Close

Strona 18 z 96 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 957

Wątek: D90 - no i jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ja sądziłem,że 14 bitowy kolor to będzie pewna poprawa, widoczna w kazdym razie. Niestety praktycznie to tego się nie da zauważyć
    ...
    Jestem ciekaw ilu posiadaczy D300 ma ustawiony 14 bitowy kolor, bo tego potrzebuje i to zauważa . Część pewnie ma ustawione na zasadzie - bo jest wyższa jakość.
    Też myślałem że te 14 b będzie rozróżnialne od tych 12. Po jednorazowych testach w których nie mogłem odróżnić plików dałem sobie spokój. Dochodził do dego jeszcze ten dziwny, jakby opóźniony dźwięk migawki i cały czas mi sie wydawało że mam ustawione jakieś strasznie długie czasy.
    Aktualnie zapomniałem że mam funkcję 14 bitów w aparacie.

Domyślnie

"jakoś troszkę mi smutno że do lustrzanek N wprowadza takie coś, nieładnie, niegrzeczny Nikon. Wiem że czsem będzie to potrzebne ale po co w tej klasie aparatu, niedługo będziemy mogli dzwonić z naszych luster do znajomych..."

LANS ci sie rozkraczyl...?

Takie ciagle zrzedzenie jest okropnie nudne.

"Czy dźwięk d90 też nagrywa????"

Przeczytaj caly watek, to moze sie wyciszysz i ten dzwiek uslyszysz
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Tak naprawę to w wiekszości przypadków używam centralnego pola AF i przekadrowuję (takie przyzwyczajenie)! Specjalnie nie potrzebuję 51 pól. No ale nie focę też szybkiej akcji/reporterki/sportu, więc nie narzekajcie, że 9 czy 11 to mało
    D40: S10-20, S30, N50G, N18-200VR, T55-200+DCR250, SB-400...
    Zenith 12XP: H44M, J37A, P29/2.8, P135/2.8.
    ..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GreenToad Zobacz posta
    Opis roznicy 14 a 12 bit, autor sam przyznaje ze warunki dosyc ekstremalne jesli chodzi o detale w cieniach ale w przejsciach tonalnych latwiej zauwazyc roznice
    http://www.earthboundlight.com/photo...us-12-bit.html
    http://www.earthboundlight.com/photo...-part-two.html
    tak. Cropy 300%, bo na 100% nie widać różnic. Na matrycach ma się 72 dpi (lub 96) i coś wtedy w 300% widać. A w druku, gdzie jest liniatura 150 dpi to już zupełnie nic. Podobnie jak na odbitkach - 300 dpi.
    W dodatku wyniki tych róznic są prezentowane jako kompresowany jpg 8 bitowy, bo nie sa to przecież ani 12, ani 14 bitowe pliki to co tam widzimy. Przeliczanie na 8 bitów też swoje popsuło.
    Nadal twierdzę, że 14 bitowy kolor jest przereklamowany.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ja sądziłem,że 14 bitowy kolor to będzie pewna poprawa, widoczna w kazdym razie. Niestety praktycznie to tego się nie da zauważyć, przełączałem D3 w oba te tryby NEFa i pliki są nie do rozróżnienia. Ktos pewnie gdzieś wyłapie jakiś niuans, ale to bez sensu. Dla oszczędności karty pamięci mozna sobie dac spokój z 14 bitowym kolorem. Przypomne, że wynikowy jpg i tak jest spłaszczany do 8 bitów.
    jakieś znaczenie może miec 14 bitowy kolor dla kogoś kto otworzy NEFa do 16 bitowego koloru i będzie cały czas prowadził obróbke na tych 16 bitach.

Jestem ciekaw ilu posiadaczy D300 ma ustawiony 14 bitowy kolor, bo tego potrzebuje i to zauważa . Część pewnie ma ustawione na zasadzie - bo jest wyższa jakość.
    to prawda... W d300 w zasadzie cały czas mam ustawione RAWy 12bitowe. W d700 mam 14bitowe "tak na wszelki wypadek"
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Oszczędny w słowach Awatar jerryjola
    Miasto
    Częstochowa/Karczewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Zgadza sie, poszukam wieczorem tego maila, chyba gdzies jeszcze go mam...
    Powiem tak: byłem na 99% przekonany do kupna D300, do czasu... aż przybył do mnie pewien osobnik z D3, porobił mi i rodzince kilka zdjęć, zostawił nefy, które sobie wywołałem w ACR.... Cóż... ISO6400 szumu praktycznie brak, ISO12800 szumu brak... WTF ? Oczywiscie mowa o odbitkach powiedzmy 10x15 i pomniejszeniach na monitorze. Nie ogladam szumu w powiekszeniu 400%
    No i mam teraz zonka, czy kupować juz teraz D300 (ew. D90), czy jednak uciułać troche jeszcze i brać D700.
    Jedno jest pewne, wczoraj tez ktos tu o tym wspomniał, różnica w kwestii szumów, miedzy D80 , a D300 jest mniejsza niż miedzy D300, a D700/3. Jedno wiem - matryca z D700/D3 to jest kosmos !
    ja miałem tę czelnośc....jeżeli zalezy Ci na poziomie szumów, to niestety d90/300 będą odpadać, ja się przesiadłem, szumy niby mniejsze, ale jak zobaczyłem to, co potrafi choćby d700 na iso 3200, 6400....starałem się zapomnieć o tym...

generalnie akurat d300 jest aparatem idealnym dla mnie, bo mnie szumy aż tak bardzo nie przeszkadzają, co jednak brak pewnych funkcji w d80 - ilość klatek w serii, szybkość AF...a potem szumy...

a d90?moim zdaniem strzał w 10-tkę...seria 4.5kl/s już nie jest taka zła, matryca CMOS i 12 mln pixeli (akurat nie przegięli), niższe nieco szumy, to już wystarczający argument do zakupu...

ale wątpię, aby ktoś posiadający d80 przechodził na d90...tutaj nie ma rewolucji...
    Albercik wie lepiej...
    d300...N70-200 VRII + N:35-50-85 f/1.8 i reszta dupereli,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Też myślałem że te 14 b będzie rozróżnialne od tych 12. Po jednorazowych testach w których nie mogłem odróżnić plików dałem sobie spokój. Dochodził do dego jeszcze ten dziwny, jakby opóźniony dźwięk migawki i cały czas mi sie wydawało że mam ustawione jakieś strasznie długie czasy.
    Aktualnie zapomniałem że mam funkcję 14 bitów w aparacie.
    plus spadek prędkości (fps) gdy się pracuje na 14 bitach, którego to zapewne i D90 by nie uniknął.

Jedyne co szkoda, że nie dano w D90 to kalibracja szkieł. To najczęściej użytkownicy tych body podpinają tańsze zamienniki nikkorów i wtedy to najczęściej jest FF/BF.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    mając jedno pole nie był byś w stanie zrobić zdjęć, które robisz z 11?

ta sama analogia. 51 to nie znaczy żę jest gorzej i mniej wygodnie tylko raczej lepiej i wygodniej - po to właśnie to wymyślili - dla ułatwiania sobie życia i pracy.
    No to oczywiste, ze lepiej miec 51 niż 11... chodziło mi o to, ze nie jest to dla az tak ważna różnica.

dobrze, że nie byłeś na jakiejś imprezie sportowej (na dynamicznej dyscyplinie, nie na szachach oczywiście) mając do dyspozycji D3 z wysokim ISO i z 9 fps. Masakra. Potem się nie chce wracać do czegokolwiek niżej. Naprawdę nie próbuj, bo będziesz chory. Ten sprzęt sam robi zdjęcia, bez fotografa Poważnie.
    Można nawet mając WT4 nie stac obok aparatu i będzie naprawdę bez fotofgrafa
    Wierzę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bienias Zobacz posta
    ...chyba, że potrzebuje filmików
    i to jest własnie dobry chłyt małketingoły Od dzisiaj każdy "ziomek" z nadmiarem gotówki, którego wymagania zaspokoiła by byle srebrna małpka bedzie mógł poszpanować wśród znajomych lustrzanką co kręci filmy i to w HD (co prawda nie takim prawdziwym HD bo to "tylko" 720p )
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerryjola Zobacz posta
    ..ale wątpię, aby ktoś posiadający d80 przechodził na d90.....
    o ile się założysz?
    sądzę, że kilka osób z tego wątku się przesiądzie
    W skali kraju będą to tysiące osób. Wiesz ilu rzemieślników tłucze śluby na dwucyfrowych nikonach?

Strona 18 z 96 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów