Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Deoos Zobacz posta
    ekonet_pth: "Bo to kuriozalny pomysł jest. Przecież nikt nie każe Ci rozsuwać nóg statywu na całą długość."
    Ewentualne obcięcie nóg nie byłoby po to by zmniejszyć rozmiar przy rozkładaniu, ale rozmiar złożonego statywu. Jak człowiek jest w Tatrach i wchodzi po łańcuchach te te 75 cm przy plecaku może być trochę uciążliwe...

rotor, a sprawdzałeś może 804RC2?
    Piłeś coś? Chcesz użynać nogi przy statywie? Jak Ci statyw wadzi to go nie bierz, albo zamiast Manfrotto kup sobie jakąś Hamę. Lekkie to i małe.
    The name of the game is to fill the frame.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zakwas Zobacz posta
    Piłeś coś? Chcesz użynać nogi przy statywie? Jak Ci statyw wadzi to go nie bierz, albo zamiast Manfrotto kup sobie jakąś Hamę. Lekkie to i małe.
    A potrafisz mi podać jakieś uzasadnienie swojego zdania? Jeśli znajdziesz model Manfrotto o stabilności 055 i wysokości po złożeniu 190 to daj znać, chętnie kupię, oczywiście w cenie o jakiej wspominałem. Według mnie stabilność po takim zabiegu się zmieni minimalnie, a na pewno będzie lepsza niż statywu Hama.
    To tak jakby mówić: "Chcesz kupić sobie gripa do D80? Jakby D80 miał mieć gripa to by go od razu doczepili u Nikona w fabryce..."Sorry. Mnie coś takiego nie przekonuje. Szczególnie, że w statywie nie ma jakiś mega skomplikowanych mechanizmów, które można by zniszczyć. Jak się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu.
    Nikon D80 | Pentacon Six TL | Mamiya C330s

Domyślnie

Czytam ten wątek z zainteresowaniem z dwóch powodów.

1. Miałem 055, ale sprzedałem i kupiłem 190. Owszem jest lżejszy, ale również mniej stabilny i to mnie trochę martwi. Jeżeli na giełdzie pojawią się nogi 055 pewnie kupię.

2. Sporo podróżuje na motocyklu i od zawsze poszukuję stabilnego statywu, którego długość po złożeniu nie przekroczyłaby 50 cm. Statywy spełniające ten warunek mają na ogół 4 sekcje, a zatem o stabilności nie może być mowy.

Pomysł kolegi z ucinaniem nóg nie przyszedł mi do głowy, ale wcale nie wydaje mi się absurdalny. Jeżeli długość statywu po złożeniu jest ważna, to taka operacja może być jedynym rozwiązaniem problemu. Z drugiej strony, aby uzyskać znaczącą różnicę należałoby nieco przyciąć wszystkie sekcje, a precyzyjne wykonanie tego zadania może okazać sie trudne (przynajmniej w warunkach domowych).

Z zainteresowaniem czekam na finał.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta

1. Miałem 055, ale sprzedałem i kupiłem 190. Owszem jest lżejszy, ale również mniej stabilny i to mnie trochę martwi. Jeżeli na giełdzie pojawią się nogi 055 pewnie kupię.

Z zainteresowaniem czekam na finał.
    Mogę się zapytać jakiego rodzaju zdjęcia głównie robisz?

A jeśli chodzi o głowicę to wychodzi na to, że nie ma żadnej 3d godnej polecenia w cenie koło 300zł?

Domyślnie

rotor, a sprawdzałeś może 804RC2?
    nie sprawdzałem, gdyż ten rodzaj głowicy w ogóle mnie nie interesuje (zbyt "rozlazła" jest gabarytowo , nieporęczna i takie tam moje widzi mi się...

Domyślnie

http://www.foto-bogutti.pl/product_i...oducts_id/1116

a co jeszcze myślicie o tym? to może taka wersja pomiędzy. mniejsza waga i wielkość po złożeniu. tyle, ze nie ma kładzionej kolumny (przeżyję bez tego) i szybkich zacisków.

Domyślnie

http://www.foto-bogutti.pl/product_i...oducts_id/1116

a co jeszcze myślicie o tym? to może taka wersja pomiędzy. mniejsza waga i wielkość po złożeniu. tyle, ze nie ma kładzionej kolumny (przeżyję bez tego) i szybkich zacisków.
    noo dla mnie różnica 0,2kg w mniejszej wadze, brak możliwości niskiego rozstawienia nóg i położenia kolumny i kilka cm mniej na długości po złożeniu(w porównaniu do 055PRO)-to nie jest warte stokilkadziesiąt zł szczególnie, że kasę wydaje się raz-a konsekwencje wyboru pozostają na lata.

Domyślnie Odp: Statyw Manfrotto

Nie chcę zaśmiecać Forum banalnym, nowym wątkiem więc zamieszczę pytanie tutaj.
    Chciałbym uzyskać odpowiedź od użytkowników statywu Manfrotto 055 , którzy użtykowali wcześniej coś na kształ mojego, badziewnego trójnoga.

do niedawna nie narzekałem ale im częściej go używam tym mam większe obiekcje dotyczące jego stabilności.
    O założeniu mojej S300/2,8 nawet nie mówię ale fotografowanie nawet ze standartowym obiektywem powoduje jego lekkie drżenie.
    Nie miałem nigdy w rękach statywu Manfrotto stąd moje pytanie, czy wydatego rzędu 600zł da gwarancję sztywniejszej konstrukcji i pewnego "osadzenia" aparatu??

Powinno starczyć, 055 to dość ciężki trójnóg (2.4 kg). Nie można jedynie przy takim szkle wyciągać centralnej kolumny, najlepiej w ogóle ją odłączyć (nie wiem czy w nowych Manfrotto da się to zrobić, mój jest sprzed kilkanastu lat, w nowych Gitzo bez problemu). Do tego solidna głowica (niestety ciężka) i powinno zagrać.

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta

2. Sporo podróżuje na motocyklu i od zawsze poszukuję stabilnego statywu, którego długość po złożeniu nie przekroczyłaby 50 cm. Statywy spełniające ten warunek mają na ogół 4 sekcje, a zatem o stabilności nie może być mowy.

Pomysł kolegi z ucinaniem nóg nie przyszedł mi do głowy, ale wcale nie wydaje mi się absurdalny. Jeżeli długość statywu po złożeniu jest ważna, to taka operacja może być jedynym rozwiązaniem problemu. Z drugiej strony, aby uzyskać znaczącą różnicę należałoby nieco przyciąć wszystkie sekcje, a precyzyjne wykonanie tego zadania może okazać sie trudne (przynajmniej w warunkach domowych).
    2. Nie dotyczy to oczywiście statywów Gitzo. Czterosekcyjny Gitzo Systematic 3540 LS (niestety 55 cm po złożeniu)jest stabilny jak skała, a waży ledwie 1.72 kg.
    Po co obcinać nogi. Lepiej nie wysuwać najniższej i najcieńszej sekcji. Po obcięciu nie będą trzymać elementy oporowe wewnątrz nóg.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów