Close

Strona 81 z 96 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 957

Wątek: D90 - no i jest

Domyślnie

Z tego co widzę to w D90 jest chyba jakiś problem z matrycami jeśli chodzi o martwe i gorące pixele.
    Na forum dpreview sporo osób narzekało właśnie na martwe piksele lub pojawiające się gorące piksele przy krótkich czasach.

Domyślnie

Czyżby ujawniały się pierwsze ciecia po kosztach d90
    bo np d300 ma matrycę też cmos a nie słyszałem tyle o tych wadach matryc aż tak dużo, d300 jest ponad 1000zł droższy od d90 a d300 nie ma funkcji kręcenia filmów więc coś jest nie tak.
    nikon d700 ,nikkor 35mm f/2 , nikkor 50mm f/1.8 , sigma 150mm f/2.8 , sb-900 , grip , lowepro slingshot 300 aw , manfrotto 055xprob + 808rc4 , kilka filtrów

Domyślnie

no też sobie poczytałem, jest kilka postów na ten temat. W sumie trudno mówić czy to jest jakiś problem czy jak zwykle jakiś tam procent matryc to ma. W sumie jak sobie przypomne jak D80 wchodził to też było część osób które narzekały. teraz mi się trafiło, sprzedawca obiecał, że wymieni to dobrze. Ale w sumie jeden hot czy dead to nie dramat i idzie z tym żyć.
    Szkoda, że nikon nie daje w puszcze pixel mapingu tak jak olympus. Było by po problemie...

Domyślnie

mango oby nie, ale nie jest prawdą, że w D300 nie występuje problem. Gdzieś czytałem że też się zdarzają problemy. Pytanie tylko czy w D90 nie częściej.

Domyślnie

Z tego co słyszę to w d300 też występuje ten problem ale rzadziej zobaczymy co będzie wkrótce , d90 przecież dopiero co wszedł do sprzedaży może problem praktycznie zniknie.
    nikon d700 ,nikkor 35mm f/2 , nikkor 50mm f/1.8 , sigma 150mm f/2.8 , sb-900 , grip , lowepro slingshot 300 aw , manfrotto 055xprob + 808rc4 , kilka filtrów

df
    Gość

Domyślnie

Nooo, jestem już po machnięciu pierwszego tysiąca fotek nowym aparatem D90 (ślub) i po obróbce części z nich - co mogę powiedzieć po zmianie z D80:

1. Matrycowy dużo lepiej działa, nie przepala - prawdopodobnie dba o to włączona u mnie funkcja D-Lighting. Mam na "auto" (w broszurce do D700 wyczytałem, że tryb ten najlepiej się sprawdza, bo włącza się z odpowiednią siłą tylko jak jest potrzebny).
    2. Współpraca z lampą (SB-900) doskonała (chociaż lampa raz mi sie zwiesiła: "ZOOM ERR", co w SB-800 nigdy nie miało miejsca). Praca zdalna z dodatkowymi dwoma SB-800, bardzo dobra.
    3. WB na AUTO w większości sytuacji działa dobrze, w warunkach sztucznego nocnego oświetlenia wariuje (albo oświetlenie było dziwne, jakieś lampy sodowe ...), wtedy tylko NEF i zapamiętanie wzorca WB do komórki (doskonała sprawa z tymi kilkoma pamięciami własnego balansu bieli).
    4. W trakcie obróbki na PC'cie zdjęć z jpegów, zauważyłem (pewnie to też sprawa D-Lighting), że nie muszę podciągać (rozjaśniać) środkowej części histogramu. Jpegi wyraźnie mniej potrzebują poprawek.
    5. Doskonały podgląd na LCD i mam wrażenie (raczej jestem pewien), że zdjęcia na podglądzie są po delikatnym wyostrzeniu. Czasem zaczynałem na niektórych widzieć szum (na niewysokich ISO) na zbliżeniach, czego nie było tak widać na PC'cie.
    5. LV, fajna sprawa, ale AF w tym trybie jest do d... jak ludzie są w ruchu, no i czasem przez zapomnienie przykładam oko do wizjera, a tam nic nie widać
    6. Jedna bardzo dobra sprawa - wywołanie NEF w aparacie. Mam wrażenie, że chyba Photoshopa wgrali do aparatu, możliwości konfiguracji wywołania NEF'a - jestem pod wrażeniem.
    7. Fajnie działa AF w trybie AF-A i włączonym "śledzenie 3D". Wcześniej używałem tylko środkowego pola AF, teraz spróbowałem tej nowej opcji i jest OK.

Podsumowując jestem zadowolony z wymiany D80 na D90.

P.S. Dla ciekawych podzielę się ustawieniami aparatu jakie wprowadziłem:
    Przetwarzanie obrazu: wyostrzanie - 5, nasycenie - 1, D-Lighting - na AUTO, Szumy wys. czuł. - NORM, AF - 3D, Korekta pomiaru ekspozycji dla matrycowego: +4/6

Domyślnie

Witam! Właśnie chcę przeskoczyć z wysłużonego D50 na D90. Mam tylko pytanie, jak wygląda współpraca body z obiektywami niezależnych firm (sigma, tamron). Mam obiektywy: Sigma 17-70, Sigma 70-200, oraz tamrona 90, chce zakupić jeszcze jakiś szeroki kąt* (sigma 10-20 lub sigma 12-24) i nie wiem czy te obiektywy będą dobrze współpracowały z D90.
    Ostatnio edytowane przez pebees ; 29-09-2008 o 09:30 Powód: poprawiono 'ortografa' - 'kont' na 'kąt'.

Domyślnie

Witajcie,
    ile zdjęć w bracketnigu może zrobić D90. W opisach widzę enigmatyczne 2 lub 3.
    Chodzi mi o bracketing ekspozycji oraz błysku.
    Pozdrawiam Krzysiek z Łodzi
    http://www.flickr.com/photos/kzml/sets/

Domyślnie

tgregor myślę, że kompletnie nie masz się czego obawiać! D90 to nie tylko ulepszona D80-tka ale znaczący krok do przodu jeśli chodzi o aparaty a z D80-tką współpracują (i to rewelacyjnie) obiektywy wszystkich znanych mi firm na rynku (oczywiście z bagnetem do N) ale i sigma ze swoimi silnikami ultradźwiękowymi wcale nie ustępuje nokkorowskim silnikom

kkasperc przyjacielu-kłania się przeglądanie instrukcji!!! niemal każdy aparat z bracketingiem jaki miałem okazję mieć w rękach posiada możliwość zrobienia trzech lub pięciu klatek o różnych stopniach naświetlania (np dla 3: +0- i różne tego kombinacje i np dla 5: 2+,+.0,-,2-)
    Nice is to be importand but more importand is to be nice | F65, D80 + S17-70 f2.8-4.5 Macro, T17-50 f2.8 AF-S, T18-250, N18-200VR, N50 1.8D, SB-600 i takie tam..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mango Zobacz posta
    Czyżby ujawniały się pierwsze ciecia po kosztach d90
    Niekoniecznie - wystarczy, że dla D300 Nikon przeprowadza mapowanie "uszkodzonych" pixeli w procesie produkcji a dla D90 tego nie robi. To samo było dla duetu D200/D80. Po ukazaniu się D80 dpreview był zalewany postami o dead/hot pixelach. Serwis robił mapowanie od ręki. Natomiast dla D200 takich postów było zdecydowanie mniej
    Pozdrawiam Bigu1975
    D90 + Nikkor 18-200 + Tamron 90mm DI macro, SB 800...

Strona 81 z 96 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów