Sailor, z calym szacunkiem, ale troche egoistyczne podejscie...
Szukaj
Sailor, z calym szacunkiem, ale troche egoistyczne podejscie...
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
dlaczego?
Ja tylko żałuję, że u nas słabo funkcjonuje rynek sprzętu do wypożyczenia. I ceny tego są za wysokie. Mam znajomego w Paryżu, on ma tylko podstawowy sprzęt foto swój. A studio, średni format itd - wszystko wynajmuje gdy potrzebuje. Może sailor na codzień potrzebuje olbrzymiej matrycy, ale generalnie to raczej potrzeba tego nie aż tak często. Duzych sesji na pewno nie robi się więcej niz parę w miesiącu i to gdy jest to dobry miesiąc. Same przygotowania zabieraja trochę czasu. Nie robi się dużych sesji codziennie.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...
"How do you feel about women's rights? I like either side of them."
Sailor, życzę Ci żębyś wreszcie doczekał się tego "hiresowego" nikonaszkoda żęby taki fotograf poszedł do konkurencji...
![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
z całym szacunkiem: a jakie ma być????
jakiś kult marki uprawiasz? aparat to narzędzie do wykonywania zadań, nic ponad to!
sailor potrzebuje 22 mpix i kropka. ja potrzebuje 8fps i iso 1600, kropka...
potrzebujesz narzędzie do robienia zdjęć i wybierasz to najlepsze, kropka...
nie potrzebujesz narzędzia, a posążek na ołtarz, wybierasz... nie wiem co![]()
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
a to niby czemu??
amatorzy maja d40,d60,d80,d200,d300 i umieszczone posrodku d700
profesjonalisci maja reporterskie d3 ktore niestety w studio nie jest niczym szczegolnym i niewiele sie rozni od d200
gdzie tu egoizm?
w pelni sie zgadzam .. znam kilku fotografow ktorzy nie posiadaja absolutie zadnego sprzetu, jelsi robia sesje to wynajmuja studio razem z oswietleniem i sprzetem foto. w polsce to nierealne i/lub kosmicznie drogie
Jacku - tak jak napisales duzch sesji nie robi sie wiecej niz kilka w miesiacu. ale wypozyczenie sredniego formatu to koszt od 1000 do 2000pln za dzien. wiec w dobrym miesiacu robi sie z tego d700.Może sailor na codzień potrzebuje olbrzymiej matrycy, ale generalnie to raczej potrzeba tego nie aż tak często. Duzych sesji na pewno nie robi się więcej niz parę w miesiącu i to gdy jest to dobry miesiąc. Same przygotowania zabieraja trochę czasu. Nie robi się dużych sesji codziennie.
co zas do potrzeby duzej matrycy - owszem mozna zrobic wydruk b1 z d200 - ale sam doskonale wiesz ze to mus byc perfekcyjna klatka a i tak bedize widac ze to jedynie d200.
duza matryca pelnej klatki lub sredenigo formatu daje jednk albrzymie mozliwosci i zapas a ewentualne bledy fotografa. bardzo mnie dziwi ze przez tyle czasu nie ma odpowiedzi nikona na canonowskiego ds'a, bo d3 traktuje jako swietna odpowiedz na reporterska puszke.
niestety - jak widac zawodowi fotografowie wg nikona to jedynie ci ktorzy sa reporterami.
co zas do puszek - jesli sony wypusci pelna klate to biorac pod uwage kilka rewelacyjnych szkiel, bedzie brdzo duza konkurencja.
pawle - wiesz ze zapieram sie RENCYMA I NOGYMA
posazek
a ma jakis wybor? co do kredek of koz![]()
Ostatnio edytowane przez sailor ; 28-08-2008 o 00:19
"tryb D-TTL dla lamp SB-80DX/50DX " - w specyfikacji na fotopolis przeczytałem ??? Możliwe to ?
Gdyby nie rodzaj kart pamięci (jeśli to prawda, rzecz jasna)to d90ka fajniejszym zapase dla d2x i niektórych innych byłaby od d200 czy d300ta...
Ale to pewnie błąd jakiś, lub tłumaczenie niefachowe...
Marek
Zakon Fuji
u nas niestety tak, takie sa ceny. Za sesje dostaje się mniej niż na zachodzie, a za wypozyczenie płaci się wiecej.
D700 to mozna miec swojego, mnie chodzi bardziej o sredni format czy coś ponad 20 MPx. Tobie zreszta pewnie też.
Nie dość, że za wypożyczenie hasa mam zapłacic tys netto za dzień, to jeszcze musze jechac osobiście do W-wy i go po sesji odwieźć. A jak zrobię to innego dnia, to zapłace za 2 dni. Nie sposób dla mnie to załatwić w 1 dzień, bo sesja trwa cały dzień, trzeba kierowac przygotowaniami itp. mam na prowincji ceny usługi niższe, a koszty wyższe. Zawsze się jest na prowincji w d.. kopanym.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
D90 - fajny będzie aparat
W ciągu ostatniego roku Nikon wypuścił 3 puszki - super, ale czy ktoś słyszał o nowych szkłach (chodzi o jasne stałki)? Ile lat minęło od premier 50 1.4, 85 1.8, czegoś takiego jak 35 1.4 niestety nie ma... Przyszły rok zapowiada mi się nieźle, D700 to super sprzęt i zmiana systemu (po raz drugi) jest realna, ale nie ma w nikonie szkieł, które są u konkurenta, a przecież samą puszką zdjęcia się zrobi (no prawie
)
Czy ktoś słyszał o nowych stałkach, please?![]()
5D, 28 1.8, 17-35 2.8-4, 50 1.4, 85 1.8
Skontaktuj się z nami