Zobacz pełną wersję : Samyang 85/1.4 - mini test
Hm no nie ma innego wyjścia. Nie bawiłem sie stałkami M czy to takei trudnie i nie wykonalne w trybie M?
Zbigniew
05-09-2009, 13:36
Nie, nie jest to takie trudne, szczególnie, gdy zdjęcia robisz w miarę stałych warunkach oświetleniowych - np. kilka portretów pod rząd. A z Samyangiem nastawić się trzeba raczej na zdjęcia pozowane, tak więc właśnie tego typu. Generalnie o kwestie doboru parametrów ekspozycji nie martwiłbym się - raczej jest pytanie o to, czy będzie Ci się dobrze ostrzyło manualnie.
Właśnie za to lubię D200 - po wpisaniu danych do body odnośnie ogniskowej i przysłony mam piękne manualne szkło z pomiarem światła...
Szkoda tylko tej pogody bo bym pewnie już siedział z nim w skansenie...
Zbigniew ma rację - możesz ustawić przysłonę na taką, jaką chcesz i bawić się czasami - za długie - idziesz z ISO w górę. W dobie cyfrówek to prosta sprawa. Dla D90 wysokie ISO to nie problem.
Zbigniew
05-09-2009, 13:43
Ja też za to lubię D200 i generalnie był to jeden z istotnych powodów do wyboru właśnie tego body. Istotna korzyść jest też taka, że przeglądając potem zdjęcia mamy w EXIFach zapisaną pełną informację co do parametrów ekspozycji.
To może ja wrzucę kilka swoich fotek.
Zdjęcia z zeszłego tyg. ze wesela (mam nadzieję, że państwo młodzi nie będą mieli nic przeciwko).
Ciemna sala, wszyscy w ruchu.
Robione na f1.4 (głównie) lub f1.8.
Fotki nie obrabiane, jedynie trochę przycięte i lekko wyostrzone po zmniejszeniu:
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img90.imageshack.us/img90/9991/dsc0042h.jpg)
2.
źródło (http://img200.imageshack.us/img200/2921/dsc0046dk.jpg)
3.
źródło (http://img32.imageshack.us/img32/8645/dsc0048i.jpg)
(na tym zdjęciu było świetnie widać tą piękną GO Ciamcianga, ostrość ustawiona na nos i tylko on był ostry, choć na miniaturce może tego tak nie widać)
4.
źródło (http://img215.imageshack.us/img215/3338/dsc0052s.jpg)
5.
źródło (http://img200.imageshack.us/img200/4576/dsc0053jj.jpg)
Fajnie, ale nr 3 i 4 coś z ostrością...
Pozdrawiam
Pat
3 to tak jak pisałem, ostrość jest ustawiona na czubku nosa.
Może nie widać tego tak dobrze na miniaturce.
Natomiast w 4 ostrość jest na ustach-zębach.
3 to tak jak pisałem, ostrość jest ustawiona na czubku nosa.
Może nie widać tego tak dobrze na miniaturce.
Natomiast w 4 ostrość jest na ustach-zębach.
na 3 zle to wyglad. Lap na oczy.
a na 4 na pewno nie jest na ustach...
Photoartbox
06-09-2009, 10:58
Lap a zlap, to dwie pary kaloszy ;)
Mini nie błyskaj tak. Wszyscy się świecą. Wiadomo, że szczególnie na weselu po tańcach są spoceni. Masz szkło 1.4 i błyskasz na wprost?
a na 4 na pewno nie jest na ustach...
Na 3 chciałem tylko pokazać GO.
Na miniaturkach to naprawdę gorzej wygląda.
Co do 4 to jestem prawie na 100% pewien, że ostrość jest na zębach, ale ja mam scentrowane oko ;)
Mini nie błyskaj tak. Wszyscy się świecą. Wiadomo, że szczególnie na weselu po tańcach są spoceni. Masz szkło 1.4 i błyskasz na wprost?
Nie, od sufitu.
Problem w tym, że Panna Młoda błyszczy się od samego początku (jeszcze podczas błogosławieństwa).
superkomornik
06-09-2009, 11:15
Mini, błyskasz od sufitu. ALe niech zgadnę...masz załozoną mydelniczkę? Jak tak to wywal to cholerstwo do kubła :)
Nie, od sufitu.masz też cienie ostre, od przodu, wiec część światła (dodam, że za dużą część) szła bezpośrednio, od przodu. Analizuj zdjęcia. Jak cień ma wyraźną krawędź to nie jest to od światła odbitego od sufitu. Jeśli świecą się płaszczyzny prostopadłe do osi optycznej to znaczy, że odblask jest od światła bezpośredniego. Możliwe, że za mało wyprostowałeś lampę.
Problem w tym, że Panna Młoda błyszczy się od samego początku (jeszcze podczas błogosławieństwa).
Puder było jej zafundować w prezencie ;)
Dokładnie tak, założona była mydelniczka.
Jakoś się do niej przyzwyczaiłem, a teraz widzę, że to nie za dobre rozwiązanie.
Lampa była ustawiona pod kątem ok. 60 stopni.
Przyznam, że z lampą sobie jeszcze zbyt dobrze nie radzę.
Jednak wydaje mi się, że usunięcie tych odblasków nie będzie jakimś większym problemem.
Tutaj wrzucam link do większego zdjęcia nr. 4.
Powiedzcie mi, czy jestem ślepy (i nie jest to pytanie retoryczne), czy ostrość jest jednak na zębach.
http://hyy.pl/images/76DSC_0052.jpg
Jednak wydaje mi się, że usunięcie tych odblasków nie będzie jakimś większym problemem.
po co sie meczyc na kompie, jak mozna miec gotowe zdjecia wychodzac z imprezy :)
lampa w sufit, gola, bez zadnych cudow. Czasem nawet delikatnie do tylu jak ludzie sa blisko aparatu
Tutaj wrzucam link do większego zdjęcia nr. 4.
Powiedzcie mi, czy jestem ślepy (i nie jest to pytanie retoryczne), czy ostrość jest jednak na zębach.
cos tam jest w GO. Na pewno lewe oko tej pani. Tak czy inaczej, dla mnie zdjecie do kosza...
Dobra, na pewno usuwam mydelniczkę, bo widzę że nic dobrego z tego nie wynika.
Zdjęcie do kosza, chodziło tylko o pokazanie GO.
Spytam jeszcze raz o d90 co polecacie f85/1.4 n85/1.8af n50/1.4af czy n 50/1.8 ofc do portreta tak wałkowanego tutaj. Jak powtarzam albo zanudzam pytaniem to skasujcie .
Archibald
06-09-2009, 15:21
Spytam jeszcze raz o d90 co polecacie f85/1.4 n85/1.8af n50/1.4af czy n 50/1.8 ofc do portreta tak wałkowanego tutaj. Jak powtarzam albo zanudzam pytaniem to skasujcie .
W kwestii F85/1,4 - N85/1,8 powinna Ci wystarczyć lektura tego wątku oraz własne preferencje - nikt nie wybierze za Ciebie ;-). 50 to inny temat, poczytaj sobie na Forum jest naprawdę mnóstwo informacji ;-)
ranbir kapoor
06-09-2009, 15:22
te ostatnie fotki to raczej antyreklama koreanca
Taa jest nawet za dużo informacji. Musiał bym zapiąć oba i zobaczyć osobiście ale skąd je wziąć :P
Jeśli:
1. Nie przeraża Cię ręczne ostrzenie.
2. Nie przeraża Cię brak pomiaru (chyba, że D90 ma pomiar na szkłach bez CPU).
-> bierz Samyanga.
Jeśli uważasz, że nie podołasz powyższym - bierz Nikkora.
superkomornik
06-09-2009, 15:33
Mini, nic już nie zrobisz, bo nadmiar światła skierowanego centralnie w obiekt całkowicie spłaszczył zdjęcia.
Mydelniczka to zuooo, lepiej wysunać biała karteczke, sprawdza się o wiele lepiej.
Dzięki za rady.
Gdzieś się kiedyś nasłuchałem o tej mydelniczce, że tak ładnie rozkłada światło itp. a tu widzę, że jej używanie nie wychodzi mi na dobre.
Mydelniczka już zdjęta i wsadzona gdzieś głęboko do pudła :)
to wszystko zależy od warunków. Jak mydelniczka to lampa nie 60 stopni, a 90. Karteczkę ja często wysuwam tylko do połowy. Dużo zależy ile się bierze błysku, a ile zastanego. Tu było za silnie błyskane.
co do pokazania szkiełka - własnie sęk w tym - mistrzucieczki pokaże sample, że wszyscy będą klękać, ale gdyby ktoś z kiepskimi umiejętnościami pokazywał zeissy czy 200/2, to by ludzie nie byli zachwyceni szkiełkami i mówili po co wydawac taką kasę. Umiejętności robiącego sample są chyba nawet ważniejsze niż zalety szkła. Zalety trzeba umiec pokazać. Zrobić dobre kadry w dobrym świetle.
ranbir kapoor
06-09-2009, 16:29
oczywiscie masz racje
w tych zdjeciach to nie samyang polegl tylko fotograf
To fakt. Problemy z użytkowaniem błyskotki to u mnie norma. Co do ostrości, to też przyznam, że mam z nią problem, gdyż mój wzrok sokoli nie jest. Jestem teraz na Tatoo Fest i prawie 90% zdjęć robie Falconem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dorzucę kilka kamyczków do tego ogródka.
Pożyczyłem szkiełko od Zbyszka (jeszcze raz wielkie dzięki :-D ) i pobawiłem się w różnych warunkach: wesele, spacer po starówce, zdjęcia dzieci i rodziny.
Wniosek mam jeden - to nie jest szkło dla mnie. Optycznie rewelacyjne, rozmycie jest boskie, z ekspozycją też nie miałem problemów. Wszystko rozbija się o ręczne ostrzenie. Niestety: słaby wizjer + moje okulary = fatalna celność. Może katzeye lub inna matówka z klinem lub rastrem poprawiłaby celność, bo z zieloną kropką słabo mi to idzie.
Przynajmniej miałem okazję sprawdzić, czy manuale mi pasują.
Niemniej polecam szkiełko każdemu, kto nie ma moich przypadłości z ostrzeniem. Dla mnie to było za wiele nietrafień.
Ja po dłuższym użytkowaniu mam podobne spostrzeżenia co ty.
Okulary i słabszy wzrok dość mocno utrudniają mi życie.
Jednak mam wrażenie, że idzie mi to coraz lepiej.
Wszystko jest oczywiście git, jeśli mamy obiekt statyczny.
W ruchu to już się robi problem.
Z chęcią porzyczyłbym od kogoś body z matówką katzeye'a na kilka minut, żeby sprawdzić, jak to się sprawuje.
Na razie myślę o DK-21M, ale słyszałem opinie, że to bajer, który wcale nie ułatwia pracy.
Nie miałem okazji samemu się o tym przekonać, ale chyba będę zmuszony ją zakupić.
Dziś robiłem tym obiektywem zdjęcia na Tatoo Fest.
Ciężka sprawa, bo wszystko tam się porusza, ale niektóre efekty uzyskane tym szkłem są naprawdę super.
Wahałem się przed zakupem - poszukiwałem portretowego, dobrego szkła. Brałem pod uwagę Samyanga, ale manualne ostrzenie w wizjerze D300 nie uśmiechało mi się.
Sprzedałem większość gratów, otworzyłem świnkę-skarbonkę i kupiłem N85 1,4.
Powiem Wam, że czad, po prostu czad.
Pozdrawiam
Pat
Czy sa gdzies dostepne porownanie nikona 1.8 z falconem 1.4?
Bo do n1.4 raczej nie ma co porownywac, np. ze wzgledow finansowych.
Choćby w tym temacie.
BART3skiing
07-09-2009, 11:24
Test wypadl bardzo pozytywnie ale mf. troche uciazliwy jak dla mnie!!
Żeby nie zaśmiecać tego wątku zbyt dużą ilością zdjęć, w galerii zamieściłem trochę fotek z Tattoofest.
90% z nich było robione Falconem.
Jeśli bylibyście chętni, napiszcie conieco.
Tak jak radziliście, zdjąłem mydelniczkę i używałem tej karteczki odbijającej.
Link: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=113144
Andrzej Olender
08-09-2009, 23:04
Uwielbiam już owe szkiełko.
Moje pierwsze normalne próby posługiwania się nie dość że manualnym szkłem to jeszcze taką ogniskową w portrecie.
Angela vs Samyang (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=113323)
nadzorca2
09-09-2009, 12:00
Bo do n1.4 raczej nie ma co porownywac, np. ze wzgledow finansowych.
Koledzy zerknijcie na forum Canona: http://canon-board.info/showthread.php?t=46140
Tutaj jest co prawda porównanie do Canona 85/1.4 ale to też bardzo dobra stałka a nawet lepsza od N85/1.4 pod względem plastyki obrazu.
Do najnowszej Lki 1.2 kosztujacej chyba z 8-9tysi. Ale to szklo sie nie nazywa wiec i tak czesc osob nie traktuje go powaznie.
nadzorca2
09-09-2009, 12:46
Do najnowszej Lki 1.2 kosztujacej chyba z 8-9tysi. Ale to szklo sie nie nazywa wiec i tak czesc osob nie traktuje go powaznie.
Tak pomyliłem się, tam było porównanie do 1,2...tym lepiej dla Samyanga czy Falcona
Archibald
09-09-2009, 20:32
...Ale to szklo sie nie nazywa wiec i tak czesc osob nie traktuje go powaznie.
I o to chodzi ;-) Niech im brzydki bokeh z budżetowych systemowych 85-tek służy :-P ;-)
damciop03
09-09-2009, 21:36
Czy to prawdo że w tym Falconie nie działa pomiar światła w połaczeniu z Nikonami?
Czy to prawdo że w tym Falconie nie działa pomiar światła w połaczeniu z Nikonami?
nie
Tak/Nie*
*Działa w połączeniu z trzycyfrowymi puszkami (D200, D300, D700....)
Andrzej Olender
09-09-2009, 21:43
Pomiar światła z szklami bez cpu jedynie w nikonach trzycyfrowych oraz jednocyfrowych.
Ktoś tu wcześniej wspominał, że "kropka" ostrości nie pokrywa im się z prawidłowym ustawieniem ostrości...
Ile osób z Was tak ma?
Coraz bardziej kusi mnie to szkło, ale nie uśmiecha mi się sytuacja, że nawet na kropce nie będzie można polegać...
Photoartbox
10-09-2009, 08:38
Ktoś tu wcześniej wspominał, że "kropka" ostrości nie pokrywa im się z prawidłowym ustawieniem ostrości...
Ile osób z Was tak ma?
Coraz bardziej kusi mnie to szkło, ale nie uśmiecha mi się sytuacja, że nawet na kropce nie będzie można polegać...
Moj kropek dziala bez zarzutu, mysle, ze jesli puszka nie ma permanentnie problemow FF/BF, to i z tym szklem bedzie OK. Sprawdz na innych swoich szklach czy przy manualnym ostrzeniu kropek pokrywa sie z ostroscia.
Andrzej Olender
10-09-2009, 08:45
Ile osób z Was tak ma?
U mnie kropka działa idealnie, przy f1.4 to co ma być ostre według kropki jest ostre na zdjęciu.
Aaa.. i jeszcze coś, bo chyba mi umknęło. Szkło przenosi wartość przysłony do korpusu, prawda?
Andrzej Olender
10-09-2009, 09:08
Aaa.. i jeszcze coś, bo chyba mi umknęło. Szkło przenosi wartość przysłony do korpusu, prawda?
W korpusach trzycyfrowych oraz jednocyfrowych przenosi do body wartość przysłony (trzeba wprowadzić szkło jako non CPU by to robiło prawidłowo), nie działa to jednak w drugą stronę. Czyli szkło nie posiada popychacza przysłony, pokrętłem w body nie zmienimy.
mateo912
10-09-2009, 09:08
w puszkach od d200 w trybie A przenosi:)
W korpusach trzycyfrowych oraz jednocyfrowych przenosi do body wartość przysłony (trzeba wprowadzić szkło jako non CPU by to robiło prawidłowo),
To to ja wiem.
Czyli szkło nie posiada popychacza przysłony, pokrętłem w body nie zmienimy.
No właśnie ma popychacz, skoro wartość jest przenoszona do korpusu (widoczne na wyświetlaczu).
A kólkiem to wiadomo, że nie zmienię.
BTW - tak sobie patrzę po sklepach, to w niewielu w sumie można kupić te koreańce.... Myślałem, że więcej firm tym handluje.
Photoartbox
10-09-2009, 10:27
BTW - tak sobie patrzę po sklepach, to w niewielu w sumie można kupić te koreańce.... Myślałem, że więcej firm tym handluje.
Bo to specjalne szklo jest, nie jakies tam byle co;)
PS. Zamow od razu normalny dekielek 72mm z wewnetrzym uchwytem, bo ten co jest w zestawie, to mozna jedynie jako mini freezbee uzywac ;)
Co do dekielka to potwierdzam.
Nie wiek, kto to wymyślił, ale założenie dekielek i osłona przeciwsłoneczna po prostu ze sobą nie współgrają.
Przy założonej osłonie przeciwsłonecznej nie założysz dekielka na szkło, a chcąc zdjąć osłonę przy założonym dekielku też nie dasz rady.
Andrzej Olender
10-09-2009, 12:54
Co do dekielka to potwierdzam.
Nie wiek, kto to wymyślił, ale założenie dekielek i osłona przeciwsłoneczna po prostu ze sobą nie współgrają.
Przy założonej osłonie przeciwsłonecznej nie założysz dekielka na szkło, a chcąc zdjąć osłonę przy założonym dekielku też nie dasz rady.
Pierwsze co zrobiłem po przymiarce szkła to zakup na allagro normalnego dekla nikona :)
potwierdzam kropka ;) u mnie na D300 i na D700 działa poprawnie :) prz3mo nie zastanawiaj się tylko kupuj Samyanga naprawde warto :)
U mnie też na kropke działa dobrze ;) dekielek przemilczę... do heliosa jest podobny :roll:
rychu_lhotse
10-09-2009, 13:43
Szkoda ze w Canonie nie potwierdza....na bank bym zmienił moją 100/2 na tego koreańca.
Dandelion do koreańca jest w trakcie opracowywania.
http://www.euro.com.pl/obiektywy2/falcon-85mm-f-1-4-if-mc-nikon.bhtml
Warto w EuroAGD. Cena podobna jak gdzie indziej i można na 10 lub 20 lub 30 rat
BEZ ODSETEK
Archibald
12-09-2009, 00:48
Z tym bez odsetek to jest mała ściema. Generalnie jest bez odsetek, ale dochodzi ubezpieczenie, chyba, że się weźmie na kilka rat - nie pamiętam tylko czy limit kończył się na sześciu czy na dziesięciu ratach. Powyżej doliczają ubezpieczenie w wysokości ok. 0,7% od kwoty zakupu do każdej raty, konkretnie ping pong kosztował mnie 899,-zł na 30 rat wyszło 36,40zł rata ;-) Fakt, że od ręki, bez papierów i.t.p, ale jednak prawie dwie stówki drożej ;-) Z tym, że nie kłóciłem się o 6zł, gdyby to szkło kosztowało jedno zero więcej to już byłaby spora różnica ;-)
LensFoto
12-09-2009, 05:52
a powiedzcie mi czy ktos z was testwoal to szkielko z d70s ? i jak sobie radzi ?
Z tym bez odsetek to jest mała ściema. Generalnie jest bez odsetek, ale dochodzi ubezpieczenie, chyba, że się weźmie na kilka rat - nie pamiętam tylko czy limit kończył się na sześciu czy na dziesięciu ratach. Powyżej doliczają ubezpieczenie w wysokości ok. 0,7% od kwoty zakupu do każdej raty, konkretnie ping pong kosztował mnie 899,-zł na 30 rat wyszło 36,40zł rata ;-) Fakt, że od ręki, bez papierów i.t.p, ale jednak prawie dwie stówki drożej ;-) Z tym, że nie kłóciłem się o 6zł, gdyby to szkło kosztowało jedno zero więcej to już byłaby spora różnica ;-)
Hmm - to dziwne. Ja kupuję od ok 1,5 roku u nich na raty (różne rzeczy - zmywarke, netbooka, obiektywy) i nie miałem żadnych ukrytych kosztów. Cena dzielona na 30 i tyle. Ew. 5zł za dostawę do sklepu :D
Kiedy mieli jeszcze normalne ceny to ja też kupiłem u nich parę rzeczy i zawsze zaznaczałem aby w aplikacji zaznaczyć że nie godzę się na ubezpieczenie i go nie była. Myślę, że miała na to wpływ to, że przedstawiałem zaświadczenie o zarobkach. Jedna rzecz jaką potem musiałem załatwić to po jakimś czasie przysłali kartę kredytową, więc aby nie wpisali jej limitu do biura informacji kredytowej zwróciłem ją przeciętą listem poleconym z żądaniem anulowaniem karty i limitu - zrobili o co poprosiłem. W skrócie zawsze cena / 30 i żadnych kosztów dodatkowych.
Archibald
12-09-2009, 10:26
Może przyczyna tkwi w papierach - ja brałem na dowód bez zaświadczenia o zatrudnieniu. Ale miła pani w kasie jakoś nie wspomniała mi o innej wersji... no cóż, albo jej się nie chciało, albo sam nie wiem ;-)
Pani w okienku zawsze proponuje ubezpieczenie, a jak mówisz że nie chcesz to i tak cię naciąga mówiąc że bank może odmówić udzielenia kredytu i takie tam.
A czy jest możliwość zakupu bez wybierania się do sklepu na raty?
Z tym bez odsetek to jest mała ściema. Generalnie jest bez odsetek, ale dochodzi ubezpieczenie, chyba, że się weźmie na kilka rat
Nie, nie to nie ściema. Naprawdę bez odsetek.
Dzięki temu wątkowi zdecydowałem się na ten obiektyw. Zamówiłem go tydzień temu, w EuroAGD, przez internet (bo tylko tak jest dostępny). Wczoraj dostałem maila, że w poniedziałek jest do odbioru. Poszedłem do sklepu załatwić raty 0% i zero ubezpieczenia. Załatwienie trwało 20 minut. W poniedziałek odbieram obiektyw w sklepie.
Z dokumentów jakie potrzebowałem, to tylko dowód osobisty.
Fakt, brałem u nich kilka razy na zerowe odsetki i mam wzorową historię kredytową.
Byłem zdecydowany kupić ten obiektyw nawet za gotówkę ale jak mogę na raty bez odsetek to po co płacić od razu całą kwotę.
A czy jest możliwość zakupu bez wybierania się do sklepu na raty?
Jeśli chcesz na raty to nie, bo muszą w sklepie wypełnić wniosek kredytowy do banku.
Jeśli za gotówkę do dostarczą Ci go do domu.
Ale chyba dobrym sposobem było by przy dostawie załatwić od razu wypełnienie tego wniosku kredytowego aniżeli w moim przypadku jechać w sumie 170 km do sklepu.
Niestety ale obawiam się, że to prawda. Kiedyś były Cosina / Phoenix / Vivitar and Voigtländer czy Quantaray oraz Promaster. Ta sama sytuacja tylko nazwy nowe bo o starych napisano sporo negatywnych opinii.
Wiele sklepów zamawiało obiektywy do swoich sieci pod różnymi nazwami.
Firmy robiły specjalne tańsze wersje dla dużych sieci sklepów. Bardzo często dokumentacje były firmowe a produkcję zlecano jakimś firmom trzecim. Tańsze komponenty, brak kontroli jakości itp.
Obiektywy wyglądały prawie bliźniaczo do markowych ale z jakością mechaniczną czy optyczną było różnie.
Wystarczy poszukać na google na temat jakości tych obiektywów.
Nie ma w tym nic dziwnego, produkcja ma to do siebie, że odbywa się z jakąś tolerancją wykonania. Coby dało się produkt z kilku części złożyć stosuje się tzw selekcję podzespołów pod względem wielkości i kierunku odchyłki. Dzięki temu jest dużo mniej odpadów. Ale za to mamy produkty bliższe lub odleglejsze od wzorcowego. Wracając do marek - producent dobrze wie które grupy selekcyjne są lepsze a które gorsze. Jeśli zamawiający chce mieć tani produkt dostaje produkty gorsze. W dawnych czasach sprzedawane były markowe aparaty i obiektywy w wersji NN - producenci pozbywali się w ten sposób gorszych jakościowo egzemplarzy nie psując opinii marce.
Są oczywiście przypadki kopiowania produktów (nie wiem czy w interesującej nas dziedzinie).
Szakall1
12-09-2009, 22:29
ja wiem że to trochę głupio zabrzmi ale ma może jakieś adresy na youtube cyz cosik takiego gdzie jest pokazane ustawianie ostrości w SY 85mm ? ponieważ to pełen manual wiec nie starczy tylko wcisnąć spust migawki do połowy aby było wszystko ok.. cosik wyczytałem że się ustawia na jakąś "kropkę" ale o co chodzi dokładnie i czy mając D300 było by ciężko ustawiać ostrość ? czy może trening czyni mistrza ?
dzięki za odpowiedź.. i bez wyżywania się proszę...
przelacz sobie 35 w manual i zobacz jak sie ostrzy z samyangiem bedzie nieco podobnie
Photoartbox
12-09-2009, 22:36
ja wiem że to trochę głupio zabrzmi ale ma może jakieś adresy na youtube cyz cosik takiego gdzie jest pokazane ustawianie ostrości w SY 85mm ? ponieważ to pełen manual wiec nie starczy tylko wcisnąć spust migawki do połowy aby było wszystko ok.. cosik wyczytałem że się ustawia na jakąś "kropkę" ale o co chodzi dokładnie i czy mając D300 było by ciężko ustawiać ostrość ? czy może trening czyni mistrza ?
dzięki za odpowiedź.. i bez wyżywania się proszę...
W wizjerze w lewym dolnym rogu, pojawia sie zielona kropka, swiadczy to o tym, ze ostrosc ustawiona jest prawidlowo.
Wcale nie ściema - nie musisz wcale brać tego ubezpieczenia, w sobotę w Euro kupiłem pralkę na 30 rat 0 procent - pralka za prawie 2 tysiące, więc wcale mi się nie chciało płacić za nią od razu jezeli nie muszę (a tak to raz na pizzę w miesiącu nie pójdę). Oczywiście w trakcie wypełniania wniosku jak kobieta z Euro usłyszała że na 30 rat to odrazu hasło "to będzie z ubezpieczeniem". Na co odpowiedź moja, że nie, dziękuję - nie chcę ubezpieczenia. Wówczas kobieta zastrzegła się że bank może odrzucić wniosek. Stwierdzięłm, że jak odzrucą to kupię za gotówkę i spokojnie czekałem na wynik autoryzacji z banku. Kobieta zakończyła, poprosiła o poczekanie i po 10 minutach podpisałem umowę i pralka stoi od wtorku u mnie w domu.
Zapłacę za nią dokładnie tyle ile zapłaciłbym w sklepie, tylko podzielone na 30 rat, żadnego ubezpieczenia i niczego takiego.
A przyczyna wciskania ubezpieczenia jest zupełnie inna - od tego ubezpieczenia sklep dostaje prowizję, a pracownicy mogą dostać (po wyrobieniu jakiegoś tam pułapu) dodatkowe nagrody od banku Cetelem (bo w tym banku Euro ma raty 0 procent).
przelacz sobie 35 w manual i zobacz jak sie ostrzy z samyangiem bedzie nieco podobnie
Imo bawiąc się w manuala szkłem AF można się zrazić...
Szakall1
12-09-2009, 23:09
jeśli faktycznie jest tak na manualu z zielona kropką hehe to nie jest aż tak źle jak mi się wydawało.. ale to jeszcze muszę pomyśleć czy nie lepiej będzie dołożyć troche i kupić N 85mm 1,8D tylko ze względu na AF :|
Art Erie
12-09-2009, 23:12
[...]ale to jeszcze muszę pomyśleć czy nie lepiej będzie dołożyć troche i kupić N 85mm 1,8D tylko ze względu na AF :|
Jestem w podobnej rozterce, na dodatek noszę okulary :(
Tylko S/F 85 jest ostry od 1.4 a Nikkor znacznie gorzej (przynajmniej takie jest moje zdanie).
Szakall1
12-09-2009, 23:28
ok ostry od 1,4 jeśli się trafi z ostrością :D a AF samoistnie prawie zawsze trafi.. bo jaka to będzie tragedia gdy po serii szybkich fotek okaże się że połowa lub więcej jest nieudanych lub też "szybka" chwila minęła... ogólnie sprawa dyskusyjna : światło kontra AF
mibartek
12-09-2009, 23:37
słyszałem opinie, że Nikkor też z trafianiem różnie ma.
a patrząc że większość sztuk jest ostra od 2.2, to przymykając tak samo Samyanga mamy większe prawdopodobieństwo, że jednak trafimy z tym manualnym ostrzeniem. Sam proces ostrzenia zawsze odbywa się na 1.4. Więc jeżeli "na oko" na 1.4 wydaje nam się, że jest ostro i kropka się zaświeciła, to na szkle przymkniętym do 2.2 mamy pewien margines błędu, bo głębia ostrości będzie w rzeczywistości większa niż widzimy w wizjerze.
A jeżeli czas otwarcia migawki nas nie ogranicza, to myślę że Samyangiem można spokojnie focić właśnie nawet na 2.2 - 2.8 zachowując nadal stosunkowo niewielką głębię i ładny bokeh.
ok ostry od 1,4 jeśli się trafi z ostrością :D a AF samoistnie prawie zawsze trafi.. bo jaka to będzie tragedia gdy po serii szybkich fotek okaże się że połowa lub więcej jest nieudanych lub też "szybka" chwila minęła... ogólnie sprawa dyskusyjna : światło kontra AF
No i co z tego, że będziesz miał dobrze ustawioną ostrość dzięki AF, skoro całe zdjęcie będzie mydlane.
Jak na razie wszyscy porównują właśnie Samyanga z Nikkorem1,8. Ja natomiast mam dylemat miedzy innym obiektywem, mianowicie Tamronem 90/2.8. Niby to zupełna inna para kaloszy, ale ciekawi mnie jak z porównaniem ostrości obu. Może ktoś miał i może się podzielić uwagami. Słyszałem że jest całkiem ostry, niedrogi i ma dodatkową zaletę dla mnie - odwzorowanie 1:1, a robienie makro z pierścieniami mi się ostatnio spodobało.
Photoartbox
13-09-2009, 09:54
Jak sam napisales, to zupelnie inna para kaloszy :) Jesli chodzi o ostrosc, to Samyang od 2.8 Tamronowi nie ustepuje. Inaczej wyglada sprawa, rozkladania sie ostrosci czy raczej nieostrosci. Bokeh jest w Samyangu bajeczny, co doskonale pasuje do portretu. W Tamronie szczegolnie przejscie z ostrosci w nieostrosc jest bardziej zdecydowane, zeby nie powiedziec brutalne. Jako bardziej uniwersalne szklo, napewno polecilbym Tamrona, chociaz widzialem juz w necie ladne zdjecia makro z Samyanga, o ile dobrze pamietam z dodatkowa soczewka.
Archibald
13-09-2009, 11:37
Nie, nie to nie ściema. Naprawdę bez odsetek...
Wcale nie ściema - nie musisz wcale brać tego ubezpieczenia...
Psia mać, znaczy się, że zostałem trzykrotnie oszukany przez lokalny sklep Euro... :evil: Babka w kasie powiedziała mi, że absolutnie nie ma możliwości 30x bez ubezpieczenia... nawet nie pomyślałem, żeby to sprawdzić, uznałem, że to chłyt martetindowy sklepu, i faktycznie dotyczy max.10x... Już nawet nie chodzi mi o kilka złotych różnicy, choć w sumie na tych trzech zakupach to już siakoś ponad tysiąc się zrobił :-?, tylko wkurza mnie takie łgarstwo w żywe oczy... a niestety nie ma w mojej wsi innej możliwości zamówienia i pomacania przed zakupem... w tym celu trzeba pędzić 100km do normalnego miasta... :-?
No trudno - następnym razem o ile w ogóle skorzystam z ich oferty to będę wiedział co mówić ;-)
Zamówiłem Falcona w EuroAGD z dostawą do sklepu, pobawię się nim w sklepie i zdecyduję czy brać. Głównie chcę zobaczyć jak to będzie z tym manualnym ustawianiem ostrości w tak jasnym szkle.
Psia mać, znaczy się, że zostałem trzykrotnie oszukany przez lokalny sklep Euro... :evil: Babka w kasie powiedziała mi, że absolutnie nie ma możliwości 30x bez ubezpieczenia... nawet nie pomyślałem, żeby to sprawdzić, uznałem, że to chłyt martetindowy sklepu, i faktycznie dotyczy max.10x... Już nawet nie chodzi mi o kilka złotych różnicy, choć w sumie na tych trzech zakupach to już siakoś ponad tysiąc się zrobił :-?, tylko wkurza mnie takie łgarstwo w żywe oczy... a niestety nie ma w mojej wsi innej możliwości zamówienia i pomacania przed zakupem... w tym celu trzeba pędzić 100km do normalnego miasta... :-?
No trudno - następnym razem o ile w ogóle skorzystam z ich oferty to będę wiedział co mówić ;-)
Jak nie minęło chyba 2 tygodnie od zakupu na raty to z tego co mi się wydaje możesz zrezygnowac z tego ubezpieczenia. Ale nie pamiętam dokładnie zasad - odsyłam do ustawy o sprzedaży konsumenckiej i części o kredytach konsumenckich.
to oczywiście nie jest prawda, bo szkła AF mają mniejszy obrót pierścienie ostrości. manualne ostrzenie na szkle AF jest znacznie trudniejsze niż w szkle manualnym
to oczywiście nie jest prawda, bo szkła AF mają mniejszy obrót pierścienie ostrości. manualne ostrzenie na szkle AF jest znacznie trudniejsze niż w szkle manualnym
zauwazyles nieco podobne?;)
zauwazyles nieco podobne?;)
nie rozumiem:)
Jak na razie wszyscy porównują właśnie Samyanga z Nikkorem1,8. Ja natomiast mam dylemat miedzy innym obiektywem, mianowicie Tamronem 90/2.8. Niby to zupełna inna para kaloszy, ale ciekawi mnie jak z porównaniem ostrości obu. Może ktoś miał i może się podzielić uwagami. Słyszałem że jest całkiem ostry, niedrogi i ma dodatkową zaletę dla mnie - odwzorowanie 1:1, a robienie makro z pierścieniami mi się ostatnio spodobało.
Tamron jest świetnym szkłem. Bardzo ostry od 3.2. Przez dłuższy czas z 90% moich zdjęć było z niego. Dla mnie jedyny feler w temacie portretu to, że na DX te 3.2 to czasami za duża głębia. No i nie został skonstruowany do idealnego rozmywania tła ale raczej do jak najlepszej ostrości.
A w temacie N 85/1.8 to moje doświadczenia były raczej średnio pozytywne. Raz, że zdecydowanie miękki na dużych otworach, a dwa, że AF miał tendencje do niedokręcania co zauważałem dopiero na kompie. To ja już wolę być świadomy braku AFa.
Zbigniew
14-09-2009, 17:05
Tamrona z N85/1.4 porównywał tutaj swego czasu stig. Ja generalnie powiem, bo mam i uwielbiam 60/2.8, że szkła makro to bardzo ... niedoceniane w portrecie "instrument" (jak to na optycznych pisują). Są masakrycznie ostre (to może niekonieczne w portrecie, ale w sumie nie jest to ogólnie ich wada), doskonałe optycznie i nawet mają w miarę sensowny bokeh. Acha - i można podejść bardzo blisko. Bardzo. Ja bardzo długo robiłem portrety 60-tką i w wielu zastosowaniach (np. w pomieszczeniach) jest nadal moim preferowanym rzeźnikiem przy portrecie.
Nom obiektywy makro sa dobre ale ten mikrokontrast hmm ja dlatego odpuszczam sobie je do portretowania, wole juz duzo bardziej miekkie obrazki ;)
Dobra, mam i ja :mrgreen:
Pierwsze wrażenia po parudziesięciu pstrykach... cholernie ciężko się ostrzy manualnie przy tak małej GO. Nawet w obrębie zapalonej zielonej kropki można, nie raz, nie trafić idealnie z ostrością... geeezzz... :mrgreen: Nie wiem czy to manualne ostrzenie zda egzamin przy mojej furiackiej naturze ;)
Szakall1
15-09-2009, 18:11
a więc mimo że zielona kropka potwierdza ostrość to i tak idzie NIE trafić ostrością.. szkoda :(( i właśnie tego się boję :(
a więc mimo że zielona kropka potwierdza ostrość to i tak idzie NIE trafić ostrością.. szkoda :(( i właśnie tego się boję :(
Nie to, że nie idzie.. idzie, ale trudno. Ponieważ można delikatnie kręcić pierścieniem, kropka nadal się pali, a ostrość już się delikatnie zmienia. Niestety przy f1.4 i 85mm przy FX, GO jest bardzo malutka. Faktem jest, że przy portrecie np. całej sylwetki ostrzy się z jakiejś większej odległości, ja testowałem głównie na trochę mniejszych, a więc też trudniej bo "celowałem" w małe przedmioty.
Zobaczymy jak sprawdzi mi się to szkło w boju, czyli właśnie portretach. Trochę popstrykam i zdecyduje czy go zostawiam, czy jednak odsprzedam i wezmę N85/1.8...
ps. Podziwiam ludzi mających mniejsze i ciemniejsze wizjery i decydujących się na to szkło.. hardcore :-D
domelmel
15-09-2009, 20:13
Ja zmieniłem matówkę na taką z klinem. To nieco upraszcza ostrzenie. Dodatkowo z doświadczenia zorientowałem się ze podczas kręcenia pierścieniem ostrości zaczynając ze strony prawej do lewej (patrząc od strony fotografa) i czekąjac na ta kropkę potwierdzającą ostrość ( i od razu przestając kręcić jak tylko się ukarze) można łatwo trafić. Ktoś już w wątku pisał o podobnym zjawisku. Nie wiem tylko czy też występowało to z tej samej strony.
mibartek
15-09-2009, 20:16
Dodatkowo z doświadczenia zorientowałem się ze podczas kręcenia pierścieniem ostrości zaczynając ze strony prawej do lewej (patrząc od strony fotografa) i czekąjac na ta kropkę potwierdzającą ostrość ( i od razu przestając kręcić jak tylko się ukarze) można łatwo trafić. Ktoś już w wątku pisał o podobnym zjawisku. Nie wiem tylko czy też występowało to z tej samej strony.
chyba ja to pisałem albo kolega messer;-) też to właśnie zauważyliśmy przy "testowaniu" w foto-tipe. I rzeczywiście strony się zgadzają ;-)
Ja zmieniłem matówkę na taką z klinem. To nieco upraszcza ostrzenie. Dodatkowo z doświadczenia zorientowałem się ze podczas kręcenia pierścieniem ostrości zaczynając ze strony prawej do lewej (patrząc od strony fotografa) i czekąjac na ta kropkę potwierdzającą ostrość ( i od razu przestając kręcić jak tylko się ukarze) można łatwo trafić. Ktoś już w wątku pisał o podobnym zjawisku. Nie wiem tylko czy też występowało to z tej samej strony.
Zauważyłem właśnie przed chwilą to samo. Jeśli ostrzę od znaczka > do < i zatrzymam zaraz po ukazaniu kropki to jest nieostro. Natomiast jeśli kręcę od < poprzez kropkę do > i zatrzymam zaraz po ukazaniu się kropki to jest ostro :)
Andrzej Olender
15-09-2009, 20:28
W statycznych scenach trafiam w punkt idealnie nawet przy 1.4. Dokładnie jak napisali przedmówcy, można znaleźć na to patent, również staram się to robić bez zbędnego "dopieszczania". Wymaga to jednak odrobiny wprawy, tak spodobały mi się szkła manualne że właśnie leci do mnie matówka katza, zobaczymy jak się polepszy na plus samo ostrzenie :)
W statycznych scenach trafiam w punkt idealnie nawet przy 1.4. Dokładnie jak napisali przedmówcy, można znaleźć na to patent, również staram się to robić bez zbędnego "dopieszczania". Wymaga to jednak odrobiny wprawy, tak mnie zresztą przez te szkło spodobały się szkła manualne że właśnie leci do mnie matówką katza, zobaczymy jak się polepszy na plus samo ostrzenie :)
Jedno co mi się niezbyt podoba to... waga tego szkła. Powiem tak, sporo portretów robię D700(od kilku dni jeszcze z gripem) oraz Sigmą 70-200... często podpiętą jeszcze SB900 jako sterownik pozostałych lamp. Taki zestaw waży niestety swoje i urywa rękę. Dosłownie. Po części kupiłem tego Falcona właśnie by odciążyć ten zestaw... niestety.. Falcon waży także niemało i niewiele w sumie mi to dało w kwestii zmniejszenia wagi :(
Na bieżąco będę starał się coś tu napisać o tym szkiełku w miarę postępów z jego używaniem...
Andrzej Olender
15-09-2009, 20:42
Jedno co mi się niezbyt podoba to... waga tego szkła. Powiem tak, sporo portretów robię D700(od kilku dni jeszcze z gripem) oraz Sigmą 70-200... często podpiętą jeszcze SB900 jako sterownik pozostałych lamp. Taki zestaw waży niestety swoje i urywa rękę. Dosłownie. Po części kupiłem tego Falcona właśnie by odciążyć ten zestaw... niestety.. Falcon waży także niemało i niewiele w sumie mi to dało w kwestii zmniejszenia wagi :(
Na bieżąco będę starał się coś tu napisać o tym szkiełku w miarę postępów z jego używaniem...
Dobre szkło musi swoje ważyć :) jakby miało ważyć mniej musiało by być w całości z plastiku i posiadać mniej soczewek a to był by już duży kompromis. Na zachodzie modnie jest mieć do portretów 70-200 więc zawsze może być gorzej :)
Dobre szkło musi swoje ważyć :) jakby miało ważyć mniej musiało by być w całości z plastiku i posiadać mniej soczewek a to był by już duży kompromis. Na zachodzie modnie jest mieć do portretów 70-200 więc zawsze może być gorzej :)
No ja właśnie używam S70-200 do portretów... :)
mibartek
15-09-2009, 20:51
nie tak dawno wszyscy wzdychali do mariowego 200/2 VR, który do lekkich i poręcznych raczej nie należy ;-) :mrgreen:
nie tak dawno wszyscy wzdychali do mariowego 200/2 VR, który do lekkich i poręcznych raczej nie należy ;-) :mrgreen:
Wniosek z tego jeden.. czas iść (na stare lata) na siłownię :mrgreen:
szczerze mówiąc to mi waga samyanga odpowiada, idealnie równoważy mi body.. faktem natomiast jest to, że od 85/1.8 nikkora jest duuużo cięższy
Ja zmieniłem matówkę na taką z klinem.
A jaką dokładnie i gdzie kupowałeś?
domelmel
15-09-2009, 22:41
A jaką dokładnie i gdzie kupowałeś?
Na Allegro. To jakis chinski wyrob. Poza klinem , to czesto mikroraster bardzo sie przydaje, zwlaszcza jak ostrze na twarz
Tu masz filmik jak to wyglada w wizjerze (http://www.youtube.com/watch?v=JB_J073SWgA)
Zrodlo ponoc to samo co http://www.focusingscreen.com/
lukasz1ostrowski
16-09-2009, 17:35
Zauważyłem u mnie to samo przy "kręceniu" z prawej do lewej już myślałem że jakiś wadliwy egzemplarz się trafił :P testowany na D700. Ostrzenie w "kropke" hmmmmmmm nie zawsze się sprawdza przy przedmiotach ok ale przy portretach ostrze w krope na oczy a tu nieostrość :/ Ale jak już się trafi to jest fajnie nadal nie dyskwalifikuje tego szkiełka (wręcz przeciwnie) to kwestia obycia się z nim i jak widać znaleźć na nie sposób a wtedy się odwdzięczy :)
kilka fotek z D700:
źródło (http://www.lukaszostrowski.com//samyang/2aa.jpg)
źródło (http://www.lukaszostrowski.com//samyang/3aa.jpg)
źródło (http://www.lukaszostrowski.com//samyang/4aa.jpg)
źródło (http://www.lukaszostrowski.com//samyang/5aa.jpg)
godzina ok 19 (więc ciemnawo) 1.4 Modelka: siostra, Nikon D80 i drzewka :)
Dla zainteresowanych:
ruszyła polska strony Samyang'a:
http://samyang.pl/
Wlasciwie to ja foto-tip uruchomil. Ja juz czekam na 85mm 1.4
lukasz1ostrowski a jak sobie radzisz w d80 z brakiem pomiaru światła? Uciążliwe to jakoś strasznie?
mateo912
17-09-2009, 11:11
Ja co prawda nie mam falcona ale mam kilka szkieł pod m42 w d80.
Na początku było trochę ciężko trafić z ustawieniami ale po jakimś czasie trafiam za 2-3 razem.
mateo912 a używasz bracketingu expozycji?
mateo912
17-09-2009, 11:26
A po co?
Skoro i tak muszę działać w trybie M to sam mogę korygować ustawienia gdybym nie trafił po spojrzeniu na histogram
lukasz1ostrowski
17-09-2009, 12:10
lukasz1ostrowski a jak sobie radzisz w d80 z brakiem pomiaru światła? Uciążliwe to jakoś strasznie?
z D80 już nie używam Samyanga ale jak swego czasu używałem to nie był to jakiś problem uzywasz trybu "M" i tam masz pełna kontrolę :) w D80 polecam zmiane matówki na taką z klinem w D700 jakoś idzie ze standardową :)
zinek2005
18-09-2009, 09:43
Witam! Mój Samyang przyszedl wczoraj i wrazenia jak na razie na plus. Ostrzy się z D40 szybko i wygodnie. Co do pomiaru swiatla to jego brak nie jest zbyt uciazliwy. Robie jedno zdjecie bez wyostrzania i na jego podstawie ustawiam odpowiedni czas. Co mnie mocno denerwuje to oslona przeciwsloneczna. Jest luzna i do tego ciezko naklada sie ja, a jak sie nalozy to wtedy mamy problem z dekielkiem:D Co do zdjec, to bym cos wrzucil tylko nie wiem za bardzo jak:)
Zbigniew
18-09-2009, 09:45
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=1358
Photoartbox
18-09-2009, 09:48
Witam! Mój Samyang przyszedl wczoraj i wrazenia jak na razie na plus. Ostrzy się z D40 szybko i wygodnie. Co do pomiaru swiatla to jego brak nie jest zbyt uciazliwy. Robie jedno zdjecie bez wyostrzania i na jego podstawie ustawiam odpowiedni czas. Co mnie mocno denerwuje to oslona przeciwsloneczna. Jest luzna i do tego ciezko naklada sie ja, a jak sie nalozy to wtedy mamy problem z dekielkiem:D Co do zdjec, to bym cos wrzucil tylko nie wiem za bardzo jak:)
Gratulacje! Jesli chodzi o wstawianie zdjec, to: 1. zdjecie musi sie znajdowac gdzies w necie (wymiary, to chyba na szerszym boku max. 1024px) 2. kopiujesz adres zdjecia 3. w okienku posta na gorze masz ikone , taka z gorami i sloneczkiem (chyba;) nazywa sie -wstaw obrazek) po kliknieciu na te ikone ukazuje sie okienko z miejscem na adres zdjecia, tam go wrzucasz i gotowe.
zinek2005
18-09-2009, 10:01
Dzieki wielki za instrukcje:)
źródło (http://img196.imageshack.us/img196/5096/dsc9736.jpg)
źródło (http://img33.imageshack.us/img33/9148/dsc9777kopiakopia.jpg)
Normalnie coraz bardziej się zastanawiam nad zamianą swojego nikkora 1,8 na tego samyanga. Może ktoś jest z okolic Zielonej Góry kto by chciał się na kilka dni zamienić?
Nie wie ktoś jaki pierścień pośredni trzeba by zastosować zeby ostrzyl ten obiektyw z 50-80cm ?
mibartek
18-09-2009, 16:10
Nie wie ktoś jaki pierścień pośredni trzeba by zastosować zeby ostrzyl ten obiektyw z 50-80cm ?
jestem w trakcie obliczeń - wynik za chwile ;-)
edit : niestety sposób znaleziony gdzieś w sieci okazał się nieskuteczny :-(
zresztą - może ktoś z Was da radę - mi na szybko ciągle brakuje "Magnification" w danych
http://www.peterforsell.com/macro.html
edit2 : tutaj też trzeba wpisać skalę :
http://home.comcast.net/~nikond70/Tools/Simple_Close-up_Calculator/Simple_Close-up_Calculator.htm
na czuja wystarczy najcieńszy z pierścieni (to chyba 12 mm)
Pamiętaj, że przerysowania zależą od odległości a nie od ogniskowej, więc mam nadzieję, że chodzi ci nie o portret, a o prawie makro.
na czuja wystarczy najcieńszy z pierścieni (to chyba 12 mm)
Pamiętaj, że przerysowania zależą od odległości a nie od ogniskowej, więc mam nadzieję, że chodzi ci nie o portret, a o prawie makro.
Doskonale wiem o przerysowanich ;) Tak tez myslalem ze jak najkrotszy powinien dac rade, chodzi mi o mozliwosc portretowania samej twarzy/ciasnych kadrow z mniejsza go niz uzyskalbym to za pomoca postprocesingu;)
pzdr
Tak wogole to co to szklo wyczynia na f/1.4 jest niedopuszczalne. Praktycznie 0 postprocessingu i taki obrazek
źródło (http://img21.imageshack.us/img21/5667/dscf63043.jpg)
źródło (http://img40.imageshack.us/img40/9089/dscf6275d.jpg)
Trzeba je bedzie w prawdziwym boju sprawdzic dzis tylko testowalem pierwszy dzien ten wynalazek i szok. N85 1.8 to tylko zabawka ;)
mibartek
18-09-2009, 22:59
Twój portret jest chyba pierwszym z koreańca, na którym widać to o czym pisał mistrzucieczki (były podejrzenia o zbyt dużą głębie ostrości na 1.4) . A na pierwszym zdjęciu widać, że rozkłada się bardzo podobnie do Zeissa.
Na dodatek zdjęcia są z puszki DX - co mnie jeszcze bardziej cieszy :mrgreen:
Cena kusi by zaryzykować. 3-letnia gwarancja cieszy. Chyba sobie sprawię pod choinkę :)
(były podejrzenia o zbyt dużą głębie ostrości na 1.4)
Przeciez ten obiektyw ma papierowa glebie. Ciut przeostrzyc albo sie ruszyc wystarczy aby bylo nie w punkt.
Naprawde jestem w szoku jaki ladny obrazek wychodzi niemalze prosto z aparatu. To jest robione z ok 2m:
źródło (http://img34.imageshack.us/img34/9775/dscf6311l.jpg)
btw ten kot nie jest dobrym przykladem na rozklad glebi gdyz jest na tyle plaski z ryjka ze i tak to nic nie wniesie
Minusem sa czasem pojawiajace sie CA ale to i tak duzo lepiej niz w n85 1.8. Nie jest tez tak samo ostry jak inne 85tki od 2.8 w gore, mnie osobiscie i tak wystarcza to jak sie zachowuje powyzej f/2.8 ;)czekam na matowke chociaz uwazam ze i tak to szklo naprawde jest bardzo dobre do recznego ostrzenia, ale czasem moze sie przyda.
A jak wyglada sprawa ostrzenia na matowce wielkosci tej z D300? Da rade, trzeba liczyc na "kropke" czy od razu na Catza?
Normalnie coraz bardziej się zastanawiam nad zamianą swojego nikkora 1,8 na tego samyanga. Może ktoś jest z okolic Zielonej Góry kto by chciał się na kilka dni zamienić?
A jak juz go kupisz, to pozycz na kilka dni 85/1.8:mrgreen:
hint: od Ciebie kupilem 35/2.0
A jak wyglada sprawa ostrzenia na matowce wielkosci tej z D300? Da rade, trzeba liczyc na "kropke" czy od razu na Catza?
Sa ine matowki niz katz i w innej cenie zupelnie. Sam zobaczysz czy dajesz rade z manualnym ostrzeniem i sie zdecyduj wtedy sam. Zrezta poszukaj w watku duzo na ten temat napisano.
Cena kusi by zaryzykować. 3-letnia gwarancja cieszy. Chyba sobie sprawię pod choinkę :)
5 letnią :) Mam na Falcona kartę gwarancyjną z 5-letnim okresem gwarancji :)
Dowiedziałem się później, że Falcon 5-lat daje. Ciekawe jak będzie z egzekucją gwarancji przez ten okres... chyba, że Falcony się nie psują.
nadzorca2
20-09-2009, 02:02
Dowiedziałem się później, że Falcon 5-lat daje. Ciekawe jak będzie z egzekucją gwarancji przez ten okres... chyba, że Falcony się nie psują.
Widziałeś, żeby radziecki Jupiter 9 ze światłem dla 85/2.0 uległ uszkodzeniu a to podobna konstrukcja...
Wszystko się psuje, to oczywiste. Papier na 5 lat jest i tyle, a lepsze 5 niż rok czy 2 :)
Czy kupując swojego pingponga w środku była karta gwarancyjna. Ja dostałem tylko FVAT a sprzedawca pisze abym się zbyt nie przejmował brakiem karty bo i tak dowód zakupu jest najważniejszy. Jak jest u was.
Zbigniew
20-09-2009, 23:29
Odpowiedziałbym na pytanie, ale właśnie patrzę, że chyba pogubiłem wszystkie papierki ... :)
A ostatnio byłem w rozjazdach i nie miałem co i jak przyfocić. Dopiero w weekend kilku pstryków dokonałem. Akurat aparat był pod ręką, to przyatakowałem. Z tego, co pamiętam, to większość w zastanym. Ustalamy też, że przepałów tutaj nie ma :)
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/9237/74390578.jpg)
źródło (http://img10.imageshack.us/img10/3782/16574709.jpg)
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/7063/14530977.jpg)
mibartek
21-09-2009, 00:25
hmmm
pierwsze zdjęcie super, ale na 2 i 3 widać, że jednak nie zawsze trafia się z ostrością....
Czy kupując swojego pingponga w środku była karta gwarancyjna. Ja dostałem tylko FVAT a sprzedawca pisze abym się zbyt nie przejmował brakiem karty bo i tak dowód zakupu jest najważniejszy. Jak jest u was.
Mam kartę gwarancyjną (5 lat gwarancji) generalnego przedstawiciela Falcona - firmy FOXFOTO.
hmmm
pierwsze zdjęcie super, ale na 2 i 3 widać, że jednak nie zawsze trafia się z ostrością....
Powiem Ci ze N85 1.8 z d200/s5 pro nie grzeszy celnoscia. Manualnie mozna imho wiecej zrobic. Jutro powinienem dostac matowke z klinem takze powiem jak to razem daje rade.
Powiem Ci ze N85 1.8 z d200/s5 pro nie grzeszy celnoscia. Manualnie mozna imho wiecej zrobic. Jutro powinienem dostac matowke z klinem takze powiem jak to razem daje rade.
do FX? Jeśli tak daj proszę inf. jaka i gdzie kupiona.
do FX? Jeśli tak daj proszę inf. jaka i gdzie kupiona.
Nie mam fx niestety...tylko dx
Zbigniew
21-09-2009, 07:07
hmmm
Widać, potwierdzam. Do tego też widzę, że kolory lekko przymuliłem, ale to przez monitor. Tak czy siak - co tam, trzeba się cieszyć :)
Dotarla do mnie ta matowka, nie bede sie rozdrabnial z tym ze mi sie zdarzyl wypadek podczas zakladania w kazdym razie na oko bez kropka to z tym mozna ostrzyc i jest naprawde niezle. Prawde mowiac jezeli sa wyrazne linie to 99% skutecznosci; jak z innymi przedmiotami to sie zobaczy. Mam subiektywne wrazenie ze jest jasniej tak wogole musialem o 0,7 zanizyc pomiar.
mibartek
21-09-2009, 14:40
Dotarla do mnie ta matowka, nie bede sie rozdrabnial z tym ze mi sie zdarzyl wypadek podczas zakladania w kazdym razie na oko bez kropka to z tym mozna ostrzyc i jest naprawde niezle. Prawde mowiac jezeli sa wyrazne linie to 99% skutecznosci; jak z innymi przedmiotami to sie zobaczy. Mam subiektywne wrazenie ze jest jasniej tak wogole musialem o 0,7 zanizyc pomiar.
po zaniżaniu domyślam się że masz Katza OptiBrite, tak?
po zaniżaniu domyślam się że masz Katza OptiBrite, tak?
E tam matowka z allegro made in china. Btw na allegro zostal wam dzien zeby kupic nowego falcona za 760zl a widze ze nikt nawet nie licytuje a 10 sztuk jest.
Btw mam jeszcze nowy dk-21 do kompletu, moim zdaniem bardzo przydatny do nowej matowki - bardzo dobrze pomaga jak sie uzywa rastra Pzdr
Zbigniew
21-09-2009, 15:38
Możesz zapodać na namiar na dostawcę ?
Jasne pm powinno juz byc.
A ile ta matówka kosztowała?
Ja kupiłem Dk-21M, ale średnio jestem zadowolony.
Co do aukcji.... kupujcie, bo warto!
badabuzz
21-09-2009, 16:04
Mam uciułane pieniążki na Nikkora 85/1.8
Klamka po tym topiku zapadła- kupuję Samyanga 85/1.4 i fiszaja 8/3.5...
Już raz pod wpływem lektury Nikon forum kupiłem obiektyw- N35/1.8- i to świetne szkiełko.
Także zamiast jednego kupię dwa :)
Pozdrawiam
130zl powiem Ci ze sam dk-21m to nic, do matowki jest potrzebny moim zdaniem, duzo daje, tym bardziej jak ktos nie jest wprawiony. Robilem pare portretow przed chwila no i bez matowki i bez dk21-m na f/2.8 50tka mialem mniej celnych. Narazie jestem zadwolony bardzo.
Jeśli możesz podeślij namiar na tą matówkę.
Kiedyś widziałem taką na allegro, ale to była rzekomo jakaś podróbka.
mibartek
21-09-2009, 16:15
ja jeszcze rozważam zestaw DK-17m (okular D2/D700/D3 itp) + adapter DK-22 żeby to do D200 podłączyć.
domelmel
21-09-2009, 16:17
130zl powiem Ci ze sam dk-21m to nic, do matowki jest potrzebny moim zdaniem, duzo daje, tym bardziej jak ktos nie jest wprawiony. Robilem pare portretow przed chwila no i bez matowki i bez dk21-m na f/2.8 50tka mialem mniej celnych. Narazie jestem zadwolony bardzo.
No to teraz czekamy na Twoje nowe zdjęcia, ostre jak żyleta, tnące nasze LCD'eki na połowę :))
No to teraz czekamy na Twoje nowe zdjęcia, ostre jak żyleta, tnące nasze LCD'eki na połowę :))
ee tam pewnie recznie bez tego wiele osob lepiej wyostrzy ;) mozliwe ze troche przesadzam bo mam duzy fun z tego, zreszta ty tez masz ta matowke wiec wiesz ;)
Chronicie przednią soczewkę jakimś filtrem? A może jest na tyle głęboko że nie trzeba się zbytnio o to martwić? :D
Ja kupiłem filtr firmy....... "Samyang".
Za 59 zł.
Szkło jest głęboko osadzone w obudowie, ale ja wolę dmuchać (gruszką) na zimne :)
Jeszcze jedna wazna rzecz odnosnie matowek. Ta matowka jest dobra ale dla jasnych szkiel. Do zomow powyzej f/2.8 nie polecam. Polecam tylko komus kto ma jasne szkla inaczej bedzie to wygladac gorzej. Pzdr
Ja jestem bardzo zadowolony (na FX). Parę razy robiłem na f2 a reszta to f1.4. Jak trafię to buty lecą taki ostry. Niestety MF wymaga pewnej wprawy i jeszcze się uczę. Pomimo tego nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na to szkiełko. Teraz z tych tańszych to jeszcze SY 14mm f2.8.
Andrzej Olender
22-09-2009, 18:49
Z ciekawości jako że moja matówka jest już na cle i na dniach wymiana. Co poszło ku przestrodze nie tak przy wymianie?
Ramka utrzymujaca matowke wypadla. Potem jeszcze 2 razy wyjmowalem zeby matowke wyczyscic i pryzmat ktory sie uwalil przy wypadnieciu tej ramki a potem spowrotem dokladalem podkladke pod matowke. I tylko za 1 razem wypadl, ponoc rzadko sie to zdarza, uwarzaj na ruchy w bok. Pomiar rozni sie o 0,3 nie 0,7 jak pisalem. Pzdr
Andrzej Olender
22-09-2009, 19:05
Ramka utrzymujaca matowke wypadla. Potem jeszcze 2 razy wyjmowalem zeby matowke wyczyscic i pryzmat ktory sie uwalil przy wypadnieciu tej ramki a potem spowrotem dokladalem podkladke pod matowke. I tylko za 1 razem wypadl, ponoc rzadko sie to zdarza, uwarzaj na ruchy w bok. Pomiar rozni sie o 0,3 nie 0,7 jak pisalem. Pzdr
Dzięki za informację, jeszcze jedno, jaki korpus posiadasz?
Andrzej Olender
23-09-2009, 21:09
Właśnie jestem po montażu katza z optibrite w D300. Dałeś dobre rady a jednak popełniłem podobne błędy, z matówką wyskoczyła mi mosiężna ramka i ciężko ją było ponownie umieścić na miejscu. Sporo się nadenerwowałem aż znalazła swoje miejsce. Później już było z górki. Widzę pod mocne światło dwa mikro pyłki ale wolę nie ruszać. Nie mam nawet żadnej gruszki by to wydmuchać i założyć ponownie. Podsumowując, zrobiło się naprawdę jaśniej i dokładniej. Na matówce od razu zaobserwowałem że ostrość na dotychczasową kropkę ma lekką tolerancję na plus i minus. Na klinie widać było że minimalnie trzeba doostrzyć a kropka już się świeciła.
Andrzej, skąd kupiłeś ketza? Ile Cię to kosztowało?
Sam zamierzam sprawić sobie to cudo, więc świeże rady w cenie. :)
Zbigniew
23-09-2009, 21:15
Ja również jestem po montażu matówki dzisiaj. Kupiłem popołudniu od naszego forumowego kolegi sprzedającego również na allegro (polecam). Produkt chiński, ale działa, jak narazie, dobrze. Trochę się uświniła mi ta matówka, też trochę zabawy z mocowaniem było, ale aparat, jak narazie, nadal działa. Pomiar światła - trzeba o -0,7EV ustawić na stałe. Jeżeli chodzi o poprawę przy ostrzeniu manualnym - jest moim zdaniem bardzo duża - szczególnie, jak trafi się dobra powierzchnia (z pionowym wzorem). Mikroraster też pomaga. Ogólnie, jak dla mnie, bomba.
Dzięki kolegom karabudowi i domelmel za nakierowanie.
Zbyszku, możesz jakieś namiary podać skąd to wziąłeś? Albo nick kolegi, albo jakiś link... (może być PW, jeśli miałoby to być związane z "reklamą")
Dzięki!
Edit:
Na allegro znalazłem tylko jedną aukcję w wyniku poszukiwania "matówka d300". Czyżby to ta właśnie?
Zbigniew
23-09-2009, 21:22
Myślę, że można pojechać namiarami tutaj w wątku, bo to przecież nie tajemnica. Matówki sprzedaje Marcin Boćkowski - tel. 796 906 979. Na allegro jest tutaj (http://www.allegro.pl/item743761523_nowa_matowka_do_nikon_d80_d200_d300. html)(jakby link wygasł, to tutaj (http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=369052)jest do dostawcy). Uczciwy, miły dla otoczenia chłopak, co potwierdzą pewnie inni koledzy, którzy też niedawno u niego kupowali.
Sprzedawana matówka jest typu noname, ale trudno jej coś zarzucić (no chyba, że jak u mnie, uświni się przy montażu :)). Cena 130zł + wysyłka (lub możliwość osobistego odbioru w Warszawie) jest wg mnie nie do przebicia. A do tego praktycznie zerowy czas oczekiwania. OK, koniec pochwał :)
Andrzej Olender
23-09-2009, 21:26
Andrzej, skąd kupiłeś ketza? Ile Cię to kosztowało?
Sam zamierzam sprawić sobie to cudo, więc świeże rady w cenie. :)
Kupiłem bezpośrednio przez stronę katza.
Tanio niestety nie było bo 203,93$ (105$ matówka + dopłata 55$ za optibrite + wysyłka 43.93$)
Do tego doliczono mi VAT oraz cło, płatność za to kurierowi, blisko 150pln (nie trzeba się tułać po urzędach celnych) Czy warto? moim zdaniem warto.
Jestem w szoku jak wersja z optibrite rozjaśniła mi wizjer. Zrobiło się naprawdę jasno i dodatkowo pięknie się ostrzy.
Równo tydzień temu złożyłem zamówienie i przesyłkę dziś dostałem.
Cholera, szkoda, ze nie wiedzialem wczesniej - podzielilibysmy sie kosztami przesylki na pol.
Dzieki koledzy za informacje!
Fajnie byloby skonfrontowac jakosc oryginalnego katza z nonejmem, ktorego reklamuje Zbyszek. Da sie to jakos... sfotografowac, czy cos?
Andrzej Olender
23-09-2009, 21:35
Cholera, szkoda, ze nie wiedzialem wczesniej - podzielilibysmy sie kosztami przesylki na pol.
Fajnie byloby skonfrontowac jakosc oryginalnego katza z nonejmem, ktorego reklamuje Zbyszek. Da sie to jakos... sfotografowac, czy cos?
To nic nie da, trzeba by konfrontować już na działającym korpusie wraz ze szkłem
Czy jest jakaś noname matówka do D700, czy tylko katz?
mibartek
23-09-2009, 21:43
hmmm
ale 130zł vs 204$ +150zł to jednak spoooora różnica ;-)
jedyne co mnie powstrzymywało przed zakupem tej z allegro to obawa, że będzie to "zwykły szajs z chin" - a jak Zbyszek mówi że jest git, to już odkładam 130zł ;-)
Właśnie jestem po montażu katza z optibrite w D300. Dałeś dobre rady a jednak popełniłem podobne błędy, z matówką wyskoczyła mi mosiężna ramka i ciężko ją było ponownie umieścić na miejscu. Sporo się nadenerwowałem aż znalazła swoje miejsce. Później już było z górki. Widzę pod mocne światło dwa mikro pyłki ale wolę nie ruszać. Nie mam nawet żadnej gruszki by to wydmuchać i założyć ponownie. Podsumowując, zrobiło się naprawdę jaśniej i dokładniej. Na matówce od razu zaobserwowałem że ostrość na dotychczasową kropkę ma lekką tolerancję na plus i minus. Na klinie widać było że minimalnie trzeba doostrzyć a kropka już się świeciła.
Fajnie sie gnie ta podkladka do korekcji bf co nie?:D
Ja uzywam wlasciwie tylko rastra. Dzis focilem futra i 9/10 celnych.
donkiszot
23-09-2009, 21:52
Czy dobrze mysle, ze taka matowka z klinem dziala rowniez jako "potwierdzenie" ostrosci ze szklami AF?
Rowniez. Ostrzac af mozesz dodatkowo ocenic klinem i rastrem.
Andrzej Olender
23-09-2009, 21:53
Fajnie sie gnie ta podkladka do korekcji bf co nie?:D
Na szczęście wygięła mi się bardzo lekko i od razu naprostowałem :) Zrozumiałem wtedy że siłowo się tego nie rozwiąże :) Przeszkadza w ponownym założeniu plastikowy zaczep do kotwiczenia zatrzasku matówki. Trzeba sprytnie to obejść :) Za drugim razem zrobił bym to już chyba z zamkniętymi oczami ale wolę już nie próbować :)
Już dawno myślałem o tej matówce z aukcji, ale wolałem poczekać. Najbardziej martwi mnie montaż, gdyż wiem, że nie jest to takie łatwe. Ciekawi mnie, ile chcieli by w serwisie za założenie. I jak to się ma do szkieł z AF?
Ja zrobilem jeszcze 3 razy zeby wyczyscic. Tez z poczatku myslalem ze nie otworze dopoki obraz w wizjerze nie zaczal mnie irytowac. Polecam do zestawu dk-21m. Uwazam ze do matowki daje roznice spora.
Już dawno myślałem o tej matówce z aukcji, ale wolałem poczekać. Najbardziej martwi mnie montaż, gdyż wiem, że nie jest to takie łatwe. Ciekawi mnie, ile chcieli by w serwisie za założenie. I jak to się ma do szkieł z AF?
Ten sprzedawca montuje w cenie. Jest ciemniej od f/2.8. Na 18-55 jest mroczno :D
Andrzej Olender
23-09-2009, 22:03
Dziwne ale ja mogę przykładowo w D300 ustawić przesłonę nawet na 22 i mam bez zmian obraz na matówce. Co innego jak nacisnę przycisk dedykowany podglądowi głębi wtedy widzę ciemność na rastrze.
mini21, żadna matówka nie szkodzi nic a nic AF. AF znajduje się w zupełnie innym miejscu więc bez obaw.
Nie do konca zrozumiales o czym mowilem. Dokladnie chodzi o to ze jak masz ciemne szklo nominalnie to wtedy jest gorzej. Jak zmieniasz tylko wartosc przyslony w jasnym szkle to jest jasno jak normalnie ;) Katz nawet o tym na stronie pisze. Optibright niewiele pomaga w jasnych szklach ale relatywnie rozswietla ciemne o ok 2ev.
Andrzej Olender
23-09-2009, 22:17
Nie do konca zrozumiales o czym mowilem. Dokladnie chodzi o to ze jak masz ciemne szklo nominalnie to wtedy jest gorzej. Jak zmieniasz tylko wartosc przyslony w jasnym szkle to jest jasno jak normalnie ;) Katz nawet o tym na stronie pisze. Optibright niewiele pomaga w jasnych szklach ale relatywnie rozswietla ciemne o ok 2ev.
Hmm, nie mam nic ciemnego więc nie sprawdzę co zobaczę na matówce :)
Dzięki za informację, nie sądziłem że jest różnica między ciemnym szkłem standardowym a jasnym szkłem o ustawionej ciemnej przesłonie. Dobrze to wiedzieć. Czytałem gdzieś o tym ale nie dawałem zbytnio wiary :)
Nie potrafię logicznie tego rozpracować w głowie, może któryś z kolegów potrafi to zjawisko wytłumaczyć? :)
Tylko w wizjerze jest roznica. Zapnij kita przed wymiana matowki a po. Po wymianie jest duzo ciemniej w wizjerze. Masz szkla o jasnosci 2 max wiec nie zobaczysz roznicy. Natomaist z ciemnymi szklami w wizjerze jest ciemniej dlatego do nich nie polecam matowki. Ponoc roznica zaczyna byc widoczna na poziomie powyzej f/2.8.
mibartek
23-09-2009, 22:25
Hmm, nie mam nic ciemnego więc nie sprawdzę co zobaczę na matówce :)
Dzięki za informację, nie sądziłem że jest różnica między ciemnym szkłem standardowym a jasnym szkłem o ustawionej ciemnej przesłonie. Dobrze to wiedzieć. Czytałem gdzieś o tym ale nie dawałem zbytnio wiary :)
Nie potrafię logicznie tego rozpracować w głowie, może któryś z kolegów potrafi to zjawisko wytłumaczyć? :)
chodzi o to że w wizjerze, jeżeli masz szkło z automatyka przysłony, zawsze widzisz obraz przez w pełni otwarty obiektyw - jeżeli jest to szkło 1.8 -to widzisz na 1.8 - jeżeli 5.6 (jak kit na 55) to widzisz na 5.6 (czyli sporo ciemniej niż na 5.6)
Jeżeli w szkle 1.8 zmienisz przysłonę na 5.6 to body domyka ją dopiero w momencie robienia zdjęcia lub po naciśnięciu przycisku podglądu głębi ostrości - wtedy robi się na chwile "ciemniej"
Andrzej Olender
23-09-2009, 22:27
Tylko w wizjerze jest roznica. Zapnij kita przed wymiana matowki a po. Po wymianie jest duzo ciemniej w wizjerze.
Zrozumiałem że tylko w wizjerze, w końcu wymieniona została tylko matówka. Kita żadnego niestety nie posiadam.
W sumie banalne, teraz dopiero wpadłem że przez wizjer widać najjaśniejszą przysłonę szkła niezależnie co ustawimy, przysłona przymyka się dopiero podczas wyzwalania migawki jak mniemam.
edit.
mibartek, byłeś szybszy. Ja to wiedziałem że to tak się odbywa w szkłach z AF. Dopiero teraz zobaczyłem wypychacz przysłony w Samyang, byłem pewny że go szkło nie posiada :) stąd moje zdziwienie. Sprawa już jasna.
Zbigniew
23-09-2009, 22:33
Ja to (lekkie przyciemnienie) widzę w mojej Tokinie (f/4), natomiast przy reszcie szkieł jest bardzo w porządku.
I jeszcze dwie uwagi:
1) Montaż jest naprawdę łatwy i szybki - jedyne co, to człowiek ma początkowo obawy związane poprostu z grzebaniem przy matówce jako takiej; nie radzę tylko matówki kłaść na tej ścierce, którą dają w zestawie - ja tak zrobiłem i potem musiałem ją solidnie wydmuchać
2) Otóż mam fajny sposób na naukę ostrzenia z matówką z klinem. Bierze się obiektyw z autofocusem, najlepiej taki gdzie można doostrzyć ręcznie po wyostrzeniu AFem, i bawimy się tak:
- ustawiamy ostrość ręcznie
- wciskamy spust, aby doostrzył, nie robiąc zdjęć
- wyczuwamy "o ile pomyliliśmy się"
- ostrzymy na inny przedmiot i powtarzamy próbę
W sumie banalne, teraz dopiero wpadłem że przez wizjer widać najjaśniejszą przysłonę szkła niezależnie co ustawimy, przysłona przymyka się dopiero podczas wyzwalania migawki jak mniemam.
Tak, oczywiście. Pracujesz na przysłonie nominalnej, czyli na pełnym otworze. Inaczej, ustawiając powiedzmy f/5.6 i większe przysłony, przestałby Ci działać autofocus, a powyżej powiedzmy f/14 przestałbyś widzieć cokolwiek w wizjerze.
Kiedyś, jak bawiłem się w makro obiektywami m42 (m.in. Industarem) to był właśnie podstawowy problem - wyostrzyć musiałeś bez przymykania, natomiast do zdjęcia przymykałeś bardzo solidnie, bo to makro, i wyostrzenie często szlag trafiał :D
donkiszot
23-09-2009, 22:42
Zrozumiałem że tylko w wizjerze, w końcu wymieniona została tylko matówka. Kita żadnego niestety nie posiadam.
(...)
Ustaw 5,6 i wcisnij podglad GO -- bedzie to samo, co w ciemnym szkle na "dzien dobry". I nie tylko matowka, a az matowka :)
1) Montaż jest naprawdę łatwy i szybki - jedyne co, to człowiek ma początkowo obawy związane poprostu z grzebaniem przy matówce jako takiej; nie radzę tylko matówki kłaść na tej ścierce, którą dają w zestawie - ja tak zrobiłem i potem musiałem ją solidnie wydmuchać
mam tą samą matówkę, i zrobiłem identycznie, pełno kłaczków, widocznych na jasnej powierzchni. nawet na klinie coś mi osiadło:(
ale ostrzy się super, i dopóki naprawdę mnie to nie wnerwi to już nie będę tam grzebać
wreszcie falconem trafiam, jakoś z kropką nie radziłem sobie.
dk-21m też mi sporo pomaga.
Andrzej Olender
24-09-2009, 14:07
Ustaw 5,6 i wcisnij podglad GO -- bedzie to samo, co w ciemnym szkle na "dzien dobry". I nie tylko matowka, a az matowka :)
Na 5.6 jest prawie bez zmian, jedynie ciut ciemniejszy raster. Na f22 dosyć mocno zaciemniony raster i lekko ogólnie matówka ale bez żadnej tragedii :)
Andrzej Olender
24-09-2009, 18:17
ok, zrobiłem teraz ponowny test lecz w pomieszczeniu, przy przesłonie 4 jest jednak ciemniej lecz bez ekstremum. Przy F11 do F22 jest jednak spora ciemnica chociaż nadal sporo widać. Na szczęście nie lubuję się w szkłach powyżej 2.8 :)
chyba troche odbiegliście od tematu ;) zamiast o szkle to o matówkach ;) może niech jakiś mod to rozdzieli bo zaraz będzie kilka stron o syfach na matówce i czy mamy ciemny czy jasny wizjer w wątku o zacnym szkle :)
Photoartbox
25-09-2009, 07:23
No to wracamy do zdjec i dyskusji o szkle, albo przy szkle;) Walimex na 1.4 "doblysniety" Metzem
http://farm3.static.flickr.com/2575/3951906451_c084833eba_o.jpg
domelmel
25-09-2009, 23:55
Ostatnio mało fotek z Falconika więc czas coś wrzucić
Oto mała Yoginka ;)
[email protected] 1/200 Flash odbity od sufitu
źródło (http://img193.imageshack.us/img193/2048/dsc3807edit.jpg)
Andrzej Olender
28-09-2009, 16:41
Wczoraj troszkę zrobiłem zdjęć SY85/1.4, o ile pamiętam wszystkie na f2.0.
W tej chwili moje podstawowe szkło :)
źródło (http://mankament.pl/wp-content/uploads/2009/09/karolina2.jpg)
źródło (http://mankament.pl/wp-content/uploads/2009/09/karolina.jpg)
źródło (http://mankament.pl/wp-content/uploads/2009/09/Karolina4.jpg)
No super!
Świetne zdjęcia.
Wielki szacunek!
Z ciekawości, użyłeś 1 lampy, czy zastane?
Andrzej Olender
28-09-2009, 16:58
No super!
Świetne zdjęcia.
Wielki szacunek!
Z ciekawości, użyłeś 1 lampy, czy zastane?
Dziękuję :)
Co do światła to była moja pierwsza sesja plenerowa z lampą przepuszczoną przez białą parasolkę :)
Photoartbox
28-09-2009, 17:00
Co do światła to była moja pierwsza sesja plenerowa z lampą przepuszczoną przez białą parasolkę :)
No to sie od razu udalo! Sliczne zdjecia, gratuluje.
domelmel
28-09-2009, 20:18
Andrzej bardzo zacne fotki :)
Ja rowniez wykonalem Samyangiem kilka fotek w ten weekend. Tym razem plenerowo/ślubnie.
źródło (http://img75.imageshack.us/img75/3506/dsc3879edit.jpg)
źródło (http://img223.imageshack.us/img223/9271/dsc3875edit.jpg)
źródło (http://img101.imageshack.us/img101/9348/dsc4085edit.jpg)
Pierwsze dwie nieostre natomiast trzecia sam nie wiem gdzie ta ostrość się znajduje
No i nie trafiałeś z ostrością. W pracy zawodowej trzeba być ostrożnym i pewnym efektów.
Andrzej Olender - super to pierwsze zdjęcie na huśtawce. Jak się okazuje przysłona 2.0 wystarcza. Czyli można to było robić N 85/1.8
Od czasu pojawienia się body FF i dostępnej optyki 1.4 mała GO stała się obowiązkowa przy fotografowaniu ludzi.
Andrzej Olender
28-09-2009, 20:55
Andrzej Olender - super to pierwsze zdjęcie na huśtawce. Jak się okazuje przysłona 2.0 wystarcza. Czyli można to było robić N 85/1.8
Z pewnością można by było zrobić to samo N85/1.8 jednak chwilę wcześniej próbowałem robić zdjęcia huśtawki w ruchu i ustawiłem f2.0 dla bezpieczeństwa trafienia w cel ;) (wbrew pozorom trafiałem 90% zdjęć w ruchu co mnie zdziwiło, mimika twarzy mało ciekawa tylko wyszła :))
Jako że nie zajmuje się fotografią zawodowo mogę sobie pozwolić na błędy i odpowiednie korekcje na miejscu, gdyby płacono mi za fotografię z pewnością posiadał bym N85/1.4 :)
bardzo fajne foty:)
Andrzej, bardzo fajne zdjęcia te na huśtawce.
A ja mam dylemat czy zostawiać Falcona, czy jednak go odsprzedać. Nie mogę się przekonać do manualnego ostrzenia... :(
Photoartbox
29-09-2009, 08:41
Prz3mo, daj mu szanse, warto. Na poczatku trzeba sie troche zmusic i pocwiczyc, potem idzie juz z gorki ;)
Prze3mo - ja na początku też nie mogłem się przekonać.
Jeszcze na dodatek okulary strasznie mi przeszkadzały w ostrzeniu.
Teraz, miesiąc po zakupie zdążyłem się już przyzwyczaić, trochę "wyczuć" to szkło i jest to w tej chwili mój ulubiony i podstawowy obiektyw.
domelmel
30-09-2009, 13:18
Koledzy
A moze macie jakis patent na to zeby lepiej trafiac z ta ostroscia, bo to ze mi troche uciekla najprawdopodobniej w glownej mierze jest odpowiedzialne to ze ustawialem ja na oczy wykozystujac matowke klinem - czyli centrum kadru a potem przekadrowywalem no i mi ta ostrosc mogla troche pójść w las... może macie jakiś patent jak to robić lepiej??? Walić "centrogłowy" i dopiero potem wykadrowywać? To chyba jednak zbyt duże marnotrastwo?prawda?
Andrzej Olender
30-09-2009, 13:35
Z przekadrowaniem trzeba po prostu ostrożenie. Trzeba uważać by robić to w jednej płaszczyźnie. Wymagana wprawa by nie oddalać/przybliżać się od/do obiektu.
Kupiłem i jestem wniebowzięty. Nawet moja Sigma 30 nie była tak ostra na f/1,4 :D
Zbigniew
02-10-2009, 17:30
Moje życie od pewnego czasu, jakichś 3 lat ;), jest ciągłą pogonią. W ostatnich tygodniach jakoś przybrało to na sile, tak że nawet aparatu nie wyciągam. Dzisiaj miałem okazję być na konferencji ze znaną Wam już pewnie koleżanką, Kasią, i wychodząc pstryknęliśmy kilka zdjęć. Pokażę więcej jutro, bo zaraz znowu wyłażę, teraz tylko jedno, tak na schodach na zachętę. Ogólnie ten obiektyw miażdży, masakruje, wałkuje, rozdrabnia i nie pozostawia wątpliwości :)
źródło (http://img121.imageshack.us/img121/3219/93761528.jpg)
PS.: Mini - wiem, miałem odpisać, ale cały czas żyłem nadzieją, że uda mi się podjechać. Postaram się jakoś umówić z Tobą na "macanko" :D
Piękna fotka, piękna modelka.
Ja jakoś nie mam ostatnio czasu (ani weny) na zdjęcia.
Muszę w końcu coś wykombinować.
nikt z Bialegostoku nie ma tego szkielka? Coraz bardziej mi sie podoba, a chcialbym sprawdzic przez zakupem czy idzie ostrzyc recznie
mibartek
02-10-2009, 18:28
nikt z Bialegostoku nie ma tego szkielka? Coraz bardziej mi sie podoba, a chcialbym sprawdzic przez zakupem czy idzie ostrzyc recznie
myślę, że ani na D2H ani na D700 nie powinno być większych problemów ;-)
w obydwu body masz dodatkowe "wspomaganie" strzałkami oprócz kropki. Wizjery też spore. Jeszcze jakbyś dokupił DK-17M (pasuje i do D2H i do D700) to byłoby jeszcze lepiej.
Zbigniew, ładne - czekam na więcej...
myślę, że ani na D2H ani na D700 nie powinno być większych problemów ;-)
w obydwu body masz dodatkowe "wspomaganie" strzałkami oprócz kropki. Wizjery też spore. Jeszcze jakbyś dokupił DK-17M (pasuje i do D2H i do D700) to byłoby jeszcze lepiej.
DK-17M mam juz zalozona do D2h i wizjer fajnie sie prezentuje jak na puszke DX. Jak wrzucam ta musze na d700 to jest cudnie :) Szykuje sie kupic druga, ale koszty dosc znaczne...
W jaki sposób się tę muszlę montuje? Rozumiem ze kadrowanie ze "zwykłymi" obiektywami nie stwarza żadnych problemów
W jaki sposób się tę muszlę montuje? Rozumiem ze kadrowanie ze "zwykłymi" obiektywami nie stwarza żadnych problemów
wykrecasz seryjna muszle (w serii DX i D700 muszle sa okragle) i wkrecasz dowolna inna, pasujaca oczywiscie na okragle mocnowanie. W tej chwili z D700 uzywam DK-19 (wieksza, MZ wygodniejsza), a z D2h DK-17M (powiekszajaca). Docelowo chce miec dwa komplety DK-17M + DK-19, gdyz mozna je polaczyc :)
Zbigniew
03-10-2009, 01:51
Kilka zdjęć jeszcze. Wiem, że brakuje zdalnego dobłyśnięcia, wiem, że nie są doskonałe, ale co tam ... :)
źródło (http://img203.imageshack.us/img203/3791/dsc6520.jpg)
źródło (http://img44.imageshack.us/img44/5697/dsc6513.jpg)
źródło (http://img33.imageshack.us/img33/8934/dsc6524h.jpg)
źródło (http://img203.imageshack.us/img203/4200/dsc6552.jpg)
źródło (http://img33.imageshack.us/img33/8117/dsc6536.jpg)
źródło (http://img203.imageshack.us/img203/8195/dsc6561.jpg)
podobają się, fajny klimat na tych B/W, jak z lat 50-tych
Bardzo fajne zdjęcia.
Tylko widzę trochę nieostrości (2,4,5), ale nie ma się czym przejmować.
(ehh, przydała by mi się taka ładna modelka ;) ).
Mariusz888
07-10-2009, 21:28
Takie pytanie - czy była by szansa umówienia się z kimś gdzieś na mieście w Krakowie (najlepiej centrum) i podpięcia sobie tego Samyanga? Nigdy nie byłem zwolennikiem koreańskich produktów ale widzę po 73 stronach, że N85/1.8 wypada tak sobie - oczywiście mowa o 1.8 i 2.0 ale 85/1.8 dosyć dobrze znam :) natomiast ja jestem zwolennikiem "zmasakrowanego tła" a tu Samyanga można otworzyć do 1.4 i jeszcze dostać ładny bokeh :) manualnego ostrzenia się strasznie nie boję bo np ostatnio robiąc pewną serię zdjeć AF i tak głupiał bo fotografowana rzecz była mocno jednolita w miejscu gdzie chciałem mieć ostrość więc dopóki nie przełączyłem się na MF to była kiszka ;)
Andrzej Olender
07-10-2009, 21:31
Takie pytanie - czy była by szansa umówienia się z kimś gdzieś na mieście w Krakowie (najlepiej centrum) i podpięcia sobie tego Samyanga? Nigdy nie byłem zwolennikiem koreańskich produktów ale widzę po 73 stronach, że N85/1.8 wypada tak sobie - oczywiście mowa o 1.8 i 2.0 ale 85/1.8 dosyć dobrze znam :) natomiast ja jestem zwolennikiem "zmasakrowanego tła" a tu Samyanga można otworzyć do 1.4 i jeszcze dostać ładny bokeh :) manualnego ostrzenia się strasznie nie boję bo np ostatnio robiąc pewną serię zdjeć AF i tak głupiał bo fotografowana rzecz była mocno jednolita w miejscu gdzie chciałem mieć ostrość więc dopóki nie przełączyłem się na MF to była kiszka ;)
Szkoda że wczoraj nie zapytałeś, dziś byłem w Krakowie :)
Mariusz888
07-10-2009, 21:54
Hehe to faktycznie trochę wtopiłem ale dopiero dziś się przegryzłem przez to wszystko :) ale może jeszcze się znajdzie jakiś posiadacz tego szkła - a jak nie to ja mogę poczekać gdybyś znów planował kiedyś przyjazd do Krk - mi się z zakupem nie spieszy tym bardziej że Nikkor i Zeiss (oba 1.4) to jest 5k zł więc gdyby co to jest co zbierać ;) a te 900zł powala jeśli o cenę chodzi :)
lukasz1ostrowski
08-10-2009, 10:39
W Krakowie ..... to zapraszam :) może w przyszłym tygodniu? :P
Mariusz888
08-10-2009, 11:17
Posłałem Ci PW :)
Andrzej Olender
08-10-2009, 21:03
Dziś użyłem 85/1.4 ponownie portretowo, tym razem kotka jako modelka ;)
Pełna dziura.
źródło (http://mankament.pl/wp-content/uploads/2009/10/Kira.jpg)
kompresja zmasakrowała to zdjęcie:)
Andrzej Olender
08-10-2009, 21:42
kompresja zmasakrowała to zdjęcie:)
faktycznie "coś" niedobrego się stało :)
poniżej bardziej zjadliwe dla oczu :)
źródło (http://mankament.pl/wp-content/uploads/2009/10/kira.jpg)
Zbigniew
08-10-2009, 23:29
Szkoda że wczoraj nie zapytałeś, dziś byłem w Krakowie :)
A ja z kolei dzisiaj, tj. dzień później. Dokładniej siedziałem pod ziemią, w wieliczce, ale poza tym mobilny mocno byłem :|
Kurcze, fajnie wygląda ten samyang, ale faktycznie MF nieco powoduje u mnie obawy, szczególnie biorąc pod uwagę niewielką GO. Inna sprawa, że wszyscy porównują Samyanga do N85 1.8 pokazując przewagę ostrości (no poza Cichym, który zrobił porównanie vs C85 1.2, któremu jednak niektórzy zarzucają ograniczoną wiarygodność, ze względu na fakt, że Cichy owe Samyangi sprzedaje), ale nie widziałem porównania do N85 1.4. Oczywiście jestem świadomy przepaści cenowej między S85 1.4 vs N85 1.4, ale ja jestem w takim położeniu, że oczywiście nie chciałbym przepłacić bez sensu, ale z drugiej strony mógłbym sobie pozwolić na zakup N85 1.4, jeśli ten dawałby coś ponad to, co oferuje Samyang (oczywiście poza AF).
Czy ktoś miał do czynienia z jednym i drugim obiektywem? A może są gdzieś w sieci jakieś porównania obu szkiełek?
Mariusz888
09-10-2009, 09:38
kh29228 - ja generalnie wychodzę z dosyć podobnego założenia tzn też mam mocno ograniczoną wiarę w produkty koreańskie ;) tym bardziej że na Świecie Obrazu po 6 tyg wyrobiło im się mocowanie osłony przeciwsłonecznej oraz mieli egzemplarz z krzywo schodzącymi się listkami przysłony ;) ale z kolei w tym wątku jest masa zadowolonych osób więc chcę obadać jak to szkło się prezentuje (pod kątem budowy i właśnie prostoty trafiania nim na f1.4 itd) i może go sobie kupię - oczywiście wolałbym Zeissa lub Nikkora ALE różnica w cenie wynosi prawie 5,5x ;) a N 85/1.8 po dłuższej analizie nie chcę mimo że to fajne szkło, ale nie chcę bo interesuje mnie zachowanie się tego szkła kiedy jest mocno otwarte a to nie jest jego miłość i trzeba by go przymknąć do f2.2 a najlepiej by mieć 100% pewności to do f2.8 - jeśli mam taką portretówkę przymykać do 2.8 to wolę sobie kupić N80-200/2.8 nawet pompkę lub S 70-200/2.8HSM i jak dla mnie będzie kilka razy lepiej ;)
Zbigniew
09-10-2009, 09:45
Z tymi 85/1.8 też różnie bywa i generalnie nie przekreślałbym tego szkła. Nawet przymknięcie do f/2.2, gdzie ostrość jest, jak dla mnie, bardzo dobra, to jednak nieco inaczej niż f/2.8 w zoomie, nawet otwartym. Dochodzi do tego bokeh i inne drobnostki, takie jak waga.
Ale ogólnie tak, Twój tok rozumowania jest jak dla mnie poprawny i całkiem zbieżny z moim :D
Archibald
09-10-2009, 10:00
Z tymi 85/1.8 też różnie bywa i generalnie nie przekreślałbym tego szkła. Nawet przymknięcie do f/2.2, gdzie ostrość jest, jak dla mnie, bardzo dobra, to jednak nieco inaczej niż f/2.8 w zoomie, nawet otwartym. Dochodzi do tego bokeh i inne drobnostki, takie jak waga...
Zgadza się. Stałka 1,8 przymknięta do f2,8 imho daje inny obrazek niż zoom 2,8 otwarty na maksa - choć nie da się ukryć, że jeżeli miałbym używać 2,8 to wybrałbym zooma ;-)
Powtórzę co już w tym wątku kiedyś napisałem - koreaniec to bardzo fajne szkło dla ludzi, którzy chcą korzystać z f1,4, przymykany traci swoje atuty i wówczas nie widzę większego sensu posiadania go :-)
Obiektyw bardzo fajny i ja jako "lajkonik" jakoś sobie z nim radzę. Poniżej kilka zdjęć z dzisiejszego wypadu za miasto. Oczywiście zdjęcia statyczne bo inaczej nie wyrabia mi się R-F (ręczny focus). Wszystkie na f1,4 +D700. Trafić idealnie nie jest łatwo ale to kwestia wprawy i wyczucia. Myślę, że dokupię sobie DK-17m i będzie nieco łatwiej.
1
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=m4txij0nwfnro19horl.jpg)
2
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=32uebdjrecwzei5teu8.jpg)
3
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=exxrd2hlejgybody6jm.jpg)
4
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=t5hxuso9fphld4gxrnx0.jpg)
5
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=wjaxhwbb3rhkcg6031j.jpg)
6
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=ptfjyx0uka0y1ndarwk8.jpg)
Zbigniew
10-10-2009, 21:06
Kurde, Samyang + D700 to totalna masakra już jest. GO tak mała, że postacie wyglądają jak wklejone :D Swoją drogą nie widzę, aby były tutaj jakieś problemy z ostrością. Pozdrowienia dla, zdaje się, rodzinki :)
Kurde, Samyang + D700 to totalna masakra już jest. GO tak mała, że postacie wyglądają jak wklejone :D Swoją drogą nie widzę, aby były tutaj jakieś problemy z ostrością. Pozdrowienia dla, zdaje się, rodzinki :)
Rodzinka dziękuje za pozdrowienia :) Minimalne nietrafienia widoczne są na podglądzie 100%. Faktem jest że głębia jest już tak mała, że przy przekadrowaniu można nieco zmienić płaszczyznę i wtedy ostrość troszkę ucieka. Puki co ustawiam ostrość na "kropkę" bo bez niej jest dużo trudniej. Potwierdzam również, że "kropka" nie jest idealnym punktem lecz ma pewną "rozpiętość" - ja ostrzę jakby z jej prawej strony.
Rzeczywiscie, fotomontarz.
A ktos wczesniej ciekawa uwage napisal. Ten Sam jest dobry na 1.4. Potem juz chyba lepiej uzywac 85/1.8 AF.
ja ostrzę jakby z jej prawej strony.
Patrzac od strony korpusu zgodnie z ruchem wsk zegara czy przeciwnie?bo prawo lewo mozna roznie rozumiec :D
Ladne fotki, ah swietne jest to szklo zwlaszcza za taka cene ;) Mz roznice przy domykaniu nie sa olbrzymie w porownaniu do N85 1.8 Na 2.8 sa rowne dalej N jest lepszy, ale jak ktos nie robi duzych powiekszen to wiadomo. Dla mnie ostrosc jest dobra w calym zakresie i uzywalna. Jak ktos robi zazwyczaj domknietym szklem zdjecia to zdecydowanie radze N85 1.8. Jak ktos lubi otworzyc to zdecydowanie S-F ;)
Rzeczywiscie, fotomontarz.
A ktos wczesniej ciekawa uwage napisal. Ten Sam jest dobry na 1.4. Potem juz chyba lepiej uzywac 85/1.8 AF.
W pingpongu po f1,4 masz od razu f2,0. Ja go kupiłem właśnie dla f1,4, dla innych wartość f mam inne szkiełka.
Zbigniew
10-10-2009, 23:10
No właśnie - dla f/1.4 jest magia - reszta się nie liczy :D
Patrzac od strony korpusu zgodnie z ruchem wsk zegara czy przeciwnie?b
Przeciwnie.
Andrzej Olender
11-10-2009, 22:02
Również ostrze od tej strony, specjalnie przeginam w prawo by wracać później w lewo.
Jak to mawiają, praktyka czyni mistrza :)
No właśnie - dla f/1.4 jest magia - reszta się nie liczy :D
Prawda jest taka, że przy DX i owszem można się podniecać. Przy FX uzyska się takie albo lepsze efekty ciemniejszym szkłem.
Prawda jest taka, że przy DX i owszem można się podniecać. Przy FX uzyska się takie albo lepsze efekty ciemniejszym szkłem.
Lepsze albo gorsze, ale na pewno inne.
Archibald
12-10-2009, 23:31
A przy FX tym samym szkłem?.. ;-)
Mam wrażenie, że po prostu ping pong nie przypadł Ci do gustu z jakiegoś tam powodu, i teraz będzie już "be" ;-) No i słusznie - jak nie odpowiada to trzeba się pozbyć, ot cała filozofia. Ja już jakiś czas temu przestałem robić w tym wątku darmową reklamę temu słoikowi, co nie zmienia faktu, że nadal jest jak przyklejony do korpusu. A jak będzie w końcu wyśnione FX to na pewno koreaniec zostanie. Co kto lubi - i tyle ;-)
A przy FX tym samym szkłem?.. ;-)
Mam wrażenie, że po prostu ping pong nie przypadł Ci do gustu z jakiegoś tam powodu, i teraz będzie już "be" ;-) No i słusznie - jak nie odpowiada to trzeba się pozbyć, ot cała filozofia. Ja już jakiś czas temu przestałem robić w tym wątku darmową reklamę temu słoikowi, co nie zmienia faktu, że nadal jest jak przyklejony do korpusu. A jak będzie w końcu wyśnione FX to na pewno koreaniec zostanie. Co kto lubi - i tyle ;-)
Nie jest "be". Jest OK. Do gustu nie przypadło mi jednak manualne ostrzenie, zrobilem się wygodny i kocham AF :-P
90% zdjęć portretowych itd. robię 70-200/2.8, przy sporych ogniskowych, gdzie GO jest już malusienka. Może dlatego obraz z koreańca mnie nie podniecił i tyle :) To, że większość osób pieje z zachwytu nie znaczy, że ja muszę :)
Odnoszę wrażenie, że większość zachwytow pada raczej z ust posiadaczy DX, bo rzeczywiście można wtedy uzyskać tę.... plastykę ;)
Archibald
13-10-2009, 12:38
...To, że większość osób pieje z zachwytu nie znaczy, że ja muszę :)
Oczywiście :)
Odnoszę wrażenie, że większość zachwytow pada raczej z ust posiadaczy DX, bo rzeczywiście można wtedy uzyskać tę.... plastykę ;)
Tę plastykę można również uzyskać z Nikkora 85/1,4, nawet bardziej komfortowo bo z AF ;-) Myślę, że większość zachwytów pada raczej z ust mniej majętnych użytkowników, którym tego typu szkiełko mogło się jedynie śnić po nocach, a dla których N85/1,8 to jeszcze nie to - przynajmniej tak jest w moim przypadku ;-)
I żeby nie było - traktuję to z przymrużeniem oka, w końcu przecież chodzi o to, żeby zdjęcia robić a nie spierać się o szkiełko, prawda?.. ;-)
Pzdr. :)
Myślę, że większość zachwytów pada raczej z ust mniej majętnych użytkowników, którym tego typu szkiełko mogło się jedynie śnić po nocach, a dla których N85/1,8 to jeszcze nie to - przynajmniej tak jest w moim przypadku ;-)
Mnie również nie stać na Nikkora 85/1.4 i majętny niestety nie jestem :) Niestety zaważył brak AF... ok, nieważne :)
Prz3mo - a tak zapytam z ciekawości, bo mnie rozłożyło na łopatki - to zdjęcie co ostatnio na plf było w top, to z jakiego szkiełka i przy jakiej dziurze było ? ;)
Prz3mo - a tak zapytam z ciekawości, bo mnie rozłożyło na łopatki - to zdjęcie co ostatnio na plf było w top, to z jakiego szkiełka i przy jakiej dziurze było ? ;)
Sigma 70-200, końcówka zakresu coś koło 200mm i f2.8 bodajże :) (lub lekko domknięte, ale raczej 2.8 )
Nie sprawdzę teraz przysłony dokładnie, bo w robocie jestem :)