Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Domyślnie Odp: D40 czy eos350d?

Ja kiedyś stałem przed takim wyborem. Dokladnie takim samym. PRzy czym wybór był między 400D i D40. Ostatecznie poszedłem w zupelnie inną drogę i kupiłem analoga Nikona (i ani troszeczke nie żałuję..)
    Pamiętaj o jednej rzeczy... Nie kupujesz pojedynczego aparatu. Decydujesz się na system. Obiektywy, kolejne puszki itd. Gdy wybierzesz Nikona - do konca prawdopodobnie życia bedizesz śmigał z Nikonem. Jeśli Canona, to z Canonem. Bo przeciez, jesli sprawisz sobie 3 obiektywy porządne do Nikona, to głupotą bedzie kupic puszke Canona i dokupować od nowa obektywy w nowym systemie...

Ja kupiłem Nikona (analoga) bo oferta Nikona w tym temacie jest lepsza. Ale stojąc między D40 a 350D (na obu mialem możliwość popstrykać) wybrałbym z pewnością 350D...

Idź do sklepu, weź obie puszki w dłoń (już może nie 350, ale znajdziesz gdzieś 400D - a to prawie to samo...)
    D40 to njasłabszy Nikon - i jest on rzeczywiście najsłabszy...
    350D to najsłabszy Canon - i aż taki słaby to on już nie jest...

W sumie, przekonują szkła kitowe - Nikon ma lepsze, ale wątpie, żebyś to zauważył na początek, a w przyszłości i tak bedziesz kupował kolejne obiektywy...

Przy tym wyborze stawiałbym na 350D... Przy innym - już niekoniecznie na Canona..

Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez ezin Zobacz posta
    W ogóle co to za pytanie. To tak jakbyś poszedł do salonu Mercedesa i zapytał się czy lepiej kupić Mercedesa czy Fiata [nikon = mercedes, canon = fiat] ; D
    Nie no, to sie uśmiałem....

Co za bzdury można wyczytać... Dwa najlepsze systemy na świecie, ale ten drugi, to dla chamów

Będąc szczerym - jedna z rzeczy, która mi sie mocno w Nikonie nie podobała, to zbyt silne przekłamywanie kolorów.. Jeśli chcę pogłębić jakiś kolor, zmienić coś na lepsze, to używam filtrów, albo PS'a. Nikon ma tą drobną wadę, że podbija barwę czerwoną niesamowicie, czasem do poziomu, przy którym jest wręcz nienaturalna... Mi się to osobiśćie bardoz nie podobało.. Szczęśliwie w analogu tego problemu nie ma
    Zresztą zerknij na stronę: www.dpreview.com i zobacz testy obu aparatów.. Myślę, że dadzą Ci najlepszy obraz tego, między czym wybierasz..

Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez Slepy Zobacz posta
    Nie no, to sie uśmiałem....

Co za bzdury można wyczytać... Dwa najlepsze systemy na świecie, ale ten drugi, to dla chamów

Będąc szczerym - jedna z rzeczy, która mi sie mocno w Nikonie nie podobała, to zbyt silne przekłamywanie kolorów.. Jeśli chcę pogłębić jakiś kolor, zmienić coś na lepsze, to używam filtrów, albo PS'a. Nikon ma tą drobną wadę, że podbija barwę czerwoną niesamowicie, czasem do poziomu, przy którym jest wręcz nienaturalna... Mi się to osobiśćie bardoz nie podobało.. Szczęśliwie w analogu tego problemu nie ma
    Zresztą zerknij na stronę: www.dpreview.com i zobacz testy obu aparatów.. Myślę, że dadzą Ci najlepszy obraz tego, między czym wybierasz..

Pozdrawiam
    A ja mysle, ze to porownanie nie jest tak do konca pozbawione racji. Trzycyfrowe canony maja to do siebie, ze maja niezle parametry i spore mozliwosci, ale zamkniete za to w tandetna obudowe o beznadziejnej ergonomii. Cos jak fiat...

Co do kolorystyki. To zalezy, ktorego nikona wezmiesz do reki. D80 i inne z ta matryca daja zaniebieszczone foty moim skromnym zdaniem. Nie mniej jednak, cyfraki maja to do siebie, ze kolorystyke mozna pod siebie dopasowac, np. ladujac wlasne krzywe tonalne.
    Tak piejesz nad kolorystyka canona i psioczysz na wylazaca z kadru czerwien. Chyba nie widziales zdjec, jakie wypluwa najnowsze dziecko canona (450D).
    Ale jak mowia - kwestia gustu i kazdy robi, jak lubi.
    Pozdrawiam serdecznie.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Cytat Zamieszczone przez K0L0 Zobacz posta
    Jeśli koniecznie musi być nowy sprzęt to powim coś o d40, canona nie miałem, nie znam.
    D40 to bardzo dobra lustrznka czego chyba nie trzeba już tłumaczyć, ALE nie ma śrubokręta
    O co chodzi z tym śrubokrętem?

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

śrubokręt - potoczne określenie napędu AF w korpusie aparatu. Potrzebne do napędzania szkieł AF nie posiadających własnego napędu, np. popularnej 50 1.8.
    D40 nie posiada tegoż urządzonka, podobnie jak d40x i, o ile się dobrze orientuję, d60
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Chyba nie widziales zdjec, jakie wypluwa najnowsze dziecko canona (450D).

To prawda - nie widzialem... Ale przeskok z 12 bit na 14 bit stanowi dość dużą różnicę przyznasz...

Cytat Zamieszczone przez Slepy Zobacz posta
    To prawda - nie widzialem... Ale przeskok z 12 bit na 14 bit stanowi dość dużą różnicę przyznasz...
    Na papierze wyglada imponujaco. W praktyce nie musi. Kiedys pentax k10d byl taka rewelacja. Nie musze ci chyba przypominac, ze niewiele z tego wyniklo.

Chyba jednak wynika, bo znam we Wrocku miejsce, w którym 12 bitowym aparatem robiąc fotkę.... nie ujmujesz relanego koloru. Procesor przekłamuje ukazując zupełnie inny kolor...
    Zakłądam, ze przy 14 bitach może być nieco inaczej...
    O analogu oczywiscie nie wpsominam

Miałem 350d a teraz mam d40 i oto moje wrażenia.
    Co ma canon lepszego:
    -większa matryca mniej szumiąca
    -7mio? czy 5cio polowy AF (nie pamiętam) ale na pewno więcej niż nikon (3 polowy)
    -możliwość zamontowania "normalnego" gripa
    -braketing
    -podgląd GO
    -iso 100 (nikon od iso 200)
    -ergonomia obsługi funkcji
    -dodatkowy monitor LCD monochromatyczny-od 400d już go brak
    Co ma nikon lepszego:
    -jakość wykonania
    -lepszy kitowy obiektyw
    -lepiej działający AF
    -dla mnie na + są karty SD (canon CF)
    -cena...

A dlaczego zmieniłem na nikona?? Bo chciałem zobaczyć jak jest z funkcjonalnością, działaniem "po 2giej stronie barykady", a że bylem wcześniej zmuszony do pozbycia sie canona i z braku laku chciałem mimo wszystko jakąś lustrzankę - w promocji padło na d40.
    A podsumowując - jakby połączyć te 2 marki - był by aparat prawie idealny Ale generalnie - kupować co bądź i robić foty a nie zastanawiać sie co, z czym i dlaczego to, a nie tamto
    Ostatnio edytowane przez marko-wroclaw ; 04-05-2008 o 00:35
    Nie uprzedzony, nie rywalizujący, nie szukający FF/BF. Były zenity, Canony a teraz Nikon z Canonem czyli Nikon d90 + 18-105mm VR oraz Canon a610
    Moja galeria: http://plfoto.com/32307/autor.html

Domyślnie Canon

Jak czytam ten wątek to normalnie ze śmiechu padam, Nikon – mercedes , Canon – fiat, nic tylko pogratulować osobie która to napisała. Jestem użytkownikiem Canona, kiedy miałem kupić swoją lustrzankę wahałem się między: Canon 400D, Nikon D40, Pentex K100D i Olympus 510 (o ile się nie mylę). Oto do czego doszedłem.
    Nikon Canon Pentax Olympus
    AF(ilość pól) 3 9 11 3
    Matryca(mpx) 6 10 6 10
    Karta P SD CF SD CF
    AF(motor) Brak - - -

I jeszcze kilka innych, ale to mi wystarczyło. Nikon i Olek mają tylko 3 polowy AF, strasznie mało ( bardzo duża wada), do wad Nikona doszedł jeszcze napęd AF, Nikon korzysta jeszcze z wiertarki tzn. napędu z body a D40, D40x i D60 go nie mają więc ogranicza to zestaw obiektywów do kupienia (chyba że ktoś lubi manualnie ostrzyć), Canon zrezygnował z tego rodzaju napędu i wszystkie obiektywy mają silnik do AF, także tu tego problemu nie ma. Dwie wady tego modelu ale jakże duże zdecydowały że Nikon i Olek odpadają. Na polu bitwy został Canon i Pentax. Plusami Pentaxa był slot kart SD, system stabilizacji matrycy oraz zasilanie za pomocą akumulatorków AA, Canon miał szybszy AF, lepszą-łatwiejszą-szybszą obsługę aparatu, no i największy wybór szkieł. Wybrałem Canona bo zależało mi na szybkim AF – był to główny powód dla którego przesiadłem się na lustro, ale Pentax jast mimo wszystko bardzo fajnym aparatem. Także D40, odradzam – producent przesadnie okroił aparat, a że 350D jest niewiele gorszy od 400D to radzę kupić Canona, ewentualnie Pentaxa gdyż jest to model godny zainteresowania.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów