Close

Strona 5 z 31 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 303

Wątek: D90 czy D300

Domyślnie

W kwestii ergonomii jeszcze słowo - miałem D70, D80, teraz D700. Przez weekend miałem okazję pobawić się D300. Uznałem tę puszkę za świetną ergonomicznie. Jedyne czego mi w niej zabrakło to pełna klatka (czy też może super matryca - ale to jeszcze nie ta technologia w formacie DX), niestety nawet D700 nie jest tak wygodne w użytkowaniu jak D300. Jeśli kogoś stać, to nadal jest to lepszy wybór niż d90 - cena nie kłamie i nie wzięła się z kosmosu. Jakość samych zdjęć, podejrzewam, że będzie podobna, choć znając porównanie D80 i D200, byłbym ostrożny w takim generalizowaniu.

Domyślnie

A ja mam mały problem... Wczoraj fociłem wesele znajomych (pierwszy raz - zdjęcia niebawem, do ostrej oceny). I po zrobieniu powiedzmy 4 zdjęć w trybie pojedynczych/seryjnych gdy na ekranie wyświetlało się zdjęcie naciskałem kółko wybieraka (w lewo) by zobaczyć poprzednie zdjęcie i... aparat nie reagował. Czasem trzeba było poczekać (dość długo) a czasami po prostu przejść do trybu robienia zdjęć lub wyłączyć i włączyć aparat.
    Czy ktoś ma może pomysł, skąd taka sytuacja i czy możliwe aby była to wina samej puszki? A może to CF?
    NIKON D300 | N16-85/3.5-5.6VR | N50/1.8 | N70-300/3.5-5.6VR | SB900
    fusbo.blogspot.com

Domyślnie

Moze wszedles do podgladu zdjec w trakcie, gdy aparat je jeszcze zapisywal. Nie mam pojecia, pisze pierwsze co mi przyszlo do glowy.

Domyślnie

Fusbo: też mam ten problem. To znaczy dla mnie to nie problem, tylko tak to już jest. Przyczyny:

-Nie masz zbyt szybkiej karty pamięci (zgaduje)
    -Manipulujesz, gdy aparat jeszcze zapisuje materiał
    -Czy masz gripa? Zauważyłem, że czasami D300 przestaje reagować i musze gripa wylączyc zeby znow 'załapał'

Domyślnie

badabuzz:
    3)Gripa nie mam - więc nie o to chodzi.
    2)Specjalnie czekałem dość długo aż aparat zapisze wszystko na karcie (czyli aż zgaśnie lampeczka), więc nie w tym rzecz.
    1)Kartę mam Kingston 4GB 133x Elite Pro czyli nie najgorsza....

Pytam o to, bo nie wiem, czy lecieć do serwisu czy wymienić kartę. Wbrew pozorom jest to duży problem, bo robiąc zdjęcia reportażowe, chce się szybko zobaczyć co i jak, a nie czekać i tracić cenny czas (i ujęcia:P).
    NIKON D300 | N16-85/3.5-5.6VR | N50/1.8 | N70-300/3.5-5.6VR | SB900
    fusbo.blogspot.com

Domyślnie

Drodzy forumowicze,

Jestem na forum już jakiś czas, ale nie udzielam się tylko czytam, czytam i czytam, i uczę się oczywiście. Do tej pory "pracowałem" na D70. Od ostatnich wakacji pod koniec 2007, które spędziłem w krajach o zmiennej wilgotności powietrza i dużej ilości kurzu przygotowywałem się na zmianę puszki na uszczelnianą. Nie chcę znowu doświadczyć tego, co przytrafiło mi się w listopadzie - aparat przestał się wyłączać - dobrze, że przestał się wyłączać, a nie włączać. Oczywiście wizyta w serwisie poskutkowała przeczyszczeniem styków i po wszystkim, ale w tym roku znowu wyruszam w listopadzie w tereny wilgotno-sucho-piaskowe i dlatego zdecydowałem się na zakup uszczelnionej puszki. I czytałem, czytałem, czytałem – podnieciłem się nawet D700 (nie chciałem zmieniać stajni), ale też i Pentax K20D wchodził w grę. W końcu zdecydowałem się na D300. Kupiłem go w sobotę, a zdecydowałem się ponieważ:
    1. Ma uszczelniony korpus.
    2. Świetnie leży w moich dłoniach.
    3. Mogę już śmiało przejść na bardziej zawansowaną puszkę po doświadczeniach z D70.
    4. Można z nim bardziej poeksperymentować – niesamowita ilość własnych ustawień – otwierają się przede mną nowe możliwości zabawy z fotografią.
    5. Użytkownicy w większości dobrze się o nim wypowiadali – dziękuję Wam za tą wymianę doświadczeń.
    6. Inne – szczegóły techniczne, o których wszyscy wiecie.

Muszę przyznać, że skok techniczny z D70 do D300 jest ogromny! Po tych kilku dniach jestem bardzo zadowolony. Nie zrobiłem nim z byt wielu zdjęć, ponieważ dopiero studiuję dokładnie instrukcję, ustawiam wg własnych preferencji itp. Jest świetny!
    Mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie na moich zbliżających się wakacjach (to już za miesiąc). Nie śmiejcie się, ale jako rezerwowy mam P5100 – zawsze coś jak by coś poszło nie tak z głównym zestawem.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cerberone Zobacz posta
    .......Nie śmiejcie się, ale jako rezerwowy mam P5100 – zawsze coś jak by coś poszło nie tak z głównym zestawem.
    Pozdrawiam.
    A ja N8400

Domyślnie

No to jeszcze ja swoje 3 grosze dorzucę. Podobnie jak cerberone czytam to forum i nie zabieram głosu. Czytam, ucze się i korzystam z Waszych doświadczeń. Podobnie jak cerberone mam d70. Też już przyszła pora na wymianę puszki, a raczej - przyszła kasa na tą wymianę - bo stary d70 jest jeszcze całkiem całkiem. A teraz do rzeczy. Byłem w sklepie i kazałem sobie dać na ladę D90 i D300. Jak wziałem do ręki trzysetkę - już wiedziałem że będzie moja Jeśli więc zastanawiacie się co wybrać - zdecydujcie się i kupujcie wybrany przez Was model. Nie każcie sobie pokazywać tych dwóch modeli jednocześnie - bo ... wybierzecie trzysetkę.
    CMEHA-8M, Plecak z wojska, czapka z wełny.
    Idę robić zdjęcia. Resztę mam w ... D ... 300.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Brzeg

Domyślnie

Hehe, jak już się ujawnili "cichociemni" czyli skromni czytacze forum planujący zmienić D70 na D??(?) to i ja muszę się włączyć. Jak wielu z was zaplanowałem kupno D300 dopóki nie pojawił się D90. Skoro przyszedł czas na zmianę D70 z którym żyję od 3 lat zacząłem się zastanawiać czego mi potrzeba.... stwierdziłem - lepszej jakości zdjęć (szumy, rozpiętość tonalna, odwzorowanie kolorów) i co najważniejsze - mniejszej wagi i rozmiarów. To wszystko! Nie mają dla mnie znaczenia "zalety" D300 czyli ergonomia, 51 pól AF, 14 bit RAW, Tiff, 6.5 fps, działanie ze starymi szkłami czy sam status bardziej profesjonalnej puszki. Czytam i czytam i nie znalazłem odpowiedzi (jednoznacznej) króra z puszek przoduje pod względem jakości zdjęć. Wielu z was pisze, że zdecydowanie D300, wielu że nie ma różnicy między D90. Jeśli nie ma różnicy to ja wybrał bym D90 bo właśnie mi on bardziej leży w dłoni ze względu na swoją mniejszą wagę... wiem, powiecie jak to? Nie możliwe! A tak to, od D70 nie raz mnie nadgarstek bolał. Może porównując 2 puszki w sklepie to D300 lepiej leży przez pierwszą godzinę ale po 10 godzinach noszenia te 200 kilka gram robi różnicę. Tu apel dla posiadaczy obu puszek: Czy ktoś mógł by na przykładach udowodnić wyzszość jakości zdjęć D300 nad D90. Z góry dziękuję za pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stefan Zobacz posta
    Czy ktoś mógł by na przykładach udowodnić wyzszość jakości zdjęć D300 nad D90. Z góry dziękuję za pomoc
    Masz na dpreview.
    Nikon F-501, Canon 30D

Strona 5 z 31 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów