Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach Nikona (D6, jednocyfrowce)
To chyba trzej królowie coś przyniosą. Tzn czterej, oprocz mirry kadzidła i złota, czwarty o imieniu Makoto przyniesie D5.
No liczymy na to. A nawet na pierwsze RAWy od Ciebie ;)
edit: choć jeszcze nie wiem czym je otworzyć - nie ma chyba innego nikona 20mpix żeby pozamieniać dane w RAWaach ;)
Aaaa.. jest - nikon 1 J5 :D
Najpierw to ja musze pozbyc sie grypy bo z domu nie wychodze od 2015 roku (zlapalo mnie przed Sylwestrem) ;) ale jak cos da sie zalatwic to oczywiscie, ze sie podziele!
No to się kuruj, bo bez ciebie nic z tego D5 nie wyjdzie. :wink:
Pawel Pawlak
05-01-2016, 15:55
kiedy wyciekła specyfikacja d3 to nie wierzyłem w iso6400 +hi2 (25600) ale niemożliwe okazało się możliwe.
teraz nie wierzę jeszcze bardziej ;)
"Regular sensitivity highest ISO 102400. Extended sensitivity is highest in Hi5 ISO 3280000"
http://www.cameraegg.org/nikon-d5-full-specs/
Jeśli AF naprawdę będzie miał 99crossów to chyba nawet Jacek_Z będzie zadowolony ;)
mnie się nie podoba sposób rozwiązania szybkostrzelności - teoretycznie mam to w d bo to nie mój target, ale jednocyfrowce zawsze wyznaczały kierunek
nikonie nie idź tą drogą!
Dobrze, ze znowu nie zmienili baterii ;) ale 1.4kg to juz nie przelewki ;)
Nikon D5 Specs: (Translated by Google)
Two type of D5 (XQD-Type) and D5 (CF-Type)
Newly developed 20.82 million pixel CMOS sensor
EXPEED 5 Image processor. 4K videos correspondence
153 AF points. 99-point cross sensor. F8 corresponding 15 points
Continuous shooting (continuous shooting up to 200 frames in 14bit lossless compression RAW) 12 frames / sec in the AF / AE tracking
Continuous shooting speed at the time of the mirror up to 14 frames / sec (AE / AF fixed)
Regular sensitivity highest ISO 102400. Extended sensitivity is highest in Hi5 ISO 3280000
3.2-inch 2.36 million dot LCD monitor. Touch panel
Card slot D5 (XQD-Type) is double XQD. D5 (CF-Type) Double CF
Shutter speed 30 seconds to 1/8000 sec
Finder field of view 100% (FX). Magnification 0.72 times
SuperSpeed USB (USB3.0 Micro-B terminal)
Battery EN-EL18a
The weight is the battery and the media included, D5 (XQD-Type) is 1405g. D5 (CF-Type) is 1415g
Released Date in March 2016
dobrze to wyglada
99 krzyzowych, natywne iso 102k, dotykowy ekran no i oczywiscie 4K video.
No jestem ciekaw jak to sie sprawdzi w praktyce.
Dotykowy? A jednak. No i ciekawe co teraz spece od Dx powiedzą. Jaaaaaacek_Z, słucham.
Jeśli AF naprawdę będzie miał 99crossów to chyba nawet Jacek_Z będzie zadowolony ;) Niekoniecznie. Mnie bardziej od ilości interesuje rozłożenie tych punktów. Chce mieć krzyżowe szeroko. Bardzo szeroko.
kiedy wyciekła specyfikacja d3 to nie wierzyłem w iso6400 +hi2 (25600) ale niemożliwe okazało się możliwe.
teraz nie wierzę jeszcze bardziej ;) Przy przejściu z D2x na FF taki skok to był szok. Nikt sie nie spodziewał.
ISO 3 miliony ... brzmi futurystycznie, ale to jest Hi5. Załóżmy, że użyteczne jest jak zawsze jednio niżej niż ostatnie natywne, tzn że używalne jest 51.200 - to i tak zdecydowanie więcej niż ja potrzebuję (to zresztą nieistotne co ja potrzebuje - to nie body dla mnie). Boję się bardziej czy nie skiepszczono zarazem niskiego ISO.
Co do specyfikacji - jest blisko wypuszczenia body, a ja nadal jakoś nie wierzę w dwa rodzaje typy slotów kart jakie by niby miały być.
To co mówię to nie jest wyrocznia (to tak a propo wpisu niżej) tylko moja ocena sensowności pewnych pociągnięć firmy.
Całkiem sporo pociagnięć Nikona mi się nie podoba. Np system Nikon 1 czy też dziś prezentacja odnowienia i to w dwóch wersjach kita 18-55. Albo szkiełko 85DX. itd itd
Dotykowy? A jednak. No i ciekawe co teraz spece od Dx powiedzą. Jaaaaaacek_Z, słucham.Kolejny raz ci radzę czytac uważniej to co piszę. Bo kolejny raz sugerujesz, że mam poglądy, jakich nie prezentowałem.
Prosze mi wskazac gdzie pisałem o dotykowym LCD. Pisałem o odchylanym.
Ciekawe, że potrafiłeś w innym watku przyznac racę JK, o mnie nie wspominając, choc JK napisał to co ja.
Radzę sie pozbyć uprzedzeń. Ja traktuję wszystkich równo. Wbrew temu co mi się zarzucało. Np że staję po stronie kumpla. A nawet w tym watku dałem stigowi (którego znam i lubię) kartkę. Broniąc ... ciebie przed jego atakiem. Ot wdzięczność. Widzisz to co chcesz widzieć.
Prosze mi wskazac gdzie pisałem o dotykowym LCD. Pisałem o odchylanym.
Ekran to ekran. Po co drążysz temat ;)
Ciekawe, że potrafiłeś w innym watku przyznac racę JK, o mnie nie wspominając, choc JK napisał to co ja.
Nie siedzę cały czas na forum i nie czytam wszystkich wątków. Jesli tak było, to mozesz czuć się wyróżniony ;)
ps. Wyluzujcie. Popiszemy sobie na forum, wymienimy uwagi, ale chyba nikt się na nikogo nie gniewa. No dobra, jeden ma u mnie czerwoną kartę, za te wpisy, że niby nie mogę być na 4 meczach danego dnia.
Fro Knows Photo nadaje relacje live na fb z prezentacji ;)
Pawel Pawlak
05-01-2016, 21:27
http://www.dpreview.com/news/2370616853/nikon-fills-in-the-blanks-on-professional-grade-d5-dslr
rychu_cmg
05-01-2016, 21:31
D500.............
Heheh
w końcu modły wielbicieli DX zostały wysłuchane ;)
10fps i do 200 RAWów w serii - ładnie :)
rychu_cmg
05-01-2016, 21:35
Heheh
w końcu modły wielbicieli DX zostały wysłuchane ;)
10fps i do 200 RAWów w serii - ładnie :)
Cena będzie zabójcza
docxxx będzie zadowolony :D
ale nie ma jeszcze info o 2x CF :(
Pawel Pawlak
05-01-2016, 21:42
d500 ma zdaje się też ten nowy AF
d500 ma zdaje się też ten nowy AF
Co, jaki D500??!!!!!
Jeśli dobrze słuchałem zarówno procek i AF ten sam.
Przypomina mi się*prezentacja D3 i D300... Czekam na godnego następce D700 :D
rychu_cmg
05-01-2016, 21:46
Co, jaki D500??!!!!!
Aparat, który pokazali przed 15 minutami
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! WOW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Co, jaki D500??!!!!!
http://www.dpreview.com/news/8529664044/here-at-last-nikon-announces-d500
A nie mówiłem? Jaaaaaaaaaaaaaaacek, jeden i drugi, stawiacie mi flaszkę!
ps. Choć, można się czepić, że co jak co, ale D400 dalej nie ma ;)
pps. A ja kupiłem teraz D750 :( Jestem człowiekiem małej wiary :(:(:(
- - - - kolejny post - - - - - -
W****... się!
Bez najmniejszego wahania do sportu brałbym D750, a nie D500.
Spoko, pewnie będziesz musiał sprzedać dwa D750, żeby starczyło na D500 :p
Bez najmniejszego wahania do sportu brałbym D750, a nie D500.
Taaaaa, weź idź...
Spoko, pewnie będziesz musiał sprzedać dwa D750, żeby starczyło na D500 :p
To mnie dobiło:
Tilting Touchscreen
10fps continuous shooting (200 shots RAW)
UHD 4K Video
Idę spać. Wkur... się.
Jest relacja na żywo w necie. Polecam oglądać :)
Idę spać. Wkur... się.
Po takich informacjach, nie zaśniesz zbyt prędko :p
więcej sklepane ;)
http://www.imaging-resource.com/news/2016/01/05/nikon-press-event-ces-2016
d500 ma zdaje się też ten nowy AFCzyli nie jest szerzej niz w DX :(
Zelber - nie focisz sportu?
D500 ma bardziej zaskakujace parametry niz D5.
Myslalem ze pierw poznamy flagowca Canona. Ciekawe co tam pokaze konkurencja (przed olimpiadą).
Jacek, stawiasz flaszkę. Mówiłem, że będzie i to z przytupem.
Focę sport i zdecydowanie jakość obrazka oraz lepsze odcięcie od tła z FF jest dla mnie dużo więcej warte niż dodatkowe 3,5 FPS.
Focę sport i zdecydowanie jakość obrazka oraz lepsze odcięcie od tła z FF jest dla mnie dużo więcej warte niż dodatkowe 3,5 FPS.
A tym sportem są szachy czy brydż?
Trochę szachów:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=267888
I trochę brydża:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=267633
;)
Przecież robiłeś D4. Dlaczego nie D7100?
Ha! D500 ma odchylany ekran.
http://chsvimg.nikon.com/lineup/microsite/d500/common/pdf/technology-digest.pdf
Generalnie bardziej przypomina D750 niż D300
Jest tez lampa SB5000. W prospekcie D500 dostepnym w sieci.
Ogladam siatkówkę.Słabo się rozdwajam :)
nikoniarz
05-01-2016, 22:40
Wg. mnie z budowy (poza odchylanym LCD) bardziej przypomina D300- "grzybek", zaślepki wyzwalacza i kabla synchro, okrągły wizjer...
Ha! D500 ma odchylany ekran.
http://chsvimg.nikon.com/lineup/microsite/d500/common/pdf/technology-digest.pdf
Generalnie bardziej przypomina D750 niż D300
Tomek, i kto miał rację? Koledzy PRO, czy ja?
Jacku. Punkty AF są szerzej niż w D4. Do samego brzegu DX. I są krzyżowe od brzegu do brzegu.
Jest tez lampa SB5000. W prospekcie D500 dostepnym w sieci.
Ogladam siatkówkę.Słabo się rozdwajam :)
Domyślam się, że dlatego wrzucili ją do ulotki z D500, bo samo body nie ma lampy.
Jacku. Punkty AF są szerzej niż w D4. Do samego brzegu DX. I są krzyżowe od brzegu do brzegu.
Tak, są szerzej. DX ledwo ogarnia, a crop 1.3 już nie.
Przecież robiłeś D4. Dlaczego nie D7100?
Nie bardzo rozumiem to pytanie.
Lista priorytetów w przypadku sportu(pojazdów jeżdżących i latających do niego nie zaliczam) jest dla mnie następująca:
1.) Celny i szybki AF, działający płynnie w AF-C.
2.) Jakość obrazka pod względem szumów/ostrości/podatności na odszumianie bez utraty szczegółów.
3.) Odcięcie od tła.
4.) Nieprzytykający się bufor.
5.) FPS'y.
Rozłożenie punktów AF świadomie pominąłem, każda obecnie produkowana Nikonowska puszka daje pod tym względem radę(mam tu na myśli fizyczne rozłożenie punktów, to jak one działają to już inna kwestia i podlega już pod punkt 1.), ale i tak z 90-95% sportu robię na centralnym.
Rozłożenie punktów AF świadomie pominąłem, każda obecnie produkowana Nikonowska puszka daje pod tym względem radę(mam tu na myśli fizyczne rozłożenie punktów, to jak one działają to już inna kwestia i podlega już pod punkt 1.), ale i tak z 90-95% sportu robię na centralnym.No skoro daje radę to dlaczego robisz na centralnym?
Nie daje rady. Nawet w portrecie.
Oglądałem siatkówkę i nie wczytywałem się aż tak w detale. W przypadku gdy lampa zewnętrzna ma sterowanie radiowo (hm, czy przypadkiem tego nie postulowałem i to od dawna? :) ) to wbudowana traci połowę zalet. Całkiem mozliwe, że więcej body potraci teraz lampy.
Proponuje zmienic miejsce dyskusji. To watek spekulacyjny a my mamy je juz oficjalnie.
Wątek o D5 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=268560
Coś takiego, wątek był zamknięty 3 lata.
Otwieram, mozna pospekulować co będzie na pokładzie D6. Premiera za parę miesięcy.
Stabilizowana matryca? Ciekawe czy zmienią AF. Rozbudują AF w LV. Eyefocus? Ile Mpx? Odchylany LCD?
Nikon Nikonem - mi sie to forum obudzilo przez E-mail skrzynke po 10 latach nieaktywnosci hahaha, milo zajzec tutaj ponownie. A co do Nikosia ... Mam nadzieje ze nikon stanie na wysokosci zadania z D6 bo jak na razie linia Z z jednoslotowymi modelami to jakas pomylka byla w temacie skierowanym do Pro. Pozdrawiam Jacku!
2xCFExpress w D6?
A gdzie tak zachwalane XQD?
W takim razie już nic nie rozumiem... Albo Nikon zrozumiał, że używanie niszowych kart nie jest dobrym pomysłem.
https://nikonrumors.com/2019/12/05/nikon-d6-rumored-to-be-released-in-mid-february-plus-updated-d6-specifications.aspx/
CFExpress to taka sama nisza jak XQD. W d6 ma sens, bo to niszowy aparat, w którym parametry jakoś to usprawiedliwiają. W przeciwieństwie do popularnych modeli Z. Choć z trzeciej strony Sony A9 daje radę z SD z serią raczej niedostępną dla lustrzanek.
2xCFExpress w D6?
W takim razie już nic nie rozumiem... Albo Nikon zrozumiał, że używanie niszowych kart nie jest dobrym pomysłem.
Fizycznie to to samo gniazdo. Zapewne będzie obsługiwało też XQD
2xCFExpress w D6?
XQD w wersji jaka jest "spopularyzowana" jest zgodność z CFexpress, Zetki miały dostać aktualizacje do CFE, a jeśli wychodzi nowy sprzęt to się podaje jako specyfikacje CFE, a w opisie będzie zgodność wsteczna z XQD.
Tak czy siak XQD/CFE to nisza bo wszystkim się wydawało że z czasem zapis video będzie wymagał zapisu na wewnętrznych nosnikach o wielkich szybkościach ( tu SD o szybkościach 400 MB/s kosztuje tyle samo co XQD i w bonusie przegrzewanie się ), a tym czasem nie ma takiego zapisu video w żadnym sprzęcie tylko jakaś nędza 4K z biednym bitrate albo zapis na zewnętrzne nośniki.
Planowano video 6K i 8K w sprzęcie w 2019 roku z myślą o olimpiadzie, a finalnie mamy 4K z małym bitrate zazwyczaj i wystarcza karta z zapisem 80 MB/s.
Przełomem może być to co będzie w Sony A7sIII, zobaczymy czy pozostaną przy SD co tez by mnie nie zdziwiło.
cz4rnuch
06-12-2019, 13:47
...Przełomem może być to co będzie w Sony A7sIII, zobaczymy czy pozostaną przy SD co tez by mnie nie zdziwiło.Możliwe, że A7sIII nie będzie jednak żadnym przełomem. Na SARze sporo się pisze o tym, że Sony już obrosło w piórka i nie chcą dodatkowo podgryzać swojego departamentu kamer filmowych, który w tej chwili stanowi już oddzielny dział. Może się okazać, że eSki już nie będą takie hiper super i firma przyjmie strategię podobną jak Canon. To na razie spekulacje, ale jeśli okaże się to prawdą to w segmencie aparatów fotograficznych do filmowania pozostaną jedynie Panas i Nikon oraz Fuji ze swoim apsc.
Za NR:
The D6 built-in sensor stabilization (IBIS) will be an improved version from the Nikon Z system
The D6 will have more features and customization options for various aspects of the camera and settings
Companion applications will also see improvements but they will most likely launch after the camera release
The D6 will definitely not be a "hybrid" camera, but rather a DSLR with some mirrorless features (better video, IBIS, silent shooting for example)
24 MP sensor
4K 60 video
Improved dynamic range
Improved/better AF system but probably with the same number of AF points
Advanced video features with RAW recording (not sure if external or internal)
Longer manual exposure times (like in the Nikon D810A): from 1/8000 - 120 seconds (up from 30 seconds)
Dual CFExpress memory card slots
.76-78x 100% viewfinder
New Expeed dual processors
Built-in Wi-Fi
3.2 million dots touchscreen
Improved silent shooting modes
Wróżona data premiery/prezentacji: środek lutego 2020.
Kilka zaktualizowanych info:
https://nikonrumors.com/2019/12/30/nikon-d6-updated-rumored-specifications-d6-could-be-20mp-and-not-24mp-as-previously-reported.aspx/
Czyli dodadzą najmniej w historii ewolucji jednocyfrowców. Stabilizację matrycy i video, które prawie nikogo w tej klasie sprzętu nie interesuje. No i podstawowe szkła reporterskie mają stabilizację.
Jak nie dadzą więcej z tego co w AF proponują bezlustra to nie wiem po co w ogóle ta premiera. Z obowiązku? Bo będą Igrzyska?
Canon chce dać dużo nowego w AF.
krzysztofz24
31-12-2019, 22:30
No ale jeszcze 14 fps zamiast 12 fps, pewnie lepszy, szybszy i czulszy AF. Pewnie osiagi matrycy tez beda troche do przodu.
Dla mnie ta specyfikacja to naturalna ewolucja, widze postep.
Przeciez nie wymysla seri 1 cyfrowej na nowo;-).
Ja tam jestem ciekawy.
Ale, akurat AF już w D5 jest świetny...
Myślę, że powinni pójść dalej w jakość na wysokim iso. I może stąd mniej Mpx ?
krzysztofz24
31-12-2019, 22:35
Ale, akurat AF już w D5 jest świetny...
Myślę, że powinni pójść dalej w jakość na wysokim iso.
To pewnie bedzie lepszy. Mniej lub wiecej. Na pewno gorszy nie bedzie:-).
madebyzosiek
31-12-2019, 22:36
Przeciez nie wymysla seri 1 cyfrowej na nowo;-).
Ja tam jestem ciekawy.
Nie muszą. Ewolucja między D4/s a D5 jest spora. Jeżeli D6 wprowadzi niewiele, to może jednak powinien być D5s?
Sony A9 II to też tylko ewolucja A9.
Tylko canon zapowiada większe zmiany.
bomkallo
01-01-2020, 01:23
Niech zapowiada. Czekom :P
krzysztofz24
01-01-2020, 18:36
Nie muszą. Ewolucja między D4/s a D5 jest spora. Jeżeli D6 wprowadzi niewiele, to może jednak powinien być D5s?
Nie moga dac D5s. Przeciez czytaja na pewno nasze forum i wiedza ze ogloszona zostal smierc lustrzanek:-D.
To jakby to wygladalo ze daja lift w postaci D5s, a tak kto bedzie nowy model pelna geba czyli D6.
A tak powazniej piszac, to ja spodziewam sie postepu na drodze ewolucji a nie rewolucji.
Ale juz widze te wspisy "ehhh, jak malo dali nowego" ;-)
Sądząc ze specyfikacji na NR, to jednak jest to bardziej D6 niż D5s:
Nowy podwójny Expeed, IBIS, WiFi, sloty CFe czy rozszerzony zakres czasów migawki chyba najbardziej na to wskazują.
Ciekawe swoją drogą, czy na matrycę BSI się N zdecyduje?