Close

Strona 53 z 66 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 653

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Serio? Nie widzisz żadnej różnicy w rozkładzie głębi ostrości pomiędzy 24mm i f/2.8, a 14mm i f/4? Jeśli nie widzisz, to gratuluję dobrego samopoczucia.
    Widzę. W tym szkle głębia jest większa. Ostrość w płaszczyźnie się praktycznie nie zmienia. O to ci chodzi?

Przekrój obszaru GO nie przypomina parówki czy banana a nawet wysuszonego kabanosa. Wygląda tak, jak w każdym porządnym Gaussie. I nawet na 24mm jest całkiem spory.

To, że niewiele jest szkieł, szczególnie szerokich, które pozwalają na takie sztuki z f=2,8 nie oznacza, że jest to niepotrzebne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin_gda Zobacz posta
    Widzę. W tym szkle głębia jest większa. Ostrość w płaszczyźnie się praktycznie nie zmienia. O to ci chodzi?

Przekrój obszaru GO nie przypomina parówki czy banana a nawet wysuszonego kabanosa. Wygląda tak, jak w każdym porządnym Gaussie. I nawet na 24mm jest całkiem spory.

To, że niewiele jest szkieł, szczególnie szerokich, które pozwalają na takie sztuki z f=2,8 nie oznacza, że jest to niepotrzebne.
    Co ty chłopie wypisujesz? W jakim Gaussie? Wyprowadź sobie odpowiednie wzory, jak nie potrafisz, to poszukaj (są w necie). Może wtedy zrozumiesz, że nie o żadnego Gaussa tu chodzi.

A parówki, banany i kabanosy spróbuj sobie pokroić jak lubisz i możesz je zjeść na kolację.
    Jacek

Domyślnie

Co ty chłopie wypisujesz? W jakim Gaussie? Wyprowadź sobie odpowiednie wzory, jak nie potrafisz, to poszukaj (są w necie). Może wtedy zrozumiesz, że nie o żadnego Gaussa tu chodzi.

A parówki, banany i kabanosy spróbuj sobie pokroić jak lubisz i możesz je zjeść na kolację.
    Przypomnę, że pytanie brzmiało

To ja mam tylko jedno pytanie. Kto rozsądny robi takie zdjęcia na f/2.8?
    Zamieściłem więc sampla, na oko odpowiadającego sytuacji ze zdjęcia Fatmana, pisząc, że podobne efekty uzyskuję przy wszystkich ogniskowych i przysłonach w 14-24.

Wówczas padło pytanie

Serio? Nie widzisz żadnej różnicy w rozkładzie głębi ostrości pomiędzy 24mm i f/2.8, a 14mm i f/4? Jeśli nie widzisz, to gratuluję dobrego samopoczucia.
    Ponieważ na samplu Fatmana plan jest jak widać, zrozumiała, że chodzi Ci o odkształcenie płaszczyzny ostrości - a co za tym idzie - również otaczającego ją obszaru głębi ostrości.

Teraz mam szukać jakieś wzory i coś liczyć. Pomijając fakt, że dla nowoczesnych retrofokalnych, asferycznych konstrukcji liczenie czegokolwiek z sensem nie jest to łatwe, bo szkła te przestały przypominać cienką soczewkę dość dawno temu - to nie bardzo wiem, co mam liczyć. Czy to, że obiektyw jest ostry od dechy do dechy przy nieskończoności? Że przysłona nie ma dużego wpływu na oddanie detali - czyli na maksimum i przebieg MTF?

Szczerze mówiąc trochę się pogubiłem.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 30-07-2008 o 17:54 Powód: lit.

Domyślnie

Zauważyłem.
    Jacek

Domyślnie

Zauważyłem.
    To co mam Ci policzyć?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin_gda Zobacz posta
    To co mam Ci policzyć?
    Dla mnie, nie musisz liczyć niczego. Sam potrafię to zrobić, jeśli potrzebuję.

No może tylko wyjaśnij szerzej swoją teorię z tym "porządnym Gaussem", bo to może być nawet zabawne. Banany, parówki i kabanosy odebrałem jak żarcik związany z pora obiadową.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 30-07-2008 o 18:10 Powód: lit.
    Jacek

Domyślnie

Dla mnie, nie musisz liczyć niczego. Sam potrafię to zrobić, jeśli potrzebuję.

No może tylko wyjaśnij szerzej swoją teorię z tym "porządnym Gaussem", bo to może być nawet zabawne. Banany, parówki i kabanosy odebrałem jak żarcik związany z pora obiadową.
    A co ci muszę wyjaśniać?
    Jak weźmiemy obiektyw typu Gaussa - takiego angulona czy grandagona - to ostrość jest płaszczyzną, zaś przekrój obszaru ostrości jest mniej - wiecej równoległobokiem - o bokach równoległych do płaszczyzny ostrości.

Jak weźmiemy przeciętną konstrukcję szerokokątnego obiektywu retrofokalnego - to w wielu wypadkach zamiast płaszczyzny ostrości dostajemy powierzchnię - sferyczną, eliptyczną lub kształtem przypominającą coś jakby falę rozchodzącą się wokół środka. Ten ostatni przypadek dotyczy obiektywów zawierających soczewki asferyczne - przynajmniej w takich szkłach ją zaobserwowałem.
    Obszar ostrości znajduje się po obydwu stronach powierzchni maksymalnej ostrości, więc przekrój tego obszaru często w klasycznych szkłach przypomina kształtem półksiężyc lub - jak kto woli - banana.

Zachowanie się szkieł o bardziej nowoczesnej konstrukcji jest mniej zabawne, co było widać na zdjęciach Fatmana. Dokładnie taki efekt (choć słabszy) objawia się często w obiektywie N12-24 - dając rozmyty pieścień wokół środka obrazu ( chyba, że umieścimy tam obiekt będący znacznie bliżej niż punkt, na który ustawiliśmy ostrość ) . Ma to także - minimalnym stopniu - moja stara Sigma 28-70 - dając dla odmiany na filmie (F100) najostrzejszy obraz właśnie w takim okręgu. Wzrost wartości przysłony dość powoli koryguje takie zachowanie obiektywu - stwarzając wrażenie, jakby w tym obszarze GO rządziłą sie swoimi własnymi prawami - za to korekta AF daje dużo lepsze rezultaty.

Zachowanie się 14-24 przypomina mi właśnie klasyczne obiektywy Gaussa - z równomiernym rozkładem ostrości wokół powierzchni ostrości, która - jak za dawnych lat - znów jest płaszczyzną.

Przepraszam za to przydługie offtopiczne wyjaśnienie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie

Powiem wam drodzy koledzy tak: co prawda nie mam tego szkła (bo i ciężko byłoby mi go zapiąć) ale ma Zeissa 24-70/2,8 i z tego co widzę oba te szkła są na podobnym poziomie więc mogę śmiało powiedzieć że jak kupicie tego Nikkora to nie nie będziecie żałować ani jednej złotówki wydanej na niego.
    M7000, M700si, KM D7, KM D7D,A-700,A-900,24-70,70-200,50/1,4,Hi-Matic E,X700 + 28/50/70-200, LX3

Domyślnie

lesiu999 - juz pare stron temu stwierdzilismy ze ci co kupili tak naprawde nie zaluja.
    czasami trzeba byc realista, a nie spodziwac sie welwetowych czerni na iso 25000 w d700 lub zylety jak w macro na 24/2.8 w calym kadrze.
    Andrzej

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie

Siupes, takie rzeczy to tylko w Erze Zawsze znajdzie się ktoś kto będzie narzekał że nie jest jeszcze lepiej.
    M7000, M700si, KM D7, KM D7D,A-700,A-900,24-70,70-200,50/1,4,Hi-Matic E,X700 + 28/50/70-200, LX3

Strona 53 z 66 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów