PDA

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach Nikona (D6, jednocyfrowce)

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7

Jacek_Z
29-01-2011, 01:17
AF też nie wyrabia.

stig
29-01-2011, 01:41
AF też nie wyrabia.AF nie musi wyrabiac. Wystarczyloby, zeby istniala taka mozliwosc (np. w shutter priority) -- zawsze ladniej na pudelku bedzie wygladac. ;)

Jacek_Z
29-01-2011, 02:00
Bezlusterkowce się powinny wykazać fajnymi fps. Tylko czy będą takie pro-modele z FF?

Michał Jędrak
29-01-2011, 11:49
A podobno Nikon zwołał jakąś konferencję prasową w okolicach marca, czyli pewnie będą chcieli coś pokazać. No bo nie zwołuje się konferencji tylko po to, żeby powiedzieć 'siemka, co słychać'. Może będzie i jakiś kąsek dla nas a nie tylko 36 nowych modeli coolpixów

wer
29-01-2011, 11:57
Bezlusterkowce się powinny wykazać fajnymi fps. Tylko czy będą takie pro-modele z FF?

Ciągle ograniczeniem będzie transfer danych na kartę. Dodatkowo musiałoby być lustro półprzepuszczalne jak w Sony, żeby działał AF z detekcją fazy, detekcja kontrastu nie wyrobi się. Najszybsze karty SDHC zapisują teraz z prędkością 60MB/s, CF to ok. 90MB przy zapisie. Przy 24Mpix jpg mają po 10MB. Karty pamięci musiałyby być z 3 razy szybsze, żeby to działało sensownie.

prz3mo
29-01-2011, 12:17

Moim zdaniem kwestią czasu jest, że producenci będą pozbywać się luster z puszek.

A podobno Nikon zwołał jakąś konferencję prasową w okolicach marca, czyli pewnie będą chcieli coś pokazać. No bo nie zwołuje się konferencji tylko po to, żeby powiedzieć 'siemka, co słychać'. Może będzie i jakiś kąsek dla nas a nie tylko 36 nowych modeli coolpixów

"siemka, proszę - oto nowe Coolpixy" :-P

Ja już dawno mówiłem, że w okolicach marca będzie następca D700 i nadal mogę się z kimś założyć o to o flaszkę :-P

siona
29-01-2011, 12:38
Moim zdaniem kwestią czasu jest, że producenci będą pozbywać się luster z puszek.

siem, że tak powiem nie zgodzem z tobom :)

jeśli już to nastąpi ewolucja w kierunku luster półprzepuszczalnych i tu ograniczeniem jest czułość matryc. bezlusterkowce mają masę wad, z których 2 największe to AF i lag ...

Jacek_Z
29-01-2011, 12:45
AF - zgoda, na te chwilę. Ale jaki jest powód większego lag w bezlusterkowcu?

siona
29-01-2011, 12:47
to, że to co widzisz na ekraniku już było w realu :)
w zasadzie to nie lag (stricte) ale nie wiedziałem jak to nazwać :)

Seeker
30-01-2011, 12:06
"pytanie po co USB 3.0 ?"

Ano po to miedzy innymi, aby sprzet nie byl przestarzaly juz na starcie.

photoaction
30-01-2011, 19:13
Ach jakby tak jeszcze HDR, panorama i wykrywanie twarzy dali ze zwalnianiem migawki na uśmiech :P

automat do robienia zdjęć? :| kup sobie małpkę.

Grimes
30-01-2011, 23:44
Toć szyderczo to napisałem. W profi sprzęcie takie funkcje to siara hehe.

burz
30-01-2011, 23:46
... i jeszcze kilka programów tematycznych...;)

wer
31-01-2011, 00:14
I koniecznie lcd z przodu, do robienia słitaśnych autoportretów. Z drugiej strony taki D4 będzie ważył z 24-70/2.8 i sabinką 900 prawie 3kg, więc do słitaśnych foci trzeba potrenować na siłowni. Szkoda, że nie będzie lampy wbudowanej, nie będzie można robić już takich fajnych zdjęć w lustrze w łazience :(

Jacek_Z
31-01-2011, 01:13
I koniecznie lcd z przodu, do robienia słitaśnych autoportretów. ..
Szkoda, że nie będzie lampy wbudowanej, nie będzie można robić już takich fajnych zdjęć w lustrze w łazience :(1. będzie do tego odchylany LCD
2. Zapominasz o ISO 204800, wtedy lampa nie będzie potrzebna.
;-)

Grimes
31-01-2011, 08:46
Nie chodzi o ISO. Chodzi o świetny efekt dodawany lampą do słit foci. Fota w lustrze bez lampy to nie to :P

plusfoto
31-01-2011, 14:36
Ta i jak jeszcze dorzucą gejsze to dopiero będzie:)

siona
31-01-2011, 14:51
Ta i jak jeszcze dorzucą gejsze to dopiero będzie:)

biorę, biorę !!!!!!!!!
wezmę nawet 2 !!!!!

tomek20stencel5
31-01-2011, 19:37
Tak tak, gadajcie tu tak sobie, a ktoś z nikona to zauważy, zdecyduje się na to, że trzeba dopasować sprzęt do użytkownika i dostaniecie takie odbajerzone maszynki :D

Michał Jędrak
31-01-2011, 19:59
Albo jeszcze lepiej... Ktoś z Nikona to zauważy i cofną rozpoczęcie produkcji w celu wprowadzenia tych głupot i będziemy musieli czekać na D4 kolejne parę lat :-(

siona
31-01-2011, 21:49
Albo jeszcze lepiej... Ktoś z Nikona to zauważy i cofną rozpoczęcie produkcji w celu wprowadzenia tych głupot i będziemy musieli czekać na D4 kolejne parę lat :-(

eeeeeeeeeeeeeeeee

moment

gejszy mają chyba dosyć ? heh ?

Japanemikaton
31-01-2011, 22:16
pewnie nie będzie miał tyle punktów krzyżowych AF co ma obecny canon

wer
31-01-2011, 22:58

Ale gejsze będą krzyżować gorące spojrzenia z Tobą. To starczy :)

Jacek_Z
01-02-2011, 02:16
Dokładniej którego canona masz na myśli?
Dla mnie istotniejsze od ilości jest to, jak są one rozłożone. No i tu nikon daje ciała, bo po bokach są same liniowe.

prz3mo
01-02-2011, 09:16
siem, że tak powiem nie zgodzem z tobom :)

Spoko, pogadamy za jakieś 3 latka :)

siona
01-02-2011, 10:58
Spoko, pogadamy za jakieś 3 latka :)

mówisz, że D5 będzie bez lustra ? byłoby to bardzo przykre a zarazem zaryzykowałbym stwierdzenie, że byłaby to największa zmiana w fotografii od nastania ery cyfrowej.
moim zdaniem i owszem - lustra zaczną znikać ale od najniższego segmentu. dowodem na to jest cała gama bezlusterkowców skierowana ewidentnie do amatorów o ile nie pstrykaczy od sony.

prezesr
03-02-2011, 13:07
Moim zdanie też coś wypuszczą w najbliższym czasie, w USA o tym jest głośno w ostatnim czasie!

kojot3.0
03-02-2011, 20:54
Mam nadzieje, że będzie miał tyle guziczków co nowy canon :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img690.imageshack.us/img690/3010/newcanon.jpg)

... i ten wskaźnik baterii, po prostu miodzio :D

svn
05-02-2011, 16:59
A ja uważam że D4 będzie takim samym niewypałem jak cała seria od D1 do D3X. Co to za aparaty co nie mają funkcji wykrywania twarzy, programów do zdjęć np. w panoramie i nie robią ostrych zdjęć na całej powierzchni kadru? Nawet proste kompakty sony mają te funkcje i jeszcze video w full HD strzelają. I są mniejsze, poręczniejsze i do tego serwis kosztuje mniej.

A jeśli D4 miałby funkcję wykrywania piersi w kadrze - to byłaby zupełnie inna bajka, wtedy kupiłbym zapas nikonów D4 dla całej rodziny i jeszcze kuzynce na prezent ślubny. A niech tam, bratankowi na chrzciny też bym takiego kupił.

Co wy macie z tym D4 naprawdę nie rozumiem :P

Moim zdanie też coś wypuszczą w najbliższym czasie, w USA o tym jest głośno w ostatnim czasie!

Chór dziewic u Oprah Winfrey też o tym śpiewał niedawno. O dziewiczej Fotografii którą odkryć można tylko przy pomocy Nikona D4 oraz zestawu nasadek na obiektywy powyżej 200mm. Oraz o specjalnym przycisku na obudowie "Call for a virgin" tuż obok przycisku AF-ON :P

Naprawdę, co forum, to mityczny Nikon D4 i Canon 5D Mark III :P

Skibek
05-02-2011, 17:05
A ja uważam że D4 będzie takim samym niewypałem jak cała seria od D1 do D3X. Co to za aparaty co nie mają funkcji wykrywania twarzy, programów do zdjęć np. w panoramie i nie robią ostrych zdjęć na całej powierzchni kadru?
Przecież cała seria Dx ma wykrywanie twarzy, piersi i czego tam sobie życzysz. To się nazywa "pułapka ostrości".
Zdjęcia też są ostre w całym kadrze (jak robisz w hiperfokalnej).
Zdjęcia w panoramie też można robić. Np. Ja ostatnio robiłem w Panoramie Racławickiej i wyszły.

Zanim coś skrytykujesz to przeczytaj ulotkę ;P

wer
06-02-2011, 14:20
Ajćććć, nowy D4 będzie krejzolski, nie znacie się. Będą tryby tematyczne. Autoportret w łazience - wysyła zdjęcie na fotka.pl od razu, portret przy "cudzej" bryce, wysyła zdjęcie na nk. Będzie też można robić miniaturki i wysyłać na twittera.

ryszkut
07-02-2011, 11:59
Ajćććć, nowy D4 będzie krejzolski, nie znacie się. Będą tryby tematyczne. Autoportret w łazience - wysyła zdjęcie na fotka.pl od razu, portret przy "cudzej" bryce, wysyła zdjęcie na nk. Będzie też można robić miniaturki i wysyłać na twittera.

i co, śmieszny jesteś?
daj spokój..

Skibek
07-02-2011, 12:04
i co, śmieszny jesteś?
daj spokój..
Cały ten wątek bym tak podsumował.
W sumie to po to chyba tego typu wątki powstają. ;)

07-02-2011, 12:09
jak sadzicie na jakim poziomie cenowym będzie d4 oraz d800?

Pawel Pawlak
07-02-2011, 12:25
d800 ok 3000$, 4d ok 5000$ (+/-15%) :D

07-02-2011, 12:26
ee to na dwoje babka wróżyła-jak wejdzie d4 to d3s dużo może stanieć jak sadzicie?>

wer
07-02-2011, 13:48
Pytanie czy D4 będzie bliżej d3s czy d3x? Tego jeszcze nikt nie wie. Co do D800 to cena pewnie będzie ok. 30% wyższa niż obecnie D700.

siona
07-02-2011, 17:00
d800 ok 3000$, 4d ok 5000$ (+/-15%) :D

mówisz o cenie w katalogu czy na półce no i za wodą czy w europie ?

Pawel Pawlak
07-02-2011, 17:31
Oczywiście o cenach w usa.

siona
07-02-2011, 17:49
Oczywiście o cenach w usa.

katalog czy półka ?

Jacek_Z
07-02-2011, 18:01
Sądzisz, że to co napisze Paweł będzie do czegoś obligowało firmę Nikon ? :smile:

siona
07-02-2011, 18:31
nie - choć kto wie .... :D

ale to dość różne ceny - więc jestem ciekawa jak prognozuje :)

eskimos
09-02-2011, 15:23
Smiejcie sie, ale tylko patrzec jak jakas firma wypusci puche z wifi i wgranym do menu facebookiem, w telefonach juz to jest wiec tylko patrzec az ktos z marketingowcow dojrzy mozliwosci dla kilkuset milionow uzytkownikow i nie mam na mysli kompaktow bo jakby nie patrzec taki smartfon do przecietnego telefonu to jak 5D do Ixusa.

geryon
09-02-2011, 18:09
wi-fi i aplikacje które od razu pozwolą wrzucać foty na serwery jak najbardziej ok ale FB w profi puchach raczej się nie doczekamy ;p
choć możliwość wrzucenia prosto z puchy słit foci z pozycji na lodzika prosto na fejsika bylały czymś co skłoniłoby córeczki bogatych tatusiów do wyciągnięcia kasy na coś droższego. I biznes się kręci...

Skibek
10-02-2011, 08:32
Smiejcie sie, ale tylko patrzec jak jakas firma wypusci puche z wifi i wgranym do menu facebookiem, w telefonach juz to jest wiec tylko patrzec az ktos z marketingowcow dojrzy mozliwosci dla kilkuset milionow uzytkownikow i nie mam na mysli kompaktow bo jakby nie patrzec taki smartfon do przecietnego telefonu to jak 5D do Ixusa.
Chyba nie ten segment, nie ta grupa docelowa. Takie rzeczy to najwyżej w D5100 (ewentualnie D3128,5).
Zawodowa pucha jest tym lepsza im mniej ma wodotrysków. Poprostu wtedy jest mniej awaryjna (jak czegoś nie ma to się nie popsuje).
Dlaczego UAZy są jednymi z lepszych terenówek? Bo nie ma elektroniki i niepotrzebnych pierdół.
D4 to powinien być taki UAZ (ale z WiFi) ;)

AMI
10-02-2011, 16:12
Wątpię, aby ktoś kto ma profi puchę chciał coś wrzucić na facebooka bez obróbki :) ale bezprzewodowe wrzucanie zdjec na serwer czy na lapka było by czad teraz trzeba sporo za to zapłacić.

Pozdrawiam,
AMI

BlackRoger
10-02-2011, 16:48
Sporo zapłacić za średniej jakości prędkość przesyłu danych. W puszkach profi, szczególnie przy szybkiej reporterce wi-fi lub inny sposób bezprzewodowego przesyłu danych jak najbardziej ma przyszłość.

ryszkut
10-02-2011, 17:46
tylko że kto używa transmiterów ten używa, a komu nie potrzeba ten nie używa. nikonowi nigdy nie będzie się opłacać danie wifi do puszki, tak samo jak stabilizowanego korpusu.
choć ja nadal mam nadzieję że nikon (albo ktoś) zrobi urywającą dupę puszkę z stabilizacją, 60, 25, 24 fps w full hd i dobrą jakością. stawiam na pentaxa, może się menadżerowie obudzą.

Jacek_Z
10-02-2011, 18:32
..nikonowi nigdy nie będzie się opłacać danie wifi do puszki,..Nie bądź taki pewien. Masowo dodane wi-fi będzie tanie. Zresztą skoro dodaje się podobne gadżety do coolpixów to w lustrzankach to też wyląduje.
Są coolipxy z bezprzewodowym wysyłaniem zdjęć. Jest jakiś z projektorem zdjęć. Elektronika jest tania.

Grimes
10-02-2011, 19:31
A co myślicie o dotykowym ekranie? To też coraz popularniejsze. Jakby zdjęli przyciski, to ekran by mógł być większy, normalnie po bokach by były dotykowe przyciski, a przy przeglądaniu zdjęć by dawało fullscreena na 5 calowy wyswietlacz :)

markB
10-02-2011, 20:09
Tyle, że ekran byłby stale usmarowany. Ja nie potrzebuję wielkiego dotykowego ekranu, bo zdjęcia oglądam i obrabiam na normalnym monitorze. Ale być może dotykowce trafią do amatorskich puszek.

Grimes
10-02-2011, 20:22
Z drugiej strony w telefonach też są dotykowe ekrany, też są pomazane a tak bardzo to nie przeszkadza w sumie. Mam tablet PC z dotykowym ekranem i też go ciągle mażę, ale smugi widać tylko jak jest wyłączony. Jak się go używa, to i przy PSie nie przeszkadza to. Kto wie jak to będzie, ale możliwe że na coś takiego się zdecydują. Obstawiam jednak że nie tak prędko i że raczej tak jak zauważyłeś zaczną od amatorskich korpusów.

wer
10-02-2011, 22:03
Same dotykowe raczej nie, ale część ukrytych funkcji dotykowo tak. Klawisze na ekranie są niewyczuwalne.

Cysiu
11-02-2011, 00:07
Miliard megapikseli (przy czym zdjęcia w pełnej jakości ważyłyby tylko jakieś 5MB), filmy w rozdzielczości 10 000 x 10 000 pikseli, 200 kl/s, wbudowany, wysuwany wizjer kątowy, wbudowana ładowarka słoneczna, cała obudowa z włókna węglowego dla zminimalizowania wagi. Obiektyw 10-600mm o krótkiej długości fizycznej, f/0.5 (max f/64), VR III, możliwość przełączania pomiędzy skalami odwzorcowania (6:1, 5:1, 4:1, 3:1, 2:1, 1:1, 1:2, 1:3, 1:4, 1,5, 1:6). Lol. A tak serio to stawiam na 16mpix (24 dla D4x może zostać, po co komu więcej na mały obrazek?), filmy w Full HD z ciągłym AF i natychmiastowym rejestrowaniem, głębszy grip. Ten 51-polowy AF może zostać - tak mi się wydaje. Przechodzenie z Lv do przeglądania od razu, oczywiście. Pewnie małe odświeżenie w wyglądzie. W sumie fajnie byłoby mieć obiektyw taki jak teraz jest 28-300 ale jasny (f/2,8). I do tego VR II, szybkie AF i zawsze ostry obraz. Ale trudno byłoby pewnie o coś takiego.

wywar
11-02-2011, 00:23
jeszcze żeby miało cipkę, potrafiło sprzątać i gotować :D

ryszkut
11-02-2011, 00:36
Nie bądź taki pewien. Masowo dodane wi-fi będzie tanie. Zresztą skoro dodaje się podobne gadżety do coolpixów to w lustrzankach to też wyląduje.
Są coolipxy z bezprzewodowym wysyłaniem zdjęć. Jest jakiś z projektorem zdjęć. Elektronika jest tania.

elektronika JEST tania, ale przyrząd zewnętrzny nikona NIE JEST tani. a chodzi o to żeby zarobić ;)

ryszkut
11-02-2011, 00:38
Miliard megapikseli (przy czym zdjęcia w pełnej jakości ważyłyby tylko jakieś 5MB), filmy w rozdzielczości 10 000 x 10 000 pikseli, 200 kl/s, wbudowany, wysuwany wizjer kątowy, wbudowana ładowarka słoneczna, cała obudowa z włókna węglowego dla zminimalizowania wagi. Obiektyw 10-600mm o krótkiej długości fizycznej, f/0.5 (max f/64), VR III, możliwość przełączania pomiędzy skalami odwzorcowania (6:1, 5:1, 4:1, 3:1, 2:1, 1:1, 1:2, 1:3, 1:4, 1,5, 1:6). Lol. A tak serio to stawiam na 16mpix (24 dla D4x może zostać, po co komu więcej na mały obrazek?), filmy w Full HD z ciągłym AF i natychmiastowym rejestrowaniem, głębszy grip. Ten 51-polowy AF może zostać - tak mi się wydaje. Przechodzenie z Lv do przeglądania od razu, oczywiście. Pewnie małe odświeżenie w wyglądzie. W sumie fajnie byłoby mieć obiektyw taki jak teraz jest 28-300 ale jasny (f/2,8). I do tego VR II, szybkie AF i zawsze ostry obraz. Ale trudno byłoby pewnie o coś takiego.

bez obrażania innych powiem tylko:

jak nie masz co mówić to nie mów, proszę

prz3mo
11-02-2011, 00:46
nikonowi nigdy nie będzie się opłacać danie wifi do puszki, tak samo jak stabilizowanego korpusu.

Na szczęście jest coś takiego jak konkurencja :) Nawet jeśli dana firma się przed czymś broni rękami i nogami to przeważnie konkurencja wymusza pewne działania. Niech tylko jakiś producent dla coś takiego do puszek i dalej już pójdzie samo....

ryszkut
11-02-2011, 00:51
ale tak się składa że nikon w pewnym segmencie konkurencji nie ma.
no chyba że uważamy 1DmkIV za konkurencję dla d3s, ale to żadna konkurencja. każdy kto może przesiada się na nikona

prz3mo
11-02-2011, 00:59
no chyba że uważamy 1DmkIV za konkurencję dla d3s, ale to żadna konkurencja. każdy kto może przesiada się na nikona

Ja nie miałem na myśli tylko korpusów jednocyfrowych. Wprowadzenie w-fi może zacząć się w niższym segmencie (i postępować), jak choćby video w DSLR.

Jacek_Z
11-02-2011, 01:11
no chyba że uważamy 1DmkIV za konkurencję dla d3s, ale to żadna konkurencja. każdy kto może przesiada się na nikonabardzo odważne (i nieuprawnione) stwierdzenie.

sokrates
11-02-2011, 09:39
jeszcze żeby miało cipkę, potrafiło sprzątać i gotować :D

gotować i sprzątać potrafię, ale kupuję :-)

eskimos
11-02-2011, 09:57
To video też ma swoje minusy, na marcowych mistrzostwach w narciarstwie, w Oslo, wstawili zapis że akredytowany fotograf nie może nagrywać filmów i co śmieszniejsze nie wolno robić animacji z serii zdjęć. Ciekawe kto pierwszy wpadnie na pomysł że fotograf dyskryminuje kamerunow, wcale by mnie to nie zaskoczyło, już lepsze akcje bywały.

AMI
11-02-2011, 11:13
Na szczęście jest coś takiego jak konkurencja :) Nawet jeśli dana firma się przed czymś broni rękami i nogami to przeważnie konkurencja wymusza pewne działania. Niech tylko jakiś producent dla coś takiego do puszek i dalej już pójdzie samo....

Zgadzam się :) konkurencja to moc, monopol katastrofa no chyba, że wódka się kończy to wybawienie ;).
Co do przyszłości, Offtop jestem ciekaw jak się rozwinie gadżet jaki widzialem ostatnio w coolpixie z S1000pj czyli projektor :) czy to ma szanse przejść do lustrzanek?

Pozdrawiam,
AMI

Sendilkelm
24-02-2011, 10:41
http://nikonrumors.com/2011/02/23/nikon-d4-to-support-light-peak.aspx

docxxx
24-02-2011, 11:07
Biały? I taki niekształtny? Nawet widać, że AF szwankuje, szumi i ma hotpixele na wysokich czulosciach :(

adamz
24-02-2011, 18:55
z ostatnich newsow odnosnie d4 - podobno ma byc jako pierwszy z nowym portem thunderbolt, jezeli bedzie to prawda to liczba portow powinna sie zmniejszyc o jeden, no i ciekawe czy karty wyrobia z predkoscia

siona
24-02-2011, 21:25
jezeli bedzie to prawda to liczba portow powinna sie zmniejszyc o jeden

mógłbyś rozwinąć ?

JK
25-02-2011, 09:49
z ostatnich newsow odnosnie d4 - podobno ma byc jako pierwszy z nowym portem thunderbolt, jezeli bedzie to prawda to liczba portow powinna sie zmniejszyc o jeden, no i ciekawe czy karty wyrobia z predkoscia
To rzeczywiście najważniejsza cecha nowego korpusu - zmniejszenie liczby portów o jeden. Bez takiego zmniejszenia liczby portów nie będzie sukcesu, bo reszta się przecież nie liczy, tylko te porty. Ale niestety będzie problem wtedy, kiedy liczba portów zmniejszy się do zera. To będzie koniec. Nowych puszek już nie będzie, bo nie da się nadal zmniejszać liczby portów. ;)

Widzicie, jak bezsensowne są takie gdybania? Może lepiej spokojnie poczekać? ;)

adamz
25-02-2011, 10:02
JK - nie pisze ze jest to najwazniejsza cecha nowego korpusu i nierozumiem Twojego sarkazmu. Moze dla Ciebie transfer plikow prosto z body nie ma sensu dla mnie ma i zapewniam Cie, ze dla sporej liczby osob tez. Nie wszyscy strzelaja zdjecia w jpg'ach w plenerze. W chwili kiedy pracuje sie w studio - portret, packshoty, itp, zakladajac dodatkowo ze nowe body = wieksza ilosc MPx = wiekszy plik to czas w jakim plik wedruje z body do kompa powinien dazyc do zera - o usb tego niestety powiedziec nie mozna. Co do plotkowania, to wiesz jakbym pisal to w inny topicu to zgoda ale pisze jak moze nie zauwazyles w "Spekulacje o hipotetycznym D4".

siona - rozwijam, w tej chwili mamy 5 portow: USB, mic, a/v out, DC IN, hdmi. z nowym portem spokojnie mozna zamienic USB oraz hdmi na jeden. mini display port jest wpelni kompatybilny z hdmi (wystarczy odpowiedni kabel), thunderbolt jest w pelni kompatybilny z mini display port, znaczy thunderbolt jest w pelni kompatybilny z hdmi. USB bedzie mozliwe do uzyskania poprzez adapter do thunderbolta (przynajmniej tak pisze intel).

JK
25-02-2011, 10:17
JK - nie pisze ze jest to najwazniejsza cecha nowego korpusu i nierozumiem Twojego sarkazmu. ......

Nie widzisz, że to wszystko, co się tu wypisuje jest bezsensownym biciem piany? To są niestety tylko jakieś brednie, bez żadnego pokrycia. Tu można napisać wszystko, co do głowy przyjdzie - nawet najgłupszą głupotę ;). Wszystko się wyjaśni, jak będzie specyfikacja, a dziś nie ma nawet wiarygodnego terminu opublikowania tej specyfikacji, a wy już kilka miesięcy bijecie te pianę. Teraz rozumiesz?

adamz
25-02-2011, 11:47
Jacku rozumiem, ze jest to bicie piany, ale czasmi takie bicie piany jest fajnym odreagowaniem na swiat nas otaczajacy. Nikt Ci nie kaze brac udzialu w biciu tej konkretnej piany, ale nie miej do innych pretensji, ze ktos sobie taka piane pobic lubi w miejscu do tego stworzonym.

JK
25-02-2011, 12:12
Nie mam. Gdybym miał, to bym działał w kierunku zamknięcia takich wątków, ale jak widac tego nie robię.

Dziwi mnie tylko, po co ludzie wypisują tu różne bzdury. Gdyby jeszcze konstruktorzy Nikona to czytali, to może jakiś sens takich watków by był, ale nie czytają, nie znają polskiego ;). Zapewniam was, że to coś (czyli ten wasz D4) już dawno jest zaprojektowany, już przygotowano dla niego oprogramowanie, zapewne już jest po pierwszych testach, być może już dawno rozpoczęto przygotowania do jego produkcji. Tego nie robi się w tydzień, czy w miesiąc. Proces projektowania nowego wyrobu, szczególnie z półki Pro trwa dłużej, niż niejednemu się wydaje.

kondziu
25-02-2011, 13:22
Niestety ale mi też nie podoba się bicie piany w wątkach tak obleganych przez czekających na nowości forumowiczów.
Tylko jest wprowadzany zamęt i już sam nie wiem czego się spodziewać, kiedy itp.

siona
25-02-2011, 14:44
siona - z nowym portem spokojnie mozna zamienic USB oraz hdmi na jeden. mini display port jest wpelni kompatybilny z hdmi (wystarczy odpowiedni kabel), thunderbolt jest w pelni kompatybilny z mini display port, znaczy thunderbolt jest w pelni kompatybilny z hdmi. USB bedzie mozliwe do uzyskania poprzez adapter do thunderbolta (przynajmniej tak pisze intel).

otóż widzisz DP i HDMI to 2 zupełnie różne standardy - niekompatybilne - oczywiście są przejściówki ale to nie jest tak jak z HDMI i DVI. TB też nie jest wstecznie kompatybilny z USB 2.0

adamz
25-02-2011, 15:23
siona ja nie pisze o DP ze jest kompatybilny z USB ale ze TUnderbolt jest, bo przez adapter jest

siona
25-02-2011, 17:47
a ja, że DP i HDMI nie są oraz, że TB i USB też nie są - to że można je połączyć przejściówkami (w zasadzie konwerterami) nic nie zmienia

madburn
25-02-2011, 19:31
puszka jest duza to co tak oszczedzasz na portach ?
USB musi byc bo to podstawowa komunikacja
HDMI - predzej podepniesz sie pod HDMI i TV (odpinajac np sat czy BD) niz DisplayPortem - ktory powstal chyba po to zeby ludziom zycie utrudnic ( w firmie widze to ze w krotkim okresie czasu laptopy nawet tej samej serii przeszly z HDMI na DP - i wszystkow bombki strzelil - oczywiscie mozna sobie kupic odpowiedni kabel - ale a) trzeba go dokupic b) specjalne kable maja dziwna tendencje do bycia zgubionymi/zapomnianymi gdy sa potrzebne

i bron Boze zadnych miniUSB z A/V - co producent to ma inne zlacze - potem w gosciach chesz sie zapiac do kompa/tv to bida
ja wiem ze kabelki mozna nosic - mozna tez 52" plazme na plecach tachac

a adaptery ? to chyab nie wypada nawet w lustrzance dla amatora :P

Michał Jędrak
25-02-2011, 21:38
Niestety problem leży w tym, że każda firma ciągnie w swoją stronę. Każda firma chciałaby stworzyć jakiś standard, żeby potem brać kasę za jego używanie. Tak robiło Sony ze swoimi durnymi memory stick. Na szczęście zmiękli i przeszli na SD. Któraś też forsowała karty smar media itd... Gdyby firmy stworzyły jeden port i się jego trzymały, to byłoby dobrze. Na przykład 16 pinów spokojnie by załatwiło komunikację USB, audio, video, HDMI, zasilanie itd. w jednej wtyczce. Ale będzie pewnie jak zawsze: dziesiątki kabli, każda firma se swoim protokołem transmisji i ogólny bałagan.

wywar
26-02-2011, 05:34
mz następca D3/D3s nie nadejdzie prędko. Pucha ma praktycznie wszystko co reporterowi się wyśniło. Fajnie by było gdyby wyszło coś na cropie (jakiś D3xs) z 18mpix i szumami d3s. D4 czy tam D5 musi przynieść ze sobą jakąś rewolucje w stajni na miarę D3 i FX. Może to byś jakieś patent, który wyeliminuje lustro i dzięki temu pucha będzie bezszelestna :D

Jacek_Z
26-02-2011, 11:46
..Może to byś jakieś patent, który wyeliminuje lustro i dzięki temu pucha będzie bezszelestna :DGdyby jeszcze wsadzili migawkę elektroniczną/hybrydową to ewentualnie mógłby być bezszelestny :)

wywar
26-02-2011, 15:35
(..) mógłby być bezszelestny :)
no i mz to będzie rewolucja godna następcy d3(s)

wosik
27-02-2011, 22:41
można by w ogóle z następcy D3(s) wywalić lustro i zrobić z niego bezlusterkowca...nieee to głupie, jak dla mnie to powinien kłapać i to z finezją i gracją na jaką przystało w lustrach Nikona

deep
28-02-2011, 22:31
albo zamiast klapania lustra będzie do wyboru rodzaj dźwięku migawki: D3, D70 (ci co mieli to wiedzą o co chodzi :)), nokia itp.

wywar
28-02-2011, 22:45
(..) z finezją i gracją na jaką przystało w lustrach Nikona
do tego gumy nadal powinny puchnąć i odpadać jak przystało na lustro Nikona :D Tradycja zobowiązuje :D

KUBACZ
01-03-2011, 11:14
Byleby miał większą matryce od nowego Sony Ericsona (17,7mpx). Bo ten telefon ma kosztować 2000 wiec będzie potężną konkurencją

A tak na poważnie to jest jedna rzecz której bym chciał od D4 :) PRzyziemnej ceny ;)

JK
01-03-2011, 11:19
To masz jak w banku. :mrgreen:

Dex
01-03-2011, 21:01
Cena będzie bardzo przyziemna :mrgreen: jak sie ją zobaczy to sie padnie na glebe :D

Mariusz888
02-03-2011, 00:29
Nie prawda - przecież będzie "tylko" 2x drożej niż D3s ;)

Desperados
03-03-2011, 18:40
http://fotoblogia.pl/2011/02/28/ultraszybka-technologia-thunderbolt-trafi-do-nowych-lustrzanek CZy to juz było ;> ?

AMI
04-03-2011, 10:32
Nikon powinien ( Nie powiem że na pewno, bo na pewno to wiadomo co ) w następne aparaty wrzucić bezprzewodowe wyzwalanie lamp błyskowych. Skoro Canon wrzucił to w entry level (600D) to Nikon też to zrobi :).

Pozdrawiam,
AMI

kakersik
04-03-2011, 11:45
Nikon powinien ( Nie powiem że na pewno, bo na pewno to wiadomo co ) w następne aparaty wrzucić bezprzewodowe wyzwalanie lamp błyskowych. Skoro Canon wrzucił to w entry level (600D) to Nikon też to zrobi :).

Pozdrawiam,
AMI

Może źle Cię zrozumiałem, ale przecież Nikon ma CLSa. Canon 600d działa chyba na tej samej zasadzie - wyzwala za pomocą wbudowanej lampy. A że jednocyfrowe nikony nie posiadają takowej to już inna historia. Chyba, że masz na myśli jakiś radiowy CLS.

AMI
04-03-2011, 14:14
Może źle Cię zrozumiałem, ale przecież Nikon ma CLSa. Canon 600d działa chyba na tej samej zasadzie - wyzwala za pomocą wbudowanej lampy. A że jednocyfrowe nikony nie posiadają takowej to już inna historia. Chyba, że masz na myśli jakiś radiowy CLS.

kakersik, masz racje, trochę nie jasno się wyraziłem i trochę pokręciłem :) oczywiście Cannon dał zapewne coś podobnego co ma Nikon czyli ala CLS. Mi chodziło o jakieś wbudowane radio w nowych nikonach, do którego dokupujesz adapter i mozesz wyzwolić każdą lampę np. do 100 metrów.

Pozdrawiam,
AMI

stig
04-03-2011, 14:26
kakersik, masz racje, trochę nie jasno się wyraziłem i trochę pokręciłem :) oczywiście Cannon dał zapewne coś podobnego co ma Nikon czyli ala CLS. Mi chodziło o jakieś wbudowane radio w nowych nikonach, do którego dokupujesz adapter i mozesz wyzwolić każdą lampę np. do 100 metrów.Tez o tym marze od jakiegos czasu i ni cholery nie moge pojac, dlaczego to jeszcze nie powstalo. Do tego nowa seria lamp, do ktorych nie trzeba byloby nic podlaczac i jest CUDNIE! :) Chociaz -- na pewno juz to w lbach (a nawet rozrysowanych projektach) maja od dawna (i Canon zapewne tez), tyle tylko, ze ficzery trzeba stopniowac. Co 2 lata 1 nowy wynalazek, bo gdyby sie wypsztykali ze wszystkiego co juz przez CADy przeszlo, to przez conajmniej kilka lat nie mieliby na czym trzepac kasy. :(

AMI
04-03-2011, 15:25
Tez o tym marze od jakiegos czasu i ni cholery nie moge pojac, dlaczego to jeszcze nie powstalo. Do tego nowa seria lamp, do ktorych nie trzeba byloby nic podlaczac i jest CUDNIE! :) Chociaz -- na pewno juz to w lbach (a nawet rozrysowanych projektach) maja od dawna (i Canon zapewne tez), tyle tylko, ze ficzery trzeba stopniowac. Co 2 lata 1 nowy wynalazek, bo gdyby sie wypsztykali ze wszystkiego co juz przez CADy przeszlo, to przez conajmniej kilka lat nie mieliby na czym trzepac kasy. :(

Dokładni, nie zdziwił bym się gdyby dwóch CFO nikon i canona siadało sobie przy sake i ustalali to wiesz Ty teraz wchodzisz z tym ficzerem a ja z tym a tamte zostawiamy na następny rok itd.:)

Pozdrawiam,
AMI

siedemczwartych
05-03-2011, 13:46
tylko czy teraz pan z sony sie nie dołacza?
Albo napędza stracha panom z N i C i juz nie jest tak kolorowo, że sobie zaplanujemy to czy owo.

michal.dobinski
05-03-2011, 19:50
wydaje mi się, że w erze taniego radia można byłoby wbudować w korpus wyzwalanie radiowe
edycja poprzez menu
a do tego oczywiście systemowy radiowy nadajnik - jako dodatkowe, bardziej manualne urządzenie

wasilewk
05-03-2011, 19:55
Dokładni, nie zdziwił bym się gdyby dwóch CFO nikon i canona siadało sobie przy sake i ustalali to wiesz Ty teraz wchodzisz z tym ficzerem a ja z tym a tamte zostawiamy na następny rok itd.:)
...

A między nimi przy stole siedzi właściciel obu firm (Canona i Nikona) i to on ustala kolejność...

Pzdr.

Duszek
05-03-2011, 20:02
trochę przykre to wszystko - sprawdzając godzinę patrzymy na komórkę, aparat ma robić zdjęcia ale niedługo pewnie tylko jako opcja, bo powinien mieć wifi, life view, gps, telefon, odbierać programy TV, być tani i plastikowy, używalne ISO min.3200, matryca 16 mpx, full HD i ch..wie co jeszcze..........

05-03-2011, 20:30
nie sadze żeby iso sie pogorszyło z nadejściem d800/d4 wręcz będzie lepsze od d3s mimo większej ilości pxów.
Mogę się założyć , ze tak będzie

Jacek_Z
05-03-2011, 22:23
nie sadze żeby iso sie pogorszyło z nadejściem d800/d4 wręcz będzie lepsze od d3s mimo większej ilości pxów.
Mogę się założyć , ze tak będzieMożesz wymienić aparaty w których powiększenie ilości MPx w stosunku do poprzedniego modelu przełożyło się na mniejsze szumy? Pomiń przejście z CCD na CMOS. Za to możesz się nie ograniczac do nikona, a wskazywać także canony i inne systemy.
Ja znam tylko kilka takich przypadków, a aparatów są dziesiątki modeli. Czyli generalnie to nie ma takiej zalezności. Najczęściej szumy pozostają na dość podobnym poziomie.
Zmianę o 1/3 EV traktuję jako cos tak mało istotnego, że szkoda o tym pisac.

adamz
05-03-2011, 23:43
ja tez obstaje przy tym, ze MPx pojda w gore, ale szumy sie nie poprawia, mam tylko nadzieje, ze nie pojda w dol

Lerain
06-03-2011, 00:06
A u bukmachera można już stawiać ile % szumu będzie na iso 128000?

stig
06-03-2011, 01:28
Mogę się założyć , ze tak będzieA ja nie bylbym tego taki pewny. D80 (D200) na ten przyklad, szumil bardziej niz D70. Co prawda skok ilosci pikseli procentowo byl spory (6 vs 10), niemniej (wg mnie) nawet nie utrzymano takiego samego poziomu, a co dopiero mowic o poprawie. Zmiana technologii (CCD -> CMOS) poprawila nieco sytuacje (D300), a dopiero dodatkowo wieksza fizycznie matryca (D700) okazala sie mala rewolucja. Tak wiec nie bylbym przekonany, ze z szumami (przy wiekszej ilosci pikseli) bedzie lepiej. Jesli kolejna 1-cyfrowka bedzie miala faktycznie wieksza ilosc pikseli -- powiedzmy te 16 milionow, to poziomu szumow spodziewalbym sie raczej na poziomie D3 niz D3S. W takiej sytuacji zmiana D3 na tego hipotetycznego D4 -- dla mnie przynajmniej -- bedzie kompletnie nieracjonalna, bo 16 vs. 12, praktycznie nic nie wnosi do ilosci detalu.

wer
06-03-2011, 03:32
Zmiana D90, D300s (ta sama matryca) na D7000 i jednak szumu ubyło, a Mpix przybyło. Technologia idzie naprzód szybko. Poza tym wszyscy już zapomnieli jak było na analogach, ISO400 to była wysoka czułość, ISO 800 to już było wyjątkowo, zadania specjalne ISO 1600 czy 3200 ale z ziarnem grochu, a nie maku. Wszyscy robili na ISO 100 - 200 i nie było specjalnych narzekań. Teraz są narzekania, że jest widoczny szum przy ISO 12800.

pastwisko
06-03-2011, 04:26
Teraz są narzekania, że jest widoczny szum przy ISO 12800.

Bo wiesz, teraz to jest na zasadzie: mam takie iso to ma być używalne i już - w końcu za to płacę. A jak szumi to jest wpadka producenta i wielka porażka, a nie naturalna kolej rzeczy jak w przypadku filmu gdzie masz coś za coś.

06-03-2011, 10:56
Możesz wymienić aparaty w których powiększenie ilości MPx w stosunku do poprzedniego modelu przełożyło się na mniejsze szumy? Pomiń przejście z CCD na CMOS. Za to możesz się nie ograniczac do nikona, a wskazywać także canony i inne systemy.
Ja znam tylko kilka takich przypadków, a aparatów są dziesiątki modeli. Czyli generalnie to nie ma takiej zalezności. Najczęściej szumy pozostają na dość podobnym poziomie.
Zmianę o 1/3 EV traktuję jako cos tak mało istotnego, że szkoda o tym pisac.

d90 na d7000 i doszedł d3100 z niskimi szumami

Jacek_Z
06-03-2011, 11:59
Zmiana D90, D300s (ta sama matryca) na D7000 i jednak szumu ubyło, a Mpix przybyło.

d90 na d7000 i doszedł d3100 z niskimi szumami
Pisałem, by pominąć zysk o 1/3 EV. Jak sobie czytam to kwestionowane jest to, czy szum jest mniejszy w D7000 czy nie. Więc żadnego wyraźnego skoku jakości w tym elemencie nie ma.

..Poza tym wszyscy już zapomnieli jak było na analogach, ISO400 to była wysoka czułość, ISO 800 to już było wyjątkowo, zadania specjalne ISO 1600 czy 3200 ale z ziarnem grochu, a nie maku. Wszyscy robili na ISO 100 - 200 i nie było specjalnych narzekań. Teraz są narzekania, że jest widoczny szum przy ISO 12800.Nie zapomniałem jak to było za analoga. Szum to ja widzę przy ISO 1600, a co dopiero na 12.800

06-03-2011, 12:29
a rozpiętość totalna...

docxxx
06-03-2011, 12:31
Poza tym wszyscy już zapomnieli jak było na analogach, ISO400 to była wysoka czułość, ISO 800 to już było wyjątkowo, zadania specjalne ISO 1600 czy 3200 ale z ziarnem grochu, a nie maku. Wszyscy robili na ISO 100 - 200 i nie było specjalnych narzekań. Teraz są narzekania, że jest widoczny szum przy ISO 12800.

Ale to jest glupie gadanie: "bo za czasow analoga nikt nie narzekal". W takim razie pokaz mi zdjecia z analoga z ciemnej hali (wrecz salki), gdzie II-ligowi tenisisci stolowi rozgrywaja mecze. Parametry: ISO 3200, f/2.8, 1/250 wystarcza na tyle, ze trzeba podbijac expozycje jeszcze o ok. 2/3 w postprocessie.
Sa pewne sytuacje w pracy fotografa, ze potrzeba wysokich czulosci i koniec. Chocbys nie wiem jak sie naginal, czasami nie zrobisz zdjecia na ISO 400.

wer
06-03-2011, 22:16
Ale to jest glupie gadanie: "bo za czasow analoga nikt nie narzekal". W takim razie pokaz mi zdjecia z analoga z ciemnej hali (wrecz salki), gdzie II-ligowi tenisisci stolowi rozgrywaja mecze. Parametry: ISO 3200, f/2.8, 1/250 wystarcza na tyle, ze trzeba podbijac expozycje jeszcze o ok. 2/3 w postprocessie.
Sa pewne sytuacje w pracy fotografa, ze potrzeba wysokich czulosci i koniec. Chocbys nie wiem jak sie naginal, czasami nie zrobisz zdjecia na ISO 400.

Tylko kilka lat temu nie było takich możliwości albo były tak drogie, że nikt prawie z tego nie korzystał. Zamiast się cieszyć, że można robić zdjęcia na wysokim ISO wszyscy narzekają, że tutaj trochę szumu, że DR spadł. Pod względem ISO i DR dostajemy coraz więcej. Nie ma co narzekać, 6 lat temu za matryce z takim szumem jak dziś większość zawodowców dałoby się pochlastać, nie wspominając o ISO. 3 lata temu ISO 6400 to wydawało się kosmicznie dużo.

morzon
06-03-2011, 22:35
6 lat temu za matryce z takim szumem jak dziś większość zawodowców dałoby się pochlastać, nie wspominając o ISO. 3 lata temu ISO 6400 to wydawało się kosmicznie dużo.

No ale... co z tego? Mamy się cieszyć, bo 6 lat temu tego nie mieli?

06-03-2011, 22:42
Pisze wam że iso 6400 w następnych generacjach będzie czyściuchne ;-)

docxxx
06-03-2011, 23:25
No ale... co z tego? Mamy się cieszyć, bo 6 lat temu tego nie mieli?
No właśnie o tym mówię. "Bo kiedyś to..."

Jacek_Z
07-03-2011, 00:19
Rozróżnijmy kilka spraw.
1. kiedyś to ... owszem, kiedyś tak było. Czy ktoś pisze, że kiedyś było lepiej jesli chodzi o wysokie ISO ? Nie widzę takich wypowiedzi.
2. Powątpiewam w widoczny zysk w postaci sporego przyrostu megapikseli i jednoczesnemu widocznemu obniżeniu szumów. Mam ku temu podstawy, bo praktyka pokazuje, że taka poprawa następuje bardzo powoli. W nikonie mieliśmy w międzyczasie 2 rewolucje, co zaciemnia nam sprawę. Jedna to przejście z CCD na CMOS, druga to pojawienie się FX, z wiele większymi pikselami niż w DX. Mieliśmy spore przyrosty jakości. Ale ... to było. Teraz będzie pomalutku.
Przesledźcie sobie zyski na szumach w canonie, na body które zawsze miały CMOSa i cropa. Np serię od 20D do 60D. Ile lat musiało minąć by osiagnąć taka poprawę? I jaka ona jest wielka? Niezaprzeczalnie jest. Ale przeskok o jedną generację nie był w tych przypadkach powalający na kolana. Delikatnie mówiąc. Bo czasami kwestionowano, czy w ogóle był.
Sorry, że tak studzę entuzjazm, ale bez po co pompować tak balon oczekiwań?

Pawel Pawlak
07-03-2011, 14:27
Dla mnie istotna poprawa iso to 2EV w zakresie is3200-12800 względem tego co ma d3/d700 (czyli 12800 takiej jakości jak 3200 w d3/d700). Jeśli będzie 1EV lepiej i 24 zamiast 12mpix też będę zadowolony... to byłaby porpawa przy której pewnie poważnie rozwzwazyłbym zakup za wzgledu na obrazek.
Ale są też inne aspekty które mogłyby mnie łaskotać ;) Odchylany wyświetlacz + LA z genialnym AFem + punkty AF rozmieszczone lepiej niż obecnie w d300 + gigantycznhy bufor RAWów ;)

docxxx
07-03-2011, 14:48
Dla mnie rozmieszczenie AF jest bardzo dobre i tak na myslac na sile, co by tu poprawic, doszedlem do wniosku, ze chcialbym jeszcze posredni wybor miedzy 11 a 51 punktow, np. te 20 i to nie tylko w centrum, ale zozsiane po calym kadrze.

Jacek_Z
07-03-2011, 15:11
Dla mnie rozmieszczenie AF jest bardzo dobre .Tu sie nie zgodzę. Jak ko ma D300 to OK, ale na body FX - nie ma rewelacji. Bardzo brakuje punktów po bokach, a te co są - sa liniowe, mniej czułe.

docxxx
07-03-2011, 15:18
Oj sory, mialem dopisac, ze oczywiscie w D300.

JK
07-03-2011, 15:23
...na body FX - nie ma rewelacji. Bardzo brakuje punktów po bokach, a te co są - sa liniowe, mniej czułe.

Ile razy jeszcze będziesz to pisał? Tylko w tym wątku napisałeś to już chyba z 10 razy. Może jednak wystarczy, bo to powoli zaczyna przechodzić w jakąś chorobliwą obsesję. ;-)

Pawel Pawlak
07-03-2011, 15:32
JK nie bądź zdziwiony ;) Ten wątek ciągnie się już tak długo, że można zapomnieć co się pisało. W tak długim czasie, można nawet zmienić zdanie ;) A jeśli coś komuć bardzo przeszkadza, to samo cisnie się na usta/palec ;)
Dla mnie w rozkład AFów w d300 (tym bardziej w d700) jest także za ciasny - pomimo że kryje największą część kadru ze wszystkich DSLRów. Robię zdecydowanie więcej kadrów poziomych, staram się uzyskać jak najniższą perspektywę, a wtedy okazuje się że dolne pkt AF są za wysoko.

JK
07-03-2011, 15:48
Ale ile razy można to samo w kólko powtarzać?
Nikt z nas nie jest władny, zeby to zmienić, więc całe to bicie piany nie ma sensu.
Piszcie bezpośrednio do Nikona. ;-)

Jacek_Z
07-03-2011, 22:36
Ile razy jeszcze będziesz to pisał? Paweł ma rację, zapomniałem. A dopisałem tylko dlatego, że temat poruszył docxxx :)

Dla mnie rozmieszczenie AF jest bardzo dobre.Tylko, że to są rozważania o D4, a nie o cropowych body (patrz temat), więc po co piszesz odnosząc się do D300? No i widzisz, przez ciebie mi się dostało :wink:

JK - to jest wątek życzeniowy. Bicie piany. Konkrety to są w watkach o D3, D2 - tych body, które sa na rynku itd.

alan85
07-03-2011, 23:19
Jak spekulacje to spekulacje na max'a. Ja marzę o takim D3h
Na rynku widzę jeszcze miejsce na body budy Dx (wielki wizjer, akumulatorem na 2500-3000 pstryków, praca w błocie) z matrycą DX, coś jak w D7000 (16mln pikseli), ale przeprogramowaną, na wyższe ISO, buforem na 100 RAWów, 9-11kl/sek.

i cena w okolicy 7000,-
Jak marzyć to marzyć :)

07-03-2011, 23:24
Jak spekulacje to spekulacje na max'a. Ja widzę miejsce jeszcze dla D3h
Na rynku widzę jeszcze miejsce na body budy Dx (wielki wizjer, akumulatorem na 2500-3000 pstryków, praca w błocie :) ) z matrycą DX, coś jak w D7000 (16mln pikseli), ale przeprogramowaną, na wyższe ISO, buforem na 100 RAWów, 9-11kl/sek.

i cena w okolicy 7000,-

to już są wymysły nie marzenia ;-)

tak zapowiadano premiery luty/marzec a tu wielkie nic i nawet za bardzo przecieków konkretnych nie ma echh człowiek przed sezonem chciałby coś kupić a tu chyba będzie musiał jeszcze wybrać 12 mpx

alan85
07-03-2011, 23:27
avatarr, Chodzi mi o samą ideę D"jednocyfrowego" na DXie, pomarzyć mi nikt nie zabroni. :)

Skibek
07-03-2011, 23:29
Jak spekulacje to spekulacje na max'a. Ja marzę o takim D3h
Na rynku widzę jeszcze miejsce na body budy Dx (wielki wizjer, akumulatorem na 2500-3000 pstryków, praca w błocie) z matrycą DX, coś jak w D7000 (16mln pikseli - może 18 ), ale przeprogramowaną, na wyższe ISO, buforem na 100 RAWów, 9-11kl/sek.

i cena w okolicy 7000,-
Moje D300 na En-El4 (czy jak mu tam) robi 4000-4500 pstryków, więc nie wiem po co się cofać.
W błocie też robiłem ;)
Matryca "DX" w profesjonalnym D3...? Hm... A może jeszcze CCD, albo co tam - na kliszę go!
Jeszcze na wyższe ISO? Ludzie, niedługo zer zabraknie, żeby ISO określić ;)
100 rawów już wchodzi do D3s, a i 11klatek jest.

07-03-2011, 23:31
czego brakuje w d3s co może być w d4? jak sadzicie bedzie polepszenie iso mi sie wydaje ze o 2 ev bedzie tylko w d4 d800 bedzie juz na poziomie d3s tak sie mi wydaje, choc wolałbym nie bo chce kupic d3s ;-)
ostawiam koło 24 mpx, odchylany lcd, filmy hd z af, iso w pełni uzywalne czyste na 6400, 2 sloty CF i SD

stig
07-03-2011, 23:33
ISO niech bedzie tych samych wartosci jak teraz. Ino niech nie szumi! :) Jesli kiedys 12800 osiagnie poziom relacji "szum-detal" jaki jest przy ISO 800 w D3, to juz nic wiecej (moze oprocz przelacznika w aparacie – „12 / 48 MPx”) potrzebne nie bedzie. ;)

alan85
07-03-2011, 23:41
A mi chodzi o taki DXowy "ścigacz sportowy", w cenie nisko-czterocyfrowej .
Taki D2h (wiem D2h on był wtedy droższy) na miarę naszych czasów - jak mawiali w Misiu :)

docxxx
08-03-2011, 00:03
Paweł ma rację, zapomniałem. A dopisałem tylko dlatego, że temat poruszył docxxx :)

Tylko, że to są rozważania o D4, a nie o cropowych body (patrz temat), więc po co piszesz odnosząc się do D300? No i widzisz, przez ciebie mi się dostało :wink:

Ale mi chodzilo o takie rozmieszczenie punktow AF w D4, jak w D300, wiec dalej jest na temat. Ba, jak Pawel dobrze zauwazyl, gorne/dolne punkty w D300 sa wciaz za daleko od brzegow matrycy ;)

prz3mo
08-03-2011, 00:15
Jesli kiedys 12800 osiagnie poziom relacji "szum-detal" jaki jest przy ISO 800 w D3, to juz nic wiecej (moze oprocz przelacznika w aparacie – „12 / 48 MPx”) potrzebne nie bedzie. ;)

taaa.... z pewnością :lol:

Sendilkelm
08-03-2011, 09:53
to już są wymysły nie marzenia ;-)

tak zapowiadano premiery luty/marzec a tu wielkie nic i nawet za bardzo przecieków konkretnych nie ma echh człowiek przed sezonem chciałby coś kupić a tu chyba będzie musiał jeszcze wybrać 12 mpx
Ostatnie przecieki mówią, że w marcu zaprezentowany będzie d5100, a następcy 300,700 i 3 wrzesień/październik. I to już dosyć dawno o tym w internecie było.

ISO niech bedzie tych samych wartosci jak teraz. Ino niech nie szumi! :) Jesli kiedys 12800 osiagnie poziom relacji "szum-detal" jaki jest przy ISO 800 w D3, to juz nic wiecej (moze oprocz przelacznika w aparacie – „12 / 48 MPx”) potrzebne nie bedzie. ;)
:) Zawsze się znajdzie ktoś, kto w ciemnej piwnicy będzie chciał zrobić zdjęcie koloru ścian (bez lampy), a promienie słoneczne uchwycić w nocy.

harb
08-03-2011, 22:09
JK nie bądź zdziwiony ;) Ten wątek ciągnie się już tak długo, że można zapomnieć co się pisało. W tak długim czasie, można nawet zmienić zdanie ;) A jeśli coś komuć bardzo przeszkadza, to samo cisnie się na usta/palec ;)
Dla mnie w rozkład AFów w d300 (tym bardziej w d700) jest także za ciasny - pomimo że kryje największą część kadru ze wszystkich DSLRów. Robię zdecydowanie więcej kadrów poziomych, staram się uzyskać jak najniższą perspektywę, a wtedy okazuje się że dolne pkt AF są za wysoko.

zgadzam się, mnie to przeszkadza szczególnie w pracy na ogniskowej 14mm, muszę zawsze przekadrowywać :) i to dwukrotnie, pierwszy raz kiedy biorę pomiar światła i blokuję ekspozycję, drugi kiedy muszę ustalić ostrość i właśnie wówczas brakuje pod nogami pkt AF

stig
09-03-2011, 08:37
Nie mam niestety tyle czasu, aby przewertować od deski do deski posty na tym forum... Może więc znajdzie się ktoś - kto krótko wyliczy wady nikona d3W 3-letniej historii uzywania D3, jedyne wady, z jakimi sie zetknalem, to:
-- troche maly bufor dla RAW,
-- brak kroku 2 EV w bracketingu.

quietstorm
09-03-2011, 10:10
stig - to jakiś spam, szkoda strzępić klawiaturę ;-)

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=171297

Skibek
09-03-2011, 10:52
Ale mi chodzilo o takie rozmieszczenie punktow AF w D4, jak w D300, wiec dalej jest na temat. Ba, jak Pawel dobrze zauwazyl, gorne/dolne punkty w D300 sa wciaz za daleko od brzegow matrycy ;)
Te nieszczęsne punkty AF wynikają chyba nie tyle z "niepomyślunku" konstruktorów puszki, co z niedoskonałości obiektywów. Wiadomo nie od dziś, że większość obiektywów (jak nie wszystkie) najostrzejsze są w środku i jakość (ostrość) maleje w miarę zbliżania się do narożników kadru.
Gdyby taki punkt AF był w narożniku to... pewnie w ogóle AF by się nie zatrzymał (nie ustawiłby ostrości). Po prostu tam (w narożniku) jeszcze jest za mało ostro, żeby było ostro (za słaba jakość, żeby ustawić ostrość stuprocentową).

Oczywiście używając szkieł FX na puszce DX jest dużo lepiej i puszki DXowe mogły by mieć pewnie punkty AF rozłożone po całym kadrze, ale z zastrzeżeniem, że podpięty będzie obiektyw FX. Po podpięciu DXowego szkła punkty inne niż w centrum by... znikały ;)

Oczywiście to tylko teoria i pewnie nijak to się ma do rzeczywistości, ale może ktoś to przemyśli (albo opracuje obiektyw dający równomiernie ostry obraz) ;)

siona
09-03-2011, 12:05
a może to kwestia wielkości lustra pomocniczego ?

docxxx
09-03-2011, 13:18
Te nieszczęsne punkty AF wynikają chyba nie tyle z "niepomyślunku" konstruktorów puszki, co z niedoskonałości obiektywów. (...)
Jasne, o tym samym pomyslalem.

t0m3k
10-03-2011, 10:47
ze sposobu w jaki mierzą punkty AF wynika, że nie ma znaczenia raczej ostrość szkła więc ja raczej skłaniałbym się do tego co powiedział kolega siona ;)

Skibek
10-03-2011, 10:51
ze sposobu w jaki mierzą punkty AF wynika, że nie ma znaczenia raczej ostrość szkła więc ja raczej skłaniałbym się do tego co powiedział kolega siona ;)
Tak? A zrób doświadczenie i przyklej na środek przedniej soczewki (ew.filtra UV) okrągłą naklejkę średnicy 5mm (na 50tkę). Jeżeli w punkcie centralnym ustawi Ci ostrość to stawiam Ci piwo ;)
Jak patrzysz przez ten obiektyw to jest efekt mydła w centrum. Podobny efekt (tylko na dużo mniejszą skalę) jest w narożnikach większości obiektywów w FX.

t0m3k
12-03-2011, 19:12
Tak? A zrób doświadczenie i przyklej na środek przedniej soczewki (ew.filtra UV) okrągłą naklejkę średnicy 5mm (na 50tkę). Jeżeli w punkcie centralnym ustawi Ci ostrość to stawiam Ci piwo ;)
Jak patrzysz przez ten obiektyw to jest efekt mydła w centrum. Podobny efekt (tylko na dużo mniejszą skalę) jest w narożnikach większości obiektywów w FX.

hehe, to nie jest efekt mydła w centrum tylko bokeh :D

i to zupełnie inny efekt, w niczym nie podobny do tego, który zachodzi w narożnikach większości obiektywów na matrycy FX ;)

Zrób sobie inny eksperyment, spróbuj ustawić zdjęcie przez PRZEŹROCZYSTĄ szklankę, PRZEŹROCZYSTĄ plastikową butelkę lub cokolwiek innego, po którejś próbie ostrość ustawi, pomimo, że mydło będzie o wiele większe od mydła jakiegokolwiek szkła nawet na FX, ba będzie tak duże, że cała rodzina przez miesiąc będzie mogła się nim myć :D

Skoro napisałem, że ostrość obiektywu ze względu na sposób pomiaru ostrości nie ma bardzo dużego znaczenia na prawidłowy pomiar, nawet w połączeniu z winiętą to znaczy, że wiem co mówię i mówię to z pewną świadomością :)

Piwa nie wygram bo nie mam niestety obiektywu ustawiającego ostrość na swoją przednią soczewkę (chociaż spróbuję z zoomami które mam i pierścieniami, może jednak wygram piwo) :)

Cysiu
12-03-2011, 22:35
A ja bardzo chciałbym mieć we wszystkich nowych Nikolach CLS z Wirelessem...

markB
13-03-2011, 01:23
Poczekaj do grudnia - Nikolaj przyniesie.

morzon
13-03-2011, 01:41
Poczekaj do grudnia - Nikolaj przyniesie.

O ile go nie zmyło...

michal.dobinski
21-04-2011, 10:11
czytając o szumach mam wrażenie że sporo osób ogląda je na monitorze a nie na odbitkach ;)
receptą na szumy jest oglądanie ich na odbitkach
przy 100% powiększeniu szum zawsze będzie widoczny

stig
21-04-2011, 11:40
czytając o szumach mam wrażenie że sporo osób ogląda je na monitorze a nie na odbitkach ;)
receptą na szumy jest oglądanie ich na odbitkach
przy 100% powiększeniu szum zawsze będzie widocznyA na odbitkach czy innych wydrukach, nie mozna wykonac takiego powiekszenia, ktore bedzie tozsame z podgladem 100% na monitorze? :)
O fakcie, iz na odbitkach szumu nie widac (nawet na A4 i nieco wiecej), lub widac go tylko nieznacznie, wie chyba kazdy, kto zrobil chociaz jedna odbitke z zaszumionego materialu. Jednakze, ten etap posredni -- czyli obrobka czy nawet tylko przejrzenie na monitorze, ma ogromny wplyw na swiadomosc wiekszosci fotografow, ktorzy chcieliby, zeby nawet na monitorze nie bylo tego szumu widac. Kazdy chcialby miec jak najmniej zaszumione zdjecia, ale tylko nieliczny w koncu z tego wyrastaja i robia tak, jak pozwalaja warunki i sprzet, nie przejmujac sie za bardzo efektami koncowymi.
Duzo jeszcze zalezy od tego, z jakiej matrycy ten szum wylazi. O ile z D3-D3s-D3X-D700 szum 3200-6400 jest do zaakceptowania (przy poprawnie naswietlonej klatce), to juz np. z D80 czy D200, nieco niedoswietlone ISO 1600 po obrobce (lekka korekta ekspozycji), zaczyna wygladac koszmarnie (szczegolnie, kiedy scena zawiera duzo ciemnych obszarow). W czasach analogowych, w kwestii szumow nie bylo tak dobrze nawet w porownaniu do najgoszych lusterek, jakie obecnie mozna kupic, wiec i tak powinnismy byc szczesliwi majac jakakolwiek puszke z FF. Jednak kazdy chcialby miec coraz lepiej w tym temacie. Mysle, ze ISO 51200 z szumem na poziomie ISO 1600 w D3, chyba juz zadowoli kazdego. Po prostu nie trafiaja sie sceny, ktore trzeba byloby fotografowac w warunkach wymagajacych uzycia jeszcze wyzszego ISO, a co za tym idzie -- z jeszcze wiekszymi szumami. Mozemy wiec juz zaczac odliczac -- mysle, ze za 10 lat cos takiego bedzie juz mozliwe. :)
Skonczy sie zapewne na tym, ze profi aparaty podziela sie jeszcze wyrazniej. Puszki reporterskie z dolnym ISO 800 i uzytecznym nawet 102400, i typowo do studia, landszaftow czy architektury, z ISO 25-800.

siona
21-04-2011, 16:36
Skonczy sie zapewne na tym, ze profi aparaty podziela sie jeszcze wyrazniej. Puszki reporterskie z dolnym ISO 800 i uzytecznym nawet 102400, i typowo do studia, landszaftow czy architektury, z ISO 25-800.

nie widzę tego - nie każde repo to ślub nie każdy da radę z minimalnym iso 800 - robiąc reportaż sportowy z zawodów w surfingu zamarzysz o iso 50 ...

stig
21-04-2011, 16:40
nie widzę tego - nie każde repo to ślubA czy ja myslalem o slubach? W fotografii kosza, czy na boisku podczas meczu wieczorowa pora albo podczas koncertu -- ISO 800 bedzie za wysokie (jesli na dodatek bedzie dawac taki obrazek jak dzisiejsze dolne ISO)?

nie każdy da radę z minimalnym iso 800 - robiąc reportaż sportowy z zawodów w surfingu zamarzysz o iso 50 ...A niby dlaczego? Fotografowalem kite-surfing i przy najlepszym wietrze, przewaznie i tak nie bylo slonca. Przymkniety nieco obiektyw, wiec i ISO trzeba bylo mimum do 400 krecic. Gdybym mial aparat z dolnym ISO 800 w niczym by mi to nie przekadzalo.

siona
21-04-2011, 17:12
A niby dlaczego? Fotografowalem kite-surfing i przy najlepszym wietrze, przewaznie i tak nie bylo slonca. Przymkniety nieco obiektyw, wiec i ISO trzeba bylo mimum do 400 krecic. Gdybym mial aparat z dolnym ISO 800 w niczym by mi to nie przekadzalo.

ale ja mówię o surfing bez kite i bez wind :) albo jakaś plażówka czy inne letnie sporty outdorowe.

stig
21-04-2011, 17:14
ale ja mówię o surfing bez kite i bez wind :) albo jakaś plażówka czy inne letnie sporty outdorowe.No i co? Przymkniesz szklo do 8-9 i jedziesz z koksem. :)

tomisiek
21-04-2011, 21:55
Szumy szumami, ale ja chciałbym wieksz rozpiętość tonalna przy wysOkich czułościach. Żeby przy 3200 było jak na 200 ;) bo czasami brakuje rozpietosci. A co do ISO. Z jedenej strony człowiek chce miljon siedemset z drugiej szlag mnie trafia przy pracy z lampami w środku dnia i z łezka w oku wspominam agfe 25 ;)

michal.dobinski
21-04-2011, 22:20
A na odbitkach czy innych wydrukach, nie mozna wykonac takiego powiekszenia, ktore bedzie tozsame z podgladem 100% na monitorze? :)
O fakcie, iz na odbitkach szumu nie widac (nawet na A4 i nieco wiecej), lub widac go tylko nieznacznie, wie chyba kazdy, kto zrobil chociaz jedna odbitke z zaszumionego materialu. Jednakze, ten etap posredni -- czyli obrobka czy nawet tylko przejrzenie na monitorze, ma ogromny wplyw na swiadomosc wiekszosci fotografow, ktorzy chcieliby, zeby nawet na monitorze nie bylo tego szumu widac. Kazdy chcialby miec jak najmniej zaszumione zdjecia, ale tylko nieliczny w koncu z tego wyrastaja i robia tak, jak pozwalaja warunki i sprzet, nie przejmujac sie za bardzo efektami koncowymi.

tylko że w przypadku 12 czy więcej MP oglądanie odbitek które są zrobione z powiększeniem tożsamym dla 100% z monitora może być co najmniej problemem ;)
zresztą - oglądanie takie traci sens...

rozdzielczość oka ludzkiego jest stała - zbliżając obraz zwiększamy ilość szczegółów - ale zmniejszamy obszar na który patrzymy - zwiększając odległość - zmniejszamy ilość szczegółów które dostrzegamy - ale zwiększamy obszar...

Szum najbardziej przeszkadza w zdjęciach testowych rozdzielczości obiektywu ;)

Sapphiron
21-04-2011, 22:27
Zakres ISO 25-800? MNIAM!

krokus66
22-04-2011, 08:48
Ostatnie przecieki mówią, że w marcu zaprezentowany będzie d5100, a następcy 300,700 i 3 wrzesień/październik. I to już dosyć dawno o tym w internecie było.

:) Zawsze się znajdzie ktoś, kto w ciemnej piwnicy będzie chciał zrobić zdjęcie koloru ścian (bez lampy), a promienie słoneczne uchwycić w nocy.

Brawo, strzał w 10! Przekazałeś bardzo cenną informację!:mrgreen:

Twój wpis jest z 08.03.br. a 08.04.br. czyli już po tsunami, w Fotopolis była promocja nowego aparatu Nikon D5100, ponadto 13.04. była promocja AF-S Nikkor 50/1,8G.:roll: Znaczy to, że nie jest tak żle i mimo olbrzymich problemów w Japonii, Pan Nikon skutecznie realizuje swój plan.:roll:

looki
22-04-2011, 10:32

Twój wpis jest z 08.03.br. a 08.04.br. czyli już po tsunami, w Fotopolis była promocja nowego aparatu Nikon D5100, ponadto 13.04. była promocja AF-S Nikkor 50/1,8G.:roll: Znaczy to, że nie jest tak żle i mimo olbrzymich problemów w Japonii, Pan Nikon skutecznie realizuje swój plan.:roll:

Tyle, że zarówno D5100 jak i 50 1.8 G nie są/będą produkowane w Japonii :) to trochę inna półka...

krokus66
22-04-2011, 10:39
Tyle, że zarówno D5100 jak i 50 1.8 G nie są/będą produkowane w Japonii :) to trochę inna półka...

Masz rację. Biorąc pod uwagę jednak pewną unifikację oraz produkcję taśmową, pewne komponenty itd., to wątpię czy dzisiaj jest jakaś duża fabryka, która u siebie produkuje jakiś model całkowicie w 100%.

AMI
22-04-2011, 11:38
Ale wystarczy brak jednego komponentu i się cała produkcja sypie. Więc jeśli produkują cokolwiek w Japonii do swoich aparatów to może się zmienić czas wprowadzenia nowych modeli ( a i chodzą plotki, że są problemy z dostawami i ceny też dlatego idą w górę ).

Pozdrawiam,
AMI

siona
22-04-2011, 12:04
No i co? Przymkniesz szklo do 8-9 i jedziesz z koksem. :)

si si :)
ale już teraz zastanawiam się nad zakupem szaraków bo mi się za jasno czasami robi na iso 100 :/ więc 800 robi się dla mnie kompletną abstrakcją :D
dużo bardzie realnym wydaje mi się optymalizacja osiągów dla różnych zakresów zamiast tak drastycznego ograniczenia zakresu dla aparatów repo.

Sendilkelm
28-04-2011, 11:55

Masz rację. Biorąc pod uwagę jednak pewną unifikację oraz produkcję taśmową, pewne komponenty itd., to wątpię czy dzisiaj jest jakaś duża fabryka, która u siebie produkuje jakiś model całkowicie w 100%.

Ale wystarczy brak jednego komponentu i się cała produkcja sypie. Więc jeśli produkują cokolwiek w Japonii do swoich aparatów to może się zmienić czas wprowadzenia nowych modeli ( a i chodzą plotki, że są problemy z dostawami i ceny też dlatego idą w górę ).

Pozdrawiam,
AMI

Generalnie po Tsunami było info, ale podejrzewam, że tak duża firma jak Nikon zamyka część produkcyjną na długo przed oficjalną premierą. Prawdopodobnie puszki d5100 były gotowe do wprowadzenia przed katastrofą, a co więcej, mogły leżeć już w magazynach i czekać na oficjalne info, że mogą zostać rozesłane. Oczywiście nie znaczy to, że nie mieli jeszcze gotowych części do następcy 300 i 700.
Ja sobie wyobrażam tak, że w czeluściach Nikona już są projekty, może nawet jakaś drobna produkcja do puszek, które wyjdą za rok lub dwa. Tak duża firma nie mogłaby sobie pozwolić na to, że mają ustaloną datę premiery np. na 15 marca, a 14 marca pierwsze body przeznaczone do sprzedaży schodzą z taśmy. Tak to sobie wyobrażam.

stig
28-04-2011, 12:36
ale już teraz zastanawiam się nad zakupem szaraków bo mi się za jasno czasami robi na iso 100 :/To w jakich Ty warunkach fotografujesz, ze przy f/9 i ISO 100, 1/8000 s. jest jeszcze zbyt dlugim czasem? :)
No chyba, ze silisz sie na zabawy, zeby w sloneczne poludnie miec czasy 1/25 sekundy przy 1.4. ;)

dużo bardzie realnym wydaje mi się optymalizacja osiągów dla różnych zakresów zamiast tak drastycznego ograniczenia zakresu dla aparatów repo.Ale matryce masz jedna i skonczona. Nawet snujac marzenia w perspektywie 10-15 lat, nie wydaje mi sie, zeby bylo mozliwe zbudowanie matrycy dajacej uzywalny zakres 25(50) -- 102400 ISO. Po to Nikon podniosl nominalne ISO ze 100 na 200, zeby wlasnie wyzsze byly bardziej uzyteczne. W tym momencie bez wiekszych problemow uzyskali ISO 3200 z poprzedniego 1600. Osobiscie nie widzialbym nic zdroznego w tym, zeby faktycznie pojawil sie wyrazny podzial miedzy profi aparatami. Jeden z nominalnym ISO 25 lub 50, a drugi z 800. Nawet gdyby kogos nie bylo stac na zakup 2 roznych korpusow, to od swieta, zawsze moze sobie nakrecic wlasnie szaraka albo polara. A jak nie (np. w 14-24), no to pewnych zdjec nie zrobi -- proste. :)

siona
28-04-2011, 13:08
To w jakich Ty warunkach fotografujesz, ze przy f/9 i ISO 100, 1/8000 s. jest jeszcze zbyt dlugim czasem? :)
No chyba, ze silisz sie na zabawy, zeby w sloneczne poludnie miec czasy 1/25 sekundy przy 1.4. ;)
aż tak bardzo się nie silę ale czasami w bardzo słoneczny dzień z 1,4 czy 1,8 robi się krucho a nie zawsze f11 jest akceptowalna

Ale matryce masz jedna i skonczona. Nawet snujac marzenia w perspektywie 10-15 lat, nie wydaje mi sie, zeby bylo mozliwe zbudowanie matrycy dajacej uzywalny zakres 25(50) -- 102400 ISO. Po to Nikon podniosl nominalne ISO ze 100 na 200, zeby wlasnie wyzsze byly bardziej uzyteczne. W tym momencie bez wiekszych problemow uzyskali ISO 3200 z poprzedniego 1600. Osobiscie nie widzialbym nic zdroznego w tym, zeby faktycznie pojawil sie wyrazny podzial miedzy profi aparatami. Jeden z nominalnym ISO 25 lub 50, a drugi z 800. Nawet gdyby kogos nie bylo stac na zakup 2 roznych korpusow, to od swieta, zawsze moze sobie nakrecic wlasnie szaraka albo polara. A jak nie (np. w 14-24), no to pewnych zdjec nie zrobi -- proste. :)
z jednej strony to prawda ale z drugiej mamy postęp :) - nikt nie mówi o 25 - 100 000 ale już 100 - 12800 byłoby fajne :D, raptem parę lat temu miałeś iso w przedziale 50-200 czyli 3ev (przy czym 100 było już mocno zaszumione a 200 niemal nieużywalne) teraz byle badziew ma 5ev

krolewicz
28-04-2011, 14:29
- nikt nie mówi o 25 - 100 000 ale już 100 - 12800 byłoby fajne :D,

D3s :>

AMI
28-04-2011, 14:33
To w jakich Ty warunkach fotografujesz, ze przy f/9 i ISO 100, 1/8000 s. jest jeszcze zbyt dlugim czasem? :)

Ale matryce masz jedna i skonczona. Nawet snujac marzenia w perspektywie 10-15 lat, nie wydaje mi sie, zeby bylo mozliwe zbudowanie matrycy dajacej uzywalny zakres 25(50) -- 102400 ISO. Po to Nikon podniosl nominalne ISO ze 100 na 200, zeby wlasnie wyzsze byly bardziej uzyteczne. W tym momencie bez wiekszych problemow uzyskali ISO 3200 z poprzedniego 1600. Osobiscie nie widzialbym nic zdroznego w tym, zeby faktycznie pojawil sie wyrazny podzial miedzy profi aparatami. Jeden z nominalnym ISO 25 lub 50, a drugi z 800. Nawet gdyby kogos nie bylo stac na zakup 2 roznych korpusow, to od swieta, zawsze moze sobie nakrecic wlasnie szaraka albo polara. A jak nie (np. w 14-24), no to pewnych zdjec nie zrobi -- proste. :)

Stigu, zgadzam się z Tobą jeśli taki podział był by wprowadzony w profi level. Ale nie wydaje mi się, aby Nikon wprowadził dwa profi modele różniące się tylko matrycą ( jedna o niskim ISO druga wysokim ). Ludzie jednak chcą mieć praktyczny sprzęt, tzn taki , którym zrobią wszystko i w każdych warunkach.

Być może, można było by zrobić hiper super ultra żyleta obiektyw, mający tylko jedną stałą, przesłonę np. 2.0 ( sterujesz czasem i ISO ) i cała optyka jest zrobiona pod to ( minimalne błędy optyczne, super rozdzielczość) ale nikt by tego nie kupił bo i po co? I po co się męczyć :)

Pozdrawiam,
AMI

stig
28-04-2011, 15:02
Stigu, zgadzam się z Tobą jeśli taki podział był by wprowadzony w profi level. Ale nie wydaje mi się, aby Nikon wprowadził dwa profi modele różniące się tylko matrycą ( jedna o niskim ISO druga wysokim ). Ludzie jednak chcą mieć praktyczny sprzęt, tzn taki , którym zrobią wszystko i w każdych warunkach.Amatorzy i biedni zawodowcy -- owszem. Profesjonalista w cywilizowanym kraju (i cywilizowanych dochodach), wolalby raczej sprzet dedykowany do okreslonych zadan. Bo niby po co typowemu fotoreporterowi, ktory pracuje najczesciej w kiepskich warunkach, robiac zdjecia z bardzo krotkimi czasami -- takie np. ISO 200? :) W tym momencie, to jedynie ograniczenie sprzetowe. Majac bazowe ISO 800, moznaby na kazdej hali pracowac z pieknym ISO 12800 -- czyli odpowiednikiem "jakosciowym" aktualnego 3200. Biorac na ten przyklad hale, w ktorej najczesciej fotografuje: przy ISO 3200, mam f/2.8 i 1/640. Zakladajac bazowe ISO 800, mialbym w efekcie podobne szumy przy czasie 1/1000 i przyslonie f/3.5. Ostrzejsze detale, jeszcze lepiej zamrozone fiurgajace krople potu na zblizeniach, itd. Mi osobiscie takie rozwiazanie bardzo by pasowalo. :) Niech sie przyznaja Ci, ktorzy duzo fotografuja w trudnych warunkach oswietleniowych; o czym mysla podczas dobierania parametrow (zakladam, ze pracuja w manualu)? Zawsze pod uwage bierze sie przede wszystkim stosunek potrzebnych parametrow, do jakosci. Chyba nikt bezmyslnie nie odkreca ISO. To jest parametr, przy ktorym wiekszosc ludzi najdluzej sie zastanawia; "moze jednak skrecic do 1600, a wydluzyc czas i/lub bardziej otworzyc przyslone...?". ;) Osobiscie najczesciej dobieram czas naswietlania na granicy poruszenia (fotografowanego obiektu lub trzymanego zestawu). Prawde mowiac, to bylby jednak komfort, gdyby nie trzeba bylo o tym ciagle rozmyslac, i moc popracowac z czasami krotszymi niz 1/640. I to sie tyczy nie tylko kosza na hali (nie zapominajac o naprawde ciemnych halach, bo "moja" nalezy raczej do jasniejszych), ale rowniez sporej czesci koncertow czy innych wydarzen kulturalnych, a nawet fotografowania pilki na stadionie podczas gdy oswietlenie jest skape albo nie ma go wcale.

Pawel Pawlak
28-04-2011, 15:09
Stig, biorąc pod uwagę Twoje oczekiwania - czyli iso 12800 takie jak obecnie 3200, przeskok z d3 na d3s "prawie" powinien wystarczyć. Biorąc pod uwagę mniejszą utratę detali, lepszą tonalność + DR oraz charakter szumu, iso10.000 z d3s jest zbliżone do 3200 z d3. czyli "prawie" oznacza tylko 1/3EV mniej niż oczekujesz.

stig
28-04-2011, 15:17
Stig, biorąc pod uwagę Twoje oczekiwania - czyli iso 12800 takie jak obecnie 3200, przeskok z d3 na d3s "prawie" powinien wystarczyć. Biorąc pod uwagę mniejszą utratę detali, lepszą tonalność + DR oraz charakter szumu, iso10.000 z d3s jest zbliżone do 3200 z d3. czyli "prawie" oznacza tylko 1/3EV mniej niż oczekujesz.Ok, ok, tylko ta skala i jej porownanie do D3, byly jedynie przykladem. Wspominalem o D3, bo takich uzywam, ale oczywiscie bardziej chodziloby o rownanie tych wysokich ISO w stosunku do najlepszego co jest obecnie na rynku (w kwestii szumow), czyli wlasnie D3S. A wtedy moj D3, bedzie sie roznil prawie 4 EV. :) A to juz bylby niezly kosmos i fantastyczna wygoda podczas pracy; szum z 25600 mniejszy nawet niz z 3200 w D3. :)
Jesli rzeczywistosc pozwoli i moje D3jki pozyja jeszcze dlugo, to zmienie je dopiero na model, ktory przebije D3Sa w poziomie szumu conajmniej tak, jak D3S przebija D3jke. Prawde mowiac -- bardzo mnie ciekawi, jak dlugo przyjdzie mi czekac na taki model.

Pawel Pawlak
28-04-2011, 16:06
Jesli rzeczywistosc pozwoli i moje D3jki pozyja jeszcze dlugo, to zmienie je dopiero na model, ktory przebije D3Sa w poziomie szumu conajmniej tak, jak D3S przebija D3jke. Prawde mowiac -- bardzo mnie ciekawi, jak dlugo przyjdzie mi czekac na taki model.

hehe... ja mam mniej więcej podobne założenia związane z wymianą D700. Przeskok musi być na poziomie 3-4EV. No chyba że zastanę totalnie zauroczony AFem z superkomfortowym trybem LV. Dla mnie to byłby bardzo istotne, ale wierzę w to mniej niż w poprawę wysokiego iso ;)

docxxx
28-04-2011, 17:52
To jest nas trzech ;)

Sendilkelm
20-06-2011, 08:56
http://nikonrumors.com/2011/06/19/nikon-d4-with-32mp-d400-with-24mp-sensors-from-sony.aspx/

Niby nic wielkiego, ale powoli pewnie zacznie się pojawiać więcej informacji. Podejrzewam, że coraz więcej przypuszczeń będziesz "tych" prawdziwych.

krokus66
20-06-2011, 14:11
Nawet snujac marzenia w perspektywie 10-15 lat, nie wydaje mi sie, zeby bylo mozliwe zbudowanie matrycy dajacej uzywalny zakres 25(50) -- 102400 ISO. Po to Nikon podniosl nominalne ISO ze 100 na 200, zeby wlasnie wyzsze byly bardziej uzyteczne. W tym momencie bez wiekszych problemow uzyskali ISO 3200 z poprzedniego 1600. Osobiscie nie widzialbym nic zdroznego w tym, zeby faktycznie pojawil sie wyrazny podzial miedzy profi aparatami. Jeden z nominalnym ISO 25 lub 50, a drugi z 800. Nawet gdyby kogos nie bylo stac na zakup 2 roznych korpusow, to od swieta, zawsze moze sobie nakrecic wlasnie szaraka albo polara. A jak nie (np. w 14-24), no to pewnych zdjec nie zrobi -- proste. :)

Zgadzam się z Tobą i dłuższy czas myślę podobnie.

Ze względów konstrukcyjnych i technologicznych zdecydowanie łatwiej wyprodukować 2 np. matryce o różnych przedziałach czułości niż jedną o mega zakresie i mega jakości w całym przedziale. Powyższa zasada dotyczy wszystkich produktów, nie tylko z asortymentu foto.

Jeśli na daną chwilę naukowcy nawet mają gotowe rozwiązania, to ich produkcja może być tak bardzo droga, że trzeba poczekać na nowe wynalazki i patenty, których wdrożenie zdecydowanie obniży koszt produktu końcowego. Z tego też powodu ekonomia przesądza, że znacznie łatwiej i taniej jest wyprodukować 2 matryce zamiast 1.

Wszystkie duże firmy na bieżąco badają rynek, m.in. oczekiwania klientów, akceptowalna cena oraz wielkość segmentu czyli jak dużo osób jest gotowych zaakceptować wyższą cenę za nowe rozwiązanie. Mając m.in. te dane oraz znając koszt wprowadzenia np. "mega" matrycy jest gotowa odpowiedź czy jest odpowiednia chwila aby ją wdrażać do produkcji, czy też należy czekać na nowsze i tańsze rozwiązania, które niewątpliwie przyniesie nauka. Badania rynkowe czyli marketing daje im również odpowiedź, czy segment rynku jest na tyle duży i chłonny aby opłacało się produkować nawet te 2 matryce o różnym przedziale czułości. W biznesie o wszystkim przesądza ekonomia.

Osobiście obawiam się, że na chwilę obecną ten segment rynku firmy "odpuściły sobie" na rzecz aparatów średnio- i wielkoformatowych.

Michaelius
20-06-2011, 21:33
A czy przed ewentualnym D4 nie powinny wyjsc korpusy z segmentu D300 i D700 oparte na technologii ktora nikon testuje w D7000/D5100 ?

prz3mo
20-06-2011, 22:58
No właśnie, mnie coraz bardziej mierzi brak następcy D700...

Pawel Pawlak
21-06-2011, 00:16

zawsze możesz przejść do canona albo sony :)

prz3mo
21-06-2011, 06:18
zawsze możesz przejść do canona albo sony :)

No baa! :)

krokus66
21-06-2011, 10:26

Podobno do Pana Nikona doszły już Twoje i innych narzekania. Wydał polecenie pracy po godzinach od zaraz aby zadowolić swoich wiernych i oddanych klientów. Podobno szykuje dla nas dużą i miłą niespodziankę.

Ja czekam.

JK
21-06-2011, 10:30
Miła to ona raczej nie będzie przy obecnych kursach walut. ;-)

Pawel Pawlak
21-06-2011, 10:42
No ja myślę że narzekanie na ceny przyćmi na tym forum zachwyt nad pokazanymi w przyszłych body rozwiązaniami ;)

JK
21-06-2011, 10:45
Ja nie myślę. To jest pewne. :lol:

krokus66
21-06-2011, 10:50
Miła to ona raczej nie będzie przy obecnych kursach walut. ;-)

Ceny walut ciągle się zmieniają. Uważam ponadto, że cena jest sprawą drugoplanową.

Pawel92
21-06-2011, 12:48
...cena jest sprawą drugoplanową.

I to jest zdrowe podejscie do zagadnienia ;) Jakby coś, to najwyżej się nie kupi ...

stig
21-06-2011, 12:59
No ja myślę że narzekanie na ceny przyćmi na tym forum zachwyt nad pokazanymi w przyszłych body rozwiązaniami ;)A ja wlasnie sie zastanawiam, czy sa w stanie wsadzic w nie cos, co zacheci mnie do zakupu. :) Teraz nawet 24 MPx z jakoscia na wysokich ISO jak w D3S nie sklonilaby mnie do wydania 15-20 tysiecy pln za puszke (a w konsekwencji 30-40 tysiecy za dwa narzedzia). Kurna, za te kwote mialbym ze 3 cudownie jasne stalki, jakies 4 Sabiny, moze tego zapowiadanego PC-17 mm i jeszcze kilka(nascie) beczek paliwa, zeby te graty w jakis sensownych lokacjach spozytkowac. No Nikon -- zmus mnie do zakupu D4. :D

JK
21-06-2011, 13:08
Jeśli dostaniesz w tym D4: smartfona z GPS, MP3, radio no i oczywiście filmiki, to może nie będziesz miał wiecej takich rozterek. :D

stig
21-06-2011, 13:26
Jeśli dostaniesz w tym D4: smartfona z GPS, MP3, radio no i oczywiście filmiki, to może nie będziesz miał wiecej takich rozterek. :D :D
Rozpieszczony D3jka, teraz to chcialbym:
-- 30 MPx z mozliwoscia pracy na 10-12 MPx i poziomem szumow przy tym rozmiarze -- lepiej niz ma D3S. ;)
-- jeszcze kilka EV rozpietosci tonalnej,
-- wiekszy bufor,
-- waga 800 gram,
-- wbudowany sterownik radiowy do lamp (i oczywiscie nowe Sabiny do wspolpracy),
-- wbudowany GPS i Wi-Fi

Aaa... Wspomnialem, ze powinien kosztowac max 12 tysiecy pln? ;)

JK
21-06-2011, 13:29
.... i te nowe Sabinki oczywiście w cenie. Najlepiej ze trzy sztuki na jedno D4. :D

stig
21-06-2011, 13:33
.... i te nowe Sabinki oczywiście w cenie. Najlepiej ze trzy sztuki na jedno D4. :DNiech by chociaz jedna dolaczyli -- tak do podrajcowania... :D

Cysiu
21-06-2011, 20:51
Niech by chociaz jedna dolaczyli -- tak do podrajcowania... :D

Albo jako standard.
...bo skoro by nie miał lampy wbudowanej :)...

krokus66
22-06-2011, 09:18
I to jest zdrowe podejscie do zagadnienia ;) Jakby coś, to najwyżej się nie kupi ...

Dokładnie tak. Sprawą podstawową i zasadniczą jest:

1. Cena musi być rozsądnie skorelowana z nowinkami technicznymi. Jeśli będzie za wysoka, to rynek zmusi producenta do jej obniżenia.

Ponadto ja nie bujam w obłokach ale realistycznie oceniam sytuację, a mianowicie:

2. Jeśli Nikon da praktyczne i potrzebne rozwiązania - a po 3 latach zastoju możemy się tego spodziewać -, to wiele osób zapragnie to mieć.

3. Na tym forum wiele osób nieraz udowodniło, że super wypasiony sprzęt nie jest konieczny do uzyskania bardzo dobrych technicznie zdjęć. Najlepszym dowodem są zdjęcia, które prezentował m.in. Greg77 a focił je D40 i D90. Lepszego i bardziej namacalnego dowodu nie potrzeba a mimo to, wiele osób nieracjonalnie nadal marzy o sprzęcie profesjonalnym.

4. Wiele osób, ja też nie raz zgrzeszyłem świadomie przepłacając za rzecz, której tak naprawdę nie musiałem mieć. Hobby to ładnie brzmi ale w rzeczywistości to jest zajob. Któryś z forumowiczów ma mądry podpis:
"Tatusiu, jak dorosnę to będę fotografem. Zdecyduj się synku, albo jedno albo drugie."

Jeśli kogoś ta wypowiedź zdenerwowała, to niech jeszcze raz przeczyta pkt.1.

Pawel Pawlak
22-06-2011, 10:27
1. Cena musi być rozsądnie skorelowana z nowinkami technicznymi. Jeśli będzie za wysoka, to rynek zmusi producenta do jej obniżenia.

Taaa... D3x jest tego przykładem ;)
Ale generalnie się z Tobą zgadzam - cena nie jest najważniejsza :)

krokus66
22-06-2011, 15:12
Taaa... D3x jest tego przykładem ;)
Ale generalnie się z Tobą zgadzam - cena nie jest najważniejsza :)

Nie wypowiadam się w tym temacie, bo nie mnie o tym mówić.
Sądzę, że najlepszą odpowiedź ma zawsze producent, nie klient. Wiadomo, że przy niższej cenie - większa sprzedaż. Producent jednak cenę dopasowuje do innych swoich produktów oraz do konkurencji. Czy zawsze dobrze dopasowują, prawdopodobnie każda firma ma czasami swoje wpadki. Ja mogę mówić tylko o generalnie obowiązujących zasadach marketingowych.

TristisAnima
02-07-2011, 14:37
Widzę, że wątek trochę przymarł. To ja podrzucę coś może, żeby go nieco ożywić 8-)

http://fotoblogia.pl/2011/07/02/jak-beda-wygladaly-aparaty-nikon-d4-i-nikon-d900

Fajnie wygląda zwłaszcza te 30 kl./sec.

siedemczwartych
02-07-2011, 17:05
Widzę, że wątek trochę przymarł. To ja podrzucę coś może, żeby go nieco ożywić 8-)

http://fotoblogia.pl/2011/07/02/jak-beda-wygladaly-aparaty-nikon-d4-i-nikon-d900

mam nadzięję, że z lewej jednak zostanie kółko, które jest teraz. Te przyciski a'la canon to jakiś chory pomysł. :)

krokus66
02-07-2011, 19:36

Dzięki.

Cieszę się, że zawsze ktoś czuwa!

ryszkut
02-07-2011, 21:22
d900 2x SDHC ;) ktoś w to wierzy?

a 30fps to już film normalnie, przydało by się zrobić jeszcze migawkę bardziej wytrzymałą...

TristisAnima
03-07-2011, 11:31
Jeśli te 30 kl/sec. rzeczywiście potwierdziłoby się, wątpię żeby zdjęcia realizowane były tak jak ma miejsce to teraz. Raczej wyobrażam sobie to w ten sposób, że lustro będzie cały czas podniesione a migawka cały czas otwarta i matryca włączana i wyłączana elektronicznie te 30 razy na sec. Oczywiście pojawia się problem z pomiarem światła i ostrości (może to być takie ograniczenie tego trybu, super szybkość ale bez pomiaru światła i ostrości). Wątpię bowiem, żeby jakakolwiek migawka i lustro, z czego nie byłyby zrobione, wytrzymały długo przy takim obciążeniu. Z drugiej strony, skoro i tak matryca sterowana byłaby elektronicznie, po co ograniczać się "tylko" do 30kl/sec. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to i 500 kl/sec. było. No bardzo jestem ciekawa czy się ta szybkość potwierdzi i jak będzie to realizowane.

Jacek_Z
03-07-2011, 12:17
Jeśli te 30 kl/sec. rzeczywiście potwierdziłoby się, wątpię żeby zdjęcia realizowane były tak jak ma miejsce to teraz. Raczej wyobrażam sobie to w ten sposób, że lustro będzie cały czas podniesione a migawka cały czas otwarta i matryca włączana i wyłączana elektronicznie te 30 razy na sec.
To jasne.

Z drugiej strony, skoro i tak matryca sterowana byłaby elektronicznie, po co ograniczać się "tylko" do 30kl/sec. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to i 500 kl/sec. było.chodzi o ilość danych do przetworzenia.
Co nam po wielu fps, jak będzie mała rozdziałka?
przykładowo - casio HS EX-FH25:

z rozdzielczością 224x64 pix : 1000 kl./s,
z rozdzielczością 224x168 pix : 420 kl./s, ,
z rozdzielczością 448x336 pix : 240, 30-240 kl./s
z rozdzielczością 640x480 pix : 120, 30-120 kl./s

krokus66
03-07-2011, 12:33
To jasne.
chodzi o ilość danych do przetworzenia.
Co nam po wielu fps, jak będzie mała rozdziałka?
przykładowo - casio HS EX-FH25:

z rozdzielczością 224x64 pix : 1000 kl./s,
z rozdzielczością 224x168 pix : 420 kl./s, ,
z rozdzielczością 448x336 pix : 240, 30-240 kl./s
z rozdzielczością 640x480 pix : 120, 30-120 kl./s

@Jacek_Z
Jak zawsze trzeźwo, rzeczowo i konkretnie. Zapomniałem ... i fachowo. Tak trzymaj.

Sądzę, że wiele firm na krótko przed ukazaniem się produktu finalnego w sprzedaży, celowo wypuszcza pewne kontrolowane "przecieki", po to aby wzbudzić szersze zainteresowanie. Część informacji celowo może być dziwna i mało prawdopodobna, aby rozbudzić żywą dyskusję i podgrzać atmosferę jeszcze przed promocją - MARKETING.

Dla mnie najważniejsza informacja to ta, że nowe produkty są już blisko, bardzo blisko.

Jacek_Z
03-07-2011, 12:42
Oczywiste jest, że w profi puszcze nowszej o pare lat będzie większy bufor i lepsze procesory, da się wycisnąć więcej. Biorąc pod uwagę, że do prasy wystarczają ze 4 Mpx (jak w D2h) to moga się pokusić o jakiś bajer w postaci dużej liczby fps. Ale dla dynamicznych scen (bo do takich tylko trzeba wielu fps) trzeba mieć też dobry AF-C i tu będzie także problem.

Pawel Pawlak
03-07-2011, 14:23
mi tam 8-10 FPS całkowicie wystarczy do robienia zdjęć nie filmów - a przy takich prędkościach z pewnością lustro nadąży i AF się wyrobi. Ważniejsze byłby, żeby dostać potężny bufor - ale sądząc po tym który jest w D3s też można się spodziewać że nie będzie źle. Naprawdę fajnie byłoby gdyby AF w FX pokrywał jednak większą część kadru - ostatnio przy kilku sesjach pokrycie kadru w d700 po prosu mnie wpiekliło :/

piotrrodzoch
03-07-2011, 14:41
wbudowane WiFi ... czyli co... będę mógł przeglądać www z poziomu aparatu? :D

wasilewk
03-07-2011, 14:42
Chyba w drugą stronę...

stig
04-07-2011, 08:02
wbudowane WiFi ... czyli co... będę mógł przeglądać www z poziomu aparatu? :DNie mow, ze nie wpadles na to, ze mogloby sluzyc do wrzucania zdjec na kompa bez kabelka (tudziez wysylania fot na goraco z miejsca zdarzenia wprost do redakcji)... :)

Kondzio-foto
04-07-2011, 14:01
Naprawdę fajnie byłoby gdyby AF w FX pokrywał jednak większą część kadru - ostatnio przy kilku sesjach pokrycie kadru w d700 po prosu mnie wpiekliło :/

Mam identyczne odczucia :-( Tym bardziej po przesiadce z d300, ale pewnie się przyzwyczaję.

Pawel Pawlak
04-07-2011, 14:05
Mam identyczne odczucia :-( Tym bardziej po przesiadce z d300, ale pewnie się przyzwyczaję.

Do tego się nie da przyzwyczaić - w wielu przypadkach po prostu trzeba iść na kompromis i np. kadrować z założenia na 6mpix :/ Jedynym pocieszeniem może być fakt, że żaden FX/FF nie ma pełniejszego rozmieszczenia czujników AF (tylko że np. taki D3x dysponujący 24mpix daje swobodę kadrowania i nawet w trybie DXowym zostaje 10.5mpix)

Kondzio-foto
04-07-2011, 15:16
Do tego się nie da przyzwyczaić - w wielu przypadkach po prostu trzeba iść na kompromis i np. kadrować z założenia na 6mpix :/ Jedynym pocieszeniem może być fakt, że żaden FX/FF nie ma pełniejszego rozmieszczenia czujników AF (tylko że np. taki D3x dysponujący 24mpix daje swobodę kadrowania i nawet w trybie DXowym zostaje 10.5mpix)

Pozostają takie rozwiązania jak crop z kadru, łapać ostrość i przesuwać kadr (czego nienawidzę robić) lub MF. Jeśli bardzo zależy mi na pkt ostrości po boku kadru to najczęściej kadruje szerzej, ale czasem brakuje szerokości obiektywu, lub nie ma jak się odsunąć do tyłu.

Pawel Pawlak
04-07-2011, 16:06
Pozostają takie rozwiązania jak crop z kadru, łapać ostrość i przesuwać kadr (czego nienawidzę robić) lub MF. Jeśli bardzo zależy mi na pkt ostrości po boku kadru to najczęściej kadruje szerzej, ale czasem brakuje szerokości obiektywu, lub nie ma jak się odsunąć do tyłu.

Jak zależy mi na jakimś ujęciu to nie zastanawiam się co lubię a czego nie tylko robię tak, żeby uzyskać najlepszy efekt; ale przy dynamicznych kadrach, gdzie śledzi się obiekt za pomocą AF-C po prostu nie da się przekadrować przed wyzwoleniem migawki.

krokus66
05-07-2011, 17:35
Jak zależy mi na jakimś ujęciu to nie zastanawiam się co lubię a czego nie tylko robię tak, żeby uzyskać najlepszy efekt; ale przy dynamicznych kadrach, gdzie śledzi się obiekt za pomocą AF-C po prostu nie da się przekadrować przed wyzwoleniem migawki.

Jasne.

Pawel Pawlak
22-07-2011, 21:18
a może nikon powtórzy rozwiązanie z 1d ? Jedna matryca wysokiej rozdzielczości, natomiast interpolacja, ostrzęt i oferowana rozdzielczość inna w d4 i d4x ? Być może byłby to sposób na redukcję kosztów związanych z matrycą ?

Don Kamelio
23-07-2011, 11:38
a może nikon powtórzy rozwiązanie z 1d ? Jedna matryca wysokiej rozdzielczości, natomiast interpolacja, ostrzęt i oferowana rozdzielczość inna w d4 i d4x ? Być może byłby to sposób na redukcję kosztów związanych z matrycą ?

Już widzę ogłoszenia: "odblokuje D4, tanio", "jak zrobić D4x w 10 krokach - tutorial"... Oj by się działo;)
Obawiam się, że przy tak znacznej różnicy cenowej podobny ruch nie byłby w interesie Nikona. A szkoda.

Pawel Pawlak
23-07-2011, 13:58
Ale różnica niekoniecznie musiałaby się ograniczać do softu - np. inne filtr bayera + inna interpolacja. D1 też nie dało się "przerobić" na d1x, pomimo tego że d1, d1h i d1x miały taką samą matrycę a rózne rozdzielczości.

Don Kamelio
23-07-2011, 19:01
Ale różnica niekoniecznie musiałaby się ograniczać do softu - np. inne filtr bayera + inna interpolacja. D1 też nie dało się "przerobić" na d1x, pomimo tego że d1, d1h i d1x miały taką samą matrycę a rózne rozdzielczości.

Powiedzmy, że mieści się to w konwencji wątku "życzeniowego".

docxxx
23-07-2011, 19:15

Pawel, czy ja dobrze zrozumialem, ze Canon zrobil jedna matryce, a pozostale, o wiekszej rozdzielczosci, interpolowal?

Pawel Pawlak
23-07-2011, 21:39
Pawel, czy ja dobrze zrozumialem, ze Canon zrobil jedna matryce, a pozostale, o wiekszej rozdzielczosci, interpolowal?

Literowka, oczywiście nadal pisałem o d1 nikona

biegly
30-07-2011, 14:03
Nikon Rumors - niby D4 (prototyp)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/nikonD4-1.jpg
źródło (http://img01.ti-da.net/usr/photokohki/nikonD4.jpg)

stock
30-07-2011, 18:35
o boże - oby nie, bo wygląda dramatycznie.

kamilkamien
30-07-2011, 20:17
Wygląda jak z tych wszystkich przyszłościowych filmów fantastycznych... A wygląda strasznie topornie!

Mariusz888
30-07-2011, 20:43
To raczej jest prototyp ale D3... i to z jakiejś fazy dosyć wstępnej - do ostatecznej puszki nikt nie da takich przycisków które są totalnie niewygodne... wg mnie to jakiś dawno dawny prototyp wstępny z D3 który ktoś obfocił i teraz jest wielkie halo że to niby D4 :D powiedzcie mi jak się tam naciska np AF-ON ? wyobrażacie to sobie? :D to jest po prostu prototyp D3 z momentu kiedy projektował to designer zanim zostało to skonsultowane z nazwijmy to działem technicznym i ludźmi odpowiedzialnymi za ergonomię, działanie i wykonanie ;)

BorysR
30-07-2011, 22:24
ale to by byla wtopa nikona

Mariusz888
30-07-2011, 22:57
Dlaczego? To jest Nikon Rumors a nie oficjalnie pokazany prototyp chyba nie? ;)

Marcin Borkowski
31-07-2011, 00:11
niewygląda "realnie"

Mariusz888
31-07-2011, 09:46
Ale żaden projekt na etapie koncepcji - zwłaszcza designu - nie wygląda realnie ;)

tomisiek
02-08-2011, 17:33
Nowy nius na NR - następca D3s ma mieć 18 mln i będzie miał premierę 24 sierpnia :)
zobaczymy, zobaczymy...
:)

stig
02-08-2011, 23:33
Nowy nius na NR - następca D3s ma mieć 18 mlnPsu na bude te 18 MPx. Osobiscie wolalbym nadal 12 MPx ale z wieksza dynamika i mniejszym poziomem szumow.

bartek87
03-08-2011, 00:28
Prototyp nie oznacza finalnego produktu, tylko zapewne elektronika + matryca opakowana w jakąś generyczną wygodną w prototypowaniu (czyli zmienianiu, otwieraniu itd.) obudowę - nikt w Nikonie nie jest na tyle szalony by dać takie przyciski i błyszczący plastik :D
Btw. i tak mi ciężko uwierzyć ze względu na to, co znajduje się w miejscu obiektywu - też plastikowa prototypowa obudowa?

Pawel Pawlak
03-08-2011, 08:38
Stig, mało prawdopodobne żebyśmy zobaczyli 12mpix w czymś innym niż evil z crop-em 2.7. Ale wierzę, że jeśli d4dostanie 18mpix totakże z lepszym iso i dr. Poza tym jeśli zrobią zauważalnie słabszy AA to przyrost detali będzie jeszcze trochę większy niż wynika to z samej rozdzielczości. A 12 mpix będzie na cropie 1.2

tomisiek
03-08-2011, 10:40
mi tam 12 mln też wystarcza. I też większy DR (na wysokim ISO) byłby ważniejszy niż kilka pikselków więcej. Ale na to wpływu już nie mamy :))) jestem tylko ciekawy, czy D4 będzie równie przełomowy (pod względem możliwości obecnych aparatów) jak był d3.

AMI
03-08-2011, 10:56
Ten ze zdjęcia wygląda jak D3 Lorda Vadera :)

stig
03-08-2011, 11:18
jestem tylko ciekawy, czy D4 będzie równie przełomowy (pod względem możliwości obecnych aparatów) jak był d3."Przelom" D3 oparty byl jedynie na FF i CMOS, a co za tym idzie -- dobrych wysokich ISO. Oczywiscie kazde dodatkowe "lepsiejstwo" bylo wlasciwie typowo rozwojowymi cechami (podobnie jak np. video i wiekszy bufor w D3S). Mimo wszystko, nie jestem przekonany, zeby w D4 znalazlo sie cos, co spowoduje, ze ten aparat bedzie kolejnym rewolucyjnym body. Te 18 MPx (jesli faktycznie tak bedzie), zrowna co najwyzej mozliwosci obrazowania z tym z D3 (piksel mniejszy, wiec i szum raczej nieco wiekszy niz w D3S). Nawet w sensacyjnych plotach nie obilo mi sie nic o oczy, co byloby prawdopodobnym ficzerem w nowych korpusach pro (pomijajac elementy typowo rozwojowe lub zwykle *******y, ktore do puszek pro raczej nie zawitaja, a nawet jesli -- nie uszczesliwia ich wlascicieli).

docxxx
03-08-2011, 11:26
Sory stig, ale caly czas mam nieodparte wrazenie, ze Twoje wypowiedzi o nastepcy D4 sa po to, aby wytlumaczyc sobie, ze nie jest Ci potrzebne nowe body, chocby wciagnelo nosem D3. Tak na zasadzie "mam D90, nie warto zmienic na wyzszy model i wytlumacze to na 100 sposobow".

stig
03-08-2011, 11:31
Sory stig, ale caly czas mam nieodparte wrazenie, ze Twoje wypowiedzi o nastepcy D4 sa po to, aby wytlumaczyc sobie, ze nie jest Ci potrzebne nowe body, chocby wciagnelo nosem D3.A jestes w stanie wymyslec realne ficzery, ktore spowodowalyby, ze moglby "wciagnac nosem D3"? Nie filmuje, 12 MPx w zupelnosci mi wystarcza, 9 fps -- tak samo. Jestes w stanie sobie wyrobazic cechy takiego D4, ktore usprawiedliwilyby wydanie ~20-30 tysiecy PLN (wymiana 2 korpusow)? :D
W przypadku D3, to bylo faktycznie cos -- powiekszenie powierzchni matrycy, przy niewielkiej ilosci MPx + profesjonalny korpus, dalo w efekcie faktyczne "must have". Chyba nie wierzysz naiwnie w to, ze 18 MPx da zauwazalnie mniejszy szum niz w D3S? :D

docxxx
03-08-2011, 11:55
Dobrze, ze jeszcze nie tlumaczysz reszcie, ze sprzet ze stopki jest najlepszy i nie warto zmieniac na nowszy. Sam jednak wymieniles 70-200 i teraz bedziesz pisal wszedzie, ze jest 100 razy lepszy od poprzedniej wersji. Wiesz o co mi chodzi? O takie przymusowe nawracanie i wbijaniu do glowy mlotkiem "swojej prawdy".
ps. Zawsze jak widze Twoje wypowiedzi, to ide najpierw po popcorn, bo wiem, ze bedzie ciekawie w watku :mrgreen: (to nie jest zlosliwosc ;)

tomisiek
03-08-2011, 11:55
ja bym za jedną rzecz od razu kupił dwa nowe pro korpusy - sterowanie radiowe lampami. Gdyby tylko tą jedną rzecz dodali - (pozostawiając resztę bez zmian, bądź tylko z delikatnym ewolucyjnym rozwojem) - biorę w ciemno :)
chociaż i tak d4 kupię. Nikon się wstrzelił w mój cykl wymiany sprzętu idealnie :)))))) (pod warunkiem, że oczywiście D4 wyjdzie i będzie dostępne na początku 2012).

stig
03-08-2011, 12:05
Dobrze, ze jeszcze nie tlumaczysz reszcie, ze sprzet ze stopki jest najlepszy i nie warto zmieniac na nowszy.Wspolczuje Tobie. Takie natrectwa, jakie nawiedzaja Cie w zwiazku z moimi wypowiedziami, musza Ci naprawde ciazyc w zyciu.
A teraz zakoncz to wkladanie mi bzdur w usta. Jesli dalej chcesz dyskutowac, odpowiedz na moje poprzednie pytanie, bo jak zawsze -- czepiasz sie chyba z nadmiaru wolnego czasu. :)

Sam jednak wymieniles 70-200 i teraz bedziesz pisal wszedzie, ze jest 100 razy lepszy od poprzedniej wersji.Czlowieku, opanuj swoja fantazje. 70-200 wymienilem, bo moj poprzedni (pierwsza wersja) byl po prostu uszkodzony. Gdyby nie to, nie wydawalbym niepotrzebnie kasy -- mimo, ze wiedzialem, ze 2jka jest lepsza. ;)

docxxx
03-08-2011, 12:20
Czepiasz sie chyba z nadmiaru wolnego czasu. :)

Wlasnie go nie mam. Udanego dnia ;)

wilk325
03-08-2011, 12:20
ja napiszę sobie tak:
kupię D4 pod warunkiem, że będzie miało matrycę taką jak D3x ( jej wielkość i rozpiętość tonalna ), będzie można robić takiego cropa jak obecnie w D3x; będzie miało ISO, szumy i szybkość migawki na poziomie D3s wtedy będę zadowolony.

ja bym za jedną rzecz od razu kupił dwa nowe pro korpusy - sterowanie radiowe lampami. Gdyby tylko tą jedną rzecz dodali - (pozostawiając resztę bez zmian, bądź tylko z delikatnym ewolucyjnym rozwojem) - biorę w ciemno :)
chociaż i tak d4 kupię. Nikon się wstrzelił w mój cykl wymiany sprzętu idealnie :)))))) (pod warunkiem, że oczywiście D4 wyjdzie i będzie dostępne na początku 2012).

Tylko, że za to zapłacić 5.000-8.000PLN więcej? nie lepiej kupić zestaw PocketWizard

robin102
03-08-2011, 12:22
Psu na bude te 18 MPx....
Sorki STIG , że na Twoją wypowiedź padło, ALE ALE ALE
PUS NA BUTY się mówi i tak prawidłowo winno to brzmieć.
Psu na budę praktycznie wszystko się przyda. Od starych desek, do starych gum co odlazły np. z D3, a na buty to już nie koniecznie bo przeca pies w butach nie chodzi :) prawda ?
No to tyle merytorycznie ode mnie w sprawie D4 i pozdrawiam wielbicieli Nikonów których nie ma
:-P

stig
03-08-2011, 12:37
Sorki STIG , że na Twoją wypowiedź padło, ALE ALE ALE
PUS NA BUTY się mówi i tak prawidłowo winno to brzmieć.
Psu na budę praktycznie wszystko się przyda. Od starych desek, do starych gum co odlazły np. z D3, a na buty to już nie koniecznie bo przeca pies w butach nie chodzi :) prawda ?No wlasnie. Wyjasniles niby prawidlowo "psu na bude", a jednak nie zrozumiales? :D "Psu na bude", czyli do niczego innego... :)

JK
03-08-2011, 12:37
ja napiszę sobie tak:
kupię D4 pod warunkiem, że będzie miało matrycę taką jak D3x ( jej wielkość i rozpiętość tonalna ), będzie można robić takiego cropa jak obecnie w D3x; będzie miało ISO, szumy i szybkość migawki na poziomie D3s wtedy będę zadowolony. ...
Czyli wychodzi na to, że musi być ze 2 razy więcej pikseli i jakieś drobne 2EV wzrostu czułości. No to Nikon chyba ma trudne zadanie. ;) I pamiętajcie o tym, że robienie zdjęć polega na rejestracji światła. Jeśli tego światła brakuje, to i te zdjęcia zaczynają być takie sobie. Coś tam od bidy zarejestrować się da, do netu i do gazety będzie, ale niekoniecznie wyjdzie dobrze, bo zwyczajnie zaczyna brakować informacji o kolorach. Jak ktoś zarabia na zdjęciach robionych w trudnych warunkach - sporty halowe, ekstremalna przyroda, ...., to pewnie zrobi prosty rachunek. Na zdjęciach, których nie mogę robić starym sprzętem zarobię tyle, a kasy wydam tyle. Jeśli zarobek znacznie przewyższy wydatki, to wymieniam. Jeśli nie przewyższy lub tylko nieznacznie przewyższy - nie wymieniam, poczekam aż stary sprzęt sie zepsuje i wtedy kupię. Tak myślą ludzie, którzy z tego zyją. Hobbystów oczywiście to nie dotyczy. ;-)

robin102
03-08-2011, 12:46
No wlasnie.
No właśnie :)
rozchodzi się o to, że jeśli chcemy powiedzieć, że coś jest nie przydatne to winno się mówić, że PSU NA BUTY.
Rzeczone 18 MPX na budę się przydać może bo większej rozdzielczości budę można ufocić ;), a na buty to już zupełnie nie :)
no dobra pożartowaliśmy sobie, w każdym razie o czymś nie przydatnym to PSU NA BUTY, pamiętajmy o tym

Pawel Pawlak
03-08-2011, 12:48
Przed premierą D3s wszystkim się wydawało że nie mam możliwości żeby w ciągu 2 lat, do tego do modelu "s" nikon poprawił jakość obrazka. Tymczasem porawił - jest ostrzej, detaliczniej, DR jest lepsza na wysokich iso, w zalezności od czułości szumi mniej nawe o 1.5EV. Wg mnie to bardzo duże zmiany a rewolucji technlogicznej nie było - nadal podejrzewa, że matryca jest ta sama co w d3/d700, a wyższej "tylko" klasy przetworniki A/D i reszta toru sygnałowego. Tymczasem od opracowania matrycy d3 minęło 4 lata przez które nikon pewnie coś kombinował. Mnie nie zaskoczyłoby, gdybym zobaczył matrycę 18mpix z jakością pikseli nawet trochę lepszą niż w d3s (może taka same wysoki iso, ale niskiem takiej jakości jak d3x). Przykładem zwiększenia upakowania matrycy z jednoczesną poprawą DR, szumów i tonalności może być matryca D7000/D5100 w stosunku do d300 - a przedział czasowy jaki dzieli te matryce jest mniejszy niż w przypadku d3/d4

stig
03-08-2011, 12:51
No właśnie :)
rozchodzi się o to, że jeśli chcemy powiedzieć, że coś jest nie przydatne to winno się mówić, że PSU NA BUTY.
Rzeczone 18 MPX na budę się przydać może bo większej rozdzielczości budę można ufocić ;), a na buty to już zupełnie nie :)
no dobra pożartowaliśmy sobie, w każdym razie o czymś nie przydatnym to PSU NA BUTY, pamiętajmy o tymNadal jednak bede obstawal przy "psu na bude". Etymologia tego powiedzenia, zwiazana jest z faktem iz na budowe budy, przeznacza(lo) sie najgorsze materialy, smieci, odpady, niepotrzebne nikomu rzeczy. Tak wiec 18 MPx dla fotoreportera, jest jak psu na bude. :)

robin102
03-08-2011, 12:59
...Tak wiec 18 MPx dla fotoreportera, jest jak psu na bude. :)
Cholercia, pamiętam jak cenowo dostępne aparaty cyfrowe miały matryce 1,5- 3 MPX Ja od razu się skosztowałem i kupiłem "profesjonalny" aparat o rozdzielczości 5MPX !!! tu i tam się w głowę pukali po co to na co tyle tych pikseli ;)
Moje siedemsetki mają chyba tylko po 12MPX. Nie zmartwił bym się jakby miały np 16 MPX choćby dla samego mienia.
No i ostańmy się w pokoju w temacie BUDY na piksele, bo chyba o to chodzi ;)
pozdrawiam

Cysiu
03-08-2011, 12:59
A ja Wam mówię, że będzie 16mpix :)

tomisiek
03-08-2011, 13:10
PW jest dobry - ale jest to kolejne dopinane urządzenie. Zawsze lepiej jak coś będzie zrobione przez producenta i upchane w body niż dodatkowy gadżet który można: zgubić, zapomnieć, zniszczyć. Dziwi, że do tej pory żaden z producentów nie daje takiej możliwości - technicznie nie jest to jakiś cud świata.

A co do D3s - na pewno poprawili w stosunku do D3 - ale ja na przykład nie zmieniłem swojej d3. Uważałem, że koszt zmiany w stosunku do zwiększenia możliwości nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego. Dlatego świadomie odpuściłem d3s czekając na d4. Mam nadzieję, że się nie zawiodę :))))

stig
03-08-2011, 13:10
Cholercia, pamiętam jak dostępne aparaty cyfrowe miały matryce 1,5- 3 MPX Ja od razu się skosztowałem i kupiłem "profesjonalny" aparat o rozdzielczości 5MPX !!! tu i tam się w głowę pukali po co to na co tyle tych pikseli ;)Nie popadajmy w skrajnosc. O ile 2-3 MPx w zupelnosci wystarcza do publikacji w internecie czy codziennej prasie na szajsowatym papierze i z wiecznym brakiem wolnego miejsca, o tyle jesli masz byc w miare wszechstronny i efekty Twojej pracy maja byc publikowane takze na rozkladowkach kolorowych magazynow, czy wykorzystane na plakatach -- to juz niestety te 8-12 MPx musi byc. 16-18 MPx natomiast niewiele wniesie tego obrazu. Na pewno nie na tyle, zeby bylo zauwazalne przy A4, czy nawet B2.

AMI
03-08-2011, 13:22
... I pamiętajcie o tym, że robienie zdjęć polega na rejestracji światła. Jeśli tego światła brakuje, to i te zdjęcia zaczynają być takie sobie. Coś tam od bidy zarejestrować się da, do netu i do gazety będzie, ale niekoniecznie wyjdzie dobrze, bo zwyczajnie zaczyna brakować informacji o kolorach....

Nie zawsze JK kolor jest potrzebny, a zrobienie zdjęcia ( reporterka, portret ) nawet w kiepskich warunkach oświetleniowych, jeśli chcesz pokazać klimat, sytuację i chwilę, może być świetne. Ja uważam, że im więcej wysokich ISO o małym szumie tym lepiej. Otwierają się nowe możliwości. Tego bym oczekiwał od D4 a no i więcej pikseli ( a to sobie cropnąć można i nie trzeba pożyczać D3x jak się wymagająca robota trafi :)).

Ze Stigiem, się częściowo zgadzam, mój D3 dożyje u mnie sędziwej starości ( jak mi go naprawią ) i nie mam potrzeby go wymieniać, szczególnie po zakupie 24 1.4, światła nie brakuje. Ale, że mam tylko jedno D3 to miejsce dla D4 może się za rok znajdzie, jeśli naprawdę będzie wart tego :).

Pozdrawiam,
AMI

JK
03-08-2011, 14:33
Nie zawsze JK kolor jest potrzebny, a zrobienie zdjęcia ( reporterka, portret ) nawet w kiepskich warunkach oświetleniowych, jeśli chcesz pokazać klimat, sytuację i chwilę, może być świetne. Ja uważam, że im więcej wysokich ISO o małym szumie tym lepiej. Otwierają się nowe możliwości. Tego bym oczekiwał od D4 a no i więcej pikseli ( a to sobie cropnąć można i nie trzeba pożyczać D3x jak się wymagająca robota trafi :)). ...
Chyba jednak coś mieszasz. W większości przypadków to wysokie ISO nie jest ludziom potrzebne do oddawania klimatu, tylko do tego, żeby zdjęcie robione po ciemku wyglądało jak zrobione w jasny dzień. ;)

Mariusz888
03-08-2011, 17:34
Chyba jednak coś mieszasz. W większości przypadków to wysokie ISO nie jest ludziom potrzebne do oddawania klimatu, tylko do tego, żeby zdjęcie robione po ciemku wyglądało jak zrobione w jasny dzień. ;)
Z tym się ciężko mi nie zgodzić - jest wiele zdjęć zaszumionych (zwłaszcza BW), ale z świetnym klimatem - może nawet czasem warto zaryzykować stwierdzenie, że gdyby były takie idealnie bez szumu, to już nie było by to samo :)

Jacek_Z
03-08-2011, 20:41
PW jest dobry - ale jest to kolejne dopinane urządzenie. Zawsze lepiej jak coś będzie zrobione przez producenta i upchane w body niż dodatkowy gadżet który można: zgubić, zapomnieć, zniszczyć. Dziwi, że do tej pory żaden z producentów nie daje takiej możliwości - technicznie nie jest to jakiś cud świata. D3 i inne jednocyfrowce nie miały żadnego wbudowanego sterownika. Musisz coś dopinać - SU800, SBxxx czy PW - wsio ryba. PW są mniejsze i lżejsze.

JK
03-08-2011, 20:48
D3 i inne jednocyfrowce nie miały żadnego wbudowanego sterownika. Musisz coś dopinać - SU800, SBxxx czy PW ....
...., albo inne chińskie wynalazki. W związku z tym masz jakiś wybór. Jeśli się to coś znajdze w puszce, to wielkiego wyboru już raczej nie będzie, tylko będzie "preferowane rozwiązanie". Jeśli to będzie jakiś CLS Nikona, to pół biedy. Gorzej jeśli wybiorą radio firmy JungSanCzyCuś, blokując konkurencję, żeby się opłacało. Wtedy może to być dość drogie i mocno ograniczone rozwiązanie. A i Sabinki przestaną być systemowe, co też nie jest sensownym wyjściem z sytuacji. Do tego dojdą problemy z częstotliwościami, które w różnych częściach swiata musza być różne. Jakoś czarno to widzę.