Szukaj
Super - naprawdę, ale daję słowo, że do mnie najbardziej przemawiają w takim filmie szerokie kadry z gigantyczną perspektywą za samolotem. Dają wrażenie ogromu i potęgi przestworzy w porównaniu z małym samolotem kierowanym przez pilota - człowieka normalnego. Mała GO jest oczywiście środkiem wyrazu GIGANTYCZNYM dla wyizolowania przedmiotu, osoby, cechy ale powiedzmy sobie szczerze, że to właśnie daje fotografia - pozwala się zatrzymać na tej CHWILI. Czy C5II bedzie kamerą?? Nie, jest aparatem i dla fotografa (ja to bardziej lubię niż film, bo absolutnie nie potrafiłbym go zrobić) najważniejsze są funkcje fotograficzne. Jak będę chciał filmować pewnie sięgnę po prawdziwą kamerę. Filmy z C5II -choć dobre- to gadżet, ale nie odmawiam nikomu tego dobrodziejstwa. Po prostu wyrażam swoją opinię. Jak chcę mieć dobre auto szosowe, to mam Audi, jak zapragnę (a myśle o tym) terenu i błota kupię Land Rovera, bo inne rozwiązanie to ryzykowny kompromis (sprawdziłem). I tyle.
D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS
nikomisiaki ale nikt [a przynajmniej ja] tu nie twierdzi, ze 5dmkII jest kamera - ja tylko stwierdzam, ze lepiej miec mozliwosc pracy z GO niz jej nie miec [a najtansza kamera z pewnoscia tej mozliwosci nie da]. Tyle... chyba nie musze Ci dawac przykladow z tygrysami itp
wole tygrysy trzymac w rekach niz je filmowac
![]()
Nie bedzie, ale chcialem zwrocic uwage na jedno. Mozliwosc krecenia filmow przez 5DMKII w zaden sposob nie uniemozliwia albo czyni trudniejsze robienie zdjec. Jest to pewna wartosc dodana, z ktorej mozna skorzystac lub nie, a jestem pewny, ze osoby ktore z filmem mialy do czynienia beda z tej dodatkowej funkcjonalnosci zadowolone, bo np. jadac gdzies obok fotek moglbym sobie costam nakrecic i zmontowac w tego po powrocie jakis kilkuminutowy filmik.
Tymczasem, niektorzy tutaj prezentuja opinie tego typu, ze skoro 5DMKII kreci filmy, to juz nie da sie nim robic zdjec.
Nigdzie nie napisałem, że nie robi zdjęć. To jest super aparat bo już 5D (miałem w łapach i fociłem) jest zajesuper - naprawdę. Ale dla mnie (fotografia) filmy w body to bajer - DLA MNIE. Dla tego mając to na uwadze nie widzę takich różnic o jakich tu się ROZTRZĄSA w porównaniu do D700. Przyjmuje nawet to, że C5II jest lepszy ale pytanie dla kogo - poważne, bo są różne potrzeby. Wg moich potrzeb D700 to majstersztyk. Jak pofocę C5II kolegi może zmienię zdanie ale na razie nie mam na to parcia z powodu jakości tej 700setki.
Piotr
D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS
Zdradzić Nikona się nie da, nigdy przenigdy, ale z konieczności lub oszczędności kupić Canona może i trzeba będzie
W myśl zasady czym słabszy aparator tym lepszy musi mieć aparat
ale nie dajmy się
----------------------------------------
W EURO AGD Canon 5DMKll 7879zł i jest to niestety jedna z najtańszych oferta z porządnych sklepów, czyli coś cyrka 22% więcej niż D700, czyli dobrze jest![]()
Cenowo Nikon górą jak na razie, dobrze kombinują.
Ostatnio edytowane przez robin102 ; 08-10-2008 o 21:08
filmik z nowej polskiej strony http://fototv.pl/wideo/reportaze/pre...5d-mark-2.html
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami