PDA

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach Nikona (D6, jednocyfrowce)

Strony : [1] 2 3 4 5 6 7

Michał Jędrak
19-08-2010, 15:29
Skoro właśnie się pojawił D3100 (LINK (http://dpreview.com/news/1008/10081920nikond3100.asp))

I skoro ma 14mpx, nagrywa fullHD i takie tam inne bajerki, to oznacza że być może Nikon zamierza w najbliższym czasie wejść z nową gamą sprzętu. No przydałoby się.

Wiem, że przegiąłem z treścią tematu, ale potrzebne mi jest drugie body FX i jak głupi czekam na D4. Szukam każdych znaków na niebie i ziemi, które mnie do D4 przybliżą.

Ja stawiam na około 14-16mpx, filmy HD 1080p i 10fps. W sumie fajnie by było, bo bym nie musiał kamerki na wakacje wozić skoro i tak zawsze biorę aparaty... Końcówka 2010 może być gorąca...

Marcin Borkowski
19-08-2010, 15:31
cieszymy się razem z Tobą, ale są już wątki o spekulacjach i plotkach na temat sprzętu :)

Michał Jędrak
19-08-2010, 15:44
No są... Właśnie czytasz jeden z nich... :-)

A tak na serio to do tej pory były spekulacje bo nic się nie działo. Cały czas tłukli sprzęt bazujący na tych samych lub bardzo podobnych matrycach (10 i 12mpx). Teraz nagle pojawia się jakaś 14mpx i to w korpusie amatorskim, więc to sugeruje jakieś kolejne zmiany, bo przecież nie zostawią teraz na rok całej gamy na poziomie 10-12mpx i nagle jeden wielki, flagowy okręt D3100, najlepszy z całej linii. Ja się spodziewam zmian w cięgu tygodni (tzn mam nadzieję)

KaeF
19-08-2010, 15:53
Że ma najwięcej MPix, to zaraz flagowy?

Michał Jędrak
19-08-2010, 16:00
Filmiki szczela :-)

mateo912
19-08-2010, 16:51
Michał przecież ledwo co d3s wszedł więc d4 nieprędko ;)

mibartek
19-08-2010, 17:15
Michał przecież ledwo co d3s wszedł więc d4 nieprędko ;)

między D2Xs a D3 też był chyba tylko rok różnicy z tego co pamiętam.

Czarny73
19-08-2010, 17:17
Że ma najwięcej MPix, to zaraz flagowy?

O przepraszam a D3x to co? :grin:

Erie
19-08-2010, 17:18
biorąc pod uwagę fakt że jest szkiełko 28-300 pod FXa spodziewałbym się budżetowego D350 albo coś w tym stylu za jakieś ~4500-5000 zł (coś mniej więcej jak d90 z matrycą FX)

mibartek
19-08-2010, 17:22
biorąc pod uwagę fakt że jest szkiełko 28-300 pod FXa spodziewałbym się budżetowego D350 albo coś w tym stylu za jakieś ~4500-5000 zł (coś mniej więcej jak d90 z matrycą FX)

obyś miał rację :-D

Erie
19-08-2010, 17:28

do d700, d3, d3s, d3x to szkiełko jest za "słabe", więc do czegoś musi być :D

stig
19-08-2010, 17:32
do d700, d3, d3s, d3x to szkiełko jest za "słabe", więc do czegoś musi być :DTyle, ze Nikon od zawsze przyzwyczajal nas, ze najpierw musza byc aparaty, do ktorych nie bardzo jest co przykrecic, a nie odwrotnie. ;)

Erie
19-08-2010, 17:35
Tyle, ze Nikon od zawsze przyzwyczajal nas, ze najpierw musza byc aparaty, do ktorych nie bardzo jest co przykrecic, a nie odwrotnie. ;)

ech Marcin... Ty zawsze musisz wszystko popsuć... daj się ludziom ponapalać na budżetowe FX :p

co do Nikona i tego co robią to nie wiem czy jest ktokolwiek kto ich politykę pojmuje

Don Kamelio
19-08-2010, 18:10
Polityka jest prosta - uzależnić, nakręcić, wydoić, dać odpocząć, ale nie za długo i od nowa...

Pawel Pawlak
19-08-2010, 18:13
ale przcież mamy już budżetowego FX-a: d700 :) Na cholerę coś tańszego, skoro i tak szkłą pod FXa kosztują znacznie więcej niż DXowe ? Kompletując taki FXowy system, z kilkoma FXowymi szkłami, fleszem, duperelamie typu statyw, głowica, jakieś filterki, kilka szybkich CFów, jakie ma znaczenie czy bbody kosztuje 4500 czy 7500 ?

Jacek_Z
19-08-2010, 18:16
..ale są już wątki o spekulacjach i plotkach na temat sprzętu :)Takiego wątku nie ma jednak w dziale body pro, więc Michał będzie załozycielem takowego :) Potem sie przyklei.

do d700, d3, d3s, d3x to szkiełko jest za "słabe", więc do czegoś musi być :DA tam. Ja lubię spacerzoomy. Nie zawsze się trzeba wysilać na max jakość. Czasami się idzie do cioci na imieniny albo na wycieczkę zagraniczną robiąc tylko pamiątki. Po co targać kupę szkła?

Erie
19-08-2010, 18:38
ale przcież mamy już budżetowego FX-a: d700 :) Na cholerę coś tańszego, skoro i tak szkłą pod FXa kosztują znacznie więcej niż DXowe ? Kompletując taki FXowy system, z kilkoma FXowymi szkłami, fleszem, duperelamie typu statyw, głowica, jakieś filterki, kilka szybkich CFów, jakie ma znaczenie czy bbody kosztuje 4500 czy 7500 ?

4500 za korpus, 2800 za szkiełko 28-300 - i za 7300 mamy konkurencję dla Sony Alpha 850, które ostatnio wbrew wszystkim malkontentom sprzedaje się bardzo dobrze

w dodatku taki budżetowy FX raczej nie jest skierowany do osób które chcą mieć szklarnię za xx tysięcy, statywy i głowice za kilka tysięcy, wystarczy im karta SDHC i tak po kolei

Pawel Pawlak
19-08-2010, 18:48
4500 za korpus, 2800 za szkiełko 28-300 - i za 7300 mamy konkurencję dla Sony Alpha 850, które ostatnio wbrew wszystkim malkontentom sprzedaje się bardzo dobrze

w dodatku taki budżetowy FX raczej nie jest skierowany do osób które chcą mieć szklarnię za xx tysięcy, statywy i głowice za kilka tysięcy, wystarczy im karta SDHC i tak po kolei

nie dotarłem do zestawień które mówią że a850 to taki sukces rynkowy; skąd to wiesz ? A komuś kto ma takie wymagania jak piszesz, to na grzyba FX ? Co skłoni takiego klienta do zakup FXa zestawu zamias DX+ 18-200VR ?

Waldo11
19-08-2010, 18:59
do d700, d3, d3s, d3x to szkiełko jest za "słabe", więc do czegoś musi być :D

Z wyjątkiem D3x matryce FX są raczej mało wymagające w stosunku do rozdzielczości szkieł, coś jak pierwsze DX-owe korpusy, które miały po 6MPx. Każde w miarę przyzwoite szkło da na nich w miarę szczegółowy obrazek, ograniczeniem jest sama rozdzielczość matrycy.
A 28-300 jak na spacerzoma ma MTF-y całkiem , całkiem. To chyba ma być szkło dla tych profi, którzy czasem fotografują "wycieczkowo" i nie chcą dodatkowo kupować sobie korpusu DX-owego dla jednego szkła.

Ja bym chciał wierzyć w tanie FX jako cały system amatorski, ale raczej już się z tego wyleczyłem, bo Nikon konsekwentnie nie prezentuje żadnych nowych, w miarę dobrych i w miarę tanich obiektywów FX (chyba z wyjątkiem 70-300 VR).

Swojego czasu postanowiłem, że zostaję na DX, trzymam szkła, przeczekam D300 i doczekam D400 o obrazku porównywalnym do D700 także na wyższym ISO, a po dzisiejszej premierze D3100 jestem prawie pewien, że w ciągu kilku miesięcy stanie się to faktem.
A cały system będzie sporo tańszy i co ważne sporo lżejszy od FX.

Michał Jędrak
19-08-2010, 21:06
Waldo11, ale właśnie FX daje Ci możliwość korzystania z obiektywów sprzed wielu lat i są one bardzo dobre. Wystarczy jakiś 35-70/2.8 sprzed lat, ewentualnie o wiele droższy 28-70/2.8 AF-S (ale i tak o połowę tańszy niż 24-70). Na dłuższy koniec może być 80-200/2.8 i za niewielką kasę masz kawał wyśmienitej optyki. Jeśli Ci mało to kup taniutki 50mm/1.8 albo droższy 1.4 (ale i tak tani). Za podobną kasę masz 85/1.8, który na FX jest boski. Jeśli chcesz szeroki kąt to nawet manualny (nie trzeba AF przy szerokim kącie) 50-letni 24/2.8 jest wyśmienity. Z wyższej półki masz też 17-35/2.8 (klasa sama w sobie), 105/2.0DC, 135/2.0DC i wiele innych. Świadomie pominąłem nowe obiektywy, które są drogie: 14-24, 24-70, 70-200 itd... A poza tym co wymieniłem jest cała gama obiektywów, które są jednakowo dobre i tanie, ale po prostu nie spamiętam wszystkiego tak na zawołanie.

Popadasz właśnie w takie myślenie jakie chce Nikon: przed AF-Sem świat nie istniał i nie mamy obiektywów, kup więc kliencie coś nowego, kup DXa. Tymczasem matryce FX właśnie pozwalają na skorzystanie z mega dużej kolekcji optyki sprzed lat.

lesiuc
19-08-2010, 21:20
Chybe że ów hipotetyczny, budżetowy FX będzie bez silnika... :) Wtedy tania puszka, ale szkła drogie. I czar pryska. Chyba z tańszych FX tylko 24-85 ma napęd SWM.

Krystianissimus
19-08-2010, 21:45
Polityka jest prosta - uzależnić, nakręcić, wydoić, dać odpocząć, ale nie za długo i od nowa...
A w tym przekonaniu, że to jest dobra polityka utwierdza firmę Nikon cała masa fotografów, którzy ledwo co kupili sprzęt, a już na wieść o nadchodzącym modelu gotowi są wydać ostatnie pieniądze, byle tylko mieć najnowszy top model aparatu.

Michał Jędrak
19-08-2010, 21:48
Chybe że ów hipotetyczny, budżetowy FX będzie bez silnika... :)

Aparat bez śrubokręta w ogóle dla minie nie istnieje. Traci się dostęp do wielu ciekawych obiektywów.

mibartek
19-08-2010, 21:58
ja już to gdzieś pisałem, ale napisze i tu ;-)
nawet w najgorszej wersji, że będzie bez silnika dałoby się skompletować zestaw :
Sigma 17-35 HSM, Nikkor 50/1.4, Samyanga 85/1.4 UMC i używaną Sigmę 70-200/2.8 HSM I. Mi by więcej do szczęścia potrzebne nie było.
a jak będzie z silnikiem to tak jak Michał Jędrak napisał mnóstwo starszych szkieł można podpiąć.

eskimos
21-08-2010, 06:13
pfff, D4 wymyśliłeś, mi się dzisiaj śniło że wypuścili D5 a ja nie wiedziałem kiedy D4 wyszło, aż się obudziłem o 5:30 i to w sobotę! Horror. :mrgreen:

wywar
21-08-2010, 07:42
Będzie D4 - czuję to w kościach :D

tomek20stencel5
21-08-2010, 07:53
A zobaczycie, że będzie D5. Na pewno, D4 nie będzie. Fuji S4 Pro też nie było. :)

Michał Jędrak
21-08-2010, 09:41
No a ja się po części przyznam dlaczego napalam się na D4. Pierwszy powód jest oczywisty, bo potrzebuję drugi korpus FX a D700 jest za drogi jak na aparat, który (podobnie jak D3) kończy swój marketingowy żywot. Drugi powód jest jednak bardzo wstydliwy, tak wstydliwy jak puszczenie bąka w windzie pośród ładnych panienek :-). Otóż, jak wspomniałem na początku, liczę na filmiki. Niby głupota, ale odkąd kupiłem kamerkę (ładna, Full HD) to nie mogę się do niej przekonać (minęły 3 lata). Obraz jest jakiś płaski, brak szerokiego kąta i nie da się jej używać bo jest robiona pod debili: wszystko auto, a jeśli chcesz manual, to musisz przejść przez 15 menu i to pazurem na małym ekranie dotykowym. Nie ma pokrętła do zooma, tylko przyciski, nie ma czegoś takiego jak przysłona (jest tylko plus i minus) i oczywiście matryca wielkości mrówki, więc nie istnieje coś takiego jak drugi plan. Głębia jest taka, że wszystko jest pierwszym planem.

Nie, nie interesuje mnie D3100 ani D90, bo ja chcę wszystko robić na pełnej klatce.

Skoro jednak Wywar czuje w kościach to samo co ja, to dobrze.

Inkognito
21-08-2010, 12:05
Nie, nie interesuje mnie D3100 ani D90, bo ja chcę wszystko robić na pełnej klatce.

Czas się chyba na siłownię zapisać Michale ;)

Jakoś nie wierzę, że prędko to D4 wyjdzie ;)

quietstorm
21-08-2010, 12:57
A zobaczycie, że będzie D5. Na pewno, D4 nie będzie. Fuji S4 Pro też nie było. :)

Liczby 4 oraz 9 są uważane za pechowe w Japonii. 4 jest wymawiane jako shi, podobnie jak wyraz "śmierć", natomiast liczba 9 wymawiana jest jako kū co brzmi podobnie do wyrazu "cierpienie".

kichu
21-08-2010, 13:03
dopiero mija rok od wypuszczenia d3s, wiec jeszcze rok poczekamy, schemat wypuszczania top-puszek w nikonie jest stary jak swiat - co 4 lata nowa generacja (d2 -> d3 -> d4), co 2 lata face liftingi (d2s -> d3s etc.)

predzej mozemy sie spodziewac body fx w klimacie d700, bo jakos niedlugo beda mijaly 2 lata od premiery

witold68
21-08-2010, 13:56
"chyba, to się łódka na wodzie".....

AMI
23-08-2010, 14:25
Liczby 4 oraz 9 są uważane za pechowe w Japonii. 4 jest wymawiane jako shi, podobnie jak wyraz "śmierć", natomiast liczba 9 wymawiana jest jako kū co brzmi podobnie do wyrazu "cierpienie".

Ale już w Chinach, 9 jest liczbą szczęścia a do tego boską czytaj cesarską :). 4 potwierdzam, jak byłem w Chinach to znajomy Chińczyk opowiadał, że nie ma mieszkań nr 4 i pięter o tym numerze.

Pozdrawiam,
AMI

samek
23-08-2010, 14:54

Tak tak tak... jasne... do znudzenia powtarzane slogany. Czytać się już tego nie chce.
Jakim cudem oni zrobili Nikona F4?

morzon
23-08-2010, 14:56
4 potwierdzam, jak byłem w Chinach to znajomy Chińczyk opowiadał, że nie ma mieszkań nr 4 i pięter o tym numerze.

XXI wiek... przykre.

quietstorm
23-08-2010, 15:11
Tak tak tak... jasne... do znudzenia powtarzane slogany.

Zgadza się. Dlatego też napisałem kursywą, bo to cytat.

(chociaż Canon'a Powershot G4 jakoś świat nie ujrzał... po G3 był od razu G5, zatem niektórzy japońscy producenci wydają się być bardziej przesądni...)

Ale już w Chinach, 9 jest liczbą szczęścia a do tego boską czytaj cesarską

Żebyś nie wykrakał, bo jeszcze wypuszczony za x lat D9 będzie może "made in china" ;)

lukaszm
23-08-2010, 15:24
Dokladnie.
DX + 18-200VR to swietny zestaw. Jak ktos zaraz napisze, ze lepsze zdjecia zrobi D700 + 24-70 +70-200 to i moze prawda, ale ile mu rzeczy ucieknie podczas zmieniania obiektywu? Pomijam fakt bycia obwieszonym jak wielblad, bo jak ktos juz taki zestaw ma to sie przyzwyczail. Jak jade robic zdjecia to sam bez pospiechu wszystko planuje pory dnia( polozenie slonca, ew turysci ), przez sprawdzanie prognozy pogody, czy pore roku.

Druga sprawa to po co komu na wakacje FX? Ja od ostatnich wakacji postanowilem D3000 mojej dziewczyny i spokoj, do torebki sie miesci, a ja cropow na wysokim iso nie ogladam, przynajmniej z wakacji.

Jak dzis pamietam mialem D300 18-200VR i SB-900 w Paryzu i po weekendzie stwierdzilem, ze kupuje inny pasek do aparatu, bo kark mnie jeszcze z 2 dni bolal. O ile mnie pamiec nie myli taki zestaw to z 2-3kg wazyl.

nie dotarłem do zestawień które mówią że a850 to taki sukces rynkowy; skąd to wiesz ? A komuś kto ma takie wymagania jak piszesz, to na grzyba FX ? Co skłoni takiego klienta do zakup FXa zestawu zamias DX+ 18-200VR ?

stig
23-08-2010, 15:41
DX + 18-200VR to swietny zestaw. Jak ktos zaraz napisze, ze lepsze zdjecia zrobi D700 + 24-70 +70-200 to i moze prawda, ale ile mu rzeczy ucieknie podczas zmieniania obiektywu? Pomijam fakt bycia obwieszonym jak wielblad, bo jak ktos juz taki zestaw ma to sie przyzwyczail. Jak jade robic zdjecia to sam bez pospiechu wszystko planuje pory dnia( polozenie slonca, ew turysci ), przez sprawdzanie prognozy pogody, czy pore roku.A jak ktos ma zlecenie do wykonania o konkretnej porze roku, konkretnego dnia i w konkretnej godzinie, to co ma zrobic? :D

Druga sprawa to po co komu na wakacje FX? Ja od ostatnich wakacji postanowilem D3000 mojej dziewczyny i spokoj, do torebki sie miesci, a ja cropow na wysokim iso nie ogladam, bynajmniej z wakacji.Na wakacje, to jakiekolwiek lustro jest bez sensu. Po cholere z takim klamotem sie tarabanic? W miare przyzwoity kompakcik w cenie ~1000-1500 zl i jest ok. No chyba, ze ktos jedzie na wakacje z nadzieja zrobienia zdjec, ktore pozniej bedzie sprzedawal za sensowne pieniadze. ;)

AMI
23-08-2010, 15:49
Na wakacje, to jakiekolwiek lustro jest bez sensu. Po cholere z takim klamotem sie tarabanic? W miare przyzwoity kompakcik w cenie ~1000-1500 zl i jest ok. No chyba, ze ktos jedzie na wakacje z nadzieja zrobienia zdjec, ktore pozniej bedzie sprzedawal za sensowne pieniadze. ;)

Stigu tu się z Tobą nie zgodzę. Dla mnie szybki i celny AF - po to biorę lustrzankę na wakacje żeby mi chwile nie umknęły. Za nim ta małpa za 1000zł się odpali, zanim złapie ostrość, zanim przemieli to wszystko to i pogoda czasem dwa razy się zmieni nie wspominając a rodzinie, która zdążyła już w międzyczasie pójść na ciastka i wrócić ;).

Pozdrawiam,
AMI

stig
23-08-2010, 15:58
Stigu tu się z Tobą nie zgodzę. Dla mnie szybki i celny AF - po to biorę lustrzankę na wakacje żeby mi chwile nie umknęły. Za nim ta małpa za 1000zł się odpali, zanim złapie ostrość, zanim przemieli to wszystko to i pogoda czasem dwa razy się zmieni nie wspominając a rodzinie, która zdążyła już w międzyczasie pójść na ciastka i wrócić ;).Nie przesadzaj. Na AF to mozna narzekac jak sie chce reportaz z dynamicznych akcji robic, a nie pocztowki z wakacji. :) Bawilem sie ostatnio jakims wodoszczelnym Canonem, ktorego znajomy kupil specjalnie na wyjazd na Kanary, bo nie mial ochoty biegac ze swoim D3. Pobawilem sie 10 minut tym aparatem, fotografujac w domu i na zewnatrz. Zadnych problemow. Skoro nie irytowalo mnie zarowno wolne dzialanie AF, jak i shutter lag, to znaczy, ze bylo wystarczajace do albumowych fotek na wakacjach. Zreszta -- ogladalem pozniej set z wyspy, na ktorej byli -- caly zrzut z karty. Naprawde Nie bylo sie do czego przyczepic.

AMI
23-08-2010, 16:05
Nie przesadzaj. Na AF to mozna narzekac jak sie chce reportaz z dynamicznych akcji robic, a nie pocztowki z wakacji. :) Bawilem sie ostatnio jakims wodoszczelnym Canonem, ktorego znajomy kupil specjalnie na wyjazd na Kanary, bo nie mial ochoty biegac ze swoim D3. Pobawilem sie 10 minut tym aparatem, fotografujac w domu i na zewnatrz. Zadnych problemow. Skoro nie irytowalo mnie zarowno wolne dzialanie AF, jak i shutter lag, to znaczy, ze bylo wystarczajace do albumowych fotek na wakacjach. Zreszta -- ogladalem pozniej set z wyspy, na ktorej byli -- caly zrzut z karty. Naprawde Nie bylo sie do czego przyczepic.

Uwierz nie przesadzam, szczególnie jeśli chodzi o dzieci. Ale jak chcesz możesz robić zdjęcia małpą ja wole brać lustrzankę na wakacje ze stałką i cieszyć się przyjemnością robienia zdjęć.

Pozdrawiam,
AMI

lukaszm
23-08-2010, 16:17
Moze autor watku ma nosa?
Tak na wikipedie zerknelem.

Announced by the Nikon Corporation

D3s 14 October 2009
D3x 1 December 2008.
Nikon D3 23 August 2007

D700 July 2008
D90 August 27, 2008

Wielu z nas nie stac na D3, wiec czekamy na tanszego FX-a, czesc na nowego, a pozostali odkupia te uzywane, ze sie ich wiecej zrobi na rynku to i pewnie cena nieco spadnie. Z drugiej strony D3 w UK da sie trafic na 1800, to nieco mniej niz nowy D700 + grip, wiec gdyby tak cena D3 jeszcze spadla bedzie interesujaca opcja.

W C trzymaja sie 1D mk I-IV, 1Ds mkI-III , 5D. Canon pewnie niebawem nastepce 1Ds wypusci, bo to juz 3 lata minely.
W Nikonie juz tak lekko nie ma nie wiadomo do konca do kogo nowe body bedzie skierowane, ale cos moim zdaniem w tym roku wypuszcza. Raczej beda sie badaniami marketingowymi kierowali niz naszymi marzeniami.

Ja osobiscie wolalbym jeszcze pare obiektywow nowych/odświeżonych niz nowsze body.
70-200 2.8 bez VR, 70-200 f4, 300mm 2.8 bez VR, 300mm f4 VR

Jak ktos juz ma Nikona i DX/FX-owe szkla to na nowe body poczeka. Kupujacy pierwsza lustrzanke chca Mpx, i Video, nie wazne czy beda uzywac, ale jak to w zyciu chciec. Czesto nie mysla o tym czy sie ich fotografia rozwinie.

lukaszm
23-08-2010, 16:40
A jak ktos ma zlecenie do wykonania o konkretnej porze roku, konkretnego dnia i w konkretnej godzinie, to co ma zrobic? :D

Mowa o zdjeciach wakacyjnych myslalem byla. Zdaje sie, ze jak sie ma robic w konkretnym miejscu o konkretnej porze. To to juz praca jest, a nie wypoczynek, to sie wtedy pakuje wszystko co potrzebne + pare rzeczy na wszelki wypadek ;). 18-200 VR to przyjemne z pożytecznym. Chyba, ze dziewczyne ktos ma co nie mowi no choc juz idziemy to jego szczescie i moze zabierac caly kramik ;) Moja aparat ma dobry, ale co to jest przeslona to do dzis sie dopytuje.

Na wakacje, to jakiekolwiek lustro jest bez sensu. Po cholere z takim klamotem sie tarabanic? W miare przyzwoity kompakcik w cenie ~1000-1500 zl i jest ok. No chyba, ze ktos jedzie na wakacje z nadzieja zrobienia zdjec, ktore pozniej bedzie sprzedawal za sensowne pieniadze. ;)

To zalezy, ale mysle moje zdjecia z wyjazdow podobaja sie rodzinie czy znajomym, ale tak by sie porywac na zarabianie to raczej sie nastawiam na robienie zdjec, tak w zimie chce do Paryza pojechac na 2-4 dni.
Zobacze jak Geotagging dziala w mojej eye-fi ;)
Troche ostatnio mi na Krecie sprzetu brakowalo, ale to tylko pod wode, wiec pewnie kompakcik w przyszlym roku bedzie.

kichu
23-08-2010, 18:04
Moze autor watku ma nosa?
D3s 14 October 2009
D3x 1 December 2008.
Nikon D3 23 August 2007

Jak juz porownujesz daty, to rob to w kontekscie nastepcow danego modelu

d3 -> d3s -> ...

d2x -> d2xs -> d3x -> ...

d200 -> d300 -> d300s

wtedy wyraznie widac, ze face lifting co 2 lata, duzy model - generacja - co 4

Squier
23-08-2010, 19:30
Czyli teraz czas na face lifting D700 :)

Inkognito
23-08-2010, 19:54
Na d700s chyba zbyt wcześnie względem D3s'ki, a w d700x'a to jakoś nie wierzę ;)
Do d4 nic nie będzie, a tak jak Krzysiek pisze, zwyczajnie jeszcze nie czas na nową generację :)

hds
23-08-2010, 21:08
zwyczajnie jeszcze nie czas na nową generację :) a sony i canon też poczekają?

Inkognito
23-08-2010, 21:13
a sony i canon też poczekają?

Naprawdę uważasz, że canon, a już tym bardziej sony, wyprzedza Nikona na tyle, aby groził mu odpływ użytkowników?
Pewnie przegapiłem jakieś premiery - ostatnio nie jestem na bieżąco. Ale ciężko niedawno było znaleźć konkurencję dla D3s'a.

Pamiętajmy, że ceny to tylko jeden czynnik.

kichu
24-08-2010, 00:27
Na d700s chyba zbyt wcześnie względem D3s'ki, a w d700x'a to jakoś nie wierzę ;)
Do d4 nic nie będzie, a tak jak Krzysiek pisze, zwyczajnie jeszcze nie czas na nową generację :)

dlaczego za wczesniej, wlasnie mija rok od wprowadzenia d3s, czyli tyle same ile minelo od wprowadzenia
d700 po d3 (tez po roku)

madre glowy sugeruja, ze teraz wejdzie nastepca d90-tki, po tym na przelomie roku lub I kwartale 2011 bedzie nastepca d700 i dalej pozostale korpusy (d400, d4 etc.)

de Fresz
24-08-2010, 02:17
Waldo11, ale właśnie FX daje Ci możliwość korzystania z obiektywów sprzed wielu lat i są one bardzo dobre. Wystarczy jakiś 35-70/2.8 sprzed lat, ewentualnie o wiele droższy 28-70/2.8 AF-S (ale i tak o połowę tańszy niż 24-70). Na dłuższy koniec może być 80-200/2.8 i za niewielką kasę masz kawał wyśmienitej optyki.

A teraz zastanów się nad odpowiedzią na takie pytanie: jaki interes ma firma Nikon w tym, że do nowego korpusu będziesz kupował stare, używane szkła, już o firmach niezależnych nie wspominając?

Właśnie tak, żaden. Ich interesuje napędzanie sprzedaży nowych produktów z obecnej oferty, nie dobrobyt aukcyjnych handlarzy. A że akurat w paskudnym kastrowaniu niższych modeli mają długą, niechlubną tradycję... W bardzo hipotetycznym tanim FXie (w którego osobiście nie bardzo wierzę, bo ma on nikły sens biznesowo) można się IMHO tego właśnie spodziewać.

Jastrząb
24-08-2010, 15:29
Ja osobiscie wolalbym jeszcze pare obiektywow nowych/odswierzonych niz nowsze body.
70-200 2.8 bez VR, 70-200 f4, 300mm 2.8 bez VR, 300mm f4 VR

Zapomniałeś dodać jeszcze w jakich kolorach maja być tubusy tych szkieł, a i body przydałoby się dla leworęcznych.
Normalnie nie dogodzisz! :)

pozdrawiam serdecznie

lukaszm
27-08-2010, 02:24
Zapomniałeś dodać jeszcze w jakich kolorach maja być tubusy tych szkieł, a i body przydałoby się dla leworęcznych.
Normalnie nie dogodzisz! :)

pozdrawiam serdecznie

Czarne ;)

W przeciagu roku pewnie wyjdzie pare obiektywow i 2 body D90x i D700x. Bardziej osobiscie chcial bym tansze dlugie stalki zobaczyc niz nowe body. Moze nastepca D90 bedzie bardzo dobry, ale jak za dobry to nico zagrozi D300s w aspekcie rozdzielczosci, filmow HD, na szczescie speeda i AF D300s mial nie bedzie wiec moze bede mogl jeszcze troche zdjec popstrykac.

pietrobas
27-08-2010, 08:29

Obyście obaj mieli racje, ale jakoś trudno mi w to uwierzyć. Canon do 7d jakoś pełnej klatki nie wsadził.

pavel_9
27-08-2010, 09:59
Canon do 7d jakoś pełnej klatki nie wsadził.

eee tam Canon... bo Canon jest dla dziewczyn :D

de Fresz
27-08-2010, 10:33
Moze nastepca D90 bedzie bardzo dobry, ale jak za dobry to nico zagrozi D300s w aspekcie rozdzielczosci, filmow HD, na szczescie speeda i AF D300s mial nie bedzie wiec moze bede mogl jeszcze troche zdjec popstrykac.

To naprawdę straszne, że wyjście zbyt dobrego następcy D90 uniemożliwi Ci dalsze pstrykanie zdjęć. Jakbyś jakąś petycję kierował do Nikona, to chętnie Cię poprę.
:twisted:

Adam.B
27-08-2010, 20:30
Ja też chce budżetowego FXa. Ale z wbudowanym gripem :D

Np D2xhs FX 5fps 12mpx iso 12800 (używalne 3200), 21 pkt AF Full HD wideo i cena do 6tys.
70-200 nie potrzeba odświeżać.
NOWEGO 80-200 Af mozna kupic za 3000 (ebay).
A używanego AF-s za 3500 i na allegro się wychaczy.

Ale byłbym za 35mm FX w cenie 35tki do DX;p

D4 nie bedzie napewno.. Boją się tej bardziej niż Ognia..
Chyba że w tak poważnej generacji pominą przesądy? Głupio by taka przerwa w nazewnictwie wyglądała.

ryszkut
29-08-2010, 01:02
hej, a zajmujecie się czymś jeszcze poza marzeniami i gadaniem o tym co kto chce dostać od nikona?
na przykład może robicie zdjęcia?

Inkognito
29-08-2010, 09:10

A po co?
Wszyscy mamy FXy... szkoda tego sprzętu na bezmyślne kłapanie migawką :D

Michał Jędrak
29-08-2010, 10:20

Tak, czasami robimy zdjęcia. Czasami potrzebujemy też drugie body FX i po prostu nie wiemy co kiedy kupić. Jedni traktują fotografię i sprzęt jedynie jako przyjemność, a inni traktują to jak inwestycję, która ma się przynajmniej zwrócić. I właśnie ta druga grupa nie bardzo chce kupić D3s tylko po to, żeby po miesiącu wyszedł D4 w podobnej cenie i spowodował, że cena serii D3 spadnie na ryj.

Andr
29-08-2010, 11:02
Michał,czy Ty nie mylisz "inwestycji" z narzędziem ?

Pawel Pawlak
29-08-2010, 11:30
Tak, czasami robimy zdjęcia. Czasami potrzebujemy też drugie body FX i po prostu nie wiemy co kiedy kupić. Jedni traktują fotografię i sprzęt jedynie jako przyjemność, a inni traktują to jak inwestycję, która ma się przynajmniej zwrócić. I właśnie ta druga grupa nie bardzo chce kupić D3s tylko po to, żeby po miesiącu wyszedł D4 w podobnej cenie i spowodował, że cena serii D3 spadnie na ryj.

Ale problem osoby potrzebującej drugiej puszki FXowej mające obawy o których pisze jest prosty do rozwiązania - kupić z drugiej ręki D700 w dobrym stanie. Coby nie wyszło to stracisz najmniej a masz juz teraz narzędzie do pracy. Jeśli będziesz chciał zamienić za jakiś czas d700 na d4 to ile stracisz na tym używanym D700 ? 1000zł ? 2000zł Jeśli ma to byc narzędzie pracy to z pewnością zarobisz nim przez kilka miesięcy więcej niż te sumy.

Z drugiej strony, jeśli zależy Ci głównie na wysokich czułosciach to niektórzy znawcy tematy zachodzą w głowę czy aby D3 nie jest otatnim aparatem w "najblizszych latach" który ma w tym zakreie takie mozliwości. A jeszcze z trzeciej storny, nikon w 2 lata po premierze mistrza wysokich czułosci - d3 pokazał matrycę która jest jeszcze lepsza, wiec nie zdziwiłbym się gdyby 2 lata po premierze d3s pokazał d4 o takich samych czułościach, ale mający np. 18mpix ;)

Michał Jędrak
29-08-2010, 11:45
Andr, nie mylę inwestycji z narzędziem, tylko ja jestem zwolennikiem prostych rozwiązań. Kupić, sprzedać, znowu kupić, dołożyć, odłożyć, sprzedać, kupić... To nie dla mnie, za leniwy jestem. Ja chciałbym kupić D4 i zapomnieć o temacie na kolejne 4 lata :-)

adamz
29-08-2010, 12:31
ja bym wolal nowe d700 z matryca z d3s, a na nowego d4 w tym roku bym nie liczyl - nie ilosc mpx swiadczy o tym, czy dany aparat jest flagowy czy tez nie, nie wspominajac juz o mozliwosci krecenia zdjec.

kichu
29-08-2010, 12:38

Michal, przed Toba jeszcze ok rok focenia D3s zanim wyjdzie D4 :)

lukaszm
30-08-2010, 00:07
To naprawdę straszne, że wyjście zbyt dobrego następcy D90 uniemożliwi Ci dalsze pstrykanie zdjęć. Jakbyś jakąś petycję kierował do Nikona, to chętnie Cię poprę.
:twisted:

Nie wiem czy to cos ta, ale mozemy napisac. Zdaje sie w tym tyg kupie D300, wiec jak za 2-3 mies bedzie super D90x.
Mam nadzieje, ze ciagle mi beda aparaty foto robily. Ale jakis tanszy od D300 FX to by mnie juz serio poruszyl.

Wracajac do tematu to D3100 tylko srubokreta brakuje i master dla CLS z najwazniejszych cech wzgledem D90.

lukiii
30-08-2010, 11:31
Wracajac do tematu to D3100 tylko srubokreta brakuje i master dla CLS z najwazniejszych cech wzgledem D90.
To nie jest tematem tego wątku :mrgreen: A brakuje mu jeszcze trochę (ergonomia, górny wyświetlacz, brak wyzwalania pilotem, i parę innych drobnych by się pewnie znalazło)

marius_m
30-08-2010, 12:36
Dodając jeszcze jedną off top :) D3100 mu brakuje bardzo ważnego - barcketingu. Gdyby nie ta wada to miałbym idealny aparat do panoram - mały, poręczny, sporo MPx i kręci filmy HD ( to się czasem do prezentacji też przydaje) A tak to cały czas mi chodzi czy nie wysprzedać wszystkiego z Nikona jak się jakiś d90x z lepszymi filmami i rozdzielczością nie pojawi i nie zainwestować w Canona - piszę z czysto praktycznego punktu, a sprzęt traktuje jako inwestycje, która ma zarabiać

de Fresz
30-08-2010, 15:14
Nie wiem czy to cos ta, ale mozemy napisac. Zdaje sie w tym tyg kupie D300, wiec jak za 2-3 mies bedzie super D90x.
Mam nadzieje, ze ciagle mi beda aparaty foto robily.

No jest jakaś szansa ;-) A jeśli masz takie dylematy, to może warto się jednak wstrzymać na te 2-3 miesiące?

Ale jakis tanszy od D300 FX to by mnie juz serio poruszyl.

Powiedzmy sobie to wprost: szanse na to są ZEROWE! Raz że FF to jest klasa premium, nikt przy zdrowych zmysłach chyba nie oczekuje że BMW serię 7 będzie sprzedawało w cenie 3, prawda? Po drugie zdaje się wciąż jest jeszcze aktualny argument o wysokich kosztach wytworzenia matryc FF (duże odpady = wysoka cena), w tej dziedzinie cena rośnie logarytmicznie wraz z fizyczną wielkością sensora. Jeśli ktoś w ogóle w niedalekiej przyszłości wypuści tanie FF (w co osobiście nie wierzę w perspektywie najmarniej 2 lat), to IMHO pierwsze zrobi to Sony.

Pawel Pawlak
30-08-2010, 15:44
róznica w cenie matrycy FF a DX jest podbno 10x - przeciętny koszt DXa to dziś około 50$ a FXa 500$ więc zaponijcie o tanich FXach. Prducent najczęście produkuje masowo produkty żeby na nich zarabiać a nie żeby forumowicze mieli radochę. Sony już pokazało tanie FF - A850 - i jakość rynku nim nie zawojowali, więc jest to raczej ślepa uliczka.

morzon
30-08-2010, 16:05
Sony już pokazało tanie FF - A850 - i jakość rynku nim nie zawojowali, więc jest to raczej ślepa uliczka.

Jakby miało napis Nikon czy Canon to byś zobaczył jakby zawojowało ;)

AMI
30-08-2010, 16:24
Uważam, że FX w segmencie amatorskim to będzie następny krok. Kiedyś się zatrzymają w tych filmach HD i nie wiadomo ilu pikselach na matrycy..to któryś nie wytrzyma ( canon albo nikon ) i wysmaruje taniego FX. Czas igrzysk się zacznie :). Chyba, że wejdzie coś naprawdę nowatorskiego i zmieni się całkowicie rynek.

Pozdrawiam,
AMI

de Fresz
30-08-2010, 16:28
Prducent najczęście produkuje masowo produkty żeby na nich zarabiać a nie żeby forumowicze mieli radochę.

Zadziwiające jakie niektórzy mają problemy z pojęciem tego, zdawałoby się, banalnego faktu ;-)

Sony już pokazało tanie FF - A850 - i jakość rynku nim nie zawojowali, więc jest to raczej ślepa uliczka.

Obecnie ~6k zł, w porównaniu z ~7k jakie trzeba dać za D700 czy 5Dmk2, to nie jest aż taka wielka różnica. Za to Nikona bije na łeb MPx, ino Sony zapomniało, że w większości zastosowań pro dla FF nie one są najistotniejsze (tu Canon też dał nieco ciała). No i ceny dobrej optyki są dość wysokie, wybór taki-se, mała (prawie żadna) jest baza starszych obiektywów w narodzie, a nie bez powodu niektórzy latami siedzą w danym systemie, mimo słabych body dostępnych w danym czasie.

ryszkut
31-08-2010, 00:14
fresz, odnośnie do canona?
szkła też mają dość nędzne. ale po co komu dobry sprzęt, ważne żeby zdjęcia się sprzedawały.
a to że agencje na ogół mają dużo canona to inna historia.
z tego co słyszałem dużo ludzi od kotleta poodawało sprzęt agencyjny (c) i przesiedli się na nikona. coś takiego miało miejsce na przykłąd w eastnewsie...

i jeszcze...

reuters jakoś może pracować na średnim sprzęcie (c) i nie przeszkadza to im być jedną z lepszych agencji prasowych...

jestem stronniczy? nie po prostu nikon jest lepszy... a canon tańszy.

kichu
31-08-2010, 00:35

patrzac na ceny ostatnich premier canona (szkla), tanszy tylko do czasu... az stare szkla nie zostana zastapione nowymi... bo nowe bija cenami nawet N

de Fresz
31-08-2010, 01:13
fresz, odnośnie do canona?
szkła też mają dość nędzne.

Śmiała teza, niezwykle śmiała. Wyprowadzisz jakiś dowód, czy zasłonisz się przekonaniami religijnymi?

ale po co komu dobry sprzęt, ważne żeby zdjęcia się sprzedawały.

Rzemieślnikom potrzebne są sprawne narzędzia i takich najczęściej używają. Na artystach się nie znam.

a to że agencje na ogół mają dużo canona to inna historia.

Czy się to komuś podoba, czy nie, przez wiele lat był liderem rynku cyfrówek pro i nawet jeśli ostatnio trochę się zapuścił, to efekty wieloletniej dominacji wciąż widać. Zresztą w takim sporcie ta dominacja sięga jeszcze czasów analogowych.

To określ jeszcze kryteria tej lepszości, najlepiej jakieś obiektywne, bo subiektywnie to dla kogoś najlepszy może być Panasonic. I BTW - 1Ds jest droższy od D3x, 5Dmk2 jest droższy od D700, minimalnie, bo minimalnie, ale są.

admin
31-08-2010, 10:16
I BTW - 1Ds jest droższy od D3xJesteś pewien? Nikon o parę złotych ale wciąż NIESTETY droższy...

de Fresz
31-08-2010, 10:21
No takie ceny wypluło Ceneo (i nawet nie patrząc na pierwszą najniższą, ale bliżej środka)
Canon (http://www.ceneo.pl/827206) i Nikon (http://www.ceneo.pl/2063457)

ryszkut
31-08-2010, 10:52
no dobra więc...
reporterka:
d3s 24-70 14-24 bije na głowę 1dmkIV 16-35 24-70, 70-200 vr/is porównywalne już nie tak bardzo ogromną widać różnicę.

d700, 1dmkIII - nikon
d300, 50d, 1dmkII - nikon
bezkonkurencyjna jest 5d mkI i mkII bo odpowiednika nikona po prostu nie ma.

canon ma fajne 24-105, Lkę 24-200 (czy jakoś tak), 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2 to coś czego nie ma w n (ale to zupełnie nie moja działka więc sie nie wypowiem)

sam rodzaj szumów canona to imo główna wada. ale tak jak mówiłem canon wypada taniej i to dość dużo.
ale ale ale... to o czym trzeba głównie pamiętać że to nie aprat robi zdjęcia, on ma tylko pomagać. jednak po mojemu bardziej pomaga w tym nikon.
jak bym dostał agencyjnego canona to bym robił na kanonie, co za różnica ;)

Pawel Pawlak
31-08-2010, 11:05
przez wiele lat był liderem rynku cyfrówek pro i nawet jeśli ostatnio trochę się zapuścił

Trafiłeś w sedno - BYŁ. Od czasu premiery D300/d3 goni już tylko za nikonem... Do tej pory nadrabiał jeszcze cenami, ale jak się okazuje - nowe modele - nowe ceny (długa szklarnia) - wyższnie niż nikon.

de Fresz
31-08-2010, 11:41
d3s 24-70 14-24 bije na głowę 1dmkIV 16-35 24-70, 70-200 vr/is porównywalne już nie tak bardzo ogromną widać różnicę.

Jakoś tak mało po polsku wyszło powyższe zdanie, interpunkcja zdecydowanie ułatwiłaby jego zrozumienie.
Raz że 1Dmk4 to nie do końca odpowiednik D3, jest to puszka zdecydowanie bardziej nastawiona na sport i przyrodę niż szeroko pojęty reportarz (z racji choćby kropa 1.3). Owszem, Nikonowskie 24-70 jest lepsze, ale odpowiednikiem Canonowskiego 16-35 jest Nikonowskie 17-35/2.8 (co, przepaść znika?), a nie "stałkojebca" nie mający de facto odpowiednika w żadnym systemie (no może u Olka). 70-200/2.8 idą u obu producentów łeb w łeb, może nawet z bardzo delikatną przewagą C.

d700, 1dmkIII - nikon

Fajnie, ale odpowiednikiem D700 jest 5Dmk2, nie jedynka (obecnie w wersji IV gwoli ścisłości). Wystarczy spojrzeć na ich zdjęcia, nie wspominając o specyfikacjach czy cenie.

d300, 50d, 1dmkII - nikon

Skąd Ci się tutaj "jedynka" wzięła i to w dodatku dość historyczna? No i nie bierzesz pod uwagę, że 50D to było takie pół półki niżej od D300. Porównaj obecną ofertę: D300s vs. 7D.

bezkonkurencyjna jest 5d mkI i mkII bo odpowiednika nikona po prostu nie ma.

Ekhm. Jesteś pewien, że rozmawiamy o tej samej firmie Nikon? Zapomniałeś jeszcze o D3x vs 1Ds mk3, ale pewnie i tak napiszesz, że Nikon lepszy...

canon ma fajne 24-105,

i 17-40/4L i 70-200/4L z i bez IS.

Lkę 24-200 (czy jakoś tak),

Nie ma takiego obiektywu. Jest stara 28-300/3.5-5.6L, ale nie ma IMHO w niej nic szczególnie fajnego.

35/1.4, 50/1.2, 85/1.2 to coś czego nie ma w n (ale to zupełnie nie moja działka więc sie nie wypowiem)

W obu systemach da się znaleźć coś, czego nie ma konkurencja, więc porównania w tej kwestii szybko schodzą na odczucia subiektywen (w zależności kto czego potrzebuje).

sam rodzaj szumów canona to imo główna wada.

Podobnie jak kolory skóry u Nikona. Ot, degustibusy.

ale tak jak mówiłem canon wypada taniej i to dość dużo.

To tylko półprawda.

ale ale ale... to o czym trzeba głównie pamiętać że to nie aprat robi zdjęcia, on ma tylko pomagać.

Dokładnie tak.

samek
31-08-2010, 11:51
...Fajnie, ale odpowiednikiem D700 jest 5Dmk2...

Nie zgodzę się. To są puszki, które nie mają odpowiedników w omawianych systemach. Nie powinno się ich porównywać. Są zbyt różne.

de Fresz
31-08-2010, 13:52
Trafiłeś w sendo - BYŁ. Od czasu premiery D300/d3 goni już tylko za nikonem... Do tej pory nadrabiał jeszcze cenami, ale jak się okazuje - nowe modele - nowe ceny (długa szklarnia) - wyższnie niż nikon.

Ech, jak ja kocham takie czarno-białe widzenie świata. Owszem, Canon stracił/traci pozycję lidera, co wcale nie znaczy że nowym zostanie Nikon, na razie mamy względną równowagę, z Sony podgryzającym po łydkach obie firmy.
Jeśli chce się rozmawiać na poziomie, to nie da się oderwać systemu od zastosowań i wtedy sytuacja wcale nie jawi się tak jednoznacznie.
Głowne obszary dla FF (w tym dziale może na nich się skupmy), to: reporterka, którą można podzielić na fotografię prasową, a tą dalej na gazetową i magazynową oraz śluby, które są dość specyficzną branżą, dalej mamy sport, przyrodę i na końcu studio.

W fotografii gazetowej liczy się ogólna szybkość AFa i serii, trwałość sprzętu, rozdzielczość schodzi na dalszy plan, nieraz potrzeba wysokiego ISO, optyka w zakresie od UWA do średnio-długich tele, nie bez znaczenie jest też baza optyczna redakcji/agencji, bo bywa że i coś długiego jest potrzebne. Tu Nikonowskie D3s wydaje się mieć przewagę funkcjonalną nad 1DmkIV, który ze swoim kropem z UWA i standardowymi zoomami jest takim trochę niewiadomoczym, choć i tak ma pewne grono zwolenników. Wtopa piarowa z AFem marka III na pewno w jakimś stopniu dodatko wpłynęła na straty w tym segmencie. W niższej półce liderem wyraźnie jest Nikon, 5Dmk2 do takich zastosowań to nie jest zbyt sensowne narzędzie. Jednak nie można zapominać o przewadze Canona w bazie optycznej i to przy szkłach za naście-dziesiąt tys.

W fotografii magazynowej w dużej mierze liczy się rozdzielczość, 12 MPx to bywa za mało, optyka to od UWA do średniego tele. Tu nie da się wykazać jakiejś szczególnej wyższości jednego systemu nad drugim w puszkach pro, za to w tańszych Canon z 5Dmk2 ma przewagę rozdzielczościową nad D700, gdyż AF nie jest już aż tak kluczowy (choć i tu bywa przydatny). Z osobistych obserwacji wychodzi mi, że Canon jest popularniejszy, może głównie z racji tradycji – były czasy, gdy był jedynym zawodnikie w tej lidze.

W ślubach liczy się przedwszystkim wysokie ISO, sprawność AFa w kiepskich warunkach, jasna szklarnia oraz poniekąd cena body. Tu Canon wytyczył standardy 5 lat temu, Nikonowi zajęło dobre 3 lata stworzenie konkurenta, a i tak nie przebił jakoś szczególnie poprzednika w dziedzinie obrazowania przy niższych ISO, dopiero przy wyższych pokazując pazur. Ma za to jeszcze inne zalety (AF, szybkostrzelność, tu podobnie jak przy reporterce gazetowej). Canon nieco wtopił pod kątem tego rynku z mk2, bo rozdzielczość ślubniakom nie jest aż tak do szczęścia potrzebna, za to naprawdę wielu skarżyło się na AF, zamiast tego dostali możliwość filmowania, na co spuszczę zasłonę milczenia. Dodajmy że liczebnie śluby to naprawdę spora część rynku pro.

Sport i przyroda (poniekąd dość zbliżone działki) - szybkość i pewność AF, wysokie ISO, szybkostrzelność, trwałość body, wyższa rozdzielczość mile widziana, no i rzecz kluczowa – bardzo droga optyka. Tu Canon z 1D mkIV wcale nie wypada blado, krop zaczyna być zaletą, AF powiedzmy że OK, rozdzielczość troszkę wyższa niż u Nikona, wysokie ISO niedużo gorsze od D3s. Spore znaczenie mają też długie tradycje przewodnictwa Canona w tej dziedzinie sięgające jeszcze czasów anaogowych oraz idąca za nimi baza optyki (do niedawna odczuwalnie tańszej od Nikonowskiej).

Studio – tu liczy się przedewszystkim rozdzielczość oraz pozostałe parametry jakości obrazu, głównie przy bazowych ISO. Nie widać tu szczególnej przewagi jednej firmy nad drugą w najwyższej półce, ale widać wyraźnie większe zasiedzenie Canona. Również tutaj przewaga 5D mk2 w rozdzielczość nad D700 jest nie do pominięcia.

Po zebraniu do kupy wcale to wszystko nie wygląda tak jednoznacznie. I mnie osobiście poniekąd cieszy to wyrównanie, bo mam nadzieję że Canon w końcu zrozumie że czas spoczywania na laurach dobiegł końca i musi się wziąć za realne konkurowanie z Nikonem i rosnącym w siłę Sony, które na razie jeśli idzie o rynek pro popełniło trochę błędów strategicznych, ale wydaje się, że to dla nich na razie bardziej kwestia prestiżu niż zakusów na dominację, kasę trzepią na rynku konsumenckim.

Nie zgodzę się. To są puszki, które nie mają odpowiedników w omawianych systemach. Nie powinno się ich porównywać. Są zbyt różne.

Wychodząc z takiego założenie nic się nie da porównać z niczym, bo wszystko "jest różne". Jednak jakoś już tak się przyjęło, że rynek w danej dziedzinie dzieli się na segmenty, nawet jeśli w szczegółach poszczególne produkty są ukierunkowane na inne specjalizacje.

samek
31-08-2010, 14:07
Wychodząc z takiego założenie nic się nie da porównać z niczym, bo wszystko "jest różne". Jednak jakoś już tak się przyjęło, że rynek w danej dziedzinie dzieli się na segmenty, nawet jeśli w szczegółach poszczególne produkty są ukierunkowane na inne specjalizacje.

Aj tam aj tam. Oczywiście możemy zapełniać wirtualną przestrzeń kolejnymi argumentami.
Ale sam w poście wcześniej wykazałeś jak to są różne puszki :)
Upieram się - nie porównywać, tylko w zależności od potrzeb sięgnąć po jedną z nich.

ryszkut
31-08-2010, 14:24
de fresz, popieram cię w 100%. najpierw jawiłeś mi się jako maniak canona, teraz stwierdzam że gadasz bardzo sensownie.
nie ma chyba nic do dodania do twojej wypowiedzi.

a ja porównywałem aparaty pod kątem tego z czym ludzie biegają na manifach, konferencjach (prasówka). 1dmkII spotykany jest bardzo często, zarówno eNka jak i nie. o 7d zapomniałem, choć niewiele osób z nim widuję
wydaje mi się że wysztsko zostało już powiedziane, do najbliższych premier można dać sobie spokój z porównaniami ;)

de Fresz
31-08-2010, 14:51
Ale sam w poście wcześniej wykazałeś jak to są różne puszki :)
Upieram się - nie porównywać, tylko w zależności od potrzeb sięgnąć po jedną z nich.

Opisałem jakieś tam generalne trendy, ale spotkałem paru ślubniaków z 5Dmk2, mimo że niby Nikon jest w tej działce wyraźnie lepszy. Bo co mieli zrobić z wiadrem uzbieranych przez lata L-ek (a przez kilka lat było tylko 5D i długo, długo nic)? Ludzie nierzadko decydując o zakupie patrzą przez pryzmat sympati do marki, przyzwyczajeń, no i wspomnianego bagażu sprzętowego, tu nie zawsze sama "lepszość" danego body decyduje. No i nie do pominięcia jest przedział finansowy (dziwnym zbiegiem okoliczności bardzo zbliżony u obu firm). Warto też wspomnieć, że niemal od zawsze było tak, że raz to jedna firma wychodziła na prowadzenie z jakimś niezwykle udanym modelem, raz inna, "przewodnictwo" w tej dziedzinie to kwestia zmienna, ci którzy zdają sobie z tego sprawę są skłonni przeczekać. Choć ostatni trend jest w przypadku Canona średnio zachęcający IMHO.

de fresz, popieram cię w 100%. najpierw jawiłeś mi się jako maniak canona,

Nieeee, zdecydowanie nie jestem maniakiem żadnej firmy (wliczając Nikona), staram się patrzeć na ten rynek w miarę obiektywnie.
Z obecnych firm największe moje sympatie budzi Pentax, ale niestety mimo wielu zalet które mają ich aparaty, zawsze w którymś muszą coś skopać na poziomie dyskwalifikującym.

rooner
31-08-2010, 18:25
Ja nie wiem kto ma przewagę w ilości użytkowników d700 czy 5d2, d3 czy 1dm4 itp itd.
Nie znam również dokładnych statystyk w poszczególnych rodzajach fotografii itp.
Ale wiem jedno: Canon stracil przewagę technologiczną jaką miał w erze 5d. Teraz taką pozycję, jeśli chodzi o body, bezsprzecznie ma Nikon.(szkieł nie oceniam)
I o tym mowa.
Dzisiejsze puszki Nikona mniej szumia, mają lepszy af, są lepiej zbudowane (choć to ostatnie akurat zawsze takie było:))
To kiedyś było nie do pomyślenie, żeby Nikon szumiał mniej niż Canon. Pamietam, jakie na tym forum i Canon board odchodziły dyskusje, ile razy to był koronny argument ;)
Wraz z premierą jasnych stałek - zniknął ostatni argument Canoniarzy (poza plastyką oczywiście:))
Kiedyś to była pełna klatka, potem (po premierze d3) budżetowa pełna klatka, potem jasne stałki, których w Nikonie nie było czy seria szkieł f4.
Na dzień dzisiejszy - to Nikon jest posiadaczem dwóch najlepszych matryc na rynku - d3s (najmniejsze szumy) i d3x największa rozdzielczość (szumy też raczej przyzwoite, jak na ilość pikseli) Kto by w to uwierzył, gdyby to opowiedzieć tuż przed sierpniem 2007? ;)
Jesli chodzi o same body - mz Canon pierwszy raz w erze cyfrowej jest słabszy, i to nie trochę ale wyraźnie. Tyle w temacie:)
Podkreslam, piszę o technologii na dzień dzisiejszy, nie o ilości ludzi używających danego systemu (z przyzwyczajeń czy ilości posiadanych szkieł etc)

morzon
31-08-2010, 18:42
Wraz z premierą jasnych stałek - zniknął ostatni argument Canoniarzy (poza plastyką oczywiście:))

Filmy panie, filmy! :twisted:

de Fresz
31-08-2010, 19:57
Ale wiem jedno: Canon stracil przewagę technologiczną jaką miał w erze 5d. Teraz taką pozycję, jeśli chodzi o body, bezsprzecznie ma Nikon.(szkieł nie oceniam)

Co do pierwszej części - zgoda, nie ma już przepaści między Canonem, a resztą świata. Co do drugiej części - to już nie jest prawda.

Dzisiejsze puszki Nikona mniej szumia, mają lepszy af, są lepiej zbudowane (choć to ostatnie akurat zawsze takie było:))

Szumy - nie prawda. Porównaj wysokie ISO z 5Dmk2 z D700 czy D3s. Troszkę słabiej u Canona? Owszem. A teraz zrób downsampling do 12 MPx. No i gdzie się podziała ta niby druzgocząca przewaga?
AF? 5D kontra D700 - pełna zgoda. 1Dmk4 lub 1Ds mk3 vs. D3s/x? Śmiem wątpić. 7D kontra D300s? Wyrówna walka. Jak będzie z 60D vs. "D90s" się dopiero przekonamy.
A a propos budowy - jeśli o wysokiej jakości świadczą odklejające się gumy, to faktycznie jeszcze daleka droga przed Canonem ;-)

To gdzie 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2? ;-) Na "plastykę" lepiej spuśćmy zasłonę milczenia.

Na dzień dzisiejszy - to Nikon jest posiadaczem dwóch najlepszych matryc na rynku - d3s (najmniejsze szumy) i d3x największa rozdzielczość (szumy też raczej przyzwoite, jak na ilość pikseli)

D3s - najmniejsze szumy przy najniższej rozdzielczości na rynku :P
D3x - bliźniaczą matrycę od Sony (fakt że znacznie gorzej oprogramowaną, ale przy bazowych czułościach wystarczy) można mieć za mniej niż 1/3 ceny Nikona, poza tym te 400 px na szerokości w stosunku do matryc z 1Ds/5D to nie jest w praktyce wielka różnica. Dodatkowo 21 MPx można mieć u Canona w cenie również nie przekraczającej 1/3 tego, co trzeba zapłacić u Nikona - owszem, z badziewnym AFem, która to wada w studiu nie jest istotna. Celowo nie wchodzę na wątek filmowania, bo mnie to póki co zupełnie nie interesuje i nawet ciężko by mi było porównywać.

samek
31-08-2010, 20:11
de Fresh - szacunek za spokój i logikę

dziki_pl
31-08-2010, 21:28
Taka dyskusja moze trwac dlugo, to sa porownywalne systemy gdzie jeden i drugi ma mocne jak i slabe punkty, nie ma jednoznacznego wygranego.
Ja jestem w canonie i do nikona mnie nie ciagnie, to ze nikon wyrownal widac w canonie, powstal 7D ktory jest kamieniem milowym z tym systemie i wymusil kolejne ciekawe ruchy. Bardzo dobrze, konsumenci zyskuja. Moze podczas przekrzykiwania sie na stalki 500-600 mniej, ale jest ciekawie. Jedna i druga firma ma ogromne zaplecze R&D i nie daje wszystkiego co dac moze, maja potencjal.

rooner
01-09-2010, 16:18
Co do pierwszej części - zgoda, nie ma już przepaści między Canonem, a resztą świata. Co do drugiej części - to już nie jest prawda.

Nieprawda. Co najwyżej można stwierdzić, że nie ma przepaści między Nikonem a resztą świata :)
A to już zupełnie inaczej brzmi nieprawdaż? Zgadzam się tu z kolegą Pawłem Pawlakiem - w tej chwili, to Canon goni Nikona.

Szumy - nie prawda. Porównaj wysokie ISO z 5Dmk2 z D700 czy D3s. Troszkę słabiej u Canona? Owszem. A teraz zrób downsampling do 12 MPx. No i gdzie się podziała ta niby druzgocząca przewaga?
AF? 5D kontra D700 - pełna zgoda. 1Dmk4 lub 1Ds mk3 vs. D3s/x? Śmiem wątpić. 7D kontra D300s? Wyrówna walka. Jak będzie z 60D vs. "D90s" się dopiero przekonamy.
A a propos budowy - jeśli o wysokiej jakości świadczą odklejające się gumy, to faktycznie jeszcze daleka droga przed Canonem ;-)

To wszystko nie zmienia faktu, że jeśli ktoś potrzebuje używalne wysokie iso (ff) i pewny af - tu Canon ma dużo mniej do zaproponowania...Czy się to komuś podoba czy nie - fotografów studyjnych, gdzie af nie jest tak ważny, a liczą się piksele etc- jest dużo mniej.
1dmk4 lub 1dsmk3 vs d3s/x - nie wiem czy remis czy nie ale remis to raczej pod warunkiem, że Canon poprawił błąd af z 1dm3;)
a przy okazji - z czego zrobiony jest korpus 5d2? jest w pełni uszczelniany?;)

To gdzie 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2? ;-) Na "plastykę" lepiej spuśćmy zasłonę milczenia.

Nie pisałem o szkłach, zaznaczyłem to zresztą wielokrotnie.

D3s - najmniejsze szumy przy najniższej rozdzielczości na rynku :P
D3x - bliźniaczą matrycę od Sony (fakt że znacznie gorzej oprogramowaną, ale przy bazowych czułościach wystarczy) można mieć za mniej niż 1/3 ceny Nikona, poza tym te 400 px na szerokości w stosunku do matryc z 1Ds/5D to nie jest w praktyce wielka różnica. Dodatkowo 21 MPx można mieć u Canona w cenie również nie przekraczającej 1/3 tego, co trzeba zapłacić u Nikona - owszem, z badziewnym AFem, która to wada w studiu nie jest istotna. Celowo nie wchodzę na wątek filmowania, bo mnie to póki co zupełnie nie interesuje i nawet ciężko by mi było porównywać.

d3s - prawda - najniższa rodzielczość. Prawda - przy 12 mln pikseli - łatwiej to osiągnąć. No i co w związku z tym?;) Reporterzy potrzebują więcej?
Stwierdzam tylko fakt -korpus Nikona osiągnął najniższy w historii poziom zaszumienia ze wszystkich byłych i obecnych body na rynku.
Jakie to ma znaczenie od kogo jest matryca d3x? Drogo bo drogo, u Canona (1dsmk3)nie jest wiele taniej. Z tym Sony za 1/3 Nikona to chyba nie do końca - to jeszcze nie te szkła chyba, zresztą w ogóle nie znam i nie interesuje mnie system Sony;) więc nie wnikam. 21 mln pikseli u Canona jest faktycznie taniej...tylko co z tego?Jak ma się ta garstka budżetowych fotografów studyjnych o których mówisz, dla których dodatkowo af nie jest ważny, do np. slubniaków. (żeby nie było -nie twierdzę, że 5d2 nie da się zrobić świetnego slubu;)) Gdyby ta pucha miała af z marków, wtedy faktycznie jawiła by się jako zagrożenia dla bardziej uniwersalnego d700. Na wszystkich frontach. A tak? W tym sensie oferta body Nikona jest zdecydowanie lepiej wyprofilowana.

de Fresz
01-09-2010, 16:46
W tym sensie oferta body Nikona jest zdecydowanie lepiej wyprofilowana.

Wróć proszę do mojego postu z wczoraj i przeczytaj jeszcze raz uważnie - nie ma czegoś takiego jak bezwzględne "lepiej", bo w zależności od zastosowań pewne detale konstrukcyjne mają kolosalne – lub też żadne – znaczenie. Jeśli Ty robisz śluby lub reporterkę gazetową i nie masz wcześniej nabytego wiadra eLek, to faktycznie, taki D700 można uznać za wyraźnie lepszy aparat od Canonowskiego 5D za podobne pieniądze. Ale nie deprecjonuj potrzeb ludzi zajmujących się innymi rodzajami fotografii, jak reklamiarze, czy magazynowcy, dla których z kolei lepszy zestaw zalet może być w Canonie.
I jeszcze co do matrycy "najlepszej jak dotąd" – tak mniej więcej co 3 lata pojawia się jakaś, którą się tak określa, przez lata takie robił Canon, teraz udało się to Nikonowi, kto wie, komu uda się taka następna.

Sebastian
02-09-2010, 13:33
Bijcie sie :-)

a powaznie, nikon pociagnal mnie w swoja strone duzo lepsza ergonomia + niskie szumy. Obiektywnie canon ma lepszy balans bieli i m.in. dzieki temu zdjecia na wyjsciu sa przyjemniejsze.
Nikon d4 ? Jestem fotografem starej daty i czulosc 12000 ISO to dla mnie kosmos, pytanie - co nam brakuje w dzisiejszych puszkach czego moznaby oczekiwac. 200 000 ISO ? 40 mln pix ?

ratpaw
02-09-2010, 22:28
Mam od prawie dwóch lat D700 i nie zamieniłbym go na canonowską piątkę w żadnym wypadku, a powód jest bardzo prosty: AF. Podobnej jakości autofocus ma canon w sporo droższych modelach, więc czemu ciągle pisze się o tym, jak wiele kasy zostaje w kieszeni kupcom systemu Canona? Jaki pożytek z af-a działającego sprawnie jedynie na środku kadru?

saer
02-09-2010, 23:23
ja miałem d700 a przesiadłem się na 5dmk2 dla mpix, iso 100, kolorów i full hd. wszystko jest wypas ale tesknie za tym co d700 mi dawało od samego początku, czyli świadomość że mogę zrobić fotkę "z ręki" w dosłownie każdych warunkach w ciągu kilku sekund... canon mi tego niestety nie daje.. jest jakiś toporny w te klocki, a af to tragedia do kwadratu... canon klęczy i błaga o litość ;) sam czekam na D4 bo jeżeli nikon podbije mpix do 20+ i wrzuci jakims cudem 1080 24p to będzie miazga ;)

Michał Jędrak
02-09-2010, 23:34
A mnie Nikon pociągnął tym, że nawet na sesje komercyjne zabieram obiektywy mające prawie 40 lat i robię nimi doskonałe zdjęcia.

03-09-2010, 23:16
i gdzie ten d4?

wywar
03-09-2010, 23:38
i gdzie ten d4?

Na razie u mnie na testach, ale spoko już niebawem będzie premiera :D :D :D :D

03-09-2010, 23:39
piszesz serio? tzn kiedy? czy będzie następca d700 z nową nisko szumiąca matrycą?

wywar
03-09-2010, 23:42
piszesz serio? (..)
Niestety nie :D :D :D :D
Ale będzie na pewno. Na pytanie kiedy i za ile to nawet baba vanga nie zna odpowiedzi :D

03-09-2010, 23:44
dałem się zrobić w balona a już się napaliłem heheh.
Na photokine czekamy wiec z niecierpliwością.

misiobudrysio
04-09-2010, 07:44
ja go wlasnie testuje

EXIF zachowany

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://a.imageshack.us/img148/2183/16027904.jpg]źródło ([URL=http://img148.imageshack.us/i/16027904.jpg/)[/URL]

ma fajne bajerki
kolorowy gorny wyswietlacz
funkcja wykrywania usmiechu
i taki czujnik ze nie lamie papierosa w gebie jak sie go przystawia do pyszczyska
poza tym to nie warty tej kasy wiec panowie robic zdjecia zamiast czarowac

pozdr.:)

pap911
04-09-2010, 12:26
@up
D4 będzie (jest) DXową puszką :D

Grand.
04-09-2010, 14:45
Ale... JAK? :D Skąd? Jakim cudem?

mateo912
04-09-2010, 15:22
Ale... JAK? :D Skąd? Jakim cudem?

Jak? Edycją exif-a ;)

ryszkut
04-09-2010, 16:07
och kurczę.
d4!!!!!!!!!!
bez jaj, to zakrawa na jakąś forumową histerię...

misiobudrysio
04-09-2010, 20:36
Jak? Edycją exif-a ;)

no co Ty ?:-D

Grand.
04-09-2010, 20:56
Panowie sobie robią żarty z mniej doświadczonych :D

rooner
04-09-2010, 21:18
Wróć proszę do mojego postu z wczoraj i przeczytaj jeszcze raz uważnie - nie ma czegoś takiego jak bezwzględne "lepiej", bo w zależności od zastosowań pewne detale konstrukcyjne mają kolosalne – lub też żadne – znaczenie. Jeśli Ty robisz śluby lub reporterkę gazetową i nie masz wcześniej nabytego wiadra eLek, to faktycznie, taki D700 można uznać za wyraźnie lepszy aparat od Canonowskiego 5D za podobne pieniądze. Ale nie deprecjonuj potrzeb ludzi zajmujących się innymi rodzajami fotografii, jak reklamiarze, czy magazynowcy, dla których z kolei lepszy zestaw zalet może być w Canonie.
I jeszcze co do matrycy "najlepszej jak dotąd" – tak mniej więcej co 3 lata pojawia się jakaś, którą się tak określa, przez lata takie robił Canon, teraz udało się to Nikonowi, kto wie, komu uda się taka następna.

Czytałem posta uważnie. To chyba Ty nie przeczytałeś uważnie, tego co ja napisałem. Niczyich potrzeb nie deprecjonuję - stwierdzam tylko fakt "statystycznej" użyteczności d700 vs 5d2. Nikon tu wypada lepiej, uniwersalniej. Nigdzie nie piszę, że D700 jest bezwzględnie lepszy we wszystkim.
Masz swoje zdanie - ja swoje.
Nie ma sensu tego przeciagać, nie mam tu nic mądrzejszego do dodania.
Zresztą, ostatnim zdaniem i tak przyznajesz mi w gruncie rzeczy rację:)

foveon
04-09-2010, 22:03
A ja sobie życzę żeby d4 było przełomem takim jaka była różnica między F3 a F4. Ale pewnie nie wywoła takiego szoku jak d3. Pewnie filmiki , czyszczenie matrycy zamiast wymiennego pryzmatu i wymiennej matrycy :)

wywar
04-09-2010, 22:09
(..)Pewnie filmiki , czyszczenie matrycy
A to już jest taki twór i się d3s zwie :D
A w d4 chciałbym podgrzewaną muszlę oczną, pasek z funkcją masażu karku oraz możliwość wybrania koloru gumoleum :D

mateo912
04-09-2010, 23:36
A to już jest taki twór i się d3s zwie :D
A w d4 chciałbym podgrzewaną muszlę oczną, pasek z funkcją masażu karku oraz możliwość wybrania koloru gumoleum :D

a tragarza w zestawie nie chcesz?;)

wywar
05-09-2010, 07:54
a tragarza w zestawie nie chcesz?;)
nie chcę bo d4 ma mieć ponoć funkcję lewitacji :D:D:D:D

foveon
06-09-2010, 16:34
Niedawno czytałem wątek że canon ma lżejsze długie obiektywy niż nikon. W d4 powinna być funkcja przejścia ciężaru z obiektywu na korpus ;) A masaż w pasku to mam w d2 zawsze jest przedobrzony bo jak ściągam go po dłuższej chwili to szyja czerwona od tego masażu :)

Roon
07-09-2010, 12:29
Rozwala mnie ta podnieta jak nowy sprzęcior wychodzi. Nie żebym sam sie nie cieszył, no ale co niektórzy dostają dosłownie orgazmu... Ciekawe ilu z was myśli, że zrobi lepsze zdjęcie takim D4 w porównaniu do D3

Sendilkelm
07-09-2010, 12:53
Rozwala mnie ta podnieta jak nowy sprzęcior wychodzi. Nie żebym sam sie nie cieszył, no ale co niektórzy dostają dosłownie orgazmu... Ciekawe ilu z was myśli, że zrobi lepsze zdjęcie takim D4 w porównaniu do D3

Ot, takie gadżeciarsstwo. Myślisz, że dalej zajedziesz Subaru Imprezą niż Daewoo Lanos? Do celu dojedziesz i jednym i drugim, ale Subaru pewnie dojedziesz szybciej i wygodniej, a i pewnie bezpieczniej (w przypadku samochodów).

Roon
07-09-2010, 13:07
hmm, że niby d4 to subaru tak? a d3 to deawoo? dobre :D

marszull
07-09-2010, 14:02
hmm, że niby d4 to subaru tak? a d3 to deawoo? dobre :D

To raczej P1 i GT ;)

grycon
07-09-2010, 14:09
oj to wielu takich znam, którzy jeżdżą "maluszkami", zostawiając daleko w tyle, tych od subaru, do tego robią to.. bezpieczniej, szybciej, pewniej i wygodniej..

bo: myślą

Sendilkelm
07-09-2010, 14:45
oj to wielu takich znam, którzy jeżdżą "maluszkami", zostawiając daleko w tyle, tych od subaru, do tego robią to.. bezpieczniej, szybciej, pewniej i wygodniej..

bo: myślą

Ja tez znam wielu co robią d90, d200, d80 lepsze zdjęcia niż Ci co mają d3, d3s, d3x ...

Tak. Jak wyjdzie d4 to d3 stanie się Lanosem. Teraz co powiesz o d1,d2? A co mówiłeś kiedyś jak wychodziły? Ci, którzy nie zrozumieli wypowiedzi mojej, to chodziło o kontrast "pomiędzy"* odnosząc się do komentarza Roon'a. :) :p

* - w domyśle pomiędzy d3 a d4; d700 a może d700x, d90 a d7000 etc.

ryszkut
07-09-2010, 21:47

brawo!
można by równie dobrze zrobić jeden wątek gdzie wszyscy by sobie gadali o nowościach, podniecali się, (jak to kolega określił TRAFNIE) dostawali orgazmu.
forum fotograficzne, czy forum gadania o sprzęcie? ;)

sailora by się przydało

wywar
08-09-2010, 07:15
(..)forum fotograficzne, czy forum gadania o sprzęcie?(..)
Odpowiedz masz na samej górze ekranu swojego monitora - "FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON" :D:D:D:D

andrzej_suse10
08-09-2010, 10:10
Ja to tego kompletnie nie rozumiem. Jak ktoś ma problem, ze mu gadanie o sprzęcie nie pasuje to po co tu zagląda? To przecież dział forum typowo sprzetowy i tu się będzie gadać o sprzęcie. Proponuję nie zaglądać tutaj (przeglądać tylko podforum "Fotografia - zdjęcia i ich obróbka") i nie spamować o onaniźmie, masturbacji, samozadowalaniu się itp kończąc na orgaźmie

zakwas
08-09-2010, 11:16
Ściśle mówiąc to mowa jest o masturbacji niezakończonej orgazmem. Orgazm będzie kiedy D4 naprawdę się pojawi. :)

Roon
08-09-2010, 21:25
Widzę, że kolega Andrzej za bardzo do serca sobie bierze moje "wywody" na forum ;) Daj Pan spokój...

enthropia
09-09-2010, 13:22
A ja to szczerze mówiąc wolałbym plotki o D800... na myśl o wyprzedaży D700 także dostaję orgazmu, i to podwójnego. ;)
Tylko nie krzyczcie że to nie ten dział. :)

09-09-2010, 13:36
jako takiej wyprzedaży nie będzie moim zdaniem. Ceny lekko spadną ale jak nam dowala podatku wat więcej to już w ogóle będzie kaplica:] sam pójdę bronic krzyża

wolnyslimak
09-09-2010, 13:47
jako takiej wyprzedaży nie będzie moim zdaniem. Ceny lekko spadną ale jak nam dowala podatku wat więcej to już w ogóle będzie kaplica:] sam pójdę bronic krzyża

...ZAPRASZAMY

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img709/4607/dsc73041.jpg)

09-09-2010, 13:51
szanuje wszelkie religijne dogmaty -notabene bardzo te panie miło wygladaja:-) czapek nie maja tylko , ale wrócmy do nastepcy d700 i d4 mysle że matryca bedzie z d3s

AMI
09-09-2010, 17:26
Slimak, ale wypalona góra, chociaż na BW przerób :) ;).

Coś musi wyjść i to w segmencie D700 i D3 ale co to tylko prorok wie i prezes Nikon Co :) Ja liczę tylko, że to wyjdzie jeszcze na jesieni a ceny spadną po szale zakupów świątecznych :)

Pozdrawiam,
AMI

09-09-2010, 17:32
nie ma szans na żadne obniżki do końca roku- wszyscy wiedzą ze będzie 23%vat i sprzedawcy się łasza na zwiększone zakupy przed wprowadzeniem wyższego vatu więc może być nawet przeciwnie że ciut podwyższą ceny a nie świadomy klient i tak kupi.Tak jak ostatnio zrobiła siec sklepów Avans podwyższyła ceny na swoje produkty drastycznie by po 2 tygodniach ogłosić super promocje!!! a klienci się napalili-było o tym głośno w TV nie tak dawno.

wolnyslimak
09-09-2010, 18:58
Slimak, ale wypalona góra, chociaż na BW przerób :) ;).

Echh...czułem, że nawet tam gdzie nic nie ma to przepał będzie przeszkadzał. Ludzie sie tutaj liczą i zdjęcia na barierkach a to niebo i tak puste, nieciekawe. Dzięki za czujność mimo wszystko.

Co do tematu to jeśli następca D700 będzie z matrycą z D3s to chyba moja pucha pod młotek idzie.

MrQba
11-09-2010, 14:10
Interesująca wiadomość pojawiła sie na rumorsach. Następca puszek FX o wymiarach d3 może być z włókna węglowego. Super wytrzymałość i mega niska masa obudowy bo puszka to zawsze bedzie ciężka ;)
“I work at *** in *** specializing in aerospace materials. I can’t give too many details but for the last few months we have been working on a carbon fibre body for a Nikon pro-level DSLR. We are specifically looking at the manufacture of a resin-infused 3D woven CFRP body as well as fatigue testing of some CFRP components. From what I can tell, it would be a full size (D1, D2, D3 sized SLR). The benefit being increased stiffness and a slight reduction in mass.”
zrodlo nikonrumors

Roon
12-09-2010, 09:15
MrQba, nie przesadzajmy z ta "mega niską masą" bo na NR jest napisane "...slight reduction in mass" - czyli trochę niższą masą

P.S tu link do newsa http://nikonrumors.com/2010/09/10/nikon-working-on-a-carbon-fibre-slr-body.aspx

saer
16-09-2010, 14:21
a tak bez lelum polelum to jak myślicie będzie pod koniec roku następca D700 i D3 ? ....bo chce zakończyć mój nieślubny i chwilowy romans z Canonem ;)

markB
16-09-2010, 15:36
Następca D3 chyba nie. Przynajmniej nie w sprzedaży. Pojawienia się D3 Nikon zaanonsował pod koniec sierpnia 2007, a fizycznie puszka była dostępna w Polsce od początku grudnia tamtego roku.

deputamadre
17-09-2010, 10:35
jeśli wyjdzie to tylko następca D700, choć to i tak mało prawdopodobne

JK
27-09-2010, 12:03
Proponuję powrócić do tematu wątku.

rastula
27-09-2010, 15:02
nie ma szans na żadne obniżki do końca roku- wszyscy wiedzą ze będzie 23%vat i sprzedawcy się łasza na zwiększone zakupy przed wprowadzeniem wyższego vatu więc może być nawet przeciwnie że ciut podwyższą ceny a nie świadomy klient i tak kupi.Tak jak ostatnio zrobiła siec sklepów Avans podwyższyła ceny na swoje produkty drastycznie by po 2 tygodniach ogłosić super promocje!!! a klienci się napalili-było o tym głośno w TV nie tak dawno.

no tak ... podwyżka o niecały 1% ceny brutto czyli przy 10000 pewnie ok 80-90 PLN to jest bodziec do zakupów w pip wielki :)

no ale klienci to jest bydełko zestrachane i głupie

yassiek
09-10-2010, 18:12
D4, D4x i D800 (http://optyczne.pl/3392-nowość-O_tym_się_mówi__czyli_plotki_i_ploteczki_z_ostat niego_tygodnia.html) :D

Nifir
09-10-2010, 19:30
Trochę długo czekaliśmy nim przetłumaczyli plotki z rumorsa. :)

Kundzior
09-10-2010, 20:03
no tak ... podwyżka o niecały 1% ceny brutto czyli przy 10000 pewnie ok 80-90 PLN to jest bodziec do zakupów w pip wielki :)

no ale klienci to jest bydełko zestrachane i głupie

1 pkt procentowy czyli około 4% więcej. Nie 1%. Tyle w temacie OT

AMI
13-10-2010, 11:41
Już tyle razy słyszałem, ze pojawi się D4, że D800, że D900... niech się pojawi cokolwiek w pełnej klatce nowego:) piwo postawie jak ktoś wywróży miesiąc pojawienia się nowego FF.

Pozdrawiam,
AMI

Pawel Pawlak
13-10-2010, 11:42
02.2011 :)

stig
13-10-2010, 11:44
Już tyle razy słyszałem, ze pojawi się D4, że D800, że D900... niech się pojawi cokolwiek w pełnej klatce nowego:)Stare juz przestaly dzialac, czy po prostu liczysz na spadek cen po pojawieniu sie nowego? :)

AMI
13-10-2010, 12:33
Stare juz przestaly dzialac, czy po prostu liczysz na spadek cen po pojawieniu sie nowego? :)

hehhe Stigu ja wiem, ze macie racje, D700 jest świetnym sprzętem i nie ma się co wstrzymywać z zakupem.
Drugi FF jest mi potrzebny dla żony ale podjęliśmy decyzję aby wstrzymać się z kupnem D700. Liczę że w nowym będzie więcej pixeli, moze jeszcze lepszy AF. W każdym wypadku jeszcze nas nie pili, żeby natychmiast kupić ale jak do wiosny nic nie wyjdzie to będzie mus i D700. Może tak jak Paweł napisał, luty 2011... ( Paweł autentycznie stawiam browar jak to będzie w lutym ;))

Pozdrawiam,
AMI

Pawel Pawlak
13-10-2010, 12:34
owczywiście miałem na myśli premiera a nie dostępność nowości ;)

nightelf
13-10-2010, 14:23
owczywiście miałem na myśli premiera a nie dostępność nowości ;)

Hm, a co wspólnego z tym ma Premier? :p

Pawel Pawlak
13-10-2010, 14:25
;)

Nifir
13-10-2010, 14:39
Stare juz przestaly dzialac, czy po prostu liczysz na spadek cen po pojawieniu sie nowego? :)

Ja czekam na spadek cen. Kiedy będzie premiera? Jak w końcu nie wytrzymam i kupię sobie w końcu D700. Przy moim szczęściu nie widzę innej opcji. :P

karolo
13-10-2010, 18:14
zapowiada sie ciekawie :)
moze d300 spadnie co nie co z ceny :D

streetfighter69
13-10-2010, 20:36
Jesli potrzeba megapikseli w niskiej cenie to zawsze pozostaje kupic Canona 5D mkII + 35L + 85/1.8. Nie sadze aby nastepca D700 z bardziej napakowana matryca, filmami i innymi nowymi ficzerami byl chocby zblizony cena do D700 czy wlasnie 5D mkII. Mysle ze taniej i szybciej bedzie dokupic Canona i korzystac z dobrodziejstw dwusystemowosci :)

wywar
13-10-2010, 20:58
Nie rozumiem czekających na następce d700. Kupować d700, a jak wyjdzie d800,d900 to sprzedać d700 i kupić nowość z 24 mpixami i od razu do tego 10 kart po 50GB i kompa z i9 (albo MakaProBukaMega) z 6cioma dyskami po 9TB sztuka x2 na kopie + do tego LCD EIZO 95cali Mega fullHade coby przez HDMI można było oglądać cudne videło z mega plastyczną głębią. :D

Nifir
13-10-2010, 21:05
Nie rozumiem twojego sarkazmu.
A może kogoś nie stać na ten aparat i liczy, że jak wejdzie na rynek następca, to będzie można przebierać do woli w tanich/tańszych używkach?

wywar
13-10-2010, 21:10
A może kogoś nie stać na ten aparat i liczy(..)
Od czego są raty? 30x0% i do przodu :D

streetfighter69
13-10-2010, 21:20
A może kogoś nie stać na ten aparat i liczy, że jak wejdzie na rynek następca, to będzie można przebierać do woli w tanich/tańszych używkach?

Po wejsciu na rynek Canona 5D mkII ceny mkI az tak bardzo nie spadly i nadal trzyma sie on w cenie. Ja za mojego wzialem dwa tygodnie temu 4000zl. Nie sadze tez aby nastapilo lawinowe pozbywanie sie D700 na rzecz nastepcy, ktory po pierwsze bedzie na pewno sporo drozszy, a po drugie - jesli sprawdza sie plotki o matrycy z D3X, w co osobiscie watpie - nie kazdy potrzebuje takiej ilosci megapikseli, gdyz duzy odsetek uzytkownikow D700 docenia raczej jego znakomite wysokie ISO, ktore zawdziecza m.in. slabo upakowanej matrycy.
I na koniec, jesli kogos nie stac na D700 i czeka aby urwac kazdy grosik z jego ceny kosztem kupna najtanszej uzywki, moze po pierwsze poczuc sie zawiedziony stanem takiej uzywki, a po drugie faktem, ze nie bedzie mial za bardzo co co niego podpiac (wiadomo, dobre szkla tez kosztuja w sumie wiecej niz korpus)...

Nifir
14-10-2010, 00:00
Jestem pewien, że nie jeden posiadacz D700 postanowi zmienić aparat na nowszy (w końcu nie każdy kto ma studio potrzebuje uszczelnień i wbudowanego gripa D3x) i przede wszystkim zaczną się wyprzedaże w sklepach.

Co do szkieł to nie czuję tego argumentu. W następnym roku planuję wydać koło 12 tyś na sprzęt, jak kupię tańsza puchę, będzie więcej na szkiełka, wydam 9 tyś na puszkę z PDK-1, to kupię najwyżej Sigmę 24-70.

streetfighter69
14-10-2010, 00:14
JCo do szkieł to nie czuję tego argumentu.

Ja uwazam, ze aby w pelni wykorzystac zalety D700 - m.in. AF - nalezy zapiac mu najlepsze szkla Nikona, a nie Sigmy, Tamrony, Tokiny, itp. Jak kogos nie stac na D700 to ciezko uwierzyc, ze stac go na szkla, ktore przekraczaja wartosc puszki. A kupowanie D700 aby podpiac do niego niesystemowa optyke troche mija sie z celem. Moim zdaniem.

Nifir
14-10-2010, 05:22
No dobra, dlatego dla mnie zakup FF ma sens tylko jeżeli będę miał szkła. Po co mi FF jeżeli mogę pod niego podpiąć tylko 18-105? :)

Jeżeli uważasz, że do D700 powinno się podpinać tylko najwyższej klasy sprzęt, to wróć do mojego postu wyżej przeanalizuj go jeszcze raz. Jeżeli wydam mniej na puche, czyli nie 9, a 7 tyś to z tych 12 zostanie mi nie 3 za które kupię NAJWYŻEJ Sigmę 24-70, a 5 za które mogę kupić Nikkora 24-70.

stef
14-10-2010, 09:52
Jestem pewien, że nie jeden posiadacz D700 postanowi zmienić aparat na nowszy (w końcu nie każdy kto ma studio potrzebuje uszczelnień i wbudowanego gripa D3x) i przede wszystkim zaczną się wyprzedaże w sklepach.

Co do szkieł to nie czuję tego argumentu. W następnym roku planuję wydać koło 12 tyś na sprzęt, jak kupię tańsza puchę, będzie więcej na szkiełka, wydam 9 tyś na puszkę z PDK-1, to kupię najwyżej Sigmę 24-70.
A ja jestem pewien, że wielu zawodowców, bo w Polsce jednak głownie ludzie zarabiający na fotografii mogą sobie pozwolić na D700 (napisałem nie tylko, ale głównie),
nie sprzeda D700 tylko kupi następne body, a D700 pozostanie zapasem - takich puszek się nie sprzedaje - tym bardziej jeśli się już kilkakrotnie zwróciły.
Ja nie widzę sensu rzucania się na nowość - kupię następcę tylko jeśli będzie miał dużo megapikseli i dobre filmy.
D700 zostanie do reporterki (śluby), a nowa upchana matryca będzie wykorzystywana do sesji i reklam.

Nifir
14-10-2010, 10:39
Po pierwsze od czego jest eBay? Po drugie, będą sprzedawać, bo i teraz sprzedają. Po trzecie i tak obecnie nie mam jeszcze szkieł by sobie na to pozwolić, a brać kredyt na szkła i puchę pod koniec roku to tak trochę nierozsądnie (chyba, że dochodowy i VAT was nie obchodzi).

streetfighter69
14-10-2010, 10:43
D700 zostanie do reporterki (śluby), a nowa upchana matryca będzie wykorzystywana do sesji i reklam.

Dokladnie. Wydaje mi sie, ze ludzie nie czekaja na nastepce D700 (w sensie puszki o tych samych zastosowaniach i zaletach, ktora sluzyc bedzie do kontynuowania workflow wypracowanego z D700) tylko czekaja na D3X bez gripa za polowe ceny. Tyle ze to nie bedzie (o ile wogole bedzie) nastepca D700, a jedynie budzetowy D3X do zupelnie innych zastosowan niz D700. Ja osobiscie bardziej obstawiam D800, ktory uplasuje sie pomiedzy D700 a D3X ze wzgledu na ilosc megapikseli (bedzie pewnie kolo 16-18), natomiast pozostale parametry pozostana pewnie blizsze D700. Nie liczylbym na poprawiony AF bo za bardzo nie ma w nim co poprawiac, uszczelnienia tez juz chyba nie moga byc lepsze, na lepsze wysokie ISO tez bym juz nie liczyl, bo wiecej megapikseli na to nie pozwoli. Oczywiscie bedzie ficzer w postaci fimow Full-HD i cena - jak sadze - w okolicach 10-11 tys. zl.

Ok, to tyle jesli chodzi o wrozenie z fusow :)

Jacek_Z
14-10-2010, 11:34
Część czeka na to co wyżej napisał streetfighter (m.in ja), ale większość na po prostu D700s z nieco lepszym wysokim ISO (tak jakby ISO z D700 było złe :))
Co będzie pierwsze - 24 MPx D800 czy D700s ? wróżka.pl

Pawel Pawlak
14-10-2010, 12:07
Generalnie przestaję wierzyć w matrycę d3x w korpusie D700 z prostego powodu :( ta matryca jest świetna, ale za stara marketingowo żeby wsadzić ją w nowy korpus. Iso max 1600 ?? 12bitów ?? brak wsparcia dla video ?? Niestety, mało porawdopodobne żeby w 2011r nikon wsadził "coś takiego" do nowej puszki, mającej rywalizować z 5d2 albo 5d3.
W stosunku do d700 przeskok na jakieś "śmieszne" 16-17mpix mnie nie rajcuje - bo przyrost detali jest w praktyce symboliczyn i niezauwazalny. Jedynie o jakieś 1/3EV spada widoczność szumów. Ale o 1/3EV poprawy w stosunku do d700 jakośc mi nniezbyt chodzi. Jeśli będzie to 18mpix o jakości d3s - to już lepiej - ale czy potrzebne ? Nie wiem, ale kuszące ;)
Ale naprawdę z przyjemnością zobaczyłbym w następcy D700 matrycę o rozdzielczości min. 24mpix z jakością "pikseli" znaną mi z d700 (w lepszą nie wierzę), zakresem iso100-6400+hi1 i parametrami szybkościowymi D700 ;) Do tego dobre wideo mile widziane ;)

Jacek_Z
14-10-2010, 12:36
Oczywiście zakładam, że ta matryca byłaby nieco inaczej oprogramowana. Małe sprostowanie tego co piszesz - ona jest 14 bitowa. Normalne ISO 3200 (studyjnym i tak niepotrzebne) czy filmowanie zapewne da się też zrobić. D3x to już stara konstrukcja :) i filmowania nie traktowano wtedy najpoważniej. Ale teraz rynek tego wymaga nawet w topowych body, więc w D3s jest.
Nie da się chyba pogodzić studyjniaków z tymi co chcą mało szumiących body. Bo jest kluczowa decyzja dotycząca jakie natywne ISO. To od razu robi 1 EV róźnicy w szumach. A skoro ma być wiele mpx i niskie ISO, to nie ma co liczyć na to by to było body mało szumiące, "ślubne". Owszem, będzie się do tego nadawało, ale nie będzie do tego dedykowane.

Frodo
14-10-2010, 12:50
Nie da się chyba pogodzić studyjniaków z tymi co chcą mało szumiących body.

Jacku...

Jak to się nie da?
Wystarczy dopisek Xs :-)
Dało się już bardzo dawno, bodajże w 2005r :-D

Jacek_Z
14-10-2010, 13:12
O czym ty myslisz? O D2xs ? Teraz ludzie by cie zabili śmiechem za takie wysokie ISO. :)

Pawel Pawlak
14-10-2010, 13:14
jest 14bitowa, ale w nie pełnej szybkości. Podobnie jak ma to miejsce w d300/d300s. Softem wszystkiego nie zrobisz - a matryca w d3x jest już mocno sprzętowo poprawiona wobec oryginały sony. 14bitów przy pełnej prędkości wymagałoby wydajniejszego przetwornika A/D a tego trudno byłoby podmienić bo jest zintegorwany (zupełnie inaczje niż w d3/d3s/d7000). Jakość wysokiego iso, używając przetewarzania które zobaczyliśmy w D7000/D3100 dało by się na pewno znacznie porpawić, ale tylko w JPGach - w rawach nie specjalnie.
Co do kłopotów z pogodzeniem studia i reporterki to wiesz... kiedyś D2hs miał 4mpix i dobre wysokie iso a d2x 12mpix i świetne bazowe, D3/d3s mają już rewelacyjne 12mpix a d3x 24mpix z genialnym iso100. D300 ma dobre wysokie iso jak na DXa przy 12mpix, ale D7000 na iso 3200 i 6400 będzie min. 1EV lepszy (wspomnisz moje słowa ;) ) mimo większej rozdzielczości.
Tak więc nie widzę powodu, żeby kolejna matryca FX 24mpix nie miała być tak dobra na niskich iso jak ta z d3x a na wysokich uzyskała poziom D3 :) Tylko wtedy okaże się że 1dsmk4 i d4x mają świetne iso 100 ale przy 40mpix i dopier ta rozdzielczość jest naprawde dobra do studia, a 24mpix to typowo reporterska rozdzielczość ;) I znów zacznie się dyskusja czy 40mpix może mieć dobre wysokie iso... ;)

Jacek_Z
14-10-2010, 13:30
.. I znów zacznie się dyskusja czy 40mpix może mieć dobre wysokie iso... ;)Zapewne tak. Zawsze może być lepiej.
Studyjnym nie zalezy na wielu fps, nie ma żadngo kłoptu z pracą na "wolnych" 14 bitac. Ja nie znam żadnego studyjniaka, który by się skarżył na d3x. Wg mnie nie muszą tego poprawiać. Znasz wiele lamp studyjnych ładujących sie w tempie 3 błysków/s ?
Pokutują dwie sprawy - ludzie ciągle dążą by mieć więcej MPx, choć to co mają to aż nadto. Ale to co im sie w głowach zakodowało (więcej = lepiej) to juz się nie da odkręcić. A że ślubniacy to połowa użytkowników, którzy wszędzie się angażują ze swoimi postulatami, to wychodzi na to, że body studyjne musi się nadawać do slubów, bo oni chcą tyle Mpx co mają inni. No bo inaczej to się czują gorsi. Oczywiście nie pisze o wszystkich, bo sam znam takich "ślubniaków" którzy się śmieją z panującego tu onanizmu sprzętowego. Nie każde body jest do ślubów, nie każda premiera jest dla ślubniaków. Ja się nie domagam by każde body było body studyjnym i chciałbym by część forumowiczów była mniej egoistycznie nastawiona do tego co ma robić nikon. Jesli ISO 50 ma być gorsze przez to, by lepsze było ISO 1600 to olać ISO 1600. Chcę body specjalistycznego, nie uniwersalnego. Męczy mnie ciągłe czytanie o wysokim ISO, jego jakości itd. Niestety na tym forum nie ma takiej opcji, by nie wałkowano tego tematu :(

Frodo
14-10-2010, 14:19
Tak, mówiłem o d2Xs... :-D

No właśnie, do jakich zleceń potrzebne jest 40mpix pomijając oczywiście kwestie cropowania i specjalistycznych prac typu gigapanoramy?

Pawel Pawlak
14-10-2010, 14:28
biorąc pod uwagę ograniczenia małego obrazka - do celów marketingowych :D

siona
15-10-2010, 10:43
Generalnie przestaję wierzyć w matrycę d3x w korpusie D700 z prostego powodu :( ta matryca jest świetna, ale za stara marketingowo żeby wsadzić ją w nowy korpus. Iso max 1600 ?? 12bitów ?? brak wsparcia dla video ?? Niestety, mało porawdopodobne żeby w 2011r nikon wsadził "coś takiego" do nowej puszki, mającej rywalizować z 5d2 albo 5d3.
W stosunku do d700 przeskok na jakieś "śmieszne" 16-17mpix mnie nie rajcuje - bo przyrost detali jest w praktyce symboliczyn i niezauwazalny. Jedynie o jakieś 1/3EV spada widoczność szumów. Ale o 1/3EV poprawy w stosunku do d700 jakośc mi nniezbyt chodzi. Jeśli będzie to 18mpix o jakości d3s - to już lepiej - ale czy potrzebne ? Nie wiem, ale kuszące ;)
Ale naprawdę z przyjemnością zobaczyłbym w następcy D700 matrycę o rozdzielczości min. 24mpix z jakością "pikseli" znaną mi z d700 (w lepszą nie wierzę), zakresem iso100-6400+hi1 i parametrami szybkościowymi D700 ;) Do tego dobre wideo mile widziane ;)

hehehe

widzę, że ewoluujesz w moją stronę troszkę :)

AMI
15-10-2010, 11:32
Zapewne tak. Zawsze może być lepiej.
Studyjnym nie zalezy na wielu fps, nie ma żadngo kłoptu z pracą na "wolnych" 14 bitac. Ja nie znam żadnego studyjniaka, który by się skarżył na d3x. Wg mnie nie muszą tego poprawiać. Znasz wiele lamp studyjnych ładujących sie w tempie 3 błysków/s ?
Pokutują dwie sprawy - ludzie ciągle dążą by mieć więcej MPx, choć to co mają to aż nadto. Ale to co im sie w głowach zakodowało (więcej = lepiej) to juz się nie da odkręcić. A że ślubniacy to połowa użytkowników, którzy wszędzie się angażują ze swoimi postulatami, to wychodzi na to, że body studyjne musi się nadawać do slubów, bo oni chcą tyle Mpx co mają inni. No bo inaczej to się czują gorsi. Oczywiście nie pisze o wszystkich, bo sam znam takich "ślubniaków" którzy się śmieją z panującego tu onanizmu sprzętowego. Nie każde body jest do ślubów, nie każda premiera jest dla ślubniaków. Ja się nie domagam by każde body było body studyjnym i chciałbym by część forumowiczów była mniej egoistycznie nastawiona do tego co ma robić nikon. Jesli ISO 50 ma być gorsze przez to, by lepsze było ISO 1600 to olać ISO 1600. Chcę body specjalistycznego, nie uniwersalnego. Męczy mnie ciągłe czytanie o wysokim ISO, jego jakości itd. Niestety na tym forum nie ma takiej opcji, by nie wałkowano tego tematu :(

Jacku, trochę się z Tobą nie zgodzę. Jasna sprawa, że to co jest teraz na rynku w ilości Mpx wystarcza z powodzeniem np. do slubow ( te 12 Mpx ). Ale to co, inni mogą chcieć więcej MPx a ślubniacy to już nie:)? Ja chce więcej MPx bo chcial bym miec bardziej uniwersalna puszkę. Wspolpracuje z pismem, agencjami, robie zdjecia w studio i robie slubniaki. Chcialbym miec trochę bardziej uniwersalna puszkę, z większą ilością Mpx przeciez to nie grzech :). Mam nadzieje ze taki FF z większa ilością MPx wyjdzie nie dlugo :)

Pozdrawiam,
AMI

rlat
15-10-2010, 11:39
Ciekawe ile wspólnego będzie miał ten nowy FX z tym co Nikon pokazał w D7000.

Pawel Pawlak
15-10-2010, 11:40
Ciekawe ile wspólnego będzie miał ten nowy FX z tym co Nikon pokazał w D7000.
z pewnością "po nowemu" przetwarzane JPGi, porządne video.

Jacek_Z
15-10-2010, 11:43
Jacku, trochę się z Tobą nie zgodzę.
A ja się zupełnie z Tobą nie zgodzę. Mam nadzieję, że nie, że zrobią puszkę dla konkretnej grupy, a nie dla wszystkich. Do ślubów masz D3, czego ci brak? D3s jest na rynku. Jako zapas (zapewne nieużywany) masz D80. W sytuacji do jakiej powinno sie dążyc powinno się mieć 2 puszki równorzędne, każda do innych zastosowań. Po co studyjna puszka, ze słabszym wysokim ISO ma ci zastąpić D3 w ślubach? Nie pojmuję. Ja jestem przyzwyczajony do pracy na kilku aparatach, dawniej na kilku formatach. Nie ma co zakochiwać się w topowym body, które ma być do wszystkiego. Skoro oczekujesz, że wielomegapikselowa matryca będzie miała lepsze wysokie ISO od D3s to się rozczarujesz. A widać naprawdę ci nie zalezy na niskich ISO. Jeśli coś będzie miało natywne ISO 100 i wiele megapikseli to nie będzie konkurencją dla D3s w ślubnych zastosowaniach.

siona
15-10-2010, 12:39
z pewnością "po nowemu" przetwarzane JPGi, porządne video.

i zdaje się nowy moduł AF

Pawel Pawlak
15-10-2010, 12:53
i zdaje się nowy moduł AF

Pewnie tak, ale nie wiem trudno powiedzieć czy to będzie moduł z d7000 w wersji FX. D7000 zastępuje D90tkę i ma znacznie poprawiony AF względem poprzednika, ale okrojony względem D300/d700/d3. Sądzę że następca D3,D700 czy D300s będzie bazował na trochę innym układzie

wywar
15-10-2010, 13:16
ja zamiast d700 wolałbym takiego kropa np. d400 z 18mpix i szumami d700/d3 :) heh jakby za marzenia były wyroki to ja bym miał chyba dożywocie :)

Pawel Pawlak
15-10-2010, 13:30
ja zamiast d700 wolałbym takiego kropa np. d400 z 18mpix i szumami d700/d3 :) heh jakby za marzenia były wyroki to ja bym miał chyba dożywocie :)

hehe... ja już też takie marzenia tu wyrażałem, choć byłem mniej wymagający - 16mpix by starczyło. Byle szybko, celnie, 14bitów i jakość w DX jak w d3/d700 :)

fushiro
15-10-2010, 13:52
hehe... ja już też takie marzenia tu wyrażałem, choć byłem mniej wymagający - 16mpix by starczyło. Byle szybko, celnie, 14bitów i jakość w DX jak w d3/d700 :)

Podpisuję się! Jeżeli pokaże się coś podobnego będę się starał kupić w dniu premiery. Kiedyś wydawało mi się że idealny będzie dla mnie korpus studyjny, ale okazuje się że spora część mojego fotografowania to wycieczki - jaskinie i ciemne pałacowe komnaty, tak więc byłoby miło mieć ISO jak z D3 w DX body.

AMI
18-10-2010, 13:07
A ja się zupełnie z Tobą nie zgodzę. Mam nadzieję, że nie, że zrobią puszkę dla konkretnej grupy, a nie dla wszystkich. Do ślubów masz D3, czego ci brak? D3s jest na rynku. Jako zapas (zapewne nieużywany) masz D80. W sytuacji do jakiej powinno sie dążyc powinno się mieć 2 puszki równorzędne, każda do innych zastosowań. Po co studyjna puszka, ze słabszym wysokim ISO ma ci zastąpić D3 w ślubach? Nie pojmuję. Ja jestem przyzwyczajony do pracy na kilku aparatach, dawniej na kilku formatach. Nie ma co zakochiwać się w topowym body, które ma być do wszystkiego. Skoro oczekujesz, że wielomegapikselowa matryca będzie miała lepsze wysokie ISO od D3s to się rozczarujesz. A widać naprawdę ci nie zalezy na niskich ISO. Jeśli coś będzie miało natywne ISO 100 i wiele megapikseli to nie będzie konkurencją dla D3s w ślubnych zastosowaniach.

Jacku, nie przeczytałeś tego co napisałem uważnie:) Nie chce zastępować puszki do slubów, D3 wystarcza mi na razie znakomicie. Ale chce mieć drugie body klasy D3 z większą ilością megapixeli bo pracuję też w studio i wspolpracuje z gazetami. Jeśli będą gorsze szumy w nowym body, trudno od tego mam D3.

Wracająć do ślubów - na plenerze nie używasz z byt często iso 6400 :) A nawet na ślubie czy weselu rzadko się używa najwyższego ISO ( częście ISO o 1/3, 2/3 EV mniejsze albo 3200 ) nie wspominając, że nie tak rzadko są kościoły z ISO 800 czy 1200. Nie sądzę również, żeby nowa puszka profi FF miała tragiczne szumy na 3200 nawet przy 24MPx, technika idzie w górę. Więc IMHO nowa puszka kiedy wyjdzie nada się również do ślubów choć może nie być tak dobra jak D3 jeśli chodzi o niskie szumy.

Pozdrawiam,
AMI

Jacek_Z
18-10-2010, 14:10
. Chcialbym miec trochę bardziej uniwersalna puszkę, z większą ilością Mpx przeciez to nie grzech :). ..Uniwersalny to jest D3. Nadaje sie do bardzo dużych powiększeń - typu B2, ma dobre wysokie ISO. Nie jest fajny do studia, ale da się go tam używać :wink:

Jacku, nie przeczytałeś tego co napisałem uważnie:) Nie chce zastępować puszki do slubów, D3 wystarcza mi na razie znakomicie. Ale chce mieć drugie body klasy D3 z większą ilością megapixeli bo pracuję też w studio i wspolpracuje z gazetami. Jeśli będą gorsze szumy w nowym body, trudno od tego mam D3.
No i słusznie, bo nadal zostaniesz z D3 przy ślubach. Bo mam nadzieję, że nie jest to zyczenie typu chce miec 24 Mpx i mieć wysokie ISO z D3s. Bo to strasznie naiwne. Tzn myslenie życzeniowe, nie realne.

Nie sądzę również, żeby nowa puszka profi FF miała tragiczne szumy na 3200 nawet przy 24MPx, technika idzie w górę.
No i tu sie różnimy w ocenie, bo ja się nie spodziewam dobrego ISO 3200. Zauważ, że D3x w ogóle nie ma takiego ISO, a to, by ono było dobre to marzenie ściętej głowy. Oczywiście w roku 2010 czy 2011, bo w 2015 może być lepiej :)
Popatrz sobie na D7000. Wszyscy się cieszyli, że będzie tanie body lepsze od D300s. No ale 16 Mpx nie poprawiło wysokiego ISO. Canonierzy dawno to poodkrywali. Nikoniarze natomiast po przejściu na CMOSY 12 MPx zachłysnęli się wysokim ISO i teraz sądza, że wszystko jest możliwe. Dodawanie Mpx bez strat na jakości. No nie bardzo.

Więc IMHO nowa puszka kiedy wyjdzie nada się również do ślubów choć może nie być tak dobra jak D3 jeśli chodzi o niskie szumy.Skoro będzie gorsza, to po co brać ją do slubów mając D3? D3 do ślubów, do studia D3x czy jego następcy.

Zorro1212
21-10-2010, 14:27
Obawiam sie ze nawet jak D4 wyjdzie to cena bedzie powyzej 25tys zl(i daje za to glowe)wiec nie napalajcie sie tak.
Na rewolucje w stosunku do d3 tez bym nie liczyl bo byl to bardzo udany aparat w ktorym nie ma zbytnio co poprawiac i zmiany beda dotyczyc wiekszej ilosci pikseli przy zachowaniu doskonalej jakosci przy wysokich Iso i poprawionej obslugi aparatu.
D700 jest juz przeceniany ale po wyjsciu D4 nie bedzie wielkiej wyprzedazy i nie liczylbym na to

Jacek_Z
21-10-2010, 14:31
Obawiam sie ze nawet jak D4 wyjdzie to cena bedzie powyzej 25tys zl(i daje za to glowe)wiec nie napalajcie sie tak.Nic mi po twojej głowie. Daj coś innego :) Bo nastepca D3s będzie poniżej 20 tys (i daje za to głowe) :)

messer
21-10-2010, 17:43
Nic mi po twojej głowie. Daj coś innego :) Bo nastepca D3s będzie poniżej 20 tys (i daje za to głowe) :)

No. Np. nereczkę.
Powyżej czy poniżej - i tak będzie kosztował sporo kasiory :-)

Jacek_Z
21-10-2010, 17:52
No. Np. nereczkę.
Aż taki nie jestem :) Mogę się za to zaopiekowac jego 85 PC albo Zeissem 85 :)

krzysiekn
21-10-2010, 19:40
do moderatora . można tak handlować organami ? :mrgreen:.pozdrawiam

misiobudrysio
21-10-2010, 21:18
zamiast sprzedawac organy szable w dlon i do dziela:
http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100929/REG00/264636758

Zorro1212
22-10-2010, 11:48
Nikon zapowiedzial wlasnie 200mm F/2G II w cenie jakis 27 tys przy poprzedniej wersji kosztujacej 15tys bo sa na topie i sadze ze tak bedzie z D4.
D3 byl najlepszym aparatem w swojej klasie i wiele osob jest mocno napalonych na nastepce i sadze ze Nikon bedzie chcial to wykorzystac przy ustalaniu ceny

Sebastianito
22-10-2010, 12:33
http://www.digitalrev.com/en/nikon-d800---the-best-goes-to-those-who-wait-6474-article.html

camrak
22-10-2010, 15:12
No to po D800 moje bidne D3s przestanie robic zdjecia :) A powazniej to ciekawe jesli D800 faktycznie wyskoczy przed D4 hmmm

Jacek_Z
22-10-2010, 16:55
Jeśli specyfikacja D800 by miała tak wyglądać, to pomijając filmy nie widzę specjalnie powodu do przesiadki z D700 na wyższy model. Megapikseli dołożyli niewiele, to jednak nie taki skok jak D3x. Natywne ISO 200. Moduł AF ten sam. Nie ma po co zmieniać body.

Sęk w tym, że filmowanie mnie kusi.

chevalier
22-10-2010, 17:02
To info :
http://www.digitalrev.com/en/nikon-d...4-article.html

pochodzi z końca sierpnia, więc już się mocno zdezaktualizowało; Photokina minęła i ich zapowiedzi nie znalazły potwierdzenia; jednak do końca nigdy nic nie wiadomo

pzdr

popi
23-10-2010, 14:12
Multi-CAM 3500FX 51-point AF - a tak liczyłem po cichu, że będzie w końcu jak w dx-ie z pokryciem kadru

mOSAd
23-10-2010, 19:33
Ja myślę, że:

----- fragment ze szkicu notki prasowej dotyczącej Nikona D4 -----

Aparat Nikon D4 posiada dwie matryce, jedną 24 MPix z natywnym ISO 100 oraz drugą 12 MPix o jakości szumów znanej z D3s i natywnym ISO 200. Matryca wybierana jest przez przesunięcie specjalnej dodatkowej mechanicznej dźwigni z przodu korpusu. Alternatywna wersja korpusu dostępna w pół roku po premierze zawiera matrycę z dwoma warstwami sensorów światłoczułych (w podanych wyżej rozdzielczościach), ułożonych kanapkowo na przezroczystych warstwach. Specjalna konstrukcja mikrosoczewek umożliwia pracę w wersji cztero- i jednoogniskowej. Daną warstwę wybieramy programowo w menu, a na ratunek przyjdą tu banki ustawień, wybierane za pomocą dodatkowego przełącznika. Standardowo w jednym trybie będzie to "studyjne" 24MPix, ISO100, odpowiednia konfiguracja sterowania błyskiem oraz zapamiętany WB. W drugim ustawienie reporterskie z AUTO ISO, AUTO WB i lampą błyskową pracującą domyślnie z niewielką mocą jako doświetlenie kadru. Banki ustawień obejmą oczywiście sposób zapisu JPEG/RAW, kompresji oraz wyboru slotu karty. Będzie zatem możliwa konfiguracja zapisu RAW+backup JPEG dla trybu reporterskiego oraz RAW+RAW w trybie studyjnym. Oczywiście opcje konfiguracyjne nie ograniczą się powyższych ustawień.
Dzięki współpracy z firmą PocketWizard Nikon D4 posiadał będzie wbudowany nadajnik radiowy zgodny ze wspomnianym systemem. Podobnie jak w modelu Nikon D3s, jego następca nie posiada otwieranej lampy błyskowej na szczycie korpusu. Dzięki temu konstrukcja pozostała zwarta i wytrzymała. Pasjonatów strobingu ucieszy zapewne jednak fakt, że korpus został wzbogacony o malutką lampkę znajdującą się na przedniej ściance konstrukcji. Służy ona przede wszystkim do wyzwalania lamp w trybie CLS chociaż awaryjnie zadziała również jako błysk dopełniający.
Korpus jest oczywiście uszczelniony, ale to nie wszystko. Nikon D4 jest pierwszą lustrzanką, która pracuje na głębokości do 10 metrów pod wodą bez dodatkowej obudowy! Dodatkowa nakładka zakładana na korpus aparatu (dostępna w atrakcyjnej cenie) umożliwi operowanie przyciskami i pokrętłami w rękawiczkach. Wraz z premierą nowego korpusu, firma Nikon prezentuje dwa obiektywy, które stają się prekursorami podwodnej serii. Mikro Nikkor Nautilus 60mm f/1.4 G AF-S VR oraz Nikkor Nautilus 35mm f/1.4 G AF-S VR mają specjalną konstrukcję zaprojektowaną do pracy pod wodą. Duża światłosiła umożliwia fotografowanie ze słabszym źródłem światła, a konstrukcja została pozbawiona typowego pierścienia ostrości. Obiektywy są natomiast wyposażone w swego rodzaju dźwignię, znajdująca się na ich dolnej ściance i służącą do ręcznej zmiany ostrości. Aparat wraz z dedykowanymi akcesoriami do fotografii podwodnej dostępny też będzie w zestawach typu "KIT".
Oczywiście dostępny jest tryb wideo Full HD 24 kl/s z możliwością zapisu w kilku formatach i kompresjach z dźwiękiem stereo i możliwością pracy z wbudowanym bądź zewnętrznym mikrofonem. Aby filmowanie i praca pod wodą była możliwa, zastosowano nowatorski i opatentowany sposób rejestracji dźwięku, który jest odporny na wilgoć, a jego charakterystyka dostosowana jest do pracy na głębokości kilku metrów. Ponieważ pod wodą kadrujemy głównie za pomocą ekranu LCD, firma Nikon zastosowała kilka dodatkowych rozwiązań, umożliwiających sprawne odprowadzanie ciepła do wody. Można powiedzieć, że Nikon D4 wykorzystuje system wodnego chłodzenia.
Kolejną nowatorską funkcją związaną z dwumatrycowym projektem, jest inteligentny zoom cyfrowy, dedykowany przyrodnikom oraz fotografom sportowym. Jest to tryb, w którym przełączenie wielkości matrycy następuje po wciśnięciu zaprogramowanego przycisku, a w przeciwieństwie do zmiany banków, nastawy aparatu pozostają niezmienne. Jedyne co ulega zmianie, to przejście z matrycy 12 Mpix na 24 Mpix z jednoczesnym zawężeniem pola rejestracji obrazu do formatu APS-C. Tryb ten, w którym zdjęcia rejestrowane są w rozdzielczości 10,6 MPix, powoduje automatyczne dostosowanie powiększenia w wizjerze, które dopasowuje się do nowego formatu. Dokładnie ten sam mechanizm działa po podłączeniu obiektywu DX - w wizjerze prawie zawsze widzimy 100% obrazu jaki zarejestrowany zostanie na zdjęciu. Niezależnie jaki fragment matrycy działa w danej chwili. W trybie DX możliwe jest również kadrowanie do ustawionych w menu formatów - np.: 5x6, 6x6, 4:3, 16:9. Jest także dostępny specjalny tryb sportowy z ramką pokazującą rejestrowany fragment, a otoczka pomiędzy formatem DX i FX pozwala przewidzieć rozwój sytuacji - na przykład zawodnika wbiegającego w pole karne - i zaplanować twórcze kadrowanie.
Dodatkowy konfigurowalny przycisk funkcyjny powinien ułatwić dostosowanie tych wszystkich ustawień pod własne preferencje.

Nikon D4 dostępny będzie w dwóch wersjach wagowych, zależnych od materiału użytego do konstrukcji szkieletu. Wersja lekka oparta na szkielecie tytanowo-węglowym, ważyć będzie jedynie 550g, natomiast klasyczna wersja oparta na stopach magnezu ważyć będzie 995g.

stig
23-10-2010, 19:41
Ja myślę, że:

----- fragment ze szkicu notki prasowej dotyczącej Nikona D4 -----
:D Wizja bardzo zbiezna z moimi marzeniami. :D

mOSAd
23-10-2010, 20:45
---------- ciąg dalszy szkicu notki prasowej Nikona D4 ----------

Firma Nikon oraz firma Apple Inc. podpisały list intencyjny dotyczący wymiany technologicznej i projektowej. Pierwszym owocem porozumienia jest współpraca nowej lustrzanki cyfrowej - aparatu Nikon D4 z akcesoriami i oprogramowaniem firmy Apple Inc. W szczególności dotyczy to protokołu prezentacyjnego NiPad, który umożliwi przewodową (USB->Dock Connector) oraz bezprzewodową (WiFi) prezentację oraz transmisję zdjęć i filmów z aparatu Nikon D4 do produktów typu iPad, iMac, MacBook itp. Zastosowanie w materiale filmowym kodeka H.264 umożliwiło pełną i bezproblemową kompatybilność obu systemów w najwyższej jakości.
Jesteśmy pewni, że reporterzy docenią również zestaw bezprzewodowych funkcji wspartych przez dodatkowe oprogramowanie nazwane NAir. Oprogramowanie dotyczy głównie komunikacji pomiędzy aparatem oraz komputerem (laptopem) i umożliwia pracę w kilku trybach:
1. Operatorskim - gdy to operator laptopa decyduje o zawartości karty pamięci w aparacie oraz o potrzebie przesłania plików na komputer, usunięciu ich z karty, przesłaniu do redakcji itp. Tryb ten zakłada zarządzanie kolekcją zdjęć z poziomu komputera, zatem przewiduje co najmniej dwie osoby. Przydatny zarówno w studio, gdy grafik, fotograf, edytor i klient współpracują przy większym zleceniu, jak i w terenie, gdy to realizator i selekcjoner materiału, może na bieżąco wpływać na działania grupy fotoreporterów i koordynować ich pracę. W trybie tym istnieje możliwość wysłania na ekran dowolnego zsynchronizowanego z nim korpusu, krótkiej wiadomości tekstowej, a operator może w specjalny sposób oznaczyć wybrane przez niego zdjęcia, sugerując fotografowi jakie kadry są pożądane.
2. Bezpiecznym - aparat wysyła zdjęcia, a laptop tworzy automatycznie kopię bezpieczeństwa. Możliwa jest jednoczesna wysyłka wszystkich bądź zaznaczonych przez fotografa (w korpusie) zdjęć poprzez internet
3. Oszczędnym - ponieważ dane z matrycy 24 MPix zawierają dużo miejsca, to w trybie tym, zdjęcia RAW są usuwane po skopiowaniu na dysk komputera. W zależności od konfiguracji, na karcie w aparacie może zostać poglądowa miniatura w formacie JPEG.
4. Pełnym - to fotograf jest tu decydentem; najbardziej rozbudowany tryb, dający największe możliwości. Fotograf może wykonać wszystkie powyższe opcje, a do tego przeprowadzać selekcję materiału na dysku komputera i wysyłać zaznaczone pliki do redakcji, klienta, czy publikować na blogu. Pliki mogą być przesyłane w obu kierunkach, czyli na żądanie mogą zostać poddane obróbce w aparacie. Jest to tryb dedykowany przenośnym zewnętrznym dyskom, z których jeden NikStore 2 dostępny będzie w dniu premiery aparatu Nikon D4.
5. Filmowym - aparat służy do nagrywania materiału wideo, który jest przesyłany na komputer. Tam może zostać od razu oceniony, podzielony na fragmenty i zmontowany. Nagrane fragmenty na karcie pamięci mogą być od razu usunięte przez fotoedytora.
Tryby można ze sobą łączyć, blokować pewne funkcjonalności, ustalić hasło dostępu itp.
Oprogramowanie dostępne będzie w sklepie iStore, a wersje pod inne popularne systemy operacyjne (MacOS X, Windows XP, Windows 7) dostępna będzie do kupna online oraz w pakietach "KIT". Wersje demonstracyjne programów dołączone są do aparatu. Z interesujących funkcji dla profesjonalistów, warto wspomnieć o wspieranym przez NikonD4 oraz NAir protokole szyfrowania. Zarówno transmisji, jak i danych na karcie w momencie rejestracji materiału. Dzięki takiemu rozwiązaniu, możliwe są konfiguracje, w których fotograf zupełnie nie ma dostępu do plików ze zdjęciami i nie może ich sobie skopiować bez wiedzy i pozwolenia operatora oprogramowania.

NikStore 2 - przechowywanie i kopiowanie zdjęć nigdy nie było tak proste!
NikStore 2 to dwu i pół calowy dysk twardy o pojemności 2 TB, z interfejsem Wi-Fi, FireWire, USB 2.0, Serial ATA oraz z zintegrowanym akumulatorem o pojemności 3000mAh. Nowatorskie zasilanie oraz niskie zużycie energii, umożliwiają nieprzerwaną pracę dysku przez 12 godzin, bez potrzeby ładowania akumulatora. Jako narzędzie fotograficzne, NikStore II wyposażono również w czytnik kart SDHC i CF, a ciągłość pracy umożliwi specjalne złącze, umożliwiające awaryjne podłączenie akumulatora EN-EL4a. Dysk jest przeznaczony jako dodatkowy magazyn danych, funkcjonujący równie dobrze wraz z komputerem jak i aparatem. Wersja NiStore 2 zawiera monochromatyczny ekran LCD, a w NiStore 2 L jego miejsce zajmuje 3 calowy monitor LCD, na którym można przeglądać jego zawartość.

Jeżeli mowa o zasilaniu, to nie sposób nie wspomnieć o nowatorskim rozwiązaniu zastosowanym po raz pierwszy w aparacie Nikon D4 oraz lampie SB-900R. Lampa błyskowa Nikon SB-900R w odróżnieniu od dotychczasowych modeli lamp zewnętrznych, nie posiada ona własnego zasilania. Dedykowana jest do reportażu wraz z Nikonem D4, którego usprawniona elektronika, pozwoliła na lepsze zarządzanie energią. Tym samym w zestawie mamy jedno lekkie i wydajne źródło zasilania - akumulator EN-EL4a. Lampa SB-900R jest tym samym lekka, kompaktowa i w niewielkim stopniu wpływa na przesunięcie środka ciężkości. Rezygnacja z wbudowanego zasilania, umożliwiła konstrukcję obracającą się o 360 stopni w dowolnym kierunku. Lampa jest w pełni uszczelniona i może pracować pod wodą.
Przy tej okazji warto też zauważyć, że Nikon D4 posiada udoskonalone mocowanie saneczkowe do lamp błyskowych. Aktualna konstrukcja zawiera automatyczną osłonę, która wciśnięta przez wsuwaną lampę, załącza dostęp prądu do gniazda. Dodatkowe uszczelnienia lampy i korpusu gwarantują pełne bezpieczeństwo i niedostępność dla wody czy wilgoci.

mOSAd
23-10-2010, 22:37
---------- ciąg dalszy szkicu notki prasowej Nikona D4 ----------

Obok lampy błyskowej SB-900R, Nikon wprowadza na rynek model SB-900A. Litera A sygnalizuje nam zastosowanie mechanizmu automatycznej korekty położenia. Model SB-900A, posiada wbudowany czujnik położenia oraz nietypową dwuścienną powierzchnię świecącą. Innowacja polega na przełączeniu kierunku świecenia w zależności od położenia aparatu. Załóżmy, że przy korpusie trzymanym poziomo lampa świeci w górę. Jej druga powierzchnia świecąca jest skierowana w prawą stronę, ale nie daje błysku w tym kierunku. Kiedy aparat przekręcimy o 90 stopni, nieaktywna do tej pory ścianka, dzięki rozpoznawaniu położenia, stanie się główną powierzchnią błysku i błysk nadal będzie skierowany do góry. Najprostszym do wyobrażenia sobie odpowiednikiem tego systemu jest przezroczysta kopułka z lustrem wewnątrz, które kieruje błysk w pożądanym przez nas kierunku, niezależnie od położenia. Ze względu na niemożliwość użycia tradycyjnych filtrów żelowych, lampa została wyposażona w szufladkę na filtry. W zestawie otrzymujemy filtr do światła żarowego i fluorescencyjnego.

Nikon D4 to pierwszy korpus wyposażony w automatycznie przymykaną zasłonę otworu bagnetowego w momencie odłączenia obiektywu. To kolejne zabezpieczenie przed kurzem, wilgocią i przypadkowym uszkodzeniem.

Ciekawostką wprowadzoną do oferty Nikona jest obiektyw o unikalnych właściwościach nazwany roboczo NikoCleaner 100. Przy jego pomocy wykonamy zdjęcie..... zanieczyszczeń na matrycy! Do czego służy to dziwaczne urządzenie? Oczywiście do oceny zabrudzenia matrycy. I tutaj niespodzianka. Obiektyw nie tylko umożliwia obserwację, ale także aktywne oczyszczenie matrycy z pyłków. Jak to możliwe? NikoCleaner 100 posiada dysze, wejściową i wyjściową, które po podłączeniu specjalnego pojemnika ze sprężonym gazem, odpowiadają za obieg powietrza wewnątrz komory lustra. System działa w momencie naciśnięcia spustu migawki. Podnosi się wtedy lustro i aparat wykonuje zdjęcie - w tym momencie następuje uruchomienie mechanizmu czyszczącego, przedmu****ącego komorę. Producent zaleca użycie trybu Automatycznego. W tym trybie czas ekspozycji zostanie prawidłowo ustawiony na 5 sekund. Jest to możliwe dzięki specjalnej diodzie, świecącej do wnętrza aparatu i udającej światło dzienne. Przy tak wykonanym zabiegu, pod jego koniec, dioda znów się zapala i aparat rejestruje zdjęcie. Jeżeli pozostały na matrycy jakieś pyłki - będą one widoczne na tej fotografii. Dysz tak naprawdę jest więcej i cały system przypomina słuchawkę prysznicową. Pierścień na "obiektywie" pozwala na wybór jednego z kilkunastu trybów pracy. W każdym z nich powietrze kierowane jest w inny sposób, w szczególności z naciskiem na jeden z dziewięciu regionów. Jeden (załączony) pojemnik z gazem wystarcza na 100 pięciosekundowych aplikacji.

Nikon D4 wspiera system automatycznego czyszczenia matrycy przy użyciu zewnętrznych akcesoriów. Oprócz wykonania zdjęć kontrolnych, aparat przeprowadza analizę obrazu w trybie LiveView i przekazuje do urządzenia czyszczącego informację o położeniu zanieczyszczeń, praktycznie sterując jego pracą. W automatycznym trybie Nikon D4 wraz z NikoCleaner 100 pracują do 10 sekund. Sam NikoCleaner 100 kosztować ma około 15 dolarów, zatem można spekulować, że nawet przy tradycyjnych metodach czyszczenia matrycy, takie akcesorium się sprawdzi do oceny rezultatów i znajdzie wielu nabywców.

Dzięki współpracy firmy Nikon oraz producenta produktu CBL (color & white balance lens) Nikon D4 został też wyposażony w udoskonalony system pomiaru balansu kolorów. Dodatkowy czujnik umieszczony w okolicy sensorów AF znacznie pomógł we właściwym rozpoznaniu bardzo wymagającego oświetlenia żarowego i świetlówkowego.

boob
23-10-2010, 22:53
ubawiłem się - dziękuję :)

AMI
25-10-2010, 15:32
Marzenia :) te duże i te maleńkie :) To musiało by kosztować z 40 tyś:) ( i tak by się nazywało D4 dzieści tysięcy :)).

Pozdrawiam,
AMI

lvqe
28-10-2010, 13:39
ehhh chyba nawet więcej niż 40 tysięcy ;P jak się komuś takie "bajki" chciało wymyslać ;):) toż to idealny sprzęt ;D:D
chociaz fajnie jak by to prawdą było :)

scottbiker
28-10-2010, 23:06
Pomarzyć dobra rzecz, ale zabrakło sterowania myślami, a nawet ich wyprzedzania.
Co jak co, ale mogliby zrobić body FF z wymienną tylną ścianką a w sumie samą matrycą - a przy odpowiedniej konstrukcji byłoby to i mocne i szczelne. Czyli coś jak w średnim formacie. Chce ktoś wysokie iso i przepina tylko ściankę, sesja z większą ilością światła i inna ścianka etc.
Bardziej mnie ciekawi czy nowe D4 będzie miało body magnezowe czy może karbonowe, przez co waga powinna być mniejsza, a samo body jeszcze wytrzymalsze.

siedemczwartych
29-10-2010, 12:17
niech ktoś to przeczyści.... plisssss

prz3mo7
30-10-2010, 00:25
mógłby podawać jeszcze piwo i pizze

a tak na serio to C ma coś w tym stylu, ale w sprzedaży będzie ok. 2030
http://www.swiatobrazu.pl/canon-pokazal-aparat-przyszlosci-20791.html

notic
30-10-2010, 11:30
Dziś śniło mi się d4.. To musi być znak :]

ryszkut
30-10-2010, 15:53
Dziś śniło mi się d4.. To musi być znak :]

tego jeszcze nie było...

AMI
02-11-2010, 12:55
Trzeba poszukać w czterowierszach Nostradamusa może coś jest na temat daty wypuszczenia D4 :)

Pozdrawiam,
AMI

Grimes
02-11-2010, 13:45
Hehe. Ja też miałem sen...wszyscy zachwalali D4, a ja kończyłem stukać kasę na D2xs :(

yassiek
04-11-2010, 14:59
Tak sobie myślę, że Nikon bardzo będzie chciał wypuscić nowy model reporterski przed Euro 2012. Może to więc być dopiero za jakiś rok.

Atrax
13-11-2010, 01:30
a tak na serio to C ma coś w tym stylu, ale w sprzedaży będzie ok. 2030
http://www.swiatobrazu.pl/canon-pokazal-aparat-przyszlosci-20791.html

http://www.youtube.com/watch?v=NA90IlymdZ4

burz
13-11-2010, 01:50
nigdy nie będzie d4.
będzie albo d5, albo odświeżą d1.

Jacek_Z
13-11-2010, 02:35
nigdy nie będzie d4.
będzie albo d5, albo odświeżą d1.Zawsze mnie dziwi pewność siebie w niektórych wypowiedziach.
Zgaduję, że chodzi o liczbę 4.
Nikona F4 tez nie było?
Ja bym nie był taki pewien. Nie wiem, ale sądze, że będzie D4.

burz
13-11-2010, 02:59
zabrakło :)

... a poza tym - zobaczymy;)

Desperados
19-11-2010, 16:53
Takie spekulacje czy bedzie D4 czy nie bedzie sa beznadziejne...
Jak wyjdzie to sie wszyscy dowiedza i znowu powstanie nowy temat "D4 JUZ JEST ! " i bedzie z 200 stron przez miesiac a i tak wiekszosc co sie beda tam wypowiadac go nie kupia a beda wymieniac tylko wady :/
Tak samo jak z D7000 premiera byla to juz na 2 dzien pisali o wadach ze taki ze to ma a tego nie ma i powstalo tam 170 stron a nikt nim nie robil jeszcze zdjec
tak samo bedzie tutaj...
beznadzieja :D

Pozdrawiam ;)

Jacek_Z
19-11-2010, 17:00
Tobie to przeszkadza?
Wątek o D7000 rósł bardzo szybko, bo to popularna półka. Wątek o tak drogim body jak D4 nie będzie rósł tak szybko, zapewniam cię.

Desperados
19-11-2010, 23:35
Niee nie przeszkadza...
Dobra nie wtrącam sie w temat bo nie moja półka cenowa ;)
Pozdrawiam i przepraszam

scottbiker
23-11-2010, 13:14
Koncepcyjne modele nikona: może podobnie będzie wyglądał następca D3/s/x (http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=ja&tl=en&u=http://www.burner-images.com/blog/wp/%3Fp%3D310)
Zaciekawiły mnie tu dwie rzeczy - brak przełącznika pomiaru światła, oraz okrojona guma na gripie. Na plus powinno być przesunięcie manipulatora zwłaszcza w kadrach pionowych.

swider
23-11-2010, 14:04
Przepiękny ten kanciok z błyszczącego plastiku. :lol:

Rafał_Sz
23-11-2010, 16:10
Przepiękny ten kanciok z błyszczącego plastiku. :lol:
Zerżnęli od Canona.

;)

R
23-11-2010, 16:29
Zerżnęli od Canona.

;)

podobno AWB w d7000 tez...

Skibek
23-11-2010, 18:31
podobno AWB w d7000 tez...
I czasy ekspozycji...

Waldy
23-11-2010, 23:39
Nie napisano o gadżecie Nikon SS-10. To miniaturowy sonar dołączany do korpusu przez standardowy slot za pomocą wodoodpornego kabla o długości 25 m. Sonar pracuje na precyzyjnie dobranej częstotliwości, z wykorzystaniem zjawiska Dopplera. Umożliwia w trybie LV penetrację głębin, jak każdy profesjonalny sonar. Dodatkowym atutem jest szeroki wybór programów tematycznych: duża ryba, mała ryba, robal podwodny, nurkujący zimorodek...programów jest siedemnaście, do tego wybór kolorystyki ewentualnych modeli ( funkcja selective colors model ). Truizmem było by pisać o automatycznych pułapkach na zadane tematy. Jest ich 61, można pobrać ze strony producenta nastepnych 214. Wystarczy aparat zatopić w znajomym bajorku i czekać na błyski flesza kiedy zbliży się zaprogramowany karaś w pozycji 3/4, o złotych łuskach i czerwonawym ogonie (rgb 200,10,22). Cena może niezbyt niska, ale dla ekologów zapewne do przyjęcia.

fotomarek_k
24-11-2010, 00:03
....czekać na błyski flesza kiedy zbliży się zaprogramowany karaś w pozycji 3/4, o złotych łuskach i czerwonawym ogonie (rgb 200,10,22).
Tego oczekiwaliśmy!!!

A czy ta funkcja przy " en face" jest również skuteczna???:roll:

Waldy
24-11-2010, 00:12
Oczywiście, wszystko zależy od wpisu w menu pułapek. Funkcja s-11-p "en face".
Pozdrawiam

b202
26-11-2010, 15:57
teraz wszedłem dopiero na ten wątek, nie czytałem całego, ale wydaje mi się, że D4 nie będzie. Prędzej D5 się pojawi. W Japonii "cztery" jest uważane za pechowe. Wymowa liczebnika ("Shi") jest identyczna jak wymowa wyrazu "śmierć", dlatego w japońskich budynkach nie występuje czwarte, pechowe piętro (po trzecim jest piąte), ludzie zmieniają numery swoich mieszkań i telefonów w obawie przed feralną liczbą. Zastanawiał się ktoś nad tym?

JK
26-11-2010, 15:58
Czyli rzeczywiście nie czytałeś. :wink:

stig
26-11-2010, 15:59
teraz wszedłem dopiero na ten wątek, nie czytałem całego, ale wydaje mi się, że D4 nie będzie. Prędzej D5 się pojawi. W Japonii "cztery" jest uważane za pechowe.Bylo juz to nascie razy... I za kazdym razem pada kontra na temat Nikona F4. :)

Skibek
26-11-2010, 16:41
teraz wszedłem dopiero na ten wątek, nie czytałem całego, ale wydaje mi się, że D4 nie będzie. Prędzej D5 się pojawi. W Japonii "cztery" jest uważane za pechowe. Wymowa liczebnika ("Shi") jest identyczna jak wymowa wyrazu "śmierć", dlatego w japońskich budynkach nie występuje czwarte, pechowe piętro (po trzecim jest piąte), ludzie zmieniają numery swoich mieszkań i telefonów w obawie przed feralną liczbą. Zastanawiał się ktoś nad tym?
To dlatego Nikon nie wypyścił Nikkora 4mm! ;)

A co do D4 to ja też słyszałem, ze nie będzie, bo podobno Nikon zamierza zmienić numerację profesjonalnych puszek. Nie wiem na ile to prawda, ale mój szwagier pracuje w Holandii w Nikonie i tak ostatnio coś gadał.
Czyli będzie to następca D3, ale z inną numeracją. Może D-IV, albo D-CHI ;)

morzon
26-11-2010, 16:42
Na dodatek ostatnio Nikon wypuścił dwa szkła F/4 więc... ;)

Grzybu
26-11-2010, 17:17
Na dodatek ostatnio Nikon wypuścił dwa szkła F/4 więc... ;)

No ale b202 ma racje! Faktycznie 4 (shi) oznacza śmierć i nic się z tym nie da zrobić. Nikon jednak wpadł na pomysł i do shi dodał "F", co teraz zupełnie zmienia wymowę: "fishi"
A to już oznacza piękną blond muzę o wielkich i wspaniałych oczach. Obcowanie z tą muzą mówi tylko jedno o obcującym: "ten facet ma jaja". Nie wiem tylko jak marketingowo sprzedają to kobietom ;)

Władca Pixeli
26-11-2010, 20:56
Nikon jednak wpadł na pomysł i do shi dodał "F", co teraz zupełnie zmienia wymowę: "fishi"
A może zrobią tytanową wersję shi, czyli shiT :mrgreen:

urbanned
26-01-2011, 13:50
Wydaje mi się, że najrozsądniejszym byłoby w nowym aparacie tej klasy zastosowanie matrycy kwadratowej.

Cosnek
26-01-2011, 17:48
Wydaje mi się, że najrozsądniejszym byłoby w nowym aparacie tej klasy zastosowanie matrycy kwadratowej.

Albo okraglej, jak ktos szuka nowosci. ;)

urbanned
26-01-2011, 19:43
^^
echt?

kielbass
26-01-2011, 22:12
ja bym stawiał na matryce 3D :) to teraz w modzie :)

photoaction
28-01-2011, 01:06
no byloby ciekawie.

t0m3k
28-01-2011, 14:20
A ja uważam, że będzie 50 krotny zum :P

Skibek
28-01-2011, 16:28
A ja uważam, że będzie 50 krotny zum :P
No... na wyświetlaczu (3").

Grimes
28-01-2011, 18:41
Ach jakby tak jeszcze HDR, panorama i wykrywanie twarzy dali ze zwalnianiem migawki na uśmiech :P

stig
28-01-2011, 19:39
Nabijacie sie, a bankowo bedzie:
- 16 MPx and 12 fps
- ISO 204 800
- Multi-CAM 5000
- FullHD 60 fps
- bracketing 2 EV step
- USB 3.0
- sweep panorama

siona
28-01-2011, 21:46
- USB 3.0

a o tym nie pomyślałem ...

obecnie mamy jakieś 480 mbps - czyli po odjęciu synchra i pierdołów jakieś 40 MBps, nie wiem czy obecne systemy pamięci masowych wydolą wiele więcej (12 fps po 20 MB to jakby nie patrzeć rząd wielkości przyrostu byłby potrzebny) bo nie sądzę, żeby to komuś było potrzebne do zgrywania z karty.

28-01-2011, 21:49
karty pamieci zmienią lub drugi slot będzie SD

Seeker
28-01-2011, 22:08
"12 fps po 20 MB to jakby nie patrzeć rząd wielkości przyrostu byłby potrzebny"

Tyle idzie do bufora, a na karte ile da rade. Potem seria zwalnia.

siona
28-01-2011, 22:29
"12 fps po 20 MB to jakby nie patrzeć rząd wielkości przyrostu byłby potrzebny"

Tyle idzie do bufora, a na karte ile da rade. Potem seria zwalnia.

nie o to chodzi

pytanie po co USB 3.0 ? bo przecież nie do zgrywania fotek z karty. więc jedyne co mi się nasuwa to zgrywanie real time do kompa.

velaskez
28-01-2011, 23:51
nie o to chodzi

pytanie po co USB 3.0 ? bo przecież nie do zgrywania fotek z karty. więc jedyne co mi się nasuwa to zgrywanie real time do kompa.

I biegałbyś z kompem na plecach, podłączonym kablem na stałe do D4?

siona
29-01-2011, 00:03
ja nie :) ale są różne zboczenia :D

studio, filmowanie ....

marszull
29-01-2011, 00:19
I biegałbyś z kompem na plecach, podłączonym kablem na stałe do D4?

W studio jak najbardziej moglo by sie przydac

Jacek_Z
29-01-2011, 00:48
Nie wierzę w 12 fps. Migawka + lustro + AF nie wyrobią. Będą dodawać po 1 fps i będzie to bardzo dużo nas kosztowało.

mateo912
29-01-2011, 00:52
Nie wierzę w 12 fps. Migawka + lustro + AF nie wyrobią. Będą dodawać po 1 fps i będzie to bardzo dużo nas kosztowało.

Jacku ale przecież d3 już ma 11kl/s.
Co prawda na dx ale przecież działa to tak samo jak na fx, widocznie tylko procek nie wyrabia z taka ilością danych.