fajnie by było, gdyby ktos z d3 oraz jakims dx'em zrobil podobne fotki by tu wszyscy mogli ocenic "TĄ MAGICZNĄ PLASTYKE"
Szukaj
fajnie by było, gdyby ktos z d3 oraz jakims dx'em zrobil podobne fotki by tu wszyscy mogli ocenic "TĄ MAGICZNĄ PLASTYKE"
Definicją tej "magicznej plastyki" jest w/g mnie połączenie pełnej klatki z obiektywem 35mm f/1.4. Jako, że sam takiego zestawu nie posiadam podaję przykład znaleziony na pbase w galerii Macieja Dakowicza.
Kolejne zdjęcie trochę za małe, żeby dobrze pokazać jak bajkowo rozchodzi się głębia przy tych całkiem szerokokątnych ujęciach. Ale jak się dobrze przyjrzeć
Jak znajdziesz na matrycy DX odpowiednik takiego szerokiego kąta, który w podobnych odległościach od obiektu rozmyje w podobny sposób tło to stawiam piwo wszystkim tu zgromadzonym przed komputerami
Na DX odpowiednikiem może być sigma 24mm f/1.8 ale to już nie będzie to.
Poniżej mój własny przykład obrazujący złoty środek między względnie szerokim kątem a małą głębią.
Sigma 28mm f/1.8:
Więcej na DX się nie wyciśnie...no chyba, że Sigmą 30mm f/1.4.
Ostatnio edytowane przez Sztolcman ; 09-06-2008 o 21:37
D700, D750, D800, N24-70, S35/1.4 ART, S50/1.4 ART, N50/1.8, N85/1.4
A z tą głębią to chodzi raczej o wielkość matrycy. Większa matryca zbiera więcej światła i tym samym potrzebuje na zdjęcie mniej czasu*Gdzieś przeczytałem, że na FF przysłona f4 jest odpowiednikiem DXowego f2.8 Rany! a teraz wyobraź sobie te stałki ze światłem 1.4 i... lampy idą w odstawkę
*Z tą wielkością matrycy i o zbieraniu światła to taka moja własna tfoorczość więc bardzo proszę nie uświadamiajcie mnie w mojej niewiedzy- Ja chcę tylko pełną klatkę w małym korpusie od Nikona z obiektywem 50mm...
Tr0n - przepiękny model na zdjęciu - dokładnie taki bym chciał![]()
Ostatnio edytowane przez cyrusvirus ; 09-06-2008 o 02:13
TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
Pozdrawiam Piotrek
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
moja kapela
d50 f60 28-80(ciemny) / 50-150 2.8 / 50 1.8 / sb800
kolejna maruda.
masz tanie nikony - d80 dajmy na to. A gdzie jest tania pełna klatka? 1 wiekowy model, którego ludzie już nie chcą pomału kupować. O następcy 5D są tylko spekulacje, a ciągle go nie ma. Nikon i canon nie chca sobie strzelac w stopę wypuszczając coś tańszego w tym segmencie. Na razie sprzedają to w droższych body. Szczególnie nikon, u którego FF jest nowością i szybko się nie spodziewam takiej matrycy w body za 1/2 ceny D3. Minimum rok.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Puszki i słoiki...
nie mylcie konstruktorów z księgowymi. Body może być "wymyslone", ale firma sie kieruje rachunkiem ekonomicznym, nie jest najistotniejsze to, czy potrafi cos wyprodukować. Bo że potrafi - to wiadomo. Liczy się efekt. Zysk na tanim FF bilansują ze stratą na D3. Jeśli FF (powiedzmy D400) ma byc tani, a przecież FF jest drogi w produkcji, to być może nikon woli sprzedać 1 szt D3 niż 4 szt D400. Na D3 ma większy narzut niz by miała na tanim D400. Firma kieruje się zyskiem. Załatwili istnienie FF w systemie i zatrzymali tych, co nie wiedzieli czy czekać na pełną klatkę. Teraz wiemy, że tanie FF to kwestia czasu. Ale raczej nie tygodni, a roku - to moja ocena, sprawdzic się nie musi.Może to będą 2 lata
![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami