PDA

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach Nikona (D6, jednocyfrowce)

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7

qooba
23-01-2014, 12:40
znam takich, co robią super zdjęcia dziadkiem 1D MK II :)
iksem się bawiłem kilka razy i jest pierońsko szybki, ale podobne doznania mam na co dzień z D4 ;)
Większą różnicę w moim mniemaniu robi niska waga nowych luf Canona, ich nową 400 2.8 można spokojnie z ręki fotografować, jest AŻ tak lekka i świetnie wyważona

shaolin
06-02-2014, 05:12
New focus mode: now can use 3D-Tracking in 9 or 21 points group
Native ISO: 100-25,600 (as previously reported)
Improved time-lapse movie recording: can change interval shutter in 1/6 stop (adjustable)
White balance can be fine tuned by 0.25-0.50 Kelvin
You can adjust the color tone of the camera LCD screen (probably because of this issue)
Same resolution as the D4 (16MP)
HD movie at 60 fps/1080p
Small change in the body design
Same price as the D4 ($5,996.95 in the US)
The official announcement will most likely be next week
Shipping will start in March or latest April

W Czechach ma byc 11.02 jakas premiera, jest obrazek z tekstem - jestem zwiastunem wiosny ;) Pytanie - wiosny w jakim sensie? Nasiona beda sprzedawac? Czy dadza taki sprzet, ze dojdzie do fotograficznej wiosny ludow? ;)

burton
06-02-2014, 07:18
Fotograficznej wiosny ludów w lustrach już nie będzie. Podsypują tylko tymi nasionami po trochu ;) Regulacja odcienia wyświetlacza…nooo :) ;) Czekamy na D5.

shaolin
06-02-2014, 09:57
Ciekawe czy bedzie mozna zrobic BW wyswietlacz ;) W sumie dziwne, ze chca dolozyc taka opcje... moze po prostu chca zrzucic robote na uzytkownika, bo przeciez w serwisach i tak maja urwanie tylka przez chlapacze i inne wynalazki ;) Pewnie w D620 dodadza mozliwosc regulacji ilosci oleju na matrycy ;)

R
06-02-2014, 10:19
Pewnie w D620 dodadza mozliwosc regulacji ilosci oleju na matrycy ;)

raczej bagnet do sprawdzania poziomu i na wyswietlaczu dodatkowa opcje - czujnik cisnienia...

manfred
06-02-2014, 10:24
Powinni dodać ukrytą funkcje losowo zepsuty AF a nie tylko lewy

shaolin
06-02-2014, 10:24
I dolewka 1l co 10000 klatek... tylko nie lejcie Castrola bo to badziewie! :twisted:

Irma
06-02-2014, 10:32
"" New focus mode: now can use 3D-Tracking in 9 or 21 points group "
Mnie interesuje ta funkcja poniewac wprowadza ona do dotychczasowej 1-punktowej funkcji sledzenia 3D pomocnicze wspomagajace punkty AF do 9 lub 21 pkt.AF.
Moze to oznaczac wieksza pewnosc trzymania obiektu w obrebie wybranego przez nas pkt.AF w sytuacjach dynamicznych poprzez okalajace go punkty AF-a, a tym samym nie wypuszczenie go z rozszerzonego obszaru sledzenia 3D.

Pawel Pawlak
06-02-2014, 12:29
mnie też bardzo interesuje ta nowa funkcja AF; obecnie w d800 na dynamicznych scenach waśnie takiego czegoś mi brakuje. Jak ustawiam AF na 3d, to czasem AF zgubi ptaszora który zmieni kształt (jak to w locie bywa), jak na 9 albo 2 pkt to bywa że ja nie nadążę na małym dystansie z utrzymaniem go w polu AF. Taka wersja śledzenia AF 3D z wyborem 9 -21punktów zapowiada się fantastycznie :)
Sądząc po tym jak poprawiła się detaliczność obrazka z Df vs D4, można się spodziewać że matryca 16mpix też powinna być "wystarczająca":
Np. z afs-600f4

D3s - 9mpix (dla porównania)
D4 - 12mpix
df - 15mpix
d600 - 15mpix
D3x - 16mpix
D610 - 18mpix
D800 - 18mpix
Ewidentnie nikon w D610 i Df poza filtrem AA zmienił coś w przetwarzaniu sygnału (sposób interpolacji?) bo obrazki z tych body zysk detaliczności na tyle, że dogoniły matryce o wyższej rozdzielczości

Mam jeszcze nadzieję, że na niskich iso obrazek dorówna D600/d800 ;)

shaolin
06-02-2014, 14:40
Przy moim foceniu chyba nigdy obiekt nie uciekl ze sledzenia, ale bokserzy sa troche wieksi niz kurczaki i nie zmieniaja tak ksztaltow ;) ;)

No nic, trzeba jeszcze chwile poczekac i zobaczymy co tam wysmazyli... jezeli skok jest taki jak D3 vs D3s to nic tylko sie cieszyc.

cz4rnuch
06-02-2014, 15:39
Sądząc po tym jak poprawiła się detaliczność obrazka z Df vs D4, można się spodziewać że matryca 16mpix też powinna być "wystarczająca":
Np. z afs-600f4

D3s - 9mpix (dla porównania)
D4 - 12mpix
df - 15mpix
d600 - 15mpix
D3x - 16mpix
D610 - 18mpix
D800 - 18mpix
Ewidentnie nikon w D610 i Df poza filtrem AA zmienił coś w przetwarzaniu sygnału (sposób interpolacji?) bo obrazki z tych body zysk detaliczności na tyle, że dogoniły matryce o wyższej rozdzielczości...
A czy to nie jest przypadkiem tak, że to co zaobserwowałeś jest tylko osobliwą cechą 600/4(z tego co widzę jeszcze 500/4 wpisuje się w tą tendencję). Może nie lubią się z D4. Oczywiście żartuję, ale akurat wertuję temat D600 vs D610 i z ciekawości zerknąłem na kilka innych i bardzo ostrych szkieł na które mnie nie stać(poza S35), a które testowali DXO:

--------Sigma 35---CZ Otus---N200/2---N300/2.8---N400/2.8---N500/4
D3S-------10---------11--------11--------10---------10---------8
D4--------14---------15--------15--------14---------15---------11
DF--------15---------16--------16--------16---------16---------14
D600------19---------22--------22--------20---------21---------15
D610------20---------23--------23--------21---------22---------17
D800------23---------29--------28--------24---------25---------16

Z tego przyznam że bardzo po macoszemu potraktowanego zestawienia wynika, że przynajmniej w przypadku Sigmy, Otusa, N200/2, N300/2.8 czy N400/2.8 róznice między parami D4-DF i D600-D610 są minimalne(1Mpx) a sam DF pod względem rozdzielczości bardzo daleko ma do D600(nie mówiąc już o D800). Wygląda to trochę tak jakby nowe matrycę działały wydajniej, ale tylko z długimi tele. Dochodzi nawet do tego, że 500 jest ostrzejsza na D610 niż na D800.

P.s Tabelka mi się trochę rozjechała, ale chyba wszystko widać.

ShutterStill
06-02-2014, 15:52
Mnie interesuje ta funkcja poniewac wprowadza ona do dotychczasowej 1-punktowej funkcji sledzenia 3D pomocnicze wspomagajace punkty AF do 9 lub 21 pkt.AF.
Moze to oznaczac wieksza pewnosc trzymania obiektu w obrebie wybranego przez nas pkt.AF w sytuacjach dynamicznych poprzez okalajace go punkty AF-a, a tym samym nie wypuszczenie go z rozszerzonego obszaru sledzenia 3D.

Pytanie tylko czy te 9 i 21 punktów ustawione tak jak do tej pory, czy będą zgrupowane wokół wybranego punktu AF tak jak w 1Dx? Chyba jedna tak jak do tej pory bo trudno sobie wyobrazić grupę 21 punktów..

Pawel Pawlak
06-02-2014, 16:08
a teraz 9 i 21 polowy AF-C nie jest wokół wybranego punktu ??

GonzoG
06-02-2014, 16:27

Śledzenie 3D nie jest 1-no punktowe. Do tej pory jest tylko jedna opcja, która wykorzystuje wszystkie punkty AF - czyli w D4 jest ich 51.
To co ma być w D4s to jest ograniczenie tylko do 9 lub 21 punktów dookoła wybranego 1 punktu.
Albo inaczej mówiąc - rozszerzenie standardowego AF-C z 9 lub 21 punktami o opcję 3D.

Pytanie tylko czy te 9 i 21 punktów ustawione tak jak do tej pory, czy będą zgrupowane wokół wybranego punktu AF tak jak w 1Dx? Chyba jedna tak jak do tej pory bo trudno sobie wyobrazić grupę 21 punktów..

j.w. napisane - tylko dookoła wybranego punktu.
Jak sobie wyobrażasz śledzenie 3D gdy masz tylko 9 rozstrzelonych punktów AF ?? A co gdy obiekt będzie pomiędzy nimi ??

Irma
06-02-2014, 16:36
To co ma być w D4s to jest ograniczenie tylko do 9 lub 21 punktów dookoła wybranego 1 punktu.
Albo inaczej mówiąc - rozszerzenie standardowego AF-C z 9 lub 21 punktami o opcję 3D.

No przeciez to napisalem.

ShutterStill
06-02-2014, 16:39
j.w. napisane - tylko dookoła wybranego punktu.
Jak sobie wyobrażasz śledzenie 3D gdy masz tylko 9 rozstrzelonych punktów AF ?? A co gdy obiekt będzie pomiędzy nimi ??

No właśnie o to chodzi..
W canonie 5D /II masz 9 punktów i all servo opcja jest, a jak działa to lepiej nie mówić ;-)
Stąd moje obawy..

popi
06-02-2014, 17:09
Ponoć Rosjanie potrafią zrobic z d4 d4s-a; trzeba tylko odblokowac kilka funkcji w oprogramowaniu.
Nie mam jeszcze konkretnych namiarów ale jeśli je zdobędę na pewno sie "pochwalę"...

shaolin
06-02-2014, 17:17
Wg moich informacji nie ma nic u ruskich, jakby bylo to by bylo tu na forum ;) juz ja bym sie o to postaral :twisted:

popi
06-02-2014, 17:29
shaolin, nie u ruskich tylko Rosjan - niby ta sama etnicznie grupa ale bardziej wykształcona ;):)

Tak w ogóle to dziwne, że nikt jeszcze na to nie wpadł...

Pawel Pawlak
06-02-2014, 17:29
Ponoć Rosjanie potrafią zrobic z d4 d4s-a; trzeba tylko odblokowac kilka funkcji w oprogramowaniu.
Nie mam jeszcze konkretnych namiarów ale jeśli je zdobędę na pewno sie "pochwalę"...

To powinno być chyba w kategorii żart ;)

popi
06-02-2014, 20:21
Oj, i zniweczyłeś mój "niecny "plan"...którego nie będę na razie wyjawiał ;)

Ale już tak poważnie (bo wątek typowo spekulacyjny ;)): naprawdę nie podejrzewacie, że wystarczy wgrać inne (nowsze) oprogramowanie żeby np.zwiększyć DR, zmniejszyć ilość szumów - przecież dla wysokiej klasy programisty (mającego oczywiście dostęp do dokumentów "projektowych" danego body) nie powinno stanowić to większego problemu? Przecież w większości tego typu ficzerów (nie piszę o większej ilości pkt af krzyżowych) jest to kwestia odpowiedniego oprogramowania.

Wszak sam Pawle pisałeś o większej detaliczności obrazka z DF niż z D4, a przecież to te same matryce?

TOP67
06-02-2014, 20:42
Matryce te same, ale może być inny filtr (ostrość) i wzmacniacze (szum).

shaolin
07-02-2014, 03:46
To nie beda te same matryce, w D3 i D3s tez sa rozne:
Nikon D3/D700 sensor NC81338L (https://chipworks.secure.force.com/catalog/ProductDetails?sku=NIK-NC81338L&viewState=DetailView&cartID=&g=&parentCat egory=&navigationStr=CatalogSearchInc&searchText=n ikon)
Nikon D3s sensor NC81361A (http://chipworks.force.com/catalog/ProductDetails?sku=NIK-NC81361A&viewState=DetailView)

GonzoG
07-02-2014, 04:23
Oj, i zniweczyłeś mój "niecny "plan"...którego nie będę na razie wyjawiał ;)

Ale już tak poważnie (bo wątek typowo spekulacyjny ;)): naprawdę nie podejrzewacie, że wystarczy wgrać inne (nowsze) oprogramowanie żeby np.zwiększyć DR, zmniejszyć ilość szumów - przecież dla wysokiej klasy programisty (mającego oczywiście dostęp do dokumentów "projektowych" danego body) nie powinno stanowić to większego problemu? Przecież w większości tego typu ficzerów (nie piszę o większej ilości pkt af krzyżowych) jest to kwestia odpowiedniego oprogramowania.

Wszak sam Pawle pisałeś o większej detaliczności obrazka z DF niż z D4, a przecież to te same matryce?

O ile na szumy, to można nieznacznie wpłynąć softem, ale nie tym co w samym aparacie, a bezpośrednio w matrycy, to na DR, czy inne parametry matrycy już się nie da wpłynąć. To są właściwości fizyczne matrycy.

Główną różnicą między Canonem i Sony, a Nikonem jest właśnie matryca. Z racji, że Canon sam projektuje swoje matryce, ma lepiej zrobione odejmowania biasu (można powiedzieć prądu ciemnego, czyli tego co generuje sama matryca przy wyższych ISO). Canon i Sony odejmują rzeczywisty, Nikon stały (dla nominalnego ISO) zwiększony o zwiększenie ISO.
Dzięki temu nie ma kolorowego szumu w cieniach przy wysokim ISO, a w Nikonie niestety cienie robią się niebiesko-różowe.
Ale to tylko wpływa na odbiór szumu, a nie na rzeczywisty szum.

Zmniejszyć szum można tylko na 2 sposoby:
1. zrobić doskonalszą matrycę
2. zwiększyć ilość światła trafiającego na matrycę/piksel.

Odnośnie programisty - nawet mając dostęp do źródeł oprogramowania, to nie będzie to proste, bo jest za dużo rzeczy, na które nawet świetny programista od przetwarzania obrazu nie ma wpływu.

Matryca rejestruje obraz w postaci sygnały analogowego (w Voltach). Ten sygnał trafia na wzmacniacz (odpowiedzialny m.in. za ISO), następnie odejmowany jest bias, to trafia na przetwornik A/C i dopiero teraz mamy sygnał cyfrowy, z którym może cokolwiek zrobić programista.
A szum czy DR już dawno powstał, bo to właściwości fizyczne matrycy.

Nikon i tak ma najlepsze osiągi jeśli chodzi o DR - 13.9 EV (w D5300) przy 14 bitowym przetworniku to naprawdę wybitny wynik.
Co prawda można polepszyć obraz programowa (np. szumy), ale to odbędzie się kosztem detalu. DR już się nie zwiększy, bo to nie jest kwestia programu, a tego ile matryca jest w stanie zarejestrować i przetworzyć sprzętowo.

shaolin
08-02-2014, 07:14
I jak? Znalazl ktos juz jakiegos D4s'a podczas ogladania transmisji z IO? ;)

08-02-2014, 10:37
Putin tylklo "smiene" trzymał w rekach podczas otwarcia ale d4s nie zauwazyłem

shaolin
09-02-2014, 02:50
http://nikonrumors.com/2014/02/08/nikon-d4-listed-as-discontinued-nef-codec-support-for-d4s-is-already-out.aspx/

Premiera chyba w przyszlym tygodniu...

siedemczwartych
09-02-2014, 19:19
ploteczki o D4s
http://www.optyczne.pl/6664-news-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html

Ps. wpis na temat i mimo braku sympatii dla mnie (co akurat mało mnie interesuje) jak i chyba dla optycznych proszę o pozostawienie wpisu. Dziękuję.

Dex
09-02-2014, 22:14
Nie widze nigdzie tego tu ;)

http://nikonrumors.com/2014/02/09/nikon-d4s-spotted-at-the-olympics-in-sochi.aspx/

swider
09-02-2014, 23:19
Panowie, póki co apeluję o rozluźnienie atmosfery. Przepychanki wykarczowałem i myślę, że na tym zakończymy. :)

shaolin
10-02-2014, 06:40
Widze, ze sie pobili beze mnie... :cry: ;)

Obejrzalem te JPGi, widac, ze to cropy cropow ale wydaje mi sie, ze ISO10000 wyglada lepiej niz 6400 ;) ogolnie jakos malo szczegolu... ale moze jestem niewidomy ;)

Wiecej zdjec tutaj:
http://q.usatoday.com/sochi/

EDIT: Tylko se musicie przebrac bo to po prostu serwis USA Today ;)

EDIT2: Ok, nie ma sie czym martwic - ci z 1Dxami tez narobili kasztanow ;)
http://usatq.files.wordpress.com/2014/02/usatsi_7720477.jpg

:mrgreen:

http://www.nikonclub.ru/blog/sobytiya/1297.html ;)

Wyglada na to, ze zrobili podobny myk co w Polsce, pytanie czy u nas tez w gre wchodzila symboliczna zlotowka ;)

prz3mo
10-02-2014, 10:41
http://www.cameraegg.org/nikon-d4s-at-sochi-2014-sample-images-taken-by-d4s/

shaolin
10-02-2014, 10:45
Przemek przeciez to jest to samo co wyzej... :razz:

prz3mo
10-02-2014, 10:46
Przemek przeciez to jest to samo co wyzej... :razz:

Aha, to sorki, bo na szybko tamte linki przejrzałem... :)

Irma
10-02-2014, 11:39
Szaolin myslisz, ze D4s jest lepszy o okolo 2/3 EV w szumach,a jak z detalem?

shaolin
10-02-2014, 11:48
Nie wiem o ile i czy w ogole jest lepszy, po prostu cos mi nie gra z iloscia szczegolow na tych obrazkach ;) poki nie bedzie RAWow to nie mnie oceniac co, gdzie i jak ;)

Irma
10-02-2014, 11:56
Oczywiscie, dzieki za odpowiedz :)

stig
10-02-2014, 13:47
Fakt – szczegółów tyle, co najczęściej widać na zdjęciach z puszek Canona. Może fotograf(owie) poustawiali zbyt agresywne odszumianie. Wespół z JPGami i obróbka w puszce – mogło przynieść takie efekty. Poczekamy na RAWy, ale coś mi się zdaje, że przynajmniej w kwestii szumu będzie to bliźniak D4. Czyli moja strategia (kupno najwcześniej D5, a może i nawet D5s) jest całkiem sensowna. :)

shaolin
10-02-2014, 13:50
Marcin kup se Sigme Quattro i Twoje problemy zostana rozwiazane :mrgreen:

Irma
10-02-2014, 13:50
Fakt – szczegółów tyle, co najczęściej widać na zdjęciach z puszek Canona. Może fotograf(owie) poustawiali zbyt agresywne odszumianie. Wespół z JPGami i obróbka w puszce – mogło przynieść takie efekty. Poczekamy na RAWy, ale coś mi się zdaje, że przynajmniej w kwestii szumu będzie to bliźniak D4. Czyli moja strategia (kupno najwcześniej D5, a może i nawet D5s) jest całkiem sensowna. :)

I mowiac szczerze ta Twoja strategia coraz bardziej do mnie przemawia i przekonywuje mnie, bo D3 to nadal swietna puszka z naprawde dobrym ISO 3200. A juz ponizej 1600 jest naprawde dobrze.
Kiedys se myslalem, ale sie chlop uparl z tym Swoim D3, zakochany jak nic, ale tu chodzi o mozliwosci jakie daje stary D3 do nowszych konstrukcji i oczywisci o te dutki, ktore tzeba doplacic, slono doplacic.

stig
10-02-2014, 14:10
Kiedys se myslalem, ale sie chlop uparl z tym Swoim D3, zakochany jak nic, ale tu chodzi o mozliwosci jakie daje stary D3 do nowszych konstrukcji i oczywisci o te dutki, ktore tzeba doplacic, slono doplacic.No czegoż by złego nie powiedzieć o D3, to po prostu nadal świetny sprzęt. Całkowicie trzeźwo analizując te parę niezbyt powalających plusów D4-D4s – po prostu zwyczajnie nie są one warte tych inwestycji (którą ja i tak rozpatruję ×2, bo nie wyobrażam sobie repo z jedną puszką). Do tego również 2× zapasowe aku, i 2× nowe karty… Nie, to się po prostu „nie dodaje”, jak mawia Max Kolonko. D3jki mają po około 150 tysięcy klapnięć, więc najpewniej za około rok oddam je po prostu do gruntownego przeglądu: czyszczenie, smarowanie, jakaś tam może wymiana drobnego mechanizmu, zmiana gum – i będą harować dalej. I tak 80-90% klatek z nich idzie do sieci, a do zleceń na duże, wycacane foty, używam D800. 2-3 lata temu minęło mi ciśnienie na najnowszy sprzęt, bo naprawdę – 99% moich klientów za ChRL nie dostrzeże różnicy – a nawet jeśli, to nie zapłaci na tyle więcej niż dotychczas, żeby strata finansowa zamortyzowała się chociażby po 2 latach. Trend wśród klientów jest maksymalne cięcie kosztów, i dla nich argument, że ma się najnowszy sprzęt – jest niczym – po prostu nie działa. Cichaczem liczę, że D5/D5s faktycznie wniesie coś istotnego co do szuów/DR (w stosunku do D4) i wtedy może faktycznie (jeśli D3jki zaliczą jakieś problemy) będzie można o tym pomyśleć. Dla mnie D4/D4S, to zwyczajna strata kasy. Za 50 tysięcy PLN można kupić naprawdę wiele innego, satysfakcjonującego i/lub funkcjonalnego dobra. W ostateczności uzbrojenie się za taką kasę w szkła i/lub światła – da znacznie większą frajdę i bardziej widoczne efekty.

docxxx
10-02-2014, 14:17
To samo myślę ja, ludzik pracujący w malutkim DX-świecie. Ludzie namawiają mnie na lepsze szkła, na FX itd. Ale po co? Napisałem już, kasa jest, ale nie warto ją wydawać, skoro to nie pomnoży $$. Prosty przykład. Wolę D7100 + 70-200 i crop niż kupno 300/2,8. Jeśli mój odbiorca nie widzi róznicy, to po co wywalać 15 kzł? To już wolę sobie ponarzekać na forum na pracę AF w D7100 ;)

shaolin
10-02-2014, 14:22
99% moich klientów za ChRL nie dostrzeże różnicy

ChRL mi w to nie mieszaj! :twisted: :mrgreen: Nawet Nikon daje znaki, ze D4 byl na przeczekanie skoro wypychaja sprzet z polek rozdajac go agencjom za 1 rubla ;) ;)

Irma
10-02-2014, 14:24
Wolę D7100 + 70-200 i crop niż kupno 300/2,8. Jeśli mój odbiorca nie widzi róznicy, to po co wywalać 15 kzł? To już wolę sobie ponarzekać na forum na pracę AF w D7100 ;)

I to jest indywidualna, zdrowa, czysta i zimna kalkulacja, a z tym narzekaniem na D7100 to chyba jest cos na rzeczy i to nie tylko z w/w puszka, bo i D600 i D800 ma z tym problem , nie wspominajac o D7k.

shaolin
10-02-2014, 14:26
Irek to zmieniles D800 na D4 ze wzgledu na AF? Czy jakies inne powody?

Irma
10-02-2014, 15:26
Irek to zmieniles D800 na D4 ze wzgledu na AF? Czy jakies inne powody?

Marcin przede wszystkim ze wzgledu pewniejszy AF i 10 kl/s w serii, jednak 4kl/s to zdecydowanie za malo jak dla mnie w D800.
AF w D4 jest delikatnie szybszy, ale to delikatnie, ale czy to nie autosugestia? i zdecydowanie pewniejszy AF w kazdych sytuacjach, to juz nie autosugestia:)
AF w D4 nie posiada przypadlosci D800 w tych aspektach, ktore mnie denerwowaly w D800:
- w mniej kontrastowych scenach lapie ostrosc bez zajakniecia i to bardzo pewnie
- wreszcie nie ma tego pykania AF na AF-C w 1-dno czy 9-cio pkt AF, jakie to mialo miejsce w D800 i bledow ostrzenia z tego wynikajacych, praca AF w D4 jest szybka, zdecydowana i pewna.
Rowniez:
-dzojstik pod wybor pkt AF ( wreszcie tak jak mialem w 7D )
-wiekszy bufor w serii
-przycisk ISO pod palcem wskazujacym prawej reki i bezposrednia regulacja rolka
-zintegrowany grip

shaolin
10-02-2014, 15:32
Mi brakuje dzoja do pionow w D3s, ale to chyba za malo zeby skakac na D4/D4s ;) poza tym i tak ostatnio foce tylko swoje koty wiec... ;) no nic, czekamy do jutra ;)

docxxx
10-02-2014, 15:38
I to jest indywidualna, zdrowa, czysta i zimna kalkulacja, a z tym narzekaniem na D7100 to chyba jest cos na rzeczy i to nie tylko z w/w puszka, bo i D600 i D800 ma z tym problem , nie wspominajac o D7k.

Sory za zaśmiecanie wątku, ale w sumie sam potwierdziłeś jedno z moich spostrzeżeń odnośnie pracy AF w D7100:

- wrescie nie ma tego pykania AF na AF-C w 1-dno czy 9-cio pkt AF, jakie to mialo miejsce w D800 i bledow ostrzenia z tego wynikajacych, praca AF w D4 jest szybka, zdecydowana i pewna.

Teraz robiąc zdjęcie grupowe zawodników D7100 w serii, napierniczam jak durny serią, bo nie wiadomo, czy AF trafi. I zamiast trzech klatek z D300 robię min. 10. Później patrze na wyświetlacz i "uff, jest chociaż jedna".

Już uciekam z tym plastikiem z wątku o czołgach ;)

deep
10-02-2014, 16:03
D4 był dla tych co pracowali na D3 ale chcieli też filmować. Dla osób nie filmujących a posiadających obecnie D3(s) faktycznie rozsądną przesiadką może być dopiero D5. Mówimy oczywiście o zarabianiu a nie o hobby, bo przy tym drugim to wiadomo, że kupuje się to co się chce :)

shaolin
10-02-2014, 16:06
Przy tym pierwszym tez powinno byc tak, ze sie kupuje co chce... ale takie rzeczy to raczej za granica... ;)

Pawel Pawlak
10-02-2014, 19:56
A mi się najbardziej rzuca w oczy poziom kompresji tych sampli z D4s - raczej nie doszukiwałbym się w nich detali ;) Poza tym jest bardzo mało szumu, wysoki DR tych JPGów i ostrość nie zawsze tam gdzie by się chciało. ale tam gdzie jest - jest i detal.
Trochę mi to przypomina pierwsze sample z d3s - też większość nie widziała różnicy ;)

shaolin
11-02-2014, 04:39
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/02/1024081-2.jpg
źródło (http://static.bhphoto.com/images/images500x500/1024081.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://distilleryimage5.ak.instagram.com/36aa3196922611e3a3d012ec3e365c79_8.jpg)

;)

sprocket
11-02-2014, 05:22
Od tylu nie masz :) ?

shaolin
11-02-2014, 05:42
Moze pozniej ;)

deep
11-02-2014, 07:45
Ja tam bym wolał z góry :-)

fotoprimo
11-02-2014, 13:41
od tyłu i z góry jest tutaj: http://www.kenrockwell.com/nikon/d4s.htm

deep
11-02-2014, 13:44
Ken nie ma realnych foto tylko fotomontaż :) domalował sobie S i tyle.

Pawel Pawlak
11-02-2014, 13:49
specyfikację też sobie sam domalował ;) mógłby zaoszczędzić wstydu i już ją poprawić.

shaolin
11-02-2014, 13:55
Z kazdej strony to sa foty z CES ;) przeciez byl w gablotce... a premiery jak nie bylo tak nie ma ;)

R
11-02-2014, 14:11
bo to sama obudowa... w srodku jeszcze nie bardzo wiedza co wymyslic, zeby zaslugiwalo na literke s... ;)
w kazdym razie jak byl brzydki tak jest nadal. to sie nie zmienilo

sufenta
11-02-2014, 17:20
wlasnie pokazalem zdjecie d4s mojej minister finansow: "nieksztaltna" powiedziala, "brzydka"... moje dalsze z nia zycie nie ma sensu :-(

deep
11-02-2014, 17:46
Pryzmat coraz bardziej przypomina starą analogową jedynkę canona :)

Pawel92
11-02-2014, 17:49
Niestety, to za mało żeby przyzwoicie wyglądać :mrgreen:

R
11-02-2014, 18:17
moj eos 1RS prezentuje sie nawet dzis niezle... a ma ze 30 lat pewnie ;)
aha... i tez robi z 10kl/s :mrgreen:
http://mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/eos/EOS-1nRS/index1.htm

shaolin
11-02-2014, 18:21
moj eos 1RS prezentuje sie nawet dzis niezle... a ma ze 30 lat pewnie ;)
aha... i tez robi z 10kl/s :mrgreen:

Tak, tysiac lat ma ;)

R
11-02-2014, 18:23
early 80's ;)

shaolin
11-02-2014, 18:31
EOS 1 byl wprowadzony w 1989 i mial hajspid wersje 1HS, RS byla do 1N, wprowadzona w 1995 :razz: nawet nie wiesz co masz... :razz:

EDIT: I dalej cisza... wyglada na to, ze w Czechach pokazywali tylko nowe kompakty, a nie D4s ;) no nic, moze trzeba poczekac do zakonczenia IO w Soczi bo tam sie moze okazac, ze wyszedl im kolejny drogi przycisk do papieru (jak 58/1.4) i trzeba cos zmienic, zeby ktos kupil ;)

FHR
11-02-2014, 18:52
Mhm, panowie... ;)

sprocket
11-02-2014, 20:36
Od przodu Canon 1DX wygrywa ale juz tyly to D4 rzadzi :), ciekawe czy poprawia skrzypiaca klapke kart pamieci na mrozie :)

R
11-02-2014, 20:48
EOS 1 byl wprowadzony w 1989 i mial hajspid wersje 1HS, RS byla do 1N, wprowadzona w 1995 :razz: nawet nie wiesz co masz... :razz:

zwyczajna zazdrosc przez Ciebie przemawia Mao :mrgreen:

shaolin
12-02-2014, 15:41
Jak bedziesz fikal to Cie wysle na rejs Costa Concordia :twisted:

http://www.adorama.com/INKD4S.html?utm_term=Other&utm_medium=Affiliate

Irma
12-02-2014, 16:52
Ale zaraz :?:
Co to nowa matryca 24Mpix ?

shaolin
12-02-2014, 17:02
To raczej blad, bo 24Mpx to tylko u Kena Rockwella bylo ;)

Irma
12-02-2014, 17:12
To raczej blad, bo 24Mpx to tylko u Kena Rockwella bylo ;)

Beda jaja jak sie okaze prawda :mrgreen:

I wszyscy Ci co mowili, ze Ken piszac swoj artykul chyba cos lyknal, beda musieli Kena przeprosic :mrgreen:

siona
12-02-2014, 17:42
Beda jaja jak sie okaze prawda :mrgreen:

I wszyscy Ci co mowili, ze Ken piszac swoj artykul chyba cos lyknal, beda musieli Kena przeprosic :mrgreen:

Przeprosić w internecie? Żartujesz...

kichu
12-02-2014, 17:44
Plotka - na zasadzie bo w Adoramie ktos tak sobie wpisał do systemu.

shaolin
14-02-2014, 11:46
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/02/NikonD4snotdiscontinued-2.png
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2014/02/Nikon-D4s-not-discontinued.png)

To czekamy na D5... :mrgreen: A tak na powaznie - niezly bajzel maja w tych sklepach ostatnio... ;)

Mam tylko nadzieje, ze nie bedzie takiego poslizgu jak z 1Dx, na ktorego trzeba bylo czekac prawie rok.

R
14-02-2014, 11:48
na ktorego trzeba bylo czekac prawie rok.

powaznie... czekasz? na nowy dzojstik? ;)

docxxx
14-02-2014, 11:51
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/02/NikonD4snotdiscontinued-2.png
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2014/02/Nikon-D4s-not-discontinued.png)

To czekamy na D5... :mrgreen:

Ale ten świat zapiernicza. Miesiąc temu D4s, a już diskontynuowany...

shaolin
14-02-2014, 11:54
powaznie... czekasz? na nowy dzojstik? ;)

Nie, bardziej czekam na to, zeby w koncu sie ogarneli w Nikonie (a taki poslizg nic dobrego wrozyc nie bedzie) bo od jakiegos czasu ida w dziwna strone ;)

R
14-02-2014, 12:19
Nie, bardziej czekam na to, zeby w koncu sie ogarneli w Nikonie (a taki poslizg nic dobrego wrozyc nie bedzie) bo od jakiegos czasu ida w dziwna strone ;)

zgadzam sie... design D4... teraz Df... nowy bialy kruk 58mm... AF w d600/800 samo dobro ;)

shaolin
19-02-2014, 04:25
Wszystko wskazuje na to, ze oficjalna premiera 25. lutego.

hudybart
19-02-2014, 11:52
Wszystko wskazuje na to, ze oficjalna premiera 25. lutego.

Shaolin a skąd to info?? I czy o cenie coś wiadomo??

Pawel Pawlak
19-02-2014, 11:59
http://nikonrumors.com

shaolin
19-02-2014, 12:40
Shaolin a skąd to info?? I czy o cenie coś wiadomo??

Bo to ja decyduje kiedy go pokaza... :twisted: Cena taka sama jak D4.

Dex
19-02-2014, 13:49
A D4 jeszcze robi zdjęcia czy już mu zakazałeś? :mrgreen:

shaolin
19-02-2014, 14:06
Jeszcze przez tydzien ;)

manfred
25-02-2014, 10:36
W Adoramie jest D4s kupujcie szybciutko.

TOP67
25-02-2014, 15:32
Ktoś wie o co chodzi?

W celu zapewnienia lepszego transferu danych aparat został wyposażony w złącze Gigabit Ethernet w standardzie 100/1000TX i funkcję obsługi plików RAW w rozmiarze S, dzięki czemu przesyłanie zdjęć do sieci odbywa się w jeszcze krótszym czasie.

nied0bry
25-02-2014, 15:35
TOP67: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3323476&postcount=5

pozdr,
kris

Pawel Pawlak
25-02-2014, 15:45
Ktoś wie o co chodzi?

W celu zapewnienia lepszego transferu danych aparat został wyposażony w złącze Gigabit Ethernet w standardzie 100/1000TX i funkcję obsługi plików RAW w rozmiarze S, dzięki czemu przesyłanie zdjęć do sieci odbywa się w jeszcze krótszym czasie.

no chyba chodzi o szybszy transfer on-line z body, nie ?

TOP67
25-02-2014, 17:37
Nie zauważyłem nowego tematu, bo czytam w komórce.

sv
25-02-2014, 17:57
Ktoś wie o co chodzi?

Chodzi o to, że za kolejne 1000$ będziesz pewnie mógł dokupić sobie moduł wifi i prześlesz sobie jpegi na FB.

Nikon cały czas mnie zadziwia. Czy oni nie słyszeli o USB 3.0, o Thunderboldzie tudzież o wbudowaniu modułu wifi w body. Koszt pewnie to jakieś 5$.

Jeżeli nikon dalej będzie szedł tą drogą, to D5 już się nie doczekamy, bo to dopiero za dwa lata, a nie wiem, czy Nikon przeżyje te dwa lata.

MstrG
25-02-2014, 18:13
[...]Jeżeli nikon dalej będzie szedł tą drogą, to D5 już się nie doczekamy, bo to dopiero za dwa lata, a nie wiem, czy Nikon przeżyje te dwa lata.

Z tej samej kuli nadal czytasz przyszłość?
Przypomnę Twoje posty z września 2013:

myślę, że roczne d600 będzie do kupienia za 3000 do 3500,- zł, inna sprawa, czy będą chętni...

[...] Przytuliłbym jakieś używane d600 za 3 tysie :-)
[...]

To ile sztuk już kupiłeś D600 po 3000zł?

sv
25-02-2014, 18:17
To ile sztuk już kupiłeś D600 po 3000zł?

nie kupiłbym tego badziewia nawet za 2000.

shaolin
25-02-2014, 18:18
o Thunderboldzie tudzież o wbudowaniu modułu wifi w body. Koszt pewnie to jakieś 5$.

O Thunderboldzie to raczej nikt na swiecie nie slyszal, a wft-e6a do 1dx kosztuje jedyne 600$ ;)

sv
25-02-2014, 18:23
O Thunderboldzie to raczej nikt na swiecie nie slyszal, a wft-e6a do 1dx kosztuje jedyne 600$ ;)

dwa lata temu można było jeszcze komuś wmówić, że za wifi trzeba zapłacić 600$, ale w 2014 to tylko nikon mógł na to wpaść.

stig
25-02-2014, 18:32
Fakt, faktem – Wifi to już powinno być w korpusie wbudowane od co najmniej D3S. Nie wspominając już o radiowym gadaniu korpusu z lampami. Pewnie z takimi „cudami” to zetkniemy się dopiero przy Nikonie X. ;)

TOP67
25-02-2014, 19:03
Nikon cały czas mnie zadziwia. Czy oni nie słyszeli o USB 3.0, o Thunderboldzie tudzież o wbudowaniu modułu wifi w body. Koszt pewnie to jakieś 5$.

USB 3.0 już jest w D800.

sv
25-02-2014, 19:12
USB 3.0 już jest w D800.

tym bardziej dziwi USB 2.0 w D4s. Sumując te wszystkie zmiany, wygląda to bardziej na software niż hardware update.

Pawel Pawlak
25-02-2014, 19:22
tym bardziej dziwi USB 2.0 w D4s. Sumując te wszystkie zmiany, wygląda to bardziej na software niż hardware update.

Tak to tylko w Canononie

sv
25-02-2014, 19:25
Tak to tylko w Canononie

d600 > d610
d4 > d4s

Jedyne co się zmieniło w tych aparatach to cena.

GonzoG
25-02-2014, 19:30

A po co USB 3.0 ?? Do sterowania wystarczy USB 2.0, a do transmisji zdjęć jest ethernet:
1. znacznie szybsze - 1Gbit/s vs 300Mbit/s
2. niemal nie ograniczona długość kabla - 150-200m vs 3-4m
3. stabilność - eth ma pełną kontrolę pakietów, USB nie.
4. uniwersalność - USB wymaga sterowników i aplikacji, aby móc w pełni automatycznie transferować zdjęcia. Ethernet nie. Przy USB na każdy system potrzebna oddzielna aplikacja, przy ethernecie wszystko jest w prawie każdym systemie już w standardzie.
5. Łatwość i taniość przejścia w tryb bezprzewodowy - nie trzeba specjalnych urządzeń. Routerów WiFi jest od groma i są znacznie tańsze, szybsze i o większym zasięgu niż WirelessUSB.

Fatman
25-02-2014, 20:08
Nikon cały czas mnie zadziwia. Czy oni nie słyszeli o USB 3.0

Słyszeli, zastosowali np. w D800.
Za to Canon nie słyszał ;)

Co do zmian tylko programowych to Canon też ma spore doświadczenie: 1DX ---> 1DC :)

sv
25-02-2014, 20:21
Co do zmian tylko programowych to Canon też ma spore doświadczenie: 1DX ---> 1DC :)

No nie do końca tylko programowe, ale co my tu będziemy o video rozmawiali - przecież w tym temacie D4 (z "s" czy bez "s") i tak nie ma racji bytu. Nieśmiało liczyłem na 4k (w końcu Nikon nic by sobie tym nie zaszkodził, bo kamer nie produkuje), ale i w tym temacie 4s to porażka.

Fatman
25-02-2014, 20:28
No to tak jak w D4 ---> D4s nie do końca programowe ;) (jak już się czepiamy to z klasą ;) ).

4k to będzie w 1 V3 ;) -niestety pewno w Nikonowym stylu.......

sv
25-02-2014, 20:33
1dx vs 1dC też mnie wkurza i w tym wypadku nie bronię Canona. Z drugiej strony kto mu podskoczy? Przecież to 4s w temacie video to jest lata świetlne za Canonem 1dx (o 1dC nie wspominająć). Jeżeli chodzi o zdjęcia, to też nie bardzo widzę w czym to 4s ma być lepsze od dwuletniego 1dx?

siona
25-02-2014, 20:55
A po co USB 3.0 ?? Do sterowania wystarczy USB 2.0, a do transmisji zdjęć jest ethernet:
1. znacznie szybsze - 1Gbit/s vs 300Mbit/s
2. niemal nie ograniczona długość kabla - 150-200m vs 3-4m
3. stabilność - eth ma pełną kontrolę pakietów, USB nie.
4. uniwersalność - USB wymaga sterowników i aplikacji, aby móc w pełni automatycznie transferować zdjęcia. Ethernet nie. Przy USB na każdy system potrzebna oddzielna aplikacja, przy ethernecie wszystko jest w prawie każdym systemie już w standardzie.
5. Łatwość i taniość przejścia w tryb bezprzewodowy - nie trzeba specjalnych urządzeń. Routerów WiFi jest od groma i są znacznie tańsze, szybsze i o większym zasięgu niż WirelessUSB.

sorry ale nie masz racji
ad 1 - 1 Gbps vs 5 Gbps (realnie 4Gbps)
ad 2 - realnie 15 - 20 m vs 5 m (nie wyobrażam sobie biegania z podłączonym kablem 6 cat)
ad 4.jest dokładnie odwrotnie - to w transmisji po sieci masz do wyboru - samba, NFS, XFS a podłączając usb masz po prostu magazyn wymienny

Fatman
25-02-2014, 22:03
1dx vs 1dC też mnie wkurza i w tym wypadku nie bronię Canona.

no no.... ale byś nie wspomniał ;)

Z drugiej strony kto mu podskoczy? Przecież to 4s w temacie video to jest lata świetlne za Canonem 1dx

No owszem, może poza 50p/60p w FHD.

Jeżeli chodzi o zdjęcia, to też nie bardzo widzę w czym to 4s ma być lepsze od dwuletniego 1dx?

1DX=D4 jeśli chodzi o zdjęcia. Poczekajmy troszkę na sample i porównania z D4s ;)

A wracając do filmowania, to jestem bardzo ciekaw jak skaluje obraz D4s, po staremu, czy tak jak w D5200/5300/7100 ?

popi
25-02-2014, 23:00
[...]Jeżeli chodzi o zdjęcia, to też nie bardzo widzę w czym to 4s ma być lepsze od dwuletniego 1dx?

sven, pod względem jakości zdjęć 1dx nie jest wcale lepszy od d4; myślę, że d4s spokojnie przebije tego c pod tym względem.

Pawel Pawlak
25-02-2014, 23:51
po samplach widać że DR na wysokich iso powinno być znacznie lepsze - nawet powyżej 1EV - więc różnica podobna do D3 vs d3s. Poza tym JPGi mają totalnie uwalone faktury. Nie wiadomo czy to efekt NR, czy może optymalizacji JPGw pod wielkość a nie jakość (w d800 też tego na początku nie przestawiłem i miałem podobnie zmasakrowane JPGi)

GonzoG
26-02-2014, 00:25
sorry ale nie masz racji
ad 1 - 1 Gbps vs 5 Gbps (realnie 4Gbps)
ad 2 - realnie 15 - 20 m vs 5 m (nie wyobrażam sobie biegania z podłączonym kablem 6 cat)
ad 4.jest dokładnie odwrotnie - to w transmisji po sieci masz do wyboru - samba, NFS, XFS a podłączając usb masz po prostu magazyn wymienny

Fakt, z prędkością się pomyliłem. Teoretyczna jest 5Gbps.

Co do kabli USB 3.0 - zgodnie ze specyfikacją elektryczną - max 3m, nie uwzględniając start na złączach. Realne 1.5-2m - starczy aby aparat mieć w ręce, a laptopa na plecach.

Jacek_Z
26-02-2014, 02:43
Co do kabli USB 3.0 - zgodnie ze specyfikacją elektryczną - max 3m, nie uwzględniając start na złączach. Realne 1.5-2m - starczy aby aparat mieć w ręce, a laptopa na plecach.Mam D800 podłaczone do laptopa na 2 kablach po 5 m, czyli 10 m. Bez wzmacniania sygnału. Działa.
filmy 4K to gruba przesada. Producenci poszaleli (wyswietlacze w smartfonach mają mieć 2440 pikseli - przy 5 calach! to daje ponad 700 lpi - kto tyle widzi?) i wciskają nam to co potrafią zrobić. Nie wazne czy potrzebne czy nie.

shaolin
26-02-2014, 04:16
Mozecie mi wytlumaczyc po co gadacie o D4s (i o tym czego nie ma, a co ma) w watku spekulacyjnym?;)

Jak ktos chce filmy 4K to niech sobie kupi Galaxy Note 3 i nie marudzi.

Fatman
26-02-2014, 10:00
filmy 4K to gruba przesada.

Dzisiaj tak, ale jutro już nie. Podobnie pisało się jeszcze niedawno o FHD i 36Mpix w D800 ;)

A na dzień dzisiejszy z 4K wychodzi piękne (wyjątkowo detaliczne) FHD po przeskalowaniu :)

TOP67
26-02-2014, 10:19
Z 4K można też zrobić stopklatki, nadające się do druku (o ile nie będą poruszone)

shaolin
26-02-2014, 10:37
Do druku czego? Z 20x30px tez mozna zrobic cos do druku... ;)

sv
26-02-2014, 11:20
filmy 4K to gruba przesada. Producenci poszaleli (wyswietlacze w smartfonach mają mieć 2440 pikseli - przy 5 calach! to daje ponad 700 lpi - kto tyle widzi?) i wciskają nam to co potrafią zrobić. Nie wazne czy potrzebne czy nie.

To, że Ty nie widzisz takiej potrzeby, to nie znaczy, że inni jej nie widzą. Równie dobrze można by zapytać po co komu 16 mpix w body reporterskim, skoro 95% zrobionych nim zdjęć wyląduje w koszu, a znakomita większość pozostałych (tych, które zostaną użyte) będzie miała wielkość 800 na 600 pikseli.

A dlaczego 4k? Z kilku powodów:

- z materiału 4k możesz kropować (podobnie jak w przypadku zdjęć) do 1920x1080
- materiał 4k zeskalowany do 1920x1080 ma znacznie więcej szczegółów i wygląda świetnie
- każda klatka 4k to zdjęcie 8 mpix - czyli tyle ile ma ten sRAW w 4s, ale takich klatek powstaje 25 w ciągu każdej sekundy. Każdej z nich możesz użyć.

Moim zdaniem reporterskie body bez 4k jest bez sensu w roku 2014.

Jak ktos chce filmy 4K to niech sobie kupi Galaxy Note 3 i nie marudzi.

W przypadku nikona nie ma innego wyjścia. Tylko po co do tego Note 3 czy Galaxy 5 targać jeszcze to d4s na reportaż, skoro oba te telefony robią również zdjęcia?

Pawel Pawlak
26-02-2014, 12:05
sven; pokaż mi ten zalew zdjęć powstających ze stop-klatek z boskich canonów ?
poza tym - to że Ty widzisz potrzebę kręcenia filmu 25fps żeby z tego uzyskać jedno zdjęcie, nie znaczy że wszyscy.

sv
26-02-2014, 12:21
poza tym - to że Ty widzisz potrzebę kręcenia filmu 25fps żeby z tego uzyskać jedno zdjęcie, nie znaczy że wszyscy.

Przecież to Ty jesteś zwolennikiem trzepania po 10 kl/s i 130 rawów w serii :-). Skoro 10 to dlaczego nie 25? Przecież to nie o to chodzi, żeby filmować dla 1 klatki. Chodzi o to, że filmując masz dodatkową możliwość uzyskania zdjęć wysokiej jakości z klatek filmu.

https://vimeo.com/70566289

siedemczwartych
26-02-2014, 12:37

ale też odwróć to.
to że Ty NIE widzisz potrzeby kręcenia filmu 25fps żeby z tego uzyskać jedno zdjęcie, nie znaczy że wszyscy.

Nie uzurpuj sobie prawa do posiadania racji. :)

Pawel Pawlak
26-02-2014, 13:03
Przecież to Ty jesteś zwolennikiem trzepania po 10 kl/s i 130 rawów w serii :-)

Dlatego od prawie 2 lat pracuję na d800, nie ? ;)
A czy przypadkiem czas naświetlania potrzebny do uzyskania "odpowiedniego" zdjęcia nie różni od tego, wskazanego do uzyskania płynności video przy np. 25fps ?

sv
26-02-2014, 13:15
A czy przypadkiem czas naświetlania potrzebny do uzyskania "odpowiedniego" zdjęcia nie różni od tego, wskazanego do uzyskania płynności video przy np. 25fps ?

W znakomitej większości przypadków nie musi się różnić. Często używam migawki w zakresie 1/200 czy 1/400s.

Pawel Pawlak
28-02-2014, 13:51
W znakomitej większości przypadków nie musi się różnić. Często używam migawki w zakresie 1/200 czy 1/400s.
Pomijając to że nie bardzo wierzę w to że 1/400s wygląda tak samo dobrze jak 1/50s każdym albo w większości przypadków (scen), to nawet ta 1/400s to często za długi czas do wielu dziedzin fotografii. A pomijając jedno i drugie, to ile miejsca zajmuje 1s materiału 4K o takiej kompresji żeby stop-klatka naprawdę konkurowała ze zdjęcie ? 600MB ? 1TB ? Więcej ? Przestawiasz to jako w zasadzie kluczową cechę reporterskiego DSLRa a tymczasem korzyści płynące z tej funkcjonalności są marginalne i pewnie przez zdecydowaną większość użytkowników nigdy nie będą wykorzystane.
Nie wierzę żeby dla większości, najistotniejszą cechą reporterskiego body było kręcenie materiały vidoe z jakością która 64GB kartę zapełnia w 2-3min po to, żeby z tego zrobić filmik do do youtube i wykroić kilka zdjęci do netu. Więc dyskryminowanie d4s ze względu na brak tej funkcji, podczas gdy całą resztą dorównuje albo pozostawia 1dX w polu jest co najmniej dziwne.

sv
28-02-2014, 15:52
Nie wierzę żeby dla większości, najistotniejszą cechą reporterskiego body było kręcenie materiały vidoe z jakością która 64GB kartę zapełnia w 2-3min po to, żeby z tego zrobić filmik do do youtube i wykroić kilka zdjęci do netu. Więc dyskryminowanie d4s ze względu na brak tej funkcji, podczas gdy całą resztą dorównuje albo pozostawia 1dX w polu jest co najmniej dziwne.

Akurat w Twojej dziedzinie bardzo wielu fotografów korzysta z 1dc z prostej przyczyny: za zdjęcie na stocku dostaniesz 0,3 $ i takich zdjęć jest multum. Materiałów w 4k jest niewiele i są kosztowne.

Jest jeszcze jedna zaleta: filmowanie jest bezgłośne a napieprzanie 12 zjęć/s powoduje sporo hałasu.

Na kartę 64GB wchodzi 15 min materiału z 1dC., czyli 22500 zdjęć (jpeg) w rozdzielczości 8mpx.

Nie ważne czy większość z tego skorzysta, czy nie (co mnie obchodzi większość). Wydając 25.000 zł na topowe body chciałbym mieć do dyspozycji możliwości jakie daje aktualna technika (vide 4k w komórkach samsunga). d4s to odgrzewany kotlet, który nie oferuje nic ponadto co już jest dostępne od 3 lat w 1dx.

Pawel Pawlak
28-02-2014, 16:42
W zakresie obrazka - co dla fotografa może być istotne, już "stary" d4 jest był lepszy niż 1dX; d4s tylko powiększył przewagę. O prądożerności czy wielkości buforów nawet nie będę wspominał.
Sven; zawsze aktywujesz się przy premierach nikona i zawsze Twoje komentarze są niesłychanie przewidywalne. Skąd się to u Ciebie bierze ?

sv
28-02-2014, 16:48
W zakresie obrazka - co dla fotografa może być istotne, już "stary" d4 jest był lepszy niż 1dX;

Jakoś Twojej opinii nie potwierdzają reporterzy, bo większość z nich używa 1dx i 5d mk III.
Może w wolnej chwili się zastanów dlaczego np taki d800 jest tańszy o 2.000 zł od 5d mk III, skoro w dniu premiery było dokładnie odwrotnie?

A co do mojej aktywności: to jest otwarte forum i ja Ciebie nie pytam dlaczego napisałeś tutaj 7767 postów.

R
28-02-2014, 18:25
, już "stary" d4

ja Ci dam stary...:twisted:

popi
28-02-2014, 20:03
Stary stary, już prawie widzę oczyma wyobraźni jak mu gumy odłażą... ;)

rob_ix
01-03-2014, 08:29
Moze zmienie troche temat i zapytam czy "stary" d4 z przebiegiem 50 tys klapniec, w stanie prawie idealnym jest wart 12tys gdyz taki sie trafil?

burton
01-03-2014, 14:16
Moze zmienie troche temat i zapytam czy "stary" d4 z przebiegiem 50 tys klapniec, w stanie prawie idealnym jest wart 12tys gdyz taki sie trafil?
D4 z takim małym przebiegiem za 12 tys.?! Ciekawa, podejrzanie tania oferta. Chyba, że to nie jest 12 tyś.PLN ;)

qooba
01-03-2014, 16:54
nawet jak miałaby to być cena netto, to wg mnie tanio
50tys? co to jest...

marciing
01-03-2014, 17:42
Jakoś Twojej opinii nie potwierdzają reporterzy, bo większość z nich używa 1dx i 5d mk III.
Może w wolnej chwili się zastanów dlaczego np taki d800 jest tańszy o 2.000 zł od 5d mk III, skoro w dniu premiery było dokładnie odwrotnie?

używa to co im redakcja daje. Taki Routers np ma umowę podpisaną z Canonem i wszyscy jadą na Canonach 1Dx lub 5 mark3. PAPowcy z kolei jadą na D4 bo Nikon podpisał z nimi umowę. Freelancerzy z kolei jak mają zestaw szkieł kupionych za czasów 1D mark II i 5D mark I czyli czasach gdy w Nikonie nie wiedziano co to jest FX nagle nie sprzedadzą wszystkiego tylko dlatego żeby mieć trochę lepszy korpus. Nie opłaca się to i tyle. Ale wiem że są też tacy, którzy zmienili system z własnej nie przymuszonej woli z Canona na Nikona i mówią że to było bardzo dobre posunięcie.

phantomek
01-03-2014, 19:19
używa to co im redakcja daje. Taki Routers np ma umowę podpisaną z Canonem i wszyscy jadą na Canonach 1Dx lub 5 mark3. PAPowcy z kolei jadą na D4 bo Nikon podpisał z nimi umowę. Freelancerzy z kolei jak mają zestaw szkieł kupionych za czasów 1D mark II i 5D mark I czyli czasach gdy w Nikonie nie wiedziano co to jest FX nagle nie sprzedadzą wszystkiego tylko dlatego żeby mieć trochę lepszy korpus. Nie opłaca się to i tyle. Ale wiem że są też tacy, którzy zmienili system z własnej nie przymuszonej woli z Canona na Nikona i mówią że to było bardzo dobre posunięcie.

Amen :)

rob_ix
02-03-2014, 06:47
D4 z takim małym przebiegiem za 12 tys.?! Ciekawa, podejrzanie tania oferta. Chyba, że to nie jest 12 tyś.PLN ;)
Oferta nie jest podejrzana, koles przechodzi na 4DS, i jest to oferta poza granicami Polski.:)
Coraz wiecej wlasnie takich ofert, jak zawsze zreszta gdy zbliza sie premiera nowej puszki.

Pawel92
02-03-2014, 07:19
http://www.pixelistes.com/forum/nikon-d4-lecteur-et-carte-xqd-et-sous-garantie-t142317.html

Wkleiłem przykład oferty sprzedaży niejako potwierdzającej tezę, że w okolicach 12kPLN można nabyć D4 ze znośnym przybiegiem.
Dodam, iż we Francji jest wysyp używanych D4-ek: na forum Pixelistes było ich 10. Wszyscy twierdzą, że przesiadają się na D4s. Cena raczej miedzy 3500 a 3900 euro.

krolewicz
02-03-2014, 21:57
ale przecież 4k ma 1dc a nie 1dx, w cenie jednego 1dc mozna kupic dwa iksy albo dwie d4, wiec porownanie troche od czapy

Jacek_Z
02-03-2014, 23:32
Panowie, tu nie mówimy o D4, D4s. Te body już są. Tu plotkujemy o nowosciach. D4x albo D5.
Na razie się nie zapowiada by szybko wyszły (szczególnie normalny D5 - mamy do jego premiery ze 2 lata minimum).
Czy ktoś chce porozmawiać o D4x? (nie żebym chciał wygonić resztę ;))

shaolin
04-03-2014, 03:41
To tak w temacie kto kogo musi gonic ze specyfikacja i osiagami... ;) czyt. na pewno nie Nikon Canona ;)

http://www.dxomark.com/Reviews/RED-Epic-Dragon-review-First-camera-to-break-the-100-point-DxOMark-sensor-score-barrier

Nemeth
04-03-2014, 10:25
To tak w temacie kto kogo musi gonic ze specyfikacja i osiagami... ;) czyt. na pewno nie Nikon Canona ;)

http://www.dxomark.com/Reviews/RED-Epic-Dragon-review-First-camera-to-break-the-100-point-DxOMark-sensor-score-barrier

Shao, kup choćby jedną sztukę i wrzuć tu jakieś zdjęcia z tego smoka ;)

shaolin
04-03-2014, 10:44
Masz klatke z filmu o smoku z przedprodukcyjnego smoka ;) (http://nofilmschool.com/wp-content/uploads/2013/02/RED-Dragon-6K-86FPS-6000-x-3000-1.jpg)

Koniec OT ;)

siedemczwartych
04-03-2014, 11:12
Masz klatke z filmu o smoku z przedprodukcyjnego smoka ;) (http://nofilmschool.com/wp-content/uploads/2013/02/RED-Dragon-6K-86FPS-6000-x-3000-1.jpg)

Koniec OT ;)

smok jaki jest każdy widzi... :)

mateo912
04-03-2014, 17:49

Koniec OT ;)

e tam, co z tego że bije wyniki innych jak już na starcie ma pełno hotpixeli :D

rob_ix
04-03-2014, 18:14
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
e tam, co z tego że bije wyniki innych jak już na starcie ma pełno hotpixeli :D

:mrgreen:

shaolin
04-03-2014, 18:27
Lepsze hotpixele w przedprodukcyjnym modelu niz filtr ND w rzece... :twisted:

mateo912
04-03-2014, 18:53
Lepsze hotpixele w przedprodukcyjnym modelu niz filtr ND w rzece... :twisted:

ha ha ha bardzo śmieszne:twisted:

ShutterStill
21-03-2014, 13:12
http://www.naturalart.ca/voice/blog.html

I jeszcze jedno

http://photographylife.com/nikon-d4s-vs-d4-high-iso-comparison

stig
21-03-2014, 15:15
A ja powiem szczerze – chętnie zobaczyłbym porównanie D4s z D3 na czułościach 1600-12800, wykonane w naprawdę takich warunkach, które wysokich czułości wymagają. Oczywiście ze statywu (żeby kadr się powtarzał idealnie), ale przy parametrach naświetlania, dzięki którym dałoby się zrobić takie zdjęcia z ręki.

R
21-03-2014, 15:24
dolaczam sie, tez wlasnie taki test chcialbym zobaczyc... w wymagajacych warunkach a nie przy dobrym swietle z podniesionym iso bez sensu

ShutterStill
21-03-2014, 16:04
dolaczam sie, tez wlasnie taki test chcialbym zobaczyc... w wymagajacych warunkach a nie przy dobrym swietle z podniesionym iso bez sensu

To zależy co komu potrzeba..
Ja potrzebuję czystego 10k ISO przy co najmniej 1/1000s. Dla niektórych to może być zawyżone iso dla mnie nie.

manfred
21-03-2014, 16:06
A ja potrzebuje jasnych szkieł i żadne warunki mi nie straszne.

Pawel Pawlak
21-03-2014, 16:08
To zależy co komu potrzeba..
Ja potrzebuję czystego 10k ISO przy co najmniej 1/1000s. Dla niektórych to może być zawyżone iso dla mnie nie.

jak nie potrzebujesz iso12800 przy f1.4 1/20s to się "jesteś bez sensu" ;)

shaolin
21-03-2014, 16:37
A ja potrzebuje jasnych szkieł i żadne warunki mi nie straszne.

Jasne szkla to w Canonie... w koncu u nas byly tylko szare, a u nich sa ciagle biale ;)

manfred
21-03-2014, 16:51
Szkieł Canona nie chce na oczy widzieć przereklamowana lipa.

ShutterStill
21-03-2014, 19:43
jak nie potrzebujesz iso12800 przy f1.4 1/20s to się "jesteś bez sensu" ;)

No to jestem bez sensu haha ;)
Czsami mam wrazenie, ze co niektorzy uwazaja fotografie slubna jako jedyna forme fotografii profesjonalnej..
Niech zyja sobie w swoich pudelkach ;)
Ciiiii... Pawel Ty tez im nie mow, ze istnieje inny rodzaj fotografii niz slubna ;)

manfred
21-03-2014, 19:46
A co to za rodzaj dziedzina fotografii czy jak tam zwał?

popi
21-03-2014, 21:25
No dobra, a gdzie ten zapowiadany D4x, pogromca wszystkich puszek (po piwie też ;))???

Zamiast odgrzewać kotlet w postaci d4s mogli zapakować matrycę z d800 do body d4 (ze wszystkimi dobrodziejstwami płynącymi z obu body) - wtedy to byłby hit!

markB
21-03-2014, 22:00
Bydzie D800s z poprawionym AF.

popi
21-03-2014, 22:07
Fajnie, oby ten D800s nie okazał się również odgrzewanym kotletem z "tylko" poprawionym AF; bardziej bym już wolał żeby światło dzienne ujrzał D900, jakoś bardziej w niego "wierzę"...

Jacek_Z
22-03-2014, 02:35
Mi w D800 doskwiera brak sRAW. I co mam biedny zrobić, jak wyjdzie to D800s z sRAW? Wymieniać dla takiego niuansu?

Ja bym wolał, by nikon wypuszczał body rzadziej, ale by były bardziej dopracowane i ze znaczącymi zmianami (np 2 fps więcej, sRAW, wi-fi )

siedemczwartych
22-03-2014, 10:01
Mi w D800 doskwiera brak sRAW. I co mam biedny zrobić, jak wyjdzie to D800s z sRAW? Wymieniać dla takiego niuansu?

Ja bym wolał, by nikon wypuszczał body rzadziej, ale by były bardziej dopracowane i ze znaczącymi zmianami (np 2 fps więcej, sRAW, wi-fi )

Doskonale obaj wiem, że tak sie nigdy nie stanie... na czym by nikon zarabiał?
Widać to na przykładzie D3s, który jest na dyle dobry, że D4 czy nawet D4s nie mogą właścicieli D3s przekonać do zmiany i zapłaty 25 000 za kilka drobiazgów.
I teraz sobie wyobraźmy, że robią sprzęt doskonały... Taki Jacek kupuje i pracuje na nim 10 lat a w tym czasie nikon nic nie sprzedaje. Mało tego. Ma problem co dać poza podświetlanymi przyciskami w nowszym modelu :)

Pawel Pawlak
22-03-2014, 10:19

Jacek, na razie niewiele wiemy o sRAWach nikona w kwestii jakości jaką reprezentują. Ale z tego co się doszukałem, to wiadomo że zajmują tylko 8% mniej miejsca niż 12bitowe stratnie komresowane RAWy w pełnej rozdzielczości. Biorąc pod uwagę że mają tylko 1/4 rozdzielczości oryginału, to zysk nie jest kolosalny. Czyli mamy wybór - możeby fotografować w pełnej rozdzielczości ale decydując się na pewną degradację tonalności zdjęcia, ale na sporą degradację rozdzielczości przy zachowaniu tonalności zyskując 8%.

docxxx
22-03-2014, 10:41
8% tylko?

Wyslane z telefonu

Jacek_Z
22-03-2014, 10:52
...
I teraz sobie wyobraźmy, że robią sprzęt doskonały... Taki Jacek kupuje i pracuje na nim 10 lat a w tym czasie nikon nic nie sprzedaje. Mało tego. Ma problem co dać poza podświetlanymi przyciskami w nowszym modelu :)
Ja wiem, że teraz tak jest.
Kiedyś mówiło się, że Nikon wypuszcza flagowca raz na 10 lat (jak liczę jest to raczej 8 lat) i w tamtych czasach nikon był nr 1 (za manualnych czasów, za czasów AF dominacje stracił, ale opinie solidnego miał nadal), wyrobił sobie opinię. Którą teraz traci.
Modele z półki niżej też były świetne (FM, FE, F100) i trwałe.
F - 1959
F2 - 1971
F3 - 1980
F4 - 1988
F5 - 1996
F6 - 2004
F7 - ? :( ;)
Wiem, świat przyspieszył.

Jacek_Z
22-03-2014, 11:12
Jacek, na razie niewiele wiemy o sRAWach nikona w kwestii jakości jaką reprezentują. ... zysk nie jest kolosalny. ..Mnie sRAW w D4s nie interesuje. Interesuje mnie informacja, że Nikon uznał za słuszne wprowadzić sRAW do body.
Nawet sie nie dziwię, że nie jest to bardzo dobrze wymyslone. Pierwsze koty za płoty. Dalej (D900) ma dzięki temu szanse być lepiej (m.in mam tu na mysli stopień pomniejszenia pliku).
W canonie sRAW i mRAW dają też straty na jakości i lepiej robić pełen RAW i potem resize na komputerze. Ale .. jak się oszczędza na wielkościach plików tzn, że nie potrzeba bezkompromisowej jakości. Mi najbardziej chodzi o balans bieli w RAW (tzn z sRAW).

stig
22-03-2014, 11:16
Widać to na przykładzie D3s, który jest na dyle dobry, że D4 czy nawet D4s nie mogą właścicieli D3s przekonać do zmiany i zapłaty 25 000 za kilka drobiazgów.Ale trzeba wziąć pod uwagę, że to sprzęt dla zawodowców. Producent takiego sprzętu bierze pod uwagę, że mało który zawodowiec zmienia sprzęt co 2 czy nawet 4 lata. Nie oszukujmy się – tak po prostu jest. Człowiek, który zarabia pieniądze, nie zmienia narzędzi tylko dlatego, że wyszły nowsze. Jeśli dotychczasowy spełnia jego założenia, to używa go tak długo, aż się po prostu zużyje. Chyba tylko fascynaci / wariaci / niszczyciele / szaleńcy, którzy pracują tylko po to, żeby zmieniać sprzęt, albo po prostu aż tak bogaci ludzie, dla których zakup nowego modelu jest takim samym wydatkiem jak dla nas kupno budżetowego obiektywu, zmieniają body co generację. Nooo… może jeszcze ludzie, którzy pracują tak dużo, że robią pół miliona klapnięć w ciągu tych 2 lat. Wszyscy Ci wymienieni razem, to jednak mniejszość, jeśli chodzi o zawodowców. Ludzie z Nikona, Canona, etc. wiedzą dobrze, że jednak większość przesiada się z 2-3 modeli wstecz i dlatego dozują te nowości tak, żeby po takim czasie zmiany miały większy sens. Gdyby co wydanie mieli robić puszkę rewolucyjną, po prostu by się wypsztykali z tych cudów i po 2 wydaniach znowu musieliby lansować jedynie zmiany w kształcie czy rozmieszczeniu przycisków.

shaolin
22-03-2014, 12:06
Marcin oni (czyt. Nikon) sie wypsztykali z cudow przy D3s i przy D800 ;)

W necie pisza, ze najwieksza zaleta sRAW jest zysk z 1ev w szumach na wysokim iso, ale ile w tym prawdy to Wam nie powiem ;)

popi
22-03-2014, 23:13
A tak w ogóle to mogliby wypuszczać co 4-5 lat lepiej dopracowane kolejne "gołe" (bez "s") cyfry.

stig
22-03-2014, 23:28
A tak w ogóle to mogliby wypuszczać co 4-5 lat lepiej dopracowane kolejne "gołe" (bez "s") cyfry.Wtedy byłoby marudzenie, że ktoś sobie odpuścił jeden model, a na kolejny musi znowu czekać 4-5 lat – czyli w sumie 8-10 na jednym. Przy tym rozwoju techniki (i tej konkurencji) to byłoby zdecydowanie za długo. Nie utrzymaliby się na rynku.

deep
22-03-2014, 23:36
Ja się cieszę, że tak często są nowe modele typu D4 D4s... bo tanieją poprzednie. Szybciej tanieją.

popi
23-03-2014, 09:55
Marcinie, pewnie masz rację.
deep, nie sądzę żeby d4 szybko staniał, nie po tym co pokazał (a raczej czego nie pokazał) jego następca...

deep
23-03-2014, 10:40
Raczej liczę na spadek ceny D3s :) bo ten trzyma ją jak szalony, więc może po D4s trochę spadnie. Różnica między D3 a D3s to na tą chwilę razy dwa.

MaciekW
23-03-2014, 16:57
Ja też, dokupiłbym sobie wtedy drugą sztukę ;)

popi
24-03-2014, 10:18
Spadku cen D3s spodziewam się dopiero po wypuszczeniu przez Nikosia D5... A może nawet D5s.
Ale ze mnie żadna "pogodynka" ;)

shaolin
24-03-2014, 10:30
Spadek cen bedzie dopiero jak sprzedam swojego D3s'a za dobry hajs :twisted: ;)

popi
30-07-2014, 08:27
No to kiedy wypuszczają d4x? :)

markB
30-07-2014, 13:03
Już wypuścili, nazywa się D810.

popi
30-07-2014, 23:30
Ta, jasne... Sam chyba nie wierzysz w to co piszesz ;)

wacha321
05-02-2015, 20:44
Pierwsze plotki odnośnie d5.
http://nikonrumors.com/2015/02/05/first-nikon-d5-rumors.aspx/

TOP67
05-02-2015, 21:24
173 pola AF. Ile to klikania ;)

deep
05-02-2015, 21:30
Mi wystarczy 51 byle szerzej było niż jest :)

stig
05-02-2015, 21:37
Mi wystarczy 51 byle szerzej było niż jestLike.

markB
05-02-2015, 22:16
Ciekawa to będzie cena, może wreszcie powyżej 25 K.

Jacek_Z
05-02-2015, 22:28
Tak jak sądziłem. Podstawową sprawą do zmiany stał się moduł AF (potrzebne krzyżowe na bokach kadru).

stig
06-02-2015, 10:25
W plotce (pewnie prosto z końca przewodu pokarmowego) jest wzmianka o nowym module i pewnie to kolegę zaciekawiło.Więcej punktów (tym bardziej zamieszczonych w plotce) – w żaden sposób nie przesądza o efektywności AFa.

Czyli jednak się czepiasz. Co można poprawić w D4s? Pewnie niewiele,D4S (w samym tylko fotografowaniu, bo video nie uprawiam) można spokojnie jeszcze poprawić:
– bardziej wytrzymałe podzespoły,
– powrót do 12 MPx dający (przy zmodyfikowanej matrycy) przyrost funkcjonalności w DR, poziomie szumów, ilości FPSów,
– wbudowane zdalne sterowanie do lamp reporterskich,
– dotykowy i odchylany ekran o większej rozdzielczości,
– wbudowane Wi-Fi, GPS, BT,
– oczywiście szersze pokrycie punktami AF
– bracketing co 1 EV,
– lepszy AWB
– minimalne chociaż zmniejszenie wagi,
– nowe, lepsze wyklejki gumowe :)

cz4rnuch
06-02-2015, 10:41
Więcej punktów (tym bardziej zamieszczonych w plotce) – w żaden sposób nie przesądza o efektywności AFa... Ktoś napisał, że przesądza? Jeśli plotka się potwierdzi będzie to oznaczać jedynie że moduł będzie nowy i jest szansa że będzie lepszy a punkty będą szerzej rozrzucone. Jest też zagrożenie że będzie przekombinowany i gorszy a punkty będą się kisić na mniejszej powierzchni jak np w D750. W tym wątku można sobie spekulować do woli bo nic nie jest pewne. Takie są z założenia tematy z serii ploty i spekulacje. Ciężki orzech do zgryzienia dla pragmatyków. Może lepiej tu nie wchodzić i poczekać na oficjalną prezentację D5 z matrycą 12 mpx :)

Pawel Pawlak
06-02-2015, 10:52
Ja tam z chęcią zobaczyłbym takie 20mpix w jakości jak d4. W trybie DX wychodzi prawie 9mpix - czyli przy bardzo integralności obrazu, DR, tonalności i niskich szumach nawet taki crop nadawałby się do naprawdę dużych powiększeń wystawowych czy komercyjnych nie gorzej niż 15.5mpix z d800. A pełne 20mpix przy optymalnie dobranym AA i podobnej jakości jak teraz 16mpix z d4s spokojnie konkurowałoby z wysokorozdzielczymi matrycami. Myślę że jest spora grupa grupa fotografów dla których ten przyrost rozdzielczości pomógłby podjąć decyzję o zakupie d5.
A jeśli jest naprawdę duża grupa reporterów dla których 12mpix to optymalna rozdzielczość, to mógłby powstać D5h z matrycą np. a7s. Tyle że nie bardzo wierzę w przyrost jakości obrazka w związku z takim obniżeniem rozdzielczości, podobnie jak w znaczący przyrost FPS - które w DSLRach wydaje się że będą bardziej ograniczane przez mechanikę i użyteczność AF niż przez nadmiar mpix do obsługi

markB
06-02-2015, 17:57
Tutaj jest wywiad z gościem od Nikona na temat przyszłości aparatów tej firmy (niestety, beznadziejnie przetłumaczony): https://translate.google.com/translate?sl=ja&tl=en&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fdc.watch.impress.co.jp%2Fdocs%2Fspe cial%2Fdcm_int_2014%2F20141224_681441.html&edit-text=
Wynika z niego, że w niedalekiej przyszłości można się spodziewać mocniejszego wejścia Nikona w bezlustrkowce, być może i w profesjonalnej serii.

wilk325
07-02-2015, 13:53
No to sobie posprzątałem i się narobiłem przy wolnej sobocie ;) , dalsza praca będzie nagrodzona.
Teraz wracamy do tematu wątku.

sokół wędrowny
17-05-2015, 13:46
W najnowszych plotkach na optycznych jest wzmianka o D5. Premiera możliwa na początku przyszłego roku i wspominają o 15 fps.
http://www.optyczne.pl/8388-news-O_tym_się_mówi__czyli_plotki_i_ploteczki_z_ostat niego_tygodnia.html

nikoniarz
17-05-2015, 14:16
173-punktowy AF
20 mpx
Ciekawe ile z tych rzeczy okaże się faktem w D5... źródło (http://www.cameraegg.org/new-nikon-d5-rumors-15-fps-coming-at-ces-2016/)

manfred
17-05-2015, 14:22
Mnie tylko interesuje czy będzie miał system rozpoznawania twarzy reszta mnie nie obchodzi.

stig
17-05-2015, 14:23
W najnowszych plotkach na optycznych jest wzmianka o D5. Premiera możliwa na początku przyszłego roku i wspominają o 15 fps.
http://www.optyczne.pl/8388-news-O_tym_się_mówi__czyli_plotki_i_ploteczki_z_ostat niego_tygodnia.htmlTo akurat chyba najmniej istotne. Najważniejsze żeby tylko wrócili do normalnych, 2 slotów na CF i żeby czasami nie wpieprzyli matrycy 24 MPx.

sprocket
17-05-2015, 14:55
Mnie tylko interesuje czy będzie miał system rozpoznawania twarzy reszta mnie nie obchodzi.

W D4 jest ten system juz.

manfred
17-05-2015, 15:42
O kurcze muszę sprawdzić w instrukcji gdzie to jest ;-)

sokół wędrowny
17-05-2015, 16:19
To akurat chyba najmniej istotne. Najważniejsze żeby tylko wrócili do normalnych, 2 slotów na CF i żeby czasami nie wpieprzyli matrycy 24 MPx.

Toż to reporterski sprzęt. Z tego co wyczytałem nie gdzie indziej jak na tym forum im więcej tym lepiej :-). Przy 15 klatkach na sekundę nawet jak w cropie to chyba zbytni wzrost rozdzielczości matrycy jest mało prawdopodobny. 20 mpx z Rumorsów już bardziej prawdopodobne bo przecież trzeba się ścigać z Canonem a 1 DX II ma mieć lekko więcej niż teraz a ile ma teraz to wiadomo.

Pawel Pawlak
17-05-2015, 17:19
Rozpoznawanie twarzy ma d4, d4s, d8x0/e i d750. A ja chciałbym 24mpix

sokół wędrowny
17-05-2015, 17:35
Paweł jeżeli by się potwierdziło te 20 mpx przy nawet takim samym poziomie szumów jak w D4s a przy tym jak zawsze trochę lepszy DR, AF choć tu akurat wygląda dość grubo, fps właśnie to by znowu był ciekawy krok do przodu. Coś jak D3s a D4. Tak jak teraz się mocno zastanawiam pomiędzy D4 / D4s już bym nie miał żadnych rozterek przy takiej puszce. Rewolucji chyba nie ma co się spodziewać a ewolucja jak zawsze mile widziana.

nikoniarz
17-05-2015, 17:38
Na chwilę obecną to najkorzystniej wypada chyba zakup D3 lub D3s... Biorąc pod uwagę oczywiście stosunek możliwości do ceny.

Jacek_Z
17-05-2015, 18:21
173-punktowy AF
20 mpx
Ciekawe ile z tych rzeczy okaże się faktem w D5... W 15 fps nie wierzę. Dodają po 1 klatce, niestety, więc nie będą chyba nagle aż tak "rozrzutni".
Ilość Mpx - 20 i 24 - to możliwe.
No i to co najistotniejsze - moduł AF. Z tego widać, że nowy. Może będą szerzej i będą krzyżowe po boku?

sokół wędrowny
17-05-2015, 18:57
W 15 fps nie wierzę. Dodają po 1 klatce, niestety, więc nie będą chyba nagle aż tak "rozrzutni".
Ilość Mpx - 20 i 24 - to możliwe.

Nowy model musi przede wszystkim wyglądać lepiej od … konkurencji. 1DX ma tryb ultra szybki na poziomie 14 kl / s. To nic, że lustro jest podniesione, ekspozycja i AF zablokowane i aparat rejestruje tylko JPG. W repo to jest średnio przydatna opcja ale w specyfikacji i marketingowo wygląda dobrze. Premiera D5 będzie się zbiegała z 1 DX II a tu jak donoszą optyczni http://www.optyczne.pl/8355-news-O_tym_się_mówi__czyli_plotki_i_ploteczki_z_ostat niego_tygodnia.html może być nawet 25 mpx. Jak dołożą z 1 fps to będzie właśnie 15 a co nikon napisze w ulotce ? 12 fps, 20 mpx i znowu wszyscy powiedzą - bieda Panie bieda …

Biorąc pod uwagę oczywiście stosunek możliwości do ceny.

Dzięki za sugestię … a nie biorąc ? Tylko to się OT zrobi. Wrzuciłem swoje wątpliwości do wątku o D4. Jak ktoś zechce zabrać głos to chętnie poczytam jego uwagi.

stig
17-05-2015, 19:04
Jak dołożą z 1 fps to będzie właśnie 15 a co nikon napisze w ulotce ? 12 fps, 20 mpx i znowu wszyscy powiedzą - bieda Panie bieda …By tak zrobili psikusa i w nowej technologii wykonali matrycę 12 MPx z używalnym ISO milion – biedy by nie było. :)
Nie rozumiem pompowania matryc w sprzęcie reporterskim.

Jacek_Z
17-05-2015, 19:33
a co nikon napisze w ulotce ? 12 fps, 20 mpx i znowu wszyscy powiedzą - bieda Panie bieda …Dla reporterów ważniejszy jest świetny AF przy maksymalnej ilości fps. Jeśli nowy moduł będzie rewelacyjny to wynagrodzi wszystko. A 20 Mpx - to nie jest źle, na to narzekań nie będzie. Zapewne użyteczne wysokie ISO też wzrośnie o 1 EV.

Aż sie boję napisać o trybie 4K, bo dla mnie to bzdura, ale może okazać się to ważne.

2xCF - wg mnie to by było OK. A może nawet ... CF + SD - to gniazdo ma każdy laptop. XQD sie nie przyjęło, powinni sie przyznać do porażki i wycofać z tego standardu. Niepotrzebnie wyszli przed szereg. FHD szło zapisywać na CF. Chyba Sony zawróciło w głowie nikonowi tym XQD. CF są coraz szybsze, wystarczająco szybkie do tego co musi być zapisane (w canonie więcej danych jest zrzucane na CF niż w Nikonie na XQD).

nikoniarz
17-05-2015, 19:46
Dzięki za sugestię … a nie biorąc ?

Nie biorąc pod uwagę możliwości do ceny? Wypada coś brać pod uwagę przy doborze sprzętu. Jeśli mamy nie brać nic pod uwagę- to D4s. Rozważałem D4. Po skonfrontowaniu różnic wolałbym D3s. Ale póki obrazek z D3 przy ISO 3200-4000 jest dla mnie satysfakcjonujący i wystarczający w 95% sytuacji to nie planuję wymiany. W gruncie rzeczy to niesamowicie funkcjonalna puszka.

sokół wędrowny
17-05-2015, 20:11
Dla reporterów ważniejszy jest świetny AF przy maksymalnej ilości fps. Jeśli nowy moduł będzie rewelacyjny to wynagrodzi wszystko. A 20 Mpx - to nie jest źle, na to narzekań nie będzie. Zapewne użyteczne wysokie ISO też wzrośnie o 1 EV.

Zgadzam się z Tobą całkowicie i jeżeli o mnie chodzi to cud miód i orzeszki. Miałem na myśli reklamę, która nie zawsze opiera się na racjonalnych przesłankach a kreuje opinie, szczególnie w takich zero-jedynkowych tematach. Szczerze mówiąc dla mnie z tej informacji optycznych najciekawsze jest to, że już na przełomie roku można się go spodziewać i wszystko znowu na jakieś dwa lata będzie jasne.

Nikoniarz czyli mając na półce w sklepie D3s i D4 w tej samej cenie poprosisz o zapakowanie tego pierwszego ?

nikoniarz
17-05-2015, 20:16
Nikoniarz czyli mając na półce w sklepie D3s i D4 w tej samej cenie poprosisz o zapakowanie tego pierwszego ?

Nie. Ale napisałeś, że pod uwagę nie bierzemy nic. Więc cena też nie powinna być brana pod uwagę. A jeśli jest brana pod uwagę to brałbym D4- chociażby dlatego, że nowszy.
Nie branie niczego pod uwagę to jakaś abstrakcja- zawsze coś trzeba wziąć.

stig
17-05-2015, 20:18
Szczerze mówiąc dla mnie z tej informacji optycznych najciekawsze jest to, że już na przełomie roku można się go spodziewać i wszystko znowu na jakieś dwa lata będzie jasne.Ale to akurat nic szczególnego – nowe „jedynki” wychodzą właśnie co dwa lata, i końcówka tego roku (przełom) to jest właśnie ten czas.

sokół wędrowny
17-05-2015, 20:36
Nie. Ale napisałeś, że pod uwagę nie bierzemy nic.

A to sorki mało się dokładnie wyraziłem widać. Napisałeś w zacytowanym przeze mnie poście :

"Biorąc pod uwagę oczywiście stosunek możliwości do ceny."

Mówiąc o nie braniu tego aspektu pod uwagę chodziło mi oczywiście o pominięcie ceny a uwypukleniu właśnie możliwości szeroko pojętych a nie tego ile trzeba za nie zapłacić.

Stig napisałem, że na jakieś dwa lata będą karty rozdane, więc zauważyłem tę cykliczność ale dzięki za sugestię. W takim razie podoba mi się, że tym razem nie będzie obsuwy a przynajmniej takie są aktualne doniesienia.

nikoniarz
17-05-2015, 20:39
Mówiąc o nie braniu tego aspektu pod uwagę chodziło mi oczywiście o pominięcie ceny a uwypukleniu właśnie możliwości szeroko pojętych a nie tego ile trzeba za nie zapłacić.

Wtedy D4s, o czym wspominałem.

sokół wędrowny
17-05-2015, 21:08
Wtedy D4s, o czym wspominałem.

Dzięki choć z moim tempem mogę spokojnie doczekać D5 i jak wspominałem nie będę miał już żadnego problemu :-)

nikoniarz
17-05-2015, 21:11
Dzięki choć z moim tempem mogę spokojnie doczekać D5 i jak wspominałem nie będę miał już żadnego problemu :-)

Nie wiem czy jest sens czekać biorąc pod uwagę to co oferują obecne topowe puszki Nikona. Bo tak, to można czekać i czekać... Bo zawsze będzie jakiś postęp.
Pewnie na chwilę obecną masz jakieś priorytety. Warto je skonfrontować z tym co oferuje obecny sprzęt i odpowiedzieć sobie czy jest sens czekać.

GonzoG
17-05-2015, 21:52
(...) CF są coraz szybsze, wystarczająco szybkie do tego co musi być zapisane (w canonie więcej danych jest zrzucane na CF niż w Nikonie na XQD).

CF nie są coraz szybsze... Maksymalną prędkość (teoretyczne 167 MB/s) już osiągnięto (CF6.0 z 2010r.) i dalej interfejs nie jest już rozwijany.

Powoli producenci sprzętu potrzebującego prędkości przerzucają się na CFast i XQD.

Jacek_Z
17-05-2015, 22:01
Mam na myśli to co oferują karty. 167 Mb/s to duzo. W praktyce na razie uzywa się i tak kart CF mających 90 MB/s.
Lepiej przejść z CF na CFast niż XQD.

Pawel Pawlak
18-06-2015, 13:27
Tymczasem na rynku od jakiego czasu jest "aparacik" w którym nikon zastosował kolejnego expeed-a - tym razem wersję 5a. Sądząc po możliwościach nikon 1 J5, d5 nie powinien być ograniczany mocą obliczeniową: 20mpix przy 20fps z działającym AF (do obsługi 105pól AF PD) a nawet 60FPS przy 20mpix z zablokowanym AF. A wszystko przy pewnie umiarkowanym zapotrzebowaniu na energię - skoro we wspomnianym maleństwie starcza akumulator 7.2v i 850mAh

docxxx
18-06-2015, 16:06
Az dziwne, ze Jacek_Z nie napisal o tym, ze mechanika nie wyrobi. On zawsze o tym pisze. Spi, czy co? ;)

Pawel Pawlak
18-06-2015, 20:39
e tam, mogę go zastąpić - mechanika tego nie wyrobi ;)
Ale wiesz, jeśli nikon by się postarał i zaimplementował w matrycę sensory AF PD - jak w nikon 1 oraz zrobił hybrydowy wizjer to pewnie mógłby umożliwić pracę w trybie z podniesionym lustrem i szybkością zawstydzającą rywali. Tam gdzie bardziej komfortowy byłby wizjer optyczny, można by pracować z prędkością np. 11-12fps a w trybie podniesionego lustra i wizjerem elektronicznym np. ze wspomnianą prędkością 20fps (a może i szybciej ? nie wiemy jakie są ograniczenia expeed5, nie wiemy na ile pozwala przy wyższym napięciu ?)

Jacek_Z
19-06-2015, 00:07
Nawet jak wyrobi to i tak nie dadzą nawet 15 fps. Bo lepiej dorzucać po 1 fps do D5, D6 itd.
Pamiętajcie, że trzeba wytłumić drgania lustra, bo inaczej AF będzie dawał błędy.
No chyba, że bez AF albo na LV - to trochę lepiej.

docxxx
19-06-2015, 08:40
Pawel, tak sobie myslalem jeszcze o tym j5 i d5.
Jesli jest tu jakas korelacja, to na podstawie jakiego DSLR powstal tak marny twor jak N1? Mam go juz ladny kawal czasu i ciagle zastanawiam sie skad jest ta matryca, ktora jakoscia (tzn. rozpietosc tonalna/czulosci itd.) jest gorsza od D300 o ~1-1.5 EV?

Pawel Pawlak
19-06-2015, 09:09
Ale masz J5 ? Mi się coś kołatało po głowie że miałeś V1.
Tak czy inaczej, gęstość matrycy V1 odpowiada matrycy 73mpix/fx, J5 ok. 150mpx/fx - czyli są trochę większe niż 27mpix/fx w d300 ;)
Ale w całej wypowiedzi chodziło mi o teoretyczne możliwości elektroniki w nowym nadchodzącym d5 a nie o porównanie matryc które zapewne będą zupełnie inne. Generalnie wydaje się że expeed nie będzie wąskim gardłem.

docxxx
19-06-2015, 09:40
Tak, mowilem o N1 jako pewnej formie zaleznosci (J5 > D5, N1 > ?)

Pawel Pawlak
19-06-2015, 12:48
do czego by nie porównywać n1 v1, to nadal ma gęstość 2x większą niż d800/d810 do tego w innej technologii (matryca aptina a nie sony/nikon).

Pawel Pawlak
23-06-2015, 15:03
http://nikonrumors.com/2015/06/22/the-nikon-d5-is-rumored-to-have-a-native-high-iso-of-102400-and-4k-video.aspx/#more-94212

Jacek_Z
23-06-2015, 15:39
AF z 173 punktami. Aż za wiele ;) Pytanie jak rozłozone i ile z tego krzyzowych.
Body poezja - ilość detalu wystarczająca nawet w reklamie, ponad 10 fps, wysokie ISO też zapewne OK. Chyba pierwszy jednocyfrowiec który chciałbym mieć (no dobra - kiedyś chciałem D3x ;) dla ilości detalu, ale mało tam było fps). Przedkładam 10 fps nad 36 Mpx z D800.
Aparat do wszystkiego. Aż dziwne, ale chyba prawdziwe.

stig
23-06-2015, 16:21
Żarty z „ISO milion” za 4-5 lat powinny się ziścić. ;)

deep
23-06-2015, 16:41
Za parę lat to będzie tylko auto-iso :D o zakresie nie istotnym

prz3mo
23-06-2015, 16:55
A co ciekawe w plotkach mówi się, że matryca jest firmy, która należy do... Panasa i Fuji :)

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/nikon-d5-spodziewana-specyfikacja-rekordowa-czulosc-iso.html

GonzoG
23-06-2015, 17:15
A co ciekawe w plotkach mówi się, że matryca jest firmy, która należy do... Panasa i Fuji :)

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/nikon-d5-spodziewana-specyfikacja-rekordowa-czulosc-iso.html
Mogli by się nauczyć angielskiego, bo nawet nie potrafią poprawnie przetłumaczyć.

1. Nie matryca, a procesor.
2. Firma nie należy do Fuji i Panasonica, a te 2 firmy są tylko udziałowcami i to nie największymi.

Expeed (do 4 włącznie) to procesory bazujące na Fuji Milbeaut.
Fuji pozbyło się tej części biznesu i przejęła go nowa firma, która właśnie zaprezentowała nowy procesor - MN2WS03101A - do przetwarzania wideo 4K z prędkością do 60 kl/s

prz3mo
23-06-2015, 17:32
Aha, takie buty :)

GonzoG
23-06-2015, 18:19
A... i najprawdopodobniej nie jest to procesor do aparatów, a do telewizorów, odtwarzaczy wideo czy innych urządzeń przetwarzających wideo, bo oznaczenie MN2WS mają właśnie takie układy, a Milbeaut zaczynają się na MB (MB86S22AA - 7. gen, czyli to na czym bazuje Expeed 4).

8. gen Milbeaut jeszcze nie zaprezentowano.

Jacek_Z
23-06-2015, 18:41
Za parę lat to będzie tylko auto-iso :D o zakresie nie istotnymNie tylko, w studiu nadal trzeba będzie wybrac ISO przy pracy z "niesterowalnymi" lampami.

sprocket
23-06-2015, 23:56
Dziwne ze shaolin nie zapodal pierwszy tego niusa :) zamiast 15 klatek/ sek wolalbym zeby poprawili klej na gumach.

stig
24-06-2015, 09:00
Dziwne ze shaolin nie zapodal pierwszy tego niusa :) zamiast 15 klatek/ sek wolalbym zeby poprawili klej na gumach.Zamiast 15 fps, mogli zostawić 12 MPx jak w D3S, dolną czułość podnieść z powrotem do ISO 200 (albo i nawet 400), i byliby pierwsi z używalnym ISO półtora miliona. ;)

shaolin
24-06-2015, 09:45
Dziwne ze shaolin nie zapodal pierwszy tego niusa :)

Bo przestalem interesowac sie sprzetem dawno temu.

Pawel Pawlak
24-06-2015, 09:51
To nie do końca tak działa; w d4s w stosunku do d3s poprawiono wszystkie parametry obrazu, a do tego rozszerzono zakres czułości . Samo zaszumienie nie bardzo się zmniejszyło a mimo to znacznie łatwiej uzyskać dobrze wyglądający obraz z ISO 25600 z d4s niż z d3s. W d5 poprawa szumów nie będzie pewnie większa niż 0.3 -0.5ev bo to są granice, natomiast dalsza poprawa integralności i charakterystyki obrazka może zaowocować większymi możliwościami uzyskania używalnego materiału w PP. Poza tym jest szansa na dalszą potrawę jakości najniższych wartości ISO. Samo podnoszenie dołu nic nie daje w tej technologii. Dobre 20mpix mogą zaowocować świetnymi jpg-ami M np12mpix które będą ostre i czyste np do ISO 51200 albo więcej . I 99% reporterów będzie zachwyconych.
Byle tylko te poprawy nie były osiągane jak w canonie, przez wzmocnienie filtra barwnego i pogorszenie separacji barwnej , albo czegoś takiego jak widzę w d750 a nie do końca potrafię nazwać .

sufenta
24-06-2015, 13:20
http://www.chip.de/news/Profi-DSLR-Nikon-D5-enthuellt-Wird-das-die-beste-Nikon-aller-Zeiten_80456548.html nowe informacje w linku: ISO 102.400 ma byc "uzywalny", slot na karty xqd

MstrG
29-09-2015, 20:55
Uaktualniona lista:
New 20MP FX sensor
New focusing module with larger coverage and 107 or 173 autofocus points (I am getting conflicting reports on that one)
Native high ISO of 102,400
15 fps
Body design similar to the D4s
4K video 60/30fps
Full HD slow motion
Announcement expected in early 2016

Jacek_Z
29-09-2015, 21:16
W 15 fps nie wierzę. Na pewno nie przy działającym AF. To co najciekawsze pewnie będzie zagadką najdłużej., czyli AF. Jak szeroko pokryją kadr, ile będzie krzyżowych, czy krzyżowe będą po bokach.
Cała reszta już jest mocno dopracowana, nie spodziewam się rewolucji na wysokim ISO.
Może dopracują filmowanie - tu jest do poprawy dużo. Pytanie czy uznają filmowanie za istotne w D5. AF w filmowaniu lustrzankami nikona jest słaby, to mogą mocno podgonić. Za 4K słono sobie policzą, więc może lepiej niech go nie dają :)
Wątpię by się wycofali z kart XQD, a szkoda.
Aha - może dadzą sRAWy w wersji sensownej ;) tzn skompresowanej.

MstrG
29-09-2015, 21:22
Ja również najbardziej jestem ciekawy tego nowego modułu AF.
Pawel dzisiaj wystawił na naszej giełdzie D4, pewnie powoli szykuje się do kupna D5 ;)

Irma
29-09-2015, 21:40
W 15 fps nie wierzę. Na pewno nie przy działającym AF. To co najciekawsze pewnie będzie zagadką najdłużej., czyli AF. Jak szeroko pokryją kadr, ile będzie krzyżowych, czy krzyżowe będą po bokach.
Cała reszta już jest mocno dopracowana, nie spodziewam się rewolucji na wysokim ISO.
Może dopracują filmowanie - tu jest do poprawy dużo. Pytanie czy uznają filmowanie za istotne w D5. AF w filmowaniu lustrzankami nikona jest słaby, to mogą mocno podgonić. Za 4K słono sobie policzą, więc może lepiej niech go nie dają :)
Wątpię by się wycofali z kart XQD, a szkoda.
Aha - może dadzą sRAWy w wersji sensownej ;) tzn skompresowanej.

Niech dadza 11-12 fps ale celnych i pewnych, 75 krzyzowych i szerzej rozstawionych, zakres detekcji od -4, ISO 3200 takie jak obecne w D4s 1250, af 3D jeszcze szybszy i pewniej trzymajacy jak jest w D4s a bedzie cudenko:-D

Karty XQD mi pasuja, na sRAW mi nie zalezy jak i na filmowaniu,

AF to podstawa, priorytet 8)

sufenta
29-09-2015, 21:48
Po tym jak napisali, ze 4k i 15 klatek mina mi troche zrzedla- bedzie 6000 patoli jak w morde strzelil...

Irma
29-09-2015, 21:55
Po tym jak napisali, ze 4k i 15 klatek mina mi troche zrzedla- bedzie 6000 patoli jak w morde strzelil...

6 patoli to juz bylo na starcie D4, teraz obstawiam 6995 euro.

sufenta
29-09-2015, 22:04
Bardzo prawdopodobne.

Pawel Pawlak
29-09-2015, 22:35
Ja również najbardziej jestem ciekawy tego nowego modułu AF.
Pawel dzisiaj wystawił na naszej giełdzie D4, pewnie powoli szykuje się do kupna D5 ;)

Nie... po prostu mam o jedno d4 za dużo. D5 prawdopodobnie będzie kosztowało taką kasę, że na pewno sobie go nie kupię: 16 vs 20mpix to ok 4900pix vs ok 5400pix czyli 10% liniowo - trochę mało żeby miało znacznie, iso 102.400 fajnie, ale ja i tak najczęściej nie wychodzę poza 3.200 ;) AF w D4 wydaje się naprawdę dawać radę. Oczywiście wszystko w d5 zapowiada się fajnie i można by mieć, ale czy będzie warte dopłaty pewnie ok.20.000 zł ? Z mojej perspektywy bardzo wątpię, chyba że mi UE zechce dopłacić ;) Ale za dopłaty to chyba wolałbym mimo wszystko lżejszego super tele niż D5 ;)

Zelber
30-09-2015, 15:38
W 15 fps z AF'em, pomiarem i RAW'ami też nie wierzę ;)
Powodów do zmiany z D4 też nie widzę, będzie lepiej ale raczej nie warte tych pieniędzy.

docxxx
01-10-2015, 08:27
Niech się lepiej skupią na funkcjach wideo, bo slabo z tym w Nikonie.
A w niższych modelach nie skupią się na tym, czego nie ma seria Dx :P

Lukasio
05-10-2015, 11:35
Jest szansa więc że cena D5 będzie "zaporowa" dla większości i to jeszcze umocni D4s? Jeśli tak to kiepsko bo na koniec 2016r chciałbym z d4 w ręku.

xemmsor
05-10-2015, 11:36
no cena będzie kosmiczna!

Lukasio
05-10-2015, 12:28
No ale chyba grubo poniżej 30tys?

Pawel Pawlak
06-10-2015, 07:59
A nam skąd wiedzieć ?
Można tylko przypuszczać, że niska nie będzie; d4 w dniu premiery kosztował 6000$ - u nas ok. 25.000-26.000zł, d4s już drożej bo 6500$ ale u nas, pewnie ze względy na korzystne kursy cena oscylowała w podobnych granicach jak przy premierze d4. Można się spodziewać, że d5, który teoretycznie może oferować videoa 4k, i z racji choćby większej rozdzielczości być jeszcze bardziej uniwersalnym body, może kosztować jeszcze więcej. Jeśli do tego uwzględnimy kurs walut to wcale bym się nie zdziwił gdyby w pierwszym okresie nowy korpus kosztował pod 30.000pln.

pioterkow
07-10-2015, 22:24
Fotografowie ery cyfrowej nigdy nie będą zadowoleni z zakupu sprzętu.
Bo za chwilę wyjdzie jakiś nowy cudak D5 czy D7 który ma 500 Mpx, ISO 1.000.000, 50 fps i AF z 200 punktami...
Czytając te nowinki techniczne zastanawiam się często jak to się dzieje że 20-30 lat temu powstało tyle świetnych zdjęć bez tego elektronicznego "cudactwa"...