Witam właśnie przesiadam się na lustrzankę i jestem w fazie szukania sprzętu a właściwie już wybrałem Nikon D40 + Nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6 ED VR ale ostatnio trafiłem na Canona EOS 1000D + kit. Jestem ciekaw co sądzicie o tym lustrze ?
Szukaj
Witam właśnie przesiadam się na lustrzankę i jestem w fazie szukania sprzętu a właściwie już wybrałem Nikon D40 + Nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6 ED VR ale ostatnio trafiłem na Canona EOS 1000D + kit. Jestem ciekaw co sądzicie o tym lustrze ?
Po 1000D nie czuć takiej tandety jak po 350-450D, mimo że to entry-level. Możliwościami bije na głowę D40, ale ciut droższy jest.
Praktyka - Jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
Teoria - Jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.
ma większą matrycę i LVno i jest troszkę nowszy, troszkę nowsza technologia. ale kita do Kwanona to bym sobie podarował
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Konstrukcja D40 ma kilka lat a matryca to staruteńkie CCD rodem jeszcze z D50, 1000D to najnowsze entry-dziecko Canona na CMOS'ie więc w bezpośrednim porównaniu matryc/szumów D40 chowa się w krzakach i piszczy. Technologiczna przepaść. Ale z obiektywami w tych zestawach masz dokładnie odwrotnie. Nikkor ma kilka tygodni (oprócz tego że to przyzwoity optycznie nowy kit to w sumie niewiele o nim wiadomo, testów i porównań malutko) a kit Canona to stara porażka. Co nie znaczy że nie można nim robić dobrych zdjęć, lusterka mają to do siebie że za zdjęcia zdecydowanie bardziej odpowiadasz Ty, nie sprzęt...
P.S. Proszę, nie pisz że są same ogólniki, w każdej specyfikacji masz same konkrety. Tylko nie leń się i je poczytaj. A o D40 masz na tym forum tyle że aż całości szkoda czytać, wybierz sobie siakiś dłuższy wątek i do dzieła. A przy robieniu fotek zwracaj uwagę na wszystko. Światło, kadr, moment. I ustawienia aparatu...![]()
Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX
Jak wyżej, w Canonie matryca CMOS, śrubokręt, i to dla mnie decydujący argument. Chyba najlepiej porównać sobie ceny szkieł, ktore Cię będą interesowały, bo bez nich to nawet najlepszym aparatem nic nie zrobisz, i tam gdzie Twoje docelowe szkła będą tańsze, warto pójść![]()
now kit do Canona jest optycznie bardzo przyzwoitym obiektywem jak na kita
i ja bym sie nie upieral, ze Nikon ma tu cos wyraznie lepszego. stary kit, owszem,
najwyzszych lotow nie byl, choc i tutaj nie byla to roznica na poziomie
zauwazalnym przez przecietnego Kowalskiego.
nie powtarzaj urban legends
tak w temacie - chyba bym bral 1000D bo nowsze i ma znacznie fajniejsza matryce.
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Na pewno macie racje, co do parametrów jest nowszy technologicznie, ale to nie wszystko, z wyglądu bardziej mi się podoba Nikon.
Przejrzałem obiektywy do Canona i PORAŻKA same narzekania na szkła, jakie mnie interesują, ceny małe, ale jakość wykonania to tragedia.
Co do robienia fotek to zgadzam się trzeba zwracać uwagę na wszystko, ale chodziło mi, na co zwracać uwagę przy wyborze sprzętu?
Ja wymyśliłem sobie, że zrobię tak, ponieważ jest to moje pierwsze lustro to puszkę kupie najtańszą a obiektyw w miarę dobry.
A tak dla ciekawości może kogoś zainteresuje, co wybrałem:
Nikon D40 + AF-S 18-105 f/3.5-5.6 G DX ED VR + SB-400
Myślę ze to dobry zestaw dla początkującego, jak myślicie proszę o sugestie z uzasadnieniem.
Skontaktuj się z nami