Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy, ale tym razem głupoty piszesz. Nie rozróżniasz usuwania szumu przez hardware a software. Takich efektów jak w 20d w zyciu bym nie osiagnal w d80 przy uzyciu neat image, photoshop itp.
Tak się składa że miałem d80 (z perspektywą wejścia w śluby), ale sprzedałem po paru miesiącach i kupiłem 20d. Rzeczywiście ergonomia Nikona mi o wiele bardziej podeszła, piękny ogromny wizjer, klawisze itp. Ale jakość obrazu była dla mnie najważniejsza. Jeśli mam porównać szumy d80 do 20d to powiem tak:
d80:
ISO w d80 było dla mnie akceptowalne do 640. Ale od 400ISO już trzeba było czasem uważać aby dobrze naświetlić scenę, unikać pewnych warunków. Od ISO 640 - drastycznie spadał poziom detali, ISO800 w góre do portretów w pomieszczeniu bez lampy to już istna loteria, niska dynamika barw, przeklamania kolorow i masa zabawy w RAW zeby zdjecie w ogole jakos wygladalo. ISO1600 i 3200 to raczej ciekawostka techniczna.
Canon 20D:
Porterty w pomieszczeniu na ISO800 idealne, szumu nie widac, obraz ostry. Na ISO1600 juz nieco zaszumione ale najwazniejsza sprawa: detale zawsze ostre. ISO 3200 zaszumione ale: DETALE NADAL OSTRE i aparat sie zachowuje zawsze przewidywalnie jesli chodzi o szum!
Tak jak ktoś napisał na początku wątku jakość obrazowania od ISO 400 w góra to inne galaktyki w tych aparatach.
Między 20d 30d nie ma róznicy w jakosci obrazu i szumy. Jako ciekawostke Ci powiem ze 40d ma minimalnie gorsze ISO od 20D. Ponadto w 20D oraz 30D realne ISO nie jest takie samo jak nominalne. Jesli ustawisz aparat na 3200ISO to realnie ma ono wartosc 4000 ISO- to naprawde spora roznica, a wiec mozliwosc uzycia krotszego czasu. W 40d nominalne ISO juz jest takie samo jak realne.
Myśle,że to dobry pomysl zeby kupic 20D- ja sprzedalem swoj 20D pare tygodni temu za 1650zl- moim zdaniem to smieszne pieniadze za korpus polprofi i tak dobrej jakosci obrazowania, byl w stanie idealnym (przesiadam sie na 5D dlatego sprzedalem go z zalem serca. Kilka moich uwag:
-w Canonie nie jestes w stanie sprawdzic tak jak w Nikonie ilosc rzeczywiscie zrobionych zdjec. Tak wiec kazdy w aukcji pisze ze aparat ma przebieg do 10 000klatek(po takiej wartosci licznik sie zeruje)
-miedzy aparatami 20d i 30d sa kosmetyczne roznice- a jedyna rzeczy ktora by mnie ciekawila w 30D to mniejszy skok ISO (o 1/3 EV). W 20D niestety mamy do wyboru tylko skok o 1EV- czyli 1250 ISO nie ustawisz.
-przy zakupie sprawdz czy nie jest zdarta farba na saneczkach. Jest ona tak delikatna ze zalozenie kilka razy lampy blyskowej sciera ją od razu- jesli jest farba masz pewnosc ze aparat byl uzywany amatorsko i nie jest zajechany.
-pamietaj ze w Canonie lepiej nie kupowac szkiel tzw. kundli. Canon skutecznie utrudnia niezaleznym producentom pełna kompatybilnosc AF- szkla typu SIGMA24-70/2.8 itp. odpadaja bo AF to loteria. (ale niewiele drozszy jest Canon 24-105L/4 IS ktory ja posiadam i jestem b. zadowolony). Z drugiej strony jesli kupisz szklo typu Sigma 18-200 AF bedzie dla Ciebie wystarczajace-nawet jesli nie trafi idealnie nie zauwazysz tego ze wzgledu na duza GO.
I jeszcze jedna mała uwaga: pamietaj ze Nikon lada moment wypusci nastepce d80 w CMOSem wiec ta przewaga Canona zniknie. Wiec jesli bardzo podchodzi Ci ergonomia Nikona to moze warto tez rozpatrzec d70s i za jakis czas wymienic na Nikona d90. Wiesz ja sie przymierzalem do pewnych szkiel jak Tamron 17-50/2.8, nowy Tamron 70-200/2.8 moze byc ciekawy, rowniez Sigma 17-35/2.8, 20/1.8 ale przez nieprzewidywalny AF obcych szkiel zdecydowalem sie kupowac tylko oryginalne szkla. W tym wypadku lepiej sprawdzi sie Nikon.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami