Close

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 143

Domyślnie

Hej Heej Szczęściarzu ...
    moze byś i nam dopomógł tym numerkiem ? hihihi..bylibyśmy wdzięczni ( ja z pewnością, nie wiem jak inni ) ...
    pozdrawiam
    Pozdrawiam
    Orfi

Domyślnie Odp: Gwarancja Nikon Polska

Przepraszam, że piszę o tym w kolejnym wątku ale nikt nie chce udzielic mi odpowiedzi: Czy do aparatów/ obiektywów Nikona można dokupić dodatkową gwarancję? Np. na 3 lub 5 lat tak jak w przypadku Sony?

a ja mam pytanie odnosnie niezgodnosci towaru z umowa
    wg fragmentu ustawy wklejonej przez Alf`a funkcjonuje to tylko w przypadku zakupu towaru przez osobe fizyczna... a co z firma? jest jakis podobny przepis dotyczacy firm ?

bede baaardzo wdzieczny za pomoc

Cytat Zamieszczone przez cinas Zobacz posta
    a ja mam pytanie odnosnie niezgodnosci towaru z umowa
    wg fragmentu ustawy wklejonej przez Alf`a funkcjonuje to tylko w przypadku zakupu towaru przez osobe fizyczna... a co z firma? jest jakis podobny przepis dotyczacy firm ?

bede baaardzo wdzieczny za pomoc
    Niestety nie ma

Ustawa o sprzedaży konsumenckiej dotyczy tylko przedmiotów nabywanych przez osoby fizyczne, nabywające te rzeczy w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny). Niektórzy klienci jednakże podpinają się z tą ustawą z zakupami na firmę i o dziwo nawet czasem rzecznicy konsumanta przyznają im rację (błędnie wg wytycznych tejże ustawy), ale nie jest to regułą.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Do wszystkich,
    nie znam serwisu Nikona nie znam zadnego innego tfu tfu odpukać ale dzisiaj dowiedziałam się czegoś, co może nie dla wszystkich jest jasne i oczywiste. Otóż kupując Nikona na osobę fizyczną - czyli bez faktury Vat - tylko paragon - otrzymujemy od Nikon Polska nie 12 miesięcy gwarancji ale 24 MIESIĄCE!!! I to jest chyba dobra wiadomośc dla amatorów! Bo profi i tak muszą sprzęt kupic na firmę czyli wezmą FVAT i wtedy tylko 12 miesięcy gwarancji!

Witam,

Dzis przezornie zadalem sklepowi internetowemu ponizsze pytanie (w ofercie sklep pisze o 12 miesiecznej gwarancji):

"Gwarancja - czy nie powinno byc 24 miesiace ? Czy aparat posiada tzw. Gwarancje Europejska -
    - zolty odcinek C"

I uzyskalem ponizsza odpowiedz:
    "Gwarancja wynosi 12 m-cy. Gwarancja Nikon Polska. Dystrybucja też Nikon Polska. Aparat posiada gwarancje Nikon PL i europejską."

Pytanie: Skoro "sklep" pisze, ze aparat posiada gwarancje europejska to czy nie powinna ona byc 24 m-ce?

I jak "sklepowi" wytlumaczyc, na co sie powolac, zeby zrozumial ze powinien udzielic 24-ro miesiecznej gwarancji.

Z gory dziekuje za pomoc.

pozdr
    McE

Domyślnie

To nie sklep udziela gwarancji tylko producent (na dodatek dobrowolnie). Przepisy określają jedynie odpowiedzialność sprzedawcy w przypadku niezgodności towaru z umową (2 lata osoby fizyczne).

Domyślnie

I moze po prostu sklep nie wczytal sie w tresc gwarancji europejskiej i swoja wiedze opiera tylko na tej polskiej i zaklada to jest to samo.

Sklep w ktorym kupuje sprzet, a raczej do niesolidnych nie zalezy, tez informuje na swojej stronie o 12 miesiacach gw
    NikPL.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McEarl Zobacz posta
    Pytanie: Skoro "sklep" pisze, ze aparat posiada gwarancje europejska to czy nie powinna ona byc 24 m-ce?
    nie, bo gwarancja udzielana przez Nikona wynosi 12 m-cy

I jak "sklepowi" wytlumaczyc, na co sie powolac, zeby zrozumial ze powinien udzielic 24-ro miesiecznej gwarancji.
    a po co? przez 2 lata masz prawo reklamowac powolujac sie na niezgodnosc towaru z opisem. co sklep sobie o tym mysli i pisze jest drugorzedne.
    podpis nieczytelny

Domyślnie

majcool, kichu1979, Valwit - dzieki za info !!!

Bede spal spokojnie

pozdro
    McE

Domyślnie

to i ja sie dołącze odałem mojego nikosia do naprawy 01-09-2008 bo mu wyświetlacz mrugał narazie niema żadnego odzewu jeśli powiedzmy do 20 września nie otrzymam sprawnego nikosia to moge uznać że aparat miał wade i było to niezgodne z umową a co za tym idzie zażądać zwrotu pieniędzy ( oczywiście wystosować oficjalnie pismo do sprzedawcy w tym wypadku FOTOJOKER) a sprzęt był wzięty na raty i jest dalej spłacany dopiero upłyneły 4 miesiące od zakupu
    Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów