Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Jeżeli interesuje Cię waga i małe gabaryty przy dużej stabilności, a chcesz wydać więcej kasy to polecam bardzo 055MF4. Co do zaproponowanych przez Ciebie głowic się nie wypowiadam bo osobiście używam
    468MGRC4 HYDROSTATIC, jest super ale droga
    Niestety, ale aż tyle nie mogę wydać. Chciałem się zmieścić w granicach 700, maks 800 zł razem z głowicą.
    Chciałbym wiedzieć czy jakiś użytkownik 190 jest niezadowolony i np zmienił swój statyw na 055. Zakładając oczywiście podobną wagę sprzętu.
    PS. Czy mój pomysł ze zmniejszeniem 055 jest aż tak głupi, że już nikt nic nie powie na ten temat?
    Ostatnio edytowane przez Deoos ; 21-03-2008 o 17:46
    Nikon D80 | Pentacon Six TL | Mamiya C330s

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Deoos Zobacz posta
    ratpaw: "W sklepie bardzo mi odradzano tę głowicę. Sprzedawcy są kompetentni. Nie kombinuj i kup głowicę kulową"
    Możesz napisać, którą dokładnie Ci odradzano, 460 czy 804? I czemu? Poza tym głowica kulowa z oddzielną blokadą do pionowej osi to wydatek około 350zł. Jak już mam przekraczać budżet to chyba lepiej stabilniejsze nogi.
    Odradzano 460, ale nie pamiętam o jakie jej cechy chodziło. Ta rozmowa bardziej przypominała mrugnięcie okiem niż zdecydowane wypowiedzenie się, że 460 jest niedobra bo to to i tamto. Po prostu trzeba wyczuć, czy komuś zależy na sprzedaży czy na zadowoleniu klienta. Ja nie żałuję proponowanego wyboru.

804 podarowałem sobie w przedbiegach po 3 minutach testowania.

Acha,dla mnie istotne znaczenie miała płytka szybkiego montażu. Zauważyłem, że płytki RC2 i RC0 miały jakby większą podatność na zakleszczanie sie dźwigni odblokowującej i pracę zabezpieczenia. Trzeba pamiętać, że głowica pracuje często w trudnych warunkach, np w czasie mrozu. Nie daję głowy, ale w mniejszych głowicach dźwignia była z plastiku, w 488 jest z metalu (jakiś stop). Bardzo fajnie działała głowica dżojstikowa (chyba 322rc2), ale miała mizerny zakres ruchów w porównaniu z kulową. No i była dużo droższa.

Zawsze w głowicach kluczowe znaczenie ma precyzja i zakres regulacji. Stabilność w Twoim wypadku jest na drugim miejscu, bo główka właściwie nie ma co dźwigać. Weź też pod uwagę jeden "drobiazg": D80 ma obudowę z plastiku, więc po zamontowaniu nieco cięższego obiektywu zestaw body+szkło poleci Ci trochę do przodu po oderwaniu od nich rąk! Na małej płytce szybkiego montażu (RC2) poleci Ci jeszcze bardziej! Mnie to bardzo irytuje. Jest to jeden z powodów, dla których zaczynam mocno myśleć o D300 albo przynajmniej D200

Muszę przyznać, że podczas osobistych kontaktów z głowicami Manfrotto magia tej marki nieco przyblakła w moim odczuciu. Niektóre głowice wydały mi się zwykłymi zabawkami dla amatorów. Dlatego wybrałem prostą 488RC4 za łatwość obsługi i zaufałem sprzedawcy (i właścicielowi sklepu) kiedy mówił, że zawodowcy ją biorą i nie zwracają. A na 460-ce ponoć wielu się nacięło. W sieci jest trochę testów statywów. Warto się z nimi zapoznać, bo wtedy widać, że Manfrotto to raczej przyzwoita najniższa półka niż raczej sprzęt PROFI. Idź do sklepu nawet kilka razy i testuj na własnym sprzęcie, inaczej zawsze będziesz miał wątpliwości.

Pamiętaj, że statyw i głowica trzymają sprzęt warty dużo więcej kasy. Ja nie chciałem (i nie mogłem) wydawać ok. 1000zł na statyw, głowicę i torbę, więc część kupiłem na raty. Do tej pory nie umarłem z głodu

Domyślnie

Chciałbym wiedzieć czy jakiś użytkownik 190 jest niezadowolony i np zmienił swój statyw na 055. Zakładając oczywiście podobną wagę sprzętu.
    Zanim nabyłem swój statyw, używałem firmowego 190. Jakaś starsza wersja, ale z kładzioną kolumną. Sobie kupiłem 055CLB, troche na siłe, kupowałem na forum i akurat był, ale w sumie jestem zadowolony. W moim przypadku 190 była za niska, a mam 189 cm wzrostu. Na dłuższa metę było to meczące, garbić się do każdego ujęcia. Oczywiście mogę wysuwać kolumnę, ale musiałbym ją mieć wysuniętą na około 2/3 wysokości. Po drugie ilość zdjęć poruszonych, ze 190 była znacznie większa niż z 055. Na statywie nie stawiałem jakiś klocków, D50 i najcięży obiektyw coś koło kilograma.

PS. Czy mój pomysł ze zmniejszeniem 055 jest aż tak głupi, że już nikt nic nie powie na ten temat?
    Ja bym nie ciął, kupiłbym lżejszy statyw poprostu. Ewentuanie bym ciął, jak już statyw miał powiedzmy z pół roku i widział dokładnie, że skrócenie nóg, to jest to, czego potrzebuję.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Bo to kuriozalny pomysł jest.
    Przecież nikt nie każe Ci rozsuwać nóg statywu na całą długość. Jeśli zaś elementy nie są całkiem rozsunięte, wtedy stabilność układu jest większa w wielu przypadkach - możesz np. nie wysuwać dolnych, najcieńszych (i najbardziej giętkich sekcji).
    Manfrotto mało zawodowe? Cóż, kup np. Gitzo.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 22-03-2008 o 12:07
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

miałem ten sam problem 190 czy 055? po oględzinach i testach stabilności (m.in.z tym obiektywem 300mm i czasem wygaszania sie drgań) decyzja była jedna
    Kolejnym bonusem jest wysokośc 055. Na płaskim terenie, może wydać się nawet ciut za wysoki, ale zauważ co się dzieje, gdy chcemy ustawić na zboczu, nierównym podłożu, czy nawet w mieście na styku chodnika z ulicą ? nagle wysokość statywu "gubi" się w nierównościach i jest w sam raz.
    Następna sprawa -głowica 460-również się nad nią zastanawiałem, ale po testach odpadła (niezbyt sztywna, wolna obsługa, ogólne marne wrażenie na mnie odniosła)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    Następna sprawa -głowica 460-również się nad nią zastanawiałem, ale po testach odpadła (niezbyt sztywna, wolna obsługa, ogólne marne wrażenie na mnie odniosła)
    Właśnie - gdybyś mógł coś powiedzieć o specyfice tej głowicy - gdzieś natknąłem się na opis, że zawiera przekładnie ślimakowe. Jak się ją ustawia?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Właśnie - gdybyś mógł coś powiedzieć o specyfice tej głowicy - gdzieś natknąłem się na opis, że zawiera przekładnie ślimakowe. Jak się ją ustawia?
    jeśli chodzi Ci o to, czy przy kręceniu pokrętłami, zmienia się położenie głowicy z aparatem-to nie, taki patent ma ta głowica za ok.1tys. (nie pamiętam jej nazwy).tutaj sie tylko zwalnia zacisk i przestawia głowicę z aparatem ręcznie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Właśnie - gdzieś natknąłem się na opis, że zawiera przekładnie ślimakowe.
    no też to gdzieś czytałem (nie wiem co piszący miał na myśli, w każdym razie kojarzy się to z ruchem głowicy za pomocą tych pokręteł-co jest oczywiście bzdurą)
    ..nieźle sie można nieraz "przejechać", bazując tylko na opisach w necie i kupując w ciemno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    no też to gdzieś czytałem (nie wiem co piszący miał na myśli, w każdym razie kojarzy się to z ruchem głowicy za pomocą tych pokręteł-co jest oczywiście bzdurą)
    ..nieźle sie można nieraz "przejechać", bazując tylko na opisach w necie i kupując w ciemno
    No to pewnie jakieś nieporozumienie z tymi przekładniami ślimakowymi (kto ma mechaniczne wykształcenie, ten wie).
    A statywy faktycznie trzeba oglądać i testować - niektóre wyglądają bardzo solidnie na zdjęciach, zaś przy bezpośrednim kontakcie chwieją się i trzeszczą już od spojrzenia
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

ekonet_pth: "Bo to kuriozalny pomysł jest. Przecież nikt nie każe Ci rozsuwać nóg statywu na całą długość."
    Ewentualne obcięcie nóg nie byłoby po to by zmniejszyć rozmiar przy rozkładaniu, ale rozmiar złożonego statywu. Jak człowiek jest w Tatrach i wchodzi po łańcuchach te te 75 cm przy plecaku może być trochę uciążliwe...

rotor, a sprawdzałeś może 804RC2?
    Nikon D80 | Pentacon Six TL | Mamiya C330s

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów