Szukaj
Nieee, no że 'miękko' to nie powiem. Jest... nieco mniej ostro.Porównałem go z Sigmą 70-200 przy 70mm i Sigma została doszczętnie zmasakrowana. A potem przestało mi się chcieć testować i zabrałem się do robienia zdjęć.
Kiedyś jeszcze umówię się ze znajomym, posiadaczem b. ostrego egzemplarza 17-55 AF-S, i zrobimy test, ale to dopiero jak będę dysponował nadmiarem czasu.
A czy rzeczony N 24-70 warto kupić dla D-80, czy te body wykorzysta zalety tego obiektywu, jestem od niedawna nikonowcem posiadam nikona D-80 oraz N 24/2,8, i bardzo mocno rozważam zakup 24-70 wraz 70-200VR sporo kasy kosztuje i nie chciałbym mieć rozczarowania z posiadanym body.
Ma ktoś doświadczenia z D-80, proszę o garść informacji.
A:
-jeśli masz trójkę dzieci na utrzymaniu
-jeździsz Polonezem
-masz dochody poniżej 3000 na osobę
to - kup szkła alternatywne, a kasę nadmiarową wydaj na któryś z powyższych celów, bo jak już niejednokrotnie udowodniono na tym forum, piękne zdjęcia da się zrobić nawet zwykłym słoikiem podpiętym do archaicznej puszki...
B:
-masz jedno dziecko
-jeździsz najnowszą bumierką
-masz dochody ponad 3000 na osobę
to - kup oba szkła i się nawet nie zastanawiaj, bo jak niejednokrotnie na tym forum udowodniono, body za jakiś czas wymienisz, a dobre szkła w torbie na lata zostają![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
To ja mam pytanko inne jak znaczne sa roznice miedzy 24-70 2.8 a 35-70 2.8? Tyczy sie podlaczenia do d700 rzecz jasna.
Miałem sympatyczną okazję porównania tych dwóch szkieł. Optycznie było to miłe zaskoczenie gdyż 35-70 całkiem się trzyma - to jest oczywiście bardzo dyskusyjne, gdyż różne bywają poglądy podczas odczytu zdjęć - zobaczymy zresztą jakie głosy jeszcze się tu pojawią.
Natomiast musisz zwrócić uwagę na różnicę w napędzie AF - tu nie ma w ogole co porównywać - AFS po prostu jest drastycznie lepszy od śrubokręta.
Również zakres działania jest ważny - 24 to na FX całkiem szeroko - przy 35-70 czasami brakuje szerokości.
Edit:
Oczywiście wypada także wspomnieć o różnicach w obsłudze zooma - jednym się suwa, a drugim kręci. No i 35-70 kręci 'mordką' podczas ustawiania ostrości.
Ostatnio edytowane przez samek ; 13-11-2008 o 20:20
IMO, jak najbardziej.
Z D200 (D80 nie posiadam, ale w sumie to to samo) AF pracuje dobrze. Na D300 musiałem zapodać dość mocną korektę AF-a, o dziwo na CAM1000 jest o'k.
Zakres ogniskowych to "analogowe" 35-105, czyli całkiem fajnie - jeżeli nie masz w zwyczaju często sięgać po krótszy obiektyw. Na FF będzie jak znalazł.
Moja sugestia - sprawdź dobrze to szkło, ale to się tyczy każdej optyki.
Jak pisałem wcześniej - postanowiłem sprawdzić jak się ma mój 24-70 do 17-55/2.8 kolegi. Zrobiłem trochę zdjęć przy różnych ustawieniach, ale wybrałem poniższe, jak reprezentatywne dla wyników testu. Oba na 2.8 przy 50mm. Wołane Capture NX 1.3 przy wyostrzaniu na None (tzn. w body było ustawione na moje zwykłe High, potem przestawione w NX na None). Cropy 100%.
24-70
17-55
Myślę, że komentarz zbędny.
Dodam jeszcze, że przy przesłonie 4 różnica była już praktycznie niewidoczna.
Ostatnio edytowane przez odie ; 20-11-2008 o 00:30
Nie wiem, u mnie jest "dosyć" ostro.
Szkło jest fantastyczne, pazur pokazuje praktycznie w każdej sytuacji... ale na samplach chyba tego nie widać zbyt mocno.
Poszedłem za odiem - ale porównanie z Tamronem 17-50 2.8 - szkła ustawione na 50mm f2.8
Z góry sorry za duże wycinki. Poniżej miniaturka całego kadru i cropy 100%
1. Cały kadr
2. Tamron 17-50 2.8
3. Nikkor 24-70 2.8
Tamron w sumie źle nie wypada
W normalnych warunkach w nikkorze lepsza celność, szybkość AF, ostrość na brzegach kadru.
Tylko ciężki cholera jest
EDIT: JPG z Nef, wyostrzanie NONE w CNX2
NIKON
I powiedział Pan: "A gdyby pytali o mnie ateiści... to mnie nie ma!"
Skontaktuj się z nami