Close

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 143
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majcool Zobacz posta
    To nie sklep udziela gwarancji tylko producent (na dodatek dobrowolnie). Przepisy określają jedynie odpowiedzialność sprzedawcy w przypadku niezgodności towaru z umową (2 lata osoby fizyczne).

oczywiscie ze 2 lata, ale po 6 miesiacach od daty zakupu to na kupujacym lezy odpowiedzialnosc aby udowodnic ze usterka powstala nie z jego winy... taki maly szczegol...

edit: oddales na gwarancje czy na niezgodnosc z umowa?? Jesli na gwarancje, to zwrotu pieniedzy rzadac nie mozesz, ale mozesz probowac wymusic na sprzedawcy wymiane na nowy sprzet (z tytulu niepoinformowania Ciebie o przebiegu naprawy gwarancyjnej w ktorej to sklep jest posrednikiem). Ale sklep i tak sie wykpi, bo w karcie gwarancyjnej masz napisane "niezwlocznie", a on tylko przesyla dalej...

Chyba ze to z "niezgodnosci z umowa", ale to wtedy musiales przy oddaniu zaznaczyc ze rzadasz zwrotu pieniedzy...

A raty i tak bedziesz musial splacac jesli Ci sie uda...
    Ostatnio edytowane przez swiety_1984 ; 12-09-2008 o 13:56 Powód: po przeczytaniu postu tol2di'ego
    "Raz jeszcze spojrzał do kufla. Był pusty: przerażający widok."
    /Terry Pratchett/

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiety_1984 Zobacz posta
    oczywiscie ze 2 lata, ale po 6 miesiacach od daty zakupu to na kupujacym lezy odpowiedzialnosc aby udowodnic ze usterka powstala nie z jego winy... taki maly szczegol...
    a jeśli nie udowodni, to sklep mu odda ładne pisemko, że ma się gonić na szczaw.
    a prawda jest taka, że udowodnić to niezmiernie trudno.

Prawda jest też taka, że w przypadku Nikon PL nie ma czegoś takiego, jak maksymalny czas naprawy.
    Jakiś czas temu w "sprawach zawodowych" dzwoniłem do serwisu na postępu. Było to w okolicach 25 sierpnia.
    Bardzo sympatyczna pani poinformowała mnie, że od 2 sierpnia serwis czeka na dostawę kompletnych bloków optycznych (tak to ładnie nazwała) do większości coolpixów i generalnie lipa, bo dochodzą te bloki i dochodzą, a dojść nie mogą...
    W związku z czym trzeba czekać.
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Domyślnie

no cóż odałem na gwarancje bo niemogłem udowobnić sprzedawcy że coś jest uszkodzone poprostu sprawdził mi sprzęt przy oświetleniu (zwykłe świetlówki) a wyświetlacz mrugał tylko przy ostrym swietle słonecznym tak więc o ile mi wiadomo to przy trzeciaj awari moge żądać zwrotu pieniędzy
    Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

mogłeś. z tego co wiem, a wiem dość dobrze, bo pracowałem w punkcie reklamacyjnym, już ten zapis został zmieniony i teraz zwrotu pieniędzy można się spodziewać po uzyskaniu oświadczenia o nienaprawialności sprzętu...
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Domyślnie

czyli teraz pozostało czekanie na łaskawy serwis nikona aż naprawi lub nie izwróci mi sprzęt.

w wypadku nie usunięcia usterki i zwrotu sprzętu rozumiem że moge wtedy znowu wystąpić o zwrot pieniędzy
    Moja Galeria | Mój Blog

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karl Johansson
    a jeśli nie udowodni, to sklep mu odda ładne pisemko, że ma się gonić na szczaw.
    a prawda jest taka, że udowodnić to niezmiernie trudno.
    Zgadza sie... totez tak napisalem, bo niektorzy mysla ze "niezgodnosc z umowa" chroni ich 2 lata - chroni, jesli maja dobrego znajomego serwisanta...

Cytat Zamieszczone przez tol2di
    tak więc o ile mi wiadomo to przy trzeciaj awari moge żądać zwrotu pieniędzy
    tutaj rowniez jestes w bledzie... Jesli nie postepujesz z tytulu "niezgodnosci z umowa", a w gwarancji nie masz zapisanego "prawa do wymiany" (nie wymiany - nie mylmy pojec... prawo do wymiany nie gwarantuje Ci tej wymiany) badz tez "prawa do zwrotu pieniedzy", to tutaj rowneiz nic nie masz niestety... Najlepszym rozwiazaniem, jesli po powrocie z serwisu nadal bedzie problem z wyswietlaczem, isc do sklepu z tytulu niezgodnosci z umowa... I nie musisz im pokazac w sklepie ze "nie dziala". Tylko powinformuj ze "czasami, zwlaszcza przy ostrym slonecznym swietle". I musza to wtedy przyjac do eksperta. Jak nie, dzwon jeszcze przy nich do rzecznika praw konnsumenta i popros ta decyzje na pismie z pieczatka (najlepiej po rozmowie z kierownikiem)

Cytat Zamieszczone przez tol2di
    czyli teraz pozostało czekanie na łaskawy serwis nikona aż naprawi lub nie izwróci mi sprzęt.

w wypadku nie usunięcia usterki i zwrotu sprzętu rozumiem że moge wtedy znowu wystąpić o zwrot pieniędzy
    jesli oddales na gwarancje to... tak - musisz czekac i nie... jesli nie naprawia nie uda Ci sie wystapic o zwrot pieniedzy za pierwszym razem, bo za pierwszym razem z tytulu niezgodnosci z umowa mozesz wystopic o wymiane na egzemplarz nowy/pozbawiony wady (i uwierz mi, jest roznica czy chcesz nowy czy pozbawiony wady) badz naprawe. A z tytulu gwarancji mozesz prosic o naprawa do za przeproszeniem "usr.ane.j smierci".

Ale nie zalamuj sie - usterke juz zglosiles oddajac na gwarancje. JESLI Ci nie naprawia, w swietle prawa dla zgloszenia "niezgodnosci z umowa" masz wszelkie asy w rekawie i to oni beda Tobie musieli udowodnic ze sprzet w momencie wydania byl sprawny i Twoje uzytkowanie doprowadzilo do jego obecnego stanu - a o to tez bedzie trudno, bo zawsze jest jeszcze "kontrekspertyza" w razie czego...

No i powodzenia zycze w walce
    /Terry Pratchett/

Domyślnie

dzisiaj mnie w fotojokerze gość rozwalił totalnie jak sie zapytałem czy coś już wiedzą na temat mojego sprzętu a on mi mówi że trzeba było dać go na niezgodność z umową totalnie masakra co jeden tam jest lepszy niewspomne już o panience która sie zemną kłóciłą że sigma z hsm będzie działać bez autofokusa z d60 bo nieposiada silnika no ale to było z innej beczki
    Moja Galeria | Mój Blog

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice/Opole

Domyślnie

to ze sa niekompetentni, to sie przyzwyczailem, ale to ze w ogole powiedzieli Ci o "niezgodnosci z umowa" to jestem w szoku .

Niestety, ale Nikon Polska ma podejscie podobne jak tworcy Duke Nukem Forever - "when it's done"
    /Terry Pratchett/

Domyślnie

Ja zakupiłam mój sprzęt w Szwajcarii, Pan powiedział, że w Polsce mogę serwisować przez rok, na drugi rok gwarancji udzielają tylko w sklepie. Na szczęście siostra się z stamtąd na razie wyprowadzić nie zamierza, a sprzęt mam nadzieję psuć też nie.

Domyślnie

Zastanawia mnie czy nie warto wykupic sobie dodatkowa gwarancje w Mackcam.com dla D700. Jest na to czas
    w 30 dni od daty zakupu i kosztuje na 3 lata ok 80$ dolcow, na 5 lat jakies 120$. W stosunku do ceny sprzetu
    to niewiele, a zawsze jakis backup po tym jak sie rok w Nikon PL skonczy.

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów