Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Domyślnie

Z zainteresowaniem przeczytałem Twój post, bo używam dokładnie tego samego zestawu szkieł na D60 i... po pierwszych zdjęciach (zwłaszcza przy Nikkorze, przy Sigmie spodziewałem się, że głębi ostrości może być mała) byłem trochę rozczarowany.

Nie dość, że używany przeze mnie kompakt, choć szumiał i miał inne braki, to wyposażony był w całkiem niezłe szkiełko (Leica), które doskonale oddawało ostrość i barwy - to jeszcze, mając dużo mniejszą matrycę, podobno potrafi sobie "wykroić" z całej powierzchni obiektywu najlepszy obszar. A tu, w dwa razy droższej lustrzance, miałem ostrość nierównomiernie rozłożoną w różnych częściach kadru.

Chyba nie ma innego wyjścia niż z czasem kupować w miarę możliwości lepsze obiektywy. Nikkor 16-85 VR? - podobno dobry, ale drogi. Sigma 18-125 OS HSM? - nieco tańsza, choć czytałem, że najlepiej się sprawdza w dolnej części zakresu ogniskowych. Nikkor 18-105 ED DX VR (kitowy od D90)? - zbyt nowy, by można było coś powiedzieć.

Co ciekawe, gdy widziałem porównawczy test Nikkora 70-300 VR i Sigmy 70-300 APO w magazynie "What Digital Camera", stwierdzili oni coś zupełnie przeciwnego niż Optyczne - że to Sigma sprawuje się lepiej w zakresie 200-300 i to Sigmie wystawili generalnie lepsze noty...

Mnie jak na razie palce świerzbią spróbować co D60 potrafi z Nikkorem 50mm/1,8 - który rozdzielczość podobno ma bardzo dobrą - trochę mnie jednak odstrasza fakt, że przy moim rozmiarze matrycy ogniskowa 50mm odpowiada 75mm w pełnej klatce - czyli chyba za wąsko jak na ogólne ujęcia krajobrazowe
    Ostatnio edytowane przez Jacenty Z. ; 26-09-2008 o 15:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Z. Zobacz posta
    Mnie jak na razie palce świerzbią spróbować co D60 potrafi z Nikkorem 50mm/1,8
    Szczególnie będą świerzbiły odciski od ręcznego ostrzenia.
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Szczególnie będą świerzbiły odciski od ręcznego ostrzenia.

oj troche przesadzasz, ja mam z swoim D40 i jakos nie świerzbią od ostrzenia ale do robienia. Obiektyw jest super i daje extra zdjecia.
    Masa szpargałów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wanaja Zobacz posta
    oj troche przesadzasz, ja mam z swoim D40 i jakos nie świerzbią od ostrzenia ale do robienia. Obiektyw jest super i daje extra zdjecia.
    Może to i prymitywne, ale ostatnio robię sobie mały test - ustawiam swojego Nikkora 18-55 VR pomiędzy 45 a 55 mm i sprawdzam, co można uchwycić w tym zakresie ogniskowych na takim rozmiarze matrycy (D60/APS-C). Wychodzi na to, że niewielkie zbliżenia obiektów typu budynek, skały, drzewa... Parę zbliżeń owadów wyszło mi ładnie też na 55mm.

Coś mógłbyś dodać z własnej praktyki?

Tymczasem cena obiektywu stopniała do choćby 399 zł. Podobno niedługo ma wejść wersja z HSM, ale ta pewnie będzie kosztowała 1200-1500 zł, podobnie jak odpowiednik z Sigmy...

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów