Pomijam fakt, że porównujesz najjaśniejszą tele-stałkę Nikona za kilkadziesiąt tys, przy której nawet N600 VR czasami wydaje się "zamulać",, ze szkłem budżetowym. Rozumiem, że do 300-tki podpiąłeś TCx2 ("Ostrość testowałem tylko na 600mm."). I nadal odnosiłeś wrażenie, że AF Sigmy "nie jest demonem szybkości i do nikkor ma daleką drogę"? Myślę, że aż takiej różnicy nie ma, żeby wysuwać takie wnioski. Pewnie, że "goła trzysetka" zjada Sigmę na śniadanie. Ale TCx2, który wyrówna ogniskowe obu szkieł, jednak swoje też doda. Nie mam takiego TC, ale używam TCx1.4 i widzę, że nawet on ma wpływ na pracę szkła. Dlatego zrezygnowałem z zakupu TCx2.
Po weekendzie, jak znajdę wolne popołudnie, spróbuję porównać pracę Sigmy z N200-400+TC1.4. Póki co, troszkę pobawiłem się z podpięciem jej do D500. Wydaje mi się (ale to dopiero pierwsze spostrzeżenia, które spróbuję potwierdzić), że AF Sigmy daje radę przy tak szybkostrzelnym body. Natomiast stabilizacja może mieć problemy (wczoraj tylko postrzelałem sobie przez chwilę i uzyskałem efekt znany z D800, czyli co któreś zdjęcie w serii było poruszone).
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami