Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon Df oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7

pastwisko
15-01-2014, 14:48
Przecież 99.9999% głosujących większości tych sprzętów nie miało w ręku.
No ale siła internetu, specyfikacji i testów....

Przecież optyczne to portal czytelników wykresów i tabelek, a nie użytkowników sprzętu fotograficznego. A że przypadkiem testują tam akurat aparaty i obiektywy, no cóż.. akurat tak się złożyło.

karolt
16-01-2014, 15:30
Przecież optyczne to portal czytelników wykresów i tabelek, a nie użytkowników sprzętu fotograficznego. A że przypadkiem testują tam akurat aparaty i obiektywy, no cóż.. akurat tak się złożyło.

Nie zapominaj o lornetkach :-)
A żeby tak nie odpłynąć za bardzo od tematu, to powiem tyle, że odkąd mam tego Df, cały czas go mam przy sobie. Nie zajmuje prawie wcale miejsca w plecaku, wyjęcie go zajmuje parę sekund, jeden "pstryk" i gotowy do pracy. Jak znajdę czas, wrzucę kilka zimowych fotek zrobionych dziś w śnieżną noc. Jak dla mnie, wraca radość fotografowania. W tym sensie hasło "pure photography", z którego można się oczywiście nieco obśmiać, nabiera fajnego sensu.

milczek77
16-01-2014, 15:46
karolt mi również wróciła przyjemność fotografowania :-) tak jak piszesz wielkość jest wielką zaletą. Ja swojego używam głównie z manualną 50.

pastwisko
16-01-2014, 17:16
Ja powiem szczerze, ze jak go zobaczyłem w sklepie to stwierdziłem "ale wielki", no ale mój aktualny aparat wchodzi do kieszeni spodni, wiec DF jest przy nim naprawdę spory.

a__t
17-01-2014, 01:34
Myślę, że przy tym AF i matrycy o takich właściwościach zapomnieli dodać diodę wspomagającą AF. Nie rozumiem tego. D600 przy pomocy tego doświetlenia świetnie sobie radzi AF. A w DF podejrzewam klops. Szkoda.

karolt
17-01-2014, 17:53
Ja powiem szczerze, ze jak go zobaczyłem w sklepie to stwierdziłem "ale wielki", no ale mój aktualny aparat wchodzi do kieszeni spodni, wiec DF jest przy nim naprawdę spory.

Dlatego jeden mój znajomy poszedł krok dalej i zamienił właśnie system Nikona na Fuji X100s.
Ja aż tak odważny nie jestem, dlatego może kiedyś X100s sobie dokupię jako fanaberyjną zabawkę.
Nie żeby Df nie był choć po części fanaberyjną zabawką, ale jednak nie do każdej kieszeni się zmieści.

pastwisko
17-01-2014, 18:59
Ja aż tak odważny nie jestem, dlatego może kiedyś X100s sobie dokupię jako fanaberyjną zabawkę.

Ale czemu fanaberyjną? Ja mam np. jedynie mały kompakt ze stałką i nie uważam żeby to był jakiś ekscentryczny wybór. Brak wyboru, to wbrew pozorom duzo większa swoboda :)

karolt
17-01-2014, 23:21
Ale czemu fanaberyjną?

No bo jak już mam D3s, D700 i Df, to kupowanie X100s inaczej niż fanaberią chyba nazwać nie można :-)

pastwisko
17-01-2014, 23:27
No bo jak już mam D3s, D700 i Df, to kupowanie X100s inaczej niż fanaberią chyba nazwać nie można :-)

a no to faktycznie, w tym sensie to każdy aparat może nią być :)

HiPhoto
18-01-2014, 02:03
Być może 99% ludzi nie miało go w ręku, ale w sumie przecież ci co go mieli, mogą jedynie dodać wrażenia z codziennego używania. A do oceny reszty nie trzeba mieć aparatu w ręku, specyfikacja jest ogólnie dostępna, zdjęcia też.

No i właśnie. Miałem go w ręku jakiś czas temu i... "Good bye my love good bye.."
- płytki i obsmykliwy grip (wprawdzie mając zaplecze obrabiarek CNC, kawałek aluminium/magnezu/tytanu i kostkę twardego drewna tropikalnego potrafiłbym zrobić taki bajer w stylu Haška Lunar, ale wtedy koszt gripa powaliłby cenę body Df nawet u czempionów marketingu Nikona w kategorii 'price as a factor to deserve the Pure Photography' :D )
- 0 (słownie: zero 00/100) możliwości geolokalizacji zdjęć; wykastrowany z gniazda do GP-1. (GELDED = wałaszyć = to chyba ulubione słówko w stajni Nikona => dlaczego wypuszczać na rynek produkt w pełni funkcjonalny, skoro zadowolą się i tak badziewiem wywałaszonym z funkcji?)
- priorytet przysłony obsługiwany w nader praktycznym trybie: "Piszcie do mnie na Berdyczów!" (czyt.: "jak się uparłeś, żeby bawić się GO, to się teraz męcz!") Niewygodne pokrętło, albo przesiadka na stare szkła, na których i tak nie wyostrzysz, vide następny minus.
- niewymienna matówka.

Mają rację ci, co mówią, że ten model Nikona lepiej wychodzi na zdjęciach, niż jak go potrzeba do robienia zdjęć.
Taka jest moja SUBIEKTYWNA opinia.

Jacek_Z
18-01-2014, 13:29
- 0 (słownie: zero 00/100) możliwości geolokalizacji zdjęć; wykastrowany z gniazda do GP-1.
??? geolokalizacja w body jest niepotrzebna, to samo dotyczy przystawki do aparatu. Zjada to dużo prądu, a na wyprawach prąd jest cenny:) Kupuje sie zewnętrzne geolokalizatory, synchronizuje czas aparatu z geolokalizatorem i geotagowanie robi sie w domu.

- priorytet przysłony obsługiwany w nader praktycznym trybie: "Piszcie do mnie na Berdyczów!" (czyt.: "jak się uparłeś, żeby bawić się GO, to się teraz męcz!") Niewygodne pokrętło, albo przesiadka na stare szkła, na których i tak nie wyostrzysz, vide następny minus.??? Olbrzymia ilość optyki z AF z napędem typu śrubokręt to są szkła z pierścieniem przysłon. Sam mam i używam do analogów, które nie mają 2 kółek sterujących.

HiPhoto
18-01-2014, 16:15
??? geolokalizacja w body jest niepotrzebna, to samo dotyczy przystawki do aparatu. Zjada to dużo prądu, a na wyprawach prąd jest cenny:) Kupuje sie zewnętrzne geolokalizatory, synchronizuje czas aparatu z geolokalizatorem i geotagowanie robi sie w domu.

Zgadzam się, że w wyprawach prąd ma swoją cenę. Ale czas spędzony na synchronizacji też. Chciałbym mieć możliwość wyboru: geolokalizacja w trakcie robienia zdjęć vs ex post. Do tego kwestia headingu (azymutu), który jest do rozwiązania tylko przy GPS wbudowanym.
Zresztą geolokalizacja, a raczej jej brak w Nikonach (tych zaawansowanych), to temat na osobny wątek.

??? Olbrzymia ilość optyki z AF z napędem typu śrubokręt to są szkła z pierścieniem przysłon. Sam mam i używam do analogów, które nie mają 2 kółek sterujących.

Jasne. Można używać starych szkieł ze śrubokrętem używanych do analogów (jak i ja robię z moim F90), lub kupić Otus'a ;-) Szkoda, że będzie trudno ostrzyć w MF. Póki co kitowy 1.8/50 do Df'a znów jest gelded ;-)
Jeszcze raz kłania się kwestia usprawiedliwianych marketingowym bełkotem ograniczeń w miejsce pozostawiania użytkownikowi opcji dokonywania wyboru.

A przy tych niedoróbkach czuję się jak II Czeladnik z "Szewców": Mnie się chce ładnych kobiet i dużo piwa. A mogę wypić tylko dwa duże i ciągle z tą Kaśką, ciągle z tą Kaśką — a niech to cholera!… :D

Jacek_Z
18-01-2014, 16:22
Ale czas spędzony na synchronizacji też. ? To jest jednorazowa operacja, zajmuje chwilę.

JK
18-01-2014, 16:35
HiPhoto, nie dyskutuj. Nie ma sensu. Pamiętaj, że ten moderator ma zawsze rację, nawet jak jej nie ma. Jemu to coś nie jest potrzebne (lub tylko nie potrafi z tego korzystać), czyli nikomu nie może być potrzebne. Tak zdecydował i już. Proste?

A to, że Ty chcesz mieć wybór, to tylko taka fanaberia. Jacek_Z wie lepiej.

HiPhoto
18-01-2014, 16:45
? To jest jednorazowa operacja, zajmuje chwilę.
Wprowadzanie azymutów też ;-)
Poza tym, jak sam zauważyłeś, musisz to zrobić "po powrocie do domu". A co, gdy będziesz na Nowej Zelandii? Albo w Puszczy Białowieszczańskiej? Maszynki, które będziesz musiał uruchomić do procesu synchronizacji zeźrą 10x tyle prądu, co ten nieszczęsny, dopinany w gorącej stopce geolokalizator.

Jacek_Z
18-01-2014, 16:53
JK - szkoda, że się tak zachowujesz (mam na mysli też to co odpisałes w poście TOP67 o wyliczaniu ilosci pikseli w cropie). Uważasz, że ustawienie czasu w body to długotwała operacja? Albo że nalezy ją robic przed każdym zdjęciem, bo zegar w body jest mało precyzyjny? Nawet w przypadku pomyłko o kilka sekund, to na jaką odległość w takim czasie przemieści sie fotograf ? (o tyle będą nieprawidłowe współrzędne) To jest szukanie problemów tam, gdzie ich nie ma. Owszem, jesli ktos jest tak superprecyzyjny jak ty, to może powiedzieć, że kilka m to jest niedokładność. Sęk w tym, że będąc upierdliwym idzie sie czepiać niemal wszystkiego i to nawet dotyczy spraw podstawowych - np skala czasów i przysłon. Czy czas 1/125s jest 2x krótszy od czasu 1/60s ?
Dyskutując pewne rzeczy sie przyjmuje i traktuje jako normalne, mimo, że matematyk udowodni, że tak nie jest.

Poza tym, jak sam zauważyłeś, musisz to zrobić "po powrocie do domu". A co, gdy będziesz na Nowej Zelandii? Albo w Puszczy Białowieszczańskiej?Nic. To działa wszędzie. Obojetnie gdzie ma sie dom, gdzie się jedzie itd.

Maszynki, które będziesz musiał uruchomić do procesu synchronizacji zeźrą 10x tyle prądu, co ten nieszczęsny, dopinany w gorącej stopce geolokalizator.W domu, komputer podpięty pod 230V - co cie obchodzi zużycie prądu w domu?

Proponuję rozmowę na temat geolokalizacji prowadzić w wątkach poświęconych temu zagadnieniu. Było to poruszane kilka razy.

pastwisko
18-01-2014, 17:15
Proponuję rozmowę na temat geolokalizacji prowadzić w wątkach poświęconych temu zagadnieniu. Było to poruszane kilka razy.

No ale w ten sposób można by dyskusję o DF rozbić na setki tematów w wątkach o: szklach, matrycach, ergonomii, wysokim iso i zakresie tonalnym... itp. :)

TOP67
18-01-2014, 17:17
To jeszcze ostatni post o geotagowaniu.
Używam do prawie wszystkich zdjęć. Niestety w Nikonie nie ma rozwiązania doskonałego (poza D5300). Po przetestowaniu różnych możliwości zostałem przy zapisywaniu trasy na komórce i synchronizacji po. ViewNX zapisuje dane bezpośrednio do NEF. Inne programy dołączają plik xmp. Nie ma potrzeby ustawiania czasu w aparacie. Wystarczy przy geotagowaniu podać poprawkę.

Miałem moduł GP-1, ale nie sprawdza się, bo bardzo utrudnia włożenie aparatu do torby. Zwłaszcza w body typu D600, D7100 i niższe, bo kabelek wkłada się z boku. Trochę lepiej jest w D700, 800 itp, gdzie kabelek wtyka się od przodu. Ale i tak to co w stopce utrudnia zapakowania aparatu. A wypięcie, powoduje utratę fixa i jest po prostu upierdliwe.

Dosyć dobrym rozwiązaniem jest malutki moduł wpinany wprost w gniazdo wężyka. Ma on w sobie kompas, a dane GPS pobiera z odbiornika przez BT. Ale trzeba pamiętać o ładowaniu dodatkowego odbiornika.

Dlatego czekam na GPS wbudowany w body.

HiPhoto
18-01-2014, 17:32
To jeszcze ostatni post o geotagowaniu.

(...)

Ja też :D

Założyłem nowy wątek jako D800/e wish list

JK
18-01-2014, 18:40
JK - szkoda, że się tak zachowujesz (mam na mysli też to co odpisałes w poście TOP67 o wyliczaniu ilosci pikseli w cropie). .....

Znów lekceważąco oceniasz opinie innych forumowiczów. I to opinie, które jedynie preferują wolność wyboru dla każdego użytkownika, czego oczywiście negować nie warto, bo to jest dziś standardem. Ale ty znów uważasz, że jesteś mądrzejszy i możesz innych pouczać. Tak powinno być? To że masz inne zdanie, nie upoważnia cię do deprecjonowania wypowiedzi innych. Najwyższy czas to zrozumieć.

To może pójdźmy na kompromis. Wy obaj (z TOP67) zmienicie ton wypowiedzi i przyjmiecie, że nie macie monopolu na rację, że nie wszystko wiecie lepiej, że nie macie prawa oceniania potrzeb i preferencji innych użytkowników, a ja nie będę wam wytykał błędów, czasem ewidentnych błędów. Mnie to pasuje. Tylko, czy wam to pasuje?

adamouse
18-01-2014, 18:47
Dosyć dobrym rozwiązaniem jest malutki moduł wpinany wprost w gniazdo wężyka. Ma on w sobie kompas, a dane GPS pobiera z odbiornika przez BT. Ale trzeba pamiętać o ładowaniu dodatkowego odbiornika.

Ja od lat używam turystycznego Garmina (https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/po-szlakach/nieprodukowane/etrex-vista-hcx/prod8703.html) do tego celu (już tego modelu chyba nie robią), później synchronizuję HoudahGeo (http://houdah.com/houdahGeo/).

Ostatnio zamówiłem di-GPS (http://di-gps.com/shop/di-GPS-Professional/di-GPS-Eco-ProFessional-M-PF1-M), nie ma kompasu, ale nie zależy mi na określeniu kierunku, jak już tam wrócę, to może się zorientuję, w którą stronę robiłem zdjęcia ;)

Za to Solmeta (http://www.solmeta.com/Product/show/id/2) ma wbudowany kompas, ale ja chciałem bez kabelka, a na kompasie mi nie zależało.

Jeśli to kogoś interesuje, to dam znać, jak się to cudo sprawuje. Na razie czekam na przesyłkę z HK.

jo44
18-01-2014, 19:41
Ostatnio zamówiłem di-GPS (http://di-gps.com/shop/di-GPS-Professional/di-GPS-Eco-ProFessional-M-PF1-M), nie ma kompasu, ale nie zależy mi na określeniu kierunku, jak już tam wrócę, to może się zorientuję, w którą stronę robiłem zdjęcia ;)

Za to Solmeta (http://www.solmeta.com/Product/show/id/2) ma wbudowany kompas, ale ja chciałem bez kabelka, a na kompasie mi nie zależało.

Jeśli to kogoś interesuje, to dam znać, jak się to cudo sprawuje. Na razie czekam na przesyłkę z HK.
A ja od lat używam smartfona i programiku za 4$. Żadnych dodatkowych gratów o których trzeba pamiętać, które trzeba naładować etc. Smartfon i tak noszę ze sobą.

Jacek_Z
19-01-2014, 01:07
Znów lekceważąco oceniasz opinie innych forumowiczów. I to opinie, które jedynie preferują wolność wyboru dla każdego użytkownika, czego oczywiście negować nie warto, bo to jest dziś standardem. Nie jest standardem. Powinieneś wiedzieć co te słowo oznacza. Jesli cos jest w chyba 1-2 ostatnich modelach lustrzanek nikona, na kilkanaście produkowanych modeli, albo wręcz na kilkadziesiąt modeli, jesli się weźmie wszystkie lustrzanki od poczatku firmy to... to nie jest standard.
Chcesz precyzji wypowiedzi - mogę tak ripostować. Dorzucając jeszcze ironiczne komentarze na temat piszącego takie rzeczy - naprawde nie miałbym problemu z doprowadzeniem rozmówcy do szału, gdybym tylko miał taki zamiar. Ale nie mam tego w charakterze.

Nie rozumiem dlaczego piszesz o tym jakbym ograniczał wolność wyboru. Niby jakim to sposobem? Nikon juz wyprodukował Df, a ja nie miałem i nie będe miał wpływu na to czy Nikon daje geotagowanie w body czy nie. Nie zarzucaj mi nieprawdziwych rzeczy. Moja opinia o tym czy funkcja jest potrzebna czy nie, nie zmieni decyzji zakupowych osób, które uważają, że tego potrzebują. A osoby, które nie są zorientowane w temacie dowiedzą się o innych opcjach - tzn jak uzyskac geotagowanie w plikach gdy tej funkcji nie ma w aparacie. Przypomnę o co ten szum. Kolega napisał:

- 0 (słownie: zero 00/100) możliwości geolokalizacji zdjęć; wykastrowany z gniazda do GP-1. Na co ja odpisałem, że brak tej opcji w body nie jest problemem, bo to można zrobić inaczej (i wg mnie lepiej). Nie wszyscy o tym wiedzą, więc nie zostawiłem bez odpowiedzi post, z którego ktoś mógłby wyciagnąc błędny wniosek, że mając Df nie będzie miał możliwości geolokalizacji. Jest możliwość zrobienia tego inaczej. Ja uświadomiłem to innym użytkownikom, ty to odebrałeś jako walkę z HiPhoto? To jest tylko kwestia twojego przeczulenia jesli chodzi o to co piszę. Jeśli od paru tygodni to jedyne zło jakie wyłapałeś w moim pisaniu to chyba wręcz mogę być z siebie dumny.

Ale ty znów uważasz, że jesteś mądrzejszy i możesz innych pouczać. Tak powinno być? To że masz inne zdanie, nie upoważnia cię do deprecjonowania wypowiedzi innych. Najwyższy czas to zrozumieć. Jakie pouczać, deprecjonować, co ty piszesz? Normalna dyskusja.
Co począć z twoimi uwagami, że większe DR jest zbędne, a parametry D3 wystarczają do wszystkiego? Takim pisaniem narzucasz innym swoje racje czy tylko przedstawiasz swoje zdanie? Deprecjonujesz tym to co pisza inni? Widzę, że to co piszesz w swoich postach interpretujesz odmiennie niz gdy coś podobnego piszę ja czy Tomek. Na temat funkcji "nie fotograficznych" w aparacie można mieć rózne zdanie. Jak na temat tego czy w lustrzance potrzeba filmowania, geotagowania, wi-fi albo wbudowanego telefonu komórkowego. Mogę sobie sądzić na ten temat co chcę. To tylko opinia jednej osoby - mnie.

To może pójdźmy na kompromis. Wy obaj (z TOP67) zmienicie ton wypowiedzi i przyjmiecie, że nie macie monopolu na rację, że nie wszystko wiecie lepiej, że nie macie prawa oceniania potrzeb i preferencji innych użytkowników, a ja nie będę wam wytykał błędów, czasem ewidentnych błędów. Mnie to pasuje. Tylko, czy wam to pasuje? Masz zadziwiającą zdolnośc odwracania kota ogonem. Facet, który będąc modem traktował z góry userów robi się teraz za obrońcę biednych forumowiczów dręczonych przez apodyktycznych modów. Załóż ankietę, tylko 2-3 pozycje - kto się serdeczniej odnosi do użytkowników JK czy ja i TOP67 (można dać kolejne wskazanie - remisowe).
Nigdy nie miałem problemu z przyznaniem, że było inaczej niż napisałem. Zdarzyło mi sie to ze 3 razy (a może i więcej). I pisałem wtedy, że się myliłem. Ty w swoich dziejach na forum też napisałeś kilka nieprawidłowych postów. Tylko nigdy się do tego nie chciałes przyznać, bo przecież zawsze masz rację. Nie możesz się przyczepić do kwestii merytorycznych to zaczynasz analizę tonu mojej wypowiedzi.
Skargi w kwestii mojego (i w ogóle) moderowania proszę pisać do fomaga, ewentualnie w dziale "sprawy naszego forum". I proszę nie szukaj zaczepek w tym co piszę gdy rozmawiam z innymi, nie z tobą.
Przepraszam innych, że muszą to czytać. Myslę, że wymiana PW nie odniosłaby skutku wychowawczego, stąd mój post na otwartym forum.

shaolin
19-01-2014, 03:37
Wrzuccie na luz Jacki albo przerobie Was na placki! :twisted:

Jacek, DzejKej ma odrobinke racji bo Twoje ostatnie posty z '???' wygladaly (??? w necie wyglada jak - WTF?!) jakbys narzucal, ze tak ma byc i koniec (zwlaszcza piszac, ze cos jest niepotrzebne - niepotrzebne to moze byc wg Ciebie, a nie wg producenta ;)). Nie bronie ani jego, ani Ciebie ale sam widzisz, ze czasem to jak napiszemy posta (sam mi wytykales nieszczescie z Dfem z innego watku) moze sugerowac to i tamto, w koncu to tylko internet i nie wiadomo czy czlowiek mowi to z pelnym przekonaniem czy robi sobie jaja.

A Tomka zostawcie w spokoju albo do tylkow Wam nakopie (wszystkim)! :twisted: Wroclaw gora! :twisted: :mrgreen:

Michal wsadzasz Dfa do kieszeni? Ile masz wzrostu? Bo to da jakis poglad jakie masz kieszenie ;)

Jacek_Z
19-01-2014, 03:47
. (zwlaszcza piszac, ze cos jest niepotrzebne - niepotrzebne to moze byc wg Ciebie, a nie wg producenta ;)). To chyba wiadomo?
Jeśli producent tego nie daje, to moje zdanie pokrywa się z tym co robi producent (to tak przypadkiem ;))
Żeby nie było, że jest zalezność moich poglądów i tego co robi producent ;) to wskażę, że mówiłem o innym AF i wymiennej matówce.
W ogóle to gdybyśmy sie tu we wszystkim zgadzali to nie byłoby sensu o tym pisać.

shaolin
19-01-2014, 04:27
Jacku chodzi tylko o to, zebys nie pisal '???' i dodawal 'wg mnie' :razz: Wtedy posty wygladaja zupelnie inaczej ;) ;)

pastwisko
19-01-2014, 11:54
Jeszcze tak a propos tego, że się marudzi na cechy aparatu, który już jest w sprzedaży i się tego nie zmieni. Owszem tego modelu nie - ale będą kolejne, więc i warto mówić co nie pasuje użytkownikowi. To przecież najzwyklejszy feedback. Jedni producenci wsłu****ą się w niego bardziej, inni mniej, ale to robią - więc ma to jak najbardziej sens. Gdyby ludzie nie marudzili na forach i w artykułach, to aparaty wyglądały by inaczej. Owszem często jest to marudzenie dla marudzenia, czy marzenia ściętej głowy, ale są też wśród nich wartościowe informacje,które w jakiś sposób wpływaja na kolejne modele.

JK
19-01-2014, 13:12
Nie jest standardem. Powinieneś wiedzieć co te słowo oznacza. .....
JEST STANDARDEM!!!!!
W dzisiejszych czasach, w Europie wolność wyboru i wolność formułowania indywidualnych potrzeb jest standardem, nawet jeśli tobie się to nie podoba. To właśnie napisałem.

Nie jest jak widać standardem to, że moderator uważnie czyta wypowiedzi, stara się je zrozumieć i dopiero później coś na ten temat pisze. Ty nie czytasz, a już niewątpliwie nie starasz się zrozumieć o czym tu piszemy. Odpowiadasz na pytania, które nie zostały zadane. Komentujesz opinie, których nikt nie napisał. Krótko mówiąc, wyobraźnia (czasem chora) zastępuje u ciebie czytanie ze zrozumieniem. Niestety wolisz pisać, zamiast czytać, czym świadczy ten licznik: 23tyś.cośtam. Myślisz, że napisałeś 23 tys. wartościowych postów? Wielokrotnie zwracałem ci uwagę, że bycie moderatorem w pewnym sensie ogranicza swobodę wypowiadana się na forum, że rolą moderatora nie jest narzucanie własnych poglądów innym, ale to oczywiście trzeba pojąć.

Jeszcze raz:

Jeśli moderator chce kogoś poprawić, to powinien być pewien tego co pisze i powinien zrobić to w sposób prawidłowy i dokładny. Jeśli ktoś napisze, że 2+2 jest równe 5, to moderator oczywiście powinien to sprostować, ale to sprostowane nie powinno brzmieć: 2+2 = 4.1, co ostatnio na forum zdarza się dość często. Trzeba sprawdzić, zastanowić się i dopiero wtedy to porządnie napisać. Po to jesteś moderatorem. Inaczej wychodzi "wiocha". Albo twoje ulubione "???".

Jeśli piszesz, że z czegoś nie korzystasz (bo ci to nie jest potrzebne, nie wiesz jak, nie rozumiesz - przyczyna nie jest ważna), to na tym zakończ swój udział w dyskusji. Nie korzystasz, nie potrzebujesz, dałeś temu wyraz i wystarczy. Niech dyskutują o tym inni, dla których problem jest istotny (dla ciebie nie jest). To się nazywa kultura dyskusji. Ale ty wolisz narzucać innym swoje zdanie (nie zawsze sensowne), nawet jeśli nie bardzo rozumiesz, dlaczego to coś może być ważne dla innych. Pamiętaj, że moderatorowi w dyskusji wolno mniej, niż innym użytkownikom.

Teraz zrozumiałeś?

karolt
19-01-2014, 13:30
Pozwolę sobie bezczelnie na małe podsumowanie: dla wszystkich tych, którzy narzekają, że Df nie ma tego śmego i owego, Nikon ma naprawdę bogatą ofertę. D4, D800, niebawem D4s... (które też nie mają np. WiFi, co jest moim zdaniem skończonym kretyństwem).
Mi nawet do głowy nie przyszło, że do Df miałaby być potrzebna jakaś geolokalizacja. Może jeszcze wbudowany dozownik WD-40, zestaw kluczy do roweru i w ogóle wojskowy niezbędnik? Nikon sobie założył produkt "pure photography" i konsekwentnie go wykastrował ze wszystkiego, co nie jest bezpośrednio związane z robieniem zdjęć.

Mogę się założyć, że gdyby Df miał WiFi, GPS, LAN i co tam jeszcze, to zamiast postów marudzących na brak takowych byłyby posty wyśmiewające obecność takowych. I dlatego, jak się obiektywnie stanie z dystansu, to chyba należy przyznać, że bardzo dobrze, że ten aparat nie ma geolokalizacji itd.

Za to rzeczywiście, powinien mieć lepszy AF i wymienne matówki, na przykład. Gdyby te dwie rzeczy zmienili, to ja bym w zasadzie nie miał uwag. Przy czym jakość pracy AF być może poprawią nową wersją softu. Jest pewna nadzieja, że to wina oprogramowania, a nie mechanizmu. W Canonie którymś tak było i poprawili softem.

Co do kółka z przodu - jak sam Ken Rockwell zauważył, nie jest to żadna nowość, Nikon zerżnął z Contaxa czy kogoś tam. Czy ktoś w Contaxie narzekał na to kółko? Nie sądzę. Wygodne to czy nie, wisi mi to, bo i tak wszystko robię kółkiem tylnym. W Nikonie da się to zrobić - w Contaxie nie.

docxxx
19-01-2014, 13:45
Z tym wifi to taka ciekawostka: W D7100 z EyeFii bateria pada praktycznie po chwilli. Mialem raz ja na meczu i padła po 80 minucie spotkania (kopana) + grip! Moze tego boją sie producenci: D4s z wifi zrobi 500 zdjec i pada. Co to za aparat za 25 tys zl? I na nic tlumaczenie, ze mozna to wylaczyc.

jo44
19-01-2014, 15:00
Za to rzeczywiście, powinien mieć lepszy AF i wymienne matówki.
Nie rozumiem... ostrzymy automatycznie czy ręcznie? :)

Jacek_Z
19-01-2014, 15:32
JEST STANDARDEM!!!!!
W dzisiejszych czasach, w Europie wolność wyboru i wolność formułowania indywidualnych potrzeb jest standardem, nawet jeśli tobie się to nie podoba. To właśnie napisałem.
Widzisz, też piszesz w sposób niezbyt jasny. Można było odczytac to, że geotagowanie w aparatach jest standardem. A tak do tej pory niestety nie rozumiem o czym piszesz, bo to co tu w cytacie napisałes to oczywistość. Że jest wolność wyboru? Gdzie w moich postach wyczytałes, że jej nie chcę? Wręcz przeciwnie, chcę by oprócz aparatów jakie chcą "standardowi" użytkownicy były aparaty dla węższych grup - np chcących aparaty robiące zdjęcia BW albo linia retro z gałkami - jak ten Df. Pisałem tu o tym! Bądźmy realistami, producent nie będzie robi każdego z aparatów w wielu konfiguracjach - np z uchylnym wyświetlaczem i bez, z wi-fi i bez, z geotagowaniem i bez itd. Mozna być przeciwnym istnieniu jakiejś funkcji w aparacie nawet gdy się jej nie używa, gdyż jest istnienie wiążę się z komplikacją sprzętu (a więc i z ceną), z usterkowością itd.
Jesli jestem przeciwny jakiejś funkcji to wiadomo, że to ja, że piszę w swoim imieniu.

Jeśli piszesz, że z czegoś nie korzystasz (bo ci to nie jest potrzebne, nie wiesz jak, nie rozumiesz - przyczyna nie jest ważna), to na tym zakończ swój udział w dyskusji. Nie korzystasz, nie potrzebujesz, dałeś temu wyraz i wystarczy.
Wiesz tu mnóstwo osób wiesza ciągle psy na Df, mimo, że go nie chcą kupić bo jest do d... I mimo, że nie chcą to i tak piszą dalej. Dlaczego czepiasz się mnie, a nie innych? Piszę tu o sprawach technicznych jak normalny użytkownik. Zmuszasz mnie teraz bym zaczynał pisać z pozycji moderatora przywołującego do porządku usera nie chcącego stosowac sie do poleceń moda.

Teraz zrozumiałeś?Nie, głupi jestem. Też mam często ochotę zamknąć usta przeciwnikom cech, które mi się podobają. Ale jakoś tego nie robię. A ty nie zamykaj ust mi. Mamy jak widzę wzajemnie o sobie wyrobione zdanie. Innych nasze stosunki nie musza interesować, więc skończ z tym czepianiem się. Jestem jaki jestem i się nie zmienię i dyskusje będę prowadził tak, jak uważam to za stosowne. Jesli wg ciebie jestem chamski to trudno, nie musisz mnie kochać. Przeżyje to jakoś.
Ponieważ ostatniego postu nie zrozumiałeś (uwagi o moim pisaniu miałes kierowac do fomaga) to napiszę wprost byś przestał tu podważać prace/posty moderatora. Tak, traktuj to jako ostrzeżenie.

shaolin
19-01-2014, 15:47
Jacki dajcie spokoj... Albo idzcie z tym na PW albo do dzialu o forum, tam sie mozna skarzyc na moderatorow/uzytkownikow/caly swiat.

Z dodatkowymi funkcjami to jest tak - lepiej miec i nie uzywac niz nie miec i potrzebowac ;) Oczywiscie problem geolokalizacji mozna rozwiazac na tysiac roznych sposobow, ale jak ktos sie wybiera na wycieczke to lepiej, zeby mial mniej gratow niz wiecej (chyba, ze to wycieczka taka, ze kazdego wieczoru laduje sie w hotelu, wtedy mozna miec nawet taczke sprzetu ze soba) stad integracja wszystkiego w jednym urzadzeniu jest wskazana (tylko pozniej moze byc tak, ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego).

Ja z geolokalizacji skorzystalem moze raz, glownie dlatego, ze pamietam gdzie bylem i nie mam problemu ze znalezieniem miejsc (chociazby mniej wiecej) gdzie robilem foty ;)

EDIT: Do poczytania.
http://nikonrumors.com/2014/01/18/nikon-df-its-like-being-in-a-relationship.aspx/#more-70430

HiPhoto
19-01-2014, 18:58
Pozwolę sobie bezczelnie na małe podsumowanie: dla wszystkich tych, którzy narzekają, że Df nie ma tego śmego i owego, Nikon ma naprawdę bogatą ofertę. D4, D800, niebawem D4s... (które też nie mają np. WiFi, co jest moim zdaniem skończonym kretyństwem).
Mi nawet do głowy nie przyszło, że do Df miałaby być potrzebna jakaś geolokalizacja.
Mnie nie chodziło o geolokalizację wbudowaną w Df sensu stricte, ale o kolejne wałaszenie z 10-pinowego gniazda (nie po to inwestujemy w system, by za rok/trzy zobaczyć znak ślepej uliczki).

Nikon sobie założył produkt "pure photography" i konsekwentnie go wykastrował ze wszystkiego, co nie jest bezpośrednio związane z robieniem zdjęć.
Jeżeli komfort ustawiania przysłony i decydowania o GO nie jest bezpośrednio związany z robieniem zdjęć...

Za to rzeczywiście, powinien mieć(...) wymienne matówki, na przykład.
Było pomyśleć... Pure Photography :D

Co do kółka z przodu - jak sam Ken Rockwell zauważył, nie jest to żadna nowość, Nikon zerżnął z Contaxa czy kogoś tam. Czy ktoś w Contaxie narzekał na to kółko? Nie sądzę. Wygodne to czy nie, wisi mi to, bo i tak wszystko robię kółkiem tylnym. W Nikonie da się to zrobić - w Contaxie nie.
Nie wiem jak innym, ale dla mnie możliwość sterowania przysłoną z poziomu jej pierścienia na obiektywie jest bardziej intuicyjna, niż jakiekolwiek pokrętła na przodzie korpusu. I dlatego podkreślam, że z niezrozumiałych merytoryczne względów rozwój marki "N" opiera się na filozofii "G" (to geld = wałaszyć... a może to znowu ukryta kampania pseudofilozofów gender? nieważne co masz w rozporku, marketing ci udowodni kim masz być?)

jo44
19-01-2014, 23:31
Za to rzeczywiście, powinien mieć lepszy AF i wymienne matówki, na przykład.
Na letkie wspomnienie: http://nikonrumors.com/2014/01/19/the-first-nikon-df-focusing-screens-are-now-available-online.aspx/

shaolin
20-01-2014, 02:44
Nie ma to jak sprzedawac przerobione canonowe matowki do Nikonow... ;)

raider
20-01-2014, 04:01
Dobry krok choć przydałaby sie właśnie firmowa "implementacja" jak w Canonie, gdzie zdaje się po zmianie matówki ustawia się w menu aparatu jej typ i dzięki temu jest odpowiedni pomiar światła bo światło mierzone jest właśnie przez matówkę. Stosowałem matówkę z focusingscreen.com tę czystą, precyzyjną S od Canona 5D w D700 i trzeba było na stałe ustawić bodajże EV -0.7. Fakt, że z obiektywami rzędu f/1.4 ostrzy się taką matówką znacznie łatwiej. Poza tym z obiektywami jaśniejszymi od f/2 jasność w wizjerze była ok, a przy obiektywie f/4 było już dość ciemno. Nie wiem czy tak samo jest w przypadku zastosowania matówki precyzyjnej w Canonie, być może jest tam jakieś dodatkowe rozjaśnienie.. to może być też jakąś przyczyną niechęci Nikona do stosowania niestandardowych matówek - knoci się pomiar światła i wizjer jest ciemniejszy gdy podepnie się np. obiektyw f/4.

shaolin
20-01-2014, 04:36
Na necie narzekaja na matowki z focusingscreen.com, ze sa dosc ciemne...

EDIT: http://www.the.me/high-iso-battle-king-of-low-light-nikon-df-vs-sony-rx10-king-of-bridge-cameras/ ;)

karolt
20-01-2014, 15:30
Mnie nie chodziło o geolokalizację wbudowaną w Df sensu stricte, ale o kolejne wałaszenie z 10-pinowego gniazda (nie po to inwestujemy w system, by za rok/trzy zobaczyć znak ślepej uliczki).

Ale na chorobę mi to gniazdo? Stare aparaty tego nie miały, dlaczego Df ma mieć, skoro do nich ma nawiązywać?

Jeżeli komfort ustawiania przysłony i decydowania o GO nie jest bezpośrednio związany z robieniem zdjęć...

Jak pisałem: po pierwsze, można to zmienić (ja ustawiam tylnym kółkiem), po drugie, to kwestia przyzwyczajeń (w Contaxie nikt nie narzekał). Jeśli się uprzesz, możesz zmieniać przysłonę przednim kółkiem, ale to już nie nasz problem :-)

pastwisko
20-01-2014, 20:03
Żaden Contax nie miał z przodu takiego dziwacznego kółka jak Df, w Contaxach przesłonę się zmienia na obiektywie.

N1 Digital ma kółko z przodu, ale poziome - pod spustem.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/Contaxn1-2.jpg
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Contax-n1.jpg)

ShutterStill
20-01-2014, 20:10
Żaden Contax nie miał z przodu takiego dziwacznego kółka jak Df, w Contaxach przesłonę się zmienia na obiektywie.

N1 Digital ma kółko z przodu, ale poziome - pod spustem.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/Contaxn1-2.jpg
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Contax-n1.jpg)

Contax G2 np miał takie kółko ;-)

zdyboo
20-01-2014, 20:46

Ale nim się ostrość ustawia, nie przysłonę. :)

HiPhoto
20-01-2014, 21:25
Ale na chorobę mi to gniazdo? Stare aparaty tego nie miały, dlaczego Df ma mieć, skoro do nich ma nawiązywać?

Gdyby Df był F3/4-ką z cyfrową matrycą... Pomarzyć można.

pastwisko
20-01-2014, 21:44

fakt mea culpa, zapomniałem o tej serii kompletnie, troche ją jakby wyparłem :D

tilt
20-01-2014, 22:30
Oj tam od razu zaden ;]

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/91321730624594828249.jpg)

karolt
20-01-2014, 23:11
Żaden Contax nie miał z przodu takiego dziwacznego kółka jak Df

http://www.kenrockwell.com/nikon/df.htm ---> "front dial"
http://www.kenrockwell.com/contax/g2.htm
:-)
Recenzje Kena lekturą obowiązkową przed wejściem na forum :-D

Nie słyszałem, żeby ktoś o nim mówił, że jest dziwaczne. Co prawda nie znam żadnego użytkownika tego Contaxa, może dlatego :-D

ulv
20-01-2014, 23:22
Ja jestem, a w zasadzie byłem do niedawna, użytkownikiem Contaxa, ale nie serii G więc się o kółku nie wypowiem. RX, którego posiadałem w pewnym stopniu przypomina Df, ale moim skromnym zdaniem pewne rzeczy na pokrętłach ma jednak lepiej poorganizowane.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/DSC_2867-2.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-QUxrF0pRrmw/USqOJv6sLNI/AAAAAAAAHtw/pp5DUIk7hI4/s1600/DSC_2867.jpg)

Swoją drogą na koniec stycznia Fuji szykuje premierę, o której niektórzy już mówią Df dla ubogich ;-)

pastwisko
20-01-2014, 23:49
Jak juz pisałem serię Contax G wyparłem, myslałem jedynie o lustrach i T-kompaktach. A jeśli o lustra chodzi, to póki co najlepsze ergonomicznie aparaty z jakimi miałem do czynienia.

Jacek_Z
21-01-2014, 01:23
A jak ci leży Leica serii R?

burton
21-01-2014, 17:31
Aktualizacja firmware dla Df http://www.fotopolis.pl/index.php?n=18220&nikon-df-d5200-d3200-aktualizacja-firmware
Ergonomii nie poprawili ;)

shaolin
21-01-2014, 17:35
Bieda, poprawiaja mikrobugi, a nie robia apgrejdy jak Canon w 1Dx (zamiast wypuszczac 1Dx mkII) :mrgreen:

pastwisko
21-01-2014, 17:58
znaczy wypuszczają patch, a nie upgrejd :)

!AGresT
21-01-2014, 19:57
Z dodatkowymi funkcjami to jest tak - lepiej miec i nie uzywac niz nie miec i potrzebowac

No, nie wiem. Ja jestem debil ogarniający czas przysłonę i czułość i jak muszę poustawiać pierdylion funkcji w aparacie, to mnie trafia. Nie wiem, czy odnosi się to do DF, ale D600 i X20 jest zbyt skomplikowany...

karolt
21-01-2014, 23:13
Napisał shaolin
Z dodatkowymi funkcjami to jest tak - lepiej miec i nie uzywac niz nie miec i potrzebowac

Wg mnie jest dokładnie odwrotnie. Jak nie masz, to zaczynasz być kreatywny. Nic Ci nie przeszkadza. Możesz się skupić. A dla tych, co muszą mieć "na zapas", jest D800, D4... ale to już było :-)

No niestety, nowy soft nie poprawia tego, co jest pilne do poprawienia, czyli pracy AF.

chory
21-01-2014, 23:44
Nie jestem pewnie pierwszym ktòry to spostrzegł, ale Nikon podobne kòłko juz miał w dalmierzach serii S, choć miało one inna funkcję.

shaolin
22-01-2014, 03:11
Wg mnie jest dokładnie odwrotnie. Jak nie masz, to zaczynasz być kreatywny. Nic Ci nie przeszkadza. Możesz się skupić. A dla tych, co muszą mieć "na zapas", jest D800, D4... ale to już było :-)

Chodzilo mi o mnozenie sprzetow w plecaku - nie masz interwalometru to kupujesz wezyk, nie masz GPS to kupujesz logger, nie masz uajfaj to kupujesz cos, zeby miec, itp. Oczywiscie robisz to tylko w przypadku kiedy potrzeba, ale dla mnie to nie ma nic wspolnego ze skupianiem sie i kreatywnoscia bo to zalezy od czlowieka, a nie od sprzetu (chociaz przyznam, ze ten moze niektore zadania ulatwic lub utrudnic).

No niestety, nowy soft nie poprawia tego, co jest pilne do poprawienia, czyli pracy AF.

Pytanie ile moga poprawic - Canon widocznie zostawil sobie wielka furtke i poprawil sporo, moze naprawde Nikon woli wypuszczac nowe modele ;)

W sumie jakby ktos chcial to u zoltych jest caly dlugi watek o Df'ie.

http://forum.xitek.com/thread-1235801-2-1-1.html

HiPhoto
22-01-2014, 08:51
Chodzilo mi o mnozenie sprzetow w plecaku - nie masz interwalometru to kupujesz wezyk, nie masz GPS to kupujesz logger, nie masz uajfaj to kupujesz cos, zeby miec, itp. Oczywiscie robisz to tylko w przypadku kiedy potrzeba, ale dla mnie to nie ma nic wspolnego ze skupianiem sie i kreatywnoscia bo to zalezy od czlowieka, a nie od sprzetu (chociaz przyznam, ze ten moze niektore zadania ulatwic lub utrudnic).

Jeżeli przez kreatywność rozumiemy zdolność sztukowania niedoróbek sprzętu... (albo zwykłego sknerstwo, biorącego się z nieubłaganego i cwaniackiego cięcia kosztów - tu coś wywałaszymy, tam wykastrujemy, i tak kupią, bo służby marketingowe wymyśliły właśnie pure photography), to wolę być pozbawionym zdolności kreatywnych sybarytą :D

chory
22-01-2014, 09:29
Brak GPS, wifi, i tym podobnych extrwagancji nie jest "niedoròbka", bez przesadyzmu proszę...

pastwisko
22-01-2014, 12:20
Fotografia się zmienia, zmienia się też sposób pracy ze zdjeciami - kręci się teraz wokół komputerów i internetu, a lokalizacja gps to normalna rzecz z której się korzysta, a nie nowinka techniczna. To nie są ekstrawagancje tylko normalne ułatwiające życie rzeczy. To że kiedyś się z nich nie korzystało, wynika z tego że ich po prostu nie było i tyle. Teraz jest nowością, a nie ekstrawagancją.

chory
22-01-2014, 13:17
Powinienem słowo extrawagancja ujać w cudzysłòw. Skoro owych dodatkòw nie ma w D800 czy D4 to nie powinno się nazywać Df "niedoròbka", zwłaszcza Df, tylko o to mi chodziło. Widocznie dla Nikona to wciaż nowinki techniczne, ktore woli sprzedawać jako oddzielne urzadzenia.

pastwisko
22-01-2014, 14:10
to że woli sprzedawać oddzielnie to juz insza inszość.. najlepiej opisuje to słowo zaczynające się na marke, a kończące na ting.

morzon
22-01-2014, 19:39
Na optycznych zdjecia przykładowe:

http://www.optyczne.pl/6592-news-Nikon_Df_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html

HiPhoto
22-01-2014, 23:05
Skoro owych dodatkòw nie ma w D800 czy D4 to nie powinno się nazywać Df "niedoròbka", zwłaszcza Df, tylko o to mi chodziło. Widocznie dla Nikona to wciaż nowinki techniczne, ktore woli sprzedawać jako oddzielne urzadzenia.

Dla mnie brak GPS w D800 jest właśnie przykładem niedoróbki płynącej ze sknerstwa. Aparat adresowany do pejzażystów bez funkcji geolokalizacji, którą dzisiaj wszywa się do bez problemu kompaktu lub komórki...

A w przypadku Df'a, to nie tyle chodzi o brak wbudowanego GPS, ale wycofanie się z 10-pinowego gniazda. Owszem porót do wężyka wkręcanego w spust jest ze wszech miar godny uznania, ale wycięcie 10-pin to jednak krok wstecz.

jo44
23-01-2014, 00:03
Fotografia się zmienia, zmienia się też sposób pracy ze zdjeciami - kręci się teraz wokół komputerów i internetu, a lokalizacja gps to normalna rzecz z której się korzysta, a nie nowinka techniczna. To nie są ekstrawagancje tylko normalne ułatwiające życie rzeczy. To że kiedyś się z nich nie korzystało, wynika z tego że ich po prostu nie było i tyle. Teraz jest nowością, a nie ekstrawagancją.
W takim ujęciu "małpki" wszystko-mające są "dziełem skończonym". :)

Borat1979
23-01-2014, 00:18
W sumie jakby ktos chcial to u zoltych jest caly dlugi watek o Df'ie.

http://forum.xitek.com/thread-1235801-2-1-1.html
Pewnie sporo osób by poczytało gdyby rozumiało w języku "krzaczastym" cokolwiek poza datą :p

shaolin
23-01-2014, 03:42
Pewnie sporo osób by poczytało gdyby rozumiało w języku "krzaczastym" cokolwiek poza datą :p

Poogladaj sobie zdjecia :razz:

Władca Pixeli
23-01-2014, 05:10
Trzeba się było uczyć języków obcych :mrgreen:
http://translate.google.com/translate?sl=zh-CN&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fforum.xitek.com%2Fthread-1235801-2-1-1.html

Pawel92
23-01-2014, 07:35
http://m.youtube.com/watch?v=en5z-Q4po4M&feature=youtu.be&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3Den5z-Q4po4M%26feature%3Dyoutu.be :wink:

pastwisko
23-01-2014, 15:01
W takim ujęciu "małpki" wszystko-mające są "dziełem skończonym". :)

Nie chodzi o to żeby mieć wszystko co się da, tylko żeby mieć to na co jest zapotrzebowanie u danej grupy odbiorców i co jest dostępne w danym momencie z punktu widzenia technologicznego:

- jest zapotrzebowanie na GPS
- nie jest problemem go w aparacie umieścic.

Borat1979
23-01-2014, 16:37
Trzeba się było uczyć języków obcych :mrgreen:
http://translate.google.com/translate?sl=zh-CN&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fforum.xitek.com%2Fthread-1235801-2-1-1.html

Zajrzałem z ciekawości co wyszło z tego tłumaczenia cytuję:

"Udać się do lokalnej dzielnicy handlowej ulicy zamiatanie będzie zbierać duże!"

"Kontrola mycia przysłony jest ustawiony ponownie, tak długo, jak menu jest ustawiony na zastąpienie głównego i pomocniczego koła może, starałem się być niewykonalne."

cudnie:)

pastwisko
23-01-2014, 17:20
przypuszczam, że jakby potłumaczyć polskie fora to by nie lepiej wyszło - zresztą po co tłumaczyć, co jakiś czas zdażają się watki w ktorych pierwsze trzy odpowiedzi, to prośba o ponowne pytanie ale po polsku :D

albo jak automatem przetłumaczyć to - stałka mi mydli na pełnej dziurze - google zrobił tak: Stalk me on pulling the wool over the full hole :D

demarca
23-01-2014, 20:07
Dla czytających po angielsku - bardzo fajna, emocjonalna (a jednocześnie w miarę wyważona) recenzja Df:
It Could Have Been Perfect — Nikon Df, the Camera That Finally Engages the Photographer Again (http://www.the.me/it-could-have-been-perfect-nikon-df-the-camera-that-finally-engages-the-photographer-again/)

Władca Pixeli
23-01-2014, 20:33
Zajrzałem z ciekawości co wyszło z tego tłumaczenia cytuję:

"Udać się do lokalnej dzielnicy handlowej ulicy zamiatanie będzie zbierać duże!"

"Kontrola mycia przysłony jest ustawiony ponownie, tak długo, jak menu jest ustawiony na zastąpienie głównego i pomocniczego koła może, starałem się być niewykonalne."

cudnie:)
I tak lepiej niż tłumaczenie shaolin ;-):mrgreen:

pastwisko
23-01-2014, 20:36
But it’s a camera that stands up to the promise of “pure” photography: gone are the automatisms that make many blind to what photography is all about. This digitally native, state of the art Df engages the photographer. It forces to think again and apply the basics of photography — speed, aperture, ISO.

Ciekawe jak niby zmusza? Przecież ma pełną automatykę, ma programy. Ma wszystko to samo co ma zwykły DSLR i mozna nim robić wspaniałe bezmyślne zdjęcia - tak samo jak można je robić analogową lustrzanką z automatyką.

Jacek_Z
23-01-2014, 21:08
Wystarczy, że odebrano ludziom mozliwość zmiany parametru w ułamku sekundy (blokady poreteł) i już się nie nadaje do robienia bezmyślnych zdjęć. Wbrew pozorom to bardzo przemyslana konstrukcja ;)
Analogi (z automatyką czy bez) miały film 36 klatek. I to już wystarczało by skłaniac do myślenia. Można być purystą i chcieć body manualne w pełni, tylko tryb M, najwyżej z wbudowanym światłomierzem. I chyba wtedy by się mniej tego aparatu czepiano.

PS - to nie jest uwaga do dyskusji z kimkolwiek konkretnym - zaraz na mnie naskoczycie.

miron19j
23-01-2014, 21:23
I chyba wtedy by się mniej tego aparatu czepiano.

raczysz sobie żartować.
Wtedy to dopiero by się podniósł krzyk, że go wykastrowano ze wszystkiego. Brak Auto-ISO, brak GPS, brak programów landskape/portret/sport/nocne itp. itd.
A jakby mu jeszcze zabrać tryb seryjny? Nawet nie chcę myśleć!!!
:-D

Jacek_Z
23-01-2014, 21:47
Nie, nie żartuję. Zabrac mu wszystko. Teraz każdy na niego patrzy pod kątem przydatności do swojej fotografii, a większość fotografów to ludzie z czasu cyfry, lub tacy, co cyfrą bardzo mocno przesiąkli. Kombinują jak tym aparatem robić "swoje zdjęcia" i wyszukują 1-2-3 sprawy, które im nie pasują by mogli go uzywać. Chcą braku blokad itd.
Gdyby ten aparat był jeszcze prostszy, to w ogóle o nim by nie myśleli w kategorii "aparat dla mnie" i nie wytykali tego, co w nim uważają za wady. Przestałby ich obchodzić np tak, jak nie obchodzi ich Leica (nie chodzi o cenę, ale o używanie).
Wiele osób, które by dostało do używania aparat funkcjonalny tak jak Leica (trzeba im zakleić kropeczkę by się nie sugerowali marką;)) zaraz by go odstawiło jako niekomfortowy w stosunku do np D610. Tymczasem użytkownicy Leiki robią zdjęcia i nie mają problemu.
Mają do zrobienia inną "akcję" to biorą inne narzędzie - np D3s.
Natomiast ludzie chcą traktować Df jak narzędzie uniwersalne i to błąd. Bo jako aparat uniwersalny to ma wady. Tak samo wady jako aparat uniwersalny ma Leica czy Hasselblad - każdy ma inne ograniczenia - np hasel nie ma wysokiego ISO, ma 1 fps - czyli nic. Leica praktycznie nie ma ogniskowych powyżej 135 mm, wysokie ISO czy fps to tez nie są mocne strony tego sprzętu. A czy ktoś kwestionuje, że to zawodowy sprzęt? Mimo ograniczeń? Jakos tego nie widzę.

kaku
23-01-2014, 21:47
raczysz sobie żartować.
Wtedy to dopiero by się podniósł krzyk, że go wykastrowano ze wszystkiego. Brak Auto-ISO, brak GPS, brak programów landskape/portret/sport/nocne itp. itd.
A jakby mu jeszcze zabrać tryb seryjny? Nawet nie chcę myśleć!!!
:-D

Ja bym poszedł dalej:
- obsługa kart max 1gb.
- zmiana czułości poprzez włożenie odpowiedniej karty
- brak światłomierza
- bez możliwości podglądu zdjęć, LV, bracketingu itd. ...

Tylko miejsce na kartę o określonej czułości ( kolor lub b&w), kółko do przysłony, czasu i spust migawki. A jak się chce mieć tryb seryjny to trzeba się nauczyć szybko naparzać palcem. Albo ( większy puryzm) po każdym wyzwoleniu migawki przesuwać kciukiem wajchę.;)

adamouse
23-01-2014, 21:54
Albo ( większy puryzm) po każdym wyzwoleniu migawki przesuwać kciukiem wajchę.;)

W połowie czytania Twojego tekstu pomyślałem "i ręczny naciąg migawki" :)

deep
23-01-2014, 22:06
Nikon miał proste zadanie, wsadzić matrycę do F3, FE2 lub FM3a, tylko tyle i aż tyle. Ta firma po prostu nie słucha swoich użytkowników.

miron19j
23-01-2014, 22:06
Ja bym poszedł dalej:
- obsługa kart max 1gb.
...
...
- bez możliwości podglądu zdjęć, LV, bracketingu itd. ...

Tylko miejsce na kartę o określonej czułości ( kolor lub b&w), kółko do przysłony(?), czasu i spust migawki. A jak się chce mieć tryb seryjny to trzeba się nauczyć szybko naparzać palcem. Albo ( większy puryzm) po każdym wyzwoleniu migawki przesuwać kciukiem wajchę.;)

jakby ktoś wypuścił taki aparat, to pierwszy bym stanął po niego w kolejce.
No, może jeszcze tryb A (preselekcja przysłony - dla niezorientowanych).

Borat1979
23-01-2014, 22:26
jakby ktoś wypuścił taki aparat, to pierwszy bym stanął po niego w kolejce.
No, może jeszcze tryb A (preselekcja przysłony - dla niezorientowanych).

Smienę sobie kup tam jest jeszcze mniej zbędnych udziwnień :)

miron19j
23-01-2014, 22:27
Smienę sobie kup tam jest jeszcze mniej zbędnych udziwnień :)

jak wmontujesz tam matrycę, to biorę. :-)

Borat1979
23-01-2014, 23:01
jak wmontujesz tam matrycę, to biorę. :-)
Po co? Będzie prawdziwe pure photography a nie udawane elektroniczne :)

sprocket
23-01-2014, 23:26
Nikon miał proste zadanie, wsadzić matrycę do F3, FE2 lub FM3a, tylko tyle i aż tyle. Ta firma po prostu nie słucha swoich użytkowników.

Takie cos bym kupil wlasnie.

kaku
23-01-2014, 23:57

Czyli to co zrobił Haseelbald i Leica. A nie na odwrót, jak nikon, który D600 okrasił pokrętłami.

A hasel będzie miał wyższe iso i namiastkę trybu seryjnego:
http://photorumors.com/2014/01/21/hasselblad-to-announce-h5d-50c-medium-format-camera-with-cmos-sensor/
http://photorumors.com/2014/01/21/phaseone-iq250-coming-soon-with-a-new-50mp-cmos-sensor/

miron19j
24-01-2014, 00:35
Po co? Będzie prawdziwe pure photography a nie udawane elektroniczne :)

a po co mi pure? Wolę frytki. :-)
A do fotografowania to mam FA.

Jacek_Z
24-01-2014, 00:35
A hasel będzie miał wyższe iso i namiastkę trybu seryjnego:Napisałem cos w tym stylu kiedyś w komentarzach na optyczne.pl (można sprawdzić) http://www.optyczne.pl/6591-news-Hasselblad_z_50-megapikselow%C4%85_matryc%C4%85_CMOS_nadchodzi.htm l
tzn też się spodziewam nieco wyższego używalnego ISO niż to jest teraz, fps jak wzrośnie to niewiele (200-300% - super, ale to będzie ... 2-3 fps ;))
nie znamy specyfikacji

pastwisko
24-01-2014, 01:00
Wystarczy, że odebrano ludziom mozliwość zmiany parametru w ułamku sekundy (blokady poreteł) i już się nie nadaje do robienia bezmyślnych zdjęć. Wbrew pozorom to bardzo przemyslana konstrukcja ;)
Analogi (z automatyką czy bez) miały film 36 klatek. I to już wystarczało by skłaniac do myślenia. Można być purystą i chcieć body manualne w pełni, tylko tryb M, najwyżej z wbudowanym światłomierzem. I chyba wtedy by się mniej tego aparatu czepiano.

E tam, ja potrafiłem zrobić bezmyslną rolkę średniakiem, a nawet zdarzało mi się zrobić na odwal foty wielkim formatem jak wzialem 3 kasety zamiast 2 i miałem potrzebę na siłę dopstrykać te dwie ostatnie klatki, zeby nie wracać z niezrobionymi. Póki ma się jedną klatkę w zapasie to zawsze mozna zrobić byle jak. Nie ważne czy bedzie to 6, 16 czy 36 klatek, bo człowiek się do tego przyzwyczaja - po roku z 645 jak wrociłem do 36 klatek, to była jakaś niezeimska ilość zdjeć do zrobienia. Zaden sprzęt nie zmusi człowieka do myslenia, to trzeba sobie w głowie poustawiać, a nie w aparacie - no chyba ze bedzie to karton po odkurzaczu z jednym papierem 60x40 w srodku... o tak, wtedy warto sobie przemyśleć to i owo przed zdjeciem :D

Jacek_Z
24-01-2014, 01:37
Dajesz argumenty w obie strony :)

pastwisko
24-01-2014, 02:02
na jedną stronę daję w przypadku jednej klatki, na drugą w przypadku reszty sytuacji :)

Jacek_Z
24-01-2014, 02:35
powiedz to robiącym śluby :)
36 zdjęć. dziś

pastwisko
24-01-2014, 12:10
Wcześniej sobie jakoś dawali radę i są tacy którzy dają radę i dziś. Prawdę rzekłszy, to fotografowie są sami sobie winni - nie siedzę w tym temacie, ale z tego co się orientuję to ludzie oczekują ze dostaną miliard zdjęć ze slubu/wesela/pleneru. Kilkaset zdjec.. przecież to możan zasnąć oglądając. Kiedyś dostawali kilka-kilkanaście i byli zadowoleni.

Jacek_Z
24-01-2014, 12:30
Właśnie mi się wydawało dziwne, że to własnie ty podejmujesz dyskusje w kwestii "oszczędnego" fotografowania. Mało kto robiąc na MF czy LF pisze o tym, że tymi formatami też sie fotografuje rozrzutnie.
Moje uwagi dotyczyły osób, które wsiąkły w cyfrę i wiele fps, zdaje się, że nie rozumiesz tego świata ;)

elanek
24-01-2014, 12:50
(...), że bycie moderatorem w pewnym sensie ogranicza swobodę wypowiadana się na forum, że rolą moderatora nie jest narzucanie własnych poglądów innym, ale to oczywiście trzeba pojąć.
(...)
Po to jesteś moderatorem. Inaczej wychodzi "wiocha".
(...)
Pamiętaj, że moderatorowi w dyskusji wolno mniej, niż innym użytkownikom.
Nie pamięta wół jak cielęciem był...
Trzeba było się wypisać albo zostać wyrzuconym z moderatorstwa żeby wreszcie to zrozumieć?

Swoją drogą na koniec stycznia Fuji szykuje premierę, o której niektórzy już mówią Df dla ubogich ;-)
DX czy FX? Może to coś dla mnie będzie? Od noszenia ciężkiego sprzętu chęci nie przybywa, wena opada no i FX+70-200 straszą ludzi.

Bardzo mądre.

Większość użytkowników nie miała/używała takich ustrojstw analogowych. Czyli większość klientów. Coś pośrodku wymyślili. Czas pokaże jak się to sprawdzi.

pastwisko
24-01-2014, 13:02
Właśnie mi się wydawało dziwne, że to własnie ty podejmujesz dyskusje w kwestii "oszczędnego" fotografowania. Mało kto robiąc na MF czy LF pisze o tym, że tymi formatami też sie fotografuje rozrzutnie.
Moje uwagi dotyczyły osób, które wsiąkły w cyfrę i wiele fps, zdaje się, że nie rozumiesz tego świata ;)

Ja się oszczędnie nauczyłem focić jeszcze przed analogami, jak miałem D50/D80. To nie zasługa filmu - i dlatego zdażały mi sie rozrzutne rolki - bo moja oszczedność nie wynikała z ograniczenia materiałem, a ze swojego rodzaju samodyscypliny w kwestii robienia zdjec, ktore i tak w domu skasuje :)

DX czy FX? Może to coś dla mnie będzie?

DX, wiec raczej nie DF dla ubogich, a po prostu inny aparat w tym trendzie ergonomii, zresztą pewnie wcale taki tani nie bedzie.

ulv
24-01-2014, 16:43
Oczywiście będzie to bezlusterkowiec ala lustrzanka w DX rzecz jasna. Wymiarowo podobno zbliżony do FMki ;-) Matryca Trans 16 Mpix i z punktami AF z detekcją fazy. Cena to podobno 1300$ w dniu premiery. Biorąc pod uwagę, że Fuji ma w ofercie to czego mi u Nikona najbardziej brakuje (małe, jasne stałki pod DXa, 18/2, naleśnik 27/2,8, a teraz i 56/1,2) to zaczyna to być kuszące rozwiązanie dla mnie (jak chcę duży aparat to mam 4x5 i średni format ;-)).

RTSiak
24-01-2014, 16:53
https://www.youtube.com/watch?v=hnDbO3cSCrk

porównanie z d4 od DRtv

cezet
26-01-2014, 10:26
Hum, a można jakieś namiary prosić na to info o Fuji?

ulv
26-01-2014, 10:30
Proszę :-) http://www.fujirumors.com/never-ending-leak-x-t1-more-images-specs-and-xf-18-135-weather-sealed-will-come-in-may/

karolt
29-01-2014, 19:43
To może czas wrzucić jakąś fotę z Df+50/1.8GN.
Styczniowa noc po północy za oknem sypialni:

źródło (http://imageshack.com/a/img59/1852/cx92.jpg)
ISO 3200, f/1.8, 1/3 s (z ręki oczywiście)
Edycja: Lightroom oraz Silver Efex

Df nie był w stanie ustawić ostrości na tych gałęziach, musiałem ustawić ręcznie.
Jakież było moje zdumienie, gdy sięgnąłem do torby po D3s, a on też nie umiał nijak złapać ostrości na tych gałęziach(!).

adamouse
01-02-2014, 03:15
To może czas wrzucić jakąś fotę z Df+50/1.8GN.
Styczniowa noc po północy za oknem sypialni:

Po setkach postów na temat aparatu, a czasem nawet aparatu z dołączonym obiektywem, nikt nagle nie ma nic do powiedzenia na temat zdjęcia Karola. Całkiem symptomatyczne, czyż nie?

shaolin
01-02-2014, 03:56
Całkiem symptomatyczne, czyż nie?

Bo zaden Karol tu zdjecia nie dal wiec co chcesz, zebysmy komentowali? :twisted:

Michal sprawdzales czy problem mial zestaw (zarowno Df jak i D3s) z innym szklem? Np. z 24-70?

Biorac pod uwage parametry to raczej jasno nie bylo, a tak geste galezie w ciemnosciach to problem dla wszystkich (w koncu robilem kurczaki wiec cos wiem na temat focenia galezi, a raczej obiektow w nich siedzacych :mrgreen:).

Pawel Pawlak
01-02-2014, 12:18
generalnie jeśli dało się ustawić ostrość manualnie to coś było widać więc przy kontrastach spowodowanych śniegiem na gałązkach nie zdziwiłbym się gdyby jednak AF coś namierzył w tym gąszczu. D800 (sądzę ze także D4) ustawia ostrość na mniej kontrastowych scenach w takiej ciemnicy że we wizjerze nic nie widać, więc sądzę że to kwestia tej dodatkowej czułości AFa.

źródło (https://imageshack.com/i/5hehuyj)
iso9000, t1/20, f2.8
W rzeczywistość jedyne co było widać to światełka w oddali a ja celowałem "na głos byka". Było tak ciemno, że zszedłem z ambony i podchodziłem do tych jelenie tylko nasłu****ąc ryczenie samca. Ani ja ich, ani one mnie nie widziały. Cały kontrast zasadniczej sceny na tym dokumencie jest dodany w PP. Uczciwie muszę przyznać że nie wszystkie strzały trafiły z ostrością, ale też nie do końca wiem gdzie tak naprawdę celowałem. Całość była raczej eksperymentem ;)
Karolt, ciekawe czy poznasz te (twoje) okolice ujęte w mroku tak wąskim kątem ;)

gibber
01-02-2014, 12:42
Podoba mi się klimat zdjęcia.

SerU
01-02-2014, 16:41
Takia ciekawostka. Spotkałem dziś fotoreportera jednej z lokalnych gazet. Focił tutejszy festyn niczym innym, jak Df-em. Miał do tego zapięte 24-70, które nieco odstawało designem od puszki, ale cieszył się jak małe dziecko, bo niedawno go sobie sprawił (DF-a oczywiście) :) Na codzień jedzie z koksem na D3s. Pytałem, czy ergonomia mu "nie wadzi" i jedyne, do czego się przyczepił, to mocowanie paska :) Stwierdził, że do reszty idzie się przyzwyczaić.

karolt
01-02-2014, 16:49
"karolt" = "karol" + "t", gdzie "karol" to moje drugie imię, a "t" to pierwsza litera nazwiska :-)

Co do AF: to drzewo/drzewa były oświetlone tymi takimi żółtymi lampami ulicznymi (sodowymi?), może to jest przyczyna głupienia AF zarówno w Df, jak i D3s?

Co do paska - mocowanie jest moim zdaniem jak najbardziej OK, w sumie przecież nie inaczej, jak w innych puszkach... Mnie najbardziej wnerwia blokada PSAM, do znudzenia będę to wałkował...

docxxx
01-02-2014, 17:37
Paweł, zapodaj NEFa

qooba
04-02-2014, 23:49
co wam powiem, to wam powiem, ale Df podpięty do 200-400 wygląda niesamowicie... śmiesznie :)
gęba mi się śmieje jak używam tą puszkę!

elanek
05-02-2014, 09:15
Jak się pracuje na tym dziwnym przednim pokrętle? Idzie się przyzwyczaić?

milczek77
05-02-2014, 10:34
Na początku dziwnie się pracowało (szukałem pokretło odruchowo jak w d3s), ale teraz jak dla mnie to pokrętło jest ok.
Do czego mi się trudno przyzwyczaić to brak uchwytu pionowego...

karolt
05-02-2014, 11:54
Jak się pracuje na tym dziwnym przednim pokrętle? Idzie się przyzwyczaić?

Ja to pokrętło olałem, przeprogramowałem potrzebne mi funkcje na tylne.

elanek
06-02-2014, 10:13
Na początku dziwnie się pracowało (szukałem pokretło odruchowo jak w d3s), ale teraz jak dla mnie to pokrętło jest ok.
Do czego mi się trudno przyzwyczaić to brak uchwytu pionowego...
Nie ma jeszcze w ofercie? Pojawi się na pewno :)... za 2 tysiące :)

Ja to pokrętło olałem, przeprogramowałem potrzebne mi funkcje na tylne.

No ale do trybu M raczej dwa potrzebne (z obiektywem bez pierścienia).

karolt
06-02-2014, 21:05
No ale do trybu M raczej dwa potrzebne (z obiektywem bez pierścienia).

Do czego niby? Przecież masz pokrętło czasów na górze.

zoom2
07-02-2014, 00:35
[QUOTE=elanek;3311364]Nie ma jeszcze w ofercie? Pojawi się na pewno :)... za 2 tysiące :)

z obserwacji ilustracji tego aparatu (na zywo widzialem tylko w sklepie za szyba) to zamocowanie gripa chyba jest malo mozliwe , z technicznego punktu widzenia.

Ale moze karolt rozwieje lub potwierdzi moje przypuszczenia , bo on w koncu obcuje z DeeFem na codzien i wie to lepiej

shaolin
07-02-2014, 01:46
Nie ma stykow = nie ma gripa, chyba ze taki jak w d70s ;)

karolt
07-02-2014, 12:55
No i trzebaby zdejmować grip, żeby kartę pamięci zmienić. Chyba że zrobią gripa z gniazdem na kartę pamięci!

Pawel Pawlak
07-02-2014, 13:02
No i trzebaby zdejmować grip, żeby kartę pamięci zmienić. Chyba że zrobią gripa z gniazdem na kartę pamięci!
dobra karta SD 64 albo 128GB załatwiła by temat ;) Zgrać zawsze można przez usb nie wyjmując karty, a przy matrycy 16mpix te pojemności to niemal nieograniczona pojemność zdjęciowa ;)

shaolin
07-02-2014, 13:21
Niech zrobia 'gripa' jak w GH4, wtedy bedzie mozna podpiac nawet serwery NASA ;)

karolt
07-02-2014, 16:10
dobra karta SD 64 albo 128GB załatwiła by temat ;) Zgrać zawsze można przez usb nie wyjmując karty, a przy matrycy 16mpix te pojemności to niemal nieograniczona pojemność zdjęciowa ;)

Tak, taka karta świetnie załatwia fotografa, gdy padnie i fotograf traci kilka sesji :-) Dla mnie 8GB to absolutne maksimum, często zmieniane podczas sesji.

qooba
07-02-2014, 16:10
Dzisiaj robiłem trening Lecha, zamiennie używając Df i D4 i zauważyłem, że w większości przypadków w Df musiałem ustawiać korektę +0,7 lub nawet +1 EV. Obie puszki na matrycowym, autoiso, 200-400 i 70-200. W D4 bez korekt w zasadzie

shaolin
07-02-2014, 16:16
Moze jak projektowali matrycowy do Dfa to wzorowali sie na aparatach sprzed 1983 roku ;)

Michal, u Ciebie jak z pomiarem?

SerU
07-02-2014, 16:24
No to Nikon coś namieszał, bo w D610 mam to samo - też trzeba korygować sporo na plus. Z dwojga złego wolę jechać na manualu i lekko polecieć histogramem w prawo, nić mieć ciemnicę. Coś mi się zdaje, że będą update'y firmware niedługo :)

Pawel Pawlak
07-02-2014, 18:53
Tak, taka karta świetnie załatwia fotografa, gdy padnie i fotograf traci kilka sesji :-) Dla mnie 8GB to absolutne maksimum, często zmieniane podczas sesji.

Pewnie tak... ale do tej pory na kilkaset tysięcy zdjęć które miałem zapisane na swoich kartach SD i CF - Lexar PRO i SandiskPRO nigdy nie miałem awarii karty. Straciłem natomiast całą kartę ze zdjęciami ponieważ ktoś mi ją po prostu ukradł na zlecenie, więc z tej przeszło 10letniej praktyki z DSLRami mam wrażenie że bardziej ryzykuję utratę zdjęć mając na zleceniu kilka małych kart pamięci, niż wszystko na jednej wielkiej w aparacie ;)

karolt
07-02-2014, 19:52
Pewnie tak... ale do tej pory na kilkaset tysięcy zdjęć które miałem zapisane na swoich kartach SD i CF - Lexar PRO i SandiskPRO nigdy nie miałem awarii karty. Straciłem natomiast całą kartę ze zdjęciami ponieważ ktoś mi ją po prostu ukradł na zlecenie, więc z tej przeszło 10letniej praktyki z DSLRami mam wrażenie że bardziej ryzykuję utratę zdjęć mając na zleceniu kilka małych kart pamięci, niż wszystko na jednej wielkiej w aparacie ;)

Różnie bywa. Spośród moich znajomych chyba tylko ja nie miałem nigdy padu karty :-)
Może działa tutaj prawo, że pech dopada tych, którzy olewają? Coś jak z parasolem, jak go weźmiesz, to nie pada, jak zapomnisz, to na 100% ulewa.

124miko
07-02-2014, 19:56
...Coś jak z parasolem, jak go weźmiesz, to nie pada, jak zapomnisz, to na 100% ulewa.

Nigdy nie noszę parasola i raz pada innym razem nie :-)
Na temat: mnie również nigdy karta nie padła ( staram się używać firmowych z tzw. pewnych źródeł ).

shaolin
08-02-2014, 06:59
Michale to jak z tym pomiarem u Ciebie? Mozesz porownac z D3s?

karolt
08-02-2014, 22:13
Nie chce Cię martwić, ale nie zauważyłem żadnych różnic miedzy aparatami. Zreszta te sample co je dałem przy moim teście chyba były robione w trybie A, toby było widać różnice.

shaolin
09-02-2014, 02:31
Dlaczego napisales, ze nie chcesz mnie martwic? To chyba dobrze, ze roznic nie ma, pytanie skad roznice u innych.

karolt
09-02-2014, 13:54
A, no to nie chcę martwić tych innych :-) Ale powinni się chyba zacząć martwić.

shaolin
17-02-2014, 13:47
Cos nam watek przymarl ;)

zXk7fC9jJ88
je23_bMk3bY

sprocket
17-02-2014, 15:49
Do F1 jakos malo podobny :)

elanek
17-02-2014, 16:00
Do czego niby? Przecież masz pokrętło czasów na górze.
Moja mea culpa. Patrzyłem na zwykłego FXa.

Kabelek? Ostatnio ciągle go używam.

Nigdy nie noszę parasola i raz pada innym razem nie :-)
Ja noszę i mam tak samo :)

karolt
18-02-2014, 18:37
Za to podzielę się odczuciem, że Df wcale nie wygląda śmiesznie z 70-200/2.8 czy 24-70/2.8 czy 14-24/2.8.
Może srebrna owszem, ja na szczęście mam czarną, wygląda całkiem normalnie. Ostatnio fociłem właśnie 14-24 i było spoko, zarówno wizualnie, jak i ergonomicznościowo.

foto4deg
19-02-2014, 02:12
Za to podzielę się odczuciem, że Df wcale nie wygląda śmiesznie z 70-200/2.8 czy 24-70/2.8 czy 14-24/2.8.
Może srebrna owszem, ja na szczęście mam czarną, wygląda całkiem normalnie. Ostatnio fociłem właśnie 14-24 i było spoko, zarówno wizualnie, jak i ergonomicznościowo.
Z 14-24 to jednak trochę dziwnie wygląda :) Dodatkowo ciągnie jeszcze do dołu, bo Df taki leciutki... Jednak aparat ma robić zdjęcia, a nie wyglądać :) Kupiłbym, chociażby ze względu na wagę i świetne kółko do ISO, ale cena...zostaje D800.

karolt
19-02-2014, 10:43
Z 14-24 to jednak trochę dziwnie wygląda :) Dodatkowo ciągnie jeszcze do dołu, bo Df taki leciutki... Jednak aparat ma robić zdjęcia, a nie wyglądać :) Kupiłbym, chociażby ze względu na wagę i świetne kółko do ISO, ale cena...zostaje D800.

No nie wiem, wg mnie właśnie niezbyt dziwnie... a że ciągnie do dołu? Przy takim szkle i tak się trzyma w zasadzie za szkło :-D

Mój znajomy filmuje i fotografuje ptaki dla National Geographic używając do tego 500/4 + ... D5100.
Którego mu poleciłem. I się cieszy, bo D5100 idealnie się mieści w jednej z przegródek walizki od 500/4 :-D
https://plus.google.com/u/0/photos/109122604012963168901/albums/5747824968337336769
(ostatnie zdjęcie)

karolt
22-02-2014, 11:38
Hm, 540 zdjeć do pojawienia sie ostrzeżenia o słabej baterii. Słabo?

Pawel Pawlak
22-02-2014, 11:47
to chyba zależy jak w takich warunkach spisuje się D700 ? Wszystko zależy od okoliczności.

shaolin
22-02-2014, 12:15
Hm, 540 zdjeć do pojawienia sie ostrzeżenia o słabej baterii. Słabo?

A mowili o 1400 (CIPA) i myslelismy, ze to malo... ;)

karolt
22-02-2014, 19:04
Nie no, wiecie, te 1400 pewnie dotyczy pewnych założeń, których ja prawdopodobnie nie spełniłem, między innymi na pewno o wiele więcej korzystałem z wyświetlacza (podgląd zdjęć, grzebanie w menu itp.). Nadal czekam na całodniowe zlecenie, wtedy wyjdzie szydło z worka.

Dziś miałem mniejsze zlecenie, i tak sobie siedziałem czekając na klientów i zachwyciłem się, jakie mam fajne miejsce i narzędzia pracy:

źródło (http://imageshack.com/a/img835/9792/95fa.jpg)
Życzę każdemu, zwłaszca tym, których boli kręgosłup od noszenia sprzętu :-)
(wiem, że niektórzy nie mają innego wyjścia)

adrianek32
22-02-2014, 19:09
karolt szkło jakie masz nalozone to ten nowy nikkor 50 1.8G w specjalnej wersji pod DF? p.s. witam sąsiada z okolic ;)

deep
22-02-2014, 20:01
Karolt, z doświadczenia wiem, że lepiej jak tak paseczek sobie nie zwisa ze stołu :)

karolt
22-02-2014, 21:27
Tak, to jest ten nowy 50/1.8G.
Deep - wiem, ale nie mogłem się powstrzymać, żeby nie zrobić tej słitfoci :-D

shaolin
24-02-2014, 06:52
Nie no, wiecie, te 1400 pewnie dotyczy pewnych założeń, których ja prawdopodobnie nie spełniłem, między innymi na pewno o wiele więcej korzystałem z wyświetlacza (podgląd zdjęć, grzebanie w menu itp.). Nadal czekam na całodniowe zlecenie, wtedy wyjdzie szydło z worka.

Jezeli to bedzie pierwsze rozladowanie to jeszcze ok, gorzej jak beda Ci sie powtarzac takie wyniki ;) czekamy na rozwoj sytuacji.

Taka ciekawostka - na necie wszystko ucichlo na temat Df'a, nawet u nas bylo goraco, a teraz sami widzicie, ze cisza i spokoj. Ci co zachwalali siedza cicho, ci co krzyczeli siedza cicho. Duzo zdjec tez nie przybywa na flickrach i innych serwisach. Jezeli juz to raczej zdjecia puszki, a nie z puszki ;) Jakos takos dziwnie ;)

Zolty
24-02-2014, 07:23
Ilosc zdjec w necie wprost proporcjonalna do ilosci sprzedanych puszek.... ;)....
Dyskusje rowniez - w koncu "there is nothing to write home about".

Chcielismy jak najlepiej, a wyszlo (wyszedl Nikon) jak zwykle (ostatnio).

karolt
24-02-2014, 12:15
Ci co zachwalali siedza cicho, ci co krzyczeli siedza cicho.

Ja tam wcale nie siedzę cicho... Nawet foty wrzucam :-)

shaolin
24-02-2014, 14:21
Tylko, ze Ty jestes jeden z jedna puszka, a na swiecie jednak sprzedalo sie troche wiecej sztuk niz tylko Twoja :mrgreen:

Pawel Pawlak
24-02-2014, 14:23
no jak to ? przecież się nie sprzedaje ? ;)

karolt
24-02-2014, 23:58
Jeśli się nie mylę, to na tym forum jest już nas trzech szczęśliwych posiadaczy.

deep
25-02-2014, 01:00
Hmmm 3 na 64tyś, to nie za wiele :)

Jacek_Z
25-02-2014, 02:08
Jeśli się nie mylę, to na tym forum jest już nas trzech szczęśliwych posiadaczy.
Wg tej ankiety http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=242374 to na forum nikt go nie ma ;)

shaolin
25-02-2014, 03:54
Wg tej ankiety http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=242374 to na forum nikt go nie ma ;)

Za to wszyscy maja D3sy ;)

W sumie patrzac na top100 w bestsellerach DSLR na amazon.com juz sie nie dziwie dlaczego nie ma zdjec ;)

neomarcel
25-02-2014, 20:32
No i mamy TEST optycznych

>>> KLIK TEST <<< (http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=261)

karolt
26-02-2014, 01:01
Ameryki to tam nie odkryli :-)

shaolin
26-02-2014, 09:21
To fotopolis, a nie Kolumb ;) Po prostu potwierdzaja to o czym mowi wiekszosc ludzkosci - mega obrazek w obudowie ze slabym gripem ;)

Michal lepiej jakies foty zapodaj bo susza straszna tutaj ;)

karolt
18-03-2014, 14:04
Ciekawostka: z moim kursantem zrobiliśmy test: Nikon D7000 vs Nikon Df (matryca z D4 wszak), ISO 3200-6400. Nikt nie był w stanie odróżnić, które zdjęcie jest z którego aparatu (zarówno odszumiany JPG, jak i nieodszumiany RAW).

Nowych zdjęć nie wrzucam, bo i tak teraz focę jedynie tabletem lub smartfonem. Co za czasy...

Dexter88
20-03-2014, 00:10
Jak wy różnicy pomiędzy d7000, a d4 przy takim ISO nie widzicie to poważnie zastanowiłbym się nad badaniem wzroku!

Gesendet von meinem C6806_GPe mit Tapatalk

Pawel Pawlak
20-03-2014, 00:34
Jesteś przekonany że Ty zobaczysz zawsze ?

Dexter88
20-03-2014, 00:37
Tak, miałem d7000 i słabo było od ISO 2000, czego nie mogę powiedzieć o d4 :)

Gesendet von meinem C6806_GPe mit Tapatalk

foto4deg
20-03-2014, 01:16
Tu zgodzę się z Dexterem. Mam możliwość korzystania z Df i na 6400 to ten aparat wymiata. Co by było śmieszniej, Df ma obecnie najlepszą matrycę jeśli chodzi o szumy, lepszą niż D4s. D600 w porównaniu do D7000 jest lepszy o jakieś 1 1/3 stopnia, a co dopiero DF.

Hektor
20-03-2014, 09:12
Co by było śmieszniej, Df ma obecnie najlepszą matrycę jeśli chodzi o szumy, lepszą niż D4s.

A to nie jest matryca z D4?

foto4deg
20-03-2014, 12:00
A to nie jest matryca z D4?
Jest i to jest najdziwniejsze :grin:

Hektor
21-03-2014, 08:54
Jest i to jest najdziwniejsze :grin:

Czyli wychodzi na to, że jest lepiej oprogramowana.

karolt
21-03-2014, 20:57
Fakt, że było to zdjęcie "normalne", a nie "w trudnych warunkach oświetleniowych". Dlatego napisałem, że to ciekawostka, a nie sensacja :-)

Rycerz
09-05-2014, 12:01
ktos z forum ma juz DF ?
a przy okazji witam wszystkich znajomych po roku nieobecnosci ;-)

milczek77
09-05-2014, 14:53
Ja użytkuje od grudnia :-)

shaolin
23-05-2014, 03:30
http://nikonrumors.com/2014/05/22/third-party-battery-grip-bg-2p-for-nikon-df-camera.aspx/ ;)

deep
23-05-2014, 06:10
Straszny.

shaolin
23-05-2014, 06:11
Aparat czy grip? :mrgreen:

zdyboo
23-05-2014, 08:02
Marcin, masz u mnie minusa jak z Wrocławia do Szanghaju. Już wyparłem z pamięci tego pokraka Df, a teraz wyskoczyłeś jeszcze z tym czymś. Minus po trzykroć, nie po dwakroć, ponieważ jeszcze byś uznał, że daje plus.
Na przyszłość poproszę o jakieś ostrzeżenia, że link zawiera treści ohydne. Dziękuję.

grissley
23-05-2014, 09:18
eee no, ładny jest!
Taki mix stylów powstaje... :p

shaolin
23-05-2014, 09:35
Marcin, masz u mnie minusa jak z Wrocławia do Szanghaju. Już wyparłem z pamięci tego pokraka Df, a teraz wyskoczyłeś jeszcze z tym czymś. Minus po trzykroć, nie po dwakroć, ponieważ jeszcze byś uznał, że daje plus.
Na przyszłość poproszę o jakieś ostrzeżenia, że link zawiera treści ohydne. Dziękuję.

To jeszcze jeden minus i bede mial dwa plusy :twisted: Musze hartowac Wasza psychike bo zycie to nie je bajka! :twisted:

Z jednej strony wiedzialem, ze ktos pokaze kiedys gripa, ale z drugiej mogli chociaz troche go skwadracic bo teraz wyglada jak ksiezna Alby ze swoim mlodszym mezem :twisted: ;)

deep
30-05-2014, 14:15
A tak wygląda Df po upadku, bagnet wpadł do środka, to urok stosowania plastiku: http://www.ebay.com/itm/Nikon-D-Series-Df-16-2-MP-Digital-SLR-Camera-Silver-Body-Only-Latest-Model-/151314982729?pt=Digital_Cameras&hash=item233b136749

Sławomir
30-05-2014, 14:27
A tak wygląda Df po upadku, bagnet wpadł do środka, to urok stosowania plastiku: http://www.ebay.com/itm/Nikon-D-Series-Df-16-2-MP-Digital-SLR-Camera-Silver-Body-Only-Latest-Model-/151314982729?pt=Digital_Cameras&hash=item233b136749
kliknąłem i nie mogę doszukać się upadku
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)

deep
30-05-2014, 15:21
To może czas na zmianę monitora? :) Tutaj też nie widzisz?
http://i.ebayimg.com/00/s/MTYwMFgxMjAw/z/HnUAAOxykUZTiGJf/$_57.JPG

zdyboo
30-05-2014, 15:44
It's not a defect it's a feature!
Od tej chwili każde zdjęcie z pokłonem. Już teraz modny efekt "tilt-shift" w zasięgu Twojego aparatu. Nie musisz kupować drogiego obiektywu, teraz z każdym obiektywem Twoje zdjęcia będą wyglądały jakbyś sfotografował makietę. Znajomi będą podziwiać Twój kunszt fotograficzny, a inni fotografowie zbieleją z zazdrości. Kup, kup już teraz!

deep
30-05-2014, 15:45
no i to w cenie używanego PC-E 85 :D a możliwości daje dużo

karolt
31-05-2014, 11:23
Po pierwszym dużym zleceniu: Df spisuje się rewelacyjnie, nawet moja Małżonka, która podchodziła do niego jak pies do jeża ("co to za pokrętła??? a do czego ten guzik??? a jak to odblokować???) spędziła z nim dwie godziny i potem nie chciała mi oddać :-D
AF bez zarzutu, super wygodna obsługa z małymi szkłami (całość mała i lekka, super się robi zdjęcia), a i z 70-200 nie było źle (sam się zdziwiłem).
Nieodmiennie wkurza mnie tylko niepotrzebna "blokada" kółka PSAM i to, że chyba nie da się zmienić kroku zmiany EV z 1/3 na 1/2 (muszę sprawdzić).

http://imgur.com/a/oTRio

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/zmUII7j-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/zmUII7j.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/Syn78mP-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/Syn78mP.jpg)

QubaKpl
31-05-2014, 13:54
Po pierwszym dużym zleceniu: Df spisuje się rewelacyjnie, nawet moja Małżonka, która podchodziła do niego jak pies do jeża ("co to za pokrętła??? a do czego ten guzik??? a jak to odblokować???) spędziła z nim dwie godziny i potem nie chciała mi oddać :-D
AF bez zarzutu, super wygodna obsługa z małymi szkłami (całość mała i lekka, super się robi zdjęcia), a i z 70-200 nie było źle (sam się zdziwiłem).
Nieodmiennie wkurza mnie tylko niepotrzebna "blokada" kółka PSAM i to, że chyba nie da się zmienić kroku zmiany EV z 1/3 na 1/2 (muszę sprawdzić).

A powiedz mi jak sprawuje się af w ciężkich warunkach, mało światła, dynamiczny taniec ew tańce na ślubniaku ;D ?

karolt
31-05-2014, 18:51
Ślubniak jeszcze przede mną, ale jestem dobrej myśli. Zobaczymy, dam znać.

SerU
31-05-2014, 19:21
Ciekawe porównanie DF z D610 i D800. Po angielskiemu: -KLIK- (http://www.digitalcameraworld.com/2013/11/05/nikon-df-vs-d610-vs-d800-12-things-to-know-about-nikons-full-frame-cameras/)

karolt
01-06-2014, 10:12
Ciekawe porównanie DF z D610 i D800. Po angielskiemu: -KLIK- (http://www.digitalcameraworld.com/2013/11/05/nikon-df-vs-d610-vs-d800-12-things-to-know-about-nikons-full-frame-cameras/)

Nic nowego, nic ciekawego :-)
D610 - fajne (choć za drogie) urządzenie dla amatorów (w tej samej cenie można było kiedyś kupić nowego D700!) i fajny bakap dla zawodowców.
D800 - aparat do studia i pejzaży, dla flegmatyków i ludzi wyluzowanych, posiadających wielkie dyski.
Df - świetne narzędzie w zasadzie do wszystkiego, w tym do reportażu, co mnie najbardziej interesuje. Do sportu raczej D3s/D4s ludzie wybiorą. I tyle w temacie.

karolt
02-06-2014, 11:48
Dodam, że nieco rozczarowuje jednak bateria. Zlecenie nie było całodniowe, a bateria nie wytrzymała do końca. W D700 czy D3s nie ma problemu z tym.

karolt
15-06-2014, 09:55
Kolejne dwa zlecenia, tym razem z 14-24 i 70-200 na zmianę. Rewelacja. Przy 70-200 przydałby się grip, ale daje radę. Z uwag: bateria nieco słaba, wkurza też brak możliwości szybkiego wprowadzenia korekty ekspozycji(!). Przyzwyczaiłem się już do tego pokrętła, no ale w innych aparatach korekcję się wprowadza bez odrywania oka od wizjera.

QubaKpl
15-06-2014, 10:38
Kolejne dwa zlecenia, tym razem z 14-24 i 70-200 na zmianę. Rewelacja. Przy 70-200 przydałby się grip, ale daje radę. Z uwag: bateria nieco słaba, wkurza też brak możliwości szybkiego wprowadzenia korekty ekspozycji(!). Przyzwyczaiłem się już do tego pokrętła, no ale w innych aparatach korekcję się wprowadza bez odrywania oka od wizjera.

Af daje rade w ciemniejszych warunkach na af-c ?

karolt
15-06-2014, 17:52
Af daje rade w ciemniejszych warunkach na af-c ?

Specem nie jestem, ale nie zauważyłem, żeby nie dawał.
Mam subiektywne wrażenie, że trzeba z nim nieco ostrożnie, tak jak z D7000. Ale działa...
Nie jest to D3/D4, ale też nie dzieje się nic niepokojącego.

Edit: sprawdziłem na iluś tam ciemnych zdjęciach z wesela. Nie widzę, tak na szybko, żeby gdzieś spudłował.
Cały czas fociłem tan na 2.8 podczas tańców.

karolt
15-06-2014, 18:50
Edit 2: (70-200 VR II, 125mm, f2.8, 1/200s, ISO 200)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/iZ02FMX-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/iZ02FMX.jpg)

QubaKpl
15-06-2014, 20:30
Oki dzięki ale iso na tym zdjęciu to chyba 20tysi a nie 200 ;D

adrianek32
15-06-2014, 21:32
Oki dzięki ale iso na tym zdjęciu to chyba 20tysi a nie 200 ;D

dokladnie wyglada na iso duzo wyzsze niz 200, chyba jakas pomylka bo kiepsko to wyglada

zdyboo
15-06-2014, 21:44
Sienieznacie. To stylizacja na stare zdjęcie zrobione analogiem, brak koloru, stary samochód, tylko para młoda, dyć musi, że stylizacja. Co prawda ziarno plastikowe, ale klient i tak przecież łyknie.

karolt
15-06-2014, 22:29
Sienieznacie. To stylizacja na stare zdjęcie zrobione analogiem, brak koloru, stary samochód, tylko para młoda, dyć musi, że stylizacja. Co prawda ziarno plastikowe, ale klient i tak przecież łyknie.

Kolega wszystko wyjaśnił, cóż mam dodawać :-)
Coś jak polonistki, które lepiej wiedzą, co autor miał na myśli.

shaolin
26-06-2014, 06:13
http://www.nikon.com/news/2014/0626_ar-11_02.htm

;)

IRKO
12-07-2014, 19:12
Czytam posty,że aparat jest kompatybilny ze starszymi obiektywami.
Czy również z lampami np:SB 28 ?

shaolin
21-07-2014, 03:56
W Japonii bedzie za chwile do wygrania specjalna edycja Df (+58/1.4).

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/01-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/656/896/01.jpg)

http://www.nikon-image.com/event/campaign/cg2014_anniversary/

deep
21-07-2014, 09:43
O rany, jaki odpustowy

shaolin
21-07-2014, 10:35
Dobrze wiemy, ze zazdroscisz... :razz:

:mrgreen:

Ciekawe ile taka limited edyszyn za 10 lat bedzie warta...

deep
21-07-2014, 10:44
haha jak dożyje takiego wieku, to nie F3 :D

MstrG
21-07-2014, 11:04
O rany, jaki odpustowy

Okropieństwo :) nic do siebie nie pasuje :)
Lepszy by był czarny + naturalna, czarna skóra + to pokrętło limited + ten obiektyw. Ewentualnie jakiś delikatny "golden ring" na kółku nastaw (nie na każdym oczywiście), aby jakoś to pasowało do obiektywu.

grissley
21-07-2014, 11:34
Mnie tam się podoba.
Ale w tym aparacie prawie wszystko (poza ceną) mniej lub bardziej mi się podoba ;)

Seś@
21-07-2014, 11:44
Wygląda jak ,,składak'' :mrgreen:

wain
21-07-2014, 12:02
Sorry ale to wygląda jak janukowycz edition..

tipsi
21-07-2014, 18:36
No skośni nie są bardzo udani w dizajnie, co robić. Leica to nie jest, przynajmniej pod względem estetyki. A szkoda, bo materiał wyjściowy bardzo przecież smaczny.

Czornyj
21-07-2014, 18:54
Df burak edyszyn :) Przynajmniej nie pozostawia złudzeń odnośnie targetu :mrgreen:

zdyboo
21-07-2014, 18:56
Ale, że nie dali w komplecie tego miękkiego spustu co się wokół palca owija. Faktycznie buractwo.

MaciekW
22-07-2014, 10:02
Ja się wyłamię, bo chętnie bym tak ładny aparat przytulił :) a już w komplecie z 58mm 1.4 to jeszcze chętniej :)

norty
22-07-2014, 19:29
ja juz sie wylamalem i kupilem zonce na urodziny bo jej sie podobal:)

tipsi
22-07-2014, 19:57
Nie za taką kasę, do diaska! Do tego braki i niekonsekwencje w specyfikacji. Jeśli ma być klasa premium, to i na zewnątrz i w środku.

Borat1979
22-07-2014, 20:30
W Japonii bedzie za chwile do wygrania specjalna edycja Df (+58/1.4).

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/01-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/656/896/01.jpg)
W ogóle cały ten DF bez względu na wersję wygląda jak współczesny aparat z doklejonym z przodu starym panelem oklejonym ceratą.

shaolin
26-07-2014, 09:57
Ceny spadly u mnie - Df mozna chwycic juz za 7530...

Borat1979
26-07-2014, 11:18
Widocznie tak dobrze się sprzedaje...

Andrzej1974
26-07-2014, 12:06

Za to paskudzwtwo tyle kasy? Nigdy...

nikoniarz
26-07-2014, 12:27
Za to paskudzwtwo tyle kasy? Nigdy...

Stylowy sprzęt raczej nie na miejscu nazywać paskudztwem..

Andrzej1974
26-07-2014, 12:51
Stylowy sprzęt raczej nie na miejscu nazywać paskudztwem..

Dla cb może być stylowy. Dla mnie jest paskudny.

nikoniarz
26-07-2014, 12:52
Jest wzorowany na starym sprzęcie więc jak najbardziej jest stylowy ;) Też bym go nie kupił, ale nie powiem, że jest brzydki, bo nie jest. To, że mnie się stylowy sprzęt nie podoba nie oznacza bym mógł go nazwać paskudnym. Ale ja to ja ;)

Andrzej1974
26-07-2014, 12:54
Jest wzorowany na starym sprzęcie więc jak najbardziej jest stylowy ;)

Co nie zmienia faktu, że ja bym nie dał tyle kasy za coś w "takim stylu". ;-)

zdyboo
26-07-2014, 12:56
Fiat Multipla jest podobno wzorowany na delfinie. Nie wiem co delfiny zrobiły stylistom Fiata, że w tak wyrafinowany sposób postanowili je ukarać.
Df jest jak Skoda Rommster, poskładany z dwóch nie pasujących za bardzo do siebie części. Pokrak i tyle.

nikoniarz
26-07-2014, 12:56
Tu się zgodzę. Ja również bym nie dał...

Borat1979
26-07-2014, 13:08
Jest wzorowany na starym sprzęcie więc jak najbardziej jest stylowy ;)
Wzorowanie się na starym sprzęcie nie czyni produktu stylowym.

Z resztą w tym przypadku to połączenie wyszło marnie. Wygląda to tak jakby ktoś przy projekcie zapomniał że aparat ma również tył i pospiesznie dokleił panel z D600, który ni jak nie pasuje do reszty. To tak jakby projektanci Alfy Romeo zaprojektowali piękne smukłe linie przodu a o tyle zapomnieli i dorzucili ten od fiata punto. Gdzie w tym styl?

Jacek_Z
26-07-2014, 13:23
Wzorowanie się na starym sprzęcie nie czyni produktu stylowym. To prawda.
Nie da się zrobić pięknego stylowego aparatu jak się dorzuci na tył: 12 przycisków (liczyłem), przełącznik, wybierak, blokadę i kółko.
Ładne body to jest takie, które ma minimum elementów. Tylko że wtedy będzie nieergonomiczne. Trzeba było pójść na kompromis - albo fajniejsze używanie, albo ładny wygląd. Tu poszli w stronę "bycia praktycznym".

nikoniarz
26-07-2014, 13:28
Kwestia gustu ;)

grissley
26-07-2014, 15:37

No, jeśli miałbym kupować puchę FX, to chyba wolałbym dopłacić tysiaka za Df, niż brać D610...

EDIT: o - tysięczny wpis mi stuknął :razz:
EDIT2: Shao, jak tak będzie spadać dalej, to może w listopadzie coś od Ciebie przywiozę :twisted:

Borat1979
26-07-2014, 17:11
No, jeśli miałbym kupować puchę FX, to chyba wolałbym dopłacić tysiaka za Df, niż brać D610...
No nie wiem czy to takie opłacalne.

- mniejszą rozdzielczość matrycy
- brak wideo
- tylko jeden slot kart pamięci
- karta pamięci pod pokrywą akumulatora
- inny (słabszy) akumulator co jest utrudnieniem gdy mamy drugie body

witboy
26-07-2014, 17:23
a wiecie co wam powiem? tu w uk juz wlasnie sporo tych df widzialem ....poprostu w pl taki aparat to be i w zly i niedobry, a na zachodzie jak zonka kochanka coreczka chce cos innego to sie idzie i ma sie taki prezent ...swoja droga ja na d700 pracowalem 2 tygodnie w uk za najnizsza stawke oczywiscie uzywke ...taki mamy klimat

grissley
26-07-2014, 17:39

Matryca to akurat najwieksza zaleta.

Borat1979
26-07-2014, 18:04
Matryca to akurat najwieksza zaleta.
I na niej zalety tego aparatu się kończą :)

shaolin
26-07-2014, 18:24
Ja Wam nie podalem ceny, zebyscie sie licytowali teraz... dalem jako ciekawostke.

Jacek_Z
27-07-2014, 12:31

- brak wideo
- tylko jeden slot kart pamięci
- karta pamięci pod pokrywą akumulatora
- inny (słabszy) akumulator co jest utrudnieniem gdy mamy drugie body
1 zaleta dla wielu
2 dla wielu bez znaczenia
3 j.w. ja mam i przez 2 lata ani razu nie uzylem 2 kart
4 bez znaczenia. Mam karte 64GB
5 a jak nie mamy?

Pawel Pawlak
27-07-2014, 12:39
Wielu powyższe "braki" DF-a nie ograniczają. A tym bardziej nie ogranicza ich świadomość że ich body nie jest "wszystkomające"

milczek77
28-07-2014, 08:01
Ja co prawda focę hobbystycznie, ale z DF jestem zadowolony do tego stopnia, że sprzedałem d3s :-)

grissley
29-07-2014, 13:51
Jakby bebechy tego Df były skundlone bardziej z D800/810, niż 600/610, to nawet w obecnej cenie byłby to ciekawy aparat. Może Dfs? ;)

shaolin
11-08-2014, 05:37
http://www.candelaproductions.com.au/photography/camera-grips/

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/3DprintedNikonDfcameragripprototype-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2014/08/3D-printed-Nikon-Df-camera-grip-prototype.jpg)

Myslalem, ze to ma byc grip, a nie koturn ;)
:shock:

Seś@
11-08-2014, 05:45
Toć to prawie statyw :mrgreen:

deep
11-08-2014, 06:24
Ciekawe czy z ołowiu? :D

shaolin
11-08-2014, 06:40
Z kryptonitu ;) Ja wiem, ze to mialo przypominac MD-4 ale MD-4 przy tym przycisku do papieru to najbardziej funkcjonalna rzecz w kosmosie ;)

grissley
11-08-2014, 11:17
Myslalem, ze to ma byc grip, a nie koturn ;)

Wygląda stylowo... ;)

GonzoG
11-08-2014, 12:08
A to może ma służyć jeszcze jako pływak...

jaś
11-08-2014, 14:12
nie znacie się to stacja dokująca jest a nie grip, grip tak nie może wyglądać :)

shaolin
11-08-2014, 14:23
Stacja kosmiczna ISS jest mniejsza...

HiPhoto
11-08-2014, 23:10
"Każdy orze, jak może" - jak mi powiedział pompiarz oddając talon na benzynę z nieudolnie wywabioną tuszową pieczątką ;-) (AD'82)

Borat1979
12-08-2014, 00:09
Takim projektantom to powinni obcinać ręce, żeby już nigdy więcej czegoś takiego nie zrobili ;)

2pompony
12-08-2014, 01:30
No dobra, a kto doczytał, że to chałupniczo-hobbystyczna robótka jakiegoś fotografa z drukarki 3D, w dodatku prototypowa? Wydrukował sobie i ma, a wam żal! :)

shaolin
12-08-2014, 03:35
Oczywiscie, ze zal bo drukarke 3d mozna wykorzystac do tylu wspanialych rzeczy... taki obiekt to mozna znalezc w byle kamieniolomie. I wiemy, ze to prototyp amatora :razz:

jaś
12-08-2014, 12:32
Takim projektantom to powinni obcinać ręce, żeby już nigdy więcej czegoś takiego nie zrobili ;)

i zabierać papiery jeśli jakieś mają

shaolin
19-08-2014, 05:41
Wersja finalna wyglada lepiej, wiec szacun, ze poprawil i dokonczyl swoje dzielo:
http://www.candelaproductions.com.au/photography/camera-grips/

Ale tutaj troche przesadzil:

It weighs just over 100g and has space to store a batter internally. Unfortunately 3D printing is not advanced enough to be able to make this functional.

Koenigseggowi jakos nie przeszkadza to w drukowaniu turbosprezarek do One:1 ;)

elanek
10-09-2014, 15:01
Przyznaję, nie przeczytałem całego wątku.
Czy pucha jest awaryjna? Czy są przypadki BF/FF? Inne przypadłości, typowe awarie, olej, itp?

milczek77
10-09-2014, 15:14
Ja użytkuje od grudnia. Awarii nie było, egzemplarz trafia w punkt ze wszystkimi moimi obiektywami. Ale jest to mój drugi, pierwszy którego zamówiłem miał problem z AF , AF zachowywał się losowo, w zależności od oświetlenia odległości obiektu fotografowanego.... no i co dziwne nie reagował na mikroregulacje na szczęście wymienił mi sklep na inny...

karolt
12-09-2014, 11:02
Przyznaję, nie przeczytałem całego wątku.
Czy pucha jest awaryjna? Czy są przypadki BF/FF? Inne przypadłości, typowe awarie, olej, itp?

Zrobiłem już nim kilkanaście zleceń, w tym parę reportaży ślubnych. Żadnych problemów. Z żadnym z kilku szkieł (8?), jakie podpinałem. AF _wydaje_się_ być lepszy w D700/D3s, ale jak tylko porównuję, to się okazuje, że działa tak samo...
Ma parę wad, o których już pisałem w moim teście.
Ostatnio najbardziej mnie wkurza chyba to, że akumulatorek nie nadąża.
Zabieram ze sobą dwa na zlecenie. I o ile w D3s/D700 dwa aku to jest gruby zapas, to w Df pod koniec dnia jadę już na rezerwie (jeszcze żelaznej, ale jednak).
Być może, że trzeci trzeba będzie dokupić.
I ta idiotyczna blokada pokrętła PSAM...

shaolin
19-09-2014, 06:35
http://nikonrumors.com/2014/09/18/brikk-is-coming-up-with-a-lux-nikon-df-camera-and-14-24mm-f2-8-lens-in-24k-gold.aspx/

karolt
25-09-2014, 19:20
http://nikonrumors.com/2014/09/18/brikk-is-coming-up-with-a-lux-nikon-df-camera-and-14-24mm-f2-8-lens-in-24k-gold.aspx/

O, wreszcie wiem, co kupić jako drugie body.

A teraz serio:
Po paru repo ślubnych trafił się w końcu taki repo, gdzie warunki oświetleniowe dały Df po tyłku. To znaczy nie Df, ale jego AF. Światła było akurat tyle, że D3s i D700 radziły sobie normalnie, a z Df to była straszna szarpanina.
No niestety.
Lans jest, matryca z D4 jest, ale AF z D600/610 też jest. Transakcja wiązana. Czyli moim kolejnym body raczej nie będzie już kolejny Df (ani D610), tylko raczej D750/810 lub Canon 5D/6D. D4s nie, bo nie widzę w nim jakieś strasznej przewagi nad D3s, jak na moje potrzeby.

A w Nikonie jak ktoś chce mieć naprawdę super AF, to poniżej D750 nie schodzić.

No chyba że wejdzie na rynek Dfs z AF ściągniętym z wyższych modeli.

grissley
25-09-2014, 19:32
No chyba że wejdzie na rynek Dfs z AF ściągniętym z wyższych modeli.

Miałoby to sens, biorąc pod uwagę pozycjonowanie (cena)...