Close

Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 202

Wątek: Nikon D10?

Domyślnie Odp: Nikon D10?

fajnie by było, gdyby ktos z d3 oraz jakims dx'em zrobil podobne fotki by tu wszyscy mogli ocenic "TĄ MAGICZNĄ PLASTYKE"

Cytat Zamieszczone przez ttb Zobacz posta
    fajnie by było, gdyby ktos z d3 oraz jakims dx'em zrobil podobne fotki by tu wszyscy mogli ocenic "TĄ MAGICZNĄ PLASTYKE"
    Definicją tej "magicznej plastyki" jest w/g mnie połączenie pełnej klatki z obiektywem 35mm f/1.4. Jako, że sam takiego zestawu nie posiadam podaję przykład znaleziony na pbase w galerii Macieja Dakowicza.

Kolejne zdjęcie trochę za małe, żeby dobrze pokazać jak bajkowo rozchodzi się głębia przy tych całkiem szerokokątnych ujęciach. Ale jak się dobrze przyjrzeć

Jak znajdziesz na matrycy DX odpowiednik takiego szerokiego kąta, który w podobnych odległościach od obiektu rozmyje w podobny sposób tło to stawiam piwo wszystkim tu zgromadzonym przed komputerami
    Na DX odpowiednikiem może być sigma 24mm f/1.8 ale to już nie będzie to.
    Poniżej mój własny przykład obrazujący złoty środek między względnie szerokim kątem a małą głębią.
    Sigma 28mm f/1.8:
    Więcej na DX się nie wyciśnie ...no chyba, że Sigmą 30mm f/1.4.
    Ostatnio edytowane przez Sztolcman ; 09-06-2008 o 21:37
    D700, D750, D800, N24-70, S35/1.4 ART, S50/1.4 ART, N50/1.8, N85/1.4

A z tą głębią to chodzi raczej o wielkość matrycy. Większa matryca zbiera więcej światła i tym samym potrzebuje na zdjęcie mniej czasu* Gdzieś przeczytałem, że na FF przysłona f4 jest odpowiednikiem DXowego f2.8 Rany! a teraz wyobraź sobie te stałki ze światłem 1.4 i... lampy idą w odstawkę

*Z tą wielkością matrycy i o zbieraniu światła to taka moja własna tfoorczość więc bardzo proszę nie uświadamiajcie mnie w mojej niewiedzy - Ja chcę tylko pełną klatkę w małym korpusie od Nikona z obiektywem 50mm...

Tr0n - przepiękny model na zdjęciu - dokładnie taki bym chciał
    Ostatnio edytowane przez cyrusvirus ; 09-06-2008 o 02:13
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Cytat Zamieszczone przez Orkaniusz Zobacz posta
    co by mi dał FF? Rozumiem, że zalety to:
    - szerszy kąt - ale nie wiem po co mi coś szerszego niż na dx daje np. sigma 10-20
    Echh... jak podpinam Sigmę 12-24 do F100... wiedziałbyś po co
    Zresztą nie bez powodu zainwestowałem w to szkiełko
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Cytat Zamieszczone przez cyrusvirus Zobacz posta
    Ja chcę tylko pełną klatkę w małym korpusie od Nikona z obiektywem 50mm...
    AMEN
    moja kapela
    d50 f60 28-80(ciemny) / 50-150 2.8 / 50 1.8 / sb800

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    tak naprawdę Nikon nie wyprodukuje nowego taniego body z dużą matrycą, bo i po co ma sobie gola strzelać
    Tyle, że poki co pewien segment rynku przecieka Nikonowi przez palce... I coś "musi" z tym zrobić. Tymbardziej, ze za rogiem czai sie prawdopodobnie nastepca 5D.
    Canon poszedł na całość i daje naprawde dobre ceny na swoje sprzety, a Nikon?

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Tyle, że poki co pewien segment rynku przecieka Nikonowi przez palce... I coś "musi" z tym zrobić. Tymbardziej, ze za rogiem czai sie prawdopodobnie nastepca 5D.
    Canon poszedł na całość i daje naprawde dobre ceny na swoje sprzety, a Nikon?
    kolejna maruda.
    masz tanie nikony - d80 dajmy na to. A gdzie jest tania pełna klatka? 1 wiekowy model, którego ludzie już nie chcą pomału kupować. O następcy 5D są tylko spekulacje, a ciągle go nie ma. Nikon i canon nie chca sobie strzelac w stopę wypuszczając coś tańszego w tym segmencie. Na razie sprzedają to w droższych body. Szczególnie nikon, u którego FF jest nowością i szybko się nie spodziewam takiej matrycy w body za 1/2 ceny D3. Minimum rok.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Szczególnie nikon, u którego FF jest nowością i szybko się nie spodziewam takiej matrycy w body za 1/2 ceny D3. Minimum rok.
    Mam cicha nadzieje ze jednak o FF mysleli juz dawno i taka nowoscia to dla nich nie jest i nie zajmie to rok.

Mysle ze jest pewna zaleznosc miedzy nowym 5d a budzetowym ff u nikona. Jedni czekaja na drugich zeby wiedziec z czym konkurowac.
    Puszki i słoiki...

Cytat Zamieszczone przez skulinski Zobacz posta
    ..... Mysle ze jest pewna zaleznosc miedzy nowym 5d a budzetowym ff u nikona. Jedni czekaja na drugich zeby wiedziec z czym konkurowac.
    ... i dlatego Canon zapowiedział wprowadzenie na rynek 1000D.
    Jacek

Cytat Zamieszczone przez skulinski Zobacz posta
    Mam cicha nadzieje ze jednak o FF mysleli juz dawno i taka nowoscia to dla nich nie jest i nie zajmie to rok.
    nie mylcie konstruktorów z księgowymi. Body może być "wymyslone", ale firma sie kieruje rachunkiem ekonomicznym, nie jest najistotniejsze to, czy potrafi cos wyprodukować. Bo że potrafi - to wiadomo. Liczy się efekt. Zysk na tanim FF bilansują ze stratą na D3. Jeśli FF (powiedzmy D400) ma byc tani, a przecież FF jest drogi w produkcji, to być może nikon woli sprzedać 1 szt D3 niż 4 szt D400. Na D3 ma większy narzut niz by miała na tanim D400. Firma kieruje się zyskiem. Załatwili istnienie FF w systemie i zatrzymali tych, co nie wiedzieli czy czekać na pełną klatkę. Teraz wiemy, że tanie FF to kwestia czasu. Ale raczej nie tygodni, a roku - to moja ocena, sprawdzic się nie musi. Może to będą 2 lata
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów