Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach Nikona (D6, jednocyfrowce)
Istnieje jeszcze jedna możliwość (jedna z wielu :) ): testowanie D4s na zimowych IO w Soczi a przed mistrzostwami w piłce kopanej w Brazylii nowy Nikon będzie już w sprzedaży. Sensu takiego D4x jakoś nie widzę. Brak potrzeby pancernej i zgripowanej puszki do studia Nikon udowodnił modelem D800/e. Jakiego rodzaju sloty na karty mu wsadzą to już inna bajka. Okaże się wtedy, co tak naprawdę będzie przyszłościowe. Chyba, że zrobią "głupi" numer i dadzą dwa razy CF :p
Ee tam... ja właśnie dostałem paczkę z Japonii. Nikon D5. Mam im przetestować. Na razie mogę tylko zdradzić, że usunięto całkiem AF. Nikon wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów i wraca do "czystej fotografii". Zresztą taka była idea powstania D5 - "Pure Photography". Obok znaczka D5 na korpusie widnieje też właśnie "PP" (Pure Photo..).
Będę Was na bieżąco informował o teście. Czuwaj :-P
Aaa... byłbym zapomniał. Nie ma XQD, nie ma też CF i SD. Jest nowy format wymyślony przez Nikona i firmę Erdol.
Problemem xqd nie jest cena ale to że mając np d3s/d800 i kolekcję kart cf +d4 trzeba dokupić nowe karty i czytnik. Nikon w d800 powinien też zrobić cf+xqd
siedemczwartych
31-12-2013, 13:04
Problemem xqd nie jest cena ale to że mając np d3s/d800 i kolekcję kart cf +d4 trzeba dokupić nowe karty i czytnik. Nikon w d800 powinien też zrobić cf+xqd
no i właśnie o to biega... wygoda fotografa. :)
D800 powinien wyjsc duuuzo wczesniej wiec pewnie zdazyli naprodukowac milion sztuk ale tsunami i inne zonki troche to poprzesuwaly (wskazuja na to daty w samplach na stronie Nikona - przynajmniej pol roku spoznienia). Pewnie dlatego nie ma w nim XQD (a to w D800 przydalaby sie szybsza karta, nie w D4).
krzysztof jot
31-12-2013, 18:53
..... gdzie kupic D3s? Nowych nie ma a uzywanych nikt nie sprzedaje .
napisz email na początku lutego... nie PW bo nie czytam.. :)
sprocket
31-12-2013, 19:15
Dzieki ale ja nie kupuje :) szukalismy jeszcze w listopadzie, jeden D3s prosto od reportera byl ale lepiej bylo dolozyc i kupic D4, komus zalezalo poprostu na jednocyfrowce na potrzeby gazety a na nowego D4 czekal ponad tydzien. Dodam tylko ze znajomi z Honkongu nie mysla ze cos sie ukase jak D4s juz szybciej D4x, zreszta Dczworka dalej stoi wysoko z cena.
http://nikonrumors.com/2014/01/06/the-development-of-the-nikon-d4-successor-could-be-announced-at-ces-next-week.aspx/#more-69802
A co my Canon, zeby developmenty zapowiadac i pozniej czekac rok na puszke albo szklo? Dawac sprzet chamy! :twisted:
:mrgreen:
Czyli zmiana analogiczna jak od D3 do D3s. Ta sama rozdzielczość, ale poprawiona czułość i filmowanie. Co oni chcą poprawić w AF? Na pewno nie zmienią rozkładu punktów. Ale mogliby dać krzyżowe na boki.
Jezeli zrobia taki skok jakosciowy obrazka jak miedzy D3 i D3s to biore!
Chyba u Ciebie... :twisted:
ShutterStill
07-01-2014, 02:42
Wiem ze jestes negatywnie nastawiony do D4 :) ale powiedz gdzie kupic D3s? Nowych nie ma a uzywanych nikt nie sprzedaje .
Jak macie znajomych w Irlandii to tu sprzedają :-)
www.dpreview.com/news/2014/01/07/nikon-announces-development-of-d4s-professional-hd-slr (http://www.dpreview.com/news/2014/01/07/nikon-announces-development-of-d4s-professional-hd-slr)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/NikonD4SIamcomingsoon-1.png
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2014/01/Nikon-D4S-I-am-coming-soon.png)
Wyglada na to, ze dorzuca Expeed 4 (skoro wrzucili go do D3300). Ciekawe co jeszcze... 1Dx ma 12fps z AF/14fps bez AF, u nas 10/11, wiec pewnie i tu cos poprawia.
Powinni dorzucic uajfaj wbudowane, a nie jakies bzdety wystajace za 5mln$ ;)
Brak możliwości przeglądarki w tym aparacie dyskwalifikuje go na starcie ;-)
Pisali o poprawie szybkostrzelności, czułości, AF i filmów. Może filmy 4K?
Ciekawe czy teraz wsadza slot na jakas nowa karte, ktorej nikt nie ma i nikt nie chce produkowac ;) Mogliby dac 2xXQD (jeden nad drugim), albo dwa CF+1xXQD. Nie uwierze, ze nie maja miejsca...
Wyglada na to, ze dorzuca Expeed 4 (skoro wrzucili go do D3300). Ciekawe co jeszcze... 1Dx ma 12fps z AF/14fps bez AF, u nas 10/11, wiec pewnie i tu cos poprawia.
tylko po co,
już przy 11 nie nadążą AF obiektywu :( oczywiście przy AF-C i szybko latających obiektach.
Pawel Pawlak
07-01-2014, 10:17
No właśnie, a w 1dx AF działa do 12fps. Choć nie sądzę żeby poprawki to w d4s
Tadziu ale to wina pilotow i ich maszyn (bo za szybko lataja), a nie AFu ;)
EDIT: Pewnie dzisiaj wieczorem (w PL) beda jakies foty z CES to zobaczymy czy bedzie wiecej info, bo wyglad puszki raczej sie nie zmieni... (a przynajmniej nie na tyle, zeby robic z tego afere ;)).
Poprawiony AF? Ciekawe. Jeśli by dodali krzyżowe po bokach to zmieniam na "S". Chociaż specjalnie nie narzekam na boczne w tej chwili :) Szkoda, że nie wiadomo jeszcze jakie karty będą w użyciu.
Ciekawe czy teraz wsadza slot na jakas nowa karte, ktorej nikt nie ma i nikt nie chce produkowac ;) Mogliby dac 2xXQD (jeden nad drugim), albo dwa CF+1xXQD. Nie uwierze, ze nie maja miejsca...
Dołożą 3x micro SD ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/NikonD4S2-1.jpg
źródło (http://www.cameraegg.org/wp-content/uploads/2014/01/Nikon-D4S-2.jpg)
http://www.cameraegg.org/nikon-d4s-images-now-available/
Pawel Pawlak
07-01-2014, 13:42
Teoretycznie D4s stwarza marketingową furtkę dla takiego prawdziwego następcy D700 (obrazek na poziomie d4, AF D800, 7-8fps) ale nie chce mi się wierzyć żeby nikon go pokazał. Myślę że były to za dobry aparat w stosunku do d4s-a.
Teoretycznie D4s stwarza marketingową furtkę dla takiego prawdziwego następcy D700 (obrazek na poziomie d4, AF D800, 7-8fps) ale nie chce mi się wierzyć żeby nikon go pokazał. Myślę że były to za dobry aparat w stosunku do d4s-a.
Niestety obawiam się, że masz rację :(
No właśnie.. to samo sobie pomyślałem, że może tym razem z D4s Nikon pokaże jego odpowiednik na niższej półce. Tak jak kiedyś to było z D3 i D700.... Zobaczymy...
Ciekawe czy olej jest w gratisie?
No właśnie.. to samo sobie pomyślałem, że może tym razem z D4s Nikon pokaże jego odpowiednik na niższej półce. Tak jak kiedyś to było z D3 i D700.... Zobaczymy...
Nikon dał D3s, bo D700 był za blisko D3 (m.in, to nie jedyny powód).
Teraz jak wypuszczą D4s to nie pokażą już tej matrycy gorzej oprogramowanej. A konkurencji do flagowca nie dadzą.
Yyy, ile tych lustrzanek pelnoklatkowych mialoby byc? D610, D800, DF, D4s i jeszcze niby jakis nastepca d700?
W sumie df mozna traktowac jako odpowiedz nikona na brak nastepcy d700 - matryca/obrazek z flagowca w mniejszej obudowie. Teraz juz kompletnie nie ma miejsca na kolejna puszke imo... Chyba ze wielomegapikselowe cos w obudowie d4, ale po "sukcesie" d3x ciezko to widze...
Nikon dał D3s, bo D700 był za blisko D3 (m.in, to nie jedyny powód).
I czyja ta teoria? Prezesa Nikona czy Twoja Jacku?
D3s byl 2 lata po D3, wystarczajaco dlugo, zeby zrobic apdejt sprzetu.
Teraz znowu mijaja 2 lata, wiec znowu apdejt. Dla posiadaczy D700 to slaba opcja, ale nie wiem czy Nikon nie olal tego sprzetu i po prostu dal D800 i D600/610 myslac, ze uspokoi tym zainteresowanych ;)
I co ? Przestaną produkować D800 ? Nie ma takiej opcji. "Reporterski" następca D700 się nie pojawi…szybko lub w ogóle. Jest szansa na specyfikację D4s przy okazji tych targów ?
Ciekawe czy Canon bedzie puszczal jakiegos 1Dx mkII przed Olimpiada bo tam to cisza jak makiem zasial... ;)
D800 tez by sie przydal maly apgrejd szybkosciowo-jakosciowy po tych 2 latach, zwlaszcza ze D800 byl spoznionym dzieckiem.
Myślałem, że to jest wątek spekulacyjny... a niektórzy z was piszą tak jakby z prezesem Nikona pili sake. Weźcie ochłońcie :-P
I co ? Przestaną produkować D800 ? Nie ma takiej opcji. "Reporterski" następca D700 się nie pojawi…szybko lub w ogóle. Jest szansa na specyfikację D4s przy okazji tych targów ?
Wiesz może jakie padną numery w najbliższym losowaniu lotto?
I czyja ta teoria? Prezesa Nikona czy Twoja Jacku?
D3s byl 2 lata po D3, wystarczajaco dlugo, zeby zrobic apdejt sprzetu.
Teraz znowu mijaja 2 lata, wiec znowu apdejt. Nie teoria, tylko spekulacje :)
OK, zgoda, że apdejt. Tylko sęk w tym, że nie zrobili apdejtu D700. A np D300s wypuścili. Nie chcieli dać lepszego D700.
Myślę, że D700 wyszedł, bo ... musiał. Nikon musiał mieć pełnoklatkowca i to takiego, który by spopularyzował FX. D3 się do tego nie nadawał, bo był zbyt drogi, tak jak w Canonie 1Ds są drogie. W Canonie ruch w FF zrobił 5D i nikon musiał odpowiedzieć na to body. Nie miał innej matrycy niż ta z D3. Więc wypuścił D700 z matrycą z D3. Jednoczesnie jednak dał w nim trochę za dużo fps :)
Jestem ciekaw czy D4s nie będzie .. tańszy (po pewnym czasie oczywiście) niż D4. Bo jeśli nie ma nastepcy D700, to cena D4 ogranicza sprzedaż. Popyt by był, ale nie za takie pieniądze.
Chcialbym zwrocic Wam uwage na jedna rzecz -
The Nikon D4S will build upon the success of the acclaimed Nikon D4, a camera highly regarded for its speed, unrivaled low-light ability and amazing image quality that made it the choice of professionals and advanced amateurs around the world.
Wiec skoro juz D4 celuja w zaawansowanych amatorow to raczej nie liczylbym na D700s ;)
D4 dla zaawansowanych amatorów a kto to taki? ;-)
Pawel Pawlak
07-01-2014, 16:23
Chcialbym zwrocic Wam uwage na jedna rzecz -
Wiec skoro juz D4 celuja w zaawansowanych amatorow to raczej nie liczylbym na D700s ;)
No to może zrobią niespodziankę i cena naprawdę będzie niższa niż D4 (tak żeby więcej zaawansowanych amatorów ustawiło się w kolejce) ? ;)
Nikon już raz taką niespodziankę zrobił; w 2007r wprowadzając 400,500 i 600mm z VR obniżył ceny w stosunku do wersji AFS II.
I coś chyba było z przejściem z D2x na D2xs a potem na D3. Pamiętam, że D2xs leżały po wejściu D3 bardzo długo na półkach, w absurdalnej cenie.
Pewnie leza do tej pory ;)
Mogli chociaz date podac jakas, zeby bylo wiadomo kiedy chca skonczyc faze rozwoju...
Pawel Pawlak
07-01-2014, 16:47
nie pamiętam, ale coś mi się wydaje że D2xs kosztował podobnie do D3 co musiało wyglądać absurdalnie ;)
W D3s wbrew temu co pisało wielu na podstawie specyfikacji, sporo poprawili; AF szybszy o ok. 30% (o ile dobrze pamiętam), wyższe użyteczne iso - na wysokich czułościach nawet do 1.5EV, DR słabiej opadający wraz ze wzrostem czułości + dodane video. Ciekawe jak będą wyglądały zmiany w d4s ? W zasadzie wszystko o czym napisano w zapowiedzi, można poprawić jednym krokiem - expeed4 zamiast expped3; zdecydowana poprawa obrazka w JPGu (expeed4 obsługuje nowe algorytmy odszumiania - podobne do tych z nx2 - beterquallity 2012), sądzę że poprawa RAWa (nie wierzę że nie są manipulowane przed zapisem), poprawę szybkości AF, poprawa możliwości video. Ciekawe tylko czy skończy się na tym jednym kroku, czy nikon zdecydował się jednak dalej idące zmiany (np. inny sensor AF, inna matryca ?)
tamiolki
07-01-2014, 16:59
D4s .... plotek to czy prawda, hmm? http://www.bjp-online.com/2014/01/nikon-to-unveil-its-next-generation-d4s-digital-slr-at-ces-show/
grissley
07-01-2014, 17:02
A tak w ogóle, to od kiedy to Nikon ogłasza, że nad czymś pracuje? Wydawało mi się, że do czasu premiery nigdy nie puszczają pary z...?
Pawle, poprawili tyle ile trzeba przez dwa lata ;)
tamiolki moze przeczytaj ostatnich 20-30 postow zanim cos wrzucisz... ;)
grissley, zapowiadali szkla, ostatnio Dfa... oby nie bylo jak z nim - kazdy sie napalil, a wyszedl kasztan ;)
Pawel Pawlak
07-01-2014, 17:26
Pawle, poprawili tyle ile trzeba przez dwa lata ;)
Nie do końca; wg wszystkich napotkanych w sieci wypowiedzi, AF poprawiać nie musieli. Sądząc po obrazku też nie musieli go poprawiać. W zasadzie tylko video powinni dość mocno dopracować. \
Sądzę więc że poprawili więcej niż musieli - sądzę że poprawili to co przyszło najmniejszym kosztem a efekty będą odczuwalne.
grissley
07-01-2014, 17:27
grissley, zapowiadali szkla, ostatnio Dfa... oby nie bylo jak z nim - kazdy sie napalil, a wyszedl kasztan ;)
A faktycznie - przy Df-ie budowali napięcie, ale zapowiedzi szkieł jakoś mi umknęły.
Ja tam na D4s się nie napalam - czytam o nim na takiej samej zasadzie, na jakiej czytam testy Ferrari w gazetach motoryzacyjnych itp ;)
[...]zapowiedzi szkieł jakoś mi umknęły.[...]
Ostatnio choćby 58mm f/1.4, 35mm f/1.8 FX, 18-55mm VRII
Mogli chociaz date podac jakas, zeby bylo wiadomo kiedy chca skonczyc faze rozwoju...
Pucha ma się ukazać oficjalnie w lutym.
Wg kogo? Bo nigdzie nie podali oficjalnego info...
Hogan u siebie na stronie w newsie pisal - The actual D4s announcement will come in February. A oryginalnego to nawet nie czytałem, wiec myslalem, ze oni podali. Aczkolwiek on nigdy nie bawił sie w spekulacje - w sensie nie pisal, ze cos bedzie jak nie wiedzial faktycznie czy będzie, wiec skłonny jestem w to uwierzyc. Zreszta cykl wydawniczy jednocyfrowy jakoś tak własnie wypada.
Nie no, nie musisz mi sie tlumaczyc ;) Po prostu myslalem, ze cos przeoczylem ;) I mam nadzieje, ze Thom Hogan, a nie Hulk Hogan ;)
EDIT: Moze wsadza dwa CFasty ;)
http://www.lexar.com/about/newsroom/press-releases/lexar-announces-sample-availability-world-s-fastest-memory-card
Ciekawe czy olej jest w gratisie?
Ponoć dla pierwszych klientów ma być bańka LOTOS Syntetic 5W40 w gratisie :)
Ja obstawiam ,że dadzą więcej pixeli, skoksowany AF, lepszy aku, wbudowane WiFi i 24999zł :)
aku lepszego nie bedzie, obecna pojemnosc baterii to max jaki mozna zaladowac wg japonskiego prawa i to byl jeden z powodow, dla ktorego zmienili baterie przy d4, co najwyzej moga poprawic wydajnosc na tym aku
Pawel Pawlak
07-01-2014, 19:07
co najwyzej moga poprawic wydajnosc na tym aku
A tak się pewnie stanie, ponieważ expeed4 przy swojej znacznie większej mocy obliczeniowej zużywa 30% mniej energii niż poprzednik.
MasterM16
07-01-2014, 19:09
D4s nadciąga ;)
http://fotoblogia.pl/253,nadchodzi-nikon-d4s-oficjalnie
...sądzę że poprawili to co przyszło najmniejszym kosztem a efekty będą odczuwalne.
Quick wins: 2 x CF :mrgreen:
To było pewne że wykorzystają olimpiadę do promocji nowego produktu. Polski NPS jak szczwany lis wypchnął wszystkie D4 do fotoreporterów PAP-u bezpośrednio przed premierą D4s żeby nie było że "partner technologiczny" wciska sprzęt starej generacji :)
D4S już oficjalnie a tu CIIISZA ?????? :O
no choć by tu ;)
http://www.nikon.pl/pl_PL/press_room/press_presentation.page?ID=templatedata\pl_PL\news _article\data\Pressy2014\20140107_JestemWLasVegas
Nikon via mail rozesłał oficjalne info do użytkowników NPS.
Firma Nikon rozpoczęła działalność jako producent szkieł oraz urządzeń optycznych. W tym roku mija 97 lat od jej powstania. To ja wole poczekać trzy lata i na 100 lecie to już zrobią taki wypas że nawet nam się nie śniło.
To ja wole poczekać trzy lata i na 100 lecie to już zrobią taki wypas że nawet nam się nie śniło.
Manfred, będziesz mieć "wypas" - D6 za sto tysięcy na stu lecie :D
A może to będzie aparat taki jak pizza na życzenie ;-) Karty pamięci na życzenie, wielkość matrycy również pod użytkownika. Żadnych gum wszystko z aluminium radełkowanego albo jakiś super kevlar który nie odłazi. No i iso 100 razy czulsze niż noktowizor z tym że w kolorze.
Mail z NPS o d4s..też się zdziwiłem...mało :) Ciekawi mnie jak diablo co oni tam ulepszyli ...
rainbowwarrior
07-01-2014, 21:22
Niewiele informacji, ale podaję link.
http://www.fotografuj.pl/News/Nikon_D4S_na_targach_CES_2014/id/8100
Jak na razie , to takie dawkowanie napięcia i informacji o fizycznie istniejącym aparacie pozwala sądzić ,że największą innowacją (być może nie jedyna , za to kluczową) to ta literka "S" w nazwie
Borat1979
07-01-2014, 22:10
A może to będzie aparat taki jak pizza na życzenie ;-) Karty pamięci na życzenie, wielkość matrycy również pod użytkownika. Żadnych gum wszystko z aluminium radełkowanego albo jakiś super kevlar który nie odłazi. No i iso 100 razy czulsze niż noktowizor z tym że w kolorze.
Zmień dilera bo za mocno odjechałeś :)
Możecie mi wyjaśnić, dlaczego zapowiedź jest tylko jeden miesiąc przed olimpiadą? Przecież jeśli chcą, żeby była rozpowszechniona na Igrzyskach to chyba powinna być wydana trochę wcześniej. Czy to jest tak, że fotoreporterzy wezmą kota w worku, bo takie mają zaufanie?
To dopiero będzie testowane na Olimpiadzie przez wybrańców. Przyrząd nie do końca jeszcze dopracowany. Anons jest po to, żeby pozostała garstka Nikonowskich fotoreporterów sportowych nie uciekła do Canona.
Lepszy AF? Mam nadzieję, że dołożyli więcej krzyżowych...
Może PSa dorzucą :mrgreen:
Mieli też wypuścić następcę D700 ale stwierdzili że na nikoniarzach i tak będą narzekać więc odpuścili :mrgreen:
Bez PS-a?! No to lipa... ;)
krzysztof jot
07-01-2014, 23:43
Możecie mi wyjaśnić, dlaczego zapowiedź jest tylko jeden miesiąc przed olimpiadą? Przecież jeśli chcą, żeby była rozpowszechniona na Igrzyskach to chyba powinna być wydana trochę wcześniej. Czy to jest tak, że fotoreporterzy wezmą kota w worku, bo takie mają zaufanie?
to działa troche inaczej - ci co robią na Nikonach a maja akredytacje na olimpiadę (a to mocno zawęzona liczba fotoreporterów ) - jesli będa chcieli "pobiorą"' sobie body D4s z boxu serwisowego nikona na olimpiadzie, inni dostana jako agencyjni, reszta - i tak kupi. D4 już było tak naprawdę najlepszym sprzętem do reporterki sportowej, cokolwiek "s" poprawi i wniesie - to i tak będzie marzeniem każdego (sportowego) fotoreportera. To nie coś co wymaga miesięcy aby się wpasowac w fotel, zawodowiec ogarnie nowe body i to co ono daje - w dwa dni.
jesli będa chcieli "pobiorą"' sobie body D4s z boxu serwisowego nikona na olimpiadzie, inni dostana jako agencyjni, reszta - i tak kupi. D4 już było tak naprawdę najlepszym sprzętem do reporterki sportow
A kto by nie chciał :D
To nie coś co wymaga miesięcy aby się wpasowac w fotel, zawodowiec ogarnie nowe body i to co ono daje - w dwa dni.
Tak naprawdę to jedynym ograniczeniem jest brak update LR/ACR/C1/Aperture do obsługi RAW z nowej puszki co niesie za sobą konieczność pracy na jpeg ... reszta to pół dnia roboty na parkiecie czy murawie.
Może PSa dorzucą :mrgreen:W body? Fajnie. ;) A jaki OS tam będzie? Ja bym obstawiał na androida w lustrzankach, ale z tego co wiem na razie nie ma PSa w wersji na androida. :mrgreen:
mateo912
08-01-2014, 02:36
W body? Fajnie. ;) A jaki OS tam będzie? Ja bym obstawiał na androida w lustrzankach, ale z tego co wiem na razie nie ma PSa w wersji na androida. :mrgreen:
jest "PS touch":D
https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.adobe.pstouch&hl=pl
Po co podawac ciagle ta sama informacje, w ktorej nic nie ma? Uspokojcie sie... ;)
Wyglada na to, ze Nikon skutecznie broni dostepu do D4s bo nikt nie wyjal go z tej szklanej gablotki ;)
Wiecej fotek:
http://www.photographybay.com/2014/01/07/nikon-d4s-photos-from-ces-2014/
Niestety wszystko przez szybke... ;)
Mogli chociaz otworzyc klapki ;)
EDIT: Zmienili wyglad dzojstikow z tylu... Mam nadzieje, ze to nie bedzie najwieksza zmiana wzgledem D4... :mrgreen:
Wiktor NIKON
08-01-2014, 11:21
To było pewne że wykorzystają olimpiadę do promocji nowego produktu. Polski NPS jak szczwany lis wypchnął wszystkie D4 do fotoreporterów PAP-u bezpośrednio przed premierą D4s żeby nie było że "partner technologiczny" wciska sprzęt starej generacji :)
Zaręczam, że nie zachowałem się, jak szczwany lis, a wręcz przeciwnie. NIE znasz szczegółów umowy partnerskiej, to się nie wypowiadaj i nie snuj domysłów o teorii spiskowej, proszę. Pozdrawiam po latach.
Wiktor NIKON
08-01-2014, 12:10
Trochę jestem nie na miejscu w wątku o spekulacjach i plotkach, ale zaryzykuję małe wyjaśnienie: wczoraj miała miejsce zapowiedź ogłoszenia (development announcement), które siłą rzeczy nie ujawnia dokładnych danych technicznych. Nie miejcie tego za złe Nikonowi. To normalne. Ja tylko tyle. Zmykam i nie przeszkadzam. Pozdrawiam.
Moze nie robmy tutaj teraz akcji NP vs forum bo to nie czas i miejsce na takie rzeczy...
miron19j
08-01-2014, 13:30
Ale ja już kończę z tym tematem. Szczęścia życzę w nowym roku.
Moze nie robmy tutaj teraz akcji NP vs forum bo to nie czas i miejsce na takie rzeczy...
Dokładnie :)
Wątek to spekulacje na temat nowości puszek jednocyfrowych, a nie innych nie dotyczących tematu.
Trochę muszę posprzątać ;).
2x sloty CF to tylko i wyłącznie sztuczne przedłużanie żytowa CF. Żenua.
2x sloty CF to tylko i wyłącznie sztuczne przedłużanie żytowa CF. Żenua.
Co "żenua"? Wiesz, że takie wsadzili do D4s ? :) To sie nie stresuj ;)
N z polityką jak Apple ciekawe czy będzie Kolorowy D4c:lol:
Strasznie zastanawia mnie ten lineup Nikona. Czy naprawdę chce spolaryzować swoje produkty tak, że między body dla amatorów a FF dla profesjonalistów nie wstawi pro DX?
Wstawił FX dla zaawansowanych amatorów - D610.
siedemczwartych
09-01-2014, 22:52
Totalna, moja, osobista, własna spekulacja :)
czy to tylko moje złudne nadzieje (bo bardzo bym tak chciał) czy może jednak sądząc po klapkach osłaniających sloty kart D4s będzie miał 2x CF? :)
D3s = D4s :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.stefanolszak.pl/xx/d4s.jpg)
Wstawił FX dla zaawansowanych amatorów - D610.
Jacek, czytaleś ze zrozumieniem? DeIks, a nie eFIks. Dla mnie FF to też droższe szkła i relatywnie mniej mm.
Tak, czytałem. Ty mnie nie zrozumiałeś, napisałem zbyt skrótowo. Inaczej - napisałem, że widocznie zamiast najwyższego (najdroższego) DX wypuścił niski (najtańszy) model FX.
Ja tylko piszę co zrobiono - bez oceniania tego kroku. I oczywiście zdaję sobie sprawę, że DX to nie FX, że sa tego konsekwencje (np optyka), są inne parametry puszek (np fps).
rychu_cmg
10-01-2014, 01:03
XQD + CF
http://nikonrumors.com/2014/01/09/nikon-d4s-will-have-the-same-memory-cards-slots-xqd-cf.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29&utm_content=FaceBook
XQD + CF
http://nikonrumors.com/2014/01/09/nikon-d4s-will-have-the-same-memory-cards-slots-xqd-cf.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29&utm_content=FaceBook
Całe szczęście :)
...to czekam na D5xs... :mrgreen:
...to czekam na D5xs... :mrgreen:
W którym będą już oba sloty na XQD :) w porywach micro SD ;)
Moga byc nawet dwa sloty na dyskietki 5.25", wazne zeby byly dwa na to samo ;) a nie dwa rozne ;)
Moga byc nawet dwa sloty na dyskietki 5.25", wazne zeby byly dwa na to samo ;) a nie dwa rozne ;)
Tutaj sie zgadzam. W D4s jeszcze nie oderwali dziecka (XQD) od matki (CF) ;) Widocznie zrobią to dopiero w D5. Czy będą to karty XQD czy inne ? Zobaczymy. Na razie trzeba zobaczyć następce D4.
Pawel Pawlak
10-01-2014, 10:14
Ja mam w d800 cf + SD i nie bardzo mi to przeszkadza. W czym problem tak naprawdę?
Tylko, ze SD jest aktualnie nawet bardziej popularne niz CF, a XQD raczej niezbyt ;) i to tu jest glowny problem, jakby bylo CF+SD to by bylo pewnie wygodniej, ale przeciez SD nie jest takie pro jak XQD (ktorego zaden z producentow nie chce uzywac ;)). Ale dobra, nei robmy tutaj teraz gadki o XQD, dawac puche i sample! :twisted:
to chyba pierwsza pro puszka nikona, ktora wywoluje u mnie zupelne zero emocji. ;) wyraznie widac, ze wiecej sie nie da... byc moze sie myle, ale MZ najwiekszym pzelomem w tym korpusie i najwieksza zmiana bedzie ksztalt klapki od kart pamieci.
R zapomniales o zmianie wygladu dzojstikow... widac, ze nie uwazales na lekcjach! ;)
Ty i tak focisz tylko wylawianie costy concordii wiec nie potrzebujesz takiego korpusu ;)
R zapomniales o zmianie wygladu dzojstikow... widac, ze nie uwazales na lekcjach! ;)
Ty i tak focisz tylko wylawianie costy concordii wiec nie potrzebujesz takiego korpusu ;)
tak, ale wale seriami 10 na s ;) i wrzucam na instagram
zmiany obrazka moga byc takie jak df wzgledem d4 czyli bez szalu.
i chyba tylko jednego dzojstika? czy cos przegapilem? ;)
to chyba pierwsza pro puszka nikona, ktora wywoluje u mnie zupelne zero emocji.
Moze zmienisz zdanie, jak pokaza specyfikacje.....
tak, ale wale seriami 10 na s ;) i wrzucam na instagram
zmiany obrazka moga byc takie jak df wzgledem d4 czyli bez szalu.
i chyba tylko jednego dzojstika? czy cos przegapilem? ;)
Dwoch ;) w koncu sa dwa, mowie o tych malych z tylu ;)
Moze zmienisz zdanie, jak pokaza specyfikacje.....
a co moze tak zaskoczyc w stosunku do obecnej 4ki?
Dwoch ;) w koncu sa dwa, mowie o tych malych z tylu ;)
no wiem, ale wydaje mi sie ze tylko dolny jest zmieniony...
a co moze tak zaskoczyc w stosunku do obecnej 4ki?
ISO, czulosc i szybkosc reakcji i sledzenie AF,
ISO, czulosc i szybkosc reakcji i sledzenie AF,
iso? phi... czulosc i szybkosc reakcji? to chyba tylko operator jest ograniczeniem... sledzenie? moze do jakichs specjalnych zastosowan... generalnie zadna z wymienionych opcji nie jest przelomowa
iso? phi... czulosc i szybkosc reakcji? to chyba tylko operator jest ograniczeniem... sledzenie? moze do jakichs specjalnych zastosowan... generalnie zadna z wymienionych opcji nie jest przelomowa
Dodaj, ze dla Ciebie, ale Ty to nie wszyscy ;-)
Dodaj, ze dla Ciebie, ale Ty to nie wszyscy ;-)
No przecież napisał, że go nie kręci ;)
Sam jestem ciekawy dokładnej specyfikacji D4s. Zmiany D3s względem D3 były spore, zobaczymy jak będzie tutaj, rewolucji jednak się nie spodziewam.
Może zmienili kształt dżojstików, bo teraz też się będą podświetlać? ;)
Tylko, ze SD jest aktualnie nawet bardziej popularne niz CF, a XQD raczej niezbyt ;) i to tu jest glowny problem, jakby bylo CF+SD to by bylo pewnie wygodniej, ale przeciez SD nie jest takie pro jak XQD (ktorego zaden z producentow nie chce uzywac ;)). Ale dobra, nei robmy tutaj teraz gadki o XQD, dawac puche i sample! :twisted:
Bardziej to zależy od tego jak się uzywa dwóch slotów. Jesli do przepełnienia to czy dwie takie same czy dwie rózne to raczej nie przeszkadza. Standaryzujesz sie na jednym rodzaju kart (np. CF) i slot CF ustawiasz jako głowny, następnie kupujesz jednego XQDka o odpowiedniej pojemnosci jako kartę do drugiego slotu. I w trakcie focenia tego XQD uzywa sie tak naprawde tylko chwilowo... w momencie gdy konczy sie miejsce na CF... mam mozliwosc zapchania karty CF na maxa i jej zmiany wtedy kiedy bede mial chwile gdy nic sie nie bedzie dzialo, a nie wczesniej przed jej zapchaniem, czy jak sie nagle zdziwie ze nie ma miejsca.
Dokładnie tak pracuję na D800, gdzie standardem sa u mnie najszybsze karty SD, a do kazdego body mam po jednym CF, które jest uzywane jak wyzej. Natomiast w przypadku gdy sie chce pracowac na mirrorze to juz sie sprawa komplikuje. Trzeba kupowac 2 rozne typy kart parami no i tak srednio wiadomo co z tym XQD dalej będzie.
siedemczwartych
10-01-2014, 11:49
XQD + CF
ale wymyślili... kupię teraz karty za 2000 lub więcej PLN po to by za 3 lata wywalić je do kosza, bo pewnie w kolejnych nikonach już ich nie będzie... świetny układ muszą mieć z sony :)
A miałem nadzieję, że umieją wyciągać wnioski... :)
Szkoda.
Sam jestem ciekawy dokładnej specyfikacji D4s. Zmiany D3s względem D3 były spore, zobaczymy jak będzie tutaj, rewolucji jednak się nie spodziewam.Wg niektórych to zmianą był zysk na mniejszych szumach na wysokim ISO o 1 EV i to tyle. Może zmiany były większe, ale tam rewolucji między body nie było.
Wg niektórych to zmianą był zysk na mniejszych szumach na wysokim ISO o 1 EV i to tyle. Może zmiany były większe, ale tam rewolucji między body nie było.
Tzn właśnie to miałem na myśli, zmiany były spore, aczkolwiek bez rewolucji. Analogicznie myślę będzie pomiędzy D4 a D4s.
XQD + CF
Przypuszczam że nikonowi głupio było się przyznać z niewypału i całkowicie zrezygnowac z XQD to dodali stare ale jare cf
Wg niektórych to zmianą był zysk na mniejszych szumach na wysokim ISO o 1 EV i to tyle. Może zmiany były większe, ale tam rewolucji między body nie było.
oj to mają kiepską pamieć - najwazniejsze rzeczy w d3s to - matryca, jeszcze lepszy AF, filmy, lifting ergonomiczny - przyciski plus wieksza konfigurowalnosc w menu, no i powiekszenie bufora do kilkudziesieciu klatek (juz niektorzy zapomnieli ze w oryginalnym D3 za calkiem niemała kase mozna sobie bylo zainstalowac powiekszenie bufora, bo ludziom ten 15 czy 17 klatkowy bufor przy 9 fps bylo mało)
co wiecej w kwestii ISO - to ruch o 1EV był w zakresie od ISO 800 w gore i mimo ze teraz wszyscy mowia "tylko 1EV" to przesuwalo granice w wielu sytuacjach z "musze podniesc ISO zeby na otwartm szkle w ogole zrobic zdjecie w kiepskich warunkach" do "moge podniesc ISO zeby sobie np. przymknac sobie obiektyw w kiepskich warunkach"... a to wychodzilo tak, ze np. ISO 3200 było lepsze niz 6400 w D3 etc. zdjęc z niedzwiedziami w srodku nocy nikt juz nie pamieta ? :)
tak z grubsza :) wiec jak na "mid-life update" imho całkiem sporo
duze zmiany w serii jednocyfrowej zawsze przychodzily co 4 lat, a co 2 byl wlasnie taki lifting - i firma pod tym wzgledem była/jest przewidywalna
Pawel Pawlak
10-01-2014, 12:23
moim zdaniem jeśli podobny zakres zmian będzie w d4s to będzie naprawdę dobrze.
Jeśli poprawiliby detaliczność obrazka do granic możliwości 16mpix matrycy (tak jak mają canony, czy nikon d610) i DR na iso 100-800 to może nawet byłbym zainteresowany ;)
Przypuszczam że nikonowi głupio było się przyznać z niewypału i całkowicie zrezygnowac z XQD to dodali stare ale jare cf
Nie dodali CF bo zawsze tam były. Skoro zostawili też teraz XQD to w D5 będą już tylko nowego standardu. Ludzi trzeba do zmian przyzwyczajać pomału ;) Wmówią, że dla naszego (użytkowników) wybawienia trzeba się pozbyć "przestarzałych" CF :) i przy okazji nabiją sakiewki sobie i Sony.
ale WTF?!?! 700 zł za 16gb kartę do aparatu??! obiektyw można za to kupić np 50 mm.
dla mnie to tam mogą być i dyski SSD pod warunkiem że nie będzie to mnie i reszty kosztować 1kg diamentów.
ale WTF?!?! 700 zł za 16gb kartę do aparatu??! obiektyw można za to kupić np 50 mm.
Nawet z 14 heliosów !
ale WTF?!?! 700 zł za 16gb kartę do aparatu??!Pomnożyć ×4, jak ktoś pracuje 2 korpusami, a i w D5 okaże się, że tylko i wyłącznie sloty będą na XQD. :) No, ale nie ma co straszyć. Na razie dopiero D4s, którym i tak jeszcze nie zamierzam zastąpić D3jek. :)
http://www.kenrockwell.com/nikon/d4s.htm :wink:
This review contains forward-looking statements, and Nikon may or may not deviate from these expectations. We'll know when the D4S finally ships — don't believe anyone unless they have a shipping model in their possession.
http://www.kenrockwell.com/nikon/d4s.htm
Czy ja dobrze widzę?
24 MP FX 24 x 35.9mm CMOS.
AF na papierze chyba taki sam jak w D4, sensor CAM3500FX, 51 punktów w tym 15 krzyżowych.
kichu tak naprawde bardziej chodzi mi o dublowanie gadzetow, a nie o megaklopoty w pracy (zwlaszcza, ze ostatni raz zdjecia do pracy robilem z rok temu) ;)
Rockwellowi to chyba niezle sie nudzi w chacie... ;)
...Rockwellowi to chyba niezle sie nudzi w chacie... ;)
No cóż, zima długie wieczory, a on już chyba dzieci ma...:smile:
grissley
11-01-2014, 10:42
Cos chyba pil przy okazji...
Dorysowane S i zdjęcia nie przedstawiają tego aparatu, przecież były porównania choćby klapek od kart pamięci.
Tak to jest jak chce być się jednym z pierwszych z opisem, to robi się takie wałki.
Kryste, już się wystraszyłem, że to prawda z tymi 24 MPx…
Akurat z tym to raczej tak.
Kryste, już się wystraszyłem, że to prawda z tymi 24 MPx…
Jeśli nie pogorszy to w znacznym stopniu "jakości" (najogólniej mówiac) to jak najbardziej 24mpix, ale ani grosza wiecej.
Optymalną wielkością byłoby 22Mpix. A dokładniej 5760x3840.
Optymalną wielkością byłoby 22Mpix. A dokładniej 5760x3840.
Kup Canona jak chcesz 22mpx ;)
Optymalną wielkością byłoby 22Mpix. A dokładniej 5760x3840.Dlaczego właśnie 22 a nie 18, dotychczasowe 16, albo i wręcz 12?
Ale będzie albo aktualna matryca albo świetne 24 z d600. Bez sensu wprowadzać 4 matrycę FX do kolekcji.
...albo świetne 24 z d600...
Będzie wreszcie argument, żeby sie przesiąść z D600 :mrgreen:
Dlaczego właśnie 22 a nie 18, dotychczasowe 16, albo i wręcz 12?
Do filmowania. Chodzi o pełną wielokrotność 1920 na dłuższym boku.
Podpowiedzcie tak z własnego doświadczenia, powiedzmy na przykładzie D3 i D3s. Opłaca się w obecnej chwili kupować D4? Nosiłem się z tym zamiarem od 2-3 miesięcy, a teraz już sam nie wiem... W sumie body już jest sprawdzone, a cena zdążyła trochę spaść od premiery.
Teraz to bym jednak poczekał na oficjalną premierę D4s i zobaczył różnice.
Do filmowania. Chodzi o pełną wielokrotność 1920 na dłuższym boku.
Dla tych, co bedą kupowali D4S, będzie to prawdopodobnie najważniejszym argumentem :wink:
Ale wszyscy teraz chcą 4k
Podpowiedzcie tak z własnego doświadczenia, powiedzmy na przykładzie D3 i D3s. Opłaca się w obecnej chwili kupować D4? Nosiłem się z tym zamiarem od 2-3 miesięcy, a teraz już sam nie wiem... W sumie body już jest sprawdzone, a cena zdążyła trochę spaść od premiery.
Co znaczy opłaca się??? Do tej pory zwolennicy D3s pisali że nie ma najmniejszego sensu a to obrazek taki sam a to trzeba karty nowe dokupić i czytnik. Sam musisz wiedzieć czy Ci trzeba D4 czy nowy niesamowity z lepszym af i lepszym obrazkiem D4s.
Co znaczy opłaca się??? Do tej pory zwolennicy D3s pisali że nie ma najmniejszego sensu a to obrazek taki sam a to trzeba karty nowe dokupić i czytnik. Sam musisz wiedzieć czy Ci trzeba D4 czy nowy niesamowity z lepszym af i lepszym obrazkiem D4s.
"Opłaca" w sensie takim, że kupię D4, a za chwilę jego cena zleci na łeb na szyję. Ja nie przesiadam się z D3s, tylko z D300s, więc różnica będzie. Body planuję zakupić już w zasadzie na ładnych kilka lat - w końcu użytkownicy D3/D3s chwalą sobie ten model do dziś, nie planują przesiadek, a jeszcze inni kupują je używane i też planują pracować na nich pewnie z 2-3 lata.
miron19j
11-01-2014, 13:43
czy potrzebujesz D4 teraz? Jeżeli nie, ja bym poczekał trochę.
W moim przypadku sławetne 3 x TAK :-)
miron19j
11-01-2014, 13:47
W moim przypadku sławetne 3 x TAK :-)
skasowałem posta, bo nie zrozumiałem kolegi.
Ja zdecydowanie trzecie pytanie tak. :-)
skasowałem posta, bo nie zrozumiałem kolegi.
Ja zdecydowanie trzecie pytanie tak. :-)
A czego tu nie rozumieć zadałeś trzy pytania na które odpowiedzi brzmią TAK. Teraz to ja nie rozumiem :-)
miron19j
11-01-2014, 13:59
A czego tu nie rozumieć zadałeś trzy pytania na które odpowiedzi brzmią TAK. Teraz to ja nie rozumiem :-)
nie zrozumiałem "opłaca", kolega rozumiał dosłownie.
A dla jasności powtórzę te pytania:
1. czy D4 ma wszystko, czego potrzebujesz?
2. czy D4s ma coś, co jest Ci niezbędnie potrzebne?
3. czy jesteś gadżeciażem, który musi mieć wszystko najnowsze?
Dla formalności :)
1. TAK
2. Z mojego punktu, tj. D300s -> D4 uważam, że już D4 ma wszystko to czego potrzebuję.
3. Raczej nie jestem, ale czasem lubię ;)
Generalnie to na czym mi najbardziej zależy to super celny AF oraz możliwość fotografowania na wysokim ISO.
A może jeszcze jedno pytanie. Czy cena D3 jakoś znacząco spadła w jakimś krótszym czasie (powiedzmy 3 miesiące) po premierze D3s?
Kup uzywane D3s skoro skaczesz z D300s ;)
Temat już poruszałem na forum. Używane nie wchodzi w grę :) Po pierwsze chcę nowe body, po drugie na firmę.
Trochę żałuję, że nie kupiłem nowego D3s tuż przed wycofaniem go ze sprzedaży - cena była przystępna, a możliwości jeszcze lepsze. No cóż.
Czasu nie cofniesz. Nie ma co płakać nad d3s. Potrzebujesz to idź, kup te d4 odlicz sobie VAT i zarabiaj pieniądze. Będziesz czekał na spadek ceny i może być jak z d700 przed kryzysem. Wszyscy czekali na spadek poniżej 6kpln ,a potem ci co musieli to łykali po 8patoli. A przypominam, że cena w kulminacyjnym momencie osiągała nawet 10tysi.
siedemczwartych
11-01-2014, 22:51
Temat już poruszałem na forum. Używane nie wchodzi w grę :) Po pierwsze chcę nowe body, po drugie na firmę.
Trochę żałuję, że nie kupiłem nowego D3s tuż przed wycofaniem go ze sprzedaży - cena była przystępna, a możliwości jeszcze lepsze. No cóż.
Niestety masz czego żałować, bo to wyjątkowa puszka i nawet ostatnio się zastanawiałem czy ją sprzedać, ale chyba zostanie u mnie :)
Jednak teraz to już nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.... :)
Na Twoim miejscu bym poczekał na D4s. To nie mały wydatek i zawsze milej jest mieć świadomość, że inwestujemy w najnowszy sprzęt tym bardziej, że to zakup na kilka lat.
Pawel Pawlak
11-01-2014, 23:33
d3 i d3s kosztowały podobnie jako nowe; oba nie są już oferowane, ale d3s jest zdecydowanie bardziej pożądanym i zauważalnie droższym korpusem. Więc sądzę że jeśli zakup nie jest bardzo pilny, to warto poczekać na d4s i ewentualnie "zainwestować" w aparat który powinien w przyszłości być łatwiej zbywalny i być może za wyższą kwotę ;)
ShutterStill
12-01-2014, 00:25
d3 i d3s kosztowały podobnie jako nowe; oba nie są już oferowane, ale d3s jest zdecydowanie bardziej pożądanym i zauważalnie droższym korpusem. Więc sądzę że jeśli zakup nie jest bardzo pilny, to warto poczekać na d4s i ewentualnie "zainwestować" w aparat który powinien w przyszłości być łatwiej zbywalny i być może za wyższą kwotę ;)
Dokładnie tak jak na Wyspach.
Jak zacząłem szukać drugiego D3s parę miesięcy temu to D3 z 75k można było kupić za 1100 EUR a D3s za ponad 2 razy tyle. Więc warto poczekać na D4s . Z tego co pamiętam D3 kosztował mnie ok 500 EUR więcej za nowy niż nowy D3s
Nawet jeżeli cena D4s osiągnie poziom nowego D4, to (jeśli mnie pamięć nie myli) była to kwota rzędu 25-26 tys. PLN, co raczej nie wchodzi w grę, bo pozostałość z tej gotówki planuję przeznaczyć na obiektyw i kartę XQD. Raczej chodziło mi o zmianę ceny samego D4 - fajnie gdyby spadła jakoś odczuwalnie. Raczej nie myślę o tym, że za 6-8 lat korpus będzie tańszy niż D4s. Zawsze ma szansę zostać u mnie drugim body, tak jak teraz zostało nim tymczasowo D300s. No cóż wstrzymam się jeszcze pewnie kilka tygodni, żeby zobaczyć rozwój sytuacji. Dziękuję za pomoc!
Kup sobie karty w amazonie amerykańskim i niech Ci ktoś przywiezie. Tam parę groszy kosztują ;-)
Dzięki za namiar - tak się składa, że za kilka dni kuzyn wpada z US, a faktycznie cena karty 32GB sięga prawie 16GB u nas :)
krzysztof jot
14-01-2014, 23:56
Nawet jeżeli cena D4s osiągnie poziom nowego D4, to (jeśli mnie pamięć nie myli) była to kwota rzędu 25-26 tys. PLN, co raczej nie wchodzi w grę, bo pozostałość z tej gotówki planuję przeznaczyć na obiektyw i kartę XQD. Raczej chodziło mi o zmianę ceny samego D4 - fajnie gdyby spadła jakoś odczuwalnie. .....
Nie przypominam sobie w historii aby wejście nowego body jednocyfrowego znacząco obniżało oficjalna cenę poprzednika. Nikon tak to zazwyczaj "sprytnie" planuje w czasie, ze jak D4s wjedzie na półki D4 będzie już w śladowych ilościach, i cena oficjalne albo spadnie minimalnie albo wcale, i tylko ewentualnie większe sieci handlowe odpuszczając z marzy dadzą większe upusty cenowe wypychając stoki magazynowe.
Dokładnie. Seria jednocyfrowa to nie D3000 zeby setki zalegały w magazynach.
Dokładnie. Seria jednocyfrowa to nie D3000 zeby setki zalegały w magazynach.
czy ja wiem...wczoraj widziałem D3X z 2009 roku na wystawce we Wrocławiu :)
Pawel Pawlak
15-01-2014, 09:27
No to rzeczywiście obrazuje skalę zjawiska ;-)
Tylko wiecie... to, ze w PL sa problemy z kupieniem czegokolwiek to nie znaczy, ze caly swiat tak ma ;) Zapraszam do mnie, do wyboru, do koloru ;)
Jak będziesz tak zapraszać, to w końcu przyjadę i zwalę ci się na chatkę :)
Taaa, kazdy tak straszy i nikt nie przyjechal... nie licze ycp, ale on ma blizej niz Wy ;)
Delegacja wrocławska była
Ale oni nie byli u mnie, tylko sie ze mna spotkali, to roznica ;) I nie robmy OT ;)
czy ja wiem...wczoraj widziałem D3X z 2009 roku na wystawce we Wrocławiu :)
A pokaż mi następce D3x? :) W przypadku D3 -> D3s -> D4 poprzednia puszka po wyprzedaniu stanow magazynow znikała ze sklepu bezpowrotnie.
Ptaszki donoszą, że w Zakopanym można pomacać D4s, bez wkładania swojej karty. Kolega donosi, że oso 20000 jak 6400 z D3s :)
Ptaszki donoszą, że w Zakopanym można pomacać D4s, bez wkładania swojej karty. Kolega donosi, że oso 20000 jak 6400 z D3s :)Ale 6400 nadal takie jak 6400 w D3S. ;)
Pawel Pawlak
17-01-2014, 22:28
jeśli taka poprawa jest zarówno w RAW jak i JPG to postęp jest na poziomi d3->d3s. Ja się aż takiej poprawy w RAW nie spodziewam, ale byłby interesująco ;)
Ptaszki donoszą, że w Zakopanym można pomacać D4s, bez wkładania swojej karty. Kolega donosi, że oso 20000 jak 6400 z D3s :)
Na Krupówkach widziałem dzisiaj między oscypkami leżały dwa egzemplarze.
Pomacalem chwile egzemplarz przedprodukcyjny, wysokie ISO to jakaś masakra! Zniknął kolorowy szum znany z D4, dodatkowo poprawa względem D4 to ok 1 do 1,5 ev
Pomacalem chwile egzemplarz przedprodukcyjny, wysokie ISO to jakaś masakra! Zniknął kolorowy szum znany z D4, dodatkowo poprawa względem D4 to ok 1 do 1,5 ev
Wysokie ISO to jakie konkretnie opisujesz ? Powyżej 6400 ? Sprawdzałeś tylko JPG ?
Jeszcze jakies przemyslenia czy tylko obrazkowe? Na razie zapowiada sie niezle, nawet jak jest xqd ;)
XQD jest. Robilem RAWy, ale ogladalem tylko na ekraniku aparatu. ISO 20000 jak 6400 z D3s. Wyżej nie sprawdzalem bo to i tak abstrakcja
Gratuluje oka ja na ekraniku nie odważyłbym się dokonać takiego porównania.
Oj nie przesadzaj. Mam d3s dość długo, duzo uzywalem d4 i wiem jak na monitorze wygląda plik, który widzę na LCD aparatu. Prowtorze - aparat miałem w ręku przez dłuższa chwilę, no i nie jest to wersja finalna. Proponuje jednak poczekać Killa miesięcy aż będzie dostępny do dłuższych testów
[...]Zniknął kolorowy szum znany z D4[...]
Jeśli zamiast "kolorowych ciapek" pojawił się szum monochromatyczny może to spowodować problemy z wiernością odwzorowania kolorów na wysokich czułościach; oby nie.
Pawel Pawlak
18-01-2014, 13:59
Rafał, fps bez zmian? AF?
hej, a jakie nowe funkcje video? nie sprawdzałeś może w ilu klatkach na sekundę można kręcić ?
ShutterStill
18-01-2014, 16:04
XQD jest. Robilem RAWy, ale ogladalem tylko na ekraniku aparatu. ISO 20000 jak 6400 z D3s. Wyżej nie sprawdzalem bo to i tak abstrakcja
Wow! Czyli iso 10.000 powinno być podobne do ISO 3200 z D3s. To by było super :-)
Niedługo się dowiemy, że ISO 100 000 jest jak ISO 800 w D3. ;) A potem i tak się okaże, że to tylko tak wygląda na JPGowych wglądówkach zdjęć zrobionych w dzień, odszumionych po chrominancji, i mało kto chce używać więcej niż 3200. ;) Oby tylko się nie sprawdziło, chociaż jak dla mnie to nadal za szybko na wymianę body.
Pawel Pawlak
18-01-2014, 18:04
wg mnie jeśli iso na poziomie 25600 lepiej trzyma detale, DR i tonalność niż D4,to w połączeniu z obecnymi technikami odszumiania (być może stosowanymi także w D4s) będzie nieźle (myślę że jest to możliwe do uzyskania przy lepszych przetwornikach A/D i wzmacniaczach sygnału oraz innemu przetwarzaniu sygnału)
Z rozmowy z Rafałem dowiedziałem się że szybkość jest na poziomie 11FPS - czyli tak jak w d4, ale z działającym AF co może sugerować że mechanika pozostała na tym samym poziomie natomiast szybkość i precyzję AF poprawiona na tyle że obecnie powinien śledzić pomimo 10% krótszego czasu dostępu do obrazu.
Biorąc pod uwagę możliwości nowego expeed4, coś mi podpowiada że będzie on najważniejszym głównym sprawcą progresu w d4->d4s, więc być może cena body pozostanie na tym samym poziomie co obecnie D4 ?
Slawek Wojtczak
18-01-2014, 18:43
stig, nie musisz wszystkich przekonywać, że D4s jest do niczego ;) Tym bardziej, że jeszcze mało co o niej wiemy. Możesz jej po prostu nie kupować... ;)
stig, nie musisz wszystkich przekonywać, że D4s jest do niczego ;) Tym bardziej, że jeszcze mało co o niej wiemy. Możesz jej po prostu nie kupować... ;)A w którym miejscu kogoś przekonuję? Próbuję tylko uzmysłowić niektórym, że wobec pierwszych, huraoptymistycznych opinii opartych na wglądzie w ekranik aparatu, trzeba podchodzić z rezerwą.
A ja nie kupię na pewno. Wiem o tym już teraz. Wyrosłem z wydawanie 30-50 tysięcy co 2 lata, dla samego jarania się mniejszym szumem. Moi klienci i tak zapłacą mi tyle samo za zdjęcia z D3. :)
Niedługo się dowiemy, że ISO 100 000 jest jak ISO 800 w D3. ;) [...]
A lcd działa na dotyk... Tylko oby tylny!
;)
Wyrosłem z wydawanie 30-50 tysięcy co 2 lata, dla samego jarania się mniejszym szumem. Moi klienci i tak zapłacą mi tyle samo za zdjęcia z D3. :)
Święta prawda :) Lepiej np. kupić coś do szklarni :) Przynajmniej z tego coś wykiełkuje.
Niedługo się dowiemy, że ISO 100 000 jest jak ISO 800 w D3. ;) A potem i tak się okaże, że to tylko tak wygląda na JPGowych wglądówkach zdjęć zrobionych w dzień, odszumionych po chrominancji, i mało kto chce używać więcej niż 3200. ;)
Bardzo chcialbym w D4s/D5/D5s ISO 3200 takie jak w D800 jest 400;)
Pawel Pawlak
20-01-2014, 16:22
A ja bym chciał żeby 25600 było tak używalne jak 3200 w d800 - może nawet poważnie bym się zastanowił nad d4s-em pomimo tych nędznych 16mpix ;)
Ja was przebiję ;) Chce by ISO 6400 w D4s było takie jak ISO 100 w D800. :)
Ja w ogóle go nie chcę, bo mnie na niego nie stać :-P
Ja was przebiję ;) Chce by ISO 6400 w D4s było takie jak ISO 100 w D800. :)
ha! ja bym sobie zyczyl iso 50 jak w mamiya aptus 12. eat this! :-)
Widze, ze ktos tu posprzatal ;) Jak Wy cos chcecie to ja tez: zeby ludzie nauczyli sie robic zdjecia tym co maja, wtedy im D4s nie bedzie potrzebne ;)
Powtorze to co zostalo usuniete - w Chinach i HK ceny D4ek zaczynaja powolutku spadac.
Jak Wy cos chcecie to ja tez: zeby ludzie nauczyli sie robic zdjecia tym co maja, wtedy im D4s nie bedzie potrzebne ;)
Zapytam przewrotnie: dlaczego zamieniles D700 na D3s?
Moze dlatego, ze nigdy nie mialem D700 ;)
Pawel Pawlak
20-01-2014, 16:54
a ja juz nie chce N...
a co ? D4 przestał robić zdjęcia jak się dowiedział że d4s już nadchodzi ? ;)
nie nie... tylko jak usiade przy rawie z C to droga do tego samego punktu docelowego jest jakas krotsza... prostsza... a moze dobrze tam gdzie nas nie ma?
a moze dobrze tam gdzie nas nie ma?
No... ;)
Pawel Pawlak
20-01-2014, 17:36
nie nie... tylko jak usiade przy rawie z C to droga do tego samego punktu docelowego jest jakas krotsza... prostsza... a moze dobrze tam gdzie nas nie ma?
Ja natomiast jak siadam do RAWów z canona (przy landszaftach) to mam mama wrażenie że droga do końcowego efektu jest kilkukrotnie dłuższa, a często jest to wręcz ślepa uliczka ;)
Ja natomiast jak siadam do RAWów z canona (przy landszaftach) to mam mama wrażenie że droga do końcowego efektu jest kilkukrotnie dłuższa, a często jest to wręcz ślepa uliczka ;)
Pewnie siadłeś do sRAW-ów :mrgreen:
Pawel Pawlak
20-01-2014, 18:37
niestety nie, to były RAWy z 5D i 1d3
niestety nie, to były RAWy z 5D i 1d3
To miał być żart :wink: Domyślam się, że mówiłeś o DR w RAW-ach Canona. Fakt, że z tego punktu widzenia porównywać je do NEF-ów nie ma sensu :sad:
nie robie landszaftow praktycznie wcale... nie, nie praktycznie tylko w ogole. natomiast odnosze wrazenie (byc moze bardzo mylne), ze do czlowiekow jakos lepiej sie nadaje... kurcze, tysiace foterow modowych/gazetowych/magazynowych z jakiegos powodu robia tym sprzetem... moze wlasnie dlatego? no nic, ale to watek o 4s. rozwazania tego typu na inny czas i inne miejsce. przeciez wszystko co jest w C da sie zalatwic softem.
aha... no i moze ktos potwierdzic, ze rzeczywiscie AWB trafia przyzwoiciej niz N. Bo akurat w N nie ma zadnej roznicy czy to jest pro puszka, czy amatorska puszka. nie sa w stanie zalatwic sprawy AWB. nie mowie o tendencjach poszczegolnych firm do jakichs przechylen w zolty czy czerwony. chodzi tylko o trafnosc pomiaru. odnosze wrazenie, ze nie mam ani jednego zdjecia w ktorym nie trzeba poprawiac AWB. puszka N - dowolna.
.. kurcze, tysiace foterow modowych/gazetowych/magazynowych z jakiegos powodu robia tym sprzetem... moze wlasnie dlatego? To sprawa zasiedzenia się w systemie. Zawodowcy jak wiesz kierują się ekonomią, a to oznacza, że nie lubią przesiadek. Canon oferował przez pare lat coś, czego w ogóle nie dawał Nikon (FF). To miało swoje bardzo poważne konsekwencje, ciągnące się do dziś.
Oczywiście to jedna z przyczyn, zagadnienie jest bardziej skomplikowane.
Bo akurat w N nie ma zadnej roznicy czy to jest pro puszka, czy amatorska puszka. nie sa w stanie zalatwic sprawy AWB. nie mowie o tendencjach poszczegolnych firm do jakichs przechylen w zolty czy czerwony. chodzi tylko o trafnosc pomiaru. odnosze wrazenie, ze nie mam ani jednego zdjecia w ktorym nie trzeba poprawiac AWB. puszka N - dowolna.Nie wrzucaj wszystkich puszek do jednego wora. Prawdopodobnie nie pracowałes na żadnym z body wypuszczonym w ostatnich 2 latach.
Prawdopodobnie nie pracowałes na żadnym z body wypuszczonym w ostatnich 2 latach.
:mrgreen:
Przecież Paweł napisał "prawdopodobnie" ;)
Z tego wnoszę, że pracowałeś. Ja jestem bardzo zadowolony z WB w D800. W D700 potrafił pracowac róznie - czasem w dobrych warunkach słabo, a w fatalnych warunkach (sztuczne i to mieszane) - świetnie. Czyli dziwnie.
Wszystko jest jednak kwestią odniesienia. I widać na (planowanym) blogu będe musiał założyć dział - obalanie mitów i zrobić test porównawczy AWB niektórych body C i N.
Pawel Pawlak
21-01-2014, 01:41
Przecież Paweł napisał "prawdopodobnie" ;)
??
Ja mam jeszcze jedno życzenie odnośnie D4s; chciałbym żeby w tym reporterskim nikonie zastosowano renderowanie kolorów jak w d2x, d3x czy d800.
prawda... kolory z d800 sa inne. lepsze. i wydaje mi sie ze AWB tez jest chyba najlepszy z pro puszek FF. nie mialem okazji pobawic sie d600 i 610. nie moge sie wypowiedziec.
gupio Wam?
Vz94bdlVVlc
Scott mówi to co wy, ergonomia i skin tones ;)
grissley
21-01-2014, 10:48
Ooobrzydliwa propaganda... :razz:
Moze dlatego, ze nigdy nie mialem D700 ;)
Pisales w temacie Piksele, nowosci i....pytanie o D3s z dnia 31.05.2012.
A oto Twoje slowa cytat:
" Robilem D700 poltora roku, teraz robie D3s. Jedyna rzecz, ktorej mi brakuje w D3s to dzoj przy gripie, bo musze siegac daleko kciukiem do wybieraka. Reszta na korzysc D3s. Jezeli ktos ma mozliwosc zamiany D700 na D3s i styknie mu 12mpx oraz nie przeszkadza mu zintegrowany grip to bardzo polecam. "
Wiec dlatego zapytalem Ciebie, dlaczego przesiadles sie z D700 na D3s?
gupio Wam?
...
Pan Kelby jest człowiekiem na tyle inteligentnym, aby móc wytłumaczyć dlaczego zmienił (dorzucił nowego ???, bo ponoć Canonem robi tylko sport, a Nikosiem dalej całą resztę) sponsora :mrgreen:
Pisales w temacie Piksele, nowosci i....pytanie o D3s z dnia 31.05.2012.
A oto Twoje slowa cytat:
" Robilem D700 poltora roku, teraz robie D3s. Jedyna rzecz, ktorej mi brakuje w D3s to dzoj przy gripie, bo musze siegac daleko kciukiem do wybieraka. Reszta na korzysc D3s. Jezeli ktos ma mozliwosc zamiany D700 na D3s i styknie mu 12mpx oraz nie przeszkadza mu zintegrowany grip to bardzo polecam. "
Wiec dlatego zapytalem Ciebie, dlaczego przesiadles sie z D700 na D3s?
Czuje sie jak na przesluchaniu... :D
Prawda jest taka, ze przesiadlem sie z niczego (nie liczac D70s w szafce :D) na D3s. Przez poltora roku bylem bez sprzetu, a D700/cokolwiek bylo pozyczane na zlecenia, ktore mi wpadaly. Kupilem D3s bo wyjezdzalem do Chin, bylo mnie stac, mialem wrocic po 3 miesiacach i dalej robic boks, ktory robilem bedac w Polsce (wiec topowa reporterska puszka nie zaszkodzi). Tyle, ze nie wrocilem... ;)
No prosze Cie, zadne przesluchanie:)
Po prostu zapamietalem wtedy Twoja wypowiedz, poniewaz sam miesiac wczesniej nabylem D700 i brakowalo mi jednak w nim kl/s i interesowalem sie D3s i tym tematem.
Ot taka prawda.
Dzieki za odpowiedz.
Uf ;) I nie ma za co ;)
Oczywiscie aktualnie nie wykorzystuje sprzetu nawet w 10% jego mozliwosci (chociaz focenie swojego kota jest trudnym zadaniem... :mrgreen:) wiec dla mnie zmiana na D4s (nie mowie, ze to zrobie) to tylko chcica sprzetowa, ale kto bogatemu zabroni? :mrgreen:
gupio Wam?
Scott zmienił (częściowo) sprzęt, bo Canon już od dawna do Kelby'ego się dobierał. W końcu to jeden z ważniejszych opiniotwórców w sprawach sprzętu foto. No i w końcu się udało. Prawdopodobnie Canon zaproponował lepszy sponsoring i okazało się, że kółko na pleckach Canona lepiej się kręci od kółka Nikona, a mistrz Photoshoppingu, który zmienia białego w czarnego jednym kliknięciem, nagle zauważa, że cera z Canona wychodzi bardziej rzeczywista niż z Nikona. To ostatnie byłoby jakimś argumentem w czasach D3, ale wątpliwym obecnie. Ponadto kto zważa na kolor cery w fotkach z meczów footballu amer. (główny sport Scotta), a cera w przypadku zdjęć modelek do magazynów jest mocno udoskonalana na etapie postprocesu i różni się znacząco od realnej.
Argumenty, które przedstawia Scott to typowe rozważania na temat wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy.
Przecież ja sobie żartowałem. Żaden Scott czy inny Kelby nigdy nie wyrobił mojej opinii, ani nie sprawdził, że kupiłem coś dzięki jego opinii. Doskonale wiem, że dostał ten sprzęt jako prezent za przejście i nie jestem ani trochę zły. Ba, sam tak bym chciał ;)
[...]moze ktos potwierdzic, ze rzeczywiscie AWB trafia przyzwoiciej niz N[...]
Potwierdzam: D4 vs 1Dx.
Mam nadzieję, że nowy soft załatwi w końcu sprawę; nie wydaje Wam się, że niektóre szkła w systemie N maja tu też coś do "powiedzenia"?
Przecież ja sobie żartowałem. Żaden Scott czy inny Kelby nigdy nie wyrobił mojej opinii, ani nie sprawdził, że kupiłem coś dzięki jego opinii. Doskonale wiem, że dostał ten sprzęt jako prezent za przejście i nie jestem ani trochę zły. Ba, sam tak bym chciał ;)
Sorry, wcale nie chciałem kolegi cytować, ale akurat potrzebowałem tego okienka z Scottem. No i oops - zamiast wyrzucić zdanie kolegi, przez nieuwagę wyciąłem okno.
Uff, po zobaczeniu filmiku już miałem zmieniać system ;-) Tylko tak sobie pomyślałem, że 1DX nie może być o tyle lepszy od D4 jakby to wynikało z emocjonalnego podejśćia Scotta. A renderowanie kolorów skóry w dobie postprodukcji cyfrowej jako zaletę już dawno sobie z głowy wybiłem.
Coraz doskonalszy sprzęt, coraz bardziej zblizona do ideału kwestia oddania kolorów, a po tylu latach facet pisze cos takiego. Nie widzi, że traci przez to (u pewnych odbiorców) wiarygodność? Kasa tłumaczy wszystko? Szkoda.
Ja też jak tego słuchałem to myślałem sobie "co on pieprzy za farmazony"? Najleszym momentem było, że mimo iż D4 ma 10fps, Canon 1DX też, to jemu wydawało się, że Canon robi to szybciej ze względu na dźwięk migawki. Bosh, co za farmazony. Co to za profesjonalista, który zmienia cały system dla "wydawało mi się". Fakt, kólko może komuś pasować, menu czy budowa body, ale 10 fps to 10 fps i nic tego nie zmieni.
gupio Wam?
Przecież nie powie: sorry, taki klimat... tfu, taaaaaaka kasa :)
Hemoglobina, halucynacja, mistyfikacja, dwutlenek wegla, woda, ziemia, taka sytuacja... ;) Kazdy ma swoja cene. Niestety/stety ;) Ale kij ze Scottem, jak go majkroszajs podkupi to bedzie mowil, ze Paint jest lepszy niz Fotoszop CC ;)
http://nikonrumors.com/2014/01/21/nikon-d4s-spotted-in-the-wild-first-shutter-burst-video-available-online.aspx/#comments
Kloca sie w komentach czy 11 czy 12fps, ale glownie pytanie powinno brzmiec czy to z AF czy bez... ;)
Hemoglobina, halucynacja, mistyfikacja, dwutlenek wegla, woda, ziemia, taka sytuacja... ;) Kazdy ma swoja cene. Niestety/stety ;) Ale kij ze Scottem, jak go majkroszajs podkupi to bedzie mowil, ze Paint jest lepszy niz Fotoszop CC ;)
http://nikonrumors.com/2014/01/21/nikon-d4s-spotted-in-the-wild-first-shutter-burst-video-available-online.aspx/#comments
Kloca sie w komentach czy 11 czy 12fps, ale glownie pytanie powinno brzmiec czy to z AF czy bez... ;)
dokladnie: kij ze scottem. niech zdycha, zdrajca!
grissley
22-01-2014, 11:04
Jeśli w D4s dodadzą fps, to Scotcik będzie miał aparacik z wolniejszą, ale za to "sprawiającą dźwiękowe wrażenie szybszej" migawką... :twisted:
Moze dodadza tyle co w D610 ;)
grissley
22-01-2014, 11:25
szyderca ;)
Pawel Pawlak
22-01-2014, 13:05
Słoń mówił że wg informacji od Wiktora, pozostało 11FPS ale teraz z AF.
Dla mnie ma to małe znacznie, ale jest to jednak wolniej niż 1dX który ma 12fps z AFem o pamiętam ?
Poza tym jeszcze odnośnie tłumaczeń Scott-a; http://www.andyrouse.co.uk/ jakiś czas temu zamienił d4 na canona 1dX podobno ze względu na AF. Nie pamiętam dokładnie namiaru, ale trafiłem na przynajmniej jednego fotografa który także zamienił D4 na 1dXz tego samego powodu. Nie wiem czy wszystkie te decyzje spowodowane były działaniami działu marketingu bezpośredniego canona ? Czy może nowa matryca AF w canonie, obsługiwana przez dedykowanego procesor robi jednak tak fenomenalną robotę ? A może silniki w topowych tele canona są szybsze i potrafią więcej ?
krolewicz
22-01-2014, 13:33
ja znam parę osób, które by chętnie przesiadły się na iksa (i canona ogólnie) ze względu na nową czterysetkę Canona ;)
well, no jak pomacałem nową (lekką 500-tke) Canon, to tez chetnie przyjąłbym cos o podobnej wadze w Nikonie :)
Pawel Pawlak
22-01-2014, 13:49
no.. waga nowych 400, 500 i 600 w canonie mnie kusiły/kuszą jak tylko pokazała się specyfikacja. Niestety, cena takiego zestawu 400 albo 600mm +1dX jest dla mnie wybitnie zaporowa. Poza tym... nawet w 1dX cienie mi się wybitnie nie podobają ;)
no cena niestety zabija :) przy sprzedaży obecnego sprzetu trzebaby drugie tyle dołożyc...
Pawel Pawlak
22-01-2014, 14:06
a jestem przekonany, że efekty nie byłby dla mnie warte tej dokładki.
I nie jest to stwierdzenie terapeutyczne ;)
well, no jak pomacałem nową (lekką 500-tke) Canon, to tez chetnie przyjąłbym cos o podobnej wadze w Nikonie :)
Pan Kelby posunął się (wiekiem) i tez woli lżejsze szkiełka :mrgreen: Zły znak kichu :wink:
Pawel Pawlak
22-01-2014, 15:16
sądzę że te 2 nowe patenty nikona na 400 i 600mm są podyktowane w dużej mierze optymalizacją masy.
Pytanie tylko ja te wszystkie redukcje wpłyną na długowieczność tych sprzętów ?
Coraz doskonalszy sprzęt
:lol:
Jacek miał na myśli "coraz nowszy" ;)
Albo coraz drozszy ;)
Przycisk do papieru strzelajac bez AF ma 14 ;) ale to dalej przycisk do papieru :mrgreen:
http://www.andyrouse.co.uk/ jakiś czas temu zamienił d4 na canona 1dX podobno ze względu na AF. Nie pamiętam dokładnie namiaru, ale trafiłem na przynajmniej jednego fotografa który także zamienił D4 na 1dXz tego samego powodu. Nie wiem czy wszystkie te decyzje spowodowane były działaniami działu marketingu bezpośredniego canona ? Czy może nowa matryca AF w canonie, obsługiwana przez dedykowanego procesor robi jednak tak fenomenalną robotę ? A może silniki w topowych tele canona są szybsze i potrafią więcej ?
Andy Rouse to też jeden z tych kolesi co stale fluktuują między systemami; w latach 90-tych najpierw Canon, potem Nikon, potem znowu Canon, kilka lat temu D3, a teraz znowu Canon. Widocznie lubi mieć nowe zabawki.
Pawel Pawlak
22-01-2014, 16:45
też tak może być...
wg specyfikacji oba aparaty są (dla mnie - nie robię video) bardzo podobne. Obrazek z nikona bardziej do mnie przemawia, ale nie wykluczam że 1dX w połączeniu z nowymi super tele naprawdę wymiata szybkością, celnością, pewnością i nie wiem czym jeszcze ?
Ale tego się pewnie nigdy nie dowiem, bo wierzę tylko swoim testom a tych pewnie nie przeprowadzę ;) Dla mnie d4 jest mega szybko i celny, a jeśli d4s jest jeszcze lepszy to aż trudno mi sobie to wyobrazić ;)
Ciekawe kiedy D3s lub D4 będzie w cenie D2XS bo wtedy to może człowiek sobie pozwoli na FX , baa pomaca i zabierze na wycieczkę :)
Wg mnie Pawle wszystkie mniejsze i wieksze telegrafy od Canona sprawiaja wrazenia bycia szybszymi niz ich nikkorowe odpowiedniki... Ale zauwazalne roznice pewnie beda tylko na kartce, a nie w realnej walce jaka jest szybka reporterka/kurczaki w locie/samoloty/itp. W koncu to sa topowe sprzety, dla kazdego cos dobrego. My mamy D3/3s/4/4s, oni 1DmkIII/mkIV/1Dx i jakos sobie wszyscy radza ;)