No i to jest odpowiedż.Czyli np. w terenie robiąc zdjęcia lepsza jest do kadrowania głowica kulowa?.A własnie takich zdjęć będę robił najwięcej.Jesli ktoś używał takiej głowicy proszę o wpis.
Szukaj
No i to jest odpowiedż.Czyli np. w terenie robiąc zdjęcia lepsza jest do kadrowania głowica kulowa?.A własnie takich zdjęć będę robił najwięcej.Jesli ktoś używał takiej głowicy proszę o wpis.
F80,MB-16,N.35-70 2.8 D D90 ,MB-D80 N. 17-55 2.8 G IF ED AF-S,N. 60 2.8 G ED Micro,N. 80-200 D ED NEW, SB-900, 055PROB+486RC2+MBAG80,LOWEPRO NOVA 5 AW,KENKO-Macro,KENKO 1,4 DG
Grupa ,,SABAT,,
Przede wszytskiw witam na forum.
Parę dni temu kupiłem 055prob + 029 standart- osobiście bardziej pasuje mi głowica 3D (tak sie to chyba nazywa) i jestem bardziej niż zadowolony, sprzęt jest po prostu super i użytkowanie jego nie jest uciążliwe tak jak w przypadku statywu "no name" jaki posiadałem wcześniej. Myślę, że jeśli kupisz manfrotto, czy z głowicą kulową czy tradycyjną bedziesz zadowolony. pozdr.![]()
Witam wszystkich! To mój pierwszy post na forum i postanowiłem dać go w tym temacie by nie robić bałaganu i nie tworzyć kolejnego tematu o statywach.
Czytając specyfikacje i opinie o różnych statywów zdecydowałem się na Manfrotto. Statywu będę używał ze sprzętem, który mam w podpisie, nie planuję na razie zakupu niczego super długiego. Statyw byłby mi potrzebny do krajobrazów, architektury, panoram, zdjęć HDR i w nocy. Brałbym go w góry dlatego nie chcę by był zbyt ciężki.
Zastanawiam się nad dwoma modelami: Manfrotto 190xprob i Manfrotto 055 (nie wiem, który dokładnie). Oglądałem dziś oba w sklepie i widzę różnicę w stabilności, jednak 055 jest według mnie trochę za ciężki i na pewno za duży po złożeniu. Dlatego przyszedł mi do głowy pomysł, może trochę głupi, żeby kupić 055, rozmontować i obciąć każdy element nóg o jakieś 8 cm. Statyw po złożeniu miałby wymiary jak 190, ale byłby jednak chyba bardziej stabilny. Doradźcie mi coś proszę. Zależy mi na dobrych, nieporuszonych zdjęciach, ale boję się, że jak kupię 055 to nie będzie mi się chciało go potem zabierać zawsze ze sobą. A może nic nie kombinować i brać 190xprob. Naprawdę już nie wiem. Dodam jeszcze, że nie wymagam od statywu by był mojego wzrostu (178cm), ważna jest za to stabilność i niezbyt duże wymiaru po złożeniu.
Jeśli ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z głowicami 460mg i 804rc2 to też chętnie wysłucham, bo zastanawiam się między jedną a drugą.
Nikon D80 | Pentacon Six TL | Mamiya C330s
najgorsze co mozesz zrobic to poobcinac nogi, lepiej kupic troche większy i cięzszy statyw ale bardziej stabilny, niestety za pewne rzeczy trzeba placic np. ciezkim osprzętem, ja nosze na plecach 13 kg jak ide w plener, kwestia przyzwyczajenia, mam statyw slika, nie za duzy, nie za mały, ale brakuje stabilnosci, niestety przy zalozonym tele giba sie jak pier...ony rezus co niestety nie pomaga, zastanawiam sie nad manfrotto,
http://www.transit.pl/shop.php?a=opi...&categorie=219 i głowicą http://www.transit.pl/shop.php?a=opi...&categorie=224
lekkie moze nie jest ale za to stabilne![]()
Mam 055XPROB. Wybrałem go zamiast 190XPROB, ponieważ był zwyczajnie stabilniejszy. Statyw MUSI być stabilny. Gdzieś czytałem o testach statywów, w których mierzono czasy stabilizacji (zaniku drgań) przy ogniskowej 300 mm (nie aż tak dużo prawda?). Wyniki: 055 - 2s, 190 - 4 do 5s, taniocha - nieskończoność (gibał się cały czas.
W sklepie długo oglądałem obydwa statywy i muszę powiedzieć, że nawet 055 nie wydał mi się porażająco stabilny. Sprzedawca powiedział, że ktoś u niego w sklepie zrobił taki z kolei test: sklep jest przy ruchliwej ulicy i klient chciał zrobić zdjęcia z długimi czasami naświetlania (po zmroku) budynków po drugiej stronie ulicy. Na 190-ce się nie dało zrobić ostrych zdjęć, a na 055 i owszem. Po prostu ziemia tak drgała od przejeżdżających autobusów, że cały statyw drgał.
Inne rzeczy do przemyślenia:
1. Czy bardziej się zmęczysz pochylając się nad 190-ką, czy nosząc 055? 190 jest dla Twojego wzrostu za mała do wygodnego użytkowania! Mam 175 cm wzrostu, a 055 jest w sam raz (z głowicą 488rc4).
2. Warto kupić model 055XPROB, bo ma elastycznie i bardzo szybko ustawianą kolumnę. Z głowicą kulową daje to bardzo duże możliwości ustawianie aparatu. W całym zestawie ważniejsza jest głowica, bo to ona ma precyzyjnie trzymać body ze szkłem.
3. Żeby wygodnie przenosić statyw warto kupić sobie torbę. Ja kupiłem chińskie GoldPhoto, bo idealnie pasuje do mojego zestawu, jest z cordury i ma miękką wyściółkę (miodzik) i kosztowała 1/2 odpowiednika Manfrotto. Marka Manfrotto jest znana i złodzieje często na nią czyhają, a tak nikogo w oczy nie kole moja torba
4. Głowicę mam jak pisałem 488RC4, bo jest najstabilniejsza z serii 4xx, ma wbudowane poziomiczki (korzystam z nich, a nie z tych w statywie), ma też osobną wajchę do obracania aparatu w poziomie (bardzo wygodne w plenerze!). Bardzo dobrze się też mieści w mojej torbie (również na długość, więc nie muszę jej demontować przy przenoszeniu sprzętu!).
5. Nie patrz na masę głowicy, ale na jej precyzję i zakres ruchów Z PODPIęTYM APARATEMM I SZKłEM! Zdziwisz się, jak bardzo ograniczone są możliwości regulacji w innych głowicach (Manfrotto).
6. Statywy 055 są uważane przez producenta za najniżej plasujące się statywy profesjonalne, stąd dostaniesz do nich różne fajne akcesoria, jak np zamienniki stópek (talerze do postawienia na piaskach/wydmach, kolce itp). Do 190-tek jest dużo mniejszy wybór (a przynajmniej był jak kupowałem).
Pytaj jak masz wątpliwości, a jak masz kasę to kup 190 i 055 i zestaw głowic![]()
jacoslavgth: "najgorsze co mozesz zrobic to poobcinac nogi, (...) ja nosze na plecach 13 kg jak ide w plener, kwestia przyzwyczajenia"
Ale przecież na stabilność ma bardzo duży wpływ średnia nóg, które nawet po obcięciu zostaną takie same. Poza tym mniejszy się trochę wysokość co dla stabilności również jest dobre. A strata masy chyba nie będzie aż taka duża żeby wszystko się wywracało.
Z tymi 13 kilogramami to ja rozumiem jak się idzie na plener, czyli robienie zdjęć jest głównym zajęciem. Ale co innego gdy jadę w Tatry czy Pireneje i mam 20kg jeszcze innego sprzętu.
ratpaw: "Gdzieś czytałem o testach statywów, w których mierzono czasy stabilizacji (zaniku drgań) przy ogniskowej 300 mm (nie aż tak dużo prawda?) (...) Czy bardziej się zmęczysz pochylając się nad 190-ką, czy nosząc 055? 190 jest dla Twojego wzrostu za mała do wygodnego użytkowania!"
Ale tak jak pisałem, zdjęcia będę robił swoim obiektywem (18-70) i to pewnie gdzieś w połowie zakresu ogniskowej, więc problem zaniku drgań przy 300mm mnie raczej nie dotyczy. Jeśli chodzi o fotografowanie stojąc przy statywie to ważne jest to na pewno gdy ktoś poluje na jakieś ptaszki lub fotografuje sport. Ale robiąc panoramę czy fotografując architekturę zdjęcie z wysokości ponad półtora metra będzie wyglądało dość dziwnie. Chcę też czasem porobić zdjęcia w nocy, a że mieszkam w Łodzi to chyba będzie dobrze dla mojego bezpieczeństwa jak się trochę przygarbię i będę mniej rzucał w oczy
Generalnie jak przeglądałem opinie to w sumie każdy kto się wypowiada jest zadowolony ze swojego Manfrotto, więc może nie ma co przesadzać z 055. Może gdyby mój sprzęt ważył 3-4kg, ale on na razie nie przekracza 1,5kg. Fajnie jakby wypowiedział się też jakiś użytkownik 190. Bo się po prostu zastanawiam czy miał sytuacje gdy żałował, że nie ma stabilniejszego sprzętu.
Jest jeszcze rozwiązanie by zamiast 055XProB kupić 055XDB. Z tego co widzę jego waga jest dokładnie pomiędzy poprzednimi (2,1kg) i jest też trochę mniejszy po złożeniu.
I ponawiam prośbę jeśli chodzi o głowice. Jak ktoś ma doświadczenie z 460mg lub 804rc2 to napiszcie swoją opinię. 460mg jest mniejsza i nie ma wystających gałek, ale boję się, że idzie to w parze z trudnościami w ustawieniach.
ratpaw: "W sklepie bardzo mi odradzano tę głowicę. Sprzedawcy są kompetentni. Nie kombinuj i kup głowicę kulową"
Możesz napisać, którą dokładnie Ci odradzano, 460 czy 804? I czemu? Poza tym głowica kulowa z oddzielną blokadą do pionowej osi to wydatek około 350zł. Jak już mam przekraczać budżet to chyba lepiej stabilniejsze nogi.
zdarza mi sie chodzic w plener na 8-10 godzin, wiem ze to nie góry ale ilość km z takim tobolem robi swoje - ale ja to kocham![]()
Jeżeli interesuje Cię waga i małe gabaryty przy dużej stabilności, a chcesz wydać więcej kasy to polecam bardzo 055MF4. Co do zaproponowanych przez Ciebie głowic się nie wypowiadam bo osobiście używam
468MGRC4 HYDROSTATIC, jest super ale droga
Skontaktuj się z nami