Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: d300 studyjny?

Domyślnie Odp: d300 studyjny?

robin102 - proszę Cię - nie przeginaj. Oczywiście różne rzeczy się zdażają - choćby ostatni update firmware do D3. Ale bez jaj. Piszesz:

Podsumowując każdy D300 ma kiepsko działający AF na centralnym, wychodzi to przy używaniu jasnych szkieł i na nic są pisałki kolegów ze u nich wszystko oki bo najczęściej jadą na przesłonach 3,5-6, a w najlepszym wypadku lub 2,8 a na tak zamkniętych szkłach to na co ostrzymy zazwyczaj się łapie w GO.
    Każdy? No mam tę puszkę od dwóch dni - po Twoim poście zapiąłem 105 i ustawilem f2. W marnych warunkach - a jeszcze mam wyłączoną lampkę wspomagania focusa. Efekt? Możesz przestać pisać KAŻDY.
    Ostatnio edytowane przez samek ; 11-05-2008 o 22:11

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    ustaw f1,4
    Nie posiadam 105ki mającej 1.4.
    Ale zapewniam Cię, że wpiąłem 50kę.
    Uzupełnię. Wpiąłem też 300 2.8. Gołą, z konwerterem 1.4 oraz konwerterem 2 - na pełnej dziurze.
    Ostatnio edytowane przez samek ; 11-05-2008 o 22:23

Widać, że naprawdę mam farta albo brak umiejętności dostrzegania błędów AF.. Co prawda szklarnię mam lichą i ciemną ale naprawdę nie mam takich problemów o jakich robin piszesz.. Moze to dlatego, że numer mojego body zaczyna się od 3 albo moze zbyt małym pedantem jestem, nie wiem.. w każdym razie na pewno nie każde d300 ma kiepsko działający AF, moje obiektywy działają bardzo poprawnie.
    Pozdrawiam, Kuba

...... jeden gościu zawzięty i dobry fotograf zmusił Canona do ciągłych poprawek w sofcie flagowego modelu właśnie z powodu pracy AF. ......
    Teraz rozumiem o co ci chodzi. Też chcesz być taki "gościu zawzięty". Tylko będzie mały problem z tym "dobry fotograf" i może właśnie tu jest problem.

Robin, czy do ciebie nie dociera, że robisz z siebie pośmiewisko? Daj już spokój, bo jako żywo wśród inżynierów u Nikona jest wielu mądrzejszych od ciebie - dużo mądrzejszych.
    Jacek

Cytat Zamieszczone przez egoiste Zobacz posta
    tzn w gorszych warunkach ustawia FF
    z pleneru w fabryce ,mysle ze stracilem przez kiepski AF ok 75% zdjec
    ...
    natomiast jeden wielki mankament ktorym jast AF i piszcie sobie co chcecie , ze trzeba sie z nim oswoic , tudziez nauczyc ....
    wczoraj pstrykam plener w starej fabryce , aparat na statywie , te same ustawienia AF , modele bez ruchu , swiatlo z blendy ( stali w cieniu ) a on znow ostrzy przed ...
    Są dwie możliwości. Albo nieodpowiednio używasz aparat (np wciskając spust poruszasz body i zdjęcia nie sa nieostre, a poruszone), albo masz puszkę nadająca się do serwisu. To co piszesz nie jest normalne dla żadnego body (a nie tylko dla D300)

..... Wszystkie korpusy D300 są takie same -wymagające porzadnych szkieł, tzn wyłażą na nich niedociągnięcia w szklarni. Jak coś było nie teges z AF w szkle używanym np z D80 i nie było tego widać to na D300 wyjdzie na bank.
    Jasne. Skąd ta teoria?

Podziękować należy Jackowi Zet który ciekawy temat o regulacji szkieł pod D300 ZŁOŚLIWE , bez pardonu, nadużywając swojej roli na forum zamknął przy okazji szantażując autora wątku. Temat powinien zostać otwarty dla dobra użytkowników którzy mogli by tam wpisywać jak regulowali obiektywy. Zawsze sobie z tego jakieś wnioski można wyciągnąć jak ktoś rozumu umie używać......
    widocznie nie umiem uzywać rozumu.
    1. Dlaczego nie uległeś jak to określasz szantażowi i nie wyjaśniłeś o co ci chodziło w tamtym watku? Podobno miałeś jakąś wiedzę tajemną i chciałeś coś udowodnić. Niestety do tej pory nie chcesz powiedzieć co miałeś udowodnić.
    Robienie statystyk bez uwzględniania prawidłowo (bez korekcji) działających body/obiektywów jest do niczego. Jeśli nie rozumiesz dlaczego - to trudno.
    2. Napisz skargę do admina. Jest taki tryb.

..Egoiste apartu do serwusa na PODSTEPU nie oddawaj bo Ci tam nic nie ustawią. Oni nie rozumieją jak działa AF w tym body, a zresztą co po ichniej regulacji jak robią to na F2,8 ..
    Jasne. Wytłumacz tym na Postępu jak działa AF.

..Poza tym naprawdę się nie przejmuj wszystkie body D300 z twoim szkłem zachowywały by sie tak samo, to po prostu taka konstrukcja jest taki urok tego modelu, że na pojedynczym polu jest wolny i kuleje trochę. Sporo ludzi do mnie pisało właśnie w temacie tego AF. Wyjdzie nowy soft będzie lepiej.
    Tak, sporo ludzi pisało do ciebie na PW, bo na forum się bali, że ... ??? że dam im bana?

. Skrobnij maila do MODA żeby temat odblokował to będzie gdzie podyskutować, no i ludzie to i owo napiszą o swoich regulacjach.
    to wreszcie o co chodzi? chcesz zobaczyć w którą stronę się kalibruje jakie szkła (i jaki odsetek tych szkieł - to wg mnie z kolei jest istotne - bo wg ciebie to bez znaczenia?). Czy masz wiedzę tajemną (jak sugerowałeś), którą sie podzielisz pod koniec wątku?
    Wątek jest na forum dalej, zamkniety: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=56853 ale swoje najmądrzejsze wypowiedzi usunełeś lub przeedytowałeś. Szkoda.
    Zapewne przy czyszczeniu forum tamten watek poleci - bo w tym kształcie jest bez sensu.

.... My tu też możemy mieć szansę wpłynięcia na producenta aby to i owo poprawił pod warunkiem, że tacy jak ty nie będą sobie jaj robić z poważnych spraw, no i Jacek ZET nie będzie pożytecznych wątków zamykał. Do takich celów służą fora i współpraca forumowiczów. Ty dużo gadasz, a wielkie G robisz- zwykła aspołeczna postawa, ja za to wyjaśniłem naprawdę kupę spraw związanych z D300 cennych dla użytkowników, na dziś systematyzuje te zagadnienia lecz na warunki do normalnej -bez szykanów na moją osobę wypowiedzi poczekać jeszcze trochę trzeba. Ty zaś uprawiasz zwykłe pieniactwo w każdym wątku, prawie na każdym kroku. No cóż niektórzy tak mają mieć nadzieje , ze nie od dzieciństwa A w ogóle to stara twoja dobra rada CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM , ewentualnie dwa razy czytaj..
    Robin naprawdę chcesz się dowiedzieć czyj wkład w szerzenie wiedzy na tym forum jest większy - twój, czy JK to załóż ankietę na ten temat. Ale na twoim miejscu bym nie próbował, bo byś się chyba musiał ze wstydu spalić.

Co do moich szykan. Czy nie jest dość dziwne, że się "uwziąłem" na ciebie? Przemyśl to. Po prostu uważam, że najczęściej po prostu szukasz dziury w całym. OK, wolno ci. Ale gorzej, że czasami piszesz takie posty, które wg mnie nie pomagają innym użytkownikom, a wręcz szkodzą, robiąc im wodę z mózgu. Takich postów nie będę zostawiał bez reakcji (tak jak rada dla egoiste - body nie na postępu, to norma dla d300, bo on wymaga dobrych szkieł). Generalnie jesetm spokojny i ciężko mnie zdenerwować, ale jak czytam twoje posty to zawsze mi cierpnie skóra i się zastanawiam co ty wymyślisz. Najchętniej bym cię dodał do ignorowanych (jak z tego co się orientuję całkiem spora grupa użytkownikow), ale niestety jako mod nie mogę.
    Od razu tez dodam, że twoje posądzanie mnie o zamknięcie wątku ze względu na chronienie interesów sprzedawców sprzętu jest całkiem bez sensu. Nie zgadzam sie tez z innym twoim zarzutem, że nie dopuszczam do krytyki nikona. Sam go czasami krytykuje. Zarówno firmę za różne jej poczynania jak i jej produkty.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-05-2008 o 00:42
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Mam takie 2 pytania do tajnej grupy spiskowej:
    1. Czy Wy nie widzicie farsy w swoich postach?

2. Czy Wy nie wiecie, że przesłona 1.4 jest bardzo wymagająca jeśli chodzi o uzyskanie poprawnego rezultatu zarówno jeśli chodzi o rozkład GO, jak i uzyskanie ostrości tam, gdzie chcemy, itd. ze względu na tak mały otwór? Że każdy błąd, drgnięcie ręki, itd. może zakłócić końcowy wynik? Może problem jest przy Waszych testach, a nie przy wszystkich aparatach danego modelu?

Taka moja refleksja. Jak czytam, to dochodzę do wniosku, że szukacie dziury w całym, a im dłużej jej nie możecie znaleźć, tym większa farsa wychodzi. Sorry, ale tak to się przedstawia po Waszych postach.

Pozdrawiam
    Aparat, dwa szkła, lampa

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek82 Zobacz posta
    2. Czy Wy nie wiecie, że przesłona 1.4 jest bardzo wymagająca jeśli chodzi o uzyskanie poprawnego rezultatu zarówno jeśli chodzi o rozkład GO, jak i uzyskanie ostrości tam, gdzie chcemy, itd. ze względu na tak mały otwór?

Z całym szacunkiem, przysłona 1.4 to raczej DUŻY otwór

Cytat Zamieszczone przez Kraftsman Zobacz posta
    Z całym szacunkiem, przysłona 1.4 to raczej DUŻY otwór
    Co racja, to racja . Mój błąd, przyznaję się bez bicia . Dlaczego tak napisałem - nie mam pojęcia
    Aparat, dwa szkła, lampa

Cała twoja wypowiedź to jedna szykana, ale spoko niech będzie i tak. Strzeżesz interesów GTK, a nie użytkowniko- forumowiczów. Zamykając watek o regulacji szkieł dałeś dowód, ze właśnie pilnujesz interesów GTK. Mało tego uciekłeś się przy tym do brzydkiej sztuczki napuszczania na mnie innych userów i robienie sobie jaj z poważnego tematu. Ewidentny szantaż ci wybaczę może ? W kwestii samego D300 czy też jego AF dla mnie twoje zdanie nie ma znaczenia bo sprzętu takowego nie użytkujesz więc się w ogóle nie powinieneś wypowiadać, a dać możliwość przez otwarcie wątku wypowiedzieć sie innym. Co do samego wątku to jak sam zdążyłeś zauważyć i po to wątek pospiesznie zamknąłeś już jakieś prawidłowości było widać, ale to zdecydowanie za mało ludzie o regulacji szkieł się wypowiedzieli aby wyciągnąć twarde wnioski. Jacku ludziom trzeba wierzyć, ludzie są różni są tacy którym to i owo lata, są też jednostki bardzo dociekliwe, szczególarze którzy nie odpuszczają jak nie dojdą do końca. Cholernie dużo trudu sobie zadałem aby poznać ten sprzęt. Wiele rozmów, wiele dyskusji, wiele maili w obcych językach. Twoje zadziałanie przyniosło po prostu szkodę Nam wszystkim. Podobno już dorosły jesteś to powinieneś wiedzieć , że właśnie dzięki ludziom jak ich określasz szukającym dziury w całym ( jeden ludź) wiele rzeczy na tym święcie zostało wyjaśnionych upublicznionych czy wręcz odkrytych. Drogi Jacku prośba jeszcze raz otwórz wątek i nie martw się o panów z GTK Oni naprawdę dają sobie radę bez ciebie.
    Głowa do góry, mój i twój kochany Nikon nie upadnie jak zmusimy go do szanowania klienta, naprawdę stać ich na to. Mają rezerwę budżetową i ubezpieczenie MY niestety mamy tylko forum
    ponieważ lubisz przeedytowywać posty, to zacytuje ten twój - by został dla potomnych.
    Co do chronienia panów z GTK to pojęcia nie mam o co ci chodzi i chętnie się dowiem.
    Jeśli chodzi o sprzęt foto - także dużo czytam i jestem dociekliwy. Zresztą - przestaje się bawić w licytacje kto co wie i co może wiedzieć. To bez sensu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Widzę
    , ze wątek rykoszetuje personalnie raczej....,a tymczasem zapomnielismy ,ze d300 to wspaniala,klasowa pucha.Gdyby jeszcze miala ISO 50 - marza mi sie portreciki w plenerze z dopalaniem - radzila sobie jak niegdys reala z odwzorowaniem skory, ale bez pozyczania profilów z innych puszek, moze wtedy bylby to nikon wszechczasow na jaki wszyscy czekamy Reporterzy zaraz mnie Łykną i zrobia bląd,bo ficzery o ktorych wspomnialem przydadzą sie KAZDEMU, nawet skradajacemu sie w mroku gęstym paparazzi z ISO ustawionym na 12 000 albo więcej.
    i to by było na tyle
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów