Jak dla mnie to zle wybrane pole AF (jesli ta galka miala byc ostra)
Szukaj
Jak dla mnie to zle wybrane pole AF (jesli ta galka miala byc ostra)
albo obiektyw ma BF... Kulka jest w srodku kadru wiec jezeli robilas z domyslnymi ustawieniami to pewnie nie zmienialas rowniez punktu pomiaru ostrosci i mierzylas po srodku. A to wszystko wskazuje na BF. Glebia nie ma tu nic do rzeczy bo nawet z mala glebia przy prawidlowym pomiarze ostrosci bylaby ostra kulka i najwyzej nieostry trzonek
Pozdrawiam, Wojtek
Nikon D80 + T17-50 2,8
Nikon FA + N50 1,8 + N35-70 3,3-4,5 + Vivitar 70-300 4,2-5,8 | Pentax K1000 | Praktica
Jeżeli aparat był za blisko to niewyostrzyło, lub wyostrzyło na tym czym mogło. Możecie się dziwi ale i tak ostrzy z biższa niż podają papiery.
Oddal troszkę lub napisz z jakiej odległości było wykonane zdjęcie- od najbliższej części przedmiotu.
I pamiętaj że domyślnie to ostrzy na najbliższym punkcie o ile będzie w jednym z trzech punktów AF
Zależy, czy Kolega ma na myśli MAKRO czy "MAKRO"
Bo w tym drugim przypadku może nie najlepiej, ale się nadaje: http://www.flickr.com/photos/jacekz/2778245495/
Monicoor - A może niechcący nieco poruszyłaś aparatem w pionie przy naciskaniu spustu?... Każdemu się może zdarzyć, zwłaszcza gdy nowy sprzęt, emocje itp.
View NX mówi, że zdjęcie było zrobione w priorytecie przysłony (a nie w programie MACRO) a autofocus był ustawiony na AF-A i Closest Subject, a więc w 100% decydował aparat (niestety nie moge odczytac który punkt AF został wybrany - bunt progamów nikonowskich w tym względzie - może ktoś pomoże). Dodatkowo inna ważna rzecz rzuciła mi się w oczy - pomiar światła był ustawiony na Spot. Przy automatycznym wyborze punktu AF wybranie takiego rodzaju pomiaru to niemal samobójstwo, bo pomiar światła następuje z tego samego miejsca, gdzie ustawiona została ostrość, w związku z tym trzeba naprawdę szybko analizować poziom jasnosci obiektu, na którym aparat ustawia ostrość i wprowadzać niezbędną korektę. Ze Spotem proponuję ręcznie wybierać punkt ustawiania ostrości.
pzdr
Sowy nie są tym, czym się wydają
emocje to jedno i brak treningu to drugie
slav1973 Twoja wypowedź bardzo mi pomogła, caly tydzien eksperymentuje z ta ostroscią...
w ogóle chciałabym nabyć jakiś jasny obiektyw może być z szerokim kątem ktoś coś poleca ???
Jak bardzo jasny? Ile chcesz wydac? Do czego ma sluzyc? Zoom czy stalka?
cos bardziej uniwersalnego do 2k, zoom
Uniwersalny i jasny do 2kPLN, to ja polecam Tamrona 17-50/2.8 lub Tamrona 28-75/2.8, zależnie od tego, czy chcesz mieć szerzej czy też bardziej "portretowo" i to będzie nawet poniżej 1,5kPLN. A jeśli jesteś w stanie poświęcić jasność na rzecz uniwersalności to Nikkor 18-200 VR by się pewnie nadał.
Co do zdjęcia - moim zdaniem kulka jest zbyt blisko więc aparat ustawił ostrość na minimum, ale w zakresie ostrości znalazł się tylko trzonek (bo to chyba jakaś korbka albo uchwyt).
Maja
Fear leeds to anger, anger leeds to hate, hate leeds to suffering...
taa teraz wiem ze za blisko, kolejne sa już ostre, zlauje ze od razu nie kupilam samego body z jakims 18-200, chce miec cos jasnego to po pierwszei jakis zoom, myslalam nad tamronem ceny dosc okej, a czytalam nawet recenzje ostatnio w foto kurierze i dość polecają.
Skontaktuj się z nami