Close

Strona 40 z 51 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 509

Wątek: Sigma 150-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Zobacz posta
    Rozmawiałem z bratem i Zenkiem może w czerwcu uda się zorganizować test T 150-600, S 150-600 S i N 200-500 nad Wisłą body DX, FX zobaczymy kto przyjedzie i będzie zainteresowany?

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
    Chętnie wezmę udział; jeżeli tylko będę na miejscu.

Domyślnie

Jak będzie termin to podam Logi GPS i czas

APARATAMI I OBIEKTYWAMI NIKONA FOTOGRAFUJĘ OD 1990 roku
    moje fotografie na facebook-u, Jarosław Jeleński Fotografia Przyrody.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaweko Zobacz posta
    N200-500 na dłuższych odległościach na 500mm f/5.6 jest mięciutki. Jarku sprawdź to proszę i porównaj ze swoją Sigmą. Tak przynajmniej piszą użytkownicy na zagranicznych forach i znani testerzy. Jak podpinałem tego Nikkora do D750 i porównywałem z moim Tamronem to odniosłem właśnie takie wrażenie.
    Jak zgram dwie osoby z obiektywami i tablicę ISO do testów, co takie proste nie jest. Przeczytaj mój wcześniejszy wątek o teście, rozrzut jakości szkieł dotyczy nie tylko Sigmy, Nikkor też jak się okazało nie jest ideałem. Wg mnie po domknięciu do 8 przysłony jakość i kontrast bdb, bardzo subiektywna ocena i nie ma co porównywać do szkieł za 20 parę tyś. nie ta klasa sprzętu. Weź jeszcze pod uwagę to są zommy a Sigma ma najwięcej szkła! pozdrawiam i tyle w temacie, testy jako takie mnie nie interesują wolę fotografować i z pewnością S 150-600 jest o niebo ostrzejsza od T150-600 a różnice do N200-500 są nieistotne (jeżeli chodzi o jakość obrazu, dla mnie ważne były uszczelnienia i krótszy zakres id 150. Miłego dnia.

Domyślnie

Też chętnie dołączę ze swoją sigmą
    D850 + nikkor 500 f/4 vr
    instagram: frogifly

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Zobacz posta
    Rozmawiałem z bratem i Zenkiem może w czerwcu uda się zorganizować test T 150-600, S 150-600 S i N 200-500 nad Wisłą body DX, FX zobaczymy kto przyjedzie i będzie zainteresowany?
    Problem z testowaniem Sigmy jest taki, że trzeba ją najpierw dobrze dostroić (w przeciwieństwie do Nikona, którego podpinasz i lecisz ze zdjęciami). Takie testy "w biegu", że ktoś przyniesie szkło, ktoś inny puszkę, mogą być troszkę nierzetelne. Ja z moją Sigmą "dogadałem się" dopiero na trzecim wyjeździe spotterskim, jeśli mnie pamięć nie myli. Niestety, po update softu zresetowało mi wszystkie ustawienia inie pamiętam dokładnie, co tam miałem pogmerane :/
    PS. Bawiłem się troszkę w porównanie obrazka z Sigmy S względem Nikkora 200-400 VRII. Sigma wyszła nadspodziewanie dobrze. Tyle że światła troszkę brakuje...
    FOTO-ZABAWKI SPRZEDANE.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yanis Zobacz posta
    Problem z testowaniem Sigmy jest taki, że trzeba ją najpierw dobrze dostroić (w przeciwieństwie do Nikona, którego podpinasz i lecisz ze zdjęciami). Takie testy "w biegu", że ktoś przyniesie szkło, ktoś inny puszkę, mogą być troszkę nierzetelne. Ja z moją Sigmą "dogadałem się" dopiero na trzecim wyjeździe spotterskim, jeśli mnie pamięć nie myli. Niestety, po update softu zresetowało mi wszystkie ustawienia inie pamiętam dokładnie, co tam miałem pogmerane :/
    PS. Bawiłem się troszkę w porównanie obrazka z Sigmy S względem Nikkora 200-400 VRII. Sigma wyszła nadspodziewanie dobrze. Tyle że światła troszkę brakuje...
    W portalu opty... .pl nie pracuję, jeżeli coś sprawdzam to w terenie i praktycznie, oczywiście trzeba się zgrać ze szkłem przy czym jeżli masz tablicę ISO to BF/FF od razu wyjdzie, mój D600 nie ma BF/FF więc nie ma co dostrajać ! a nierzetelny jest listonosz "Kazio" który awizo wrzuca do skrzynki bo mu się nie chce wchodzić na 10 pietro, jak poczytasz moje posty to jest "kawa na ławę" - praktyczne sprawdzenie obiektywu i bardzo subiektywne , konkretnych egzemplarzy ! nikogo nie zaciągam siłą i nikt nie musi przyjeżdżać ot co, kto będzie miał ochotę się zjawić może przyjechać, z tym że ja będę miał statyw obiektyw i body DX/FX ot wszystko.
    A taka na marginiesie - jak nie pamiętasz co miałeś "pogmerane" to jest to trochę śmieszne, a piszesz o nierzetelności ?!, Ja ustawienia C1 i C2 mam zapisane w notesiku i wiem w razie aktualizacji firmware jak je powtórzyć !!! kalibracji AF nie przeprowadzłem bo może to zając nie kilka godzin a dni (sprawdzenie ostrości dla kilku ogniskowych zooma!!!) i trzeba na to światła , póki co jak pisałem BF/FF nie zauważyłem, jak będę miał za dużo czasu i zapełnią mi się karty to wyciągnę tablicę do mikroregulacji AF i będę sprawdzał, obecnie wolę czas spędzić na zdjęciach w terenie.

pozdrawiam i dobranoc.
    .

Domyślnie

Chodzi o te wszystkie ustawienia w USB Docku. Może faktycznie wydać Ci się to śmieszne, ale mi zajęło kilka dni sprawdzanie wpływu ustawień jednego parametru na inny. Wszystkie te ustawienia AF i stabilizacji same z siebie są dosyć jasne, lecz całościowo przynoszą różne efekty. To, że np. ustawimy opcję, że obraz mniej nam drga w wizjerze, nie oznacza automatycznie, że stabilizacja w panningu będzie działała najlepiej. Nie notowałem swoich spostrzeżeń w zeszycie bo nie sądziłem, że kiedykolwiek mi się zresetują bez mojej wiedzy. Mi w tym wypadku akurat nie jest do śmiechu, bo w końcu po kilku wyjazdach miałem Sigmę dostrojoną do swoich specyficznych potrzeb (panning) i robiłem powtarzalne dynamiczne fotki na 1/20s na 600mm. Na ustawieniach "fabrycznych" ta sztuka mi się nie udawała.
    Mam nadzieję, że podzielicie się wynikami tu na forum. Mnie interesują głównie badania porównawcze w kwestii panningu właśnie. Bo co do jakości obrazka z Sigmy przekonywać mnie nie trzeba
    FOTO-ZABAWKI SPRZEDANE.

Domyślnie

Jak ja uwielbiam na tym forum pewien rodzaj pychy trójwykrzyknikowej...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zeberek1 Zobacz posta
    To samo miałem napisać...

Póki co ustawienia w mojej sigmie całkiem się sprawdzają, choć jeśli o panning chodzi to 100% powtarzalności nie mam... (ani nawet 90%). Ale było to wszystko sprawdzane na "pasażerach" więc prawdziwy test dopiero przede mną na pokazach - zobaczymy czy nie trzeba będzie nic korygować
    D850 + nikkor 500 f/4 vr
    instagram: frogifly

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zeberek1 Zobacz posta
    Jeżeli ktoś nie czyta że zrozumieniem to tak jest, jak poczułeś się urażony to przepraszam, wszystko co testowałem to są subiektywne uwagi i podkreślam to kilkakrotnie więc jak ktoś zarzuca mi nierzetelność, niech wpierw przeczyta to co piszę. Bez wykrzyknika . ? A teraz konkrety, następny weekend wyjazd 3 dniowy w teren i dalsze testy subiektywne w tym T150-600, S 150-600 i N200-500 body FX/DX, POZDRAWIAM życzę przyjemności
    Cytat Zamieszczone przez Yanis Zobacz posta
    Też z ciekawością czekam na wyniki

U mnie mało czasu. Dziś tylko zdążyłem podpiąć Sigmę i Nikkora 80-400 do D500 żeby porównać detal na dalekim dystansie (niestety, ciągle tylko statyczne obiekty).
    Na obu szkłach 400mm przymknięte do f8. Fragmenty z centrum kadru 1:1.

Strona 40 z 51 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów