tego filmowania? ;)

Matryca od filmowania sie grzeje bardziej niż podczas fotografowania ;) za czasów świetności i boomu na kręcenie lustrzankami w lepszych studiach matryce w canonach padały jak muchy, martwe piksele itp ;)
[...]
Sam byłem kiedyś bliski nabycia 5DMkII ale gdy dowiedziałem się, że prawie cały czas "robił" za kamerę, odpuściłem; podejrzewam, że to co napisał michasacuer może też dotyczyć Nikona, bo dlaczego by nie?

Ktoś kto decyduje się ta taką puszke raczej jej nie używa,chyba że się myle[...]

[...]Bardzo dobrze ze nie likwidują. A też czasami w plenerze używam do doświetlenia jak nie chce mi się iść z plecakiem :)
Właśnie m.in.dlatego tak długo trzymałem się d700 :)

fafniak
04-07-2014, 19:40
Z tym padaniem matryc to jakaś kolejna "internetowa prawda" - czyli gówno prawda
Jak ktoś śluby napier.. to moze....

morzon
04-07-2014, 19:47
Z tym padaniem matryc to jakaś kolejna "internetowa prawda" - czyli gówno prawda

No właśnie. Współpracowałem z jedną z lepszych firm w PL robiących śluby lustrami i szło tego naprawdę dużo przez kilka sezonów (30-40 zleceń w ciągu roku, dwie ekipy po 3 aparaty) - nie zdarzyło się, żeby któryś canon padł czy miał jakikolwiek problem z matrycą. 5d2 zostały po prostu wymienione na 6d/5d3 ze względu na to, że były lepsze na high iso, a nie dlatego, że matryca miała jakiś problem. Zresztą niektóre 5tki zostawili sobie do zdjęć i tłuką tym śluby dalej...

Nie S4INT, jest po prostu droższa.

Na podstawie czego tak twierdzisz? Wyszła jakaś puszka z i bez filmowania, różniły się ceną? W sumie wyszedł DF bez filmowania i jest...drogi. Pomimo, że pucha poza matrycą to D600, które ma tryb video...

michasacuer
04-07-2014, 20:08
No właśnie. Współpracowałem z jedną z lepszych firm w PL robiących śluby lustrami i szło tego naprawdę dużo przez kilka sezonów (30-40 zleceń w ciągu roku, dwie ekipy po 3 aparaty) - nie zdarzyło się, żeby któryś canon padł czy miał jakikolwiek problem z matrycą. 5d2 zostały po prostu wymienione na 6d/5d3 ze względu na to, że były lepsze na high iso, a nie dlatego, że matryca miała jakiś problem. Zresztą niektóre 5tki zostawili sobie do zdjęć i tłuką tym śluby dalej...

Ale mi nie chodziło o śluby, tylko pracę po kilka godzin dziennie naon stop, chociażby zagrzanie w lato.

morzon
04-07-2014, 20:14
Ale mi nie chodziło o śluby, tylko pracę po kilka godzin dziennie naon stop, chociażby zagrzanie w lato.

Ok, ale masz jakiś dowód na to, że coś się z tymi aparatami, matrycami dzieje? Czy tak się po prostu wydaje, a nikomu to nie padło od tego?
Zresztą - gdzie w taki sposób ktoś używa lustrzanki (nie mogę dojść do czego to można by wykorzystać) ?

fafniak
04-07-2014, 20:20
non stop - nie ma szans- fizyczne ograniczenia - nie wymyślaj

(pomijam kwestie sensowności grania non-stop ;) )

michasacuer
04-07-2014, 20:26
Przecież nie pokaże ci zdjęcia zepsutego aparat stary :D swego czasu można to bylo skutecznie wykorzystać Np do reklamy, kręcenia klipów, teledysków etc. Była to tańsza alternatywa dla Reda. Nie przypominam sobie by było w sprzedaży (pare ładnych lat temu) coś takiego jak Np. Sony fs100 czy panas af101 ;)

Sent from my RM-914_eu_poland_362 using Tapatalk

popi
04-07-2014, 20:35
Na podstawie czego tak twierdzisz? Wyszła jakaś puszka z i bez filmowania, różniły się ceną? W sumie wyszedł DF bez filmowania i jest...drogi. Pomimo, że pucha poza matrycą to D600, które ma tryb video...

Na podstawie innych produktów dostępnych na rynku (o N Df nie mówmy ponieważ miał to być jakiś tam wielki "come back" - zresztą niezbyt udany/udawany - do stylizacji retro), np.samochodów.

Czy "ten sam" nowy samochód bez klimatyzacji będzie droższy (lub taki sam cenowo) jak model z klimatyzacją?

Uważasz, że tryb filmowania jest ot tak sobie dołożony, bez poniesienia żadnych kosztów, do nowych body?

Ja uważam, że gdyby wypuścili np.równolegle np.d810f (bez video) i d810v(z funkcją video) to cena mogłaby być na podobnym poziomie ale tylko wtedy gdyby do puszki d810f dodali coś extra odnośnie samego fotografowania; w innym wypadku cena d810f musiałaby być niższa.
Ale N tak przecież nie zrobi, prawda?

A co do samego video to mam rozumieć, że po wielokrotnych sesjach filmowania lustrzanką np.tylny ekran lcd nie będzie przejawiał żadnego zużycia? Nie spadnie kontrast, jasność, kolor? Pytam bo nie wiem...

Ale może nie ciągnijmy w wątku o d810 tego OT.

fafniak
04-07-2014, 21:30
Przecież nie pokaże ci zdjęcia zepsutego aparat stary :D swego czasu można to bylo skutecznie wykorzystać Np do reklamy, kręcenia klipów, teledysków etc. Była to tańsza alternatywa dla Reda. Nie przypominam sobie by było w sprzedaży (pare ładnych lat temu) coś takiego jak Np. Sony fs100 czy panas af101 ;)

Ale to ma przemawiać za tym ze sie szybko zużywały ?

Bo to jest informacja z gatunku oczywistych

popi
04-07-2014, 21:39
To co, ma już ktoś nef-y z d810?

Benny_Bennasi
04-07-2014, 21:41
30 stron gdybania bla bla bla...

docxxx
04-07-2014, 21:42
Ja uważam, że gdyby wypuścili np.równolegle np.d810f (bez video) i d810v(z funkcją video) to cena mogłaby być na podobnym poziomie ale tylko wtedy gdyby do puszki d810f dodali coś extra odnośnie samego fotografowania; w innym wypadku cena d810f musiałaby być niższa.
Ale N tak przecież nie zrobi, prawda?

Ale po co to komu?!
Ja nie używam klimy w aucie, nie mam podgrzewania siedzeń i przedniej szyby. Czy to oznacza, że np. Forda Focusa powinni wypuszczać w trzech wariantach?! Długo nad tym myślałeś?

D810 to taki sam kawałek obudowy jak pralka czy żelazko. To jest produkcja, a nie manufaktura z duchowym przesłaniem.

popi
04-07-2014, 22:24
docxxx, chyba się nie zrozumieliśmy ale nie chce mi się już wyjaśniać...

[...]Ja nie używam klimy w aucie, nie mam podgrzewania siedzeń i przedniej szyby.[...]

Żal mi Cie chłopie...

deep
04-07-2014, 22:26
Po co mu klima jak nie ma przedniej szyby :D

mirongie
04-07-2014, 22:31
mam wrażenie że niektórzy utknęli w gospodarce centralnie planowanej.
Cena nie ma nic wspólnego z tym ile kosztuje wytworzenie (a i tu można się spierać czy robienie osobnego produktu z i bez wideo byłoby na pewno tańsze) tylko z tym ILE JEST SKŁONNY ZAPŁACIĆ KLIENT. A marketingowo lepiej sprzedaje się (ma większą grupę odbiorców) aparat, który, nawet od święta, może być użyty do wideo a nie czysto "fotograficzna" puszka dla miłośników fotografii.

docxxx
04-07-2014, 22:34
Po co mu klima jak nie ma przedniej szyby :D

Tak myślałem, że część odczyta to nie jak podgrzewanie tego i tego ;)

popi1612, źle zrozumiałem Twoją wypowiedź?

sv
05-07-2014, 00:59
Uważasz, że tryb filmowania jest ot tak sobie dołożony, bez poniesienia żadnych kosztów, do nowych body?

Gdyby Nikon wypuścił d800 z tymi funkcjami filmowymi, które teraz zaimplementował w d810, to zamiast straty miałby zyski. Teraz zrobili to co trzeba było dawno zrobić, ale teraz to już jest po zawodach, bo do filmowania już go nikt nie kupi. Zrobili kolejny błąd nie dając 4k, a Canon na Photokinie pokaże 5d mk IV i Nikon znów będzie w plecy. To czy implementacja filmowania kosztuje, czy nie, jest bez znaczenia (zresztą kosztuje niewiele), bo tylko aparaty z dobrym filmowaniem sprzedają się jak ciepłe bułeczki (mimo kryzysu w branży) - vide Panasonic GH4, czy A7s.

prz3mo
05-07-2014, 09:42

No, czyli tak naprawdę to dołożyli to, co konkurencja ma już dawno.
Bo pomijając matrycę, to te wszystkie cechy plus inne mam choćby w Panasie G6.
Niestety w kwestii video Nikon był i jest w czarnej dupie, krok za konkurencją.

kaku
05-07-2014, 09:50
Większe koszty były by przy wersji be video. Koszty produkcji praktycznie te same, ale sprzedanych sztuk bez filmowania była by 1/4 , 1/5. I by się okazało, że cena D810f musi być wyższa. Tak jak D800 i D800e.

fafniak
05-07-2014, 10:12
O ile zgadzam się że nikon jest o krok z tyłu, to jednak nie mogę zgodzić się ze jest w czarnej dupie.
Ja wiem że absolutnie niezbędne jest teraz 4K. No bez tego nie da się po prostu zrobić dobrego materiału ;)
Zastanówcie się kto poniesie koszty przejścia na 4K. Klienci w znamienitej większości patrzą głównie na koszty produkcji a daleko dalej jest jakość.
Teraz .. aby zaoferować 4K - trzeba kupić rejestrator 4K (jakąś puszkę która nagrywa-aparat,kamera) i komputer który pociągnie to bez zgrzytania zębami w oczekiwaniu na każda operację...
Śmiem twierdzić że główne koszta poniesie "tfurca"
A i tak tych 4K nie bardzo gdzie jest zaprezentować....

Pawel Pawlak
05-07-2014, 10:31
To trochę tak jak z 36mpix w d800; dają wspaniały efekt końcowy, ale wymagają proporcjonalnie większych nakładów na obróbkę i składowanie. A ile procent klientów chce za to zapłacić ? 1% ? czy mniej ? ;)

morzon
05-07-2014, 10:35
Niestety w kwestii video Nikon był i jest w czarnej dupie

No chyba nieco przesadziłeś. Bo brzmi to jakby tym nie dało się nic zrobić, a konkurencja to raw 4k 240fps za 2000zł...

Maciek N
05-07-2014, 10:41
Większe koszty były by przy wersji be video. Koszty produkcji praktycznie te same, ale sprzedanych sztuk bez filmowania była by 1/4 , 1/5. I by się okazało, że cena D810f musi być wyższa. Tak jak D800 i D800e.

I tu jest sedno. Wbrew temu co ktoś napisał koszty produkcji wymiernie przekładają się cenę końcową. Problem w tym że taniej (jednostkowo) jest wyprodukować bogatszy model w dużych ilościach niż model uboższy w małej serii. Chodzi o to że same materiały do produkcji elektroniki nie są tak drogie jak sama produkcja. Czyli wykwalifikowani pracownicy, infrastruktura, przystosowanie całej produkcji, podatki itp.
Czasem ten sam produkt jest wypuszczany pod inną nazwą, inną obudową a od strony technicznej ma tylko ograniczenia programowe i inną cenę. Dobrze to widać np. w telewizorach.
Dlatego produkcja 2 modeli D810 z video i bez mogła by się okazać droższa niż produkcja jednego modelu.

Żeby nie było to dodam że marketing też wpływa na cenę ale wbrew pozorom w mniejszym stopniu niż się to komuś wydaje.

Jacek_Z
05-07-2014, 11:14
Kilku filmowców się odezwało. Przeceniacie rolę "doskonałego" filmowania we wpływie na sprzedaż body. Dla większości filmowanie nie ma znaczenia, dla mniejszej grupy wystarcza to, że filmowanie jest (bo może je okazjonalnie wykorzystają) a ci, dla których jakość ma znaczenie to margines. A ja tu czytam, że sprzedaż byłaby 1/5 obecnej. To żart?
Ja należę do tej grupy, która chciała używać filmowania okazjonalnie, a widzę, że pełnoklatkowej lustrzanki nie da się używać do okazjonalnego filmowania. Brak stabilizacji, VR nie wystarcza przy dłuzszych ogniskowych, AF się gubi - tu widzę jedyne pole do poprawy, braku stabilizacji nie ma jak naprawić - tylko zakup osprzętu coś da - mówimy o amatorach??? - nie. Filmowanie ustawiłem na 720, FHD - po kiego (mam TV FHD, plazmę Panasonica, żeby nie było, ale po co - wielkość pliku FHD większa, obraz tak samo dobry w HD). 4K ? Bez jaj. Ciężko będzie mnie przekonać do przewagi FHD nad HD. Są smartfony mające ponad 2000 pikseli na wyświetlaczu, z gęstościami ponad 400, 500 dpi. Po kiego to? Mam telefon 6.3 cala, ma wyświetlacz HD co w jego przypadku oznacza nieco ponad 200 dpi - obraz żyleta. Zwiększanie dpi nie da nic ostrzej, a zużycie prądu większe, obciążenie procesora większe.

docxxx
05-07-2014, 11:21
Jacek, zawsze powtarzałem, że każdemu według potrzeb i że każdy mierzy swoją miarą. Ja też pukałem się w głowę, na co mi, nie-filmowcowi, FHD i jakieś 4K. No i znalazłem zastosowanie: cyfrowy zoom.
Jak jestem na meczu, to często ustawiam sobie kamerę w szerszym planie (np. całe pole karne), aby później z tego FHD zmontować wycinek strzelonego gola. W GoPro jest jeszcze lepiej. Oprócz słabego 4K mam jeszcze 2.7K. Bajka, bo zakładam sobie kamerkę na teleobiektyw, siadam za bramką i robię zdjęcia. W międzyczasie nagrywam cały mecz, a później wybieram sobie najciekawsze akcje i cropuję. Coś pięknego. Mam wszystko co chcę w jednym pliku. I tele i wide.
Jak jest dobry meczyk, to można nagrać takie coś:

-dhx0ZTxRaM

:mrgreen:

Jacek_Z
05-07-2014, 11:29
Sorry, że tak musze napisać. 4K dlatego, że cie nie stać na porządna lustrzankę i dobry teleobiektyw? No to super jakość będzie po kadrowaniu z kiepskiego sprzętu. Ja pisałem o większości. Każdy kto filmuje będzie tu zaraz umieszczał wpis i się podawał za filmującego. Sorry, ale ogólnoświatowa statystyka z tego się nie zrobi.

docxxx
05-07-2014, 11:34
Jacek, to nie problem w kasie, bo ma ja mam sprzętu tyle, że spokojnie trzy osoby mogą w tym samym czasie pracować. Problem w tym, że trzeba mieć te dodatkowe osoby i jeszcze im zapłacić. Taka prawda. Mam kogoś wysyłać 20km na mecz VI ligi?! Szkoda czasu. Jadę sam, zapinam GP na tele i już. Ja już pisałem. W moim przypadku sednem jest to, aby mieć coś z meczu. Ja nie pracuję dla TVP (choć i oni się do mnie kiedyś zgłaszali) i nie zależy mi na super materiale, bo dziś publikuję, a dwa dni już nikt o tym nie pamięta.
Wiesz dobrze, że ze mnie pragmatyk do bólu ;) Ostatnio, zamiast głowicy do timelipse za 200 zł kupiłem minutnik w Ikei za 11,99 zł ;)

docxxx
05-07-2014, 11:35
...Znów problem z cytowaniem...

EDIT:
Jacek, co ty gadasz o jakości? Z 4K masz przecież i FHD i 1280x720. Przecież to wycinek kadru. Gdzie tu spadek jakości?

docxxx
05-07-2014, 11:39
Ach, zapomniałbym. Zapraszam Cię Jacku na mecz V ligi. Płacę tyle co gazety. 7 zł za zdjęcie. Musisz być na całym meczu, a ja wybieram jedno ujęcie. Kolega jeździł tak jakiś czas z dwóch powodów: lubił piłkę i jeździć rowerem ;) Po jakimś czasie zrezygnował ;)

Jacek_Z
05-07-2014, 11:39
To tylko piksele na matrycy. A optyka to obsłuży?
Sam piszesz, że robisz materiał dla ... . To nie jesteś w większości.

docxxx
05-07-2014, 11:41
Jacek, ale po co? Pisałem przecież, że każdy mierzy swoją miarą. Piszesz o teorii, ja o praktyce. To jak, 7 zł za zdjęcie wystarczy? Z tym, że musisz mieć min. 70-200 2,8 i jakąś dobrą puszkę (D300 wzwyż). Wchodzisz w to?

docxxx
05-07-2014, 11:45
Kurde, muszę albo pomyśleć 3 razy zanim coś wyślę, albo niech edytowanie zacznie działać

Mam kolegę, który może mi pozazdrościć sprzętu. Ja z kolei zazdroszczę mu wolnego czasu i produkcji video, jakie wychodzą spod jego plastikowego statywu i marnego Canona. Kapujesz?

ps. Jak wchodzę do działu makro na forum, to po 10 sekundach wychodzę, bo jak widzę, co ludzie robią za pomocą np. pierscieni posrednich i kiepskiego szkla, to mi zal siebie robi. Ja ja to mialem, to zganialem na slaba jakość wykonania tubusow ;)

Jacek_Z
05-07-2014, 11:46
Oni tu wszyscy rozmawiają o jakości. A ty piszesz o kadrowaniu z GoPro. Nawet nie wiesz o jakie niuanse im chodzi. Nie o takie, gdzie zadowalają się masową robotą w cenie 7 zł/zdjęcie.
Jesli sprzęt 4K będzie dostępny cenowo dla każdego, to sorry, ale panowie filmowcy powinni sie pociąć szarym mydłem. Bo marketingowo nie będa mieli przewagi nad innymi. Na jakość niby się patrzy. NIBY. I tak wystarczy ktoś ze zwykłym HD, jak ma oko i pomysły. 4K traktuję jako bajer dla gadżeciarzy.

docxxx
05-07-2014, 11:54
Jacek, ile osób kupujących D8x00 to filmowcy? O ile więcej puszek sprzedałoby się, gdyby D810 miał 4K? Sam piszesz "po cholerę", sam gdzieś indziej piszesz, że "D1x na plażę to nieporozumienie". Akademicko, to możemy sobie podyskutować przy piwie.
Myślisz, że w Nikonie czy Canonie pracują debile a nie księgowi (no dobra, może jakiś procent ;) )? Zbadali to pewnie na 15 możliwych sposobów i taki wał, 4K nie będzie. Na forum to możemy sobie popitolić do rana.

ps. 4K do porno w sam raz ;)

pps. Powinienes pisac "dla mnie 4K to...", a nie przyjmować to jako dogmat dla ogółu.

sv
05-07-2014, 12:26
4K ? Bez jaj...

Twoja argumentacja jest śmieszna. Od kiedy przeszkadza Ci rozdzielczość? Po co Ci w takim razie d800? Wszystkie zdjęcia publikujesz w rozmiarze 70x100 cm?
Dlaczego potrzebuję 4k?:
- bo obraz przeskalowany z 4k do 1080 jest nieporównywalnie lepszy od tego co wypluwają lustrzanki w FHD
- bo czasem potrzebuję 4k do stabilizacji w postprodukcji
- bo z 4k mogę sobie dowolnie cropować to co potrzebuję
- bo z 4k mam 25 jpegów po 8mpx na sekundę i jeżeli mam czasem zlecenie filmowe gdzie potrzebuję również foty, to je mam.

To, że Ty nie potrzebujesz filmowania w lustrzance to jest słaby argument. Porównaj sobie sprzedaż i cenę 5d mk III i d800. Porównaj wyniki finansowe Canona i Nikona.

michasacuer
05-07-2014, 12:44
Myślę ze w takiej lustrzance 4k nie jest potrzebne. Dlaczego? Bo są do tego inne sprzęty ;) Jak ktos potrzebuje 4k ma u konkurencji o wiele szerszy wachlarz sprzętu. Chociażby pierwszy z brzegu Panas GH4 czy Sony a7s (chyba potrzebny jest do nich rekorder ale nie jestem pewny, poprawcie mnie jbc).

docxxx
05-07-2014, 12:45
Dlaczego potrzebuję 4k?:
- bo obraz przeskalowany z 4k do 1080 jest nieporównywalnie lepszy od tego co wypluwają lustrzanki w FHD
- bo czasem potrzebuję 4k do stabilizacji w postprodukcji
- bo z 4k mogę sobie dowolnie cropować to co potrzebuję
- bo z 4k mam 25 jpegów po 8mpx na sekundę i jeżeli mam czasem zlecenie filmowe gdzie potrzebuję również foty, to je mam.

Widzę, że nie tylko ja mam głowę na karku

sv
05-07-2014, 12:59
Ja należę do tej grupy, która chciała używać filmowania okazjonalnie, a widzę, że pełnoklatkowej lustrzanki nie da się używać do okazjonalnego filmowania. Brak stabilizacji, VR nie wystarcza przy dłuzszych ogniskowych, AF się gubi - tu widzę jedyne pole do poprawy, braku stabilizacji nie ma jak naprawić - tylko zakup osprzętu coś da - mówimy o amatorach??? - nie. .

Ciekawe. To podobne problemy miałbyś fotografując Leicą (brak AF, brak stabilizacji, brak czegokolwiek). Też się nie nadaje do fotografii? Dla Ciebie chyba najlepszym rozwiązaniem będzie RX100: będziesz miał stabilne filmy i zdjęcia w dużej rozdzielczości. Po co Ci w takim razie to d800?

deep
05-07-2014, 13:08
Tak patrzę na to porównanie D800E i D810 na tej stronie: http://www.makofoto.cz/aktuality/Nikon_D810/D810.htm
i jakoś widzę, że wyglądem nowa pucha wraca do D700, głębszy i bardziej prosty grip, przyciski od podglądu i funkcyjny itd.

shaolin
05-07-2014, 15:45
To tak, zebyscie wiecej nie pytali...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/original-1.jpg
źródło (http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/1132/1811/original.jpg)

EDIT: Dla Fatmana i jego sexi czapki (sorry Rafal, musialem :mrgreen:).
tSe3TgPpEgU
3H2w4h9AzAI

Fatman
05-07-2014, 16:14
O !!! Jak wrócę do domciu to będę miał co oglądać :-)

stachmuszel
05-07-2014, 16:58
Wot, dla wielu będzie zagwostka. Wymienić, czy nie wymienić? Oto jest pytanie;-)

shaolin
05-07-2014, 21:17
Jezeli ktos sie zastanawia czy zmienic to znaczy, ze go nie potrzebuje (i to dotyczy kazdego innego sprzetu).

Fatman
05-07-2014, 21:17
No niestety z udostępnionych filmowych porównań kompletnie nic nie wynika, bo "tfurcy" uznali, że pokażą porównanie przeskalowane do rozdzielczości SD. Brawo. W ten sposób identyczny filmowy obraz da D300s, 1Dc i dowolny Red czy tam Green.......

:(

shaolin
05-07-2014, 21:24
To masz jeszcze jedno :twisted:
Lgxs4mlj_eY

norty
05-07-2014, 22:31
dlaczego tajlandia?czy to juz tylko Dx beda w japoni robione,czy z czasem wszystkie modele pozegnaja japonie

HYPER
05-07-2014, 23:02
dlaczego tajlandia?czy to juz tylko Dx beda w japoni robione,czy z czasem wszystkie modele pozegnaja japonie

i D4s

shaolin
07-07-2014, 02:29
Jeszcze jedna broszurka...
http://www.nikon-asia.com/tmp/Asia/2419865273/3760176746/2586568015/286546384/152549275/173574799/542011102/4196861409/3000984161.pdf

I tu potwierdzenie potwierdzenia, ze Nikon potwierdza, o potwierdzonym robieniu D810 w Tajlandii :mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/65-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/655/841/65.jpg)
Zrodlo: http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/pview/20140701_655841.html

Na koniec kilka obrazkow z LV w D810:
http://www.dpreview.com/forums/thread/3693657#forum-post-53957292

norty
07-07-2014, 07:29
biorac pod uwage ostatnie wpadki nikona ,moze w japoni uznali,ze w tajlandii zrobia to lepiej:)

Maciek N
07-07-2014, 13:03
Chciałem wyjaśnić ,,problem" stabilizacji:
Jest przecież ona w niektórych obiektywach i śmiem twierdzić że jest porównywalna do tego co w kamerach. Do ujęć z ręki korzystam Nikkora 16-35 vr i ten obiektyw ma naprawdę dobrą stabilizację. Jeśli ktoś potrzebuje duże GO i większe zbliżenie to ja zainwestowałem w Sigmę 70-200 vr i z lekkim statywem naramiennym też można tym filmować z ręki.
Tymi obiektywami filmowałem niedawno otwarcie sklepu. Sporo się działo więc statyw był użyty sporadycznie. Do stałek niestety trzeba używać stabilizatorów typu statyw, monopod, steady, slidekamera, kran itp.
Podsumowując, przy odpowiednim doborze akcesoriów stabilizacja nie jest żadnym problemem!
W przypadku D800 problem jest z AF. Wręcz wkurza mnie szukanie ostrości gdzie obiekty musi przez chwilę ruszać w przód i w tył żeby znaleźć punkt ostrości. Jeśli to poprawili w D810 i działa np tak jak w D4 lub lepiej to dla mnie będzie to decydujący argument żeby wymienić puszkę na D810.

Czy potrzebne jest 4k? Seven to przekonująco uargumentował jednak na razie nie widzę takiej potrzeby. Z drugiej strony od przybytku głowa nie boli i jeśli filmował bym w 4k to pewnie czasem by się przydało np. do programowego ustabilizowania obrazu. Innych praktycznych zastosowań na razie nie widzę.

Fatman
07-07-2014, 17:45
Hmmmm.....

1. Nagrywamy w 4K, skalujemy do FHD i mamy zdecydowanie lepszy detal niż to co oferują aparaty nagrywające w FHD (no może z wyjątkiem A7S ;) ).
2. Nagrywamy w 4K, skalujemy do FHD i mamy mniejszy szum jeśli materiał źródłowy nagrywaliśmy w wysokim ISO.
3. Nagrywamy w 4K i jak potrzeba to swobodnie cropujemy do FHD.
4. Nagrywamy w 4K, dzięki czemu w FHD możemy dodać efekt panoramowania.
5. Nagrywamy w 4K, wyciągamy pojedyncze klatki z filmu i ratujemy 4litery fotografowi, któremu padła karta z zdjęciami. Fotograf jest nam dozgonnie wdzięczny :)
6. Nagrywamy w 4K i cieszymy się lepszą jakością niż ta, którą uzyskał kolega nagrywający w FHD. Patrzymy na niego z góry, on patrzy na nas z uznaniem i zazdrością :D :D :D

No tyle zalet na szybko......... ;)

Maciek N
07-07-2014, 23:22
Nie przesadziłeś z tym umiłowaniem rozdzielczości? Lepsza jakość jest pojęciem względnym szczególnie jeśli odniesiemy się tylko do rozdzielczości. Chyba że masz jakiś filmik który wyraźnie pokaże, że obraz z tek samej puszki przeskalowany z 4k do HD, będzie wyraźnie lepszej jakości od nagranego w HD.

Dodam jeszcze że moja wątpliwość bierze się z przełomu kamer SD i HD. Tam na początku było odwrotnie. Kamery SD były znacząco jaśniejsze i miały lepszą jakość (poza rozdzielczością) od podobnej klasy kamer HD.
Np. Sony VX2100, PD170, i kamery typu FX1, FX7 i podobne badziewia.

Jacek_Z
07-07-2014, 23:27
Twoja argumentacja jest śmieszna. Od kiedy przeszkadza Ci rozdzielczość? Po co Ci w takim razie d800? Wszystkie zdjęcia publikujesz w rozmiarze 70x100 cm? Takich zdjęć było ..4 na 40 tysięcy zrobionych. No i mam problem z tym czy powiedzieć, że ta rozdzielczośc jest mi potrzebna czy nie.

To, że Ty nie potrzebujesz filmowania w lustrzance to jest słaby argument. Porównaj sobie sprzedaż i cenę 5d mk III i d800. Porównaj wyniki finansowe Canona i Nikona.No i filmowanie jest za to odpowiedzialne? A ja moge napisać, że kurzenie D600 i ... dowodów mamy na swoje teorie tyle samo.

Ciekawe. To podobne problemy miałbyś fotografując Leicą (brak AF, brak stabilizacji, brak czegokolwiek). Też się nie nadaje do fotografii? Dla Ciebie chyba najlepszym rozwiązaniem będzie RX100: będziesz miał stabilne filmy i zdjęcia w dużej rozdzielczości. Po co Ci w takim razie to d800?Nie miałbym problemów z fotografowaniem Leicą (mam przedwojenną Leikę), bardzo mi sie podoba Nikon Df, RX100 chciałem sobie kupić jako drugie body ba wycieczki.

Jest przecież ona w niektórych obiektywach i śmiem twierdzić że jest porównywalna do tego co w kamerach. Do ujęć z ręki korzystam Nikkora 16-35 vr i ten obiektyw ma naprawdę dobrą stabilizację. Jeśli ktoś potrzebuje duże GO i większe zbliżenie to ja zainwestowałem w Sigmę 70-200 vr i z lekkim statywem naramiennym też można tym filmować z ręki. Ja pisałem o tele. 16-35 nie jest tele. Nikkor 70-200VR - mi nie wystarcza jego VR, ty piszesz o pracy z lekkim statywem - o tym mówiłem. Do filmowanie trzeba być przygotowanym. To nie sprzet do sporadycznego używania. A co mam zrobić z podstawowym szkiełkiem czyli 85 mm - ono nie ma stabilizacji.

Hmmmm.....

1. Nagrywamy w 4K, skalujemy do FHD i mamy zdecydowanie lepszy detal niż to co oferują aparaty nagrywające w FHD (no może z wyjątkiem A7S ;) ).
2. Nagrywamy w 4K, skalujemy do FHD i mamy mniejszy szum jeśli materiał źródłowy nagrywaliśmy w wysokim ISO.

6. Nagrywamy w 4K i cieszymy się lepszą jakością niż ta, którą uzyskał kolega nagrywający w FHD. Patrzymy na niego z góry, on patrzy na nas z uznaniem i zazdrością :D :D :D

No tyle zalet na szybko......... ;)Ja nagrywam w HD bo mi się nie chce skalować z FHD do HD. Z jakości jestem bardzo zadowolony.
Sądzę, że to jak ze zdjęciami. Fotograf widzi, że mając 36 Mpx może sobie pozwolić na więcej. Ale klient za chiny tego nie widzi. Z filmowaniem tez tak jest. Sven, Fatman - wielu klientów wam się skarży, że dajecie kiepski technicznie materiał bo macie za słabe kamery? Watpię czy macie 1 taki przypadek w roku.

Fatman
07-07-2014, 23:38
Nie przesadziłeś z tym umiłowaniem rozdzielczości?

Nie przesadziłem. Tobie może odpowiadać taki obraz jaki uzyskujesz z D800, dla mnie to stanowczo za mało niestety.

Lepsza jakość jest pojęciem względnym szczególnie jeśli odniesiemy się tylko do rozdzielczości.

Jak wiesz pisząc o lepszej jakości akurat ja nie tylko mam na myśli rozdzielczość (Tobie np. nie przeszkadza mora i aliasing, mnie bardzo).
A jak wygląda doskonałe FHD (tak jak by było przeskalowane z 4K właśnie) w stosunku do też jeszcze niedawno dobrego FHD ? -można zobaczyć tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=wGr_hXgJVGs

Chyba że masz jakiś filmik który wyraźnie pokaże, że obraz z tek samej puszki przeskalowany z 4k do HD, będzie wyraźnie lepszej jakości od nagranego w HD.

Jest takich kilka, zwłaszcza z GH4, ale tak po prawdzie, czy trzeba to pokazywać w ogóle ? Przecież to jest oczywiste. Mając D800 dobrze o tym wiesz -jak przeskalujesz obraz z 36Mpix do 12Mpix otrzymasz dużo bogatszy detal niż bezpośrednio matrycy 12Mpix.

Dodam jeszcze że moja wątpliwość bierze się z przełomu kamer SD i HD. Tam na początku było odwrotnie. Kamery SD były znacząco jaśniejsze i miały lepszą jakość (poza rozdzielczością) od podobnej klasy kamer HD.
Np. Sony VX2100, PD170, i kamery typu FX1, FX7 i podobne badziewia.

No to polecam sprawdzić jak to jest w obecnych lustrzankach i bezlusterkowcach -i zapomnieć o przeszłości ;) Zwłaszcza, że w tych sprzętach o jasności decyduje wymienna optyka ;)

Ja nagrywam w HD bo mi się nie chce skalować z FHD do HD. Z jakości jestem bardzo zadowolony.
Sądzę, że to jak ze zdjęciami. Fotograf widzi, że mając 36 Mpx może sobie pozwolić na więcej. Ale klient za chiny tego nie widzi. Z filmowaniem tez tak jest. Sven, Fatman - wielu klientów wam się skarży, że dajecie kiepski technicznie materiał bo macie za słabe kamery? Watpię czy macie 1 taki przypadek w roku.

Nie ukrywam, że ja chcę mieć jak najlepiej głównie dla............. siebie :) No po prostu lubię. Lepiej się wtedy czuję psychicznie, a w moim wieku i stanie to podstawa :)

kurczeblade
08-07-2014, 09:50
Wiek wiekiem, nie ma znaczenia... to się trochę nazywa męskie gadżeciarstwo. Ja też bym chciał dużo rzeczy tylko dla siebie, ale czasami muszę ochłonąć i przemyśleć, wtedy okazuje się mało przydatne, oprócz tego że rozpieszcza moją satysfakcje "posiadania" :)

Maciek N
08-07-2014, 10:27
Nie przesadziłem. Tobie może odpowiadać taki obraz jaki uzyskujesz z D800, dla mnie to stanowczo za mało niestety.

To nie o to chodzi czy komuś wystarcza czy nie. Nigdy nie będzie tak żeby nie mogło być lepiej, a klient oczekuje możliwie najlepszej jakości.
Ja nie skalowałem obrazu wideo z 4k do HD dlatego zadając pytanie miałem na celu sprowokować Cię do argumentów które przekonają mnie że warto i jest sens ponieść następne koszty.
Twoje argumenty przyjmuję do wiadomości chociaż nie potrafię ich zrozumieć. Obraz HD niezależnie czy nagrany w 4k, czy w HD ma dokładnie tyle samo pikseli. Skąd się bierze większa szczegółowość obrazu skalowanego z wyższej rozdzielczości, tym bardziej że konwersja i zmiana parametrów obrazu w filmie ma swoje negatywne skutki? Obserwuję to przy konwersji z HD do SD który nadal obowiązuje w większości domów.

Rossi_PL
08-07-2014, 11:16
No i proroctwa Pawła stały się już faktem? Mamy news (http://www.optyczne.pl/7172-news-Aktualizacje_programów_Nikon_ViewNX_oraz_Picture_ Control_Utility.html)o aktualizacji VNX2 i picture control utility ale nie ma słowa o CNX2...

Fatman
08-07-2014, 11:19
Twoje argumenty przyjmuję do wiadomości chociaż nie potrafię ich zrozumieć. Obraz HD niezależnie czy nagrany w 4k, czy w HD ma dokładnie tyle samo pikseli. Skąd się bierze większa szczegółowość obrazu skalowanego z wyższej rozdzielczości, tym bardziej że konwersja i zmiana parametrów obrazu w filmie ma swoje negatywne skutki? Obserwuję to przy konwersji z HD do SD który nadal obowiązuje w większości domów.

Owszem, pikseli ma tyle samo. Jednak detal jest zupełnie inny. Wynika to z metody skalowania, nie wiem czemu muszę Ci to tłumaczyć ? Jeszcze raz -zrób prosty eksperyment czyli dwa zdjęcia: w 12Mpix i w 36Mpix, następnie zredukuj te 36Mpix do 12Mpix i porównaj oba obrazy 12Mpix. Różnicę widać od razu.

Przykładów przewagi 4K skalowanego do FHD nad FHD nagrywanym bezpośrednio jest na sieci kilka (z GH4) -nie za bardzo mam teraz jak tego poszukać, ale jak czas znajdę to podeślę.

[dopisane]

Znalazłem pierwszy z brzegu przykład:

http://rafalglebowski.pl/blog/pliki/FHD.jpg

http://rafalglebowski.pl/blog/pliki/4K.jpg

źródło: https://vimeo.com/92961553

shaolin
08-07-2014, 14:51
Uo Jezu... a Wy dalej o tym samym...

Macie szybki unboxing na uspokojenie (bo wyglada na to, ze aparaty juz polecialy w swiat) :mrgreen:
eu2CJIjIP-A

fotopstryk6x6
08-07-2014, 15:04
Fatman byłem na lenspro.pl, żona jak zawsze piękna, kolor włosów zmieniła, uszanowanie dla żony.
Aparaty jak aparaty, mnie najbardziej kręcą zdjęcia te sprzed lat, zeskanowane Nikon Coolscanem 5000 ED, a robione Prakticami na ORWO NP-20 i innych.
Jakoś kiedyś fotografowało się "mądrzej".
Ten Nikkor 1,4/85 to na śrubokręt czy z silnikiem falowym ?

shaolin
08-07-2014, 15:09
Aparaty jak aparaty, mnie najbardziej kręcą te sprzed lat, zeskanowane Nikon Coolscanem 5000 ED

Przeciez aparat nie zmiesci sie do Coolscana... :mrgreen:

fotopstryk6x6
08-07-2014, 15:15
No tak, poleciałem tekstem skróconym, do Fatmana adresowanym, on zapewne zatrybi w czym rzecz, poprawiłem, dopisałem że chodzi o zdjęcia.
Pozdrawiam.

shaolin
08-07-2014, 15:18
Ja tez wiedzialem o co chodzi ale nie moglem sobie odmowic :mrgreen:

Fatman
08-07-2014, 15:34
Z deepem nie lubimy falowych dlatego na śrubokręt jest ;) O ile zatrybiłem, jest zdecydowanie za gorąco. Ok, robię wypad :)

prz3mo
08-07-2014, 15:47
Argumenty niektórych jakoby 4k były niepotrzebnym nikomu "gadżetem" są komiczne. Ale oczywiście 36mpx w foto ma już uzasadnienie (a jakże), bo przecież można ładnie wykadrować do mniejszej rozdziałki, bo detal... ale już 4k w filmie to zbędna rzecz. Komedia normalnie.

Jestem pewny, że na 10 użytkowników, którzy nie mając żadnego systemu, a wchodziliby teraz w video DSLR, żaden nie wybrałby systemu Nikona. Takie są fakty czy się to komuś podoba czy nie. I z czegoś to wynika.
Wybierają za to Canona, Panasa, Sony...

Ktoś zasugerował, że kwestia video w lustrzankach to nadal jest margines, że nikomu to niepotrzebne, że nie da się tym filmować.. Heheeh... dobre....
Jak to jest, że choćby z mojego miasta (by nie szukać dalej) pochodzi jeden z najlepszych w Polsce kamerzystów ślubnych, który używa właśnie lustrzanek (Canona) do video i kasuje od 7 do 20 tyś. pln za film. Oczywiście, że z dodatkami, że nie gołym lustrem, ale trzonem jest jednak lustrzanka.
Nie pomnę, że spora część np. teledysków nagrywana jest lustrzankami.
Pisanie, że video w lustrzankach czy bezlusterkowcach nie ma wpływu na sprzedaż danego sprzętu jest nieprawdą.

sv
08-07-2014, 23:08
Nie przesadziłeś z tym umiłowaniem rozdzielczości? Lepsza jakość jest pojęciem względnym szczególnie jeśli odniesiemy się tylko do rozdzielczości. Chyba że masz jakiś filmik który wyraźnie pokaże, że obraz z tek samej puszki przeskalowany z 4k do HD, będzie wyraźnie lepszej jakości od nagranego w HD..

Tu masz klatkę z filmu 4k. Porównaj to z klatką filmu z Twojego d800:
http://www.dpreview.com/previews/panasonic-lumix-dmc-fz1000/samples/ship-framegrab.jpg

Maciek N
09-07-2014, 09:42
porównanie klatki filmu do zdjęcia jednak nie za bardzo ma sens. Nikt w filmie nie obrabia pojedynczych klatek a już na pewno nie konwertuje z 4k do HD klatka po klatce.
Nie twierdze że tak nie jest ale nikt tak naprawdę nie przedstawił niezbitego dowodu że obraz konwertowany z 4k do HD będzie znacząco lepszy niż obraz nagrany HD.
Porównanie musiało by być z tej samej puszki/kamery żeby była pewność że to efekt wyższej rozdzielczości materiału źródłowego a nie np. lepszej optyki lub lepszej matrycy innej kamery.
Nagrywając w HD i konwertując do SD w celu nagrania DVD nie widzę lepszej szczegółowości obrazu porównując nagranie ze starszych kamer SD. Sama konwersja też przysparza wielu problemów więc przy takim porównaniu dobrze było by wiedzieć jak ona została zrobiona.
Jeszcze dodam że obraz 4k jak i HD musiał by być nagrany tym samym kodekiem.

kux
09-07-2014, 09:54
jakby ktoś ewentualnie zamierzał nowym nikonem robić jednak zdjęcia a nie filmy to proszę o kontakt.
może jakieś forum fotograficzne założymy? :mrgreen:

wilk325
09-07-2014, 10:20
jakby ktoś ewentualnie zamierzał nowym nikonem robić jednak zdjęcia a nie filmy to proszę o kontakt.

szkoda że nie ma przycisku "lubię to", ale się pod tym podpiszę :)

morzon
09-07-2014, 10:23
porównanie klatki filmu do zdjęcia jednak nie za bardzo ma sens. Nikt w filmie nie obrabia pojedynczych klatek a już na pewno nie konwertuje z 4k do HD klatka po klatce.
Nie twierdze że tak nie jest ale nikt tak naprawdę nie przedstawił niezbitego dowodu że obraz konwertowany z 4k do HD będzie znacząco lepszy niż obraz nagrany HD.
Porównanie musiało by być z tej samej puszki/kamery żeby była pewność że to efekt wyższej rozdzielczości materiału źródłowego a nie np. lepszej optyki lub lepszej matrycy innej kamery.
Nagrywając w HD i konwertując do SD w celu nagrania DVD nie widzę lepszej szczegółowości obrazu porównując nagranie ze starszych kamer SD. Sama konwersja też przysparza wielu problemów więc przy takim porównaniu dobrze było by wiedzieć jak ona została zrobiona.
Jeszcze dodam że obraz 4k jak i HD musiał by być nagrany tym samym kodekiem.

Zrób to co ktoś pisał wcześniej - pstryknij zdjęcie 36mpx i przeskaluj do 12mpx i porównaj ze zdjęciem z aparatu 12mpx. Zasada jest ta sama. Jeśli nie zauważysz różnicy no to faktycznie nie zawracaj sobie głowy tym 4K.

Fatman
09-07-2014, 10:41

Hej, a jaki ja przykład dałem w poprzednim poście ?

Tak się złożyło, że Nikon w modelu D810 dał opcję filmowania. Tak się składa, że o tej opcji dyskutujemy (bo można). Nikt nie zabrania dyskusji na temat foto, dotyczący tego aparatu. Od jakiegoś czasu nikt tego nie robi, nie moja wina.

Fajnie jest raz, dwa razy przeczytać "śmieszki, żarciki" o tym, że "ciągle tylko o video gadacie ile można", jednak po pewnym czasie robi się to po prostu niekomfortowe dla kogoś kto w tym temacie się wypowiada. Jeśli tak bardzo Wam to przeszkadza, to albo nie czytajcie, albo piszcie w tym wątku o tematach, które są dla Was istotne.

Maciek N
09-07-2014, 11:33
Hej, a jaki ja przykład dałem w poprzednim poście ?
Widziałem ten filmik i nie wiem co o tym myśleć. Na początku różnice są głównie w kontraście. Po koniec różnice szczegółowości są tak drastyczne że wydają się nierealne.
Z drugiej strony dywagujemy o użyteczności 4K w sytuacji gdy nikon D810 nie będzie miał takiej rozdzielczości. Chyba że po czasie wprowadzą jakieś uaktualnienie jak to miało w Mark III

shaolin
09-07-2014, 11:44
Skonczcie juz bo mi sie popcorn wyczerpuje :twisted:

Bylem dzisiaj w Nikonie ale standardowo D810 za szybka jeszcze (moze wypuszcza go po 17tym) wiec nie mam zdjec (chyba, ze ktos chce zdjecia aparatu :razz:). Za to pobawilem sie D4s w koncu, nawet ok ;)

Pawel Pawlak
09-07-2014, 11:45
mz mało prawdopodobne żeby nikon z czasem wzbogacił możliwości video o 4K, ale skoro ma się pojawić SDK, to jest szansa że może ktoś coś, niekoniecznie bezpłatnie zapoda. Być może nie 4K, ale np. 2.7K ? To już już rozdzielczość która daje szansę na programową stabilizację obrazu, lekkie kadrowania, czy przeskalowanie i poprawę detalu. Ograniczeń może być wiele - zarówno matryca, jak i expeed4, czy wreszcie prędkość interfejsu CF czy SD, ale być może coś się da poprawić.
Po pierwszych samplach video wydaje mi się że już standardowe tryby dają obraz ostrzejszy i bardziej detaliczny niż d800 czy canon 5d3. Także szumy są mniejsze, pomimo tego że profile nadal zachowują informację w cieniach a nie tak jak w canonie wycinają wszystko do czerni, tuszując w ten sposób zakłócenia obrazu. Także aliasingu czy barwnej moiry nie zauważyłem (choć na razie za mało przykładów żeby być pewnym że będzie na 100% dobrze).

Fatman
09-07-2014, 11:53
Skonczcie juz bo mi sie popcorn wyczerpuje :twisted:

Bylem dzisiaj w Nikonie ale standardowo D810 za szybka jeszcze (moze wypuszcza go po 17tym) wiec nie mam zdjec (chyba, ze ktos chce zdjecia aparatu :razz:). Za to pobawilem sie D4s w koncu, nawet ok ;)

Zamiast zdjęć zrób kilka przykładowych filmów ;)

docxxx
09-07-2014, 12:47
Ktoś, kto pisze że 4K czy np. 36mpix jest kompletnie bezużyteczne i że nie nadaje się do niczego jest albo amatorem albo ignorantem. Takie sprzeczanie się jest na poziomie stwierdzenia: po co kupować obiektyw za 30 000 zł, skoro można mieć za to samochód lub fajną wycieczkę. Kosmos jakiś. 4k czy 36mpix w niektórych zastosowaniach są wręcz niezbędne lub "ewentualnie" bardzo pomocne. Wystarczy, że mając 2.7K już możemy się pokusić o Warp Stabilizera z Premiere Pro i wyplucie końcowego materiału w FHD. Jeśli ktoś nie wie co to jest, to niech po prostu nie pisze dyrdymałów.
To jak 24mpix w D7100. Wkurza strasznie, ale czasami jest szalenie pomocne.

Jacek_Z
09-07-2014, 13:10
edytuję. Docxxx - jest róznica. Czytaj ze zrozumieniem. Nie o tym dyskusja czy jest różnica między 4K i FHD albo między 12 a 36 Mpx, ale o tym czy to ważne (przy zakupach) i dla ilu osób, jakiego %.
Ty nie kupisz D5 bo będzie miał 4K. Kupisz to na co cie będzie stać, a nie dlatego, że ma określone parametry. Bo potrzebne ci parametry ma D4, a ty pracujesz na body z serii D7xxxx. Więc nie pisz hipotetycznie, tylko patrz na to co się dzieje w praktyce. A ja o tym pisze poniżej.
Jesli masz kumpli fotografów sportowych to nie znaczy, że cały świat sie tym para. Podobnie jak wideofilmowaniem na ślubach. I tak największą masę stanowią amatorzy. Nawet jeśli chodzi o nabywców sprzetu profesjonalnego!

Argumenty niektórych jakoby 4k były niepotrzebnym nikomu "gadżetem" są komiczne. Ale oczywiście 36mpx w foto ma już uzasadnienie (a jakże), bo przecież można ładnie wykadrować do mniejszej rozdziałki, bo detal... ale już 4k w filmie to zbędna rzecz. Komedia normalnie.

Jestem pewny, że na 10 użytkowników, którzy nie mając żadnego systemu, a wchodziliby teraz w video DSLR, żaden nie wybrałby systemu Nikona. Takie są fakty czy się to komuś podoba czy nie. I z czegoś to wynika.
Wybierają za to Canona, Panasa, Sony...

Ktoś zasugerował, że kwestia video w lustrzankach to nadal jest margines, że nikomu to niepotrzebne, że nie da się tym filmować.. Heheeh... dobre....
Jak to jest, że choćby z mojego miasta (by nie szukać dalej) pochodzi jeden z najlepszych w Polsce kamerzystów ślubnych, który używa właśnie lustrzanek (Canona) do video i kasuje od 7 do 20 tyś. pln za film. Oczywiście, że z dodatkami, że nie gołym lustrem, ale trzonem jest jednak lustrzanka.
Nie pomnę, że spora część np. teledysków nagrywana jest lustrzankami.
Pisanie, że video w lustrzankach czy bezlusterkowcach nie ma wpływu na sprzedaż danego sprzętu jest nieprawdą.Po całosci pijesz do moich wypowiedzi, no to odpowiem. Proszę czytać to co piszę dokładnie, a nie pomijać sprawy niewygodne.
36 Mpx uważałem zawsze za niepotrzebne dla 99,9% fotografujących. Ten ułameczek procenta zostaje na pracujących w reklamie i to tej z górnej półki. Dzieje się jednak rzecz niedobra - łapią się wszyscy za wszystko. Nawet ci, co za bardzo nie panują nad kadrem - można zrobić szerzej, skadrować, obrobić - będzie dobrze. Wniosek - bardzo dobry sprzęt pomaga laikom zrobić cos dobrego. Technicznie. Bo i tak do zrobienia czegoś profesjonalnie nie sa oni gotowi - nie panuja nad kadrem, nie mają techniki. Ale psują rynek. I jak pisałem - 4K załatwi profesjonalistów na cacy. Nie piszę o TOP, reklamie dla Coca - coli itd. Tu ta jakość OK - jest wymagana przez fachowców i oceniana przez fachowców. Ja piszę o tym, z czym mamy my, masowo do czynienia. owszem, wchodzący w videoDSLR wybierają często canona. No i co z tego. Podstawowa sprawa - oni musza być zainteresowani videoDSLR. I tu pies pogrzebany.

Video w lustrzankach to jest (i będzie zawsze) margines. Choćby ze względu na osprzet. Bo nikt profesjonalny nie będzie robił zdjęć w trakcie videofilmowania, nie będzie robił przerw, odpinał steadycama itp. Sam piszesz, że lustrzanka to trzon, ale potrzeba dużo osprzętu. No i tu pies pogrzebany. Stąd videofilmowanie lustrzankami będzie marginesem. Za słaba stabilizacja obrazu. Nawet jak poprawią AF.
Mówie o marginesie, bo widzę, że obracaja sie tu i pisza ludzie z branży. Znających innych ludzi z branży. Tylko, że ta cała branża to margines sprzedaży lustrzanek i z tego sobie chyba (a nawet na pewno) nie zdajecie sprawy.

Teraz troche OT, choc nie do końca ;) Tendencja jaką obserwuję to coraz więcej kobiet zajmujących się foto. Robią to hobbystycznie, choć niektóre dorabiają w pewien sposób (np fotografia dzieci). Wiedza techniczna u pań - tak po prostu jest - jest słaba, delikatnie mówiąc (mógłbym podawać szokujące przykłady uczennicy 3 klasy szkoły fotograficznej która w praktyce nie widzi róznicy między przysłoną 2.0 a 11). Jesli parają się fotografią pare lat to łapią tą wiedzę co potrzebują. Ale te początkujące (zajmują się rok, chodzą na kursy itd) nie chcą się uczyć, słuchac o zagadnieniach technicznych. Zdają się na automatykę. Mając często bardzo drogi sprzet - bo to zalezy od tego ile ma kasy (ona albo mąż), a nie od tego czy jest dobrym czy złym fotografem. W szkole średniej panowie stanowią parę % (poniżej 10%) uczniów. Na akademii fotografii panie stanowią większość (70%). Kilka lat temu było na odwrót, stanowiły ze 30-40%. Jedynie na razie na moich plenerach foto większość to faceci. Dlaczego nagle o tym piszę? By było widać, że spotykam wiele osób mających lustrzanki. Nie na forum. W realu. Z tych setek z jakimi miałem styczność to wiem o 3, że filmują (to forumowicze, ale znani mi w realu). Nawet jak doliczymy zawodowców jakich znam - tzn z 10 miejskich fotoreporterów (to wymierające dinozaury) - to nic nie zmienia - oni tez nie filmują.

Nie jest dla mnie miarodajne to co sie pisze na forum. Nie utożsamiam forum z całościa rynku. A z wypowiedzi grona osób, które się skrzykną w wątku za bardzo reprezentatywne dla całości fotograficznej braci.
Po częsci rozumiem dlaczego Nikon Polska nie uważa forum za pępek świata. To co się pisze, a to co się dzieje w sklepach to nie to samo. Większość użytkowników sprzetu (nikona, canona) nie wie o forach, nie szukała ich nigdy (bo by je łatwo znaleźli), nie szuka tu porad. Nie wie o kurzeniu D600. Nie filmuje lustrzankami. Nawet bym zaryzykował twierdzenie, że większośc nie wie, że mozna filmowac ich aparatem. Więc niby jak jakość VDSLR ma dla nich byc kryterium zakupu body? Większość kupujacych lustrzanke nie potrafi obsługiwac lustrzanki. Nie wie, że sony (jakie kupili pół roku temu) ma inną stopke do lamp byskowych (myślicie, że wiedzą coś o metodach skalowania obrazu video?). Po ponad roku pracy z aparatem (a czasami po 2 - 3 latach jak jeden z naszych forumowiczów co się okazało na plenerze foto) nie potrafia przestawić AF na inny, niż był ustawiony domyślnie gdy go kupowali. Nie wiedzą, że podpinając szkło M42 do Nikona nie działa automatyka przysłony i pół roku fotografują na przysłonie 2.0 mysląc, że maja przysłonę 11 (to dziewczyna po 3 latach technikum fotograficznego, majaca ... dobre oceny a nie nowicjusz).
Jeśli wiec chcecie pisac, że jakość FHD, 4K ma znaczenie dla kupujących lustrzankę, to owszem. Ma znaczenie - dla marginesu fotografujących. Zachowajmy proporcje i nie przekładajmy swoich preferencji na preferencje wszystkich ludzi, bo to błąd (bardzo nagminny na forum, ale to zrozumiałe).

shaolin
09-07-2014, 13:26
Zamiast zdjęć zrób kilka przykładowych filmów ;)

Tylko jak mi zalatwisz czapke :mrgreen:

I dajcie spokoj... lepiej miec 4K i go nie uzywac niz nie miec i potrzebowac, koniec tematu!!!!!111jedenjedenjeden

Fatman
09-07-2014, 13:28
Podaj adres, postaram się w miarę szybko wysłać :)

R
09-07-2014, 13:36
no przeciez ma adres w podpisie...

tam juz go jakos znajda ;)

shaolin
09-07-2014, 13:45
Podaj adres, postaram się w miarę szybko wysłać :)

A Ty myslisz, ze kto Ci te czapki szyje?! :mrgreen:

Jak bedzie dostep do aparatu to cos tam sprobuje zrobic, ale pamietaj ze jak cos to aparat bedzie przypiety drutem do stolu wiec nie bede mogl z nim pojsc w swiat... chyba, ze kupie i wtedy zrobie ;)

Kurtz
09-07-2014, 14:06
@Jacek_Z
Twoja opinia o fotografujących kobietach jest niestety w 100% zgodna z tym co ja obserwuję, a miałem okazję poznać kilka kobiet po różnych kursach fotografii, np akademii fotografii w Warszawie. To ahrtystki i nie muszą się znać na technice, przeciez mają automat. Tylko ten głupi aparat robi czasem nieostre zdjęcia. Ale to inna sprawa.

Patrzę na tą dyskusję o video i widzę, że jest to dla niektórych ważne, ale nie potrafią zrozumieć, że dla innych ( na przykład mnie ), tej opcji równie dobrze mogło by nie być, a i tak kupiłbym go, gdyby mnie było stać. Fotografowałem aparatem który miał możliwość video i nigdy tego nie użyłem. Tacy ludzie też są, powiedziałbym nawet, że jest ich dość sporo. W moim otoczeniu większość osób nie wykorzystuje trybu video do żadnych poważnych zastosowań.

prz3mo
09-07-2014, 14:40
Ja piszę o tym, z czym mamy my, masowo do czynienia. owszem, wchodzący w videoDSLR wybierają często canona. No i co z tego. Podstawowa sprawa - oni musza być zainteresowani videoDSLR. I tu pies pogrzebany.

No to chyba się mocno nie zrozumieliśmy, bo ja piszę właśnie o osobach, które wybierają lustrzankę do video, jest taka grupa ludzi. A Ty miałeś na myśli Kowalskiego, który kupuje lustro, do focenia. Owszem, on może nie wiedzieć nawet, że jego lustrzanka nagrywa filmy, ale i ten Kowalski raczej nie kupuje D810 (a w wątku o tym aparacie dyskutujemy i ja odniosłem się do kwestii video w tym korpusie, choć nie tylko).
Do dalszej części się nie odniosę, bo ja pisałem o czymś całkiem innym, a Ty - innym. I niech tak zostanie :)

Fatman
09-07-2014, 14:45
Kurtz, gdzie i kto nie potrafi zrozumieć, że dla innych video jest niepotrzebne/nieistotne ? No chyba, że samo dyskutowanie o opcji video powoduje u Ciebie złe samopoczucie.

prz3mo
09-07-2014, 15:02
Kurtz, gdzie i kto nie potrafi zrozumieć, że dla innych video jest niepotrzebne/nieistotne ? No chyba, że samo dyskutowanie o opcji video powoduje u Ciebie złe samopoczucie.

No na to właśnie wygląda, że u niektórych osób, wspomnienie o opcji video powoduje jakieś podenerwowanie.
To jedna z opcji także w D810, więc nie rozumiem, dlaczego nie można o tym na forum (i w tym wątku) rozmawiać? Jak nie interesuje mnie dany temat to nie czytam i się też nie wtryniam.
Jeden z popcornem i colą ogląda rozpakowanie z pudła D810, a innego interesuje video w puszce ;)

Kurtz
09-07-2014, 15:17
Nie, dyskusja nie psuje mi samopoczucia, jest dla mnie jedynie średnio interesująca.
Odniosłem trochę takie wrażenie, być może mylne. Dla niektórych jakość 4k przeskalowanego do FHD jest potrzebna, dla innych nie. Uważam, że dla znacznej większości odbiorców nie ma ona znaczenia. I chyba na tym możemy zakończyć.

Fatman
09-07-2014, 15:30
No, ale to tylko dyskusja. Spokojna i kulturalna, nikogo nie krzywdzimy :-)

sv
09-07-2014, 16:49
Zachowajmy proporcje i nie przekładajmy swoich preferencji na preferencje wszystkich ludzi, bo to błąd (bardzo nagminny na forum, ale to zrozumiałe).

Fajnie byłoby gdybyś trzymał się tego co napisałeś, bo cała ta dyskusja rozpoczęła się od Twojego posta o wyższości HD nad fullHD i braku możliwości stabilnego filmowania lustrzanką. Wystarczy, że przyjmiesz do wiadomości, że jest duża grupa ludzi wykorzystujących lustrzanki do filmowania (nie tylko na ślubach). Więcej, są tacy, którzy kupują np 5d mk III, używają go intensywnie, ale nigdy nim zdjęcia nie zrobili.

popi
09-07-2014, 19:21
[...]Nie ukrywam, że ja chcę mieć jak najlepiej głównie dla............. siebie :) No po prostu lubię. Lepiej się wtedy czuję psychicznie[...]

+++

Prawdopodobnie nie potrzebuję Porsche 911, ale... ;)

Irma
09-07-2014, 20:02
Nie ukrywam, że ja chcę mieć jak najlepiej głównie dla............. siebie :) No po prostu lubię. Lepiej się wtedy czuję psychicznie :)

+++

Video jeszcze nigdy nie uzylem, ale kto wie......FHD jakby co jest na pokladzie.

fotomarek_k
09-07-2014, 21:25
Prawdopodobnie nie potrzebuję Porsche 911, ale... :wink: 09-07-2014

Video jeszcze nigdy nie uzylem, ale kto wie......FHD jakby co jest na pokladzie.

Ja nie potrzebuję Porsche 911 i czy to, co jest na pokładzie d800 to FHD- też do końca nie wiem...
Filmowanie działało- sprawdziłem. Jakościowo- Córa stwierdziła, że filmowanie Wnuków telefonem porównywalne :-)

Natomiast super-, hiper-, pro-sprzęcicho już trzeci raz w ciągu roku wylądowało w serwisie, a powinno- również w najbliższy weekend- pracować dla właściciela :-(
P......ć ful-hiperfunkcje- aparat foto ma głownie robić ZADANE zdjęcia...i już :evil:

ps. Tego życzę przyszłym posiadaczom D810- mi na teraz d800ka sporo zgryzot przysparza...

Jacek_Z
10-07-2014, 01:28
Fajnie byłoby gdybyś trzymał się tego co napisałeś, bo cała ta dyskusja rozpoczęła się od Twojego posta o wyższości HD nad fullHD i braku możliwości stabilnego filmowania lustrzanką. [/QUOTE]
Nie przekręcaj moich wypowiedzi. Nie pisałem że HD jest lepsze od FHD i nie pisałem, że nie ma mozliwości stabilizacji, tylko że wymaga ona dodatkowego osprzętu.

Wystarczy, że przyjmiesz do wiadomości, że jest duża grupa ludzi wykorzystujących lustrzanki do filmowania (nie tylko na ślubach). Więcej, są tacy, którzy kupują np 5d mk III, używają go intensywnie, ale nigdy nim zdjęcia nie zrobili.Z tą częscią wypowiedzi się zgadzam. Tylko z faktu, że kilka tysiecy ludzi (w Polsce) tak używa sprzetu nie robi z nich większości, bo kilkadziesiąt tysięcy innych posiadaczy DSLR tego nie używa.

Maciek N
10-07-2014, 10:18
Jeśli ktoś będzie miał w rękach D810 to proszę aby nagrał fragment filmu testując zachowanie AF.

Rossi_PL
10-07-2014, 19:48
Można już pobrać ViewNX 2.10.0 Full Version (https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/61275) - dla D810, stety/niestety zmiany:
"- Picture Control Utility 2 Ver.2.0.0 is installed with the installation of this software. However, Picture Control Utility 2 Ver.2.0.0 cannot be launched from Capture NX or Capture NX 2."
Także pozapisujcie sobie na hddkach i ssdekach "ostatnią" wersję Capture NX 2.4.7 (https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/60008) + wspomniany wyżej VNX;)

Malikus
12-07-2014, 20:10
Teścik D810: LINK (https://www.youtube.com/watch?v=8mBZDDiBPlM)

shaolin
14-07-2014, 07:54
http://cinema.nikonusa.com/directors-cut-debuting-the-nikon-d810-in-sandros-dream-park-film/

Cos dla filmowcow czyli bla bla bla ;)

Śprotek
14-07-2014, 16:53
Wiadomo, kiedy nową matrycę przetestują na DxOMark?

shaolin
14-07-2014, 17:01
Jutro.

Jak zrobia skok we wszystkich parametrach jak A7S w ISO to biore dwie sztuki.

R
14-07-2014, 20:14
kuuuurde Mao! nie mozna tak, dlaczego mnie uprzedziles i napisales "jutro"? to moja kwestia byla :mrgreen:

ps czytales ze coste concordie podnosza ;)

shaolin
15-07-2014, 00:52
Jak masz tempo jak D800 to co sie dziwisz, ze wszyscy Cie wyprzedzaja :razz: :mrgreen: I nie czytalem, myslalem ze juz dawno przerobili ja na zyletki... ale w sumie to nie Polska.

fotopstryk6x6
15-07-2014, 07:56
To bardzo dobrze że nasi japońscy bracia z firm N i C tak bardzo starają się zaspokoić nasze zapotrzebowanie na sprzęt, do tworzenia przez nas rzeczy wielkich.
Jakoś druga strona edycyjna, nie nadąża za postępem, czekam na monitory o rozdzielczości matrycy, na super drukarki do zdjęć czy też laby, które pokażą to wszystko co sfotografowaliśmy, na wydrukach czy też zdjęciach.

Bo póki co nawet moje wysłużone D-200, D-300 i D-700 mają się całkiem, całkiem, w konfrontacji z drugą stroną kija, czyli edycją.

Do znudzenie będę cytował Dederkę, że najlepszy aparat to aparat nie zepsuty, i kogoś tam, że o tym czego brakowało D-800, dowiedzieliśmy się przy premierze następcy, czyli D - 810.
I tak dalej i tak dalej.

A zdjęcia byle jakie i tak dominują nad wybitnymi, co w galeriach tu piszących, również zaobserwować można.

Jachu
15-07-2014, 08:06
Jest instrukcja TUTAJ (http://download3.nikonimglib.com/archive1/4HzQe00qsM7001gG7fK08fJyUQ78/D810FM_DL%28Pl%2901.pdf)

PanAmeba
15-07-2014, 15:27
W AB Foto już jest na stronie:

http://abfoto.pl/lustrzanki-nikon-nikon-d810-body-dystrybucja-nikon-polska-2-lata-gwarancji-o_l_2_2698.html

shaolin
15-07-2014, 15:33
U mnie jest od dawna w sklepach do zamowienia... Srednio krzycza 9800, a za D800 chca jakies marne grosze :twisted:

Pawel Pawlak
15-07-2014, 15:38
u nas zawsze będzie cena jedna z wyższych, bo mamy niezwykle pazerne państwo.

marcin szyszkowski
15-07-2014, 15:45
U mnie jest od dawna w sklepach do zamowienia... Srednio krzycza 9800, a za D800 chca jakies marne grosze :twisted:
Co rozumiesz pisząc marne grosze?

djhonda
15-07-2014, 15:53
U mnie nowe d800e ale sprowadzane z Europy na ebayu po 2399 USD.
Mocno sie zastanawiam nad powrotem do lustra...

shaolin
15-07-2014, 15:54
Na upartego mozna wyszarpac ponizej 7k (import z HK), a w sensownym sklepie ~7.6-8k to standardowa cena.

djhonda u Ciebie w Warszawie czy w USA? Bo jak dalej jestes w USA to sobie popraw miasto w profilu.

fotopstryk6x6
15-07-2014, 22:00
Nowe - Pełna wersja programu Capture NX-D 1.0.0

15-07-2014

http://nikonimglib.com/ncnxd/index_en_eur.html#os-windows

sailor
16-07-2014, 02:16
Cos dla filmowcow czyli bla bla bla ;)

tutaj ladniejsze moim zdaniem :)
http://vimeo.com/100637486

shaolin
16-07-2014, 03:09
O, juz dali. Ostatnio byl tylko teaser wiec nie wrzucalem. Ide ogladac!

EDIT: Bardzo przyjemna produkcja, ale to oczywiscie nie jest zasluga D810 tylko tworcow ;)

fafniak
16-07-2014, 07:38

Zdjęciowo bardzo przyjemne.
Nie rozumiem tylko dlaczego 80% zdjęć musiało być "na ruchu" a 98%% zwolnionych :)
To już manieryzm ;)
czy już wiadomo którym przyciskiem robi sie powiększenie obrazu w czasie filmowania ?

shaolin
16-07-2014, 07:51
Marcinie te slo-mo wrzutki to pewnie dlatego, ze chcieli pokazac 1080p60fps ;)

fafniak
16-07-2014, 08:04
Marcinie te slo-mo wrzutki to pewnie dlatego, ze chcieli pokazac 1080p60fps ;)
Nie no.. zdaję sobie sprawę... Także z tego że klient nasz pan - płaci to i wymaga.
Po prostu jest tego zbyt duzo - pojedynczo każde z tych ujęc się broni - zmontowane w całość - trochę męczy

shaolin
16-07-2014, 08:05
Dziadzio stary to wszystko wolniej sie dzieje... daj szanse! :mrgreen:

fafniak
16-07-2014, 08:15
Dziadzio jest cudowny
cudowna sceneria
chciałbym zobaczyc to zmontowane w wersji autorskiej ;)

rotor
16-07-2014, 09:29
Nowe - Pełna wersja programu Capture NX-D 1.0.0

15-07-2014

http://nikonimglib.com/ncnxd/index_e...tml#os-windows (http://nikonimglib.com/ncnxd/index_e...tml#os-windows)

wie ktoś, czy przy instalacji tego programu, można równolegle używać ViewNX i NX2 ?
czy je podczas instalacji zamienia? jeden albo drugi, albo oba na raz ???

chciałbym potestować NXD, ale nie chcę pozbywać się obecnych programów na których obrabiam

stig
16-07-2014, 09:34
Można. Nie kolidują.

rotor
16-07-2014, 09:59
dzięki za odpowiedź,

sailor
16-07-2014, 10:11
Po prostu jest tego zbyt duzo
zachlysniecie sie nowinka .. jak zawsze :) przejdzie z czasem :P

HYPER
16-07-2014, 11:58
w AB foto juz go maja na stanie z tego co widac na stronie www. Kto dzis smiga do sklepu? przyznac sie ;)

Yanis
16-07-2014, 12:13
w AB foto juz go maja na stanie z tego co widac na stronie www. Kto dzis smiga do sklepu? przyznac sie ;)

Ja zamówiłem wczoraj (w piątek lub w poniedziałek odbiór). Ale w żadne testy filmowania nie będę się bawił. D800 używam od 2-óch lat i nigdy nim nic nie filmowałem. Nie znam się, nie orientuję się... :mrgreen:
Może uda mi się go przetestować na Redbulu w Gdyni w przyszły weekend (spotterka).

rotor
16-07-2014, 12:21
wziąłeś jako drugi korpus, czy "apgrejd" ? / jak to drugie, mógłbyś w dwóch zdaniach powiedzieć, co Cię skłoniło do wymiany? (pytam bez złośliwości), coś tam słyszałem o wadach D800, ciekaw jestem czy one są własnie przyczyną Twojej decyzji

MstrG
16-07-2014, 12:23
wziąłeś jako drugi korpus, czy "apgrejd" ? / jak to drugie, mógłbyś w dwóch zdaniach powiedzieć, co Cię skłoniło do wymiany? (pytam bez złośliwości), coś tam słyszałem o wadach D800, ciekaw jestem czy one są własnie przyczyną Twojej decyzji

Myślę, że gdyby nie był zadowolony z D800, to by nie kupował praktycznie w ciemno D810 ;)

paul klacska
16-07-2014, 12:29
Myślę, że gdyby nie był zadowolony z D800, to by nie kupował praktycznie w ciemno D810 ;)

Ja też zamówiłem swój drugi korpus,tylko że pierwszy to D600. Więc raczej gorzej napewno nie będzie.
Rozmawiałem z ABfoto, sklepy dostaną dzisiaj a od jutra sprzedaż.

rotor
16-07-2014, 12:32

noo niekoniecznie, bo przecież i tak nie ma na co innego wymienić (zakładając, że coś tam było nie tak z D800),
ale zaczekajmy na opinie pytanego kolegi ..

Yanis
16-07-2014, 12:37

Przyznaję, że D800 musiałem kalibrować po zakupie. Ale od tamtego czasu (ponad rok temu) nie mam żadnych problemów (fotografuję głównie spotterkę). Muszę dokupić drugie body, bo na pokazach ciągle żonglowałem pomiędzy 600VR i 70-200 i mnie to irytowało (czyszczenie sprzętu praktycznie po każdym dniu focenia). Myślałem o jakimś solidnym DX-ie, ale na chwilę obecną nie ma w tej materii żadnej alternatywy. Miał by D800E, ale skoro jest coś ciut bardziej szybkostrzelnego...
Mam obawy co do tej puszki. Ale wychodzę z założenia, że skoro serwis poradził sobie z D800, to czemu miałby nie dać rady z D810...

Rotor... Z D800 jestem bardzo zadowolony (po kalibracji) i ciągle będę na nim pracował. Do minusów zaliczyłbym jedynie pojawiające się czasem plamy oleju na matrycy. Ale ten korpus z założenia jest studyjniakiem, więc po całodniowym strzelaniu seriami na pokazach mu to wybaczam. W codziennym użytkowaniu nie mam tego problemu. A posiadam jeden z wczesnych egzemplarzy (sprowadzany z Niemiec w czasach, gdy w Polsce kosztowały jeszcze około 13 tys.)

rotor
16-07-2014, 12:51
ok, dzięki

genghiskhan
16-07-2014, 14:19
Zapraszam do mnie na bloga jutro - będą pierwsze wrażenia. Z rana o 9 jadę odebrać zamówionego D810, będzie małe porównanie do D700, sameple - jpegi i rawy + może jakieś statyczne video :)

Czy ktoś jeszcze zamówił i będzie jutro miał?:)

Zelber
16-07-2014, 16:52
Zapraszam do mnie na bloga jutro - będą pierwsze wrażenia. Z rana o 9 jadę odebrać zamówionego D810, będzie małe porównanie do D700, sameple - jpegi i rawy + może jakieś statyczne video :)

W miarę możliwości poprosiłbym też o coś z ISO 12800-51200.

paul klacska
16-07-2014, 18:15

Zamówiłem na jutro ale nie wiem czy znajdę czas by odebrać.

djhonda
16-07-2014, 20:34
Są juz pierwsze sample na rożnych ISO:
http://m.dc.watch.impress.co.jp/docs/review/newproduct/20140714_657693.html

Do 6400 wyglada malinowo.

Jacek_Z
16-07-2014, 20:40
Jak zwykle testowanie studyjnego body zaczyna się od sprawdzania ISO 51200 ;)

genghiskhan
16-07-2014, 20:52
no nie tak całkiem studyjne jakim było chociażby d3x :)

Pawel Pawlak
16-07-2014, 20:58
Jacek, ale D810 nie jest przedstawiany jako body studyjny. Raczej jako bardzo uniwersalny korpus :)

Zelber
16-07-2014, 21:35
A co jeżeli powiem, że D810 chciałbym wykorzystywać do reporterki?;)

MstrG
16-07-2014, 21:38
A co jeżeli powiem, że D810 chciałbym wykorzystywać do reporterki?;)

Jakiś reportaż w studio najwyżej ;) ostatecznie backstage ;)

Jacek_Z
16-07-2014, 22:50
A co jeżeli powiem, że D810 chciałbym wykorzystywać do reporterki?;)Nic. Właściciele mogą robić co chcą :)
Napisze tak: Ferrari można przewieźć skrzynkę ziemniaków, a ciężarówkami można się ścigać.

Pawel Pawlak
16-07-2014, 22:54
D810 jeszcze bardziej niż d800 się do reporterki nada (jeśli kogoś nie przerazi wielkość plików), ale nie sądzę żeby iso51200 można było traktować inaczej niż dokumentacyjnie ;)

Nic. Właściciele mogą robić co chcą :)
Napisze tak: Ferrari można przewieźć skrzynkę ziemniaków, a ciężarówkami można się ścigać.

Jasne... zapewne dla studyjnych nikon zwiększył szybkość, rozbudował AF w tryb zwiększający pewność śledzenia ostrości w serii, zwiększył bufor do wielkości która zawstydza D3s-a.
Może napisz co powoduje że to korpus tylko studyjny ?

Fatman
16-07-2014, 23:03

NO !!!!!!! Imponujące, praktycznie ani grama mory i aliasingu (właściwie tylko ciuteczek aliasingu w jednej scenie, ale to moje czepialstwo straszne i tyle). Niesamowity detal i to w 50/60p w 1080p. Jestem pod bardzo pozytywnym wrażeniem.

Nikonie -dlaczego tak późno ?

dem
16-07-2014, 23:26
Nikonie -dlaczego tak późno ?

Żeby zagrać na nosie tych, którzy uciekli do C? ;) Bez urazy oczywiście.. tak sobie żartuję na dobranoc.

Fatman
16-07-2014, 23:30
Ale wiesz, tak w sumie to oni bardziej sobie na nosie zagrali, niż tym co uciekli ;) (bo ci co uciekli pieniążki zostawili u konkurencji.....).

No i niestety to i tak "łabędzi śpiew" obecnie :(

Jacek_Z
16-07-2014, 23:36
Może napisz co powoduje że to korpus tylko studyjny ?Gdzie napisałem, że tylko? Predysponowany do studia.
Producenci starają się robić body bardziej uniwersalne by nie zawężać kręgu odbiorców - to nie w ich interesie.
AF jest potrzebny także "studyjniakom". Słowo "studyjny" jest bardzo mylące, bo ukierunkowuje tych co je słyszą na to, że to body będzie używane w 4 ścianach studia. Tymczasem chodzi o body używane w fotografii reklamowej. Którą się robi częściej poza studiem, niż w nim. We wnętrzach, w plenerze itd. Czasami także fotografując szybki ruch.
Body "studyjne" charakteryzuje niskie ISO bazowe, dużo Mpx, niestety w konsekwencji kosztem fps, co jest uważane jako mniej istotne od wczesniej wymienionych rzeczy. W odróznieniu od body reporterskich, które mają dużo fps, kosztem ilości Mpx. I nie muszą mieć niskiego ISO bazowego (jak D3 - ISO 200). Mają też uszczelnienia, solidną budowę itd co znowu jets drugorzędne (co nie znaczy, że niepożądane) w body "studyjnym". Reporterski jest D4, D800 (i jego klony) "studyjne". Myślę, że producent nawet celowo nie chce oficjalnie przedstawiac tak tego body, żeby nie zniechęcic innych, bo studyjniacy to mniejszość, a Nikon chce miec wielu kupców na body serii Dxxx.
Oczywiście w naszych realiach (ale i nie tylko naszych) to body będzie bardzo uniwersalnie wykorzystywane. Przy naszym kombinowaniu jak tu zaoszczędzić jest to dla mnie absolutnie zrozumiałe. Tym bardziej, że przeciętne dochody mamy takie, jakie mamy (i na D4 wielu z nas nie stać).

PS - żeby nie było że kombinowanie uważam za coś złego. Mogłem użyć słowa zaradność :)
Ja sam bardzo duzo kombinuję np ze światłami (samoróbki rozpraszaczy) w studiu ;)

kichu
16-07-2014, 23:45
Jacus, ale Twoje zaszufladkowanie wynika ze spojrzenia na poprzednie body Nikona. A D810 jest body, ktore tak naprawde posiada specyfikacja rozwalającą w wielu aspektach wczesniejsze puszki Nikona i to zarowno te studyjne (D3x) jak i reporterskie (D700) :)

Fatman
16-07-2014, 23:46
Jacus, ale Twoje zaszufladkowanie wynika ze spojrzenia na poprzednie body Nikona. A D810 jest body, ktore tak naprawde posiada specyfikacja rozwalającą w wielu aspektach wczesniejsze puszki Nikona i to zarowno te studyjne (D3x) jak i reporterskie (D700) :)

I filmowe ( XXX -w miejsce x wstaw dowolną puszkę Nikona) ;)

Jacek_Z
17-07-2014, 00:18
Jacus, ale Twoje zaszufladkowanie wynika ze spojrzenia na poprzednie body Nikona. A D810 jest body, ktore tak naprawde posiada specyfikacja rozwalającą w wielu aspektach wczesniejsze puszki Nikona i to zarowno te studyjne (D3x) jak i reporterskie (D700) :)To nie jest żadne moje zaszufladkowanie. Nie spojrzenie na poprzednie body, a na historię fotografii, jej rozwój, na cechy sprzetu. Nie odwracajmy kota ogonem.

D810 jest lepszym body "studyjnym" od D3x, to naturalne - minęło parę lat. Jest lepszym studyjnym niz był D700, który nie był studyjny wcale (mimo, że ja go w studiu używałem!). I jest gorszym body pod kątem ilości fps na pełnej klatce - z D700 z gripem i innym zasilaniem można było zrobić więcej. To podstawowy wyróżnik body reporterskiego.
Ja uzywałem reporterskiego D700 do studia, inni będa używać studyjnego D810 do reporterki. Takie zycie. Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma :) Czy jakoś tak ;) Względy finansowe nie zmienią tego do czego sa predysponowane body. Tez używałem aparatu (2 lata D700) nie do tego do czego był predysponowany i wiem, że się da.

morzon
17-07-2014, 00:22
Tak się zastanawiam jak będzie wyglądała cena D810 za jakieś pół roku mniej więcej. Czy zejdzie do poziomu obecnej ceny D800, ew w okolice 10k? Na chwilę obecną cena 810 to ok 13k zł, a D610 to ok 6kzł... jest pomiędzy nimi ogromna przepaść cenowa, nie sądzę by taka się utrzymała na długo. Jest co prawda DF, ale zasadniczo jest to dość specyficzna pucha, na pewno nie dla mainstreamowego klienta.

Zelber
17-07-2014, 00:32
Tak się zastanawiam jak będzie wyglądała cena D810 za jakieś pół roku mniej więcej. Czy zejdzie do poziomu obecnej ceny D800, ew w okolice 10k? Na chwilę obecną cena 810 to ok 13k zł, a D610 to ok 6kzł... jest pomiędzy nimi ogromna przepaść cenowa, nie sądzę by taka się utrzymała na długo. Jest co prawda DF, ale zasadniczo jest to dość specyficzna pucha, na pewno nie dla mainstreamowego klienta.

D800 na zachodzie 3000$
D810 na zachodzie 3300$

D800 w Polsce 8800 zł
D810 w Polsce 13300 zł

Jak dla mnie jest to chore...

Jacek_Z
17-07-2014, 00:34
D800 czy D800E, bo to róznica.

Zelber
17-07-2014, 00:40
Zwykła D800 bez E

D800E 3300$/11300 zł.
D610 2000$/6200 zł

Naprawdę nie potrafię się w takiej sytuacji nie czuć dymany przez NP/sklepy, jeżeli za polską instrukcję muszę dopłacać 2-3 tysiące złotych.

morzon
17-07-2014, 00:43
Hmm, za granicą nie sprawdzałem. Faktycznie wygląda to słabo :/ Niestety nadal średnio mnie to cieszy, bo chciałbym kupić z fakturą w PL normalnie...

zoom2
17-07-2014, 00:43
@S4INT myślę , że poziomu D800 nie osiągnie , bo 800 setka jest za tania jak na swoj segment.
Ale 10 tysiecy to bardzo realna cena i tak pewnie bedzie.

Jacek_Z
17-07-2014, 01:14
To ile kosztuje na zachodzie D800E? Bo w Polsce jest znacząco droższa. Czyżby D800E było droższe od D810? To nie ma sensu.

D810 jest następcą D800E (bo brak filtra AA), a nie D800.

sailor
17-07-2014, 01:17

d3x to puszka z 2008 roku, jak na tamte czasy jakosciowo nie majaca konkurencji na rynku i spokojnie konkurujaca ze srednioformatowa minolta zd przy cenie nizszej od niej o polowe, choc dla ludzi fotografujacych malym obrazkiem w cenie nadal zabojczej
d700 to tez puszka z 2008 - teoretycznie dla zaawansowanych amatorow a w praktyce swietne drugie body zawodowe w krajach plcacych normalne stawki za zdjecia oraz podstawowe reklmowe/studyjne/slubne/reportazowe w krajach biednych jak Polska

d800/810 to puszki bedace uklonem w strone fotografow studyjnych/reklamowych - niskie iso, ktorego tak bardzo brakowalo w poprzednich puszkach, brak wielu fps (przy wielkim lamencie fotografow slubnych), swietne oddanie detalu oraz duza matryca.
porownanie tych modeli i twierdzenie ze sa lepsze od puszek sprzed 6 lat jest wybacz okreslenie - bezsensowne. zdziwilbym sie bardzo gdyby okazalo sie ze puszka po 6 latach jest gorsza :D

to ze puszka jest bardziej uniwersalna to jak napisal Jacek posuniecie producenta by sprzedac jak najwiecej. imho sluszne jedynie czesciowo. ja nie pogniewalbym sie na wieksze rozdzielenie reporterka/studio. co nie zmienia faktu ze 800/810 to najbardziej *studyjne puszki cyfrowe jakie nikon wypuscil.

* przez studyjne rozumiem ogolnie okreslana branze reklamowa/modowa

shaolin
17-07-2014, 01:50

Jacku nie marudz :mrgreen:

Wpadaj do mnie za te 3k, ktore musisz doplacic w PL.

Co do studyjnosci to tak naprawde, zaden DSLR nie powinien byc nazywany body studyjnym bo to domena sredniego formatu :twisted: A, ze teraz obrazkiem DSLRy doganiaja to inna sprawa. Koniec dyskusji!

Sample ok, nawet matryca w miare czysta :mrgreen:

Jacek_Z
17-07-2014, 01:57
No i tu masz trochę (a nawet sporo) racji. Za analoga studyjne były MF, bo miały więcej detalu. Jeszcze bardziej studyjne były LF ;)
Ale nie oszukujmy się, mały obrazek też jednak był uzywany w studiu. Za analoga też. Wszystko zależało od wymagań.
Stąd ja chcę wiele Mpx, ale chcę też sRAW. Nie oddaję zdjęć w jakości wyższej niż chce/płaci klient.

shaolin
17-07-2014, 02:35
Ja zawsze mam racje :mrgreen:

To czekamy na pierwsze NEFy, chlopaki nie dajcie nam dlugo czekac dzis!

tilt
17-07-2014, 06:46
D800 na zachodzie 3000$
D810 na zachodzie 3300$

D800 w Polsce 8800 zł
D810 w Polsce 13300 zł

To Cie pociesze, ze w NO:
D810 rownowartosc 14100 PLN
D800 rownowartosc 9200 PLN...

shaolin
17-07-2014, 06:58
Ja juz mowilem ale powiem jeszcze raz, zeby Was podenerwowac :twisted:

D810 - 9600-10000PLN
D800 - 7000-8500PLN

A D800E w okolicach D810...

:twisted:

rob_ix
17-07-2014, 07:35
We francji :

D810-3190 euro, co daje cene okolo 13tys zl w zaleznosci od kursu?

MstrG
17-07-2014, 07:43
D800 na zachodzie 3000$
D810 na zachodzie 3300$

D800 w Polsce 8800 zł
D810 w Polsce 13300 zł

Gdzie na zachodzie D810 jest za 3300$?
Cena D800 u nas jest niska, no ale to chyba dobrze?

genghiskhan
17-07-2014, 08:09
Dobra chłopy - jadę do sklepu, odezwę się za kilka godzin z pierwszymi informacjami z pierwszej ręki :D

Andrzej1974
17-07-2014, 08:23
Dobra chłopy - jadę do sklepu, odezwę się za kilka godzin z pierwszymi informacjami z pierwszej ręki :D

Szybko wróciłeś z tego sklepu, że już wpisałeś sobie D810 w stopkę... ;-)

Seś@
17-07-2014, 09:36
Szybko wróciłeś z tego sklepu, że już wpisałeś sobie D810 w stopkę... ;-)
Jak się ma już kasę na body, to w stopkę już sprzęcior można wpisać ;-)

shaolin
17-07-2014, 09:38
Gdyby tak bylo to bym mial najdluzsza stopke na swiecie... :twisted:

I info za pare godzin? Gdzie ten sklep? W Uzbekistanie? Dawaj fotyyyyyyy lobuzie! :twisted:

tk422
17-07-2014, 09:41
Czołem Chłopaki, czy może ktoś wie czy w Trójmieście można gdzieś dostać od ręki D810?

sailor
17-07-2014, 10:02
Co do studyjnosci to tak naprawde, zaden DSLR nie powinien byc nazywany body studyjnym bo to domena sredniego formatu

od zawsze byl uzywany w foto reklamowej wiec to troche herezja :D

Ja zawsze mam racje :mrgreen:

z wyjatkiem przypadkow kiedy nie masz racji :P

shaolin
17-07-2014, 10:04
od zawsze byl uzywany w foto reklamowej wiec to troche herezja :D

Chyba przez Ciebie :razz: jak nie bylo DSLRow to tez byly uzywane? :razz: :mrgreen:

Yanis
17-07-2014, 10:35
Czołem Chłopaki, czy może ktoś wie czy w Trójmieście można gdzieś dostać od ręki D810?

Ja zamówiłem w Gdańskim AB-Foto. Podobno ma być jutro do odbioru, ale i tak chyba wezmę w sobotę lub poniedziałek (nie mam ciśnienia na nową puszkę - potrzebuję ją na następny piątek). Wczoraj w sklepie mówili, że dostaną dwie sztuki, ale obie już zaklepane przez klientów.

genghiskhan
17-07-2014, 11:15
No to ja już mam, ale trochę potrwa zanim coś wrzucę - aku się ładuje :)

shaolin
17-07-2014, 11:25
Przeciez aku jest naladowany na tyle, zeby zrobic zdjecia i nam dac... eh... :razz: :mrgreen:

TOP67
17-07-2014, 11:25
D800 na zachodzie 3000$
D810 na zachodzie 3300$

D800 w Polsce 8800 zł
D810 w Polsce 13300 zł

Ale co? Że D800 jest u nas za tanie?

8800 zł/3000$=2.93 zł za dolara

shaolin
17-07-2014, 11:28
Raczej, ze roznica miedzy D800 i D810 w cenach na zachodzie jest troche inna niz w PL ;)

MstrG
17-07-2014, 11:36
Ale co? Że D800 jest u nas za tanie?

8800 zł/3000$=2.93 zł za dolara

3300$ * 2.93 za dolara=9669zł - tyle powinien u nas kosztować D810 ;) ;) ;)
Do tego cashback 600zł dla betatesterów - to nowy model i jeszcze do końca nie wykryto wszystkich wad. Jak minie podatek od nowości powinien kosztować jakieś 7000zł ;)

sailor
17-07-2014, 11:40
Chyba przez Ciebie :razz: jak nie bylo DSLRow to tez byly uzywane? :razz: :mrgreen:
owszem. jak nie bylo dslrow to rowniez byly uzywane. rzadziej ale jednak.
oto chocby maestro Bert Stern i nasjlynniejsza sesja Marilyn Monroe

http://cdn.theatlantic.com/static/mt/assets/culture_test/bert%20stern%20marilyn%20650.jpg
źródło (http://cdn.theatlantic.com/static/mt/assets/culture_test/bert%20stern%20marilyn%20650.jpg)

przeprosiny przyjete :P

shaolin
17-07-2014, 11:53
Hotel Bel-Air raczej ciezko nazwac studiem :razz: ale nie bede sie spieral bo czekam na NEFy :razz:

sailor
17-07-2014, 11:59
Hotel Bel-Air raczej ciezko nazwac studiem :razz: ale nie bede sie spieral bo czekam na NEFy :razz:

Pan czyta to co jest napisane - tak jak Jacek napisal - puszka studyjna jako puszka wykorzystywana w fotografii reklamowej a nie reporterskiej. niby taki mundry a z czytaniem nie halo :P

rob_ix
17-07-2014, 12:13
Raz zamowilem aparat przed jego wyjsciem i byl to moj ostatni raz, teraz juz nie bede testerem darmowym, wole aby to zrobil ktos inny, czekam na opinie pierwszych klientow, oby bylo jak najmniej rozczarowania? :-D

Ketosz
17-07-2014, 12:33
Ja bym się wad za bardzo nie spodziewał, bo to w końcu sytuacja podobna jak D600/D610 - czyli dopracowanie poprzednika z dodaniem kilku funkcji - raczej trudno coś schrzanić, jak sprzęt dokładnie przetestowany, a zmiany niewielkie ;)

MstrG
17-07-2014, 12:34
Ja bym się wad za bardzo nie spodziewał, bo to w końcu sytuacja podobna jak D600/D610 - czyli dopracowanie poprzednika z dodaniem kilku funkcji - raczej trudno coś schrzanić, jak sprzęt dokładnie przetestowany, a zmiany niewielkie ;)

Nie wiesz, że lepsze jest wrogiem dobrego?

Zdebik
17-07-2014, 12:51
Raczej na 99% wszystko powinni byc ok. Jesli tak nie bedzie, Nikon strzeli sobie w stope. A fabryki rownie dobrze beda mogli przeniesc do Republiki Kongo.

Kumpel czeka na pierwsze testy, chce go kupic jednak nie chce byc testerem i zostac w sytuacji ludzi z d600.

Fatman
17-07-2014, 12:57
Raczej na 99% wszystko powinni byc ok. Jesli tak nie bedzie, Nikon strzeli sobie w stope.

To Nikon ma jeszcze jakąś stopę ? Po tylu strzałach, myślałem, że to niemożliwe jest...... ;)

To samo myślałem zaraz po premierze D800 :) Niestety przez ostatnie lata moje zaufanie do firmy Nikon spadło do zera. Uważam, że bezpiecznie będzie można kupić D810 mniej więcej po 2 latach od premiery ;)

Zdebik
17-07-2014, 13:04
W glanach chodza, i fanboje robia swoje.

genghiskhan
17-07-2014, 13:15
No i pięknie adobe jeszcze nie wypuściło wsparcia do ACR i nie czyta mi rawów z d810 :D

dem
17-07-2014, 13:17
DNG Converter (http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5794)?

juggler
17-07-2014, 13:18
To dawaj linki do nefów!!!!

sailor
17-07-2014, 13:20
To Nikon ma jeszcze jakąś stopę ? Po tylu strzałach, myślałem, że to niemożliwe jest...... ;)
To samo myślałem zaraz po premierze D800 :) Niestety przez ostatnie lata moje zaufanie do firmy Nikon spadło do zera. Uważam, że bezpiecznie będzie można kupić D810 mniej więcej po 2 latach od premiery ;)

przesadzasz troche :) kazda korporacja ma swoj lepszy i gorszy czas - a trzeba przyznac ze ty miales wyjatkowego pecha.
ale fakt faktem - poza d70 kupionym dwa dni po premierze ja kupuje puszki mniej wiecej pol roku po zaprezentowaniu modelu. to bezpieczny termin :) a i cena schodzi do przyzwoitych rozmiarow

Zdebik
17-07-2014, 13:22
Na ISO 64, ciekawy jestem DR.

genghiskhan
17-07-2014, 13:26
Wieczorkiem wpadnijcie do mnie, wrzucę jakieś sample. Teraz muszę niestety uciekać - rodzinka wzywa :)

http://www.lukaszsulka.com/2014/07/nikon-d810-pierwsze-wrazenia-sample-zdjecia-i-wideo-testowe/

fotomarek_k
17-07-2014, 13:28
Cytat:
Napisał Zdebik
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3400435#post3400435)
Raczej na 99% wszystko powinni byc ok. Jesli tak nie bedzie, Nikon strzeli sobie w stope.

To Nikon ma jeszcze jakąś stopę ? Po tylu strzałach, myślałem, że to niemożliwe jest...... :wink:

To samo myślałem zaraz po premierze D800 :smile: Niestety przez ostatnie lata moje zaufanie do firmy Nikon spadło do zera. Uważam, że bezpiecznie będzie można kupić D810 mniej więcej po 2 latach od premiery :wink:

Nie chciałem peszyć pierwszych nabywców 810ki, ale...
Podpisuję się pod powyższym tekstem Fatmana. Swoją 800kę kupiłem jakieś 1,5 roku od premiery i obecnie czekam na kuriera, który wiezie mi aparat z serwisu (już dzwonił- ura, ura, ura! :-P) Po trzecim, przeszło dwutygodniowym tam pobycie :mrgreen:
Trzymam kciuki za nabywców- przecież jeszcze niedawno N to był pewniak jakościowy, więc dlaczego nie miałoby znów tak być..

ps. Mam nadzieję, że -jak zapewniała miła Pani z serwisu- mój d800 działa ok. Jeśli nie, to wypłaczę się wam w wątku o autofokusie :oops:

genghiskhan
17-07-2014, 13:31
D810 jest poprawioną D800/D800E więc myślę, że już zadbali o to żeby na wstępie wszystko było okej :) Jednak D800 to była zupełnie nowa puszka i pewne rzeczy mogły powychodzić ;)

rotor
17-07-2014, 13:33
Po trzecim, przeszło dwutygodniowym tam pobycie :mrgreen:

ps. Mam nadzieję, że -jak zapewniała miła Pani z serwisu- mój d800 działa ok. Jeśli nie, to wypłaczę się wam w wątku o autofokusie :oops:

trzeci raz na to samo był w serwisie?.. później to juz tylko chyba wymiana, albo zwrot gotówki ?..
(nie czytałem co tam napisano w gwarancji)

Zdebik
17-07-2014, 13:35
D810 jest poprawioną D800/D800E więc myślę, że już zadbali o to żeby na wstępie wszystko było okej :) Jednak D800 to była zupełnie nowa puszka i pewne rzeczy mogły powychodzić ;)

Jak nie patrzec, najgorsze juz chyba za "Wami".

MstrG
17-07-2014, 13:37
trzeci raz na to samo był w serwisie?.. później to juz tylko chyba wymiana, albo zwrot gotówki ?..
(nie czytałem co tam napisano w gwarancji)

Tak, wymieniają na D810 ;)
Nie rozwijajcie wątku naprawy D800 w tym temacie.

genghiskhan
17-07-2014, 13:40
sampelek na szybko, konwersja rawa w viewnx2 na tiffa i na jpega :)

http://lukaszsulka.com/d810/d810%20sample%20iso%206400%20high%20iso%20sample%2 0zdj%C4%99cie%20testowe%20nikon%20d810.jpg

morzon
17-07-2014, 13:44
sampelek na szybko, konwersja rawa w viewnx2 na tiffa i na jpega :)

http://lukaszsulka.com/d810/d810%20sample%20iso%206400%20high%20iso%20sample%2 0zdj%C4%99cie%20testowe%20nikon%20d810.jpg

Jakieś odszumiania miałeś włączone? Bo jakiś rozciapany ten obrazek, u mnie w D800 mam wrażenie, że jest bardziej zaszumione ale i bardziej detaliczne, bez tej ciapy.

Fatman
17-07-2014, 13:46
przesadzasz troche :)

Moment, sprawdzę stan konta po ostatniej dawce zaufania dla firmy Nikon....................

..................... cholera niestety nie, jednak nie przesadzam :( Nadal bardzo mnie boli ile kasy na tym zaufaniu straciłem :(

[dopisane]

No dobra, troszkę żartowałem, pewno że wszyscy zaliczają wpady (a ja te wpady przyciągam jak magnes ;) ). Na razie liczy się jdano, mamy już pierwszego testera, prosimy o NEFy, dużo NEFów i filmy. Bardzo proszę o filmy :-)

A jak ktoś z Łodzi będzie miał D810, to zapraszam na wspólne spotkanie, porównanie do D800 i 5D3. Zrobimy przecudowne testy, konfrontacje i porównania. Wszyscy onaniści sprzętowi (za mną na czele :D ) będą wdzięczni :)

witboy
17-07-2014, 13:48
no jak na 6400 wyglada calkiem zacnie

shaolin
17-07-2014, 13:59
Pan czyta to co jest napisane - tak jak Jacek napisal - puszka studyjna jako puszka wykorzystywana w fotografii reklamowej a nie reporterskiej. niby taki mundry a z czytaniem nie halo :P

Dobra, znalazlem to co napisal Jacek, a do czego Ty sie odnosisz. Ja sie odnosilem do pozniejszych postow bo tamten przeoczylem :razz: przeprosiny juz se przyjales :razz: :mrgreen:

Czekamy na wiecej sampli bo jeden JPG to troche malo :razz:

genghiskhan
17-07-2014, 14:02
Jakieś odszumiania miałeś włączone? Bo jakiś rozciapany ten obrazek, u mnie w D800 mam wrażenie, że jest bardziej zaszumione ale i bardziej detaliczne, bez tej ciapy.

dopiero naładowałem baterie i ustawiłem wszystko jak trzeba, odszumianie było włączone, no i trzeba też poczekać aż adobe zrobi update camera rawa wtedy można wstawiać "czyste sample"

zaskakujący jest tryb cichy migawki - jak znalazł do kościoła :D
D700 było strasznie słychac :)

http://www.lukaszsulka.com/d810/_SUL0025.NEF - tryb obrazu flat
http://www.lukaszsulka.com/d810/_SUL0026.NEF - tryb obrazu neutral

shaolin
17-07-2014, 14:12
Jezeli jest tak cicho jak w np. 6D to juz jest dobrze. Tryb cichy w takim przykladowym D3s to jakis zart.

morzon
17-07-2014, 14:13
Jezeli jest tak cicho jak w np. 6D to juz jest dobrze. Tryb cichy w takim przykladowym D3s to jakis zart.

W d800 też kpina. Ciekaw jestem czy coś zmienili teraz. Najlepszy cichy tryb jaki do tej pory widziałem to w 5d3 - cholernie chętnie bym coś takiego zobaczył w nikonie.

shaolin
17-07-2014, 14:16
Ja widzialem lepszy w X100s :razz: tylko tam nie ma trybu cichego, tam po prostu jest cicho :mrgreen:

Michal_C
17-07-2014, 14:30
genghiskhan (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=29806) a nie możesz zapisywać zdjęć do TIFF'a?

genghiskhan
17-07-2014, 14:36
genghiskhan (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=29806) a nie możesz zapisywać zdjęć do TIFF'a?

mogę, zajmują 200mb...

Michal_C
17-07-2014, 14:48
Aha, ok!

stig
17-07-2014, 15:04
mogę, zajmują 200mb...Może po prostu zapisz w 8 bpc (a nie w 16) i z kompresją LZW. Zajmą jakieś max 35-45 MB.

genghiskhan
17-07-2014, 15:10
Wiem, że słabe, ale nie mam czasu aby skręcić coś bardziej sensownego:
1080p 60kl/s sigma 35mm 1.4 DG :)

https://www.youtube.com/watch?v=iPHl7tP6y38

shaolin
17-07-2014, 15:13
Jak mozesz to wrzuc zrodlowy plik dla Fatmana na serwer, dostaniesz czapke :mrgreen:

genghiskhan
17-07-2014, 15:16
Co gdzie jak, mnie tu dawno nie było, jak chcecie na hosting to dajcie jakieś namiary;)
Maila i poślę wetransferem i już sobie wrzucicie :)

morzon
17-07-2014, 15:17
Statyka było nagrać, bo z takiej trzęsirączki to za wiele nie widać ;)

MstrG
17-07-2014, 15:18
Co gdzie jak, mnie tu dawno nie było, jak chcecie na hosting to dajcie jakieś namiary;)
Maila i poślę wetransferem i już sobie wrzucicie :)

Na swojego ftp, chyba, że masz jakieś straszne ograniczenia jeśli chodzi o wielkość pliku. Możesz wrzucić też na dropboxa.

rotor
17-07-2014, 15:24
Tak, wymieniają na D810 ;)
Nie rozwijajcie wątku naprawy D800 w tym temacie.

heh, taka Sigma zwraca kasę,
no ale przecież Sigma dopiero zapracowuje sobie na taką "markę" jak Nikon ;)

genghiskhan
17-07-2014, 15:32
Padaka to YT, zrobiłem coś fajniejszego nikkorem 85 1.4 - surówka z karty jest tu:

http://www.lukaszsulka.com/d810/D810%20sample%20video_nikkor%2085%201.4g_1.MOV

shaolin
17-07-2014, 15:38
Balszoje spasiba, Fatman juz wysyla czapke :mrgreen:

Pawel Pawlak
17-07-2014, 15:50
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d810/nikon-d810A7.HTM

genghiskhan
17-07-2014, 15:53
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d810/nikon-d810A7.HTM

jest ogień :)