Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Domyślnie Odp: D40 czy eos350d?

Cytat Zamieszczone przez eMpi Zobacz posta
    Nie rozumiem, wyczuwam ironię. Nie chodzi o "ładne fotki" od razu bo to ja robie fotki a nie aparat. Lecz jak każdy budowniczy chciałbym mieć jak najlepsze narzędzie do pracy i chciałem zapytać o obiektywne stwierdzenie co jest lepsze...

Co do D70/D70s nie ma już możliwości zakupu nowego, a używki się boję że po kilku dniach, miesiącach się "rozsypie" i zostanę na lodzie, chyba że ktoś zna miejsce gdzie zdobędę go z jakąś tam gwarancją Mam 16 lat więc wydatek rzędu 1,5 tys zł, jeszcze ciężko ściułanych, stanowi problem. Dlatego bardzo chciałbym podjąć dobry wybór, bo najnormalniej w świecie nie będę mieć na kolejną puszkę.
    www.graysofwestminster.co.uk (jako miasto podales Londyn)
    Nikon D70 Kit with 18-70mm f/3.5-4.5 AF-S DX boxed and complete MINT-£379.00
    Nikon D70s Kit with 18-70mm f/3.5-4.5 AF-S DX boxed and completeEXC+£399.00
    12 miesiecy pelnej gwarancji. Chyba lepszego interesu nie mozna zrobic
    Jesli jest MINT- nie bedziesz w stanie powiedziec ze byl uzywany. Wygladal bedzie jak nowy.

Bez obiektywu od 239
    Ostatnio edytowane przez Yanluk ; 28-04-2008 o 20:27
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Czesc
    Obojetnie jaka puszke Nikona kupisz ale bron boze z N18-55 dolaczonego do zestawu KIT, od razu kup sobie N18-70 najlepiej.

Tomek
    D40x + N18-70 + UV Hoya Super HMC Pro 1 + Sandisk Extreme III 2GB + Lowepro Nova 3

Cytat Zamieszczone przez eMpi Zobacz posta
    Mam 16 lat więc wydatek rzędu 1,5 tys zł, jeszcze ciężko ściułanych, stanowi problem. Dlatego bardzo chciałbym podjąć dobry wybór, bo najnormalniej w świecie nie będę mieć na kolejną puszkę.
    Apetyt rośnie w miarę jedzenia
    Posiadam d40 i uważam, że jest to całkiem przyzwoity ( moje subiektywne zdanie) aparat fotograficzny, który pozwoli po części wejść w świat "zatrzymywania obrazów"
    Prawdopodobnie za jakiś czas będziesz chciał wymienić body i szkiełka więc myślę, że wybór systemu jest bardzo ważny. A za przedmówcami.... myślę, że lepiej kupić np używanego d70s (będziesz miał większy wybór tańszych szkiełek)
    Tak jak pisałem wcześniej kupiłem D40, ale dziś jeszcze raz gdybym miał podjąć decyzję, kupiłbym coś używanego ze śrubokrętem.
    Pozdrawiam

A ja zaproponuje coś innego Pentax K100D Super, jest naprawde bardzo przyzwoite użądzenie, zanjomu ma takiego i zdjątka daje całkiem całkiem,a co najwazniejsza bardzo duży dostęp szkieł wszelkiej maśc w takich sobie cenach<zwłaszcza manuali>. Z zaproponowanej dwójki brałbym D40 bo canon przeraża mnie swoją plastikowościa
    Nikon D80+MB-D80, N50f1.8 N18-70 N70-300VR SB-900

jako były posiadacz d40 - ja bym brał eos350. I nawet na sekundę bym się nie zawachał. (uwież mi dobrze Ci radzę)

Kitowe szkielko szybko ci sie znudzi, zapragniesz czegos wiecej i d40 cie mocno zawiedzie - wystarczy powiedziec ze najtansza sensowna stalka (S30/1.4) to koszt 1400zł ('stałki' - obiektywy stałoogniskowe[w odróżnieniu od zoomów] ce****ą się znakomitą jakością optyczną). Do eosa koszt stałki to ok 300-400zł (C50/1.8 ), a jeśli wystarczy używka to pewnie ze 200zł. Poczytasz sam - 50/1.8 to najtansze i zarazem jedne z najlepszych obiektywow (zarowno nikona[z d40 nie ostrzy] jak i canona[troche slabszy]) jakie da się nabyć za pieniądze. A dają niesamowitą radość focenia.. Natomiast co do samych body - oba robią świetne zdjęcie, tylko taka ich rola. Znacznie ważniejsze są obiektywy.

niesłuchaj, ze pentax czy inny olympus bo tam jest ten sam problem ktory ma d40 - malo obiektywow albo bardzo drogie +mniej uzywanych czesci +mniejsze grona uzytkownikow. Lustrzankę kupuje się dla możliwości wymiany obiektywów, gdyby nie to wszyscy pstrykali by 'małpkami'

eos350d z taka cena jak obecna to najlepsza oferta. na pewno bedziesz zadowolony. Ten aparat jest uznany ogólnie za rewelacyjny, tyle ze premiere mial 2-3 lata temu. A przecież wtedy zdjęcia wychodziły z niego tak samo ładne jak dziś. D40 to od zawsze kontrowersyjny kastrat.

zeby nie bylo - ja mam d80 i m.in. 50/1.8d, zawodowo nie mam nic wspolnego z fotografia
    Ostatnio edytowane przez dame ; 29-04-2008 o 22:00
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Jeśli koniecznie musi być nowy sprzęt to powim coś o d40, canona nie miałem, nie znam.
    D40 to bardzo dobra lustrznka czego chyba nie trzeba już tłumaczyć, ALE nie ma śrubokręta przez co ciężko używać obiektywów bez silnika. Jest to możliwe, ale jak dla mnie to utrudnianie życia. Także zostają do dyspozycji szkła nikkory AF-S, sigmy HSM, tamrony ??? z siknikem. Zaletą tych z silnikem jest badziej precyzyjne i szybsze ustawienie ostrości; cicha praca układu... wadą są droższe. To są szkła które możesz podpiąć do D40 lista nie jest pełna, ale są to szkła ktróre mnie w mniejszym lub większym stopniu interesują:
    zoom standardowy:N18-55,N18-70,N16-85VR,N18-200VR,S17-70,S18-50,T18-50
    telezoom: N55-200VR, N70-300VR
    stałki:S30/1.4
    a nie możesz podpiąć: N50/1.8, N35/2!!a i zooma N35-70
    Oczywiście jest wiele innych ciekawych pozycji których nie wymieniłem z silnikem lub bez.
    Ale duża część forumowiczów używa któregoś z tych zoomów standardowych, sporo ma te tele bo są w przystępnej cenie, a stałka to niekończąca sie opowieść jedni wolą S30/1.4 a inni N35/2.
    Jak widać jest w czym wybierać.
    Sam jestem posiadaczem d40(18-55KIT to bardzo sobie chwale) i zamienił bym na coś ze śrubokrętem tylko dlatego że stoje po stronie N35/2!! a N50/1.8 mi nie brakuje, mogę bez niego żyć.
    Najważniejsze jest jednak to aby robić dobre fotki, a nie nosić 10 słoików w torbie.

A dorzucę swoje 3 grosze do dyskusji, bazując na 400D vs. D40 (zobacz jakie są różnice midzy C 350 a 400). Co mi się podoba w Canonie:
    - więcej przycisków ustawień w korpusie, nie trzeba każdorazowo wędrować po menu,
    - zbliżeniowy czujnik wygaszania LCD,
    - więcej pól AF,

Co mi się nie podoba (a podoba w D40)
    - większy wizjer
    - wspomaganie AF przez lampkę a nie flash'a
    - kitowy 18-55,
    (i jeszcze parę rzeczy

Co do obiektywów, to nie oszukujmy sie, Canon też ci wiele nie zaoferuje za małe pieniądze. I tak się bedziesz musiał posiłkować Sigmą czy Tamronem. Patrząc na dostępne obiektywy to Nikon w segmencie amatorskim ma do zaoferowania więcej (czyt. dobrze i niedrogo) i to od razu z AF SWM. Fakt że do D40 muszą to być obiektywy AF-S, ogranicza obecnie udział firm trzecich. Czyli coś za coś.
    Moj arada to zastanów się do czego potrzebować będziesz zestawu. Jeżeli wiesz, to policzyć ile kosztować cię bedzie Nikon + obiektywy, ile Canon + obiektywy i powinno się wyklarować

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

W ogóle co to za pytanie. To tak jakbyś poszedł do salonu Mercedesa i zapytał się czy lepiej kupić Mercedesa czy Fiata [nikon = mercedes, canon = fiat] ; D Mercedesami jeżdżą ludzie spokojni, którzy cenią sobie klasę, jakość, jazda jest dla nich przyjemnością i pasją.

A fiaty to auta - nie samochody - dla pospólstwa. Jeździ nimi większość fotoreporterów i w dodatku mają brzydki znaczek, są małe, nieergonomiczne i mają brzydkie, białe, drogie wydechy :P

EDIT: I tak jak ktoś napisał - najlepiej kup zamiast D40x, używanego z niedużym przebiegiem D70s z kitem 18-70. Ja jestem w trakcie sprzedaży swojego [już finalizuję transakcję] w komplecie: D70s, 18-70, grip, plecak, CF 1Gb, filtr UV z najwyższej serii Hoya, w dodatku przebieg body tylko nieco ponad 3500 fotek i jeszcze pół roku gwarancji body. Wszystko za 2300pln a masz super zestaw, dobry jakościowo, ergonomicznie i niedrogo. Fakt że sprzedaję bardzo tanio ale można znaleźć jeszcze podobne oferty.

D40x ma same minusy - brak śrubokręta, mały, brak górnego wyświetlacza, bardzo mało opcji z poziomu korpusu itp.
    Ostatnio edytowane przez ezin ; 02-05-2008 o 13:57
    frrruuu.!

Fakt kup D70, a 2300 zł czy 1200 zł (D40) to faktycznie to samo...
    To podobnie jak powiedzieć kup D300 przecież kosztuje tyle samo co D200 ...

Szczerze mówiąc ... mam D-40 ogólnie jestem zadowolony. Czasami brakuje mu mocy a i kitowy obiektyw to jeszcze nie to ... Nie wiem jak jest z serwisowaniem Canona ( wiem że na przykład czyszczenie matrycy to darmowa operacja Canona w ciągu pierwszego roku ). Nikon pobiera kasę za taką usługę i trzeba wysłać sprzęt do jedynego serwisu Nikon w Warszawie więc jeśli chodzi o pomoc techniczną to Nikonowi należy sie "dwója". Jeśli chodzi o serwisowanie Nikosia to tak czy inaczej pozostaje ci tylko Warszawa bez względu na to co sie dzieje ze sprzętem. Tak więc koszty, koszty, koszty - jeśli chodzi o Nikon. Nie wiem jak Canon. Znajomy ma EOS-a 350 i jak dla mnie jest to bardzo dobry sprzęt. D-40 ma oczywiście większy wyświetlacz i takie tam duperele ale jednak obsługa klienta to dużo w dzisiejszych czasach.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów