Close

Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 143

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kacperek
    Oki, tylko ze to ma byc niezgodnosc towaru z umowa, umowa mowi ze D70 towar to D70 wiec jaka bedzie niezgodnosc?
    Jeżeli chodzi o niezgodność towaru z umową to dostałem od Pani Rzecznik taką broszurkę gdzie jest w skrócie napisane o co chodzi i jest tam taki przykład:
    "W reklamie pralek firma X zapewnia konsumentów, że jej produkty , to "zakup na całe życie, który nigdy Cię nie zawiedzie - bezpieczne dla wszystkich rodzajów tkanin". Jeśli więc w praniu w pralce X wełniany sweterek jest zmechacony, to jest to podstawa do złożenia reklamacji, bo pralka zawiodła właściciela przed końcem jego życia - okazała się niebezpieczna dla sweterka."
    Ten przykład pokazuje jak bardzo trywialny może być powód żłożenia reklamacji. Jakakolwiek awaria sprzętu jest dla konsumenta przeszkodą do kożystania z niego a więc jest powodem do reklamacji.
    I jest jeszcze jedno b ważne stwierdzenie:
    " Gwarancja nie wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień wynikających z niezgodności towaru z umową ".
    Czyli nawet mając gwarancję sklepową na dwa lata nie musimy z niej korzystać!!!!!!
    Zanośimy sprzęt do sklepu i sklep ma 14 dni na rozpatrzenie reklamacji. Jeżeli serwis jest w Bangladeszu nie interesuje nas to... to nie konsument ponsi koszty dostarczenia sprzętu do serwisu.
    POZDRÓWKA DLA WSZYSTKICH!!!

def333
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregg
    Zanośimy sprzęt do sklepu i sklep ma 14 dni na rozpatrzenie reklamacji.
    Niestety te 14 dni jest na danie odpowiedzi klientowi. W praktyce odpowiedź może brzmieć: "Aparat został przyjęty i trwają jego badania, po ich zakończeniu prześlemy odpowiedź co do zasadności reklamacji"
    Na podst. tej ustawy aparat może być naprawiany nawet kilka miesięcy - serwis ma dokonać naprawy tak szybko jak to tylko możliwe, ale nie jest określone ile to musi trwać.

Przepis tak sformuowano, bo w przypadku niektórych branż rozpatrzenie reklamacji i dokonanie naprawy w przeciągu 2 tygodni faktycznie nie jest możliwe. Niestety z racji tego, że przepis musi być ogólny, dotyczy również takich tematów jak sprzęt elektroiczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez def333
    Niestety te 14 dni jest na danie odpowiedzi klientowi. W praktyce odpowiedź może brzmieć: "Aparat został przyjęty i trwają jego badania, po ich zakończeniu prześlemy odpowiedź co do zasadności reklamacji"
    Na podst. tej ustawy aparat może być naprawiany nawet kilka miesięcy - serwis ma dokonać naprawy tak szybko jak to tylko możliwe, ale nie jest określone ile to musi trwać.

Przepis tak sformuowano, bo w przypadku niektórych branż rozpatrzenie reklamacji i dokonanie naprawy w przeciągu 2 tygodni faktycznie nie jest możliwe. Niestety z racji tego, że przepis musi być ogólny, dotyczy również takich tematów jak sprzęt elektroiczny.
    Bzdury gadasz...
    W ustawie jest:
    "3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.
    4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia."

A więc nieważne czy wysyłają sprzęt do serwisu czy do ekspertyzy. Dwa tygodnie to dwa tygodnie. I jest to czas na ustosunkowanie się do żądania klienta. Po takiej odpowiedzi jak tutaj napisałeś mam prawo do zerwania umowy zakupu... Według tego co piszesz sprzedawca równie dobrze mógłby powiedzieć: " Wi pan,nie ma części zamiennych do pana sprzętu i sprowadzamy je z Bangladeszu, a to potrwa rok poniewaz płyną na kutrze rybackim. Pana sprzęt będzie gotowy za rok i wtedy uwzględnimy pana reklamację". Poprostu to są warunki z punktu 4 (to co podkreśliłem).
    Owszem pewnie się czepisz ostatniego zdania... ale... sprzęt elektroniczny to jest przeważnie sprzęt dużo wart i dość ważny dlatego "niezwłocznie" nabiera podwójnego znaczenia. Sąd rozpatruje przeważnie taką sprawę na korzyść klienta...Czyli 14 dni...
    POZDRÓWKA DLA WSZYSTKICH!!!

def333
    Gość

Domyślnie

Ja znam temat reklamacji od drugiej strony. Kilkaset reklamacji rocznie pozwoliło mi troszkę posiedzieć w temacie.
    Spraw w sądzie faktycznie się unika, gdyż nigdy nie wiadomo na kogo się trafi (sędziowie to też ludzie), natomiast co do rozpatrzenia reklamacji w przeciągu 2 tygodni, to niestety tak było kiedyś. Obecnie przepis wyraźnie mówi, że sprzedawca musi się USTOSUNKOWAĆ do żądania reklamującego. Ustosunkować nie oznacza "uznać/odrzucić". W razie wątpliwości wystarczy mail do federacji konsumentów. Potwierdzą z zastrzeżeniem że przeciągnięcie reklamacji musi być uzasadnione.

Domyślnie

Do wszystkich,
    nie znam serwisu Nikona nie znam zadnego innego tfu tfu odpukać ale dzisiaj dowiedziałam się czegoś, co może nie dla wszystkich jest jasne i oczywiste. Otóż kupując Nikona na osobę fizyczną - czyli bez faktury Vat - tylko paragon - otrzymujemy od Nikon Polska nie 12 miesięcy gwarancji ale 24 MIESIĄCE!!! I to jest chyba dobra wiadomośc dla amatorów! Bo profi i tak muszą sprzęt kupic na firmę czyli wezmą FVAT i wtedy tylko 12 miesięcy gwarancji!

Domyślnie

A ja z innej beczki. Czytam, czytam, czytam wasze posty i coraz bardziej zastanawiam się, czy kupować Nikona D70. Z powodu ich podejścia do gwaranta. Ale moje pytanie jest takie:
    Czy kupując sprzęt w Polsce z gwarancją NP mogę naprawić ten sprzęt np. w Niemczech? Przecież wysłanie tego aparatu paczką do Berlina nie kosztuje kroci a zysk na czasie chyba jest pewny? Nie ukrywam, że chciałbym kupić aparat na Allegro gdzie jak mi się wydaje jest chyba najtaniej.
    Pozdrowienia

Domyślnie

Mozesz naprawic go w kazdym kraju europejskim, pod warunkiem posiadania "zoltych" papierow (gwarancja europejska w ktora wyposazony jest kazdy aparat, rowniez kupowane w Polsce). Jesli zas chodzi o zakup na allegro, pewnie jest najtaniej ale dokladnie sprawdz warunki gwarancji poniewaz wielu TIP-ow realizuje ja samodzielnie, co nie zawsze oznacza dobrze.

Domyślnie

Witajcie..
    z tymi gwarancjami różnie bywa..niby prawo jest jedno a sa równi i równiejsi...
    a co do naszego Polskiego serwisu Nikona...
    szkoda słów..dodzwonic się do nich...to istny cud...albo non stop zajęte, jakby hot line mieli..a jak któryś nujmer jest wolny to nie odbierają...no paranoja dosłownie...
    raz udało mi sie dodzwonić....i tu zaskoczenie..info było wyczerpujące i rzeczowe...
    co do maili wysyłanych do serwisu..albo ich nikt nie czyta albo olewają nas jak tylko mogą...
    Pozdrawiam
    Orfi

Domyślnie

Witam.
    Niestety miałem styczność z serwisem Nikona, tak jak już wspomniano dodzwonic się to CUD ze wszystkich nr jakie mialem nie odbierali bardzo długo, zdarzyło się ze podniesiono słuchawke i odłożono. Ale wkońcu się udało i co? ściema z terminem naprawienia aparatu wsumie drobna naprawa trwała 3 miesiące a szczerze mówiac nie naprawili wszystkiego ( blokada przycisków menu i sam robił foty) naprawiono to pierwsze drugie sam naprawiłem...

Taki sprzęt a taki dupowaty serwis.... Nie polecam - serwisu oczywiście.
    Nikon F50 , c8700 + sb 600

Domyślnie

ja zalatwilem sprawe bardzo prosto. Jak juz po 457365365436673613 probach udalo mi sie dodzwonic i polaczono mnie z technikiem, to zagrozilem wymordowaniem calej rodziny do trzeciego pokolenia wstecz, jesli nie da mi swojej komorki ... dal ... Juz nie mialem klopotu z dodzwonieniem ...
    Pozdrawiam, Olo

Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów