U mnie pierścień w całym zakresie obraca się płynnie, z tym szlachetnym nikkorowskim oporem.
Szukaj
U mnie pierścień w całym zakresie obraca się płynnie, z tym szlachetnym nikkorowskim oporem.
Nie panikuj od razu. Moja pompka 80-200 w zamierzchłych czasach jako nówka też miała zaparcie w środkowym zakresie, ale po pewnym czasie wyluzowała i teraz pracuje normalnie.
Nie martw sie tym oporem przy zoomowaniu. U mnie tez tak bylo. Po kilku miesiacach pierscienie pracuja prawidlowo.
Dziękuję za pocieszenie
Szczerze mówiąc to im więcej go używam tym zaczyna płynniej działać. Widzę, że mam w Was wszystkich wsparcie
Pozdrawiam kolegów i koleżanki![]()
....:::: | NIKON | ::::....
Witam! Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem 24-70pod słońce rzeczywiście rewelacja na 2,8 ostro ale nie powala...wytłumaczcie mi proszę skąd te flary w nocnej fotografii naświetlanej na 8s.??? pozdrawiam
http://img241.imageshack.us/img241/6377/ratuszkm2.jpg
Witam wszystkich forumowiczów !
Od kilkunastu miesięcy przeglądam posty i czerpię wiedzę od użytkowników tego forum - za co jestem bardzo wdzięczny. Od kilku dni jestem szczęśliwym ( prawie ) posiadaczem Nikona 24-70 ( nówka sztuka nie śmigana - jeszcze ciepła- przywieziona zza wielkiej wody przez kolegę). Nasuwa się pytanie dlaczego to 'Prawie'.
Otóż za tylną soczewką tego szkła jest kilka wielkich paprochów ( widać 3 a na zdjęciach białej kartki widać 6 !!! ).
Moje pytania:
1 Czy komuś z Was też trafił się taki trefny egzemplarz ?
2 Gdzie podziała się jakość profesjonalnych szkieł (za niemałą kasę) ' madi in Japan ' - pytanie retoryczne.
3 Czy serwis może usunąć paprochy w ramach gwarancji ? a jeśli nie
4 Ile może mnie kosztować taka wątpliwa przyjemność ?
5 Czy obiektyw po rozłożeniu i złożeniu będzie działał dobrze czy raczej poprawnie , czy wogóle ?
( nie miałem do tej pory przyjemności współpracować z serwisem Nikona ) .
Przypomniał mi się stary dowcip, który dobrze opisuje profesjonalne uszczelnienie ww obiektywu:
"Jaś do Małgosi:
- Mam wodoszczelny zegarek!
- Naprawdę?
- Tak, jak naleciało mi do niego wody to nawet kropelka nie wyciekła!"
Bardzo licze na Waszą pomoc i z góry dziękuje za każdą rade i podpowiedź.
Pozdrawiam! Radek
paprochy widzisz pod soczewkami, w środku obiektywu czy na zdjęciach? bo jak na zdjęciach, to masz zasyfioną matrycę a nie szkło![]()
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Niestety paprochy są za soczewkami ( przynajmniej kilka widać ) co oczywiście nie wyklucza tych na matrycy.
Konretnie widać 2 spore pomiędzy 2 tylnymi soczewkami i 1 głębiej na soczewce przed przysłoną.
Skontaktuj się z nami