Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: D40 a EOS 1000D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mister Zobacz posta
    Czy mi się wydaje kolego pn, że czuję w tym poście nutkę ironii

Co do software'u to na moim PC (P4, 2,8 GHz, 2 GB RAM) Capture NX pracuje bardzo sprawnie
    Jak to ironii???

Ja mam podobny PC, tyko 1GB RAM. ViewNX, zmiana naswietlenia 30s, DPP 0,1s. Zajetosc RAM: ViewNX 490MB, DPP 62MB.

CaptureNX w ogole nie daje sie uzywac u mnie. Zmiana jakakolwiek w RAW -> 0,5-1 minuta czekania. W DPP od reki.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dareks69 Zobacz posta
    Witam właśnie przesiadam się na lustrzankę i jestem w fazie szukania sprzętu a właściwie już wybrałem Nikon D40 + Nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6 ED VR ale ostatnio trafiłem na Canona EOS 1000D + kit. Jestem ciekaw co sądzicie o tym lustrze ?

Nie powiem Ci o 1000d bo go nie miałem w rękach, miałem natomiast D40 i szczerze go polecam.
    Moim zdaniem za Nikonem przemawia duży wybór niezłych amatorskich szkieł i innych akcesoriów, których u C ze świecą szukać - przejrzyj sobie przykładowo wykaz obiektywów obu firm i będziesz wiedział o co mi chodzi.
    Canon traktuje amatorów po macoszemu - najtańsze szkła są do d...., a lepsze to już L-ki, które kosztuja majątek, nie ma nic pośredniego - mówię tu o szkłach systemowych bo nie jestem zwolennikiem "kundli"

Poczytaj testy obu aparatów na kliku portalach, idź do sklepu, weź do ręki i wybierz.
    Przy Twoim budżecie brałbym D40 +zoom typu 18-70, 18-105 itp lub D80 +np 18-55 na początek (lub 50/1.
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Mister, porownaj w takim razie optycznie 18-55 VR Nikona z 18-55 IS Canona, skoro polecasz Koledze ten pierwszy obiektyw. Sa podobne.
    Ostatnio edytowane przez pn ; 21-10-2008 o 10:36
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn Zobacz posta
    Jak to ironii???

Ja mam podobny PC, tyko 1GB RAM. ViewNX, zmiana naswietlenia 30s, DPP 0,1s. Zajetosc RAM: ViewNX 490MB, DPP 62MB.

CaptureNX w ogole nie daje sie uzywac u mnie. Zmiana jakakolwiek w RAW -> 0,5-1 minuta czekania. W DPP od reki.
    Z tą ironią to takie moje odczucia - sorry !

Co PC to coś musiałeś mieć nie tak - u mnie średni czas oczekiwania na zmianę to jakieś 4-5 sek, najdłużej zdarzało mi się czekać jakieś 15 sek.
    MISTER

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mister Zobacz posta
    Co PC to coś musiałeś mieć nie tak - u mnie średni czas oczekiwania na zmianę to jakieś 4-5 sek, najdłużej zdarzało mi się czekać jakieś 15 sek.
    2GB RAM swoje robi zapewne. Unikasz stronicowania na dysk uzywajac takich kobyl RAMozernych jak software Nikona.

Przy jednym GB DPP robi te same akcje w 0,1s. Jak musisz obrobic 200 zdjec z wypadu, to jest to roznica mocno znaczaca.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Mister, porownaj w takim razie optycznie 18-55 VR Nikona z 18-55 IS Canona, skoro polecasz Koledze ten pierwszy obiektyw. Sa podobne.

Obiektywy rzeczywiście bardzo podobne optycznie - polecam test na photozone.de - tam oba dostały po 3 gwiazdki, a ten portal jest dla mnie wiarygodny (w przeciwieństwie np do Optyczne.pl)
    Ale nie mówię tu o tym jednym przypadku - porównaj sobie 17-85IS do 16-85VR, fakt, że ten drugi trochę droższy za to o niebo lepszy - takie przykłady można mnożyć.
    Nadal uważam, że Nikon ma większy wybór tanich, niezłych optycznie szkieł amatorskich i to przekonało mnie min do Nikona
    Ostatnio edytowane przez mister ; 21-10-2008 o 10:47
    MISTER

Domyślnie

2GB RAM swoje robi zapewne. Unikasz stronicowania na dysk uzywajac takich kobyl RAMozernych jak software Nikona.

Przy jednym GB DPP robi te same akcje w 0,1s. Jak musisz obrobic 200 zdjec z wypadu, to jest to roznica mocno znaczaca.
    Stronicowanie mam ustawione tak aby włączało się dopiero wtedy gdy zapełnienie RAM wynosi ponad 95% (rzadko się to zdarza) pozatem mam XP-ka dość zoptymalizowanego i do tego często sprzątanego, ale to temat nie na to forum
    Ostatnio edytowane przez mister ; 21-10-2008 o 10:51
    MISTER

Domyślnie

Ze swojego doświadczenia powiem tak.W grę wchodził wtedy Canon 350 i D40. Kupiłem D40, nie miałem wtedy kasy na D80 nie chciałem puszki używanej. Canon w tym najniższym segmencie po prostu mi nie leżał w ręku, pomijając jego wykonanie, plastik, rozmieszczenie przycisków, pokręteł i innych dupereli. po prostu Nikon zdecydowanie bardziej mi się spodobał. Przez rok robiłem zdjęcia D40 z których jestem bardzo zadowolony ISO 800 całkiem niezłe ISO 1600 również używalne, co z tego że nie miał śrubokręta i był "wykastrowany" ale robiłem zdjęcia i się uczyłem zbierając kasę na coś lepszego. W tej chwili kupiłem D80 ponieważ cena dla mnie jest już przystępna (oczywiście kupiłem nową puszkę). D40 zostaje, napewno go nie sprzedam ponieważ: dalej można nim zrobić niezłe fotki, na imprezy jak znalazł (mały i poręczny), leży jako zapas jakby D80 zaniemógł, czasami jeżdże na spływy kajakowe jak się utopi to trudno. Różnica w zdjęciach według mnie pomiędzy D40 i D80 niezauważalna, w D40 ładniejsze wysokie ISO, D80 trochę szybszy, D80 oczywiście szybsza zmiana parametrów, aczkolwiek w D40 przy odrobinie wprawy nie ma tragedii. W D80 masz do tego przyciski na obudowie, a w D40 jeden panel kwestia wprawy i przyzwyczajenia. Porobisz zdjęcia rok czasu i zobaczysz czy to Cię wciągnie, jeżeli tak D40 zostanie jako rezerwa, a D90 będzie w podobnej cenie co teraz D80. Co do softu to niestety Nikon NX jest hmmm taki sobie, wolę Raw Therapee, który jest darmowy i całkiem niezły, także softem raczej bym się nie kierował przy zakupie aparatu.
    Podsumowując ani przez chwilę nie żałowałem i nie żałuję zakupu D40.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr_74 Zobacz posta
    Ze swojego doświadczenia powiem tak.W grę wchodził wtedy Canon 350 i D40. Kupiłem D40, nie miałem wtedy kasy na D80 nie chciałem puszki używanej. Canon w tym najniższym segmencie po prostu mi nie leżał w ręku, pomijając jego wykonanie, plastik, rozmieszczenie przycisków, pokręteł i innych dupereli. po prostu Nikon zdecydowanie bardziej mi się spodobał. Przez rok robiłem zdjęcia D40 z których jestem bardzo zadowolony ISO 800 całkiem niezłe ISO 1600 również używalne, co z tego że nie miał śrubokręta i był "wykastrowany" ale robiłem zdjęcia i się uczyłem zbierając kasę na coś lepszego. W tej chwili kupiłem D80 ponieważ cena dla mnie jest już przystępna (oczywiście kupiłem nową puszkę). D40 zostaje, napewno go nie sprzedam ponieważ: dalej można nim zrobić niezłe fotki, na imprezy jak znalazł (mały i poręczny), leży jako zapas jakby D80 zaniemógł, czasami jeżdże na spływy kajakowe jak się utopi to trudno. Różnica w zdjęciach według mnie pomiędzy D40 i D80 niezauważalna, w D40 ładniejsze wysokie ISO, D80 trochę szybszy, D80 oczywiście szybsza zmiana parametrów, aczkolwiek w D40 przy odrobinie wprawy nie ma tragedii. W D80 masz do tego przyciski na obudowie, a w D40 jeden panel kwestia wprawy i przyzwyczajenia. Porobisz zdjęcia rok czasu i zobaczysz czy to Cię wciągnie, jeżeli tak D40 zostanie jako rezerwa, a D90 będzie w podobnej cenie co teraz D80. Co do softu to niestety Nikon NX jest hmmm taki sobie, wolę Raw Therapee, który jest darmowy i całkiem niezły, także softem raczej bym się nie kierował przy zakupie aparatu.
    Podsumowując ani przez chwilę nie żałowałem i nie żałuję zakupu D40.
    OTO CHODZI jeszcze nie mam sprzętu a juz nie żałuje zakupu DZIĘKI
    Pentax K200D + 18-55mm II + 55-300 + AF 360 FGZ

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk200d/

Domyślnie

Teraz z innej beczki zobaczcie na post o filtrach
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=71748
    Mam takie pytanko, co sądzicie o filtrze polaryzacyjnym? Skuteczność, firma.
    Czytałem ze nie do każdego szkiełka pasuje, trzeba je regulować i pochłaniają dużo światła.
    Pentax K200D + 18-55mm II + 55-300 + AF 360 FGZ

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk200d/

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów