Close

Strona 8 z 24 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 235

Wątek: statyw

Domyślnie

zawsze asekuruję sprzęt stojący na statywie.... mam pasek w dłoni )
    D750, D7500, S Art 18-35/1.8; N10-20/4.5-5.6, T 60/2 Macro, N AF-P 70-300/4.5-6.3; T17-35mm f/2.8-4 Di OSD; T 35-150 2,8-4; Sigma A 50/1.4; T SP 24-70 mm f/2.8 VC USD G2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robertG7 Zobacz posta
    No to ja zaraz błysnę jak makrela w oliwie...
    Czytałeś cały wątek od "1" strony? Jeżeli tak to już wnioski i model możesz mieć wybrany. Ja się skuszę na Vanguard Tracker 4, ciężki, ale solidny. Obecnie 480zł, ale gdy sprzęt za ponad 4kPLN mam na nim postawić (nawet raz czy dwa razy na miesiąc) to wolę wydać więcej niż 50 czy 100PLN.
    PS Gdyby przez statyw za 100zł miałbym zniszczyć szkło za 2kPLN to chyba bym się ostro wqr... zdenerwował...
    Wybacz mateo912 ale ze stopki wyliczyłem wartość rynkową nowego Twojego zestawu na ponad 4,5kPLN. Teraz sobie wyobraź, że kupujesz statyw za 80zł, montujesz na nim zestaw... i niechcący statyw się ugina, przechyla itd itp i szkło ląduje na beton.... min 1,5kPLN w plecy.... A użyłeś kilka razy, sporadycznie....
    Wyobraź sobie że postawiłem ten sprzęt na statywie za 80 zł i co? i nic stoi jak miał stać i nawet przy mocnym wietrze nic nim nie rusza.
    Jeśli bym kupił statyw za 2-3k zł to jaką miałbym pewność że nic się nie ugnie i nie przechyli? dałbyś mi gwarancje? Nie i nikt mi nie da. Podsumowując tak samo jak kupno przykładowo d3 nie zrobi ze mnie od razu świetnego fotografa tak samo kupno statywu za te 2-3k zł nie zwalnia mnie z myślenia i asekurowania sprzętu postawionego na nim.
    Podsumowując:
    1-jeśli ktoś ma więcej kasy żeby kupić markowy- bardzo proszę
    2- bezpieczeństwo jest niemal te same na różnych statywach o różnych cenach( i tak powinienem stać przy tym i pilnować)
    3- wyższa cena = wyższa ergonomia -> lepsze wytłumienie drgań, lepsza głowica itp itd etc ale świadomie podjąłem tą decyzje że poradzę sobie bez tego.

pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez rupi Zobacz posta
    zawsze asekuruję sprzęt stojący na statywie.... mam pasek w dłoni )
    widzę że nie jestem sam w tego typu "praktykach"
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podl.

Smile

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    2- bezpieczeństwo jest niemal te same na różnych statywach o różnych cenach( i tak powinienem stać przy tym i pilnować)

Zgoda... pod warunkiem, że się ich nie używa...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robertG7 Zobacz posta
    Zgoda... pod warunkiem, że się ich nie używa...
    hmm no wiesz jeśli ktoś jest święcie przekonany że ma super hiper stabilny statyw i ze możne sobie postawić na nim sprzęt za kilka/kilkanaście k zł i iść się opalać czy na zimne piwko to ja mu nie bronie. Po prostu uważam że i tak powinienem stać przy tym i pilnować bo "złośliwość rzeczy martwych nie zna granic".
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Żeby nie zakładać nowego wątku dopiszę się tutaj.
    Pozbyłem się ostatnio sherpy 750n, która moim zdaniem była beznadziejna i chciałbym kupić jakąś nową kanstrukcję.

Mam 186 cm wzrostu, więc dobrze by było, żeby statyw był dość wysoki i żebym nie musiał się zbytnio schylać .
    Druga rzecz, na której mi bardzo zależy to stabilność.
    Sherpa gibała się na wszystkie strony, a jak się wyciągnęło kolumnę do góry, to już straszna porażka była.

Co byście mogli polecić tak do 350 zł z głowicą?
    Na manfrotto mnie nie stać, ale ciekawa jest konstrukcja Goldphoto YH-324C.
    Jest niedrogi i wygląda na dość stabilny.

Ciekawi mnie też oferta statywów firmy Benro, ale o niej jeszcze nie ma za wiele recenzji.

Co moglibyście mi jeszcze doradzić?

Domyślnie

ja dorzucę cosik od siebie w sprawie tanich statywów.
    Miałem taniochę za około 60 pln, z Konicą z3 sprawował się ok, później przyszedł d80+t17-50, pewnego zimowego dnia wybrałem się na zdjątka. Rozstawiłem sprzęcik na statywie i poszedłem zamknąć auto, naglę usłyszałem trzask-odwracam się a całość leży na ziemi okazało się, że na mrozie pękł plastykowy zawias od nogi statywu, szczęście w nie szczęściu że prócz tego gó..a pozostały sprzęt nie ucierpiał. Tak więc szczerze powiem, że nie warto oszczędzać na tego typu sprzęcie.
    A teraz druga strona medalu: po całym tym zajściu zdenerwowany zainwestowałem w Manfrotto 055 prob + 804rc2 i okazuje się, że w drugą stronę też nie można przeginać- jestem mało mobilny (nogi lub rower, auto sporadycznie) i ten zestaw się po prostu za duży. Użyłem go max 10 razy, teraz leży na szafie i czasami gdy chcę coś pstryknąć na dłuższych czasach to wolę kombinować z woreczkiem i grochem niż targać tę sztangę. Dołączony do plecaka za bardzo ciąży a dodatkowa torba też nie do końca rozwiązuje ten problem.
    Tak więc dziś, maksymalnie jutro na giełdzie pojawi się ogłoszenie a ja poluje na coś realnie używalnego w cenie max. 300pln.
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

i ja coś dodam. Tanie statywy typu hama i inne wynalzaki do 150 zł a nowet troszkę droższe owszem są ok, pod warunkiem,
    1. nie będziemy stawiać na nich ciężkiego sprzętu, czyli nap lustrzanka + teleobiektyw lub inne długi i ciężkie obiektywy. 2. nawet jeżeli do body będzie założony kit lub inny obiektyw o niedużych wymiarach i wadze, nie fotografujcie pod dużumi kątami.

Z mojego doświadczenia:
    z 1 warunku - miałem założony sprzęt D50, S 70-300 APO, SB600 po paru wieczornych sesji okazało się że płytka przykręcana do aparatu popękała
    z 2 warunku - fotografowałem kwiaty D50 + N50 1,8 czasami kit dużo zdjęć robionych od góry, po pewnym razie gwint przy rączkce, która blokuje/zwalnia głowicę w kierunku góra/dół się zerwał

Piszę to dlatego iż w tych że tak powiem ekstremalnych sytuacjach często nie fotografowałem a były to sporadyczne i jedyne przypadki, niestety ani w 1 ani w 2 zdarzeniu statyw nie wytrzymał.

Domyślnie

A co sądzicie o tym:
    1.Velbon statyw Sherpa 800, czy lepiej..
    2.Goldphoto YH324C i jakąś dobra głowicę do tego ??

Statywu uzywam sporadycznie, ale jednak wolałbym coś stabilnego, bezpiecznego i w rozsądnych pieniądzach
    D750, D7500, S Art 18-35/1.8; N10-20/4.5-5.6, T 60/2 Macro, N AF-P 70-300/4.5-6.3; T17-35mm f/2.8-4 Di OSD; T 35-150 2,8-4; Sigma A 50/1.4; T SP 24-70 mm f/2.8 VC USD G2

Domyślnie

Ja właśnie zamówiłem Goldphoto YH324C, a przesiadłem się z 2x droższego Velbona Sherpa 750n, który okazał się niewypałem.
    Głowicę wybrałem Manfrotto 486RC2, mam nadzieję, że będzie dobra

Domyślnie

ja czekam na Slik PRO 330DX, zależało mi na czymś lekkim i poręcznym do pejzaży. Zobaczymy...
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Strona 8 z 24 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów