Close

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 80

Wątek: d80 vs 30d

Domyślnie Odp: d80 vs 30d

mam d80,puszka ma rozne wodotryski na ten poziom cenowy.ALE 30d,ktore przerabialem ma lepsze obrazowanie i kolorki,jezeli ktos lubi tę słodką konwencję.sam kupilem wlasnie d200 uzywany.na Twoim miejscu,jezeli cenisz image quality bral bym kanonika,jezeli masz sloiki nikona i lubisz pp, zdecydowal bym sie na d80...
    powodzenia
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Temat już trochę przestarzały ale przypadkiem znalazłem taki post:

http://www.ceneo.pl/49449-806126g.htm

może kogoś zainteresuje.
    Pzdr.

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    mam d80,puszka ma rozne wodotryski na ten poziom cenowy.ALE 30d,ktore przerabialem ma lepsze obrazowanie i kolorki,jezeli ktos lubi tę słodką konwencję.sam kupilem wlasnie d200 uzywany.na Twoim miejscu,jezeli cenisz image quality bral bym kanonika,jezeli masz sloiki nikona i lubisz pp, zdecydowal bym sie na d80...
    powodzenia
    Czemu, więc wróciłeś do gorszego nikona
    Akurat kolorki to ja sobie ustawiam na kompie po zrzuceniu rawów
    pzdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Pytanie chciałem zadać w innym wątku, ale już zamknięty, a tu niejako pasuje. Czy ja dobrze rozumiem, że jak sobie właściciel Canona 40D skompletuje zestaw obiektywów, w części np. producentów niezależnych, spasuje je pod korpus itp. to czy nie będzie ich w stanie pożyczyć swojemu koledze Canonowcowi, bo nagle nie będą łapać ostrości z jego korpusem? Ja między innymi kupiłem Nikona dlatego, że znajomy też tak zrobił. Wymiana obiektywów nie nastręcza problemów. Możemy sobie testować, pożyczać obiektywy, jak coś akurat komuś potrzeba. Niby głupota, ale nie podejrzewałem, że aż takie problemy mogą być z - było nie było - puszkami z wysokiej półki. Niesamowite. Oczywiście ignoruję błędy FF/BF rzedu 2-5mm, bo to już jest kwestia jakości szkieł, ale jakby mi nagle głupiał autofokus chyba bym się denerwował. Jak dla mnie poważna wpadka, a w przypadku niektórych zastosowań (choćby w części moich reportesrkich zdjęć) po prostu dyskwalifikująca korpus. Jeszcze do tego te pyłki na matrycy - ok są i w D80, były w D70, ale gruszka wystarczyła, nie było problemu. Oj, aż mam nadzieję, że mój znajomy, który właśnie kupił 40D dobrze wybrał i będzie zadowolony. Jak sobie wyobraże, że będzie przez takie katorgi przechodził..... brrrr. A ja po raz kolejny stwierdziłem, że D80 to dobra puszka. Oczywiście ma swoje ograniczenia (jak wszystko), ale pomijając wysokie ISO naprawdę ciężko na cokolwiek narzekać. Swoją drogą robiłem domowy test szumienia D80 w stosunku do D300 i okazało się, że D300 szumi bardzo podobnie, ale prawdopodobnie jak 40D, zachowuje dłużej szczegóły, kolory oraz ostrość. A szumy po prostu usuwa się softem, czy to w korpusie, czy potem na kompie. I jest ładnie - czego nie można z czystym sumieniem powiedzieć o D80, bo w nim tracimy bardzo i szczegóły i kolory. Ja niestety wolę trochę większe szumy D80 niż paćkę na wysokim ISO z CMOsów jak w D300 i 40d, zatem czekam sobie spokojnie na kolejną generację, czyli D90, jednocześnie co jakiś czas myśląc czy jednak nie kupic D3 i mieć większość problemów - oraz dużą ilość gotówki - z głowy.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 23-05-2008 o 11:00

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Ja niestety wolę trochę większe szumy D80 niż paćkę na wysokim ISO z CMOsów jak w D300 i 40d
    Gdyby mnie dane było wybierać, wybrałbym to drugie.
    Poza tym wydaje mi się, że D90 będzie miał tego samego CMOSa, co trzysetka. Ogólnie - nie liczę na cudny skok jakościowy na tej półce
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

że niby co?? i tak d3 jest w miarę tania..
    w foto-net.pl np. 13457zł
    instagram.com/darkroomnightlife

Sprawa źle działających szkieł w Nikonach i Canonach jest takim samym problemem wiec nie można mówić że z Canonem to Tamrony nie działają a z Nikonami zawsze. W nikonach również trzeba przebierać i to nie tylko w Sigmach i Tamronach ale również w Nikkorach - słynna osiemdziesiątka piątka. Zresztą po to jest obecnie kalibracja w D3 i D300, chociaż były opisywane przypadki na forum że dane szkło działało z D200 a z D300 zabrakło skali w kalibracji.
    NIKON...

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    Czemu, więc wróciłeś do gorszego nikona
    Akurat kolorki to ja sobie ustawiam na kompie po zrzuceniu rawów
    pzdr
    No nie wiem czy gorszy.Uzywam go do portretow dosc czesto.Ma pare ficzerow b.potrzebnych w studiu a przede wszystkim matryca d200 jest bezkonkurencyjna jesli chodzi o odwzorowanie skory.Z d80 nie mialem/potrafilem
    uzyskac takiego obrazowania. Wysokich ISO praktycznie nie wykorzystuje.Poza tym d200 mierzy swiatlo perfekcyjnie w porownaniu do niestabilnego d80 itepe.... dlugo by wyliczac.Jak pojawi sie d300X ktory bedzie mial ISO 50 i
    dobrze bedzie sobie radzil na niskich ISO to prosze bardzo.
    parę fotek

Ciekawe, czy autor watka juz kupil aparat, czy dalej wasze "rady" z uwaga sledzi?
    Wystarczy zadac pytanie Nikon, czy Canon, a sie zaczyna ...

Cytat Zamieszczone przez Soprano Zobacz posta
    Ciekawe, czy autor watka juz kupil aparat, czy dalej wasze "rady" z uwaga sledzi?
    Wystarczy zadac pytanie Nikon, czy Canon, a sie zaczyna ...
    wątek jest jak mustang na prerii - nie do opanowania ale ile mozna sie naczytac
    parę fotek

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów