Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 80

Wątek: d80 vs 30d

Domyślnie Odp: d80 vs 30d

Cytat Zamieszczone przez Dx2 Zobacz posta
    Pod rewolucyjnymi parametrami CMOS Canona kryje się tak naprawdę algorytm odszumiający implementowany już na poziomie chipu zintegrowanego z matrycą (...) bo to samo co robi procesor w aparacie można zrobić ofline w programie graficznym nawet z lepszym efektem. (...). Jakość fotki można poprawić w programie, ale czasu nie cofniemy !!!
    Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy, ale tym razem głupoty piszesz. Nie rozróżniasz usuwania szumu przez hardware a software. Takich efektów jak w 20d w zyciu bym nie osiagnal w d80 przy uzyciu neat image, photoshop itp.
    Tak się składa że miałem d80 (z perspektywą wejścia w śluby), ale sprzedałem po paru miesiącach i kupiłem 20d. Rzeczywiście ergonomia Nikona mi o wiele bardziej podeszła, piękny ogromny wizjer, klawisze itp. Ale jakość obrazu była dla mnie najważniejsza. Jeśli mam porównać szumy d80 do 20d to powiem tak:
    d80:
    ISO w d80 było dla mnie akceptowalne do 640. Ale od 400ISO już trzeba było czasem uważać aby dobrze naświetlić scenę, unikać pewnych warunków. Od ISO 640 - drastycznie spadał poziom detali, ISO800 w góre do portretów w pomieszczeniu bez lampy to już istna loteria, niska dynamika barw, przeklamania kolorow i masa zabawy w RAW zeby zdjecie w ogole jakos wygladalo. ISO1600 i 3200 to raczej ciekawostka techniczna.
    Canon 20D:
    Porterty w pomieszczeniu na ISO800 idealne, szumu nie widac, obraz ostry. Na ISO1600 juz nieco zaszumione ale najwazniejsza sprawa: detale zawsze ostre. ISO 3200 zaszumione ale: DETALE NADAL OSTRE i aparat sie zachowuje zawsze przewidywalnie jesli chodzi o szum!

Tak jak ktoś napisał na początku wątku jakość obrazowania od ISO 400 w góra to inne galaktyki w tych aparatach.

Cytat Zamieszczone przez amez Zobacz posta
    ...na koniec mam jeszcze jedno pytanie, wpadł mi do głowy całkiem dziwny pomysł hehe
    ...co sądzicie na temat zakupu 20d z lepszym słoikiem?
    Między 20d 30d nie ma róznicy w jakosci obrazu i szumy. Jako ciekawostke Ci powiem ze 40d ma minimalnie gorsze ISO od 20D. Ponadto w 20D oraz 30D realne ISO nie jest takie samo jak nominalne. Jesli ustawisz aparat na 3200ISO to realnie ma ono wartosc 4000 ISO- to naprawde spora roznica, a wiec mozliwosc uzycia krotszego czasu. W 40d nominalne ISO juz jest takie samo jak realne.
    Myśle,że to dobry pomysl zeby kupic 20D- ja sprzedalem swoj 20D pare tygodni temu za 1650zl- moim zdaniem to smieszne pieniadze za korpus polprofi i tak dobrej jakosci obrazowania, byl w stanie idealnym (przesiadam sie na 5D dlatego sprzedalem go z zalem serca. Kilka moich uwag:
    -w Canonie nie jestes w stanie sprawdzic tak jak w Nikonie ilosc rzeczywiscie zrobionych zdjec. Tak wiec kazdy w aukcji pisze ze aparat ma przebieg do 10 000klatek (po takiej wartosci licznik sie zeruje)
    -miedzy aparatami 20d i 30d sa kosmetyczne roznice- a jedyna rzeczy ktora by mnie ciekawila w 30D to mniejszy skok ISO (o 1/3 EV). W 20D niestety mamy do wyboru tylko skok o 1EV- czyli 1250 ISO nie ustawisz.
    -przy zakupie sprawdz czy nie jest zdarta farba na saneczkach. Jest ona tak delikatna ze zalozenie kilka razy lampy blyskowej sciera ją od razu- jesli jest farba masz pewnosc ze aparat byl uzywany amatorsko i nie jest zajechany.
    -pamietaj ze w Canonie lepiej nie kupowac szkiel tzw. kundli. Canon skutecznie utrudnia niezaleznym producentom pełna kompatybilnosc AF- szkla typu SIGMA24-70/2.8 itp. odpadaja bo AF to loteria. (ale niewiele drozszy jest Canon 24-105L/4 IS ktory ja posiadam i jestem b. zadowolony). Z drugiej strony jesli kupisz szklo typu Sigma 18-200 AF bedzie dla Ciebie wystarczajace-nawet jesli nie trafi idealnie nie zauwazysz tego ze wzgledu na duza GO.

I jeszcze jedna mała uwaga: pamietaj ze Nikon lada moment wypusci nastepce d80 w CMOSem wiec ta przewaga Canona zniknie. Wiec jesli bardzo podchodzi Ci ergonomia Nikona to moze warto tez rozpatrzec d70s i za jakis czas wymienic na Nikona d90. Wiesz ja sie przymierzalem do pewnych szkiel jak Tamron 17-50/2.8, nowy Tamron 70-200/2.8 moze byc ciekawy, rowniez Sigma 17-35/2.8, 20/1.8 ale przez nieprzewidywalny AF obcych szkiel zdecydowalem sie kupowac tylko oryginalne szkla. W tym wypadku lepiej sprawdzi sie Nikon.
    Ostatnio edytowane przez skydiver ; 12-05-2008 o 12:00

Cytat Zamieszczone przez skydiver Zobacz posta
    Nie rozróżniasz usuwania szumu przez hardware a software.
    Z całym szacunkiem... co rozumiesz przez hardwarowe usuwanie szumu?

Bo w rzeczywistości polega to na włożeniu mikroprocesora który jest kawałkiem złomu bez softu sterującego nim. Minęły czasy filtrów opartych na elementach dyskretnych

Odnośnie mojej wiedzy... nie są to moje luźne wywody tylko sam Canon o tym pisał że zastosował innowacyjny algorytm w chipsecie matrycy.
    Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez Dx2 ; 12-05-2008 o 12:53

prawda jest taka, że system NR zaimplementowany w matrycę canona jest bardzo skuteczny i z racji zasady działania niemożliwy do uzyskania w inny sposób niż właśnie "sprzętowy".
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Z całym szacunkiem... co rozumiesz przez hardwarowe usuwanie szumu?

Bo w rzeczywistości polega to na włożeniu mikroprocesora który jest kawałkiem złomu bez softu sterującego nim. Minęły czasy filtrów opartych na elementach dyskretnych

Odnośnie mojej wiedzy... nie są to moje luźne wywody tylko sam Canon o tym pisał że zastosował innowacyjny algorytm w chipsecie matrycy.
    Pzdr.
    Nie siedze kolego w teorii Tak jak Ty i nie wyjasnie tego teoretycznie. Ja tylko dowodze ze nie uzyskasz tak jak piszesz tego co robi jakis dodatkowy uklad/chip na samej matrycy, jakas obrobka w programie graficznym. Zauwaz zreszta ze kazdy CMOS szumi inaczej. Dzis CMOSY do lustrzanek robi juz Sony, Samsung no i Canon. A jednak szumy z nich różnią się sporo. A wniosek jest prosty:
    Producenci stosuja dodatkowo wlasne uklady elektroniczne redukujace szum o ktorych akurat pojecia nie mam. I dobra obrobka RAWa na komputerze juz tu niewiele pomoze.

Panowie proszę nie odbierać tego postu jako wymądrzania się, po prostu temat schodzi na boczne tory.

Parę postów wcześniej napisałem że Canon ma mniejsze szumy w swoich matrycach niż pozostali producenci i napisałem tylko jak to jest realizowane... wiec o co chodzi?

Oba rodzaje matryc CCD i CMOS mają swoje wady i zalety. CMOS lepiej radzą sobie z szumami przy słabym oświetleniu a CCD naturalniej oddają kolorystykę i kontrast. Jak już pisałem wystarczy zobaczyć na profesjonalne kamery HD. Czemu w zdecydowanej większości są matryce CCD? bo łatwiej w postprocessingu usunąć szum niż naprawić kolory i kontrast.

Na marginesie to czy jakiś algorytm (np. odszumianie) jest realizowany "sprzętowo" czy softwarowo nie wpływa na jakość tego algorytmu a jedynie na jego szybkość wykonania (zwłaszcza jeśli chodzi o czas rzeczywisty) - zainteresowanym proponuje zapoznać się z literatura dotyczącą Procesorów Sygnałowych (PC są najwolniejszym narzędziem do zabawy w przetwarzanie sygnałów).

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    prawda jest taka, że system NR zaimplementowany w matrycę canona jest bardzo skuteczny i z racji zasady działania niemożliwy do uzyskania w inny sposób niż właśnie "sprzętowy".
    Tu zgodzę się z kolegą... ale to nie wynika ze sprzętowej realizacji NR (bo jak pisałem to i tak programik w procku sygnałowym) tylko miejsca w którym jest ona realizowana, zaraz za matrycą a nie po preprocesingu poprzedzającym zapis RAW.

Wracając do tematu, każdy ma indywidualne potrzeby... jednym zależy na minimalnych szumach... a mnie zależało na ergonomii i przy okazji niższej cenie, stąd wybór Nikona (już to wcześniej pisałem).
    Ponadto D80 ma fizycznie troszkę większy sensor niż 30D (crop 1,5 zamiast 1,6).
    Ostatnio edytowane przez Dx2 ; 12-05-2008 o 17:33

co nieco można przeczytać tutaj:
    http://www.canon.com/technology/cano...tion/coms.html
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Ta technologia dotyczy matryc FF, w APS-C chyba nie była stosowana... przynajmniej ja natknąłem się (kiedyś) na dane o algorytmie odszumiającym,

Tu sie zgodzę w 100% że te matryce mogą być wzorcem (w kwestii szumów pewnie niedoścignionym), bo to nie odszumianie tylko zupełnie inne podejście do sczytywania danych z pixeli

Ta technologia dotyczy matryc FF, w APS-C chyba nie była stosowana... przynajmniej ja natknąłem się (kiedyś) na dane o algorytmie odszumiającym,

Tu sie zgodzę w 100% że te matryce mogą być wzorcem (w kwestii szumów pewnie niedoścignionym), bo to nie odszumianie tylko zupełnie inne podejście do sczytywania danych z pixeli
    Patrząc na jakość nefów z d3, mamy nowy wzór

ps. z tego co pamiętam w APS-C i APS-H też jest podobnie.
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

w kwestii jakości obrazu d80 i 30d na wysokim ISO polecę tą stronkę http://www.photography.ca/blog/?p=9

W dodatku D3 też ma matryce CMOS

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów