Close

Strona 83 z 96 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 957

Wątek: D90 - no i jest

df
    Gość

Domyślnie

Oto zdjęcia z ostatniego ślubu (ta galeria nie będzie zbyt długo, może parę dni): http://www.darekfoto.pl/d90/slub/
    Powiększenia są w rozdzielczości zdjęcia 10x15cm czyli 1807x1217 po lekkiej obróbce (jasność, WB, wszystkie wyostrzone, bez odszumiania, odszumianie na "AUTO" w aparacie) przygotowane do labu. Zdjęcia w pełnej rozdzielczości nie będą udostępnione - ewentualnie wycinki z niektórych oryginałów jak będzie potrzeba.
    Ostatnio edytowane przez df ; 29-09-2008 o 23:11

Domyślnie

Witam.
    Na początku chciałabym się przedstawić. Nazywam się Magda oraz jestem początkująca na tym forum.
    Jestem na etapie otwarcia własnej działalności gospodarczej tj. usługi fotograficzne. Fotografią interesuje się długo, jest ona moją pasją. Moja najbliższa rodzina siedzi w temacie "wesela" itp. Chciałabym się doradzić Was czy sprzęt jaki wybrałam jest dobry. Dużo czytałam o aparatach, obiektywach itd., czytałam wszystko co mnie interesuje. Za miesiąc rozpoczynam kurs fotografii, lecz najpierw muszę mieć sprzęt :/.

Mój wybór pada na:
    - Nikona d90 wraz z obiektywem NIKKOR AF-S DX 18–200 mm VR;
    - obiektyw Nikkor 50 mm f/1,4D lub Nikkor 50 mm f/1,8D (nie mogę się zdecydować:/) - czytałam, że te obiektywy sprawdzają się do fotografowania wesela w ciemnym kościele, ponieważ są jasne;
    - obiektyw Nikkor 17-55 mm f/2,8G - wiem, że cena duża (4000zł)
    - obiektyw Nikkor 85 mm f/1,8D - świetny teleobiektyw do portretów
    - lampę Nikon SB-900

Czy starczy mi taki zestaw by fotografować wesela, plenery, zabawę weselną oraz uroczystości kościelne?? Może doradzicie jaki obiektyw w jakich warunkach doskonale się sprawdza.

Proszę nie krytykujcie mnie i nie wypisujcie, że jestem amatorem i nie powinnam się w takie rzeczy pchać...
    Mój szwagier jest profesjonalnym fotorafem, ale niestety u niego porady nie dostanę, bo jest bardzo zazdrosny, że otwieramy taką firmę. Im człowiek więcej pieniędzy ma tym bardziej staje się skompy. Na początku powiedział, że spoko pomoże, doradzi, będzie nas polecał jak będzie miał terminy pozajmowane (a ma zarezerwowane na 2 lata do przodu). Gdy powiedziałam mu, że chciałabym kupić Nikona d90, to za pare tygodni sam go sobie kupił, bo przecież nikt nie może mieć tego, czego on nie ma...
    Jest mi przykro z tego powodu, ponieważ on jest naprawdę świetny w tym co robi, a ja nie będę dla niego żadną konkurecją, iż jest już na rynku kupę lat i ma sporo doświadczenia.
    Dodam, że na cały zestaw mam przeznaczone 10 000 zł.

PS. Darku widzę, że Ty masz Nikona d90, może udzielisz mi kilka cennych wskazówek?
    Ostatnio edytowane przez magda_baszanowska ; 30-09-2008 o 10:05

Domyślnie

Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z 18-200 i 50tki, zostałbym przy 17-55 i 85, to naprawdę wystarczy, szczególnie że będziesz mieć dobre wysokie iso i mocną lampę. Za zaoszczędzone pieniądze dokupiłbym gripa, z ciężkim szkłem i lampą lepiej Ci się będzie trzymało aparat.
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

Domyślnie

zauważyłem, że Darek używał na pokazanym weselu właśnie Nikkora 17-55. Efekty jak widzisz są zadowalające, oczywiście mała obróbka czy odszumianie kościelnych ujęć na ISO800 ale efekty i tak są całkiem akceptowalne. 18-200VR jest obiektywem raczej takim sobie i myślę, że bardziej przyda Ci się jakok tak zwany spacer-zoom. Jakościowo nie wypada super ostro i bokeh też nie jest najlepszy ale na wycieczki jak najbardziej się nada. Natomiast co do robienia ujęć weselnych-no już nie koniecznie. Bardziej bym się zastanowił nad 70-200 f.28 jeśli będziesz miała oczywiście takie fundusze. SB-900 jest uważam świetną lampą, zwłaszcza, kiedy będziesz wykorzystywała ją właśnie przy ogniskowych pow 135 przy jakimś tele, gdyż w przeciwieństwie do sb-800 nie będzie wtedy błyskać pełną mocą tylko sama dostosuje moc błysku do ogniskowej. Przy korzystaniu z ogniskowych do 80 mm i SB-600 wystarczyć powinna.

A szwagrem się nie przejmuj.. Gdyby był faktycznie takim mega profesjonalistą za jakiego się uważa D90-tkę kupiłby ewentualnie jako dodatkowe body a sam pracowałby na min D300
    Nice is to be importand but more importand is to be nice | F65, D80 + S17-70 f2.8-4.5 Macro, T17-50 f2.8 AF-S, T18-250, N18-200VR, N50 1.8D, SB-600 i takie tam..

Domyślnie

Hm....stoje przed wyborem puchy dla pracownikow i powiem szczerze, ze gdy patrze na specyfikacje d90 to nie widze nic innego jak tylko d300 w mniejszym body. Chłopaki pstrykajac tylko sluby nie potrzebuja fps tylko ISO. Z tego co widze AF ten sam, LCD ten sam, procek ten sam, d-lightning ten sam.... Mysle sobie jeszcze jedna rzecz....NIKON mnie wy****jał rok temu kiedy kupilem d300 :P Teraz d300 kupie za 4K a d90 za 2800zl. Poczekam do gwiazdki i bedzie taniej
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

Widząc realne fotki z D90 coraz bardziej odchodzi mi ochota na zmianę puszki - choć na początku byłem napalony to teraz mam coraz większe wątpliwości.
    Wysokie ISO wcale nie jest takie super, w dodatku charakterystyka szumu jest jakaś dziwna (może to wina algorytmu odszumiającego).
    Ponownie powiem, że widzę przepały - nie są duże, ale są - ja identyczne mam u siebie na niektórych zdjęciach (mój d80 należy do tych "zepsutych" czyli ze sprawnym matrycowym)
    Nie piszę tego postu aby się dowartościować, ale myślę, że D90 zawiedzie tych, którzy oczekiwali wielkiej rewolucji (tak jak mnie)
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Dziękuje Wam za poradę.

Zakupię więc zestaw:
    - Nikona d90 - body (?!)
    - obiektyw Nikkor 85 mm f/1,8D
    - lampę Nikon SB-900
    - obiektyw Nikon 70-200 f.2.8
    - Grip MB-d80 ( z LCD czy bez?)
    - a szkiełka?? w tym jestem totalnie zielona niestety

A jeżeli chodzi o szwagra to ma 3 lub 4 aparaty:
    -D2Xs, D300, D90...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Po kiego grzyba odszumiać iso800 z 12mpix matrycy do odbitek wielkości ślubnej ??
    Masz rację, że przy odbitkach do fotografii ślubnej mały szumek z tyłu gdzieś w kościele nie ma znaczenia
    Osobiście podobnie jak wcześniejszy przedmówca też patrząc na D90 widzę d300 tylko w puszcze dla amatora, ale D300 nie to że ma uszczelniony korpus, który przydaje się na pustyni czy że korpus jest ze stopu magnezu i pięćdziesięcio jedno polowy AF, ale ma przede wszystkim kilka dodatkowych przycisków które przy zdjęciach reportażowych by się przydawały, jak choćby zmiana AF. Ale to dyskusja na inny temat. Co do wyboru puszek często spotykam się (niestety) z zapatrzeniem w swoją pracę i pogoń za IM WIĘKSZY TYM LEPSZY. Tak samo jak Magda miałem niejednokrotnie to przykre doświadczenie z chęcią uzyskania pomocy (wyjaśnień) od znajomych z aparatami i niejednokrotnie się zawiodłem, jak gdyby tajemnica głębi ostrości była najpilniej strzeżoną tajemnicą fotografów. Całe szczęście, że istnieje to forum (i inne przyjazne fora też) gdzie można uzyskać od życzliwych ludzi wytłumaczalne porady, dobrą krytykę co do wykonywanych zdjęć, i gdzie można podyskutować sobie o problemach jak choćby i ten.
    Ostatnio edytowane przez miodzik ; 30-09-2008 o 10:54
    Nice is to be importand but more importand is to be nice | F65, D80 + S17-70 f2.8-4.5 Macro, T17-50 f2.8 AF-S, T18-250, N18-200VR, N50 1.8D, SB-600 i takie tam..

Domyślnie

a ja jeszcze raz powtórzę: 17-55 i 85, naprawdę dłużej nie trzeba 70-200 to świetne szkło, ale swoje kosztuje, 85 kupisz za 1100pln na forumowej giełdzie a ta ogniskowa na dx już daje radę jako krótkie tele. I tak 90% czasu będziesz mieć zapięte 17-55...

grip oryginalny mb-d80, tam nie ma LCD
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

Red face

Przepraszam ja źle przeczytałam i napisałam . Właśnie chciałam się poprawić, że zamiast Nikona 70-200 kupię Nikona 17-55mm.
    Nikona 70-200 kupię sobię jak dojdę do większych pieniędzy i przede wszystkim nabiorę wprawy.
    Serdecznie dziękuje

Strona 83 z 96 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów