Pytanie. Czy fotografowanie sigmą 150-600s musi zawsze odbywać się z przypiętą osłoną obiektywu. Lub inaczej kiedy musi być przypięta?
Szukaj
Pytanie. Czy fotografowanie sigmą 150-600s musi zawsze odbywać się z przypiętą osłoną obiektywu. Lub inaczej kiedy musi być przypięta?
No tak, ale dziwi mnie jego wysokość. Myślę, że do ochrony zastosuję filtr i przedni dekielek. W ten sposób zyskam na wadze.
Witam,
podepnę się do tematu i zapytam czy Sigma S 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM nadaje sie do współpracy z D 3100? Jak widzicie taki duet?
Gdy tak cężki obiektyw mi upadnie, być może przednia soczewka może być najmniejszym problemem. W moim pytaniu chodziło mi bardziej o wpływ tej osłony na jakość zdjęć.
Myślę ze to już każdy musi sprawdzić osobiście. Dla jednego może być ciężki obiektyw z dodatkowa osłoną (choć nie wiem czy naprawdę jest aż taka różnica) a dla drugiego (czytaj: dla mnie) nie ma różnicy i jeśli zdjęcie ma być poruszone to raczej wina zbyt długiego czasu niż osłony.
Osłona obiektywu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Os%C5%82ona_obiektywu
Moim zdaniem osłonę obiektywu powinno się mieć założoną praktycznie cały czas.
Jeżeli przeszkadza waga lepiej zastanowić się nad lżejszym obiektywem.
Ten sam patyk pochmurno 600mm f6,3
Wildlife Photography
Nikon/Nikkor
To mi wiele tłumaczy, dziękuję. Nie mówiłem że, przeszkadza mi waga(skąd te wnioski?) . Po prostu jeżeli można ją zdjąć no to kiedy. Dziękuję za wyjaśnienia i pozdrawiam.
Skontaktuj się z nami