Szukaj
Nikon F-501, Canon 30D
przez długo czas topowe puszki nikona nie dorównywały pod wieloma względami w obrazowaniu amatorskim aparatom canona. zeszłoroczne premiery zrobiły pod tym względem drastyczne przetasowanie.
nie ma się co siłować - miałem dłuugo d200, 30d i 5d. z tych trzech najlepsza puszką był d200 i jednocześnie dawał najsłabszy obrazek - bardzo miękki i potwornie zaszumiony. ale wszytskie te aparaty to są już jednak zabytki i po co wracać do starozytnych sporów. zaczekajmy na nowości. coś czuję, że nowy FF canona pokaże sporo, choc i tak ja będe czekał do lutego, na nowego marka.
puszczanie smętów, jakie to słabe migawki mają canony i jak te migawi notorycznie padają, to bajkopisarstwo. przerobiłem kilka sztuk 5d, dwie 30d, dwie 350d. nic nigdy nie padło. w sporej grupie moich fotograficznych znajomych "młoda" migawka padła raz, w 300d, już chwile temu. słyszałem z kolei o padach migawki w nowiutkich d3, nawet tu na forum. udowadniać, ale cześciej usilnie poróbować udowadniać, można wszystko. że d200 obrazuje lepiej albo identycznie jak 5d też. punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. tylko warto ustalić sobie jakieś granice fanatyzmu![]()
Ech, zawsze lubiłem klasyczne aparaty... Nikon F3, Olympus OM-2, Contax RTS, Leica R6.2, Nikon D200, Canon 5D...ale wszytskie te aparaty to są już jednak zabytki![]()
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Rozumiem, że to do mnieNic na siłę nie chcę udowadniać bo sam mam kontakt z 5D które ma jakiś kosmiczny przebieg. Ale jak widać takie felerne przypadki się zdarzają. Kontrola jakości siada? W Nikonie nie słyszałem, nie przeczę że mogło też tak być.
Ja mam nadzieje, że jutro pokażą puszkę z ISO 100-6400, 16 mpix, boost do 25600, 5fps, lepszym body i lepszym AF-em, a wtedy cena D700 spaaaadnieNo i wreszcie wszyscy przestaną się znęcać nad biednym, starym 5D.
Skontaktuj się z nami