Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Domyślnie Odp: D40 czy eos350d?

Fakt, D40 nie ma silnika AF w puszce, co oznacza że każdy posiadacz D40 czy D40x chcąc mieć szkło z autofocusem (automatycznym) musi patrzeć tylko na obiektywy z własnym silnikiem, co wiąże się z troche większymi kosztami. Ja jestem wychowany na zenitach i tak czy siak częściej ostrze ręcznie, więc dla mnie to wsio jedno.
    Poza tym Nikon D40 ma jedną ogromną wade związaną z AF, mianowicie po zmroku kiedy chcemy zrobić zdjęcie poruszającego sie obiektu, AF szaleje przez cały swój zakres a i tak nie będzie strzału, dlatego po ciemku pozostaje tylko manual, chyba że robimy zdjęcia "rodzinne"

Nie miałem w ręku canona, jedynie go widziałem i przy D40 wygląda jak zabawka z odpustu. Może przesadzam ale wykonanie canona wydawało mi się takie jakieś tandeciarskie. A szkło kitowe w D40 i tak szybko przestaje wystarczać ja bym proponował zakup samego body + szkło nikkor 18 - 70 AF-S, potem jakieś tele o ile finanse pozwolą.

pozdrawiam

A który z tych aparatów miałeś w rękach?? Pobaw się każdym i będziesz wiedział, który... Zrób kilka zdjęć w sklepie i zabierz do domu, od znajomego pożycz na chwilę jak masz możliwość... Marketing to jedno, a praktyka swoje... A potem naucz się robić ładne zdjęcia... jak zrobisz super zdjęcie, to nikt nie zapyta, jakim aparatem, albo co tak szumi (znaczy pewnie zapyta, ale to jego problem)
    ja 3 miesiące "kupowałem" 350d na forach, a poszedłem do sklepu i na następny dzień kupiłem d70s Prawda jest taka, że w Twoim przypadku "system" to mit, bo do tego trzeba mieć $$ - skoro z trudem uciułałeś 1.5k, to z "systemem" nie powalczysz za bardzo. A jak się czegoś dorobisz - w Twoim wieku pojedziesz pewnie gdzieś na wakacje robić - to i tak przywieziesz tyle kasy, że strata 500zł na "zmianie systemu" Cię nie ruszy zbytnio.

Przyglądnij się Pentaxowi - k10d to puszka, która za każdym razem wywołuje u mnie kryzys wiary bo bliżej jej do półprofesjonalnych aparatów (ficzerami, ceną niekoniecznie na szczęście) niż do amatorskich, do tego masz stabilizację (nawet jakby tylko 1ev, to i tak lepsze niż nic), chyba też pomiar światła z manualami (i do tego chyba m42 ostrzą na nieskończoność), i nie wiem, czy przypadkiem nie ma zdalnego sterowania lampami (systemowa jest droga, jak każda, ale tańszą sigmę też można kupić), a to się wbrew pozorom może przydać (poszukaj sobie tu wątków - "mam D50, jak mogę zdalnie wyzwolić moją SB600" ) - ale to sobie musisz sprawdzić.
    No a ergonomia... bajka... D70s jest cool, d350 pod tym względem to lipa...

No i zastanów się, co będziesz robił i wtedy zadawaj szczegółowe pytania...

Pozdrawiam
    MK

Cokolwiek kupisz z systemu Nikona lub Canona dobrze zrobisz. System się liczy i nie ma większego znaczenia czy dzisiaj Canon robi lepsze zdjęcia czy Nikon, bo za rok to się może zmienić. Wszystkie te korpusy są na podobnym poziomie i powinieneś to obejrzeć i wybrać co Ci lepiej leży w ręce (ja poszedłem po 400D a kupiłem D80).
    Nie sugeruj się liczbą punktów AF bo i tak będziesz robił zdjęcia na jednym wybranym.
    Jednak je

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów