Close

Strona 68 z 96 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 957

Wątek: D90 - no i jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Zmieniał się czas?
    Właściwie to jak w tym trybie pracuje migawka
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Moi drodzy sledzę ten watek jakiś czas już (oj dłuugaśny się zrobił to fakt) ale chciałbym się zapytać szanownych kolegów odn kalibracji pod względem BF/FF samodzielnie. Fakt, że Pentax K20d ma w sobie taką mozliwość ale i K10d mimo braku wbudowanej opcji ma mozliwość korekty BF/FF samodzielnie. i tak np dla wersji 1.10 jest możliwe wejście do menu serwisowego po przez kombinację klawiszy i własnoręczne dokonanie korekty a dla wersji oprogramowania 1.30 jest nawet programik do tego typu działania. Naturalnie nie jest to program wypuszczony przez Pentaxa, ale nie ma problemu z jego znalezieniem na forum. Jestem Byłym już Pentaxiarzem i sam ustawiałem bez problemu sobie korektę w K10d. I tu moje pytanie.. czy czegoś takiego nie ma absolutnie dla Nikona? Czy nie ma ani kombinacji klawiszy np dla D80 lub programu pozwalającego na wejście w menu serwisowe?

Jeżeli nie to fakt-szkoda, ale może skoro szpece zza Buga jak w przypadku Pentaxa i tu może dla D90 wymyślą w razie potrzeby coś takiego aby faktycznie w sklepie nie spędzać pół dnia na badaniu czy obiektyw ma BF/FF. Pytam, ponieważ mocno ostrzę sobie zęby na D90 z uwagi na matrycę z D300. Wodotrysk w postaci filmów mnie nie kręci a D300 jednak jeszcze nie jest chyba na mój poziom wiedzy. Natomiast matryca z D300 baaardzo mnie zachęca do kupna D90tki.
    Pozdrawiam!
    Nice is to be importand but more importand is to be nice | F65, D80 + S17-70 f2.8-4.5 Macro, T17-50 f2.8 AF-S, T18-250, N18-200VR, N50 1.8D, SB-600 i takie tam..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miodzik Zobacz posta
    .e.. czy czegoś takiego nie ma absolutnie dla Nikona? Czy nie ma ani kombinacji klawiszy np dla D80 lub programu pozwalającego na wejście w menu serwisowe?

Jeżeli nie to fakt-szkoda, ale może skoro szpece zza Buga jak w przypadku Pentaxa i tu może dla D90 wymyślą w razie potrzeby coś takiego ..
    u nikona o niczym takim (do jakiegokolwiek body) nie słyszałem, na forum nie czytałem (a czytam duuużo )
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    u nikona o niczym takim (do jakiegokolwiek body) nie słyszałem, na forum nie czytałem (a czytam duuużo )
    aa no i ja starałem się w miarę możliwości przejrzeć całe forum i też nie znalazłem wzmianki nawet o takich możliwościach. a szkoda. na prawdę pomagają takie programiki w życiu, oczywiście dla bardziej samodzielnych i odważnych hardcorowców. No i nie trzeba wysyłać nigdzie niczego do kalibracji i być bez ukochanego sprzętu dłużej niż ustawa przewiduje.. (mam na myśli, że dzień bez aparatu to dzień stracony )
    Nice is to be importand but more importand is to be nice | F65, D80 + S17-70 f2.8-4.5 Macro, T17-50 f2.8 AF-S, T18-250, N18-200VR, N50 1.8D, SB-600 i takie tam..

Domyślnie

możliwości programowego ustawiania BF/FF ma soft serwisowy który chyba nie ma tendencji do wycikania z serwisu a Ci co mają to raczej głośno o tym nie pieją i nie puszczają dalej. Poza tym, nie wiem czy dotyczy to wszystkich modeli ale na pewno niektóre trzeba przy takiem justowaniu AF podpiąć pod zasilacz sieciwy który bywa dość drogi i mało popularny
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miodzik Zobacz posta
    A ja amator jestem i do tego nie to że nie lubię Canona, ale skoro mam już szklarnię z N to do C się raczej nie przeniosę..
    No jesteś amator i ja też wiec zobaczymy z jaką cena za D90 wyjdzie firma Nikon wobec biednych amatorów,jak znam życie to zbliży się cenowo z kiepskim kitem do D300, pełen szacuneczek Polaków zawsze się dobrze skubało )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bumboo Zobacz posta
    zobaczymy z jaką cena za D90 wyjdzie firma Nikon wobec biednych amatorów,jak znam życie to zbliży się cenowo z kiepskim kitem do D300)
    Moim zdaniem jeśli zbliżą się z ceną do D300 to każdy kto ma deko pojęcie o fotografii kupi D300 choćby z uwagi na 51 polowy AF i korpus ze stopu magnezu. Zwykły amator nie mający pojęcia o fotografii kupi D90 pewnie z uwagi na opcję Video (do której ja nadal nie jestem w ogóle przekonany) oraz LV bo to teraz modne przecież jak jasny gwint w tym sezonie. W Juesesj ten korpus juz jest i to za cenę 999$ z możliwością dokupienia go w zestawie z 18-105VR który wraz z body kupujemy za 300$ (jego cena po za zestawem jest 399$)

Własnie podobnej ceny spodziewał bym się i u nas może nie na "dzień dobry" ale z krótkim czasie spodziewałbym się spadku ceny do ok 2,5K. Biorąc pod uwagę, że nie potrzebuję uszczelnień ani nie eksloatuję aparatu na tyle mocno, aby był mi potrzebny wzmacniany korpus, i że ciagnie mnie w stronę CMOS-a oraz niskich szumów na wyższych ISO, mam trochę obiektywów z bagnetem do Nikona to jednak skłonię się ku D90. No chyba, że mój przedmówca ma racje i cena korpusu bedzie nie wiele niższa niż D300 to nawet się nie będę wachał nad kupnem pólprofesjonalnego apratu.

Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Larson Zobacz posta
    Gdy wchodził d300 sugerowana cena wynosiła 6500zł, przy d90 jest 3300. Nie wydaje mi się że cena d90 będzie niewiele niższa od d300 za te kilka miesięcy.
    Pewnie masz rację, lecz nie wydaje Ci się że mimo to jest wszystko za drogo

Miałbym ochotę na Nikona D90 z obiektywem 16-80VR, który zapowiedziany jest na październik lub listopad, w obecnej chwili obiektyw jest bardzo drogi ok. 1,8k, lecz jako kit obniżą mu cenę ciekawe ile?.Tak czy inaczej wszystko to jest za drogie

Domyślnie

Oferta jednego ze sklepów:

D90 body 3300zł
    D90 kit 4000zł
    D300 body 4400zł

Obecnie różnica niewielka w stosunku d300, bo trzymają się na początku sugerowanej ceny d90. Należy się spodziewać, że d90 szybko stanieje. Przykładowo D700 w dwa miesiące staniał ponad 20%. IMO d90 body w grudniu może kosztować ok. 2500zł, przynajmniej na to liczę, bo taki ustaliłem sobie cenowy próg bólu :] Biorąc pod uwagę relację 2:1 sugerowanych cen, można się spodziewać po nowym roku ceny 2200zł? Nie wiem natomiast, jaki wpływ na ceny mógłby mieć ewentualny nagły wzrost kursu euro??

Strona 68 z 96 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów